Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Σύζυγος ζήτησε αποζημίωση λόγω έλλειψης σεξουαλικής ζωής!


Είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά από τροχαίο που άφησε ανάπηρη τη γυναίκα του.

Στην ανατροπή δικαστικής απόφασης που είχε επιδικάσει αποζημίωση για ηθική βλάβη 12.000 ευρώ σε σύζυγο, που σταμάτησε αιφνιδίως σε ηλικία 30 ετών την σεξουαλική του ζωή λόγω της αναπηρίας της γυναίκας του προχώρησε ο Άρειος Πάγος.

Οι δικαστές του Δ´ Πολιτικού Τμήματος έκριναν πως η αναπηρία της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, αυτός που μπορεί να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη.

Όπως υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες τρίτα πρόσωπα, που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, κατά κανόνα και δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

Έτσι, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν στην απόφαση ότι «τα τρίτα αυτά πρόσωπα κείνται εκτός του πεδίου προστασίας του προσβαλλόμενου κανόνα δικαίου».

Στην δικαιοσύνη είχε προσφύγει ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας η οποία έμεινε ανάπηρη τον Ιούνιο του 2005 σε τροχαίο με πρωταγωνιστή οδηγό φορτηγού.

Το Εφετείο είχε κρίνει πως ο σύζυγος πράγματι έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, αφού από την αναπηρία αυτή της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο και του επιδίκασε αποζημίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραπέμπονται σε δίκη 8 άτομα που «πουλούσαν» επιδοτήσεις σε μικροεπενδυτές


Ανάμεσά τους και πρώην υπάλληλος του υπ. Ανάπτυξης.

Να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οκτώ άτομα που κατηγορούνται ότι απέσπασαν χρήματα από δεκάδες μικροεπενδυτές, στους οποίους υπόσχονταν ότι θα εξασφαλίσουν επιδοτήσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και ανάπτυξη εκτροφείων σαλιγκαριών, προτείνει εισαγγελέας.

Το ύψος της απάτης, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, προσεγγίζει τα δύο εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς, στους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός «δείχνει» το εδώλιο, είναι υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος ετέθη σε αυτοδίκαιη αργία.

Ακόμη, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο επιχειρηματίες, που -μεταξύ άλλων- υπήρξαν μέτοχοι σε κατασκευαστική εταιρεία. Τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονταν ως τραπεζικά στελέχη, ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης κι ένας ως μηχανικός.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παρουσιάζονταν στους παθόντες ως δήθεν ειδήμονες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και στη δημιουργία και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών. Αφού έπειθαν τα θύματά τους ότι είναι φερέγγυα πρόσωπα, τους έλεγαν ότι έχουν δήθεν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον αναπτυξιακό νόμο ώστε αυτές να επιδοτηθούν.

Κατ' αυτόν τον τρόπο κατηγορούνται ότι απέσπασαν, από τις αρχές του 2011 έως το ίδιο διάστημα το 2012, από τουλάχιστον 40 μικροεπενδυτές, ποσό που ξεπερνάει το 1,9 εκατ. ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα, θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων


Θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων μετά τα όσα ανακοινώθηκε ότι θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έλαβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών της στα Χανιά, στις 17-4-2015.

Σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός κατά την προηγούμενη σύνοδο, αυτό το σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση.

Η σύνοδος αποφάσισε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τη σύγκληση έκτακτης συνόδου, με αποκλειστικό θέμα τη διαμόρφωση των προτάσεών της σε σχέση με το σχέδιο νόμου, ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό να μελετηθεί από τα πανεπιστήμια.

Όμως, ο υπουργός σε συνέντευξή του την Κυριακή 19/4/2015 χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου επείγον λόγω των θεμάτων της δευτεροβάθμιας που περιέχει και δήλωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μετά από μια πολύ σύντομη κοινωνική διαβούλευση. Με βάση τα ανωτέρω, το προεδρείο της συνόδου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων στις 25/4/2015 στην Αθήνα.

Το Προεδρείο της Συνόδου θεωρεί ότι τα θέματα των πανεπιστημίων, λόγω της σημασίας και σοβαρότητας των προτεινόμενων αλλαγών, θα πρέπει να διαχωριστούν από τα επείγοντα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να συμπεριληφθούν σε χωριστό σχέδιο νόμου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν διαθέτει πιστοποιητικό η παιδική χαρά στα Γιάννενα


Η παιδική χαρά, στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά το περασμένο Σάββατο ένα 5χρονο αγόρι, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοποίηση, λόγω προβλήματος που διαπιστώθηκε σε ένα από τα όργανα διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο διαψεύδει τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, ο οποίος έκανε λόγο για έκδοση του σήματος πιστοποίησης, το οποίο κατά τον ίδιο δεν έχει παραδοθεί στο δήμο λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και, τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν» διευκρινίζει το υπουργείο και προσθέτει:

«Ειδικότερα δε, σε σχέση με την παιδική χαρά του Δήμου Ιωαννιτών, στην οποία έλαβε χώρα το πρόσφατο ατύχημα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν διαθέτει την απαιτούμενη κατά τα ανωτέρω πιστοποίηση, λόγω προβλήματος που διαπιστώθηκε σε ένα από τα όργανα αυτής».

Γνωστοποιεί, δε, ότι έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας, forum, για την υποβοήθηση των ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την παροχή οδηγιών και πληροφοριών σχετικά με τις παιδικές χαρές. Επίσης, με πρόσφατο έγγραφό του προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας έχει ζητήσει ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου των Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών, με στόχο τον έγκαιρο και ουσιαστικό έλεγχο και πιστοποίηση όλων των αντίστοιχων υποδομών και την προστασία της παιδικής ηλικίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διοικητική έρευνα για το βίντεο της βίαιης προσαγωγής


Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας, για το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή ατόμου στην οδό Στουρνάρη στην περιοχή των Εξαρχείων. Στο βίντεο έχουν καταγράφει δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ να σέρνουν τον άντρα ενώ ένας από αυτούς δεν διστάζει να τον χτυπήσει με το γκλοπ στην κοιλία και στα πλευρά.



Δείτε το βίντεο με την προσαγωγή





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σηκώθηκα με τον πλακούντα και τα αίματα πάνω μου»


Η μετανάστρια που γέννησε μέσα στη βάρκα περιγράφει όσα έζησε στο Αιγαίο.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή της γυναίκας από το Καμερούν που γέννησε δίδυμα μέσα στη βάρκα που τη μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Όταν σηκώθηκα, βγήκε ο ομφάλιος λώρος. Ακόμα και στη βάρκα όταν ήθελα να κάτσω, μου είπαν να κάτσω ανάσκελα γιατί αν σηκωνόμουν θα είχα μεγαλύτερη αιμορραγία. Γι’ αυτό καθόμουν ανάσκελα», περιγράφει η γυναίκα, μιλώντας στον Alpha.

«Γέννησα πάνω στα πόδια άλλων ανθρώπων […]. Όταν βγήκε το δεύτερο έπεσε πάνω στον κόσμο, πάνω στα πόδια τους», σημειώνει.

Όσο για τη διάσωσή της από το λιμενικό, η γυναίκα είπε πως «όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα».

Όπως περιγράφει η ίδια, «σηκώθηκα με τον πλακούντα και όλα τα αίματα πάνω μου» όταν οι άντρες του λιμενικού ρώτησαν ποια είναι η μητέρα.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση για τα αποθεματικά - Διευκρινίσεις και αντιδράσεις


Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων σε λογαριασμούς κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Oικονομικών.

Η σκέψη για την θεσμοθέτηση της μεταφοράς των καταθέσεων σε κοινή διαχείριση με το ελληνικό δημόσιο, γίνεται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων φορέων, που αντιδρούν στην εκχώρηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές καταθέσεις των δημοσίων φορέων, φτάνουν τα 11,9 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη σε ισχύ συμφωνίες επαναφοράς 8,9 δις ευρώ.

Οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ, δεν θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού για την κίνηση των λογαριασμών τους, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει ότι η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για τους φορείς όποτε τα χρειαστούν. Τόνισε επίσης, ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες όπως, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου



--------------------

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Διευκρινίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δίνουν κυβερνητικές πηγές.

"Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη", τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν, "οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%".

Παράλληλα, κυβερνητικοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, όπως επισημαίνουν, "αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος"

--------------------

Θύελλα αντιδράσεων από δήμους και περιφέρειες για τα αποθεματικά


Την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για "πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση" κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας παράλληλα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι "η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργού αδιέξοδα, που δύσκολα θα ξεπεραστούν" και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι "η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος".

"Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον ως θεσμός δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω «το μερίδιο της στο λογαριασμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις" τονίζε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας: "Θα προσφύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης".

Αύριο συγκαλείται έκτακτο Δ. Σ. της ΚΕΔΕ στο οποίο θα προσκληθούν όλοι οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ανοικτή Πόλη» μειοψήφησε.

Στο ΣτΕ θα προσφύγει και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας:

"Με τη σημερινή της απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντας την Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών».

Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας".

"Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, ζήτησα και έλαβα σήμερα σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια εξέδωσα απόφαση, με την οποία η Περιφέρειά μας προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή".

Παράλληλα, μετά την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα διεκόπη για αύριο στις 5 το απόγευμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας. Μάλιστα σε ψήφισμά του, καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Για "αντισυνταγματική πράξη" έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Πλεύρης ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραχωρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο "δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει τα ταμειακά διαθέσιμα". Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι "το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια", ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Αθήνας, Λευτέρης Καστανάκης ζήτησε να "διασφαλιστούν οι μισθοί και οι προμηθευτές".

"Η κεντρική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο και δεν μπορεί να παρέμβει στα οικονομικά του δήμου" σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Προβατάς, ζητώντας "να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση".

"Τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε είναι για τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές" δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας.

Ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.



Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο Γάλλος τραγουδιστής Ρισάρ Αντονί


Είχε ερμηνεύσει και την επιτυχία «J’entends siffler la train».

Σε ηλικία 77 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο Γάλλος τραγουδιστής Ρισάρ Αντονί, ερμηνευτής της μεγάλης επιτυχίας «J’entends siffler la train» της δεκαετίας του 1960. Σύμφωνα με έναν από τους οικείους του, πέθανε νικημένος από τον καρκίνο.

Πέθανε ο Γάλλος τραγουδιστής Ρισάρ Αντονί

«Μόλις μίλησα με τη σύντροφό του, μου επιβεβαίωσε τον θάνατό του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαμπιέ Λεκέβρ, υπεύθυνος Τύπου της περιοδείας παλιών δημοφιλών μουσικών «Age tendre» στην οποία ο τραγουδιστής είχε συμμετάσχει πολλές φορές.

Μαζί με τον Τζόνι Χαλιντέι και τη Σιλβί Βαρτάν, ο Ρισάρ Αντονί ενσάρκωνε τη γενιά των γιεγιέδων, η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα εδώ και μερικά χρόνια.

Το 2011, ο τραγουδιστής έγινε αξιωματικός των Γραμμάτων και των Τεχνών μία τιμητική διάκριση στη Γαλλία και έκτοτε χαρακτηρίζεται ως «πρωτοπόρος του αμερικανικού ροκ στη γαλλική εκδοχή του, μεγάλος αντίπαλος του Τζόνι Χαλιντέι».

Μεθυστική και μελαγχολική μπαλάντα, το «J’entends siffler la train» είναι το σλόου του καλοκαιριού του 1962, του καλοκαιριού που τελειώνει ο πόλεμος στην Αλγερία. Για χιλιάδες νεαρούς κληρωτούς και τις οικογένειές τους, το τραγούδι αυτό θυμίζει το τρένο που τους μετέφερε μακριά από τους δικούς τους προς τη Μασσαλία για να επιβιβαστούν στα πλοία για τον «βρόμικο πόλεμο».

Ο Ρισάρ Αντονί γνώριζε από την παιδική του ηλικία αυτόν τον αέρα του αμερικανικού φολκλόρ, «Five Ηundred Μiles»: «η αγγλίδα μητέρα μου μού τραγουδούσε αυτή την μπαλάντα», έλεγε.

Στη Γαλλία, το τραγούδι αυτό έγινε τεράστια επιτυχία, κάτι αναπάντεχο για ένα σλόου κομμάτι ερμηνευμένο από έναν τραγουδιστή που ήταν διάσημος περισσότερο για τραγούδια όπως τα «Nouvelle Vague» και «Let’s Twist Again». Ο Ρισάρ πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δίσκους και αγόρασε ένα σπίτι κοντά στον Σαν Τροπέ στην Κυανή Ακτή.
Η καριέρα του άρχισε να φθίνει με το τέλος της δεκαετίας του 1960. Το 1978, ο τραγουδιστής επιχείρησε μία έξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επέστρεψε στη Γαλλία έπειτα από τέσσερα χρόνια, όπου προβλήματα με την εφορία τον οδήγησαν για τρεις μέρες στη φυλακή το 1983.

Στη συνέχεια γνώρισε δύσκολα χρόνια, σημαδεμένα από προσωπικές στενοχώριες και δικαστικά προβλήματα με τις πρώην συντρόφους του –είχε εννέα παιδιά από διαφορετικές συντρόφους– προτού ανακτήσει τη δημοφιλία του στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μία νέα επιστροφή το 2006.

Ο Ρισάρ Αντονί γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1938 στο Κάιρο από πατέρα βιομήχανο στην κλωστοϋφαντουργία. Μεγάλωσε στην Αργεντινή και στη συνέχεια έζησε στη Βρετανία προτού εγκατασταθεί στη Γαλλία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών έχουν προχωρήσει 38.560 οφειλέτες


Έχουν εισπραχθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Σε ρύθμιση των οφειλών τους, ύψους 1.369.553.969,26 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, έχουν προχωρήσει 38.560 οφειλέτες, δεκαέξι ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Παράλληλα, έχουν εισπραχθεί 30.351.399,14 ευρώ.

Τα συνολικά στοιχεία αφορούν το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ (από τις 2/4/2015) και του ΕΤΑΑ (από τις 30/3/2015) που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Επίσης, από 3/4/2015 συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία για τους οφειλέτες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τις 17/4/2015 και τις 20/4/2015 για οφειλέτες του ΕΤΑΑ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.

Τα στοιχεία έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν.4321/2015 που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών» που έχει ενεργοποιηθεί για τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.

Από το σύνολο των 38.560 αποφάσεων ρύθμισης, οι 4.305 είναι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών». Επίσης, ποσοστό 12,23% (4.231 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 233.299.947,23Euro και 484 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 3.888.868,73Euro) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015, ενώ το υπόλοιπο 87,77% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο


Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης προκειμένου να δοθεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι προτάσεις αυτές, που παρουσιάστηκαν στο έκτακτο συμβούλιο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Triton" για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεαρός σκότωσε με τόξο δάσκαλο σε σχολείο στη Βαρκελώνη


Τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν.

Οπλισμένος με τόξο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, νεαρός σκότωσε σήμερα το πρωί έναν δάσκαλο σε σχολείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, ενώ ακόμα τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, πρόκειται για το σχολείο Joan Fuster,στη συνοικία Sagrera της πόλης.

Ο δράστης έχει συλληφθεί και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία εάν πρόκειται για μαθητή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβόλησε και σκότωσε την έγκυο σύντροφό του


O 25χρονος πυροβόλησε την έγκυο γυναίκα του όπου και υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ το μωρό σώθηκε αν και ήταν μόνο 24 εβδομάδων!

 




Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που τον οδήγησε να πυροβολήσει την 25χρονη σύντροφό του που μάλιστα περίμενε το παιδί του.

Η 25χρονη Kimberly ήταν 6 μηνών έγκυος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ν. Αιγαίου


Μετείχε και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ανάγκη δημιουργίας δομών πρώτης υποδοχής και υγειονομικού ελέγχου προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών, αναδείχθηκε στην διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και στην σύσκεψη φορέων που ακολούθησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κλιμάκιο αποτελούν ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός Γιώργος Ρηγάκος οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ρόδο και την Τήλο και αύριο Τρίτη θα μεταβούν στην Κω, προκειμένου να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών, ώστε να αποκομίσουν μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Νότιο Αιγαίο.

Η επίσκεψη του κλιμακίου συνέπεσε χρονικά με την νέα μεταναστευτική τραγωδία, αυτή τη φορά στον νησί της Ρόδου, στην περιοχή Ζέφυρος και πολύ κοντά στην ακτή, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, όταν προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε περίπου 90 άτομα.
Στην συνάντηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Περιφέρειας για την δημιουργία χώρων υποδοχής των μεταναστών για τις πρώτες 72 ώρες και τόνισε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που εισέρχονται στην χώρα, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για την εξεύρεση χώρων, όπου εκεί θα γίνεται και ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η επαρκής υγειονομική κάλυψη των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα ακριτικά νησιά. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε για κλιμάκωση του φαινομένου το επόμενο διάστημα, οπότε βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, δεδομένου του ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένουν 2.000.000 άνθρωποι για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω των νησιών. Το ΚΚΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννόπουλος, είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν δομές υποδοχής, είτε με κινητές μονάδες, είτε σε σκηνές του στρατού.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να συγκροτηθούν τουλάχιστον 5 κλιμάκια, στην Ρόδο, την Κω, την Σύμη, την Τήλο και την Λέρο, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που αποβιβάζονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Τα κλιμάκια αυτά να στελεχωθούν από ντόπιους ιδιώτες γιατρούς.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκπονήσει σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Το σχέδιο αυτό, για την εφαρμογή του οποίου ζήτησε την συνδρομή της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ιατρικών Συλλόγων, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου δράσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα 90 εκατ. ευρώ για δράσεις γενικά στον τομέα της υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σύσκεψη φορέων
Στην διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε στην Περιφέρεια, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των υγειονομικών φορέων της περιοχής, έγινε ενημέρωση του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο (κυρίως έλλειψη προσωπικού και πόρων). Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι διαπίστωσε ο ίδιος την αγωνία του Περιφερειάρχη αλλά και την εγκατάλειψη της περιοχής και δήλωσε πως υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης, αρκεί να υπάρχει και η βούληση συντονισμού και συνεργασίας.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης φορέων ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Από πέρυσι, αμέσως μετά την εκλογή μας και πριν αναλάβουμε καθήκοντα, είχαμε προτάξει ανάμεσα στα άλλα, το θέμα της υγειονομικής κάλυψης και της δημόσιας υγείας. Ευχαριστώ τον κ. Γιαννόπουλο για την παρουσία του εδώ. Όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα ως Περιφερειακή Αρχή, υπερβαίνοντας κάθε όριο αρμοδιοτήτων και κάθε έννοια πολιτικού ή οικονομικού κόστους, δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά πάνω στο μεταναστευτικό και έχουμε άριστη συνεργασία με όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.

Περιμένουμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ πέντε κλιμάκια ελέγχου για να καλυφθούν τα νησιά μας. Βλέποντας τον χρόνο αντίδρασης της νέας διοίκησης, είμαι αισιόδοξος αυτό θα γίνει "χθες". Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και εμείς στο Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο, που ως πύλες εισόδου καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, χωρίς η συντεταγμένη πολιτεία να είναι όπως οφείλει στο πλευρό μας, θα συμμετέχουμε αυτόν τον διάλογο με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Δεν αδικούμε κανένα από τους σημερινούς κυβερνώντες και θέλω να ξέρουν πως σε οτιδήποτε μας χρειαστούν θα είμαστε δίπλα τους.

Η θωράκιση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Επιζητούμε τον έλεγχο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς κανενός είδους πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση. Η λειτουργία μας όλο αυτό το διάστημα ως μοναδικός σύμμαχος, χρηματοδότης και πολιτικό ανάχωμα της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου που ασχολείται με το μεταναστευτικό, το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης».
Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

«Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον όρο «υγειονομική βόμβα» μέχρι να θωρακιστούν τα νησιά μας, οι ίδιοι οι μετανάστες και ο πληθυσμός μας και μέχρι να υπάρξουν τα στοιχεία εκείνα που θα με διαψεύσουν».
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό συμβάν της Ρόδου και τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι το τελευταίο. «Αυτή η θάλασσα που μας περιβάλλει, το Αιγαίο, η οποία είναι μήτρα πολιτισμού και ζωής, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και με κάθε τρόπο για να μην γίνει ξανά τόπος τραγωδίας όπως η σημερινή» ανέφερε.

Στην σύσκεψη φορέων με το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγινε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμων Ζαννετίδης, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Καραμαρίτης και Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ Κώστας Κουτσόπουλος, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Βαγγέλης Μανδρακός, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί για τις συνταξιοδοτήσεις


Ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής παραίτησης.

Ξεκίνησε από σήμερα να τρέχει η προθεσμία των αιτήσεων των εκπαιδευτικών για παραίτηση από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης. Λόγω του γεγονότος αυτού ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής προχώρησε στη σύνταξη ενημερωτικού στο οποίο κάποιες χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία που παρατίθενται βασίζονται κυρίως σε δεδομένα της ιστοσελίδας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (στην οποία παραπέμπουν και οι υπερσύνδεσμοι καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια του νομικού Δ. Τεμπονέρα).

Ας ξεκινήσουμε συνεπώς με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πολιτικών υπαλλήλων. Πρόκειται για ένα αναλυτικό οδηγό που μεταξύ άλλων διευκρινίζει τους όρους:

Παλαιός – νέος ασφαλισμένος.
Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για:1. Προσληφθέντες στο Δημόσιο έως την 31/12/1982

2. Προσληφθέντες από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και

3. Ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993

Πρόωρη – μειωμένη σύνταξη
Αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών
Αναγνώριση χρόνου σπουδώνΌλα τα στοιχεία αυτά εμπλουτίζονται με συγκεντρωτικούς πίνακες συνταξιοδότησης.

Η διαδικασία συνταξιοδότησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη πολλές φορές ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδοκύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Για τη θεμελίωση του δικαιώματος και τον υπολογισμό της σύνταξης αναγνωρίζονται:

Η στρατιωτική θητεία
Η γονική άδεια
Ο χρόνος σπουδών
Ο χρόνος παιδιών
Ο χρόνος ιδιωτικού τομέα


Η κατάθεση αίτησης αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ακόμη και κατά τη συνταξιοδότηση.

Αναφορικά με την προκαταβολή της σύνταξης (αρ. 75302/0092/ΦΕΚ1344/τ.Β/3/6/2013), οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Η καταβολή της προκαταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους - λειτουργούς του Δημοσίου, που προ­βλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4151/2013 (Α` 103), γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 10 της αριθμ. 2/37345/0004/4-6-2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, όπως ισχύει.

2. Η προκαταβολή σύνταξης καταβάλλεται την 10η εκάστου μηνός. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με αργία, η καταβολή γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Η πρώτη προκαταβολή θα γίνει σε 40 μέρες από την ηλεκρονική παραλαβή του σχετικού δελτίου ΔΑΥΚ.

3. Η προκαταβολή ισούται με το 50% του βασικού μισθού του Οκτώβρη του 2011 ή με το 60% όταν είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, όταν είναι ανάπηρος με ποσοστό άνω του 67% ή γονέας τέκνου με αναπηρία. Από το ποσό αυτό αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.

Το βασικό ζητούμενο για όλους τους εκπαιδευτικούς είναι σίγουρα ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης, των επικουρικών συντάξεων ( ΜΤΠΥ-ΤΕΑΔΥ) και του εφάπαξ βοηθήματος. Πιο αναλυτικά:

Α. Η κύρια σύνταξη:

Η κύρια σύνταξη αποτελείται από το 80% του Β.Μ. του εκπαιδευτικού κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, επί τον αριθμό των συντάξιμων χρόνων του δια του 35. Δηλαδή κλείνοντας τα 34,5 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας, παίρνουμε 35/35 του 80% του Β.Μ.

Από 1-7-2007 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη και ποσό 140,80 €. Δηλαδή η κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται στο ποσό: Β.Μ.+140,80 €. Η διαφορά μεταξύ της σύνταξης που θα προκύπτει με τη νέα βάση υπολογισμού και αυτής που προέκυπτε με βάση υπολογισμού μόνο το Β.Μ., θα δοθεί τμηματικά κατά το 1/4 ετησίως με έναρξη την 1-7-07. (άρθρο 2 του νόμου 3513?2006)

Υπηρεσία πάνω από έξι μήνες θεωρείται χρόνος.

Για κάθε συντάξιμο χρόνο πάνω από τα 35 και μέχρι τα 40 χρόνια, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης κατά 1/50 για κάθε χρόνο.

Για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2008 θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

Για τα χρόνια που διανύθηκαν στην υπηρεσία μέχρι και το 2007, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Για τα χρόνια μετά το 2007, το 80% θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά 1%, μέχρι το 2017 να γίνει 70% και ο υπολογισμός δεν θα γίνεται πάνω στον Β.Μ. του μήνα εξόδου από την υπηρεσία, αλλά του μέσου όρου των Β.Μ. τις τελευταίας πενταετίας (συμπεριλαμβανομένων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Άδειας). Αυτές οι αλλαγές καθιερώθηκαν με το Νόμο 3029/11-7-02 (ΦΕΚ 160 τ. Α΄) γνωστό σαν νόμο Ρέππα.

Στη σύνταξη που αναλογεί για αυτόν που συνταξιοδοτείται, προστίθεται το επίδομα εξομάλυνσης, που εξαρτάται από το ποσό της σύνταξης και κυμαίνεται από 19 € έως 85 € (καθορίζεται συνήθως κάθε χρόνο και η τελευταία τροποποίηση έγινε με το άρθρο 1 του νόμου 3513/2006). Επίσης προστίθενται και τα τυχόν δικαιούμενα επιδόματα γάμου και τέκνων και είναι ισόποσα με αυτά που δικαιούνται και οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί.

Κρατήσεις που διενεργούνται στη κύρια σύνταξη:

Υπάρχει η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη και είναι ποσοστό 2,55 % στο σύνολο των αποδοχών και η παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Ο μηνιαία παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και για τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς (Εγκύκλιος 1109980/2543/Α0012/18-12-06 της Γενικής Δ/νσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Η σύνταξη των υπαλλήλων που εξέρχονται από την υπηρεσία μέχρι τις 31-12-2015 εξακολουθεί να υπολογίζεται με βάση τη μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου 2011, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μεταγενέστερη χορήγηση ΜΚ δεν επηρεάζει τις συντάξιμες αποδοχές. Το επίδομα θέσης ευθύνης υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές με βάση το ποσό επιδόματος ( της θέσης ευθύνης έστω και αν αυτή είναι μεταγενέστερη του 2011) που προβλεπόταν γι αυτήν από το μισθολόγιο του Οκτ. 2011. Το επίδομα χορηγείται για όσους άσκησαν για μια τουλάχιστον ημερολογιακή διετία καθήκοντα προϊσταμένου σχολικής μονάδας, μετά από επιλογή από τα αρμόδια όργανα και όχι λόγω ανάθεσης ή αναπλήρωσης.

Β. Η επικουρική του ΜΤΠΥ:

Το Μ.Τ.Π.Υ δίνει στους δικαιούχους, μέρισμα (μηνιαία χρηματική παροχή), το οποίο χορηγείται στον υπάλληλο μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία. Το μέρισμα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και συγκεκριμένα την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Ο τρόπος υπολογισμού του μηνιαίου μερίσματος των μετόχων του ΜΤΠΥ καθορίζεται με το νόμο 3336 Κεφ. Γ΄ άρθρο 3 (ΦΕΚ 96/20-4-2005 τ. Α΄ ).

Δίνεται από τον τύπο: Β.Μ. x 20% x (Έτη ασφάλισης στο ΜΤΠΥ/35) x(Συντελεστήςπροσαρμογής).
Ο Συντελεστής Προσαρμογής είναι σήμερα 0,8075 (Υ.Α 18507 ΦΕΚ 792/2007 τ. Β΄).

Ο μέτοχος θεμελιώνει δικαίωμα για μέρισμα αν:

1)Απομακρυνθεί από την υπηρεσία του και έχει 20 τουλάχιστον χρόνια ασφάλισης στο ΜΤΠΥ.

2) Απολυθεί από την υπηρεσία του λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας και έχει 15 χρόνια ασφάλισης στο ΜΤΠΥ.

Το ΜΤΠΥ χορηγεί ετησίως 14 μερίσματα (12 μήνες και επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας).

Χρόνος υπηρεσίας πέραν των 6 μηνών λαμβάνεται ως έτος. Όταν βγαίνει κάποιος μετά την παραίτησή του από την υπηρεσία σε τρίμηνες αποδοχές, επειδή κατά το τρίμηνο αυτό διάστημα γίνονται κρατήσεις για το ΜΤΠΥ, το χρόνο αυτό μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να συμπληρώσει πάνω από εξάμηνο, ώστε να υπολογιστεί ολόκληρο έτος.

Στο δικαιούμενο μέρισμα γίνεται κράτηση μόνο για φόρο εισοδήματος.

Γ. Η επικουρική του ΤΕΑΔΥ:

Από το ΤΕΑΔΥ δικαιούμαστε σύνταξη, αν συνταξιοδοτηθούμε από το Δημόσιο (κύριος φορέας σύνταξης) και έχουμε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του Κύριου φορέα.
Το ΤΕΑΔΥ δίνει μηνιαίο βοήθημα στους δικαιούχους και ο υπολογισμός του γίνεται με βάση το βασικό μισθό του υπαλλήλου που έχει τον τελευταίο μήνα πριν αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία, σύμφωνα με τον κατωτέρω τύπο:

Μηνιαίο βοήθημα = Β.Μ. x 20% x (έτη ασφάλισης)/35

Για κάθε έτος πάνω από τα 35 το μηνιαίο βοήθημα αυξάνεται κατά 1/50 και όχι πέραν των 5/50, όπως και στην κύρια σύνταξη. Υπηρεσία πάνω από εξάμηνο λογίζεται σαν ολόκληρος χρόνος.

Ως χρόνος ασφάλισης για τον υπολογισμό του βοηθήματος θεωρείται ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές στο ΤΕΑΔΥ καθώς και κάθε αναγνωριζόμενος με εξαγορά χρόνος προϋπηρεσίας. Η εξαγορά γίνεται με κράτηση στις συντάξιμες αποδοχές (Β.Μ.) σε ποσοστό 6%.

Στο δικαιούμενο βοήθημα γίνεται κράτηση μόνο για φόρο εισοδήματος.

Δ. Το εφάπαξ βοήθημα:

Για το υπολογισμό του εφάπαξ παίζουν ρόλο οι μήνες ασφάλισης στο ΤΠΔΥ. Υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών μας (Β.Μ.) κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν την έξοδό μας από την υπηρεσία, μαζί με τα δώρα εορτών και άδειας (άρθρο 5 του νόμου 3513/2006). Η διαδικασία και οι αλγόριθμοι υπολογισμού καθορίζονται στο νόμο 3232/12-2-04 (άρθρο 21 παρ. 4 ΦΕΚ 48 τ. Α΄).

Το εφάπαξ είναι αφορολόγητο. Σύμφωνα με το νέο τύπο υπολογισμού του εφάπαξ (ΦΕΚ 313/τ.Β/12-2-2014) λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου βγάζοντας διαφορετικά ποσά εφάπαξ κάθε χρόνο. Δυστυχώς με τις συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια χάθηκε ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του εφάπαξ και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια άτοκη επιστροφή των εισφορών των εκπαιδευτικών!

Ε. Επαναφορά λόγω πλάνης

Παρέχεται η δυνατότητα επαναφοράς στην υπηρεσία των υπαλλήλων, εφόσον αυτό οφείλεται σε πλάνη ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξης και προκύπτει από την απορριπτική πράξη συνταξιοδότησης του ΓΛΚ και σε διάστημα 3 μηνών από την πράξη αυτή.

Κλείνοντας ο κ. Κορδής τονίζει για άλλη μια φορά ότι η παραίτηση από την Υπηρεσία είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση ζωής! Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης κάτι που συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο τομέα! Σε κάθε περίπτωση η όποια επιλογή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και ουσιαστικής ενημέρωσης! Μέσα στα πλαίσια αυτά παραθέτει το βασικό οδηγό συνταξιοδότησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα σκουπίδια στον Πύργο


Ψάχνουν λύση για τους τόνους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης.

Η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής, ότι αν και κατά τη νομοθεσία η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη των ΟΤΑ, θα συνεχιστεί η αμέριστη στήριξη των συναρμόδιων υπουργείων προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν με τους παρευρισκόμενους, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους δημάρχους Πύργου Γαβριήλ Λιατσή, Αρχαίας Ολυμπίας Ευ. Κοτζιά και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ως άμεση λύση να γίνει μεταφορά των απορριμμάτων και σε άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας πέραν του Φλόκα στη δυτική Αχαΐα και Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει κατανόηση και συνδρομή των ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας για άμεση άρση του αδιεξόδου με αποδοχή της μεταφοράς των σκουπιδιών και υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, οι δήμοι της Ηλείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου να διαμορφώσουν ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο master plan στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) με μέγιστη διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση των οργανικών υλικών στην κομποστοποίηση. Ταυτόχρονα, θα προβούν στην σταδιακή παύση λειτουργίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εν ενεργεία ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ζητήθηκε, επίσης, από τον δήμο Πύργου να αξιοποιήσει άμεσα το ποσό των 600.000 ευρώ - με το οποίο επιχορηγήθηκε με υπουργική απόφαση του κ. Βούτση στις 12 Φεβρουαρίου - για την κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (500.000 ευρώ) και τη μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ (100.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστας Πουλάκης και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας Διονύσης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακυρώνονται με τροπολογία οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων


Στρατούλης: Βάζουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων.

Την κατάργηση ή την τροποποίηση διατάξεων των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων προωθεί η κυβέρνηση.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να νομοθετηθούν άμεσα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης τις έχει ήδη κοινοποιήσει τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας.

Με τις αλλαγές αυτές καταργείται, μεταξύ άλλων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1-1-2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.

«Η κυβέρνησή μας βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1η Ιανουαρίου 2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ' άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και τόνισε:

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διέλυσαν το ήδη ετοιμόρροπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και εξαθλίωσαν τους συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έχουμε ήδη δρομολογήσει την αναστολή τής εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865/2010 και 4052/2012, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και για να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζουν το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών


Τι προβλέπεται ως προς τον αριθμό τους.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, αναμένεται να ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για το νέο τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών καθώς θα πρέπει σύντομα να καταλήξουν στο υπουργείο σε ένα σύστημα διορισμών ώστε να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Στα στενά αυτά χρονικά πλαίσια εντάσσεται και ο διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρώτο αποκάλυψε το newsbeast.gr. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο είχε κρίνει αντισυνταγματικούς τους διορισμούς των εκπαιδευτικών με βάση το 24μηνο, 30μηνο και την προϋπηρεσία (40%), δίνοντας κατεύθυνση για ΑΣΕΠ.

Το υπουργείο Παιδείας πιθανόν να προχωρήσει σε ένα σύστημα διορισμών που θα στηρίζεται στην επιτυχία του γραπτού διαγωνισμού με παράλληλη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας. Υπάρχουν αρκετά σενάρια για το πώς θα γίνουν οι διορισμοί με βάση το πιο πάνω, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ως προς τον αριθμό των διορισμών, έχουμε γράψει ότι αυτές θα ανέρχονται σε 3000, εκ των οποίων οι 500 περίπου θα αφορούν τους ΦΕΚΙΤΕΣ του 2008 και οι υπόλοιπες 2.500 την κάλυψη των κενών σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια.

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στην Ειδική Εκπαίδευση αφού στρατηγικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης της χώρας και στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται ήδη μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και προγραμματισμού της θεραπείας όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης.

Με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση και το πλαίσιο του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για το επόμενο σχολικό έτος, το ΥΠΟΠΑΙΘ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξετάζει όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Εκπαίδευση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της έκοψαν την αναπηρική σύνταξη αλλά της χορηγήθηκε επίδομα ανεργίας


Επιτυχής παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας σε άνεργη γυναίκα, έπειτα από την άρνηση του ΟΑΕΔ, με τη δικαιολογία ότι υποβλήθηκε η αίτηση της ενδιαφερόμενης σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, το αίτημα της άνεργης είχε υποβληθεί δύο και πλέον χρόνια μετά την απόλυσή της από την τελευταία της εργασία, όταν η νόμιμη προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος στον ΟΑΕΔ από τον άνεργο είναι 60 ημέρες από την απόλυση. Η καθυστέρηση αυτή, όμως ,επήλθε διότι η ενδιαφερόμενη, εξαιτίας ξαφνικής και σοβαρής ασθένειας, κατέστη ανίκανη προς εργασία, της χορηγήθηκε σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ διάρκειας δύο ετών και απολύθηκε από την εργασία της γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Μετά την παρέλευση των δύο χρόνων διάρκειας της σύνταξης αναπηρίας της, κατά την επανεξέταση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή το ποσοστό αναπηρίας της μειώθηκε, κρίθηκε πλέον ικανή προς εργασία και η καταβολή της αναπηρικής της σύνταξης διεκόπη. Το αίτημα της για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το κατέθεσε στον ΟΑΕΔ την ημέρα που της γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ικανή προς εργασία, δηλαδή 2 χρόνια και 5 μήνες μετά την παρέλευση των 60 ημερών από την απόλυση, που αξιώνει ο νόμος.

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε στην Επιτροπή Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών του ΟΑΕΔ, στην οποία εκκρεμούσε η τελική ένσταση της ενδιαφερόμενης και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να της χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας. Κατά την άποψη της αρχής, η ασθένειά της αποτελούσε νόμιμο λόγο επιμήκυνσης της αποσβεστικής προθεσμίας των 60 ημερών για την κατάθεση του αιτήματος χορήγησης επιδόματος ανεργίας. Ο ισχυρισμός αυτός είχε έρεισμα και στην ισχύουσα νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται δυνατότητα αναστολής της προθεσμίας για την αναγγελία του ανέργου λόγω ασθενείας, ειδικά όταν η ασθένεια βεβαιώνεται από το αρμόδιο υγειονομικό όργανο, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Επιπλέον η έννοια της ασθένειας της αναφερόμενης ως παροδικής ταίριαζε με την έννοια που απαιτείται για την επιμήκυνση των προθεσμιών.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε το αίτημα της άνεργης γυναίκας και της χορήγησε το επίδομα ανεργίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για το επίδομα ενοικίου


Διευκρινίσεις δίνει η Ομοσπονδία.

Διευκρινίσεις για το επίδομα ενοικίου δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, επί των διατάξεων του άρθρου 2 του πρόσφατου ν. 4320/2015 περί επιδόματος ενοικίου, η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει προς τα μέλη της και όλους τους ενδιαφερομένους τα εξής:

  1. Το επίδομα δεν θα χορηγηθεί σε όλους τους ενοικιαστές κατοικίας, αλλά μόνον σε 30.000 το πολύ, άτομα και οικογένειες που διαβιούν υπό «συνθήκες ακραίας φτώχειας», με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα (το πολύ 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένα άτομα και 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, συν 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο μέλος και μέχρι τις 6.000€), ακίνητη περιουσία έως 90.000-200.000 ευρώ, αναλόγως των ατόμων, και τραπεζικές καταθέσεις έως το διπλάσιο του κατωτάτου εισοδήματος.
  2. Το επίδομα το οποίο θα καταβληθεί για τους λοιπούς μήνες του 2015, με νομοθετική δυνατότητα ανανέωσής του και για το έτος 2016, θα ανέρχεται για μεμονωμένο άτομο σε 70 ευρώ το μήνα και 100 ευρώ για ζεύγος, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε τέκνο με όριο τα 220 ευρώ.
  3. Η παροχή του επιδόματος προϋποθέτει υπογραφή νέου συμφωνητικού μίσθωσης κύριας κατοικίας μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει εκ του νόμου ελάχιστη τριετή διάρκεια ακόμη και αν συμφωνηθεί για μικρότερο διάστημα, ή ανανέωσης (στην ουσία συμφωνητικού παράτασης) προϋφιστάμενης μίσθωσης κατοικίας, με ημερομηνία υπογραφής του μετά τη δημοσίευση του νόμου (ήτοι από 20/3/2015 και μετά).
  4. Για να χορηγηθεί το επίδομα, ο ενοικιαστής θα πρέπει από τις 20/4 έως τις 20/5/2015, μέσα από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του υπουργείου Εργασίας (www.ypakp.gr) να καταθέσει το μισθωτήριο (αρχικό ή παράταση), τη δήλωση των στοιχείων της μίσθωσης στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΠΣ και την ηλεκτρονική αποδοχή της εκ μέρους του, καθώς και πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας του εκμισθωτή.
  5. Από το κείμενο της διάταξης φαίνεται ότι το αφορολόγητο και ακατάσχετο καλύπτει μόνον το μισθωτή, ωστόσο το ορθό είναι αυτό να καλύψει ρητά και τον εκμισθωτή.
  6. Επίσης το δικαίωμα του εκμισθωτή να προτείνει συμψηφισμό του επιδόματος με υπάρχουσες οφειλές του προς το Δημόσιο/ασφαλιστικούς οργανισμούς θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένο και όχι απλά δυνητικό («μπορεί»), και άρα στην κρίση των οργάνων του Δημοσίου.
  7. Τέλος επισημαίνουμε πως υπόχρεος για την καταβολή ολόκληρου του ενοικίου είναι σε κάθε περίπτωση ο ενοικιαστής και όχι το Δημόσιο το οποίο δεν συμβάλλεται στη μίσθωση, ούτε αποκτά συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του εκμισθωτή. Εν τούτοις στην πράξη υπάρχει φόβος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα και δικαστικές αντιδικίες, στις περιπτώσεις όπου:


Α. Ο μισθωτής δεν καταβάλει το πέραν του ύψους του επιδόματος μίσθωμα, ισχυριζόμενος οικονομική αδυναμία του λόγω της δεδομένης «ακραίας φτώχειας» του, ή

Β. Το Δημόσιο δεν καταβάλει στον εκμισθωτή το ποσό του επιδόματος, πράγμα διόλου απίθανο λόγω και της δικής του γνωστής αδυναμίας να ανταποκριθεί με συνέπεια στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαθροκυνηγός επιτέθηκε σε δασοφύλακα


Κινηματογραφική καταδίωξη στη Δράμα.

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας με πρωταγωνιστές τρεις άνδρες από την ευρύτερη περιοχή οι οποίοι εντοπίστηκαν να κυνηγούν παράνομα!

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια κοινής περιπολίας στο Κ. Νευροκόπι. ένας Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ένας Δασοφύλακας του Δασαρχείου εντόπισαν τα τρία άτομα να κυνηγούν παράνομα τη νύχτα.

Οι λαθροθήρες οδηγούσαν Ι.Χ. με ξένες πινακίδες το οποίο επιχείρησαν να ελέγξουν ο Θηροφύλακας και ο Δασοφύλακας ωστόσο ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα, όπως αναφέρει το thrakitoday.gr.

Ακολούθησε καταδίωξη με το υπηρεσιακό όχημα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, με το Ι.Χ. να σταματά και δύο άνδρες να βγαίνουν από αυτό και να τρέχουν μέσα στα χωράφια, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων.

Ο Δασοφύλακας του Δασαρχείου τους καταδίωξε πεζός και ο ένας από τους δράστες, που κρατούσε όπλο, το έστρεψε κατά του Δασοφύλακα για να τον σταματήσει.

Ο τρίτος δράστης και οδηγός του οχήματος έβαλε μπροστά ξανά το Ι.Χ. και έπεσε με όπισθεν πάνω στο αυτοκίνητο της ΚΟΜΑΘ επιχειρώντας με δύναμη να το ρίξει στο χαντάκι, όπως καταγγέλλεται, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει αλλά εγκλωβίστηκε σε αδιέξοδο. Από τη σύγκρουση που προηγήθηκε προκλήθηκαν σοβαρές υλικιές ζημιές στο όχημα της ΚΟΜΑΘ.

Ο Θηροφύλακας και ο Δασοφύλακας τον σταμάτησαν, αλλά τους επιτέθηκε με μία τσάπα. Τελικά ο δράστης ακινητοποιήθηκε, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και συνελήφθη με διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ οι άλλοι δύο δράστες αναγνωρίστηκαν και υπεβλήθη μήνυση εναντίον τους.

Πρόκειται για κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και η Αστυνομία, πέραν των παραβάσεων του νόμου περί θήρας, διαπίστωσε και άλλες παραβάσεις που αφορούν και τον Κ.Ο.Κ.

Όπως αναφέρεται σχετικώς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων «το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, αλλά και επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων με τη Δασική Υπηρεσία και την Αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έχει εγκαταστήσει στα οχήματά της ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα όπου μεταξύ άλλων καταγράφει και το σημείο που επιτελείται η παράνομη θήρα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν ρωσικοί έλεγχοι προμηθευτών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα


Η Ρωσία προτιμά την άρση των περιορισμών έναντι μικτών εταιρειών.

Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselxoznadzor θα ξεκινήσει σήμερα ελέγχους μελλοντικών προμηθευτών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ινδία.

«Περίπου είκοσι εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα, άλλες τόσες στην Ουγγαρία. Στην Ινδία λιγότερες, τέσσερις-πέντε εταιρείες, ενώ η Κύπρος για τεχνικούς λόγους ζήτησε μια μικρή αναβολή, γι’ αυτό οι έλεγχοι εκεί θα ξεκινήσουν στις 27 Απριλίου και θα ελεγχθούν 6-8 εταιρείες», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.

Οι έλεγχοι των Ρώσων επιθεωρητών, κατά τον κ. Αλεξέενκο, θα ολοκληρωθούν την 30ή Απριλίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως στις χώρες όπου θα διεξαχθούν οι έλεγχοι, ενώ τα τελικά πορίσματα θα είναι έτοιμα εντός μερικών ημερών μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, οι ελληνικές εταιρείες, που θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες περιορίζονται στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών). Στο εξής και μετά την ανεύρεση τρόπου άρσης των περιορισμών του ισχύοντος εμπάργκο η ρωσική πλευρά θα εισάγει μόνο προϊόντα από μονάδες, που διαθέτουν πιστοποίηση της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας και δεν θα θεωρεί επαρκείς τις πιστοποιήσεις της ΕΕ.

Από τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διατροφής από χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν την πολιτική των δυτικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Απαγορεύτηκε η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών, κρέατος, αλλαντικών, ιχθυρών, γαλακτοκομικών και μιας σειράς άλλων προϊόντων. Απαντώντας στα αιτήματα Ελλάδας, Ουγγαρίας, Κύπρου και ορισμένων άλλων χωρών-μελών της ΕΕ για άρση του εμπάργκο, η Μόσχα απάντησε με κινήσεις προετοιμασίας για την κατάργηση των περιορισμών.

Παρότρυνε, δε, τους εταίρους της να προχωρήσουν στην ίδρυση μικτών εταιρειών - κοινοπραξιών για την έστω και κατ’ ελάχιστον μεταποίηση της εισαγόμενης «διατροφικής πρώτης ύλης», κατά τα πρότυπα των εταιρειών, που λειτουργούν με το σχήμα “Give and take raw material”, πιο διαδεδομένο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η ρωσική ηγεσία φαίνεται ότι προτιμά την άρση των περιορισμών όχι έναντι χωρών συνολικά, αλλά έναντι μικτών εταιρειών, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην αναμονή 15.000 εκπαιδευτικοί για τις μεταθέσεις


Εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν τέλη Μαΐου.

Τέλη Μαΐου, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, αναμένονται οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Μειωμένος είναι ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννη. Συγκεκριμένα για το 2015 οι αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ ανέρχονται σε 5.866 με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν, όπως ήταν αναμενόμενο τις ειδικότητες δασκάλων (3.012) και νηπιαγωγών (1.003). Το προηγούμενο σχολικό έτος οι αιτήσεις για μετάθεση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έφθασαν τις 6.747, δηλαδή φέτος έχουμε μείωση της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων που πιθανόν να αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2014 το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων ήταν το μεγαλύτερο από το 2011 και έφθασε το 41.53%.

Ο αριθμός αιτήσεων για μετάθεση στη Β/θμια κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2014 καθώς για τη γενική εκπαίδευση έχουν κατατεθεί σύμφωνα με τον κ. Κορδή 8.248 αιτήσεις ενώ το 2014 είχαν κατατεθεί 8.358. Βέβαια αν προσθέσουμε τις αιτήσεις για τα Μουσικά Σχολεία και την Ειδική Αγωγή ο συνολικός αριθμός φθάνει τις 9.126.



Αιτήσεις Γενικής Εκπαίδευσης 2014 Βθμια
Αιτήσεις Γενικής Εκπαίδευσης 2015 Βθμια
8.358
8.248
Την τελευταία διετία το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων στη Β/θμια σε αντίθεση με την Α/θμια κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό παρά το γεγονός ότι σημειώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. «Σκωτσέζικο ντους» είχαμε για φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς που παρά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες.

Το υπουργείο απέδωσε τις ελάχιστες συνταξιοδοτήσεις στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς οργανικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή χρονιά ήταν ευνοϊκή για να λάβει κάποιος μετάθεση καθώς η αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα των συνταξιοδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κενά των εκπαιδευτικών, καθώς μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, 2013-2014, είχαμε τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών του 2013 αλλά και του 2014 που έφθασαν αθροιστικά περίπου στις 5000 για την Α/θμια και 6.500 για τη Β/θμια.

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια ανέρχονται περίπου στις 5000-5500 αριθμός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 2014
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 1-1-2013 Έως 31-8-2014
ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
71
1.896
ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
75
1.119
ΠΕ04.01 ΦΥΣΙΚΟΙ
19
594
ΣΥΝΟΛΟ
165
3.609


Πρωτοβάθμια
Μεταθέσεις 2011
Μεταθέσεις 2012
Μεταθέσεις 2013
Μεταθέσεις 2014
1.736
2.143
1.855
2.802
Αιτήσεις 2011
Αιτήσεις 2012
Αιτήσεις 2013
Αιτήσεις 2014
10.005
8.813
7.550
6.747
Ποσοστό Ικανοποίησης
17.36%
24.32%
24.58%
41.53%
Δευτεροβάθμια
Μεταθέσεις 2011
Μεταθέσεις 2012
Μεταθέσεις 2013
Μεταθέσεις 2014
1.329
2.434
606
751
Αιτήσεις 2011
Αιτήσεις 2012
Αιτήσεις 2013
Αιτήσεις 2014
15.799
14.856
11.209
8.358
Ποσοστό Ικανοποίησης
8.41%
16.4%
5.4%
8.99%



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...