Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα πληρώσετε την εφορία και τον ΦΑΠ σε 12 δόσεις


Η ρύθμιση που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος, αλλά και τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, όσοι αδυνατούν να το κάνουν σε τρεις δόσεις.

Η ρύθμιση που βρίσκεται ήδη σε ισχύ προβλέπει ότι για τους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρά σε ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ηδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στην εφορία με το εκκαθαριστικό σημείωμα και δηλώνουν αδυναμία να το εξοφλήσουν ζητώντας να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής.

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες.

Δηλαδή ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Αυτόματα η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και τότε ο πολίτης μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση εξασφαλίζοντας 12 δόσεις, αντί 2 ή 3.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον ΦΑΠ ο οποίος πληρώνεται σε 7 δόσεις. Αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση μέχρι την Παρασκευή τότε ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει έως 12 δόσεις.

Χρειάζεται προσοχή για όσους έχουν παλιές οφειλές σε ρύθμιση γιατί τότε μπορεί να βρεθούν εκτός αυτής, λόγω των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Διηγήματος


Υποβολή συμμετοχών έως τις 15 Οκτωβρίου
.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού Artspot διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό διηγήματος «ΛόγωΤέχνης», που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος ελληνικός λογοτεχνικός διαγωνισμός. Ο φετινός τέταρτος διαγωνισμός «ΛόγωΤέχνης 2013» είναι αφιερωμένος στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του και 80 χρόνων από τον θάνατό του.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που θα κυκλοφορήσουν βιβλίο με τα 40 καλύτερα διηγήματα του διαγωνισμού.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι συγγραφείς Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Κατσουλάρης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, η Ελένη Μπούρα, υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο Γιάννης Φαρσάρης, εκπρόσωπος του φορέα διοργάνωσης Artspot.

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2013 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Οκτωβρίου 2013.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο, όμως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην πλοκή του διηγήματός τους τις ακόλουθες επτά συγκεκριμένες λέξεις (σε οποιαδήποτε πτώση ή αριθμό): Δρόμος, Ηδονή, Λιμάνι, Κεχριμπάρι, Ταξίδι, Γέρος, Καλοκαίρι (οι λέξεις περιέχονται στο ποίημα «Ιθάκη» του Κ. Π. Καβάφη).

Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 1.000 λέξεις.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, κατόπιν αξιολόγησης όλων των συμμετοχών, θα επιλέξουν τα 40 καλύτερα διηγήματα του διαγωνισμού που θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Στους έξι πρώτους νικητές του διαγωνισμού θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού θα γίνει σε ειδική τιμητική εκδήλωση βράβευσης.

Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει την πρωτοτυπία, το λογοτεχνικό ύφος, την πλοκή, τη δομή, τη σκιαγράφηση των ηρώων και τη δημιουργική σύνθεση ιστοριών που συμπεριλαμβάνουν τις επτά παραπάνω λέξεις. (Η ανάπτυξη του θέματος και της πλοκής των διηγημάτων είναι απολύτως ελεύθερη για τους συμμετέχοντες και δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται με τις ιδέες και το περιεχόμενο του ποιήματος «Ιθάκη» του Κ. Π. Καβάφη. Η επιλογή των επτά λέξεων στο θέμα του διαγωνισμού έγινε μόνο για να τιμηθεί ο ποιητής).

Διαβάστε αναλυτικά τους Όρους Συμμετοχής του διαγωνισμού πριν αποστείλετε το διήγημά σας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Artspot εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία


Παραδείγματα δράσεων για την απλούστευση και τη μείωσης της γραφειοκρατίας στο δημόσιο στο πλαίσιο της καταπολέμηση της διαφθοράς, έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και συνεπώς η μείωση των διοικητικών βαρών του πολίτη και των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου, που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, αποτελεί μια δυναμική διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη. Μεγάλος αριθμός διοικητικών διαδικασιών έχει απλουστευθεί την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να αποτελεί εκ νέου αντικείμενο νέων παρεμβάσεων απλούστευσης. Το εύρος και η έκταση της απλούστευσης όμως συναρτάται κάθε φορά αφενός από τη γενικότερη συγκυρία (π.χ. ενσωμάτωση κοινοτικού δικαίου, θεραπεία δυσλειτουργιών, καταπολέμηση φαινομένων πολυνομίας και γραφειοκρατίας) και αφετέρου από τη βούληση του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα να αποδεχτεί συγκεκριμένες προτάσεις ανασχεδιασμού των διαδικασιών αρμοδιότητάς του", αναφέρει το υπουργείο σε ενημερωτικό του σημείωμα.
Ακολουθούν παραδείγματα δράσεων απλούστευσης οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί, κατηγοριοποιημένα ανά μέθοδο απλούστευσης:

Κατάργηση δικαιολογητικών που δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις διοικητικές διαδικασίες

Κατάργηση της υποβολής Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης από 15 διαδικασίες (π.χ. άδεια γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου κ.λπ.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κατάργηση της υποβολής αντιγράφου Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας για τους πολίτες που διεκπεραιώνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ.

Κατάργηση δικαιολογητικών και αντικατάστασή τους με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86

Η υποβολή αντιγράφου ποινικού μητρώου έχει αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, σε 150 και πλέον διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. Το πιστοποιητικό περί μη άσκησης δίωξης και περί μη παραπομπής σε δίκη για όλες τις διαδικασίες του δημοσίου. Έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση ή υποβολή πιστοποιητικού περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση και αντιγράφου ποινικού μητρώου ως δικαιολογητικών στις διαδικασίες εγγραφής μέλους στο ΤΕΕ. Έχει, επίσης, καταργηθεί και αντικατασταθεί με Υπεύθυνη Δήλωση το Πιστοποιητικό περί μη θέσεως σε δικαστική συμπαράσταση για τη διαδικασία αναγγελίας μεσίτη αστικών συμβάσεων. Στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού πλησιέστερων συγγενών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν αντικατασταθεί με δύο υπεύθυνες δηλώσεις οι δύο ένορκες βεβαιώσεις. Στη διαδικασία της διενέργειας επιθεωρήσεων από τα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Συμβούλια Κινηματογράφων και Θεάτρων έχουν αντικατασταθεί με Υπεύθυνη Δήλωση τα ακόλουθα: Φωτοαντίγραφο της άδειας ηλεκτρολόγου θεάτρου (σύμφωνα με το ΠΔ 256/91), δήλωση του μηχανολόγου – εγκαταστάτη για τη λειτουργία των συστημάτων με υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου της επιχείρησης, τελευταίος λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ για το δίκτυο πυρκαγιάς, βεβαίωση του ιδιώτη μηχανικού ότι έχει γίνει συντήρηση των κλιματιστικών, των μηχανημάτων αερισμού, εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης.

Προσκόμιση απλών φωτοαντιγράφων πιστοποιητικών στη θέση πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων τους

Καταργήθηκε η υποβολή επικυρωμένων φωτοαντιγράφων Αστυνομικών Δελτίων Ταυτότητας σε διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ. Σε μεγάλο αριθμό διαδικασιών που διεκπεραιώνονται μέσω του ηλεκτρονικού ΕΚΕ, η καταβολή τυχόν παραβόλου αποδεικνύεται μέσω της αποστολής σκαναρισμένου αντιγράφου της απόδειξης.

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας

Έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση 76 πιστοποιητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείων Εσωτερικών (6), Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(13), Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (6), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (14), Εθνικής Άμυνας (1) κ.λπ. Επίσης, έχουν ενταχθεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερομένου 121 δικαιολογητικά π.χ. αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (15), Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (78) κ.λπ.

Καθορισμός συγκεκριμένων προθεσμιών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, σύντμηση προθεσμιών και σιωπηρή έγκριση μιας διοικητικής πράξης σε περίπτωση που παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία που έχει τεθεί

Οι 395 εκ των 411 διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΕΚΕ, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ, έχουν ενταχθεί στη σιωπηρή έγκριση και στην πλειοψηφία αυτών έχει συντμηθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης. Στις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ έχει τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Χρήση τυποποιημένων εντύπων για το σύνολο των διαδικασιών που έχουν ενταχθεί στα ΚΕΠ και τα ΕΚΕ και τα οποία περιλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες διεκπεραίωσης, το τυχόν κόστος και τα μέσα προσφυγής κατά της Διοίκησης σε περίπτωση αρνητικής απάντησης

Έχουν καταρτισθεί έντυπα αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων για τις 1.000 και πλέον διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΠ και για 411 για τις διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω ΕΚΕ σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

Ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών/επιχειρήσεων μέσω της δημόσιας διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ ή μέσω άλλων εφαρμογών που διατηρούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και επέκταση της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο

Ο πολίτης μπορεί μέσω της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ να υποβάλει αίτηση και να παραλάβει ηλεκτρονικά 13 πιστοποιητικά. Επίσης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στις 411 διαδικασίες που αφορούν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ.

Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς πολιτικής

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη των πιο επιβαρυντικών υποχρεώσεων πληροφόρησης των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Μετά την καταγραφή των πλέον επιβαρυντικών και «ενοχλητικών» υποχρεώσεων πληροφόρησης, ο ΟΟΣΑ θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25% και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε γιατρός που πήρε "φακελάκι"


Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Δευτεροβάθμιο Εφετείο Θεσσαλονίκης γιατρός επειδή πήρε "φακελάκι" 400 ευρώ.

Πρόκειται για έναν 50χρονο ορθοπεδικό, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Κιλκίς, έπειτα από σχετική καταγγελία στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 50χρονος, διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς, αφού χειρούργησε επιτυχώς στο πόδι μία 85χρονη, έλαβε από τον 33χρονο γιο της μία φιάλη ουίσκι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Όταν, όμως, ο 33χρονος ζήτησε από τον γιατρό να μεσολαβήσει για να μεταφερθεί η ηλικιωμένη μητέρα του σε κέντρο αποκατάστασης, εκείνος ζήτησε 400 ευρώ.

Ακολούθησε καταγγελία στους "αδιάφθορους" της ΕΛ.ΑΣ., που συνέλαβαν τον γιατρό, την ώρα που έπαιρνε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών στο Αιγάλεω


Ο Δήμος Αιγάλεω, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη μας, συγκεντρώνει σχολικά είδη για τους μαθητές των οποίων οι οικογένειες πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Για την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς συγκεντρώνονται σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής κι αθλητικά είδη είτε καινούρια είτε σε πολύ καλή κατάσταση.

Τις προσφορές σας μπορείτε να τις φέρετε στους εξής χώρους συγκέντρωσης:
α) Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μάρκου Μπότσαρη & Ελλησπόντου 7, κατά τις εργάσιμες ώρες, τηλ.: 210 5697900-2105902082.
β) Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μιλτιάδου 4 , Δευτέρα & Τετάρτη 10:00 έως 13:00.
Και η πιο μικρή προσφορά είναι σημαντική. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να χαρίσουμε ένα χαμόγελο σε κάθε παιδί.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα Thessbikes είναι εδώ!


Σήμερα, έγιναν τα εγκαίνια από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του πρώτου σταθμού, του πρώτου ιδιωτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων που φιλοξενεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο.

Από το σταθμό αυτό, τα ποδήλατα θα διατίθενται στους πολίτες δωρεάν, με τη χρήση ειδικών μαγνητικών καρτών, τις οποίες θα προμηθεύονται οι πολίτες από το Δημαρχιακό Μέγαρο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

Πρόκειται για προσφορά της επιχείρησης προς το Δήμο Θεσσαλονίκης και τους πολίτες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεμίζουμε τις σχολικές τσάντες


Ο Εμπορικός Σύλλογος Γλυφάδας μας καλεί να βοηθήσουμε να γεμίσουν οι σχολικές τσάντες των μαθητών που χρειάζονται οικονομική στήριξη.

Τετράδια, μολύβια, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόρους, σχολικές τσάντες, κηρομπογιές, κασετίνες, στυλό, μπλοκ ιχνογραφίας, λευκά φύλλα Α4 κ.α. Στόχος της δράσης είναι να συγκεντρωθούν σχολικά είδη για τους μαθητές της Γλυφάδας, που λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν.

Το ραντεβού είναι 12,13 και 14 Σεπτεμβρίου στον Εμπορικό Σύλλογο Γλυφάδας (Παπανδρέου & Μπότσαρη 7, 2108947108).

Οι τσάντες αγάπης με τα σχολικά είδη που θα συγκεντρωθούν θα ταξινομήσουν ανά ηλικία και φύλλο οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Γλυφάδας.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γλυφάδας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών (Π.Ε) Α/Βάθμιας εκπαίδευσης Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης έχουν αναλάβει να παραδώσουν τα σχολικά είδη στους μαθητές που έχουν ανάγκη.


Διαβάστε περισσότερα...

11 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ Χανίων


Έντεκα άτομα θα προσληφθούν στη ΔΕΗ στα Χανιά και οι αιτήσεις έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έντεκα ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Κλάδου ΑΗΣ Χανίων που εδρεύει στην Ξυλοκαμάρα Νεροκούρου του Νομού Χανίων, και συγκεκριμένα τους εξής:

2 ΔΕ Ηλεκτροτεχνιτών Σταθμών Υποσταθμών
6 ΔΕ Μηχανοτεχνιτών
1 ΔΕ Συγκολλητών
2 ΥΕ Εργατών/τριών

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.ΔΕΗ-ΛΙΓ/ΧΕΙΑ.ΑΗΣ/ΥΗΣ.ΑΣΠ/ΤΣΠ και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΔΕΗ Α.Ε./Κλάδος ΑΗΣ Χανίων - Τ.Θ. 234, Τ.Κ. 73100 -ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗΣ απευθύνοντάς την στην Γραμματεία υπόψιν κ.κ. ΑΒΕΡΚΑΚΗ Ε., ΜΟΦΟΡΗ Ε. (τηλ. επικοινωνίας: 28210 24208, 28210-24248).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του δήμου Χανίων, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Υποβολή αιτήσεων από 02.09.13 έως 11.09.2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πυρετός» για την τακτοποίηση αυθαιρέτων


Μέσα σε ένα 24ωρο κατατέθηκαν 4.300 αιτήσεις.

«Φωτιά» πήρε το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς μόνο το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας του κατατέθηκαν 4.300 αιτήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά που λειτούργησε το σύστημα, δέχτηκε 170 φακέλους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το σύστημα ήταν κλειστό εδώ και τρεις μήνες, πολλοί φάκελοι αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις και οι υπόλοιποι τακτοποιήσεις νέων αυθαιρέτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο 1.750 φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια


«Δεν έχει επέλθει παραγραφή», διαβεβαιώνει ο Γ. Μαυραγάνης.

«Δεν έχει επέλθει παραγραφή», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου 1.750 φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που ερευνώνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με υπουργική απόφαση του Απριλίου του 2011 είχαν συγκροτηθεί 32 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τη διενέργεια οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου περίπου 1.750 φορολογουμένων με ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2238/1994.

Ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων των συνεργείων αυτών, ανατέθηκε στη συνέχεια (Νοέμβριος του 2012) στα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού έργου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των ελέγχων. «Ο έλεγχος των εν λόγω φυσικών προσώπων εμπίπτει πλέον στις αρμοδιότητες του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους των ανωτέρω υποθέσεων δημοσιεύονται μηνιαίως στην ιστοσελίδα www.gsis.gr , αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης και ενημερώνει ότι «δεν έχει επέλθει παραγραφή για τις ανωτέρω υποθέσεις».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πότε θα ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένοι φορολογικοί έλεγχοι και πότε θα βεβαιωθούν τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν αλλά και αν υπάρχουν μεταξύ αυτών και υποθέσεις που έχουν παραγραφεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ με αλλαγές στις προϋποθέσεις


Τι αναφέρει εγκύκλιος του Ιδρύματος.

Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης πλήρους ή μειωμένης από ίδιο δικαίωμα σε ασφαλισμένους που υπήχθησαν στην ασφάλιση για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993, αναφέρει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Το «σήμα» για τη διεκδίκηση διπλών συντάξεων από εργαζομένους, συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, δίνουν εγκύκλιοι που εξέδωσαν το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ (για παλαιούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ για τους οποίους δεν ίσχυε η αναστολή της καταβολής της σύνταξης εφόσον είχαν αναλάβει εργασία).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεύτερη πλήρη κύρια σύνταξη δικαιούνται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλον φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης (20 έτη).

Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ως ανάπηροι και θύματα πολέμου, καθώς και οι μητέρες που λαμβάνουν ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το έτος 2011 συμπλήρωσε 10.500 ημέρες μεικτής ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του και 10.800 ημέρες ασφάλισης.

Ακόμη, ασφαλισμένη που το έτος 2011 συμπλήρωσε 6.000 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 4.800 στον Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών (Κ.Β.Α.Ε), δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας της, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει πραγματοποιήσει και τις απαιτούμενες 1.000 ημέρες ασφάλισης στον Κ.Β.Α.Ε. εντός 13 ετών πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας.

Δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος με ποσό μειωμένο κατά 50%, δικαιούνται άνδρες ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 4.800 ημέρες μεικτής ασφάλισης (16 χρόνια) και το 65ο έτος της ηλικίας τους και γυναίκες ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τον ίδιο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας των 60 ετών. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι από 1/1/2011 το όριο ηλικίας των 60 ετών, που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης κατά 50%, αυξάνεται κατά ένα έτος και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος της ηλικίας της και 4.800 ημέρες ασφάλισης μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη μειωμένη κατά 50% μόλις συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας της.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν ασφαλιστεί στον Κ.Β.Α.Ε. για 4.800 ημέρες δεν προβλέπεται χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε μικρότερο όριο ηλικίας (με μειωμένο κατά 50% ποσό).

Τα ελάχιστα όρια των 6.000 ή 4.800 ημερών ασφάλισης ισχύουν και για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης επικουρικής σύνταξης από το πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ).

Παρέχεται τέλος, η δυνατότητα συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη λήψη μιας επικουρικής και για συνταξιούχους που δεν είχαν 4.500 ημέρες πριν από την αύξηση των ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε από 1/1/2009, χωρίς επικουρική επειδή δεν είχε 4.200 ημέρες εργασίας, απασχολούμενος έως το τέλος του 2009, μπορεί να συμπληρώσει τις 4.500 ημέρες που απαιτούνταν την 1/1/2010 για να λάβει επικουρική σύνταξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα στους μακροχρόνια άνεργους από το 2014


Οι προϋποθέσεις που θα δίνετε.

Αναμένεται, εντός των ημερών, η έκδοση υπουργικής απόφασης για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον νόμο, το επίδομα θα χορηγείται από το 2014 στους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες.

Το επίδομα δικαιούνται άνεργοι, από 20- 66 ετών, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Εξάλλου σήμερα καταβάλλονται από τον ΟΓΑ τα νέα οικογενειακά επιδόματα σε 126.802 δικαιούχους. Πρόκειται για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Τα επιδόματα καταβάλλονται τμηματικά παράλληλα με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήτρια 11 χρονών επιστρέφει στο σχολείο ως αγόρι


«Είναι σαν να είσαι παγιδευμένος στο σώμα κάποιου άλλου» λέει ο Wren που γεννήθηκε κορίτσι.

Η επιστροφή στο σχολείο θα είναι φέτος για τον 11χρονο Wren Kauffman πραγματικά διαφορετική. Όχι όπως είναι διαφορετική για τα άλλα παιδιά η αλλαγή της τάξης αλλά επειδή θα είναι η πρώτη φορά που οι συμμαθητές του θα τον δουν ως αγόρι.

Γιατί ο 11χρονος από τον Καναδά γεννήθηκε κορίτσι και χάρη στην υποστήριξη της οικογένειάς του είναι πια στα 11 του έτοιμος να αρχίσει ξανά τη ζωή του από την αρχή ως μέλος του φύλου που ο ίδιος πιστεύει πως θα έπρεπε να έχει γεννηθεί.

Οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του είναι ενήμεροι για την αλλαγή του και ο ίδιος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια των αγοριών στο σχολείο του στο Edmonton.

Παρότι ο Wren- που γεννήθηκε Wrenna- γνώριζε από πολύ μικρός τη διαφορετικότητά του, οι γονείς του χρειάστηκαν περισσότερο καιρό από τον ίδιο να συνειδητοποιήσουν πως η κόρη τους δεν ήταν απλά ένα αγοροκόριτσο.

«Είναι σαν να είσαι παγιδευμένος στο σώμα κάποιου άλλου στο οποίο δεν θέλεις να βρίσκεσαι», δήλωσε ο 11χρονος στο CTV News.

Από πολύ μικρός του άρεσε να ντύνεται σαν τους ήρωες των κόμικς, ήθελε τα μαλλιά του κομμένα κοντά και όταν έγινε τριών άρχισε να ρωτά πότε θα γινόταν αγόρι.

Ήταν η μικρή του αδελφή, η Avy, που αποκάλυψε στους γονείς της πως η κόρη τους ήταν αγόρι. «Ξέρεις μαμά, η Wren είναι αγόρι και ήθελε να σου το πω», είπε.

Η Wendy Kauffman αναγνώρισε πως το 6χρονο παιδί της είχε καταλάβει τι περνούσε ο Wren πριν από τους ίδιους τους γονείς του.

«Μια φορά, όταν ήταν εννιά χρονών μου είπε ‘ξέρω πως είμαι διαφορετική, νιώθω διαφορετική κάθε μέρα. Δεν μπορώ να είμαι κορίτσι και να είμαι χαρούμενη», αφηγήθηκε η μητέρα.

«Όταν το θυμάμαι, λυπάμαι που δεν τον άκουσα νωρίτερα», πρόσθεσε.

«Σε αγαπώ είτε είσαι αγόρι είτε είσαι κορίτσι και καταλαβαίνω. Θα δούμε πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε και θα το κάνουμε μαζί», του είπε αργότερα.

Οι γονείς του Wren ήρθαν σε επαφή με τον Kris Wells από το Institute for Sexual Minority Studies and Services στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, όταν πρωτοσυνάντησε την οικογένεια κατάλαβε πως αγαπούσαν τα παιδιά τους χωρίς όρους και πως ήθελαν να μπορέσουν να βοηθήσουν τον Wren.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, έξι στους χίλιους μαθητές νιώθουν πως ανήκουν σε άλλο φύλο από αυτό που είναι το σώμα τους και το τμήμα του Wells δέχεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τηλεφωνήματα ή μηνύματα γονιών και σχολείων που ζητούν βοήθεια.

Στην περίπτωση του Wren συστήθηκε η χορήγηση ενέσεων ώστε να καθυστερήσει η ήβη μέχρι τα 16 του, ώστε τότε να αποφασίσει εάν θέλει να υποβληθεί σε θεραπεία με ανδρικές ορμόνες και τελικά σε επέμβαση αλλαγής φύλου, όταν γίνει 18.

Πολλές οικογένειες επιλέγουν να κρύψουν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αλλά οι Kauffman μίλησαν ανοιχτά. «Εάν δεν είσαι ο εαυτός σου είναι στενάχωρο και απογοητευτικό», λέει ο Wren. «Χαίρομαι που το είπα σε όλους», καταλήγει.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα το Ε9


Σε νέες διευκρινήσεις προχώρησε ο Χ. Θεοχάρης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα στους φορολογουμένους που τροποποιήσουν το Ε9 μετά την καταληκτική προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή του Ε9 ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον δεν προκύπτει διαφορά φόρου.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013 θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές ζητούν παράταση της υποβολής του Ε9. Συγκεκριμένα ζητούν να υποβληθούν οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων μόνο από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το έτος 2012, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου 2013 και η καταγραφή των αγροτεμαχίων να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 αυτής της περίπτωσης, την 31η Δεκεμβρίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Χείρα βοηθείας στην ΜΚΟ PRAKSIS


Είδη πρώτης ανάγκης από τους θεατές της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Φάρμακα και γάλατα εβαπορέ για την ενίσχυση των προγραμμάτων της ΜΚΟ PRAKSIS θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στο Φράγμα Θέρμης, στο πλαίσιο της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας θα λειτουργήσει, στην είσοδο του συναυλιακού χώρου, περίπτερο ενημέρωσης της οργάνωσης, όπου θα συγκεντρώνονται τα είδη που θα προσφέρουν οι θεατές, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται από στελέχη και εθελοντές για τις δράσεις της οργάνωσης.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις Κινητές Ιατρικές της μονάδες στα σύνορα, το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα και Πειραιά) προσφέρει εδώ και 17 χρόνια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενής άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανηλίκους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε διπλή μαστεκτομή υποβλήθηκε η Calliope


Έστειλε το δικό της μήνυμα μετά το χειρουργείο.

Το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες στέλνει η φωτογράφος Calliope, που υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, ανεβάζοντας στο Facebook μία φωτογραφία μετά το χειρουργείο, στην οποία σχηματίζει με τα δάχτυλα της το σήμα της νίκης.

Μάλιστα παλιότερα είχε μιλήσει και στο περιοδικό People για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και για την επέμβαση που θα έκανε.

«Θέλω να μιλήσουμε γι' αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι' αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω».

Η ελληνίδα φωτογράφος αναρρώνει αυτή τη στιγμή στο σπίτι της.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ειδικότητες σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ


Πλήρης λίστα και αναλυτικός οδηγός για κάθε τομέα.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν θα πρέπει να απογοητεύει τους μαθητές. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ότι εκτός από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν και άλλες επιλογές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μάλιστα σε ειδικότητες αιχμής όπως είναι οι τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας, τεχνικός βιομηχανικού λογισμικού κ.α. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ειδικότητες που προσφέρουν τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ακολούθως παρουσιάζεται λίστα με όλες τις ειδικότητες που παρέχονται στα ΙΕΚ, ενώ επιλέγοντας τον ενεργό σύνδεσμο κάθε ειδικότητας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μεταφερθούν στον οδηγό σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι υποψήφιοι σπουδαστές είναι απαραίτητο αφού ενημερωθούν από τον ακόλουθο πίνακα για τις ειδικότητες που προσφέρονται να αναζητήσουν τα ΙΕΚ που τις παρέχουν καθώς υπάρχει περίπτωση κάποιες ειδικότητες να μην προσφερθούν για το έτος 2013-2014.

Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες οι ειδικότητες καλύπτουν πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Για παράδειγμα στον τομέα Υγείας προσφέρονται ειδικότητες όπως Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Βοηθός Οδοντιάτρου, νοσηλευτικής, ιατρικών εργαστηρίων κ.α.

Στον τομέα του Τουρισμού στον οποίο αναμένονται να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας υπάρχουν ειδικότητες όπως ξεναγός εθνικών δρυμών, συνοδός βουνού, υπεύθυνος υποδοχής και φιλοξενίας, υπάλληλος τουριστικού γραφείο.

Επιλογές υπάρχουν και για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία αφού προσφέρονται ειδικότητες όπως τεχνικός αμπελουργίας-οινοποιίας, τεχνικός βιολογικής γεωργίας κ.α.

Ακολουθεί πλήρης πίνακας των ειδικοτήτων...





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...