Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Η δίαιτα του γραφείου



Πέντε βασικοί άξονες για όσους εργάζονται.

Η εργασία και όλα όσα τη συνοδεύουν, το ωράριο, ο χρόνος, η διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο στη διαδικασία αδυνατίσματος και στη σωστή τήρηση των αρχών ενός διαιτολογίου. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος. Το κίνητρο και η διάθεση να αλλάξετε τη ζωή σας, δηλαδή να προάγετε την υγεία σας και να βελτιώσετε την εικόνα του σώματος σας, θα πρέπει να αποτελούν την κύρια συνισταμένη της προσπάθειάς σας και όχι η εργασιακή συνιστώσα από μόνη της.

Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες εργασίες μας απομακρύνουν από το σπιτικό και πιο θρεπτικό φαγητό, προάγοντας την «προκρούστεια» τάση της εποχής μας για υγιεινές επιλογές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προσαρμόσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο στις συνθήκες ζωής σας. Ακολουθούν πέντε βασικοί άξονες που μπορείτε να κινηθείτε, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας και στη δουλειά:

1. Ένα καλό πρωινό γεύμα. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη πρωινού σχετίζετε με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και συνεπώς πολλών θερμίδων στο υπόλοιπο της ημέρας. Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και λίγο ψωμί ολικής άλεσης με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή μαργαρίνη και μέλι μαζί με 1 ζεστό ποτήρι στιγμιαίο καφέ που περιέχει μόνο 1 θερμίδα. Εναλλακτικά, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς.

2. Ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα ή σνακ. Αυτά σας δίνουν άμεσα ενέργεια και σας προμηθεύουν με απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να αντεπεξέλθετε και στις εργασιακές σας ανάγκες. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί με μειωμένα λιπαρά και 1 φέτα ζαμπόν με ελαιόλαδο ή μια σπιτική σπανακόπιτα ή μια σαλάτα με τόνο ή σολομό ή cottage ή ακόμα και γιαούρτι άπαχο με σταφίδες και αμύγδαλα.

3. Το απογευματινό θα είναι το κύριο σας γεύμα στο σπίτι και το βραδινό θα πρέπει να είναι επίσης κάτι ελαφρύτερο ή ένα σνακ, όπως 3-4 μπισκότα μιράντα, φρούτα ή οι 100% φυσικοί χυμοί τους.

4. Το περιβάλλον: Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε στον εργασιακό σας χώρο είναι να φροντίσετε να τρώτε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Αφιερώστε 15-20 λεπτά στο ελαφρύ σας γεύμα. Κλείστε το κινητό σας, μη μιλάτε για τη δουλειά σας, και αποφύγετε να τρώτε στο γραφείο σας ώστε να αλλάξετε παραστάσεις (βγείτε για λίγο έξω, ή φάτε στην κουζίνα αν υπάρχει με συναδέρφους χωρίς να μιλάτε για δουλειά). Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τον καλύτερη πέψη της τροφής και ικανοποιείται σωστότερα το αίσθημα του χορτασμού, έτσι ώστε να μην νιώθετε υπερβολικά πεινασμένος όταν επιστρέψετε σπίτι σας το απόγευμα.

5. Η απόφαση: Η απόφαση μας να κάνουμε δίαιτα, πρακτικά να τροποποιήσουμε προς το καλύτερο τις διατροφικές μας συνήθειες, απαιτεί να το θέσουμε ως προτεραιότητα. Αν νιώθετε ότι άλλες δυνάμεις π.χ. εργασιακό ωράριο, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, τότε είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσετε τώρα την προσπάθειά σας γιατί κινδυνεύετε να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αποτυχημένων προσπαθειών αδυνατίσματος. Ας περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, τότε δηλαδή που θα είστε πραγματικά κινητοποιημένοι και έτοιμοι γι’ αυτό.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύζι, μέρος μιας υγιεινής διατροφής



Πλούσια η διατροφική του αξία και με ευεργετικές ιδιότητες.

Λίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν με το ρύζι και τον ρόλο που παίζει στην διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.

Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη ρυζιού όπως: αναποφλοίωτο, λευκό, καφέ, κόκκινο, νυχάκι, μικρόκοκκο, μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, άγριο κ.λπ. Όλες όμως οι κατηγορίες του ρυζιού είναι εξίσου θρεπτικές. Το ρύζι είναι πλούσιο σε:

Σύνθετους υδατάνθρακες, που καθιστούν το ρύζι σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοιυδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από τηναπότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στο οργανισμό ενέργεια,απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, με αποκλειστική εξάρτηση απότους υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητοδομικό συστατικό του οργανισμού. Τα 100 γρ. μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουνπερίπου 2,5 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο μαζίμε όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογήγια τους φυτοφάγους.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Από όλες τις υδατοδιαλυτέςβιταμίνες του συμπλέγματος Β το ρύζι, δεν περιέχει μόνο την Β12.Αντίθετα περιέχει σημαντικά ποσά από:

Βιταμίνη Β1(θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς καιτου νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμότων υδατανθράκων.

Βιταμίνη Β3(νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναιαπαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Βιταμίνη Β5(παντοθενικό): Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στοαίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ). Πρόκειται για μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό τωνερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητηγια την σύνθεση του DNA.

Η βιταμίνη E είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση.

Ανόργανα στοιχεία: κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο.

Το κάλιο αποτελεί απαραίτητοσυστατικό για το ισοζύγιοτου νερού στον οργανισμό, είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης και ρυθμίζει τηνλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το Μαγνήσιο είναι συστατικότων οστών και των δοντιών, απαραίτητο στοιχείο του μεταβολισμού σε κυτταρικόεπίπεδο και παίρνει μέρος στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων, ενώ αποτελεί βασικόστοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και τωνοστών.

Ο φώσφορος αποτελεί επίσης βασικόσυστατικό των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενέργειας καιαποτελεί συστατικό του DNA.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητοςγια τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα γιατη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες. Ακόμη, ο σίδηρος είναιαπαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό τηςπρωτεΐνης.

Φυτικές ίνες: Βρίσκονται κυρίως στο αναποφλοίωτο ρύζι. Ποικίλες έρευνεςέχουν δείξει την σπουδαιότητα των φυτικών ινών στην διατροφή του ανθρώπου και τηχρησιμότητά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόληςστο αίμα. Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών δεν σταματούν εκεί, καθώςρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από την εμφάνιση τουδιαβήτη, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου.

Το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε:

Θερμίδες: Τα 100γρ ρυζιού αποδίδουν περίπου 130 Kcal. Η πλούσια θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με τις λίγεςθερμίδες που περιέχει, το καθιστά εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν ναχάσουν κιλά.

Χοληστερίνη και λιπαρά: Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λιπαρά, άρα προστατεύειτον οργανισμό από διάφορες μορφές παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες και ηστεφανιαία νόσος.

Νάτριο: Και η περιεκτικότητα του ρυζιού σε νάτριο είναι φτωχή,μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ρύζι, δρα σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα, καθώς είναι εύπεπτο και δενπροκαλεί αλλεργία. Το ρύζι, σε αντίθεση με στο σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένηκαι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλικοκάκη(δυσανεξία στη γλουτένη).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη στη λίστα με τις πιο υγιεινές κουζίνες η ελληνική


Εξίσου ψηλή θέση έχει και η ιταλική.
Την πλέον χαρακτηριστική εκπρόσωπο της μεσογειακής διατροφής αποτελεί η ελληνική κουζίνα κάτι που την κατατάσσει πρώτη στη λίστα με τις δέκα πιο υγιεινές του κόσμου σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδήγησε η τακτική χρήση μη επεξεργασμένων δημητριακών, η μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η συστηματική κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, αλλά πάνω από όλα η χρήση ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους.

Αντίστοιχα, ψηλά βρίσκεται και η θέση της Ιταλίας στη δεκάδα καθώς διαθέτει υγιεινά πιάτα που ξεχωρίζουν. Ως πιο χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά και τις λεπτές ζύμες εμπλουτισμένες με ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, μαϊντανό και βασιλικό καθώς αυτές αποτελούν τις πρώτες ύλες για την ιταλική κουζίνα που την έκαναν διάσημη παγκοσμίως.

Η ιδιαιτερότητα της ιταλικής κουζίνας, όμως, έγκειται στη χρήση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών με την ντομάτα -και ιδιαίτερα ο πολτός της να έχουν εξέχουσα θέση. Επίσης, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ιταλική κουζίνα, είναι αντιπροσωπευτικά των μεσογειακών καταβολών της.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικό όφελος επιβίωσης για ασθενείς με GIST



Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η τριετής θεραπεία με imatinib (Glivec®) βελτιώνει σημαντικά το διάστημα επιβίωσης χωρίς υποτροπή, αλλά και την συνολική επιβίωση των ασθενών με στρωματικό όγκο του γαστρεντερικού (GIST) θετικό στην πρωτεΐνη KIT (ΚΙΤ+), κατόπιν χειρουργικής εξαίρεσης, συγκριτικά με τους ασθενείς που λαμβάνουν μονοετής θεραπεία. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 47ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, σε διάστημα πέντε ετών, το 66% των ασθενών που έλαβαν 3ετή θεραπεία με imatinib παρέμειναν ελεύθεροι υποτροπής (πρωτεύον καταληκτικό σημείο), έναντι 48% αυτών που είχαν λάβει μονοετή θεραπεία (p<0.0001). Επιπλέον, η συνολική επιβίωση (δευτερεύον καταληκτικό σημείο) των ασθενών που έλαβαν 3ετή θεραπεία ήταν 92%,σε σύγκριση με 82% αυτών που έλαβαν μονοετή θεραπεία (p=0.019). Η διάμεση παρακολούθηση ασθενών ήταν 54 μήνες.

Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ διεξήχθη σε 400 ασθενείς από την Σκανδιναβική Ομάδα Σαρκώματος (Scandinavian Sarcoma Group, SSG) και την Ομάδα Σαρκώματος του Arbeitsgemeinschaft Internistische Onkologie (AIO). Αποτελεί την πρώτη πολυκεντρική κλινική μελέτη η οποία καταδεικνύει το όφελος επιβίωσης της επικουρικής θεραπείας με imatinib σε ασθενείς με KIT+ GIST κατόπιν παράτασης της θεραπείας σε τρία έτη συγκριτικά με την μονοετή θεραπεία. Το προφίλ ασφάλειας του imatinib ήταν παρόμοιο με αυτό που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες.


Οι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού, είναι ένας σπάνιος, απειλητικός για τη ζωή καρκίνος της γαστρεντερικής οδού. Η παθολογική μορφή της πρωτεΐνης ΚΙΤ, η οποία οδηγεί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αποτελεί το βασικό αίτιο για τους GIST. Κατόπιν ολοκληρωτικής εξαίρεσης των πρωτοπαθών GIST, οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο υποτροπής.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα φύκι με «μαγικές» ιδιότητες



Η σπιρουλίνα είναι η τροφή του μέλλοντος.

Αυτό το μικροσκοπικό φύκι που χρησιμοποιούταν από τους Ατζέκους πριν από αρκετούς αιώνες έχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Η σπιρουλίνα είναι αρκετά εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Μάλιστα η NASA τη χαρακτήρισε ως την τροφή του μέλλοντος!

Τι είναι


Ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φυτό, βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, το οποίο έχει εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τι περιέχει


Πρωτεΐνη σε περιεκτικότητα 60-70%. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, το κρέας 15-25%, τα αυγά 12% και τα δημητριακά 8%.

Βιταμίνη Β12: Είναι 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.Σίδηρο: 58 φορές περισσότερο από το ωμό σπανάκι.

Βιταμίνη Ε: Είναι τρεις φορές περισσότερο πλούσια από το ωμό φύτρο σιταριού Β-καροτίνη: Έχει 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα από ότι τα ωμά καρότα.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο έλαιο νυχτολούλουδου.

Ελάχιστες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γραμμ. (μέχρι τόσα συνιστάται να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) δίνουν περίπου 14 θερμίδες.

Όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Γιατί να την επιλέξετε

Δρα κατά του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών της στοιχείων.

Έχει αντιγηραντική δράση αφού προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στα αμινοξέα που περιέχει.

Συντελεί στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος λόγω της χλωροφύλλης.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, κυρίως το ήπαρ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό λόγω της φυκοκυανίνης.

Αντιμετωπίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου χάρη στο γ-λινολενικό οξύ.

Εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

Μειώνει την όρεξη και καταπολεμά την παχυσαρκία.

Πού και πως θα την βρείτε


Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη σπιρουλίνας: την ελληνική που παράγεται στην Νιγρίτα Σερρών και τη σπιρουλίνα Χαβάης. Θα τις βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες και υγρό σιρόπι.

Σε μορφή σκόνης: Τη διαλύετε σε χυμούς φρούτων ή την προσθέτετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.

Σε υγρή μορφή: Αναμείξτε τη με νερό, αφεψήματα, χυμούς, ή περιχύστε το γιαούρτι ή το παγωτό.

Σε κάψουλες και ταμπλέτες: Καταναλώστε τη με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βλέπεις πραγματικά πως νιώθουν


ΔΕΙΤΕ: Ενημερωτική καμπάνια για τη δερματική πάθηση Epidermolysis bullosa
Η ασθένεια Epidermolysis bullosa (EB) είναι μια σπάνια ασθένεια που ανήκει στην ομάδα των κληρονομικών παθήσεων του συνδετικού ιστού. Στους ασθενείς προκαλούνται φουσκάλες στο δέρμα και στις βλεννογόνους μεμβράνες ως ανταπόκριση στη θερμότητα, στο τρίψιμο το ξύσιμο ή ακόμα και στους μικροτραυματισμούς. Η EB οφείλεται σε ένα σφάλμα (μεταλλαγή) στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την κερατίνη και το κολλαγόνο.

Το δέρμα των ασθενών με bullosa epidermolysis είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Ακόμα και η πολύ μικρή τριβή μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα. Η βαρύτητά της μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως απειλητική για τη ζωή.
Στην πιο ήπια μορφή της φουσκάλες περιορίζεται στα χέρια και τα πόδια. Στη σοβαρότερη μορφή της επηρεάζεται το σύνολο του σώματος, οι πληγές επουλώνονται πολύ αργά, οι οποίες αφήνουν ουλές, ενώ είναι δυνατό να προκαλέσει σωματική δυσμορφία, ακόμα και αναπηρία. Στη σοβαρότερή της μορφή ΕΒ είναι μοιραία στην παιδική ηλικία. Τα άτομα με σοβαρή ΕΒ έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Η παρακάτω ενημερωτική καμπάνια είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη γιατί ακριβώς επιδεικνύει πως μπορεί να αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση το κόσμο γύρω τους. Άλλωστε τους έχει προσδοθεί ο όρος «παιδιά πεταλούδες», ακριβώς επειδή και τα φτερά της πεταλούδας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο άγγιγμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγνωστικό τεστ για την πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ



Από του χρόνου στα νοσοκομεία της Αυστραλίας.

Ένα διαγνωστικό εγκεφαλικό τεστ, το οποίο θα μπορεί να προβλέπει έγκαιρα, μέχρι και μια δεκαετία πριν, την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα χρόνο να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής οδυνηρής ασθένειας, από την οποία προσβάλλονται περίπου 18 εκατ. άνθρωποι διεθνώς.

Το τεστ μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει μια πρωτεΐνη-κλειδί, το βήτα αμυλοειδές, που συνδέεται με τη νόσο. Η κλινική αξιοποίηση της απεικόνισης του αμυλοειδούς με το την τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) αναμένεται να βρει ευρεία εφαρμογή, σύμφωνα με τους ερευνητές στη Βικτόρια της Αυστραλίας.

Η ανίχνευση του βήτα αμυλειδούς αυξάνει την πιθανότητα τα άτομα να γνωρίσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Η διάγνωση της πρωτεΐνης θα μπορεί πλέον να γίνεται ως τεστ ρουτίνας αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος αρχίζει να επενεργεί αθόρυβα μέχρι και μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της άνοιας (απώλεια μνήμης κ.α.).


Διαβάστε περισσότερα...

Τα υπέρ και τα κατά στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες



Ποιοι και πότε μπορούν να τις ακολουθήσουν;

Ολιγοθερμιδική λέγεται μία δίαιτα που δίνει λιγότερες θερμίδες (συνήθως 10-40%) από όσες χρειάζεται ένα άτομο για να διατηρηθεί στο βάρος του.

Πλεονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:

• Μειώνουν το σωματικό βάρος
• μειώνουν το συνολικό σωματικό λίπος και το κοιλιακό λίπος
• μειώνουν το λίπος στο συκώτι
• μειώνουν το σάκχαρο του αίματος
• αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη (δηλαδή η γλυκόζη χρησιμοποιείται καλύτερα)
• μειώνουν την ολική και την «κακή» χοληστερίνη
• αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη
• μειώνουν τα τριγλυκερίδια
• μειώνουν την αρτηριακή πίεση
• μειώνουν το οξειδωτικό στρες (δηλαδή μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα)
• μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού
• δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
• ρυθμίζουν τις ανωμαλίες του αναπαραγωγικού κύκλου και βοηθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (καθώς μειώνουν το σωματικό λίπος και βάρος)
• επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που, μακροχρόνια, τρέφονταν μελιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους, είχαν λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εμφάνιζαν μειωμένο σχετικό κίνδυνο θανάτου.

Μειονεκτήματα των ολιγοθερμιδικών διαιτών:

• Δε μπορούν να τηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε και πρέπει
• μειώνουν σε κάποιο βαθμό και τη μυϊκή μάζα, άρα μειώνουν και την αντοχή μας και τη μυϊκή μας δύναμη, αλλά και το βασικό μεταβολισμό (δηλαδή τις θερμίδες που «καίμε»)
• μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε όταν ασκούμαστε (ο οργανισμός κάνει οικονομία «καυσίμων»)
• μάς κάνουν πιο ευαίσθητους στο κρύο
• μειώνουν την έκκριση των ορμονών του φύλου, με αποτέλεσμα μείωση της λίμπιντο και της αναπαραγωγικής ικανότητας ή τις ανωμαλίες του κύκλου
• κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν υπόταση ή ορθοστατική υπόταση
• αυξάνουν το χρόνο επούλωσης
• αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
• μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν κουρασμένα,να έχουν ζαλάδες, ευερεθιστότητα, σημάδια κατάθλιψης ή συναισθηματική ψυχρότητα, κυκλοθυμία ή άγχος.

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί;

Για να τονιστούν τα πλεονεκτήματα και να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, είναι απαραίτητο να είναι σχεδιασμένη ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, από έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο. Κάθε άνθρωπος έχει δικό του ιατρικό ιστορικό και εξατομικευμένες ανάγκες, πάνω στα οποία θα βασιστεί ο ειδικός για να προσφέρει μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα.

Μία σωστή δίαιτα θα πρέπει να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να είναι εύκολη να τηρηθεί, να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται, για απώλεια βάρους ή για βελτίωση της υγείας, να βασίζεται στις προσωπικές συνήθειες του ανθρώπου αλλά και στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Απαγορεύεται μία δίαιτα να είναι κάτω από 1.200 θερμίδες για μία ενήλικη γυναίκα και κάτω από 1.500 θερμίδες για έναν ενήλικο άνδρα.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παχύσαρκα παιδιά, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Απαγορεύεται να κάνουν υποθερμιδική δίαιτα οι έγκυες και οι θηλάζουσες, παιδιά και ενήλικες που δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οποιαδήποτε πάθηση (π.χ. σιδηροπενική αναιμία), χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό και το διαιτολόγο τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χοληστερόλη



Βασικές συμβουλές για όλους.

Τα κυριότερα λιπίδια είναι η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια και τα λιπαρά οξέα. Η χοληστερόλη αποτελεί δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών, είναι πρόδρομος ουσία των χολικών αλάτων, των γεννητικών ορμονών και της βιταμίνης D. Παράγεται κατά 80% στο ήπαρ, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τη διατροφή. Μεταφέρεται στο αίμα μέσω των λιποπρωτεϊνών, μοριακών δηλαδή συμπλεγμάτων λιπιδίων και πρωτεϊνών.

Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η χοληστερόλη που μεταφέρουν οι λιποπρωτεΐνες αυτές είναι κοινώς γνωστή με τις ονομασίες «καλή» και «κακή» χοληστερόλη, αντίστοιχα. Όσο απαραίτητα είναι όμως αυτά τα λιπίδια για τη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών, άλλο τόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι για την καρδιαγγειακή υγεία, σε περίπτωση που αυξηθεί η πυκνότητά τους στο πλάσμα.

Βασικές συμβουλές

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς και το Αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη χοληστερόλη προτείνει, για τη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου:

* Ισοζύγιο πρόσληψης θερμίδων και σωματικής δραστηριότητας, με στόχο τη μείωση ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Δαπάνη τουλάχιστον 200 θερμίδων την ημέρα, μέσω άσκησης.
* Πρόσληψη 20-30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα.
* Κατανάλωση κατά προτίμηση 2 έως 3 γραμμαρίων φυτικών στερολών ανά ημέρα.
* Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
* Κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα αλεύρι βρώμης και προϊόντα βρώμης ή κριθαριού, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
* Κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
* Περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 7% του συνόλου, trans λιπαρών σε λιγότερο από 1% της ενέργειας και χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg ανά ημέρα, με:

- επιλογή άπαχου κρέατος
- επιλογή άπαχων ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων
- ελαχιστοποίηση πρόσληψης μερικώς υδρογονωμένων λιπών
- επιλογή υγιεινότερων πηγών λίπους, όπως ελαιόλαδο

* Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και τροφίμων με προσθήκη ζάχαρης.
* Επιλογή και προετοιμασία τροφίμων με μικρή ή καθόλου χρήση αλατιού.

Η επιλογή τροφίμων που μειώνουν ενεργά την LDL χοληστερόλη, όπως η πρωτεΐνη σόγιας, οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα και καρύδια), οι διαιτητικές ίνες (π.χ. βρώμη και κριθάρι) και οι φυτοστερόλες είναι σημαντική. Η πρωτεΐνη σόγιας, η βρώμη και το κριθάρι παρέχουν ένα όφελος μέτριας μείωσης της LDL χοληστερόλης της τάξης περίπου του 5% με 7,5%, με μια κατανάλωση 3 έως 10 γραμμαρίων ανά ημέρα, το οποίο είναι χρήσιμο για άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, οι φυτικές στερόλες είναι ένα ενεργό συστατικό, που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση κατά μέσο όρο 2 έως 3 γραμμαρίων φυτοστερολών/ ημέρα μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 10%.

Στη δυτική διατροφή, υπάρχουν σε μικρές ποσότητες: 250-500 mg ανά ημέρα (φυτικές στερόλες) και 20-60 mg ανά ημέρα (φυτικές στανόλες). Σε αυτά επίπεδα αυτά, οι στερόλες και οι στανόλες έχουν μικρή επίδραση στην απορρόφηση της χοληστερόλης.

Ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται σε ολόκληρο το εντερικό τοίχωμα. Οι φυτικές στερόλες / στανόλες συμπεριφέρονται παρόμοια με τη χοληστερόλη , γεγονός που τους επιτρέπει να την ανταγωνίζονται, μην επιτρέποντάς της να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Γι ‘αυτόν το λόγο, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτοστερόλες, όπως τα κανονικά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φυτικά έλαια για επάλειψη (π.χ. προϊόντα επάλειψης , γάλα, γιαουρτι, ροφήματα φρούτων), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ροφήματα φρούτων λαχανικών και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να μειώσουν ενεργά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Εν κατακλείδι, η ουσία του θέματος είναι αρχικά η ευαισθητοποίηση των ατόμων γύρω από θέματα χοληστερόλης και υγείας της καρδιάς και, κατά δεύτερον, η προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, οι υγιεινότερες διατροφικές επιλογές και η ήπια σωματική άσκηση μπορούν να επιδράσουν θετικά, τόσο στη μείωση της χοληστερόλης, όσο και στην αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα επτά σολάριουμ στην Ε.Ε. παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας



Αποκαλυπτική έρευνα σε δέκα χώρες.

Ένα στα επτά σολάριουμ στην Ε.Ε. παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, σε δέκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία), στα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (sun beds), τα γνωστά σολάριουμ.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα και γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών -ΚΕΠΚΑ, δεν ενημερώνονταν οι καταναλωτές για τη σωστή χρήση του σολάριουμ και δεν προειδοποιούνταν οι καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους, από τη χρήση του σολάριουμ.

Ο επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, John Dalli, δήλωσε: «Ανησυχώ, γιατί ένα υψηλό ποσοστό σολάριουμ και παρεχόμενων υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος δε σέβεται τους κανόνες ασφάλειας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος διπλασιάζονται κάθε 15-20 χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη - μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, και συμβουλές και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι:


- Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.

- Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη - μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

-Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται: από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα, από ανθρώπους με κρεατοελιές, από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας και η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη.

Η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της ΕΕ, επισήμανε ότι, επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας.

Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μετανάστευση και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία



Λοβέρδος: «Οι συνέπειες ξεπερνούν τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας».

Tο θέμα των επιπτώσεων της μετανάστευσης στη δημόσια υγεία συζητήθηκε, μετά από αίτημα της Ελλάδας, στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μόνο πέρυσι μπήκαν στη χώρα μας πάνω από 132.000 λαθρομετανάστες, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2011, περί τις 9.000.

Καθώς η πλειονότητά τους είναι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με εντελώς διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ από εκείνο των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι, τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Και σημείωσε, ότι οι μετανάστες δύνανται να μεταφέρουν νοσήματα που στην Ευρώπη πλέον θεωρούνται εξαφανισμένα, όπως η πολιομυελίτιδα, η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, και να αυξήσουν τα ποσοστά νοσημάτων, όπως η φυματίωση και η ηπατίτιδα, λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι συνέπειες της λαθρομετανάστευσης στη δημόσια υγεία ξεπερνούν τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας, ενώ το βάρος για το σύστημα υγείας είναι δυσβάσταχτο.

Το συνολικό κόστος περίθαλψης των μεταναστών το 2010 προσέγγισε τα 140.000.000 ευρώ, ενώ η βοήθεια που λαμβάνει η χώρα είναι περισσότερο συμβολική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2011 εγκρίθηκαν 10.000.000 ευρώ.

Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία, όπως είπε, δεν μπορούν να υποτιμηθούν και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Έως τώρα, η ελληνική πολιτεία έχει κατορθώσει να κρατήσει το πρόβλημα υπό έλεγχο. Ωστόσο, επιδημιολογικά η κατάσταση παραμένει επισφαλής. Οι επιδημίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Τυχόν επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα θα επηρεάσει αναπόδραστα και την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή λύση. Η λύση αυτή πρέπει να είναι συνολική και μόνιμη, όχι αποσπασματική και πρόσκαιρη. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είτε με νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με την τροποποίηση και διεύρυνση των παλαιών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση. Με άλλα λόγια, τόνισε, έχουμε ανάγκη μία υγειονομική «FRONTEX», ικανή να θωρακίσει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Κατά τη συζήτηση για τα συστήματα υγείας, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η υγεία απορροφά άνω του 10% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά του είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των χωρών.

Οι προκλήσεις για τα συστήματα υγείας, κυρίως η εξάπλωση των μη μεταδοτικών νόσων σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους, αποτελούν κατεπείγοντα λόγο ενίσχυσης και μετασχηματισμού τους, με μετατόπιση της χρηματοδότησης προς ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, με έμφαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση των επιπλοκών, σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος και η δραστική περιστολή των δαπανών, με μεγιστοποίηση της ωφέλειας και βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω κατάλληλων, έγκαιρων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάταξης των Νοσοκομείων, με τη λειτουργική ενοποίηση ή τη μετεξέλιξη ορισμένων εξ' αυτών σε εξειδικευμένες μονάδες, για καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και ιατροτεχνολογικής υποδομής, ενώ κεντρικό ρόλο θα έχει ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και οικονομίες κλίμακος.

Προτεραιότητα, επίσης, για το υπουργείο Υγείας είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής με λιγότερο κάπνισμα, περισσότερη άσκηση και προσεγμένη διατροφή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός διεθνούς φόρου αλληλεγγύης στον καπνό, για την εξεύρεση πόρων στη μάχη κατά των μη μεταδοτικών ασθενειών αλλά και στη μείωση του καπνίσματος, και ζήτησε την υποστήριξη των ομολόγων του σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών στον εντοπισμό τομέων, που μπορούν να πετύχουν περισσότερα με τους ίδιους ή και λιγότερους πόρους, δουλεύοντας από κοινού.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλά νέα για τα παιδιά με νευροβλάστωμα



Νέος συνδυασμός χημειοθεραπειών αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Νέους κανόνες στην αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του νευρικού συστήματος, δημιουργεί μια ευρωπαϊκή κλινική έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στις ΗΠΑ.

Ένας νέος συνδυασμός χημειοθεραπειών σε μεγάλες δόσεις επιτρέπει την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των παιδιών που πάσχουν από νευροβλάστωμα, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να νικήσουν τον καρκίνο.

«Τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία μια θεραπεία βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να νικήσει τη νόσο ή να αυξήσει κατά 20% το προσδόκιμο ζωής των ασθενών υψηλού κινδύνου, αυξάνουν συνολικά κατά 50% το ποσοστό επιβίωσης» η Δρ. Ρουθ Λάντενστάιν, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοευαίσθητα φάρμακα κατά του καρκίνου



Λιγότερες οι παρενέργειες στον ασθενή.

Το φως χρησιμοποιεί μια νέα φαρμακευτική θεραπεία που ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου. Η νέα μέθοδος επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία των όγκων και λιγότερες παρενέργειες, καθώς πλήττονται λιγότερο τα υγιή κύτταρα.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα νανοσωματίδιο που περιέχει το φάρμακο και τα χημικά μόρια που είναι ευαίσθητα στο φως. Αυτά κατευθύνονται γύρω από τα καρκινικά κύτταρα και όταν λάμψει το φως μέσω του όγκου τότε τα μόρια ενεργοποιούνται και σκοτώνουν τον όγκο. Το φως μεταδίδεται στο σημείο του καρκινικού όγκου, μέσω μιας μικροσκοπικής οπτικής ίνας που εισάγεται στην περιοχή των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια μιας βελόνας.

Τα νανοσωματίδια είναι σχεδιασμένα ώστε να μην διεισδύουν στον περιβάλλοντα υγιή ιστό, και έτσι προστατεύονται τα υγιή κύτταρα, αντίθετα με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία που έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές σε πρώτη φάση δοκιμάζουν τη νέα τεχνική σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και, στη συνέχεια, σχεδιάζουν να κάνουν κλινικές δοκιμές σε ζώα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Γαλλία ανέστειλε την κυκλοφορία του φαρμάκου Actos της Takeda


Οι ρυθμιστικές αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι τα φάρμακα Actos και Competact της Takeda (Πιογλιταζόνη) θα αποσυρθoύν από την αγορά της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη που εκπονήθηκε από τον οργανισμό, η οποία και έδειξε ότι η θεραπεία με Αctos προκαλεί μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), η οποία άρχισε διαδικασία επανεξέτασης των φαρμάκων που περιέχουν πιογλιταζόνη, ανέφερε ότι προβαίνει επί του παρόντος σε επισκόπηση όλων των σχετικών στοιχείων για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους όσον αφορά το όφελος και τον κίνδυνο αυτών των φαρμάκων.

Ο οργανισμός επεσήμανε ότι η επανεξέταση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης AFSSAPS, και θα συζητήσει αυτό το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους που αρχίζει 20 Ιουνίου.

Ωστόσο, ενώ η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνιστά αλλαγή στη χρήση των φαρμάκων που περιέχουν Πιογλιταζόνη.

Ο αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών υποθέσεων της Τakeda (εταιρίας στην οποία ανήκει η Πιογλιταζόνη) Rombert Spanheimer είπε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη χρόνο για να εξετάσει τη γαλλική μελέτη και τα συμπεράσματά της, αλλά σημείωσε ότι δύο τρέχουσες προοπτικές μελέτες που διεξάγονται έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή άλλων καρκίνων που συνδέονται με το Actos.

Το Actos είχε εγκριθεί στην Ευρώπη το 2000 ως επιλογή για τα άτομα με διαβήτη που δεν επωφελούνται από τη μετφορμίνη.

Η ασφάλεια της Πιογλιταζόνης είναι επίσης υπό έρευνα στις ΗΠΑ, όπου ο FDA ξεκίνησε μια έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης του το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα τουλάχιστον 45.000 ασθενείς χρησιμοποιούν το φάρμακο Actos.

Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...