Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Τειρεσίας» για το ασφαλιστικό σύστημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H δημιουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση και καταγραφή της καταβολής των εισφορών κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ, για περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και των δήμων θα τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στη σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑ Αναστάσιος Παπανικολάου και κ. Αθανάσιος Αθανασίου αντίστοιχα, ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) Παύλος Παππάς, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης Άρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Ευφροσύνη Κουσκουνά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισάγεται ένας νέου τύπου «Τειρεσίας» για το ασφαλιστικό σύστημα που θα κατατάσσει σε λευκή ή μαύρη λίστα τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν καταβάλλουν ή όχι τις εισφορές των εργαζομένων τους, όχι μόνο για κύρια σύνταξη, αλλά για την επικουρική και το εφάπαξ.

Πάντως, τόσο το εφάπαξ όσο και οι επικουρικές συντάξεις βάσει και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές, αναμένεται να μπουν και πάλι στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2014 οι περικοπές στα ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα γίνονται αυτόματα, με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τη νομοθετημένη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος».

Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών -και εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας- το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, η οποία θα προωθήσει τον σχεδιασμό για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την πλήρη ενιαιοποίηση των ταμείων όχι μόνο σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο όρων ασφάλισης και παροχών με αναμενόμενες επιπτώσεις για τις συντάξεις...

Στο στόχαστρο της επιτροπής θα μπουν κυρίως τα ταμεία κύριας ασφάλισης που εξακολουθούν να έχουν καλύτερες παροχές, ενώ εμφανίζουν ελλείμματα συμπαρασύροντας προς τα κάτω συντάξεις και εισφορές.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.