Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αρτηριακή πίεση: Τι πρέπει να προσέχεις για να μην πάθεις εγκεφαλικό


Η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, καθώς μειώνει κατά το ένα τρίτο τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Imperial Collegeτου Λονδίνου (ICL), ανέλυσαν τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και των θανάτων εξαιτίας τους που καταγράφηκαν στην Αγγλία την περίοδο 1994-2011, καθώς και μελέτες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το ποσοστό των υπερτασικών Άγγλων που κάνουν θεραπεία αυξήθηκε σημαντικά (από 32% που ήταν το 1994 σε 58% το 2011), ενώ το ποσοστό όσων κατόρθωσαν να ρυθμίσουν την πίεσή τους αυξήθηκε από 11% σε 37%.

Την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% (ή κατά 70.000 συμβάματα) τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αγγλία (πλέον καταγράφονται 82.000 και 125.000 αντιστοίχως).

Πολλά από τα συμβάντα που αποτρέπονται θα απέβαιναν μοιραία, γράφουν οι ερευνητές.

Όντως, από τους Άγγλους που παθαίνουν κάθε χρόνο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, οι 74.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Η βελτίωση στη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών αποδίδεται από τους ερευνητές στην βελτίωση των φαρμάκων, την αυξημένη ενημέρωση για τις θανατηφόρες συνέπειες της αρρύθμιστης πίεσης και την βελτίωση στις μεθόδους διάγνωσης και παρακολούθησής της.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που λευκαίνουν τα δόντια


Το λευκό και λαμπερό χαμόγελο θεωρείται για πολλούς ο καθρέφτης του προσώπου. Οι περισσότερες γυναίκες προκειμένου να το αποκτήσουν καταφεύγουν στη λύση της λεύκανσης. Υπάρχουν τροφές, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίες βοηθούν στην λεύκανση των δοντιών. Ποιες είναι;

• Ο χυμός λεμονιού. Μπορείτε να ρίξετε στο δάχτυλό σας μερικές σταγόνες του και στην συνέχεια να τρίψετε τα δόντια σας.

• Οι φράουλες είναι φυσικό λευκαντικό των δοντιών! Το όξινο περιεχόμενό τους αφαιρεί την πλάκα.

• Το μηλόξυδο. Βάλτε την οδοντόβουρτσά σας στο ξύδι και στην συνέχεια βουρτσίστε τακτικά.

• Η μαγειρική σόδα. Μπορείτε να την αναμίξετε με νερό και στην συνέχεια να βουρτσίσετε τακτικά το ίδιο σαν να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μπουφόν των... σκύλων


Αυτός ο σκύλος θα μπορούσε άνετα να κάνει... καριέρα στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στη θέση του τερματοφύλακα. Διαθέτει ξεχωριστές ικανότητες και αποκρούει τη μπάλα σε κάθε σουτ που του κάνει το αφεντικό του. Τέτοιες αποκρούσεις θα ζήλευε ακόμη και ο Τζανλουίτζι Μπουφόν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το άρωμα κάνει μια γυναίκα πιο… ελκυστική


Το πρόσωπο μιας γυναίκας αξιολογείται ως πιο ελκυστικό από τους άλλους, αν περιβάλλεται από ένα ωραίο άρωμα. Αντίθετα, το άρωμα δεν φαίνεται να τη δείχνει κατ' ανάγκη πιο νέα στους γύρω της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αρώματα δεν «τραβούν» μόνο σε επίπεδο όσφρησης, αλλά σε ένα βαθμό αλλάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται οπτικά μια γυναίκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Τζανίνα Σόιμπερτ του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια και τον Ζαν-Μαρκ Ντεσιριέ της εταιρείας Unilever, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πειραματίστηκαν με μια ομάδα 18 εθελοντών, τα δύο τρία των οποίων ήσαν γυναίκες.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα και την ηλικία οκτώ γυναικείων προσώπων σε φωτογραφίες. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, οι ερευνητές απελευθέρωσαν σκοπίμως στο χώρο διάφορα αρώματα, από άκρως δυσάρεστα (π.χ. μυρωδιά ψαρίλας) έως πολύ ευχάριστα (μυρωδιά ροδέλαιου).

Το πείραμα έδειξε ότι όσο πιο ευχάριστη ήταν η διάχυτη μυρωδιά, τόσο πιο θετικά επηρεαζόταν η κρίση των εθελοντών, που έβαζαν υψηλότερη βαθμολογία στις φωτογραφίες των γυναικών. «Η ομορφιά του αρώματος και η ομορφιά του προσώπου ενοποιούνται σε μια ενιαία συναισθηματική αξιολόγηση, κάτι που δείχνει πιθανώς μια κοινή περιοχή νευρωνικής επεξεργασίας στον εγκέφαλο», όπως είπε η Σόιμπερτ.

Από την άλλη, όπως αναφέρεται στο άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αρώματα είχαν μια διαφορετική επίδραση στην εκτίμηση της ηλικίας. Τα ευχάριστα αρώματα επηρέαζαν τους εθελοντές να βλέπουν τα πιο ηλικιωμένα γυναικεία πρόσωπα στις φωτογραφίες ως μεγαλύτερα από την πραγματική ηλικία τους, ενώ τα νεανικά πρόσωπα ως ακόμη πιο νέα από ό,τι ήσαν στην πραγματικότητα. Αντίθετα, τα δυσάρεστα αρώματα «οδηγούσαν» τους εθελοντές να βλέπουν πιο όμοια σε ηλικία τα πιο γερασμένα και τα πιο νεανικά πρόσωπα στις φωτογραφίες.

Οι ερευνητές, σκοπεύουν να συνεχίσουν παρόμοια πειράματα με φωτογραφίες ανδρών για να δουν αν η επίδραση των αρωμάτων αφορά και την ελκυστικότητα των ανδρικών προσώπων.

Εδώ και πολλούς αιώνες, τα αρώματα χρησιμοποιούνται ιδίως από τις γυναίκες ως αναπόσπαστο στοιχείο της γοητείας τους και της βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισής τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, έστω και ενστικτωδώς, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν!


Διαβάστε περισσότερα...

Διάσημοι που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό


Λέτε να τους χώρισαν στη γέννα; Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες υπάρχουν πολλοί διάσημοι που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό με άλλους celebrities.



H ηθοποιός Sarah Jessica Parker και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Bette Midler



Η Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο Lindsay Lohan και η σχεδιάστρια μόδας Donatella Versace



Ο τραγουδιστής Bono (U2) και ο ηθοποιός Robin Williams



Η ηθοποιός Natalie Portman και η συνάδελφος της Keira Knightley



O ντράμερ των Red Hot Chili Peppers Chad Smith και ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Will Ferrell



Η ηθοποιός από το Πουέρτο Ρίκο Roselyn Sanchez και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και χορεύτρια Nicole Scherzinger



Διαβάστε περισσότερα...

Trick shots στο μπόουλινγκ


Όταν παίζεις μπόουλινγκ δεν είναι και τόσα πολλά τα «κόλπα» που μπορείς να εκτελέσεις, απλώς πρέπει να πετάξεις την μπάλα στον διάδρομο και να πετύχεις τις κορίνες. Η ομάδα του «Dude Perfect» έχει άλλη άποψη και παίζει μπόουλινγκ με τους δικούς της κανόνες, τον εξής έναν, θέαμα!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο περίεργες τουαλέτες


Η τουαλέτα σε ένα σπίτι αποτελεί δείγμα καλής υγιεινή και καθαριότητας και ενίοτε design και πρωτοτυπίας. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση εντάσσονται όλες οι φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια καθώς οι τουαλέτες προκαλούν εντύπωση με το σχεδιασμό τους.























Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δες σε τι αντιστοιχούν στ’ αλήθεια 200 θερμίδες


Η καταμέτρηση θερμίδων θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος αδυνατίσματος, αν και είναι δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια τις θερμίδες και την ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάθε φαγητό.

Γι' αυτό σου δείχνουμε δύο διαφορετικές φωτογραφίες για να πάρεις μια ιδέα πόση ποσότητα ισοδυναμεί σε 200 θερμίδες και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται ο ασφαλέστερος τρόπος απώλειας βάρους.



34 γρ. φυστικοβούτυρο, 1.425 γρ. σέλινο, 72 γρ. cheeseburger, 41 γρ. Snickers bar





34 γρ. τηγανητό bacon, 496 ml Coca-Cola, 51 γρ. ζελεδάκια, 60 ml Bailey's, 73 γρ. τηγανητές πατάτες, 83 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, 186 φασόλια κονσέρβας, 588 μπρόκολο, 196 γρ. άπαχο γιαούρτι με φράουλα



28 γρ. βούτυρο, 36 γρ. σοκολατένια τρουφάκια, 740 γρ. πιπεριές, 52 γρ. ντόνατ, 125 γρ. αβοκάντο, 150 γρ. αυγά, 41 γρ. Doritos, 40 γρ. M&M, 204 γρ. καπνιστή γαλοπούλα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τρόφιμα έχουν αντικαρκινική δράση;


Η κακή διατροφή είναι πιθανότατα ο πιο καθοριστικός προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30-40% όλων των καρκίνων είναι σε θέση να προληφθούν μέσω της κατάλληλης διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους. Στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Αντίθετα, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων καρκίνων.


Ακολουθούν στοιχεία για τρόφιμα, που θεωρούνται ότι διαθέτουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα πάντα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Ντομάτα
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του πεπτικού συστήματος.


Μπρόκολο.
Οι βλαστοί του μπρόκολου αποτελούν εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό φυτοχημικό συστατικό που υποστηρίζει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Εντοπίζεται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, του στήθους και του δέρματος.


Φράουλα-Βατόμουρα
Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το έντονο χρώμα τους οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Τα συστατικά αυτά είναι δραστικά αντιοξειδωτικά.

Σόγια
Η σόγια είναι γνωστή για τις ισοφλαβόνες της και βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του στήθους και του προστάτη προστατεύοντας τα κύτταρά μας από την επιβλαβή δράση των οιστρογόνων. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τσάι
Το τσάι έχει κατεχίνες (ονομάζονται και πολυφαινόλες), που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά κατά της ανάπτυξης καρκίνου. Οι κατεχίνες δρουν προλαμβάνοντας τη διχοτόμηση των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, του δέρματος, του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Καρότα
Τα καρότα και όλα τα λαμπερού χρώματος λαχανικά, όπως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, η κολοκύθα αποτελούν εξαιρετικές πηγές β-καροτενίου, το οποίο είναι ένα δραστικό αντιοξειδωτικό. Για την πλήρη δράση, τα καρότα πρέπει να τρώγονται ωμά.

Σπανάκι
Διαθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Ε και λουτεΐνης για την πρόληψη καρκίνου στο ήπαρ, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο. Το σπανάκι περιέχει ένα καροτενοειδές, τη νεοξανθίνη, που μπορεί σε αρχικό στάδιο να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη και μεταγενέστερα να σταματήσει την αναπαραγωγή τους.

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει τη δύναμη να αυξάνει τη δραστικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που πολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στη διάσπαση ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στην παρεμπόδιση της εισόδου των κακρκινογόνων στα κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου. Το σκόρδο έχει και αντιβακτηριακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός βακτηρίου του στομάχου που προωθεί την ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο μπορεί και ασκεί προστασία από διάφορες καρκινικές μορφές, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε σκουαλένιο, συστατικό το οποίο παρεμβαίνει στα ογκογονίδια.

Ανανάς
Ο ανανάς αποτελεί εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και του ενζύμου βρωμελαίνη. Πρόκειται για ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους.

Μήλο
Παράλληλα με τις αντιοξειδωτικά τους οφέλη, τα μήλα περιέχουν το φυτοχημικό κουερσετίνη, ένα σημαντικό βιοφλαβονοειδές της διατροφής μας, για το οποίο οι μελέτες έδειξαν ότι ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Για όλα τα παραπάνω «αντικαρκινικά» τρόφιμα υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι επιδρούν μεμονωμένα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, πολυάριθμες έρευνες δείχνουν την ύπαρξη συνεργιστικής επίδρασης, όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή οι φυτοχημικές ουσίες δρώντας μαζί έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τη μεμονωμένη δράση.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν την προστατευτική επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας ως προς την ανάπτυξη καρκίνου.
Η τήρηση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας που είναι πλούσια σε βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχτεί από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα για όλες τις χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οξεία λαρυγγίτιδα σε ενήλικες


Η oξεία λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Οφείλεται κυρίως σε ιούς και σε βακτήρια και σπανιότερα σε αλλεργία ή σε εισπνοή ερεθιστικών ουσιών. Προκαλεί από ήπια έως έντονη βραχνάδα (βράγχος φωνής), μερικές φορές ακόμα και αφωνία, δηλαδή δεν βγαίνει καθόλου φωνή, ενώ επίσης πονάει ο λάρυγγας, υπάρχει δύσπνοια και ξηρός βήχας.

Στην oξεία λαρυγγίτιδα ο λάρυγγας πονάει και οι φωνητικές χορδές πρήζονται

Σε πολλές περιπτώσεις η οξεία λαρυγγίτιδα οφείλεται σε κατάχρηση φωνής (φωνές, ουρλιαχτά) σε συνδυασμό με κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. σε μια συναυλία) που αφυδατώνουν το λάρυγγα και επιδεινώνουν τον ερεθισμό.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Έχει βραχνιάσει ξαφνικά η φωνή μου από φαρυγγίτιδα/αμυγδαλίτιδα».

Η Αλήθεια

Αν έχει βραχνιάσει η φωνή, υπάρχει πάντα κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές και δεν έχουν σχέση οι αμυγδαλές και ο φάρυγγας, ο λάρυγγας είναι πολύ πιο χαμηλά! Η οξεία λαρυγγίτιδα απαιτεί προσοχή και σωστή αντιμετώπιση για να μην προκαλέσει αναπάντεχα προβλήματα δύσπνοιας.

Αν έχετε λαρυγγίτιδα, άδικα πίνετε ζεστά, αφού πάνε στον οισοφάγο, που είναι πίσω από τον λάρυγγα! Αν μπορούσαν να πάνε στο λάρυγγα, θα πνιγόσασταν!

Τι να κάνετε

Μπορείτε να εισπνεύστε υδρατμούς από ένα κατσαρολάκι με ζεστό (όχι βραστό) νερό αναπνέοντας από το στόμα, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να πάρετε 1 ασπιρίνη ή άλλο αντιφλεγμονώδες κάθε 12 ώρες. Οι γαργάρες και τα «ζεστά» δεν βοηθούν στη λαρυγγίτιδα, το νερό (ευτυχώς!) δεν φτάνει μέχρι εκεί! Φροντίστε επίσης να έχει υγρασία ο χώρος που είστε.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι εισπνοές ατμού από το στόμα και να μη μιλάτε!

Τι να μην κάνετε

ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ, μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη! Και κυρίως να μην ψιθυρίζετε! Αν πρέπει απαραιτήτως να μιλήσετε, αν ας πούμε πιάσει φωτιά το σπίτι σας και καλέστε την Πυροσβεστική, τότε μιλήστε σιγά και σταθερά.

Μην καπνίζετε για μερικές μέρες και μην πίνετε αλκοολούχα ποτά.

Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ για μερικές μέρες, μέχρι να γίνει καλά ο λάρυγγας!

Τι κάνουμε εμείς

Με ειδικό ενδοσκόπιο βλέπουμε το λάρυγγα και τον δείχνουμε και στον ασθενή μέσα από το monitor του ενδοσκοπίου. Εξηγούμε τι πρέπει να κάνει ο ασθενής και κυρίως τι να μην κάνει και αν χρειαστεί δίνουμε αγωγή.

Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα είναι η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγωση της λαρυγγίτιδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο παράξενα μπαρ στον κόσμο


Απολαύστε το κοκτέιλ σας σε μέρη που φημίζονται για το μοναδικό περιβάλλον. Τι θα λέγατε για ένα ποτό στο βυθό της θάλασσας, μέσα σε έναν κορμό δέντρου ή σε μια φυλακή;

Κάτω από τη θάλασσα – Red Sea Star Bar, Eilat, Ισραήλ



Αγκυροβολημένο περίπου πέντε μέτρα κάτω από το νερό, αυτό το θεαματικό μπαρ θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την έννοια του «dive bar». Η εκκεντρική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτιστικά σε σχήμα μέδουσας και φύκια φτιαγμένα από σίδερο, ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η θέα γύρω από το μπαρ.



Βρείτε θέση δίπλα σε ένα από τα 62 παράθυρα και θαυμάστε από απόσταση αναπνοής τον θαλάσσιο πλούτο της Ερυθράς θάλασσας, όπως οι σμέρνες και οι θαλάσσιες χελώνες.

Σε έναν κορμό δένδρου – Sunland Baobab, Modjadjiskloof, Νότια Αφρική



Ακούγοντας τη λέξη treebar ίσως σας έρχεται στο μυαλό μια σκηνή από παραμύθια, όπου μια ξύλινη κατασκευή είναι σκαρφαλωμένη ανάμεσα στα κλαδιά ενός μεγάλου δέντρου. Το μπαρ Sunland Baobab αντίθετα είναι φτιαγμένο στην πραγματικότητα μέσα σε ένα τεράστιο, 6.000 ετών δέντρο Baobab.



Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, ο κορμός του δέντρου έχει αποκτήσει φυσικά μια μεγάλη τρύπα, ικανή να φιλοξενήσει 15 άτομα. Οι ιδιοκτήτες του εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό φαινόμενο για να δημιουργήσουν έναν χώρο διασκέδασης φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από ξύλο.

Σε μια… παράγκα στο πέλαγος – Floyd Pelican Bar, Τζαμάικα



Μπορεί να μοιάζει ετοιμόρροπη, αλλά αυτή η καλύβα από ξύλα φοίνικα, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου Parottee, στη νότια ακτή της Τζαμάικα, έχει καταφέρει να “επιβιώσει” για πάνω από μια δεκαετία.



Οι θαμώνες της που έρχονται και φεύγουν με βάρκες απολαμβάνουν κρύες μπύρες και δυνατό ρούμι πάνω από τα κρυστάλλινα νερά της Καραϊβικής.

Σε μια παλιά φυλακή – Alibi, Βοστόνη, Μασαχουσέτη



Στο χώρο μιας παλιάς φυλακής, το μπαρ Alibi (άλλοθι) διατηρεί πινελιές από το παρελθόν του, όπως οι τοίχοι από το τούβλο και τα κάγκελα στα παράθυρα, ενώ οι πελάτες του ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν ένα από τα κοκτέιλ του.



Δερμάτινοι καναπέδες και αναμμένα κεριά συνθέτουν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, που απομακρύνει την αίσθηση της φυλακής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψωμί ή γλυκό: Tι παχαίνει περισσότερο;


Έχεις ακούσει πολλές φορές τους ειδικούς να λένε πως αν βγεις έξω για φαγητό καλό είναι να επιλέξεις να φας ή ψωμί ή επιδόρπιο. Ποια επιλογή, όμως, είναι η καλύτερη αν θέλεις να χάσεις βάρος;

Η καλύτερη επιλογή, λοιπόν, είναι το γλυκό. Μπορεί να φαίνεται περίεργο καθώς το ψωμί σου ακούγεται πολύ πιο υγιεινό από το γλυκό που είναι γεμάτο ζάχαρη αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν οπωσδήποτε να φάνε γλυκό μετά το δείπνο τους σε ένα εστιατόριο και δε νιώθουν ολοκληρωμένοι αν δεν το φάνε. Έτσι, αν αποφασίσεις να μην φας το επιδόρπιο είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσεις ανικανοποίητη και να πας στο σπίτι και να φας μερικά μπισκότα πριν πέσεις για ύπνο - πράγμα που σημαίνει ότι τελικά έφαγες και το ψωμί και το γλυκό.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι μπορείς να φας όλο το γλυκό σου και να δοκιμάσεις και από τα γλυκά της παρέας σου αλλά σίγουρα μπορείς να απολαύσεις μερικές μπουκιές χωρίς ενοχές. Αν δεν μπορείς να κρατηθείς με τίποτα, φάε όλο το γλυκό σου και προσπάθησε να προσέξεις λίγο παραπάνω τη διατροφή σου την επόμενη μέρα!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάψτε θερμίδες διασκεδάζοντας


Όταν η γυμναστική συνδυάζεται με τη διασκέδαση, τότε έχεις περισσότερη όρεξη, κίνητρο και διάθεση να ιδρώσεις και να κουραστείς. Δες λοιπόν ποιοι είναι οι 7 πιο διασκεδαστικοί τρόποι να χάσετε θερμίδες και λίπος και να χτίσετε σώμα, χωρίς να νιώθετε ότι κάνετε αγγαρεία…

H Zumba είναι από τα νέα fitness trends, που κερδίζει συνεχώς fans, αφού σε βοηθά να κάψεις έως και 300 θερμίδες και πολύ λίπος σε μισή ώρα, απλά χορεύοντας σε λάτιν ρυθμούς.

Ο χορός και δεν εννοούμε ένα χαλαρό κούνημα των γοφών στο μπαρ, αλλά να χορέψεις με μεγάλη ένταση για μισή ώρα περίπου. Disco, latin, ηλεκτρονική μουσική, όποιο είδος και αν προτιμάς, θα σε βοηθήσει να κάψεις 165 θερμίδες περίπου, γυμνάζοντας ταυτόχρονα κοιλιά και πόδια.

Δαμάστε τα κύματα με surfing, επωφεληθείτε από τις χαλαρωτικές ιδιότητες της θάλασσας και του ήλιου και κάψτε 200 θερμίδες και αρκετό λίπος σε μία ώρα.

Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια, πάρτε τη σανίδα στον ώμο και βγείτε στη γειτονιά για να διασκεδάσετε, να γελάσετε και να κάψετε 170 θερμίδες με μισή ώρα με skateboarding.

Με την κηπουρική μπορείτε να ομορφύνετε τον χώρο σας, να αρωματίσετε το μπαλκόνι σας , να κάψετε 140 θερμίδες και να γυμνάσετε τα χέρια και την κοιλιά σας σε μισή ώρα.

Πάρτε μάσκα, οξυγόνο και βατραχοπέδιλα και ετοιμαστείτε να κάψετε 170 θερμίδες κάνοντας κατάδυση στις πανέμορφες παραλίες του τόπου μας.

Η νέα τάση των video games βασίζεται στην τεχνολογία Kinetic, τα οποία σας βοηθούν να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε νέα αθλήματα και να γυμναστείτε από το σαλόνι του σπιτιού σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που χαρίζουν νεότητα και μακροζωία


Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν όχι μόνο να παραμείνουν νέοι αλλά και να έχουν μία μακρά και υγιή ζωή. Σημαντικός παράγοντας για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι η σωστή διατροφή. Ξηροί καρποί, φρούτα, κρέας, ψάρια αλλά και λαχανικά μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοι σας σε αυτόν τον αγώνα.

Διαβάστε τις τροφές που χαρίζουν νεότητα και μακροζωία.

Δαμάσκηνο: Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Το δαμάσκηνο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, B3, B6. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της πίεσης του αίματος, η Β6 προστατεύει την καρδιά, η Βιταμίνη Α διατηρεί νεανικό δέρμα και ο σίδηρος μας δίνει ενέργεια.

Μάραθος: Προλαμβάνει τη γήρανση των αρτηριών. Πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C , φολικό οξύ και φυτοθρεπτικά συστατικά (ρουτίνη, ανιθόλη) που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερίνη, ενώ το φολικό οξύ αποσοβεί τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με την καρδιά. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης των αρτηριών, αλλά και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σύστημα.

Ηλιόσπορος: Για ελαστικό και νεανικό δέρμα. Πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, Β-βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και λιπαρά οξέα Ωμέγα-6. Οι ηλιόσποροι βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και των φλεγμονών, συμβάλλουν στην υγιή δομή των οστών αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κριθάρι: Μας κάνει νέους. Το κριθάρι περιέχει β-βιταμίνες, βιταμίνη Ε, σελήνιο και φυτικές ίνες. Είναι ένα δυνατό «όπλο» κατά της γήρανσης, αφού με την αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Το κριθάρι δυναμώνει, βοηθά στο δέρμα και τα μαλλιά, θεωρείται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες και προλαμβάνει τις παθήσεις της καρδιάς.

Νεροκολοκύθα: Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτονοειδή. Μειώνει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων αλλά και παθήσεων που συνδέονται με τα μάτια. Ακόμη βοηθά στον περιορισμό των βλαβερών συνεπειών του ήλιου στο δέρμα που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση λόγω της υψηλής ποσότητας βήτα καροτίνης που περιέχει. Ορισμένες ακόμη τροφές που βοηθούν στη μακροζωία και στη διατήρηση της νεότητας είναι οι παρακάτω: Ρέγκα: Συμβάλλει στην αντιγήρανση και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κάσιους: Εμποδίζει τη δημιουργία ρυτίδων και βοηθάει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Φράουλα: Βοηθά στη διατήρηση της υγιούς δομής του δέρματος και έχει αντικαρικινικές ιδιότητες.

Σέσκουλο: Προλαμβάνει τη γήρανση, την απώλεια μαλλιών και ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κοτόπουλο: Βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων, προλαμβάνει τις ρυτίδες και προστατεύει την καρδιά.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεκτίμητα έργα τέχνης στα πιο περίεργα μέρη


Όταν η τέχνη φωλιάζει εκεί που δεν το περιμένεις με τίποτα!

Η τέχνη αξίζει στις μέρες μας πολλά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για φημισμένα έργα τέχνης από γνωστούς καλλιτέχνες παλιότερων εποχών.

Το να βρεις λοιπόν κατά λάθος ένα τέτοιο ανεκτίμητο έργο ισοδυναμεί με λαχείο, αφού μπορεί να σε κάνει πλούσιο από τη μια στιγμή στην άλλη.

Κι ενώ οι συλλέκτες φυλάσσουν τα έργα τους σε απόρθητες ιδιωτικές συλλογές και απαραβίαστα χρηματοκιβώτια, φαίνεται πως άλλοι δεν αποδεικνύονται εξίσου επιμελείς στη φύλαξη, αν και πολλές φορές είναι ο πόλεμος και άλλα τραγικά γεγονότα που κάνουν τα έργα να καραδοκούν εκεί που το περιμένεις λιγότερο.

Δεν είναι έτσι σπάνιο να βρεθεί κάποιο εξαίσιο δείγμα τέχνης σε αναπάντεχα μέρη, όπως θα δούμε εξάλλου ευθύς αμέσως…

Έργα τέχνης της ναζιστικής περιόδου σε διαμέρισμα του Μονάχου



Σε μια υπόθεση που θυμούνται πολλοί, ήταν το 2012 όταν η γερμανική αστυνομία ανακάλυψε εμβρόντητη μια συλλογή με περισσότερα από 1.300 έργα τέχνης σε μικροσκοπικό διαμέρισμα του Μονάχου! Τα περισσότερα μάλιστα θεωρούνταν κατεστραμμένα από τη ναζιστική περιπέτεια της χώρας. Η συλλογή ανήκε στον ντίλερ τέχνης Hildebrand Gurlitt, ο οποίος είχε εκμεταλλευτεί τη θέση του στη ναζιστική κυβέρνηση για να αποσπάσει και να κρύψει ανεκτίμητα έργα «εκφυλισμένης τέχνης», όπως χαρακτήριζαν οι ναζί τα έργα της μη αρεσκείας τους. Τα έργα κληρονομήθηκαν νόμιμα από τον γιο του, Cornelius Gurliit, ο οποίος τα κρατούσε στο σπίτι του και πουλούσε κάποιο μόνο όταν παρουσιαζόταν οικονομική ανάγκη. Μετά τον θάνατό του μάλιστα τον Μάιο του 2014, το μεγαλύτερο μέλος της συλλογής περιήλθε στην κατοχή ελβετικού μουσείου. Η αξία της συλλογής, που περιλαμβάνει έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Μαξ Μπέκμαν, Πάμπλο Πικάσο και Ανρί Ματίς, ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ…

Πίνακας μέσα σε καναπέ



Ήταν το 2007 όταν φοιτήτρια από το Βερολίνο αγόρασε έναν καναπέ από τοπικό παζάρι στην προνομιακή τιμή των 170 ευρώ. Όταν κάθισε στον νέο της καναπέ, κάτι την ενοχλούσε μέσα στο μαξιλάρι και βρήκε έτσι μια μικρή ελαιογραφία στα άδυτα του καναπέ. Ο πίνακας ήταν η «Προετοιμασία για την Έξοδο της Αιγύπτου», φιλοτεχνημένος από άγνωστο ζωγράφο του εργαστηρίου του γνωστού βενετσιάνου καλλιτέχνη Carlo Saraceni, και χρονολογούνταν κάπου μεταξύ 1605-1620! Ο πίνακας των 400 ετών ζωής πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 20.000 ευρώ, αποφέροντας στη φοιτήτρια κέρδος 100 φορές πάνω από την τιμή που αγόρασε τον καναπέ! Μιλώντας δηλαδή για έξυπνες αγορές…

Πίνακας στα σκουπίδια



Κάτοικος της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω σε πίνακα μέσα στο σκουπιδαριό του Μανχάταν το 2003. Η Elizabeth Gibson δεν ήξερε τίποτα από σύγχρονη τέχνη, θεώρησε πάντως κρίμα να χαθεί ο κομψός πίνακας που κειτόταν στα σκουπίδια. Αφού πέρασε 4 χρόνια ψάχνοντας online πληροφορίες για το έργο, ανακάλυψε κάποια στιγμή την αλήθεια: ο πίνακας ήταν έργο του μεξικανού καλλιτέχνη Rufino Tamayo, ο οποίος πέθανε το 1991. Το έργο «Tres Personajes» φιλοτεχνήθηκε το 1970 και ανήκε σε ανώνυμο συλλέκτη του Χιούστον. Ο πίνακας είχε κλαπεί κάποια στιγμή και έκτοτε είχε εξαφανιστεί. Η Elizabeth παρέδωσε το κλοπιμαίο στις Αρχές και σύντομα πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 750.000 ευρώ! Όσο για την ίδια, έλαβε ποσοστό της πώλησης ως εύρετρα, κάπου 11.000 ευρώ…

Χρυσός Βούδας μέσα σε γύψινο άγαλμα



Άγαλμα του Βούδα του 13ου-14ου αιώνα περιφερόταν από ναό σε ναό στους αιώνες μέχρι να εγκατασταθεί οριστικά στο Wat Traimit της Ταϊλάνδης. Το πελώριο άγαλμα δεν χωρούσε μάλιστα στον μικρό ναό, γι’ αυτό και οι μοναχοί το εναπόθεσαν στον προαύλιο χώρο. Το 1954 φτιάχτηκε ειδικός χώρος στον ναό για να στεγάσει το άγαλμα και κατά τη μεταφορά του έπεσε και έσπασε. Και τότε αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό του ένα ολόχρυσο άγαλμα του Βούδα ανεκτίμητης αξίας! Η συνήθεια της κάλυψης των χρυσών αγαλμάτων με γύψο δεν είναι σπάνια, καθώς αυτό έκαναν συνήθως οι μοναχοί για να τα προφυλάξουν από τους κλέφτες. Μέσα στα τόσα χρόνια λοιπόν οι άνθρωποι ξέχασαν το πολύτιμο εσωτερικό του γύψινου Βούδα, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για άλλο ένα άγαλμα της σειράς (αν και με ιστορική αξία)…

Πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ σε μαγαζί «ό,τι πάρεις ένα ευρώ»



Ήταν στη δεκαετία του 1990 όταν η επαγγελματίας οδηγός Teri Horton αγόρασε από ένα κατάστημα «ό,τι πάρεις ένα ευρώ» έναν ομολογουμένως περίεργο πίνακα. Αφού διαπραγματεύτηκε την τιμή από τα 5 στα 3 ευρώ(!), πήρε τον πίνακα στο σπίτι της, όταν φίλη της, καθηγήτρια τεχνικών σε γυμνάσιο, παρατήρησε το παγκόσμια αναγνωρίσιμο στιλ του Πόλοκ και της είπε ότι ενδέχεται να ήταν δικός του. Η Horton επιδόθηκε κατόπιν σε μια ασύλληπτη περιπέτεια για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του έργου τέχνης, καθώς μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο, όταν τελικά βρέθηκε δαχτυλικό αποτύπωμα του ίδιου του Πόλοκ στο πίσω μέρος του καμβά! Παρά το γεγονός ότι η καυτή συζήτηση για την αυθεντικότητα του πίνακα δεν έχει κοπάσει, η ίδια έχει δεχτεί καταιγισμό από προσφορές, με την τελευταία να προέρχεται από το Τορόντο και να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ!

Εγκαταλειμμένο παρισινό διαμέρισμα κρύβει σπάνιο πίνακα



Απλά-απλά, μέσα σε εγκαταλειμμένο εδώ και 70 χρόνια σπίτι ανακαλύφθηκε ένας πίνακας του καλλιτέχνη Giovanni Boldini που πουλήθηκε τελικά έναντι 1,8 εκατ. ευρώ! Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού είχε εγκαταλείψει το Παρίσι πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέφυγε σε πόλη της Νότιας Γαλλίας, αν και συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο κανονικά. Όταν η γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 2010, η εταιρία που προσέλαβαν τα παιδιά της για να εκτιμήσει το εσωτερικό του σπιτιού βρήκε διάφορα αντικείμενα αξίας, αν και όλων το βλέμμα έπεσε στον συγκεκριμένο πίνακα. Κι ενώ οι οίκοι δημοπρασιών έριζαν για την αυθεντικότητά του, βρέθηκε στο σπίτι ιδιόχειρο σημείωμα του ίδιου του Boldini, στέλνοντας τους διαξιφισμούς στον κάλαθο των αχρήστων…

Αρχαίο άγαλμα χρησιμοποιείται ως στήριγμα ποδηλάτων



Δύο αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία απεικόνιση του φαραώ Taharqa, ηλικίας 2.700 ετών, στο υπόγειο βρετανικού μουσείου. Το άγαλμα που είχε αφεθεί να μαραζώνει στο υπόγειο του Southampton’s God’s House Tower για περισσότερο από 100 χρόνια χρησιμοποιούταν από τους υπαλλήλους του αρχαιολογικού μουσείου ως στήριγμα για τα ποδήλατά τους! Όσο για την ανακάλυψη, έγινε εντελώς τυχαία, όταν οι δύο αιγυπτιολόγοι παρακάλεσαν δηλαδή τους υπευθύνους να τους αφήσουν να κατεβούν στο υπόγειο. Όσο για το πώς παρέμεινε ένας τέτοιος σπάνιος θησαυρός ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας για τόσα χρόνια στο υπόγειο, κανείς δεν ξέρει…

Πίνακας του Βαν Γκογκ σε νορβηγική σοφίτα



Ενώ θα έπρεπε κανονικά να εκτίθεται σε κάποιο μουσείο, ο πίνακας «Ηλιοβασίλεμα στο Montmajour» του σπουδαίου ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου παρέμενε για χρόνια στα πεταμένα της σοφίτας νορβηγικού σπιτιού, αφού οι ειδικοί τον είχαν εκτιμήσει λανθασμένα ως πλαστό. Ο πίνακας του ολλανδού δασκάλου ήταν μάλιστα ο πρώτος που ανακαλύφθηκε μετά το 1928, αν και το ανυπόγραφο της σύνθεσης έκανε το Μουσείο Βαν Γκογκ να τον θεωρήσει πλαστό. Τελικά αναγνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα ως αυθεντικός και πλέον κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πολλά όμως!

Παρτιτούρα του Μότσαρτ μέσα σε φιλανθρωπικό κατάστημα στο Ρέντινγκ



Πώς μπορεί να βρέθηκαν παρτιτούρες για 6 σονάτες του σπουδαίου αυστριακού μουσικού μέσα σε κατάστημα στο Ρέντινγκ της Αγγλίας μόνο η Ιστορία μπορεί να το ξέρει! Το βιβλιαράκι είναι μάλιστα ένα από τα μόλις 10 σωζόμενα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης των μουσικών συνθέσεων που συνέταξε η διάνοια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στο Λονδίνο το 1765, όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών. Η δασκάλα που σκόνταψε πάνω στο βιβλιαράκι δεν πίστευε στα μάτια της και χρειάστηκε η συνδρομή των ειδικών του οίκου Sotheby’s για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του αντίτυπου που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2011. Το εγχειρίδιο με τις παρτιτούρες, παρά την εκτεταμένη φθορά του, εκτιμήθηκε στα 4.000 ευρώ…

Η Αφροδίτη της Μήλου ξεθάβεται από αγρότη



Ένα εξαίσιο δείγμα της ελληνικής κλασικής τέχνης έρχεται στο φως την άνοιξη του 1820, όταν ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς έσκαβε το χωράφι του ψάχνοντας για πέτρες από κάτι αρχαία ερείπια που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οικοδομικούς σκοπούς. Ανάμεσα στα συντρίμμια και τα χαλάσματα, βρήκε το πάνω μέρος του αγάλματος και σύντομα το ξέθαψε όλο, αλλά και μια σειρά ακόμα από αρχαιοελληνικές μαρμάρινες παραστάσεις. Γάλλος αξιωματικός του ναυτικού (Ολιβιέ Βουτιέ) με τους δυο ναύτες του, που έψαχναν παρακεί για αρχαία, τον είδαν και αγόρασαν αμέσως το άγαλμα για λογαριασμό του γάλλου πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη. Έναν χρόνο αργότερα η Αφροδίτη της Μήλου παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στον γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ’ ως δώρο και κατέληξε λίγο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου ως βασιλική δωρεά. Και τα υπόλοιπα είναι φυσικά Ιστορία. Ο αγρότης λέγεται μάλιστα ότι απέσπασε 400 γρόσια για την ανακάλυψή του, ένα καλό μεν ποσό για την εποχή, «ψίχουλα» ωστόσο για την πραγματική αξία της Αφροδίτης της Μήλου!



Διαβάστε περισσότερα...