Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Δέσμευση 1.240 κιλών βουτύρου Βουλγαρίας σε αποθήκη του Πειραιά

Τι εντόπισαν οι ελεγκτές.

Στη δέσμευση βουτύρου από παστεριωμένο γάλα, προέλευσης Βουλγαρίας, συνολικού βάρους 1.240 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά τον υγειονομικό, κτηνιατρικό έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 1.240 κιλά βούτυρο σε ατομικές συσκευασίες του ενός κιλού, λόγω μη τήρησης της ψυκτικής αλυσίδας (νωπά σε κατάψυξη), μη αναγραφής της ημερομηνίας λήξης και με ελλιπείς σημάνσεις στη δεύτερη συσκευασία ως προς τη χώρα προέλευσης και το είδος του προϊόντος.


---------

Χρηματοδότηση 1,18 εκατ. ευρώ για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μώραλης: Το Δημοτικό Θέατρο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της χώρας.

Την τετραετή χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, συνολικού ύψους 1.180.800 ευρώ, αναλαμβάνει η περιφέρεια Αττικής ύστερα από προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, την περιφέρεια Αττικής και το δήμο Πειραιά.

Σκοπός αυτής της σύμβασης είναι η συνέχιση της δραστηριότητας του δημοτικού θεάτρου Πειραιά ως ενός ισχυρού, ανοιχτού στην κοινωνία και παρεμβατικού φορέα πολιτιστικής ανάπτυξης, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.


Από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ανοιχτές για ανέργους, οικονομικά ασθενέστερους, νέους και νέες, και οι οποίες διασφαλίζονται μέσα από τη σύμβαση.


Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε σχετικά: «Η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μας γεμίζει ικανοποίηση καθώς καταφέραμε, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του πλέον εμβληματικού μνημείου της πόλης μας. Στόχος μας είναι να συνεχίσει να αποτελεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».


Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ιστορική αξία και σημασία του θεάτρου για τους δημότες και την πόλη του Πειραιά, ενώ δεσμεύτηκε πως τα επόμενα χρόνια το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της χώρας.


---------

«Δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε κάθε φτωχή οικογένεια»

Την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν ποιοι θα λάβουν voucher.

«Καμία οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα μείνει φέτος χωρίς voucher, χάρη στα οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), χωρίς να πληρώνουν τροφεία», διαβεβαίωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» θα είναι και φέτος 81.000 και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι, ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενες θέσεις, υποσχέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.


Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, υπολογίζεται ότι voucher θα λάβει περίπου το 80% όσων υποβάλλουν σχετική αίτηση. Πέρυσι υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις, πληρούσαν τις προϋποθέσεις οι 107.000 και έλαβαν το κουπόνι οι 81.000.


Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και οι γονείς παιδιών με αναπηρία και άνεργοι.


Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά μέσο όρο ικανοποιούνται οι αιτήσεις με μέσο ετήσιο εισόδημα περί τις 12.000 - 13.000 ευρώ.


Από τα 175 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (το οποίο καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ) ενώ τα υπόλοιπα απευθύνονται σε όσες το υπερβαίνουν.


Η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), που υλοποιεί το πρόγραμμα, προς τους ενδιαφερόμενους γονείς για να υποβάλλουν αιτήσεις επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί σήμερα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών στις Περιφέρειες.


Την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν ποιοι θα λάβουν voucher, το οποίο θα «εξαργυρώσουν» σε ένα από τους περίπου 2.000 δημοτικούς ή 900 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία.


Για πρώτη φορά φέτος οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, το οποίο μπορεί να απασχολείται όχι μόνο σε μία βάρδια (π.χ. πρωινή) αλλά εναλλάξ και στις δύο (π.χ. μία εβδομάδα στην πρωινή, την άλλη στην απογευματινή κ.ο.κ.), εάν ανάλογη είναι η επαγγελματική υποχρέωση του γονιού (λ.χ. ταμίας σε σούπερ μάρκετ).


Επιπλέον, το voucher θα «ακολουθεί» τον δικαιούχο, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελευταίος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε άλλη δομή σε περίπτωση που μετακομίσει σε άλλη περιοχή.


Όσοι τελικά δεν μπορέσουν να βρουν δομή για το παιδί τους δεν χάνουν την κυριότητα των κουπονιών, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να το λάβουν οι επόμενοι σε μοριοδότηση. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές είναι λίγες και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.


Ενστάσεις ως προς το νέο σύστημα εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, ο οποίος σημειώνει ότι επειδή σε κάθε δομή οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, κάποιοι δεν θα γίνουν δεκτοί και θα αναζητήσουν θέση σε άλλη δομή, η οποία όμως θα έχει καλυφθεί από άλλους δικαιούχους νωρίτερα.


Όπως σημείωσαν εκπρόσωποί της που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ουσιαστικά όσοι γονείς δεν καταφέρουν να βρουν δομή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να κάνουν χρήση του voucher, θα το χάνουν. Έτσι, εκτιμούν ότι τελικά από τους συνολικά 81.000 δικαιούχους, στην πράξη οι ωφελούμενοι δεν θα υπερβαίνουν τις 60.000.


Αυτό προκαλεί στους ίδιους ανασφάλεια, καθώς ως εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκφράζουν φόβους ότι σε πολλούς από αυτούς δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση, ωστόσο καθησυχαστική σε αυτό το ζήτημα εμφανίστηκε η κ. Φωτίου.


---------

«Πνίγουν» τις θάλασσες και τις ακτές μας, πλαστικά κι αποτσίγαρα

Εθελοντές μάζεψαν σε 9 ημέρες 13,5 τόνους απορρίμματα.

Στην περισυλλογή 13,5 τόνων απορριμμάτων, όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες ήταν αποτσίγαρα και πλαστικά, προχώρησαν οι εθελοντές της HELMEPA στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας το διάστημα 6 - 15 Μαΐου 2016.

Συνολικά 6.036 εθελοντές της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (hellenic marine environment protection assosiation) οργάνωσαν 126 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 91 χλμ.


Aπό τους 13,5 τόνους απορριμμάτων που περισυνελέγησαν, οι 2,5 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.


Tα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που συνέλεξαν οι εθελοντές της δράσης, είναι τα εξής: Αποτσίγαρα 14.488 τεμάχια, κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκατοστών 6.808 τεμάχια, πλαστικά μπουκάλια 5.598 τεμάχια, συσκευασίες τροφίμων 5.053 τεμάχια, καλαμάκια 4.219 τεμάχια, πλαστικά πώματα μπουκαλιών 4.163 τεμάχια, πλαστικά σακούλες 3.961 τεμάχια, πλαστικά καπάκια συσκευασιών 2.499 τεμάχια, κουτιά αλουμινίου 2.436 τεμάχια και κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκατοστών 2.374 τεμάχια.


Τα υπόλοιπα απορρίμματα που συνελέγηααν, συνδέονται κυρίως με δραστηριότητες αναψυχής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, 2.833 χάρτινα και πλαστικά πιάτα/ποτήρια, 1.602 συσκευασίες τσιγάρων/καπνού, 1.598 χάρτινες σακούλες, 1.175 γυάλινα μπουκάλια, 1.368 μέτρα σχοινιού και 669 μέτρα πετονιάς, 435 οικοδομικά υλικά, 426 μπαταρίες όλων των ειδών, 271 ελαστικά και σαμπρέλες οχημάτων, 71 ηλεκτρικές συσκευές, 42 βαρέλια, 10 μοκέτες, 5 κάδοι σκουπιδιών, 2 σωσίβια, 3 φουσκωτές βάρκες, 10 κώνοι οδικής σήμανσης και μία στολή δύτη!


Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού συμμετείχε και πάλι δυναμικά η εκπαιδευτική κοινότητα, με 87 νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».


Καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λιμενικές αρχές, το εταιρικό μέλος της HELMEPA, AllSeas Marine S.A., άλλες εταιρείες και οργανισμούς, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους, ναυτικούς ομίλους, πρωτοβουλίες πολιτών και δύτες.


Η HELMEPA σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, τις εταιρείες και οργανισμούς για τη συνεργασία στην υλοποίηση των δράσεων, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την πολύτιμη υποστήριξη και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν και φέτος διαδίδοντας το διαχρονικό μήνυμα της HELMEPA «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!».


---------

Εργασίες από αύριο στη Θεσσαλονίκης–Μουδανίων

Θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Από αύριο μέχρι την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν εργασίες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανίων.

Συγκεκριμένα θα γίνει ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα επί της εθνικής οδού στο τμήμα μεταξύ του κόμβου Κ12 (Αεροδρόμιο, Νέα Μουδανιά) έως τον κόμβο Κ13 (Φοίνικας, Καλαμαριά) με κατεύθυνση προς Καλαμαριά και με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας.


Επίσης θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων στο οδικό τμήμα μεταξύ του κόμβου της οδού Μαρίνου Αντύπα έως τον κόμβο Κ12 (Αεροδρόμιο, Νέα Μουδανιά) με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας.


---------

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Τα πρώτα συμπεράσματα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO στη Λέσβο, με σκοπό την αξιολόγηση του γεωπάρκου Λέσβου, προκειμένου να διατηρήσει την αναγνώρισή του ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από τον δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας - Ωκεανίας και αξιολογητή της UNESCO και τον δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, συντονιστή του φόρουμ των γεωπάρκων της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.


Οι αξιολογητές θα υποβάλουν την έκθεσή τους στην UNESCO, η οποία θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του 7ου διεθνούς συνεδρίου Γεωπάρκων UNESCO που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο English Riviera, στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Τα πρώτα συμπεράσματα


Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις των αξιολογητών με το δήμαρχο Λέσβου Σ. Γαληνό, τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους εκπροσώπους φορέων που διαχειρίζονται την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου και πλήθος τοπικών φορέων, οι αξιολογητές έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου και τις δράσεις ανάδειξης και προβολής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.


Ως ιδιαίτερα θετικά επισημάνθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία:


- Οι δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής των γεωμνημείων και των θέσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου που υλοποιήθηκαν από το δήμο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επισημάνθηκε η υψηλή ποιότητα των σχετικών δράσεων (καλαίσθητες ενημερωτικές και ερμηνευτικές πινακίδες, γεωτουριστικός χάρτης, ιστοσελίδα, έντυπα, οδηγοί και λεύκωμα).


- Οι δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και της γεωλογικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου της Νησιώπης καθώς και οι σωστικές ανασκαφές και δράσεις επιτόπιας προστασίας και ανάδειξης απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής - Σιγρίου που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσέλκυση επισκεπτών.


- Οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί για την ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.


- Το ιδιαίτερα ελκυστικό δίκτυο των μουσείων της Λέσβου και οι αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τους οποίους επισκέφτηκαν. Επισήμαναν τη σημασία της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Λέσβου που διαχειρίζονται τα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που συγκροτούν τη βάση για την αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου.


- H στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η στήριξή του από ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις πολλών τμημάτων του καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις πεδίου με άλλα πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


- Η στενή συνεργασία και η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Ευεργέτουλα".


- Η ποικιλία και η ποιότητα δραστηριοτήτων φύσης που προσφέρονται στους επισκέπτες της Λέσβου (παρατήρηση ακτών και βυθού με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, καταδύσεις, ορνιθοπαρατήρηση "bird-watching" στους υγρότοπους Καλλονής και Πολιχνίτου, trekking στα δίκτυα περιπατητικών διαδρομών της ΕΤΑΛ, ιστιοπλοΐα, surfing, ιππασία, κλπ.


- Η υποστήριξη των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου από το Επιμελητήριο Λέσβου και τους τοπικούς φορείς καθώς και η συνεργασία με του Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς Μεσοτόπου, Αγίας Παρασκευής και Πέτρας καθώς και παραγωγούς τοπικών προϊόντων για την ανάδειξη της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.


- Τέλος, οι διεθνείς πρωτοβουλίες, συνεργασίες και μεγάλες εκθέσεις που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Ρώμη, Σικάγο, Μόσχα), με στόχο την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.


Οι επιτόπιες επισκέψεις


Οι αξιολογητές μετά την ειδική συνάντηση ενημέρωσης και παρουσίασης από τον καθηγητή Ν. Ζούρο της συνολικής προόδου του Γεωπάρκου Λέσβου, κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2012 - 2016, με τη συμμετοχή του καθηγητή Ν. Σουλακέλλη, εκπρόσωπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γ. Τσακίρη, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 στο κέντρο πληροφόρησης του Γεωπάρκου στη Μυτιλήνη, επισκέφθηκαν φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τοπία φυσικού κάλλους, περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, σημαντικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της, μουσεία και γνώρισαν από κοντά τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη Λέσβο, ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.


Οι αξιολογητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους γνώρισαν την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, επισκέφθηκαν τους κόλπους της Λέσβου, της Γέρας και της Καλλονής, περιηγήθηκαν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, το εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τον ηφαιστειακό δρόμο του Μολύβου, τις πυροκλαστικές ροές της δυτικής Λέσβου και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.


Επισκέφθηκαν επίσης περιοχές οικολογικής σημασίας και τους υγρότοπους της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαλερτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Κουρτζέλλη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, για τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Λέσβου καθώς και για τις πολιτιστικές δράσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την προβολή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή στο Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου και στο θεσμό των "Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών".


Κεντρικό στοιχείο της επίσκεψης ήταν η προστατευόμενη περιοχή και τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως πρότυπο, για την ανάδειξη φυσικών μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας γνώρισαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην έρευνα και συντήρηση των απολιθωμάτων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τον τομέα της προβολής των μνημείων της φύσης. Παράλληλα, το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στη δημιουργία των υποδομών ανάδειξης των απολιθωμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών με γεωπάρκα σε όλο τον κόσμο και ανταλλαγών εκθέσεων τεχνογνωσίας, για την προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.


Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, επισκέφτηκαν το θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης, το νέο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του μουσείου Ν. Ζούρο, για την εξέλιξη και την πρόοδο των ερευνητικών και τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στη Νησιώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Β. Αιγαίου.


Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν επίσης από την επίσκεψή τους στην έκθεση «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο», η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου και παρουσιάζει τα μοναδικά ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.


Οι αξιολογητές επισκέφτηκαν τέλος, τις ακτές της Βόρειας και Ανατολικής Λέσβου και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Διαπίστωσαν τις μεγάλες προσπάθειες καθαρισμού και ευπρεπισμού των ακτών που έχουν πραγματοποιηθεί από το δήμο και επισήμαναν ότι η αναγνώριση της Λέσβου θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να προβληθεί σε όλο τον κόσμο η πραγματική εικόνα της Λέσβου, η φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού που την καθιστούν ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για κάθε απαιτητικό επισκέπτη.


Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Λέσβου, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει το Γεωπάρκο Λέσβου την τελευταία τετραετία και τις δράσεις που υλοποίησε με στόχο να προβάλει και να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ζωντανή παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου.


Παράλληλα επισήμαναν τη στήριξη των φορέων της Λέσβου στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για τη διατήρηση της διάκρισης «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», την πρόοδο στον τομέα της ενημέρωσης και κυρίως της προβολής της Λέσβου από όλους τους φορείς, ως προορισμού ποιότητας, όπου η ανάπτυξη συνδυάζεται άριστα με την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του νησιού.


---------

Λύση στην απρόσκοπτη λειτουργία των δομών μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες δίνει το υπ. Εσωτερικών

Παρατείνεται και πέραν της 30ης Ιουνίου η λειτουργία των ΚΗΦΗ, των ΚΕΔΗΦ και των Κέντρων Στήριξης Ρομά.

Λύση στην απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με τροπολογία που προωθεί άμεσα, προβλέπεται η παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου 2016, της διάρκειας παροχής υπηρεσιών των ανωτέρω δομών και κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού (περίπου 600) και έως την ένταξη των σχετικών Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η τροπολογία να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αύριο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κατά τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του Ν.2190/1994.

Η χρηματοδότηση για την καταβολή της μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, αναδρομικά, από την ένταξη των ως άνω δράσεων στο νέο ΕΣΠΑ και έως την 1η Ιουλίου 2016, ενώ όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι συμβάσεις του προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

---------

Ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μήλου

Αποδίδεται επίσημα στο κοινό με εκδήλωση στις 9 Ιουλίου.

«Έτοιμο» είναι το Αρχαίο Θέατρο Μήλου, μετά τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μνημείο. Όπως έγινε γνωστό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 7 μμ., θα πραγματοποιηθεί η επίσημη απόδοση του έργου «Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Μήλου», παρουσία της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Βλαζάκη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση, καθώς και η θεατρική παράσταση «Ο διάλογος των Μηλίων», που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του δήμου Μηλίων.

Το μαρμάρινο θέατρο, παρά το γεγονός ότι έχει ερευνηθεί μερικώς καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ακόμη θαμμένο κάτω από τις επιχώσεις και τις ξερολιθιές, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα στις Κυκλάδες. Πρόκειται για πολυτελές έργο της ρωμαϊκής περιόδου (1ος – 4ος αι. μ.Χ.), η κατασκευή του οποίου πρέπει να ήταν τμηματική και μακρόχρονη, με πιθανές φάσεις αναδιαμόρφωσης. Aποτελεί αξιόλογο δείγμα θεατρικού οικοδομήματος της εποχής του, με χαρακτηριστικά που απαντούν στα ρωμαϊκά και «εκρωμαϊσμένα» θέατρα των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο τύπος των οποίων διαμορφώθηκε με πρότυπο το ελληνικό θέατρο.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο θέατρο, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1816 και 1817 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Carl Haller von Hallerstein, ο οποίος έφερε στο φως τμήματα του κοίλου και του προσκηνίου, καθιστώντας το μνημείο αξιοθέατο και σημείο αναφοράς για τους ξένους ταξιδιώτες που περιηγούνταν στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Ο Haller αγόρασε το θέατρο για λογαριασμό του διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μήλο το 1836, έκανε, με τη σειρά του, ανασκαφή και, στη συνέχεια, δώρισε το μνημείο στον γιο του, τον βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Συστηματικές ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1990-1995 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων τεκμηριώθηκε η συνέχεια του κοίλου στο πρανές, αποκαλύφθηκε η ορχήστρα-αρένα, τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος, καθώς και η πλευρική είσοδος στο δυτικό ανάλημμα.

Περιορισμένες ανασκαφές διενεργήθηκαν επίσης, την περίοδο 2010-2015, με αφορμή τις εργασίες του έργου «Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Μήλου», αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των καταλοίπων του σκηνικού οικοδομήματος, καθώς και τα κατάλοιπα υπόγειου ταφικού θαλάμου της ελληνιστικής περιόδου κάτω από το δάπεδο της αρένας.

Η παύση της λειτουργίας του τοποθετείται στον 4ο αι. μ.Χ., οι χώροι του όμως συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή εργαστήρια έως το τέλος του 6ου/αρχές του 7ου αι. μ.Χ., με μετασκευές στις οποίες έγινε χρήση του δομικού υλικού του μνημείου. Στους χρόνους αυτούς ανήκουν οι ανοιγμένοι στα τοιχώματα της αρένας τάφοι, πιθανόν και τα δύο ασβεστοκάμινα, τα οποία κατασκευάστηκαν στην ορχήστρα και το προσκήνιο, και φαίνεται ότι λειτούργησαν για αρκετούς αιώνες. Ακόμη και όταν το θέατρο εγκαταλείφθηκε οριστικά, συνέχισε να προμηθεύει οικοδομικό υλικό στους κατοίκους του νησιού.

Στη σύγχρονη ζωή της Μήλου, το θέατρο της αρχαίας πόλης αρχίζει να παίζει ενεργό ρόλο από το 1930, όταν στον χώρο του οργανώθηκε επίδειξη πάλης. Έκτοτε και μέχρι το 2000, φιλοξένησε κατά καιρούς μαθητικούς αθλητικούς αγώνες, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι σημαντικές φθορές που προκλήθηκαν στην πορεία των χρόνων επέβαλαν τη διακοπή της παραχώρησής του.

Με στόχο την προστασία του μνημείου και την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού, εκπονήθηκε το 2009 μελέτη αποκατάστασής του με χρηματοδότηση του Γ’ Κ.Π.Σ. Στη συνέχεια, το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που υλοποιήθηκε τα έτη 2010-2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με επίβλεψη των αναστηλωτικών εργασιών από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Στο πλαίσιο του έργου, διαμορφώθηκε το άμεσο περιβάλλον του θεάτρου, τεκμηριώθηκε και συντηρήθηκε το τμήμα που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα, αποκαταστάθηκε η μορφή της ορχήστρας, του κάτω μέρους του κοίλου και της πρόσοψης του προσκηνίου με αναστηλωτικές επεμβάσεις και συμπληρώσεις νέων μαρμάρινων μελών, ενώ με την ανασύνθεση διακοσμημένων αρχιτεκτονικών μελών στη σωζόμενη επιφάνεια του τοίχου της σκηνής, δίνεται μια ιδέα της άλλοτε μνημειώδους σκηνικής πρόσοψης. Η επίσκεψη και χρήση του μνημείου είναι ασφαλής και η μορφή του αναγνώσιμη και κατανοητή από τους επισκέπτες.

Το μνημείο βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Μήλου, η οποία δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά. Κτισμένη σε εντυπωσιακή και στρατηγικής σημασίας θέση, στην ανατολική πλευρά της στενής εισόδου στον μεγάλο κόλπο του νησιού, η πόλη κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τον 9ο αι. π.Χ. έως τον 6ο/7ο αι. μ.Χ., γνώρισε ακμή και ευημερία, ενώ δραματικός σταθμός στην ιστορία της υπήρξε ο αφανισμός της από τους Αθηναίους το 416 π.Χ. και η εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων έως τις αρχές του 4ου αι. π.Χ., οπότε επαναπατρίστηκαν όσοι από τους κατοίκους της επέζησαν.
---------

Στο «φως» η Πύλη του Φράγκικου Κάστρου της Ωλένης


Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αποκάλυψη και ανάδειξη της Πύλης του Φράγκικου Κάστρου της Ωλένης, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας, έγινε χθες το πρωί στην Ώλενα. Το σημαντικό αυτό έργο, έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τη συνεργασία του Δήμου Πύργου και δη της Τοπικής Κοινότητας Ώλενας, οι κάτοικοι της οποίας συμμετέχουν ενεργά και – κυρίως – εθελοντικά, στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Το Φράγκικο Κάστρο της Ωλένης, δεν ήταν άγνωστο μνημείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση (σ.σ πέρα από κάποιους καθαρισμούς – κατά καιρούς - της βλάστησης, που το κάλυπτε) για την ανάδειξη και προστασία του. Αυτή τη φορά όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Πύργου, ξεκίνησαν μια συνεργασία που – όπως όλα δείχνουν – θα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Χθες το πρωί, εργατικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό τις οδηγίες της Αρχαιολόγου Νάνσυς Ράλλη, ξεκίνησαν την προσπάθεια καθαρισμού της Πύλης και του μονοπατιού, που είχαν «πνιγεί» στη θαμνώδη βλάστηση, καθιστώντας το σημείο αδιάβατο. Πολύτιμη η συνδρομή, σε αυτή την προσπάθεια του προέδρου της Τ.Κ Λύσσανδρου Παπαδόπουλου, των μελών του Τ.Σ και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου, αλλά κυρίως των δεκάδων κατοίκων του χωριού – μικρών και μεγάλων – που βρέθηκαν εθελοντικά στο σημείο και συνέβαλαν τα μέγιστα για τον καθαρισμό της περιοχής. Σε λιγότερο από δυο ώρες, είχε αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της εντυπωσιακής Πύλης του σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια πρώτη ματιά…



«Είναι αρκετά σημαντικό μνημείο, είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου της Φραγκοκρατίας στην περιοχή μας, ίσως λιγότερο γνωστό σε σχέση με το Χλεμούτσι, την Γλαρέντζα και την Αγία Σοφία Ανδραβίδας. Βρίσκεται σε μια περιοχή που υπάρχουν κι άλλες αρχαιότητες όπως ο Βυζαντινός Ναός της Επισκοπής Ωλένης που ήταν έδρα του Βυζαντινού Επισκόπου», σχολιάζει η Αρχαιολόγος Νάνσυ Ράλλη, εξηγώντας επίσης πως, οι όποιες παρεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες θα γίνουν, θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο και τις ανάγκες που έχει, κάτι που θα δείξει η ανασκαφή και μελέτη του. Κι αυτό θα γίνει με την συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου και του Αρχιτέκτονα Άρη Φιλιππόπουλου, καθώς και ο Δήμαρχος κ.Λιατσής – εξήγησε η κα Ράλλη – έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το μνημείο και την ανάδειξη του.



Σημαντικές αναφορές σε συγγράμματα

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τα ακριβή χαρακτηριστικά του μνημείου - δηλαδή αν ήταν Κάστρο, Φρούριο ή μικρότερο οχυρό – καθώς η περιοχή δεν έχει χαρτογραφηθεί, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αναφορές από παλαιότερους και νεότερους μελετητές για το μνημείο.

«Να γίνει επισκέψιμος ο χώρος…»

Επιθυμία και στόχος του Τ.Σ και των κατοίκων του χωριού, είναι η ανάδειξη και υποστύλωση του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο και με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις να συνδεθεί με το επίσης σημαντικό Βυζαντινό Μνημείο της Επισκοπής, που στέκει εντυπωσιακό στον απέναντι λόφο του χωριού. «Στόχος μας είναι το Κάστρο να αναδειχθεί, να υποστυλωθεί, να φωταγωγηθεί και να γίνει επισκέψιμο. Έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε αρκετά πράγματα, όταν τελειώσουν οι εργασίες ανάδειξης και προστασίας του μνημείο. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία μιας διαδρομής θα συνδέει το Κάστρο με την Επισκοπή», εξήγησε ο πρόεδρος του χωριού, Λύσσανδρος Παπαδόπουλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τόσο την αρχαιολόγο Νάνσυ Ράλλη για το ενδιαφέρον και τη σημαντική συμβολή της, όσο και τους κατοίκους του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου, που εθελοντικά και με ιδία μέσα, βοηθούν σημαντικά στο σημαντικό αυτό έργο. «Ο κόσμος θέλει να συμβάλει στο χωριό και με την εργασία του, να αναδεικνύει τους σημαντικούς χώρους . Και ο πολιτιστικός σύλλογος μας βοηθάει πολύ, και πιστεύω, ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε κάτι καλό», καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος, καλώντας τους συνεργαζόμενους φορείς, εκτός από την ανάδειξη του μνημείου, να δουν και το θέμα της βελτίωσης της πρόσβασης – με ασφαλτόστρωση – από το χωριό μέχρι τον Άγιο Γεώργιο.

Μικροί – μεγάλοι…εν δράσει

Δυναμικό παρών έδωσε και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένης» με τα μέλη του, μικρούς και μεγάλους, να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο έργο καθαρισμού της περιοχής για την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου του Κάστρου της Ωλένης. «Ο Σύλλογος μας, δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα της εθελοντικής προσφοράς, σε κάθε δράση. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι εδώ, βοηθώντας ο καθένας όπως και όσο μπορεί για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείο του χωριού μας», σχολιάζει τέλος η πρόεδρος, Αγγελική Δημητρακάκη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 15 Ιουλίου η συζήτηση για την ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO


Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Με θετική εισήγηση, που πιθανότατα θα οδηγήσει στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οδεύει η χώρα μας προς τη 40στή ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.

Η σύνοδος θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη, το δεκαήμερο 10 Ιουλίου με 20 Ιουλίου 2016, με το ελληνικό αίτημα να συζητιέται στις 15 Ιουλίου. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με την Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO, Ευγενία Γερούση, όχι μόνο για τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για τους λόγους που η ελληνική υποψηφιότητα είναι ισχυρή.

«Θεωρούμε ότι είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα γιατί υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο που έκανε την αξιολόγηση, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), έχοντας περάσει μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική» αναφέρει η κ. Γερούση.

Σημειώνεται ότι η θετική εισήγηση του ICOMOS είναι καίρια για την πορεία μιας υποψηφιότητας, ωστόσο σ' έναν διεθνή οργανισμό όπου η διπλωματία μεταξύ χωρών - μελών παίζει σημαντικό ρόλο όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και μνημεία χωρών που δεν έχουν λάβει θετική εισήγηση, στο τέλος δύναται να ενταχθούν. Το γεγονός πάντως ότι η χώρα μας πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη με δυνατά "χαρτιά", δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς λόγω της θετικής εισήγησης έχει σοβαρές ελπίδες εγγραφής.

Ποιοι λόγοι, όμως, κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μια ισχυρή υποψηφιότητα;

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα ενός μνημείου είναι η οικουμενική αξία του, δηλαδή η απόδειξη ότι το αγαθό που προτείνεται για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνέβαλε στην ιστορία ή στην αρχιτεκτονική μιας γενικότερης περιοχής και όχι μόνο μίας χώρας. Στη δική μας περίπτωση, η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κάνει στους Φιλίππους το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους κήρυγμα και βαπτίζει την πρώτη χριστιανή στην Ευρώπη, τη Λυδία, θεωρείται επαρκές γεγονός για την οικουμενική αξία του χώρου. Στους Φιλίππους, ωστόσο, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που την υποστηρίζουν, όπως η ύπαρξη σημαντικότατων αρχιτεκτονημάτων, κυρίως παλαιοχριστιανικών μνημείων, που έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης και τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν επηρεάσει άλλα σπουδαία μνημεία. Επίσης, εδώ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, με ιδιότυπο αρχιτεκτονικό ρυθμό» επισημαίνει η κ. Γερούση.

Τα παραπάνω συνοψίζουν τα δυο κριτήρια που κρίθηκαν επαρκή ως προς την ελληνική υποψηφιότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ICOMOS οι Φίλιπποι αποτελούν εξέχουσα μαρτυρία για την εμφάνιση του χριστιανισμού στην Ευρώπη: Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ τα χριστιανικά μνημεία των Φιλίππων έχουν προσκυνηματικό χαρακτήρα, παράδοση που διατηρείται ως τις μέρες μας.

Το δεύτερο κριτήριο, που εκπληρώνεται, κάνει λόγο για τα μνημεία των Φιλίππων, τα οποία αποτελούν εξέχοντα παραδείγματα ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής: Το φόρουμ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάλογου δημόσιου χώρου στις ανατολικές ρωμαϊκές επαρχίες, οι δε Φίλιπποι διαθέτουν εξαιρετικά παραδείγματα πρώιμων αρχιτεκτονικών τύπων, όπως το Οκτάγωνο, η εγγεγραμμένη Βασιλική και η Βασιλική με τρούλο, ενώ η Εγνατία οδός, η πιο σημαντική ίσως στρατιωτική - εμπορική οδός της αρχαιότητας, σώζεται στους Φιλίππους σε αξιοσημείωτο βαθμό.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ένας σημαντικός χώρος στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό, που αναπτύχθηκε λόγω αυτής. Ήδη ο Φίλιππος Β' βλέπει τη στρατηγική της σημασία ως πόλης, την οποία ιδρύει και ονοματίζει. Επίσης, η αποφασιστική μάχη των Φιλίππων καθορίζει το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γιατί μετά από αυτό το γεγονός (και τη Ναυμαχία του Ακτίου) ο Αύγουστος γίνεται μονοκράτορας, η δε πόλη που φτιάχνεται ως αντίγραφο ρωμαϊκής έχει τα στοιχεία μιας ισχυρής αποικίας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες του χώρου, το δυνατό στοιχείο του οποίου είναι η αυθεντικότητα. «Η πόλη δεν έχει εποικοδομήσεις, μετά την εγκατάλειψή της παρέμεινε επί αιώνες άθικτη», συμπληρώνει. Όσο για τον δρόμο που κάποτε έτεμνε τους Φιλίππους, το μεγάλο αγκάθι ως προς την προώθηση της υποψηφιότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη βοήθεια της περιφέρειας, κατάφερε και τον κατήργησε. Το μόνο που απομένει είναι η αποξήλωση της ασφάλτου, που θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Τέλος, η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει την πολύ σημαντική συμβολή του δήμου Καβάλας για την επιτυχή περάτωση της υποψηφιότητας, καθώς και όλων των τοπικών φορέων. «Η UNESCO θέλει να ξέρει κατά πόσο αυτός ο χώρος είναι ζωντανός, ποιες εκδηλώσεις γίνονται, ποιοι άλλοι σύλλογοι της περιοχής ενδιαφέρονται. Στους Φιλίππους, μεταξύ άλλων, υπάρχει περιβαλλοντικός σύλλογος, ενώ κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα ένας πολύ ενδιαφέρον θεσμός: Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε βάλει όλοι τα δυνατά μας και ελπίζουμε το καλύτερο για τη χώρα μας ώστε να έχουμε κάτι θετικό να πούμε» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι ως σήμερα 17 ελληνικά μνημεία έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης Αθηνών, της Δήλου και του Μυστρά. Η πρώτη ένταξη, που έγινε το 1986, ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες και η τελευταία, το 2007, η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη-Ολυμπία με ποδήλατο για τη διάδοση του Ολυμπισμού


Το ταξίδι ξεκινά την Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Πέντε ποδηλάτες, εκατό χιλιόμετρα την ημέρα, μία διαδρομή κι ένας στόχος: η διάδοση των πάντα επίκαιρων -και μάλιστα στη σημερινή εποχή- ιδεών και αξιών του Ολυμπισμού. Αυτά είναι τα «συστατικά» μίας μοναδικής ποδηλατοπορείας που θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.

Θεσσαλονίκη-Ολυμπία με ποδήλατο για τη διάδοση του Ολυμπισμού

Πέντε λάτρεις του αθλητισμού και πρεσβευτές του πολιτισμού και της φιλίας μεταξύ των λαών, οι Τάσος Κυριακίδης, Πόλυς Πουμπουρής (παλιός Βαλκανιονίκης της ποδηλασίας με τα χρώματα της Κύπρου), Μιχάλης Θεοχάρους (προπονητής ποδοσφαίρου), Σάββας Σάββα (μουσικός, που έχει ασχοληθεί με τη δικοινοτική προσέγγιση στην Κύπρο) και Ιάκωβος Δημητρίου (αρχιτέκτονας) θα ανέβουν στα ποδήλατά τους και θα μεταφέρουν ως την Αρχαία Ολυμπία το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, αλλά και της ελπίδας, για έναν καλύτερο κόσμο για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

«Ο αθλητισμός φέρνει τον κόσμο κοντά κι εμείς, μέσω αυτής της προσπάθειας, θέλουμε να διαδώσουμε τις πανανθρώπινες ιδέες του Ολυμπισμού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κυριακίδης, καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο κι εμπνευστής της ποδηλατοπορείας, στην οποία βρήκε άξιους συμπαραστάτες και τα άλλα τέσσερα μέλη της ξεχωριστής αυτής παρέας.

Η ιδέα για ένα ταξίδι σαν αυτό, ξεκίνησε από μία συζήτηση το καλοκαίρι του 2013 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του κ. Κυριακίδη στο Olympism For Humanity Praxis Summer Program και σήμερα παίρνει «σάρκα και οστά». Αρχικά, ο σχεδιασμός προέβλεπε ως αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, με τον ίδιο τελικό προορισμό (το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας), αλλά τα τελευταία γεγονότα στη γειτονική χώρα τούς ώθησαν να αλλάξουν αφετηρία. Για το λόγο αυτό επελέγη ως σημείο εκκίνησης η Θεσσαλονίκη, μία πόλη πολυπολιτισμική, με αέρα κι αύρα από τα Βαλκάνια.

Οι πέντε ποδηλάτες, τους οποίους ένωσε η αγάπη για το ποδήλατο και τη ζωή, έδωσαν «ραντεβού» στη «Νύφη του Θερμαϊκού», απ' όπου θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους, που περιλαμβάνει επτά ενδιάμεσους σταθμούς (μεταξύ αυτών η Λεπτοκαρυά, η Πάτρα, η Λαμία και το Γαλαξείδι). «Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους ποδηλατικούς συλλόγους σε κάθε πόλη- σταθμό. Όποιος, μάλιστα, θέλει θα μπορεί να εντάσσεται στην ομάδα μας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί το ταξίδι ως την Αρχαία Ολυμπία» σημειώνει ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος «ανακάλυψε» την αγάπη του για την ποδηλασία μέσω της συμμετοχής του σ' ένα μίνι- τρίαθλο σε κάποιο οινοποιείο της πολιτείας όπου ζει, στις ΗΠΑ.

Με τα ποδήλατά τους, σύμβολα ψυχικής δύναμης κι ελπίδας, οι πέντε ποδηλάτες δηλώνουν έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτού του διαφορετικού ταξιδιού και, όπως λέει ο Τάσος Κυριακίδης, προετοιμάζονταν γι' αυτό όλο τον χρόνο! «Έχουμε κατεβάσει μία εφαρμογή στα κινητά μας, απ' όπου ο ένας παρακολουθούσε την προπόνηση του άλλου κι αυτό μας έδινε ακόμη ένα κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια», εξηγεί.

Όντας πρεσβευτές της Συμμαχίας του Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα (Olympism for Humanity Alliance), μίας πρωτοβουλίας που, όπως εξηγεί ο κ. Κυριακίδης, εμπνεύστηκε και υλοποίησε πριν από περίπου μία δεκαετία ο Αλέξης Λύρας, οι πέντε ποδηλάτες έχουν διττό στόχο: αφενός μεν να μεταφέρουν τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του αθλητισμού μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της συλλογικότητας, καθώς επίσης και της σωστής και υγιούς διαχείρισης της γνώσης, της εκπαίδευσης και της μετάδοσης αυτών των ιδεών. Αφετέρου, δε, να προσπαθήσουν να εδραιώσουν μία πλατφόρμα οικονομικής ενίσχυσης (crowdfunding) και να δώσουν το καλό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι οργανισμοί.

Στόχος επίσης της ομάδας είναι να υποστηρίξει άτομα και τοπικούς φορείς ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν στις κοινότητες τους, με στόχο την άμβλυνση διαφόρων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, μέσω της συλλογικής προσπάθειας του πνεύματος που προωθεί η «Συμμαχία Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα» (Ο4H).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυσαρέσκεια των δικηγόρων για νομοσχέδια του υπ. Δικαιοσύνης


Θα επανεξετάσουν τη στάση τους για το θέμα των παραβόλων, τη Νομική Βοήθεια και τα υποθηκοφυλακεία.

Τις ενστάσεις της για τα τρία νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν τα παράβολα ,την Νομική βοήθεια και την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων διατύπωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε σημερινή συνεδρίαση της η Ολομέλεια ενέκρινε το κείμενο αρχών και θέσεων του Δικηγορικού Σώματος για τα επίμαχα νομοσχέδια που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εκφράζοντας «την έντονη δυσαρέσκειά της διότι το δικηγορικό σώμα, για μία ακόμη φορά αγνοήθηκε κατά την διαδικασία εκπόνησής τους, μολονότι τούτο προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων (άρθρα 90 και 134)». Επιπλέον, η Ολομέλεια , ομόφωνα, επανέλαβε την ομόθυμη αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος για το θέμα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2016 υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως διατάξεις του «παραβιάζουν την αρχή της δίκαιης δίκης και υπονομεύουν δικαιώματα διαδίκων αλλά και εργαζομένων στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης».

Μάλιστα, σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν πως θα επανεξετάσουν «το θέμα και την στάση τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους».

Συγκεκριμένα, επί των κατ’ ιδίαν διατάξεων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει τα εξής:

Παράβολα, τέλη και δικαστικά έξοδα

Η κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος.

Η αύξηση παραβόλων και τελών -ενδεικτικά η θεσμοθέτηση «αναβολόσημου» και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων- λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Εξάλλου , η διάταξη για το «αναβολόσημο» είναι ισοπεδωτική αφού –ενδεικτικά- αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος.

Όσον αφορά στην κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και την μείωσή του στις εργατικές διαφορές, επισημαίνεται ότι συνιστά δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος.

Είναι αυτονόητο, όμως, ότι δεν πρέπει να επιβληθούν , πολύ δε περισσότερο να αυξηθούν τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας.

Υποθηκοφυλακεία

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων επιχειρείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και χωρίς μελέτη των κατά τόπους ιδιαιτεροτήτων. Παραγνωρίζει τις δυσχέρειες πρόσβασης , τη νησιωτικότητα και τις εν γένει τοπικές ιδιομορφίες.

Ως εκ τούτου, απαιτείται διάλογος και επανασχεδιασμός από μηδενική βάση, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν οι τεκμηριωμένες θέσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Νομική Βοήθεια

Ο συνολικός σχεδιασμός της νομικής βοήθειας όπως αποτυπώνεται στο κυβερνητικό προσχέδιο πάσχει συνολικά ως προς την ουσία του αφού δεν υπάρχει πρόνοια για το επίπεδο της παρεχόμενης νομικής βοήθειας, ρυθμίζει δε, τα διάφορα θέματα -που έχουν προκύψει και κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει το δικηγορικό σώμα- με προτάσεις πρόχειρες και εμβαλωματικές χωρίς υποστήριξη, υποδομή, χρημοτοδότηση και εκπαίδευση, αναθέτοντας στους δικηγόρους το ρόλο του υπαλλήλου, στους δε Δικηγορικούς Συλλόγους το ρόλο του αχθοφόρου μιας ευθύνης χωρίς την αναγκαία κρατική υποστήριξη. Πρέπει να τονιστεί ότι την ευθύνη και υποχρέωση για την άρτια λειτουργία της νομικής βοήθειας, φέρει στο ακέραιο το Κράτος. Συνεπώς, οφείλει αντιστοίχως να λάβει μέριμνα για την οικονομική θωράκιση του θεσμού, προϋπόθεση που αγνοείται παντελώς και επιμόνως από το προσχέδιο. Ας σημειωθεί ότι βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαζόμενης συνολικής δομής της νομικής βοήθειας είναι η δαιδαλώδης και γραφειοκρατική διάρθρωσή της, στοιχεία τα οποία μετά

βεβαιότητας οδηγούν σε αδιέξοδες και ανεφάρμοστες λύσεις.

Αναλυτικό υπόμνημα της Ολομέλειας επί των παραπάνω ζητημάτων θα αποσταλεί τις προσεχείς ημέρες σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

2. Για το θέμα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2016, η Ολομέλεια ομόφωνα επανέλαβε την ομόθυμη αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος σε διατάξεις του που παραβιάζουν την αρχή της δίκαιης δίκης και υπονομεύουν δικαιώματα διαδίκων αλλά και εργαζομένων στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Κατόπιν τούτων αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα και την στάση της, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις και προσφυγές στο τηλεοπτικό χάρτη


Αντιδρούν οι περιφερειακοί σταθμοί στις αυξήσεις που ζητά η DIGEA

Τι αναφέρει η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Περιφέρειας.

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ), με αφορμή την επερχόμενη αύξηση που πρόκειται να επιβάλει η DIGEA στην αμοιβή της, για την εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος των περιφερειακών καναλιών.

Επίσης, ζητά διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους, για να λυθούν, όπως τονίζει, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Τ/Σ της περιφέρειας, όπως είναι η αμοιβή της DIGEA, η εμβέλεια, το εύρος συχνότητας, που είναι το μισό από τους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς κλπ.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ, Αντώνης Δημητρίου και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Σιμόπουλος.

«Λάβαμε γνώση από τα μέλη μας, ότι αποστέλλετε επιστολές και προετοιμάζεστε για την κατάργηση της δήθεν συμβατικής έκπτωσης.

Άρα διαφαίνεται ότι προτίθεσθε να αυξήσετε την αμοιβή σας, και επικαλείστε τους όρους της σύμβασης και της έωλης και για εμάς «περίεργης» απόφασης της ΕΕΤΤ, αριθ. 716-007/30-4-2014 (ΦΕΚ 1587/17-6-2014), πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρος ο υπολογισμός για τη μεγάλη, όπως θα αποδείξουμε, αμοιβή σας», αναφέρει στην επιστολή της η ΕΕΤΕΠ.

Επίσης σημειώνει: «Όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας, σας έχουν θέσει και προφορικά πολλές αντιρρήσεις που αφορούν πολλά θέματα της υπογραφείσης μεταξύ μας, υποχρεωτικής και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασή μας κατά την υπογραφή, σύμβασης αλλά και της συνεργασίας μας για την μετάδοση του σήματός μας, που σε πολλά σημεία αυτή η σύμβαση είναι παράλογη και καταχρηστική».

Στη συνέχεια η ΕΕΤΕΠ αναφέρει: «Άμεσα πρέπει να ορίσουμε συνάντηση για την έναρξη διαλόγου με στόχο τη λύση των θεμάτων που απασχολούν όλους τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη θέση, για να αποφύγουμε ατέρμονες ελεγκτικές και δικαστικές διαδικασίες (πχ για εμβέλεια, πολυπλέκτες, επίκληση και εφαρμογή «περίεργων» υπουργικών αποφάσεων αλλά και της ΕΕΤΤ από το 2012 έως το 2014, το εύρος συχνοτήτων, την αμοιβή και τον τρόπο υπολογισμού από την αρχή της συνεργασίας μας, την εξέταση του ΚΑΛΠΔ κλπ. )».

Ακόμη σημειώνει: «Παρακαλούμε για την αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας και την άμεση αποδοχή της πρόσκλησής μας για διάλογο, εκπροσωπούντες τα μέλη της Ένωσής μας (με όλα τα σχετικά νομιμοποιητικά εκπροσώπησης για το παραπάνω θέμα)».

Τέλος, η ΕΕΤΕΠ αναφέρει ότι «η παρούσα επιστολή κοινοποιείται αρμοδίως για τη γνώση των, αλλά και λόγω πιθανής επίκλησης για λάθη ή παραλείψεις που έγιναν, ως τεκμηριωμένη θέση μας».

----------

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών για τις άδειες

Η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων τριών καναλιών που αφορούν στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna και Skai κατά της προκήρυξης (1/2016) του διαγωνισμού που αφορά στην χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας. Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συζήτησης διατύπωσε τις απόψεις του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριος Κρέτσος, ενώ εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών παραβρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Αναστάσιος Κωνσταντινίδης για το Mega Channel, ο Γεώργιος Δελλής για τον Antenna και για τον Skai ο Σπυρίδων Φλογαίτης,η Γλυκερία Σιούτη, ο Ηλίας Θεοδωράτος και ο Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος.

Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν το ΝΣΚ , ο Ευστράτιος Συνοίκης και η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης. Στις δυο πλευρές δόθηκε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να καταθέσουν τα υπομνήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν συζητηθεί στο ΣτΕ και άλλες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον έξι νεκροί από την συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Τουρκία


Στις κακές καιρικές συνθήκες αποδίδονται τα αίτια σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν 14 άνθρωποι, αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και μέλη των οικογενειών τους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η συντριβή προκλήθηκε, κατά τις πρώτες ενδείξεις, από τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες, μέχρι στιγμής, για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, τύπου Sikorsky S-70, που συνετρίβη περίπου στις 17:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) στην επαρχία Αλούκρα στα ορεινά της επαρχίας της Κερασούντας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην βόρεια Τουρκία. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες.

Ένας ταξίαρχος, ένας συνταγματάρχης, δύο ταγματάρχες, στρατιώτες, καθώς επίσης και πολίτες και παιδιά, μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών, βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα σενάρια ανοικτά για το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir


Έγινε προσπάθεια να κατασβεστεί φωτιά εντός του αεροπλάνου, έδειξε ο αποτυπωτής ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης.

Τα δεδομένα από τον αποτυπωτή ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση MS804 και χάθηκε στη Μεσόγειο καταδεικνύουν ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς στο εσωτερικό του αεροπλάνου προτού αυτό καταπέσει, γνωστοποίησαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην επιτροπή έρευνας.

Οι ηχογραφήσεις συνάδουν με τα δεδομένα που προέρχονται από τις άλλες συσκευές καταγραφής του αεροσκάφους, οι οποίες υπέδειξαν την παρουσία καπνού στην τουαλέτα του αεροσκάφος και τα ηλεκτρονικά συστήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η επιτροπή έρευνας αφήνει ανοικτά όλα τα σενάρια σχετικά με τα αίτια της συντριβής, επισημαίνουν οι πηγές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε η Αφροδίτη Σκαφίδα για την υπόθεση ντόπινγκ


Η Αθλητική Δικαιοσύνη απάλλαξε την πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.
Η Αθλητική Δικαιοσύνη απήλλαξε την πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ Αφροδίτη Σκαφίδα για την υπόθεση του ντόπινγκ, σύμφωνα με το δικηγόρο της Γεώργιο Κλουδά.

Δικαιώθηκε η Αφροδίτη Σκαφίδα για την υπόθεση ντόπινγκ

Ο ΣΕΓΑΣ είχε ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της 33χρονης άλτριας, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από την IAAF και αφού η πρωταθλήτρια είχε αποχωρήσει από τους στίβους πριν περίπου 4 χρόνια, καθώς σύμφωνα με την IAAF είχε βρεθεί θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο, που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2005.

«Η ελληνική Αθλητική Δικαιοσύνη με μια σημαντική απόφαση της, απάλλαξε την Αφροδίτη Σκαφίδα, δίνοντας τέλος σε μια περιπέτεια η οποία πιστεύω ότι εξ' αρχής θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε ο συνήγορος της ελληνίδας αθλήτριας.

«Η Αφροδίτη Σκαφίδα χάρισε σημαντικές στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό και ήταν μια εκ των πρωτεργατών στο γυναικείο άλμα επί κοντώ, ένα άθλημα από το οποίο προσδοκούμε ολυμπιακή διάκριση. Η απαλλαγή της αποτελεί δικαίωση όλων των αθλητών και των αθλητριών απέναντι στον υπερβάλλοντα ζήλο της Αθλητικής Δικαιοσύνης», προσέθεσε ο κ. Κλουδάς και τόνισε:

«Πρέπει όλοι να στηρίζουμε τον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως να ενθαρρύνουμε τις νέες και τους νέους να ασχοληθούν με αυτόν. Γι' αυτό και πρέπει να προστατεύουμε τους Έλληνες και τις ελληνίδες πρωταθλητές, έτσι ώστε αφενός να μην αμφισβητούνται άδικα οι επιτυχίες τους κι αφετέρου να παραμένουν ινδάλματα για την ελληνική κοινωνία και τους νέους και τις νέες μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταζητείται 42χρονος Τρικαλινός μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του


Στο Νοσοκομείο Τρικάλων εισήχθη με πολλαπλά χτυπήματα η νεαρή γυναίκα.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, απασχολεί την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων από χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα 42χρονος σε μονοκατοικία σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πύλης, πήρε ξύλο και άρχισε να χτυπά με μανία την τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερη σύζυγό του, προκαλώντας της, πολλαπλά τραύματα στο σώμα της και στην συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων και στην συνέχεια, υπέβαλλε μήνυση κατά του συζύγου της ο οποίος αναζητείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων στο πλαίσιο του αυτοφώρου.


Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπόσχονται... κρυμμένους θησαυρούς μέσω Facebook


Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε χρήστες του διαδικτύου το μήνυμα που έλαβαν μέσω κυρίως του Facebook από εταιρεία η οποία πουλά πληροφορίες σε όσους επιθυμούν να αναζητήσουν .. κρυμμένους θησαυρούς.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr χρήστες του διαδικτύου στην Πάτρα έλαβαν από την εταιρεία το εξής μήνυμα:

«Πριν από περίπου 3 χρόνια έπεσαν στα χέρια μας κάποια απόρρητα έγγραφα υψηλόβαθμων ανταρτών του εμφυλίου, τα όποια αναφερόντουσαν σε περιοχές στις οποίες ήταν κρυμμένοι θησαυροί ή είχαν γίνει ρίψεις χρυσών λιρών από τους συμμάχους της εποχής.

Ύστερα από αρκετή προσπάθεια καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε το 70% των εγγράφων, και να διασταυρώσουμε ιστορικά και γεωλογικά τις πληροφορίες.

Επειδή το "κυνήγι" των θησαυρών στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο χωρίς την κατάλληλη άδεια, και επειδή δεν γνωρίζουμε τρόπους ανασκαφών, αποφασίσαμε αυτές τις πληροφορίες να τις βγάλουμε προς πώληση τμηματικά.

Δεν πρόκειται για χάρτες θησαυρών, ούτε μπορούμε να εγγυηθούμε την 100% ύπαρξή τους. Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας καθοδηγήσουμε μέχρι κάποιο σημείο.

Όλες οι πληροφορίες που έχουμε ξεχωρίσει, επικεντρώνονται σε ιστορικά πρόσωπα τα όποια διαχειριζόντουσαν τα αγαθά των αντάρτικων ομάδων, όμως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν κατά την διάρκεια του πολέμου, και στις περιοχές τις οποίες κινούνταν.

Εκτός από τις διασταυρωμένες πληροφορίες, έχουμε απομονώσει και δορυφορικές φωτογραφίες των περιοχών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκενώθηκε αεροπλάνο σε αεροδρόμιο της Γερμανίας


Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε τους επιβάτες ενός αεροσκάφους που θα εκτελούσε πτήση με προορισμό την Τουρκία από το αεροδρόμιο της πόλης Κάσελ, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα με το οποίο άγνωστος προειδοποίησε πως πάνω στο αεροσκάφος βρίσκεται μια αποσκευή που περιέχει εκρηκτικά, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραλής


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε σήμερα το πρωί ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραλής.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραλής

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με θλίψη τον συνάδελφο Γιώργο Καραλή, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών.

Ο Γιώργος Καραλής γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Αμέσως μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από το 1971 ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Πρωινή Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Γνώμη», «Ειδήσεις», «Επικαιρότητα», «Εγνατία», «Καθημερινή» και στον Τ/Σ «Mega Channel» απασχολούμενος σε διάφορα ρεπορτάζ όπως του Υπουργείου Μεταφορών, Περιβάλλοντος, πολιτικό, πολιτιστικό κ.α.. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως ρεπόρτερ αλλά και σε Διευθυντικές θέσεις ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Ρ/Σ «Flash» αλλά και η πρώτη του φωνή. Για πολλά χρόνια διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώ ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του «Αθήνα 2004». Τέλος, υπήρξε Σύμβουλος Διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΟΠΑΠ υπήρξε ένας από τους βασικούς εμπνευστές και δημιουργούς της ΟΠΑΠ TV.

Ο Γιώργος Καραλής εργάστηκε σκληρά και επίμονα καθ' όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας. Υπήρξε ένας ευγενής και καλοσυνάτος συνάδελφος, ο οποίος παρά τις διευθυντικές θέσεις, που κατά καιρούς κατείχε, υπήρξε μάχιμος ρεπόρτερ μέχρι το τέλος. Εμποτισμένος από τις αξίες του επαγγέλματος, συναδελφικά αλληλέγγυος, σεμνός, αμερόληπτος και πολυταξιδεμένος καθώς συμμετείχε σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές, υπήρξε δάσκαλος για τους νεώτερους και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συναδέλφους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και ιδιαίτερα την κόρη του Κίρκη και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο.

Η κηδεία του Γιώργου Καραλή θα γίνει αύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, στις 14.00, στο Α' Νεκροταφείο (Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων). Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα στη ΜΚΟ «ΑΓΚΑΛΙΑ» (τηλ. 6983601223) ή στην Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» (τηλ. 210-8259880)».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις φλόγες λεωφορείο στην Κρήτη - Επιβάτες έσπασαν τα παράθυρα για να βγουν έξω


Πανικός επικράτησε, το μεσημέρι της Τρίτης στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν λεωφορείο που μετέφερε προσωπικό ξενοδοχείου, τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ ήταν εν κινήσει. Λόγω των καπνών, οκτώ επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.



Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, o οδηγός μόλις αντιλήφθηκε την φωτιά σταμάτησε το λεωφορείο ενώ οι επιβάτες έσπασαν τα παράθυρα για να βγουν έξω.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ύψος του αεροδρομίου Ηρακλείου, στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...