Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μέσα στο μυαλό ενός δολοφόνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας επιστημών.
Επιστήμονες προσπάθησαν να «σκαλίσουν» τα μυαλά δολοφόνων για να μάθουν πώς οι βίαιοι εγκληματίες δικαιολογούν τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Εγκεφαλογραφήματα εντόπισαν μια περιοχή στον εγκέφαλο –που ονομάζεται πλευρικός προμετωπιαίος φλοιός- η οποία ενεργοποιείται με βάση το αν κάποιος αισθάνεται το έγκλημα που διέπραξε ως δικαιολογημένο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα των μελετών τους θα μπορούσαν να παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς ορισμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. πόλεμος) είναι σε θέση να διαπράττουν πράξεις ακραίας βίας έναντι άλλων ανθρώπων.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Μονάς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, στα οποία φαντάζονταν τον εαυτό τους να σκοτώνει αθώους πολίτες ή στρατιώτες.

Ο Dr Pascal Molenberghs κατέγραψε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους την ώρα που έπαιζαν τα βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιώντας λειτουργικές μαγνητικές απεικονίσεις (fMRI).

«Όταν οι συμμετέχοντες φαντάζονταν τον εαυτό τους να σκοτώνει πολίτες, διαπιστώσαμε ότι σημειώθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό –μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη ηθικών αποφάσεων» εξήγησε ο Dr Molenberghs, όπως αναφέρει η MailOnline.

«Όσο περισσότερη ενοχή ένιωθαν οι συμμετέχοντες για τη δολοφονία πολιτών, τόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση σημειωνόταν στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό. Αντίθετα, όταν σκότωσαν στρατιώτες του εχθρού, δεν ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη περιοχή».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, ότι οι νευρικοί μηχανικοί που εμπλέκονται συνήθως με το κακό σε άλλους γίνονται λιγότερο ενεργοί όταν η βία ενάντια σε μια συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται ως δικαιολογημένη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι τα συναισθήματα ενοχής αλλάζουν, ανάλογα με το αν πιστεύουν ότι κάποιος ευθύνεται γι’ αυτό που θεωρούν ως δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη βία» εξήγησε ο καθηγητής.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε πώς αυτή η ενοχή σχετίζεται με συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να διερευνήσουν πώς οι άνθρωποι «απευαισθητοποιούνται» απέναντι στη βία και πώς η προσωπικότητα και η συμμετοχή σε ομάδες –τόσο στους δράστες, όσο και στα θύματα- επηρεάζει αυτές τις διαδικασίες.

Η έρευνα ακολουθεί χρονικά μια άλλη μελέτη που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες πράξεις βίας προέρχονται από μια «επιθυμία να κάνει κάποιος το σωστό». Η έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής Alan Fiske από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι πολλές βίαιες επιθέσεις πραγματοποιούνται ως μια μορφή τιμωρίας, με τον επιτιθέμενο να πιστεύει ότι έπρεπε να διαπράξει το έγκλημα.

Πριν από ένα χρόνο επίσης, ένας γερμανός νευρολόγος είχε κάνει μια έρευνα, υποστηρίζοντας ότι είχε εντοπίσει μια περιοχή στον εγκέφαλο όπου «παραμονεύει» το κακό στους δολοφόνους, βιαστές και ληστές.

Ο Dr Gerhard Roth είχε πει τότε, ότι «το κακό παραμονεύει στον κεντρικό λοβό του εγκεφάλου και φαίνεται ως μια μαύρη μάζα στις ακτινογραφίες». Η έρευνά του τον οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι ορισμένοι εγκληματίες έχουν γενετική προδιάθεση στη βία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.