Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Έβαλε φωτιά κι έκαψε τα παιδιά της!



Φωτογραφίες από τις χαρούμενες στιγμές που χάθηκαν για πάντα.

Ένοχη κρίθηκε μία Αμερικανίδα, σύζυγος στρατιωτικού, η οποία είχε βάλει φωτιά στο σπίτι της στη περιοχή Fort Campbell με αποτέλεσμα δύο από τα τρία παιδιά της να βρουν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες. Σύμφωνα με τις αρχές, η γυναίκα έβαλε τη φωτιά με στόχο τον σύζυγό της.

Η καταδίκη της Billi Jo Smallwood ήρθε πέντε χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 9χρονου Sam Fagan και της 2χρονης Rebekah Smallwood στη φωτιά την όποια η γυναίκα, σύμφωνα με το δικαστήριο, έβαλε με στόχο τον άνδρα της και την ασφάλεια ζωής του!

Ο σύζυγός της Wayne Smallwood και η μικρή Nevaeh, την οποία έβγαλε από το φλεγόμενο σπίτι η μητέρα της, διασώθηκαν…

«Έβαλε φωτιά στο ίδιο της το σπίτι με την ελπίδα να σκοτώσει το σύζυγό της και κατέληξε να σκοτώσει τα παιδιά της», είπε ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η γυναίκα έριξε βενζίνη στο πάτωμα του σαλονιού. Οι πόρτες είχαν κλειδωθεί από μέσα και οι ανιχνευτές καπνού είχαν αφαιρεθεί.

Ο Wayne Smallwood είχε ασφάλεια ζωής ύψους 400.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Smallwood ανησυχούσε για τον άνδρα της που έκανε κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.
Λίγο πριν τη φωτιά το ζευγάρι είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Τζόρτζια και είχε στις τσέπες του μόλις 17 δολάρια. Η γυναίκα είχε θυμώσει γιατί ο Wayne είχε νωρίτερα βγει από το σπίτι και είχε πάει σε ένα μπαρ.

Ο Smallwood είχε παλαιότερα κατηγορηθεί για κακοποίηση της συζύγου του.
Η υπεράσπιση της γυναίκας υποστήριξε πως η φωτιά άναψε από κάποιον εισβολέα ή ακόμα κι από τον ίδιο τον σύζυγό της.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της δίκης ο Smallwood εξέπληξε τους πάντες όταν σηκώθηκε και είπε στο δικαστήριο: «Με λένε Wayne Smallwood και είμαι εδώ για να υποστηρίξω τη γυναίκα μου». Την περιέγραψε μάλιστα ως «το πιο τρυφερό άτομο που ξέρει»!

Δείτε τις φωτογραφίες



















Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει τις πύλες του το Κοινωνικό Ιατρείο Παύλου Μελά



Αναμένεται να καλύψει ανάγκες εκατοντάδων πολιτών.

Μέσα στον Ιούλιο θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο στο δήμο Παύλου Μελά, το πρώτο στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με στόχο να στηρίξει ανθρώπους που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων πολιτών καθώς η ιατρική παρακολούθηση, από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, θα είναι δωρεάν. Οι δημότες θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το ιατρείο θα στεγαστεί σε κτίριο του δήμου στην Πολίχνη.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κατάλληλος δημόσιος μηχανισμός για να προσφέρει κοινωνική στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο εθελοντισμού στο Ηράκλειο



Ανθρωπιά απέναντι στην κρίση.

Σε μια εποχή που όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μέρα με τη μέρα, δράσεις κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού, που απαντούν στις ανάγκες της ιατρικής φροντίδας και πρόληψης, ενισχύονται.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Φαρμακείου που παρέχει υπηρεσίες μόνο σε ανασφάλιστους άπορους κατοίκους του δήμου Ηρακλείου στηρίζεται στην εθελοντική εργασία γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, επισκεπτριών υγείας, κοινωνικών λειτουργών αλλά και πολιτών που ενισχύουν όπως μπορούν αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε από 10 άτομα και πλέον ο αριθμός των εθελοντών προσεγγίζει τους 200.

Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος - άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.

Το ιατρείο υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου, και βλέπουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που θα παραπέμπουν οι ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου.

Όλοι όσοι θέλουν με τον οποιονδήποτε τρόπο να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2813008525.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό άστεγης πολύτεκνης οικογένειας η 29η Ταξιαρχία



Προσέφεραν είδη ρουχισμού και τρόφιμα.

Είδη ρουχισμού και τρόφιμα σε άστεγη πολύτεκνη οικογένεια της Κομοτηνής προσέφεραν ο Διοικητής και στελέχη της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Όπως αναφέρει το komotinipress.gr, αναδεικνύοντας με την υλοποίηση συστηματικής δράσης, το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, η 29η Ταξιαρχία, διασφάλισε για την ίδια οικογένεια, δωρεάν υγειονομική υποστήριξη και τη συμμετοχή της στο συσσίτιο στο οποίο συνεισφέρει σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μαρώνειας-Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Αθανάσιο Ζάχο «ο Στρατός έχει μια πολύπλευρη συμμετοχή στην κοινωνική προσφορά. Είναι το πιο ζωντανό και το πιο ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να είναι μακριά από όλους τους ανθρώπους και για το λόγο αυτό με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης συνεισφέρει όπου και σε όποιες περιπτώσεις μπορεί. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ιατρικά κλιμάκια από τις μονάδες της Φρουράς του νομού Ροδόπης επισκέπτονται απομονωμένα ορεινά χωριά και προσφέρουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους. Η Ταξιαρχία κι οι μονάδες της Φρουράς γενικότερα, προσφέρουν στην Ιερά Μητρόπολη 20-40 μερίδες φαγητού κάθε μέρα που κατευθύνονται σε άπορες οικογένειες της Κομοτηνής».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζάχος μιλώντας για τη δράση που αφορά στην υποστήριξη της συγκεκριμένης οικογένειας ,τα υλικά και τα μέσα που προσφέρθηκαν στα μέλη της, συγκεντρώθηκαν από τα στελέχη της Ταξιαρχίας . «Πρέπει να δίνουμε ένα μήνυμα ελπίδας και να μοιράζουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μητέρα χρειάζεται υποστήριξη λόγω της εγκυμοσύνης όπως και τα παιδιά που είναι στην ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να αφεθούν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτό το έργο. Έργο που φέρνουμε εις πέρας σχεδόν κάθε εβδομάδα ανεβαίνοντας στην ορεινή Ροδόπη, σε απομακρυσμένα χωριά, για να βοηθήσουμε κι αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε η Υπίατρος Λίνα Παλαιοδήμου από τον 29 Λόχο Υγειονομικού που ανήκει στην 29η Ταξιαρχία Πεζικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμά την Εθνική Ομάδα



Δωρεά με στόχο τη στήριξη ΜΚΟ.

Δωρεά ύψους 1.250.000 ευρώ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για κοινωφελείς σκοπούς στην Ελλάδα ενέκρινε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προς τιμήν της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να διαθέσει το ποσό της δωρεάς αναγνωρίζοντας την αγωνιστικότητα και την εξαιρετική συλλογική προσπάθεια της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το Ίδρυμα προσφέρει τη δυνατότητα σε προπονητές και παίκτες να ενισχύσουν κάποια MKO της επιλογής τους, με το ποσό των 50.000 ευρώ ο καθένας.

Η κάθε δωρεά θα πραγματοποιηθεί απευθείας από το Ίδρυμα προς την εκάστοτε MKO, στο όνομα του ποδοσφαιριστή ή προπονητή που την εισηγήθηκε και της εθνικής ομάδας συνολικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγαθά σε άπορους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης



Από τις 2 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος του δεύτερου εξαμήνου του προγράμματος.

Διακόσιες άπορες οικογένειες και αναξιοπαθούντα άτομα θα μπορούν να λαμβάνουν από τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, τα απαραίτητα αγαθά για να ζήσουν από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα προϊόντα θα δίνονται δωρεάν απλά και μόνο με την επίδειξη ειδικής κάρτας.

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στεγάζεται σε χώρο επί της Μοναστηρίου 124 παρέχοντας διάφορα αγαθά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού και παιχνίδια σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Από τις 2 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος του δεύτερου εξαμήνου του προγράμματος «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Οι οικογένειες που θα εξυπηρετούνται επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα



Η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

«Το Σκληρόδερμα ή Συστηματική Σκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα εάν διαγνωστεί νωρίς», είναι το φετινό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Σκληρόδερμα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Πέτρος Σφηκάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για το Σκληρόδερμα, που καθιερώθηκε το 2009 από την FESCA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Ασθενών με Σκληρόδερμα) συμμετέχει κάθε χρόνο και η χώρα μας με ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού και της ιατρικής κοινότητας με χορηγό της φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία όσο και η EUSTAR (Ευρωπαϊκή Ένωση για τη
Μελέτη του Σκληροδέρματος) υποστηρίζουν την έγκαιρη παραπομπή των ασθενών που εμφανίζουν πρόδρομα συμπτώματα της νόσου (φαινόμενο Raynaud και πάχυνση/σκλήρυνση του δέρματος) σε εξειδικευμένα κέντρα για περαιτέρω διερεύνηση.

Το Σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει τις αρθρώσεις αλλά και πολλά όργανα του σώματος (δάκτυλα χεριών, ποδιών, γαστρεντερικός σωλήνας, ήπαρ, καρδιά κ.λπ.). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να μην είναι τυπικά της νόσου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δύο από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι το φαινόμενο Raynaud (διαταραχή της αιμάτωσης στα δάκτυλα των
χεριών και των ποδιών) με αλλαγή του χρώματος του δέρμα-τος (λευκό, κυανό, ερυθρό) και τα σκληρά οιδηματώδη δάκτυλα.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από ειδικευμένο Ρευματολόγο ιατρό, με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως οι αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπηση η οποία ενδείκνυται για τα Δακτυλικά Έλκη.

Η νόσος μπορεί να εμφανίζει εκδηλώσεις από το δέρμα, τους πνεύμονες,τους νεφρούς, την καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα. Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και τα Δακτυλικά Έλκη.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) εμφανίζεται σε ασθενείς με Σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Δυστυχώς, η ΠΑΥ εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση στην άσκηση που μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως εκδηλώσεις άλλης αναπνευστικής ή καρδιακής διαταραχής.

Επιπλέον, η δύσπνοια μπορεί να μην αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της ΠΑΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς με Σκληρόδερμα μπορεί να εμφανίζουν ήδη μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας. Συνεπώς η ΠΑΥ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επιπλοκή του Σκληροδέρματος και ο συστηματικός έλεγχος είναι το κλειδί για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο με ηχοκαρδιογραφία Doppler, καθώς και στην παρουσία ανεξήγητης δύσπνοιας.

Στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα για την άρτια και σωστή αντιμετώπιση της ΠΑΥ σε ασθενείς με Σκληρόδερμα. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Η συνεργασία των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά, με τα ειδικά κέντρα ΠΑΥ, θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

Τα Δακτυλικά Έλκη, δηλαδή οι επώδυνες πληγές στα δάκτυλα, είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης αιμάτωσης των αγγείων η οποία οφείλεται στην υποκείμενη αγγειοπάθεια και εμφανίζονται στο 30-60% περίπου των ασθενών με Σκληρόδερμα. Τα Δακτυλικά Έλκη επηρεάζουν αρνητικά τη ποιότητα ζωής των ασθενών μιας και δυσχεραίνουν τις απλές καθημερινές δραστηριότητες των. Μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως επιμολύνσεις, γάγγραινα, ακρωτηριασμό.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα αλλά η κλινική έρευνα έχει προχωρήσει σημαντικά, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και η έγκαιρη διάγνωση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου.

Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένες εκδηλώσεις της νόσου, όπως η αγωγή με τους αναστολείς της Ενδοθηλίνης για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ικανότητα άσκησης, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν τη μακροχρόνια έκβαση.

Ειδικά για τα Δακτυλικά Έλκη η αγωγή με τη μποσεντάνη περιορίζει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μειώνει τον αριθμό των νέων Δακτυλικών Ελκών και βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Η χρήση της μποσεντάνης στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από Σκληρόδερμα με δακτυλικά έλκη υποστηρίζεται από τα δεδομένα δυο μεγάλων κλινικών μελετών, των RAPIDS-1 και RAPIDS-2.

Ο μεγάλος Ελβετός ζωγράφος Paul Klee πέθανε το 1940 από Σκληρόδερμα. Η επιρροή της νόσου στο έργο του ήταν καθοριστική.




Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο σύλλογος «Άγιος Ιωάννης»



Θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την Παρασκευή.

Σε μια ακόμη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας προχωράει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών του νομού Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης», την Παρασκευή, 29 Ιουνίου.

Η αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με το σύλλογο ξενοδόχων Χανίων, και θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Όσοι κάτοικοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έμπρακτη αυτή προσφορά, μπορούν να βρεθούν στο ξενοδοχείο «Θάλασσα» (Αγ. Μαρίνα), από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «Σχολείο που Θέλεις»



Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα είναι το μόνο για το οποίο μπορούμε ακόμα να περηφανευόμαστε.

Ο ιδιωτικός τομέας στο ρόλο του αρχαίου έλληνα χορηγού; Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η χορηγία, ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία εταιρικής επικοινωνίας, δεν είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Είναι ένας θεσμός που επινοήθηκε πριν 2.500 χρόνια περίπου και αναπτύχθηκε στην Αθήνα του Κλεισθένη και του Περικλή του 5ου αιώνα π.Χ.

Είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, οι οποίες αποτελούσαν έναν τρόπο μεταφοράς πόρων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την πολιτεία, για χάρη του κοινωνικού συνόλου με βάση το σκεπτικό του Δημοσθένη ότι «οι εύποροι πρέπει να είναι και χρήσιμοι στην πολιτεία». Η χορηγία ήταν υποχρεωτική για τους 120 πιο εύπορους πολίτες της Αθήνας, ο χορηγός δε θεωρείτο «ιερό» πρόσωπο και αυτή η τιμή προς το πρόσωπό του αποτελούσε και το μοναδικό αντιστάθμισμα για την προσφορά του.

Πολλά ακούγονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας για την ανάγκη «οι έχοντες» να συνδράμουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού και του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μεγαλόφωνα και μοιράζομαι μαζί σας τον προβληματισμό αλλά και την απορία μου. Θα μας πείραζε να αναβιώσουμε αυτή την αρχαία παράδοση; Δεν θα ήταν μια καλή ιδέα οι 120 (ή και παραπάνω) πιο εύπορες επιχειρήσεις ή ιδιώτες να χρηματοδοτούσαν υποχρεωτικά τους αθλητές μας, τους απόρους, τους αστέγους, τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μας;

Σαν αρχαίοι χορηγοί να εξοπλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία με ιατρικά μηχανήματα, τα σχολεία με υπολογιστές και γενικά να καλύψουν όλα τα κενά της πολιτείας μας προσφέροντας σημαντικά αγαθά; Δεν θα θέλαμε να νιώσουμε ότι διαθέτουμε ακόμη αυτό το θαυμαστό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, το οποίο αν το καλοσκεφτούμε, εμπεριέχει και μία δόση κομμουνισμού;



Φυσικά, η χορηγία ζει και βασιλεύει στις μέρες μας, καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες συνειδητοποιούν την ανάγκη να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Τα Προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης είναι η νέα τάση που εξαπλώνεται με την ταχύτητα του φωτός. Ακόμα και ο πιο κυνικός δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι το να προσφέρεις κοινωνικό έργο είναι σίγουρα μια τάση καλύτερη από πολλές άλλες.

Τα γράφω όλα αυτά με αφορμή μια κοινωνική ενέργεια που έπεσε στην αντίληψή μου και με έκανε να σκεφτώ ότι τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να θεσμοθετηθούν τέτοιου είδους ιδιωτικές πρωτοβουλίες δια νόμου. Πρόκειται για την ενέργεια «Το Σχολείο που Θέλεις» γνωστής ελληνικής εταιρίας εμφιάλωσης, η οποία ήταν από τις πρώτες που ασπάστηκαν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη χώρα μας και μας έχει συνηθίσει σε δράσεις υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Σε συνεργασία με δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, η εταιρία αποφάσισε να αναλάβει τις εργασίες επισκευής και αναβάθμισης ενός σχολικού κτιρίου εντός του καλοκαιριού, ώστε να παραδοθεί σε παιδιά και εκπαιδευτικούς βελτιωμένο, πιο ασφαλές και πιο ανθρώπινο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η επιλογή του σχολείου θα γίνει μέσω ψηφοφορίας που πραγματοποιείται στο Facebook (www.facebook.com/tosxoleiopoutheleis) αλλά και μέσω έντυπων δελτίων.

Αλήθεια, αν υποχρεώναμε και άλλες εύπορες επιχειρήσεις να γίνουν χορηγοί συγκεκριμένων ενεργειών για τη βελτίωση τοπικών κοινωνιών με βάση ένα συγκεκριμένο πλάνο υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του κράτους, φαντάζεστε το μακροπρόθεσμο συνολικό αποτέλεσμα για μια Ελλάδα που αυτή τη στιγμή πασχίζει να επιβιώσει, πόσο μάλλον να αναβαθμιστεί;

Καθόλου δεν θα με πείραζε να ζήσω την επαναφορά του συγκεκριμένου θεσμού που συνέβαλε στη διαμόρφωση του «Χρυσού Αιώνα». Αν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα είναι το μόνο για το οποίο μπορούμε ακόμα να περηφανευόμαστε, γιατί δεν παίρνουμε ένα μάθημα από αυτό; Το κέρδος για την κοινωνία μας θα είναι πρακτικό και ουσιαστικό: μικρό ίσως αν το δούμε αποσπασματικά, μεγάλο αν το δούμε στο σύνολό του. Και το αντάλλαγμα για τους χορηγούς; Θα έχουν την υπερηφάνεια να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια. Δίκαιο το βρίσκω.

Ουτοπικό; Ίσως… Αλλά δεν παύω να ελπίζω!



Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως το Σάββατο ο χρόνος θα μεγαλώσει!



Το τελευταίο λεπτό της 30ης Ιουνίου, θα προστεθεί ένα δευτερόλεπτο. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά..

Ενα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προσθέσει στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου η Διεθνής Υπηρεσία που κρατά συγχρονισμένα τα ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτού του είδους η “παρέμβαση” στο χρόνο. Αντίστοιχες διορθώσεις έγιναν το 1998, το 2005 και το 2008.

Ο λόγος που γίνεται η πρόσθεση αυτή είναι το γεγονός οτι η Γη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της αλλα και γιατί η ταχύτητα περιστροφής της παρουσιάζει διακυμάνσεις, μεταβάλλοντας ανεπαίσθητα τη διάρκεια του ημερονυκτίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έδιναν πλαστά πιστοποιητικά



Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της Real News, για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας, μετά την εξάρθρωση κυκλώματος από την Οικονομική Αστυνομία.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Real News, αποκαλύπτοντας τις έρευνες του Υπουργείου Παιδείας μετά από πλήθος καταγγελιών για παραποίηση πιστοποιητικών δυσλεξίας από ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, προκειμένου οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε τριτοβάθμια εκπαίδευση να εξετάζονται προφορικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τον εντοπισμό ενός πλαστού πιστοποιητικού δυσλεξίας, το οποίο είχε εκδοθεί από το Νοσοκομείο ''Παίδων Πεντέλης''.
Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είναι η 73χρονη συνταξιούχος του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, η οποία διατηρεί ένα κέντρο λογοθεραπείας.
Η 73χρονη, σε συνεργασία με δύο εργαζόμενες του νοσοκομείου ''Παίδων Πεντέλης'', φέρεται να πλαστογραφούσαν πιστοποιητικά δυσλεξίας και να τα πουλούσαν έναντι 300-900 ευρώ ή να τα παρείχαν δωρεάν στους πελάτες της επιχείρησης.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 121 πλαστά δικαιολογητικά, τα οποία κατατέθηκαν σε σχολεία στη Λέρο, στη Μυτιλήνη και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες συνεχίζονται για εντοπισμό και άλλων ανάλογων υποθέσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Από το κώμα στο... μπέργκερ



Ο 26χρονος Sam Boughen ξύπνησε μετά από 8 μέρες που βρισκόταν σε κώμα και ξάφνιασε την οικογένειά του, αφού τους ζήτησε χωρίς δεύτερη κουβέντα ένα μπέργκερ με κοτόπουλο! Ο Sam έχει περάσει δύο εγχειρήσεις μεταμόσχευσης και μετά την τελευταία έπεσε σε κώμα...

Όταν ξύπνησε, η οικογένειά του περίμενε να τους πει πόσο τους αγαπάει και να εκφράσει τα συναισθήματά του, όμως η πρώτη δήλωσή του ήταν ότι ήθελε να φάει ένα μπέργκερ!


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση Δήμων προς ΔΕΗ & ΥΠΟΙΚ




Την κατηγορηματική δέσμευση της Πολιτείας και της διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν θα εκδίδονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά θα αναζητούνται τρόποι για τη διευθέτηση του χρέους, ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Αττικής.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Νίκος Σαράντης, τονίζει ότι η «αδυναμία των συμπολιτών μας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η εικόνα που διαμορφώνουν άμεσα οι Δήμοι από την επικοινωνία τους με τους πολίτες είναι διαρκώς επιδεινούμενη».

Η αδυναμία αυτή, προσθέτει, είναι πολύ έκδηλη σε άνεργα νοικοκυριά, άπορους πολίτες και σε κοινωνικά στρώματα που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης.

Σωρευτικά και με την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καθυστερούμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους, επισημαίνει.

Η ΠΕΔΑ τονίζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασική ανάγκη των πολιτών. Κατά συνέπεια, η διακοπή του ρεύματος λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών είναι απαράδεκτη, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων στη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Ο κ. Σαράντης προσθέτει ότι η ΠΕΔΑ εμμένει στη θέση της για την πλήρη αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επίσης τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Η ΠΕΔΑ σημειώνει ακόμα πως «πρόσφατες πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για μια κοινωνικά ανάλγητη πολιτική» και τονίζει την ανάγκη «να αναζητηθούν άλλες λύσεις για τα οικονομικά της ΔΕΗ, που να είναι εις όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών, ακόμη και αν συνεπάγονται την απώλεια προνομίων για λίγους ευνοημένους».



Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράζουμε (τα) φθηνά



Ολο και περισσότερο έδαφος στο καλάθι της νοικοκυράς κερδίζουν τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα λεγόμενα φθηνά προϊόντα που παράγουν οι επώνυμες βιομηχανίες για λογαριασμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχοντας τη φίρμα των τελευταίων.

Οπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 νοικοκυριών με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μπάλτα, το 26,5% των αγαθών, δηλαδή ένα στα τέσσερα είδη, που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι ιδιωτικού σήματος.

Την προτίμηση των αγοραστών συγκεντρώνουν κυρίως χαρτικά και αρτοσκευάσματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φυλακισμένοι» ανάπηροι – δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά γήπεδα



Έκθεση κόλαφος της Επιτρόπου Διοικήσεως για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα στα γήπεδα της Κύπρου.


Οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι παρανόμως εχθρικές για τα ΑΜΕΑ, προκαλώντας την περιθωριοποίησή τους. «Δυστυχώς τα γήπεδά μας έχουν σχεδιαστεί και έχουν κατασκευαστεί χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες εκτός σε κάποιο βαθμό από το ΓΣΠ που είναι το πιο νέο γήπεδο και υπάρχει στοιχειώδης προσβασιμότητα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, Δημήτρης Λαμπριανίδης.
Στα λιγοστα γήπεδα που διαθέτουν χώρους στάθμευσης αναπήρων, οι χώροι αυτοί, καταλαμβάνονται συνήθως από μή δικαιούχους. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ΑΜΕΑ σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης γηπέδου.

Εν έτει 2012 τα περισσότερα γήπεδα της Κύπρου δεν είναι προσβάσιμα.

Σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως που έγινε κατόπιν καταγγελίας αθλητικού συντάκτη με κινητικά προβλήματα, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Τα γήπεδα, Αμμόχωστος της ΝΕΑΣ Σαλαμίνας, ΓΣΖ, Τάσος Μάρκου Παραλιμνίου, Δασάκι Άχνας και Παφιακό Στάδιο δεν έχουν καμία πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία.. ενώ στα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο στοιχειώδεις ρυθμίσεις.

Πολιτεία αλλά και οι ίδιοι οι φίλαθλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Στο μεταξύ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή μέρα Τροχοκαθίσματος, το προσεχές Σάββατο, διοργανώνεται εκστρατεία σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ τους και η Λευκωσία, με σκοπό την βελτίωση της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρίες.

Tην εκδήλωση στηρίζει το Κίνημα Οικολόγων.


Πηγή: http://www.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Οδηγίες για εισφορές



Οδηγίες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του β΄ εξαμήνου 2011, για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εργάσθηκαν ως μετακλητοί για ορισμένο χρονικό διάστημα, παρέχει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Με τον προηγούμενο νόμο, (Ν.3232/2004) οι εργοδότες έπρεπε να προκαταβάλουν εισφορές ενός τριμήνου για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που μετακαλούσαν, ενώ οι υπόλοιπες εισφορές έπρεπε να εξοφληθούν μετά την εγγραφή των μετακλητών στα Μητρώα ασφαλισμένων του Κλάδου, με το ειδοποιητήριο που τους αποστέλλονταν από τον ΟΓΑ.

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων, του νόμου 4018/2011, «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας», για τις περιπτώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών που καλούνται να εργαστούν σαν εποχικοί, δηλαδή για διάστημα έως 6 μηνών, ο εργοδότης οφείλει να προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές 2 μηνών, ενώ οι εισφορές για τον υπόλοιπο χρόνο μετάκλησης καταβάλλονται ανά δίμηνο.

Για τους αλιεργάτες που μετακαλούνται για 10 μήνες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ο εργοδότης οφείλει να προκαταβάλει, τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε 6 μήνες απασχόλησης. Το ποσό των εισφορών για τον υπόλοιπο χρόνο μετάκλησης, εξοφλείται μετά την εγγραφή του αλλοδαπού στα Μητρώα Ασφαλισμένων, με το ειδικό ειδοποιητήριο που αποστέλλεται από τον ΟΓΑ.

Για τους μετακλητούς αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν είναι αλιεργάτες ή εποχικοί, εξακολουθούν να προκαταβάλλονται εισφορές ενός τριμήνου (εντός 10ημέρου από την είσοδο του αλλοδαπού στη χώρα και πριν από την υποβολή των απαιτούμενων για την ασφάλιση δικαιολογητικών). Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου απασχόλησης εξοφλούνται μετά την εγγραφή του αλλοδαπού στα Μητρώα Ασφαλισμένων με το ειδικό ειδοποιητήριο που αποστέλλεται από τον ΟΓΑ στον υπόχρεο εργοδότη κατά την αμέσως επόμενη της εγγραφής αποστολή ειδοποιήσεων.

Η πληρωμή των εισφορών γίνεται μόνο μέσω της Αγροτικής Τράπεζας με την προσκόμιση του ειδικού ειδοποιητηρίου.

Η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του β΄ εξαμήνου 2011 λήγει στις 29//06/2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι



Σημαντική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων διαπιστώνει η τρόικα. Στην τελευταία έκθεσή της για την απασχόληση στο Δημόσιο, η τρόικα, όπως γράφει η Καθημερινή, υπολογίζει ότι από το τέλος του 2009 έως τον περασμένο Μάιο οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μειωθεί κατά 95.908 άτομα, ενώ έως το τέλος του 2012 η μείωση θα φτάσει τα 106.251 άτομα.

Η έκθεση της τρόικας διαψεύδει τις πληροφορίες περί 70.000 προσλήψεων την τριετία της κρίσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο από τον Ιούλιο



Λειτουργεί εντός του Ιουλίου το κοινωνικό ιατρείο στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες για τη λειτουργία του συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, προκειμένου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εξυπηρετήσει ανθρώπους που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους.

Η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων πολιτών στο δυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου εμφανίζεται και πιο ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων φτώχειας. Ηδη καθημερινά σιτίζονται από την Εκκλησία περίπου 4.500 άνθρωποι ενώ μόνο στο Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά καθημερινά εξυπηρετούνται εκατοντάδες άποροι πολίτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετραψήφια χαράτσια



Εξοντωτικά χαράτσια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φέτος 2 στους 3 φορολογούμενους, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 και να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ύψους οφειλών σε μια περίοδο κατά την οποία οι μισθοί συρρικνώνονται, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν "λουκέτο" και η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Ενδεικτικά:

Οικογενειάρχες με 1 ή 2 παιδιά και εισοδήματα από 12.000-32.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 700 έως 1.010 ευρώ.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 180 έως και 2.750 ευρώ!

Φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα από 5.000-15.000 ευρώ και μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος αφορολόγητα, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους από 100-840 ευρώ.

Με... λίγα λόγια, οι περικοπές στα αφορολόγητα όρια και οι αυξήσεις στους συντελεστές και τα τεκμήρια έχουν ως συνέπεια οι φόροι να αυξηθούν έως και 1.961€.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρέξτε να ρυθμίσετε



Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, "δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος της έκπτωσης κατά 40% των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων του προσωρινού διακανονισμού, καθώς και της ρύθμισης του νόμου 4038 του 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή φόρων σε δόσεις



Ρύθμιση που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους να καταβάλουν τους φόρους τους ζητούν άμεσα οι εφοριακοί, διαφορετικά τα "νέα εκκαθαριστικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν" και θα εκτιναχθούν οι οφειλέτες του δημοσίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών Υπαλλήλων προτείνει τη διασύνδεση του μηνιαίου εισοδήματος (που απομένει αν αφαιρεθεί η δόση του στεγαστικού ή το ενοίκιο) με το ύψος των φόρων που θα καταβληθούν φέτος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Θέμα" με το οικογενειακό επίδομα



Καραμπόλα στο οικογενειακό επίδομα 90.000 μισθωτών φέρνουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που κάνουν θραύση μετά την κατάργηση του προστατευτικού εξαμήνου (μετενέργεια) από όλες τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Η καραμπόλα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις ατομικές συμβάσεις παύει να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη ή μιας επιχείρησης να καταβάλει το οικογενειακό επίδομα.

Ως εκ τούτου, και όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, όταν η σύμβαση ενός μισθωτού δεν προβλέπει τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος, τότε το καταβάλει ο ΟΑΕΔ.

Στην κατάσταση όμως πο βρίσκεται ο οργανισμός, είναι αμφίβολο αν και πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή οικογενειακών επιδομάτων σε πολύ περισσότερους δικαιούχους από κάθε άλλη χρονιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα... θρανία οι δημόσιοι υπάλληλοι




Από Οκτώβριο θα καθίσουν στα θρανία προκειμένου να αξιολογηθούν οι 587.467 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέχουν σήμερα θέση ευθύνης.

Οι επιδόσεις που θα σημειώσουν κατά τη διάρκεια των ειδικών τεστ, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την παραμονή τους στην εργασία. Η τελική βαθμολογία θα εξαχθεί εκτός από τις επιτυχείς απαντήσεις στα ερωτήματα πολλαπλών επιλογών που θα τους τεθούν και από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που συγκεντρώνουν. Η όλη διαδικασία θα γίνει στα πρότυπα του ανάλογου συστήματος εξετάσεων που εφαρμόζεται για τους Γάλλους κρατικούς λειτουργούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπάλληλοι που θα αποτυγχάνουν στη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων που διαθέτουν, θα απομακρύνονται σε πρώτο βαθμό από τη θέση που κατέχουν καθώς θα θεωρούνται ακατάλληλοι.

Αν αποτύχουν και στις επόμενες εξετάσεις τότε κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και εκτός δημοσίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, οι κρινόμενοι θα απαντούν συνολικά σε 80 ερωτήσεις. Απ' αυτές οι 40 θα αφορούν θέματα του κλάδου τους και οι υπόλοιπες γενικότερου ενδιαφέροντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το sex με αριθμούς...



Είναι λίγες οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που αποκαλύπτουν τον ακριβή αριθμό των ερωτικών τους παρτενέρ...Οι γυναίκες αποκρύπτουν και οι άντρες υπερβάλλουν. Όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με την βίβλο του sex.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν οι επιστημονικές έρευνες που έρχονται για να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Μια νέα έρευνα, η Βρετανική Έρευνα Υγείας φέρνει στοιχεία και νούμερα στην δημοσιότητα, τα οποία αφορούν στον αριθμό των ερωτικών παρτενέρ, και για τα δύο φύλα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν κοιμηθεί με λιγότερους από 5 άνδρες σε ολόκληρη τη ζωή τους, ενώ οι άνδρες με δέκα, κατά μέσο όρο.

Οι γυναίκες που έχουν μόνο έναν σύντροφο στη ζωή τους, είναι μία στις τέσσερις, ενώ το ποσοστό των ανδρών είναι 17%.

Το 27% του ισχυρού φύλου ισχυρίζεται ότι πως ο αριθμός των συντρόφων τους είναι διψήφιος αριθμός. Το ίδιο ισχυρίζεται μόνο το 13% των γυναικών...

Υπάρχει, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, και ένα ποσοστό ανδρών και γυναικών που μέχρι τα 24 τους δεν έχουν κάνει σεξ!

Αυτό δηλώνει το ένα τέταρτο των γυναικών, ηλικίας από 16 μέχρι και 24 ετών! Στους άνδρες, το παραδέχεται το ένα τρίτο, του ίδιου ηλικιακού γκρουπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Το γλυκό πρωινό συμβάλλει στην απώλεια βάρους



Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το πρωινό που περιέχει μια γλυκιά λιχουδιά μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε ευκολότερα κιλά και να τα κρατήσουμε μακριά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξέτασαν 200 μη-διαβητικούς παχύσαρκους ενήλικες, τους οποίους διαχώρισαν σε δύο ομάδες και τους έβαλαν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων.

Αν και οι δύο δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε καθημερινή βάση – περίπου 1.600 για τους άνδρες και 1.400 για τις γυναίκες – η μία περιελάμβανε ένα πλούσιο πρωινό μαζί με ένα γλύκισμα, όπως ένα ντόνατ, ενώ η άλλη προέβλεπε φτωχότερο πρωινό αλλά πλουσιότερο γεύμα στη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωσαν το πλούσιο πρωινό σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες (600 περίπου θερμίδων) ακολούθησαν με μεγαλύτερη επιτυχία τη δίαιτα τους και έχασαν ευκολότερα βάρος σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν πρωινό 300 θερμίδων.

Επιπλέον, στα μέσα της έρευνας οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν περίπου 15 κιλά ανά άτομο. Ωστόσο, εκείνοι που κατανάλωναν το φτωχό σε θερμίδες πρωινό ανέκτησαν στη πορεία κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ εκείνοι της άλλης ομάδας όχι μόνο δεν ανέκτησαν αλλά έχασαν και άλλα 5 κιλά!

«Ο στόχος μιας δίαιτας δεν είναι μονάχα η απώλεια βάρους αλλά και η μείωση της πείνας, βοηθώντας έτσι τη πρόληψη επανάκτησης των κιλών στο μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής Daniel Jakubowicz, επικεφαλής της έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση του αυτισμού μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος



Τι έδειξε μελέτη του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης.

Επιστήμονες του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης κατάφεραν να εντοπίσουν το «αποτύπωμα» του αυτισμού μελετώντας ένα κοινό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Παρόλο που είναι απαραίτητες επιπλέον μελέτες για πιο ασφαλή συμπεράσματα, η μελέτη υπόσχεται μία αντικειμενικότερη μέθοδο πρόωρης διάγνωσης του αυτισμού που θα συμβάλλει στην αντιμετώπισή του
Η ίδια μέθοδος, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση και στο αν τα μικρότερα αδέλφια ενός παιδιού με αυτισμό κινδυνεύουν κι αυτά να εμφανίσουν ανάλογη διαταραχή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο περίπου 1.000 παιδιών ηλικίας δύο έως 12 ετών. Οι ερευνητές διέκριναν σε ποσοστό 90% τα παιδιά που όντως είχαν αυτισμό από τα υπόλοιπα που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες θέλουν να επαναλάβουν τα πειράματά τους και σε παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που θεωρείται μία πιο ήπια μορφή αυτισμού.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι με Άσπεργκερ έχουν νοημοσύνη υψηλότερη του μέσου όρου και δυσκολεύονται λιγότερο να μιλήσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτιστικούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άντρες απολαμβάνουν να... κάνουν δουλειές στο σπίτι



Κι όμως είναι αλήθεια!

Κι όμως διαβάζετε σωστά. Είναι ίσως δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά μια έρευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ισχυρίζεται ότι οι άντρες… απολαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού!

Οι «οικιακοί» καυγάδες παρουσιάζουν πτωτική τάση και όλο και περισσότεροι άντρες αισθάνονται καλά όταν προσφέρουν περισσότερα στις οικιακές εργασίες, αναφέρει η έρευνα.

Οι σύζυγοι και οι σύντροφοι γενικότερα αισθάνονται «τύψεις» όταν δεν μοιράζονται με τη γυναίκα τους τις δουλειές του σπιτιού. Κι αυτό γιατί προτιμούν μια πιο… ήρεμη ζωή με μερικές «οικιακές υποχρεώσεις» στις πλάτες τους, παρά μια δυσαρεστημένη σύντροφο.

Η ομάδα των ερευνητών που διεξήγαγε την μελέτη ανέφερε ότι αρχικά πίστευαν ότι οι καυγάδες στα σπίτια θα ήταν χειρότεροι, όπως και η «ψυχική υγεία» των ανδρών, αναφορικά με τα οικιακά. Όμως, όπως αναφέρουν, παρατήρησαν ότι συνέβαινε το αντίθετο.

«Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άντρες υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων και νιώθουν περίεργα όταν οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες δουλειές. Επίσης, πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει να διεκδικούν πιο έντονα μερικά πράγματα και εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους έντονα σε όσους είναι… τεμπέληδες» λένε οι ειδικοί.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μου αρέσει να κακοποιώ αυτό το μωρό!»




Μητέρα βιντεοσκοπούσε τα βασανιστήρια της 10μηνης κόρης της.

Μία 20χρονη μητέρα από το Κονέκτικατ αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανισμό και κακοποίηση της μόλις 10 μηνών κόρης της. Μάλιστα βιντεοσκοπούσε τις πράξεις της και τις έστελνε στον πατέρα του μωρού, σύμφωνα με την αστυνομία!

Η Kellie Park συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα έπειτα από κλήση του πατέρα του μωρού στην αστυνομία, ο οποίος κατήγγειλε πως είχε λάβει βίντεο με την κακοποίηση του μωρού και 55 sms στα οποία η 20χρονη του έγραφε: «Θα της σπάσω τα μούτρα» και «Μου αρέσει να κακοποιώ αυτό το παιδί»…

Σύμφωνα με την αστυνομία η Park φαίνεται να φωνάζει στο μωρό να φάει φαγητό από το πάτωμα και να του λέει «αυτό θέλει ο μπαμπάς σου να κάνω» και να πετάει φαγητό στο κοριτσάκι.

Φαίνεται επίσης να βάζει το μωρό σε μία κούνια την οποία στη συνέχεια κουνά τόσο δυνατά που το κοριτσάκι πέφτει έξω. Σε άλλο βίντεο η Park κλωτσά μία πόρτα μπροστά στο μωρό που κλαίει με αποτέλεσμα εκείνο να πέφτει και του λέει «Δεν το καταλαβαίνεις; Ο μπαμπάς σου δεν νοιάζεται οπότε, μάντεψε, ούτε κι εγώ θα νοιαστώ».

Η 20χρονη, που συνελήφθη στις 20 Ιουνίου, έχει άλλο ένα δίχρονο παιδί.

Το παιδί απομακρύνθηκε αμέσως με ευθύνη της αστυνομίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά σε κέντρο φροντίδας παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είχε κληθεί νωρίτερα στο σπίτι της Park επειδή αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Το δέκα μηνών κορίτσι βρίσκεται σήμερα στα χέρια της μητέρας της Park, η οποία είπε στην αστυνομία πως η κόρη της είναι ψυχολογικά ασθενής. Η γιαγιά φροντίζει και το άλλο παιδί της Park.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο



«Είμαι τόσο χαρούμενη που ξαναέγινα σέξι» είχε γράψει στο Facebook λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της, ανεβάζοντας







H Kellie Park με τον πατέρα του μωρού







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα εκδίδουν βιβλιάριο οι εργαζόμενοι στην εστίαση



Το βιβλιάριο υγείας αντικαθίσταται με πιστοποιητικό.

Αλλάζει ο τρόπος πιστοποίησης της υγείας σε εργαζομένους επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διεύθυνση, καταργείται η υποχρέωση έκδοσης βιβλιαρίου υγείας και αντικαθίσταται από έκδοση πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εκδίδεται από οποιοδήποτε ιατρό του Δημοσίου, ασφαλιστικού οργανισμού ή ιατρού με ιδιωτικό ιατρείο σε όλη την επικράτεια με ειδικότητα παθολόγου, γενικού ιατρού ή ιατρού εργασίας αν διαθέτει η επιχείρηση.

Η πραγματοποίηση των εξετάσεων μπορεί να γίνει σε όλα τα κατάλληλα εργαστήρια δημόσια ή ιδιωτικά, ενώ τα πιστοποιητικά υγείας θα ισχύουν για πέντε έτη πλην των εργαζομένων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που ισχύει για δύο έτη.

Σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης Υγείας αναφέρει πως «Τα πιστοποιητικά υγείας θα φυλάσσονται στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επιδεικνύονται όταν ζητούνται από τα αρμόδια όργανα υγειονομικού ελέγχου, τα δε ατομικά βιβλιάρια υγείας τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί ισχύουν κανονικά έως την ημερομηνία λήξης τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο σε 60 φορείς του Δημοσίου



Απολύονται οι συμβασιούχοι-Η λίστα με τους Οργανισμούς που καταργούνται
Στην πρώτη κίνηση για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα προχωρεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι.


Πρόκειται για την κατάργηση ή τη συγχώνευση 60 Οργανισμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η συζήτηση για την τροποποίηση του Μνημονίου.

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη και προβλέπει άμεσο λουκέτο με μια μόνο υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ό, τι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτούς τους φορείς, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα τριπλό σύστημα:

- Απόλυση των συμβασιούχων με τη λήξη της σύμβασης που έχουν υπογράψει, οποτεδήποτε και αν αυτή λήγει.
- Μετάταξη των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.
- Επαναφορά του θεσμού της εφεδρείας για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει το Έθνος, περιλαμβάνει λουκέτα και μάλιστα άμεσα μέσα στο καλοκαίρι για οργανισμούς που υπάγονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης, που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζομένους.

Κορυφαία θέση στη λίστα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων καταλαμβάνουν οι παρακάτω δημόσιοι οργανισμοί: Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Σύνθεση», Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «Αθήνα» Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κοινωνικές Συνετεριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα», Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλθαία», Αθλητικό Κέντρο Χανίων, ΟΚΕ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, «Αλληλεγγύη», Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, «Συν-ειρμός», Ωδείο Αθηνών, Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς, Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ΙΑΣΙΣ, Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης,Κέντρο Έρευνας Περίθαλψης Σακχαρώδη Διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια Ελληνίδα στην κορυφή





Τα λιπαρά ψάρια όχι απλώς βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά έχουν και επικουρική δράση στη θεραπεία συγκεκριμένων όγκων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από Ελληνίδα ερευνήτρια σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μάλιστα, για τη μελέτη της η Χαρά Νικολακοπούλου έλαβε το πρώτο βραβείο Κορυφαίου Νέου Ερευνητή σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στον Καναδά.

Η έρευνα της διδάκτορος του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου κ. Νικολακοπούλου διήρκεσε τρία χρόνια και αυτό που προέκυψε, για το οποίο κέρδισε και τη μεγάλη διεθνή διάκριση, είναι ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου σε πρώιμο ή και προχωρημένο στάδιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ακριβό από ξενοδοχείο!



Το εξωφρενικό, για τις παροχές του, ποσό των 444 ευρώ, ζητά το νοσοκομείο Πύργου, από 25χρονο κάτοικο της περιοχής για μια και μοναδική διανυκτέρευση σε ένα φορείο στη μονάδα βραχείας νοσηλείας με έναν ορό.

Αυτό καταγγέλλει η μητέρα του, Ευσταθία Λούπη, που είδε να φτάνει στο σπίτι της το σχετικό έγγραφο, με το οποίο ζητείται η εξόφληση του ποσού εντός 15 ημερών, αλλιώς θα διαβιβαστεί στο Δημόσιο Ταμείο.

«Κόντεψε να μου έρθει εγκεφαλικό. Αν είναι δυνατόν. Μου ζητούν να πληρώσω 444 ευρώ για ένα βράδυ στο νοσοκομείο και με πληρωμένες ήδη τις εξετάσεις. Για έναν ορό σε ένα φορείο στη μονάδα βραχείας νοσηλείας», αναφέρει αγανακτισμένη η κα. Λούπη.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η κα Λούπη, ο 25χρονος γιος της παρουσίασε συμπτώματα με πυρετό και αδυναμία. Υπό το φόβο πνευμονίας ο νεαρός νοσηλεύτηκε στη μονάδα βραχείας νοσηλείας με έναν ορό. Αυτό που διέγνωσαν οι γιατροί ήταν ένα στομαχικό πρόβλημα.

Η ίδια, έως εκείνη την ώρα, πλήρωσε, όπως δήλωσε, στο ταμείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όλες τις εξετάσεις, καθώς ο γιος της δεν είναι ασφαλισμένος λόγω ανεργίας, ενώ από το νοσοκομείο την ενημέρωσαν ότι η νοσηλεία θα κόστιζε περί τα 80 ευρώ.

Ένα μήνα μετά το τμήμα κίνησης ασθενών του νοσοκομείου έστειλε έγγραφο για την οφειλή των νοσηλίων. Ο λογαριασμός για τη νοσηλεία μιας νύχτας, ήταν 444 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...