Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μπορούν όλες οι έγκυες να γυμνάζονται;



Κάθε γυναίκα και κάθε της εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.

Πριν αποφασίσει μία γυναίκα σχετικά με το αν θα ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα πρέπει να το συζητήσει πρώτα με τον Γυναικολόγο που την παρακολουθεί κατά την διάρκεια της κύησης. Κάθε γυναίκα και κάθε της εγκυμοσύνη είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και μόνο ο Γυναικολόγος είναι σε θέση (γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας και την πορεία της εξέλιξης της κύησης) να αποφασίσει σχετικά με το αν η εγκυμονούσα μπορεί να γυμνάζεται συστηματικά και ποιας μορφής άσκηση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή της.

Στις κυήσεις υψηλού κινδύνου η γυμναστική απαγορεύεται ενώ αν η γυναίκα προ της κύησης δεν ακολουθούσε κάποιο συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης, δεν πρέπει να υιοθετήσει κάποιο έντονο και επίπονο πρόγραμμα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ή κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων είναι το ιδανικό που πρέπει να ακολουθηθεί.

Σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο μπορεί να σχεδιαστεί είναι εξατομικευμένο πλάνο άσκησης, που θα τροποποιείται καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη αναπροσαρμοζόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου. Η εγκυμονούσα θα πρέπει να γυμνάζεται είτε μόνη με προσωπικό γυμναστή είτε σε ομάδες με άλλες εγκύους. Καλό θα είναι πριν επιλέξει κάποιον ειδικό, να αναζητά πληροφορίες, που θα διασφαλίζουν ότι έχει λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται προκειμένου να προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ειδικές ανάγκες μίας εγκυμονούσης.

Προγράμματα όπως της yoga και pilates ειδικά για εγκύους μπορούν να ακολουθηθούν με την σύμφωνη πάντα γνώμη του Γυναικολόγου. Η ήπια αεροβική άσκηση στο νερό της πισίνας αποτελεί ακόμα μία ασφαλή επιλογή κατά την διάρκεια της κύησης. Θα πρέπει να αποφεύγονται αθλήματα, που υπάρχει κίνδυνος πτώσης και ακόλουθου τραυματισμού όπως το σκι, το πατινάζ, η ιππασία, η αναρρίχηση καθώς και τα αθλήματα που εμπεριέχουν την σωματική επαφή όπως π.χ. οι πολεμικές τέχνες, τα ομαδικά αθλήματα κ.α.

Το περπάτημα είναι μία ήπια άσκηση που όλες σχεδόν οι γυναίκες μπορούν να υιοθετήσουν καθημερινά για είκοσι λεπτά περίπου.

Η γυναίκα θα πρέπει να μάθει να ακούει το σώμα της και να μειώνει την ένταση και τον ρυθμό της άσκησης όταν κουραστεί ή νοιώσει ότι υπερβαίνει τις βιολογικές τις δυνάμεις. Σε περίπτωση που νοιώσει πόνο, ζάλη, δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή ή παρουσιάσει ταχυκαρδία, αρρυθμίες, κράμπες ή αιμορραγία θα πρέπει να διακόψει την άσκηση αμέσως και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, να επικοινωνήσει με τον Γυναικολόγο της για την κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα στο τι πρέπει να κάνει.

Καλό θα είναι να τρώει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την εκγύμναση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Θα πρέπει να φορά άνετα ρούχα και παπούτσια και να γυμνάζεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού. Κατά την διάρκεια της κύησης, οι τένοντες χαλαρώνουν με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να έχουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και τραυματισμούς..
Η γυμναστική θα βοηθήσει την γυναίκα να ελέγξει την αύξηση του βάρους της, να αισθάνεται πιο όμορφα για τις αλλαγές στο σώμα της και να γεννήσει καλύτερα στην περίπτωση του κολπικού τοκετού.

Ο Γυναικολόγος είναι ο επιστήμονας στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεται η γυναίκα προκειμένου να την καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά μία ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή μίας γυναίκας. Ο Γυναικολόγος που την παρακολουθεί είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός της και αυτός που με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα την προφυλάξει από τυχόν ατυχείς επιλογές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού που κυοφορεί.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To έμφραγμα κρύβεται στα γονίδιά μας



Όσοι έχουν συγκεκριμένο χρωμόσωμα αυξάνουν τις πιθανότητες κατά 50%
.
Ένας στους δύο άνδρες κινδυνεύει να χαθεί αιφνίδια από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με τις γυναίκες, που κινδυνεύει μια στις τρεις.

Οι άνδρες συνήθως προσβάλλονται περίπου μία 10ετία ενωρίτερα από τις γυναίκες, από στεφανιαία νόσο. Αυτό συμβαίνει συνήθως περί την ηλικία των 40 ετών. Όμως γιατί οι άνδρες είναι τόσο επιβαρυμένοι; Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, το «Lancet», μια μελέτη του πανεπιστημίου του Leicester της Αγγλίας, όπου επιστήμονες μελέτησαν το DNA 3.233 ανδρών και αποκάλυψαν ότι το χρωμόσωμα Y που καθορίζει το ανδρικό φύλο είναι υπεύθυνο για τη γενετική επιβάρυνση των ανδρών.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ορισμένη παραλλαγή (πολυμορφισμός) του χρωμοσώματος αυτού που ονομάζεται απλοομάδα 1, έχουν αυξημένη πιθανότητα της τάξης του 50% να είναι προδιατεθειμένοι για να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο, δηλαδή από έμφραγμα του μυοκαρδίου με τις επιπλοκές του ή αιφνίδιο θάνατο.

Βέβαια, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, εκείνοι δηλαδή που όταν συνυπάρχουν σε ένα επιβαρυμένο γονιδιακά άτομο, πυροδοτούν τα κακά γονίδια και η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται νωρίτερα. Έτσι εξηγείται γιατί παρατηρούνται εμφράγματα του μυοκαρδίου σε βαρείς καπνιστές σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, όταν καπνίζουν 3-4 πακέτα τσιγάρα ημερησίως.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης από πρακτικής πλευράς είναι σημαντικά γιατί όταν κάποιος αποδεικνύεται ότι έχει αυτή τη συγκεκριμένη γενετική επιβάρυνση, θα πρέπει να λαμβάνει όλα εκείνα τα προληπτικά ή θεραπευτικά μέτρα που αντιμετωπίζουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Έτσι, προφυλάσσεται ουσιαστικά από το επαπειλούμενο έμφραγμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έχε το νου σου στο παιδί…»



Εκδήλωση για τα δικαιώματα του παιδιού στον Ιανό
.
Με φόντο την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παίρνει την πρωτοβουλία να φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δικαιώματα του παιδιού.

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS σας προσκαλούν την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 18:00 σε μια συζήτηση για το παιδί και τα δικαιώματά του με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί…», στην οδό Σταδίου 24, στην Αθήνα.

Συμμετέχουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, των γραμμάτων, των τεχνών κι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

Συζητούν:

Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου

Ελένη Μιχελακάκη, Διευθύντρια Ενζυμολογίας και Κυτταρικής Λειτουργίας, Ι.Υ.Π.

Χρύσα Μπακούλα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Νικολαΐδης Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ι.Υ.Π.

Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Δήμαρχος Αμαρουσίου

Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνοθέτιδα, θεατρικός παραγωγός («Η Κάρμεν των Παιδιών»)

Συντονιστής: Αριστομένης Συγγελάκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Η εκδήλωση θα κλείσει μουσικά με την Καλλιόπη Βέττα, τον Γιάννη Κ. Ιωάννου και τον Μάριο Στρόφαλη.

Είσοδος Ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεί η υπερθερμία λύση για την θεραπεία του καρκίνου;



Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με άλλες μεθόδους.

Η όγκο-υπερθερμία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους, όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπευτική (τη δράση των οποίων ενισχύει) αλλά και η χειρουργική.

Για τον λόγο αυτό, η όγκο-υπερθερμία χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς ως ο τέταρτος θεραπευτικός πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες μεθόδου, τονίζει ο Παθολόγος –Ογκολόγος κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης κατά την εισήγηση του στην 7η Έκθεση MEDIC EXPO.

Όπως είπε ο κ Δημητριάδης: «Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που στην πορεία της εμφανίζει σειρά προβλημάτων αρκετά από τα οποία μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν –συχνά αποτελεσματικότερα- με την προσθήκη και συμπληρωματικών μεθόδων θεραπείας πέραν των ήδη ευρύτατα εφαρμοζόμενων μεθόδων που προαναφέρθηκαν.

«Η Υπερθερμία- σύμφωνα με τον κ Δημητριάδη- αν και νέα στο χώρο των συμπληρωματικών θεραπειών είναι πανάρχαια ιατρική μέθοδος. Η χρήση του πυρετού θεραπευτικά εμφανίζεται στους αρχαιότατους πολιτισμούς ενώ ειδικά για τον καρκίνο ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι τον θεραπεύεις είτε με σίδερο είτε και με φωτιά».

Η υπερθερμία χωρίζεται σε περιοχική(τοπική), σε ολοσωματική και σε διεγχειρητική. Η μέθοδος αμφισβητήθηκε στο παρελθόν λόγο τεχνικών δυσκολιών. Όμως όπως τόνισε ο κ Δημητριάδης « εδώ και δύο περίπου δεκαετίες ,σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις καθώς και βασική έρευνα και πειραματικές μελέτες οδήγησαν στην ανακάλυψη μεθόδων και την παραγωγή μηχανημάτων πολύ αποτελεσματικών στην επίτευξη υπερθερμίας τόσο ολοσωματικής όσο και περιοχικής για την στοχευμένη υπερθέρμανση των όγκων. Πιο συγκεκριμένα χάρις στις νέες τεχνικές ελαχιστοποιήθηκαν οι παρενέργειες της υπερθερμίας κυρίως στο δέρμα ,υποδόριο λίπος και παρακείμενους ιστούς».

Αναλύοντας της θεραπευτικές ιδιότητες της ογκο-υπερθερμίας ο κ Δημητριάδης εξήγησε ότι:

- Σημαντικό ρόλο στην αντικαρκινική δράση της περιοχικής υπερθερμίας παίζει η τοπικά απορροφούμενη ενέργεια με τη χρήση ηλεκτροδίων που δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και θερμαίνει τον όγκο .

Η υπερθέρμανση του όγκου οδηγεί σε μια σειρά φυσικών και χημικών διεργασιών στα καρκινικά κύτταρα , με σύγχρονη αύξηση της μεταβολικής δραστικότητας τους ,χαλάρωση των συνδετικών δεσμών μεταξύ τους, καταστροφή της κυτταρικής μεμβράνης κ.α. οδηγώντας έτσι τα νεοπλασματικά κύτταρα στον θάνατο (απόπτωση).


- Τα υγιή κύτταρα είναι ανθεκτικά διότι ψύχονται ευκολότερα μέσω της καλύτερης αιμάτωσης των υγιών πέριξ του όγκου ιστών ,η οποία αιμάτωση απομακρύνει την θερμότητα .Επίσης βρίσκονται σε φάση ηρεμίας σε αντίθεση με τα νεοπλασματικά που βρίσκονται σε συνεχή πολλαπλασιασμό και έτσι είναι πιο ευάλωτα.

- Η ογκοθερμία συνδυάζεται και έχει συνεργική δράση τόσο με την ακτινοθεραπεία όσο και με την χημειοθεραπεία αυξάνοντας σημαντικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα . Ελαττώνει τις υποτροπές ,αυξάνει τα ελεύθερα νόσου μεσοδιαστήματα ,βελτιώνει την ποιότητα ζωής και ελαττώνει τις παρενέργειες των κλασικών θεραπειών . Τέλος, Βοηθάει στην αύξηση της επιβίωσης και του ποσοστού των ιάσεων.

- Εκτός από την τοπική στοχευμένη υπερθερμία ,σημαντική είναι η ολοσωματική υπερθερμία , η οποία απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο για την αύξησητης θερμοκρασίας όλου του σώματος του ασθενούς (δημιουργούμε δηλαδή τεχνητό πυρετό). Η ολοσωματική δρα μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των καρκινικών κυττάρων και εφαρμόζεται στην περίπτωση ύπαρξης μεταστάσεων.
- Τέλος διεγχειρητική υπερθερμία εφαρμόζεται κατά την διάρκεια ογκολογικών χειρουργικών επεμβάσεων .


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καταφύγιο» ανασφάλιστων το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής



Το 70% των πολιτών είναι Έλληνες.

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας.

Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70% ήταν Έλληνες. Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ένας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του. Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη. Αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.

Οι ανασφάλιστοι


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος, ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά. Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.», τόνισε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε την φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.

Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.

Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας απεγνωσμένες βοήθεια.

Μεγάλη ανταπόκριση στην έκκληση για στήριξη και συνεργασία έχουν επιδείξει ο ΣΦΕΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με τη συμβολή 12 οδοντιάτρων, το ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ - Β΄ Μαιευτική -Γυναικολογική ΕΚΠΑ, στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ - Κυτταρολογικό Εργαστήριο, ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων MEDISYN, τα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης GENESIS και MEDIMALL, τα ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα IATROPOLIS και ΠΡΟΛΗΨΗ, το Οφθαλμολογικό κέντρο OMMA, ο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φυσικοθεραπευτών, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών, το Καρδιολογικό Κέντρο Ηλιούπολης και άλλα κέντρα.

Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας, για την οποίαν όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.

Επίσης στο Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε 102 παιδιά. Το 82% προσήλθαν για δωρεάν εμβολιασμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή για τη δημόσια υγεία ο σακχαρώδης διαβήτης



Ταλαιπωρεί εκατ. ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάχη σε πολλά μέτωπα εναντίον των παθήσεων που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου και οι οποίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσει σήμερα η σύγχρονη Ενδοκρινολογία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.), νόσημα με βαριές επιπλοκές, αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, αφού για την αύξηση της συχνότητας του ευθύνονται ο τρόπος ζωής και διατροφής των αναπτυγμένων χωρών.

Η παχυσαρκία, ξεχωριστό νόσημα, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης του Σ.Δ., αποτελεί παγκόσμια επιδημία, καθώς, σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά λόγω της παχυσαρκίας!

Οι διαταραχές του οστικού μεταβολισμού και ιδιαίτερα η εμφάνιση οστεοπόρωσης φαίνεται να προκαλούνται από πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με το Σ.Δ. και την παχυσαρκία, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ελλιπής σωματική άσκηση, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών στη σύγχρονη διατροφή), και την έλλειψη βιταμίνης D (πολύ συχνή στη χώρα μας, παρά την ηλιοφάνεια). Πρέπει να σημειωθεί πως η απώλεια οστικής πυκνότητας (βασικός δείκτης οστικής υγείας) συμβαίνει προοδευτικά και σιωπηλά, ενώ συχνότατα το πρώτο σύμπτωμα οστεοπόρωσης είναι ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.

Οι διαταραχές της αναπαραγωγικής ικανότητας των ανδρών, αποτελούν την αποκλειστική αιτία υπογονιμότητας του ζευγαριού σε ποσοστό περίπου 45%, ενώ σε ένα επιπλέον ποσοστό 26% συμβάλλουν στη συνολική υπογονιμότητα του ζευγαριού. Ωστόσο, η ευρεία χρήση των μεθόδων της υποστηριζόμενης αναπαραγωγής δίνει σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό, τη δυνατότητα επιτυχούς λύσης του προβλήματος.

Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 39ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στις 4 – 7 Απριλίου 2012 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental), ο Πρόεδρος της E.E.E., Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη & Μεταβολισμού, Γ.Ν.Α. «Αρεταίειο» κος. Γεώργιος Μαστοράκος, η Διευθύντρια του Διαβητολογικού Κέντρου του Α’ Ενδοκρινολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» κα. Ελένη Αναστασίου, ο Ενδοκρινολόγος, τ. Διευθυντής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Γ.Ν.Α. «Ασκληπιείο» Βούλας κος. Κωνσταντίνος Μαυρουδής, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού, Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» κα. Σταματίνα Νικοπούλου και η Ενδοκρινολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.) κα. Αναχίτ Αμπραχαμιάν – Μιχαλάκη.

Το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού αποτελεί ένα ξεχωριστό και σπουδαίο επιστημονικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των παθήσεων του ενδοκρινικού συστήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Όπως τόνισε ο κ. Μαστοράκος, το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού αποτελεί την κορωνίδα των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων για το έτος 2012 και στοχεύει:

1. Στην ενημέρωση των Ελλήνων Ενδοκρινολόγων για τις νέες γνώσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς στην Ενδοκρινολογία, το Σακχαρώδη Διαβήτη και το Μεταβολισμό.
2. Στην εκπαίδευση των νέων Ενδοκρινολόγων σε θέματα αιχμής.
3. Στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας (π.χ. ουσίες που κυκλοφορούν στο περιβάλλον και δρουν ως διαταράκτες της ενδοκρινικής λειτουργίας), αλλά και της πρόληψης σοβαρών νοσημάτων που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα).

Πέραν των βασικών στόχων, τόνισε ο κ. Μαστοράκος, στο Συνέδριο ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την παρουσίαση νέων θεραπευτικών μέσων για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ θα πραγματοποιηθεί και λεπτομερής παρουσίαση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των χειρουργικών επεμβάσεων, και την ιδιαίτερη σημασία της διαρκούς παρακολούθησης από τον θεράποντα Ενδοκρινολόγο, ο οποίος και είναι υπεύθυνος να συστήσει την ενδεδειγμένη για κάθε ξεχωριστό και ιδιαίτερο ασθενή θεραπεία. Επίσης, σε ξεχωριστή συνεδρία, θα συζητηθεί το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας.

Τελειώνοντας, ο κ. Μαστοράκος τόνισε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι ο ρόλος των επιστημονικών Εταιρειών είναι να προετοιμάζουν το έδαφος για τα μέτρα βελτίωσης της υγείας των πολιτών, στην εφαρμογή των οποίων η πολιτεία θα κληθεί αρωγός, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εστιάζει, με ειδική συνεδρία, και στην επίπτωση της σύγχρονης οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών (κατάθλιψη, αγχώδεις συνδρομές) και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία των ατόμων.

Αναφερόμενη στο σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.), η κα. Αναστασίου υπογράμμισε ότι στις μέρες μας η νόσος (κυρίως ο τύπος 2) επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, εξαιτίας της αύξησης των δύο κύριων παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνισή Σ.Δ.: την αύξηση του σωματικού βάρους και την έλλειψη άσκησης.

Υπολογίζεται ότι ο Σ.Δ. σήμερα αποτελεί τη 12η αιτία θανάτου παγκοσμίως και προβλέπεται ότι το 2030 θα είναι η 7η, ενώ οι διαβητικοί εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων από διαβήτη το 2003 ήταν 57,1%, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, και για τις επόμενες δεκαετίες οι επιστημονικές προβλέψεις συνηγορούν υπέρ της μεγάλης αύξησης του επιπολασμού της νόσου στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το σακχαρώδη διαβήτη της κύησης (ΣΔΚ), η κα. Αναστασίου εξήγησε ότι η συχνότητα εμφάνισής του κυμαίνεται στο 5-7%. Δηλαδή, 1 στις 15-20 έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζει. Υπολογίζεται ότι στις 110.000 γεννήσεις το χρόνο στην Ελλάδα, περίπου οι 7.000 θα παρουσιάσουν ΣΔΚ. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών οι τιμές της γλυκόζης θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Η διάγνωση του ΣΔΚ στηρίζεται αποκλειστικά στον εργαστηριακό έλεγχο (σακχαραιμική καμπύλη), γιατί διαφορετικά δεν προκύπτουν εμφανή στοιχεία από το ιστορικό και την κλινική εξέταση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε η ανταλλακτική αγορά στο Βόλο



Διατίθενται προϊόντα και υπηρεσίες.

Χωρίς χρήματα μπορούν από σήμερα να κάνουν τις αγορές τους οι κάτοικοι του Βόλου, χάρη στην ανταλλακτική αγορά που λειτουργεί πλέον στην πόλη. Τα μέλη της αγοράς μπορούν να «αγοράζουν» προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέροντας τα δικά τους αντίστοιχα αγαθά.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κοστολογούνται σε πόντους και τα μέλη της αγοράς τους «εξαργυρώνουν» .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.tem-magnisia.gr ή να τηλεφωνούν καθημερινά, εκτός Κυριακής, 12:00 με 14:00 στο τηλέφωνο 24210 38317.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούνιο έρχεται η φορολόγηση αγροτεμαχίων



Μόνο οι αγρότες θα εξαιρεθούν.

Μόνο οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα γλιτώσουν από το φόρο που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση στα αγροτεμάχια.
Πριν τη φορολόγηση, θα γίνει σημαντική αναπροσαρμογή των τιμών τους, ειδικά στις τουρισικές περιοχές, όπου οι εκτός σχεδίου εκτάσεις είναι οικόπεδα.

Όπως γράφει σήμερα το «Κεφάλαιο», η φορολόγηση των αγροτεμανίψν θα γίνει βάσει της εικόνας περιουσιακής κατάστασης ακινήτων που έχει δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν με το νέο φόρο κατοχής ακινήτων, που θα συμπεριλάβει το «χαράτσι» και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, Θα υπάρχει δεύτερος φόρος στα ακίνητα, ανταποδοτικός και θα περιλαμβάνει όλους τους φόρους που επιβάλλουν σήμερα στα ακίνητα οι ΟΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μείωσε το ενοίκιό του μέσω της δικαστικής οδού



Εφετείο διακαίωσε μισθωτή δημοτικού χώρου.

Δικαιώθηκε από το Εφετείο Αιγαίου, μισθωτής δημοτικού χώρου στο κεντρικό δημαρχείο της Σύρου, ο οποίος προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια εξαιτίας της αναπροσαρμογής του μισθώματος από το Δήμο.

Πρόκειται για επιχειρηματία, ο οποίος μισθώνει το χώρο στο δημαρχιακό μέγαρο και λειτουργεί ως κυλικείο με μηνιαίο μίσθωμα 950 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως κατά 2% επί του ισχύοντας τιμαρίθμου . Κατά την άσκηση της αγωγής από τον μισθωτή, το μίσθωμα είχε ανέλθει στα 993,70 ευρώ και με τις υπέρ τρίτων κρατήσεις σε 1029,47 ευρώ, σύμφωνα με το cyclades24.gr.

Άσκησε αγωγή επί της αναπροσαρμογής του μισθώματος, η απόφαση εκδικάσθηκε στο Πρωτοδικείου Σύρου και μετά από εφέσεις που άσκησαν τόσο ο μισθωτής, όσο και ο Δήμος, η υπόθεση πήγε στο Εφετείο Αιγαίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου (22/2012) ήταν να πέσει το μίσθωμα στα 700 ευρώ το μήνα, ωστόσο η ετήσια αναπροσαρμογή του ορίσθηκε στο 75% επί του ισχύοντος τιμαρίθμου. Η απόφαση είναι τελεσίδικη, ενώ ο Δήμος δεν κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, μετά από σχετική απόφαση (αρ. 47) της Οικονομικής Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε την κόρη της δίνοντάς της φιστίκια



Θέλησε να της χαρίσει «μια καλύτερη ζωή στον ουρανό».

Παρόλο που γνώριζε τη σοβαρή αλλεργία που είχε η κόρη της, η Veronica Cirella, από τις ΗΠΑ, την τάισε υπερβολική ποσότητα από τα γνωστά σοκολατάκια M&Ms, τα οποία περιέχουν φιστίκια.

Η 8χρονη μικρή, που παράλληλα έπασχε από εγκεφαλική παράλυση, έπαθε ισχυρό αλλεργικό σοκ και πέθανε. Αργότερα η Cirella, θέλησε να αυτοκτονήσει. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία τις βρήκε και τις δύο στο πάτωμα του σπιτιού τους.

Η μικρή ήταν νεκρή και η μητέρα της είναι κάνει ενέσεις ινσουλίνης στον εαυτό της και είχε προσπαθήσει να πνιγεί με ένα καλώδιο. Είχε μάλιστα γράψει και σημείωμα αυτοκτονίας.

«Έπρεπε να της δώσω μία καλύτερη ζωή», έγραφε. «Αυτή θα ήταν μόνο στον ουρανό».


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαίδευση ανέργων στις νέες τεχνολογίες



Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Μαΐου.

Από τη Δευτέρα 9 Απριλίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανέργων για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων διάρκειας 100 ωρών, σε Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», απευθύνεται σε 20.000 ανέργους και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 22.000.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση θα γίνει με επιταγές κατάρτισης μέσω του νέου προγράμματος (training voucher) του υπουργείου Εργασίας.

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης από Φορείς Πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων στη χρήση Τομέων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Με την πιστοποίηση οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων λήγει την Παρασκευή 25 Μαΐου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγινε πατέρας στα 67 του χάρη σε κατεψυγμένο σπέρμα



Κόντεψε να πάθει τη 13η καρδιακή προσβολή όταν το έμαθε.

Ο 67χρονος Malcolm Lawrence, συνταξιούχος νοσηλευτής, έχει πάθει 12 καρδιακές προσβολές και κόντεψε να πάθει και μία ακόμη όταν η 31 ετών σύζυγός του τού ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος!

Παρότι δεν πίστευε ότι μπορούσε να γίνει πατέρας σε αυτήν την ηλικία, δέχτηκε να δοκιμάσει να αποκτήσουν ένα παιδί (!) με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είκοσι εννιά χρόνια αφότου έγινε πατέρας για πρώτη φορά, ο Malcolm γιόρτασε τον ερχομό στη ζωή της κόρης του Cerys-May.



«Ήταν πραγματικά σοκ. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω ότι συνέβη. Υπήρχαν άτομα που μου έλεγαν ότι είμαι πολύ μεγάλος για να γίνω πατέρας σε αυτήν την ηλικία και ότι η κατάσταση της υγείας μου δεν είναι για τέτοια, αλλά τους διέψευσα. Έδωσα στη γυναίκα μου αυτό που ήθελε πάντα. Ένα δικό της παιδί» είπε ο ίδιος.



Ο ίδιος έχει ένα γιο από προηγούμενο γάμο, τον 29χρονο Gavin, ο οποίος του έχει «χαρίσει» δύο εγγόνια.

Ο Malcolm γνώρισε τη γυναίκα του όταν εκείνη ήταν 19 χρονών. Παντρεύτηκαν μετά από 11 χρόνια σχέσης. Προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, όμως δεν μπορούσαν να συλλάβουν φυσιολογικά και η σύζυγός του Ann-Marie ήταν πολύ μικρή για εξωσωματική. Έτσι αποφάσισαν να καταψύξει το σπέρμα του, το οποίο το νοσοκομείο φύλαξε για 10 χρόνια.



Μέχρι που πριν από ένα χρόνο περίπου, η Ann-Marie κατάφερε να μείνει έγκυος.




Διαβάστε περισσότερα...

Σε ετοιμότητα οι εθελοντές για την προστασία του Σέιχ Σου



Καμπάνια ενημέρωσης για να ενισχυθεί ο αριθμός τους.

Σε «φύλακα άγγελο» του Σέιχ Σου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το περιαστικό δάσος κινδυνεύει από τις πυρκαγιές, θα μετατραπούν και φέτος οι εθελοντές, οι οποίοι θα κάνουν βάρδιες σε 24ωρη βάση.

Στη βοήθεια των εθελοντικών ομάδων δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

«Σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο και τη γενικότερη αδιαφορία ξεχωρίζει ο εθελοντής, ο οποίος είναι έτοιμος να προσφέρει για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον», δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος.

Μάλιστα στην προσπάθεια να ενισχυθεί ο αριθμός των εθελοντών θα γίνει μία καμπάνια ενημέρωσης, ενώ αναμένονται τα κονδύλια της ΣΑΤΑ για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων και την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων.

Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για ετοιμότητα από 1ης Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, ώστε να μην κινδυνέψουν οι πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Οι αρμόδιοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το πώς αντιμετωπίστηκαν οι περσινές πυρκαγιές στο Σέιχ Σου, αφού οι φωτιές έσβησαν άμεσα και δεν υπήρξαν μεγάλες απώλειες.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών, Λιμεναρχείο, Αστυνομική Διεύθυνση, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικός λαχανόκηπος, συσσίτια και κοινωνικό παντοπωλείο



Σειρά πρωτοβουλιών από το δήμο στην Πάτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Κοινωνικό παντοπωλείο, τράπεζα χρόνου, συσσίτια, γραφείο διαμεσολάβησης, δημοτικό λαχανόκηπο, ανοικτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, κοινωνικών φαρμακείο κ.α. περιλαμβάνει η πρόταση «κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας» που θα αναλάβει να προετοιμάσει και να υλοποιήσει μη κυβερνητική οργάνωση, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων.

Ειδικότερα, η Αντιδημαρχία εθελοντισμού και ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) διοργάνωσαν συνάντηση εργασίας στις 4 Απριλίου με θέμα την ενημέρωση για το πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» από την οποία αναμένεται να αναδειχθεί η ΜΚΟ που θα αναλάβει να προετοιμάσει, να υποστηρίξει και να υλοποιήσει για την Πάτρα την πρόταση μέσω της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ή και η συνέχιση λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» όπως: κοινωνικό παντοπωλείο, τράπεζα χρόνου, δομή παροχής συσσιτίων, γραφείο διαμεσολάβησης, δημοτικό λαχανόκηπο, ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, κοινωνικό φαρμακείο κ.α.

Δεκαέξι εκπρόσωποι ΜΚΟ απάντησαν στην πρόσκληση, ενώ όλοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτική οικονομία στην Κω



Καθιερώνουν νέο νόμισμα, το «μαϊδί».

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε στην Κω η ανταλλακτική οικονομία. Τα πρώτα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα θα μπορούν να ανταλλάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με «μαϊδιά», τα οποία στα συνέχεια θα μπορούν να ανταλλάσουν με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το rodiaki.gr, ένα φυσικό πρόσωπο ή μία επιχείρηση με τη συμμετοχή τους στο δίκτυο μπορούν να προσφέρουν εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες, για τα οποία θα αμειφθούν με μαϊδί, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό τους.

Με τη σειρά τους μπορούν να αναζητήσουν υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του δικτύου και να τους πληρώσουν με μαϊδί που έχουν αποκτήσει. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, με τέτοιο τρόπο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για αυτές και να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές. Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατάστημα τροφίμων στην υπηρεσία των αστέγων



Το δεύτερο που παραχωρεί το Υπ. Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαινιάζεται το νέο κατάστημα τροφίμων που τίθεται στην υπηρεσία των αστέγων της Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά 55.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα που εγκαινιάζεται (το πρώτο ήταν το κατάστημα «Χιτών»-ενδύματα) εκ των επτά συνολικά καταστημάτων που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως για 10 χρόνια μετά από ενέργειες της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.

Τα υπόλοιπα καταστήματα που θα εξυπηρετούν τους άστεγους θα λειτουργήσουν ως χώροι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με εθελοντικό πάντοτε προσωπικό και με την οικονομική στήριξη της μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραγωγός χαρίζει τα φρούτα του



Δήλωσε ότι η τιμή που του πρόσφεραν οι μεσάζοντες ήταν «εξεφτελιστική».

Είκοσι τόνους μανταρίνια και γκρέιπ φρουτ αποφάσισε να χαρίσει σε πολίτες και Ιδρύματα των Χανίων παραγωγός της περιοχής καθώς, όπως υπογραμμίζει, η τιμή που του έδιναν οι μεσάζοντες ήταν «εξευτελιστική».

Ηδη από χθες οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν στο περβόλι του κ. Νίκου Μπουρμπάκη, στο Αγροκήπιο Χανίων, ενώ ο ίδιος κάλεσε οποιονδήποτε πολίτη ή προνοιακό Ιδρυμα, αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί του για, να πάει άμεσα εκεί για να κόψει φρούτα.

«Ο έμπορος μου έδωσε πολύ χαμηλή τιμή, δηλαδή για 20 τόνους φρούτα, 10 μανταρίνια και 10 γκρέιπ φρουτ, 1.000 ευρώ. Λογαριάστε πόσο βγαίνει», σημείωσε ο κ. Μπουρμπάκης, μιλώντας στα haniotikanea.gr και πρόσθεσε: «Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο μ’ εμένα. Υπάρχουν περιβόλια που πουλήθηκαν μανταρίνια ή πορτοκάλια σε αυτές τις χαμηλές τιμές γιατί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, τα δίνουν όσο - όσο για να πληρώσουν το νερό, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα κλαδευτικά τους κ.λπ. Θεώρησα, λοιπόν, ότι είναι εξευτελιστική αυτή η τιμή και δεν δέχθηκα να τα δώσω. Γι’ αυτό και, όπως το έκανα ξανά πριν από 2 χρόνια, αποφάσισα να καλέσω τον κόσμο ό,τι μανταρίνια έχουν μείνει πάνω στα δέντρα ας έρθει να τα κόψει και να τα πάρει και από εκεί και πέρα του χρόνου πάλι βλέπουμε».

Ο κ. Μπουρμπάκης σημείωσε ακόμα ότι με τέτοιες τιμές που προσφέρουν οι μεσάζοντες είναι αδύνατον οι παραγωγοί να καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδά τους: «Αυτή τη στιγμή έχω 800 ευρώ Ο.Α.ΔΥ.Κ., για να κλαδέψω θέλω πάνω από 1.500 ευρώ, για να βάλω λίπασμα θέλω άλλα 2.000 ευρώ και βγάζω έξω την προσωπική μου εργασία. Δηλαδή χρειάζονται γύρω στα 3.000 - 4.000 ευρώ κάθε χρόνο για να μπορέσω να κάνω μανταρίνια και μετά μπαίνει ο έμπορος για να τα πάρει για ένα χιλιάρικο; Πώς εγώ και τόσοι άλλοι που καλλιεργούν εσπεριδοειδή θα πάρουμε μια δραχμή και θα βγάλουμε τα έξοδά μας, όταν σου λέει ο έμπορος 5, 7 λεπτά ή 10 λεπτά το κιλό;».

Παράλληλα, ο κ. Μπουρμπάκης υπογράμμισε ότι το κράτος έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτους τους παραγωγούς σημειώνοντας ότι χρειάζεται να θεσπιστούν μέτρα για να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες εισόδημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα «ελαττώνει» τις γνωριμίες



Τι αποκαλύπτει πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση.

Όσοι θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να κάνουν μια καινούρια γνωριμία, καλό είναι να το προσπαθήσουν χωρίς να κρατούν ένα τσιγάρο στο χέρι.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση σε 1.700 ανθρώπους για λογαριασμό του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, τα 3/4 των ερωτηθέντων ηλικίας 18- 24 ετών είπαν ότι δεν θα φιλούσαν κάποιον που μόλις είχε καπνίσει.

Επίσης, ο ένας στους δυο είπε ότι θα το σκεφτόταν πολύ προτού αποφασίσει να ξεκινήσει μια σχέση με έναν καπνιστή.

Ακόμη ένας λόγος, λοιπόν, για να αποφασίσουν οι καπνιστές να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια, η οποία όχι μόνο βλάπτει σοβαρά την υγεία τους, αλλά όπως φαίνεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τις σχέσεις τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...