Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι πιο περίεργες σεξουαλικές πρακτικές



Θεωρήσεις που συνδέουν το σεξ με μαγεία και προτείνουν «παρατεταμένους οργασμούς».

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει κατά καιρούς συνδεθεί με περίεργες δοξασίες και μόδες που προσπάθησαν να προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση και πρακτική στην ερωτική ικανοποίηση.

Διαβάστε τις πιο περίεργες ιδέες και θεωρήσεις σχετικά με το σεξ…

Karezza

Η Karezza προτάθηκε από τη γυναικολόγο Alice Bunker Stockham το 1896. Πρόκειται για μια πρακτική η οποία προτείνει ότι η σεξουαλική επαφή δεν πρέπει να συνοδεύεται με… οργασμό και πως δεν πρέπει να έχουμε τέτοιο σκοπό.

Μερικοί από αυτούς που ακολουθούν τη μέθοδο φροντίζουν να μην έχουν οργασμό για μήνες ενώ ορισμένοι επιδιώκουν να τον αποφύγουν για ολόκληρη τη ζωή τους, χωρίς βέβαια να απέχουν της σεξουαλικής επαφής. Στόχος τους, η βελτίωση της συναισθηματικής επαφής, εν μέρει περιορίζοντας τις ορμονικές εξάψεις που συνδέονται με τον οργασμό.



Όσο περίεργη και αν ακούγεται η συγκεκριμένη μέθοδος, έχει υποστηρικτές και μεταξύ επιστημόνων, όπως η δρ Diana Hoppe, η οποία στο βιβλίο της «Healthy Sex Drive, Healthy You» υπερασπίζεται την πρακτική Karezza σημειώνοντας πως μπορεί να ενισχύσει την έλξη μεταξύ των συντρόφων μειώνοντας την έμφαση που δίνεται στην επίτευξη οργασμού.

Μαγικό σεξ

Αρκετοί μυστικιστές στην ανθρώπινη Ιστορία απέδιδαν στο σεξ μαγικές ιδιότητες. Ο συγγραφέας του 19ου αιώνα Paschal Beverly Randolph πίστευε ότι τα ζευγάρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σεξουαλική επαφή για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες, και όσα εύχονται να γίνουν πραγματικότητα. Μάλιστα, η επίτευξη οργασμού και από τα δύο μέρη κρίνονταν ως… απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση των σχεδίων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το σεξ με ιερόδουλες.



Μεταξύ ακόμη όσων απέδιδαν μαγικές δυνάμεις στο σεξ, περιλαμβάνεται και ο μυστικιστής Aleister Crowley. Όπως υποστήριξε σε γραπτά του, η εκσπερμάτωση στο σύμβολο ενός δαίμονα θα μπορούσε να επιτρέψει την επικοινωνία με το συγκεκριμένο πλάσμα!

Ταντρικό σεξ

Βασισμένο σε διδαχές του Βουδισμού και Ινδουισμού, το ταντρικό σεξ συνδυάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα με πρακτικές όπως το μασάζ, ο διαλογισμός και η γιόγκα με στόχο την πνευματική ολοκλήρωση…

Όπως περιγράφει η Margot Anand η οποία διδάσκει τη μέθοδο, «το ταντρικό σεξ επιτρέπει στους παρτενέρ να ξεπεράσουν το αίσθημα του χωρισμού και να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενότητας με τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο, συμμετέχοντας σε μια νέα σεξουαλική εμπειρία στην οποία η φυσική και ψυχική ευχαρίστηση γίνεται εορτή της καρδιάς και έκσταση του πνεύματος». Πιο συγκεκριμένα, υπόσχεται εντονότερους οργασμούς, καλύτερη υγεία και επικοινωνία με τον παρτενέρ.

Ο Sting έχει δηλώσει πως με τη σύζυγό του εξασκούσαν το ταντρικό σεξ για ώρες!



«Ανδρική εγκράτεια»

Τα μέλη μιας κοινότητας στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα, παρακινούνταν να δείχνουν «εγκράτεια», κάνοντας σεξ χωρίς να εκσπερματώνουν. Πέρα από προφανή πλεονέκτημα σε επίπεδο αντισύλληψης, η μέθοδος αυτή υποτίθεται ότι αύξανε τη γυναικεία ηδονή.

Οι νεαροί άνδρες της κοινότητα που έφερε την ονομασία «Oneida», εξασκούνταν για να αποκτήσουν την ικανότητα αυτή με γυναίκες που είχαν περάσει την κλιμακτήριο.

Μια ακόμη περίεργη πρακτική της συγκεκριμένης κοινότητας ήταν ότι κάθε άντρας ήταν «παντρεμένος» με κάθε γυναίκα και όλοι μπορούσαν να έχουν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους. Η κοινότητα διαλύθηκε το 1881, ωστόσο ακόμη και σήμερα η πρακτική της «εγκράτειας» που αναφέρθηκε παραπάνω, εφαρμόζεται από διάφορους άνδρες.



Οργονική ενεργεία

Τη δεκαετία του ’30, ο αυστριακός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ ανέπτυξε τη θεωρία του περί οργόνης, μιας αρχέγονης κοσμικής ενέργειας που επηρεάζει τα πάντα στον κόσμο.

Η οργόνη συνδέθηκε και με το σεξ, καθώς την κατηγορούσε λέγοντας ότι η φραγή της ενέργειας μέσω μη ολοκληρωμένων οργασμών ήταν υπεύθυνη για ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους ευθύνονται για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.

Ο Ράιχ είχε αναπτύξει τους «οργονικούς ενεργειακούς συσσωρευτές» . Ήταν μεγάλα ξύλινα κουτιά στα οποία οι άνθρωποι κλεινόντουσαν προκειμένου να θεραπευτούν από σεξουαλικές και άλλες ασθένειες.



Αν και γενικά οι θεωρίες του έχουν απορριφθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν στην ύπαρξη της οργόνης και προχωρούν στην κατασκευή ενεργειακών θαλάμων

«Παρατεταμένος οργασμός»

Η διατριβή της ψυχολόγου Patricia Taylor το 2000, ορίζει τον παρατεταμένο οργασμό σαν μια πρακτική σεξουαλικής ευχαρίστησης που ξεκινάει από τα γεννητικά όργανα και παράγει ενέργεια που εξαπλώνεται σε κάθε σφαίρα της ύπαρξης: σε επίπεδο νοητικό, σωματικό, συναισθηματικό.

Για τη διατριβή της, η Taylor πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που εξασκούν την πρακτική και οι οποίοι περιέγραψαν «να έχουν επαφή με το Θείο και να βιώνουν μια ψυχοπνευματική εμπειρία γέννησης και θανάτου» κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου οργασμού.



Chuluaqui-Quodoushka

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 από το θεραπευτή Harley Reagan, ο οποίος φιλοδοξούσε οι άνθρωποι μέσω του σεξ να έρθουν σε επαφή με μια «ισχυρή, θεραπευτική και αναζωογονητική ενέργεια».

Τα εργαστήρια Chuluaqui-Quodoushka υπόσχονται να διδάξουν στους νεοεισαχθέντες πώς θα «δοκιμάσουν νέους τρόπους αντίληψης του σώματος, της επιθυμίας και της ενέργειας» και «θα διώξουν την ενοχή, τη ντροπή και την κατάθλιψη προκειμένου να απολαύσουν τη δύναμη του “τώρα”».



Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίστε τους υπερανθρώπους...



Ένα βίντεο που δεν περιγράφεται με λέξεις.

Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα στις 29/8. Όλοι οι άνθρωποι που μεταφέρουν την αξία της ζωής, μέσα από την ίδια τη ζωή τους θα αγωνιστούν για να πετύχουν καλές επιδόσεις και να κερδίσουν μετάλλια.

Το βίντεο που ακολουθεί κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι τόσο μοναδικό όσο και το θέμα του και αξίζει την προσοχή μας.


 


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τυφλοί θα... βλέπουν


Μια πρωτοποριακή εφεύρεση μπορεί πολύ σύντομα να επαναφέρει την όραση σε όσους υποφέρουν από τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος ή καταρράκτη.

Το εμφύτευμα ονομάζεται Bio Retina και είναι αποτέλεσμα έρευνας που διενήργησε Ισραηλινή εταιρία. Θα προσφέρει στους τυφλούς ασθενείς τη δυνατότητα να βλέπουν σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις παρόμοιες με αυτές μιας οθόνης υπολογιστή, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, ακόμα και να δουν τηλεόραση.

Το Bio Retina αποτελείται από διάφορα μικροσκοπικά εξαρτήματα σε νανοκλίμακα και έχει μέγεθος περίπου όσο η επιφάνεια ενός παιδικού νυχιού. Η εταιρεία κάνει λόγο για μια εύκολη 30λεπτη επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία στην διάρκεια της οποίας ο χειρουργός τοποθετεί το εμφύτευμα στο πίσω μέρος του τραυματισμένου αμφιβληστροειδούς.

Μαζί με το εμφύτευμα ο ασθενής χρειάζεται ένα ζευγάρι γυαλιά κανονικού μεγέθους τα οποία μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί με τη σειρά τους διεγείρουν τους νευρώνες του ματιού και έτσι στέλνουν τις εικόνες στον εγκέφαλο. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2011 και οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων





Αίσιο τέλος φαίνεται να έχουμε με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Μαΐου και Ιουνίου. Όπως φαίνεται στις επόμενες μέρες θα έχουμε λύση, από το αρμόδιο υπουργείο, στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και βασανίζει χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ανά την χώρα. Ας δούμε όμως και τι αναφέρει το άρθρο που λάβαμε την πιο κάτω πληροφορία.

Εντός της εβδομάδας η υπογραφή για τα προνοιακά επιδόματα


Εντός της εβδομάδος πρόκειται να υπογραφεί από το υπουργείο Εσωτερικών η δαπάνη για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που έχουν καθυστερήσει από τις 20 Ιουλίου, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Όπως εκτιμάται, η καταβολή τους θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 10 ημέρες μετά την υπογραφή.




Ας ελπίσουμε λοιπόν μέχρι των δεκαπενταύγουστο να καταβληθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους τους, γιατί θα πρέπει να ελπίζουν σε θαύμα για να βρουν το πως θα ζήσουν.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα στα Χανιά


Με εγκαύματα στο 20% του σώματος του, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο των Χανίων ένας νεαρός υπάλληλος της ΔΕΗ , που "χτυπήθηκε" από ηλεκτρικό ρεύμα ενώ εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ξυλοκαμάρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , το νέο αυτό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακραία ρατσιστική επίθεση μέσω twitter



Από το σπίτι του θα δει τη συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ελβετός ποδοσφαιριστής Μικέλ Μοργκανέλα ύστερα από ρατσιστικό σχόλιό του στο twitter. Μετά το παιχνίδι κόντρα στη Νότια Κορέα, ο 23χρονος μπακ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση χαρακτηρίζοντάς τους Κορεάτες «διανοητικά καθυστερημένους ηλίθιους»…

Ο Μοργκανέλα είχε πολλές αψιμαχίες με τους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά το τέλος του, ξεσπάθωσε εναντίον τους στο διαδίκτυο.

«Θέλω να δείρω όλους τους Νοτιοκορεάτες. Είναι διανοητικά καθυστερημένοι ηλίθιοι», ήταν το σχόλιο του ποδοσφαιριστή, το οποίο μετά το σάλο που προκλήθηκε, διαγράφηκε από το λογαριασμό του.

Όπως γνωρίζουμε καλά, όμως και στην Ελλάδα μετά την υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου, από τη στιγμή που κάτι ανεβαίνει στο internet, δεν χάνεται ποτέ. Πολλοί χρήστες πήραν screenshot τα οποία καίνε τον Μοργκανέλα.

Στη συνέχεια, ζήτησε συγγνώμη (ξανά μέσω twitter), όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τον κρατήσει στο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση της αποπομπής του έγινε από τον αρχηγό της Ολυμπιακής Ομάδας της Ελβετίας, Τζιάν Τζίλι.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στο Δημόσιο



Συμβασιούχοι μπορούν να προσλαμβάνονται σε κενές θέσεις μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου για να καλύψουν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, χωρίς όμως ποτέ να περάσουν την κόκκινη γραμμή της μονιμοποίησης.

Αυτό αποφάσισε το ΣτΕ για τρεις περιπτώσεις, οι οποίες είναι:

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες για μη νομοθετημένες οργανικές θέσεις.

- Συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπό τον όρο όμως ότι όσοι προσλαμβάνονται θα καταλαμβάνουν νομοθετημένες οργανικές θέσεις και ότι θα ανήκουν αυστηρά και μόνο είτε το επιστημονικό είτε στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό.

- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να καλυφθούν νομοθετημένες οργανικές θέσεις με πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν σε επιστημονικό, τεχνικό ή βοηθητικό προσωπικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

AΣΕΠ: Τα ονόματα για τους δήμους


Τα ονόματα των 35.000 ατόμων που «παίρνουν σειρά» για πρόσληψη στους δήμους, δημοσιεύονται στον οριστικό «Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων», στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Στον πίνακα, αναγράφεται η συνολική βαθμολογία κάθε ανέργου σε μονάδες που αντιστοιχούν στα κριτήρια κατάταξης, την ειδικότητά τους και τους φορείς στους οποίους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κατά προτεραιότητα να προσληφθούν.

Οι προσλήψεις που θα γίνουν αφορούν τις ειδικότητες των ηλεκτρολόγων ΔΕ, οδηγών ΔΕ, τεχνιτών οικοδομών ΔΕ, τεχνιτών ελαιοχρωματιστών ΔΕ, τεχνιτών σιδεράδων, υδραυλικών ΔΕ, χειριστών μηχανημάτων ΔΕ και εργατών γενικών καθηκόντων ΥΕ.

Προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι οι οποίοι δηλώνουν τον οικείο φορέα ως πρώτη προτίμηση, στη συνέχεια ακολουθούν οι άνεργοι που τον δηλώνουν ως δεύτερη προτίμηση και ακολουθούν εκείνοι που τον δηλώνουν ως τρίτη προτίμηση.

Ήδη πάντως έχουν γίνει 72.258 αιτήσεις, με τις 22.960 να είναι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και Νήσων, 6.082 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 19.790 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, 7.150 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, 3.916 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, 9.689 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και 2.671 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης.

Δείτε εδώ τον πίνακα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Εκπτώσεις" στο νόμο για τα ΑΕΙ



Σε τροποποιήσεις του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση -με την αποδοχή βασικών θέσεων των πανεπιστημιακών που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του- προχωρά το υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας σήμερα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις.

ΟΙ 7 ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προλάβετε τους μύκητες



Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

Οι μυκητιάσεις ευνοούνται από:

• τα στενά και εφαρμοστά ρούχα και, κυρίως, τα τζιν,

• τα εφαρμοστά συνθετικά εσώρουχα,

• τα βρεγμένα μαγιό για πολλή ώρα πάνω στο δέρμα,

• την άμμο, η οποία μπορεί να έχει μολυνθεί από άλλα άτομα,

• την υγρασία που παρατηρείται στο δάπεδο, στα ντους και τις καμπίνες των πλαζ.

Πώς να προλάβετε του μύκητες.

-Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.

-Στην παραλία χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα και δεν καθόμαστε πάνω στην άμμο ή την ξαπλώστρα απευθείας.


-Κάνετε ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.

-Επιλέγουμε καθαρές θάλασσες και πισίνες για το μπάνιο μας. Πολλά μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από τα μολυσμένα νερά τους.


-Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.

-Αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινό χαμόγελο για 150 παιδιά


Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την προηγούμενη σχολική χρονιά, με μικρούς μαθητές ανά τη χώρα να εκδηλώνουν συμπτώματα υποσιτισμού και κάποιους από αυτούς να φτάνουν σε σημείο κατάρρευσης, ένα "πρωινό χαμόγελο" από την Κέρκυρα αν μη τι άλλο εκπέμπει αισιοδοξία.

"Πρωινό χαμόγελο" είναι ο τίτλος προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, από το οποίο σε πρώτη φάση θα εξασφαλιστεί η καθημερινή πρωινή σίτιση 150 παιδιών, 4-12 ετών, για έναν ολόκληρο χρόνο.

Πρόκειται για παιδιά οικογενειών του νομού με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες διατροφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σας περιμένει αν αργήσετε



Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων, αφού:

Δεν θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σε 10 μηνιαίες δόσεις, αφού η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά μόνο τους φορολογούμενους που θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Η ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή των έξτρα φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις, με το 70% των πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων να εξοφλείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και το υπόλοιπο 30% στο τρίμηνο Μαρτίου ? Μαΐου 2013. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα «μετρήσουν» στον φετινό προϋπολογισμό.

Θα «χάσουν» το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ. Συνεπώς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ!

Θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση φόρου 1,5% για κάθε μήνα που καθυστερούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική πρωτιά για το Αλτσχάϊμερ


Σημαντική ανακάλυψη ελλήνων ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιονίου, που σχεδίασαν το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου, που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες κοινωνίες και παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση.

Το εργαλείο πρώιμης διάγνωσης και πρόληψης των δυσλειτουργιών της νόσου Alzheimer, είναι το πρώτο που δημιουργείται παγκοσμίως και ήδη το ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές βιομηχανίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας είναι μεγάλο.

«Βρήκαμε τους δείκτες εκείνους και τις συσχετίσεις τους που μπορούν να οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου. Το υβριδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο συνίσταται στη συλλογή και αξιολόγηση ατομικών δεδομένων, όπως μικροβιολογικές, πρωτεϊνικές και γονιδιακές εξετάσεις, αλλά και στην καταγραφή και αξιολόγηση εξειδικευμένων υποκυτταρικών βιολογικών σημάτων» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Παναγιώτης Βλάμος.

Σύμφωνα με τον κ.Βλάμο, το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης μπορεί να εφαρμοστεί εξατομικευμένα, δηλαδή με ατομικές εξετάσεις που μπορεί να έχουν ποσοστό επιτυχίας 100%, αλλά επίσης με στατιστικούς δείκτες, ή με την δημιουργία στο μέλλον αυτόνομης διαγνωστικής συσκευής. Στα πλεονεκτήματα του εργαλείου διάγνωσης είναι ότι οι εξετάσεις των δεικτών δεν απαιτούν χρόνο, ενώ το πραγματικό τους κόστος είναι μικρό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μαγιό είναι... αθώα



Δεν ευθύνονται για προβλήματα υγείας.

Τα μαγιό αυτά καθεαυτά δεν ευθύνονται για την πρόκληση μολύνσεων ή μυκητιάσεων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το συνθετικό νάιλον, το ύφασμα δηλαδή από το οποίο κατασκευάζονται τα περισσότερα μαγιό σήμερα, έχει την ικανότητα να στεγνώνει γρήγορα, ενδεχομένως μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι τα βαμβακερά.

Το γεγονός αυτό μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας περιβάλλοντος υγρασίας που είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν τα μαγιό από μόνα τους σπανίως ευθύνονται για προβλήματα που σχετίζονται με το γεννητικό σύστημα των γυναικών.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ισχιαλγία



Πότε χαρακτηρίζεται σαν οξεία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.) αποτελεί το σπουδαιότερο τμήμα αυτής, γιατί αφενός δέχεται το βάρος του κορμού, αφετέρου είναι η έδρα στην οποία παρουσιάζονται οι μεγάλες κινήσεις αυτού.

Η οσφυo-ισχιαλγία (ΟΙ) είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία για την οποία οι ασθενείς καταφεύγουν στον γιατρό, ενώ ευθύνεται για το 15% περίπου των αναρρωτικών αδειών ετησίως. Όμως, παρά τη συχνότητα της, στο 85% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται σαφές υποκείμενο αίτιο. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η περιοχή αυτή του σώματος συμπεριλαμβάνει δομικά στοιχεία από διάφορους ιστούς

(α) μυοσκελετικό = μυς, σύνδεσμοι, αρθρώσεις, μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οστά και

(β) νευρικό = μήνιγγα, νευρικές ρίζες, νευρικά πλέγματα, νωτιαία νεύρα

Μπορεί γι’ αυτά να ευθύνονται:

Διάσταση στους μαλακούς ιστούς (μύες-τένοντες- σύνδεσμοι). Όλοι οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορούν να τραυματιστούν αν η σπονδυλική στήλη υποστεί απότομες ή παρατεταμένες τάσεις ή πιέσεις.

Ένα ξαφνικό τίναγμα, μια ασυντόνιστη κίνηση ή λανθασμένος τρόπος σηκώματος κάποιου βάρους μπορούν να προκαλέσουν οξύ τραυματισμό της μέσης.

Επίσης η κακή στάση του σώματος και οι αδύνατοι (αγύμναστοι) μύες της Σ.Σ., μπορεί να είναι η αιτία της οσφυαλγίας εξαιτίας της μη κανονικής πίεσης που υφίστανται οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τους σπονδύλους.

Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι δακτύλιοι των ανθεκτικών ινών του δίσκου σιγά-σιγά φθείρονται και αδυνατίζουν με αποτέλεσμα ο δίσκος να γίνεται πιο λεπτός, κυρίως στην περιφέρειά του.

Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί μια επιμήκης σχισμή από το κέντρο του δίσκου προς τα πίσω και μέσα απ’ αυτή το μαλακό περιεχόμενο του πυρήνα να βγει προς τα πίσω και να πιέζει κάποιο νεύρο με αποτέλεσμα να προκαλεί έντονο πόνο.

Αρθρίτιδα. Όπως όλες οι αρθρώσεις στο σώμα και οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν από αρθρίτιδα (πιο συχνά οστεοαρθρίτιδα). Μαζί με την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων και την φλεγμονή της άρθρωσης, δημιουργούνται οστικές προεξοχές (οστεόφυτα ή άλατα), στα μέρη που ο δίσκος συνδέεται με τον σπόνδυλο. Ο συνδυασμός αυτής της φθοράς του δίσκου και της οστεοαρθρίτιδας των σπονδυλικών αρθρώσεων αποκαλείται συνήθως αυχενική ή οσφυϊκή σπονδυλοαρθροπάθεια.

Ισχιαλγία. Είναι πόνος στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου. Το νεύρο αυτό βγαίνει ανάμεσα από τους δύο τελευταίους σπονδύλους και διαμέσου του γλουτού, του μηρού και της κνήμης φτάνει μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Αν ερεθιστεί η Σ.Σ. από κάποιο προεξέχοντα δίσκο (δισκοκήλη-δισκοπάθεια) ή μια φλογισμένη άρθρωση, προκαλείται έντονος πόνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα δάκτυλα.

Οστεοπόρωση. Η ελάττωση της οστικής μάζας στους σπονδύλους, τους κάνει αδύνατους και εύθρυπτους με αποτέλεσμα με μια μικρή αιτία να σπάζουν (να καθιζάνουν), προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στη Σ.Σ. στα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 60 ετών).

Συναισθηματικό (ψυχικό) στρες. Ο αυξημένος μυϊκός σπασμός στους μυς της Σ.Σ. αυξάνει ένα πρόβλημα της μέσης που προϋπάρχει. Παρατεταμένος μυϊκός σπασμός καταλήγει σε μυϊκές ανισορροπίες και ανόμοια κατανομή των πιέσεων της Σ.Σ. Ο πόνος μπορεί να γίνει χρήσιμος οδηγός για την αναγνώριση της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι διάφορες δομές της Σ.Σ. Αλλάζοντας τις συνήθειες σας μπορείτε να μειώσετε την πίεση στη μέση και σταδιακά να βελτιώσετε την λειτουργία της, ώστε να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο πόνο.

Πόνος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Δεν προκαλούν πόνο μόνον στην περιοχή της μέσης, αλλά αυτός μπορεί να ακτινοβολεί στην βουβωνική χώρα και την περιοχή του μηρού.Δεν υπάρχει ακριβής αιτιολογία για την πρόκληση του πόνου, εκτιμάται ότι προκαλείται από την υπερφόρτωση των συνδέσμων της περιοχής αλλά και από τη επιβάρυνση στην ένωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με την λεκάνη, κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων όπου τα φορτία μεταφέρονται μεταξύ του κορμού και των κάτω άκρων. Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η μειωμένη λειτουργικότητα των σταθεροποιητικών μυών της περιοχής, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά τον τοκετό, όπου υπάρχει μια πρόσθια κλίση της λεκάνης, ώστε να διευκολυνθεί ο τοκετός.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι όσοι υποφέρουν από πόνο στη μέση, δεν μπορούν να υπολογίζουν μόνο στην ακινητοποίηση στο κρεβάτι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Παράλληλα με τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ο ασθενείς, πρέπει να ψάχνουν και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, όπως η Φυσιοθεραπεία. Μια τέτοια θεραπευτική προσέγγιση είναι η τεχνική «Manual Therapy» ή «Θεραπεία με ήπιους χειρισμούς».

Η τεχνική «Manual Therapy», είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος που υπολειτουργούν.

ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Το ισχιακό Ν. είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του ανθρωπίνου σώματος, που σχηματίζεται από σύμπλεγμα μικρότερων. Ξεκινάει από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης την οσφυϊκή, περνάει πίσω από την άρθρωση του ισχίου, συνεχίζει στον γοφό μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Ο πόνος που γίνεται αντιληπτός στην πορεία αυτού του νεύρου ονομάζεται Ισχιαλγία, ανάλογα με την διάρκεια του μπορεί να χαρακτηριστεί σαν <οξεία – διάρκεια μικρότερη από έναν μήνα> ή <χρόνια – πόνος που συνεχίζεται τρεις μήνες μετά από αρχική του εμφάνιση>.

Βασική αιτία είναι η φλεγμονή του νεύρου με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του, κυρίως λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (Κ.Μ.Δ.) ή σπονδυλικής στένωσης σαν αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.). Η ισχιαλγία είναι το σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρώει μόνο πατάτες και τυρί!



Φωτογραφίες της 18χρονης με τη σπάνια διατροφική διαταραχή.

Μία σπάνια φοβία για το φαγητό έχει κάνει την νεαρή Abi Stroud από την Ουαλία να μην τρώει τίποτα άλλο, εδώ και οκτώ χρόνια, παρά μόνο πατάτες και τυρί. Κι αυτό γιατί όλα τα υπόλοιπα φαγητά την… τρομάζουν και την πανικοβάλλουν!

Η 18χρονη Abi Stroud παθαίνει κρίσεις πανικού και μόνο στη σκέψη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και ακόμα και αν μόνο βλέπει κάποιον να ξεφλουδίζει μία μπανάνα αναστατώνεται.

Η μαθήτρια τρώει τυρί τσένταρ, πατάτες και ψωμί- αλλά μόνο από συγκεκριμένες εταιρείες. Η Abi άρχισε από την ηλικία των δέκα ετών αν αναπτύσσει φοβία στο φαγητό και η κατάστασή της την ενοχλεί τόσο που ντρέπεται πολύ και μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ φίλο.

Η σπάνια διαταραχή ονομάζεται Selective Eating Disorder- SED (Επιλεκτική Διατροφική Διαταραχή) και έχει ως αποτέλεσμα η 18χρονη να φοβάται σχεδόν όλα τα φαγητά. Μία φορά ξέσπασε σε λυγμούς όταν μία δασκάλα της επιχείρησε να της δώσει ένα κομμάτι κοτόπουλο.

«Ζω με πατάτες και τυρί και το μισώ αυτό. Ντρέπομαι πολύ, δεν είχα ποτέ φίλο γιατί ντρέπομαι για το τι θα σκεφτεί για μένα. Ποτέ δεν βγαίνω με φίλους για φαγητό ούτε τρώω με άλλους γιατί φοβάμαι πως θα θέλουν να φάω κάτι άλλο», λέει η ίδια.

Η Abi τρώει μόνο φαγητό που έχει ετοιμάσει η μητέρα της αλλά μπορεί να φάει και ψωμί και πατάτες από ένα κοντινό μαγαζί που κάνει διανομή φαγητού, όταν οι γονείς της λείπουν.

Πλέον ετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο αλλά η προοπτική αυτή, σε σχέση με το πρόβλημά της, της προκαλεί τρόμο. «Θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια έως το Σεπτέμβριο, που θα πάω στο πανεπιστήμιο, για να το απολαύσω και να μην σκέφτομαι μόνο τις πατάτες και το τυρί», λέει.

Η Abi πιστεύει πως η διαταραχή της ενδεχομένως να συνδέεται με το θάνατο της γιαγιάς της, την οποία αγαπούσε πολύ.

«Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε άρχισαν όλα αλλά ήταν κοντά στο θάνατο της γιαγιάς μου και μπορεί αυτό ψυχολογικά να με επηρέασε», προσθέτει.

Δείτε τις φωτογραφίες













Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων στα ΤΕΦΑΑ



Οι επιδόσεις αναρτήθηκαν στο site του υπουργείου Παιδείας.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώθηκε ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείουhttp://www.minedu.gov.gr από σήμερα, 30/07/2012, αναρτώνται οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού).

Βαθμός επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των τριών, κατ’ ανώτατο όριο, αγωνισμάτων στα οποία συμμετείχαν και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τους βαθμούς επίδοσής τους με τον Κωδικό Εξετάσεων και τα αρχικά των ονομαστικών στοιχείων τους (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία



«Θαυματουργός» ο συνδυασμός φυτικών εκχυλισμάτων με αιθέρια έλαια.

Η Lavipharm κυκλοφορεί στα ελληνικα φαρμακεία τις παστίλιες Digestil της εταιρίας Tilman, για την διευκόλυνση της πέψης. Οι παστίλιες Digestil περιέχουν στη σύνθεση τους φυτικά εκχυλίσματα από μελισσόχορτο, ginger και χαμομήλι, καθώς και αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, κάρδαμου, κανέλας, αγγελικής και κολίανδρου.

Ο συνδυασμός των φυτικών εκχυλισμάτων με τα αιθέρια έλαια βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης και στην ανακούφιση της δυσπεψίας, του μετεωρισμού και των στομαχικών διαταραχών.

Τι προσφέρει το κάθε συστατικό ξεχωριστά σε αυτή τη μοναδική σύνθεση;

Μελισσόχορτο: Γνωστό για την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, σπασμολυτική και κατευναστική του δράση. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων συμβάλλει στην ανακούφιση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως δυσφορία μετά το φαγητό, αίσθηση καψίματος, φούσκωμα και διάταση της κοιλιάς, που συνοδεύονται αρκετές φορές, αλλά όχι πάντα, με πόνο.

Ginger (πιπερόριζα): Συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και καταπραϋνει τη δυσπεψία. Οι πρώτες παρατηρήσεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ginger συναντώνται στην αρχαία Κίνα κι αφορούν στη βελτίωση των στομαχικών διαταραχών. Στην εποχή μας, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες για την ανάλυση της σύνθεσης του φυτού καταδεικνύουν ότι το ginger ανακουφίζει από το μετεωρισμό, παρουσιάζει εφιδρωτικές και αντισπαμωδικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Χαμομήλι: Είναι γνωστό από την αρχαιότητα* για την αντιφλεγμονώδη, επουλωτική, σπασμολυτική, κατευναστική, αντισηπτική και μαλακτική του δράση.

Οι παστίλιες Digestil έχουν ευχάριστη γεύση. Χωρίς μέντα και ζάχαρη, με τη νέα γλυκαντική ουσία stevia είναι κατάλληλες για διαβητικούς, καθώς και για άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή.

Οι παστίλιες Digestil της Tilman κυκλοφορούν στα φαρμακεία από τη Lavipharm.

H Lavipharm είναι ένας ολοκληρωμένος Όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα.

* αναφορές του συναντώνται στον Γαληνό, ο οποίος αναφερόμενος στον Αρίστων-ιατρό προγενέστερο του Ιπποκράτη-αναφέρει πως παρασκεύαζε με το χαμομήλι φάρμακο που ονόμαζε «κωλικήν» και το συνιστούσε κατά «παντός άλγους». Το χαμομήλι χρησίμευε ως παυσίπονο, αντιπυρετικό και καταπραϋντικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι απειλές για την υγεία που καραδοκούν... στο νεσεσέρ



Οι πιθανοί κίνδυνοι από προϊόντα καλλωπισμού.

Μπορεί να νομίζεις ότι μέσα στο νεσεσέρ του μακιγιάζ σου κρύβονται τα μαγικά σου εργαλεία που σε μεταμορφώνουν στην απόλυτη θεά, όμως ταυτόχρονα κρύβονται και πολλοί κίνδυνοι για την υγεία σου αφού οι αλλεργίες και τα μικρόβια καραδοκούν κάθε φορά που το ανοίγεις.

Διάβασε παρακάτω ποιοι κίνδυνοι κρύβονται μέσα στο νεσεσέρ σου και προετοιμάσου ανάλογα...

Τα πινέλα του μακιγιάζ: Μην ξεχνάς ότι τα πινέλα του μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζονται κάθε μήνα.

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις μαλακά τα πινέλα του μακιγιάζ αλλά και να τα κάνεις να κρατήσουν περισσότερο είναι να τα καθαρίζεις επιμελώς χρησιμοποιώντας ένα απαλό σαμπουάν ή υγρό σαπούνι χεριών.

Πίεσε το απαλά με τα δάχτυλα σου προς τις τρίχες της βούρτσας προσθέτοντας και λίγο νερό και φρόντισε οι τρίχες της βούρτσας να έχουν φορά προς τα κάτω. Σκούπισε το με μια καθαρή πετσέτα και άφησε να στεγνώσει.

Αρωματικές αλλεργίες: Τα συντηρητικά στα καλλυντικά και ειδικά στα αρώματα προκαλούν πολύ συχνά αλλεργίες. Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα άρωμα φρόντισε να κάνεις πρώτα το τεστ στο χέρι σου για να δεις τη «γνώμη» που έχει και το δέρμα σου για το συγκεκριμένο άρωμα.

Πιο επίφοβα για τυχόν αλλεργίες είναι τα φρουτώδη, καλοκαιρινά αρώματα.

Επιβλαβή συστατικά: Ξέρεις άραγε τι συστατικά έχουν οι κρέμες που απλώνεις καθημερινά το πρόσωπό σου; Τα parabens και τα συντηρητικά μπορεί να αυξάνουν το χρόνο ζωής των καλλυντικών αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το δέρμα σου.

Τα συστατικά αυτά συνδέονται με ορμονολογικές διαταραχές και με καρκίνο του στήθους.

Γι’ αυτό φρόντισε να χρησιμοποιείς περισσότερο φυτικά καλλυντικά που έχουν συστατικά από φρούτα μέχρι λαχανικά.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαλογισμός ανακουφίζει από τη μοναξιά



Παράλληλα μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό.

Η μοναξιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και περισσότερο υποτιμημένες, απειλές για την υγεία των σημερινών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Carnegie Mellon και της Καλιφόρνια (UCLA), φαίνεται ότι ο διαλογισμός αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει τους μοναχικούς ανθρώπους να νιώσουν λιγότερη μοναξιά, ενώ παράλληλα βοηθά και την υγεία τους, μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Να σημειωθεί ότι η αυξημένη φλεγμονή έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση και την επιδείνωση πολλών καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40 υγιείς ενήλικες, 55-85 ετών οι οποίοι παρακολουθούσαν δίωρα σεμινάρια διαλογισμού σε εβδομαδιαία βάση, ενώ έκαναν καθημερινή εξάσκηση για μισή ώρα στο σπίτι τους.

Μετά από οχτώ εβδομάδες το «σκορ» μοναξιάς στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης των συμμετεχόντων ήταν πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με την έναρξη της έρευνας. Παράλληλα οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση στους δείκτες φλεγμονής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνα αποκαλύπτει μια υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, καθώς και των φλεγμονωδών νόσων στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain Behavior & Immunity


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπτώματα λοίμωξης ιού Δυτικού Νείλου



Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Έξαρση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναμένεται και φέτος, κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εφιστά την προσοχή ιδίως στα ηλικιωμένα και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα.

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου(West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά,άλογα) και τον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχειαναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματοςκαι σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινικήνόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δενεκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματαφεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση .

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.

Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου;

Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα του Δυτικού Νείλου;

Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή (Ισραήλ), την Ευρώπη, την Αυστραλία, ενώ το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

Από το 1996, μετά την πρώτη μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία, έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία). Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση. Το 2009 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα στην Ιταλία και εφέτος (2010) στην Πορτογαλία.

Εξάλλου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται περιστασιακά κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά και διαπιστώνεται η μόλυνση των κουνουπιών.

Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθώ αν κάνω μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση;

Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;

Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να κάνω χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα, αλλά και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι.

Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι αντιμετώπισης της τενοντίτιδας



Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης.

Η τενοντίτιδα, είναι μια πάθηση η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή στους τένοντες που βρίσκονται στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει τοπικός πόνος και περιορισμός των φυσιολογικών κινήσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω του έντονου πόνου υπάρχει διακοπή του νυχτερινού ύπνου.

Οι συνήθεις μορφές τενοντίτιδας είναι η τενοντίτιδα ώμου και του αγκώνα (επικονδυλίτιδα). Πολλές γυναίκες που κάνουν χειρονακτική δουλειά υποφέρουν από τα συμπτώματα της τενοντίτιδας.

Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται συνήθως, είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μετά από τη συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού, εφαρμογή πάγου, ξεκούραση και φυσικοθεραπεία.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω συμβουλών, έχουν σαν στόχο την μείωση της τοπικής φλεγμονής και του πόνου, ώστε η άρθρωση να γίνει πιο λειτουργική και να ανακτηθούν οι κινήσεις οι οποίες έχουν περιοριστεί. Ακολούθως γίνεται κινητοποίηση και ενδυνάμωση της περιοχής, ούτως ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση της κινητικότητας και της μυϊκής δύναμης. Στο πρόγραμμα της αποθεραπείας, εφαρμόζεται αναλγητική φυσικοθεραπεία όπως ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, deep friction(εγκάρσια μάλαξη) και κινητοποίηση. Επίσης δίνονται συγκεκριμένες ασκήσεις και διατάσεις των μυών για ανάπτυξη της ελαστικότητας και της μυϊκής αντοχής.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της όποιας μορφής τενοντίτιδας, είναι το κλειδί για την γρήγορη επανένταξη του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες. Στα αρχικά στάδια της πάθησης, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση της, ενώ όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα, γιατί συνοδεύεται με επιπλέον προβλήματα που ίσως να έχουν δημιουργηθεί λόγω της χρονιότητας του προβλήματος.

Κάποια από αυτά είναι, προσβολή αρθρώσεων, γειτονικών ή της αντίθετης πλευράς λόγω της αυξημένης καταπόνησης σε αυτά αλλά και πιθανή ρήξη τένοντα αφού η τριβή είναι αυξημένη λόγω της διόγκωσης από την φλεγμονή. Επιπλέον ο χρόνος της αποκατάστασης αυξάνεται αφού η επιβάρυνση της περιοχής είναι μεγαλύτερη.

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας και είναι και ο κύριος λόγος που περιορίζονται οι κινήσεις μιας άρθρωσης. Έτσι η έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση της πάθησης, είναι το κλειδί για γρήγορη και εύκολη αντιμετώπιση της τενοντίτιδας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «φαρμακείο» της φύσης



Τα φρούτα που μας προφυλάσσουν από προβλήματα υγείας.

Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να ψάξετε για τη θεραπεία. Βρίσκεται στο πιάτο σας, είναι δροσιστική και πλήρως απολαυστική.

Φρούτα

Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι τα φρούτα είναι μόνο νόστιμα και δροσιστικά, ήρθε η στιγμή ν' αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι 5 μερίδες φρούτων την ημέρα δημιουργούν μια φυσική ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε σοβαρές παθήσεις.

Ποιος θα το πίστευε πως τα βερίκοκα, τα κεράσια και το καρπούζι μπορούν να σας προστατέψουν από την εμφάνιση εκφύλισης ωχράς κηλίδας και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Ή ότι τα δαμάσκηνα και οι φράουλες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας προστατεύοντάς σας από ιούς.

Μάθετε, λοιπόν, ποια ελληνικά καλοκαιρινά φρούτα μπορεί να σας προφυλάξουν κι εκμεταλλευθείτε στο έπακρο το «φαρμακείο» της φύσης. Και γιατί όχι; Κάντε τη φρουτοσαλάτα τρόπο ζωής!

Ανανάς

Προφυλάσσει τα οστά. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Σε μία από τις μελέτες της, η δρ. Jeanne Freeland-Graves, καθηγήτρια Διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες έπασχαν από οστεοπόρωση εμφάνιζαν 33% λιγότερο μαγγάνιο στο αίμα τους σε σχέση μ' εκείνες που ήταν υγιείς.

Το μαγγάνιο του ανανά απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, ιδίως αν περιέχεται σε χυμό. Επιπλέον βοηθά στην πέψη. Περιέχει ένζυμα (π.χ. βρωμελίνη) που λειτουργούν ως χωνευτικά. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει τα μετεγχειρητικά οιδήματα και τις φλεγμονές.

Βερίκοκα

Κάνουν καλό στην όραση. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Α, που λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας τις βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι βλάβες μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Οι δύο αυτές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Το 20% των ασθενών παγκοσμίως που πάσχουν από καταρράκτη έχει χάσει την όρασή του.

Αμερικανικές έρευνες σε 50.000 νοσοκόμες έδειξαν ότι όσες είχαν υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Α στον οργανισμό τους, είχαν 40 % λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη. (Αναφερόμαστε κυρίως σε ποικιλίες με έντονο πορτοκαλί χρώμα και όχι με κίτρινο).

Έχουν όμως κι άλλα οφέλη αφού προστατεύουν την καρδιά. Περιέχουν β-καροτένιο, ουσία που προστατεύει την «καλή» χοληστερόλη από την οξείδωση, δημιουργώντας μια φυσική ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, καθώς και προβλήματα στην πέψη και την εκκολπωματική νόσο. Κι αυτό γιατί είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Δαμάσκηνα

Προφυλάσσουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Archives of Ophthalmology» έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων καθημερινά έχουν 36% μειωμένο κίνδυνο. Επιπλέον, λειτουργούν ως καθαρτικό.

Είναι πολύ καλή πηγή σορβιτόλης. Έρευνες δείχνουν πως ακόμα και μισό ποτήρι με έκχυμα από ξερά δαμάσκηνα μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, χάρη στη σορβιτόλη που έχει έντονη αντιδιαρροϊκή δράση. Γι' αυτό θα ήταν καλό να πίνετε το έκχυμα ανά δεύτερη μέρα.

Τέλος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Περιέχουν βιταμίνη C, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Κεράσια

Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Αυτό αποκάλυψαν έρευνες αμερικανών επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Michigan και του Johns Hopkins.

Οι φαινόλες που περιέχουν συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι φυτικές ίνες τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ακόμα διατηρούν τα δόντια υγιή. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο χυμός τους αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριακό ενάντια στην τερηδόνα. Επιπλέον, ανακουφίζουν από τους ρευματικούς πόνους καθώς και τη νεφρολιθίαση. Αυτό οφείλεται στα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν.

Τέλος, περιορίζουν την αϋπνία. Όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μελατονίνης, μιας φυσικής ορμόνης η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Ένα γραμμάριο κεράσια περιέχει 13,5 mg μελατονίνης.

Καρπούζι

Προλαμβάνει τις φλεγμονές, που με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν άσθμα, αρτηριοσκλήρυνση, διαβήτη και αρθρίτιδα. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α (β-καροτένιο και λυκοπένιο) και C και έχει αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, προφυλάσσει από τον καρκίνο. Αυτό οφείλεται στο λυκοπένιο.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι σε όσους είχαν εμφανίσει έναν συγκεκριμένο τύπο πολύποδα -που είναι ο προπομπός των περισσότερων καρκίνων του παχέος εντέρου- τα ποσοστά του λυκοπενίου στο αίμα ήταν 35% χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άτομα που δεν είχαν πολύποδα.

Τέλος, το καρπούζι μπορεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο μήλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα



Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά την εμμηνόπαυση.

Με δύο μήλα την ημέρα οι γυναίκες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους από το να πάθουν καρδιακή προσβολή, αναφέρει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μήλα μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα στις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, περίοδος κατά την οποία κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αν έτρωγαν μήλα κάθε μέρα επί έξι μήνες, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους μειώνονταν κατά ένα τέταρτο!

Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν «φυσική ανοσία» στις καρδιακές προσβολές, ενώ το ποσοστό εμφάνισής της είναι 66% μικρότερο συγκριτικά με τους άντρες.

Από την ηλικία των 50 όμως και μετά το ποσοστό επικινδυνότητας αυξάνεται ραγδαία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένοι άντρες αντιμέτωποι με τη μοναξιά



Το ένα τρίτο αυτών άνω των 75 περνά πάνω από 12 ώρες χωρίς συντροφιά.

Πάνω από το ένα τρίτο των ηλικιωμένων αντρών, άνω των 75 ετών, δηλώνει ότι νιώθει μοναξιά, αναφέρει νέα έρευνα που διεξήγαγε ο φιλανθρωπικός οργανισμός WRVS.

Το 36% αυτών που ζουν μόνοι τους είναι δυστυχισμένοι και περνούν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα μόνοι τους. Μάλιστα, είναι πιο μοναχικοί από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας με εκείνους ενώ δεν εκμυστηρεύονται τα συναισθήματά τους σε συγγενικά τους πρόσωπα και φίλους.

Οι άνδρες τρίτης ηλικίας απομονώνονται κοινωνικά, με το 41% αυτών να έχει δύο ή λιγότερες συζητήσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο την ημέρα ενώ το 3% δεν έχει κανέναν για να συζητήσει οτιδήποτε.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, καθώς οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι και μοναχικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός ότι το 54% των μοναχικών ανδρών παραδέχονται ότι νιώθουν κατάθλιψη, αλλά το 75% αυτών δεν έχει αναζητήσει ποτέ βοήθεια από ειδικούς.

Το 85% αυτών δήλωσε ότι ένιωθε καλύτερα ύστερα από μια συνάντηση με φίλους ή συγγενείς.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε (ποσοστό 21%) δήλωσαν ότι δεν είχαν βγει από το σπίτι τους για μέρες και το 9% πως δεν τρεφόταν σωστά.

Ένας στους οκτώ παραδέχτηκε ακόμη ότι ανησυχούσε για την ψυχική του υγεία, καθώς δεν είχαν κάποιον για να μιλήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τρενάκι του φτερωτού τρόμου



Ένα παιδί χτυπήθηκε στο πρόσωπο από... περιστέρι.

Ο 12χρονος Σέιν Μάτους από το Νιου Τζέρσεϊ, απολάμβανε τη βόλτα του σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ όταν κάτι τον χτύπησε με δύναμη στο πρόσωπο.

«Δεν κατάλαβα τι ήταν. Ένιωσα έναν πολύ δυνατό πόνο και σκέφθηκα ότι κάποιος κακοήθης μου έριξε μία μπάλα του μπέιζμπολ ή κάτι τέτοιο. Μετά κατάλαβα ότι είχα κάτι παράξενο στο στόμα μου. Πούπουλα! Με είχε χτυπήσει ένα περιστέρι!», λέει ο μικρός, ο οποίος έχει ακόμη στο πρόσωπο και στο λαιμό μελανιές από την... επίθεση του πτηνού.

Το περιστέρι δεν βγήκε ζωντανό από τη σύγκρουση. «Όλο το βαγονάκι ήταν γεμάτο φτερά και αίματα», λέει χαρακτηριστικά ο Σέιν και προσθέτει ότι αν είχε χτυπηθεί λίγα εκατοστά πιο πάνω, θα είχε χάσει το μάτι του.



Διαβάστε περισσότερα...

Το αγόρι που δεν μπορεί να ιδρώσει



Ο Φρεντ κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πάθει θερμοπληξία.

Όταν κάνει ζέστη ο 3χρονος Φρεντ Τζέιμς δεν μπορεί να τρέξει και να παίξει σαν οποιοδήποτε άλλο παιδί. Η μητέρα του φροντίζει να του βρέχει τα ρούχα και να έχει κοντά του ανεμιστήρες.

Ο Φρεντ πάσχει από μία πολύ σπάνια, αλλά και πολύ σοβαρή πάθηση: γεννήθηκε χωρίς ιδρωτοποιούς αδένες. Το σώμα του δεν μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας και το παιδάκι κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία, ακόμη και όταν δεν κάνει πολλή ζέστη.

Οι γονείς του Φρεντ κατάλαβαν από την αρχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μωρό τους. Ο μικρός λιποθυμούσε από τους πρώτους μήνες της ζωής του και όταν ήταν δέκα μηνών, έπαθε μία σοβαρή κρίση υπερθερμίας που τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Τότε οι γιατροί διέγνωσαν την πάθησή του, η οποία είναι ανίατη και συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα: το δέρμα του είναι ξηρό και ευαίσθητο, τα δόντια του είναι αιχμηρά και τα μαλλιά του αδύναμα και αραιά.

Παρά τα προβλήματα, ο μικρούλης είναι γεμάτος ζωή και όρεξη για παιχνίδι. Επειδή, όμως, είναι ακόμη μικρός για να καταλάβει τι είναι αυτό που του συμβαίνει, χρειάζεται συνεχώς επίβλεψη και προστασία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εννιάχρονος γρονθοκοπούσε νήπια



Οι κάμερες ασφαλείας πρόδωσαν τον μικρό τραμπούκο.

Ένα εννιάχρονο αγόρι τρομοκρατούσε επί μία εβδομάδα τα νήπια που είχαν την ατυχία να βρεθούν μαζί του, σε παιδικό σταθμό του Μισισιπί των ΗΠΑ.

Ο μικρός, κάθε φορά που οι νηπιαγωγοί είχαν αλλού στραμμένη την προσοχή τους, κλωτσούσε, γρονθοκοπούσε και... δάγκωνε τα άλλα παιδιά, που είναι πολύ μικρότερά του.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ο 9χρονος διδάσκεται κατ’ οίκον και περνούσε στον παιδικό σταθμό τις ώρες που εργαζόταν η μητέρα του.

Η «δράση» του μικρού τραμπούκου αποκαλύφθηκε όταν ένας πατέρας πήγε στον παιδικό σταθμό για να διαμαρτυρηθεί για τα τραύματα που έφερε η μικρή κόρη του.

Ο Τζέιμι Γουίλιαμς ζήτησε από τη διεύθυνση να εξετάσει τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας. Το βίντεο επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει η μικρή στον πατέρα της: ο 9χρονος, με κάθε ευκαιρία, κατάφερνε χτυπήματα Κουνγκ-Φου και γροθιές στα παιδάκια!

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο υπάλληλοι του σταθμού και οι έρευνες συνεχίζονται.





Διαβάστε περισσότερα...

Κίνηση ανθρωπιάς από τα Ζωνιανά



Έφτιαξαν τυρί ενός τόνου και το μοίρασαν σε φτωχούς
.
Μια ξεχωριστή γιορτή πραγματοποιείται απόψε το βράδυ στα Ζωνιανά. Σε μια κίνηση ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς οι Μυλοποταμίτες κτηνοτρόφοι έκοψαν το γιγάντιο τυρί βάρους ενός τόνου που έφτιαξαν προκειμένου να μοιραστεί σε ανθρώπους που περνούν δύσκολες ώρες λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία των κατοίκων του ορεινού χωριού και του πολιτιστικού συλλόγου το τυρί μοιράστηκε στον κόσμο που έδωσε το παρόν στην Γιορτή Βοσκού και Τυριού που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά στα Ζωνιανά.

Για πρώτη φορά, η συγκεκριμένη γιορτή έχει αμιγώς κοινωνικά χαρακτηριστικά, σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός.

Μάλιστα, στην πλατεία του χωριού, έχει τοποθετηθεί ένα ταμείο για όποιον θέλει να ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που προσφέρει τρόφιμα σε ανθρώπους που αδυνατούν να ... τα βγάλουν πέρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην πλατεία των Ζωνιανών και εκεί θα κοπεί το τυρί που έχει παρασκευαστεί από τους τυροκόμους της περιοχής και τώρα ωριμάζει.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις από τα εδέσματα που έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού αλλά και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.


Πηγή: http://prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφύλαξη από τις δερματοπάθειες



Η «σκοτεινή πλευρά» του ήλιου.

Ήλιος - θάλασσα - παραλίες, τρία στοιχεία… σήμα-κατατεθέν της πατρίδας μας. Πριν αφεθούμε, όμως, στην επίδραση του ήλιου το καλοκαίρι, ας θυμηθούμε το αρχαίο ρητό: «Μέτρον άριστον».

Ο ήλιος, από φίλος και ζωογόνος πηγή, μπορεί να μας δείξει τη «σκοτεινή του πλευρά» και να αποβεί επικίνδυνος εχθρός. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, το λευκό χρώμα του δέρματος ήταν δείγμα αριστοκρατικής καταγωγής και πρότυπο ομορφιάς. Με τα χρόνια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και η μόδα επιβάλλει μαυρισμένο σώμα. Έτσι, κάθε χρόνο βλέπουμε νεανικά κυρίως σώματα, ξαπλωμένα στις παραλίες επί ώρες κάτω από τις καυτές ηλιακές ακτίνες, να αψηφούν τις βλαπτικές επιδράσεις. Οι επιπτώσεις από την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

- στις οξείες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται άμεσα και σύντομα μετά την έκθεση στον ήλιο, και
- στις χρόνιες, δηλαδή αυτές που εκδηλώνονται αργότερα.

Οι οξείες επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα είναι το ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και η επέκτασή του, δηλαδή το ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, υπάρχουν και λιγότερο συχνές αντιδράσεις, όπως οι φαρμακευτικές δερματοπάθειες, οι οποίες είναι εξανθήματα που εμφανίζονται μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και, εν συνεχεία, την έκθεση στον ήλιο. Τέτοια φάρμακα είναι μερικά αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες - σουλφοναμίδες), ηρεμιστικά, ορμόνες, διουρητικά κ.ά. Επίσης, στις οξείες αντιδράσεις μπορούν να συμπεριληφθούν και οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (πανάδες) που μπορούν να δημιουργηθούν μετά τη χρήση αρωμάτων και άλλων ουσιών.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Οι πλέον επικίνδυνες βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου είναι οι χρόνιες, οι οποίες χωρίζονται επίσης σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους καρκίνους του δέρματος (επιθηλιώματα και κακόηθες μελάνωμα) και στη γήρανση του δέρματος με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της (ρυτίδες, δυσχρωμικές αλλοιώσεις, ξηρότητα, ευρυαγγείες κ.λπ.).

Τα συνηθέστερα καρκινώματα του δέρματος είναι τα επιθηλιώματα (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό), όπως επίσης και οι προκαρκινικές ακτινικές υπερκερατώσεις. Τα καρκινώματα αυτά είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής δράσης του ήλιου στο δέρμα, γι’ αυτό εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, που λόγω επαγγέλματος εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο (αγρότες, ναυτικοί κ.λπ.). Τα καρκινώματα αυτά εντοπίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (πρόσωπο). Το κακόηθες μελάνωμα είναι το βαρύτερο καρκίνωμα του δέρματος και συνδέεται όχι τόσο με την αθροιστική δράση του ήλιου στο δέρμα, αλλά περισσότερο με τη διαλείπουσα έκθεση σε αυτόν, δηλαδή με την απότομη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Επίσης, συνδέεται και με τα έντονα ηλιακά εγκαύματα κυρίως της παιδικής ηλικίας.

Η προφύλαξη

Για την προστασία από τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα προτείνεται ο παρακάτω δεκάλογος:

Απόφυγε τον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Προγραμμάτισε τις υπαίθριες δραστηριότητές σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Χρησιμοποίησε καπέλο, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια όταν είσαι στον ήλιο. Οι ομπρέλες, οι τέντες κ.λπ. προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο και μην ξεχνάς να το απλώνεις πάλι στο σώμα σου κάθε 2 ώρες εφόσον παραμένεις στον ήλιο. Θυμήσου ότι το αντηλιακό πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται μετά το κολύμπι, την εφίδρωση κ.λπ.

Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς το αντηλιακό ακόμα και όταν έχει ελαφρά συννεφιά. Ένα μεγάλο ποσοστό ηλιακών ακτινών περνά μέσα από τα σύννεφα.

Άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος (αγρότες, ναυτικοί, προπονητές, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα) πρέπει να χρησιμοποιούν το αντηλιακό κάθε μέρα.

Αν αναπτύξεις αλλεργική αντίδραση στο αντηλιακό, άλλαξέ το. Κάποιο από τα υπάρχοντα αντηλιακά θα είναι κατάλληλο για σένα.

Πρόσεχε τις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο, ακόμα και το νερό, αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Το να μένεις στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία.

Κράτησε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο. Άρχισε να χρησιμοποιείς αντηλιακό για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών.

Δίδαξε τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τον ήλιο (καπέλο, Τ-shirt). Η βλαπτική επίδραση του ήλιου αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.

Κακόηθες μελάνωμα: η μεγάλη απειλή

Σε αντίθεση με το παρελθόν (πριν από το 1970), οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με κακόηθες μελάνωμα (ΚΜ) δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, σήμερα τα νέα για την αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου δείχνουν αισιόδοξα. Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση 3%-7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων. Μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και περίπου 14.000 θάνατοι (55% άνδρες και 45% γυναίκες). Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ΚΜ αυξάνεται σημαντικά αν συντρέχουν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ανοιχτό χρώμα δέρματος ιδιαίτερα, αν συνυπάρχει με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά.
Ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού ΚΜ. Δηλαδή να έχει μελάνωμα κάποιος στενός συγγενής ή ο ίδιος ο ασθενής να έχει παρουσιάσει παλαιότερα ΚΜ.

Μεγάλος αριθμός ελιών (σπίλων) στο δέρμα και ιδιαίτερα κάποιων ξεχωριστών σπίλων (δυσπλαστικών ή άτυπων σπίλων). Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα ξεχωρίσει τους σπίλους και την επικινδυνότητά τους.
Παρατεταμένη και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και κυρίως πολλά ηλιακά εγκαύματα, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
Επίσης, υπερβολική χρήση solarium.

Τα περισσότερα ΚΜ μπορούν να διαγνωστούν πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή τους. Είναι δυνατόν να εμφανιστούν σαν μια νέα ελιά στο δέρμα (8 στα 10 ΚΜ εμφανίζονται έτσι) ή να αναπτυχθούν σε προϋπάρχουσα ελιά που αλλάζει ξαφνικά μέγεθος, χρώμα, υφή, περιφέρεια, αιμορραγεί κ.λπ. Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα πρέπει να ελέγξει την ύποπτη ελιά και, με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης και της χαρτογράφησης, θα αποφασίσει εάν πρέπει να γίνει αφαίρεση και βιοψία.

Η αντιμετώπιση

Ποιο είναι το μέλλον για κάποιον με διάγνωση ΚΜ; Κατ’ αρχάς υπάρχει μεγάλη και κατανοητή ανησυχία για την πιθανότητα κακής εξέλιξης. Ευτυχώς, αυτή δεν είναι η αλήθεια. Για ένα λεπτό ΚΜ, που βρίσκεται στην αρχή του, η χειρουργική αφαίρεση φέρνει τις περισσότερες φορές και την πλήρη ίαση. Γι’ αυτό είναι φανερό ότι όσο πιο πρώιμη είναι η διάγνωση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα: η πρώιμη διάγνωση αποτελεί το καλύτερο όπλο στην αντιμετώπιση του ΚΜ. Μία σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του ΚΜ είναι και ο έλεγχος του λεμφαδένα «φρουρού», δηλαδή του λεμφαδένα στον οποίο καταλήγουν τα λεμφαγγεία της περιοχής του ΚΜ. Ο έλεγχος του φρουρού λεμφαδένα γίνεται με απλό τρόπο και καθορίζει στη συνέχεια την επιπλέον της χειρουργικής εκτομής.

Θεραπεία

Στο σύγχρονο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του ΚΜ, ιδιαίτερα των πιο προχωρημένων μορφών, έχουν προστεθεί αρκετά φάρμακα και μέθοδοι. Η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία με φάρμακα που δρουν στο ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, έχει χρησιμοποιηθεί με σχετική επιτυχία. Η πιο συνηθισμένη μορφή ανοσοθεραπείας είναι οι ενέσεις interferon (INF) alpha-2b. Η θεραπεία είναι εγκεκριμένη και πρέπει να αναφερθεί ότι 10%-16% των ασθενών με προχωρημένο ΚΜ ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ενώ ένα 60% έχει σημαντική επιμήκυνση της επιβίωσης.

Μία άλλη μορφή ανοσοθεραπείας είναι τα εμβόλια, που όμως βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας. Η έρευνα για τη θεραπεία των προχωρημένων μορφών μελανώματος συνεχίζεται. Η στοχευμένη ανοσοθεραπεία (targeted immunotherapy) με κύριους εκπροσώπους τις ουσίες ipilimumab και imatinib έχουν εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα τόσο ως μονοθεραπείες όσο και ως συνδυαστικές θεραπείες. Οι παραπάνω θεραπείες, όπως επίσης και η πολύ σύγχρονη γονιδιακή θεραπεία, βρίσκονται υπό συνεχή έρευνα δημιουργώντας πολλές βάσιμες ελπίδες στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...