Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς αποτελέσματα η έρευνα για την εξαφάνιση 502 παιδιών από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα»


Αθανασίου: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει εγκληματική πράξη.

Χωρίς αποτελέσματα παραμένει η έρευνα για την τύχη των 502 «παιδιών των φαναριών», για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες πως είχαν οδηγηθεί στο κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η σχετική έρευνα ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας του Συνηγόρου του Πολίτη στον ΟΗΕ το 2004, χωρίς όμως στοιχεία. «Το νούμερο είναι εντελώς αυθαίρετο. Η καταγγελία έγινε χωρίς στοιχεία, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι η χώρα μας. Πολλές φορές, βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας...» παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει πως «τα παιδιά τα «μάζεψαν» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν ήταν παραβάτες για να είναι εγκλεισμένα μέσα. Από τις πρώτες ημέρες, πολλά απ' αυτά τα πήραν οι γονείς τους και άλλα έφυγαν μόνα τους. Τα παιδιά έφυγαν την επόμενη μέρα - απ' ό,τι μου είπαν, τα 9 στα 10 περίπου, έφυγαν το ίδιο βράδυ. Ήταν λίγο μεγαλύτερα από 4 ετών, γιατί είναι αυτά που έβγαιναν στα φανάρια...»

«Ζήτησα να δω μια κατάσταση, και ρώτησα εάν έχει γίνει καταγραφή των παιδιών. Δεν υπάρχει. Αυτή ήταν η ανεπίσημη απάντηση. Επισήμως, θα δούμε τι θα γίνει. Όποιος έχει στοιχεία, μπορεί να τα φέρει για να εξετάσουμε το θέμα και να δούμε αν τα παιδιά ήσαν θύματα μιας αρπαγής. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει εγκληματική πράξη. Αν προκύψει κάτι, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα Σώματα Ασφαλείας 24 συγγενείς πεσόντων


Στη διευθέτηση ενός χρόνιου ζητήματος, που αφορά στο διορισμό ενός μέλους από κάθε οικογένεια στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας που έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος, προχώρησε με Υπουργική Απόφαση ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε Απόφαση Κατανομής Προσωπικού στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Δένδια.

Με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη ενός μέλους κάθε οικογένειας αστυνομικού και πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Πολιτεία εκπληρώνει υποχρεώσεις με ιδιαίτερο ηθικό βάρος απέναντι στις οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 24 αιτήματα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν με την Υπουργική Απόφαση, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι αιτούντες να διοριστούν σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, περιλαμβάνονται συγγενείς των δύο ειδικών φρουρών, του Γεώργιου Σκυλογιάννη και του Ιωάννη Ευαγγελινέλη, που υπηρετούσαν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και τραυματίστηκαν θανάσιμα την 1η Μαρτίου 2011 κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με τέσσερις δράστες.

Επίσης περιλαμβάνεται η περίπτωση του Υπαρχιφύλακα Σπυρίδωνα Θεοδώρου που υπηρετούσε ως Αστυφύλακας στην Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. και στις 3 Απριλίου 2009, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο άτομο, δέχθηκε πυροβολισμούς από συνεργό του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά και να καταλήξει στις 5 Ιουνίου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση του Υποπυραγού Ιωάννη Λεμονίδη που στις 20 Μαΐου του 1996 σκοτώθηκε σε επιχείρηση διάσωσης αγνοούμενου ατόμου που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση Στρυμονικό του Νομού Σερρών, όπως και του Επιπυραγού Φώτη Αναγνώπουλου που έχασε τη ζωή του την 9η Αυγούστου 2005 σε κατάσβεση αστικής πυρκαγιάς, στη συμβολή των οδών Αλαμάνας και Τάκη Σινόπουλου στον Πύργο Ηλείας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΤΕΙ Κρήτης: Αναστέλλει τη λειτουργία του


Την απόφαση να αναστείλει για μία εβδομάδα κι εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές του λειτουργίες έλαβε το ΤΕΙ Κρήτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότησή του και την επικείμενη μείωση των διοικητικών του υπαλλήλων.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση της διοίκησης του ιδρύματος και με τον πρόεδρό του Ευάγγελο Καπετανάκη να εισηγείται την αναστολή της λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε χθες.

Η Σύγκλητος, ωστόσο, αποφάσισε κατά την πλειοψηφία την αναστολή της λειτουργίας από αύριο και έως την επόμενη Τετάρτη οπότε θα επανακαθορίσει τη στάση του.

Εκπρόσωποι του ΤΕΙ Κρήτης υποστηρίζουν ότι το ίδρυμα δεν είναι σε θέση να καλύψει πλέον ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες, όπως είναι η προμήθεια υλικών και η συντήρηση των εγκαταστάσεων του.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέδωσε εξάλλου η πρυτανεία του ιδρύματος.

«Η οριζόντια εφαρμογή του 'σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης' στην ανώτατη εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών νομικών ζητημάτων που εγείρει, θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποβάθμιση του συνολικού εκπαιδευτικού έργου. Πιθανή συρρίκνωση του προσωπικού των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαμορφώσει μόνιμα δυσμενείς συνέπειες στην αποστολή και τη λειτουργία του Ιδρύματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για «σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών».

«Η Πρυτανεία είναι σε ετοιμότητα, από κοινού με όλα τα ακαδημαϊκά και διοικητικά όργανα του Ιδρύματος και τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, να αντιμετωπίσει κάθε δυσμενή εξέλιξη με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο μενού στα κυλικεία


Η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή μίλησε στη Δημόσια Τηλεόραση και στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση για το νέο μενού στα κυλικεία των σχολείων και τις αλλαγές που προβλέπονται.

Δείτε το βίντεο από τη ΔΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούνται με διαγραφή 4.000 φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών


Παρέμβαση του πρύτανη στον υπουργό Παιδείας για δίκαιη εφαρμογή του νόμου.

Πλησιάζει ο χρόνος εφαρμογής του νόμου που αφορά τους επί πολλά έτη φοιτητές και στο πλαίσιο αυτό απειλούνται με διαγραφή περίπου 4.000 φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών, όπως αναφέρει στο thebest.gr o Πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης.

Η ισχύς του νόμου προβλέπεται να αρχίσει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών είναι αντίθετος με την αυτόματη διαγραφή και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην προκληθούν αδικίες και κοινωνική αναστάτωση.

Μάλιστα έχει μεταφέρει ήδη το αίτημα στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας σε συζητήσεις που είχε μαζί τους.

«Να εφαρμοστεί ο νόμος, να γίνουν διαγραφές αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αδικηθούν φοιτητές. Να ξεκινήσουν δηλαδή οι διαγραφές από μη ενεργούς φοιτητές άνω των 15 ετών. Το υπουργείο όμως πρέπει να μας βοηθήσει για τις περιπτώσεις φοιτητών των 10 και 11 χρόνων π.χ. που σήμερα είναι 30 ετών και χρωστούν τρία με τέσσερα μαθήματα. Να μην οδηγήσει ο νόμος σε αδικίες και σε κοινωνική αναστάτωση, ιδιαίτερα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή. Ένας φοιτητής 30 ετών σήμερα μπορεί π.χ. να εργάζεται και σε προτεραιότητα είναι η εργασία του».

H Πρυτανική Αρχή του πανεπιστημίου Πατρών είναι αντίθετη στην αυτοδίκαιη διαγραφή και ο Πρύτανης δηλώνει ότι θα επανέλθει για το θέμα στον υπουργό Παιδείας.

Χρόνος σπουδών και χρονοδιαγράμματα διαγραφών

Το εύρος της επιμήκυνσης του χρόνου σπουδών εξαρτάται από το ακαδημαϊκό έτος στο οποίο εισήχθη ένας φοιτητής. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο ισχύουν τα εξής:

Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό του κάθε ιδρύματος.

Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, μπορούν εάν χρειαστεί να πάρουν το πτυχίο σε διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Εάν, για παράδειγμα, οι σπουδές σε ένα τμήμα διαρκούν 4 χρόνια, τότε ο φοιτητής μερικής φοίτησης μπορεί να σπουδάσει έως και 8 χρόνια και εάν μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του θα διαγράφεται.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους παλιούς
Για τους φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας πριν από την ψήφιση του νόμου, προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το έτος εισαγωγής.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 66.363 οι αιτήσεις για μια θέση στα δημόσια σχολεία


Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr οι προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών ωρομισθίων, για το σχολικό έτος 2013-2014, των κλάδων και ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν:
1. Οι προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών με προϋπηρεσία μέχρι και τις 30/06/2010 καθώς και οι προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών με μηδενική προϋπηρεσία μέχρι και τις 30/06/2010 που δεν έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε έναν από τους δύο τελευταίους διαγωνισμούς εκπ/κών του Α.Σ.Ε.Π. [παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 9, του ν. 3848/2010 σε συνδυασμό με την παρ. 5 περίπτ. α΄ του άρθρου 6 του ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138/22.07.2004 τ. Α΄)],
2. Οι προσωρινοί Πίνακες Ωρομισθίων

Ενστάσεις
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να μελετήσουν τους πίνακες και στην περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη να καταθέσουν έως και τις 4/9 σε οποιαδήποτε διεύθυνσης Αθμιας ή Βθμιας εκπαίδευσης ένσταση. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας θα δέχεται ενστάσεις για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στην ένταξη στους ανωτέρω πίνακες,
β) στην αλλαγή της σειράς κατάταξης, ήτοι για θέματα που έχουν να κάνουν με μόρια τελευταίου και προτελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μόρια προϋπηρεσίας, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, βαθμό και ημερομηνία κτήσης Πτυχίου, Μεσογειακή Αναιμία, Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την ιδιότητα πολυτεκνίας και
γ) στην ιδιότητα της τριτεκνίας
δ) στην κτήση ή μη παιδαγωγικού Πτυχίου

Που οφείλονται οι αλλαγές στη σειρά κατάταξης
Αν και οι πίνακες δεν τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες και θεωρούνται «κλειδωμένοι» πιθανόν κάποιοι να διαπιστώσουν ότι συγκριτικά με το προηγούμενο έτος βρίσκονται πιο χαμηλά. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί εντάσσονται πολύτεκνοι και άτομα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και τα οποία προηγούνται έναντι των υπολοίπων αναπληρωτών. Επίσης δικαίωμα ένταξης στους πίνακες έχουν και απολυμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεγάλες προϋπηρεσίες από ιδιωτικά σχολεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον πολυπληθή κλάδο των Φιλολόγων έχουμε φέτος 68 άτομα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες ενώ το προηγούμενο έτος είχαμε 59. Επίσης στις πρώτες 600 θέσεις έχουν ενταχθεί και 10 εκπαιδευτικοί από ιδιωτικά σχολεία. Άρα κάποιοι που το προηγούμενο έτος ήταν στη σειρά 600 φέτος θα έχουν βρεθεί περίπου 20 θέσεις πιο χαμηλά.

Αριθμός αιτήσεων και ειδικότητες
Χιλιάδες ήταν και φέτος οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που έσπευσαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στους πίνακες με την ελπίδα να εργαστούν είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στους φιλολόγους υποβλήθηκαν 15.443 αιτήσεις, στους μαθηματικούς 3.639, στους φυσικούς 2.093, χημικούς 965. Χιλιάδες όμως ήταν και οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που αναζητούν μια θέση στα δημόσια σχολεία.

Οι καθηγητές αγγλικών έφθασαν τους 2.945, των γερμανικών τους 1.116 και των γαλλικών τους 1.389. Πολυάριθμες ειδικότητες είναι και αυτές των γυμναστών, των καθηγητών πληροφορικής και των μουσικών. Στους γυμναστές οι αιτήσεις έφθασαν τις 3.546, στους καθηγητές πληροφορικής τις 3051 και στους δυο κλάδους των μουσικών τις 2.775. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι συνολικές αιτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών τις 17.642. Από αυτές οι 8.781 αφορούσαν τους νηπιαγωγούς και οι 8.861 τους δασκάλους. Ο αριθμός των αιτήσεων έφθασε τις 66.363 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα απασχολήσει περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς. Από το παρακάτω γράφημα διαπιστώνει κανείς ότι το 55% των αναπληρωτών κατανέμεται σε 4 ειδικότητες, που είναι οι φιλόλογοι (23% αιτήσεων) δάσκαλοι και νηπιαγωγοί (26% αιτήσεων) και οι μαθηματικοί (6%).




Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει με παράλυση το θύμα του ματωμένου πρόγαμου


Ο 31χρονος υπεβλήθη σε νέα χειρουργική επέμβαση.

Με τον κίνδυνο να ζήσει μια ζωή καθηλωμένος, με μόνιμα κινητικά προβλήματα βρίσκεται αντιμέτωπος ο 31χρονος άνδρας που έπεσε αιμόφυρτος χτυπημένες από πέντε σφαίρες στη διάρκεια συμπλοκής στο γλέντι πρόγαμου που βάφτηκε με αίμα στον Αβδελλά Ρεθύμνου τα ξημερώματα της Περασμένης Παρασκευής.

Ο 31χρονος που την Κυριακή υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση νοσηλεύεται σε κρισιμότατη κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου με την οικογένεια του να αγωνιά για τη ζωή του.

Σε καλύτερη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ο 17χρονος που επίσης τραυματίστηκε στη διάρκεια της συμπλοκής.

Εντάλματα

Την ίδια στιγμή ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στο Ρέθυμνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δυο αδερφών που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία έχουν περιέλθει στα χέρια του εισαγγελέα εμπλέκονται στην αιματηρή συμπλοκή.

Μάλιστα τα εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν μέσα στην ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ενώ λόγω της ιδιότυπης ... ομερτά οι συνθήκες δεν είχαν διευκρινιστεί.

Όπως προέκυψε ωστόσο κατά την διάρκεια της προανάκρισης στην υπόθεση που έστειλε δυο νέους ανθρώπους στο νοσοκομείο εμπλέκονται τα δυο αδέρφια τα οποία και αναζητούνται.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 5χρονης από το Ίλιον


Εκφράζονται φόβοι για τη ζωή της.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση εξαφάνισης της 5χρονης Χούντα Γουαζάν, η οποία αγνοείται από την περασμένη Παρασκευή.

Το κορίτσι από τη Συρία ζούσε στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ίλιον.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, εκεί τη συνάντησε την Παρασκευή ο πατέρας της, ο οποίος πήγε συνοδευόμενος από ανθρώπους, που κατά τις εκτιμήσεις των Αρχών με βάση τα στοιχεία που είχαν ως αργά το βράδυ συγκεντρωθεί, θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και της πεντάχρονης.

Η συγκλονιστική υπόθεση της Χούντα είναι άμεσα συνυφασμένη με τα δραματικά γεγονότα της Συρίας. Η οικογένεια της πεντάχρονης αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα στα τέλη του 2012.

Εμπιστεύτηκαν διακινητές προς την Ευρώπη και λίγο αργότερα βρέθηκαν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, άγνωστο πώς, οι γονείς και το ένα παιδί ταξίδεψαν στη Σουηδία, όπου και ζουν.

Τον περασμένο Ιανουάριο η μικρή εντοπίστηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδευόμενη από πρόσωπο που υποστήριζε ότι ήταν συγγενής, ο οποίος θα συνόδευε το παιδί στο εξωτερικό.

Οι Αρχές δεν επέτρεψαν την έξοδο του παιδιού από τη χώρα μας, αφού δεν υπήρχε νομιμοποίηση στο πρόσωπο που το συνόδευε και δεν εξασφαλιζόταν η ασφάλεια της μικρής.

Το κοριτσάκι έχει καστανά μαλλιά, καφέ μάτια, ύψος 1.10 και βάρος 17 κιλά.

Φορούσε ροζ φόρεμα και άσπρα πέδιλα.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τις Εξαφανίσεις 116.000 καθώς και με όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 5χρονης από το Ίλιον


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει και πάλι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων


Οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν μόνο συγκεκριμένες αποδείξεις από επαγγελματίες.

Ανατροπές στη συλλογή αποδείξεων αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν μόνο συγκεκριμένες αποδείξεις από επαγγελματίες.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών εξετάσθηκε η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και η κατάργηση του φορο -πέναλτι που επιβάλλεται σήμερα επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, κ.α., ενώ ειδική βαρύτητα θα έχουν οι αποδείξεις υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, δικηγόρων, ιατρών, κ.α.

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα ισχύσουν για τη συλλογή αποδείξεων από τη νέα χρονιά, δηλαδή για τη φορολογική δήλωση που θα γίνει το 2015 και θα αφορά στα εισοδήματα του 2014.

Σημειώνεται πως σήμερα υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων έχουν εξαιρεθεί από τη συγκέντρωση αποδείξεων και λαμβάνουν τιμολόγια για τις επαγγελματικές τους δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει τις προτάσεις του στην τρόικα μέχρι την Παρασκευή και θα αναμένει τις σχετικές απαντήσεις προκειμένου να τις επεξεργασθεί. Οι αλλαγές στις αποδείξεις θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού πρώτα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι 15.000 υπάλληλοι που απολύονται από το δημόσιο


Διαβάστε πόσοι και από ποιες υπηρεσίες αποχωρούν αναλυτικά.

Τις εφτά πηγές των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο που, σύμφωνα με τα όσα έχουν υπογράψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014 καταγράφει το aftodioikisi.gr, μετά την αποκάλυψη του πρωθυπουργού ότι θα προέλθουν από τους 25.000 «διαθέσιμους» του 2013. Πρόκειται για 4.000 απολύσεις εντός του 2013 κι άλλες 11.000 έως το τέλος του 2014.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι προς απόλυση:

- Οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ από τους 2.662 που ήδη απολύθηκαν, οι οποίοι και προσμετρώνται στις 4.000 απολύσεις του 2013

-Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται 2.234 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι είναι όλοι τους χαμηλών προσόντων και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Έτσι, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης Μητσοτάκη θα βρεθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκτός Δημοσίου. Είναι ευνόητο ότι εφόσον δεν δοθεί παράταση από την τρόικα για τις 12.500 «διαθεσιμότητες» του 2013 και τις υπόλοιπες (πλην ΕΡΤ) 2.000 απολύσεις, οι απολύσεις των σχολικών φυλάκων θα προσμετρηθούν στις 11.000 του 2014.

- Οι επίορκοι, οι υποθέσεις των οποίων για βαρύτερα ή ελαφρότερα αδικήματα, βρίσκονται στα πειθαρχικά συμβούλια. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεντρωτικός αριθμός για το πόσοι έχουν απομακρυνθεί εντός του 2013. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 204 δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία 993, δηλαδή, συνολικά 1.197, ενώ μόνο τον περασμένο Ιούλιο απολύθηκαν για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα 104 δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούσαν 1.920 υποθέσεις, ενώ ο μέσος χρόνος για την εκδίκαση των υποθέσεων στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια 50 υποθέσεις τον μήνα. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρούν ότι μαζί με τους «κοπανατζήδες» για τους οποίους γίνονται εντατικοί έλεγχοι τους τελευταίους μήνες από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αριθμό που θα καλύψει μέρος των υπόλοιπων 2.000 απολύσεων του Δεκεμβρίου του 2013.

- Οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του Δημοσίου που θα καταργηθούν. Στο τραπέζι υπάρχει η περίφημη «λίστα Σταμάτη», ωστόσο αν δεν αποφασισθεί ο «ξαφνικός θάνατος» κάποιου μεγάλου οργανισμού όπως η ΜΟΔ ή το ΑΠΕ (το σενάριο αυτό έχει απομακρυνθεί μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ) δεν μπορεί να «συνεισφέρει» παρά μόνο μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους.

- Οι «διαθέσιμοι» που έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά. Ο έλεγχος που πραγματοποιείται στους δημοτικούς αστυνομικούς έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσουν και τους 300 αυτοί που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, ενώ ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους όσοι εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με στόχο να επεκταθούν σε όλο το Δημόσιο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορία δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει μεγάλη «δεξαμενή» απολύσεων, καθώς ο έλεγχος σε όλο το Δημόσιο για υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος.

- Οι περίπου 6.000 συμβασιούχοι που εργάζονται σε δημόσιο ή ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε εφόσον απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις από το Δημόσιο (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 5.000) να υπολογιστούν ως απολύσεις. Είναι ευνόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση «λύνονται» τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς είναι μία πολύ μεγάλη «δεξαμενή» που θα μπορούσε να καλύψει όλες τις απολύσεις του 2013 και τμήμα αυτών του 2014.

- Οι 5.000 υπάλληλοι των δήμων που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του 2013. Πρόκειται, κυρίως, για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα, όπως και οι σχολικοί φύλακες, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης Μητσοτάκη, να είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι για τον ΦΑΠ 2010


Σε ελέγχους σε φορολογούμενους, οι οποίοι φέρονται να μην έχουν εξοφλήσει το φόρο ακίνητης περιουσίας 2010, θα προχωρήσουν οι εφορίες, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Στη συνέχεια, όσοι δεν έχουν πληρώσει το φόρο, θα «αντιμετωπίσουν» την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και θα κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Θεοχάρη επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο διασταυρώσεων που γίνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, σας αποστέλλεται ηλεκτρονικά αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ.

Παρακαλούμε να ελέγξετε αυθημερόν, εάν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές- τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβείτε άμεσα στην καταχώρηση- εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη συνέχεια, παρακαλούμε να ολοκληρώσετε την καταχώρηση- εκκαθάριση όλων των λοιπών ανακλητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010».

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ 2010 επιβάλλεται σε φορολογούμενους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Εκκαθαριστικό σημείωμα έλαβαν περίπου 350.000 φορολογούμενοι και από αυτούς, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, περίπου 91.000 άτομα εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει το φόρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψαν τον διάδρομο ΑΜΕΑ από παραλία στη Ρόδο


Πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες από την τοποθέτησή του, εξαφανίστηκε!

«Φτερά» έκανε πριν καλά καλά τοποθετηθεί ο πλαστικός διάδρομος για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στην παραλία των Κολυμπίων στη Ρόδο.

Ο ειδικός διάδρομος από πλαστικό κατάλληλος για χρήση από αναπηρικά αμαξίδια τοποθετήθηκε στην παραλία την Κυριακή στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου που υλοποίησε ο δήμος Ροδίων μέσω της εταιρίας Πηγές Καλλιθέας ΑΕ.

Πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες ο διάδρομος εξαφανίστηκε… Μάλιστα, τόσο ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Βασίλης Ψυλλάκης όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με αναπηρίες Μανώλης Ζηδιανάκης που μίλησαν στη rodiaki.gr εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός αυτό, και ζήτησαν την τιμωρία των υπευθύνων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο διάδρομος μήκους τεσσάρων μέτρων είχε τοποθετηθεί την Κυριακή, κάθετα στην παραλία φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα για να μπορεί να πλησιάσει εκεί το ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο.

Υπολείπονταν ακόμα δώδεκα μέτρα ώστε να φτάσει ο διάδρομος μέχρι και τον κεντρικό δρόμο, τα οποία θα κάλυπτε ξύλινος διάδρομος που θα ενωνόταν με τον πλαστικό ενώ πάνω του θα τοποθετούνταν μοκέτα για να μπορεί να κινείται το αμαξίδιο.

Όταν χτες το πρωί πήγε στην παραλία ο τεχνίτης να πάρει τα μέτρα για να κατασκευάσει τον ξύλινο διάδρομο, διαπίστωσε ότι ο πλαστικός διάδρομος είχε κάνει «φτερά».

Φυσικά ειδοποίησε τους αρμόδιους που με έκπληξη είδαν ότι κάποιος τον είχε ξηλώσει προφανώς τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής.

Για το γεγονός ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Αφάντου.

Σημειώνεται ότι ο πλαστικός διάδρομος ήταν μέρος του συστήματος προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες που τοποθετήθηκε σε 20 παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, πριν από δύο χρόνια είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, η Πράξη: «Προμήθεια συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου» με συνολικό προϋπολογισμό 371.200.

Το έργο αφορούσε την προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης των αναγκών των ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε κολυμβητικές ακτές νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ανάλογοι διάδρομοι τοποθετήθηκαν στις παραλίες Τσαμπίκας, Λίνδου, Έλλης και Ιαλυσού.

Ο εξοπλισμός για κάθε παραλία περιλαμβάνει:
1. Δύο αμφίβια αμαξίδια
2. Διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουομένου από το χώρο στάθμευσης έως τη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια
3. Ένα χώρο Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων (Καμπίνα).


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλούνται διορισμοί λόγω πλαστών δικαιολογητικών


Στην ανάκληση του διορισμού δύο υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι υπηρετούν στη Δημοτική Αστυνομία, προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Πιο συγκεκριμένα, ανακαλείται ο διορισμός δημοτικού αστυνομικού, ο οποίος διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού του 2009, να έχει προσκομίσειπλαστογραφημένο τίτλο σπουδών της αγγλικής γλώσσας.

Επίσης, δημοτικός αστυνομικός, του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας, που διορίστηκε το 2005, φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο λυκείου.

Και για τους δύο δημοτικούς αστυνομικούς θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ θα γίνει καταλογισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για υπάλληλο του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Οδηγών, ο οποίος αποδείχτηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστό απολυτήριο Λυκείου κατά την μετάταξή του το 1995 από τον κλάδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Εργατών Καθαριότητας. Το πόρισμά της αναμένεται εντός τριών ημερών. Και για αυτή τη περίπτωση κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ενώ προχωρά σε πρώτη φάση και ο καταλογισμός της μισθολογικής διαφοράς που λάμβανε κάνοντας χρήση του πλαστού τίτλου σπουδών.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 29 Αυγούστου, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ανακάλεσε το διορισμό ενός ακόμη δημοτικού αστυνομικού, ο οποίος προσελήφθη το 2004, και μετά από έλεγχο του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκηση, προέκυψε ότι είχε προσκομίσει πλαστό πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Οι έλεγχοι, μετά από εντολή του κ. Γιώργου Καμίνη, έχουν επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, για το έτος 2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Για την απρόσκοπτη και με πλήρη διαφάνεια διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προχώρησε στο χωρισμό της χώρας σε τρεις Γεωγραφικές Ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής, ώστε να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι.

Οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν με όρους πλήρους διαφάνειας, η συμμετοχή ήταν πολύ πιο διευρυμένη, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και ο ανταγωνισμός υπήρξε ιδιαίτερα ενισχυμένος, καθώς, για πρώτη φορά, συμμετείχαν τόσες υποψήφιες εταιρείες, συνολικά 25 και δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και σε εταιρείες μικρότερου οικονομικού μεγέθους, σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τελικώς κατακυρώθηκαν προϊόντα σε 16 διαφορετικές εταιρείες.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων (ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυροκομικά, όπως φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα). Πρόκειται δε για πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά και από εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό τμήμα του κοινωνικού έργου του ΥπΑΑΤ, μιας και ο βασικός στόχος του είναι να ικανοποιήσει, μέσω του προγράμματος, ένα κοινωνικό στόχο-συμβολή στην κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής των κοινωνικά ευπαθών ομάδων κατά προτεραιότητα, μέσω δωρεάν διάθεσης σε αυτές μεγάλης ποσότητας βασικών τροφίμων και είναι ενδεικτικό και του ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από το όφελος των τελικών δικαιούχων που χρήζουν υποστήριξης, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η διάθεση ελληνικών προϊόντων, αξίας 25 και πλέον εκατ. ευρώ, επηρεάζει θετικά σημαντικούς παραγωγικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως τυριά ΠΟΠ (φέτα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα), ρύζι, μακαρόνια και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, που είναι δικαιούχοι, ενώ, για πρώτη φορά, θα μοιραστούν επτά διαφορετικά προϊόντα τροφίμων.

Το σύνολο των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (κοινωνικοί εταίροι του ΥπΑΑΤ) για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός του έτους, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Πίνακας διανεμόμενων τροφίμων

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα προσφερθούν οι ακόλουθες ποσότητες τροφίμων ανά προϊόν:



Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με γνώμονα την πλήρη διαφάνεια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προς όφελος των δικαιούχων συμπολιτών μας, προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη των εταιρειών που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, του έτους 2013.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προχωρήσαμε στην οριοθέτηση τριών Γεωγραφικών Ζωνών, όπως είχαμε εξαγγείλει, κατά τη διάρκεια της περσινής εφαρμογής του προγράμματος για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε, για πρώτη φορά, να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες περισσότερες εταιρείες, ανεξαρτήτου οικονομικού μεγέθους, όπως και πραγματικά έγινε.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και πόρους που προορίζονται για τη χώρα μας. Η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως είναι το τυρί φέτα, το κασέρι, η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα, το ρύζι, τα μακαρόνια και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα εξελιχθεί και φέτος, σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς. Είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας για τις δικαιούχες ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, ενώ, ταυτόχρονα, ευεργετεί την ελληνική παραγωγή και μεταποίηση, με κύκλο εργασιών, αξίας 25 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, μιας και η πλειοψηφία των προς διάθεση προϊόντων είναι προϊόντα ΠΟΠ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες των κοινωνικών μας εταίρων για τη βοήθεια στην ορθή υλοποίηση του προγράμματος, γιατί δημιουργήσαμε μαζί και αθόρυβα ένα σημαντικό κοινωνικό δίκτυο που πραγματικά προσφέρει».



Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις για το νέο Λύκειο


Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί της αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έθεσε υπόψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένες βασικές διαπιστώσεις και προτάσεις του, από την 10ετή εμπειρία της λειτουργίας του ως Συνήγορος του Παιδιού, τις επισκέψεις σε εκατοντάδες σχολεία και τις συζητήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στην επιστολή του αυτή ο Συνήγορος επεσήμανε τη σημασία της αποσύνδεσης του λυκείου από την εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παιδαγωγικής διαδικασίας που θα συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και θα κινητοποιεί τα ποικίλα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Ως προς τα επαγγελματικά λύκεια, τόνισε την ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ρόλου τους, ειδικά μετά την κατάργηση πολλών δημοφιλών ειδικοτήτων. Υπενθύμισε επίσης ότι τα διαρκώς διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα επιβαρύνουν τη σχολική ζωή και συχνά εκδηλώνονται μέσα από την αντίδραση των μαθητών στους κανόνες του σχολείου.

Οι προτάσεις του Συνηγόρου αφορούν δράσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος και δημοκρατικών αξιών στο σχολείο και συνοψίζονται στα εξής:

• Πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, επιμόρφωσή τους και λειτουργική σύνδεσή τους με τα σχολεία όπου υπηρετούν.
• Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού - υπεύθυνου τμήματος.
• Εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διαδραστικά παιδαγωγικά εργαλεία.
• Συνδυασμός της κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης με την παιδαγωγική ευελιξία και την προαγωγή της συνεργατικής και βιωματικής μάθησης.
• Εξειδικευμένη ενασχόληση με τους μαθητές που παραβιάζουν κανόνες της σχολικής ζωής, για την κατανόηση των συμπεριφορών τους και των παραγόντων που τους επηρεάζουν.
• Παροχή κινήτρων στα σχολεία για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας της σχολικής ζωής και την καλλιέργεια του κοινωνικού χαρακτήρα του σχολείου.
• Ενεργότερη σύνδεση των σχολείων με τις τοπικές κοινωνίες.
• Έμφαση στις ομαδικές ενδοσχολικές και (προαιρετικές) εξωσχολικές δραστηριότητες, που διευκολύνουν την επικοινωνία και αλληλοκατανόηση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών και καλλιεργούν το αίσθημα της συμμετοχής τους.
• Ουσιαστική και τακτική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και του σχολικού συμβουλίου και υιοθέτηση και εφαρμογή σχολικών κανονισμών σε κάθε σχολείο με την ενεργή συνδρομή των μαθητών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι 6 στους 10 ανέργους ζητούν δουλειά με οποιαδήποτε αμοιβή


Με τη βοήθεια της οικογένειας επιβιώνουν σχεδόν τέσσερις στους δέκα ανέργους, ωστόσο το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή-με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-σχεδόν έξι στους δέκα ανέργους δηλώνουν πως είναι διατεθιμένοι να εργαστούν με οποιαδήποτε αμοιβή τους προταθεί από τον εργοδότη.

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπολής, θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%. Η ανεργία φέτος θα κυμανθεί στο 29% με 30% (θα αγγίξει το 64% για τους νέους), ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει το 31.5%.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας παρουσιάζονται στην έρευνα του ΙΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως "η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφιαρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ" και είναι χαρακτηριστικό το ότι:

-To 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης

-Το 55% των ανέργων είναι διατεθειμένο να ερηαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν προταθεί.

-Το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)



Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Πάντως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς σε εποχές χαμηλής ενεργίας έφτανε το 56,1%.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωση τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%). Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%.

Μικρή στήριξη

Ωστόσο, η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προς τα άνεργα μέλη δεν είναι αυτονόητη. Το 45,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μικρή ή και καθόλου στήριξη, όταν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

Η πίεση είναι εντονότερη για τους έγγαμους άνδρες, που σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι πιέζονται από την οικογένεια για την ανεύρεση εργασίας. Το ποσοστό για τις έγγαμες γυναίκες είναι 61%.

Οι μισθωτοί έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμής τους

Κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι μισθωτοί σε σχέση με το 2009 έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμής τους και αν συνεχιστούν οι μισθολογικές «πιέσεις», στο τέλος του 2014 θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να κόβεται στη μέση.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις να οδηγούν στη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», δηλαδή να αφορούν δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό απασχολούμενων.

Την ίδια στιγμή, με βάση και τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει πλέον το 60%. Παράλληλα καταγράφεται και η γεωγραφική εξάπλωση της ανεργίας και ενδεικτικά αναφέρεται πως:

-Οι άνεργοι αναλογούν μέχρι και το 1/3 του εργατικού δυναμικού σε τρεις νομούς της χώρας (Μαγνησίας, Εύβοιας και Κοζάνης). Σημαντικό είναι και το ποσοστό ανεργίας σε τρεις ακόμα νομούς -Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλονίκης- που πλησιάζει το 30% του εργατικού δυναμικού.

-Το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας σε 8 νομούς της χώρας 4πλασιάστηκε σε σχέση με το ποσοστό το 2008. Στη Φθιώτιδα είναι 9,4 φορές μεγαλύτερο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την έστειλε στην Εντατική


Σε κωματώδη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Τριπόλεως νοσηλεύεται η 62χρονη γυναίκα από τον Αστρά της Ηλείας, που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από 43χρονο Γορτύνιο, χθες τα ξημερώματα.

Τη γυναίκα βρήκαν αιμόφυρτη στο έδαφος συγγενείς της, λίγα μέτρα μακριά από το χώρο του πανηγυριού στα Τριπόταμα, όπου διασκέδαζαν όλοι μαζί.

Η 62χρονη γυναικά διασκέδαζε στο πανηγύρι στα Τριπόταμα, μαζί με τρία ακόμα συγγενικά της πρόσωπα.

Λίγο μετά τις 5:30 τα ξημερώματα, η παρέα αποφάσισε να αποχωρήσει και η 62χρονη ανέλαβε να φέρει το αυτοκίνητο πιο κοντά στο χώρο, το οποίο ήταν σταθμευμένο πιο μακριά, ώστε να μην περπατήσουν πολύ, μιας και το ένα μέλος της παρέας αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

«Αιμόφυρτη, ημίγυμνη, σε κωματώδη κατάσταση»

Η αδικαιολόγητη αργοπορία της έκανε την παρέα της να ανησυχήσει και λίγα λεπτά αργότερα, όταν την αναζήτησαν, την βρήκαν αιμόφυρτη στο δρόμο και ημίγυμνη από τη μέση σε κάτω, σε κωματώδη κατάσταση, κοντά στο αυτοκίνητό της.

Αμέσως, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ που μετέφερε τη γυναίκα στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, ενώ στο σημείο έφτασαν, από την πρώτη στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αρκαδία.

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το περιστατικό συνέβη εντός των ορίων της Ηλείας, (όπου βρισκόταν σταθμευμένο το όχημα), επιλήφθηκαν οι Αστυνομικές Αρχές του νομού.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, Κώστας Δίπλας και συνεργάτες τους από το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, από τον Α.Σ. Λαμπείας, καθώς και από το Α.Τ. Κλειτορίας, σε εκτεταμένη έρευνα που έκαναν στο σημείο, βρήκαν αντικείμενα που τους οδήγησαν στο δράστη, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στο χώρο του πανηγυριού. Ο ίδιος δεν αντιστάθηκε στις Αρχές και, μάλιστα, αμέσως ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη, οδηγούμενος στο κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας.

Τι τον πρόδωσε…

Ο 43χρονος αγρότης από το Περδικονέρι της Αρκαδίας είναι πρόσωπο που, όπως διαπίστωσαν στην πορεία οι Αρχές, έχει πλούσιο ποινικό βιογραφικό και, μάλιστα, σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλώνει παρουσία στο Α.Τ. της περιοχής.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, η γυναίκα φέρεται να έκανε παρατήρηση στον 43χρονο για προσβολή της δημόσιας αιδούς και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την κακοποίησή της.

Η μανία του 43χρονου - που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης - ήταν τέτοια που η 62χρονη, αν και προσπάθησε να αντισταθεί, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια του. Στο σημείο, βρέθηκαν σκισμένο το εσώρουχο της γυναίκας, αλλά και κομμάτι από τα ρούχα του φερόμενου ως δράση, το οποίο φαίνεται πως οδήγησε τους αστυνομικούς στην άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και στη σύλληψή του.

Σήμερα το πρωί, ο 43χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτραπέζιο η παλιά πόλη της Ξάνθης


Το 2ο Τζαμπορέττο Ενωμοταρχών της Εφορείας Περιοχής Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε στο Προσκοπικό Κέντρο «ΓΕΡΑΚΑΣ» στο 8ο χλμ Ξάνθης –Σταυρούπολης.

Ενενήντα στελέχη και ενήλικοι βαθμοφόροι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μονοπάτια της ορεινής Ξάνθης, να ζήσουν στιγμές γεμάτες δράση στον ποταμό Νέστο, να ζήσουν στιγμές μοναδικές με αλεξίπτωτο πλαγίας, να εκκλησιασθούν στο Μητροπολιτικό Ναό της Ξάνθης και να γνωρίσουν την παλιά πόλη της Ξάνθης, παίζοντας ένα πρωτότυπο παιχνίδι Monopoly μέσα σε αυτήν και φεύγοντας να δώσουν ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων που μίλησε με λόγια πατρικά και αγάπης στα παιδιά, ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κ.Κεφαλάς, ο Έφορος Περιοχής Α.Μ.Θ. κ. Καβούκης και όλοι οι κατά τόπους Περιφερειακοί Έφοροι της Α.Μ.Θ.

Δείτε φωτογραφίες:














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αναίσθητος οδηγός


Ο συγκεκριμένος οδηγός πάρκαρε το πολυτελές αυτοκίνητό του σε θέση στάθμευσης ΑμεΑ γιατί είχε.. ίσκιο. Και φυσικά δεν είναι το μόνο κακό παράδειγμα. Αν όμως ο ίδιος ή κάποιος δικός του είχε κινητικά προβλήματα και αναζητούσε θέση πάρκινγκ θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο; Ιδού πότε είναι απαραίτητη η τροχαία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τελικό στάδιο η λίστα των 12.500 «διαθεσίμων»


«Καυτό» αναμένεται το επικείμενο ραντεβού των εκπροσώπων της τρόικας με την κυβέρνηση στις 22 του μηνός, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό «όπλο» για την ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της διαδικασίας της διαθεσιμότητας και επισημαίνουν ότι «όλα θα είναι έτοιμα» στον έλεγχο της τρόικας. «Ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων έχει συμπληρωθεί και ο κατάλογος με τα ονόματα θα δοθεί εντός της προθεσμίας, ενδεχομένως με μια απόκλιση λίγων ημερών», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο μέρος των «διαθέσιμων» θα απορροφηθεί μέσω της κινητικότητας σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Πέραν των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα αναμένεται να αποτελέσουν η προέλευση των επιπλέον 12.500 «διαθέσιμων» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οι περίπου 2.000 απολύσεις που υπολείπονται από τις συνολικά 4.000 της μνημονιακής δέσμευσης αλλά και το εάν σε αυτές (σ.σ. συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του 2014) θα συνυπολογιστεί ο αριθμός των συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε δήμους βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών και αναμένεται με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών να τεθούν, στην πλειοψηφία τους, εκτός Δημοσίου.

Το θέμα των συμβασιούχων είχε τεθεί επί τάπητος και στον προηγούμενο έλεγχο της τρόικας, ωστόσο είχε απορριφθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο θέμα της διαθεσιμότητας. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου και η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη βασιζόμενη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.

Ως προς τους επιπλέον 12.500 «διαθέσιμους» που θα πρέπει να εξευρεθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να προέλθουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και από τους δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να ζητήσει μικρή παράταση, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του 2014, προκειμένου να συμπληρώσει τον αριθμό.

Ως προς τον αριθμό των 2.000 απολύσεων που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, στην πλειονότητά τους αναμένεται να προέλθουν από επίορκους, «κοπανατζήδες» και όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά. Ήδη, τους τελευταίους μήνες η εκδίκαση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων έχει επιταχυνθεί, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο αριθμός των απολύσεων εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί από όσους δεν απορροφηθούν διά της κινητικότητας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης ενός ή περισσότερων μεγάλων δημοσίων οργανισμών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κάνετε οικονομία 40% στο σουπερμάρκετ


Εξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 40% μπορεί να πετύχει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό κάνοντας έξυπνα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Το ΙΕΛΚΑ πήρε τιμές για 25 βασικά αγαθά ενός νοικοκυριού και συνέκρινε το εύρος για κάθε ένα από αυτά. Βρήκε λοιπό μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χαμηλότερη με την υψηλότερη κι έτσι ανάλογα με την "ψαλίδα" ο καταναλωτής μπορεί να κερδίσει από 23,9% έως 57,56%.

Για παράδειγμα η τιμή της συσκευασμένης φέτας (400 γρ) κυμαίνεται από 4,11 έως 5,40 ευρώ, στα φασολάκια κατεψυγμένα (ένα κιλό) από 1,51 έως 3,56 ευρώ, στο γάλα (ενός λίτρου) από 0,92 έως 1,60 ευρώ κ.ο.κ.

Σύμφνωα με το ΙΕΛΚΑ, το 80% των καταναλωτών θεωρεί ότι στο σουπερ μάρκετ έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα (διαφορετικές μάρκες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, διαφορετικές ποικιλίες προϊόντων, διαφορετικές τιμές, διαφορετικές συσκευασίες, διαφορετικές χώρες κλπ).

Ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες 40% αν:

Συγκρίνει τις τιμές ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα στο ράφι (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
Επιλέξει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (το 63% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
Επιλέξει εκπτωτικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες (το 83% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).
Επισκεφτεί περισσότερα από ένα καταστήματα (το 80% των καταναλωτών το κάνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από aids ο πρωταγωνιστής του «Ρόκι»


Σε ηλικία μόλις 44 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Τόμι Μόρισον, ο οποίος στο Rocky Balboa V ενσάρκωνε τον μποξέρ Tommy 'Machine' Gunn, μετά από χρόνια πάλη με τον ιο του AIDS.

Εξαιρετικός μποξέρ, ο Τόμι Μόρισον έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν πρωταγωνίστησε στο Rocky Balboa V στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε. Το 1995 κατά τη διάρκεια εξέτασης αίματος για αγώνα βγήκε θετικός για τον ιο του AIDS.

Αρχικά ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε το μποξ, ενώ δεν έλειπαν και τα μπλεξίματα με το νόμο, αφού ήδη το 1993, ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για την επίθεση σε έναν φοιτητή πανεπιστημίου, ενώ στα επόμενα χρόνια είχε κατηγορηθεί για οπλοκατοχή και βίαια επεισόδια.

Ο Μόρισον τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2000 , και άλλο ένα έτος προστέθηκε στον καταδίκη του το 2002 για παραβίαση της αναστολής του.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος , δήλωσε ότι τα τεστ για τον HIV ήταν στην πραγματικότητα ψευδώς θετικά , και ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του . Πέρασε ιατρικές εξετάσεις στην Αριζόνα και επέστρεψε στο ρινγκ όπου αγωνίστηκε δύο φορές στην καριέρα του , κερδίζοντας μία φορά στη Δυτική Βιρτζίνια και για μία τελευταία φορά στο Μεξικό.




Διαβάστε περισσότερα...

Στο Χονγκ Κονγκ το καλύτερο σύστημα Υγείας


Το σύστημα Υγείας του Χονγκ Κονγκ είναι το καλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg , ενώ στην ίδια λίστα η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση ανάμεσα σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε με τρία κριτήρια: το προσδόκιμο ζωής, την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας σε απόλυτους αριθμούς.

Το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 83 χρόνια, την κατά κεφαλήν δαπάνη να ανέρχεται στο 3,8% του ΑΕΠ και τη δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς στα 1409 δολάρια κατ' άτομο. Ακολουθούν τα συστήματα Υγείας της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας.

Στην τέταρτη θέση τοποθετείται το σύστημα υγείας του Ισραήλ, ενώ στη δεκάδα εντάσσονται και η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση με το προσδόκιμο ζωής να είναι στα 80,7 χρόνια, η κατά κεφαλήν δαπάνη στο 13% του ΑΕΠ και στα 2.864 δολάρια σε απόλυτους αριθμούς. Την ίδια θέση κατέχει και η Γερμανία, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιος, το ποσοστό των δαπανών υγείας στο 11,7% του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν κόστος σε απόλυτους αριθμούς στα 4.875 δολάρια.

Ουραγός, στη 46η θέση, βρέθηκαν οι ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για την καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθλαψης ψηφίστηκε μόλις κατά την προεδρία Ομπάμα και αυτή εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές εργοδοτών και πολιτών.

Οι 48 χώρες, που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Bloomberg, επιλέχθηκαν με κριτήρια να έχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους πληθυσμό, να έχουν προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τουλάχιστον τα 70 χρόνια και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να είναι τουλάχιστον 5.000 δολάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» η Άννα Χρυσάφη


Πλήρης ημερών, στα 92 της χρόνια, έσβησε μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, η Άννα Χρυσάφη, ενώ η κηδεία της έγινε χθες Δευτέρα, στα Καλύβια Αττικής.

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και μουσική οικογένεια, το "άστρο" της ξεκίνησε να λάμπει όταν το 1949 τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη «Πεταλάκια».

Ήταν η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία, στον «Πύργο των Ιπποτών» του 1952, με το «Μια γυναίκα, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες» του Γιώργου Μητσάκη, ενώ είχε συνεργαστεί με το σπουδαίο Μάνο Χατζιδάκι στη μεγάλη επιτυχία «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει», που ακούστηκε στην ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Μεγάλες της επιτυχίες ήταν τα: «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη, «Το παρελθόν θυμήθηκα» του Στράτου Καμενίδη, «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά» και «Ανάθεμά σε θάλασσα» (ντουέτο με τη Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, «Μες στης Πόλης το χαμάμ» του Ανέστου Δελιά, «Πολλά ν' ακούς λίγα να λες» του Απόστολου Καλδάρα και κυρίως τα «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Όπου Γιώργος και μάλαμα» και «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Μητσάκη. Μεγάλες της στιγμές «Το κορίτσι απόψε θέλει» του Γιάννη Τατασόπουλου και με τον Πάνο Γαβαλά - και μαζί τη Σωτηρία Μπέλλου - το θρυλικό «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» του Σταύρου Τζουανάκου.

Η ερμηνεύτρια των 400 τραγουδιών έβαλε στον χάρτη της διασκέδασης, κέντρα όπως τα Φαληρικόν και Λουζιτάνια, αλλά και τη συγγένεια των λαϊκών ερμηνευτών με τα πανηγύρια και τις πρώτες περιοδείες στην Αμερική - δίπλα στον μεγάλο μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου «Μπέμπη».

]






Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών


Παρατείνεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών Συνταξιούχων Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, με χώρα γέννησης την Ελλάδα, που ήταν υπόχρεοι να απογραφούν, προκειμένου να συνεχισθεί η καταβολή των συντάξεών τους.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ αναφέρει, ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία, επειδή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση αυτή και προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση σε συνταξιούχους που για λόγους αντικειμενικής δυσκολίας δεν υπέβαλαν σχετικά δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται συνολικά 29.589 ανασφάλιστοι υπερήλικες, από τους οποίους 8.324 δεν έχουν εμφανισθεί.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει πάντως, ότι για όσους δεν εμφανισθούν έως τη λήξη της προθεσμίας η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί από την 1η Νοεμβρίου του 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις του ΕΟΠΥΥ για το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης


Διευκρινίσεις για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα για Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher), έδωσε σήμερα ο ΕΟΠΥΥ. Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων είναι η ασφαλιστική ικανότητα και το εισόδημα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να απευθύνονται στους παρακάτω παρόχους υπηρεσιών υγείας:

- Ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, με πρόσβαση στις εφαρμογές «ηλεκτρονική παραπομπή» της ΗΔΙΚΑ και «e-dapy» του ΕΟΠΥΥ.

- Διαγνωστικά εργαστήρια (κέντρα), πολυιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

- Μονάδες και υπηρεσίες όπου ασκείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπως δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικοί ιατροί κλπ.

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι εξαιρούνται του προγράμματος τα απογευματινά ιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος δεν κλείνονται ραντεβού για επισκέψεις ή διαγνωστικές εξετάσεις από τα πενταψήφια νούμερα».

Στόχος του προγράμματος είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης.

Μέσω του προγράμματος εκδίδεται ένα εισιτήριο (health voucher) που παρέχει δυνατότητα- δικαίωμα πρόσβασης σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλινική αξιολόγηση ιατρού και διαγνωστικές εξετάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενστάσεις των φορέων στο ν/σ για το νέο Λύκειο


Με όλους τους αρμόδιους φορείς να επικρίνουν, κατά βάση τον χρόνο κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο και να ζητούν είτε την απόσυρσή του, είτε αλλαγές και τροποποιήσεις, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει βαθιά αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και είναι με υλικά παλαιότερων αποτυχημένων πειραμάτων, ενώ έμφαση έδωσε και στο θέμα των μετατάξεων, κάνοντας λόγο για λογική «τακτοποίησης ημετέρων».

«Διαλύεται και διασπάται η τεχνολογική εκπαίδευση, ιδιωτικοποιείται η δημόσια εκπαίδευση, απουσιάζει η δωρεάν παιδεία και δημιουργείται ένα κουτσουρεμένο λύκειο. Με αυτό το νομοσχέδιο το εκπαιδευτικό σύστημα γυρίζει πίσω τουλάχιστον τρεις δεκαετίες», υπογράμμισε ο κ. Κοτσιφάκης. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι δυνατό να συζητά αλλαγές στην εκπαίδευση λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, να απαιτεί να ψηφιστούν στις 10 Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν την αμέσως επόμενη μέρα. Ακόμα υπογράμμισε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους υπόλοιπους εξαθλιωμένους.

Έμφαση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνολικές ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών, σε ό,τι αφορά γενικά τις υπηρεσίες στην εκπαίδευση, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) Νίκος Παϊζης, τονίζοντας ότι φθάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ, ειδικότερα δε για φροντιστήρια, ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ.

«Όραμά μας είναι ένα λύκειο ενιαίο και ελκυστικό. Με το νομοσχέδιο αυτό η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση κατακερματίζεται», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Γιώργος Μουστάκας. Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν μπορεί την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου να εφαρμοστούν οι αλλαγές», για αυτό πρότεινε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να γίνει διαβούλευση και από του χρόνου να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς σημείωσε ότι «μόνιμο παράπονο των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ότι δεν καλούνται ποτέ να συμμετάσχουν στην προετοιμασία ενός νομοσχεδίου» ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων τα κολλέγια να έχουν και άδεια για τη δημιουργία κέντρων δια βίου μάθησης.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής Δημήτρης Αφουξενίδης έκανε λόγο για θετικά και αρνητικά του νομοσχεδίου. Θετικό και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε το άρθρο 28, σημειώνοντας ότι μπαίνει τάξη στην επαγγελματική κατεύθυνση, ενώ ζήτησε αλλαγές στο άρθρο 33 που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών ΙΕΚ ειδικής αγωγής.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών Αθήνας Βασίλης Τόγιας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και υποστηρίζοντας ότι «είναι βαθιά ταξικό, αντιδραστικό, λαιμητόμος για το μέλλον των παιδιών και των λαϊκών οικογενειών.

Την αναστολή εφαρμογής του νομοσχεδίου, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν έγινε καμία διαβούλευση, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου Στάθης Σταθόπουλος τονίζοντας την ανάγκη συναίνεσης που πρέπει να υπάρξει στις επιχειρούμενες αλλαγές. «Θα έχουμε ένα λύκειο εξεταστικό κέντρο. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα, αντίθετα ενισχύεται η παραπαιδεία και πρόσθεσε ότι «η λύση για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι το επαγγελματικό λύκειο και εκεί πρέπει να γίνει πολύ σημαντική η επένδυση».

Να οριστούν κριτήρια για τη συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγησης των γραπτών, αλλά και να προβλέπεται η συμμετοχή εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, και αυτών που προέρχονται οι μαθητές και αυτών που θα πάνε, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων Βασίλης Παπατσίμπας.

Παράλληλα πρότεινε να μην αποκλείονται από αυτήν τη διαδικασία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή αναπληρωματικών καθηγητών.

Αλλαγές ζήτησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Λυμβαίος, ο οποίος έκανε λόγο για διαχωρισμό μαθητών σε πατρικίους και πληβείους, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να προκύπτουν τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις.

Τέλος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Στάθης Καρπενησιώτης, επισήμανε μεταξύ άλλων τον σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει για τη λειτουργία των τμημάτων ειδικής αγωγής, καθώς η στελέχωσή τους γίνεται κυρίως με αναπληρωτές καθηγητές και από φέτος καταργείται αυτή η δυνατότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα... χωρίς "ληγμένα" στα ράφια


Στα χαρτιά φαίνεται ότι έμεινε το μέτρο που επιτρέπει την πώληση "ληγμένων" προϊόντων, αφού τα σούπερ μάρκετ απέφυγαν να τα βάλουν στα ράφια τους .

Όλοι οι ιδιοκτήτες εξηγούν ότι δεν πρόκειται να βάλουν αυτά προϊόντα στις επιχειρήσεις τους, αρχικά, για να μην χάσουν από το κύρος τους.

Δεύτερον για να μην χαλάσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με τους πελάτες τους, δηλαδή να μην διαχωρίζουν τους καταναλωτές σε πελάτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Και κατά τρίτον, γιατί φοβούνται ότι αυτά τα προϊόντα θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους που θα προσπαθήσουν να τα μεταπωλήσουν στην αγορά.

Δείτε το βίντεο από τον ΑLPHA





Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται 950.000 «καυτά» εκκαθαριστικά


Τέλος χρόνου σήμανε τη Δευτέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 κι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινά αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση περίπου 950.000 φορολογικών δηλώσεων οι οποίες εκκρεμούν είτε γιατί υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε γιατί έπρεπε να ελεγχθούν από τις εφορίες.

Η εκκαθάριση πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η αποστολή του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ώστε το αργότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους τα 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 ότι θα εισπραχθούν από την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013.

Παρά την προσπάθεια της ΓΓΠΣ να καλύψει τις καθυστερήσεις που η ίδια προκάλεσε στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις ή εφάπαξ, καθώς η βεβαίωση των φόρων έγινε με καθυστέρηση.

Στις δηλώσεις που εκκρεμούν πλέον προς εκκαθάριση περιλαμβάνονται:

-Περίπου 400.000 οι οποίες είχαν υποβληθεί το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου από μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια), αλλά δεν είχαν εκκαθαριστεί.

Αιτία οι αναντιστοιχίες που διαπιστώθηκαν κατά τον αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο που έκανε το σύστημα ΤΑΧISnet ανάμεσα στα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων τα οποία είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Οι υπόλοιπες δηλώσεις (περίπου 550.000) που επίσης εκκρεμούν υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά

Από τους 950.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά τους εντός των προσεχών ημερών, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή περίπου 475.000, θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου. Περίπου 170.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Οι 475.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν χρεωστικά σημειώματα εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους, είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα, όσοι θα καλούνται να καταβάλουν ποσά μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να τα εξοφλήσουν υποχρεωτικά εφάπαξ, ενώ όσοι θα διαπιστώσουν ότι οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 300 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε δύο δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας άλλων 950.000 δηλώσεων μέσα στην εβδομάδα, οι εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φθάσουν στα 5,25 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις κι έχουν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά, από τα οποία τα 2,2 εκατ. είναι χρεωστικά και τα υπόλοιπα μηδενικά και πιστωτικά. Από τους 2,2 εκατ. φορολογούμενους που έχουν ήδη παραλάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά, υπολογίζεται ότι οι 300.000 καλούνται να εξοφλήσουν τους φόρους είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις, καθώς οι δηλώσεις τους εκκαθαρίστηκαν από τις 14 Αυγούστου και μετά.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, η οποία έληξε στις 30 Αυγούστου, δόθηκε, όμως, παράταση καθώς πολλοί δεν είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί και όχι μόνο τη δόση δικαιούνται έκπτωση 1,5% επί του πρόσθετου φόρου.

Ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πριν 30 χρόνια «έφυγε» η Έλλη Λαμπέτη


Η Έλλη Λαμπέτη υπήρξε κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1926 στα Βίλια Αττικής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Λούκος, ιδιοκτήτης ταβέρνας, και μητέρα της η Αναστασία Σταμάτη.

Ο παππούς της, γνωστός ως Καπετάν-Σταμάτης, είχε πολεμήσει στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, κατά την επανάσταση του 1821.

Το 1928 η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Έλλη έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά απορρίφθηκε. Ωστόσο, το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από τη Μαρίκα Κοτοπούλη, που την πήρε κοντά της και σύντομα έγινε η αγαπημένη της μαθήτρια.

Μάλιστα, της είχε τόση εμπιστοσύνη, ώστε της επέτρεψε να διαβάσει ακόμη και τις ερωτικές επιστολές που είχε λάβει από τον Ίωνα Δραγούμη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκείνη τη χρονιά απέκτησε και το νέο της επώνυμο, το οποίο το επέλεξε από το βιβλίο «Αστραπόγιανος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Πολύ σύντομα, το 1942, έκανε την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση, στο έργο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» του Χάουπτμαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε ως ηθοποιός εξαιρετικής εσωτερικότητας, με τον «Γυάλινο Κόσμο» στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Την ίδια χρονιά έκανε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι».

Από το 1948 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Κώστα Μουσούρη, τον μεγάλο αντίπαλο του Κουν. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον πρώτο μεγάλο της έρωτα.

Το 1950 παντρεύτηκε με τον Μάριο Πλωρίτη. Ο γάμος τους, όμως, δεν άντεξε για πολύ. Χώρισαν τρία χρόνια αργότερα, όταν η Έλλη γνώρισε τον Δημήτρη Χορν. Μαζί έγραψαν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκρότησαν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι», «Το παιχνίδι της Μοναξιάς», κ.α.

Στη μεγάλη οθόνη, υπήρξαν συμπρωταγωνιστές στην «Κάλπικη Λίρα» (1956) του Γιώργου Τζαβέλα. Άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη, αυτής της περιόδου, είναι το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956) και «Το τελευταίο ψέμα» (1957) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Παρότι η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν υπήρξαν αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στο σανίδι, η σχέση τους έφτασε στο τέλος της το 1959. Δήλωσαν ότι θα ξανασυνεργαστούν σύντομα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Έως τότε η Έλλη είχε χάσει τη μητέρα της, τρία αδέρφια κι ένα μωρό που θα αποκτούσε με τον Χορν. Η μόνη αχτίδα σ' αυτά τα τραγικά χρόνια ήταν η γνωριμία της με τον Αμερικανό συγγραφέα Γουέικμαν, ο οποίος υπήρξε ο επόμενος σύζυγός της έως το 1976.

Η δεκαετία του '70 ήταν εξίσου σκληρή για την Έλλη Λαμπέτη. Εξαιτίας της λαχτάρας της για την απόκτηση ενός παιδιού, ενεπλάκη σε μία δικαστική περιπέτεια, που κράτησε τέσσερα χρόνια. Οι φυσικοί γονείς της μικρής Ελίζας, που είχε υιοθετήσει, διεκδίκησαν και πήραν την κηδεμονία του παιδιού το 1974.

Τα επόμενα χρόνια ήταν μία μάχη με την επάρατο νόσο, από την οποία είχε προσβληθεί από το 1967. Δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να παίζει στο θέατρο, αποσπώντας εντυπωσιακές κριτικές.

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1981, στο έργο «Σάρα - Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», όπου έπαιξε θαυμαστά το ρόλο της κωφάλαλης Σάρας. Λίγο αργότερα, η υγεία της επιδεινώθηκε. Έχασε τη φωνή της και τελικά άφησε την τελευταίας της πνοή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983, στο αμερικάνικο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Η ζωή της γράφτηκε σε βιβλίο από τον καλό της φίλο Φρέντυ Γερμανό κι έγινε μπεστ σέλερ, 13 χρόνια μετά το θάνατό της.


Πριν 30 χρόνια «έφυγε» η Έλλη Λαμπέτη


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...