Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αν θες καλό ύπνο, άκου μουσική


Αποτελεί η μουσική το κλειδί για έναν καλό ύπνο; Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πράγματι μπορεί να ενδυναμώσει τη μνήμη μας και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, όσο εμείς κοιμόμαστε...

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι ήχοι που είναι συγχρονισμένοι στις χαμηλές συχνότητες ταλάντωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς κοιμόμαστε, ενδυναμώνουν αυτές τις ταλαντώσεις, οι οποίες κινητοποιούν τη μνήμη και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Αυτό το πετυχαίνουν αυξάνοντας το πλάτος των ταλαντώσεων και το μήκος του σταδίου NREM του ύπνου (βαθύς ύπνος).

Οι χαμηλές ταλαντώσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας που λαμβάνουν χώρα κατά το στάδιο NREM είναι βασικές για τη διατήρηση των αναμνήσεων. Επομένως, ενδυναμώνοντας τις ταλαντώσεις, βελτιώνεται και η μνήμη.

Ο δρ. Jan Born και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας έκαναν τεστ σε 11 ανθρώπους, οι οποίοι εκτέθηκαν σε ακουστικά ερεθίσματα. Όταν οι εθελοντές άκουγαν ήχους που ήταν συγχρονισμένοι με τις χαμηλές συχνότητες ταλάντωσης του εγκεφάλου, μπορούσαν να θυμηθούν με μεγαλύτερη ευκολία συσχετισμούς λέξεων (δηλαδή λέξεις συνδεδεμένες μεταξύ τους) που είχαν μάθει την προηγούμενη μέρα.

Οι ερευνητές όπως αναφέρει το vita εκτιμούν ότι η μέθοδος του συγχρονισμού των ακουστικών ερεθισμάτων με το στάδιο του NREM του ύπνου θα μπορούσε να αποτελέσει και τεχνική βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός είναι πιο ευτυχισμένος λαός


Πληροφορήθηκαν ότι για τρίτη συνεχή χρονιά είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο, την ίδια ώρα που οι Έλληνες κατατάσσονται κοντά στο μέσο όρο. Ο λόγος για τους Αυστραλούς.

Η Αυστραλία ήρθε πρώτη στον κατάλογο ευτυχίας των ανεπτυγμένων και αναδυομένων χωρών που συντάσσεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ ακολουθούν η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ συγκρίνει 36 χώρες βάσει 11 κριτηρίων: στέγαση, εισόδημα, εργασία, κοινότητα, εκπαίδευση, περιβάλλον, στράτευση των πολιτών, υγεία, ικανοποίηση από τη ζωή, ασφάλεια και ισορροπία εργάσιμης ζωής.

Όταν όλα σταθμιστούν εξίσου, οι Αυστραλοί φαίνεται ότι έχουν την «καλύτερη ζωή» για τρίτη συνεχή χρονιά. Τα χρήματα και οι δουλειές φαίνεται ότι αποτελούν παράγοντα κλειδί για την ευημερία ενός έθνους.

Το μέσο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στην Αυστραλία είναι 28.884 δολάρια ΗΠΑ, 25% υψηλότερο από το μέσο εισόδημα στον ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 23.047 δολάρια.

Επιπλέον, 73% των ανθρώπων ηλικίας από 15 ως 64 ετών στην Αυστραλία έχουν μια δουλειά για την οποία πληρώνονται, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 66%.

Η Αυστραλία όμως παρουσίασε καλές επιδόσεις και στα μη υλικά κριτήρια, όπως η υγεία και η στράτευση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Παρίσι και παρακολουθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο σε 34 χώρες, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες «νοιάζονται περισσότερο για την ικανοποίηση από τη ζωή τους, την υγεία και την εκπαίδευση απ' ό,τι για τις υλικές ανάγκες τους».

Η Ελλάδα έχει μετρίως καλά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ευημερία, όπως δείχνει το γεγονός ότι κατατάσσεται κοντά στο μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό θεμάτων στο Δείκτη Καλύτερης Ζωής.

Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα, όπως υπολογίσθηκε από τον ΟΟΣΑ, είναι 20.440 δολάρια ΗΠΑ ετησίως, ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 23.047 δολάρια ετησίως. Όμως υπάρχει σημαντικό χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους, το κορυφαίο 20% του πληθυσμού κερδίζει εξαπλάσια απ' ό,τι το 20% που βρίσκεται στη βάση. Σε όρους απασχόλησης, περίπου 56% των ανδρών ηλικίας 15 ως 64 ετών έχουν μια δουλειά από την οποία πληρώνονται. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 45%.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.776 ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθώοι οι 12 υπάλληλοι του ΕΟΤ


Είχαν παραπεμφθεί μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών.

Στην αθώωση 12 υπαλλήλων οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) προχώρησε το 10ο τριμελές πλημμελειοδικείο.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διήμερη ακροαματική διαδικασία και την εξέταση του συνόλου των εγγράφων της δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 υπάλληλοι είχαν απαλλαγεί και από το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αύξηση των κρουσμάτων


Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παγκοσμίως και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, σε νέους ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών με προτίμηση στο γυναικείο φύλο και επηρεάζει έως 2,5 εκ. άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι πάσχουν από τη νόσο περισσότερα από 10.000 άτομα.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους ασθενείς, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημία ΝευροΑνοσολογίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

«Η κάθε περίπτωση ασθενούς με ΣκΠ είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια, ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου», ανέφερε ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετωπισή της νόσου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητή Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γρηγοριάδης. «Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μας επιτρέπει την έγκαιρη κλιμάκωση της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν ενεργή νόσο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο Β με απολύσεις στους δήμους


Η κυβέρνηση στρέφεται στα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013.

Επιχείρηση εφησυχασμού των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στήνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμηνύοντας πως θα μετακινηθούν στο σύνολό τους. Στην κόκκινη γραμμή των απολύσεων παραμένουν, αντιθέτως, οι εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου με την κατάρτιση της λίστας των προς κατάργηση φορέων να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στην ολοκλήρωση της λίστας με τους "μικρούς" φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν προχωράει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτήν αναμένεται να ενταχθούν περίπου 70 φορείς, από τους οποίους όμως δεν θα προέλθει σημαντικός αριθμός κατάργησης θέσεων και απομάκρυνσης υπαλλήλων.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου η κυβέρνηση στρέφεται στα νομικά πρόσωπα των δήμων για να καλύψει τον αριθμό των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους.Ενδεικτικό είναι πως σε χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) παραδέχεται πως η απογραφή εξπρες των υπαλλήλων στα νομικά πρόσωπα αποτελεί στόχο ώστε "ένα μεγάλο ποσοστό από το συνολικό αριθμό των απολύσεων και της διαθεσιμότητας να προέλθει από το λεγόμενο πλεονάζον προσωπικό στους ΟΤΑ".

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναφτιάχνουν τις κατεστραμμένες παιδικές χαρές


Κατεστραμμένες παιδικές χαρές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι. Αυτή είναι η κατάσταση που κυριαρχεί στην πλειονότητα των παιδικών χαρών της Αθήνας, στερώντας από τους κατοίκους της πρωτεύουσας έναν σημαντικό πόλο αναψυχής...

Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με την ονομασία «Παραδείγματος Χάριν», τα μέλη του οποίου έχουν ως στόχο τους να αλλάξουν την εικόνα των παιδικών χαρών του κέντρου της Αθήνας.

Οι αρχιτέκτονες του έργου μελετούν την τρέχουσα κατάσταση των παιδικών χαρών της Αθήνας, τις επανασχεδιάζουν με βάση τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις ανακαινίζουν. Σημείο αφετηρίας αποτελούν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων και πρώτος στόχος είναι να ανακατασκευαστούν έξι παιδικές χαρές, που θα αποτελέσουν ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο.

Οι παιδικές χαρές βρίσκονται στην περιοχή Μακρυγιάννη, στο Νέο Κόσμο και στο Παγκράτι. Ήδη έχουν εγκριθεί από το δήμο Αθηναίων οι μελέτες και έχει ξεκινήσει η κατασκευή των έργων στον πεζόδρομο Καλλισπέρη της Μακρυγιάννη και στην οδό Ραφτοπούλου στο Νέο Κόσμο. Θα ακολουθήσει η ανακατασκευή και άλλων παιδικών χαρών, με στόχο να φτάσουν τις 20.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε γειτονιές, μεταμορφώνοντας τις τυπικές παιδικές χαρές σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, προκειμένου να μεταμορφωθεί μια τυπική παιδική χαρά σε ένα λειτουργικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Για την παιδική χαρά επιλέγονται υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και παιχνίδια και κατασκευές που συνδράμουν στη διέγερση της φαντασίας προκαλώντας τα παιδιά σε νέες δραστηριότητες.

Ο οργανισμός «Παραδείγματος Χάριν» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό να προσφέρει λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και παραδείγματα αισιοδοξίας. Μέσα από την κινητοποίηση χορηγών και δωρητών τα μέλη της ΜΚΟ επιχειρούν να χρηματοδοτήσουν ρεαλιστικά έργα και δράσεις που αφορούν στο ευρύ κοινό, σχετικές με τη γειτονιά, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Την πρωτοβουλία της σύστασης του «Παραδείγματος Χάριν» είχαν ο δικηγόρος Δημήτρης Κουρκουμέλης και ο επικοινωνιολόγος Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε το παράδειγμα για να το ακολουθήσουν κι άλλοι», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την όψη και την αντίληψη της πόλης σε διάφορα θέματα. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές της Αθήνας βελτιώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους της και να ενισχύσουμε τη διάδραση με τη χρήση αρχιτεκτονικών ή αισθητικών στοιχείων. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε δράσεις για τους νέους που θέλουν να αναζητήσουν διέξοδο στη γνώση», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα ανακαίνισης παιδικών χαρών υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα στο μυαλό ενός θύματος απαγωγής


Η ψυχολογία εξηγεί πώς λειτουργούν και πώς επανέρχονται.

Η απαγωγή είναι μια τερατώδης πράξη. Μέσα σε μια στιγμή η σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων διαμορφώνεται διαφορετικά, γίνονται απαγωγέας και κρατούμενος, θύτης και θύμα. Ο ένας από τους δυο έχει την απόλυτη δύναμη στα χέρια του και ο άλλο απολύτως καμία, ενώ το χειρότερο είναι ότι ο απαγωγέας ήξερε ίσως από καιρό ότι θα φτάσει αυτή η στιγμή, γιατί τη σχεδίαζε, ενώ ο άλλος δεν είχε ιδέα.

Οι ειδήσεις που διαβάζουμε κατά καιρούς για απαγωγές εγείρει μια ερώτηση που ίσως πολλοί έχουν αναρωτηθεί: Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου -ειδικά ενός παιδιού- έπειτα από ένα τέτοιο τραύμα; Υπάρχει άραγε πλήρης επαναφορά ύστερα από κάτι τόσο συγκλονιστικό, κι αν υπάρχει πώς επιτυγχάνεται; Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι πώς αυτά τα θύματα που είναι φυλακισμένα κατά τέτοιο τρόπο δεν προσπαθούν να αποδράσουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία;

Στην περίπτωση μιας απαγωγής στο Κλίβελαντ, ίσως οι γυναίκες να προσπάθησαν να το κάνουν, καθώς η σωτηρία τους έτσι κι αλλιώς ήρθε όταν ο ένας εκ των δραστών, ο Ariel Castro, 52 ετών, έφυγε από το σπίτι και ένα από τα θύματα, η Amanda Berry άρχισε να χτυπάει δυνατά την πόρτα και να ουρλιάζει για να την ακούσει και να τη σώσει κάποιος γείτονας, όπως κι έγινε. Ίσως αυτή ήταν η μοναδική φορά που είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο από την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη της το 2003, αλλά αυτό δεν είναι το πλέον πιθανό μιας και μιλάμε για ένα μικρό σπίτι σε μια κατοικημένη περιοχή με πολύ κόσμο κι έναν απαγωγέα που τον είχαν δει πολλές φορές οι γείτονες να κυκλοφορεί έξω.

Η Jaycee Lee Dugard που έπεσε θύμα απαγωγής το 1991 σε έναν προαστιακό δρόμο στην Καλιφόρνια σε ηλικία 11 μόλις ετών κρατήθηκε από τον απαγωγέα της για 18 ολόκληρα χρόνια και φαίνεται να δούλευε στο κατάστημα του θύτη και τουλάχιστον ένας πελάτης φαίνεται να της μίλησε στο τηλέφωνο και να την γνώρισε.

Η Elizabeth Smart, το 14 ετών κορίτσι, που έπεσε θύμα απαγωγής το 2002 και κρατήθηκε ένα χρόνο, εντοπίστηκε σε δημόσιο χώρο υπό τον έλεγχο του απαγωγέα της, μεταμφιεσμένη με περούκα, μαντήλι και γυαλιά ηλίου.

Προφανώς υπάρχει κάτι που διαλύει το μυαλό αυτών των ανθρώπων και τη θέλησή τους όταν καταρρίπτεται κάθε πιθανότητα αυτονομίας που έχουν. Όσο και να θέλουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι θα παλεύαμε σαν άγρια θηρία αν ήμασταν στη θέση τους, τελικά μάλλον την ίδια ακριβώς στάση θα κρατήσουμε, όπως και τα πραγματικά θύματα. Η πρόκληση είναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι ακριβώς η ψυχολογική βλάβη που προκαλείται σε τέτοιου είδους θύματα που μπορεί να παρακάμψει το ανθρώπινο μυαλό και το σημαντικότερο, τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το τραύμα τους.

Το χειρότερο κοινό στοιχείο όλων αυτών των περιπτώσεων απαγωγής που αναφέρθηκαν ήδη, αυτή στο Κλίβελαντ και αυτές των Dugard και Smart είναι ότι τα θύματα ήταν παιδιά ή έφηβοι, εκτός από την Michele Knight που ήταν είκοσι ετών. Επίσης όλα τα θύματα ήταν κορίτσια, ενώ κάποιες από αυτές αποδεδειγμένα βιάστηκαν από τους απαγωγείς τους.

Η Berry γέννησε κι ένα παιδί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, άρα σίγουρα έπεσε θύμα βιασμού και δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψει κανείς ότι το ίδιο συνέβαινε και με τις άλλες δυο κοπέλες. Αν τα θύματα έχουν υποστεί και βιασμό, τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί το ένα τραύμα προστίθεται και συσσωρεύεται στο άλλο κι αυτό κάνει μεγαλύτερη την ψυχολογική φθορά.

Η γιατρός, Tina J. Walch, διευθύντρια των κινητών υπηρεσιών βοήθειας του νοσοκομείου Zucker Hillside στο New Hyde Park στη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά κάποιο τρόπο «φεύγουν» από το σώμα και το μυαλό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει. Αυτή η τακτική διαφυγής είναι ίσως καλή αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου προκαλεί προβλήματα, καθώς τα άτομα αυτά μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος ακόμα και ψυχολογικές διαταραχές που εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά είναι τα σεξουαλικά τραύματα.

Έπειτα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο αποπροσανατολισμός τους από τη μια φάση στην άλλη, γιατί από κει που ήταν παιδιά, ξαφνικά μπαίνουν σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο όπου είναι και διαφορετικοί άνθρωποι. Η γιατρός αναφέρει ότι η ζωή τους ήταν έτσι για δέκα χρόνια, δεν ξέρουμε αν είχαν πρόσβαση σε τηλεόραση ή κινητά τηλέφωνα και πολλά έχουν αλλάξει από την ημέρα της απαγωγής τους.

Γι αυτό το λόγο, τα θύματα του Κλίβελαντ χρειάζονται σαφώς απόσταση από τα μέσα ενημέρωσης. Είναι αναπόφευκτο ότι θα καλούνται σε συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις, αλλά θα είναι πραγματικά τερατώδες εκ μέρους των μέσων αν δεν μείνουν μακριά από τις γυναίκες αυτές.

Ο lan Hilfer, ο αρχιψυχολόγος στο ιατρικό κέντρο Maimonides στη Νέα Υόρκη αναφέρει «όλοι είναι συγκλονισμένοι, φοβισμένοι και θέλουν να μάθουν τα πάντα, ωστόσο, όταν ένας εκπρόσωπος βγει στη δημοσιότητα και δώσει ορισμένα στοιχεία, ενημερώνοντας τον κόσμο, τότε το σημαντικότερο για την οικογένεια είναι να βρει χρόνο να επανέλθει μόνη της και να θεμελιώσει ξανά τις χαμένες σχέσεις».

Φυσικά η επαναφορά των θυμάτων αυτών δεν είναι εύκολη, ειδικά εφόσον ήταν παιδιά όταν απήχθησαν. Κατά κανόνα, η συναισθηματική ελαστικότητα των παιδιών είναι παρόμοια με τη σωματική τους ελαστικότητα, που σημαίνει ότι θεραπεύονται πιο εύκολα από τους ενήλικες. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο τίμημα για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας: ο περιορισμός που υφίστανται τους εμποδίζει κάθε στιγμή της ζωής τους να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν διανοητικά και συναισθηματικά. Ο Hilfer επισημαίνει ότι πέρασαν δέκα χρόνια που προσπαθούσαν να μεγαλώσουν κι αυτό άφησε το στίγμα του πάνω τους. Όσο μεγαλώνουν, θα είναι πιο δύσκολο να ξεχάσουν από ό,τι αν ήταν παιδιά.

Το πρώτο βήμα για την επούλωση των πληγών αυτών των ανθρώπων είναι πιθανόν η συνεργασία με συμβούλους που μπορεί να βοηθήσουν αυτές τις κοπέλες από το Κλίβελαντ να επανακτήσουν λίγο από το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτονομίας, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο μιας και τα χρόνια της υποταγής και της αιχμαλωσίας ήταν πολλά. Θα πρέπει να καταφέρουν να μιλούν συνεχώς με τους συμβούλους για όλα αυτά που συνέβησαν, για τα όσα πέρασαν, να μάθουν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους με το ρυθμό που θέλουν, φυσικά. Βοηθάει πολύ και το γεγονός ότι αυτές οι τρεις κοπέλες είχαν επαφή η μια με την άλλη όλα αυτά τα χρόνια, και υπήρχε ένα αίσθημα συντροφικότητας, που στις περιπτώσεις των Dugard και Smart δεν υπήρχε.

Τι ήταν αυτό όμως που εμπόδιζε αυτές τις γυναίκες από το να ουρλιάζουν συνεχώς και να προσπαθούν να δραπετεύσουν όταν είχαν την ευκαιρία; Δεν είναι εύκολη η απάντηση σε αυτό και δεν μπορούμε απλώς να καταφύγουμε στην εξήγηση που προσφέρει το σύνδρομο της Στοκχόλμης (φαινόμενο όπου τα θύματα ταυτίζονται πλήρως με το θύτη τους και μένουν μαζί τους).

Η γιατρός Walch αναφέρει τη λεγόμενη «επιβοηθούμενη ανικανότητα» που ακολουθεί συναισθηματικά το θύμα μετά την απαγωγή. Αρχικά, το θύμα παλεύει, μάχεται, ουρλιάζει να ξεφύγει, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το θύμα παραδίδεται στην αδυναμία του, γεγονός που επιταχύνεται αν ο απαγωγέας κρατά ισορροπημένη στάση, προκαλώντας τη μια στιγμή φυσικό πόνο και την άλλη εμποδίζοντάς τον.

Η ίδια η γιατρός συνεχίζει λέγοντας ότι κάποιες φορές οι απαγωγείς αντί να βασανίσουν, προσφέρουν καλοσύνη, παραδείγματος χάρη δίνουν ένα ποτήρι νερό αντί για ξύλο. Κι έτσι τα θύματα ξεκινούν να νιώθουν ένα είδος ευγνωμοσύνης προς τον απαγωγέα τους.

Επίσης, βοηθάει πολύ το να νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος, γιατί αν ο απαγωγέας είναι η μόνη επαφή που έχεις, τότε ακόμα κι αν σε κακομεταχειρίζεται, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να αποδράσεις, δεν το κάνεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το θυμούνται αυτό τα θύματα, δηλαδή ότι ο απαγωγέας τους προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα, γιατί δεν πρέπει να κατηγορήσουν σε καμιά περίπτωση τον εαυτό τους για ό,τι συνέβη.

Από ό,τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάληξη για τους δράστες κι αυτής της υπόθεσης θα είναι ίδια με τις άλλες περιπτώσεις των Dugard και Smart, η φυλακή για τους απαγωγείς και η ελευθερία για τα θύματα. Φυσικά, οι γυναίκες αυτές δεν έκαναν κάτι κακό για να αξίζουν αυτά που πέρασαν, ενώ ο δράστης έκανε πολλά για να αξίζει τη φυλακή, ωστόσο η απόδοση της δικαιοσύνης είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας αυτών των θυμάτων που συνειδητοποιούν ότι η αδικία που υπέστησαν θα τιμωρηθεί με κάποιο τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστική διάσωση νεογέννητου από σωλήνα!


Το πέταξαν στην τουαλέτα, αναζητούνται οι γονείς του - Δείτε το απίστευτο βίντεο.

Ένα νεογέννητο αγοράκι, μόλις δύο ημερών, κατάφεραν να σώσουν πυροσβέστες στην Κίνα, το οποίο απεγκλώβισαν από ένα σωλήνα αποχέτευσης.

Το βρέφος εντοπίστηκε όταν οι κάτοικοι ενός κτιρίου στην επαρχία Jinhua κατήγγειλαν ότι άκουγαν κλάμα μωρού. Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να κόψουν το σωλήνα και να το μεταφέρουν σε κοντινό νοσοκομείο, όπου γιατροί τον κομμάτιασαν για να σώσουν το βρέφος.

Το αγοράκι είναι σε σταθερή κατάσταση και η αστυνομία αναζητά τους γονείς του. Στην Κίνα, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι συχνό φαινόμενο τα βρέφη να εγκαταλείπονται αμέσως μετά τη γέννα, μια τακτική που αποδίδεται σε νεαρές μητέρες που δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες και παρατάνε τα παιδιά τους μόλις τα γεννήσουν.






Διαβάστε περισσότερα...

Του χρωστάνε ή χρωστάει;


Ο Βαγγέλης Πράσινος καταγγέλλει στο enikos.gr, ότι ενώ, όταν υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση(ηλεκτρονικά) στην Ε’ ΔΥΟ Πειραιά, του είπαν ότι έχει «πιστωτικό», σήμερα, έλαβε μήνυμα από το taxisnet, σύμφωνα με το οποίο καλείται να πληρώσει…

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Πράσινος υπέβαλε τη δήλωσή του στην εφορία, ενημερώθηκε ότι έχει λαμβάνειν 330, 95 ευρώ. Σήμερα ωστόσο, έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το taxisnet, κατά το οποίο θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον χρήματα. Και μάλιστα ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση ορίζεται η 30η Ιουνίου, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για το ποσό.

Όταν δε, πήρε τηλέφωνο για διευκρινίσεις, του απάντησαν ότι «έχει κάποιο πρόβλημα το σύστημα, θα δούμε…»



Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση


Σημαντικό αριθμό αναφορών, από πολίτες που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση και την εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη.Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι διερευνώντας τις υποθέσεις αυτές, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της πρωτοκόλλησης, αλλά και της εξέτασης των αιτήσεων, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εισερχόμενων συνταξιοδοτικών αιτήσεων -λόγω της μαζικής αποχώρησης υπαλλήλων από την υπηρεσία τους-στην κατάθεση πολλών ερωτήσεων των ήδη συνταξιούχων -λόγω της συνεχόμενης απρόβλεπτης μεταβολής της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας- αλλά και αιτήσεων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, βάσει των διατάξεων του Ν. 3865/2010, καθώς και στην ταυτόχρονη αποχώρηση έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ.

Επίσης, η καθυστέρηση αυτή επιφέρει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, καθώς εάν οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων είχαν εγκαίρως εκκαθαριστεί, τότε με την επακόλουθη πληρωμή των προαιρετικά καταβαλλόμενων αναγνωρισμένων εισφορών θα είχαν βελτιωθεί και οι ταμειακές ροές του δημοσίου ταμείου.

Η ανεξάρτητη Αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκπρόθεσμη πρωτοκόλληση, που αλυσιδωτά οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση της ήδη καθυστερημένης εξέτασης των αιτήσεων, αφενός γεννά δικαίωμα αποζημίωσης του πολίτη κατά τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αφετέρου ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ο Συνήγορος επισήμανε από τον Δεκέμβριο του 2012 στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, ότι υφίσταται ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, έστω και προσωρινά, του αρμόδιου τμήματος Αρχείου-Πρωτοκόλλησης και εν συνεχεία όλων των άλλων τμημάτων της διεύθυνσης Συντάξεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συντομότερη εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

Η ανεξάρτητη Αρχή σημείωσε ότι η ανάγκη αυτή εκπορεύεται από την υποχρέωση της ανωτέρω διεύθυνσης να πρωτοκολλεί αυθημερόν όλα τα εισερχόμενα έγγραφα και να απαντά στα αιτήματα των πολιτών σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τις ειδικά οριζόμενες και προβλεπόμενες προθεσμίες, οι οποίες δεν τηρούνται.

Απ' την πλευρά της, η διεύθυνση Προσωπικού του ΓΛΚ γνωστοποίησε στον Συνήγορο ότι το πάγωμα των προσλήψεων έχει δημιουργήσει οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών του ΓΛΚ και πως θα υπάρξει τοποθέτηση ακόμη 10 υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα στις ουρές για παράβολα


Τέρμα στις ουρές στα γκισέ και στα ταμεία των εφοριών για την προμήθεια παραβόλων επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών και προχωρεί στην αντικατάσταση της έντυπης μορφή παραβόλου με το ηλεκτρονικό παράβολο. Ετσι, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν ακόμη και αυθημερόν παράβολα έκδοσης διαβατηρίων ή ταυτότητας, για ΚΤΕΟ, παράβολα γάμου, για έναρξη λειτουργίας επιχείρησης, για τη χορήγηση διαφόρων τύπων αδειών κ.ά.

Την αντικατάσταση της έντυπης μορφή παραβόλου με το ηλεκτρονικό παράβολο προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι πολίτες θα μπορούν μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr) και ειδικά μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία e-παράβολο να επιλέγουν το παράβολο που επιθυμούν και να το προμηθεύονται ακόμη και άμεσα.

Αφού υποβάλουν οριστικά την αίτηση θα λαμβάνουν τον «μοναδικό κωδικό παραβόλου/πληρωμής» και θα πληροφορούνται την ίδια στιγμή την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να πληρώσουν το σχετικό ποσό.

Σε περίπτωση πληρωμής του e-παραβόλου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΓΓΠΣ ο κωδικός του παραβόλου θα ενεργοποιείται άμεσα προς χρήση. Διαφορετικά οι πολίτες θα πληρώνουν στις τράπεζες (με φυσική παρουσία ή εναλλακτικά με web banking) το ηλεκτρονικό παράβολο, γνωστοποιώντας απλώς τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό.

Στην περίπτωση πληρωμής μέσω τραπέζης ο κωδικός του e-παραβόλου θα ενεργοποιείται προς χρήση το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή. Ο πολίτης μετά την πληρωμή θα απευθύνεται στην υπηρεσία που θέλει (Αστυνομία, ΚΤΕΟ, επιμελητήρια κ.ά.) και θα δίνει τον κωδικό του παραβόλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντός του Ιουνίου δύο νέα προγράμματα για την απασχόληση


Πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων.

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει φτάσει το 59,1% στην Ελλάδα (στοιχεία Ιανουαρίου 2013), το 23,5% στους «27» και το 24% στην Ευρωζώνη (στοιχεία Μαρτίου), αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος-μέλος και των πρωτοβουλιών στήριξης της Επιτροπής, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όπου το θέμα της ανεργίας θα κυριαρχήσει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων με κοινοτική συγχρηματοδότηση, που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012, υιοθετήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι νέες πρωτοβουλίες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την πρόσληψη με καθεστώς ορισμένου χρόνου νέων ανέργων έως 35 ετών σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων, με κοινοτική χρηματοδότηση 146 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου.

Πρόκειται α) για το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με πεντάμηνη άσκηση επαγγέλματος σε επιχειρήσεις για 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών και β) για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.000 νέων ανέργων έως 29 ετών σε συνθήκες εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι απολύσεις στο Δημόσιο


Ποιοι Οργανισμοί κλείνουν.

Από 17 φορείς και οργανισμούς, καθώς και από 46 βιβλιοθήκες ξεκινούν οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο.

Όλα δείχνουν πως η αρχή θα γίνει από την κατάργηση 17 οργανισμών όπου υπηρετούν 416 υπάλληλοι.

Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την «Καθημερινή» προς απόλυση θα βρεθούν τουλάχιστον οι μισοί υπάλληλοι. Θα απολυθούν δηλαδή τουλάχιστον 216 άτομα.

Ποιοι είναι οι φορείς:

- Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ
- Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
- Κέντρο Μελετών Ασφαλείας
- Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος
- Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας
- Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης
- Κεντρική Αγορά Πατρών
- Εθνικό κέντρο πρόληψης Σακχαρώδη Διαβήτη
- Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής
- Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας
- Οργανισμός Κωπαϊδας
- Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
- Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης
- Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας
- Οργανισμός Ιωαννίνων
- Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας

Βιβλιοθήκες

Θα υπάρξει συγχώνευση, και έτσι τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό και έτσι θα έρθουν και σε αυτόν τον τομέα απολύσεις. Αυτή τη στιγμή στις βιβλιοθήκες αυτές υπηρετούν περίπου 200 υπάλληλοι.

Ποιες είναι οι βιβλιοθήκες:

- Αίγινας
- Αρεόπολης
- Βυτίνας
- Δελφων
- Λευκάδας
- Μηλιών
- Μολάων
- Πεταλυδίου
- Μήθυμνας
- Ζακύνθου
- Ζαγοράς
- Ανδρίτσενας
- Σάμου
- Σιάτιστας
- Βέροιας
- Χίου
- Γρεβενών
- Καλαμάτας
- Δράμας
- Έδεσας
- Ελευθερόπολης
- Πύλης
- Καρπενησίου
- Κέρκυρας
- Κιλκις
- Κόνιτσας
- Λαμίας
- Ληξουρίου
- Λιβαδειάς
- Ναυπάκτου
- Μυτιλήνης



Διαβάστε περισσότερα...

Με τη σύνταξη Ιουνίου και η καταβολή του ΕΚΑΣ


Τα ποσά που προβλέπονται ανάλογα με το εισόδημα.

Mε την πληρωμή της σύνταξης μηνός Ιουνίου (στις 30 Ιουνίου του 2013) θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το ΕΚΑΣ του 2013, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Επίσης, με την ίδια πληρωμή θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές ΕΚΑΣ 2013 που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2013 έως 31 Μαΐου του 2013, ενώ παράλληλα θα παρακρατηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ μηνός Μαΐου 2013 που είχαν χορηγηθεί με την πληρωμή του μήνα αυτού στις 29 Απριλίου, τόσο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ για το τρέχον έτος, όσο και στις περιπτώσεις εκείνων που δικαιούνται μικρότερο ποσό.

Για το έτος 2013, τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν αναπροσαρμόζονται και παραμένουν όπως ίσχυαν για το έτος 2012, σε κάθε κλίμακα, ανάλογα με το ύψος του συνολικού καθαρού ποσού εισοδήματος από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, τα ποσά και οι δικαιούχοι για το ΕΚΑΣ 2013 διαμορφώνονται ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2012 και, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έχουν ως εξής:

α) Για συνολικό ποσό εισοδήματος μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 230,00 ευρώ.

β) Για συνολικό ποσό εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ως εξής:

- Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

- Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 115,00 ευρώ.

- Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, χορηγείται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μόνο λόγω ορίου ηλικίας ή μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μειωμένο κατά το 1/3 του πλήρους ποσού που χορηγείται σε κάθε κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) του ποσοστού αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν μεταβάλλει το ποσό του επιδόματος.

Στους συνδικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται το ΕΚΑΣ, επιμερίζεται το ποσό του επιδόματος σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών της σύνταξης.

Α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 230 ευρώ τον μήνα.

Β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ως εξής:

- Από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.018,26 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

- Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115,00 ευρώ.

- Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Επίσης, χορηγείται ποσό ΕΚΑΣ 30 ευρώ μηνιαίως, με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.

Το 2013 είναι και η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό


Η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ManpowerGroup για το 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό, αυξημένο κατά 14 μονάδες, σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%), που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup, με θέμα την έλλειψη ταλέντου, πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες), σε σχέση με πέρυσι.

Οι κυριότεροι τομείς, που επηρεάζονται αρνητικά από την "έλλειψη ταλέντου", σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

«Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη εφετινή έρευνα, είναι η επίπτωση, που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Συμπληρωματικά, στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: Της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων», σχολιάζει η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Η διεθνής εικόνα

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών, που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: Τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρεί ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αυξήθηκε στο 54% από 42%, που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 8η ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Α΄ τρίμηνο του 2013, για όγδοη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα, που προκύπτουν, λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σκούπα» στα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα


Απομακρύνθηκαν οριστικά 127 οχήματα από το δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Με μεγάλη αποτελεσματικότητα εξελίσσεται η εκστρατεία διαρκείας της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την εξάλειψη κάθε εστίας ρύπανσης που δημιουργούν τα εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους και στις γειτονιές του δήμου, κάτι που πιστοποιείται από τα απολογιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα στο 2012 και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες απομακρύνθηκαν οριστικά 127 εγκαταλειμμένα οχήματα, από τα συνολικά 767 που εντοπίστηκαν στους δρόμους του δήμου, ενώ σε άλλα 532 επικολλήθηκε το ειδικό σήμα της επικείμενης απόσυρσής τους.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «καθημερινά προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε λύση σε προβλήματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα των πολιτών μας προς όφελος της δημόσιας υγείας, της αισθητικής του δήμου μας, της λειτουργικότητας των δρόμων και της διευκόλυνσης στάθμευσης, απελευθερώνοντας νέες θέσεις για τους κατοίκους. Για στατιστικούς λόγους, αξίζει να αναφέρουμε ότι, συνολικά, στον πρώην δήμο Συκεών (νυν δημοτική ενότητα Συκεών), όπου τα εγκαταλειμμένα οχήματα αποτελούσαν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας από το 2.000, απομακρύνθηκαν από τότε έως και σήμερα 962 οχήματα».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας Τάσο Τσακιρίδη, «πέρα από θέματα ασφαλείας των πολιτών, η Δημοτική Αστυνομία συνεχίζει καθημερινά την πολυεπίπεδη δράση της και όσον αφορά την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των εγκαταλειμμένων οχημάτων που αποτελούν εστίες ρύπανσης και μόλυνσης».

«Η βελτίωση των όρων διαβίωσής μας δεν επιτυγχάνεται μόνο με την επιβολή κυρώσεων και διοικητικών προστίμων. Προηγείται η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση συνεργασίας στους δημότες να απομακρύνουν τα εγκαταλειμμένα οχήματα και να τα τοποθετούν σε ιδιόκτητα οικόπεδα», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι σε 24ωρη βάση στη διάθεση του πολίτη που θέλει να δηλώσει ένα εγκαταλελειμμένο όχημα. Οι δημότες που το εντοπίζουν, μπορούν να ενημερώνουν στο τηλέφωνο 2310.671100 -181 εσωτ., ώστε να διευκρινιστεί η θέση που είναι σταθμευμένο το όχημα.

Τι προβλέπει ο νόμος
Η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 116 ΦΕΚ 81 Α'/05-03-2004. Αρχικά γίνεται εντοπισμός του σταθμευμένου οχήματος και καταγραφή αυτού. Ένα μεταφορικό μέσο χαρακτηρίζεται εγκαταλελειμμένο διότι:

• αφέθηκε σε δημόσιο ή κοινοτικό δρόμο στον οποίο απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες

• αφέθηκε σε δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό λιμενικό κοινόχρηστο χώρο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής,

• αφέθηκε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή του νομέα του χώρου κατά δήλωσή του,

• αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Εφόσον συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους το σταθμευμένο μεταφορικό μέσο χαρακτηρίζεται ως εγκαταλελειμμένο και επικολλάται σε αυτό ειδικό αυτοκόλλητο. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση καλείται με το ειδικό αυτοκόλλητο ο ιδιοκτήτης να το απομακρύνει.

Μετά την παρέλευση των 45 ημερών, το σταθμευμένο μεταφορικό μέσο, εάν παραμένει στην ίδια θέση, απομακρύνεται και παραδίδεται σε εγκεκριμένη εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία για τη διαγραφή του οχήματος και την ανακύκλωσή του, παρέχοντας στο τέλος πιστοποιητικό καταστροφής στο δήμο. Το όχημα παραμένει στην εταιρεία ανακύκλωσης σε αναμονή του ιδιοκτήτη του επί 10ημέρου.

Στην περίπτωση που τα εγκαταλειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, ο δήμος μέσω του αρχείου του υπ. Μεταφορών αναζητά τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον ενημερώνει σχετικά. Εάν αυτός επιθυμεί να κρατήσει το όχημα χωρίς να το κινεί για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, τότε υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την έναρξη των ψεκασμών


Προσπάθεια να ξεκινήσουν όσο γρηγορότερα γίνεται.

Στις 25 Ιουνίου περίπου αναμένεται η τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έναρξη των ψεκασμών για τα κουνούπια καθώς τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που διενήργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από αέρος και εδάφους έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 24 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των σκευασμάτων ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε για τις 26 Ιουνίου.

Τα παραπάνω στοιχεία που παρουσίασε στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ο εκπρόσωπός της στο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Παρασκευαΐδης, ο οποίος σχολίασε ότι δεν αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι ψεκασμοί.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Μπήκαμε στη θερινή περίοδο. Τα κουνούπια προκαλούν οχλήσεις και οι δήμαρχοι θα είναι οι κύριοι αποδέκτες των παραπόνων των πολιτών» σημείωσε.

Ωστόσο ο Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, Γιώργος Γιουφτσίδης, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτει, έχει δοθεί προτεραιότητα για το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι ζήτημα ημερών να δοθεί το «πράσινο φως».

«Περιμένουμε να αρχίσουν οι ψεκασμοί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και σίγουρα πριν από τις 10 Ιουνίου, οπότε περιμένουμε το μεγάλο κύμα των κουνουπιών. Ως τότε πιστεύουμε ότι θα είμαστε στο πεδίο όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνεργεία και καταγράφουν τις σημαντικότερες εστίες.

Με βάση τις μελέτες, από τις 10 Ιουνίου και μετά εκδηλώνεται το μεγάλο κύμα των προνυμφών λόγω καιρικών συνθηκών και παρουσίας υδάτων στους ορυζώνες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το προλάβουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την προμήθεια των σκευασμάτων ο κ. Γιουφτσίδης εκτιμά πως δεν αναμένονται προβλήματα καθώς υπάρχει απόθεμα προνυμφοκτόνων από προηγούμενα χρόνια ικανό για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. «Εξάλλου, οι πόροι για τα σκευάσματα είναι εξασφαλισμένοι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα» προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή η σύνταξη Ιουνίου του ΟΓΑ


Θα καταβληθούν νωρίτερα.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου θα καταβληθεί η σύνταξη Ιουνίου σε 743.339 συνταξιούχους του ΟΓΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει για την πληρωμή της.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων Ιουνίου ανέρχεται σε 334.034.762,04 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία της Piaggio για τα παιδιά


Θα υποστηρίξει ιατρικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Ανόι.

Ο όμιλος Piaggio με γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία διεθνούς εμβέλειας. Αφορά στην υποστήριξη ενός ιατρικού προγράμματος σε συνεργασία με το νοσοκομείο Bambino Gesù και το Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιατρικής στο Ανόι και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ευρεία περιοχή παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής σε βρέφη και παιδιά.

Το πρόγραμμα «η Vespa για τα παιδιά» είναι σχεδιασμένο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στο Βιετνάμ. Το ιστορικό της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

Στο Μιλάνο, στις 15 Απριλίου ο όμιλος Piaggio, εγκαινίασε το πρόγραμμα «Vespa for children». Η ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Roberto Colaninno, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, μέρος των εταιρικών δραστηριοτήτων κοινωνικής ευθύνης του ομίλου, το οποίο σκύβει πάνω από τα προβλήματα των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.



«Τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, η Vespa ξεχωρίζει για τις αξίες της, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη διαδρομή που ακολουθεί η εικόνα της μάρκας μέσα στα χρόνια αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως οι κινητήρες χαμηλής κατανάλωσης και μειωμένων ρύπων».

Η Vespa είναι ένα σκούτερ που προκαλεί έντονα το αίσθημα της ευχαρίστησης, να τη βλέπεις, να την οδηγείς. «Κοιτάξτε λίγο γύρω σας μέσα στην πόλη. Οι άνθρωποι που οδηγούν Vespa έχουν ένα μόνιμα καρφωμένο χαμόγελο στα πρόσωπά τους », δήλωσε ο πρόεδρος κ. Roberto Colaninno και συνεχίζει.

«Όχι τυχαία. Η Vespa έχει καταφέρει να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Διαθέτοντας εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλο τον κόσμο, νοιώθουμε περισσότερο από ποτέ πως αποστολή μας είναι να είμαστε αρωγοί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Η έναρξη του προγράμματος θα ξεκινήσει στο Ανόι, με την βοήθεια του καθηγητή Giuseppe Profiti, προέδρου του νοσοκομείο παίδων Bambino Gesù. Ένα σημαντικό κέντρο παιδιατρικής έρευνας και ιατρικής σε διεθνές επίπεδο. Στόχος και ζητούμενο του προγράμματος είναι τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ευρεία περιοχή και η αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής σε βρέφη και παιδιά.




Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης


Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οδηγός για τη συμπλήρωση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013.

Μέσω του φυλλαδίου, παρέχονται οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι κατά το οικονομικό έτος 2013 και θα περιλαμβάνουν τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2012. Στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

«Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε το βασικό έντυπο αυτής της δήλωσης (έντυπο Ε1) να διατηρήσει τον ίδιο τύπο και περιεχόμενο με εκείνο του προηγούμενου έτους. Έγιναν ορισμένες απαραίτητες αλλαγές και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα δυσκολευτείτε στη συμπλήρωση του. Η ίδια προσπάθεια καταβλήθηκε και για τα άλλα έντυπα που συνυποβάλλονται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τον Οδηγό, υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος. Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες. Από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Τέλος, τονίζεται πως οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τους φορολογουμένους, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αντιληφθείτε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος


Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης.

Μετά το τελευταίο περιστατικό-κρούσμα με τη σύλληψη του «Δράκου των Πετραλώνων», η ΕΛ.ΑΣ. δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς αλλά και τα παιδιά για την προφύλαξη και προστασία από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Οι ακόλουθες οδηγίες και περιγραφές αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.

Οδηγίες προς τους γονείς:

1. Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
- Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
- Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
- Εργάζεται με παιδιά;
- Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
- Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;

β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
- Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
- Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
- Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;

γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
- Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
- Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
- Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;

2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
- Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
- Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
- Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
- Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
- Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
- Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
- Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
- Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
- Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
- Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
- Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
- Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
- Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
- Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
- Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
- Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
- Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο δρόμο:
- Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
- Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
- Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
- Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
- Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
- Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.

Προστασία στο Διαδίκτυο:
- Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
- Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
- Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
- Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
- Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
- Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
- Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε:
- στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής - Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
- στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης - παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@ hellenicpolice.gr

Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίπλα στους υποσιτιζόμενους μαθητές


Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για καταγραφή των αναγκών.

Πρωτοβουλία για την καταγραφή των αναγκών των μαθητών στο ευαίσθητο ζήτημα της σίτισης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή περιστατικά που έχουν εκδηλωθεί και στην Θεσσαλία με υποσιτιζόμενους μαθητές.

Παρότι, όπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, δεν υπάρχουν επίσημα ούτε γραπτές ούτε και προφορικές αναφορές, ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει και χρήζει αντιμετώπισης.

Όπως ενημέρωσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταγραφή των αναγκών, με διακριτική πάντοτε προσέγγιση του προβλήματος, σε συνεργασία τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αλλά και με τους δήμους. Στόχος από την επόμενη σχολική χρονιά σε συνεργασία και με την Εκκλησία να αναζητηθούν λύσεις υποστήριξης των μαθητών που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης από την Πολιτεία συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να είναι δυνατή η διάθεση ενός μικρογεύματος τουλάχιστον, σε όλα τα σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Απέφυγα σοβαρή επέμβαση στο λαιμό»


Η Θωμαή Απέργη για το πρόβλημα στη φωνή της.

Καλεσμένη στο χθεσινό «Όλα» ήταν η Θωμαή Απέργη. Η νεαρή τραγουδίστρια μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε στη φωνή της λόγω υπερκόπωσης, γα τα όσα ακούστηκαν σχετικά με την απουσία της από το «Your Face Sounds Familiar» ενώ παρουσίασε και το νέο της τραγούδι.

«Ακούστηκαν κλασικά πράγματα, αλλά ο καθένας κάνει τη δουλειά του σε αυτόν τον χώρο. Φέτος συνέβησαν πολλά πράγματα και ήμουν τυχερή να συμμετέχω σε αυτά. Επειδή τα κάνω όλα μόνη μου και με τη βοήθεια της δισκογραφικής εταιρείας Panik μόνο, κάποια στιγμή λίγο κουράστηκα. Με χτύπησε στον λαιμό, όχι με την έννοια ότι δεν μπορούσα να τραγουδήσω, αλλά έπαθα ένα είδος υπερκόπωσης. Εμφανίστηκαν κάτι κάλοι και αν δεν έκανα στοπ, θα έκανα σοβαρή επέμβαση. Τώρα είναι όλα καλά!»

Ακόμα, η Θωμαή Απέργη παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο της τραγούδι με τίτλο «Summer Nights», που κυκλοφορεί από την Panik Records, αλλά και το νέο της video clip με την υπογραφή του John Mitropoulos.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση παιδιών και περιβάλλοντος στο επίκεντρο ημερίδας


Επιστημονική εκδήλωση διοργανώθηκε στα Ιωάννινα.

Το θέμα της στάσης των παιδιών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας «Εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου. Ας μάθουμε… Ας παίξουμε…», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου. Συνδιοργανωτής ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση νομού Ιωαννίνων, με συμμετοχή του οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες, ήταν ότι η περιβαλλοντική ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην μετάδοση γνώσεων και αξιών για το φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στην ημερίδα, ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες του φορέα διαχείρισης για τον πλούτο του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Επιπλέον, παρέλαβαν έναν πλήρη οδηγό περιβαλλοντικής ενημέρωσης, προκειμένου αυτός να αποτελέσει ένα εργαλείο για την καλύτερη προβολή του θέματος στους μαθητές του δημοτικού, καθώς στόχος είναι η σωστή πληροφόρηση και η ανάδειξη αξιών, απαραίτητων για αλλαγή νοοτροπίας και στάσης ζωής, σε σχέση με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο βιωματικής μάθησης, όπου οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα της μάθησης στην τάξη, με τα αντίστοιχα στη φύση, μέσα από «εκδρομές ερμηνείας του περιβάλλοντος», με θεματολογία σχετική με τη χλωρίδα, την πανίδα, τους οικισμούς, το νερό, τη βλάστηση, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τους αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια, θα διοργανωθούν, στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά, εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα το εθνικό πάρκο.

Μια ανάλογη έκθεση, με έργα μικρών μαθητών, εγκαινιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο των «Παλαιών Σφαγείων».

Η ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων, με συγκεκριμένες ομάδες του τοπικού πληθυσμού, με στόχο την ενημέρωση - παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των δράσεων του φορέα διαχείρισης στα ζητήματα της προστασίας, της διαχείρισης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάδειξης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με έξοδα του ΕΟΠΥΥ η νοσηλεία της 15χρονης Μυρτούς στην Αμερική


Ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της αεροδιακομιδής.

Σε εξειδικευμένο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα μεταφερθεί η 15χρονη Μυρτώ, η οποία κακοποιήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, από Πακιστανό στην Πάρο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ενέκρινε τη δαπάνη για τη νοσηλεία της δεκαπεντάχρονης Μυρτώς σε ειδικό κέντρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αεροδιακομιδή της ασθενούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο τελευταίος υπεραιωνόβιος άντρας του πλανήτη


Το μυστικό του ήταν πάντα τα «ελαφριά γεύματα».

Είναι ο τελευταίος άντρας που γεννήθηκε το 19ο αιώνα και ζει ακόμη. Μετά το θάνατο του James Emmanuel 'Doc' Sisnett από τα Barbados που «έφυγε» σε ηλικία 113 ετών και 90 ημερών, ο Jiroemon Kimura είναι πια ο τελευταίος… υπεραιωνόβιος που γεννήθηκε το 19ο αιώνα!

Ο πρώην ταχυδρόμος από την Ιαπωνία ήρθε στον κόσμο στις 19 Απριλίου του 1897 και κατέχει τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα του UCLA πάνω σε θέματα γεροντολογίας σήμερα στον κόσμο υπάρχει μόνο αυτός και άλλες 21 γυναίκες που γεννήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά του 1901, γράφει η Daily Mail.

Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι υπεραιωνόβιοι στην Ευρώπη και τον Καναδά.

Ως υπεραιωνόβιοι θεωρούνται εκείνοι που έχουν ξεπεράσει τα 110 χρόνια ζωής, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το μότο ζωής του Jiroemon Kimura είναι «να τρώτε ελαφρά». Δεν καπνίζει, πίνει λίγο αλκοόλ και πάντα σταματάει να τρώει όταν νιώθει ότι έχει χορτάσει κατά 80%.

Έχει 14 εγγόνια, 25 δισέγγονα και 13 τρισέγγονα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε 54χρονος Γερμανός στην Ηγουμενίτσα


Είχε χάσει τη σύζυγό του πριν από ένα χρόνο.

Ένας ακόμα συμπολίτης μας έδωσε τέλος στην ζωή του, σήμερα το πρωί, στο σπίτι του στην Φασκομηλιά Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με το Ράδιο Ηγουμενίτσα, ο 54χρονος, γερμανικής καταγωγής, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα στην Πλαταριά, αυτοπυροβολήθηκε με μονόκανη καραμπίνα που διέθετε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 54χρονος είχε χάσει την σύζυγό του πριν ένα χρόνο και όπως όλα δείχνουν δεν άντεξε τον χαμό της και έδωσε τέλος στην ζωή του.

Το άψυχο σώμα του 54χρονου, το εντόπισε γείτονας, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία.

Προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ενώ διατάχθηκε νεκροψία και νεκροτομή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ελληνικός καφές μυστικό μακροζωίας


Τι ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες.
Η αγωνιώδης προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τα μυστικά μακροζωίας έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα σε μια συνεχή αναζήτηση για την εύρεση των ελιξιρίων της ζωής.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στον ελληνικό καφέ…

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και μακροζωίας έρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη στην Ικαρία, το νησί με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Γεράσιμο Σιάσο, ιατρό και καθηγητή της Ιατρική Σχολής Αθηνών, και τους συνεργάτες του οι οποίοι εξέτασαν την κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση καφέ, λόγω ευρημάτων προηγούμενης έρευνας που υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν βρασμένο, ελληνικό καφέ κάθε μέρα.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους που έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο βραστός ελληνικός καφέ με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη συγκρινόμενος με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τζίντζερ σύμμαχος κατά του άσθματος


Νέα δεδομένα από καινούργια έρευνα.

Η πιπερόριζα, γνωστή και ως τζίντζερ, είναι το αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.

Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση της.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει.

Πρόσφατα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia, βρήκαν ότι συστατικά του μπορεί να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση του άσθματος και τη βελτίωση της αναπνοής σε ασθενείς με άσθμα.

Συγκεκριμένα, τρία συστατικά του με κυριότερο τη σογκαόλη, βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύουν την καταπραϋντική δράση των β αγωνιστών, που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και τη θεραπεία του άσθματος.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών δράσης αυτών των συστατικών και ίσως να ανοίγει και ένας δρόμος για πιο φυσική αντιμετώπιση του άσθματος.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...