Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Την τιμώρησαν επειδή έγραφε στη διάλεκτο των προγόνων της



Η δασκάλα νόμιζε ότι έγραφε «βρισιές».

Μία 12χρονη μαθήτρια τιμωρήθηκε επειδή μετέφρασε απλές φράσεις στη διάλεκτο των Ινδιάνων προγόνων της! Η μικρή Μιράντα, από το Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, αποκλείστηκε από την ομάδα μπάσκετ του Καθολικού σχολείου της επειδή θέλησε να μεταφράσει τις φράσεις, «σ' αγαπώ», «γεια σου» και «σε ευχαριστώ» στη γλώσσα των Ινδιάνων Μενόμινι.

Η δασκάλα της την τιμώρησε επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη και επειδή δεν καταλάβαινε τι σήμαιναν οι ινδιάνικες φράσεις. «Πώς μπορούσα να ξέρω ότι δεν έγραφε κάτι κακό ή προσβλητικό;», είπε η δασκάλα, η οποία υπεραμύνθηκε της απόφασής της.

Οι γονείς του κοριτσιού ζητούν τώρα την απομάκρυνση της δασκάλας και την επιστροφή της Μιράντα στην ομάδα μπάσκετ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πηγαίνουν για μάθημα σε καρότσα αγροτικού



Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο έστειλαν οι μαθητές.

Το δικό τους Γολγοθά βιώνουν μαθητές από το Βρεστό Ηλείας που αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο τους με καρότσα αγροτικού ακόμα και όταν βρέχει, αφού ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει λεωφορείο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το patrisnews.gr, οι εξοργισμένοι μαθητές του Γυμνασίου Καλλιθέας, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρέστενας με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση για επισκευή των ζημιών που έχει υποστεί ο δρόμος.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζετε ότι ο δρόμος από Βρεστό προς Μυρώνεια έχει υποστεί καθίζηση και το πούλμαν που μας μεταφέρει χωράει δια της βίας αλλά με κίνδυνο. Έτσι ο οδηγός μας βάζει στο αγροτικό του μαζί με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, όπου οι περισσότεροι καθόμαστε στην καρότσα μέσα στο κρύο, την βροχή και το χιόνι. Ήρθε επιτόπου ο αντιδήμαρχος και είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος είναι μηχανικός; Αν ήταν τα παιδιά του στην θέση μας θα τα εμπιστευόταν να περνούν από αυτό το δρόμο όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας σκοτώσει μία πιθανή καθίζηση»;.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα έχει να πληρώσει συντάξεις το ΙΚΑ



Ξεμένει από ρευστό λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών
.
Ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό το ΙΚΑ εντός των ερχόμενων μηνών και να μην είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις.

Η «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί απειλή για τις συντάξεις και τινάζει στον... αέρα «με το καλημέρα» τον προϋπολογισμό του 2012.

Κι αυτό καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες τους για κρατικές επιχορηγήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι το ΙΚΑ, το οποίο απορρόφησε μέσα στον Ιανουάριο 1,08 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης για το τρέχον έτος που φτάνει στα 2,15 δισ. ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα απορροφηθούν στο σύνολό τους τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος, με κίνδυνο να μην υπάρχουν λεφτά για πληρωμές συντάξεων αν η κυβέρνηση δεν ανάψει το «πράσινο φως» για πρόσθετη επιχορήγηση.

Το ταμειακό πρόβλημα του ΙΚΑ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων του από εισφορές, εντείνεται και από το γεγονός ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πράξεις ρέπος, βάζοντας ως ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει (ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ).

Τουλάχιστον μέχρις ότου αυτά «κουρευτούν» (η απόφαση για το «κούρεμα» θα ληφθεί στις 7 Μαρτίου) και αντικατασταθούν με τα νέα ομόλογα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα



Αναλυτικά παραδείγματα.

Μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των νέων αλλαγών στη μισθολογική τους εξέλιξη, που οδηγούν σε δραστικές μειώσεις των αποδοχών τους, οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτό, γιατί ήδη τρέχει η προθεσμία (από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και ισχύει αναδρομικά ο νόμος) για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων μέχρι τις 15 Μαΐου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με σαφώς χαμηλότερα ποσά.

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο μειώνονται οι μεικτοί μισθοί και ημερομίσθια για εργαζόμενους άνω των 25 ετών:

Μισθοί

Άγαμοι:


Χωρίς προϋπηρεσία 585,08 ευρώ, από 751,39 ευρώ

Με 1 τριετία 634,91 ευρώ, από 813,99 ευρώ

με 2 τριετίες 692,63 ευρώ, από 887,99 ευρώ

Με 3 τριετίες 750,35 ευρώ, από 961,99 ευρώ

Έγγαμοι:


Χωρίς προϋπηρεσία 644,70 ευρώ από 826,54 ευρώ

Με 1 τριετία 693,52 ευρώ, από 889,13 ευρώ

Με 2 τριετίες 751,24 ευρώ, από 963,13 ευρώ

Με 3 τριετίες 808,96 ευρώ, από 1.037,13 ευρώ

Ημερομίσθια

Άγαμοι:

Χωρίς προϋπηρεσία 26,18 ευρώ, από 33,57 ευρώ

Με 1 τριετία 27,14 ευρώ, από 34,80 ευρώ

Με 2 τριετίες 28,44 ευρώ, από 36,46 ευρώ

Με 3 τριετίες 29,73 ευρώ, από 38,11 ευρώ

Με 4 τριετίες 31,03 ευρώ, από 39,78 ευρώ

Με 5 τριετίες 32,32 ευρώ, από 41,43 ευρώ

Με 6 τριετίες 33,63 ευρώ, από 43,11 ευρώ

Έγγαμοι:


Χωρίς προϋπηρεσία 28,80 ευρώ, από 36,92 ευρώ

Με 1 τριετία 29,76 ευρώ, από 38,16 ευρώ

Με 2 τριετίες 31,07 ευρώ, από 39,83 ευρώ

Με 3 τριετίες 32,35 ευρώ, από 41,47 ευρώ

Με 4 τριετίες 33,65 ευρώ, από 43,14 ευρώ

Με 5 τριετίες 34,94 ευρώ, από 44,80 ευρώ

Με 6 τριετίες 36,25 ευρώ, από 46,47 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις



Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο 2 εκατομμύρια Έλληνες.

Βαρύς και ασήκωτος θα είναι φέτος ο... λογαριασμός της εφορίας, καθώς κρύβει 12 «παγίδες» για τους φορολογούμενους.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.

Όπως γράφει το «Έθνος», ελέω τεκμηρίων, στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστούν τουλάχιστον 3.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων τα 2.000.000 πέρυσι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Επίσης, οι επιστροφές φόρου θα είναι μηδαμινές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και εξαιτίας των ψαλιδισμένων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το ελάχιστο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα είναι ελάχιστες.


Διαβάστε περισσότερα...

Απίθανος χορός με πατερίτσες





Θέληση να υπάρχει κι όλα γίνονται.









Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φουντώνει» το κίνημα των τροφίμων



Κοινωνικά παζάρια σε όλη την Ελλάδα.

Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας διοργανώνονται σήμερα το πρωί «κοινωνικά παζάρια» με διάθεση πατάτας Νευροκοπίου σε τιμές παραγωγού, ενώ οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών διευρύνονται και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα και θα ακολουθήσουν τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Στην Κατερίνη, που άνοιξε τον «χορό» στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» με τη διάθεση 24 τόνων το περασμένο Σάββατο, επαναλαμβάνεται η δράση σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου θα πουληθούν άλλοι 75 τόνοι που παραγγέλθηκαν διαδικτυακά.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», η Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, εξετάζει τρόπους να επεκτείνει τη δράση και στο λάδι. Το προϊόν αυτό αναδείχτηκε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών σε σχετική διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στη Δράμα, στον χώρο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, θα πωλούνται δεκάκιλα τσουβάλια έναντι 2,5 ευρώ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Δράμας και της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν άλλες τρεις πόλεις, που ετοιμάζουν ανάλογα «κοινωνικά παζάρια».

Στο κέντρο της Βέροιας, με πρωτοβουλία της Οικολογικής Ομάδας της πόλης, θα διατεθούν 25 τόνοι πατάτας έναντι 25 λεπτών το κιλό.

Στον Βόλο, όπου οι παραγγελίες-ρεκόρ προσέγγισαν τους 100 τόνους προκαλώντας «έμφραγμα» στην οργάνωση της δράσης, η διάθεση του προϊόντος θα γίνει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Νέα «είσοδος» είναι αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν παραγγελίες από Λαρισαίους, με τιμή πώλησης τα 25 λεπτά το κιλό και ελάχιστη παραγγελία τα 20 κιλά. Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Στην Παλλήνη Αττικής, η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του δήμου είναι μεγάλη και οι ποσότητες αναμένεται να διατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Πρωτοβουλία για την παραγγελία πατάτας ανέλαβε και δημοτική παράταξη του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η οποία έχει έρθει ήδη σε επαφή με παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, έχει επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία με 0,32 ευρώ το κιλό για παραγγελίες ανά 10 κιλά. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και με άλλα βασικά προϊόντα (π.χ. λάδι, όσπρια, λεμόνια, φρούτα κ.ά.) και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Με υποδειγματικό τρόπο η διανομή της πατάτας



Οι εθελοντές «έβαλαν τα γυαλιά» στη γραφειοκρατία της αγοράς.

Μόλις δεκαπέντε δευτερόλεπτα χρειάστηκε κάθε ένας από τους 1.082 κατοίκους της Πιερίας για να παραλάβει τις πατάτες που είχε παραγγείλει, χάρη στη σωστή οργάνωση της διαδικασίας διανομής που πραγματοποιείται από το πρωί στην Κατερίνη. Τα μόνα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τρεις φορητοί υπολογιστές αλλά και το λογισμικό που τροποποίησε για το σκοπό αυτό, το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο τόπος μου», Ηλίας Τσολακίδης. Το λογισμικό αυτό εφαρμόζει, άλλωστε, ο ίδιος κάθε χρόνο με την ιδιότητα του Τεχνικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών, για τη διοργάνωση του δεύτερου μεγαλύτερου αθλητικού συνεδρίου στον κόσμο...

«Η διαδικασία διανομής της πατάτας είναι υποδειγματική και πραγματοποιείται υπό το βλέμμα δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και συνεργείων διεθνών μέσων ενημέρωσης» εξηγεί ο κ. Τσολακίδης και σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ούτε ουρές, ούτε συνωστισμοί, ούτε κατοχικές εικόνες. Σε αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα οι 62 εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες ταυτοποίησης των ανθρώπων που έκαναν την παραγγελία αλλά και ομάδες παρκαδόρων, ρυθμιστών κυκλοφορίας, ελεγκτών αποδείξεων και μεταφοράς των προϊόντων με καρότσια σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

«Η πόλη μας έχει δημιουργήσει πλέον σχολή και η διανομή 75 τόνων πατατών στις 1.082 οικογένειες πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε. Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι η ικανοποίηση των παραγωγών ήταν τόσο μεγάλη που ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν ακόμη δύο τόνους πατάτες για να διανεμηθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 70 οικογένειες της περιοχής.

Διαφορετική όμως ήταν η εικόνα στη Θεσσαλονίκη όπου και σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκε κόσμος για να αγοράσει φτηνές πατάτες, στο πλαίσιο αντίστοιχης πρωτοβουλίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω οργανωτικών προβλημάτων, ενώ είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα η συνέχιση της διανομής, τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί από Δευτέρα.

Με το ελαιόλαδο θα συνεχιστεί η διανομή και πώληση φθηνών προϊόντων από τους παραγωγούς και χωρίς μεσάζοντες, που ξεκίνησε από την Πιερία και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το προϊόν αυτό έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη διαδικασία επιλογής του επόμενου προς διανομή προϊόντος που διεξήχθη μέσω διαδικτύου και με τη συμμετοχή 4.500 ανθρώπων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδημία ιογενούς λοίμωξης στην Κοζάνη



Έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από χίλια άτομα σε δύο εβδομάδες.

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς μαζικά σπεύδουν πολίτες κάθε ηλικίας που ταλαιπωρούνται αυτή την εποχή από μία ιογενή λοίμωξη.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση ασθενών και στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ συναγερμός σήμανε και στα σχολεία, καθώς οι απουσίες των παιδιών που έχουν προσβληθεί από την ίωση είναι πάρα πολλές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, «το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται μία έξαρση, έχουμε δηλαδή μία μικροεπιδημία με μία ιογενή λοίμωξη που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι υπερήλικες». Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο ίσως να ξεπερνούν και τα χίλια τα περιστατικά που έφτασαν στα εξωτερικά ιατρεία της παθολογικής κλινικής, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο προσέρχονται έως 80 με 100 ασθενείς με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Τα συμπτώματα διαρκούν πέντε με έξι ημέρες και είναι υψηλός πυρετός 39-40 βαθμούς, βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, κεφαλαλγίες κ.λ.π. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή καθ’ εαυτή η ιογενής λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αγωγή, χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή στην κλινική. Ωστόσο, κάποια περιστατικά μεγαλύτερων ηλικιών, που αντιμετωπίζουν συγχρόνως άλλες χρόνιες παθήσεις, έχουν εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο.


Διαβάστε περισσότερα...

To «Ερρίκος Ντυνάν» κάνει δώρο στις γυναίκες



Δωρεάν εξετάσεις την Ημέρα της Γυναίκας.

Με ένα ευρύ φάσμα δωρεάν ιατρικών επισκέψεων και τη διοργάνωση ειδικής ενημερωτικής – επιστημονικής ημερίδας, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν συμμετέχει την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ειδικότερα, η Διοίκηση και η Επιστημονική Επιτροπή των ιατρών του Νοσοκομείου σχεδίασαν και οργανώνουν δύο παράλληλα προγράμματα αφιερωμένα στη γυναίκα που καλύπτουν:

Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε 12 βασικές ειδικότητες στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου, για κάθε γυναίκα που θα εξετασθεί την ίδια ημέρα, κατά τις ώρες 10.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ.

Τα Εξωτερικά Ιατρεία που θα υποδέχονται επισκέπτριες για δωρεάν έλεγχο είναι:

Κέντρο Γενικής Γυναικολογίας
Κέντρο Μαστού
Κέντρο Γυναικολογικής Χειρουργικής
Κέντρο Γυναικολογικής Ουρολογίας & παθήσεων
Κέντρο Ορθοπεδικής Ιατρικής,
Κέντρο Οφθαλμού
Κέντρο Παθολογίας - Κέντρο Διαβήτη
Κέντρο Δερματολογίας
Κέντρο Πλαστικής & Αισθητικής Χειρουργικής
Κέντρο Ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων
Κέντρο Πνευμονολογίας & διακοπής Καπνίσματος,
καθώς και το Κέντρο Καρδιολογικών παθήσεων.

Ενημέρωση του κοινού μέσα από ανοικτή επιστημονική ημερίδα, με θέμα « Η ΓΥΝΑΙΚΑ & Η ΥΓΕΙΑ », που θα περιλαμβάνει και διαδραστική συζήτηση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (Στρογγυλό Τραπέζι) και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00μ.μ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν όλες οι νεώτερες εξελίξεις για θέματα όπως η αντισύλληψη, η εμμηνόπαυση, η πρόληψη, η οστεοπόρωση, η ακράτεια, ενώ έχουν οργανωθεί ειδικές ενότητες με θέμα « Η Γυναίκα & ο Μαστός » και « Η Γυναίκα & η Αισθητική της».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπρέι νικοτίνης βοηθά πρώην καπνιστές



Έχει υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας από τσίχλες και επιθέματα.

Ένα σπρέι μπορεί να μεταφέρει στο στόμα νικοτίνη ταχύτερα από τις τσίχλες νικοτίνης. Σκανδιναβοί και Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καπνιστές μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το σπρέι για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που συμμετείχαν 479 καπνιστές διαπιστώθηκε ότι το 14% των συμμετεχόντων που έπαιρναν το σπρέι για 3 μήνες σταμάτησαν το κάπνισμα για ένα χρόνο σε σχέση με το 6% όσων χρησιμοποιούσαν ένα εικονικό σπρέι, το οποίο περιείχε καψαικίνη. Η καψαικίνη προκαλούσε το ίδιο κάψιμο που προκαλεί το σπρέι νικοτίνης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Philip Tonnesen δήλωσε ότι τα ποσοστά, παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλα, είναι υψηλότερα από τις τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ταξίδι» στο θέατρο και στο βιβλίο



Απογευματινά εργαστήρια για παιδιά στο Παιδικό Μουσείο.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει δύο απογευματινά εργαστήρια για παιδιά 4-7 χρόνων με θέμα το θέατρο και το βιβλίο κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2012.

«Το Μουσείο παίζει με τα βιβλία» για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού


Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, ζωγραφιές, κατασκευές, θέατρο, έρευνα… και μέσα στο μαγικό χώρο του Παιδικού Μουσείου, θα μάθουν να αγαπούν τα βιβλία. Ένα βιβλίο που θα το αναγάγουμε από πηγή μάθησης σε πηγή ψυχαγωγίας, με στόχο την καλλιέργεια της φαντασίας, τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αναμέτρησης με τους χαρακτήρες του βιβλίου, την αναζήτηση του νοήματος, την κατάθεση των προσωπικών μας εμπειριών και βιωμάτων, την εξέλιξη αλλά και την ανατροπή της ιστορίας.

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 12 ωριαίες συναντήσεις ξεκινώντας από την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 & ώρες 18:00 έως 19:00.
Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Παρασκευή 9, 16, 23 & 30 Μαρτίου,
Παρασκευή 6, 20, & 27 Απριλίου,
Παρασκευή 4, 11, 18 & 25 Μαΐου

«Το Μουσείο παίζει θέατρο» για παιδιά ηλικίας 4-7 χρόνων (προνήπια, νήπια & Α΄ Δημοτικού)


Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, αξιοποιεί το εκπαιδευτικό θέατρο σαν αυτόνομη μορφή τέχνης, αλλά και σαν μέθοδο διδασκαλίας. Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική δράση, θα ζωντανέψουν τα εκθέματα και τις συλλογές του Μουσείου. Παλιά καπέλα, παιχνίδια, κοχύλια, αμέτρητες συλλογές στη «Σοφίτα», στο «Εργοστάσιο», στο έκθεμα «Πώς κινούμαι;», στην «Κουζίνα», θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μια παράσταση με πρωταγωνιστές, σκηνογράφους και σκηνοθέτες.

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 12 συναντήσεις ξεκινώντας από την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και & ώρες 18:00 έως 19:30.
Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Τετάρτη 14, 21, & 28 Μαρτίου,
Τετάρτη 4, 18, & 25 Απριλίου,
Τετάρτη 2, 9, 16, 23 & 30 Μαΐου

H οικονομική συμμετοχή σε κάθε εργαστήρι είναι 150,00 € και 140,00 € για τους συνδρομητές και τα αδέλφια.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3312995


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο διαπέρασε το τοίχο του σπιτιού της!



Προσγειώθηκε στο σαλόνι της άτυχης γυναίκας.

Αυτή ήταν η στιγμή όταν ένα αυτοκίνητο πέρασε μέσα από τον τοίχο ενός σπιτιού και προσγειώθηκε στο σαλόνι μιας 55χρονης γυναίκας στο Κόλτσεστερ του Έσσεξ, στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα το αυτοκίνητο προσγειώθηκε στο σημείο όπου η γυναίκα καθόταν λίγα λεπτά πριν!

Η Αντρέα Μπαρ πρέπει να ευχαριστεί τη τύχη της για την απόφαση που πήρε να πάει στη κουζίνα της, καθώς λίγα λεπτά αφού αποχώρησε από το σαλόνι της, ο οδηγός ενός ασημένιου Mondeo έχασε τον έλεγχο στο δρόμο και αφού προσέκρουσε στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, διαπέρασε τον τοίχο και βρέθηκε δίπλα στο καναπέ της.

Τα δύο τρίτα του αυτοκινήτου βρέθηκαν… «παρκαρισμένα» στο σαλόνι της γυναίκας, καταστρέφοντας έπιπλα, τμήμα του τζακιού, το πιάνο, ενώ η τηλεόραση εκσφενδονίστηκε αρκετά μέτρα μακριά.



Ο οδηγός του αυτοκινήτου, πιστεύεται ότι είναι ένας άνθρωπος 70 ετών, ο οποίος σοκαρίστηκε αλλά βγήκε σώος από το αυτοκίνητό του.

Η κ. Μπαρ, ετών 55, η οποία μοιράζεται το σπίτι της με τον 72χρονο αγρότη Μπομπ Μπλατς, είπε: «Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τη σκόνη των θρυμματισμένων τούβλων. Ήμουν πολύ φοβισμένη. Έκλαιγα από το σοκ. Το κόστος των ζημιών είναι τεράστιο και δεν ξέρω τι θα κάνω»

Ο κ. Blatch πρόσθεσε: «Κανείς δεν τραυματίστηκε και αυτό είναι που μετράει».

Η κ. Μπαρ ταλαιπωρείται από σκλήρυνση κατά πλάκας και συνήθως χαλαρώνει στη πολυθρόνα - μασάζ της, στην οποία, ευτυχώς, δεν καθόταν όταν συνέβη το γεγονός.



Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο σπίτι θα κάνουν τη ζωή της 55χρονης γυναίκας αρκετά δύσκολη. Χρησιμοποιεί δύο βοηθητικά μπαστούνια, καθώς το δεξί της πόδι έχει παραλύσει ενώ το αριστερό είναι αρκετά αδύναμο.

Η τουαλέτα στον επάνω όροφο έχει ειδικές ράγες στήριξης και η μπανιέρα διαθέτει μια ειδική καρέκλα, αλλά δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το μπάνιο μετά τη συντριβή, διότι οι ζημιές δεν επιτρέπουν τη πρόσβαση στον επάνω όροφο.

Η ειδική καρέκλα μασάζ, η οποία βοηθάει τη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια της γυναίκας, έχει καλυφθεί από μπάζα.

Ο λογιστής Ρέι Κέιλθι, ο οποίος βρισκόταν στο απέναντι σπίτι τη στιγμή του ατυχήματος, νόμιζε ότι κάπου έπεσε κεραυνός, όταν άκουσε το θόρυβο από τη πρόσκρουση.

Σε λιγότερο από τριάντα λεπτά είχαν καταφθάσει οι αστυνομικές και διασωστικές αρχές στο σημείο του ατυχήματος, και κατάφεραν να ελευθερώσουν τον 70χρονο οδηγό χωρίς κανένα τραύμα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσσεξ, δήλωσε: «Ερευνούμε τις συνθήκες γύρω από τη συντριβή».





Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα «κάτω» από τον άνδρα στον χώρο εργασίας



Έρευνα της Ουνέσκο αποκαλύπτει τις εργασιακές ανισότητες των δύο φύλων.

Η από θέση υπεροχή των ανδρών στον χώρο εργασίας, η αποδοχή εργασιακών ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών και η ενοχοποίηση της γυναίκας, η ανισότητα ευκαιριών και συνθηκών εργασίας υπέρ των αντρών και η διάκριση σε αντρικά/γυναικεία επαγγέλματα, η προτίμηση ευπαρουσίαστων ατόμων χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ο ηλικιακός ρατσισμός τόσο σε βάρος ατόμων άνω των 40 ετών, όσο και σε βάρος ατόμων νεαρής ηλικίας είναι οι τάσεις και τα στερεότυπα, που επικρατούν στους χώρους εργασίας στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 σε δείγμα 1.500 ατόμων -860 γυναίκες και 650 άνδρες- εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της που παρουσίασε σήμερα η Μαίρη Κουτσελίνη, διευθύντρια της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, οι γυναίκες δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση, υποστήριξη και συμπαράσταση και αισθάνονται ανασφαλείς στον χώρο εργασίας.

Εξάλλου, 12% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, είναι και ανδρικό και γυναικείο φαινόμενο (1 άνδρας προς 3 γυναίκες). Ποσοστό 25,3% των ανδρών ιδιοκτητών, αλλά και των διευθυντών μιας επιχείρησης, ανέφεραν ότι έχουν υιοθετήσει Κώδικα Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην επιχείρησή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν 13,3%.

Σύμφωνα με την κ. Κουτσελίνη, σήμερα δεν υπάρχει πραγματικό έρεισμα για διατήρηση των προκαταλήψεων σε βάρος της γυναίκας και χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή γυναικών-προτύπων σε όλους τους τομείς και σε θέσεις λήψεως αποφάσεων και ευθυνών.

Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι για την επιτυχή ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους στην εργασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως γυναίκες και εργαζόμενες.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε η κ. Χαραλάμπους, «έχει στις προτεραιότητές του την προώθηση μέτρων για εμπέδωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Αργεντούλα Ιωάννου, δήλωσε ότι παρά τη νομοθετική κατοχύρωση της έμφυλης ισότητας στην απασχόληση, οι γυναίκες σήμερα στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την επίτευξη της ισότητας.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ είναι 17,5% και στην Κύπρο 21,3%, ενώ το ποσοστό απασχόλησης για τις μητέρες ανέρχεται μόλις σε 62,4% έναντι 91,4% για τους πατέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γεμίζει παιχνίδια!



Μια έκθεση με μνήμες της παιδικής μας ηλικίας.

Συμβολίζουν την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, την ελπίδα και τη χαρά. Αυτοκινητάκια, αρκουδάκια, κούκλες και κλόουν, συλλεκτικά παιχνίδια που μας συντρόφευσαν όταν ήμασταν παιδιά παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «30 χρόνια “Μοντέρνα” παιδικά παιχνίδια: 1938-1968» και παρουσιάζεται μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Τα παιχνίδια προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννη Γιαννακάκη- Σεϊτανίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια, τα οποία χρονολογούνται τις δεκαετίες ΄40, '50 και '60. Αυτοκίνητα κάθε είδους, από αγωνιστικά, φόρμουλας και σακαράκες μέχρι αυτοκίνητα του Τζέιμς Μποντ, αλλά και τρένα, μοτοσικλέτες, πλοία, διαστημόπλοια, αρκουδάκια, κλόουν, ζώα, κούκλες και μουσικά μαϊμουδάκια, που κατασκευάστηκαν τις τρεις αυτές δεκαετίες, παρουσιάζονται υπενθυμίζοντας τη χαμένη μας αθωότητα.

Η συλλογή εκτίθεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Στην έκθεση θα προβάλλεται και ειδικό βίντεο, όπου θα παρουσιάζονται η κίνηση και ο ήχος πολλών από τα παιχνίδια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η 28η Μαθηματική Ολυμπιάδα



Θα συμμετάσχουν 450 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα.

Σήμερα στις 09:00 το πρωί Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία θα διοργανώσει την 28η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», στην οποία θα λάβουν μέρος 450 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές αυτοί επιλέχθηκαν μετά από δυο διαδοχικούς Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «ΘΑΛΗ» (Νοέμβριος 2011, συμμετείχαν 12.000 μαθητές περίπου) και τον «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» (Ιανουάριος 2012, διαγωνίσθηκαν 3000 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης).

Η 29η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στο κτίριο του Νέου Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ναυαρίνου 13Α).

Οι επιτυχόντες της 29ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ.

Επίσης θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι στους μαθητές από τα σχολεία της περιοχής Αττικής, οι οποίοι διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητικό πρωτάθλημα σκάκι σήμερα στον Πειραιά



Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Ιωνίδειο Σχολή από τις 08:30-14:30.

Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, απ΄ όλους τους δήμους του Πειραιά, θα συμμετάσχουν στο 24ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι, που διοργανώνεται αύριο στην Ιωνίδειο Σχολή.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου, της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (ΕΣΣΝΑ), του συλλόγου ΜΦΚΣ Πειραιά «Ο Φοίβος» και της Ιωνιδείου σχολής.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Ιωνίδειο Σχολή, στην οδό Σωτήρος Διός 17 & Ηρώων Πολυτεχνείου, από τις 08:30 έως τις 14:30.

Στο πρωτάθλημα, συμμετέχουν μαθητές από τους δήμους Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Αγίου Ι. Ρέντη, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας.


Διαβάστε περισσότερα...