Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία


Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι.

Η παιδική κατάθλιψη θα πρέπει να διαχωρίζεται από την κακοδιαθεσία και τις καθημερινές ανησυχίες που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί καθώς μεγαλώνει. Αν, όμως, τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν, τότε το παιδί ίσως να υποφέρει από την ασθένεια.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολία, ένα αίσθημα απελπισίας και οι απότομες αλλαγές της διάθεσης.

Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης:
1.Εκνευρισμός και θυμός
2.Ακατάπαυστη λύπη και απελπισία
3.Κοινωνική απομόνωση
4.Αυξανόμενη ευαισθησία στην απόρριψη
5.Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, υπερφαγία ή ανορεξία
6.Μεταβολές στον ύπνο, υπερυπνίες ή αϋπνίες
7.Λεκτικά ξεσπάσματα ή κλάματα
8.Δυσκολία στην συγκέντρωση
9.Κόπωση και μειωμένη ενεργητικότητα
10.Ενοχλήσεις, όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι, που δεν θεραπεύονται με φάρμακα
11.Μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο σπίτι ή με φίλους, στο σχολείο,
σε εξωσχολικές δραστηριότητες, χόμπι
12.Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής
13.Διαταραχή στη μνήμη και στη συγκέντρωση
14.Σκέψεις θανάτου και αυτοκτονικός ιδεασμός

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

α) Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της παιδικής κατάθλιψης σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει συμπεριφοριστική και γνωσιακή θεραπεία. Η παρέμβαση στα παιδιά με κατάθλιψη περιλαμβάνει εκπαίδευση των παιδιών στην επίλυση προβλημάτων και βελτίωση των ικανοτήτων συνεργασίας. Επίσης, προσανατολίζεται στο να βοηθήσει το παιδί να ανεβάσει το επίπεδο δραστηριοτήτων του και να συμμετέχει σε ευχάριστα γεγονότα. Παράλληλα, τα παιδιά με κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν με εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες.

β) Ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση: Ο ρόλος και οι δυνατότητες του σχολείου

Το σχολείο πρέπει να διευκολύνει την πρόληψη, την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της παιδικής κατάθλιψης. Η αποτελεσματική παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ σχολείου και φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που προκαλούν σύγχυση, απάθεια, αποξένωση και απελπισία, καταστάσεις τις οποίες βιώνουν πολλά παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικό για τον καρκίνο του προστάτη το πράσινο τσάι


Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Cancer Ρrevention Research», μια χημική ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες, ηλικίας 41 έως 72 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο και επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα (ριζική προστατεκτομή).

Οι ασθενείς ελάμβαναν πριν από την εγχείρηση δισκία μιας ουσίας του πράσινου τσαγιού που λέγεται πολυφαινόλη Ε, η οποία βάσει προγενέστερων μελετών ασκούσε προστατευτική δράση εναντίον του συγκεκριμένου καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου «Feist Weiller» στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., αφού υπέβαλαν τους εθελοντές σε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν διάφορους δείκτες της εξέλιξης του καρκίνου, διαπίστωσαν πως η μείωση του καρκίνου σε μερικούς εθελοντές ξεπερνούσε το 30%.

Αυτό υποδηλώνει, κατά τους ερευνητές, ότι η εξέλιξη της νόσου «αναχαιτίστηκε» με τη βοήθεια του πράσινου τσαγιού. Έτσι, το  εν λόγω τσάι θα μπορούσε να βρει θέση στην αγωγή που συνιστάται για την πρόληψη της εξέλιξης αλλά και της υποτροπής του καρκίνου του προστάτη.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κανείς;
Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει κανείς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια (οι εθελοντές της μελέτης κατανάλωσαν την πολυφαινόλη Ε που περιέχεται σε περίπου 12 φλιτζάνια). Οπότε μια ερώτηση στον θεράποντα ογκολόγο μπορεί να λύσει την απορία.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την αμυγδαλίτιδα





Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή στις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές μάς προστατεύουν από τα βακτήρια, γι’ αυτό συνήθως μετά την ηλικία των 10 ετών, όταν ο οργανισμός έχει πια ενδυναμωθεί, η αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται πιο σπάνια.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλώνεται ξαφνικά ή να υποτροπιάζει συνεχώς. 

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:

* Πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση
* Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες
* Πυρετός
* Πρησμένοι αδένες στον λαιμό
* Αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και έρρινη φωνή
* Δυσάρεστη αναπνοή.

Πού οφείλεται;
Η αμυγδαλίτιδα, που σημειωτέον είναι μεταδοτική, εκδηλώνεται όταν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) εκτίθενται σε λοιμογόνα μικρόβια.

Πώς θεραπεύεται;

Αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών και σε περιπτώσεις που εκδηλώνεται εκ νέου, με χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι λάθος να σταματάμε το φτέρνισμα


Το φτέρνισμα είναι μία λειτουργία του οργανισμού μέσω της οποίας καθαρίζονται οι αεραγωγοί της μύτης από σκόνη, βλέννα και ξένα επιβλαβή σωματίδια.

Το σταμάτημα, όμως, του φτερνίσματος μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν φτερνιζόμαστε, κάποια σωματίδια φεύγουν από τα ρουθούνια μας με εκπληκτική ταχύτητα (ως και 150 χμ. την ώρα). Αν αυτή η δύναμη στραφεί προς τα μέσα, αυξάνεται η πίεση προς τις ρινικές κοιλότητες, την ευσταχιανή σάλπιγγα και άλλα σημεία του κεφαλιού.

Σε γενικές γραμμές, δεν αναφέρονται συχνά βλάβες από αυτό, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκληθεί βούισμα στα αυτιά ή να σπάσουν μικρά αιμοφόρα αγγεία. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να σπάσει όμως το τύμπανο ή ακόμη και να πάθουμε θρόμβωση στον εγκέφαλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Λέμφωμα: Ο άγνωστος εχθρός


Η διόγκωση ενός ή περισσοτέρων λεμφαδένων σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του λεμφώματος - του πέμπτου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση συνοδεύεται από χαμηλή πυρετική κίνηση (37,4-38 βαθμούς Κελσίου) ή και γενικά συμπτώματα αδιαθεσίας, κούρασης, ανορεξίας και εφιδρώσεων.
Πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.490 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 χρόνων, έδειξε ότι μόνον ένας στους πέντε Έλληνες έχει κάποια εικόνα για τη συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Η ιατρική αντιμετώπιση του λεμφώματος γίνεται από αιματολόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις από ογκολόγους γιατρούς. Στα συμβατικά «όπλα» αντιμετώπισης των λεμφωμάτων, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (ανοσοθεραπεία) και βιολογικών παραγόντων, καθώς και η ανοσοραδιοθεραπεία.
Ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (μεταμόσχευση μυαλού των οστών), η οποία πραγματοποιείται σε ολοένα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των τύπων λεμφωμάτων γίνεται σε Κέντρα που διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα και τμήμα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτιμη πηγή βλαστοκυττάρων τα ανεπιθύμητα «ψωμάκια»



Αμερικανοί γιατροί ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λίπος (λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) είναι πηγή πολύτιμων βλαστοκυττάρων, ικανών να μετατραπούν στο εργαστήριο σε οποιονδήποτε τύπο ιστού.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να μετατραπούν σε τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), κύτταρα που έχουν τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και μπορούν να καλλιεργηθούν για να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.
Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι πιο ευέλικτα από τους ινοβλάστες του δέρματος (κύτταρα του δέρματος), επειδή είναι λιγότερο διαφοροποιημένα, δηλαδή λιγότερο εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ενώ μπορούν από μόνα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του λίπους, των μυών ή των οστών.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί  στην έγκριτη επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρουμε για την οσφυαλγία;


Η οσφυαλγία, που ονομάζεται κάθε πόνος στην οσφύ, αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και όχι πάθηση.

Μεγάλος αριθμός παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των γειτονικών οργάνων (όπως των νεφρών, των ουρητήρων, των γεννητικών οργάνων, του εντέρου, της αορτής) έχουν σαν κύριο ενόχλημα την οσφυαλγία.

Από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η δισκοπάθεια (κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι η πιο συχνή (καλύπτει περίπου 70% των περιπτώσεων) αιτία οσφυαλγίας στους νεαρούς και μέσης ηλικίας ενήλικες, ενώ η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τραυματικές αιτίες, όπως κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις καταστάσεις, νεοπλασίες ή συγγενείς ανωμαλίες, μπορεί επίσης να επιφέρουν οσφυαλγία.

Η διάγνωση της πάθησης που προκαλεί η οσφυαλγία απαιτεί προσεκτική λήψη του ιστορικού, λεπτομερή κλινική εξέταση, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο καθώς και καλή συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίζετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο


Μήπως η ναυτία σάς βασανίζει κάθε φορά που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο;
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχουν τις εξής συμβουλές για όσους δεινοπαθούν κάθε φορά που μετακινούνται οδικώς:

* Να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού και όχι πίσω.

* Να κοιτάζετε μακριά στον ορίζοντα και να μη διαβάζετε.

* Να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλαράκι του καθίσματός σας, για να μένει ακίνητο.

* Φροντίστε να χτυπάει το πρόσωπό σας αέρας.

* Αποφύγετε το κάπνισμα και ζητήστε από τους άλλους επιβαίνοντες να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιδέψτε στο εξωτερικό με ασφάλεια


Δημοσκόπηση έχει δείξει πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας, πριν αναχωρήσουμε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι τουρίστες στην Ευρώπη ως προς τα νοσήματα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους όταν βρίσκονται εκτός συνόρων. Ελλιπέστατα ενημερωμένοι αποδείχθηκαν και οι Ιταλοί, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι όλων φάνηκε να είναι οι Βέλγοι, οι Σκανδιναβοί και οι Βρετανοί.
Ένα πλεονέκτημα που βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών, αλλά ωστόσο δεν φαίνεται να αξιοποιείται κατάλληλα, είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις το 1% των Ελλήνων έχει βγάλει από το ασφαλιστικό του ταμείο αυτή την κάρτα, η οποία του επιτρέπει (μεταξύ άλλων) να έχει υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, καθώς και στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Μπορείτε, λοιπόν, να μεταβείτε στο ασφαλιστικό ταμείο σας και να ζητήστε να σας βγάλουν την Ε.Κ.Α.Α.(εκδίδεται εντελώς δωρεάν). Αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε και χρειαστείτε ιατρική φροντίδα, είτε δεν θα πληρώσετε τίποτα είτε, αν κληθείτε να καταβάλλετε χρήματα, θα σας επιστραφούν άμεσα στη χώρα όπου βρίσκεστε ή όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα.
Να θυμάστε πως κάθε μέλος της οικογένειάς σας πρέπει να έχει τη δική του κάρτα. Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της Ε.Κ.Α.Α. από το Ταμείο σας, είναι ένα θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και μια αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Τσιπ θα ασκεί τους παράλυτους μυς


Ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Δημοσθένους, υποστηρίζουν ότι ένα μικροσκοπικό εμφυτεύσιμο τσιπ, το οποίο στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς, μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση των παράλυτων άκρων.
Το νέο τσιπ είναι το πρώτο που έχει τόσο μικρό μέγεθος -μικρότερο από εκείνο ενός παιδικού νυχιού- ώστε να μπορεί να εμφυτευτεί στη σπονδυλική στήλη.

Η συσκευή ονομάζεται «Αctive Βook», καθώς τα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που την απαρτίζουν δημιουργούν ένα τρισδιάστατο σχήμα που μοιάζει με εκείνο των σελίδων ενός βιβλίου.
Τα ηλεκτρόδια του μικρού τσιπ στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς απευθείας στη σπονδυλική στήλη, χωρίς τη βοήθεια κάποιας άλλης εξωτερικής συσκευής.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα βιοψίας σε πέντε λεπτά


Η  μακρά και ψυχοφθόρα αναμονή για τα αποτελέσματα της βιοψίας μπορεί σύντομα να αποτελεί παρελθόν, χάρη σε μια νέα απεικονιστική τεχνική των ιστών.

Ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δοκίμασε την τεχνική που ονομάζεται ΝΙVΙ (Nonlinear Interferometric Vibrational Imaging) σε καρκινικά κύτταρα από το μαστό αρουραίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με χρήση της μεθόδου παρήχθησαν ευανάγνωστες, έγχρωμες εικόνες των ιστών όπου διαγράφονταν καθαρά τα όρια των όγκων με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 99%.

Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, σύμφωνα με δημοσίευση που αναμένεται να γίνει στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου του Επιστημονικού περιοδικού «Cancer Research».

Σήμερα, οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης του καρκίνου βασίζονται σε οπτική ανάλυση του σχήματος και της δομής των κυττάρων, γεγονός που τις καθιστά αρκετά υποκειμενικές σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντιθέτως, η μέθοδος ΝΙVΙ παράγει εικόνες με βάση τη μοριακή σύνθεση των εξεταζόμενων κυττάρων. Τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις λιπιδίων ενώ τα καρκινικά κύτταρα παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη.

Με χρήση δύο ακτίνων φωτός, οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν τα μοριακά σήματα που στέλνουν τα διαφορετικά κύτταρα: τελικώς τα φυσιολογικά κύτταρα αποτυπώνονται με μπλε χρώμα και τα καρκινικά με κόκκινο. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για την «αναγέννηση» αρθρικών χόνδρων


Σύμφωνα με επιστήμονες, η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας μπορούν να αντικαταστήσουν τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις, ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα.

Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα, όμως οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)  Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης: «η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα, δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα.
«Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων» επισήμανε ο κ. Κυπαρισσίδης.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο για την υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς η χώρα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς.

Ποσοστό 42% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν καπνιστές, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29%.

Σύμφωνα με έρευνες, 20-30% των καπνιστών προσπαθούν κάθε χρόνο να κόψουν το κάπνισμα, ενώ 7 στους 10 (70%) έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το τσιγάρο με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Από το 70% των Ελλήνων, που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και δε χρειάζονται τη συγκατάθεση γιατρού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes), το οποίο κυκλοφορεί από το 2008 και έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, είναι μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, που αντικαθίσταται, ή έχει μόνον αέρα.

Ειδήμονες των επιστημών υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, είτε αυτό περιέχει νικοτίνη, είτε όχι.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος - εντατικολόγος και συντονιστής της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Στις Η.Π.Α. έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Δηλώνει ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.

Η βιομηχανία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι ο FDA μπορεί να είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, αλλά είναι αναρμόδιος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν μεν νικοτίνη αλλά όχι καπνό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Για καθαρά εμπορικό προϊόν και όχι αποτελεσματικό, κάνει λόγο ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας, Νίκος Χούλης, τονίζοντας ότι καλύτερο υποκατάστατο για τη «συνήθεια» του τσιγάρου είναι το κομπολόι.

Ο κ. Χούλης, αναφέρει ότι  αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Εξάλλου, κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή του iPhone θα προστατεύει από τον καρκίνο


Μια νέα εφαρμογή στο κινητό iPhone, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε να προφυλασσόμαστε από τις καρκινογόνες υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις θερμοκρασίες και τον καιρό για να προβλέψουν πότε χρειάζονται προστασία από τον ήλιο, αλλά στην ουσία είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που προκαλεί το πρόβλημα- κι αυτό δεν μπορείς να το δεις ή να το αντιληφθείς», εξηγεί η Σου Χιούαρντ, διευθύντρια της υπηρεσίας «SunSmart» του  Συμβουλίου για τον Καρκίνο.
Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά και με σκοπό να απευθυνθεί στους νεότερους που έχουν την τάση να είναι λιγότερο επιμελείς σε ότι αφορά στην προστασία τους από τον ήλιο, το Συμβούλιο για τον Καρκίνο σχεδίασε την δωρεάν αυτή εφαρμογή για το συγκεκριμένο τύπο του κινητού, η οποία καθημερινά παρέχει ενημέρωση με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και για τον δείκτη της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα...