Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου


Έχουν καταγραφεί 385 αιτήματα μέσα σε 10 ημέρες.

Η νέα Υπηρεσία Ασύλου άρχισε επίσημα τη λειτουργία της στις 7 Ιουνίου 2013. Από τότε, μέσα σε διάστημα 10 ημερών έχουν καταγραφεί από το Περιφερειακό Γραφείο Αττικής συνολικά 385 αιτήματα ασύλου. Επίσης, από τις 17 Ιουνίου 2013 που ξεκίνησαν και οι πρώτες συνεντεύξεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε πέντε μέρες 57 συνεντεύξεις.

Από τα 385 άτομα που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Υπηρεσία μέχρι τώρα, 261 ήταν άντρες και 124 ήταν γυναίκες, ενώ 14 άτομα ήταν ασυνόδευτα ανήλικα, ανάμεσα στα οποία και δύο βρέφη. Οι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από 37 διαφορετικές χώρες, με κύριες χώρες καταγωγής το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Συρία, τη Γεωργία, την Αιθιοπία, την Αλβανία, το Ιράν, την Ερυθραία και το Σουδάν.

Η Υπηρεσία Ασύλου ιδρύθηκε με το νόμο 3907/2011, υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αποτελεί την πρώτη αυτόνομη δομή της χώρας που ασχολείται με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία, που εδρεύει στην Αθήνα, και Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στις περιφέρειες της Ελλάδας, που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία.

Η νέα Υπηρεσία Ασύλου αναλαμβάνει μόνο την εξέταση των νέων αιτημάτων ασύλου που κατατίθενται στην Υπηρεσία από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της και εφεξής. Οι προγενέστερες αιτήσεις παραμένουν στη δικαιοδοσία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκε το ν/σ κατά της φοροδιαφυγής


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία της ΕΕ για τη λήψη μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Με αυτό, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ανταλλαγής και χρήσης πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και να ενισχυθεί το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Εισάγονται διατάξεις, που αφορούν την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στην ελληνική οικονομία, που θα εγγυώνται ασφάλεια, εμπιστοσύνη και διαφάνεια, ενώ πλέον δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους.

Αναμορφώνεται επίσης το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και περιέχονται στο νομοσχέδιο μια σειρά διατάξεις που αφορούν τη θεσμοθέτηση του μητρώου των τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η διάταξη βάζει τέλος στις καθυστερήσεις και στα εμπόδια στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, επιτρέποντας τη διασύνδεση των φορολογικών υπηρεσιών με τις τράπεζες. Προβλέπεται άμεση ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των δημοσίων αρχών και της αυτοματοποιημένης πρόσβασής τους σε αυτό.

Επίσης, αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο για τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους, βελτιώνονται οι διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του Δημοσίου, ώστε να επιβάλει κατασχέσεις χρηματικών καταθέσεων στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, διασφαλίζοντας συγχρόνως την ασφαλή διακίνηση των σχετικών δεδομένων.

Ακόμη υπάρχουν ρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Εξάλλου, συμπληρώνονται διατάξεις χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας και προσαρμόζονται οι διατάξεις αναφορικά με τις πραγματικές συνθήκες υλοποίησης των προβλέψεων για το ενιαίο σύστημα πληρωμών.

Όσον αφορά στις κρατικές ενισχύσεις, οι διατάξεις αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας στις περιπτώσεις ανάκλησης για προβληματικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας στο θέμα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για το ακαταδίωκτο της γνώμης μελών του ΝΣΚ, ο κ. Στουρνάρας διερωτήθηκε τι ισχυρίζονται όσοι διαφωνούν: «Ότι πρέπει το κάθε μέλος του ΝΣΚ να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για τη γνώμη του και μόνο; Ότι η επιστημονική άποψη πρέπει να διαμορφώνεται με τη δαμόκλειο σπάθη μίας δίωξης που επικρέμεται;».

Εξάλλου, τη διαφωνία τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και η ΔΗΜΑΡ) με τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το επίδομα τέκνων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους θα δίνεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ μέχρι τώρα δίνονταν βάσει του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος. Για τη συγκεκριμένη διάταξη, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας, επικαλούμενη σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους νόμους για τους πολύτεκνους. Σύμφωνα με το ΣτΕ «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδος».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε άρθρα του νομοσχεδίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικό: Πιάστηκαν στα χέρια για τα αποφάγια στα σκουπίδια


Αναγνώστης του enikos.gr μεταφέρει μια συγκλονιστική ιστορία που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, όταν δύο άντρες πιάστηκαν στα χέρια, για τα αποφάγια στον κάδο των απορριμάτων έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ.

Ένας από τους δύο "πρωταγωνιστές" είναι πατέρας και στην αναζήτηση τροφής είχε μαζί του, τα δύο ανήλικα παιδιά του. "Ήθελα κάπου να το πω", μας είπε η αναγνώστριά μας, που παρακολούθησε από κοντά το περιστατικό.

Ο καυγάς για τα... αποφάγια

"Ήμουν τυχαία σε σούπερ μάρκετ, γνωστής αλυσίδας, στην Καισαριανή. Έξω απο το σούπερ μάρκετ υπάρχουν δύο μεγάλοι κάδοι. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε πολύς κόσμος.

Ήταν ένας κύριος, με δύο παιδάκια και ένα καρότσι λαϊκής, το οποίο ήταν άδειο. Από τον ένα κάδο έπαιρνε μαρούλι και μια ντομάτα και τα πήγαινε στο καρότσι.

Στον άλλο κάδο, οι εργαζόμενοι πετούν τα κομμάτια από τα τυριά και τα αλλαντικά. Μόλις, εμφανίστηκε η εργαζόμενη για να πετάξει σε αυτόν το κάδο, ό,τι είχε περισσέψει, πήγε ο άντρας για να μαζέψει λίγο σαλάμι και λίγο τυρί.

Αμέσως, πετάχτηκε ένας άλλος άντρας από απέναντι και άρχισε να τον χτυπάει. Του έσπασε τα δόντια, φωνάζοντας: "Και εγώ που περιμένω τόση ώρα, τι είμαι; Περιμένω μιάμιση ώρα για να πάρω τα τυριά και έρχεσαι εσύ για να το παίξεις έξυπνος".

"Του έσπασε τα δόντια"

"Τον έριξε κάτω και τον χτυπούσε. Το πρόσωπό του πρήστηκε, έτρεχαν αίματα, και του έσπασε τα δόντια. Τα δύο παιδιά ούρλιαζαν.

Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος, απλά κοιτούσε, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Μια κυρία, όμως, πήρε τα παιδάκια και τα πήγε προς την είσοδο του καταστήματος για να τα ηρεμήσει".

Η αναγνώστριά του enikos.gr συνεχίζει την περιγραφή της, ενώ δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή της.

"Είμαι 67 ετών και αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έπαθα σοκ.

Τελικά, ο υπεύθυνος του καταστήματος, πήρε μέσα τον άντρα με τα παιδιά και κάλεσε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, για να δουν ποια είναι η κατάσταση αυτής της οικογένειας.

Αποδείχθηκε, ότι ο άντρας αυτός έχει τέσσερα παιδιά και η σύζυγός του, είναι άρρωστη και καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο άντρας αναγκαζόταν να παίρνει και τα δύο παιδιά μαζί του στην αναζήτηση φαγητού.

Η ιστορία συγκίνησε τον υπεύθυνο και τους εργαζομένους του σούπερ μάρκετ, και αφού του γέμισαν το καρότσι, του έδωσαν ένα κουπόνι, έτσι ώστε για τις επόμενες εβδομάδες να μπορεί να ψωνίσει τα αναγκαία για τα παιδιά του".



Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Φιλαθλητικό στο... ΝΒΑ!


Άρθρο των New York Times για τον 18χρονο Γιάννη Αντετοκούμπο.

«Το νέο του διαβατήριο λέει πως είναι Έλληνας αλλά ο Γιάννης Αντετοκούμπο έζησε τη ζωή ενός μετανάστη που αγωνίζεται» γράφει η εφημερίδα «New York Times» σε άρθρο- αφιέρωμα στον 18χρονο μπασκετμπολίστα του Φιλαθλητικού που έχει τραβήξει την προσοχή των σκάουτερ του ΝΒΑ.

«Πουλούσε πράγματα στους δρόμους για να θρέψει τον εαυτό το και τα αδέλφια του. Όταν άλλες οικογένειες έμπαιναν στο πλοίο για διακοπές στα νησιά εκείνος άλλαζε σπίτι αναζητώντας το φθηνότερο νοίκι», συνεχίζει το άρθρο με τίτλο «Η πείνα για μια καλύτερη ζωή μπορεί να τον οδηγήσει στο ΝΒΑ».

Αλλά ο 18χρονος Γιάννης διαφέρει από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Εκείνος γεννήθηκε εδώ από Νιγηριανούς γονείς, μιλά άπταιστα ελληνικά, φοίτησε σε ελληνικό σχολείο και πρόσφατα έγινε Έλληνας πολίτης, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Ο Αντετοκούμπο παίζει και πολύ καλό μπάσκετ, σύμφωνα με τους σκάουτερ του ΝΒΑ. Οι αναλυτές των DraftExpress.com και HoopsWorld.com, προβλέπουν πως το όνομά του θα ακουστεί στον πρώτο γύρο των ντραφτ του ΝΒΑ αύριο.

«Από τη στιγμή που άρχισα το μπάσκετ, το όνειρό μου ήταν να γίνω μεγάλο αστέρι, να έχω μεγάλο μέλλον στο άθλημα», λέει ο 18χρονος. Ξεκίνησε στον Φιλαθλητικό στου Ζωγράφου πριν από έξι χρόνια αλλά η επόμενη σεζόν θα τον βρει στην Ισπανία, εκτός αν οι άνθρωποι του ΝΒΑ έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της Σαραγόσα στην Ισπανία έναντι 325.000 δολαρίων για τρία χρόνια.

Όπως κι άλλοι μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του Γιάννη έδιναν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης. Ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδελφός του Θανάσης πουλούσαν ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου για να τους βοηθήσουν, διακινδυνεύοντας τις θέσεις τους στο ρόστερ αφού έχαναν προπονήσεις.

«Κάποιες φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Κάποιες μέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε λεφτά για φαγητό»,
αφηγείται.
Από τον Φιλαθλητικό στο... ΝΒΑ!

Ο Φιλαθλητικός βοήθησε τη μητέρα του Αντετοκούμπο να βρει δουλειά και ο πρώην προπονητής Σπύρος Βελινιάτης έπεισε τα δύο αδέλφια να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο μπάσκετ.

«Έχεις μπροστά σου τον Μότσαρτ και δεν έχει φαγητό, τι του δίνεις; Έχεις δίλημμα», λέει ο Βελινιάτης. «Η απάντηση δεν είναι ένα βιολί, είναι ψωμί».

Όπου κι αν καταλήξει ο 18χρονος, οι γονείς του και τα αδέλφια του πιθανότατα θα πάνε μαζί του. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος που θα μπορεί να στηρίξει την οικογένειά του. «Του λέω, ‘σε παρακαλώ Γιάννη πήγαινε και θα έρθουμε κι εμείς αργότερα’. Εκείνος μου λέει ‘όχι, θα έρθετε μαζί μου’. Θέλει να φροντίσει την οικογένειά του και να μας έχει στο πλευρό του», αφηγείται στην εφημερίδα η μητέρα του.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοπρασίες για τη μίσθωση δημόσιας γης 200 στρεμμάτων στην Ξάνθη


Στόχος η πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Δημόσια γη συνολικού εμβαδού 197.252 τ.μ. πρόκειται να παραχωρηθεί σε ενδιαφερομένους έναντι ενοικίου μέσω ανοιχτών δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, προκηρύσσεται ανοιχτή δημοπρασία για την παραχώρηση ακινήτων συνολικού εμβαδού 167.254 τ.μ. του Αγροκτήματος Γενισέας Νομού Ξάνθης. Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για γεωργική χρήση και η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 9 έτη, με δυνατότητα παράτασης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η δεύτερη απόφαση αφορά στην προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για την παραχώρηση ακινήτου εμβαδού 29.998 τ.μ. του Αγροκτήματος Διομήδειας του Νομού Ξάνθης. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις της «εκτός σχεδίου δόμησης» πλην της βιομηχανίας υψηλής όχλησης. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 έτη με δυνατότητα παράτασης. Για τη συμμετοχή στη δημοπρασία του εν λόγω ακινήτου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχετικό νόμο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια Επιτροπή Δημοπρασίας οικονομοτεχνική μελέτη που να αφορά επένδυση ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δύο ανοιχτές δημοπρασίες, θα διεξαχθούν στις 25 Ιουλίου του 2013.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, η αξιοποίηση δημόσιας γης για την παραγωγή εθνικού πλούτου και την ενίσχυση της απασχόλησης στην περιφέρεια και η ανάπτυξη της υπαίθρου, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνολικά της κυβέρνησης. «Προσδίδει», τόνισε, «πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδυτικές δράσεις που αφορούν μακροχρόνια μίσθωση δημόσιας γης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, που θα δώσουν εισόδημα και απασχόληση στην περιφέρεια, ενισχύοντας παράλληλα και τις εξαγωγές μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανιτόπουλος: Εντός του Ιουνίου οι αλλαγές για το λύκειο


Ανάληψη καθηκόντων των νέων υφυπουργών Παιδείας
.
Εντός του Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων των νέων υφυπουργών Παιδείας, Κώστα Γκιουλέκα και Συμεών Κεδίκογλου.

Ο υπουργός μίλησε για τη σημασία της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική τομή» διότι «δεν νοείται εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο χωρίς αξιολόγηση. Αξιολόγηση δομών, διαδικασιών, στελεχών. Παράλληλα, η επαναφορά των πρότυπων σχολείων, με έναν τρόπο αξιοκρατικό, με έναν τρόπο που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να έχουν δημόσια πρότυπα σχολεία, είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός θεσμός».

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Αθηνά». «Κάναμε», είπε, «ένα μεγάλο βήμα για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με το σχέδιο «Αθηνά» και παράλληλα προσπαθήσαμε, μέσα στη δημοσιονομική κρίση, να πάρουμε μέτρα κοινωνικά, μέτρα τα οποία διευκολύνουν την ελληνική οικογένεια, τους Έλληνες πολίτες. Κατορθώσαμε και αυξήσαμε, σχεδόν διπλασιάσαμε, τους δικαιούχους σίτισης, δώσαμε τη δυνατότητα μεταγραφών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα οι ελληνικές οικογένειες, αυξήσαμε - κατά το δυνατόν - τη στέγαση φοιτητών, προσπαθήσαμε με άλλα λόγια να πάρουμε και κοινωνικά μέτρα, παρά την έντονη δημοσιονομική κρίση».

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση για την επανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού. «Είναι μία σωστή απόφαση και σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και σε επίπεδο ουσίας, γιατί ο πολιτισμός είναι συνδεδεμένος με την ιστορική διαδρομή αυτού του έθνους» σημείωσε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ευχαρίστησε τον απερχόμενο υφυπουργό, Θ. Παπαθεοδώρου, και έκανε λόγο «για άριστη συνεργασία» και δημιουργική διαδρομή, ενώ καλωσόρισε τους νέους υφυπουργούς.

Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, την προσφορά των εκπαιδευτικών. «Το μέλλον αυτού του υπουργείου είναι οι άνθρωποί του. Συνεργάστηκα με την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί θεωρούσα πως ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο παραδοσιακός δημόσιος υπάλληλος. Ο εκπαιδευτικός είναι αυτός ο οποίος προσφέρει, και προσφέρει σε μια ειδική αποστολή, που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί. Αυτόν τον εκπαιδευτικό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δει αλλαγή στη ζωή του, έχει δει δυσμενείς συνθήκες, αυτόν τον εκπαιδευτικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε με επιλογές του, τις συνδικαλιστικές, θα πρέπει να σεβαστούμε τον ρόλο του και να συνεργαστούμε μαζί του» υπογράμμισε. Ο απερχόμενος υφυπουργός ευχαρίστησε και εκείνος με τη σειρά του τον υπουργό Παιδείας για τη συνεργασία, καλωσόρισε τους δύο νέους υφυπουργούς και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για έναν λόγο. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό έργο, το οποίο παρήχθη όλο αυτό το διάστημα».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχει περάσει η εποχή των λόγων και ήρθε η εποχή των έργων. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε σκληρά, γιατί η ελληνική κοινωνία πραγματικά περνάει δύσκολες ώρες και έχουμε συναίσθηση των ευθυνών. Είναι εκεί, απέναντι, και είναι έτοιμη να μας κρίνει, και καλά κάνει. Είναι δύσπιστη και πρέπει εμείς με τον ρόλο μας να αποδείξουμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε γι αυτόν τον τόπο και να ξαναφέρουμε έστω μία αίσθηση αισιοδοξίας σε αυτήν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία». Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι αγαπά τον χώρο της εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι «υπέρτατη ιδεολογία αυτή τη στιγμή είναι η υπέρβαση της κρίσης για τη χώρα». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κομματικές και ιδεολογικές διαφορές λέγοντας: «Μπορεί να έχουμε κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως αυτή τη στιγμή τις παραμερίζουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία από διαφορετικά κόμματα σε αυτό, και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Αλλά ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον χώρο της εκπαίδευσης δεν χωράνε κομματικές γραμμές, δεν χωράνε αποχρώσεις. Όχι τώρα μόνο, που είναι ειδικές και έκτακτες οι συνθήκες, αλλά, πιστεύω, πάντα. Είναι ένας χώρος γόνιμος και δημιουργικός, που τα κόμματα θα πρέπει να μείνουνε απ' έξω».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Κ. Γκουλέκας, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κ. Αρβανιτόπουλο, εξέφρασε τη χαρά του που θα συνεργαστεί μαζί του και πρόσθεσε: «Σε αυτόν τον χώρο χωράει και το όραμα, χωράει και όνειρο, χωράει και η πίστη και η ελπίδα. Γιατί πάνω απ' όλα, όπως είπε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο συνάδελφός μου, είναι ένας χώρος που ό,τι κάνεις, το κάνεις για την αυριανή Ελλάδα. Χτίζεις το αύριο. Πολλές φορές λέμε και ξέρουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν στην καθημερινότητά μας. Ένα μεγάλο μέρος που θα μπορούσε κανείς να διορθώσει αυτά, είναι τούτο το υπουργείο και ο χώρος της εκπαίδευσης, ο χώρος της παιδείας. Με αυτήν τη βαθιά πίστη, λοιπόν, ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόκληση για να δουλέψουμε σκληρά, εγώ σας διαβεβαιώ ότι έτσι έρχομαι εδώ, ως συνεργάτης σας. Και όπως λέγαμε και με τον υπουργό, έχουμε αρκετά και δύσκολα πράγματα μπροστά μας. Να ξέρετε ότι, τουλάχιστον, ήρθαμε με την πεποίθηση ότι θα παλέψουμε δυνατά και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται οι υπολογιστές που αντιλαμβάνονται το ανθρώπινο συναίσθημα


Νέα δεδομένα στον τομέα της συναισθηματικής υπολογιστικής.

Αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Σήμερα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να «αντιληφθεί» το άγχος από την εφίδρωση του δέρματος, τη διάθεση από τον τρόπο που δακτυλογραφεί κανείς, τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου από τον τρόπο που κινείται μέσα σε έναν χώρο, ενώ υπάρχει ακόμη και φωτογραφική μηχανή που «αρνείται» να φωτογραφίσει, αν ο φωτογραφιζόμενος δεν χαμογελάσει!

Η συναισθηματική υπολογιστική, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που είτε αφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο είτε προκύπτει από αυτόν ή τον επηρεάζει σκόπιμα. Η συναισθηματική υπολογιστική αποτελεί αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του έργου «Σθένος», με εταίρους το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών υπολογιστών, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, χρησιμοποιώντας κυρίως συνθετική οπτικοακουστική πληροφορία.

«Απώτερος στόχος είναι να κάνουμε τους υπολογιστές πιο ανθρωποκεντρικούς, δηλαδή να καταλαβαίνουν το ανθρώπινο συναίσθημα είτε αυτό προέρχεται από τις εκδηλώσεις του βαδίσματός μας είτε προέρχεται από τις εκδηλώσεις του εγκεφάλου μας ή τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου μας και να λειτουργούν καταλλήλως. Τρεις διαφορετικές ομάδες στο έργο αυτό εστιάζουν σε αυτά τα τρία διαφορετικά πράγματα. Η συμβολή μας στο πρόγραμμα από την πλευρά του ΑΠΘ είναι η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος εκδηλώνει τα συναισθήματα. Προσπαθούμε να δούμε με ποιες μεθόδους μπορούμε να μελετήσουμε τον εγκέφαλο και να διαπιστώσουμε, αν αυτός έχει εκδηλώσεις συναισθημάτων, αν αυτά τα συναισθήματα παίζουν κάποιον άλλον ρόλο στην κατανόηση και τη νόηση» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, με αφορμή τη σημερινή ημερίδα ανάλυσης νευροεπιστημονικών δεδομένων, που διοργάνωσε η ερευνητική ομάδα του έργου «Σθένος» του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαμίδης, αυτά που πριν από 15 χρόνια φαίνονταν σαν επιστημονική φαντασία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και ευρέως.

«Πολλές εφαρμογές που νομίζαμε ότι πριν από 15 χρόνια είναι τρελές, σήμερα τις έχουμε στην πραγματικότητα, είτε με συσκευές που συνδέουν το χέρι μας με τον υπολογιστή και ανιχνεύουν μέσω της εφίδρωσης του δέρματος, αν είμαστε αγχωμένοι είτε μέσω της αντίδρασης μας - από το πώς δακτυλογραφούμε και τι είδους πράγματα γράφουμε στον υπολογιστή βλέπουμε να εμφανίζεται την οθόνη ένα ανθρωπάκι, που είτε χαμογελάει είτε είναι στεναχωρημένο, δείχνοντας έτσι τη συναισθηματική μας κατάσταση. Αυτό το οποίο βλέπουμε σε ευρείες εφαρμογές της καθημερινότητας είναι οι κάμερες που αν δεν ανιχνεύσουν χαμόγελο όταν πατάς το κουμπί, δεν βγαίνει η φωτογραφία» επισημαίνει ο κ. Μπαμίδης.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που μετέχει στο έργο «Σθένος» έχει ανακαλύψει κάποιες ανατομικές δομές του εγκεφάλου, που ευθύνονται για το ανθρώπινο συναίσθημα και οι οποίες δεν ήταν γνωστές τα προηγούμενα χρόνια.

«Ανακαλύψαμε ότι μια δομή, η παρεγκεφαλίδα, παίζει ρόλο και στην έκφραση των συναισθημάτων, ενώ μέχρι πρόσφατα όλοι θεωρούσαμε ότι παίζει ρόλο στην ισορροπία ή σε κάποια άλλης φύσεως θέματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουμε γιατί οι βλάβες στην παρεγκεφαλίδα μπορούν να οδηγήσουν και αλλού ή χάρη σε αυτή τη γνώση να προλάβουμε τη δημιουργία αυτών των βλαβών. Η άλλη ερευνητική ομάδα έχει ήδη προσπαθήσει να κατανοήσει, με κάμερες που τοποθετεί στην οροφή, ανίχνευση την κίνησης του ανθρώπου μέσα στο χώρο και άρα του βαδίσματος και να αντιληφθεί, αν είναι αγχωμένος ή αν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Δεν πρόκειται για ένα μόνιτορ που λειτουργεί ως 'μεγάλος αδελφός' διότι δεν λαμβάνονται φωτογραφίες του ανθρώπου, αλλά ανιχνεύεται τι ακριβώς κάνει ο σκελετός» προσθέτει ο κ. Μπαμίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερα χρυσά μετάλλια για την Ελληνική Άρση Βαρών


Στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας.

Δύο χρυσά μετάλλια, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό μεταλλίων στα τέσσερα, κατέκτησε σήμερα στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας η Ελληνική Άρση Βαρών.

Πρωταγωνιστής στην κατηγορία των 105 κιλών, ο 28χρονος Δαυίδ Καβελασβίλι που έφτασε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από σκληρή μονομαχία με τον Σύρο Ahed Jugheli. Ο Έλληνας πρωταθλητής σήκωσε 173 κιλά στην κίνηση του αρασέ και 215 κιλά στην κίνηση του ζετέ σε αντίθεσή με τον αντίπαλό του που έμεινε στα 172 και 212 κ. αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι στον θεσμό των Μεσογειακών Αγώνων μετάλλια απονέμονται μόνο στους τρεις πρώτους νικητές του αρασέ και του ζετέ και όχι στο σύνολο.

Στην ίδια κατηγορία 105 κιλών ο Στάθης Στρουμπής έχασε το χάλκινο μετάλλια στην κίνηση του ζετέ για μόλις 50 γραμμ. διαφορά σωματικού βάρους από τον Gaber Mohamed. Αμφότεροι και οι δύο σήκωσαν 203 κιλά.

Στην κατηγορία 85 κιλών ο 22χρονος Θόδωρος Ιακωβίδης κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια.
«Ήταν ένας πραγματικά δύσκολος αγώνας με έντονο συναγωνισμό κι αν εξαιρέσουμε την αποτυχία του Στρουμπή όλα κύλισαν υπέροχα για τα ελληνικά χρώματα και το άθλημά μας. Φυσικά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του Θόδωρου Ιακωβίδη και οι επιτυχίες αυτές συν το θαυμάσιο έμψυχο υλικό που υπάρχει μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον», λέει ο ομοσπονδιακός προπονητής Βαλέριος Λεωνίδης.

Τα αποτελέσματα στη κατηγορία 105 κιλών:

Αρασέ - Ζετέ
Δαυίδ Καβελασβίλι (Ελλάδα) 173 (1ος) – 215 (1ος)
Ahed Jugheli(Συρία) 172 (2ος) – 212 (2ος)
Walid Bidani (Αλγερία) 171 (3ος) – Ακυρώθηκε
Gaber Mohamed (Αίγυπτος) 169 (4ος) – 203 (3ος)

Στάθης Στρουμπής (Ελλάδα) 150 (7ος) – 215 (4ος)


Διαβάστε περισσότερα...

Παραλίγο τραγωδία στην παραλία της Αγίας Μαρίνας


Η οικογένεια του δίχρονου κοριτσιού είχε κατασκηνώσει στην παραλία της Αγίας Μαρίνας και το κοριτσάκι έπαιζε στην άκρη της θάλασσας.

Κάποια στιγμή οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι το κοριτσάκι ήταν πεσμένο μπρούμυτα μέσα στη θάλασσα, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.

Οι δικοί του το ανέσυραν και ουρλιάζοντας άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Ευτυχώς ένας από τους λουόμενους, που ήταν εκεί κοντά, γνώριζε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και με τεχνητές αναπνοές κατάφερε να επαναφέρει την τελευταία στιγμή το κοριτσάκι.

Στη συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται εκτός κίνδυνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει με την παρακράτηση του ΕΚΑΣ


Η παρακράτηση για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ των μηνών Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 δεν θα υπερβαίνει τα 80 ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ.

Η χορήγηση του ΕΚΑΣ για το 2013 ξεκίνησε στις 30/5/2013, με την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τους νέους δικαιούχους και την παρακράτηση των διαφορών του ΕΚΑΣ από την 1/1/2013, σε όσους λόγω εισοδηματικών αλλαγών είτε έπαυσαν να είναι δικαιούχοι είτε άλλαξαν κλίμακα.

Η διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει τέλος ότι στις περιπτώσεις που η διακοπή του επιδόματος οφείλεται σε ελλιπή μηχανογραφικά στοιχεία, θα διενεργηθεί ατομικός έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησής του από τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, το ΕΚΑΣ έτους 2013 θα χορηγηθεί κανονικά στους δικαιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση ρίχνει τους μαθητές στις "κακές συνήθειες"


Ένας στους έξι νέους, 15-19 ετών έχει δοκιμάσει μία ή περισσότερες φορές στη ζωή του παράνομες ουσίες, όπως κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη και LSD, ενώ τα περισσότερα Ελληνόπουλα "ανακαλύπτουν" το κάπνισμα και το αλκοόλ στα 14 τους, και αρχίζουν να ''πειραματίζονται'' με τα ναρκωτικά στα 15 τους. Διαχρονικά, από το 1984 μέχρι το 2011, παρατηρείται αυξητική τάση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές.

Το ποσοστό των μαθητών που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών έστω και μία φορά ήταν περίπου 6% το 1984 και 16,6% το 2011 λέει η υπεύθυνη για το επιστημονικό έργο του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Υγείας "Πυξίδα'' Μάρω Βασσάρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Τον περιέφεραν σε τρία νοσοκομεία για να βρει κρεβάτι στην εντατική


Ένας ασθενής, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, έγινε "μπαλάκι" μεταξύ δύο νοσοκομείων. Και ενώ από το ένα νοσοκομείο έλεγαν ότι πρέπει να νοσηλευτεί στην εντατική, στο άλλο νοσοκομείο νοσηλευόταν σε απλό θάλαμο.

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης καταγγέλλει την περιπέτεια που ζει ο θείος του, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί στην εντατική.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε από την Τήνο στη Μύκονο, έτσι ώστε να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε νοσοκομείο της Αθήνας με την προϋπόθεση να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Τον μεταφέρουν στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται σε έναν απλό θάλαμο, γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι στην εντατική. Μετά από πέντε ημέρες, τον μεταφέρουν στο Θριάσιο και νοσηλεύεται για δύο εβδομάδες στην εντατική. 

Μέχρι και χθες, όπου οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι τον στέλνουν ξανά στον Ευαγγελισμό, γιατί η μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριασίου κλείνει, για να γίνει απολύμανση.
Ο ασθενής, μεταφέρεται και πάλι στον Ευαγγελισμό, αλλά νοσηλεύεται και πάλι σε απλό θάλαμο, γιατί δεν υπάρχει θέση στην εντατική.

Όπως καταγγέλλει, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, τους ενημέρωσαν ότι και σε τέσσερις ημέρες από σήμερα, θα κλείσει και η εντατική του Ευαγγελισμού για να γίνει και εκεί απολύμανση.
Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον καταγγέλοντα, μας ενημέρωσε ότι ο θείος του, μεταφέρθηκε τελικά στην εντατική τις πρώτες πρωνές ώρες.
Ακούστε τι λέει στο enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για το επίδομα πολυτέκνων


Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, για την ρύθμιση θεμάτων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) και την αναμόρφωση του οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αυτό αφορά στο επίδομα τέκνων προς τους πολύτεκνους και τρίτεκνους και προβλέπει ότι θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Καθιστά δηλαδή αυστηρότερους του όρους και τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες από αυτό.

Σύμφωνα με την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο κοινός νομοθέτης δεσμεύεται από τον απαγορευτικό κανόνα που υπαγορεύει πως «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου». Στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνεται ότι «δεν είναι συνταγματικά ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος», αλλά και πως «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή».

Αίσθηση προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη για τους τρίτεκνους. Για εκείνους αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Αντιδρώντας, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την εν λόγω κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού


Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο δήμος Βέροιας.

Ογδόντα πολίτες, υπεύθυνοι μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα που βρίσκονται στο όριο ή σε κατάσταση φτώχειας και μακροχρόνια άνεργοι, άνω των 45 ετών, θα συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Βέροιας.

Το σχέδιο δράσης «Ημαθία 2012 - Απασχόληση τώρα», που ξεκινάει άμεσα, προβλέπει τη συμμετοχή ειδικών ομάδων του πληθυσμού στην παραγωγική διαδικασία, η οποία σήμερα είναι περιορισμένη, με συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινωνικού αποκλεισμού.

Σκοπός της παρέμβασης, στην οποία συμμετέχουν διάφοροι φορείς- μεταξύ των οποίων η Αναπτυξιακή Ημαθίας και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας- είναι η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να δημιουργηθούν και να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για ανέργους ειδικών κοινωνικά ομάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύνολο της παρέμβασης, το 60% των ωφελουμένων θα είναι γυναίκες, όπως επίσης το 50% άτομα από 18 έως 30 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο για υπολογισμό ΦΑΠ οι αντικειμενικές αξίες


Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αντικειμενικές αξίες που έδωσε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη φορολογία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας απάντηση σε σχετικά με δημοσιεύματα για την αξία οικοπέδων στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

«Σε σχέση με δημοσιεύματα για τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010, απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η αξία των οικοπέδων σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα αρχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης στην απόφαση.

Για παράδειγμα η τιμή οικοπέδου που αναγράφεται στο Δήμο Δάφνης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με την κατώτερη τιμή οικοπέδου του δήμου αυτού σύμφωνα με τους πίνακες των συναρμόδιων Δ.Ο.Υ. Η ίδια τιμή άλλωστε ίσχυε και για το 2010 για σκοπούς ΦΑΠ (ΠΟΛ 1160/2010).

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω τιμές εφαρμόζονται μόνο για τον προσδιορισμό της αξίας οικοπέδων φυσικών προσώπων κατά τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.), για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας τους, δηλαδή στις περιπτώσεις που η αξία τους, κατά τη μεταβίβαση, υπολογίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων.

Τέλος, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν αφορά νέες εντάξεις και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη φορολογία πέραν του Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων».



Διαβάστε περισσότερα...

Η έκκληση της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου


Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Μαρίας Θεοδωρίδου, ύστερα από το τροχαίο που είχε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με την αδερφή της και σοπράνο διεθνούς φήμης, Σόνια Θεοδωρίδου.

Η Σόνια Θεοδωρίδου κάνει έκκληση στους πολίτες να στείλουν ιατροφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, όπου συνοδεύεται η αδερφή της.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star





Διαβάστε περισσότερα...

Ληστής γρονθοκοπεί μητέρα μπροστά στα μάτια της κόρης της


Βίντεο που σοκάρει από το απίστευτης βιαιότητας περιστατικό.

Εικόνες που σοκάρουν κατέγραψε μια μυστική κάμερα κατά τη διάρκεια εισβολής αγνώστου στο σπίτι μιας νεαρής γυναίκας στο Νιου Τζέρσι, το πρωί της Παρασκευής.

Ο άντρας εισέβαλε στο σπίτι της γυναίκας που βρίσκονταν με την κόρη της και έβλεπαν τηλεόραση, προκειμένου όπως φαίνεται να τη ληστέψει.

Ωστόσο, δεν περιορίστηκε να πάρει ό,τι μπορούσε. Αντίθετα, γρονθοκόπησε με απίστευτη βιαιότητα την άτυχη γυναίκα μπροστά στα μάτια της 3χρονης κόρης της, και ενώ στον επάνω όροφο βρίσκονταν η άλλη κόρη της, μόλις ενός χρονου.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, δεν διστάζει να τη βιαιοπραγήσει εναντίον της αρκετές φορές, αδιαφορώντας για τη μικρή.

«Ήξερα πως αν άρχιζα να ουρλιάζω, το ίδιο θα έκανε και η κόρη μου, και φοβόμουν πως θα χτυπηθεί», περιέγραψε η γυναίκα. «Το δέχτηκα. Δεν έκλαψα καθόλου».

Ο άντρας έφυγε έχοντας κλέψει κοσμήματα και τη βέρα της άτυχης γυναίκας.

Το σοκαριστικό βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να εντοπιστεί ο άντρας, τον οποίο αναζητά και η αστυνομία. Οι Αρχές προσφέρουν μάλιστα αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή του.

Δείτε το βίντεο…





Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Κούρεμα 75% σε δανειολήπτη


Εντυπωσιακό κούρεμα της τάξης του 75% έκανε το Ειρηνοδικείο Ξάνθης εκδικάζοντας υπόθεση δανειολήπτη ο οποίος προσέφυγε με βάση το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο 42χρονος δανειολήπτης είχε συνολική οφειλή 85.500 ευρώ που αφορούσαν σε 3 καταναλωτικά δάνεια και 7 πιστωτικές κάρτες, που χρονολογούνται από το 1997, όταν εκδόθηκε η πρώτη κάρτα. Το δικαστήριο μείωσε τις συνολικές οφειλές του κατά 66.000 ευρώ και το οφειλόμενο ποσό των 19.200 ευρώ θα το εξοφλήσει σε 48 δόσεις των 400 ευρώ, οι οποίες θα κατευθύνονται αναλογικά στις 6 τράπεζες όπου υπάρχουν οι οφειλές. Πρόκειται για τις ALPHA, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Dinners, Citybank.

Διάστημα ανεργίας, μείωση εισοδημάτων κατά 30% και απουσία περιουσιακών στοιχείων είναι τα δεδομένα που επικαλέστηκε ο δανειολήπτης, ενώ χρέος ιδιώτη πρώην εργοδότη του, που ανέρχεται σε 4.500 ευρώ εκχωρήθηκε στις Τράπεζες που θα πρέπει να το εισπράξουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3χρονος αυτιστικός ζωγράφος μιλά μόνο με τα έργα του


Ο Βίνι Μακρής (Vinnie Macris) είναι ένας 3χρονος ζωγράφος που μιλά μόνο μέσα από τα έργα του. Σε ηλικία 22 μηνών διαγνώσθηκε με αυτισμό και μπορεί να αρθρώσει μόνο λίγες λέξεις, ωστόσο έμαθε να μιλάει μέσα από την ζωγραφική, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η πιο αγνή μορφή της τέχνης, λυρική και αυθόρμητη.


Η μητέρα του Summa αντιλήφθηκε, όταν ο Βίνι ήταν μόλις 14 μηνών πως είχε ταλέντο στη ζωγραφική. Το μπαλκόνι στο διαμέρισμα της οικογένειας Μακρή στη Βρισβάνη, έχει μετατραπεί πλέον σε εργαστήριο του μικρού.

Ο Βίνι πάσχει από διάχυτη διαταραχή της ανάπτυξης (PDD-NOS), η οποία είναι είδος αυτισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλή λειτουργικότητα, παρόμοια με εκείνη των Μπιλ Γκέιτς, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τζούλιαν Ασάνζ, και πολλών άλλων ατόμων με υψηλές νοητικές ικανοτήτες. Η μητέρα του κοινοποίησε τα έργα του στα social media και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν συγκινητικό και ολοένα αυξανόμενο.

Περίπου 30 έργα του παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην C Gallery στο Brisbane τον Απριλιο του 2013 και στο τέλος της βραδιάς πωλήθηκαν 21 από τα 30 έργα με συνολικά κέρδη 12.000 δολάρια. Το 10% των κερδών δόθηκε από τους γονείς του Βίνι, της Summa και του Λεωνίδα, στο Ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό (AEIOU). Περισσότερα για τη δουλειά του ταλαντούχου μικρού δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα www.vinnieart.com



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα "όρια" για τους παιδικούς σταθμούς


«Μάχη» για μια θέση σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς θα δώσουν και φέτος χιλιάδες δικαιούχους μητέρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου φιλοξενούνται δωρεάν τα παιδιά τους στους σταθμούς.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 60.000 παιδιών, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις περισσότερες από 120.000 μητέρες.

Η προκήρυξη για την έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία, η υποβολή των αιτήσεων από τις μητέρες θα γίνεται από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου ταχυδρομικά στην ΕΕΤΑΑ.

Κριτήρια

Αυτήν την φορά προβλέπονται αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια, καθώς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατεβαίνει στις 30.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Επίσης αφορά τα εισοδήματα του 2011, γεγονός που πλήττει πολλές μητέρες οι οποίες είχαν το 2012 αρνητικές μεταβολές στο εισόδημά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος στην Ευρώπη


Τι αναφέρει σε ετήσια έκθεση για το 2012 η MONEYVAL.

Οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη, ανέφερε στην ετήσια έκθεση της για το 2012 η MONEYVAL.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της για το 2012 σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε 22 ευρωπαϊκές χώρες που ελέγχει –επί συνόλου 30 που παρακολουθεί–, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης MONEYVAL κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όσοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, τόνισε επίσης η επιτροπή στην έκθεσή της ενώ πρόσθεσε πως είναι ελάχιστες οι καταδίκες για ξέπλυμα χρήματος και οι αποφάσεις για δήμευση περιουσιών που έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα και φέρνουν σημαντικά έσοδα στις οικονομίες.

Πολύ λίγες είναι οι καταδίκες των αποδεδειγμένα εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την έκθεση.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής, ο αντιπρόεδρος της MONEYVAL Άντον Μπαρτόλο, κάλεσε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν τον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος, σημειώνοντας ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα πιστωτικά ιδρύματα να μην δέχονται πλέον πελάτες και να μην αποδέχονται ύποπτες συναλλαγές, αν προηγούμενα δεν έχουν προσδιορίσει τις πηγές προέλευσης των υπό κατάθεση κεφαλαίων και τις πραγματικές ταυτότητες των κεφαλαιούχων».

Ο ίδιος τόνισε ότι από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχονται κεφάλαια που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων «θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους φήμη, τη φήμη των χωρών τους και την εμπιστοσύνη προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές τραπεζικό σύστημα».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο έλεος της λειψυδρίας δεκάδες νησιά


Στο παρά πέντε και ύστερα από πιέσεις ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί τα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Τα άνυδρα νησιά υδροδοτούνται από υδροφόρα ιδιωτικής εταιρίας., της οποίας η σύμβαση έληξε στις 22 Ιουνίου.

Μόλις χθες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύναψη νέας σύμβασης και σήμερα τα νησιά που ταλαιπωρούνται θα ενημερωθούν από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ναυτιλίας για το πότε θα ξεκινήσουν οι μεταφορές. "Μέχρι τότε θα εξυπηρετούμαστε από υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού" επισημαίνει ο πρόεδρος της δημοτικής νησιωτικής κοινότητας Κουφονησίου, κ.Αντώνης Κωβαίος. "πρόκειται για ημίμετρο, αλλά τουλάχιστον το ζήτημα, εκτός απροόπτου, θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών".

Η Αμοργός, ένα ακόμα τουριστικό νησί, το οποίο θα "βουλιάξει" τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από κόσμο, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, κ. Σταμάτης Σίμος. 
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν να στηριχθεί η απεξάρτηση


Η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Απαιτούν εθνικό σχεδιασμό, νέα στρατηγική και ενίσχυση των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της χρήσης και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών που ολοένα οξύνεται.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ αναφέρει ακόμη ότι χρειάζεται να υπάρξει «η δυνατότητα να έχει η χώρα μας εθνική στρατηγική», αφού, όπως επισημαίνεται «είναι πλέον απτή με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4139 στη Βουλή. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση εφαρμογή του και η λειτουργία των αρμόδιων οργάνων, όπως έχουν προβλεφθεί».

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών φέρνει στο προσκήνιο τις επιπτώσεις των βίαιων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών που ευνοούν την εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση των εξαρτημένων, με τη ραγδαία αύξηση του HIV/AIDS αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών, την αύξηση όσων διαβιούν στο δρόμο, τη στροφή τους σε νέες, οικονομικότερες αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες, την ενίσχυση αυτοκαταστροφικών μορφών συμπεριφοράς και την αισθητή αποδυνάμωση του κινήτρου για θεραπεία. Επίσης, η ανεργία και η φτώχεια περιορίζουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής οικογένειας απέναντι στο φαινόμενο.

Σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον κάθε σενάριο για συγχωνεύσεις ή και περιορισμό του προσωπικού στον τομέα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης πλήττει τους ήδη αποδυναμωμένους οργανισμούς θεραπείας, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας δραστικές περικοπές, ελλείψεις προσωπικού, γραφειοκρατία και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον, λειτουργούν στα όριά τους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, νέα στρατηγική και ενίσχυση των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της χρήσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος που ολοένα οξύνεται. Η δυνατότητα να έχει η χώρα μας εθνική στρατηγική είναι πλέον απτή με την πρόσφατη ψήφιση του ν. 4139 στη Βουλή. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση εφαρμογή του και η λειτουργία των αρμόδιων οργάνων, όπως έχουν προβλεφθεί.

Μέσα σε συνθήκες τέτοιας οικονομικής ύφεσης κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αμφισβήτηση του νόμου μέσω σεναρίων συγχώνευσης φορέων ή αποδυνάμωσής τους, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Όσο οι οργανισμοί απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης αποδυναμώνονται τόσο αυξάνεται το κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι φορείς θεραπείας χρειάζονται ενίσχυση, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το δικαίωμα και η ελπίδα των ανθρώπων να αλλάξουν ζωή.

Η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας είναι απαραίτητη, ώστε να διαφυλάξουμε όλοι μαζί το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη πέρα από στερεότυπα και αποκλεισμούς».


Διαβάστε περισσότερα...

Του έκλεισαν το μαγαζί για... την τηλεόραση


«Μου έκλεισαν το μπουγατσοπωλείο, διότι είχα ανοιχτή την τηλεόραση και δεν έχω άδεια για μουσική» είπε επαγγελματίας από τη Θεσσαλονίκη και τους άφησε όλους άναυδους.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του ΑΝΤ1.





Διαβάστε περισσότερα...

Ντούζος: Έπαθε έμφραγμα την ώρα της εξέτασης


Είναι από τους ανθρώπους που διακρίνονται για το χιούμορ τους ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Ο Στηβ Ντούζος πέρασε άλλη μια σοβρή περιπέτεια με την υγεία του, ωστόσο χάρη στο σθένος του και τις προσπάθειες των γιατρών, βγήκε άλλη μια φορά νικητής.

Την προηγούμενη Τρίτη ο Ντούζος είχε βγει για ψώνια με την κόρη του όταν ξαφνικά αισθάνθηκε έντονο πόνο στο στήθος. Γυρνώντας στο σπίτι του κάλεσε ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ήλπιζε μάλιστα ότι θα γυρνούσε σπίτι του, αλλά ενώ εξεταζόταν υπέστη έμφραγμα!

"Η αλήθεια είναι ότι με κάλεσε ο Άγιος Πέτρος, αλλά μόλις το πήρε χαμπάρι ο Ντούζος του είπε: "Πάρτε τον από εδώ, έκανα τα πάντα για να τον αποφύγω και μου τον φέρατε πάλι κοντά μου. Στείλτε τον πίσω"!, δήλωσε στην εφημερίδα "Espresso" χαριτολογώντας ο ηθοποιός.
Ντούζος-Έπαθε έμφραγμα την ώρα της εξέτασης

Ο πρόσφατος χαμός του πατέρα του φαίνεται ότι του έχει αφήσει βουβό πόνο στην καρδιά και σε συνδυασμό με την πίεση της καθημερινότητας, οδηγήθηκε στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ωστόσο, ο Στηβ έδειξε πως είχε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, ακόμα και όταν η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή.

Μάλιστα η κατάστασή του ήταν τέτοια που οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Χρησιμοποίησαν εγκαίρως απινιδωτή, παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή και τα πρώτα χαμόγελα δεν άργησαν να έρθουν.Το έμφραγμα που υπέστη, σε συνδυασμό με το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό υγείας του, δεν επέτρεψαν στους γιατρούς να του δώσουν εξιτήριο. Παρόλα αυτά, ο Στηβ επέμενε να βγει και έτσι την Πέμπτη γύρισε σπίτι του με δική του ευθύνη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αθήνα βρίσκει ξανά τη χαμένη παραλία της


Τα σχέδια για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα.

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα-σταρ όπως ο Ρέντσο Πιάνο.

Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν - χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο διεθνής σταρ Ρέντσο Πιάνο και οι Έλληνες αρχιτέκτονες της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.

Όταν η πόλη διαλύεται στο νερό

Η βασική ιδέα του Ρέντσο Πιάνο, όπως αναφέρουν τα Νέα, αφορά την ένωση της πόλης με τη θάλασσα στο σημείο που είχε διακόψει η ροή της λεωφόρου Ποσειδώνος. Εκεί σχεδιάζεται μία γέφυρα που καλύπτεται με φυτά και ενισχύεται η ομαλή συνέχεια της πόλης, ενώ θα κρύβεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης πέντε κύριοι άξονες-περίπατοι εισχωρούν από την πόλη στο πάρκο.

«Η γενική αρχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας των Architecture 3.

«Στόχος είναι η συνέχεια του τοπίου και της πορείας του περιπατητή, ο οποίος θα μπορεί να βαδίζει στη γέφυρα κάλυψης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και να κατεβαίνει έως τη θάλασσα. Αυτό γίνεται με τους άξονες-πεζόδρομους που εκτείνονται σε προβλήτες και καταλήγουν στο νερό».

Στο χώρο του πάρκου και σε αυτούς τους άξονες η ήπια δόμηση και ο σχεδιασμός του τοπίου με φυτά, θάμνους και δέντρα που ακολουθούν τη φύση της ακτογραμμής του Σουνίου και της αττικής γης θα εξασφαλίζουν μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Διπλασιάζονται οι χώροι πρασίνου σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους Δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου.

Η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του είναι ότι επανενώνει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου που προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός είναι ο 42χρονος που συνέλαβαν για βιασμό ανήλικης στο Μεσολόγγι


Η αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα την ταυτότητα και φωτογραφίες ενός 42χρονου που αντιμετωπίζει την κατηγορία της αποπλάνησης και βιασμού ανήλικης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 42χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 20-6-2013, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, δυνάμει εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Μεσολογγίου για αποπλάνηση και βιασμό ανήλικης.

Πρόκειται για τον:

ΝΑΚΑ Απόστολο του Χρήστου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε στις 17/06/1971 στα Ιωάννινα, κάτοικο Πηγαδιών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.

Σε βάρος του ανωτέρω ασκήθηκε ποινική δίωξη, για αποπλάνηση ανήλικου νεότερου των 12 και των 14 ετών, για βιασμό ανηλίκου και για παράβαση του άρθρου 337 παρ. 4 του Π.Κ. (προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας), ήτοι εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, τιμωρούμενα - κατά περίπτωση - σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, φερόμενα ως τελεσθέντα σε βάρος ανηλίκου θύματος.



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη αξίωση της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Ειδικότερα η δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην προστασία ανηλίκων, που τυχόν έχουν υπάρξει θύματα παρόμοιων εγκλημάτων, που τελέστηκαν από τον ίδιο δράστη αλλά και στην προστασία τυχόν μελλοντικών θυμάτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 26310-55711, 26310-55712 και 26310-55713 του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νάκας βίαζε την ανήλικη από τον Δεκέμβριο του 2010. Οι γονείς της έκαναν καταγγελία και στην συνέχεια εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης. Η ανήλικη εξετάστηκε από ιατροδικαστή.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εμπειρία σημαντικότερη από την εκπαίδευση για την εύρεση εργασίας


Την άποψη αυτή συμμερίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων.

Σημαντικότερη θεωρεί το 83% των Ελλήνων την εργασιακή εμπειρία σε σχέση με την εκπαίδευση κατά την αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad Hellas που πραγματοποιήθηκε το β' τρίμηνο του 2013, συμφωνώντας με το 81% των ερωτηθέντων παγκοσμίως.

Την ίδια άποψη μοιράζονται οι ερωτηθέντες σχεδόν σε κάθε χώρα ενώ το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζεται στην Κίνα (92%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91%) και την Ινδία (91%).

Επίσης, το 74% των νέων (ηλικίας έως 25 ετών) στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η εργασιακή εμπειρία είναι πιο σημαντική από το επίπεδο εκπαίδευσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι νέοι στη Δανία και τη Νορβηγία (50% και 52% αντίστοιχα), δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η εμπειρία είναι πιο σημαντική για τους ίδιους.

Άλλες χώρες στις οποίες επικρατεί η άποψη ότι η εμπειρία παίζει καθοριστικότερο ρόλο συγκριτικά με την εκπαίδευση, είναι η Κίνα (90%), η Τουρκία (85%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (82%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 69% των νέων υπαλλήλων (ηλικίας έως 25 ετών) δηλώνει ότι όλο και πιο συχνά αισθάνεται ότι η εργασιακή εμπειρία μετρά περισσότερο από την εκπαίδευση.

Πρόθυμοι να μετακινηθούν για μια θέση εργασίας;

Περίπου οι μισοί υπάλληλοι παγκοσμίως δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν χώρα για την κατάλληλη θέση εργασίας και ιδιαίτερα οι υπάλληλοι στην Ινδία (73%), το Μεξικό (70%) και την Κίνα (69%). Το 53% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για μια νέα θέση εργασίας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Η Δανία (28%), η Τσεχία (30%) και οι ΗΠΑ (31%) είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται λιγότερο διατεθειμένοι να μετακινηθούν για μια θέση εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερις στους δέκα υπαλλήλους δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν ένα μέρος του μισθού τους εάν αυτό πρόκειται να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν τη θέση τους στην επιχείρηση που εργάζονται. Στην Ελλάδα, το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης σύμφωνο με τα παραπάνω. Πιο πρόθυμοι για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Ινδία (69%) και την Ισπανία (63%). Αντίθετα, λιγότερο πρόθυμοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Ουγγαρία (15%) και τη Χιλή (19%).

Εύρεση εργασίας: Πιο δύσκολο για τους νεότερους ή για τους μεγαλύτερους;

Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι είναι δύσκολο για τους νέους να βρουν την κατάλληλη εργασία.

Χώρες όπως είναι η Ελλάδα, με δύσκολες οικονομικές συνθήκες συμφωνούν ιδιαίτερα σε αυτό. Η Ελλάδα κατετάγη πρώτη (91%), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ισπανία (και οι δύο σε ποσοστό 89%). Χώρες όπως η Σιγκαπούρη (44%), η Γερμανία (50%) και η Νορβηγία (51%) εμφανίζονται λιγότερο σύμφωνες με τα παραπάνω.

Αν και είναι δύσκολο για τους νέους να βρουν μια κατάλληλη θέση εργασίας, για τους ηλικιωμένους, φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν εννέα στους δέκα εργαζομένους πιστεύουν ότι είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα να βρουν μια κατάλληλη εργασία.

Πιο δύσκολο φαίνεται να είναι για τους κατοίκους της Τσεχίας με 97% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με αυτή τη δήλωση. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται η Ελλάδα με την Ουγγαρία (και οι δύο σε ποσοστό 96%). Η Νορβηγία (76%) και η Ινδία (79%) βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, εμφανίζοντας ωστόσο σχετικά υψηλά ποσοστά.

Αποδοχή θέσεων εργασίας κάτω του επιπέδου εκπαίδευσης

Σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, διατυπώθηκε έντονα ότι οι νέοι αποδέχονται θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο εκπαίδευσής τους. Η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο αριθμό των ατόμων που συμφωνούν με τη δήλωση αυτή σε ποσοστό 96%.

Άλλες χώρες που ακολούθησαν είναι η Πολωνία (87%) και η Ισπανία (82%). Στη Σιγκαπούρη (43%), τη Δανία (48%) και τη Γερμανία (50%) οι εργαζόμενοι πιστεύουν λιγότερο ότι οι νέοι άνθρωποι απασχολούνται συχνά σε θέσεις κάτω του επιπέδου εκπαίδευσής τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη συγκεκριμένη δήλωση.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί για τους ηλικιακά μεγαλύτερους ανθρώπους που αποδέχονται θέσεις εργασίας κάτω του εκπαιδευτικού τους επιπέδου, είναι ακόμη υψηλότεροι. Στη Σλοβακία (94%), την Πολωνία και την Ουγγαρία (αμφότερες κατά 90%) και στην Ελλάδα (86%), οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν ότι οι ηλικιωμένοι δέχονται θέσεις εργασίας κάτω του επιπέδου εκπαίδευσής τους.

Η προσωρινή απασχόληση είναι ένα πρώτο βήμα;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην εύρεση μόνιμης εργασίας. Στη Μαλαισία (89%), τη Γαλλία και την Πολωνία (και οι δύο κατά 88%) οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν πιο σύμφωνοι με την παραπάνω δήλωση. Εργαζόμενοι από χώρες όπως η Τσεχία (54%), η Ελλάδα (56%) και η Ουγγαρία (58%) συμφώνησαν λιγότερο.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας (94%) και της Ελλάδας (90%), συμφώνησαν ότι προτιμούν να έχουν μια προσωρινή δουλειά από το να είναι άνεργοι.

Σε κάθε χώρα που διεξήχθη η έρευνα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα απευθύνονταν σε ένα γραφείο στελέχωσης, σε περίπτωση που ήταν άνεργοι και αναζητούσαν εργασία. Ιδιαίτερα συνήθης τακτική εμφανίζεται για χώρες όπως η Βραζιλία (93%), το Μεξικό (89%) και η Ισπανία (87%). Στην Ελλάδα, το 70% δήλωσε ότι θα απευθυνόταν σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας για να βρει δουλειά και να ξεφύγει από την ανεργία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία (55%), η Γερμανία (56%) και η Νορβηγία (65%), οι εργαζόμενοι δεν συνηθίζουν να απευθύνονται σε εταιρίες στελέχωσης κατά την αναζήτηση εργασίας.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η πεποίθηση ότι τo επίπεδο εργασιακής ασφάλειας είναι χαμηλό.

Σε χώρες όπου η οικονομική κατάσταση είναι προβληματική, όπως η Ελλάδα (94%), η Ουγγαρία (93%) και η Ισπανία (91%), οι ερωτηθέντες συμφώνησαν με τη δήλωση «Στη χώρα μου δεν υφίσταται εργασιακή ασφάλεια». Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία (και οι δύο στο 39%) εμφανίζονται λιγότερο σύμφωνοι με τη συγκεκριμένη δήλωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 5.834 οι εφέσεις για τις περικοπές συντάξεων


Η εκδίκασή τους θα γίνει από το νέο δικαστικό έτος.

Στις 5.834 ανέρχονται συνολικά οι εφέσεις και αγωγές που υποβλήθηκαν στο δεύτερο και τρίτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πρώτο εξάμηνο του 2013 και που στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν θέματα περικοπών συντάξεων.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι εφέσεις και αγωγές αφορούν στις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τις εφέσεις και ενστάσεις που εκκρεμούν, λόγω της μείωσης των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων και της αναδρομικής εφαρμογής τους που επιβλήθηκαν με το Ν. 4093/2012.

Όπως ειδικότερα ενημερώνεται η Βουλή με το έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, «κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 μέχρι 11.06.2013 έχουν κατατεθεί στη Γραμματεία του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου 1.887 εφέσεις και αγωγές και στη Γραμματεία του ΙΙΙ Τμήματος 3.947 εφέσεις μια αγωγές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν θέματα περικοπών συντάξεων του Ν. 4093/2012».

Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων, ενδεχομένως, θα πραγματοποιηθεί κατά το νέο δικαστικό έτος με την εφαρμογή των διατάξεων περί πρότυπης δίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ασπίδα" η ασπιρίνη


Όσοι παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο 'Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 127.000 ανθρώπων για μια μεγάλη περίοδο από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012, στη διάρκεια της οποίας οι 1.226 ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Μεταξύ όσων δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, υπήρξαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ όσων ελάμβαναν τακτικά ασπιρίνη. Όσοι έπαιρναν έξι έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο για αυτό τον καρκίνο. Όμως η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, που επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου μεταξύ όσων παίρνουν ασπιρίνη συχνά και για καιρό. Δείχνουν όμως επίσης ότι όσοι έχουν την μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου, δεν κινδυνεύουν λιγότερο. Συνεπώς, όπως είπε ο Τσαν, το επόιμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση πρώτα με ένα γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, όπως αιμορραγία. Ακόμα, επεσήμαναν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, όμως δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν αυτός έχει καρκίνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φετιχιστής ποδιών συνελήφθη στη Βρετανία


Μύριζε τα πόδια πωλήτριας σε κατάστημα παπουτσιών!
Όταν ο 31χρονος Alan Kirby ζήτησε από μία πωλήτρια σε κατάστημα παπουτσιών στο York να δοκιμάσει ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα το οποίο ήθελε, όπως της είπε, να αγοράσει για τη σύντροφό του, εκείνη απόρησε λίγο αλλά δέχθηκε.

Τότε εκείνος, σύμφωνα με την Telegraph, χάιδεψε και μύρισε τα πόδια της και της αποκάλυψε πως δεν είχε σύντροφο. Της πρότεινε δε να αγοράσει τα ψηλοτάκουνα για εκείνη. 


Φετιχιστής ποδιών συνελήφθη στη Βρετανία

Η πωλήτρια τον παρέδωσε σε κάποιο συνάδελφό της και, όπως φαίνεται τον κατήγγειλε, καθώς λίγο αργότερα ο 31χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Έχει φετίχ με τα πόδια και ήταν πιωμένος. Αν δεν είχε πιει αυτό δεν θα είχε συμβεί», δήλωσε στο δικαστήριο ο συνήγορός του.

Ο Kirby καταδικάστηκε σε εξάμηνη κοινωνική εργασία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Limit down" για τις βάσεις


Γενική πτώση των βάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και τα 1.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν οι ιδιαίτερα απογοητευτικές –σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές- επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και η φυσική θετικής και τεχνολογικής αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.

Δείτε αναλυτικά τις βαθμολογίες

Ενδεικτική της καταβύθισης των βάσεων είναι η εκτίμηση των φροντιστών για πτώση ακόμα και της Ιατρικής Αθηνών κάτω από 19.000 μόρια. Πτώση αναμένεται ακόμα και στις Νομικές Σχολές, λόγω των δύσκολων θεμάτων στα αρχαία ελληνικά που θα «ψαλιδίσουν» τα μόρια των υποψηφίων της θεωρητικής.

Δείτε τις βαθμολογίες πάνω από 10

Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες.

Δείτε την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις εισαγωγής όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αιτία -σαφώς- δεν είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά η αναδιάρθωση των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» που μείωσε σημαντικά τον αριθμό των τμημάτων, άρα και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.
Όσον αφορά στις βάσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδία φροντιστηριούχων (ΟΕΦΕ), αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Δείτε τα στατιστικά ανά κατεύθυνση

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις σε όλες τις σχολές. Ωστόσο, στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας η άνοδος θα είναι μικρότερη, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)
Στο 2ο πεδίο επειδή πολλοί είναι οι υποψήφιοι που «πάτωσαν» στα Μαθηματικά, τη Φυσική Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτώση. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ μικρότερη στις χαμηλόβαθμες και στα ΤΕΙ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Όσον αφορά στις Ιατρικές η πτώση αναμένεται να είναι μικρή, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Στο τέταρτο πεδίο ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο για τα ΑΕΙ αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι βάσεις και στο 5ο πεδίο αφενός λόγω των κακών επιδόσεων σε Μαθηματικά και Φυσική και αφετέρου λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΟΕΦΕ λόγω των καλών επιδόσεων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.

Διαβάστε περισσότερα...