Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική φοροκάρτα



Mε το νομοσχέδιο καθιερώνεται η ηλεκτρονική φοροκάρτα. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που απαιτείται να συγκεντρωθούν για την κάλυψη του αφορολογήτου ή και την εξασφάλιση πρόσθετης έκπτωσης φόρου, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.


Mε το νομοσχέδιο καθιερώνεται η ηλεκτρονική φοροκάρτα. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που απαιτείται να συγκεντρωθούν για την κάλυψη του αφορολογήτου ή και την εξασφάλιση πρόσθετης έκπτωσης φόρου, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική. Tα δεδομένα που καταγράφονται για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι:
α) ο AΦM του εκδότη της απόδειξης,
β) η ημερομηνία και
γ) το ποσό της συναλλαγής. Aρμόδια αρχή για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων είναι η ΓΠΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χτίζοντας το μέλλον»: Ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εξασφαλίζει εκπτώσεις 25 - 30 % στις τιμές υλικών και εργασιών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, έρχεται τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά. Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» (που ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου 2011) αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπολογίζονται σε 178.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σ. Παραδιάς ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι με την αύξηση των φόρων εισοδήματος και κεφαλαίου, την έκτακτη εισφορά, την κρίση στην αγορά που έχει πολλαπλασιάσει, τα ξενοίκιαστα ακίνητα και την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι «αντικειμενικές αξίες», δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. «Σύντομα το δημόσιο θα αναγκαστεί να αρχίσει μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα «κοράκια» θα ενεδρεύουν… Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

Για το λόγο αυτό, ζήτησε να θεσπιστεί δικαίωμα του φορολογούμενου που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από κεφάλαιο ή εισόδημα ακινήτων, με μονομερή «εκχώρηση ακινήτου» προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να καταργηθεί η εξαίρεση των ιδιοκτητών που υπόκεινται σε ΦΑΠ από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.


Επίσης: http://www.ypeka.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δελφίνια σε ρόλο παιδιάτρου


Σε εξαιρετικούς θεραπευτές για παιδιά έχουν εξελιχθεί τρία δελφίνια στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί στην Ινδονησία. Τα τρία δελφίνια, που έσωσαν οι αρχές από ένα τσίρκο, έχουν συμβάλει τα τελευταία έξι χρόνια στη θεραπεία 1.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών που πάσχουν από διάφορες νόσους.

Η Τερ Χέιντε, επικεφαλής της γιατρών που αξιοποιούν τα θηλαστικά, λέει ότι το σόναρ που διαθέτουν τα δελφίνια συμβάλλει στην θεραπεία κινητικών προβλημάτων."Δύο είναι τα στοιχεία με τα οποία τα δελφίνια βοηθούν στην θεραπευτική αγωγή: Πρώτον με την ίδια την επαφή τους με τους ανθρώπους και δεύτερον με το σόναρ που διαθέτουν" λέει η Τερ Χέιντε και προσθέτει: "Επιδρούν στα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθούν στη θεραπεία κινητικών παθήσεων αλλά και στη λογοθεραπεία".

O πεντάχρονος ουκρανός Ευγκένι πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που του προκαλεί αδυναμία των μυών του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πολύ βραδύτερα απ' ό,τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Πριν από τρία χρόνια, οι γονείς του Ευγκένι τον έφεραν στο ειδικό θεραπευτήριο στο Μπαλί χωρίς να μπορεί να κινηθεί καθόλου. Στη διάρκεια της θεραπείας, τα δελφίνια κολυμπούν γύρω από το παιδί και μερικές φορές τον αγγίζουν ελαφρά. Σήμερα τα αποτελέσματα της θεραπείας με τα δελφίνια είναι εντυπωσιακά.

Η Τερ Χάιντε λέει ότι ο κάθε ασθενής λαμβάνει ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι τα δελφίνια αλληλεπιδρούν με τον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο.


Διαβάστε περισσότερα...