Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβάλ για κηδείες προσελκύει χιλιάδες στην Ιαπωνία


Κάνε μια δοκιμή προτού πεθάνεις!

Για μερικούς ανθρώπους η ιδέα και μόνο του θανάτου τούς κάνει να ανατριχιάζουν.

Πόσω μάλλον να μπουν ζωντανοί μέσα σε ένα φέρετρο!

Μάλιστα, υπάρχει και επιστημονικός όρος που περιγράφει το φόβο αυτό –ταφοφοβία.

Στην Ιαπωνία, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Εκεί, οι άνθρωποι όχι μόνο δε φαίνεται να φοβούνται το θάνατο, αλλά προετοιμάζονται από πολύ νωρίς γι΄ αυτόν.



Το φεστιβάλ «Shakatsu Festa» είναι αφιερωμένο στις κηδείες και προσελκύει πάνω από 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 50 διαφορετικές εταιρείες παραγωγής φέρετρων και άλλων υπηρεσιών, οι οποίες ανταγωνίζονται για το ποια θα αναδειχθεί η «ηγετική εταιρεία κηδειών» στη χώρα.



Ο όρος «shukatsu» στα ιαπωνικά σημαίνει «προετοιμασία για το τέλος κάποιου», γράφει η Daily Mail Australia.

Οι εκθέτες προσφέρουν προσωποποιημένες υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο: οι «μελλοντικοί πελάτες» επιλέγουν τη… νεκρική τους ενδυμασία, το μακιγιάζ και φυσικά το… κατάλληλο φέρετρο, που θα τους «μεταφέρει» στον Άλλο Κόσμο!

Και φυσικά, από ένα τέτοιο γεγονός δε λείπουν και τα… selfies.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απάντηση της Περιστέρη στον Σύλλογο Αρχαιολόγων για την Αμφίπολη


Επιστολή-απάντηση σε αντίστοιχη επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία το υπουργείο Πολιτισμού εκαλείτο από τα μέλη του Συλλόγου να «παρέμβει για να σταματήσει η πίεση, που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», δημοσιοποιεί μέσω του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η αρχαιολόγος επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη.

Η επιστολή της κ. Περιστέρη απευθύνεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και κοινοποιείται στα γραφεία του υπουργού Πολιτισμού, της γενικής γραμματέως του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ).

«Ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής» αναφέρει η κ. Περιστέρη, απευθυνόμενη στους συναδέρφους της και προσθέτει:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας.

Θεωρώ χρέος μου να ενημερώνω το ευρύ κοινό για την πορεία μιας ανασκαφής που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, για την οποία εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο από συναδέλφους αρχαιολόγους και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και από το ευρύτερο κοινό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, όποτε κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε εποχή που η ενημέρωση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και είναι προτιμότερο να είναι έγκυρη και όχι ανακριβής. Με συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασκαφική μου έρευνα σε μια δύσκολη για την χώρα μας εποχή, που μόνο καλό κάνει, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας γιατί και ως μέλος του ΣΕΑ θεωρώ ότι έχω την αμέριστη συμπαράσταση σας στο δύσκολο έργο μας που όλοι ως αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας».

Σημειώνεται ότι με την επιστολή τους, που προκάλεσε την απάντηση της κ. Περιστέρη, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έκαναν, μεταξύ άλλων, λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκεύασε την Κιβωτό του Νώε


Δείτε την αποκάλυψη της αναπαράστασης του προτύπου της αρχαίας Βαβυλώνας.

Οι τόσες αναφορές σε θρησκευτικά κείμενα στην Κιβωτό του Νώε και οι ζωγραφικές «απεικονίσεις» του πως πρέπει να έμοιαζε, έχουν δημιουργήσει σε πολύ κόσμο την περιέργεια. Ιδίως όταν ακούν κάποιους επιστήμονες να αναφέρονται σε «τρελές» μεταβολές των κλιματικών συνθηκών και τις βροχές και τις πλημμύρες να κατακλύζουν αρκετές χώρες παγκοσμίως ανά περιόδους.

Έφτασε η ώρα να λυθούν οι απορίες για το πώς ήταν το κατασκεύασμα του Νώε, καθώς ένας ειδικός του Βρετανικού Μουσείου αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του για να μελετήσει και στη συνέχεια να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες –βήμα βήμα- για την κατασκευή της πλέον πιστής αναπαράστασης, όπως αναφέρεται στα βρετανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν είναι απλά μια απεικόνιση σε χαρτί ή σε υπολογιστή, αλλά κάτι χειροπιαστό και αποτελεί... αποκάλυψη.

Ο Δρ. Ίρβινγκ Φρίνκελ –ερευνητής του τμήματος αρχαιοτήτων της Μεσσοποταμίας- βάσισε το σχέδιο του σε ένα αντίστοιχο από την αρχαία Βαβυλώνα 4.000 χρόνια πριν. Βέβαια, αν και έχει δουλέψει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, αυτό που διαφέρει από τη βιβλική εκδοχή της είναι το μέγεθος, καθώς όπως εξήγησε αν την έφτιαχνε τόσο μεγάλη όσο περιγράφεται με τις σημερινές συνθήκες δε θα μπορούσε να επιπλεύσει στη θάλασσα. Γι’ αυτό το κατασκεύασμα του είναι στο 1/5 του μεγέθους της Κιβωτού του Νώε –και μπορεί να χωρέσει μόνο μερικά ζευγάρια ζώων- με τη θεωρία του να αναφέρει πως ήταν κυκλική και φτιαγμένη κυρίως από καλάμια. Η συγκεκριμένη «ελαφριά» λέμβος-πλοίο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες που αναγράφονται πάνω σε πήλινες πινακίδες από την αρχαία Μεσοποταμία, πλέον το σύγχρονο Ιράκ.


Την πρώτη περιγραφή της Κιβωτού του Νώε την ανακάλυψε σε σφηνοειδή –το πρώτο αντικείμενο γραφής στην ανθρωπότητα- αρκετά χρόνια πριν και εργάστηκε πάνω σε αυτήν επί 20 χρόνια. Εξήγησε λοιπόν, ότι η Κιβωτός ήταν κυκλική και ότι είναι το πρώτο αρχείο που αναφέρει την… ξακουστή πλημμύρα της Βαβυλώνας, η οποία καταγράφηκε αργότερα στη Γένεση.

Μετά από αρκετά χρόνια μελετών λοιπόν, ο Δρ. Φρίνκελ επέβλεψε την κατασκευή του αντιγράφου της Κιβωτού –βασισμένο στην αυθεντική… συνταγή- από μια ομάδα Ινδών. Οι εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις μήνες και έλαβαν χώρα στην Κεράλα της νοτιοδυτικής Ινδίας. Μάλιστα, η κατασκευή και όλες οι εργασίες θα προβληθούν σε ντοκιμαντέρ του Channel 4, από το οποίο μπορείτε να πάρετε μια γεύση.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο…



Η Κιβωτός του Νώε όπως απεικονίζεται σε θρησκευτικά βιβλία.



Το αντίγραφο του Δρ. Φρίνκελ.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «γλώσσα του σώματος» της... επιτυχίας


Ποιες χειρονομίες και στάσεις σώματος «κερδίζουν» το σεβασμό.

Για να κερδίσει κανείς το σεβασμό κάποιου ανθρώπου, πρέπει να τον πείσει για τη στάση του.

Και όταν λέμε «στάση» εννοούμε τόσο το κατά πόσο παραμένει σταθερός και συνεπείς στις απόψεις και τη συμπεριφορά του, αλλά και τη… στάση του σώματός του!

Η ειδικός σε θέματα «γλώσσας του σώματος» Janine Driver γράφει στη Huffington Post για τις χειρονομίες και στάσεις σώματος που «κερδίζουν» ή «χάνουν» το σεβασμό… για λογαριασμό σας.

ΝΑΙ: Κράτημα του πηγουνιού



«Είναι κάτι που βλέπουμε να κάνουν συχνά οι ισχυρές προσωπικότητες. Η Χίλαρι Κλίντον και ο Στιβ Τζομπς χρησιμοποίησαν μια φωτογραφία με τη στάση αυτή για το εξώφυλλο της βιογραφίας τους. Είναι μια στάση που δείχνει ότι το άτομο σκέφτεται, μια χειρονομία που “λέει”: “Όταν έρθουν δύσκολοι καιροί, εγώ θα βρω τη λύση”».

ΟΧΙ: Δάγκωμα των χειλιών προς τα μέσα



«Όταν ρουφάει/δαγκώνει κανείς τα χείλια του προς τα μέσα, κρύβει το στόμα του, κάτι που περνάει το μήνυμα στους άλλους ότι έχει να κρύψει κάτι, ότι δε λέει όλη την αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν όταν προσπαθούν να κρύψουν ένα συναίσθημα, που δε θέλουν να μοιραστούν με άλλους».

ΝΑΙ: Άγγιγμα των δαχτύλων μεταξύ τους



«Αν θέλετε να αυξήσετε την εξουσία, το κύρος και την αυθεντία σας… ενώστε τις άκρες των δαχτύλων σας».

ΟΧΙ: Κεφάλι που γέρνει στο πλάι



«Ποτέ μη μοιράζεστε πολύτιμες πληροφορίες με το κεφάλι σας γερμένο στο πλάι, γιατί θα μοιάζετε σαν να μη στέκεστε πίσω από αυτά που λέτε, σαν να μην τα πιστεύετε. Αν απλά συνομιλείτε με κάποιον, χωρίς να αποκαλύπτετε κάτι σημαντικό μπορείτε να γέρνετε το κεφάλι σας. Έχετε, όμως, υπόψη σας την κατεύθυνση που παίρνει το κεφάλι σας: προς τα δεξιά θα δείχνετε πιο ελκυστικοί, ενώ προς τα αριστερά πιο έξυπνοι».

ΝΑΙ: Σταύρωμα των χεριών



«Η μαμά σας θα σας έχει πει να μη σταυρώνετε τα χέρια σας επάνω στο σώμα σας, γιατί δείχνετε ακατάδεχτοι και απρόσιτοι. Αυτό είναι αλήθεια, όταν κάποιος δε σας γνωρίζει. Αν όμως βρίσκεστε ανάμεσα σε φίλους, η στάση αυτή θα σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, κι αυτό γιατί χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές του σώματός σας, εμπλέκοντας και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου: τη λογική αριστερή πλευρά και τη δημιουργική δεξιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σταύρωμα των χεριών αυξάνει τις πιθανότητες να ασχοληθούμε με ένα δύσκολο έργο».

ΟΧΙ: Σούφρωμα της μύτης



«Κάποτε δούλεψα με μια γυναίκα, η οποία δεν κατάφερνε να βγαίνει δεύτερο ραντεβού με τους άντρες. Αφού την παρακολούθησα πώς συμπεριφέρεται όταν βρισκόταν μαζί με άντρες, εντόπισα το πρόβλημα» γράφει η Driver. «Παρατήρησα ότι όταν γελούσε σούφρωνε τη μύτη της. Αυτό αποτελεί ένα καθολικό σημάδι αηδίας. Τα ραντεβού της στη συνέχεια μου είπαν ότι δεν πίστευαν πώς τους είχε συμπαθήσει, αλλά κανείς δεν ήξερε για ποιο λόγο. Τελικά σταμάτησε να το κάνει και… τώρα είναι παντρεμένη! Αυτή είναι η δύναμη της γλώσσας του σώματος!».



Διαβάστε περισσότερα...

«Τρέχουν» για τον φάκελο της Σπιναλόγκα στην UNESCO


Η πρόταση πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες οι φορείς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την κατάθεση του επικαιροποιημένου φακέλου της Σπιναλόγκα στην UNESCO.



Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, χθες έγινε η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου και μοιράστηκαν οι… δουλειές σε κάθε μέλος της ομάδας για να ετοιμαστεί ο φάκελο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου.

Τα νέα κείμενα πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν σταλεί στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στο υπουργείο.

Ο φάκελος πρέπει να έχει επικαιροποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες καθώς η πρόταση πρέπει να είναι έτοιμη για να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2015.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος αμφίβιος δεινόσαυρος


Ο 15μετρος Σπινόσαυρος έκανε μία μπουκιά ολόκληρους καρχαρίες.

Στη στεριά ήταν τρία μέτρα μεγαλύτερος από τον τρομερό Τυραννόσαυρο, πράγμα που τον έκανε επίφοβο θηρευτή. Στη θάλασσα κολυμπούσε σαν ψάρι και έκανε μια χαψιά έναν ολόκληρο καρχαρία. Ο λόγος για τον 15μετρο σαρκοβόρο τετράποδο Σπινόσαυρο, βάρους επτά τόνων, ένα πλάσμα βγαλμένο από τις σελίδες των πιο τρομακτικών μύθων της ανθρωπότητας.



Είναι ο πρώτος αμφίβιος δεινόσαυρος που ανακαλύπτεται το απολίθωμά του και το μεγαλύτερο αρπακτικό που υπήρξε ποτέ στη Γη (αν και μικρότερος από τους άκακους γιγάντιους φυτοφάγους δεινόσαυρους). Αν κανείς σήμερα τρέμει στην εικόνα του μικρού πτερύγιου του καρχαρία που εξέχει από το νερό, υπάρχουν και χειρότερα: Ο Σπινόσαυρος, που είχε μουσούδα κροκόδειλου, διέθετε στην πλάτη του ένα τεράστιο πτερύγιο ύψους δύο μέτρων σαν ιστίο, που εξείχε για τα καλά, όταν κυνηγούσε… καρχαρίες.

Η σημαντική ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό και το «New Scientist», έγινε στη Μαροκινή Σαχάρα από διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Νιζάρ Ιμπραχίμ, του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Ήταν σαν να μελετούμε ένα εξωγήινο ζώο από το διάστημα. Δεν μοιάζει με κανέναν άλλο δεινόσαυρο που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Νιζάρ Ιμπραχίμ.

Ο «Σπινόσαυρος ο Αιγυπτιακός» (όπως είναι η πλήρης ονομασία του), το σώμα του οποίου έμοιαζε με τεράστια πάπια, ζούσε πριν από περίπου 95 έως 97 εκατ. χρόνια. Αρχικά ήταν καθαρά στεριανό είδος, αλλά σταδιακά εξελίχτηκε για να κυνηγά ψάρια και στο νερό με τα γιγάντια δόντια του. Από ένα σημείο και μετά πιο άνετα κολυμπούσε, παρά περπατούσε στην ξηρά.

Η πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη του Σπινόσαυρου ήλθε στο φως το 1912, όταν ο Γερμανός αιγυπτιολόγος Ερνστ Φράιχερ Στρόμερ φον Ράιχενμπαχ ανακάλυψε τα πρώτα απολιθώματα στην Αιγυπτιακή Σαχάρα. Όμως αυτά τα πολύτιμα ευρήματα καταστράφηκαν το 1944, στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον βομβαρδισμό του Μουσείου του Μονάχου από βρετανικά αεροπλάνα.

Όμως, ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο μπόρεσε να μελετήσει ό,τι διασώθηκε από τις σημειώσεις και εικόνες του Ερνστ Φράιχερ Στρόμερ στο οικογενειακό κάστρο του τελευταίου στη Βαυαρία, καταφέρνοντας τελικά να ανακαλύψει νέα απολιθώματα στην ανατολική Μαροκινή Σαχάρα, στην περιοχή Κεμ-Κεμ. Στο μακρινό παρελθόν, αυτή η περιοχή ήταν καταπράσινη αλλά άκρως επικίνδυνη, καθώς φιλοξενούσε ένα τεράστιο δίκτυο μεγάλων ποταμών, γεμάτων από επτάμετρα ιπτάμενα ερπετά, αρπακτικούς δεινόσαυρους, καρχαρίες, 11μετρους κροκόδειλους και άλλα υδρόβια πλάσματα.

Αν και τα απολιθώματα που βρέθηκαν, δεν είναι πλήρη, οι επιστήμονες κατάφεραν, χάρη στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, να «αναστήσουν» στον υπολογιστή την εικόνα του Σπινόσαυρου. Μία τρισδιάστατη αναπαράστασή του σε πραγματικό μέγεθος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε νέα έκθεση του Εθνικού Γεωγραφικού Μουσείου της Ουάσιγκτον (12/9/14 έως 12/4/15). Παράλληλα εντός του Νοεμβρίου θα προβληθεί το πρώτο σχετικό ντοκιμαντέρ που γύρισαν το «National Geographic» και η NOVA.

Το 2001, το φιλμ «Τζουράσικ Παρκ 3» περιλάμβανε μια εντυπωσιακή σκηνή όπου ένας τεράστιος δεινόσαυρος σαν Σπινόσαυρος επιτίθετο σε έναν Τυρανόσαυρο Ρεξ. Όμως, υπάρχει μια επιστημονική ανακρίβεια: οι Τυρανόσαυροι ζούσαν στη Βόρεια Αμερική περίπου 30 εκατ. χρόνια μετά την εξαφάνιση του Σπινόσαυρου, ο οποίος περιφερόταν στη Βόρεια Αφρική.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πληροφορική στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα


Την αλλαγή προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το Καστελόριζο έχει προτεραιότητα στην κάλυψη καθηγητών ειδικοτήτων» δήλωσε ατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ακριτικό νησί ο υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στον περιφερειακό διευθυντή κ. Μεσσάρη, ενώ μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και αυτό των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Θυμίζουμε ότι κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων εντοπίστηκαν και στους Λειψούς όπου και είχε μεταβεί ο υπουργός Παιδείας για τον αγιασμό.

Ο κ. Λοβέρδος δέχθηκε ερωτήσεις από τους μαθητές για την Τράπεζα Θεμάτων και σημείωσε: «Φέτος τα θέματα θα δοθούν έγκαιρα. Η μόνη αλλαγή θα είναι η επανεισαγωγή της πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα τμήματα πληροφορικής».

Σε δήλωση του ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων υπογράμμισε: «Θα εξαντλήσουμε τα όρια για να καλύψουμε τα κενά εφόσον έχουμε διαθέσιμους. Φέτος υπάρχει στο Καστελόριζο περισσότερο προσωπικό απ' ό,τι πέρσι. Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα έχουμε καλά αποτελέσματα όσο το δυνατόν εφικτό είναι αυτό και όσο μπορεί η πατρίδα μας».

Ο κ. Λοβέρδος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιείται στο Καστελόριζο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και με τη συμμετοχή των μαθητών και κατόπιν δήλωσε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς γιατί με αυτό που κάνουν διαμορφώνουν ευσυνείδητους πολίτες. Τα παιδιά θα μεταφέρουν αυτό που μαθαίνουν στο σπίτι τους. Αυτό δηλώνει την ευαισθησία των εκπαιδευτικών. Μπράβο στους εκπαιδευτικούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις για θαλάσσια ρύπανση στην Πάτρα


Δημιουργήθηκε μαύρη κηλίδα από σκόνη κάρβουνου.

Θαλάσσια ρύπανση εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή «Αραχωβίτικων» Πατρών κοντά σε παράκτια εγκατάσταση ιδιωτικής εταιρείας .

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ο πλοίαρχος ενός φορτηγού πλοίου και ένας 62χρονος υπεύθυνος συνεργείου φόρτωσης, κατηγορούμενοι για παράβαση διατάξεων του νόμου περί προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, έπειτα από ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής Πάτρας απέπλευσαν για την περιοχή δύο πλωτά περιπολικά, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη μαύρης κηλίδας από σκόνη κάρβουνου στην επιφάνεια της θάλασσας, πλάτους 20 μέτρων και μήκους 50 μέτρων, η οποία πήγαζε από την ανωτέρω εγκατάσταση και εκτείνονταν έως το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Αραχωβίτικων Ρίου Πατρών, πλησίον ακτής.

Παράλληλα, στελέχη του Γραφείου Ανάκρισης της οικείας Λιμενικής Αρχής που μετέβησαν στην περιοχή με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπίστωσαν ότι η εν λόγω ρύπανση είχε προκληθεί κατά τις εργασίες εκφόρτωσης χύδην κάρβουνου από το Φ/Γ πλοίο «NORDIC TIANJIN» σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο στην εν λόγω εγκατάσταση.

Άμεσα διεκόπησαν οι εργασίες εκφόρτωσης και ξεκίνησε η επιχείρηση καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης με υλικά και μέσα της παράκτιας εγκατάστασης. Κατόπιν ελέγχου από τα πλωτά και χερσαία μέσα της οικείας Λιμενικής Αρχής στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία απορρύπανσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Απρίλιο τα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου


Έτοιμο αναμένεται να είναι το νέο αεροδρόμιο της Πάρου την τουριστική περίοδο 2015 καθώς και η επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου του αεροδρομίου της Σύρου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Yποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο Πάρου, με διάδρομο μήκους 1.400 μ. στη θέση Μάγγανο ξεκίνησε το 2012 και στο αντικείμενό του περιλαμβάνονται οι κύριες εργασίες για την κατασκευή τού νέου πεδίου ελιγμών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2015 (διάδρομος, δύο λοξοί συνδετήριοι τροχόδρομοι, δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, εσωτερική περιμετρική υπηρεσιακή οδός, έργα αποστράγγισης - αποχέτευσης, περίφραξη ασφαλείας, φωτοσήμανση). Δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης το 2014, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου την τουριστική περίοδο 2015 σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργίας του αεροδρομίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Αποστολή μας είναι να υπάρξει πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου τον Απρίλιο του 2015 έτσι ώστε τη νέα τουριστική σεζόν, η Πάρος να διαθέτει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, στο οποίο να μπορούν να προσγειώνονται όλων των κατηγοριών τα αεροσκάφη».

Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Σύρου, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στο έργο της αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογείωσης, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο και έχει προταθεί για ένταξη στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων του.

«Άμεσα θα επεκτείνουμε τον υφιστάμενο διάδρομο κατά 140 μ., όσο δηλαδή μπορούμε με βάση τις αδειοδοτήσεις που διαθέτουμε, τις δυνατότητες και τις τεχνικές που υπάρχουν, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει περαιτέρω δυνατότητες το επόμενο χρονικό διάστημα. Το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα, πολύ σύντομα θα έχουμε κατασκευαστή και υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με επιμέλεια δική μας και της υπηρεσίας» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Mε την επέκταση ο διάδρομος του αεροδρομίου θα φθάσει τα 1.200 μ. και θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε είδους αεροπλάνο, καθώς και πτήσεις τσάρτερ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μενδώνη: Πρέπει να έγιναν απόπειρες παραβίασης του τάφου


Στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης και τις διεργασίες που γίνονται, αναφέρθηκε η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

«Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει» τόνισε η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στα έως τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα στο Λόφο Καστά, της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ.

«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».

Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.

«Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει το στοιχείο του ξαφνικού και του απρόσμενου. Είμαι εδώ για να διευκολύνουμε, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Περιστέρη και την επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει. Σε πολύ σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εργοτάξιο που υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες της ανασκαφής. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει και να μην επηρεαστεί από τίποτα η ανασκαφική έρευνα και να ακολουθηθούν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά.

«Η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη δια του πολιτιστικού της αποθέματος, ότι ασχολείται ο διεθνής Τύπος και έχει την αγωνία που έχουμε όλοι μας. Αυτό μόνο όφελος είναι, αυτό που κάνει κακό είναι ότι ο καθένας βγαίνει και λέει όχι απόψεις, αλλά φήμες, που μόνο προβλήματα δημιουργούν» σημείωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα είναι η Πανεπιστημίου σε 2 χρόνια


Δύο χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 201.

«Πρόκειται για ένα απολύτως περιβαλλοντικό έργο, θα φυτευτούν 800 δένδρα και φυτά, που θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής, μειώνοντας το καλοκαίρι τη θερμοκρασία κατά δύο -τρεις βαθμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Όλες οι φυτεύσεις που θα γίνουν, θα αρδεύονται από τα νερά της βροχής μέσω κατάλληλων ταμιευτήρων», υπογραμμίζει ο κ.Σιμόπουλος και συμπληρώνει:

«Θα υπάρχουν πολλοί διάδρομοι πρόσβασης των λεωφορείων. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ταξί, ενώ στη μέση του πεζόδρομου, θα υπάρχει ειδική διαμόρφωση για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας. Οι δρόμοι, όπως είναι η Αμερικής και η Εμμανουήλ Μπενάκη, δεν πεζοδρομούνται όπως επίσης και άλλοι δύο δρόμοι, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη διαμπερή κίνηση των λεωφορείων».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στο ΑΠΘ


Οδηγίες για την απόκτηση πρόσβασης στις νέες υπηρεσίες.

Με μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερώνονται από χθες οι πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ για τη νέα, ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής που για πρώτη φορά, λειτουργεί από φέτος στο ίδρυμα.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέτει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών για το σύνολο των πρωτοετών φοιτητών του. Μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον, ο πρωτοετής φοιτητής έχει τη δυνατότητα, γρήγορα και εύκολα, με τρία απλά βήματα, να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής, να δημιουργήσει τον ιδρυματικό λογαριασμό του, με τον οποίο έχει πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για θέματα που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών, καθώς επίσης και να αποκτήσει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα.

Τα οφέλη που προκύπτουν, τόσο για τους πρωτοετείς φοιτητές, όσο και για το ΑΠΘ είναι μεγάλα. Συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς φοιτητές ωφελούνται από την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής στις θυρίδες των Γραμματειών, από την άμεση απόκτηση βεβαίωσης εγγραφής, καθώς και ιδρυματικού λογαριασμού, από την πρώτη μέρα εγγραφής τους (κατάθεσης των δικαιολογητικών) και άρα πρόσβαση στο σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ (e-learning, Student Information System, νησίδες υπολογιστών, κ.λ.π.).

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος εγγραφών, οι Γραμματείες απαλλάσσονται από την καταχώρηση στοιχείων και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και επικεντρώνονται στον έλεγχο των δικαιολογητικών εγγραφής. Έτσι, εξοικονομούνται κονδύλια και ανθρώπινοι πόροι σε μια εποχή που το ΑΠΘ υποφέρει από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Το σημαντικότερο κέρδος, όμως, για το Αριστοτέλειο είναι πως διατηρεί την πρωτοπορία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, παρέχοντας ολοένα και πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους φοιτητές του και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές μεθόδους άμεσης επικοινωνίας μαζί τους.

Ύστερα από την αποστολή 5.809 μηνυμάτων SMS στους πρωτοετείς φοιτητές του Α.Π.Θ., 1.335 πρωτοετείς έχουν εισάγει τα στοιχεία τους στο σύστημα και απομένει η επίσκεψή τους στις Γραμματείες για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών και είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα http://register.auth.gr.

Πιο αναλυτικά

Για την εγγραφή του στο τμήμα εισαγωγής πρέπει να προηγηθεί η επίσκεψη στο δικτυακό τόπο http://register.auth.gr.

Ο φοιτητής αφού διαβάσει τις οδηγίες θα δηλώσει μια σειρά στοιχείων και για αυτό θα πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα όπως σημειώνει το ΑΠΘ:

Βήμα 1ο

Για να συμπληρώσεις την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής πρέπει να διαθέτεις τα ακόλουθα στοιχεία:

- Τον Κωδικό Υποψηφίου Πανελληνίων Εξετάσεων που αναγράφεται στο καρτελάκι ταυτότητας υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων,

- το απολυτήριο σου,

- τον αριθμό δημοτολογίου σου (μόνο για έλληνες πολίτες) αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα με συντομογραφία Α.Δ.,

- τον Αριθμό Μητρώου Αρρένων (μόνο για άνδρες έλληνες πολίτες) αναγράφεται στο Απολυτήριο Λυκείου ή στο πιστοποιητικό γέννησης,

- την αστυνομική σου ταυτότητα (το διαβατήριο για αλλοδαπούς-αλλογενείς, η κυπριακή ταυτότητα για Κύπριους),

- το ΑΜΚΑ σου (μόνο για έλληνες πολίτες) που μπορείς να το δεις από την ιστοσελίδα http://www.amka.gr/AMKAGR

Αν δεν διαθέτεις ΑΜΚΑ απαιτείται έκδοση από ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών)

- τον προσωπικό σου αριθμό κινητού τηλεφώνου. Σε αυτόν τον αριθμό θα αποσταλούν με SMS αργότερα οι κωδικοί για τη δημιουργία του ιδρυματικού σου λογαριασμού μια προσωπική σου διεύθυνση email που θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μαζί σου μόνο στο στάδιο της εγγραφής.

Αν δεν διαθέτεις θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις π.χ. gmail, yahoo mail, outlook.com. Μετά την εγγραφή σου θα αποκτήσεις email στο πανεπιστήμιο

Βήμα 2ο

Μετά την οριστική αποθήκευση μπορείς να εκτυπώσεις τη συμπληρωμένη δήλωση σου και να την υπογράψεις. Παράλληλα, τη λαμβάνεις στο email που δήλωσες στο Βήμα 2.

Επισκέψου την γραμματεία σου μέσα στην προθεσμία εγγραφών με εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη την αίτηση εγγραφής, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την αστυνομική σου ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά σου στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Βήμα 3ο

Μετά την αποχώρηση σου από τη Γραμματεία θα περιμένεις να λάβεις εντός 5 εργάσιμων ημερών ένα SMS το οποίο θα περιέχει 2 αριθμούς (θα αναφέρονται ως ΑΠΜ και ΟΤΡ). Με αυτούς τους αριθμούς επισκέψου πάλι την ιστοσελίδα http://register.auth.gr και πάτησε Ιδρυματικός λογαριασμός για να δημιουργήσεις τον ιδρυματικό σου λογαριασμό που θα χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, π.χ. ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων, δημιουργία ακαδημαϊκής ταυτότητας.

Βήμα 4ο

Ως νέοι φοιτητές που μόλις έχετε κάνει εγγραφή στο Τμήμα/Σχολή σας, έχετε ήδη παραλάβει το SMS που περιέχει δύο αριθμούς, το ΑΠΜ και το OTP (Δεν έχω ΑΠΜ και OTP!). Με τα στοιχεία αυτα μπορείτε να δημιουργήστε τον Ιδρυματικό σας Λογαριασμό στο ΑΠΘ ηλεκτρονικά

Ο ιδρυματικός λογαριασμός σάς δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες eUniversity που περιλαμβάνουν:

- Δηλώσεις μαθημάτων και εγγραφή εξαμήνου.

- Προβολή βαθμολογιών.

- Ανακοινώσεις Τμήματος-Σχολής.

- Επιλογή συγγραμμάτων.

- Έκδοση Φοιτητικής Ταυτότητας

Ακόμη, δίνει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΠΘ:

- Email και wifi.

- Προσωπικές ιστοσελίδες και ιστολόγιο.

- Προσωπικό αποθηκευτικό χώρο.

- Πρόσβαση σε νησίδες υπολογιστών.

- Λογισμικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άντρας που έχει 98 παιδιά


Ο Ed Houben είναι ο άντρας με τα περισσότερα παιδιά στον κόσμο. Χρειάζονται δύο ακόμα για να φθάσει τον αριθμό 100!

Η ιστορία του είναι πραγματικά περίεργη αφού ο 46χρονος σήμερα άντρας ήταν παρθένος μέχρι τα 34. Ο Ed εκείνη την εποχή αποφάσισε ότι θέλει να κάνει κάτι καλό για όλο τον κόσμο. Να προσφέρει ανιδιοτελώς τη βοήθειά του σε όποιον τη χρειάζεται. Γι αυτό έγινε ο πιο παραγωγικός δότης σπέρματος της Ευρώπης.



Προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν και δέχεται προτάσεις Online από όλο τον κόσμο.

Βοηθά γυναίκες, ομοφυλόφιλες αλλά και ετεροφυλόφιλες. Δέχεται να κάνει σεξ με όποια επιθυμεί να κάνει ένα μωρό και για διάφορους λόγους δεν μπορεί. Και κάνει έρωτα μαζί τους όσες φορές κριθούν απαραίτητες μέχρι η γυναίκα να μείνει έγκυος.

Ο ίδιος είπε στο BBC: "Αυτό που μου δίνει το κίνητρο είναι η ελπίδα της δημιουργίας μιας νέας ζωής που θα αγαπηθεί." Ο ίδιος φροντίζει να έχει σχέσεις με τα παιδιά του αν και οι γονείς ή και τα ίδια τα παιδιά το επιθυμούν. «Αφήνω την πρωτοβουλία στους γονείς αν θέλουν να με επισκέπτονται δύο φορές τον χρόνο, για παράδειγμα.»

Επίσης, φροντίζει να κρατά λίστα με τα στοιχεία των παιδιών ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να διασταυρωθούν οι ζωές τους τυχαία.

Ένας δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε πώς αισθάνονται οι σύζυγοι όταν κοιμάται με τις γυναίκες τους. Είπε: «Πάρτε το παράδειγμα ενός ζευγαριού από τη Λευκορωσία. Ταξίδευαν 1.000 μίλια κάθε μήνα για να με επισκεφτούν. Είχαν προσπαθήσει για 15 χρόνια σε κλινικές… Ήρθαν εδώ τρεις φορές και τώρα έχουν μια μωρό. Κανείς δεν σκέφτεται τότε: «Ένας ξένος κοιμάται με τη γυναίκα μου».









Διαβάστε περισσότερα...

"Την Κυριακή κλειστά" και με τη βούλα


Tο υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Όπως αναφέρει το έγγραφο: Σας γνωρίζουμε ότι, με την υπαριθμ. 307/2014 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, αναστέλλεται η εκτέλεση της υπαριθμ. Κ1-1119/7-7-2014 αποφάσεως του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της κατ΄ αυτής ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικό θαύμα: Γεννήθηκαν δίδυμα με διαφορά 8 ημερών


Τα δύο αδελφάκια δεν σπάνε ένα αλλά δύο ρεκόρ στη χώρα μας καθώς γεννήθηκαν 5μηνίτικα αλλά και με 8 ημέρες διαφορά. Όπως εξιστορεί η μητέρα τους στη ΝΕΡΙΤ μετά από πολλές εξωσωματικές κατάφερε να κρατήσει στην αγκαλιά της τα δύο της αγγελούδια. Το κοριτσάκι γεννήθηκε πρώτο αλλά ζύγιζε μόλις 500 γραμμάρια και 8 ημέρες αργότερα γεννήθηκε ο αδελφός της που ζύγιζε 800 γραμμάρια.

Είναι και τα δύο υγιή κι απολαμβάνουν τις αγκαλιές των γονιών τους.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ





Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 540 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ


Εκδόθηκε η 3Κ/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 540 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει τη 13η Οκτωβρίου 2014.

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 3Κ/2014
Κατηγορία Π.Ε., Τ.Ε. ή Δ.Ε.
Τ.Θ. 14.308
Αθήνα Τ.Κ. 115.10

Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της 17ης Οκτωβρίου 2014, ημέρας Παρασκευής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ώρες και πού θα γίνονται οι εγγραφές στο ΑΠΘ


Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι πρωτοετείς φοιτητές.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τους χώρους και τις ώρες εγγραφών για τους νεοεισαχθέντες, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Το πρώτο βήμα για την έγγραφή είναι ηλεκτρονικό αφού θα πρέπει οι πρωτοετείς να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και να εκτυπώσουν την αίτηση εγγραφής καθώς και την υπεύθυνη δήλωση περί μη εγγραφής σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μέσα από την ιστοσελίδα http://register.auth.gr και ακολούθως να προσέλθουν για την εγγραφή τους στις αρμόδιες Γραμματείες, από τις 15 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2014.

Για την εγγραφή του/της ο/η εισαγόμενος/η ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από τον/την ίδιο/α πρόσωπο καταθέτει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1.Αίτηση εγγραφής (συμπληρωμένη και εκτυπωμένη από την ιστοσελίδα (http://register.auth.gr)

2.Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης

3.Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος/η σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (δημιουργείται κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής στην ιστοσελίδα (http://register.auth.gr)

Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

Ευκρινές φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ). Αν η βεβαίωση πρόσβασης έχει εκδοθεί από ιδιωτικό σχολείο, τότε αυτή θα πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από τη Δ/νση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Κατά την προσέλευσή τους στη Γραμματεία για εγγραφή, οι εισαγόμενοι/ες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Υποψήφιος/α, που έχει εγγραφεί σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και εισάγεται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων σε άλλη Σχολή ή Τμήμα, δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του/της, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος/η.

Οι εισαγόμενοι/ες (επιτυχόντες/ούσες) Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής κατά την εγγραφή τους, εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, επιπλέον βεβαίωση Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω 3 Νομών.

Οι εισαγόμενοι/ες (επιτυχόντες/ούσες) αλλοδαποί-αλλογενείς και απόφοιτοι Λυκείων ή Αντίστοιχων Σχολείων κρατών μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής (συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας) εγγράφονται στις παραπάνω προθεσμίες (15-26/9/2014), αφού συμπληρώσουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής μέσα από την ιστοσελίδαhttp://register.auth.gr.

Η εγκύκλιος, με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής για όλες τις παραπάνω κατηγορίες επιτυχόντων, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ http://www.dps.web.auth.gr/el.

Οδηγός επιβίωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για ακόμη μια χρονιά έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός Οδηγού Επιβίωσης 62 σελίδων με χρήσιμες πληροφορίες για τους φοιτητές ο οποίος και είναι διαθέσιμος διαδικτυακά.




ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ 2014 -2015
α/α
ΣΧΟΛΕΣ-ΤΜΗΜΑΤΑ
ΤΗΛ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
&
ΧΩΡΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1
Τμήμα Θεολογίας
2310996982
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
2
Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
2310996681
9.00-10.30
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Γραφείο 212
3
Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας
2310995217
9.00-11.00
2ος όρφ κτίριο Διοίκησης
4
Τμήμα Φιλολογίας
2310995232
8.00-10.00
2ος όρφ. κτίριο Διοίκησης
5
Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
2310995206
12.00-14.00
3ος όρφ. κτίριο Διοίκησης
6
Τμήμα Ψυχολογίας
2310997304
9.30-11.30
2ος όρφ. κτίριο Διοίκησης
7
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
2310995184
9.00-11.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
8
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
2310995174
12.00-13.30
3ος όρφ. κτίριο Διοίκησης
9
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
2310995237
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
10
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
2310995238
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
2ος όρφ. κτίριο Διοίκησης
11
Τμήμα Μαθηματικών
2310997950
9.00-12.00
Ισόγειο κτίριο Γραμματειών ΣΘΕ
μπροστά από το κτίριο Βιολογίας
12
Τμήμα Φυσικής
2310998120
9.00-11.00
Βιβλιοθήκη του Τμήματος
13
Τμήμα Χημείας
2310997640
12.00-14.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
14
Τμήμα Βιολογίας
2310998250
11.00-12.30
Ισόγειο κτίριο Γραμματειών
15
Τμήμα Γεωλογίας
2310998470
9.00-14.00
Ισόγειο κτίριο Γραμματειών
16
Τμήμα Πληροφορικής
2310998410
10.00-11.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
17
Νομική Σχολή
2310995268
9.00-10.30
Ισόγειο κτιρίου Σχολής ΝΟΠΕ
18
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
2310995254
9.00-11.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ισόγειο κτιρίου Σχολής ΝΟΠΕ
19
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
2310995396
10.00-12.00
Ισόγειο κτιρίου Σχολής
20
Τμήμα Γεωπονίας
2310998636
10.00-12.00
Αίθουσα διδασκαλίας
στο ισόγειο κτιρίου Σχολής
21
Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος
2310995199
10.00-13.00
Ισόγειο κτιρίου Σχολής
αίθουσα «Νικόλαος Στάμου»
22
Τμήμα Κτηνιατρικής
2310995229
9.00-13.00
Ισόγειο νέας πτέρυγας Σχολής
23
Τμήμα Ιατρικής
2310999283
9.30-13.30
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
24
Τμήμα Οδοντιατρικής
2310999471
10.00-12.00
Α΄ υπόγειο κτιρίου Σχολής
25
Τμήμα Φαρμακευτικής
2310997613
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
26
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
2310995851
10.00-13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
27
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
2310995595
11.30-13.00
1ος ορφ. της Σχολής
28
Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
2310996112
9.00-11.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
29
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
2310996072
12.00-13.30
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
30
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Υπολογιστών
2310996392
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
31
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
2310996267
9.30-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
στο ισόγειο κτιρίου Δ΄ της Σχολής
32
Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
2310995065
11.00-13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
2ος όρφ. Πύργος της Παιδ/κης
33
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
2310995050
10.00- 13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
34
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
2310991801
9.00-13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
του τμήματος στη Θέρμη
35
Τμήμα Θεάτρου
2310992122
10.00-12.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
36
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
2310995271
9.00-11.30
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Απέναντι από Οικισμό Λήδα-Μαρία
Γυάλινο κτίριο 1ος ορφ.
37
Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.
2310992062
10.30-12.30
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Εγνατία 46, 1ος ορφ
38
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες)
2310991050
10.00-13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
39
Τμήμα Κινηματογράφου
2310997161
11.00-13.00
Ισόγειο κτίριο Διοίκησης
Γραφείο 11
40
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης
2310991430
10.00-13.00
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
1ος ορφ δίπλα στη Κοσμητεία
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...