Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πρωταγωνιστές ειδεχθών εγκλημάτων που τάραξαν το πανελλήνιο


Από τους σατανιστές της Παλλήνης, στον Κυριάκο Παπαχρόνη...

Μεταμεληθείς ή αμετανόητος είναι το ερώτημα που προκύπτει στο άκουσμα της αποφυλάκισης ενός κατά συρροή δολοφόνου.

Μπορεί η καλή διαγωγή κατά την παραμονή σε σωφρονιστικό ίδρυμα ή η εξέτιση ενός μέρους της επιβληθείσας ποινής σε συνδυασμό με την εθελοντική εργασία να προάγει έναν δολοφόνο σε πολίτη έτοιμο να ενταχθεί στην κοινωνία;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν απερίφραστα την αγανάκτησή τους στο άκουσμα της «δεύτερης ευκαιρίας», ενώ συχνά πυκνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις αποφυλακισμένων οι οποίοι «υποτροπίασαν» και προχώρησαν σε νέα εγκλήματα. Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται πως οι περισσότεροι από τους «πρωταγωνιστές» του αστυνομικού δελτίου και ειδικά όσοι έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα έχουν μπορέσει και έχουν ενσωματωθεί ομαλά στην κοινωνία ζώντας-κατά κανόνα-φιλήσυχα.

Πόσες είναι όμως οι περιπτώσεις που οι θύτες ειδεχθών εγκλημάτων έχουν αποφυλακιστεί και ποια η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα;

Κάνοντας μια αναδρομή από το έγκλημα για ένα ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή μέχρι και την πρόσφατη αίτηση αποφυλάκισης του «σατανιστή», Ασημάκη Κατσούλα, αποδεικνύεται πως η ισόβια κάθειρξη σπανίως αποδεικνύεται ισόβια.

Οι σατανιστές
Η δημοσιοποίηση της αίτησης αποφυλάκισης του Ασημάκη Κατσούλα εγείρει αναμνήσεις τρόμου στην κοινή γνώμη.
Αύγουστος του 1992 και οι παιδικοί φίλοι Ασημάκης Κατσούλας και Μανώλης Δημητροκάλης με το πρόσχημα της σατανιστικής τελετής, στραγγαλίζουν και στη συνέχεια καίνε το πτώμα της 14χρονης Θεοδώρας Συροπούλου. Έπειτα από οκτώ μήνες, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, απαγάγουν το δεύτερο θύμα τους, την Γαρυφαλλιά Γιούργα, το οποίο έχει την ίδια κατάληξη. Συνεργός τους η 18χρονη Δήμητρα Μαργέτη.



Τρία χρόνια αργότερα αρχίζει η δίκη. Οι συλληφθέντες έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους και μάλιστα με λεπτομέρειες που χαρακτηρίστηκαν τότε ανατριχιαστικές. Η απόφαση καταδικάζει τον αρχηγό των σατανιστών, Ασημάκη Κατσούλα, σε δύο φορές ισόβια και δώδεκα χρόνια κάθειρξης, τον Μάνο Δημητροκάλη σε δις ισόβια και εννέα μήνες κάθειρξης και τη Δήμητρα Μαργέτη, σε κάθειρξη 17 ετών για απλή συνέργεια.

Έπειτα από 8 χρόνια, αποφυλακίζεται πρώτη, η Δήμητρα Μαργέτη. Οι δύο προηγούμενες αιτήσεις αποφυλάκισης απορρίπτονται λόγω αμφιβολιών τόσο για το σωφρονισμό της όσο και για την αποβολή σατανιστικών αντιλήψεων- τα επεισόδια με συγκρατούμενές της, τα πρώτα χρόνια της κράτησής της, συνέβαλαν σε αυτό.

Μετά την αποφυλάκισή της διαμένει στην Παλλήνη, φιλήσυχη και απομονωμένη όπως καταθέτουν οι γείτονές της. Σήμερα, μητέρα δύο παιδιών, απολαμβάνει την οικογενειακή της γαλήνη έχοντας αφήσει πίσω ό,τι θυμίζει το ζοφερό παρελθόν.

Ο συμπρωταγωνιστής της εγκληματικής ιστορίας, Μάνος Δημητροκάλης, κάνοντας χρήση της πρόνοιας του άρθρου 105 του ποινικού κώδικα, αποφυλακίστηκε τον προηγούμενο μήνα, αφού έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του. Στο άκουσμα της αποφυλάκισής του το συγγενικό περιβάλλον των θυμάτων εκφράζει την αγανάκτησή του.

Σε αντίθεση με τους συνεργούς του, ο Δημητροκάλης φαίνεται να κράτησε χαμηλούς τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές. Ο πατέρας Μάρκος, ο εξομολόγος των κρατουμένων που τον επισκεπτόταν στις φυλακές, δήλωνε το 2010 πως: «ο Μανώλης έχει ξαναβρεί το δρόμο του Κυρίου. Κατασκευάζει εικόνες, εξομολογείται τακτικά, προτρέπει ακόμα και συγκρατούμενούς του στην εξομολόγηση».

Κάνοντας χρήση του ίδιου άρθρου προσδοκά να αποφυλακιστεί και το αρχηγικό μέλος της ομάδας, Ασημάκης Κατσούλας. Κατά την πρόσφατη αίτηση αποφυλάκισής του δηλώνει στους δικαστές μεταμελημένος και έτοιμος να ενταχθεί στην κοινωνία, απέχοντας από αλληλογραφίες και τηλεφωνικές παρενοχλήσεις που απασχόλησαν τις αρχές κατά τα πρώτα χρόνια του εγκλεισμού του στις φυλακές της Λάρισας. Εκείνη την περίοδο φαίνεται πως ο Κατσούλας παρενοχλούσε τηλεφωνικά δύο ανήλικα κορίτσια ενώ με άλλα διατηρούσε αλληλογραφία, από την οποία δεν έλειπαν τα σατανιστικά σύμβολα, οι προτροπές μύησης στα ιδανικά του σατανισμού, ακόμα και οι απειλές προς τους γονείς των κοριτσιών σε περίπτωση που εμπόδιζαν την εν λόγω επικοινωνία.

Η ματωμένη παραγγελιά
Πάντως η απόλυση υπό όρους κατά συρροή δολοφόνων μετά από μεγάλο διάστημα σωφρονισμού τους δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. Το τραγούδι «Βεργούλες» φέρνει στο μυαλό ένα βράδυ του 1973 όπου το νυχτερινό κέντρο «Νεράϊδα», βάφεται «κόκκινο». Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει με μαχαίρι τρία άτομα και τραυματίζει άλλα οκτώ για μια παραγγελιά που δεν σεβάστηκαν. Η αφορμή δόθηκε όταν εκτός από τον αδερφό του Δημοσθένη, σηκώθηκαν κι άλλοι θαμώνες του κέντρου στην πίστα για να χορέψουν τη δική του παραγγελιά. Ο Κοεμτζής βγάζει ένα μαχαίρι και σκοτώνει όποιον βρεθεί μπροστά του διεκδικώντας τον σεβασμό.



Το δικαστήριο τον καταδικάζει τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές ισόβια. Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια για να αφεθεί εντέλει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά από 23 χρόνια συνεχούς φυλάκισης.

Ο Κοεμτζής, μετανοημένος, για το υπόλοιπο της ζωής του γράφει ποιήματα καθώς και την αυτοβιογραφία του, την οποία και πουλάει έξω από την Ευελπίδων και στο Μοναστηράκι. Στο «Νίκος Κοεμτζής: Το μακρύ ζεϊμπέκικο», όπως ήταν ο τίτλος του βιβλίου, εξιστορεί τη ζωή του αλλά και τους κώδικες της φυλακής όπως τους είχε ζήσει τα 23 χρόνια της κράτησής του. Η ιστορία της ματωμένης παραγγελιάς εμπνέει τους ανθρώπους της τέχνης, γίνεται ταινία του Παύλου Τάσιου και στίχος σε τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου.



Το Σεπτέμβριο του 2011 πεθαίνει στο Μοναστηράκι από ασιτία και κακουχίες.

Ο Δράκος της Δράμας
Δέκα χρόνια μετά, το 1983, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ, Κυριάκος Παπαχρόνης, κατηγορείται για βιασμούς και δολοφονίες γυναικών καθώς και για βομβιστικές επιθέσεις. Ο «δράκος της Δράμας» σκορπίζει τον τρόμο φορώντας πάντα την στρατιωτική του στολή. Ο λόγος για τις ειδεχθείς πράξεις του: η τραυματική εμπειρία που αποκόμισε στα 13 του χρόνια, κατά την πρώτη επίσκεψή του σε οίκο ανοχής, όπως δηλώνει ο ίδιος. Τα ειρωνικά λόγια της πρώτης ιερόδουλης θα πλήξουν τον ανδρισμό του σε τέτοιο βαθμό ώστε να ομολογήσει πως θα συνέχιζε τη δράση του αν είχε αποφύγει τη σύλληψη αλλά και πως το μίσος που έτρεφε για το γυναικείο φύλλο, μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνο με την κακοποίησή του. «Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφτανα στο μεγαλείο. Τη χτυπούσα, τελείωνε…», ήταν μερικά από τα λόγια της ομολογίας του.



Η ποινή που του επιβάλλεται είναι δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών όπου στη συνέχεια μετατρέπεται σε ισόβια.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της κράτησής του, η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποδειγματική. Συμπλοκές με κρατουμένους και συμμετοχή σε εξεγέρσεις είναι κάποια από τα περιστατικά στα οποία ενεπλάκη. Μετά την πειθαρχική τιμωρία του για όλα τα παραπάνω, η παραβατική συμπεριφορά του σταματά. Ο Παπαχρόνης πια διαβάζει, εργάζεται εθελοντικά, είναι ψάλτης στην εκκλησία της φυλακής, βοηθά στην οργάνωση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας και παροτρύνει τους λοιπούς φυλακισμένους να εγγραφούν.

Μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού, το 2004, αποφυλακίζεται υπό όρους, για να ενταχθεί μετανοημένος στην κοινωνία. Από τότε ζει σε ένα προάστιο της Λάρισας. «Αυτοεξόριστος, μειωμένων αντοχών και υποβασταζόμενος, απαγγέλει ποίηση σε άπταιστη καθαρεύουσα χωρίς να ενδιαφέρεται ή να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του» αναφέρουν οι γείτονές τους. Μόνο μια γυναίκα τον επισκέπτεται αργά τη νύχτα τα πρώτα χρόνια, αντιθέτως με τα τελευταία που η κοινωνικοποίηση του παρατηρείται έντονη, τουλάχιστον στο διαδίκτυο. Φωτογραφίες του τότε νεαρού με τη στολή αλλά και πρόσφατες με την σύζυγό του Λίνα, η οποία έχει φιλοξενηθεί και παλαιότερα σε τηλεοπτικές εκπομπές, ανανεώνονται τακτικά στο προφίλ του στο facebook.

Πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας
Την ίδια περίπου περίοδο συλλαμβάνεται και ο «δράκος της παραλίας» όπως τον αποκάλεσαν, μιας και έβρισκε τα θύματά του στις παραλιακές περιοχές της Αττικής.

Ο τότε πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας, άριστος οικογενειάρχης, επιτυχημένος φυσιοθεραπευτής και πατέρας ενός τρίχρονου κοριτσιού, Σπύρος Μπέσκος, καταδικάζεται σε δύο φορές ισόβια για τον βιασμό και στραγγαλισμό δύο γυναικών στην Πάρνηθα και για απόπειρα εναντίων δεκάδων άλλων.



Κατά τον εγκλεισμό του στο σωφρονιστικό ίδρυμα η συμπεριφορά του ήταν υποδειγματική. Συγκρατούμενοι και φύλακες επιβεβαίωναν την ειλικρινή του μεταμέλεια. Τα πρώτα χρόνια αφότου θεράπευσε το παιδί ενός φύλακα που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες, με την άδεια του διευθυντή των φυλακών λειτουργούσε μέσα σε μια αποθήκη, υποτυπώδες θεραπευτήριο. Λίγο πριν την αποφυλάκισή του, απολάμβανε το καθεστώς της ημιελεύθερης διαβίωσης. Δευτέρα ως Παρασκευή έφευγε από τις φυλακές για το ιατρείο του το πρωί και επέστρεφε στις 7:30 το απόγευμα.

Το 2008, αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους και μέχρι και σήμερα διατηρεί το φυσικοθεραπευτήριό του στην Ηλιούπολη.

Το μοιραίο πάθος
Το 1987 τα πρωτοσέλιδα καταλαμβάνει η είδηση πως ο φοιτητή της ΑΣΟΕΕ, Παναγιώτης Φραντζής, συλλαμβάνεται για τον φόνο της γυναίκας του, Ζωής Γαρμανή. Η Ζωή σύμφωνα με την ομολογία του Φραντζή, χτυπάει θανάσιμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια έντονης συζυγικής διαμάχης που εξελίσσεται σε πάλη. Για να αποφύγει την κατηγορία του μη προσχεδιασμένου φόνου ο Φραντζής, τεμαχίζει το άψυχο σώμα της συζύγου σε δεκαέξι κομμάτια τα οποία πετά σε απομακρυσμένους κάδους απορριμμάτων. Ένας ρακοσυλλέκτης είναι εκείνος που ανακαλύπτει τις σακούλες με το διαμελισμένο πτώμα και μια απόδειξη από κρεοπωλείο της περιοχής όπου διέμενε το ζευγάρι, γίνεται η αιτία για την αναγνώριση του πτώματος, μιας και ο δολοφόνος είχε φροντίσει να παραμορφώσει το κεφάλι του θύματος ώστε να μην αναγνωρίζεται. Οι εκθέσεις των ιατροδικαστών διίστανται, η μια αποφαίνεται υπέρ της κατάθεσης του Φραντζή στο ότι η Γαρμανή πέθανε από τραυματισμό στο κεφάλι, η άλλη υποδεικνύει στραγγαλισμό. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το άψυχο σώμα της κοπέλας δεν διευκόλυνε την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.



Ο Φραντζής εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξής του σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα. Συγκρατούμενοί του μαρτυρούν έναν άνθρωπο που για τα τρία πρώτα χρόνια βρίσκεται σε άλλο κόσμο, προσπαθώντας μάλιστα να αυτοκτονήσει. Γράφει μουσική την οποία αφιερώνει στη «Ζωή». Προσφέρει εργασίες εντός φυλακής, απασχολείται στους φούρνους, στην είσοδο, στη γραμματειακή υποστήριξη καθώς και στο φαρμακείο το οποίο και προστατεύει κατά τη διάρκεια εξέγερσης των κρατουμένων των φυλακών. Μπαίνει σε καθεστώς ειδικών εκπαιδευτικών αδειών με σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ. Οι συμφοιτητές του τον περιγράφουν ως άκρως κοινωνικοποιημένο άτομο που δύσκολα συνδέεται με το συζυγοκτόνο που άφησε εμβρόντητη την κοινή γνώμη με την φρικαλεότητα των πράξεων του. Η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται επαινετή από σειρά διευθυντών φυλακών, σωφρονιστικών υπαλλήλων και κοινωνικών λειτουργών. Εν τέλει καταφέρνει να αποφοιτήσει αλλά και να αποφυλακιστεί, κατά την 6 σε σειρά αίτηση του, μετά από 18 χρόνια εγκλεισμού.

Σήμερα ο Φραντζής συνεχίζει να γράφει μουσική, διαμένει με την νέα του οικογένεια του και διατηρεί κατάστημα mini market.

Ο φιλεύσπλαχνος δολοφόνος
Μια ιδιαίτερη περίπτωση, που κατέλαβε τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι αυτή του 40χρονου Ματθαίου Μονσελά, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1994, σκοτώνει την συνομήλικη του Γιόλα Βαγενά «μετά από δική της παρότρυνση», όπως θα ομολογήσει κατά την κατάθεσή του. Τα δημοσιεύματα της εποχής μιλούν για φόνο από ανθρωπιστικούς λόγους καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες του δολοφόνου το θύμα αδυνατώντας να διαχειριστεί την εξωσυζυγική σχέση του άντρα της τον εκλιπαρούσε να την σκοτώσει. Θύτης και θύμα πραγματοποιούν τακτές συναντήσεις όπου συζητούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή η Βαγενά. Σε κάποιες από αυτές κάνουν βόλτες με το αυτοκίνητο, προβάροντας από κοινού το σχέδιο της δολοφονίας της, μέχρι τη μοιραία βόλτα που το σχέδιο εφαρμόζεται.



Ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Μονσελάς χαρακτηρίζεται φιλήσυχος άνθρωπος το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά ενώ ο ίδιος σχολιάζει την απόφασή του δικαστηρίου για την κάθειρξη των 12 χρόνων και 9 μηνών που του επέβαλε «πολύ σωστή».

Αφού εκτίει τα 3/5 της ποινής του αποφυλακίζεται. Τα πρώτα χρόνια προσπαθεί να εργαστεί αλλά μόλις το παρελθόν του αποκαλύπτεται, απολύεται. Διαμένει σε ένα τροχόσπιτο, σταθμευμένο κάτω από το θέατρο της Δώρας Στράτου, μέχρι να καεί από μέλη της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξή του. Από το 2011 ζει στο άλσος του Φιλοπάππου, απομονωμένος από όλους με μόνη συντροφιά αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Ολέθρια σχέση
«Πέθανα τη στιγμή που τον σκότωσα» ήταν η φράση της Κάτιας Γιαννακοπούλου, της γυναίκας που σκότωσε εν ψυχρώ τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο. Η ιστορία τόσο της δολοφονίας όσο και της αποφυλάκισης χαρακτηρίστηκε από τα πρωτοσέλιδα της εποχής ως ο επίλογος μιας ολέθριας σχέσης. Τον Ιούλιο του 1997, φορώντας μια ξανθιά περούκα και μαύρα γυαλιά, περίμενε έξω από την πολυκατοικία που διέμενε ο αρχιμανδρίτης στη Νέα Σμύρνη. Την ώρα που εκείνος κατευθυνόταν προς το τζιπ του έβγαλε το περίστροφο και τον πυροβόλησε 7 φορές. Η υπόθεση που πολιτογραφήθηκε ως έγκλημα πάθους θα μείνει στα δικαστικά χρονικά και για τα λόγια που χρησιμοποίησε η Κάτια Γιαννακοπούλου κατά την απολογία της: «Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς, θα το είχα ήδη κάνει».



Η πρωτόδικη απόφαση για την Κάτια επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών αλλά το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο των Αθηνών, μη αναγνωρίζοντας τα δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και αυτό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος απέναντί της, της επιβάλλει την ισόβια κάθειρξη.

Στο άκουσμα της αποφυλάκισής της ο αδερφός του Αρχιμανδρίτη, Υψηλάντης Ελευθεριάδης, ξεσπά εναντίων υπευθύνων δηλώνοντας πως συμφωνεί με την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά βγάζοντας έξω αυτούς που κατηγορούνται για μικροαδικήματα. Τελικά η Κάτια μετά την αποφυλάκισή της επέστρεψε στην οικογένεια της αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα μοιραία τηγανόψωμα της Φαρμακούλας
Βγαλμένη από μυθιστόρημα, η περίπτωση της Μαρίας Σαμπανιώτη, της σύγχρονης Φραγκογιαννούς ή της Φαρμακούλας, όπως την αποκαλούσε το ακροατήριο. Τον Ιανουάριο του 1992 συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι δηλητηρίασε επτά άτομα-τρία εκ των οποίων απεβίωσαν- προσφέροντας τους ζύμη εμποτισμένη με παραθείο με την οποία παρασκεύασαν τηγανόψωμα. «Μου έκανε εντύπωση που το χρώμα του ψωμιού ήταν μπλε και φούσκωσε πάρα πολύ. Ήθελε να μας δηλητηριάσει γιατί δεν θέλαμε την κόρη της για νύφη», δήλωνε η Ελένη Μουστοπούλου, στο δικαστήριο. Η Σαμπανιώτη πρόσφερε τη δηλητηριασμένη ζύμη στις οικογένειες της Ελένης Μουστοπούλου και Ειρήνης Κληματσά, με σκοπό την εκδίκηση μιας και τα θύματα είχαν αρνηθεί να παντρέψουν τους γιους τους με τις κόρες της Μαρίας.



Καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξης. Δεν παραδέχτηκε ποτέ μέχρι σήμερα την ενοχή της, επαναλαμβάνοντας πως εκείνος που προσέθεσε το παραθείο απέβλεπε στη δηλητηρίαση της ίδιας και της οικογένειάς της. Στις φυλακές βεβαιώνει πως οι συγκρατούμενές της αγαπούν τα φαγητά που τους μαγειρεύει. Κατά τον εγκλεισμό της εργάζεται στο ταπητουργείο, και τις κενές ώρες σφουγγαρίζει και καθαρίζει.

Τον Ιανουάριο του 2011 γίνεται δεκτή η αίτηση της για υφ’ όρων απόλυση, λόγω της καλής διαγωγής, των πολλών ωρών εργασίας αλλά και της ευεργετικής διάταξης σύμφωνα με την οποία μετά το 65ο έτος της ηλικίας του κρατουμένου, κάθε ημέρα κράτησης υπολογίζεται διπλή.

Σήμερα, η Σαμπανιώτη έχει εγκατασταθεί ξανά με την οικογένεια της στο Περιστέρι, σε διαφορετικό όμως διαμέρισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σπίτι που… αψηφά τη βαρύτητα


Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένα παράξενο διαμέρισμα, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει μηδενική βαρύτητα, φτιάχτηκε στη Ρωσία. Το σπίτι αποτελεί τμήμα μουσειακού εκθέματος στην Αγία Πετρούπολη και περιλαμβάνει σαλόνι, κουζίνα, διάδρομο, μπάνιο και παιδικό δωμάτιο.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η «Mirror», όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα στο… ταβάνι, κι έτσι στις φωτογραφίες μοιάζει οι επισκέπτες να αιωρούνται.

Δείτε τις φωτογραφίες





















Διαβάστε περισσότερα...

Ο γορίλας που περπατά στα δύο πόδια!


Γενέθλια για τον «βασιλιά του διαδικτύου» Ambam - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Τα 24 χρόνια του κλείνει σήμερα ο γορίλας Ambam που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για την τάση του να περπατά στα δύο πόδια, σαν άνθρωπος. Από το 2011, όταν πρωτοαναρτήθηκε στο ίντερνετ το βίντεο με το βάδισμα του Ambam, έχει εκατομμύρια προβολές.

Συνήθως οι γορίλες περπατούν στηριζόμενοι και στα τέσσερα άκρα τους αλλά ο Ambam, που ζει στο πάρκο Port Lympne στο Κεντ της Βρετανίας, έχει εξαιρετική ισορροπία στα δύο πόδια.

Την ίδια τάση, να περπατά στα δυο πόδια, έχει και η αδελφή του Tamba και το μικρό της.

«Όλοι οι γορίλες μπορούν να σταθούν όρθιοι αν και συχνά δεν το προτιμούν. Ωστόσο ο Ambam έχει ταλέντο να στέκεται εντελώς όρθιος στα δύο πόδια του», τονίζει στην Daily Mail ο υπεύθυνος του πάρκου για τους γορίλες.

Με βάρος 220 κιλά ο Ambam είναι μεγαλύτερος γορίλας του πάρκου.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό της Ευρώπης που δεν έχει αυτοκίνητα


Το Wengen στην Ελβετία, είναι από τα λίγα χωριά της Ευρώπης στα οποία δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στους δρόμους αλλά και ένας από τους ωραιότερους προορισμούς όλες τις εποχές του χρόνου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων και δεσπόζει μέσα σε ένα απαράμιλλου φυσικού κάλλους τοπίο, και οι 1.300 περίπου μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ περήφανοι για τη γενέτειρά τους. Σημειώνεται ότι εκλεκτοί και διάσημοι «καλεσμένοι» ανά τους αιώνες, έχουν χαρακτηρίσει τοWengen ως το «ωραιότερο χωριό της Ευρώπης».

Με μακρά ιστορία από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και του αθλητισμού, το μικρό αυτό χωριό των Άλπεων έχει φιλοξενήσει πρόσωπα του παρελθόντος, μεταξύ των οποίων τους Αδόλφο Χίτλερ, Ναπολέοντα και Ιούλιο Καίσαρα, ενώ πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα, φιλοξενώντας τους γνωστούς αγώνες σκι Lauberhorn, από το 1930.

Οι μετακινήσεις γίνονται με σιδηρόδρομο και τελεφερίκ και κανένας δεν δυσανασχετεί. Το αντίθετο, μάλιστα. «Για να γνωρίσεις τη φύση εκ των έσω και να απολαύσεις όσα έχει να σου προσφέρει πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ», λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Μέσα σε μια απέραντη γαλήνη και σε μια ηρεμία που συγκλονίζει, ακόμη και όταν το χωριό «πλημμυρίζει» από τουρίστες - που φτάνουν ακόμη και τους 10.000 κατά τη χειμερινή περίοδο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν σπορ, διασκέδαση και φύση, χωρίς να τους λείπει απολύτως τίποτα.

Δείτε τη φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξητική στήθους με… ευεργέτες-χορηγούς


Πανευτυχής η 23χρονη με το νέο της μπούστο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε επέμβαση αυξητικής στήθους μαζεύουν τα απαραίτητα χρήματα κάνοντας για καιρό οικονομίες ή παίρνοντας ακόμα και δάνειο.

Η 23χρονη Gemini Smith από τη Βρετανία βρήκε έναν άλλο τρόπο: εγγράφηκε στην ιστοσελίδα MyFreeImplants.com, όπου οι χρήστες συνδράμουν οικονομικά για να συγκεντρωθεί το ποσό για την επέμβασή της, «αγοράζοντας» επικοινωνία μαζί της.

Σε διάστημα τριών μηνών η Smith συγκέντρωσε σχεδόν 5.500 ευρώ που χρειαζόταν και επιτέλους το 34A μπούστο της έγινε 34DD.

Όπως λέει η ίδια, πάντα μισούσε το μικρό στήθος της. «Έμοιαζα με 12χρονο αγόρι», λέει στη Daily Mail, «ντρεπόμουν, δεν είχα κοινωνική ζωή, φορούσα πάντα φαρδιά ρούχα για να κρύψω το ανύπαρκτο στήθος μου».

Στην εν λόγω ιστοσελίδα οι γυναίκες δημιουργούν ένα προφίλ με φωτογραφίες τους εξηγώντας γιατί θέλουν αυξητική στήθους και γιατί δεν μπορούν να την καλύψουν οικονομικά.

Τότε άνδρες που ονομάζονται «ευεργέτες» (!) αγοράζουν «μονάδες επικοινωνίας» με το κάθε κορίτσι, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να συνομιλούν με μηνύματα ή μέσω webcam.

Η Smith εγγράφηκε στο σάιτ τον Ιούλιο του 2013, συνομίλησε με δεκάδες άνδρες και γυναίκες και έλαβε ένα δολάριο για κάθε μήνυμα που της έστελναν.

«Είναι σαν μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά λόγω της φύσης του στόχου που θέλεις να πετύχεις, ο κόσμος περιμένει ή επιθυμεί να κάνεις κάτι ή να δείξεις κάτι», εξήγησε. «Εγώ δεν έκανα τίποτα που δεν ήθελα για χρήματα. Απλά είπα, αν θέλετε να με βοηθήσετε και να μου μιλήσετε, κάντε το γιατί σας αρέσω εγώ όχι για το τι μπορώ να κάνω».

Η 23χρονη λέει μάλιστα πως έκανε και μερικούς καλούς φίλους μέσω του σάιτ «με τους οποίους μπορώ να λέω πια τα πάντα», όπως αναφέρει.

Μόλις συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσό, μεταφέρθηκε στο λογαριασμό πλαστικού χειρουργού της επιλογής της και η επέμβαση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. «Επιτέλους μπορώ να φοράω ό,τι θέλω και να νιώθω καλά, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ», καταλήγει.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Άντρας μιμείται με ακρίβεια 30 ζώα


Ο Rudirok είναι σίγουρα ταλαντούχος. Δεν ξέρει να τραγουδάει ή να χορεύει. Γνωρίζει καλά, όμως, να μιμείται φωνές ζώων. Και στο βίντεο που ακολουθεί δείχνει το πλούσιο ταλέντο του.

Δείτε τον να γαβγίζει, να νιαουρίζει και όχι μόνο σε ένα βίντεο που έσπασε τα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα στο youtube.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος είπε ότι οι σκύλοι δεν αγαπούν τα παιδιά;


Μια μητέρα προσποιήθηκε ότι δέρνει το παιδί της προκειμένου να δει τις αντιδράσεις των σκυλιών της οικογένειας. Η αντίδρασή τους είναι συγκλονιστική. Μόλις η μητέρα κάνει την κίνηση με την παντόφλα να χτυπήσει το παιδί της, τα σκυλιά ανεβαίνουν αμέσως στον καναπέ και προσπαθούν να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βλέπω συχνά εφιάλτες. Πρέπει να ανησυχώ;


Μήπως τελικά πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό όταν βλέπετε συχνά άσχημα όνειρα; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, θα μπορούσαν να παρέχουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την υγεία και ακόμα πως μπορούν να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για μια επικείμενη ασθένεια.

Πρόσφατα, βάση ερευνών, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες στην παιδική ηλικία, θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης ψυχωτικών διαταραχών αργότερα στη ζωή. Το περιοδικό Sleep δημοσίευεσε σχετική μελέτη –όπου παρακολουθήθηκαν 6800 παιδιά- και διαπιστώθηκε ότι, εκείνα που είχαν συχνότερους εφιάλτες (2-3 φορές την εβδομάδα), σε ηλικία από 2-7 ετών, είχαν 3 ½ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια ψυχωτική εμπειρία, όπως είναι οι παραισθήσεις ή το να ακούν φωνές, αργότερα σαν έφηβοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συχνοί εφιάλτες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πως, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συναισθηματικά τραύματα, όπως κακοποίηση ή παρενόχληση, ενώ επίσης, η χρήση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί ομοίως να παίζουν ρόλο.

Πολλά ιατρικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση κατά την διάρκεια του ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της φάσης REM (ελαφρύς ύπνος) θυμούμενοι ακόμα τον εφιάλτη, λέει ο Δρ Nicholas Oscroft, ερευνητής ύπνου και καρδιολογίας στο νοσοκομείο Papworth στο Cambridge.

Για παράδειγμα, οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες θα μπορούσαν να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας –προσωρινή παύση της αναπνοής εξαιτίας απόφραξης των αεραγωγών- ή να συνδέονται ακόμη και με καρδιολογικά προβλήματα. Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς εφιάλτες, παρουσιάζουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με μελέτες. Επίσης, ο πόνος στο στήθος είναι επτά φορές πιο συχνός σε εκείνους που δηλώνουν ότι έχουν συχνά εφιάλτες.

Επιπροσθέτως, οποιοδήποτε είδος λοίμωξης, από βαριά γρίπη έως και λοίμωξη των νεφρών, μπορεί να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση των εφιαλτών, εξηγούν οι ειδικοί. Συχνά οι βίαιοι εφιάλτες (κατά 38%), μπορεί να αποτελούν μια πρώιμη ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον, σύμπτωμα που ενδεχομένως να προϋπάρχει ακόμα και περισσότερο μια δεκαετία, λέει ο Δρ Robert Brenner, σύμβουλος Νευρολογίας στο νοσοκομείο Spire Bushey στο Watford.

Οι ημικρανίες επίσης, συχνά ακολουθούν δυσάρεστα όνειρα, με θέμα το θυμό, την επιθετικότητα και την ατυχία, ενώ πολλές γυναίκες (15%) αναφέρονται σε περίεργα και δυσάρεστα όνειρα γύρω από την περίοδο της εμμηνόπαυσης.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σύμπαν προήλθε από το… τίποτα


Η μαθηματική απόδειξη που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

Μία από τις πιο σημαντικές θεωρίες της σύγχρονης κοσμολογίας είναι ότι το Σύμπαν ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη, το γνωστό σε όλους «Big Bang».

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί απλά μια ιδέα, αλλά μια επιστημονική θεωρία που υποστηρίζεται από πολλά αποδεικτικά στοιχεία.

Για αρχή έχουμε τη θεωρία του κοσμικού υπόβαθρου μικροκυμάτων, της συνεχούς επέκτασης του διαστήματος και αυτή της αφθονίας των αρχέγονων στοιχείων.

Κι όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που προκάλεσε εξαρχής τη Μεγάλη Έκρηξη.

Για πολλά χρόνια οι κοσμολόγοι πίστευαν ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα, ότι η Μεγάλη Έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα κβαντικών διακυμάνσεων και πως το Σύμπαν άρχισε να υπάρχει από το τίποτα.

Αυτό είναι κάτι εύλογο, δεδομένων όσων γνωρίζουμε για την κβαντική μηχανική, αναφέρει ένα άρθρο στο Physics arXiv Blog.

Όμως οι φυσικοί χρειάζονται κάτι παραπάνω.

Μια μαθηματική απόδειξη που θα δίνει «σάρκα και οστά» στην ιδέα αυτή.

Η «ευχή» τους εκπληρώθηκε χάρη στην εργασία του Dongshan He και των συνεργατών του στο Ινστιτούτο Φυσικής και Μαθηματικών Wuhan Institute of Physics and Mathematics στην Κίνα.

Η ερευνητική αυτή ομάδα βρήκε την πρώτη, αυστηρή απόδειξη ότι η Μεγάλη Έκρηξη θα μπορούσε όντως να έχει προκύψει αυθόρμητα λόγω κβαντικών διακυμάνσεων.

Η νέα αυτή απόδειξη βασίζεται σε ένα ειδικό σύνολο λύσεων, μιας μαθηματικής οντότητας, γνωστής ως εξίσωση Wheeler-DeWitt.

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα οι κοσμολόγοι αγωνίζονταν να συνδυάσουν τους δύο πυλώνες της σύγχρονης φυσικής –την κβαντική μηχανική και τη γενική σχετικότητα- με έναν τρόπο που θα περιέγραφε με εύλογο τρόπο το σύμπαν.

Μια σημαντική ανακάλυψη προέκυψε τη δεκαετία του 1960, όταν οι φυσικοί John Wheeler και Bryce DeWitt συνδύασαν αυτές τις δύο μη συμβατές ιδέες, σε ένα μαθηματικό πλαίσιο, γνωστό σήμερα ως η εξίσωση Wheeler-DeWitt.

Ο Dongshan και οι συνεργάτες του «εξερεύνησαν» μερικές νέες λύσεις αυτής της εξίσωσης.

Στο επίκεντρο της σκέψης τους βρίσκεται η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg. Αυτό επιτρέπει την πιθανότητα ύπαρξης ενός μικρού κενού, λόγω των διακυμάνσεων που οι φυσικοί αποκαλούν μετασταθερό ψευδές κενό.

Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν δύο πιθανότητες. Αν η φούσκα του διαστήματος δεν επεκταθεί γρήγορα, εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως. Αν όμως επεκταθεί αρκετά, τότε δημιουργείται ένα σύμπαν με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το εξής: επιτρέπει κάτι τέτοιο η εξίσωση Wheeler-DeWitt;

«Εμείς αποδεικνύουμε ότι μόλις δημιουργηθεί μια μικρή φούσκα μετασταθερού κενού, έχει την ευκαιρία να επεκταθεί με γεωμετρική πρόοδο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η προσέγγιση του Dongshan και των συνεργατών του, κάνει λόγο για μια σφαιρική φυσαλίδα η οποία περιγράφεται εξ ολοκλήρου από την ακτίνα της. Στη συνέχεια υπολογίζουν την εξίσωση, που περιγράφει το ρυθμό με τον οποίο μπορεί να επεκταθεί αυτή η ακτίνα και μετά εξετάζουν τρία σενάρια για τη γεωμετρία της φούσκας: κλειστή, ανοιχτή ή επίπεδη.

Για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις βρίσκουν μια λύση, σύμφωνα με την οποία η φούσκα μπορεί να επεκταθεί με γεωμετρική πρόοδο και κατά συνέπεια να φτάσει σε τέτοιο μέγεθος που μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύμπαν… ένα Big Bang.


Διαβάστε περισσότερα...

Μετά τα έξυπνα γυαλιά οι... έξυπνοι φακοί!


Με ενσωματωμένη κάμερα και ασύρματη σύνδεση - Δείτε τις εικόνες.

«Έξυπνους» φακούς επαφής που μπορούν να «χωρέσουν» τον εξοπλισμό των «έξυπνων» γυαλιών της έχει στα σκαριά η Google.

Η εταιρεία ασχολείται ήδη με την κατασκευή φακών επαφής για διαβητικούς, με τη δυνατότητα να αναλύουν τα δάκρυά τους και να τους προειδοποιούν αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά.

Τώρα αποκαλύπτει τα σχέδιά της για φακούς με ενσωματωμένη κάμερα και δυνατότητα «superzoom» που θα μπορούν ενδεχομένως ακόμα και να παρέχουν βοήθεια προς ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Ο φακός έχει ασύρματε δυνατότητες που του επιτρέπουν να συνδεθεί με smartphone ούτως ώστε να γίνεται επεξεργασία των πληροφοριών και να δίνονται ηχητικές εντολές στον χρήστη.

Η Google υποστηρίζει πως το σύστημα θα μπορεί απίσης να ανιχνεύει πρόσωπα, πιθανώς βοηθώντας τους ανθρώπους με απώλεια όρασης να αναγνωρίζουν πρόσωπα.

Δείτε τις εικόνες












Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας


Κατασκευάστηκε από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό Αρχύτα.

Στις μέρες μας όλοι καταλαβαίνουμε τι πάει να πει η λέξη «ρομπότ» και έχουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει και τι μπορεί να κάνει, είτε επηρεαζόμενοι από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είτε μαθαίνονται νέα που σχετίζονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τι είναι τα ρομπότ

Ένα ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.

Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες, είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες, για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ' ότι ο άνθρωπος. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάποιου προϊόντος και με χαμηλότερο κόστος.

Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του «R.U.R.» (Rossum's Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και οι οποίοι τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους, αναφέρει η Wikipedia.

Πότε όμως δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ;

Το πρώτο γνωστό ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε περίπου στο 400-350 π.Χ. από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό Αρχύτα και ήταν ένα ατμοκίνητο περιστέρι.

Ο Αρχύτας είναι γνωστός ως ο «πατέρας της μηχανολογίας».

Κατασκεύασε το πουλί-ρομπότ από ξύλο και χρησιμοποίησε ατμό για να τροφοδοτήσει τις κινήσεις του. Κατάφερε να το κάνει να πετάξει για περίπου 200 μέτρα, προτού ξεμείνει από ατμό.

Δεν ήταν μόνο το πρώτο γνωστό ρομπότ, αλλά και μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες φορές στην ιστορία, που ένας επιστήμονας μελετούσε τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα πουλιά.

Ο Αρχύτας ήταν διάσημος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, διοικητής, πολιτικός και στρατηγός.

Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά του περιλαμβάνονται τα εξής: ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε μαθηματικές αρχές στη μηχανική (αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως μηχανολογία).

Επίσης, εξελέγη επί επτά συνεχόμενα χρόνια Στρατηγός, παρότι ο νόμος απαγόρευε σε όλους να πάρουν τη θέση αυτή για δεύτερη φορά. Όμως, καθώς δεν είχε χάσει ποτέ του καμία μάχη, οι συμπολίτες του αποφάσισαν να συνεχίσουν να το εκλέγουν ως κυβερνήτη της πόλης-κράτους τους, γράφει ο Daven Hiskey στο Today I Found Out.

Οι μαθηματικές εργασίες του επηρεάστηκαν βαθιά από τον Πλάτωνα και τον Ευκλείδη, μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος έλυσε το πρόβλημα του «διπλασιασμού του κύβου», που είχε προτείνει ο Ιπποκράτης της Χίου, γνωστό και ως Δήλιο πρόβλημα που είναι ένα από τα τρία άλυτα γεωμετρικά προβλήματα με κανόνα και διαβήτη.

Ακόμη, έκανε μεγάλες προόδους στη θεωρία της μουσικής, χρησιμοποιώντας μαθηματικά για να καθορίσει διαστήματα τόνων στην εναρμονική κλίμακα εκτός από τα ήδη γνωστά στη χρωματική και διατονική. Και εκτός από αυτό έδειξε ότι ο τόνος ενός έγχορδου μουσικού οργάνου σχετίζεται με το δονούμενο αέρα.

Η μοίρα όμως δεν επεφύλασσε καλό τέλος για το μεγάλο διανοητή της ελληνικής αρχαιότητας.

Ο Αρχύτας πέθανε από πνιγμό σε ένα ναυάγιο, ενώ η σορός του ξεβράστηκε σε μια ακτή.


Διαβάστε περισσότερα...

Το καλύτερα διατηρημένο μαμούθ στον κόσμο


Η Λιούμπα έζησε μόλις ένα μήνα αλλά «ξαναζεί» 42.000 χρόνια μετά.

Στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας του Λονδίνου θα εκτίθεται από τον επόμενο μήνα το καλύτερα διατηρημένο μαμούθ που βρέθηκε ποτέ. Το νεαρό μαμούθ, που βρέθηκε στη Σιβηρία το 2007, είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα σκύλο και ονομάστηκε Λιούμπα.



Πιστεύεται, όπως γράφει ο «Independent», πώς πέθανε πριν από 42.000 χρόνια σε ηλικία μόλις ενός μήνα και έχει τον πληρέστερο σκελετό μαμούθ που έχει ποτέ βρεθεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το σώμα του μαμούθ καλύφθηκε από υγρό πηλό και λάσπη που στη συνέχεια πάγωσαν, διατηρώντας το μέχρι που εντοπίστηκε από τον Yuri Khudi και τους γιους του ενώ έψαχνα για ξύλα κατά μήκος του ποταμού Yuribei.

Η Lyuba είναι ένα από τα αρκετά μαμούθ που εντοπίστηκαν κοντά στον ποταμό αυτό, στα βορειοδυτικά της Σιβηρίας, τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα η Lyuba φιλοξενείτο στο Μουσείο Shemanovsky στη Ρωσία αλλά από τις 23 Μαΐου θα έχει την ευκαιρία να τη δει το βρετανικό κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν το σκυλί τους να πεινάσει για έξι εβδομάδες!


Διασώθηκε και αναρρώνει η άτυχη Λόλα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένοχους έκρινε βρετανικό δικαστήριο τους Jennifer Plater και Michael Knight για κακοποίηση του σκύλου τους, τον οποίο άφησαν να πεινάσει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες!

Η Λόλα είχε αδυνατίσει τόσο πολύ που το βάρος της είχε φτάσει τα 15 κιλά και ήταν πλέον ορατά όλα τα κόκκαλα και η σπονδυλική της στήλη,

Οι δύο κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, κρίθηκαν ένοχοι ερήμην και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής τους. Σύμφωνα με τη Daily Mail είναι πιθανό να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

Τις Αρχές ειδοποίησαν οι γείτονες που ανησύχησαν βλέποντας τη Λόλα σκελετωμένη. Το RSPCA βρήκε το σκυλί αφυδατωμένο, να υποφέρει από πείνα επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Όταν το RSPCA ανέλαβε τη φροντίδα της Λόλας στις 14 Δεκεμβρίου ζύγιζε 15,5 κιλά. Ενάμιση μήνα μετά είχε φτάσει τας 21,4, χάρη απλά στην κανονική διατροφή της.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...