Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι αρνητικές συνέπειες των αντιβιοτικών



Τα μικρόβια ισχυροποιούνται από την κατάχρηση φαρμάκων.

Σήμα κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, για την ανθεκτικότητα ιών που δεν καταπολεμούνται ακόμη και με ιδιαίτερα ισχυρά αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν ετησίως, λόγω μολύνσεων από ιούς.

Τα σούπερ μικρόβια ισχυροποιούνται από το γεγονός ότι - κυρίως οι Ελληνες πολίτες, για ψύλλου πήδημα παίρνουμε αντιβίωση, αλλά και από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις φαρμακοβιομηχανίες να αναπτύξουν καινούρια φάρμακα για την καταπολέμηση των ιών.

Είναι ενδεικτικό ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, βρίσκονται μεταξύ των χωρών με υψηλό δείκτη αντίστασης στα αντιβιοτικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τέχνη origami στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



Πρόγραμμα για παιδιά με ελεύθερη είσοδο
.
Να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά της «τέχνης του χαρτιού» αναλαμβάνει αύριο Κυριακή ο εκπαιδευτικός - εικαστικός της τέχνης Origami, Δημήτρης Δάλας.

Μέσω προβολής διαφανειών θα δείξει στα παιδιά πώς από τον 6ο αιώνα Κινέζοι και Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα για τα παιδιά τους. Κατόπιν με την καθοδήγησή του, θα γίνει εικαστικό εργαστήρι και τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους έργο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 8-12 χρόνων.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα

Ώρες διεξαγωγής: 11:00-12:00 π.μ. ή 12:10-13:10

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724 , 210 8271717

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν. Ελεύθερη είσοδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Το αργό περπάτημα αποκαλύπτει… άνοια



Τι δείχνει η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε.

Η ταχύτητα με την οποία κάποιος περπατά μπορεί να συμβάλει στην πρόβλεψη της πιθανότητας να εμφανίσει άνοια αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η δύναμη της λαβής στη μέση ηλικία συνδέεται με την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διακριβωθεί ακριβώς τι συμβαίνει.

Οι ειδικοί λένε πως τα ευρήματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα αλλά χρειάζεται να μελετηθούν περισσότερο.

Η σύνδεση του αργού βαδίσματος με την υγεία είχε διαπιστωθεί και παλαιότερα. Έρευνα του 2009 είχε εντοπίσει έναν ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στη χαμηλή ταχύτητα βαδίσματος και τους θανάτους από καρδιακή προσβολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια του αυτισμού;



Μελέτη του νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης.

Οι γιατροί ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μωρά 9 μηνών, τα οποία είχαν ιστορικό αυτισμού στην οικογένειά τους, ώστε να καταφέρουν να διαγνώσουν τα σημάδια που θα προειδοποιούσαν για αυτιτιστική συμπεριφορά. Πρόκειται για μια μελέτη από το νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής:

Ως την ηλικία των 2- 3 μηνών: Το μωρό σας δεν δειχνει να έχει οπτική επαφή με πρόσωπα και αντικείμενα.

Ως την ηλικία των 3 μηνών: Δεν σας χαμογελάει

Ως την ηλικία των 6 μηνών: Δε γελάει

Περίπου ως την ηλικία των 8 μηνών: Δεν σας παρακολουθεί με το βλέμμα του ενώ απομακρύνεστε

Ως την ηλικία των 9 μηνών: Δεν έχει ξεκινήσει να «μπεμπεκίζει», δηλαδή να επαναλαμβάνει συλλαβές.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερθερμία για την καταπολέμηση του καρκίνου



Κερδίζει έδαφος η πρωτοποριακή μέθοδος.

Πρωτοπορεί η Θεσσαλονίκη στην εφαρμογή της ολοσωματικής υπερθερμίας, μιας μεθόδου για την αντιμετώπιση του καρκίνου η οποία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από το φυσιολογικό και η οποία δεν έχει παρενέργειες.

Η μέθοδος της υπερθερμίας, που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη από το υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται στην Αθήνα στο νοσοκομείο Αττικόν και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης ενώ σε λίγους μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Με τη μέθοδο της υπερθερμίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η μέθοδος όταν μπορεί να εφαρμοστεί είτε τοπικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε μία περιοχή, είτε ολοσωματικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα.

Η περιοχική ή τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου για 3 - 4 ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά.

Σήμερα η υπερθερμία χαρακτηρίζεται ως ο τέταρτος πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και τη χειρουργική. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που συνδυάζουν την υπερθερμία με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία επιβεβαιώνουν τη συνεργική δράση όλων αυτών με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Παγκοσμίως έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν περισσότερες από 3000 μονάδες υπερθερμίας και κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες συνεδρίες σε συνεργασία με ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές , βοηθώντας και ενισχύονται τους ασθενείς που πάσχουν από κάθε μορφή καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο έρωτας είναι εθιστικός



Το ερωτικό πάθος «χρησιμοποιεί» τις ιδίες περιοχές εγκεφάλου με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Νευροεπιστήμονες του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook εξέτασαν μέσω μαγνητικού τομογράφου τους εγκεφάλους 10 γυναικών και 7 αντρών που υποστήριζαν ότι ήταν πολύ ερωτευμένοι. Η σχέση των συμμετεχόντων διαρκούσε από ένα μήνα μέχρι δύο χρόνια.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες των συντρόφων τους, καθώς και φωτογραφίες προσώπων που τους έμοιαζαν. Διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος των ερωτευμένων συντρόφων παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στα κέντρα που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την κινητοποίηση, ακόμη και όταν τους έδειχναν τη φωτογραφία του συντρόφου τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το ερωτικό πάθος και ο εθισμός στα ναρκωτικά ενεργοποιούν περίπου τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. Ο Arthur Aron, ψυχολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook δήλωσε: «Ο παθιασμένος έρωτας "χρησιμοποιεί" το ίδιο σύστημα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ένας άνθρωπος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι σκάλες σώζουν χρόνο και βελτιώνουν την υγεία



Οδηγούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και νομίζετε ότι οι σκάλες απλά σας καθυστερούν, μάλλον πρέπει να βρείτε μια νέα δικαιολογία για να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, αφού σύμφωνα με στατιστικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι από τις σκάλες φθάνει κανείς γρηγορότερα στον προορισμό του.

Οι ερευνητές ενός Καναδικού νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι, όσοι γιατροί ανέβαιναν από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιούν το ασανσέρ του κτιρίου, εξοικονομούσαν καθημερινά περίπου 15 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο τους. Οι σκάλες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές, δεδομένου ότι δεν υπήρχε χρόνος αναμονής όπως για τον ανελκυστήρα.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους να βρίσκουν τρόπους ώστε να προσθέτουν «βοηθητικές» για την υγεία καθημερινές ασκήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα μικρών αποστάσεων από το χώρο στάθμευσης μέχρι τον τελικό προορισμό ή την παράβλεψη του ασανσέρ και τη χρήση σκάλας.

Στη μελέτη μετρήθηκαν οι χρόνοι που χρειάστηκαν μερικοί γιατροί για να μεταβούν με τις σκάλες –όχι τρέχοντας- σε έναν όροφο και οι αντίστοιχοι όταν πήγαιναν με τον ανελκυστήρα. Αν και η μεγαλύτερη και πιο κουραστική απόσταση ήταν από το ισόγειο προς τον έκτο όροφο, αποδείχθηκε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση «τα πόδια» είναι πιο γρήγορα από την τεχνολογία! Κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 13 δευτερόλεπτα από τον έναν όροφο στον άλλο, ενώ το ασανσέρ έκανε 37!

Ο γιατρός Philippe Meyer, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συμφώνησε με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες κάθε ημέρα, μη έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ασανσέρ, εμφανίζουν σημαντικότερα καλύτερη κατάσταση υγείας από εκείνους που κάνουν το δεύτερο, παρουσιάζοντας μείωση του σωματικού λίπους, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και της «κακής» χοληστερόλης LDL.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαι και εγώ Έλληνας»!




Στους δρόμους βγαίνουν το Σάββατο οι «Αγανακτισμένοι» του κόσμου.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας διοργανώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες το Σάββατο, για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και τα μέτρα που έχει επιβάλλει το νέο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στο διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό επισημαίνεται ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, οι «Αγανακτισμένοι» αναφέρουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα», τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητά την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις συμπαράστασης θα γίνουν το Σάββατο στις 14:00 (τοπική ώρα κάθε χώρας).

Την ίδια ώρα, κινητοποίηση προγραμματίζεται ακόμη και στη Νέα Υόρκη το Σάββατο στις 14:00 στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Στον διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com ευρωπαίοι πολίτες υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος οι αφροδισιακές τροφές



Δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα» διέγερσης.

Ο όρος «αφροδισιακό» σημαίνει πως μία ουσία έχει την ιδιότητα να διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία. Μέσα στους αιώνες πολλά ποτά, φαγητά και «μαγικά φίλτρα» έφεραν την φήμη του αφροδισιακού. Από διατροφική άποψη, τροφές όπως τα στρείδια, τα καρύδια, το μέλι και ο βασιλικός πολτός φέρουν μία σχετική φήμη για αφροδισιακές ιδιότητες.

Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ανδρικής και γυναικείας λίμπιντο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει την αφροδισιακή δράση συγκεκριμένων τροφίμων. Αυτό είναι αρκετά αναμενόμενο αφού ως άνθρωποι είμαστε πολύ σύνθετοι οργανισμοί.

Η σεξουαλική συμπεριφορά ρυθμίζεται άμεσα και με πολύ ακαριαίο τρόπο από πολλούς παράγοντες, κυρίως μη διατροφικούς. Οπτικά ερεθίσματα, ήχοι, μυρωδιές, οικειότητα είναι θεμελιώδη για την σεξουαλική διέγερση. Αν ήταν να βάλουμε μία ιεραρχία σημαντικότητας στο τι μας διεγείρει σεξουαλικά ίσως το πιο σημαντικό να είναι το οπτικό ερέθισμα. Κάποια συμπληρώματα όπως ο Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus Terrestris) υποτίθεται πως αυξάνουν την τεστοστερόνη και έμμεσα την libido αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους.

Το φαινόμενο «αντι-κούκου»

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η αυξημένη τεστοστερόνη στον άνδρα δεν λέει πολλά από μόνη της έτσι κι αλλιώς. Αυτό που είναι γνωστό στην προπαίδευση στο στρατό ως το «φαινόμενο αντι-κούκου» είναι πολύ αντιπροσωπευτικό να καταλάβουμε τι γίνεται.

Με την υπόθεση πως οι περισσότεροι που κατατάσσονται έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούμε να υποψιαστούμε γιατί οι περισσότεροι παραπονιούνται για μειωμένο αριθμό στύσεων κατά την διάρκεια της προπαίδευσης. Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στο οπτικό σκέλος. Με άλλα λόγια, όταν κλειδώνεις πολλούς άντρες μαζί για αρκετές μέρες χωρίς να έχουν κανένα ενδιαφέρον οπτικό ερέθισμα τότε είναι επόμενο κάποιοι να νομίζουν ότι το φαγητό έχει κάποια επίδραση στις ορμόνες τους.

Σεξουαλική επιλογή μέσω διατροφής
Η Φυσική Επιλογή είναι μία από τις βασικές ιδέες της βιολογίας. Και η Σεξουαλική Επιλογή είναι στοιχείο αυτής. Όπως είχε γράψει και ο Κάρολος Δαρβίνος στην «Καταγωγή του ανθρώπου και η σεξουαλική επιλογή» : «Ο σεξουαλικός αγώνας είναι δύο ειδών, είναι μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, γενικότερα μεταξύ των αρσενικών, με στόχο να απομακρύνουν ή να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους, με τα θηλυκά να παραμένουν παθητικά, και στην άλλη του μορφή μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, είναι ο αγώνας να γοητεύσουν το αντίθετο φύλο (τα θηλυκά), τα οποία δεν μένουν παθητικά αλλά διαλέγουν τους πιο συμβατούς συντρόφους».

Είναι τεκμηριωμένο πως τα άκρα στο βάρος, είτε μιλάμε για παχυσαρκία είτε για λιποβαρή άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας, οπότε είναι ασφαλές να πούμε πως η διατροφή επηρεάζει και απευθείας την φυσική επιλογή και με πλάγιο τρόπο μέσω της σεξουαλικής επιλογής.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο σεξουαλικής επιλογής, η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή και την λίμπιντο αλλά ούτε είναι καθοριστικά, ούτε τα μόνα που επηρεάζουν τις επιλογές μας. Λόγω της συνθετότητάς μας, η καλή διατροφή και η εμφάνιση είναι ένα από τα πολλά συστατικά του τι είμαστε. Τι σκεφτόμαστε, πώς το εκφράζουμε, το χιούμορ (ειδικά για τους άντρες) και άλλοι παράγοντες όπως το κοινωνικό-οικονομικό προφίλ δημιουργούν ένα πολύ σύνθετο μείγμα από πολλές μεταβλητές οι οποίες είναι αδύνατο να απομονωθούν.

Συμπέρασμα

Είτε μας αρέσει είτε όχι, «μαγικό φίλτρο» σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η διάθεση για σεξ, δεν υπάρχει, και συνήθως τα πράγματα δεν φτιάχνονται με μερικά στρείδια και μέλι. Δεν είναι κακό να τρώμε στρείδια ή μέλι απλά δεν είναι απαραίτητο να φάμε κάτι ξεχωριστό για να ευχαριστηθούμε το σεξ.

Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές και τα αποτελέσματα τους, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πολλοί παράγοντες περιπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και η διατροφή δεν είναι πάντα τόσο καθοριστική. Με αυτά κατά νου, η καλή διατροφή παίζει ρόλο σε συστεμικό επίπεδο, δρώντας αθροιστικά σε θέματα ρύθμισης της υγείας, των ορμονών του φύλου, στην διάθεση και στην εμφάνιση.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν το παιδί τους να πεθάνει από καρκίνο



Χρήστες ναρκωτικών οι γονείς που του στερούσαν τη φαρμακευτική αγωγή
.
Με οκτώ χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν ασυνείδητοι γονείς από το Οχάιο των ΗΠΑ, που στέρησαν από το οκτάχρονο αγοράκι τους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειαζόταν προκειμένου να σωθεί από καρκίνο.

Οι Monica Hussing και ο William Robinson, επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα, όμως το δικαστήριο τελικά τους καταδίκασε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Οι γονείς ήταν και οι δύο χρήστες ναρκωτικών.

Παρόλα αυτά υπήρξαν κατηγορίες από τα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας, ότι το παιδί υπέφερε για πάνω από δύο χρόνια, ότι οι αδένες στο λαιμό του είχαν πρηστεί και ότι εξέφραζε αφόρητους πόνους.

Η αδελφή της κατηγορούμενης στάθηκε εναντίον της και είπε στο δικαστήριο ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει την οικογένεια και η Monica Hussing το αρνήθηκε. «Η αδερφή μου προτιμούσε να παίρνει ναρκωτικά παρά να βοηθάει το παιδί της», είπε.

Η μόνη που υπερασπίστηκε τους δύο κατηγορούμενους ήταν η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας η οποία είπε ότι «ο αδερφός της έπαιζε και ήταν σε θέση να κάνει ό,τι όλα τα παιδιά της ηλικίας του». Μάλιστα μετά από την κατάθεσή της ο δικαστής της ζήτησε να επαναλάβει τις δηλώσεις της κοιτάζοντας μία φωτογραφία του αδερφού της με σκοπό να της εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανής ψευδορκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Μάιο ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης



Από 24 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου η κατάθεση των αιτήσεων.

Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων προκηρύσσεται ο 22ος διαγωνισμός για την εισαγωγή στην, ενιαία πλέον, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 και 27 Μαΐου 2012.

Όπως αναφέρει η απόφαση, στη νέα εκπαιδευτική σειρά θα λειτουργήσει ένα ενιαίο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης, ο αριθμός των εισακτέων ορίστηκε στους 80, ενώ με την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ θα καλύψουν ανάγκες της κεντρικής και της αποκεντρωμένης διοίκησης, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ιδιώτες, αλλά και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, που κατέχουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής και οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις διορισμού σε δημόσια υπηρεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταχωρίσουν από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στην αίτηση συμμετοχής, η οποία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΚΔΔΑ (ekdd.gr), στο σύνδεσμο «Εισαγωγικός Διαγωνισμός». Η αίτηση, υπογεγραμμένη και μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πρέπει την ίδια προαναφερόμενη περίοδο να ταχυδρομηθεί επί αποδείξει ή να κατατεθεί αυτοπροσώπως στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Πειραιώς 211, 177 78, Ταύρος.

Το προκαταρκτικό στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων υποχρεωτικά στα ακόλουθα μαθήματα και στις παρακάτω ημερομηνίες:

- Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους: Σάββατο 26 Μαΐου 2012

- Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική: Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κατά το τελικό στάδιο η εξέταση περιλαμβάνει υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στο γνωστικό πεδίο «Δημόσια Διοίκηση» και γραπτή και προφορική εξέταση σε ένα ακόμη γνωστικό πεδίο επιλογής από τα παρακάτω:

1. Περιβάλλον - Ποιότητα Ζωής

2. Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις

3. Εφαρμοσμένη Πληροφορική

4. Κοινωνική Διοίκηση

5. Οικονομική του Χώρου και Περιφερειακή Πολιτική

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους μεταξύ της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής.

Οι ώρες και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερομένους με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο κτίριο και στον ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της ΕΣΔΔΑ: 213 1306 238, 213 1306 257, 213 1306 242, 213 1306 455 και 213 1306 310.

Επίσης, μπορούν να απευθύνονται στο Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ στη Θεσσαλονίκη (Ι. Κωλέττη 25 Δ') στα τηλέφωνα: 231 3321 170, 231 3321 104.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των Ελλήνων οι ομογενείς



Δημιουργήθηκε «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό».

Αρκετές πρωτοβουλίες λαμβάνονται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα τον τελευταίο καιρό για να βοηθηθούν κυρίως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας μας που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Μεγάλοι ομογενειακοί φορείς, ΜΜΕ και νεοϊδρυθείσες οργανώσεις διεξάγουν εράνους, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και καλούν τον κόσμο να επισκεφθεί την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με εγκύκλιο του προς την Ομογένεια, ανακοινώνει τη δημιουργία «Ταμείου Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η οικονομική κρίση πού έχει κλυδωνίσει την Ευρώπη και επηρέασε βαθειά την Ελλάδα, έχει πάρει διαστάσεις όπου η ταλαιπωρία των αθώων και η δοκιμασία των απλών ανθρώπων καλεί προς άμεση και ουσιαστική βοήθεια».

«Οι οικογένειες πολλών εξ ημών έχουν ρίζες στην Ελλάδα και πολλοί από μας έχουμε συγγενείς και φίλους οι οποίοι βιώνουν τη στέρηση, φαινόμενο πού έχει να παρουσιασθεί στη χώρα αυτή από τη σκληρή εποχή της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική τονίζει ακόμη ότι η ανταπόκριση στο κάλεσμα για τον έρανο πρέπει να είναι άμεση και γενναιόδωρη, προσθέτοντας:

«Ενήμεροι της σκληρής αυτής πραγματικότητας, οφείλουμε να ανταποκριθούμε προσφέροντας αληθινή και συγκεκριμένη βοήθεια στα αδέλφια μας μέσω άξιων εμπιστοσύνης ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών οργανισμών που συνδέονται με την Εκκλησία και οι οποίοι θα βοηθήσουν άμεσα τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες».

Τέλος, όπως σημειώνει, για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό», επισημαίνοντας ότι επιπλέον, η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έχει ήδη απευθύνει προς τις τοπικές οργανώσεις και τα μέλη της παρόμοια έκκληση.

Προγράμματα παροχής βοήθειας, κυρίως για αποστολή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε ομάδες Ελλήνων που έχουν άμεση ανάγκη, ανακοίνωσε η ΑΧΕΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παλαιότερης και μεγαλύτερης αυτής ομογενειακής οργάνωσης, εξετάζονται διάφοροι τρόποι ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών στη χώρα μας και η αποστολή βοήθειας να είναι αποτελεσματική.

Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί αρκετά τμήματά της στις ΗΠΑ για την αποστολή χρημάτων, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού, αλλά ακόμη και διάφορων ειδών για τις ανάγκες σχολείων, ιδρυμάτων, νοσοκομείων και οικογενειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται οι... κινητές αποδείξεις



Ακόμα ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο βάζει μπροστά το ΚΕΠΥΟ με άμεσο στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στους γνωστούς ύποπτους κλάδους των επισκευών κατ΄ οίκων αλλά και για να μειωθούν τα χειρόγραφα, που δεν μπορούν άλλωστε να ελεγχθούν. Το σχέδιο αυτό θα έρθει ως συνέχεια της πλήρους επέκτασης της χρήσης της φοροκάρτας και της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τα τερματικά του.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Θεοχάρης Θεοχάρης, σχεδιάζει να καταστήσει τα κινητά των ελευθέρων επαγγελματιών... ταμειακές μηχανές! Ναι, καλά διαβάσατε.

Το σχέδιο ακούει στο όνομα «Mobile payments», δηλαδή «κινητές πληρωμές». Πρακτικά, ο κάθε επαγγελματίας θα έχει εγκαταστήσει στο κινητό του ένα λογισμικό, το οποίο θα του δίνει τη δυνατότητα να εκδίδει ηλεκτρονικά απόδειξη και να την αποστέλλει στο κινητό του πελάτη του.

Ταυτόχρονα, το λογισμικό αυτό θα συνδέει το κινητό τηλέφωνο με το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τη συναλλαγή.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα έχει φορομπόνους, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, όπως και στην περίπτωση της χρήση της φοροκάρτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας πειρασμός που χαρίζει ομορφιά και υγεία



Η σοκολάτα δε συνδέεται απαραίτητα με αύξηση βάρους.

Όταν ακούμε τη λέξη σοκολάτα το μυαλό των περισσοτέρων γεμίζει συναισθήματα απόλαυσης, αλλά και ενοχών. Η σοκολάτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών, το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι στο προϊόν αυτό.

Μια γλυκιά απόλαυση, η σοκολάτα, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία», τα οφέλη που φέρει για την υγεία δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα.

Διατροφική αξία της σοκολάτας


Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η σοκολάτα προάγει την υγεία;


Η μέτρια κατανάλωση καλής σοκολάτας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν οι γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο χαλκός συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Επιπρόσθετα, η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη, αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υπέρτασης και βελτιώνουν τη συνολική αγγειακή μας λειτουργία. Ακόμη, η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, η κατανάλωση της βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι με την κατανάλωση της ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες που είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.

Λευκή, γάλακτος ή μαύρη σοκολάτα;


Λευκή σοκολάτα: Η σοκολάτα που δεν είναι σοκολάτα! Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει κακάο, αλλά μόνο φυτικά βούτυρα τεχνητά γευστικά πρόσθετα που δίνουν γεύση κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Αποφύγετε την αν θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή καθώς έχει πολλές θερμίδες και επίσης όλα τα παραπάνω την καθιστούν ένα κοινό γλυκό χωρίς καμία θερμιδική αξία.

Σοκολάτα γάλακτος: Η αδυναμία των περισσοτέρων. Η σοκολάτα γάλακτος από θρεπτικής αξίας είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη λευκή. Περιέχει κακαοβούτυρο αλλά και κακαόμαζα, άρα και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά! Έχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β τα οποία όμως (δυστυχώς) συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο. Επίσης, οι πρωτεΐνες γάλακτος πιθανόν συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα για τον οργανισμό.

Μαύρη σοκολάτα: Η βασίλισσα της σοκολάτας! Η καλύτερη επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει! Κατέχει την πρωτιά όσο αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις προηγούμενες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών (περίπου 8 φορές τον αριθμό που βρέθηκε σε φράουλες).

Μια καλή μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 72% και το αναγράφει στην μπροστινή όψη της συσκευασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με παραπλανητικούς τίτλους όπως «μαύρη σοκολάτα», «σοκολάτα υγείας», «dark», «noir» και να στρέψουμε την προσοχή μας στο ποσοστό κακάο που περιέχει η κάθε σοκολάτα.

Για να αποκτήσετε όλα τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτα γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα με γάλα ή προϊόντα που περιέχουν γάλα. Επίσης, κατά την επιλογή μαύρης σοκολάτας για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θα πρέπει να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο σκούρα σοκολάτα.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη χρωστική ουσία της σοκολάτας, και ως εκ τούτου ένα πιο σκούρο χρώμα δείχνει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30γρ ανά ημέρα, ή έως 200γρ την εβδομάδα, για μια υγιή πρόσληψη. Η ποσότητα των 30γρ μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνει με μεγάλη ποσότητα λίπους, ζάχαρης και θερμίδων στην καθημερινή διατροφή. Προσοχή λοιπόν στη μερίδα, γιατί το μέγεθος μετράει!

Παν μέτρον άριστον


Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, η σοκολάτα κατέχει τη δική της θέση και μπορεί να συμβάλλει με τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν στη βελτίωση αυτής της ισορροπίας. Προσέξτε την ποσότητα και απολαύστε τη χωρίς τύψεις!


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το έτος 2012



ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αρ.Πρωτ.Φ.251/11314/B6/01-02-2012
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄και Β’
email: t01ode2@minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Ν. Πετροπούλου- Σ.Πέλου
Τηλ: 210 344-2099 , 210 344-2651
FAX: 210 344-2098

ΘΕΜΑ: Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση των μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Νόμου 3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις το έτος 2012, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.



Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ.199 Α΄) ρυθμίζονται τα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του νόμου εκδόθηκαν οι αριθ.Φ.253/155439/Β6/16.12.2009 (ΦΕΚ.2544 Β΄), Φ151/2996/Β6/13-1-2010 (ΦΕΚ.55 Β) και Αριθ.11586/Γ6/28-1-11(ΦΕΚ 262 Β΄) Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Σε εφαρμογή αυτών, με την παρούσα εγκύκλιο σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωματεύσεων που αφορούν:

α) στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων - Εσπερινών) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

β) στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων - Εσπερινών) ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

γ) στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και των μαθημάτων ειδικότητας, για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

δ) στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α), στους αποφοίτους Β΄ Κύκλου ημερησίων και εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ κ.λ.π.).

ε) στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Β. ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ και ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), και από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ).

Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.

Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους αποφοίτους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις που είχαν αποκτήσει από τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) έχουν λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή τους.

Τα ΚΕΔΔΥ δεν αξιολογούν τους αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η αξιολόγησή τους γίνεται μόνο από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.

Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα αξιολογούν :
α) μαθητές και
β)αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18) ετών (τμήματα ενηλήκων), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί.


Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


1. Τα ΚΕΔΔΥ γνωματεύουν τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία και δυσορθογραφία) όσων επιθυμούν να εξετασθούν προφορικά και οι οποίοι είναι:

α) μαθητές

β) απόφοιτοι, των οποίων οι γνωματεύσεις που είχαν αποκτήσει από τα ΚΔΑΥ έχουν λήξει.

Τα ΚΕΔΔΥ γνωματεύουν και εισηγούνται επίσης τον τρόπο εξέτασης μαθητών και αποφοίτων με φάσμα αυτισμού, ο οποίος μπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.

Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται μόνο προφορικά.

Τα ΚΕΔΔΥ, τα οποία χορηγούν τις γνωματεύσεις των προαναφερομένων μαθησιακών δυσκολιών, λειτουργούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του μαθητή.

2. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, των οποίων οι γνωματεύσεις για τις προαναφερόμενες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2011-2012, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο πίνακα της αριθμ.7046/Γ6/23-01-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, η οποία σας έχει αποσταλεί.

Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εφόσον τους είχε χορηγηθεί η προηγούμενη γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), η οποία έχει λήξει λόγω παρέλευσης τριετίας από την έκδοσή της, επαναξιολογούνται από τα ΚΕΔΔΥ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Η γνωμάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωμάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα μετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραπομπής του υποψηφίου.

Στην περίπτωση που ο απόφοιτος κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Λύκειο δεν έχει αξιολογηθεί από το ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο (ΙΠΔ), το οποίο αξιολογεί ενήλικες (άνω των 18 ετών).

Επισημαίνεται ότι σε κάθε εκδοθείσα γνωμάτευση των παραπάνω περιπτώσεων αναγράφεται η ισχύς της γνωμάτευσης ή ο χρόνος επαναξιολόγησης των μαθητών και αποφοίτων.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Η Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, τότε υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).

4. Σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ.11586/Γ6/28-1-11(ΦΕΚ 262 Β΄) Υπουργικής Απόφασης, οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων και εξετάζονται προφορικά, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από

δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.
Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και ισχύουν πρέπει να επαναξιολογηθούν κατά τα ανωτέρω.

Στις γνωματεύσεις αναφέρεται η διάρκεια ισχύος τους και αναγράφεται ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή.

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι με τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόμενες αναπηρίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας Υγιειονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν.958/79 (ΦΕΚ 191 τ.Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%.

ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση οι αναφερόμενες στις περιπτώσεις (ι), (ιι) και (iii) αναπηρίες πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ η αναφερόμενη στην περίπτωση (ιν) πιστοποιείται από τις οικείες Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών).


Ε. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕΔΔΥ Η΄ ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά.

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση τα μεν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και επιληψίας πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα δε προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) από τα ΚΕΔΔΥ.

Επίσης γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης.

ΣΤ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι γνωματεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονομικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες), καθώς και οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται με σχετική αίτηση:

α) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων- Εσπερινών) στο Διευθυντή του Λυκείου τουςμέχρι 28 Φεβρουαρίου 2012

β) από τους αποφοίτους των (Ημερήσιων-Εσπερινών) Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο κατά τις ίδιες ημερομηνίες κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2012.

γ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ τους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2012.

δ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ημερήσιων και Εσπερινών) τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών), καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2012.

ε) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο Λύκειο υποβολής της αίτησης –δήλωσης μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2012.

Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων γίνονται δεκτές εφόσον είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της Αίτησης – Δήλωσης.

Ειδικά οι γνωματεύσεις που θα ισχύσουν μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, μπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια μέχρι τέλος Μαρτίου 2012.

Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά ισχύουν και για τα τυχόν ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, οι μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων.

Ζ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 από τις Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση εφόσον εξακολουθούν να είναι σε ισχύ (επ΄ αόριστον αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους) χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Για τη διαδικασία πιστοποίησης από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr).

2. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.

3. Τυχόν Γνωματεύσεις ή διαγνωστικές εκθέσεις των ΚΔΑΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ των αναφερομένων στο Κεφάλαιο Α΄ Υπουργικών Αποφάσεων, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της σχετικής αίτησης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκδοσή τους.

4. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσμίες δεν θα γίνονται δεκτά, εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.

5. Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

- Επίσης όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (προβλήματα ακοής, λόγου και ομιλίας, επιληψίας κ.λ.π) επιθυμούν να εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου. Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.

6. Ο τρόπος εξέτασης, η διαδικασία χορήγησης και κατάθεσης των γνωματεύσεων για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση και η προθεσμία (έως 28-2-2012) ισχύει και για όσους μαθητές της Γ΄ Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2012 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί μέχρι τις 28-2-2012 μαζί με τη σχετική αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο θα συνυποβάλουν στο Διευθυντή του Λυκείου και τη σχετική γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, ΙΠΔ ή Υγειονομικής Επιτροπής που είναι σε ισχύ.

7. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Ειδικότερα οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονομαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.

Για την καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής, στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές προκειμένου να πληροφορούνται για τα θέματα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

8. Τέλος με νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενημερώνουμε για την διαδικασία αποστολής των γνωματεύσεων των υποψηφίων που θα εξεταστούν πανελλαδικά στα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

Η ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Β΄ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Κ. ΝΤΟΥΤΣΟΥ

Συνοδευτικά αρχεία:

α) Πίνακα με τις Διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των ΚΕΔΔΥ

β) Πίνακα με τις Διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Αναγνωρισμένων Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων.



Οι πιο πάνω πίνακες υπάρχουν εδώ σε μορφή word κι εδώ σε μορφή pdf αρχείου.
Διαβάστε περισσότερα...

Σχετικά με την πιστοποίηση αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2012





ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την πιστοποίηση αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ υποψηφίων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2012»


Αθήνα, 15- 2-2012 Αριθ.Πρωτ.: Φ80000/3754/278
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σχετ. Το Φ.251/15073/Β6/13.2.2012 έγγραφο της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.


Σας διαβιβάζουμε το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υ.Π.Δ.Β.Μ. και Θ. το οποίο αφορά την πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ υποψηφίων ή μελών της οικογενείας τους, για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012.


Όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στο έγγραφο για κάθε περίπτωση υποψηφίου υπάρχουν συγκεκριμένες και δεσμευτικές ημερομηνίες υποβολής βεβαιώσεων πιστοποίησης αναπηρίας.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει από τις λειτουργούσες Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εξέταση των υποψηφίων ή μελών της οικογένειάς τους που εμπίπτουν στις περιπτώσεις των διατάξεων που αναφέρονται στο παραπάνω σχετικό έγγραφο, καθώς επίσης να επιληφθείτε για την άμεση έκδοση των σχετικών γνωματεύσεων οι οποίες πρέπει να κατατεθούν από τους υποψηφίους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται η σοβαρότητα του θέματος διότι σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής των απαιτούμενων πιστοποιητικών οι υποψήφιοι θα αποκλεισθούν των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΔΡΕΤΤΑ

Ολόκληρη η εγκύκλιος και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...