Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να δουλεύουν σε καταναγκαστικά έργα

Μαζικό κύμα μετανάστευσης και από την Ερυθραία.

Οι Ερυθραίοι είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα των προσφύγων, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που διαφεύγουν προς την Ευρώπη και έχουν πληθώρα λόγων για να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και το δικτατορικό καθεστώς του προέδρου Ισάιας Αφεργουόρκι.

«Θέλουμε να φύγουμε! Δεν έχει σημασία για πού, αλλά να φύγουμε!», λένε οι νεαροί Ερυθραίοι που σκοτώνουν τον χρόνο τους κάτω από μία τέντα στον καταυλισμό προσφύγων του Χιτσάτς, στην Αιθιοπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ερυθραία.

Το πλήθος των νέων προσφύγων που φορούν στολή το βεβαιώνει: μία από τις κύριες αιτίες της φυγής είναι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, επισήμως διάρκειας 18 μηνών , και η οποία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, οι νέοι της Ερυθραίας αναγκάζονται να υπηρετούν επ΄αόριστον στρατιωτική θητεία για να ριχτούν στα καταναγκαστικά έργα, σύμφωνα με το ΟΗΕ.

Η Ερυθραία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993. Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των διεθνών καταλόγων ως προς τις πολιτικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Εκθεση των Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε τον Ιούνιο «συστηματικές, γενικευμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το καθεστώς της Ερυθραίας, σε τέτοια έκταση που μπορεί να συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αφού κέρδισε έναν τριακονταετή πόλεμο ανεξαρτησίας κατά της Αιθιοπίας επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Ερυθραίας, ο Ισάιας Αφεργουόρκι ανέλαβε την προεδρία της χώρας του το 1993. Και εκεί βρίσκεται έκτοτε, χωρίς εκλογές, χωρίς αντιπολίτευση. Απουσία ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης ακόμη και η ανεξιθρησκεία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο 69χρονος Αφεργουόρκι, τον οποίο πρώην αμερικανός πρεσβευτής περιέγραψε ως «ανισόρροπο προβοκάτορα» , ίδρυσε στη συνέχεια το μοναδικό κόμμα της χώρας, το Λαϊκό Μέτωπο για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, και κυβερνά με σιδηρά πυγμή.

«Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου»

Ακόμη και πριν από την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ το 2009, η οικονομία της Ερυθραίας, η οποία ελέγχεται καθ ολοκληρίαν από το Κράτος, είχε καταρρεύσει. Το 2013, η Ερυθραία κατείχε την 181η θέση στις 187 χώρες στην κατάταξη του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία καταγράφηκαν στην Αιθιοπία το 2014 από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αριθμός που παραπέμπει σε μία μεγάλη έξοδο από αυτήν τη μικρή χώρα των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στον καταυλισμό του Χιτσάτς, που έχει τις διαστάσεις κωμόπολης, και όπου υπάρχουν σκηνές , αλλά και σπίτια χτισμένα με τούβλα, κανείς δεν σκέφτεται την επιστροφή στην Ερυθραία.

Αλλά η χορήγηση αδειών εισόδου και ασύλου σε τρίτες χώρες γίνεται στάγδην. Μόνο μερικές εκατοντάδες Ερυθραίοι που κατέφυγαν στην Αιθιοπία εξασφάλισαν το 2014 μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι μόνες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που προσέφεραν θέσεις για τους Ερυθραίους Πρόσφυγες, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Σουηδία, δεν δέχθηκαν παρά 12 άτομα.

Ελλείψει νόμιμης οδού, οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε μετανάστες. Οι Ερυθραίοι δεν καμία δύσκολη να αναμειχθούν με τον τοπικό αιθιοπικό πληθυσμό του Τιγκρέ, αφού μιλούν την ίδια γλώσσα, και να φύγουν από τους καταυλισμούς. Τα δίκτυα των διακινητών είναι έτοιμα.

Ολοι εδώ γνωρίζουν τις ταρίφες του περάσματος στην Ευρώπη: 1.000 δολάρια για το Σουδάν και 4.000 έως 5.000 για μία θέση σε μία βάρκα από τις ακτές της Λιβύης προς την Ευρώπη. Οταν δεν μπορούν να πληρώσουν, οι πρόσφυγες επιστρατεύουν τους συγγενείς της διασποράς.

Αν βρεθούν στην Ευρώπη, οι Ερυθραίοι έχουν περισσόετρες πιθανότητες να πάρουν άσυλο, από ό,τι στους αιθιοπικούς καταυλισμούς.

«Γνωρίζω τους κινδύνους. Οι φίλοι μας μάς έχουν πει τις μας περιμένει. Ξέρω ότι ως γυναίκα διατρέχω τον κίνδυνο να δεχθώ σεξουαλική επίθεση. Ενας κοντινός μου άνθρωπος πνίγηκε στη Μεσόγειο. Είναι θέμα τύχης», λέει η 25χρονη Μεάζα, που έφυγε από την Ερυθραία με μια εικοσαριά φίλους της για την Ευρώπη και τον Καναδά.

«Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου που έχει μείνει στην Ερυθραία», εξηγεί.

----------------

Δραματική διάσωση 61 μεταναστών στο Αιγαίο


Τη δραματική διάσωση των 61 ναυαγών – μεταναστών, που συνέβη το πρωί της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο, κατέγραψε η κάμερα.

Το επιβατικό πλοίο «Blue Star 1» που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά – Χίο – Μυτιλήνη, εντόπισε ένα μισοβυθισμένο σκάφος και γύρω από αυτό να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας 61 μετανάστες.

Αμέσως ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα και στο σημείο έφτασε ταχύπλοο σκάφος από τη Χίο όπως κι ένα καΐκι που βρισκόταν εκείνη την ώρα κοντά.

Αμέσως άρχισε η διάσωση – περισυλλογή των μεταναστών και σε λίγη ώρα όλοι είχαν επιβιβαστεί στο «Blue Star 1», όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο αργότερα τους μετέφεραν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών κολυμπούσαν στη θάλασσα για περίπου 8 ώρες ενώ ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν ένα μωρό μόλις 7 μηνών και ένας ηλικιωμένος άνδρας οι οποίοι δεν φορούσαν ούτε καν σωσίβιο.

Δείτε το βίντεο:



----------------

Η νέα ζωή του πρόσφυγα που συγκλόνισε τη διεθνή γνώμη


Η φωτογραφία του πρόσφυγα από τη Συρία που ξέσπασε σε λυγμούς όταν έφτασε τον Αύγουστο με την οικογένειά του στην Κω, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας προβληματισμό στη διεθνή γνώμη για την πρσφυγική κρίση.

Ο 44χρονος Laith Majid μαζί με την σύζυγό του Nada Adel και τα τέσσερα παιδιά τους, ταξίδεψαν για δυο εβδομάδες για να φτάσουν τελικά στη Γερμανία.

Η σελίδα "Europe says OXI" στο facebook δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία της οικογένειας από τη Γερμανία η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική εικόνα. Το χαμόγελο έχει πλέον επιστρέψει στα χείλη τους.



Η σύζυγος και μητέρα των τεσσάρων παιδιών Nada Adel, καθηγήτρια Αγγλικών στην Συρία ανέφερε πως 13 χώρες τους προσέφεραν άσυλο ωστόσο αποφάσισαν να πάνε στη Γερμανία. "Η Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ καλή. Είναι σαν μητέρα μας" εξήγησε.

----------------

Αριθμοί εναντίον των προκαταλήψεων για τους πρόσφυγες


Όσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων τόσο αυξάνεται και το κόστος φιλοξενίας τους. Ωστόσο, η υποδοχή τους δεν θα πρέπει να εξετάζεται με κριτήριο το όφελος που προκύπτει για την αγορά εργασίας, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Αριθμοί εναντίον των προκαταλήψεων». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung επιχείρησε πρόσφατα να καταγράψει το οικονομικό αποτύπωμα της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, το 2013 το κράτος διέθεσε από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το ποσό του 1,5 δις ευρώ για να καλύψει δαπάνες σε σχέση με την παροχή ασύλου ή ανά άτομο 12.500 ευρώ το χρόνο. Φέτος θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δις ευρώ. Βέβαια για έναν κρατικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 301 δις ευρώ, τα 10 δις ευρώ είναι σχετικά λίγα.

Περισσότεροι πόροι για ενσωμάτωση

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες υπολογίζει ότι σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν του χρόνου από 1,8 μέχρι 3,3 δις ευρώ για την κάλυψη της διαβίωσης, των μαθημάτων γερμανικών και την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων. Το 2019 το ποσό υπολογίζεται να φτάσει τα 7 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα δικαιούνται κοινωνικές εισφορές αναλόγως του πόσοι ακόμη θα έρθουν στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης και σε πόσους η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας θα βρει θέση απασχόλησης.

Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της παραπέμπει σε μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), που εκπονήθηκε κατ΄ εντολή του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν και σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί που ζουν στη Γερμανία «ανακουφίζουν» το κοινωνικό κράτος με ποσά δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, το 2012 τα 6,6 εκ άνθρωποι χωρίς γερμανικό διαβατήριο συνέβαλαν με την εργασία τους σε ένα πλεόνασμα ύψους 22 δις ευρώ.

Κριτήριο και ωφέλεια

Ο Στέφεν Ανγκενέντ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική, ένα συμβουλευτικό όργανο της γερμανική κυβέρνησης, προειδοποιεί να σταματήσουν οι υπολογισμοί με κριτήριο την αναλογία κόστους και ωφέλειας σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες. «Είναι παράλογο να εφαρμόζουμε τέτοιες μεθόδους για τους πρόσφυγες, γιατί ποιες μπορεί να είναι οι απαντήσεις», διερωτάται. «Να πούμε ότι όταν ένας πρόσφυγας μας φέρνει κέρδος, για παράδειγμα 2000 ευρώ το χρόνο, να τον πάρουμε και τον άλλο, που δεν μας φέρνει, όχι; Μου είναι πολύ ύποπτη η όλη συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να κοστολογίσουμε έναν πρόσφυγα, τι μας κοστίζει και τι αποφέρει στην αγορά εργασίας. Η αναζήτηση είναι δύσκολη ακόμη και για μετανάστες, Πρόσφατα είχαμε μια πολύ εντατική συζήτηση ανάμεσα σε οικονομολόγους, που κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικούς αριθμούς για μετανάστες, για τους πρόσφυγες είναι ακόμη πιο δύσκολο».

Ο Ανγκενέντ υποστηρίζει ότι πρέπει είναι σημαντικό να εντάσσονται οι πρόσφυγες όσο γίνεται πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας. «Αλλά θα πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην γίνουν βασικό κριτήριο οι ανάγκες στην αγορά εργασίας για να τους δεχθούμε, αλλά να τους δεχόμαστε επειδή χρειάζονται προστασία. Αυτός θα πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος».

----------------

Όλο το πλάνο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Πώς θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων - Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μελλοντικές προκλήσεις.

Την επείγουσα μετεγκατάσταση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. 120.000 προσφύγων προωθεί η Κομισιόν όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος της κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε την ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, για την άμεση ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση, αλλά και πλάνο για την προετοιμασία του εδάφους για ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις.

Αναλυτικά, η δέσμη προτάσεων της Κομισιόν αφορά την επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ουγγαρία (54.000 άνθρωποι), στην Ελλάδα (50.400) και στην Ιταλία (15.600), έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη, κοινό ευρωπαϊκό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής, αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής, κανόνες δημόσιων συμβάσεων για μέτρα στήριξης προσφύγων, αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης και δημιουργία Καταπιστευματικού Ταμείου για την Αφρική.

«Αν υπάρχει μια περίπτωση όπου θα έπρεπε να εκδηλωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι καιρός να επιδείξουμε συλλογικό θάρρος και να δώσουμε τώρα αυτή την ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Τόνισε δε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: Η κατάσταση της ΕΕ δεν είναι καλή. Υπάρχει μία έλλειψη Ευρώπης και μία έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καλώντας όλους να κάνουν θαρραλέες επιλογές: «Δεν είναι η ώρα για φόβο. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας η αποδοχή προσφύγων».

Και συνέχισε: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου»

Με ποια κριτήρια θα γίνει η μετεγκατάσταση

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα πραγματοποιηθεί βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Επίσης, η Επιτροπή προτείνει την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

Προτεινόμενη κατανομή

Η προτεινόμενη από την Ε.Ε. κατανομή των προσφύγων ανά χώρα είναι η εξής:

Αυστρία 3.640

Βέλγιο 4.564

Βουλγαρία 1.600

Γαλλία 24.031

Γερμανία 31.443

Εσθονία 373

Ισπανία 14.931

Κροατία 1.064

Κύπρος 274

Λετονία 526

Λιθουανία 780

Λουξεμβούργο 440

Μάλτα 133

Ολλανδία 7.214

Πολωνία 9.287

Πορτογαλία 3.074

Ρουμανία 4.646

Σλοβακία 1.502

Σλοβενία 631

Σουηδία 4.469

Τσεχία 2.978

Φινλανδία 2.398

Η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και δεν περιλαμβάνονται στις χώρες όπου προτείνεται μετεγκατάσταση προσφύγων.

Όλο το σχέδιο της Κομισιόν

Η νέα δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακουφίσει την πίεση που υφίστανται τα κράτη μέλη που θίγονται περισσότερο — η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία — προτείνοντας τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός θα αφορά άτομα πέραν των 40.000 που η Επιτροπή πρότεινε τον Μάιο να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία - για τα οποία η απόφαση του Συμβουλίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Τα σημερινά μέτρα θα βοηθήσουν επίσης τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου, δεδομένου ότι θα καταστήσουν δυνατή την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής. Η Επιτροπή σήμερα περιέγραψε σε γενικές γραμμές τις κύριες δράσεις για αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής και πρότεινε την ίδρυση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης στην Αφρική. Τέλος, η Επιτροπή και η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ καλύπτουν επίσης την «εξωτερική διάσταση» της προσφυγικής κρίσης.

1. Πρόταση για επείγουσα μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία: μετά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατά τους τελευταίους μήνες, απαιτείται επείγουσα δράση. Η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με μια υποχρεωτική κλείδα κατανομής με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Αυτό ισχύει για εθνικότητες αιτούντων με μέσο ποσοστό αναγνώρισης σε κλίμακα ΕΕ 75% και άνω[1]. Το μέτρο αυτό προτείνεται επιπλέον της πρότασης της Επιτροπής από τον Μάιο για μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον συνολικό προτεινόμενο αριθμό ατόμων σε 160.000. Η μετεγκατάσταση θα συνοδεύεται από στήριξη για τα συμμετέχοντα κράτη μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 780 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

Προσωρινή ρήτρα αλληλεγγύης: Εάν - για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως οι φυσικές καταστροφές - ένα κράτος μέλος δεν μπορεί προσωρινά να συμμετάσχει εν όλω ή εν μέρει σε απόφαση μετεγκατάστασης, θα πρέπει να καταβάλει χρηματοδοτική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 0,002% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλύει τους λόγους που γνωστοποιήθηκαν από τη χώρα και θα λαμβάνει απόφαση σχετικά με το αν αυτοί δικαιολογούν τη μη συμμετοχή μιας χώρας στο σύστημα για διάστημα το πολύ 12 μηνών. Σε περίπτωση μερικής συμμετοχής στη μετεγκατάσταση, το ποσό θα μειώνεται αναλόγως.

2. Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη: Όπως εξαγγέλθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, η Επιτροπή προτείνει έναν συγκροτημένο μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή για να βοηθά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. Οι εν λόγω μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα καθορίζονται από την Επιτροπή με βάση τον κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων συνόρων κατά το τελευταίο εξάμηνο. Θα ισχύουν τα ίδια αντικειμενικά και επαληθεύσιμα κριτήρια κατανομής όπως και για τις προτάσεις επείγουσας μετεγκατάστασης. Ο μόνιμος μηχανισμός θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο, την οικογενειακή κατάσταση και τις δεξιότητες. Η προσωρινή ρήτρα αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται και εδώ.

3. Κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής: με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν κανονισμό για τη θέσπιση ενός κοινού καταλόγου της ΕΕ ασφαλών χωρών καταγωγής. Ο εν λόγω ευρωπαϊκός κατάλογος θα επιτρέπει την ταχύτερη διεκπεραίωση των ατομικών αιτήσεων ασύλου σε όλη την ΕΕ από υποψηφίους οι οποίοι κατάγονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και την ταχύτερη επιστροφή τους σε περίπτωση που οι ατομικές αξιολογήσεις των αιτήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Μετά από συζητήσεις με τα κράτη μέλη και σύμφωνα τις τρέχουσες πρακτικές των κρατών μελών, η Επιτροπή προτείνει να προστεθούν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία στον κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής.

4. Αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής: για να βελτιωθούν οι πολιτικές επιστροφής των κρατών μελών, η Επιτροπή εξέδωσε ένα κοινό εγχειρίδιο επιστροφής και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή. Η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή, το οποίο καθορίζει τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη μέλη για την αύξηση της οικειοθελούς επιστροφής, για την ενίσχυση της εφαρμογής της οδηγίας για την επιστροφή, για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, για την ενίσχυση του ρόλου και της εντολής του FRONTEX σε επιχειρήσεις επιστροφής και για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της επιστροφής.

5. Ανακοίνωση σχετικά με τους κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων για μέτρα στήριξης προσφύγων: Τα κράτη μέλη οφείλουν να καλύπτουν επαρκώς και ταχέως τις αμεσότερες ανάγκες των αιτούντων άσυλο για στέγαση, προμήθειες και υπηρεσίες. Η σημερινή ανακοίνωση παρέχει κατευθύνσεις για τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση προς την νομοθεσία της ΕΕ κατά τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, με απλό, ταχύ και μη γραφειοκρατικό τρόπο.

6. Αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης: Η εξωτερική διάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την επίλυση αυτής της κρίσης. Καταβάλλονται νέες προσπάθειες για τη στήριξη διπλωματικών πρωτοβουλιών και την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Η ΕΕ παρέχει συνδρομή στον πληθυσμό της Συρίας - ιδίως στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας - και οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία, όπως στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, έχουν κινητοποιηθεί 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που είναι υπεύθυνο για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων είναι μια άλλη προτεραιότητα, κυρίως με τη δρομολόγηση της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR MED. Έχουν υπογραφεί επίσης περίπου 17 συμφωνίες επανεισδοχής και 7 συμφωνίες εταιρικής σχέσης κινητικότητας στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες.

7. Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 1,8 δισ. ευρώ από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική». Στόχος είναι να βελτιωθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στις περιοχές του Σαχέλ, της Λίμνης Τσαντ, του Κέρατος της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής. Θα στηρίξει τις εν λόγω περιοχές με σκοπό να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες και πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν επίσης και να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες μας. Η Ισπανία, για παράδειγμα, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όσον αφορά την επίδειξη αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι επίσης ότι όλοι πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα κατά την εφαρμογή των κοινών κανόνων της ΕΕ. Προς τούτο, η Επιτροπή, αυτή την εβδομάδα επίσης, επισπεύδει τις διαδικασίες επί παραβάσει, όπου είναι απαραίτητο για την τήρηση των κανόνων, και υλοποιεί συγκρότηση «κομβικού σημείου» στα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για να τα βοηθήσει στην εφαρμογή των κοινών κανόνων περί ασύλου της ΕΕ.

----------------

Εθελοντική ιατρική κάλυψη των προσφύγων στη Χίο

Θα δημιουργηθεί ιατρείο στον δημοτικό κήπο της πόλης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προσκάλεσε τα μέλη του, να συμμετέχουν εθελοντικά, με οργανωμένη πλέον παρουσία, σε Ιατρείο που θα δημιουργηθεί για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, στον Δημοτικό κήπο της πόλης.

Ήδη και σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 20 εθελοντές γιατροί, μεταξύ των οποίων Δερματολόγος, Παθολόγοι και όλοι οι Παιδίατροι του νησιού!

Επίσης, μια σημαντική απόφαση έλαβε η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Χίου. Προχωρά στην προκήρυξη θέσης παιδιάτρου, με σκοπό να υπάρξει ιατρική κάλυψη για τα παιδιά των προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στη Χίο. Η απόφαση προβλέπει την έγκριση 4.000 ευρώ για ένα χρόνο, ποσό που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις ώρες απασχόλησης του γιατρού. Αν βέβαια καλυφθεί η θέση από εθελοντή παιδίατρο τότε ο Δήμος θα «παγώσει» την προκήρυξη.

----------------

Μικρός πρόσφυγας προσφέρει μπισκότο σε αστυνομικό

Η συγκινητική εικόνα που ανάρτησε ρεπόρτερ στο twitter.

Μια συγκινητική εικόνα από την πορεία των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη ανάρτησε στο twitter o ρεπόρτερ του NBC News, Κάρλο Άνγκερερ. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα μικρό αγόρι να προσφέρει ένα μπισκότο σε έναν ούγγρο αστυνομικό.


Ο ρεπόρτερ ανάρτησε κι άλλες εικόνες από τους πρόσφυγες που διασχίζουν την Ουγγαρία…













----------------

Απολύθηκε η εικονολήπτρια που κλώτσησε πρόσφυγες στην Ουγγαρία

Εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο N1TV που πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ.

Εκτενείς αναφορές κάνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος στην εικονολήπτρια από την Ουγγαρία η οποία εμφανίζεται σε βίντεο να βάζει τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που κρατά το παιδί του την ώρα που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας στην πόλη Ρόζσκε.

Στο βίντεο, που έχει μεταδοθεί ευρέως στο διαδίκτυο, εμφανίζεται η Πέτρα Λάζο να βάζει τρικλοποδιά σε έναν άνδρα που κρατά ένα παιδί, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό φαίνεται να κλωτσά δύο άλλα παιδιά όταν αυτά παραβίασαν τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η ουγγρική αστυνομία.

Η εικονολήπτρια εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο N1TV, που πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ.

Αμέσως το κανάλι ανακοίνωσε την απόλυση της Λάζο. Ο διευθυντής σύνταξης του N1TV Ζάμπολτς Κίσμπερκ έγραψε στη σελίδα στο Facebook του σταθμού: «Μια συνάδελφος στο N1TV συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα σήμερα στο σημείο συγκέντρωσης (μεταναστών) στο Ρόζσκε».

«Το συμβόλαιο συνεργασίας της εικονολήπτριας λύθηκε, με άμεση ισχύ, και θεωρούμε το συμβάν λήξαν», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το τηλεοπτικό δίκτυο .

Εκατοντάδες μετανάστες παραβίασαν χθες το απόγευμα τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η αστυνομία της Ουγγαρίας κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι άνθρωποι προέρχονταν από μια ομάδα περίπου 1.500 ανδρών, γυναικών και παιδιών οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους καθώς περίμεναν για πολλές ώρες σε ένα σημείο συγκέντρωσης στο Ρόζσκε στη νότια Ουγγαρία απ’ όπου οι μετανάστες μεταφέρονται προς ένα κέντρο υποδοχής και καταγραφής προκειμένου να αιτηθούν να τους χορηγηθεί άσυλο.




----------------

Ένθετα στα αραβικά σε γερμανικές εφημερίδες για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες

Περιλαμβάνουν χάρτη, λεξικό και διευθύνσεις ΜΚΟ για τους μετανάστες.

Οι γερμανικές εφημερίδες BZ και Bild Berlin- Brandenburg, που ανήκουν στον δημοσιογραφικό όμιλο του Άξελ Σπρίνγκερ, κυκλοφόρησαν σήμερα με ένα ένθετο στα αραβικά με στόχο να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στο Βερολίνο.

Το ένθετο αυτό των τεσσάρων σελίδων κυκλοφορεί με τη βερολινέζικη εφημερίδα BZ και την τοπική έκδοση της εφημερίδας Bild.

Σε αυτό περιλαμβάνεται ένας χάρτης της γερμανικής πρωτεύουσας με μεταφρασμένα στα αραβικά τα ονόματα των κυριότερων συνοικιών, ένα γλωσσάρι κάποιων γερμανικών λέξεων και εκφράσεων με τη μετάφρασή τους στα αραβικά, ενώ αναφέρονται και οι διευθύνσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και κέντρων υποδοχής μεταναστών.

«Προσφέρετε αυτό το ένθετο (…) σε έναν μετανάστη, αφού το διαβάσετε», γράφει στην πρώτη της σελίδα η BZ.

«Ένα ένθετο που βοηθά τους μετανάστες που φτάνουν στο Βερολίνο. Φυσικά στα αραβικά», γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter η Μίριαμ Κρέκελ διευθύντρια σύνταξης των δύο εφημερίδων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel, στο Βερολίνο αναμένεται να φτάσουν 70.000 μετανάστες το 2015. Περίπου χίλιοι, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός Σύρων, φτάνει καθημερινά στην πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Μίχαελ Μίλερ.

----------------

Καταγγελίες για επιθέσεις από ακροδεξιούς του λιμενικού κατά μεταναστών στο Αιγαίο

Τι αναφέρουν θύματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μετανάστες και μέλη οργανώσεων αρωγής καταγγέλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ως αποκλειστικές η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, πως ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που θεωρούνται ακροδεξιά στοιχεία των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής, συμπεριφέρονται σαν πειρατές και κλέβουν τους πρόσφυγες που διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα γράφει για «σοκαριστικές ιστορίες» με περιγραφές για ένοπλους κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα να επιτίθενται επανειλημμένως στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «πειρατές» είχαν λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χρήματα που οι μετανάστες και πρόσφυγες είχαν πάρει μαζί τους σε μετρητά καθώς αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αλλά και κινητά.

Τα θύματα λένε πως οι επιτιθέμενοι είχαν επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη και μιλούσαν αγγλικά και ελληνικά. Τους χτυπούσαν και τους έσκιζαν τα ρούχα και τα εσώρουχα για να βρουν κρυμμένα τηλέφωνα και λεφτά ενώ έκλεβαν και τις μηχανές από τις βάρκες τους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα, έσκιζαν τις φουσκωτές βάρκες και εγκατέλειπαν τους πρόσφυγες στη μοίρα τους- ορισμένες φορές μάλιστα τους έσπρωχναν στο νερό.

Μετανάστες είπαν στη MailOnline πως πίστευαν πως οι επιθέσεις είχαν ρατσιστικά κίνητρα και πως προέρχονταν από ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής.

Τον ισχυρισμό αυτό υποστηρίζουν και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οργάνωση «Save the Children» και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν πως έχουν ακούσει τους ισχυρισμούς αυτούς και τους έχουν λάβει σοβαρά υπόψη.

Ο Osama Haj Tihir από τη Συρία είπε πως φοβόταν πως θα πεθάνει όταν του επιτέθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες. Ήταν σε μία βάρκα με 20 Σύρους που έμεινε ακυβέρνητη στη θάλασσα όταν χάλασε η μηχανή. «Ξαφνικά μας επιτέθηκαν επτά άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, ντυμένοι στα μαύρα, από ένα μεγάλο ταχύπλοο. Είχαν όπλα και μαχαίρια και μας έσπρωξαν στο δάπεδο της βάρκας, τον έναν πάνω στον άλλο φωνάζοντας σε γλώσσα που δεν καταλάβαινα. Μου πήραν 850 ευρώ που είχα πάνω μου και συνολικά περίπου 35.000 ευρώ από όλους στη βάρκα. Τα έβαλαν όλα σε μια σακούλα και όλα τα κινητά σε μία άλλη. Έκοψαν τη βάρκα με ένα μαχαίρι, πέταξαν τη μηχανή στο βυθό και μετά πέταξαν κι εμάς στο νερό. Φορούσαμε όλοι σωσίβια αλλά φοβηθήκαμε πως θα πεθαίναμε. Λίγα λεπτά μετά μας έσωσε η τουρκική ακτοφυλακή», αφηγήθηκε.

Ο Τihir, που ταξίδευε με τον έφηβο γιο του Kamal είπε πως οι άνδρες έμοιαζαν με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τη MailOnline, όταν του έδειξαν φωτογραφίες από τις ειδικές δυνάμεις είπε: Λέω την αλήθεια, είχαν τα ίδια μαύρα ρούχα, τα ίδια όπλα, το ίδιο σκάφος. Είναι οι ίδιοι». Το σκάφος ήρθε από την πλευρά της Ελλάδας και επέστρεψε από την κατεύθυνση που είχε έρθει, πρόσθεσε.

Ο 24χρονος Σύρος Rami Kourafa ταξίδευε με τα ξαδέλφια του όταν η βάρκα τους δέχθηκε επίθεση στις 17 Ιουλίου και οι δράστες τους έκλεψαν συνολικά 70.000 δολάρια και όλα τα κινητά τους. Υποστήριξε πως οι «κομάντο» επιτέθηκαν αμέσως μόλις η βάρκα- με 33 πρόσφυγες- συνάντησε το ελληνικό λιμενικό. «Μας κύκλωσαν και φώναζαν: σταματήστε, γυρίστε πίσω. Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε παρότι η βάρκα έβαζε νερά. Ο επικεφαλής έδειχνε πολύ θυμωμένος, έδειξε ένα άλλο σκάφος και απομακρύνθηκε. Τρία λεπτά μετά ήρθαν οι κομάντος, ήταν σαν να τους είχε καλέσει», λέει.

Οι ένοπλοι, όπως αφηγείται ο 24χρονος φοιτητής, άνοιξαν μια τρύπα στη βάρκα και τους είπαν να ανέβουν στο σκάφος τους. «Μας πήγαν στα ανοιχτά, δεν βλέπαμε στεριά. Αρχίσαμε να παραπονιόμαστε και να τσακωνόμαστε μαζί τους και εκείνοι μας χτύπησαν. Μετά πήραν όλα τα λεφτά και όλα τα κινητά μας και μας ανάγκασαν μα βγάλουμε όλα μας τα ρούχα. Μας έσκισαν ακόμα και τα εσώρουχα για να δουν μήπως κρύβαμε κάτι», αναφέρει.

Στη συνέχεια έβαλαν τους πρόσφυγες ξανά μέσα στη σκισμένη βάρκα τους και τους εγκατέλειψαν. Διασώθηκαν τρεις ώρες μετά επειδή κάποιος από τους πρόσφυγες κατάφερε να κρύψει ένα μικρό κινητό.

Θύματα τέτοιων επιθέσεων λένε πως δεν ήταν στην πραγματικότητα ληστείες αλλά είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Ο 35χρονος Mohammed Mohammed από τη Δαμασκό, λέει πως η επίθεση κατά την οποία έχασε όλες τις αποταμιεύσεις του, 8.800 ευρώ, θύμιζε επίθεση νεοναζιστών στο Ισλάμ. Άνδρες που, όπως λέει, φορούσαν την ίδια στολή με τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής, τον λήστεψαν ενώ περνούσε από τη Σμύρνη στη Λέσβο στις 30 Ιουλίου. «Είναι σίγουρα ρατσιστές, σαν τους Ναζί. Δεν τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι. Μας είπαν: είστε δολοφόνοι. Δεν τους άρεσε όταν μας πλησίασαν και είδαν πως υπήρχαν γυναίκες με χιτζάμπ. Ήταν πολύ γυμνασμένοι, επαγγελματίες. Χειρίζονταν τα ταχύπλοό τους σαν να ήταν Masserati».

Οι άνδρες τους χτύπησαν με ραβδιά και αφαίρεσαν τη μηχανή από τη βάρκα τους. Τους εγκατέλειψαν χωρίς μηχανή και με τρυπημένη τη βάρκα. Βυθίζονταν όταν μια ώρα αργότερα τους διέσωσε η τουρκική ακτοφυλακή. «Πιστεύω πως ήθελαν να μας τρομάξουν και όχι να μας σκοτώσουν, αλλά ούτε τους ένοιαζε αν θα ζούσαμε ή θα πεθαίναμε», συνεχίζει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως έχει ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες για βίαιες επιθέσεις στους πρόσφυγες και πως τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. «Έχουμε ακούσει αρκετές ιστορίες τέτοιες», λένε και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ενώ και η οργάνωση Save the Children είπε πως είχε ακούσει τέτοιες αναφορές από πρόσφυγες για «κομάντο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ελληνικό λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τοποθετηθεί στο θέμα. Ωστόσο τον περασμένο μήνα είχε κατηγορήσει κακοποιούς πως υποδύονταν το προσωπικό του.

Την !η Αυγούστου συνελήφθησαν τρεις άνδρες στη Σάμο, ως ύποπτοι για ληστεία σε βάρος μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Τουρκία. Ήταν ντυμένοι με στολές της ελληνικής ακτοφυλακής και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Εκπρόσωπος της Frontex τόνισε πως ήταν ενήμερη για τέτοιες αναφορές και πως τις εξετάζει. «Λάβαμε αναφορές για κλοπές και πειρατεία στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Είμαστε στη φάση της συγκέντρωσης πληροφοριών», τόνισε.

Η παρακάτω φωτογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφτασε στα χέρια ενός ακτιβιστή και δείχνει το σκάφος από το οποίο προέρχονταν οι «κομάντο» που επιτέθηκαν στους μετανάστες.





----------------

Σχεδόν μισό εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη έως το 2016

Πάνω από 400 χιλιάδες για το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη θα φθάσει φέτος τις 400.000 και μπορεί να υπερβεί τις 450.000 το 2016, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το 2015, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι περίπου 400.000 νεοαφιχθέντες θα ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Το 2016 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τις 450.000 ή να είναι ακόμη μεγαλύτερος», αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται ότι στη διάρκεια του 2015 οι αφίξεις προσφύγων έχουν ήδη φθάσει τις 366.000.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα κρατητήρια για τις... φάρσες


«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον επιάσανε», αυτή η παροιμία φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση πέντε ατόμων που είχαν ως χόμπι να παίρνουν τηλέφωνο και να ειδοποιούν, ψευδώς, για τοποθέτηση βόμβας σε δημόσια κτίρια των Χανίων.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ταυτοποιήθηκαν τα πέντε άτομα, δύο Έλληνες 43 και 44 χρόνων, ένας 31χρονος από το Μπαγκλαντές, ένας 27χρονος από την Ερυθραία κι ένας 35χρονος Αλβανός, που μέσα σ’ έναν χρόνο είχαν τηλεφωνήσει στις αρχές για βόμβα πέντε φορές.

Μετά από την ενδελεχή αστυνομική προανάκριση, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 07.11.2013 έως και την 14.10.2014, είχαν σημειωθεί πέντε περιπτώσεις τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα δικαστήρια Χανίων και το αεροδρόμιο Χανίων.

Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ενώ η σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Hello Kitty έγινε σαραντάρα


Από τότε που η Hello Kitty εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια τσάντα στην Ιαπωνία το 1975, δεν σταμάτησε ποτέ να κατακτά τον κόσμο. Πότε άλλοτε μια γατούλα, όπως η Hello Kitty, δεν αποθεώθηκε από δημιουργούς όπως οι Christian Louboutin, John Galliano και πιο πρόσφατα o Yohji Yamamoto.

Για να γιορτάσει τα 40 χρόνια της γλυκύτατης γάτας, που προωθείται ως σύμβολο φιλίας και ευτυχίας, το μουσείο του Σιάτλ EMP φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη μυστακοφόρο σούπερ σταρ που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ.

«Hello! Exploring the Supercute World of Hello Kitty», είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στις 14 Νοεμβρίου. Περισσότερα από 600 εκθέματα από το τρελούτσικο αρχείο της Sanrio (της εταιρίας που έχει τα δικαιώματα της Hello Kitty) περιμένουν τους χιλιάδες θαυμαστές της. Δεκάδες κουκλίτσες, τηλέφωνα με καντράν, λούτρινες γατούλες, το φόρεμα της Lady Gaga όλο φτιαγμένο από Hello Kitty μέχρι το ρομπότ Hello Kitty που μιλάει. Παράλληλα εκτίθενται και 40 έργα καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τη Hello Kitty.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεφωνικά η αναγγελία των ενδείξεων του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος


Οι καταναλωτές όλης της χώρας θα μπορούν στο εξής να αναγγέλλουν τηλεφωνικά τις ενδείξεις του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, στο τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500, ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τις περιπτώσεις που η τακτική λήψη ένδειξης από τον μετρητή δεν πραγματοποιήθηκε, είτε επειδή δεν βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο του ακινήτου, είτε επειδή ο καταναλωτής απουσίαζε και έλαβε τη σχετική ειδοποίηση επίσκεψης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ (στην οποία αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία και ώρα επίσκεψης).

Οι πελάτες θα μπορούν να αναγγείλουν την ένδειξη του μετρητή τους στο 11500, είτε την ίδια ημέρα μέχρι τις 7 το απόγευμα, είτε την επόμενη ημέρα μέχρι τις 10 το πρωί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Ιανουάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016


Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν το 2016 οι φορολογικές δηλώσεις από 6 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και θα λήγει στις 30 Απριλίου. Επί της ουσίας, μετά την υποβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος τον προσεχή Νοέμβριο, οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν σταδιακά τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2015. Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα πρέπει να έχει έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και ενώ θα είναι σε εξέλιξη η πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν ακίνητα, οι πολίτες θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ανοιχτό, εφόσον βέβαια τα καταφέρουν οι φορολογικές αρχές, από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να εντάξει στις εφαρμογές όλες τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφισθεί με το τρίτο Μνημόνιο, καθώς και εκείνες που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα και θα ψηφισθούν τον Οκτώβριο και αφορούν τα εισοδήματα του 2015. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν με το εκκαθαριστικό του 2016 να πληρώσουν και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης του 2015 (τουλάχιστον για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου).

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάσει καλύτερα την οικονομική του πολιτική, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει να εισπράττει νωρίτερα και τους φόρους εισοδήματος. Το ίδιο θα συμβεί και με τον νέο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2016, ο οποίος θα πληρωθεί στο σύνολό του στο 2016 και πιθανόν σε περισσότερες δόσεις.


Στο μεταξύ το τρέχον έτος υποβλήθηκαν συνολικά 6.004.099 φορολογικές εκ των οποίων έχουν εκκαθαρισθεί οι 5.927.199. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• 2.486.532 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα (αποτελούν το 41,95% επί του συνόλου των φορολογουμένων). Καλούνται να πληρώσουν 3,25 δισ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.308 ευρώ (επιπλέον φόρος). Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

• 1.095.605 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία (αποτελούν το 18,48%). Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 337 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 307 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα καθυστερήσει να πιστωθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες φορολογούμενοι που έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται φεύγουν άπραγοι, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός χρόνος πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος.

• 2.345.062 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 39,56% του συνόλου και των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

• Το ελληνικό Δημόσιο από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα βάλει στα ταμεία του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το ποσό των 2,91 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορίνθου - Πατρών


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών από τις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης, μέχρι τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, όπου και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα εκτρέπονται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό μεταξύ των κόμβων Σελιανίτικων και Ρίου.

Αντίθετα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό, μέσω προσωρινών κλάδων σύνδεσης, που βρίσκονται μεταξύ του 196ου και 192ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού.

Όπως ανακοινώθηκε από την «Ολυμπία Οδό», οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες εκσκαφής υψηλού ορύγματος, κοντά στο 195ο χιλιόμετρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Άρχισε η πληρωμή αποδοχών στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας


Άρχισε η διαδικασία καταβολής των αποδοχών των ωφελούμενων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας καθώς και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στους δήμους από τον ΟΑΕΔ.

Η καταβολή των αποδοχών των ωφελούμενων αφορά τις λίγες ημέρες του μηνός Ιουλίου κατά τις οποίες απασχολήθηκαν οι ωφελούμενοι και τις αποδοχές τους για τον μήνα Αύγουστο για όσους Δήμους έχουν αποστείλει προς τον ΟΑΕΔ τις καταστάσεις.

Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο Οργανισμός προέβη στην αναβάθμιση και προσαρμογή του πληροφοριακού του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο2/2015 ως προς τον υπολογισμό και την καταχώρηση των διαφορετικών πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης των ωφελούμενων ανά ειδικότητα π.χ. κοινή μικτή ασφάλιση, κλάδος βαρέων, τομείς Ε.Τ.Α.Α. (ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να περιοριστεί στο ελάχιστο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο εκκαθάρισης των «κόκκινων δανείων»


Εταιρίες συμβούλους για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, νέο πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και συμβούλους αφερεγγυότητας φέρνει μεταξύ άλλων το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη κατέληξε κατ' αρχήν στο να διαμορφωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το ΤΧΣ μια βάση δεδομένων για τα δάνεια που διαχειρίζονται σήμερα οι Τράπεζες.

Με άλλα λόγια θα γίνει κατ αρχήν μια κατηγοριοποίηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται ανάλογα με τον δανειολήπτη (επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών) το διάστημα κατά το οποίο κάθε δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο και το βαθμό φερεγγυότητας του κάθε δανειολήπτη.

Με βάση το μνημόνιο όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυρίως οι εμπορικές τράπεζες) θα πρέπει να εξαντλήσουν την δυνατότητα συμβουλών από εξωτερικούς φορείς με στόχο την ταχεία εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σημείο αυτό βάζει στο παιχνίδι τις εταιρίες συμβούλους διαχείρισης κόκκινων δανείων οι οποίες με βάση την πρακτική στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα κάνουν κοινές εταιρίες με τις συστημικές τράπεζες.

Η κάθε τράπεζα θα μεταβιβάζει στην νέα εταιρία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ελαφρύνοντας ισολογισμό της. Στόχος θα είναι η ανάκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των δανείων είτε μέσω ρύθμισης με τους δανειολήπτες είτε μέσω πλειστηριασμών ακινήτων ή ακόμη το κούρεμα των δανείων με αντάλλαγμα την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η λύση αυτή είναι καλύτερη από την αρχική πρόταση των θεσμών για την άμεση πώληση ενός μέρους έστω των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λεγόμενα Distress Funds η οποία απορρίφθηκε από την Ελληνική πλευρά.

Ενδιάμεσοι στην προσπάθεια εντοπισμού των «στρατηγικών κακοπληρωτών θα είναι η -προαναγγελθείσα- Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας των δανειοληπτών, ενώ για τους κακοπληρωτές θα επιλαμβάνονται οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας» δηλαδή επαγγελματίες χωρίς συγκεκριμένη ειδικότητα οι οποίο θα κάνουν διαχειριστικό έλεγχο στους δανειολήπτες ανεξάρτητα αν πρόκειται για επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα.

Στην συνέχεια βέβαια θα κάνουν πρόταση αν θα πρέπει να επιβληθούν διοικητικά μέτρα ή να προχωρήσει μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του εξεταζόμενου δανείου.

Οι νόμοι «Κατσέλη» για τα νοικοκυριά και «Δένδια» για τις επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υποστούν εκτεταμένες τροποποιήσεις με στόχο την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων ενώ αναμένεται να θεσπιστούν και δυσκολότερα κριτήρια για να υπάρξει η δυνατότητα χρήσης τους.

Το χρονοδιάγραμμα

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων έχουν ως εξής:

1. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των τραπεζών και να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις από τις μη βιώσιμες.

2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 θα πρέπει η ΤτΕ σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για τη ρύθμιση δανείων, πλειστηριασμών, ύψους επισφαλειών κ.λπ.

3. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και εκπλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων και μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της αγοράς από τέτοιες περιπτώσεις.

4. Εως τα τέλη Μαρτίου του 2016 η ΤτΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα περιλαμβάνει οδηγίες για ομαδικές αναδιαρθρώσεις δανείων.

5. Από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την ΤτΕ για τη συνολική εικόνα σε σχέση με τους στόχους. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα εμπλακεί άμεσα στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων και θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων μεγάλων επιχειρήσεων ή ακόμα και ολόκληρων κλάδων.

6. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 να έχει εισαχθεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών. Το ίδιο θα πρέπει να έχει γίνει και για το ΤΧΣ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Όλα ηλεκτρονικά και μόνο με ραντεβού στις εφορίες από το 2016


Οι εφορίες θα κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό εντός του 2016. Σε πρώτη φάση η επίσκεψη στην εφορία θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και σταδιακά κάθε συναλλαγή θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά ή με αλληλογραφία.

Το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των εφοριακών ενημερώθηκαν από τον κ. Αλεξιάδη ότι «οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο».

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, ο κ. Αλεξιάδης τους ενημέρωσε για τα εξής: Προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας. Προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων, δεν καταργούνται οι οργανικές του θέσεις, μεταφέρονται 500 υπάλληλοι από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Έμπειρο προσωπικό θα φύγει από το ΣΔΟΕ και έμπειρο θα παραμείνει. Δεν θα χάσουν τίποτα οι έμπειροι ελεγκτές και δεν καθιερώνονται οι πιστοποιημένοι. Τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι κομματικά, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η δήλωση προτίμησης και περιμένει προτάσεις από την ΠΟΕ-ΔΟΥ για τα κριτήρια και τη διαδικασία.

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, Αν. ΥΠΟΙΚ, Υπ. Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίσουν από ποια υπηρεσία, ΣΔΟΕ ή ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες. Οι λίστες θα πάνε πακέτο δεν θα διαμοιρασθούν. Για τις παραγραφές θα δοθεί λύση μέχρι τον Οκτώβριο είτε με χρονική παράταση της παραγραφής είτε με risk analysis. Για το περιουσιολόγιο είπε ότι θα ολοκληρωθεί αλλά πριν θα διασφαλιστεί το απόρρητο, με κωδικούς προσβασιμότητας ανάλογα με την εντολή ελέγχου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρό τροχαίο λεωφορείου με στρατιωτικό τζιπ στα Τρίκαλα


Πριν από μία ώρα περίπου σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα πάνω στη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, στην Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του trikalaola.gr, ένα λεωφορείο συγκρούστηκε μετωπικά με ένα στρατιωτικό όχημα, τζιπ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας.

Το τζιπ κατευθυνόταν από Καρδίτσα προς Τρίκαλα και σύμφωνα με τον οδηγό του λεωφορείου που μιλά στην κάμερα του trikalaola.gr μετά από ελιγμούς, πιθανόν από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, έπεσε πάνω στο λεωφορείο.

Λόγω της στενότητας της εισόδου της γέφυρας, ο οδηγός του λεωφορείου δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Και οι επτά στρατιωτικοί, επιβαίνοντες του τζιπ, τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ένας αξιωματικός μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Δείτε το βίντεο του trikalaola.gr.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν φάρσες για βόμβες στο αεροδρόμιο Χανίων


Δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων.

Τέλος στη δράση πέντε ατόμων που, σύμφωνα με την αστυνομία, προειδοποιούσαν τηλεφωνικά για δήθεν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο δικαστικό μέγαρο και το αεροδρόμιο Χανίων, έβαλε χθες η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για δύο Έλληνες, 43 και 44 ετών, καθώς και για έναν 31χρονο από το Μπαγκλαντές, έναν 27χρονο από την Ερυθραία και έναν 35χρονο από την Αλβανία, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της ψευδούς παράστασης τέλεσης εγκλήματος.

Από την έρευνα της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων προέκυψε ότι έκαναν φάρσες και ειδοποιούσαν για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα δικαστήρια και το αεροδρόμιο της πόλης στο δικαστικό μέγαρο Χανίων. Η δράση τους χρονικά τοποθετείται από τις 7 Νοεμβρίου 2013 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2014.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Athens Flying Week έως τις 13 Σεπτεμβρίου


Στην ΑFW έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 30 διεθνείς αεροπορικές ομάδες και παγκοσμίου φήμης πρωταθλητές.

Για τέταρτη χρονιά διεξάγεται αυτή την εβδομάδα η Διεθνής Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2015» με δοκιμαστικές πτήσεις στο Φάληρο στις 9 Σεπτεμβρίου και κορύφωση του πτητικού προγράμματος στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Τατόι.

Σημειώνεται πως πάνω από 200.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει την AFW από το 2012, ενώ σε αυτήν έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 30 διεθνείς αεροπορικές ομάδες και παγκοσμίου φήμης πρωταθλητές.

Η «Athens Flying Week» τοποθετεί την Αθήνα στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων με ένα από τα εντυπωσιακότερα show αεροπορικών επιδείξεων, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας με την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο.




O Johan Gustafsson με το SZD-59 ACRO Glider στο Τατόι












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερη Επιτροπή συγκροτήθηκε από το ΣτΕ για τις προσλήψεις


Νέες αιτήσεις κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεύτερη επιτροπή για να εξετάζει τις κατ εξαίρεση προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο συγκροτήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων. Ήδη , το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει ανάψει το πράσινο φως για περισσότερες από 15.000 κατ εξαίρεση προσλήψεις καθώς τα κενά στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας είναι πάρα πολλά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για τους παιδικούς σταθμούς εγκρίθηκε η πρόσληψη και η ανανέωση συμβάσεων 7.030 ατόμων.

Ωστόσο, η πλειονότητα των αιτημάτων προέρχεται από τους ΟΤΑ ενώ η Λέσβος ζητεί άμεσα ανθρώπους που θα βοηθήσουν στη διαχείρισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί καθώς στο νησί βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφού φιλοξενεί περισσότερους από 12.000 μετανάστες.

Νέες προσλήψεις

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ είπε «ναι» :

-Στην πρόσληψη και ανανέωση συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 7.030 ατόμων τα οποία θα απασχοληθούν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και της καταπολέμησης της βίας των γυναικών.

- Στην πρόσληψη 32 ατόμων στην κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής (μεταναστών), για την πρόσληψη 17 πρώην δημοτικών αστυνομικών και 6 υπαλλήλων για το κέντρο πρώτης υποδοχής της Λέσβου, καθώς και την μετάταξη ενός ατόμου.

-Στο υπουργείο Υγείας για στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές, αλλά και για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η πρόσληψη με δελτίο παροχής υπηρεσιών 50 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 70 νοσηλευτών, 10 κοινωνικών λειτουργών, 10 ψυχολόγων και η πρόσληψη άγνωστου αριθμού αγροτικών ιατρών.

-Στην έκδοση υπουργικής απόφασης για να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο σχολείο της Ευρωπαϊκής Παιδείας και στο Μπουένος ¨Αιρες (Αργεντινή), ΄

-Στην πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωματικών εκπαιδευτικών για αγγλόφωνα σχολεία του εξωτερικού και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών-συζύγων υπαλλήλων διπλωματικών αρχών (πρεσβείες και προξενεία) μας στο εξωτερικό.

-Στην πρόσληψη 165 ατόμων (βρεφονηπιοκόμοι και βοηθοί τους, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.) για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών του Δήμου Αθηναίων.

-Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 51 ατόμων για την κάλυψη λειτουργίας των Αστυνομικών Σχολών (μάγειροι, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, υδραυλικοί, κ.λπ.).

-Στο Δήμο Σάμου για την πρόσληψη 15 εργατών καθαριότητας με σύμβαση εργασίας 2 μηνών.

-Στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων για την πρόσληψη 7 ατόμων (οδηγών και επιμελητών εισπράξεων).

-Για την Σχολή Εθνικής 'Άμυνας οι δικαστές επέτρεψαν την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών για το σχολικό έτος 2015-2016.

Νέες αιτήσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξακολουθούν να υποβάλλονται καθημερινά και νέα αιτήματα για κατ εξαίρεση προσλήψεις.

Έτσι, η αρμόδια επιτροπή καλείται να εξετάσει νέες αιτήσεις. Ειδικότερα:

-Ο Δήμος Λέσβου ζητεί για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης την πρόσληψη 10 εργατοτεχνιτών, καθώς «η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω φιλοξενίας 12.000 και πλέον μεταναστών, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης των καταυλισμών όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες».

- Ο Δήμος Αργολίδας ζητεί την πρόσληψης 3 βοηθών βρεφοκόμων για τους παιδικούς σταθμούς Κρανιδίου και Ερμιόνης.

-Ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων ζητεί την πρόσληψη 12 εποχιακών 8μηνης διάρκειας για τις ανάγκες καθαριότητας.

-Ο Δήμος Θέρμης ζητεί την πρόσληψη καθαριστριών με μίσθωση έργου για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί την πρόσληψη 4 ατόμων για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη Δήμων και Υπηρεσιών προς Όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της βίας».

-Ο Δήμος Λαμιέων ζητεί την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 4 ατόμων.

-Ο Δήμος Λαυρεωτικής ζητεί την πρόσληψη 15 καθηγητών μουσικής και 4 καθηγητών φυσικής αγωγής για το ΝΠΔΔ «Θορικός».

-Ο Δήμος Νάουσας ζητεί την πρόσληψη 34 ωρομίσθιων ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οι οποίοι θα αμείβονται από τα έσοδα των διδάκτρων των μαθητών του ωδείου, κ.λπ.

-Το υπουργείο Παιδείας ζητεί την χορήγηση άδειας για την κατανομή των πτυχιούχων φυσικής αγωγής που είναι αναγκαίοι για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους και Αναπτυξιακού Αθλητισμού» και για λόγους δημοσίου συμφέροντος -όπως επικαλείται- την πρόσληψη 1.822 ατόμων για την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων αρχαιολογικών έργων, για νέες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων για αρχαιολογικά έργα και Μουσεία, αλλά και για την πρόσληψη 367 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

-Το υπουργείο Εργασίας ζητεί την πρόσληψη 16 ατόμων για τις ανάγκες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Εύβοιας, Φθιώτιδας, κ.λπ.).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...