Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Δεκαπέντε σεξουαλικά τελετουργικά ανά τον κόσμο


Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας
.
Στις μέρες μας το φλερτ και το «τελετουργικό ζευγαρώματος» ανάμεσα σε δύο ανθρώπους συνήθως συνοδεύεται -αρκετά συχνά- από το εξής σκηνικό: βρίσκεστε μέσα σε ένα μπαρ -συνήθως μαζί με κάποιο φίλο σας- και ελπίζετε ότι ανάμεσα στους αγνώστους που σας περιβάλλουν θα βρεθεί κάποιος/α που θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Ακολουθεί το κέρασμα ενός ποτού, η πρώτη γνωριμία και η… ελπίδα ότι όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει –κάποια στιγμή- στην κρεβατοκάμαρα του ενός από τους δύο.

Τι συνέβαινε όμως στο παρελθόν, σε διαφορετικούς πολιτισμούς; Και τι ισχύει μέχρι τις μέρες μας σε κάποιους άλλους;

Δείτε παρακάτω μια λίστα με «σεξουαλικά τελετουργικά» ανά τον κόσμο, όπως τα συγκέντρωσε η Kate Hakala για την ιστοσελίδα nerve.com:

1. Στη Χαβάη όλοι έδιναν κάποιο όνομα στα γεννητικά τους όργανα, είτε ανήκαν στα βασιλικά στρώματα, είτε στους απλούς θνητούς. Τα σεξουαλικά όργανα περιγράφονταν τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Τα «mele ma‘is» (τα τραγούδια για τα γεννητικά όργανα) αποτελούσαν ένα τρόπο εορτασμού για τις γενιές που επρόκειτο να έρθουν.

2. Στη φυλή Sambian της Νέας Γουινέας τα νεαρά αγόρια κρατούνται μακριά από τις γυναίκες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο πρέπει να προβαίνουν σε… στοματικό έρωτα και να καταπίνουν το σπέρμα των πιο ισχυρών πολεμιστών της φυλής τους. Αυτό θεωρούν ότι αποτελεί μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και ανάπτυξής τους.

3. Στη φυλή Trobriander της Παπούας Νέας Γουινέας, τα παιδιά αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές από την ηλικία των 6-12 ετών. Οι γυναίκες είναι το ίδιο ενεργές σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της σεξουαλικής συνεύρεσης, καθώς δεν υπάρχει κοινωνικό στίγμα γύρω από αυτό.

4. Ορισμένοι αναφέρουν ότι στην αρχαία Αίγυπτο οι άνθρωποι πίστευαν ότι η άμπωτη και η ροή του Νείλου προκαλούνταν από την εκσπερμάτιση του θεού Atum. Λόγω αυτής της πεποίθησης, οι φαραώ αυνανίζονταν στο ποτάμι.

5. Η ομοφυλοφιλία κατείχε σημαντική θέση στην αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα, το σεξ ανάμεσα σε μεγαλύτερης ηλικίας άντρες και νεαρά αγόρια πίστευαν ότι ήταν ένας τρόπος μετάδοσης της σοφίας του γηραιότερου και προετοιμασίας του νεότερου για την ετεροφυλόφιλη ζωή του.

6. Στο λαό των Guajiro στην Κολομβία, αν μια νεαρή γυναίκα σκοντάψει σε έναν άντρα ενώ χορεύει κατά τη διάρκεια ενός τελετουργικού χορού, πρέπει να κάνουν σεξ.

7. Η ανδρική ομοφυλοφιλία και οι γάμοι μεταξύ του ιδίου φύλου υπήρχαν επί αιώνες στη φυλή Siwa τηςΑιγύπτου. Μάλιστα, αν ένας άντρας δεν είχε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, θεωρούνταν παρίας.

8. Το μικρό νησί Inis Beag, έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας, θεωρείται μία από τις πιο καταπιεσμένες κοινωνίες όλου του κόσμου. Οι ενήλικες φοράνε τα εσώρουχά τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ενώ οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ δεν κάνει καλό στην υγεία τους.

9. Στο νησί Mangaia του Νότιου Ειρηνικού οι άνθρωποι λαμβάνουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση –και όχι μόνο- από πολύ μικρή ηλικία. Τα αγόρια ξεκινούν να κάνουν σεξ από τα 13 τους με μεγαλύτερες γυναίκες, οι οποίες τους μαθαίνουν πώς να ικανοποιούν μια γυναίκα.

10. Στο χωριό Mehinaku της Βραζιλίας, οι άντρες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για να κερδίσουν τις γυναίκες και να κάνουν σεξ μαζί τους, προσφέροντάς τους δώρα με… ψάρια.

11. Τα μέλη της φυλής Kreung στην Καμπότζη χτίζουν «ερωτικές φωλιές» για τα κορίτσια τους όταν φτάνουν στα μέσα της εφηβείας τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη «φωλιά» πηγαίνουν διαφορετικά αγόρια, μέχρι το κορίτσι να αποφασίσει ποιος της κάνει.

12. Στο Μεσαίωνα η εκκλησία υπαγόρευε ότι ο μόνος σωστός τρόπος σεξ ήταν η ιεραποστολική στάση.

13. Οι Aweikoma στη Βραζιλία χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για να περιγράψουν την έννοια «σεξ» και «φαγητό».

14. Ορισμένες φυλές των Ιμαλαΐων πιστεύουν στην πολυανδρία, όπου τα αδέρφια μοιράζονται μία σεξουαλική σύντροφο.

15. Στα νησιά Marquesas θεωρούνταν φυσιολογικό να παρακολουθείς το σύντροφό σου να… κάνει σεξ με κάποιον άλλο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας είχε βάλει κρυφή κάμερα στο δωμάτιο της κόρης του!


Ομολόγησε εθισμό στην πορνογραφία και καταδικάστηκε.

Δεκαπέντε χρονών ήταν η Michaela Smith από την Αλαμπάμα όταν είδε ένα κόκκινο φωτάκι να αναβοσβήνει ανάμεσά στα κύπελλα που κοσμούσαν το εφηβικό δωμάτιό της, τον Απρίλιο του 2011. Κοιτώντας προσεκτικά ανακάλυψε πως ήταν μία μικρή κάμερα!

Τρομοκρατήθηκε, καθώς εκείνη την ώρα γδυνόταν. Η μητέρα της, που βρισκόταν μαζί της στο δωμάτιο, την καθησύχασε λέγοντάς της πως εκείνη την έβαλε εκεί την ώρα που καθάριζε και πως δεν ήξερε πώς να την κλείσει. «Δεν ήθελα να την ανησυχήσω», εξηγεί η Rhonda στη Daily Mail. Μέσα της ωστόσο ανησυχούσε ήδη για τα χειρότερα. Έτσι μίλησε στην άλλη κόρη της την Janet που ζήτησε βοήθεια από έναν φίλο της που γνώριζε περισσότερα για τις ασύρματες κάμερες και τους υπολογιστές.



Οι φωτογραφίες της Michaela βρέθηκαν αργότερα στον υπολογιστή του ίδιου της του πατέρα! Η σύλληψή του έγινε τον Απρίλιο του 2011 και τον Νοέμβριο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Φυλακίστηκε για έναν χρόνο.

«Αυτός ο άνδρας υποτίθεται πως θα με προστάτευε από τους κακούς του κόσμου… Είχε βάλει αυτή την κάμερα και με παρακολουθούσε για μήνες. Ένιωσα διαλυμένη», περιγράφει η 18χρονη σήμερα Michaela.

Δυσκολευόταν να κοιμηθεί και να φάει, έλειπε συχνά από το σχολείο. Πλούσιοι συγγενείς είχαν βγάλει τον πατέρα της από τη φυλακή με εγγύηση και εκείνη ζούσε με τον φόβο πως θα τον συναντήσει.

Μετά την καταδίκη του η Michaela άρχισε ψυχοθεραπεία και συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις αρνητικές εμπειρίες της για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους.

Ο πατέρας της αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Μάρτιο αλλά αντιμετωπίζει νέα ποινή φυλάκισης αν επιχειρήσει να επικοινωνήσει με την κόρη του. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να αλλάξει αν η 18χρονη συναινέσει αλλά όπως λέει η ίδια δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Ο πατέρας της ομολόγησε πως ήταν εθισμένος στην πορνογραφία και πως λυπάται που ο εθισμός του κατέστρεψε την οικογένειά του. Υποστήριξε επίσης πως δεν έχει ξαναπαρακολουθήσει υλικό πορνογραφίας από τότε. 

Η Michaela πάντως δηλώνει πως τον συγχώρεσε γιατί η τρομακτική εμπειρία της της επέτρεψε να βοηθήσει άλλα θύματα.



«Έχασα την αθωότητά μου εκείνη τη μέρα», είπε. «Αντιλαμβάνομαι πως ήταν ένα φρικτό αλλά αναγκαίο τίμημα για να βοηθήσω τον μπαμπά μου και να αξιοποιήσω την εμπειρία μου για να βοηθήσω άλλους. Η θυσία αυτή είχε θετικό αντίκτυπο για τόσους ανθρώπους… Μετά τη φυλάκισή του συνειδητοποιεί τι έκανε λάθος, αυτή η χρονιά στη φυλακή του έσωσε τη ζωή…».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος που κάλεσε την... Άμεσο Δράση!


Οι αστυνομικοί ανέφεραν πως άκουγαν κάποιον να «βαριανασαίνει».

Στο τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης στο Buckinghamshire της Βρετανίας, ο καλών δεν μπορούσε να μιλήσει. Άκουγαν όμως πως ανάσαινε βαριά και, αν και δεν κατάλαβαν ακριβώς περί τίνος επρόκειτο, βρήκαν τη διεύθυνση, από τον τηλεφωνικό αριθμό- και έσπευσαν να συνδράμουν όποια κι αν ήταν η ανάγκη.



Αλλά εκείνος που είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομία ήταν τελικά ο 2χρονος Leighton, ο σκύλος της Mary Amos-Cole που είχε αρπάξει το τηλέφωνό της και είχε καλέσει με τα δόντια το «999», από τον κήπο του σπιτιού στο Edlesborough.

«Έφτασε εδώ η αστυνομία, μου είπε πως κάποιος είχε τηλεφωνήσει και βαριανάσαινε», περιγράφει η Amos-Cole στο BBC. «Είναι πολύ άτακτο σκυλί, ευτυχώς όλοι θεώρησαν πως επρόκειτο για αστείο…».



Ο Leighton είναι γνωστός «κλέφτης» και αγαπημένα του αντικείμενα είναι τα κινητά τηλέφωνα. Όταν άρπαξε τη συσκευή και έτρεξε στον κήπο, η Amos-Cole έτρεξε να του την πάρει αλλά δεν είχε ιδέα πως είχε καταφέρει να πατήσει με τα δόντια του τρεις φορές το 9…

«Μετά από λίγο ήρθε η αστυνομία, ρωτούσε αν ήμουν καλά. Τότε κατάλαβα πως κάτι πρέπει να είχε κάνει ο Leighton», τονίζει η Mary. «Οι αστυνομικοί μού είπαν πως άκουγαν κάποιον να βαριανασαίνει κι έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει».



Διαβάστε περισσότερα...

Αμάρι Ρεθύμνου: «Λίφτινγκ» σε όλα τα παλιά σχολικά κτίρια


Ζωή μετά από πολλές δεκαετίες πρόκειται ν’ αποκτήσουν όλα τα παλιά σχολικά κτίρια στο Αμάρι Ρεθύμνου, που σήμερα δυστυχώς ρημάζουν και αποτελούν κτίρια φαντάσματα.
Τα δύο πρώτα σχολεία που θα μεταμορφωθούν είναι στα χωριά Ελένες και Λαμπιώτες, τα οποία θα μετατραπούν στους μεν Λαμπιώτες σε κέντρο ενημέρωσης της χλωρίδας του όγκου Ψηλορείτη και στις Ελένες σε ενημερωτικό κέντρο με φωτογραφικό υλικό των παραδοσιακών φυτών της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου.

Πιο αναλυτικά, πριν από δεκάδες χρόνια οι χώροι τους ήταν κυριολεκτικά “πλημμυρισμένοι” από παιδικές φωνές μιας και δεκάδες μαθητές κάθονταν στα θρανία της εποχής και διψούσαν για μάθηση…

Σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από κτίρια φαντάσματα που συνήθως τα συναντάμε σε κεντρικά σημεία των χωριών της υπαίθρου. Ο λόγος για τις παλιές σχολικές μονάδες που τις περισσότερες φορές στέκονται ερειπωμένες και μισογκρεμισμένες κοντά στις πλατείες των χωριών.

Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή στο Αμάρι έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των παλιών σχολικών κτιρίων και μάλιστα έχει ήδη δοθεί η άδεια δημοπράτησης για τα δύο πρώτα παλιά σχολικά κτίρια στα χωριά Ελένες και Λαμπιώτες, που έχουν ήδη ενταχθεί στα ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης οικισμών υπαίθρου.

Η αξιοποίηση των δύο πρώτων παλαιών σχολείων στις Ελένες και στους Λαμπιώτες είναι συνολικού προϋπολογισμού 380 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται έργα ανακαίνισης και ανάδειξης των κτιρίων, ανάπλαση των αύλειων χώρων, δημιουργία νέων χώρων υγιεινής, προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα κάθε απαραίτητη τεχνική παρέμβαση ώστε ν’ αποκατασταθούν και να γίνουν λειτουργικά ως προς τη νέα χρήση για την οποία προορίζονται.

Ο δήμος Αμαρίου έχει ήδη εκπονήσει και νέα μελέτη βάσει της οποίας προβλέπεται η αξιοποίηση των παλαιών δημοτικών σχολείων στο Μοναστηράκι, στο Πετροχώρι, στη Βισταγή, στα Πλατάνια, στις Κουρούτες, στη Νίθαυρη, στ’ Αποδούλου, στην Αγίας Παρασκευή, στη Λοχριά, στο Άνω Μέρος και στο Γερακάρι, με σκοπό αυτά να μετατραπούν σε κέντρα δημιουργίας, έκθεσης, προβολής και πληροφό
ρησης των φυσικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο με τους Οδηγούς Όδευσης τυφλών στο Δήμο Ηρακλείου


-Ένα έργο εκατομμυρίων κατασκευασμένο λάθος

-Που είναι οι μελέτες και ποιος ευθύνεται για τις λάθος κατασκευές

-Καμία αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου

-Πολίτες δυο ταχυτήτων

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι με ιδιαίτερες ανάγκες,άνθρωποι με χαρίσματα είναι αυτοί που εύκολα θα μείνουν στο περιθώριο. Μια κοινωνία που φαίνεται να αναγνωρίζει τη διαφορετικότητά τους και παράλληλα μια κοινωνία που εθελοτυφλεί μπροστά σε όλα όσα θα έπρεπε να υπάρχουν για αυτούς τους ανθρώπους. Πόλεις και κτίρια προσβάσιμα για όλους, μια φράση που έχει ακουστεί εκατοντάδες φορές. Το αποτέλεσμα; Ανύπαρκτο! Έργα που κατασκευάζονται γρήγορα, βιαστικά χωρίς την απαιτούμενη μελέτη και τελικά συχνά δυσχεραίνουν παρά βοηθούν.

Ο λόγος για τους Οδηγούς Όδευσης τυφλών. Ανακάλυψη σωτήρια για ανθρώπους με μειωμένη ή ολική τύφλωση, δικαίωμα αναφαίρετο για αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση. Στο Ηράκλειο, μια από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έργο αυτό φαντάζει πολυτέλεια αφού οι αρμόδιοι αδιαφορούν ή κλείνουν τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα. Που είναι άραγε όλοι εκείνοι που θέλησαν κάποτε να βοηθήσουν; Που είναι οι σωστές και εμπεριστατωμένες τεχνικές μελέτες; Υπάρχουν και απλώς δεν εφαρμόστηκαν από το Δήμο Ηρακλείου ή μήπως κάποιοι τις θεώρησαν περιττές;



(Photo: Οδηγός όδευσης τυφλών που τελειώνει χωρίς καμία προειδοποίηση και καταλήγει σε κολωνάκι στην Αγίου Τίτου.)



(Photo: Οδηγός όδευσης τυφλών που δεν καταλήγει πουθενά, χωρίς προειδοποίηση, στην οδό Έβανς.)

Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν εξαρτώνται από τους άλλους. Εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να ζουν μόνοι τους, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να διασκεδάζουν. Το μόνο που “απαιτούν” από εμάς είναι ίση αντιμετώπιση, δομές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Όχι γιατί τους κάνουμε χάρη αλλά γιατί έτσι αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους βλέποντες.

Οι ανύπαρκτοι οδηγοί όδευσης τυφλών στο Ηράκλειο ή πολλές φορές η απαράδεκτη κατασκευή τους μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν σε αυτή, την κατά τα άλλα, Ευρωπαϊκή πόλη-αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος που πανηγυρίσαμε και διαδώσαμε παντού λίγο καιρό πριν. Οι οδηγίες που δίνονται είναι παραπάνω από σαφείς:

1. Οδηγός όδευσης τυφλών είναι ειδική λωρίδα του δαπέδου από πλάκες διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο, που αποσκοπεί στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

2. Ο οδηγός όδευσης τυφλών τοποθετείται σε πεζοδρόμια με πλάτος ίσο ή μεγαλύτερο των 2,80m και σε όλα τα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων (αξόνων δραστηριοτήτων), ασχέτως του πλάτους των.

3. Το ελάχιστο πλάτος του οδηγού όδευσης τυφλών είναι 40cm και βρίσκεται πάντα εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, από την πλευρά του δρόμου.

4. Για την κατασκευή του οδηγού όδευσης τυφλών χρησιμοποιούνταιέγχρωμες ανάγλυφες πλάκες πεζοδρομίου με βάση τσιμέντο υψηλής αντοχής, πλευράς 30 έως 40cm και πάχους 3,5 έως 5cm όπως παρακάτω:



(Photo: Τύπου Α – ΟΔΗΓΟΣ: Ριγέ, με πλατιές και αραιές ρίγες, που τοποθετούνται παράλληλα με τον άξονα κίνησης για να κατευθύνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην πορεία τους.)




(Photo: Τύπου Β – ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Φολιδωτές, με έντονες φολίδες, χρώματος πάντοτε κίτρινου, που τοποθετούνται σε πλάτος 80cm στα σημεία εξόδου της ράμπας ως προειδοποίηση για την είσοδο στο δρόμο.)




(Photo: Τύπου Γ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ριγέ, με πυκνές και στενές ρίγες, κάθετα στην πορεία όδευσης ή στην αρχή και το τέλος κεκλιμένων επιπέδων -ραμπών-)

5. Στα σημεία κάθετης αλλαγής πορείας, τρεις πλάκες (1,20m) πριν το σημείο στροφής, τοποθετούνται κάθετα στην πορεία, ως προειδοποίηση.

6. Οι πλάκες επισήμανσης όλων των τύπων τοποθετούνται χωρίς αρμό μεταξύ τους, για να σχηματίζουν ενιαία επιφάνεια.

7. Επιβάλλεται η επιλογή πλακών σε χρώματα σε έντονη αντίθεση με τις παρακείμενες επιφάνειες δαπέδου.

8. Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εσχάρων κατά μήκος του οδηγού όδευσης τυφλών.

9. Όπου ο οδηγός όδευσης τυφλών συναντά υπηρεσίες (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ κ.λπ.)η πλάκα να ενσωματώνεται σε ειδικό καπάκι για να μη διακόπτεται η συνοχή του.

10. Στις περιπτώσεις προσωρινών εμποδίων από έργα επί του πεζοδρομίου και εφόσον τα έργα γίνονται μέσα στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, θα πρέπει:

- Να δημιουργείται μία νέα ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, πλάτους τουλάχιστον 1,20m, σε παράπλευρη θέση, με αντίστοιχη σήμανση για τυφλούς, λωρίδα επισήμανσης κ.λπ., ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής διακίνηση όλων των χρηστών του πεζοδρομίου.

- Τα εμπόδια θα επισημαίνονται πάντα με συνεχές, δίχρωμο κιγκλίδωμα, βαμμένο σε έντονα χρώματα, που θα φωτίζεται κατά τις βραδινές ώρες, ώστε να είναι πάντα ορατό.

11. Τα πιο πάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις υπαίθριων χώρων συνάθροισης κοινού.

12. Τα υφιστάμενα πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομοι πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα για να ανταποκρίνονται στις πιο πάνω απαιτήσεις.



(Photo: Οι οδηγοί όδευσης τυφλών δε θα πρέπει να διακόπτονται από σχάρες και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο τα πλακάκια θα πρέπει να ενσωματώνονται πάνω στη σχάρα.)

Ποιο από τα παραπάνω τηρείται στο Ηράκλειο; Μια μικρή βόλτα στο κέντρο είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος. Κι ο Δήμος; Σιωπά, κάνει ότι δε βλέπει και αφήνει τις “ατέλειες” να δυσκολεύουν τη ζωή των συμπολιτών μας. Οδηγοί όδευσης τυφλών που δεν οδηγούν πουθενά, σταματούν απότομα, καταλήγουν σε δέντρα, ή κολώνες, διακόπτονται χωρίς προειδοποίηση, είναι απλώς ΛΑΘΟΣ κατασκευασμένοι.



(Photo: Πλάκες που μοιάζουν με τα πλακάκια που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή Οδηγών όδευσης τυφλών, μπερδεύουν παρά βοηθούν. Επίσης, δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για το χρώμα στους οδηγούς όδευσης τυφλών.)



(Photo: Ύπαρξη πλακιδίου που φανερώνει κίνδυνο χωρίς να υπάρχει λόγος.)

Το φάσμα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης είναι αρκετά ευρύ και για αυτό το λόγο στους οδηγούς Όδευσης Τυφλών θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση των πλακιδίων με διαφορετική υφή υλικών ΚΑΙ σωστή χρήση των χρωμάτων. Σε μια κοινωνία που τα Άτομα με Αναπηρία ζουν στο περιθώριο εξαιτίας μιας ευημερούσας ευρωπαϊκής κοινωνίας δεν μπορεί παρά να είναι μια ανοιχτή πληγή που φανερώνει ένα σύστημα που πάσχει από τα θεμέλιά του.



(Photo: Οι οδηγοί τυφλών πρέπει να έχουν συνέχεια. Τα πλακάκια πρέπει να τοποθετούνται χωρίς αρμό.)



(Photo: Οδηγοί όδευσης τυφλών που συναντούν οδό αποκλεισμένη από οχήματα.)

Η διακήρυξη της Λισσαβόνας το 2000, είναι απόλυτα σαφής ως προς τους στόχους και τις προτεραιότητές της, το ίδιο και οι διακηρύξεις τουΕυρωπαϊκού Έτους Αναπηρίας 2003: «Τα κράτη μέλη, πρέπει συντονίζουν τις πολιτικές τους με σκοπό τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της κάθε χώρας». Τι από τα παραπάνω ισχύει στο Ηράκλειο; Το Συνεδριακό Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του, θα πρέπει να έχει τον απαραίτητο περιβάλλοντα χώρο και σαφώς η περιοχή προσπαθεί πλήρως να αναβαθμιστεί. Πως άλλωστε θα φανεί το μεγαλειώδες έργο; Οι Οδηγοί όδευσης τυφλών στην περιοχή γύρω από το έργο κατασκευάστηκαν με σωστότερο τρόπο από τους υπόλοιπους αλλά όπως είναι αναμενόμενο ακόμα κι αυτοί πάσχουν. Ποιος θα ελέγξει το έργο μετά την κατασκευή του; Ποιος θα ελέγξει αν τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για ένα τόσο μεγάλο έργο κατανεμήθηκαν σωστά; Ποιος θα επιθεωρήσει την ορθή χρησιμοποίηση πλακιδίων και τοποθέτηση των Οδηγών Όδευσης τυφλών; Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τη διόρθωσή τους;



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Καιάδας άνοιξε ξανά


Οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις προ κρίσεως, περνούσαν δύσκολα. Το θετικό ήταν ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα είχαν πρόσβαση, τουλάχιστον, στα βασικά. Στην Ελλάδα των μνημονίων, όμως, ακόμη και η κοινή λογική έχει χαθεί. Η παροχή των ελάχιστων απαιτουμένων προς αυτούς τους ανθρώπους δεν αποτελεί πλέον έναν από τους αυτονόητους σκοπούς του κράτους. Οι πολίτες με χρόνιες και βαριές παθήσεις βλέπουν τον Καιάδα να ανοίγει ξανά μπροστά στα μάτια τους.

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτουν στην «Εποχή» για την τραγική καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις, όσοι ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα είναι συγκλονιστικά. Η αποτύπωση της μνημονιακής πραγματικότητας αποκτά προστιθέμενη αξία, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερωθεί σε αυτό το σκοπό και, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν το δικό τους «Γολγοθά», όπως ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα – Βάνα Μυρίλλα.

Ο ανασφάλιστος χάνεται

Το πρώτο και βασικό είναι ότι στην Ελλάδα των μνημονίων όποιος είναι ανασφάλιστος, απλά χάνεται. Αφήνεται στη μοίρα του. Οι ανασφάλιστοι της χώρας, δικαίως μπορούν να νιώθουν σαν «παιδιά ενός κατώτερου θεού», πολύ περισσότερο εάν ανήκουν στις κατηγορίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή αυτών οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.


Γιατί; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Μυρίλλα, «όποιος δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη στην Ελλάδα, όσο σοβαρή πάθηση και αν έχει, δεν μπορεί να πάρει δωρεάν ούτε ένα παυσίπονο». Πολύ απλά, όποιος δεν έχει δουλειά με «ένσημα» ή δεν είναι έμμεσα ασφαλισμένος στο βιβλιάριο Υγείας ενός προσώπου της οικογένειας του αφήνεται στην τύχη του...


Μοναδική ελπίδα των ανασφάλιστων είναι είτε να έχουν κοντά τους κάποιο κοινωνικό ιατρείο και να βασιστούν στην αλληλεγγύη των συνανθρώπων τους, είτε να έχουν καταστεί πάρα πολύ φτωχοί (!) για να βγάλουν το βιβλιάριο απορίας και να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού του βιβλιαρίου είναι απαγορευτικοί για την πλειονότητα τους. Μόνο και μόνο εξαιτίας του εισοδηματικού κριτηρίου των 6.000 ευρώ το χρόνο (προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά το ίδιο ποσοστό για το κάθε τέκνο) αποκλείονται οι περισσότεροι από τους πάσχοντες από βαριές παθήσεις και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το καθορισθέν εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω, ωστόσο και πάλι είναι «ψευδεπίγραφο» αφού σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, «ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Στους παραπάνω δικαιούχους της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για ένα έτος».


Πόσοι υπολογίζεται ότι είναι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και ανασφάλιστοι; Το μνημονιακό Κράτος δεν έχει τις δομές για να καταγράψει τον ακριβή αριθμό. Όμως, τα συμπεράσματα είναι εύλογα με δεδομένο ότι 50.000 οικογένειες που έχουν από ένα μέλος αυτής της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας δεν έχουν κανέναν, επίσημα, εργαζόμενο!

Κόστος χιλιάδων ευρώ

Το πρόβλημα, όμως, στην Ελλάδα σήμερα δεν περιορίζεται μόνο στην ομάδα των ανασφάλιστων με χρόνιες παθήσεις και ειδικές ανάγκες. Αν και σε καλύτερη μοίρα, όσοι είναι είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι, σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να βγάλουν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη το χρόνο για να πραγματοποιήσουν ορθά τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές αγωγές τους, αν και το δημόσιο σύστημα Υγείας, υποτίθεται ότι, είναι δωρεάν.


Εύλογη απορία: Και όσοι δεν έχουν, οι περισσότεροι δηλαδή, να βρουν αυτά τα χρήματα, τι κάνουν; Φτάνουν να δανείζονται ή υπογράφουν ακόμη και συναλλαγματικές για να πάρουν τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά ή να κάνουν τις θεραπείες τους, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία!
Για παράδειγμα, ένας θαλασσαιμικός ασφαλισμένος, μόνο από τη συμμετοχή που καλείται να δώσει για τα φάρμακα καταβάλλει από περίπου 50 έως 150 ευρώ το μήνα. Αυτό επειδή πληρώνει τη διαφορά σε σχέση τόσο με το αντίστοιχο γενόσημο, όσο και με τα φάρμακα της αρνητικής λίστας τα οποία θεωρούνται «φάρμακα υποκατάστασης» (όπως τα ορμονικά σκευάσματα και οι βιταμίνες) καλούνται να τα καλύπτει εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Η επιβάρυνση των ατόμων αυτής της κατηγορίας προσαυξάνεται με δεδομένο ότι καλούνται να καταβάλλουν το 15% της προβλεπόμενης συμμετοχής για τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει τακτικά –κάθε μια ή δύο εβδομάδες- να πραγματοποιούν σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα (κάποιες εξετάσεις δεν γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία).


Ο «Γολγοθάς» δεν σταματά, όμως, ούτε εδώ... Εκατοντάδες περιπτώσεις πασχόντων από βαριές παθήσεις –στην προκειμένη, των «τυχερών» ασφαλισμένων- όχι μόνο καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους αυτό το δυσθεώρητο ποσό, αλλά βλέπουν και το Κράτος να τους χρωστά δαπάνες τις οποίες θα έπρεπε ήδη να είχε καλύψει. Η αιτία είναι ότι αργεί η εκκαθάριση των ταμείων και των κλάδων Υγείας οι οποίοι έχουν περάσει στον ΕΟΠΥΥ. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εξοφλήσεις.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ίδιας της κυρίας Μυρίλλα. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, για το λόγο αυτό, κλήθηκε να καταβάλει από την τσέπη της περίπου 1.500 ευρώ το μήνα για την αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών επειδή το ΤΣΑΥ πέρασε στον ΕΟΠΥΥ και η εκκαθάριση ακόμη εκκρεμεί. Μέχρι σήμερα, τόσο η ίδια όσο και δεκάδες ακόμη θαλασσαιμικοί περιμένουν να τους καταβληθούν όσα οι ίδιοι κλήθηκαν να διαθέσουν, με το Κράτος να βρίσκεται σε «μνημονιακή αναταραχή» υπογράφοντας ακόμη και συναλλαγματικές (!) με τις εταιρίες οι οποίες τους τα προμηθεύουν.



Πηγή: http://www.epohi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για να συμπληρώσετε σωστά την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα


Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση αίτησης κοινωνικού επιδόματος, δίνει σε ανάρτησή του στο facebook, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόων, Χάρης Θεοχάρης. Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη Μεγάλη Πέμπτη που άνοιξε η σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, έχουν υποβληθεί πάνω από 90.000 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει:

«Κάποιες απλές - ελπίζω - οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης.
1. Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα.
Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλιτώσω τις ερωτήσεις!
Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;

2. Η αίτηση ζητάει 3 πραγματάκια. Όχι περισσότερα, μόνο τρία. Πιο απλή δεν γίνεται.

- Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε.
Δεν έχει σημασία ποιανού είναι.
Αν έχετε ποσοστό εσείς ή η μητέρα σας ή ο μυστηριώδης ευεργέτης του Great Expectations... Εξάλλου, αν νοικιάζετε, ιδιοκτήτης είναι ο σπιτονοικοκύρης! Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σπίτι που μένω, τσεκ!

- Δεύτερον, ποιοι μένουν *τώρα* στο σπίτι. Τώρα. Όχι το 2012, όχι το 2013, τώρα. Όλοι. Όχι οι μισοί, όχι μόνο οι ενήλικες όχι μόνο οι ανήλικοι, όχι μόνο οι άνω των 1,80 Τώρα και όλοι. Τόσο απλό. Δεν έχει σημασία τι είχε δηλωθεί πέρσι, μόνο ποια είναι η αλήθεια τώρα.

Όσοι μένουν μαζί μου, τσεκ!

- Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα.

Τράπεζα για επίδομα, τσεκ!

Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε.

Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Κάποιους θα τους παραπέμψουμε για έλεγχο. Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο.

Ελπίζω να κάνετε την αίτηση χωρίς προβλήματα και να έχετε επιτυχία.
Αυτός είναι ο σκοπός μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως τα κατάφερε!


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Αναρρώνει με ανθρώπινη βοήθεια σοβαρά τραυματισμένη λέαινα.

Το ένα πίσω πόδι σκισμένο και ένα μεγάλο σοβαρό τραύμα άφησε στην 11χρονη λέαινα Siena η «αντιδικία» της με ένα βούβαλο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της.

Ομάδα κτηνιάτρων μετέβη άμεσα στο καταφύγιο Masai Mara στην Κένυα δίνοντας μάχη με το χρόνο για να σώσει το λιοντάρι που εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με το τεράστιο ματωμένο τραύμα ανοιχτό στις 4 Απριλίου.

Η ομάδα των ειδικών, όπως γράφει η Daily Mail, νάρκωσε τη λέαινα και στη συνέχεια επί σχεδόν 3,5 ώρες ασχολήθηκε με τον καθαρισμό και το ράψιμο του τραύματός της.

«Υπήρχε ζημιά και στο δέρμα και στον μαλακό ιστό, ο κτηνίατρος έπρεπε να καθαρίσει και να απολυμάνει την πληγή. Ήταν μια επιτυχημένη αποστολή, η Siena επέστρεψε στην αγέλη της», τόνισε μέλος της ομάδας.

«Με την αποτελεσματική συνεργασία όλων η ζωή της Siena και των μικρών της σώθηκε».

Δείτε τις φωτογραφίες













Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο Βύρωνα: Επείγουσα ανάγκη για φάρμακο


Ανασφάλιστος ασθενής που πάσχει από ηπατίτιδα Β έχει άμεση ανάγκη από το φάρμακο VIREAD σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Βύρωνα. Όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν το φάρμακο μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210-7628209 και 6977 747431.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

9χρονο κορίτσι στο νοσοκομείο από κατανάλωση αλκοόλ


Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένα 9χρονο κορίτσι, Ρομά στην καταγωγή, μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το κορίτσι ξέφυγε από την επίβλεψη των γονέων του και άρχισε να πίνει απο τα ποτά που συνόδευαν το πασχαλινό τραπέζι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Η 9χρονη νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο η ζωή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινά γεύματα αγάπης σε αναξιοπαθούντες


Προσφέρθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Ουρές σχημάτισαν σήμερα το μεσημέρι πολίτες στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ για να παραλάβουν τα γεύματα αγάπης που πρόσφερε για μια ακόμη χρονιά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Το ΚΥΑΔΑ πρόσφερε πασχαλινό γεύμα αγάπης σε άστεγους και ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Εκτός από τον παραδοσιακό οβελία και τα πασχαλινά εδέσματα, δόθηκαν δώρα που είχαν προσφέρει χορηγοί για τους άπορους των Αθηνών.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους μοιράσθηκαν περίπου 1.000 πακέτα αγάπης.

Γεύματα αγάπης μοίρασε και η Εκκλησία της Ελλάδος σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ πολλοί ήταν δήμοι που διοργάνωσαν για τους δημότες παραδοσιακά γλέντια με πασχαλινά εδέσματα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορός μεγαλείο ψυχής και δύναμης


Δυο μαγικοί χορευτές με αναπηρία.
Εκείνος χωρίς ένα πόδι, εκείνη χωρίς ένα χέρι...

Δείτε το μοναδικό βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ασίας ενισχύει τις καταιγίδες στον Ειρηνικό


«Οι επιπτώσεις είναι δραματικές».

Η μόλυνση του αέρα στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες έχει γεωγραφικά πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στα επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ενισχύουν τις καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, και αυτές τροφοδοτούν τα καιρικά συστήματα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη διάρκεια του χειμώνα, επισημαίνει το BBC.Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ο επικεφαλής της έρευνας από το Jet Propulsion Laboratory στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ο Γιουάν Ουάνγκ, δήλωσε:

«Οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Η ρύπανση προκαλεί πιο πυκνά σύννεφα και μεγαλύτερη ατμοσφαιρική κατακρήμνιση», εξηγεί ο ίδιος.

Τοξική ατμόσφαιρα

Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση φθάνει συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ η ρύπανση στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, επίσης ξεπερνά συχνά το ανώτατο όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις του είναι πιο εκτεταμένες.

Για να αναλύσουν το φαινόμενο, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά μοντέλα με ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της ασιατικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα καιρικά συστήματα.

Η επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε μικροσκοπικά ρυπογόνα σωματίδια να αιωρούνται με κατεύθυνση τον βόρειο Ειρηνικό κι εκεί να αλληλεπιδρούν με σταγονίδια νερού στον αέρα.

Αυτό, εξηγούν οι επιστήμονες, κάνει πυκνότερα τα σύννεφα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται σφοδρότερες καταιγίδες πάνω από τον ωκεανό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η καθηγήτρια Έλι Χάιγουντ, φυσικός κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, είπε: «Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο -στις περιπτώσεις που επικάθεται πάνω από περιοχές- αλλά και (μικρότερη επίπτωση) σε άλλα μέρη του κόσμου...».



Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώστε... σαρώνοντας την παλάμη σας


Η νέα πρακτική που εξαπλώνεται στη Σουηδία.

Η βιομετρική αναγνώριση δεν είναι κάτι ιδιαίτερα νέο. Ωστόσο, μια σουηδική εταιρεία ανέπτυξε μια μέθοδο που βασίζεται στη βιομετρική ταυτοποίηση και μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε τις αγορές μας απλά με μια κίνηση του χεριού, δίχως να απαιτείται η χρήση πιστωτικών καρτών ή άλλων μέσω πληρωμής.

Ο Fredrik Leifland σπούδαζε στη σχολή μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund πριν μερικά χρόνια, όταν του ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσει τεχνική σάρωσης των αγγείων (vein matching) στα σημεία πληρωμών.

Σήμερα η startup επιχείρηση που ίδρυσε έχει εξοπλίσει 15 καταστήματα και εστιατόρια γύρω από το Πανεπιστήμιο Lund με μηχανήματα που επιτρέπουν σε όσου πελάτες έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους να πληρώσουν για αγαθά και υπηρεσία απλά σαρώνοντας την παλάμη τους!

Υπάρχουν περίπου 1.600 ενεργοί χρήστες της πρωτοποριακής μεθόδου που επωφελούνται από το μειωμένο χρόνο που απαιτείται για την πληρωμή, καθώς η διαδικασία διαρκεί για λιγότερο από 5 δευτ.

Η τεχνολογία λειτουργεί καθώς «τα αγγειακά μοτίβα στην παλάμη είναι μοναδικά σε κάθε άνθρωπο», εξηγεί ο Fredrik Leifland και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος εξαπάτησης με αυτό το σύστημα. Πάντα πρέπει να σαρώνεται το χέρι σου, ώστε η πληρωμή να προχωρήσει».

Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πρωτοποριακή μέθοδο πρέπει να πάνε σε ένα κατάστημα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να κάνουν εγγραφή με τον ΑΜΚΑ τους και το τηλέφωνό τους. Κατόπιν πραγματοποιείται τριπλή σάρωση του χεριού και λαμβάνουν έναν κωδικό ενεργοποίησης μέσω του site της εταιρείας.






Διαβάστε περισσότερα...

Άντρες και γυναίκες οδηγοί


Το κανάλι του YouTube JLE θέλησε να παρουσιάσει με κωμικό τρόπο τις διαφορές στον τρόπο οδήγησης μεταξύ του άντρα και της γυναίκας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι σαλαμάνδρες μικραίνουν


Επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες σαλαμάνδρες που αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ 1957 και 2007.

Οι άγριες σαλαμάνδρες της Βορείου Αμερικής έχουν συρρικνωθεί αισθητά καθώς η θερμοκρασία στους βιοτόπους τους ανεβαίνει, υποχρεώνοντάς τις να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια, έδειξε μια πρόσφατη μελέτη.



«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και ταχύτερους ρυθμούς αλλαγής που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιοδήποτε ζώο», υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει σημαντικά το μέγεθος ενός ζωντανού οργανισμού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες σαλαμάνδρες από μουσεία, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ 1957 και 2007 στα Απαλάχια Όρη. Μέσω έρευνας που έκαναν κατέληξαν σε συμπέρασμα ότι τα ζώα που αιχμαλωτίστηκαν από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα είναι κατά μέσο όρο 8% μικρότερα σε σχέση με τα παλαιότερα δείγματα, κάτι το οποίο καταλογίζουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η τάση συρρίκνωσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για τις σαλαμάνδρες, ισχυρίζονται οι αμερικανοί ερευνητές, αν και ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάποια γενετική αντίδραση στην άνοδο των θερμοκρασιών ή για μία ένδειξη ότι τα ζώα είναι τόσο ευέλικτα που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. «Εάν αυτά τα ζώα προσαρμόζονται, μας δίνουν ελπίδα ότι κάποια είδη θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής», καταλήγουν οι επιστήμονες.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι στο χωροχρόνο μέσα από μια σκουληκότρυπα


Οι επιστήμονες δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Το να μεταπηδά κανείς από τον ένα γαλαξία στον άλλο μέσα από διαστημικά τούνελ μπορεί να ακούγεται κάπως... τρελό, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν αποκλείσει ακόμη αυτό το ενδεχόμενο.

«Πώς όμως θα μπορούσε να «δουλέψει» κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται ο Marcus Woo σε πρόσφατο άρθρο του για το BBC.

Το Σύμπαν είναι τεράστιο και το να ταξιδέψει κανείς με την ταχύτητα του φωτός στο κοντινότερο αστέρι απαιτεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.

Όσο για μια στάση στην... άλλη πλευρά του γαλαξία μας;

Για ένα τέτοιο ταξίδι χρειάζονται πάνω από 100.000 χρόνια.

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να εξερευνήσει κανείς το Διάστημα;

Μία επιλογή -για τη συντομότερη διαδρομή- θα ήταν μέσω μιας σκουληκότρυπας, με άλλα λόγια... ενός διαστημικού τούνελ, που ταξιδεύει στο χωροχρόνο και μπορεί να μας συνδέσει με τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος.

Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες το να πηδήξει κανείς μέσα σε μια σκουληκότρυπα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν ακόμη εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.

Για να σχηματίσει κανείς την εικόνα μιας διαστημικής σκουληκότρυπας, πρέπει να φανταστεί το Σύμπαν σαν ένα διδιάστατο φύλλο, όπως στην παρακάτω φωτογραφία.



Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να πηδήξει από το ένα άκρο του σύμπαντος στο άλλο μέσα από μια σκουληκότρυπα και να καταλήξει σε κάποιον άλλο γαλαξία.

Το «στόμα» της σκουληκότρυπας λειτουργεί επίσης σαν ένα κοσμικό παράθυρο, επιτρέποντας μας να κοιτάξουμε τα άστρα που βρίσκονται στην αντίθετη άκρη του σύμπαντος.

Αυτά τουλάχιστον ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Πόσο εφικτό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι ένα τέτοιο διαστημικό ταξίδι;

Οι σκουληκότρυπες είναι ένα θεωρητικό πέρασμα στο χωροχρόνο, που προβλέπεται από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο Άμπερτ Αϊνστάιν και ο Νέιθαν Ρόζεν δημοσίευσαν το 1935 μια εργασία στην οποία περιέγραφαν αυτές τις σκουληκότρυπες, οι οποίες τελικά πήραν το όνομα «γέφυρες Einstein-Rosen».

Ωστόσο, αυτά τα περίεργα αντικείμενα κατέρρεαν τόσο γρήγορα, που δεν μπορούσε να περάσει ούτε το φως μέσα από αυτά. Έτσι, ήταν άχρηστα για... διαστημικά ταξίδια.

Τη δεκαετία του 1980 ο αστρονόμος Carl Sagan εργαζόταν επάνω στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Contact», στο οποίο η ηρωίδα του ταξιδεύει σε όλο το Σύμπαν.

Ο Sagan ζήτησε τη βοήθεια του φυσικού Kip Thorne, για να δει αν επιστημονικά υπήρχε κάποιος τρόπος για να πραγματοποιήσει η ηρωίδα του αυτό το ταξίδι.

Ο Thorne συνειδητοποίησε, ότι ο καλύτερος τρόπος που μπορούσε να γίνει αυτό, ήταν μέσα από μια σκουληκότρυπα.

Όμως, για να διασφαλίσει ότι η σκουληκότρυπα θα παρέμενε ανοιχτή, ανακάλυψε ότι χρειαζόταν ένα «περίεργο» υλικό, που καλείται εξωτική ύλη.

Η εξωτική ύλη έχει αρνητική ενέργεια (ή αρνητική μάζα), επιτρέποντάς της να δρα ως ένα είδος αντιβαρύτητας.

Αν η Γη είχε αρνητική μάζα και αφήνατε μια μπάλα στην επιφάνεια του πλανήτη θα ανέβαινε προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω.

Ακόμη πιο περίεργα, για να καταφέρνατε να χτυπήσετε ένα μπαλάκι του τένις με μια ρακέτα, δεν θα έπρεπε να χτυπήσετε προς το μέρος του αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει στην εξωτική ύλη να αποτρέπει την κατάρρευση μιας σκουληκότρυπας, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Παρότι η αρνητική ενέργεια μπορεί να μας ακούγεται περίεργη, οι νόμοι της Φυσικής την «επιτρέπουν».

Όμως –συνεχίζει το δημοσίευμα- προκειμένου μια σκουληκότρυπα να μπορούσε να χρησιμεύσει για ένα ταξίδι στο Διάστημα, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και να διαρκεί αρκετά, προκειμένου να μπορέσει να περάσει κάτι ή κάποιος μέσα από αυτή.

Αλλά, για να υπάρξει μια τέτοια σκουληκότρυπα, θα χρειαζόταν τόση αρνητική ενέργεια που... οι νόμοι της Φυσικής δεν επιτρέπουν. Και ακόμη κι αν μπορούσε να παραβεί κανείς τους νόμους, θα απαιτούνταν τεράστια ποσά ενέργειας.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα χρειαζόταν όση ενέργεια παράγει ο Ήλιος σε 100 εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σκουληκότρυπα στο μέγεθος... ενός γκρέιπφρουτ.

Κι όμως, παρότι η Φυσική λέει ότι οι διαπερατές σκουληκότρυπες είναι απίθανες, οι φυσικοί δεν έχουν αποδείξει ακόμη ότι είναι αδύνατες.

«Οι επιστήμονες είναι αρκετά σίγουροι ότι οι κβαντικές ανισότητες εμποδίζουν τις μακροσκοπικές, διαπερατές σκουληκότρυπες» λέει ο John Friedman, φυσικός στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν. «Αλλά σίγουρα δεν είναι αεροστεγείς».

Κάποιοι άλλοι έχουν αναπτύξει θεωρίες για την «κατασκευή» διαπερατών σκουληκότρυπων, όμως σχεδόν όλες από αυτές βασίζονται σε ιδέες που δε συνοδεύονται από πραγματικές αποδείξεις.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαπερατή σκουληκότρυπα» κατέληξε ο Ford.

Ωστόσο, αυτό δε θα σταματήσει τους επιστήμονες από το να συνεχίζουν να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι καθόλου εφικτό.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία οι υπογειοποιημένοι κάδοι στην Καρδίτσα


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων.

Σε πλήρη λειτουργία τίθενται στο εξής όλοι οι υπογειοποιημένοι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της Καρδίτσας, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε δώδεκα.

Όπως μεταδίδει σε ανταπόκρισή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα έγινε γνωστό σήμερα ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων μετά την τοποθέτηση των κάδων.

Με το σύστημα αυτό, το οποίο υλοποιεί ο δήμος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου/ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιτυγχάνονται συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του χώρου χάρη στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.

Αυξάνεται επίσης η αποθηκευτική ικανότητα, ενώ αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρη στην στεγανότητα του συστήματος. Τέλος επιτυγχάνεται, υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.

Η Δημοτική Αρχή απευθύνει κάλεσμα στους δημότες να ρίχνουν τα κοινά απορρίμματα στους κάδους μέσα σε κλειστές σακούλες, ενώ όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κέντρου θα πρέπει να «σπάζουν» τα χαρτοκιβώτια, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο και η μεγαλύτερη χωρητικότητα των υπόγειων κάδων (3000 λίτρων ο καθένας).



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα drones θα παρατηρούν τον κόσμο από ύψος 21 χιλιομέτρων!


Ο γάλλος κατάσκοπος StratoBus θα κάνει τον πλανήτη ακόμα πιο ζοφερό μέρος να ζεις...

Με τα αυτόνομα ιπτάμενα drones να έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στις πολεμικές συγκρούσεις, μεταμορφώνοντας τα πεδία μάχης του Ιράκ, και με τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για μέγα-δορυφόρους σε τροχιά, ήταν απλώς θέμα χρόνου να δούμε ένα υβρίδιο drone-δορυφόρου να καλύπτει το κενό ανάμεσα στα δύο σύμπαντα.

Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το StratoBus, το νέο project της Γαλλίας, που σε σχήμα αερόπλοιου (το κέλυφος είναι καμωμένο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα) και με διαστάσεις τιτάνιες βάζει πλώρη για τη στρατόσφαιρα!

Χωρίς να χρειάζεται εγκαταστάσεις εκτόξευσης, το θηριώδες StratoBus θα «επιπλέει» στην κατώτερη στρατόσφαιρα, σε μέσο ύψος 21 χιλιομέτρων (13 μιλίων), σε ένα ιδανικό υψόμετρο δηλαδή -σύμφωνα με τους κατασκευαστές του- για τις πολλαπλές λειτουργίες του.

Το drone θα εκτελεί ρουτίνες επιτήρησης και κατασκοπείας, ελέγχους στην περίμετρο των συνόρων, ενώ ταυτοχρόνως θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των τηλεπικοινωνιών και τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας. Κι όλα αυτά από σταθερή θέση στη στρατόσφαιρα, που θα εξασφαλίζεται από δύο πλήρως αυτόνομα ηλεκτρικά μοτέρ που θα προσαρμόζουν αυτόματα το στίγμα του drone.



Το StratoBus θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τις πολυάριθμες αποστολές του για έναν χρόνο, με τη διάρκεια της ζωής του να αγγίζει τα 5 έτη.



Το πανάλαφρο σχέδιο επιτρέπει τη φιλοξενία στο «καλάθι» εξοπλισμού βάρους μέχρι και 200 κιλών, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα έναντι των δορυφόρων είναι η θέση του: καθώς θα παραμένει κοντύτερα στη Γη, θα μπορεί να παρέχει εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας αλλά και καλύτερη υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Ακόμα και τα δίκτυα GSM θα υποστηρίζει κατά την περίοδο της υπερφόρτωσής τους.



Το StratoBus θα κινείται με ένα ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προωθημένο ηλιακό σύστημα, με τα πάνελ να μπορούν να περιστρέφονται για τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητάς του, την ίδια στιγμή που ένα υβριδικό σύστημα ενίσχυσης της ισχύος θα μπορεί να χειρίζεται κάθε αυξημένη ανάγκη σε ενέργεια.



Ο σχεδιασμός του StratoBus είναι μια συνεργασία της Thales Alenia Space με την Airbus Defence & Space, τη Zodiac Marine και τη CEA-Liten, με την κοινοπραξία να περιμένει το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο σε πέντε χρόνια από σήμερα...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσπασαν στάμνες στο Αργοστόλι για την Πρώτη Ανάσταση


Φωτογραφίες και βίντεο από την αναβίωση του εθίμου.

Με το σπάσιμο σταμνών υποδέχτηκαν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου την Πρώτη Ανάσταση, κάτοικοι του Αργοστολίου.

Το σκηνικό είχε στηθεί στην Πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα και την Πλατεία Καμπάνας και πλήθος κόσμου Έλληνες και ξένοι, έδωσαν το «παρών» και συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου!

Από το Καμπαναριό του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι, και τα χέρα του Βαγγέλη Μαζαράκη, «έφυγαν» οι πρώτες στάμνες και εν συνεχεία το σπάσιμο συνεχίστηκε επίγεια με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Με τα κορίτσια από τις Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου να δίνουν το παρών και να μοιράζουν κεριά για την Ανάσταση, δάφνες και παραδοσιακά αρτοποιήματα Πασχαλινά (κλειστήρια), ενώ παράλληλα έσυραν το χορό στην πλατεία Καμπάνας, όπως σημειώνει το inkefalonia.gr.

Μήνυμα για το Πάσχα και ευχές, έστειλαν η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Αγγελος Κωνσταντάκης.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την εκδήλωση...
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...