Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Λέμφωμα: Ο άγνωστος εχθρός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η διόγκωση ενός ή περισσοτέρων λεμφαδένων σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του λεμφώματος - του πέμπτου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση συνοδεύεται από χαμηλή πυρετική κίνηση (37,4-38 βαθμούς Κελσίου) ή και γενικά συμπτώματα αδιαθεσίας, κούρασης, ανορεξίας και εφιδρώσεων.
Πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.490 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 χρόνων, έδειξε ότι μόνον ένας στους πέντε Έλληνες έχει κάποια εικόνα για τη συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Η ιατρική αντιμετώπιση του λεμφώματος γίνεται από αιματολόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις από ογκολόγους γιατρούς. Στα συμβατικά «όπλα» αντιμετώπισης των λεμφωμάτων, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (ανοσοθεραπεία) και βιολογικών παραγόντων, καθώς και η ανοσοραδιοθεραπεία.
Ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (μεταμόσχευση μυαλού των οστών), η οποία πραγματοποιείται σε ολοένα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των τύπων λεμφωμάτων γίνεται σε Κέντρα που διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα και τμήμα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.