Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Γενετική μετάλλαξη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ



Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες.

Μια γενετική μετάλλαξη που προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ εντόπισαν οι επιστήμονες, κάνοντας μια ανακάλυψη η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται στη βρετανική επιθεώρηση Nature.

Η ανάλυση του γονιδιώματος 1.795 Ισλανδών έφερε στο φως ότι περίπου ένας Ισλανδός στους 100 φέρει μια μετάλλαξη της προδρόμου πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς (APP), η οποία συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη αυτή, η οποία συναντάται ακόμη πιο σπάνια στη βόρεια Αμερική --όπου εντοπίζεται μόλις ένας φορέας ανά 10.000 άτομα-- μεταφράζεται σε μία μείωση σχεδόν 40% της παραγωγής μιας πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που είναι χαρακτηριστική της νόσου.

Η σύγκριση, που έκανε ο ερευνητής Κάρι Στέφανσον, της εταιρείας CODE Genetics, και οι συνάδελφοί του, μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων άνω των 85 ετών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και μιας άλλης ανθρώπων που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο έδειξε ότι η μετάλλαξη αυτή είχε μια «προστατευτική» επίδραση στη δεύτερη ομάδα, η οποία είχε επίσης πληγεί λιγότερο από την απώλεια της νοητικής λειτουργίας που συνδέεται με την ηλικία.

Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο «APP» συνδέονταν μέχρι σήμερα με πρώιμες μορφές της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά όχι με τις πιο όψιμες και πολύ πιο συνηθισμένες, υπογραμμίζει η επιστημονική επιθεώρηση.

«Η μετάλλαξη αυτή μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί έναν στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ», επισημαίνει η Nature σε μία ανακεφαλαίωση που κάνει της εργασίας αυτής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιείτε κρασί κάνει καλό



Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας προσφέρει ένα ποτήρι κρασί μην το αρνηθείτε, δεχτείτε το γιατί… κάνει καλό στην υγεία σας και μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.

Οι γυναίκες που φροντίζουν να… πίνουν (πάντα με μέτρο) μειώνουν στο μισό το κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Σουηδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Από την ασθένεια προκαλείται πόνος και πρήξιμο στα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια και ο πάσχων δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία και οι γιατροί χορηγούν μόνο φάρμακα για να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τον πόνο.

Η ασθένεια προκαλείται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα των αρθρώσεων.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει θετικά καθώς ελαττώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Ωστόσο, δε διευκρίνισαν αν η περαιτέρω κατανάλωση αλκοόλ μειώνει ακόμη περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο.

Στην έρευνά τους συμμετείχαν 34.100 γυναίκες ηλικίας από 39 έως 84 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρώει… πέτρες για παρηγοριά




Καταναλώνει περίπου 1,5 κιλό την εβδομάδα.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες γυναίκες αποζητούν πολλές φορές την παρηγοριά σε… μια μπάρα σοκολάτας. Όχι όμως και η 45χρονη Teresa Widener από το Bedford της Βιρτζίνια, η οποία έχει μια… πελώρια λαχτάρα για… πέτρες!

Η Teresa πάσχει από την ασθένεια Pica και καταναλώνει περίπου 1,5 κιλό πέτρες την εβδομάδα.

Μαζεύει τις αγαπημένες της πέτρες και στη συνέχεια τις σπάει με ένα σφυρί στο επιθυμητό μέγεθος και… τις απολαμβάνει.

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια τρώω περίπου 1,5 κιλό την εβδομάδα, ενώ η ποσότητα κυμαίνεται ανάλογα με το πώς αισθάνομαι. Αν δε νιώθω καλά τρώω περισσότερο γιατί νιώθω παρηγοριά όταν το κάνω. Νιώθω καλύτερα γνωρίζοντας ότι έχω αποθηκευμένες μερικές στο σπίτι μου, για να “τρέχω” σε αυτές όταν είμαι αναστατωμένη» λέει η ίδια.



«Επιλέγω αυτές που μου αρέσει η όψη τους. Μου αρέσει η γεύση Γης που έχουν και πολλές φορές μου αρέσει να ρουφάω σιγά σιγά τη λάσπη από πάνω τους» προσθέτει.

Η Teresa χρησιμοποιεί την αριστερή πλευρά της οδοντοστοιχίας της για να δαγκώνει τις πέτρες καθώς όπως λέει με τα χρόνια έχει «δυναμώσει».



Η λύση στο πρόβλημά της φαίνεται ότι θα έρθει από… την αγάπη του Jim Widener, με τον οποίο παντρεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο.



«Ο Jim με κάνει τόσο χαρούμενη, που άρχισα να τρώω λιγότερες. Όλοι όμως έχουμε τις “μαύρες” μας μερικές ημέρες και τότε μόνο οι πέτρες μπορούν να με κάνουν να νιώσω καλύτερα. Ο Jim σοκαρίστηκε στην αρχή, αλλά με αγαπάει γι’ αυτό που είμαι» είπε ακόμη.



Οι γιατροί πιστεύουν ότι η μανία της να τρώει πέτρες ίσως οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό της.





Διαβάστε περισσότερα...

Κοριτσάκι-χόμπιτ στην Κίνα



Τα πόδια της μικρής Γιου μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα.

Εκ πρώτης όψεως η Γιου Γιου είναι ένα φυσιολογικό κοριτσάκι τριών ετών. Ωστόσο, με μια καλύτερη ματιά, αποκαλύπτεται ο εφιάλτης που ζει, σε τόσο τρυφερή ηλικία, η μικρή Κινεζούλα: εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης τα πόδια της μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα.

Ήδη, της είναι αδύνατο να φορέσει παπούτσια, αφού τα πόδια της δεν είναι μόνο μακριά, αλλά και πλατιά.
Η οικογένεια της Γιου είναι πολύ φτωχή και δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται για να έχει η κορούλα τους την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Έτσι, ελπίζουν μόνο σε δωρεές, για να μπορέσουν να πάνε την Γιου σε γιατρούς και να την απαλλάξουν, κάποια στιγμή, από το μαρτύριο που περνά.



Διαβάστε περισσότερα...

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί



Σημαντικές για την έγκαιρη διάγνωση οι προληπτικές εξετάσεις.

Η οστεοπόρωση μπορεί να οριστεί ως η νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, οδηγώντας σε αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, στην προχωρημένη μορφή της, είναι η «καμπούρα» που σχηματίζεται στην πλάτη συνήθως των ηλικιωμένων γυναικών, η οποία, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, επηρεάζει αρνητικά και την ψυχολογική διάθεση, ενώ είναι και εξαιρετικά επίπονη.

Η απώλεια της οστικής πυκνότητας και περιεκτικότητας των οστών σε μεταλλικά άλατα οφείλεται στην αναντιστοιχία μεταξύ της ταχύτητας δημιουργίας νέας οστικής ουσίας και αποικοδόμησης της παλαιάς.

Η οστεοπόρωση, συνήθως, προκαλείται από επιτάχυνση των φυσιολογικών αλλαγών, που εμφανίζονται με τη γήρανση, οδηγώντας σε απώλεια οστικού ιστού. Αυτό έχει συνέπεια την πρόκληση καταγμάτων ακόμα και με την παραμικρή πίεση, όπως είναι η ανέλκυση βάρους.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις όπου τα κατάγματα συμβαίνουν δίχως την ύπαρξη κάποιου εξωτερικού παράγοντα. Τα σημεία που θεωρούνται πιο ευαίσθητα και εκτεθειμένα στα κατάγματα της οστεοπόρωσης είναι οι σπόνδυλοι, οι καρποί και η κεφαλή του μηριαίου οστού.

Οι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην εκδήλωση της νόσου είναι η προχωρημένη ηλικία, ο σωματικός τύπος (οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν οστική πυκνότητα με το πέρας του χρόνου), η κληρονομικότητα, η φυλή (Ασιάτες και λευκοί), η απώλεια οιστρογόνων, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D, η αδράνεια (έλλειψη σωματικής άσκησης), το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων (κορτικοστεροειδών και αντιεπιληπτικών), ορισμένες εγχειρήσεις στο πεπτικό σύστημα και τέλος κάποιες παθολογικές καταστάσεις (νευρογενής ανορεξία, καρκίνος, νοσήματα του συκωτιού, κοιλιοκάκη και υπερπαραθυρεοειδισμός).

Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειονότητα των ατόμων, αρκεί να ακολουθηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Λήψη της κατάλληλης ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D.

- Άσκηση. Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης έχει παρατηρηθεί ότι η άρση βαρών συντελεί σημαντικά στην ενίσχυση της οστικής μάζας.

- Αποφυγή – διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ. Αμφότερα συμβάλλουν στη μείωση της οστικής μάζας.

- Ενημέρωση ιατρού στην περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς είχε οστεοπόρωση.

- Σε περίπτωση λήψης κορτικοστεροειδών, αντιεπιληπτικών ή θυρεοειδικών φαρμάκων, χρειάζεται η γνώμη του γιατρού για το ενδεχόμενο εξέτασης οστικής πυκνότητας ή τη λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Στην ηλικία άνω των 65 η απώλεια οστικής μάζας δεν οφείλεται στην έλλειψη των οιστρογόνων, αλλά στη μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα μεταλλικά άλατα. Εκτός λοιπόν από τις προηγούμενες συμβουλές, θα πρέπει να ακολουθηθούν και οι εξής:

- Αύξηση λήψης ποσότητας ασβεστίου. Η καθημερινή ποσοστιαία δόση που πρέπει να λαμβάνεται από τον οργανισμό είναι 1.500 mg και 400 – 800 IU βιταμίνης D για τη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου.

- Έκθεση τον χειμώνα του δέρματος των χεριών, των ποδιών και του προσώπου στον ήλιο, τουλάχιστον μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα, ενώ το καλοκαίρι χρειάζονται 15 λεπτά το πρωί και 15 το απόγευμα (χωρίς αντιηλιακό και χωρίς η ηλιοθεραπεία να γίνεται τις ώρες που «καίει» ο ήλιος).

Εξαιρετικά σημαντικές για την έγκαιρη διάγνωση είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Όλες οι γυναίκες πρέπει, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να πραγματοποιούν μέτρηση της οστικής πυκνότητας μετά την ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε δύο χρόνια. Η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου ενδέχεται να υπαγορεύει την πραγματοποίηση της εξέτασης σε νεότερη ηλικία.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook δεν προκαλεί κατάθλιψη



Αδικαιολόγητος ο φόβος σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
.
Πρόωρη θεωρείται η συσχέτιση Facebook και κατάθλιψης που γίνεται από τους γιατρούς σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να διαλύσει τις σχετικές ανησυχίες.

Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο, έκαναν έρευνα μεταξύ 190 φοιτητών ηλικίας 18 έως 23 ετών και δεν βρήκαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ χρήσης κοινωνικών δικτύων και κατάθλιψης.

Η συσχέτιση facebook - κατάθλιψης, ιδίως μεταξύ των εφήβων, έγινε πέρσι από μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα και άλλες έρευνες στο παρελθόν, που αφορούσαν άλλες χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mail, chat κ.α.), επίσης δεν είχαν βρει κάποια συσχέτιση με την κατάθλιψη.

Όπως είπε η Μέγκαν Μορένο, ακόμα και αν ένα παιδί αφιερώνει αρκετό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον δεν αλλάζει η διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού, έχει πάντα φίλους (όχι ηλεκτρονικούς!) και τα πάει καλά στο σχολείο. Από την άλλη, πρόσθεσε, τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές θα πρέπει να φροντίζουν να συστήνουν τη λελογισμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων.


Διαβάστε περισσότερα...

Λογοθεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας



Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από τα συμπτώματα του κάθε ασθενή
.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από φθορά της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.

Η καταστροφή της μυελίνης εμποδίζει την μεταφορά ηλεκτρικών ώσεων μεταξύ των νεύρων οδηγώντας σταδιακά σε πολλαπλά νευρολογικά συμπτώματα, από κινητικές μέχρι γνωστικές διαταραχές.

Ανάμεσα στα συμπτώματα παρατηρούνται και προβλήματα ομιλίας (δυσαρθρία), κατάποσης (δυσφαγία) και φωνής (δυσφωνία). Οι αλλαγές στη λειτουργικότητα μπορεί να προκύψουν σε διάφορες φάσεις της εξέλιξης της νόσου ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι μύες της ομιλίας χρησιμοποιούνται επίσης και στην κατάποση, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι ασθενείς με δυσκολίες στην ομιλία μπορεί να παρουσιάσουν και προβλήματα κατάποσης. Η δυσφαγία προκύπτει από βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τους μύες του στόματος και του λαιμού.

Συμπτώματα δυσφαγίας μπορεί να είναι ο βήχας ή ο πνιγμός κατά την κατάποση ή η αίσθηση στάσης τροφής στον λαιμό. Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κατάποσης υπάρχει κίνδυνος υποσιτισμού ή/ και αφυδάτωσης καθώς και αναπνευστικές λοιμώξεις αφού τροφές και υγρά μπορεί να περάσουν από τον λάρυγγα στους πνεύμονες (εισρόφηση) αντί για τον οισοφάγο και το στομάχι. Η πιο συνηθισμένη επίπτωση είναι η πνευμονία λόγω εισρόφησης.

Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από τα ειδικά συμπτώματα που παρουσιάζει κάθε ασθενής. Οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν πλήθος τεχνικών για να βοηθήσουν τα άτομα με ΣΚΠ να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ομιλίας, φωνής ή/ και κατάποσης καταρτώντας ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της γλώσσας, των χειλιών, του προσώπου, εκμάθηση τεχνικών ελέγχου της ομιλίας, ασκήσεις ελέγχου αναπνοής, επιλογή κατάλληλου τρόπου εναλλακτικής επικοινωνίας (κάρτες, συσκευές, εφαρμογές, προγράμματα).

Ο λογοθεραπευτής διδάσκει τον ασθενή να αναγνωρίζει την αίσθηση της διαδικασίας της κατάποσης για μπορεί να βοηθήσει την τροφή (στο μέτρο που μπορεί) να κατέβει σωστά, αλλάζει τις τροφές και την υφή των τροφών (πχ. προσθέτοντας πηκτικές ουσίες ή πολτοποιεί τροφές όπου και όταν χρειάζεται) και εφαρμόζει τεχνικές αλλαγής της θέσης του κεφαλιού και λαβές κατάποσης κατά την σίτιση για να διευκολυνθεί η κατάποση.

Παρ' όλο που ο ρόλος της λογοθεραπείας στην ΣΚΠ είναι υποτιμημένος λόγω της εξελικτικής φύσης της νόσου, η εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων ομιλίας, φωνής και κατάποσης που μπορεί να προκύψουν.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο κατά της αρθρίτιδας



Η θεραπεία έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στα ζώα.

Μια ένεση βλαστικών κυττάρων που θα προέρχονται από τον λιπώδη ιστό θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα να ανακάμψουν από αυτή την νόσο.

Η θεραπεία που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στα ζώα βοηθά τον οργανισμό να αναπαραγάγει ιστό και χόνδρο που έχουν φθαρεί από αυτή την εκφυλιστική νόσο. Αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την αυστραλιανή εταιρία Regeneus η θεραπεία αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων ακόμη και κατά μία ή δυο δεκαετίες.

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα της δοκιμής θα δημοσιευθούν το 2013. Ωστόσο οι εκπρόσωποι της εταιρίας Regeneus υποστηρίζουν ότι η δράση του είναι θεαματική. Σε ορισμένους ασθενείς σημειώθηκε αναγέννηση του χόνδρου της τάξεως του 30% μετά από έξι μήνες, ενώ πολλοί ανέφεραν βελτίωση του πόνου από 30% έως 100%.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συντήρηση των τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες



Βασικοί κανόνες για την ασφαλή ετοιμασία του φαγητού εντός και εκτός σπιτιού.

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρόφιμα αλλοιώνονται με πολύ γρήγορες ταχύτητες. Με ζέστη και λίγη υγρασία τα βακτήρια «κάνουν πάρτι». Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συντήρησή των τροφίμων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα με την υγεία μας.

Μέσα στο σπίτι, αυτό είναι πιο εύκολο γιατί η κουζίνα είναι ένας χώρος διαμορφωμένος για τη σωστή παρασκευή του φαγητού.

Όταν όμως αποφασίζουμε να απολαύσουμε το φαγητό μας έξω, τώρα που ο καιρός το ευνοεί, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Μερικοί βασικοί κανόνες για μέσα αλλά και έξω από το σπίτι:

Φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες δουλεύουμε, να καθαρίζουμε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση τις επιφάνειες κοπής και τους πάγκους καθώς αποτελούν την κύρια πηγή μόλυνσης του ενός τροφίμου από το άλλο.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μαχαίρια, τα πιάτα και γενικά τις επιφάνειες που έχουν έλθει σε επαφή με ωμά κρέατα, όπως και τα χέρια μας. Πρέπει όλα να πλένονται προσεκτικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε για τα μαγειρεμένα φαγητά μας.

Τα κρέατα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα ώστε να σκοτώνονται τα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τις τροφοτοξινώσεις. Δεν αρκεί να είναι ψημένα εξωτερικά, πρέπει και εσωτερικά.

Αν το κρέας ή το κοτόπουλο δεν ψηθούν σωστά, μικρόβια όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να έχουν αποψυχθεί καλά και σωστά γι' αυτό το καλύτερο είναι να αποψύχετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στη συντήρηση του ψυγείου και μόνο για μια φορά.

Καλό είναι το φαγητό να σερβίρεται το αργότερο 2 ώρες μετά το μαγείρεμα. Επίσης, επειδή είναι σίγουρο ότι θα φτιάξουμε περισσότερο φαγητό απ' όσο θα καταναλώσουμε, το περίσσευμα του φαγητού πρέπει να ψύχεται όσο πιο γρήγορα γίνεται και να παραμείνει υπό ψύξη μέχρι να καταναλωθεί.

Όταν αναθερμαίνουμε ένα φαγητό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι καυτό και ποτέ να μην το αναθερμαίνουμε πάνω από μία φορά.

Χωρίς δισταγμούς πετάμε οποιοδήποτε τρόφιμο έχει όψη, οσμή ή γεύση διαφορετική από τη συνηθισμένη, έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του ή αμφιβάλλουμε για την ποιότητά του. Πρώτα απ' όλα είναι η υγεία.

Όταν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τις μαγειρικές μας δραστηριότητες έξω από την κουζίνα μας πρέπει κατ' αρχήν πακετάρουμε σωστά τα τρόφιμα που θα μεταφέρουμε. Τα ωμά κρέατα θέλουν πολύ προσεκτικό τύλιγμα ώστε οι χυμοί τους να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Όσο μπορούμε ας αποφύγουμε τροφές που χαλάνε εύκολα κι απαιτούν καλή ψύξη όπως τα ωμά κρεατικά, τα γαλακτοκομικά ψυγείου τα αλλαντικά και τα γλυκά ψυγείου. Γενικός κανόνας είναι ότι σε όσο πιο μικρά κομμάτια είναι κομμένο ένα τρόφιμο, τόσο πιο εύκολα αλλοιώνεται.

Αν πηγαίνετε εκδρομή ακόμη και σε απόσταση λίγων ωρών το ψυγειάκι είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων. Πάνω από 2 ώρες εκτός ψυγείου αρχίζουν να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες πολύ πιθανόν και νωρίτερα. Και θυμηθείτε ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν αρκεί.

Όταν ψυγείο ή καταψύκτης δεν είναι διαθέσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισοθερμικές συσκευασίες στις οποίες θα βάλουμε μέσα παγοκύστες ή κατεψυγμένα μπουκαλάκια με νερό κι έτσι θα έχουμε και κρύο νερό μαζί μας. Προσοχή όμως, να είναι πολύ καλά συσκευασμένα τα τρόφιμά μας για να μην περάσει νερό μέσα.

Τέλος, αν πρόκειται να μαγειρέψουμε εκτός σπιτιού και δε γνωρίζουμε αν υπάρχει πηγή πόσιμου- καθαρού νερού εκεί κοντά, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας αρκετό καθαρό νερό για να πλύνουμε τα λαχανικά, τα πιάτα και τα χέρια μας. Εκτός από νερό χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας ξύδι για καθάρισμα και απολύμανση ή και αντισηπτικά μαντιλάκια.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας του Αλτσχάιμερ



Ανακαλύφθηκε γενετική μετάλλαξη.

Νέους δρόμους έγκαιρης διάγνωσης και καταπολέμησης της νόσου Αλτσχάιμερ ανοίγουν δύο σημαντικές νέες επιστημονικές έρευνες.

Η πρώτη, διαπίστωσε ότι τα πρώρα σημάδια της ασθένειας είναι δυνατό να εντοπισθούν 15 έως 25 χρόνια πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ενώ η δεύτερη, ανακάλυψε μία μετάλλαξη γονιδίου που παρέχει προστασία από τη νόσο, η οποία πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ράνταλ Μπέιτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «χρονολόγιο» της αφανούς προόδου της νόσου πολύ πριν αυτή εκδηλωθεί.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επί χρόνια οικογένειες (συνολικά 128 μέλη) που έχουν γενετικό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός αυτών των ατόμων εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου έως και 25 χρόνια πριν τα πρώτα ορατά συμπτώματα.

Στα άτομα με τη σχετική γενετική προδιάθεση, που έχουν κληρονομήσει μία από τις τρεις μεταλλάξεις, οι οποίες σίγουρα προκαλούν τη νόσο, αυτή αρχίζει να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ή 40 ετών αντί για τη συνήθη ηλικία των 65 - 75 ετών. Αυτή η σπάνια γενετική και κληρονομική μορφή του Αλτσχάιμερ αφορά λιγότερο από το 1% των συνολικών περιστατικών, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές έκαναν σε αυτά τα άτομα διαδοχικά τεστ αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, καθώς επίσης απεικονίσεις εγκεφάλου και νοητικά τεστ. Έτσι, διαπίστωσαν ότι το πρώτο σημάδι (μία πτώση του επιπέδου του βήτα αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό) μπορεί να ανιχνευθεί πολύ πρόωρα, ακόμα και 25 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα.

Το επόμενο σημάδι, περίπου 15 χρόνια πριν την αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων, είναι η ανίχνευση αυξημένων επιπέδων της πρωτεΐνης Τ, που βρίσκεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και επίσης μπορεί να εντοπιστεί στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Παράλληλα, αρχίζει η συρρίκνωση σε τμήματα του εγκεφάλου, καθώς και η εμφάνιση των χαρακτηριστικών εγκεφαλικών «πλακών».

Δέκα χρόνια πριν την κανονική εκδήλωση της νόσου, εμφανίζεται μείωση στο επίπεδο της γλυκόζης του σακχάρου στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αδιόρατα προβλήματα μνήμης.

Είναι όμως αβέβαιο κατά πόσο το ίδιο «χρονολόγιο» βιοχημικών αλλαγών στον οργανισμό ισχύει και για τους ανθρώπους που πρόκειται να εμφανίσουν την μη κληρονομική μορφή του Αλτσχάιμερ, γι' αυτό οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Στη δεύτερη μελέτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Science, επιστήμονες της ισλανδικής εταιρίας γενετικής deCODE, με επικεφαλής την Κάρι Στέφανσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανακάλυψαν μία σπάνια γενετική μετάλλαξη που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ την μειονότητα των ανθρώπων, που την έχουν στο γονιδίωμά τους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν δεόντως το εύρημα, αναπτύσσοντας φάρμακα που θα μιμούνται την προστατευτική δράση του εν λόγω γονιδίου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσοι είναι άνω των 85 ετών και διαθέτουν την μετάλλαξη, έχουν 7,5% λιγότερες πιθανότητες να έχουν Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη γενετική μετάλλαξη που έχει βρεθεί να παρέχει ισχυρή προστασία κατά της νόσου. Οι ερευνητές, κάνοντας περαιτέρω έρευνες, κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω γονιδιακή ποικιλομορφία προστατεύει γενικότερα από την άνοια και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται στην τρίτη ηλικία.

Η γενετική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε (και αφορά μόνο ένα «γράμμα» του γενετικού αλφαβήτου, δηλαδή ένα νουκλεοτίδιο στο γονίδιο ΑΡΡ), μειώνει σχεδόν στο ποσό την ποσότητα του βήτα αμυλοειδούς που παράγεται μετά τη διάσπαση της πρωτεΐνης ΑΡΡ. Αυτό επιτρέπει στους ηλικιωμένους να αποφεύγουν σε σημαντικό βαθμό τη συσσώρευση σε επικίνδυνα επίπεδα των εγκεφαλικών «πλακών».

Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι μια υπό ανάπτυξη κατηγορία φαρμάκων, οι λεγόμενοι «αναστολείς BACE», θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά, αρκεί να χορηγηθούν έγκαιρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Περιουσιολόγιο για όλους από το 2013



Το νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής.

Σχέδιο για τον ηλεκτρονικό και αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των φορολογουμένων θέτει σε λειτουργία από το 2013 το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλο από το «περιουσιολόγιο», το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

Όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες». Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις αποταμιεύσεις του και τη συμμετοχή του σε παντός είδους επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα υποχρεωθεί να δηλώσει:

- Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.
- Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια.
- Κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, ελικόπτερα, έργα τέχνης, κοσμήματα, κλπ.
- Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
- Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «θερμοκήπιο» φταίει


Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης μερικών από τα πιο ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους, όπως η εκτεταμένη ξηρασία στο Τέξας και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο στη Βρετανία - υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Γηραιά Αλβιώνα από το 1659.

Ακραίες καιρικές καταστάσεις όμως παρατηρούνται και εφέτος: οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από σφοδρό κύμα καύσωνα, την ώρα που η Ρωσία θρηνούσε περισσότερους από 100 ανθρώπους εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών και στα Βαλκάνια ο υδράργυρος χτυπά τους 40 βαθμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

4.000 προσλήψεις στους δήμους



Εγκύκλιος απεστάλη από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις 4.000 συμβασιούχων υπαλλήλων στους δήμους.

Οι προσλήψεις θα αφορούν θέσεις με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου προκειμένου να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, καθώς και στα ΚΑΠΗ.

Στον αριθμό αυτό, δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβασιούχοι του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί άλλη εγκύκλιος, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Απέβαλε από το στρες που της προκάλεσε η διάρρηξη



Έγκυος πήδηξε από ύψος 3 μέτρων για να διαφύγει.

Η Sarah Weston διένυε την 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της και ξεκουραζόταν στο σαλόνι του σπιτιού της στο Κεντ, όταν αντιλήφθηκε ότι είχε εισβάλλει ένας διαρρήκτης.

Η 30χρονη μητέρα πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να διαφύγει από το παράθυρο του πάνω ορόφου που βγάζει στη σκεπή και πήδηξε από ύψος 3 μέτρων στην αυλή του γείτονα.

Παρότι δεν τραυματίστηκε καθόλου, από το στρες που πέρασε η Sarah απέβαλε 10 ημέρες μετά.

Ο διαρρήκτης συνελήφθη από τις αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν από ίχνη αίματος που βρήκαν στο σπίτι και καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση, κάτι που δεν ικανοποίησε την Sarah η οποία ζήτησε να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή, καθώς τον κατηγορεί για το γεγονός ότι έχασε το μωρό της.

«Είναι απαίσιο αυτό που έκανε στην οικογένειά μου. Πόνεσα πολύ με αυτό που έγινε και έπρεπε να πω στα παιδιά μου ότι δεν θα υπάρξει τελικά μωρό. Ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση για πολλές εβδομάδες μετά το περιστατικό. Τώρα δε μπορώ να μένω μόνη μου στο σπίτι» είπε η ίδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι κάνουμε για την αφυδάτωση

Το σώμα χάνει καθημερινά υγρά, όχι μόνο με τη διούρηση, αλλά με τον ιδρώτα, την ομιλία, ακόμη και με την αναπνοή. Την ίδια στιγμή, με τα υγρά αποβάλλονται και μικρές ποσότητες συστατικών, κυρίως αλάτων και βιταμινών, τα οποία είναι απαραίτητα να βρίσκονται πάντα και μάλιστα σε σωστό ισοζύγιο στον οργανισμό.
Όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών και παρασύρει και τα απαραίτητα συστατικά, τα κύτταρά μένουν χωρίς τροφή και νερό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται αφυδάτωση και μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Η αφυδάτωση είναι η βασική δυσλειτουργία του οργανισμού που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άλλου είδους επιπλοκές.
Όπως προκύπτει από ειδικές μελέτες, η ελάχιστη επίδραση στην υγεία παρατηρείται στους 23 βαθμούς Κελσίου. Από αυτή τη θερμοκρασία και πάνω, μπορεί κανείς να μιλά για επιπτώσεις της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αφυδάτωση στην παραλία
Το πιο συχνό, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς δίπλα από την θάλασσα είναι η αφυδάτωση. Λίγο οι καφέδες, λίγο οι χυμοί ή ακόμα και το υγρό στοιχείο που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν σκέφτεται κανείς πόσο εύκολο είναι να αφυδατωθεί αλλά και τι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει.
Συνήθεις αιτίες αφυδάτωσης:
  • Η υπερβολικά έντονη άσκηση,
  • η έντονη εφίδρωση,
  • ο εμετός και
  • η διάρροια
αποτελούν συνήθεις αιτίες αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, κυρίως για τα μωρά και τους ηλικιωμένους. 

  
 
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης;
  • Ήπια έως έντονη δίψα 
 
  • Κόπωση 
 
  • Πονοκέφαλος 
 
  • Ξερό στόμα 
 
  • Περιορισμένη ή ανύπαρκτη διούρηση 
 
  • Μυϊκή αδυναμία 
 
  • Ζάλη 
 
  • Ίλιγγος
Όταν ξαφνικά διπλασιαστεί η ποσότητα νερού που αποβάλει κάποιος σε μία ημέρα:
Το στόμα είναι ξηρό κι η γλώσσα πρησμένη.
Υπάρχουν ζαλάδες, ενώ η κατανάλωση τροφών είναι φυσιολογική και δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες για να τις προκαλέσουν.
Οι χτύποι της καρδιάς γίνονται πιο δυνατοί και κάποιες φορές δίνουν την αίσθηση φτερουγίσματος.
Υπάρχει πρόβλημα στον ειρμό σκέψης, που αρκετές φορές προκαλεί σύγχυση.
Παρατηρείται νωθρότητα, που δίνει σε κάποιον την αίσθηση πως θα λιποθυμήσει.
Δεν γίνεται επαρκής κι εύκολη εφίδρωση, έστω και αν βρισκόμαστε σε θερμοκρασία άνω των 24 βαθμών Κελσίου.
Tο χρώμα των ούρων είναι βαθύ κίτρινο ή κεχριμπαρένιο.
Εμφανίζεται ασυνήθιστη σωματική κόπωση.
Υπάρχει αίσθημα καύσου ή δυνατής ζέστης σε όλο το σώμα.
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αν ο πάσχων εμφανίσει:
Κράμπες: Ο πάσχων μπορεί να αναπτύξει επώδυνες κράμπες στην κοιλιά, στα πόδια και στα χέρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει άμεσα να διατείνετε το συγκεκριμένο μυ και φυσικά να καταναλώσετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερού. Ακόμη, ενεργειακά ποτά ή μία μπανάνα, μπορούν να προφυλάξουν από αυτή την κατάσταση, αφού εξισορροπούν τους ηλεκτρολύτες.
Εξάντληση: Εκδηλώνεται με έντονη εφίδρωση, πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, «κρυάδες» παρά τη ζέστη, αδυναμία, υπερβολική δίψα, κράμπες, προβλήματα όρασης, «φούντωμα» και τρεμούλιασμα. Όπως και με τις κράμπες, θα πρέπει να γίνει άμεση μεταφορά σε δροσερό μέρος και κατανάλωση υγρών. Εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, εμετός ή διάρροια ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στον γιατρό.
Λιποθυμία: Εκδηλώνεται με αδυναμία στήριξης του σώματος, έντονο αίσθημα κόπωσης ή έντονες ζαλάδες έπειτα από έκθεση στον ήλιο. Τοποθετήστε αυτόν που λιποθύμησε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια του ψηλά. Μόλις συνέλθει και βρει τις αισθήσεις του, δώστε του δροσερά υγρά: νερό ή καλύτερα φρεσκοστυμμένο χυμό.
Θερμοπληξία: Είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 39,5 βαθμούς Κελσίου που συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, αποπροσανατολισμό, ζεστό και ξηρό δέρμα, δυσκολία αναπνοής, μειωμένη διούρηση και αίμα στα ούρα ή και στα κόπρανα. Σ’ αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε παγάκια στον αυχένα, τις μασχάλες και τους προσαγωγούς του πάσχοντος. Ακολούθως, πρέπει να γίνει πλύσιμο με άφθονο δροσερό νερό. Αν συμβεί σε παιδί, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όπου θα του χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά με άλατα.Σίγουρος τρόπος διάγνωσης
Δυστυχώς, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος μετρητής της ανάγκης του σώματος για νερό, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορείτε να καταλάβετε εάν παίρνετε ικανοποιητική ποσότητα υγρών από το χρώμα των ούρων. Αν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμα, τότε μάλλον η ποσότητα υγρών που λαμβάνετε είναι καλή. Αν το χρώμα είναι έντονο κίτρινο τότε χρειάζεστε περισσότερα υγρά ή νερό.
Τι να προσέχουμε τις μέρες του καύσωνα
  • Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια με οχήματα
  • Δεν κάνουμε βαριές σωματικές εργασίες ή άσκηση κάτω από τον ήλιο.
  • Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο με φαρδύ γείσο και  γυαλιά ηλίου.
  • Τρώμε σε μικρά και ελαφρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και φτωχά σε λίπη
  • Πίνουμε πολλά υγρά, δροσερά αλλά όχι πολύ παγωμένα
  • Αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασιών (π.χ. βουτιά στη θάλασσα ύστερα από ηλιοθεραπεία, απότομη έξοδος από κλιματιζόμενο χώρο)
  • Ντύνουμε τα βρέφη με ελαφρά ρούχα αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα. Μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να μένουν στον ήλιο για μισή ώρα το πολύ και απαραίτητα με καπέλο.
Τι συμβαίνει στην υπερβολική κατανάλωση;
Ασυνήθιστο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν πίνετε πάρα πολύ νερό, τότε μπορεί να πάθετε υπονατραιμία που έχει σαν αποτέλεσμα την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, την καρδιά και το μυϊκό σύστημα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί αρνήθηκαν να χειρουργήσουν ασθενή στη Σάμο



Ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν απειλές από τους συγγενείς της.

Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνει 30χρονη η οποία μέσα σε 10 ημέρες βρέθηκε για δεύτερη φορά στο χειρουργικό τραπέζι του Νοσοκομείου της Σάμου. Η κοπέλα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και στη συνέχεια εμφάνισε μετεγχειρητική κοίλη.

Σήμερα το πρωί και ενώ είχε υποβληθεί σε προεγχειρητική προετοιμασία για την εγχείρηση κοίλης, ο γιατρός αρνήθηκε να την χειρουργήσει επικαλούμενος ότι δέχθηκε απειλές από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Οι συγγενείς επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου ζητώντας να καλέσει άλλο γιατρό να κάνει την επέμβαση. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ ούτε ο άλλος γιατρός όμως δέχθηκε να την χειρουργήσει με αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου να καλέσει τους γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις.

Τελικά η 30χρονη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και θα αναζητήσει άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα για να χειρουργηθεί.
Οι συγγενείς πρόκειται για δεύτερη φορά να επισκεφθού


Διαβάστε περισσότερα...

Ορεκτικά που πρέπει να αποφεύγονται



Τροφές που δυναμιτίζουν τη δίαιτα
.
Τι θα σκεφτόμασταν αν πηγαίναμε σε μια γιορτή ή ένα τραπέζι και μας σέρβιραν μόνο το κυρίως πιάτο με τη σαλάτα; Η απάντηση είναι απλή: Πού είναι τα ορεκτικά;

Όπως δηλώνει και η ονομασία τους, τα ορεκτικά, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά «ανοίγουν» την όρεξη. Χιλιάδες συνταγές μπορούν να πέσουν στα χέρια σας για ορεκτικά πιάτα και οι περισσότερες από αυτές προκαλούν έκπληξη, με τον συνδυασμό των συστατικών τους. Πρόκειται για μικρά πιάτα φαγητών που σκοπό έχουν, όχι να γεμίσουν το στομάχι, αλλά είτε να συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο με ποικιλία γεύσεων, να μετριάσουν την όρεξη ή ακόμη και να την ενισχύσουν.

Τα πιάτα των ορεκτικών δεν έχουν όρια ή κανόνες για το πως πρέπει να σερβίρονται ή τι να περιέχουν και έτσι πολλές φορές είναι μεγάλη πρόκληση για τη φαντασία ενός σεφ. Mπορούν να είναι γλυκά ή αλμυρά, γλυκόξινα, ζεστά ή κρύα, περιέχοντας από θαλασσινά, κρεατικά, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο νους ενός ανθρώπου.

Λόγω του μεγέθους τους, δεν μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα και οι περισσότεροι, δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, πιστεύοντας πως, από την στιγμή που καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα, δεν αποτελούν κίνδυνο για τις θερμίδες, την χοληστερίνη ή άλλα συστατικά που ενδεχομένως να περιέχουν.

Ωστόσο, πολλά από τα πιάτα των ορεκτικών περιέχουν τηγανητά τρόφιμα και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από κάποια επικάλυψη (dressing) διόλου χαμηλών θερμίδων ή κορεσμένων λιπαρών. Έτσι εύκολα μπορούν να γίνουν τα μικρά παραστρατήματα στη διατροφή μας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάποια δημοφιλή πιάτα ορεκτικών που καλό θα είναι να αποφεύγονται. Θα διαπιστώσετε πως μερικά από αυτά αποτελούν πραγματικές βόμβες θερμίδων. Μην στενοχωριέστε όμως, καθώς θα σας παραθέσουμε και μερικές καλύτερες επιλογές ορεκτικών στις οποίες θα ήταν καλύτερο να εστιάσετε την προσοχή σας:

Αποφύγετε:Τηγανιτά κρεμμύδια

Πρόκειται για τηγανιτά κρεμμύδια τα οποία συνήθως σερβίρονται με σάλτσα μαγιονέζας. Μπορεί οι λάτρεις των κρεμμυδιών να απογοητευτούν, αλλά υπάρχει λόγος. Κάποιος εύστοχα θα παρατηρήσει πως ένα λαχανικό δεν μπορεί να είναι θερμιδογόνο και φυσικά θα έχει δίκιο. Από την στιγμή που τηγανίζεται όμως, φορτώνεται με αρκετές θερμίδες και λιπαρά, για να μην αναλογιστούμε και την γενναία ποσότητα αλατιού που θα προστεθεί.

Προτιμήστε: Λαχανικά σουβλάκι

Ψημένα στην σχάρα ή στο γκριλ, προσφέρουν σαφώς πολύ λιγότερες θερμίδες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ακόμα και για τον πιο «ιδιότροπο», στις γεύσεις, καλεσμένο.

Αποφύγετε: Τυρί σαγανάκι

Πόκειται για ένα από τα πιο θερμιδογόνα ορεκτικά, με τα οποία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το φαγητό του. Πολλά από τα πιάτα τέτοιου τύπου περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από το ίδιο το κύριο πιάτο, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τυριά υψηλών λιπαρών που όταν τηγανιστούν θα μετατραπούν σε θερμιδικές βόμβες.

Προτιμήστε: Καβουρόψιχα

Εξαιρετικά καλύτερη επιλογή, καθώς το καβούρι περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Καθώς είναι θαλασσινό, περιέχει λιπαρά οξέα, (ω-3 και ω-6) απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά, την χοληστερίνη κ.λπ.

Αποφύγετε: διάφορα Cheeseburger

Μην ξεγελιέστε με το μικρό τους μέγεθος, καθώς μπορεί αυτό να μικρύνει, η θερμιδική του αξία ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Προτιμήστε: Σουβλάκι βοδινού

Περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες, νάτριο και λιπαρά, ενώ με την προσθήκη ορισμένων λαχανικών, μπορεί να γίνει μια ακόμα πιο υγιεινή απόλαυση.

Αποφύγετε: Γεμιστές πατάτες

Συνήθως η γέμιση δεν είναι και τόσο υγιεινή, καθώς μπορεί να αποτελείται από μαγιονέζα, λιωμένα τυριά ή κρέμα γάλακτος, προσφέροντας εκτός από πλήθος θερμίδων, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Προτιμήστε: Γεμιστά μανιτάρια

Λαχανικά με υψηλής βιολογικής αξία πρωτεΐνη, που ακόμη κι αν γεμιστούν με τυρί, οι θερμίδες τους θα εξακολουθούν να είναι λιγότερες. Το ίδιο και το επίπεδο των κορεσμένων λιπαρών.

Αποφύγετε: Τηγανητά καλαμαράκια

Σίγουρα οι λάτρεις αυτού του ορεκτικού θα απογοητευτούν, αλλά είναι καλό να γνωρίζουν πως, το αγαπημένο τους πιάτο, από την στιγμή που θα τηγανιστεί θα προσφέρει πληθώρα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.

Προτιμήστε: Γαρίδες κοκτέιλ

Έχει πολύ λιγότερες θερμίδες αφού δεν είναι τηγανητό, ενώ αν συνδυαστεί με μια σάλτσα τομάτας, τότε το μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή επιλογή.

Αυτές είναι λίγες επιλογές ορεκτικών, που μπορούμε να σας προειδοποιήσουμε για το θερμιδικό τους αποτέλεσμα.

Δεν χρειάζεται να πτοείστε, ούτε να μπερδεύεστε ανάμεσα στα δεκάδες πιάτα, με τα οποία μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά ή πιάτα με επικαλύψεις από κρέμα γάλακτος και μαγιονέζα. Στρέψτε την προσοχή σας σε πιάτα ορεκτικών με περισσότερα λαχανικά. Αυτή η μικρή συμβουλή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πράξη και να σας γλιτώσει, από πλήθος θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το φαγητό σε κομματάκια για να φάτε λιγότερο



Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς.

Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στη σοκολάτα που βρίσκεται μπροστά σας η λύση για να μην την… καταβροχθίσετε είναι απλή!

Ξετυλίξτε τη και σπάστε τη σε μικρά κομματάκια, προτού αρχίσετε να τσιμπολογάτε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο όταν έχουν μπροστά τους φαγητό σε μικρά κομματάκια ή ποσότητες, παρά αν είναι ένα κομμάτι, ακόμη κι αν έχουν τις ίδιες θερμίδες συνολικά.

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως οφείλεται σε οφθαλμαπάτη, εξαιτίας της οποίας ο εγκέφαλος και το στομάχι «ξεγελιούνται» και πιστεύουν ότι μια πλάκα σοκολάτα αν σπάσει σε πολλά κομματάκια είναι περισσότερη απ’ ότι αν ήταν ένα ενιαίο κομμάτι.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 300 φοιτητών ενώ έτρωγαν bagels. Σε κάποιους δόθηκαν bagel κομμένα στα τέσσερα, ενώ σε άλλους ολόκληρα.

Είκοσι λεπτά αργότερα, δόθηκε στους εθελοντές ακόμη ένα γεύμα και τους είπαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο περισσότερο ή όσο λιγότερο ήθελαν.

Εκείνοι στους οποίους είχε δοθεί το κομμένο σε κομμάτια bagel έφαγαν λιγότερο (και από το bagel και από το γεύμα).

Ακόμη μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το φαγητό που έχει κοπεί σε κομμάτια τρώγεται πιο αργά, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να συνειδητοποιήσει ότι έχει χορτάσει προτού το παρακάνει με το φαγητό.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά του τρόμου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι



Ούτε καν ένας στους δέκα δεν παίρνει επιστροφή φόρου.

Τον Γολγοθά της Εφορίας αναμένεται να ανέβουν σταδιακά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ. Το βουνό των φόρων θα εξοφληθεί με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο και η τελευταία του χρόνου τον Μάιο.

Μετά θα ξεκινήσει η εξόφληση του φόρου του 2013. Το φετινό φορο-σοκ, δεν έχει προηγούμενο και, όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, υπάρχουν φορολογούμενοι, που μέχρι πέρσι έπαιρναν επιστροφή και φέτος εισπράττουν κεραμίδα φόρου χιλιάδων ευρώ. Οι τυχεροί που θα έχουν φέτος επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα, καθώς, ούτε καν ένας στους δέκα δεν αναμένεται να πάρει επιστροφή φόρου.

Σε σύνολο 1.937.343 εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί, επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ.

Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατ. ευρώ.
Το βουνό των επιβαρύνσεων διαμορφώθηκε φέτος με σειρά φορο-χτυπημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά πέρσι κατέβασε το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010.

Παράλληλα όμως, δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών, με αποτέλεσμα το πρώτο χτύπημα να έρχεται από τη μικρότερη παρακράτηση φόρου στο σύνολο του περασμένου έτους.

Πάνω σε αυτή τη βάση ήρθε να προστεθεί σειρά μέτρων που έκαναν το φετινό εκκαθαριστικό βαρύ κι ασήκωτο. Μεταξύ αυτών, το ψαλίδισμα σε φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια, κλπ και η καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι κόπηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για όσους δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και διατηρήθηκε μόνο η ποινή 10% έξτρα φόρου. Οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25%του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τίμημα των φθηνών γυαλιών ηλίου



Μαθήτρια υπέστη σοβαρή αλλεργική αντίδραση λόγω της ποιότητας του πλαστικού.

Μια νεαρή μαθήτρια από την Αγγλία υπέστη μια τρομακτική αλλεργική αντίδραση στο πρόσωπο της, λόγω ενός φθηνού ζευγαριού γυαλιών που αγόρασε στις διακοπές της στην Ισπανία.

Το κεφάλι, τα μάτια και η μύτη της Laura Musson διογκώθηκαν και παραμορφώθηκε τόσο που ακόμα και οι γονείς της δεν την αναγνώριζαν. Ένας φίλος της, ο οποίος φόρεσε επίσης το ίδιο ζευγάρι, υπέστη εξίσου σοβαρή αλλεργική αντίδραση και οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ευθυνόταν το πλαστικό υλικό.

Η μαθήτρια δέχτηκε επείγουσα ιατρική βοήθεια στην Ισπανία, αλλά η κατάσταση της ήταν τόσο σοβαρή που η οικογένεια αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία. Τώρα, η Laura θέλει να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους παραθεριστές σχετικά με τους κινδύνους των φθηνών γυαλιών.

«Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε μια χώρα του εξωτερικού και οι διακοπές μας καταστράφηκαν λόγω ενός ζευγαριού γυαλιών, αξίας μιας λίρας. Ήταν τρομακτικό. Πραγματικά πίστευα ότι θα πεθάνω. Ένοιωθα άρρωστη, ζαλιζόμουν και έμοιαζα σαν να είχα ξυλοκοπηθεί», δήλωσε η μαθήτρια.







Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ένοχη απ' ότι νομίζουμε η εισπνοή από το στόμα



Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σκελετικές αλλαγές στο πρόσωπο.

Η αναπνοή από την μύτη είναι η πρώτη επιλογή της φύσης, καθώς λειτουργεί ως φυσικός υγραντήρας και φίλτρο του αέρα που εισπνέουμε. Επίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναπνέουμε από το στόμα. Η συστηματική και χρόνια όμως στοματική αναπνοή (mouth breathing/ oral breathing) είναι ένα κοινό εύρημα στα παιδιά που σχετίζεται με καταστάσεις στη γενικότερη υγεία και ανάπτυξη του ατόμου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ακολουθεί το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προκαλώντας σειρά προβλημάτων.

Η στοματική αναπνοή είναι μία έξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αλλεργική ρινίτιδα και σε υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), εκμύζηση δακτύλου και χρόνια ρινική συμφόρηση. Αυτές οι καταστάσεις δυσκολεύουν τη ρινική αναπνοή και οδηγούν τον οργανισμό αυτόματα στην αμέσως επόμενη επιλογή: την στοματική αναπνοή.

Γιατί όμως θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την υγεία του ατόμου;

Τα παιδιά που αναπνέουν συστηματικά και χρόνια από το στόμα μπορεί να αναπτύξουν σκελετικές και μυικές αλλαγές στο πρόσωπο:

-μακρύ και στενό πρόσωπο
-μακρύ και στενό στόμα
-στενή γνάθο (σαγόνι και πηγούνι)
-στενή και ψηλή υπερώα
-ανώμαλη οδοντική σύγκλειση
-ουλώδες χαμόγελο (gummy smile)
-λανθασμένη θέση της γλώσσας (ώθηση της γλώσσας «tongue thrust»)
-στενό και αδύναμο άνω χείλος
-«σαρκώδες» κάτω χείλος
-στενή ή πεπλατυσμένη μύτη με μικρούς και μη ανεπτυγμένους επαρκώς ρώθωνες

Επιπλέον, επηρεάζεται η φυσιολογία του σώματος και πολύ συχνα παρατηρούνται πονοκέφαλοι, ουλίτιδα, άσχημη αναπνοή και τερηδόνα, συχνά κρυώματα και ενοχλήσεις στον λαιμό, προβλήματα πέψης, κακός ύπνος και χρόνια κούραση. Η στάση του σώματος αλλάζει καθώς ο οργανισμός πασχίζει να ανοίξει τον αεραγωγό με αποτέλεσμα το κεφάλι να γέρνει μπροστά και να κυρτώνουν οι ώμοι.

Η ανατομία και η λειτουργικότητα του στόματος επηρεάζεται επίσης προκαλώντας ανώμαλη σύγκλειση των δοντιών που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ορθοδοντικά καθώς τα χείλη και η γλώσσα αντισταθμίζουν τη θεραπεία με τη θέση ανάπαυσής τους, ο χρόνος θεραπείας είναι μεγαλύτερος και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παλινδρόμησης μετά το πέρας της θεραπείας.

Ακούγεται παράδοξο κι όμως η αναπνοή από το στόμα δεν μας προσφέρει περισσότερο οξυγόνο καθώς πολύ λιγότερο απορροφάται από το αίμα. Ο οργανισμός πασχίζει να αντισταθμίσει αυτές τις συνθήκες και να λειτουργήσει. Έτσι τα προβλήματα στον ύπνο είναι πολύ κοινά κάτι που συνεπώς επηρεάζει την ανάπτυξη και τη σχολική επίδοση των παιδιών, γι’αυτό και η στοματική αναπνοή έχει σχετιστεί και με τη διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ/ ADHD) και τις μαθησιακές δυσκολίες. Στους ενήλικες η περιορισμένη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα σχετίζεται με υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπνική άπνοια.

Η λύση δεν είναι απλά να θυμάσαι να κλείνεις το στόμα – δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Οι μύες του προσώπου και του στόματος είναι προγραμματισμένοι και «εθισμένοι» να λειτουργούν ώστε να γίνεται η αναπνοή από το στόμα και το σώμα δεν γνωρίζει πώς να αναπνέει σωστά. Έτσι οι μύες πρέπει να εκπαιδευτούν ξανά ώστε να λειτουργούν σωστά. Μετά από τη θεραπεία ή αντιμετώπιση του βασικού αιτίου (αλλεργία, κρεατάκια κλπ.) συστήνεται μία μυολειτουργική εξέταση του στοματοπροσωπικού συστήματος από έμπειρο λογοθεραπευτή για να εντοπίσει τις αλλαγές στη λειτουργικότητα των μυών και τις αναπνευστικές συνήθειες. Η θεραπεία αποτελείται από ασκήσεις που προγραμματίζονται εξατομικευμένα και απαιτεί την άμεση συνεργασία και εμπλοκή του ατόμου.

Μπορεί να συνδυαστεί με την ορθοδοντική θεραπεία παράλληλα, πάντα σε συνεννόηση με τον ειδικό ορθοδοντικό. Είναι πολύ σημαντικό, εφόσον εντοπιστεί η συστηματική στοματική αναπνοή (συνήθως από ΩΡΛ), να ξεκινήσει άμεσα η μυολειτουργική θεραπεία ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης των προβλημάτων στη σχολική επίδοση και στη γενικότερη υγεία του παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ικαρία αναζητούν το μυστικό της μακροζωίας



Οι κάτοικοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας.

Τα μυστικά της μακροζωίας αναζητούν οι επιστήμονες στους κατοίκους της Ικαρίας, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τις ιδιαιτερότητες από γενετικής απόψεως του πληθυσμού, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού αυτού νησιού, οι οποίοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας.

Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σε πληθυσμό 284 ηλικιωμένων ανδρών (65-99 ετών), ποσοστό 80% ανέφεραν ερωτική δραστηριότητα (60% ανέφερε τουλάχιστον μέτρια αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης και ποσοστό 50% ανέφερε ολοκλήρωση της συνεύρεσης) και μόνο το 20% ανέφερε ότι δεν έχει καμία σεξουαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Όπως είπε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χρήστος Πίτσαβος, οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου επιπολάζουν σε σημαντικό ποσοστό στους ηλικιωμένους της Ικαρίας και μάλιστα σε συγκρίσιμα ποσοστά με τους ηλικιωμένους κατοίκους και άλλων περιοχών της χώρας (ο επιπολασμός του καπνίσματος βρέθηκε να είναι 17% στους ηλικιωμένους και 42% στους μεσήλικες, η αρτηριακή υπέρταση βρέθηκε σε ποσοστό 65% των ηλικιωμένων και 29% των μεσηλίκων, ο σακχαρώδης διαβήτης βρέθηκε σε 23% των ηλικιωμένων και 13% των μεσηλίκων).

Αυτό, όμως, που φαίνεται να διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα, από μελέτη που διεξήχθη στην Αττική και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου. Ιδιαίτερα τα υπερήλικα άτομα της μελέτης, άνω των 80 ετών, φαίνεται να κατανάλωναν σε ποσοστό 14% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων πρωτεΐνη, 54% λίπος (κυρίως μονοακόρεστο και πολυακόρεστο) και υδατάνθρακες σε ποσοστό 32%.

Το 50,5% των υπερηλίκων ανέφεραν τήρηση θρησκευτικής νηστείας. Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα συνηθίζουν τη μεσημεριανή ανάπαυση (ποσοστό 75%) συχνότερα από τους νεότερους, ενώ εμφανίζουν και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Από τα ηλικιωμένα άτομα όσοι κατανάλωναν συχνότερα Μεσογειακού τύπου δίαιτα είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετιζόταν με καλύτερη διατασιμότητα της αορτής, δηλαδή καλύτερη αγγειακή ηλικία, ενώ ανάλογα και η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμα και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα.

Όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, η μέτρια κατανάλωση 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (σε ισοδύναμα καφεΐνης ελληνικού καφέ) σχετίζεται επίσης με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα, ενώ ποσοστό 68% των ηλικιωμένων κατοίκων αναφέρουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα λήψη ροφήματος τσάι.

Όσον αφορά την άσκηση 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Η ενασχόληση με φυσική καθημερινή δραστηριότητα μεταξύ των υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) φαίνεται να σχετίζεται με 54% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και με καλύτερη νοητική εγρήγορση.

Μακροβιότητα. Τυχαίο γεγονός ή απόρροια ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής;

«Ίσως αποδειχθεί ότι η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν κάποιοι των κατοίκων της Ικαρίας, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής», ανέφερε η Επιμελήτρια Β' της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», Χριστίνα Χρυσοχόου.

Το φαινόμενο της Ικαρίας θα απασχολήσει και την επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία», που θα διεξαχθεί 12 - 15 Ιουλίου, στην Ικαρία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α' Καρδιολογική Κλινική και το ομώνυμο Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννα στο... πεζοδρόμιο!



Απίστευτες φωτογραφίες από την Κίνα.

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο και συγκεκριμένα η ώρα της γέννας είναι κάτι που από μόνο του προκαλεί αγωνία στους μέλλοντες γονείς. Για ένα ζευγάρι από την Κίνα τα πράγματα έγιναν λίγο πιο δύσκολα καθώς η γυναίκα έγινε μητέρα στο… πεζοδρόμιο!

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Γκουαντζού στη νοτιοανατολική Κίνα. Το ζευγάρι κατευθυνόταν στο νοσοκομείο όταν η γυναίκα ξαφνικά κατέρρευσε και στο πεζοδρόμιο δεν μπορούσε να σταματήσει να σπρώχνει το μωρό της να βγει.
Όταν το μωρό άρχισε να… κάνει την εμφάνισή του, συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή από τα φέρουν το παιδί τους στον κόσμο επί τόπου.



Ο άνδρας έτρεξε να ψάξει βοήθεια σε μία… οδοντιατρική κλινική εκεί κοντά αλλά οι οδοντίατροι που ήταν εκεί του είπαν πως ο τοκετός δεν συμπεριλαμβανόταν στις δυνατότητές τους.

Έτσι, ενώ περίμεναν το ασθενοφόρο, ο μέλλων πατέρας λειτούργησε σαν μαία και έφερε ο ίδιος στον κόσμο το παιδί του με την ενθάρρυνση περαστικών που στέκονταν σοκαρισμένοι στο σημείο.



Μετά τη γέννησή του το αγοράκι μεταφέρθηκε με τη μητέρα του στο νοσοκομείο.

«Η γυναίκα δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο. Ο άνδρας έστρωσε στο πεζοδρόμιο το παλτό του και έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει», είπε ένας από τους περαστικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Eκπτώσεις έχουμε, λεφτά έχουμε;



Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουλίου, ξεκινά η περίοδος των θερινών εκπτώσεων και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της σε όλη τη χώρα για να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.

-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (για παράδειγμα «50% έκπτωση»).

-Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

-Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για ασφαλή χρήση... της μπανιέρας



Συνέπειες για το δέρμα έχουν τα συχνά και ζεστά μπάνια.

Το καθηµερινό µπάνιο γενικά είναι µια καλή συνήθεια. Συχνά όμως δηµιουργεί προβλήµατα, ιδιαίτερα αν δεν γίνεται σωστά.

Eιδικά στις µεγάλες πόλεις που το δέρµα µας εκτίθεται σε σκόνη, µολυσµένη ατµόσφαιρα κ.λπ. πολλοί καταλήγουν να κάνουν µπάνιο µία και δύο φορές τη µέρα προκειµένου να νιώθουν καθαροί. Ωστόσο η υπερβολή µπορεί να έχει συνέπειες.

Οµάδες «υψηλού κινδύνου»

Τα άτοµα που έχουν κάποιο νόσηµα ή ευαισθησία του δέρµατος είναι πιο ευαίσθητα στα συχνά και ζεστά µπάνια. Το πιο διαδεδοµένο δερµατικό νόσηµα στο οποίο αντενδείκνυται ιδιαίτερα αυτή η πρακτική είναι η ατοπική δερµατίτιδα, που χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα, άγριο, ερεθισµένο δέρµα και κνησµό.

Όσοι αντιµετωπίζουν το πρόβληµα πρέπει να κάνουν γρήγορα χλιαρά ντους το πολύ µία φορά την ηµέρα και µετά να χρησιµοποιούν οπωσδήποτε ενυδατική κρέµα.

Τα πλέον κατάλληλα προϊόντα είναι όσα περιέχουν βρώµη, η οποία έχει αναπλαστική, ενυδατική, αντικνησµώδη και καταπραϋντική δράση.

Επίσης άτοµα µε προβλήµατα στο θυρεοειδή ή υπέρταση που λαµβάνουν καθηµερινά διουρητικά τείνουν να έχουν ιδιαίτερα ξηρό δέρµα, οπότε πρέπει να το φροντίζουν όπως τα άτοµα µε ατοπική δερµατίτιδα.

Ακόµα όµως και αν δεν έχετε δερµατικά προβλήµατα, πρέπει να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό, καθώς καταστρέφει το προστατευτικό φιλµ του δέρµατος προκαλώντας ξηροδερµία και άλλα προβλήµατα.

Τέλος όσο µεγαλώνουµε, και ειδικά µετά τα πενήντα, επειδή οι σµηγµατογόνοι αδένες υπολειτουργούν, η ξηρότητα του δέρµατος αυξάνεται, κατάσταση που µπορεί να επιδεινωθεί µε τα συχνά ζεστά µπάνια.

Τα σωστά προϊόντα

Τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα αλλά και οι κρέµες που χρησιµοποιούµε µετά το µπάνιο πρέπει να είναι χωρίς άρωµα και να µην κάνουν πολύ αφρό.

Κι αυτό επειδή τα αρώµατα που περιέχουν µπορούν να προκαλέσουν δερµατίτιδα εξ επαφής αλλεργικού τύπου, ενώ, ειδικά αν έχουν ως πρώτη ύλη τα εσπεριδοειδή, µπορεί όταν εκτεθούµε στον ήλιο να προκαλέσουν σκούρες κηλίδες.

Γι’ αυτό καλό είναι να αγοράζουµε αυτά τα προϊόντα από το φαρµακείο ώστε να εξασφαλίζουµε όσο γίνεται την ποιότητά τους.

Σφουγγάρι ή πετσέτα;

Η πετσέτα είναι προτιµότερη για το µπάνιο µας, αφού µπορούµε να την πλύνουµε και να τη στεγνώσουµε, ενώ το σφουγγάρι είναι σχεδόν πάντα υγρό, ευνοώντας µύκητες και µικροοργανισµούς.

Το σκούπισµα πρέπει να γίνεται ταµποναριστά µε µπουρνούζι ή πετσέτα, καθώς έτσι το δέρµα ενυδατώνεται καλύτερα.

Τα αφρόλουτρα και οι κρέµες µε βρώµη και λάδι χαρίζουν µεγαλύτερη ενυδάτωση στο δέρμα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυαλιά ηλίου & τα μάτια σας


Τα γυαλιά ηλίου, που θα έπρεπε να μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καλοκαίρι επιβάλλεται να τα φοράμε προκειμένου να προστατεύουν τα μάτια μας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες σε καθημερινή βάση.

Πολλά τα χρώματα, άπειρες οι προτάσεις των διάσημων οίκων οπτικών, ποικιλία στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και ευφάνταστοι συνδυασμοί με τα ρούχα μας, καθώς αποτελούν και ένα από τα διαχρονικά αξεσουάρ, που συμπληρώνουν το ντύσιμό μας. Ωστόσο, μια βόλτα στα μαγαζιά ίσως μας μπερδέψει λίγο, διότι οι προτάσεις είναι πολυάριθμες και εμείς… τα θέλουμε όλα!

Συν τοις άλλοις, οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλές για τα τωρινά δεδομένα εκτός κι αν ψάξεις αρκετά, για να ανακαλύψεις συμφέρουσες προσφορές.

Το metrogreece.gr, επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο, Ιδιοκτήτη Οίκου Οπτικών στην Αμαλιάδα και έμαθε για όλους μας τις νέες τάσεις στα γυαλιά ηλίου, όπως επίσης και όλες τις λεπτομέρειες για την κίνηση των πωλήσεων της περιόδου που διανύουμε:

«Ο κάθε πελάτης επιθυμεί να επιλέξει ένα προϊόν, που θα είναι οικονομικά συμφέρον και αισθητικά καλαίσθητο, έτσι ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Η νέα τάση στα γυαλιά ηλίου για φέτος το καλοκαίρι είναι οι μπλε καθρέφτες και το διαχρονικό στυλ ή αλλιώς ρετρό, το οποίο παραμένει στη μόδα όλες τις εποχές και δεν χρειάζεται να το ανανεώνουμε συνεχώς στις δύσκολη οικονομικά εποχή, στην οποία ζούμε. Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι φέτος ο τύπος των γυαλιών ηλίου, που έχουν το λεγόμενο σχήμα Ω, που είναι στρογγυλά και ταιριάζουν σχεδόν σε όλους τους τύπους προσώπων. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά των γυαλιών μας, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητά τους, καθώς στις μέρες μας “ανθίζει” το παραεμπόριο και σε αρκετές περιπτώσεις η παράνομη δράση στις πωλήσεις. Γι’ αυτό, συνίσταται να ζητάμε να μας επιδεικνύεται και το βιβλιαράκι γνησιότητας που τα συνοδεύει, όπως επίσης και η κατάλληλη θήκη που προορίζεται για τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουμε, από το κατάστημα που τα προμηθευόμαστε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση φέρνει κρίσεις πανικού


Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας, που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού, ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά και τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και η διάρκεια τους μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, ενώ επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά.

Το metrogreece.gr, επικοινώνησε με τον κ.Γιώργο Πανταζόπουλο, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μας βοήθησε “να ρίξουμε φως” στο "ποιόν" της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής:

«Τα ψυχολογικά αίτια που ευθύνονται για την εκδήλωση της κρίσης πανικού στη ζωή ενός ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένα με ποικίλα και έντονα γεγονότα που του συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής του και που είναι σε θέση να πυροδοτήσουν την εκδήλωση ενδόμυχων τάσεων και καλά κρυμμένων φόβων και συναισθημάτων. Αφορμή για την εκδήλωση κρίσεων πανικού είναι δυνατό να αποτελέσουν έντονες “στρεσογόνες” καταστάσεις, όπως μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, το άγχος για την έκβαση μιας προσωπικής υπόθεσης ή η συμμετοχή στις πανελλαδικές κυρίως γραπτές εξετάσεις στην εφηβική ηλικία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα εκδήλωσης της διαταραχής είναι η έντονη ζαλάδα, ο ίλιγγος, η εφίδρωση, η ζάλη, η ταχυπαλμία και σε ορισμένες έντονες περιπτώσεις ακόμη και η αίσθηση ότι χάνεις την επαφή με τον κόσμο γύρω σου και νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν εντελώς. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, τα ποσοστά εκδήλωσης του φαινομένου είναι το ίδιο υψηλά με τα ποσοστά των αυτοκτονιών που σημειώνονται καθημερινά και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ίσως να αποτελούν και προάγγελό τους».

Συνεχίζοντας, ο κ.Πανταζόπουλος, μας ανέφερε τα ακόλουθα στοιχεία:

«Πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού είναι οι γυναίκες, καθώς εμφανίζουν μια ιδιαίτερα αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη συγκριτικά με τους άντρες, που τις καθιστά πιο ευαίσθητες στον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τα όσα τους συμβαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η διατήρηση της ψυχραιμίας και 1-2 βαθιές εισπνοές μέχρι να υποχωρήσει το οξύ σύμπτωμα και να οξυγονωθεί επαρκώς ο εγκέφαλος, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει πάλι ομαλά η ροή του αίματος. Πάντως, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι μοιραίο είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγη ώρα».

Τέλος, ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής μας υπέδειξε τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εν λόγω κρίσεων:

«Οι κρίσεις πανικού είναι μια διαταραχή, που δεν είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ενδεδειγμένη θεραπεία για τον πάσχοντα, προσαρμοσμένη απόλυτα στο χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες και το βαθμό της έντασής της. Συνήθως βοηθάει κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, η έναρξη συστηματικής ψυχοθεραπείας με την επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή που θα κατανοήσει εις βάθος την ψυχοσύνθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσει να μας οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία και τη σταδιακή αντιμετώπιση του πανικού μας, εκτός και αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και βαθιά και χρειάζεται να επιλεγεί η λύση της φαρμακευτικής οδού».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικές τιμές Internet και τηλεφωνίας για τους ΑμεΑ


Σε μια περίοδο που και το κάθε ευρώ μετράει για μερικούς μια εταιρία σταθερής τηλεφωνίας φέρνει μια λύση στο θέμα της χαμηλής χρέωσης για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χωρίς να θέλω να κάνω καμία διαφήμιση (γιατί δεν έχω καμία σχέση με αυτή την εταιρία), αλλά με το σκεπτικό πως επειδή το είδα κάπου και ίσως αρκετούς ενδιαφέρει, είπα να το δημοσιεύσω για να το δουν και άλλοι. Να προσθέσω επίσης μερικά πράγματα για όσους τα αγνοούν και δεν τα ξέρουν:



  1. Τέτοιου είδους προγράμματα ή προσφορές στηρίζονται από προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρία δεν έχει πραγματικό όφελος αλλά ο καταναλωτής, γιατί την διαφορά που δεν πληρώνει, την πληρώνει στην εταιρία το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης όπως για παράδειγμα το "Κοινωνία της Πληροφορίας.
  2. Τέτοιου είδους προγράμματα συνήθως διαρκούν ένα ή άντε το πολύ δύο χρόνια. Σκοπό έχουν την εξοικείωση και όχι την μόνιμη παροχή.
  3. Αυτήν την στιγμή ο καθολικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας (βλέπε ΟΤΕ) κατά ένα μεγάλο βαθμό ενώ είναι υποχρεωμένος να παρέχει τέτοιου είδους διευκολύνσεις δεν το κάνει στην πραγματικότητα. Είτε με δικαιολογίες, είτε και με ασάφειες σε παλιές οδηγίες αρνείται να κάνεις τις εκπτώσεις. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ΕΕΤΤ
  4. Παλαιότερα, γιατί αυτή την στιγμή δεν το κάνουν, εφάρμοζαν τέτοιες εκπτώσεις και άλλες ιδιωτικές εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας. Ο λόγος που δεν το εφαρμόζουν και τώρα δεν τον γνωρίζω.
  5. Αφού μιλάμε για πληροφόρηση προς κάποιους για κάτι που ίσως δεν ξέρουν, πως κάνει ένας και άλλος δεν το κάνει (τουλάχιστον βάση των επίσημων σελίδων τους που αναζήτησα), μιλάμε για ενημέρωση και όχι για διαφήμιση. Άλλωστε κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν ενήλικα και ώριμα σκεπτόμενο άνθρωπο να κάνει το οτιδήποτε.

Τα πιο πάνω γράφτηκαν παρότι είναι αυτονόητα. Στο προκείμενο λοιπόν.


Η εταιρία είναι η CYTA και τα κόστη της είναι αρκετά χαμηλά για τα άτομα με αναπηρία και ξεκινάνε από 16 € για την υπηρεσία double play. Για την απόδειξη της ύπαρξης αναπηρίας χρειάζεται μια γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας) με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Παρέχει επίσης και άλλες διευκολύνσεις σε όσους πάρουν κάποιο από τα πακέτα.


Δείτε και την σχετική ανακοίνωση






Πληροφορίες θα βρείτε και εδώ: http://www.cyta.gr.
Διαβάστε περισσότερα...