Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Σίτιση για 165.000 άπορους έως το 2020

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σίτιση για 62.000 μέλη νοικοκυριών, που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, περιλαμβάνει το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2014-2020», που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 που αφορά στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (TEBA ή FEAD) και στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη 62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.

Επισημαίνεται, επίσης από το υπουργείο, ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το νέο Ταμείο, εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω της διασύνδεσης του με το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», οι οποίες θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.

Την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος θα έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Το Υπουργείο θα στηρίξει, επίσης, τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» (ΣΣΔ), μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση του επιχειρησιακού προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απόρων, συνολικού ύψους 330,6 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσει τον Εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση του Προγράμματος και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά η στήριξη στους πλέον αδύναμους θα αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών, για όσο διάστημα το έχουν ανάγκη και δεν θα περιορίζεται σε άπαξ διανομή τροφίμων, καθώς συμπεριλαμβάνει και δράσεις επανένταξης».

Από την πλευρά της η Η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Έφη Μπέκου δήλωσε:

«Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας με τις υπηρεσίες της, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την επαρκή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και την διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των παροχών του στους συμπολίτες μας, που πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και είναι όντως δικαιούχοι του προγράμματος.

Για τον σκοπό αυτό διασφαλίζει και κάθε δυνατή συνεργασία, με όρους διαφάνειας, με τους οργανωμένους φορείς της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.