Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Να γιατί δεν κάνεις τρομοκρατικές φάρσες σε αερογραμμές


Η 14χρονη που τρόλαρε την American Airlines μέσω Twitter συνελήφθη τελικά!
Κι όμως, η έφηβη από την Ολλανδία που έκανε ένα τουλάχιστον άκομψο αστείο στις Αμερικανικές Αερογραμμές συνελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποδώσουμε κατηγορίες στο στάδιο αυτό. Σκεφτήκαμε απλώς ότι έπρεπε να δούμε το γεγονός πιο εξονυχιστικά, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε στο ίντερνετ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας.

Η Sarah λοιπόν, όπως είναι το όνομά της στο Twitter (@queendemetriax), φέρεται να παραδόθηκε οικειοθελώς όταν οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να την ταυτοποιήσουν μέσω του λογαριασμού της στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Και μάλιστα ούτε το FBI ούτε η American Airlines αναμείχθηκαν στη σύλληψη -φανερά τουλάχιστον-, αλλά από τον σάλο που ξέσπασε στο ίντερνετ η ολλανδική αστυνομία δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη.

Ας δούμε όμως καρέ-καρέ την απόλυτα διδακτική ιστορία της κοινωνικής δικτύωσης, προς γνώση και συμμόρφωση.

Στις 13 Απριλίου λοιπόν και για άγνωστο λόγο, η 14χρονη χρησιμοποίησε τον λογαριασμό της στο Twitter για να προειδοποιήσει ανώνυμα την αεροπορική για τρομοκρατικό χτύπημα της αλ-Κάιντα τον Ιούνιο.

«Το όνομά μου είναι Ιμπραήμ και είμαι από το Αφγανιστάν», «τιτίβισε» η έφηβη στην American Airlines για να συνεχίσει, «Είμαι μέλος της αλ-Κάιντα και την 1η Ιουνίου θα κάνω κάτι πραγματικά μεγάλο. Γεια».



Η αεροπορική δεν άφησε το πράγμα στην τύχη του και 6 μόλις λεπτά αργότερα απάντησε στον τρομοκράτη-φαρσέρ: «Σάρα, παίρνουμε τις απειλές αυτές πολύ στα σοβαρά. Η διεύθυνση IP σου και οι λεπτομέρειες θα προωθηθούν στην ασφάλεια και το FBI».



Η στιχομυθία που ακολούθησε θα ήταν πράγματι κωμικοτραγική αν δεν οδηγούσε τελικά στη σύλληψη του κοριτσιού και τη φρίκη που έζησε.



Στον καταιγισμό των tweets της μικρής που ακολούθησαν την απάντηση των αερογραμμών, η ίδια παρακαλούσε να μην προβούν σε τέτοιες ενέργειες, κλαίγοντας ηλεκτρονικά και ικετεύοντας επικαλούμενη το «αθώο» της φάρσας της.



Δεν θα μπορούσε φυσικά η έφηβη να γνωρίζει ότι κατά κανέναν τρόπο δεν είχαν τα στοιχεία της τόσο γρήγορα διαθέσιμα οι Αμερικανικές Αερογραμμές, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συνεργασία του Twitter και το κοινωνικό μέσο έχει αποδειχθεί πολύ προστατευτικό στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του σε αντίστοιχες υποθέσεις του παρελθόντος. Μόνο με ένταλμα δίνουν στις αρχές το IP address του χρήστη.



Το κοριτσάκι τρομοκρατήθηκε βέβαια και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ρότερνταμ, όπου και κρατήθηκε για περαιτέρω έλεγχο, χωρίς εμπλοκή του FBI ούτε και της American Airlines. Όσο για τον λόγο που το έκανε, διά στόματος της ίδιας «Ήθελα να γίνω διάσημη. Αλλά διάσημη όπως η Demi Lovato και όχι διάσημη σαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», έγραψε στον λογαριασμό της.



Και πράγματι έγινε, αν κρίνουμε από τον καταιγισμό των οργισμένων «τιτιβισμάτων» που έλαβε στον λογαριασμό της και από το γεγονός φυσικά ότι πλέον είναι παγκόσμια είδηση! Μετά την «επιτυχία» μάλιστα της φάρσας του 14χρονου κοριτσιού, η Southwest Airlines απάντησε με παρόμοιο τρόπο σε επίδοξο τρολ που απείλησε την αεροπορική μέσω Twitter.



Ας είναι λοιπόν αυτό ένα μάθημα για όλους μας για το τι σημαίνει κοινωνική δικτύωση. Το «κοινωνικό» του πράγματος σημαίνει ότι όλοι μπορούν να δουν τι μοιράζεσαι στις πλατφόρμες social media. Αν θέλεις ιδιωτικότητα και χώρο να γράφεις ό,τι σου κατέβει, κράτα ημερολόγιο!



Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες στα Χανιά


Μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 5.000 καταγγελίες.

Διαστάσεις σε όλη τη χώρα παίρνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Χανιά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη λειτουργία στην πόλη ξενώνα φιλοξενίας και στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Όπως ανέφερε η κ. Μαργαρίτα Μπατάκη, υπεύθυνη του ξενώνα για τον δήμο Χανίων, στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που έχει πανελλήνια εμβέλεια, τους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας της καταγράφηκαν 5.000 καταγγελίες γυναικών από όλη τη χώρα, ενώ τους 18 πρώτους μήνες οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 7.500. «Όλο αυτό το δίκτυο υποστηρίζει την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών» τόνισε η κ. Μπατάκη.

Στα Χανιά το 2013, στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, υπήρξαν 21 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων οι 20 από γυναίκες και η μια από άνδρα.

Ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στα Χανιά θα λειτουργήσει στο πλαίσιο 61 δομών που υπάρχουν και είναι:

-Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

-25 συμβουλευτικά κέντρα σε δήμους.

-19 ξενώνες φιλοξενίας σε δήμους.

-2 ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η λειτουργία των οποίων αναβαθμίζεται.

Ο ξενώνας στα Χανιά θα δέχεται θύματα ενδοοικογενειακής βίας από όλη την Ελλάδα. θα στελεχώνεται από 5 επαγγελματίες (κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο , διοικητικό υπάλληλο, υπάλληλο γενικών καθηκόντων), ενώ προωθείται και η πρόσληψη φύλακα.

Το κόστος λειτουργίας του, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ καλύπτεται από το ΕΣΠΑ. «Πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική δομή» τόνισε κατά την ανακοίνωση της λειτουργίας του ξενώνα ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες των δύο ετών για τη δημιουργία του ξενώνα. «Έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες καθώς τα φαινόμενα και οι καταγγελίες για κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία δυστυχώς αυξάνονται» είπε μεταξύ άλλων. Ο ξενώνας θα λειτουργεί σε κτίριο στο κέντρο της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ τα νέα όρια για τις κατασχέσεις


Στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις.

Περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και το ελάχιστο ύψος οφειλής πάνω από την οποία ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης, θα μπορούν να ζητήσουν από τις Δ.Ο.Υ οι οφειλέτες.

Σημειώνεται ότι το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ από τα 1.000, ενώ το ελάχιστο ύψος ληξιπρόθεσμης οφειλής πέραν της οποίας ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης αυξήθηκε στα 500 από τα 300 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση των οφειλετών δεν θα αφορά επιστροφή κατασχεθέντων ποσών αλλά προσαρμογή των κατασχέσεων στα νέα όρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των νέων διατάξεων) για ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες του ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.

Κατά τον ίδιο τρόπο αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, και εμπίπτουν στο ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποθαλάσσια ζεύξη για Σαλαμίνα και διόδια αντί για ναύλα


«Πόλεμος» του νησιού με το Πέραμα - Τι απαντούν για το έργο οι δύο δήμαρχοι.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα με αφορμή την κατασκευή της ομώνυμης υποθαλάσσιας ζεύξης, που θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ και θα ενώσει χερσαία τις δύο περιοχές.

Αυτή η υποθαλάσσια ζεύξη θα αντικαταστήσει τους ναύλους των φεριμπότ με διόδια.

Η ημερομηνία που έχει οριστεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι η 20η Μαΐου. Οι εργολάβοι πάντως ελπίζουν στην ολοκλήρωση του έργου γιατί, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, το 2009 τα έσοδα των πλοίων από τα εισιτήρια ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ και σήμερα η κίνηση έχει αυξηθεί και τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα.

Αντιδράσεις φέρνει το έργο
Ο δήμος Περάματος μόνο θετικά βλέπει το έργο αφού εκτιμά ότι θα ανακουφιστεί η περιοχή από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργεί καθημερινά η επιβατική κίνηση από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων.

«Θεωρώ ότι το Λιμενικό Ταμείο εισπράττει ένα τέλος από τα ναύλα και η δημοτική Αρχή δεν το λέει», αναφέρει μιλώντας στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Περάματος. Και συμπληρώνει: «Σε αντίθεση με το δήμο μας που δεν εισπράττει ούτε σεντ. Ξέρετε πόσες φορές έχουμε ζητήσει από υπουργούς να εξετάσουν το θέμα μας; Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ».

Ο Παντελής Ζουμπούλης αναφέρει ότι είναι υπέρ της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας γιατί αυτό θα φέρει έσοδα στο δήμο Περάματος μέσα από τα διόδια που θα μπουν. «Θα παίρνουμε τέλη από την τιμή των διοδίων και έτσι θα ενισχυθεί οικονομικά ο δήμος μας», σημειώνει.

Και γι’ αυτό θεωρεί ότι η αδικία που υφίσταται η πόλη του θα αποκατασταθεί με την υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας εφόσον κατασκευαστεί, όπως έχει προβλεφθεί, ένας τρίτος δρόμος που θα διέρχεται περιφερειακά από το Πέραμα, θα περνά μέσα από τον Ναύσταθμο Παλάσκα και θα καταλήγει στην αρχή της λεωφόρου Σχιστού. Με τον σχεδιασμό αυτό θα επιβληθούν διόδια και έτσι ο δήμος θα αποκτήσει έσοδα.



Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Σαλαμίνας, τονίζει ότι «το έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς διάλογο». Ο κ. Τσαβαρής σημειώνει ότι σε περίπτωση που γίνει το έργο, η Σαλαμίνα θα γίνει τμήμα της Πελοποννήσου. «Θα μπαίνουν οι νταλίκες από το Πέραμα και θα βγαίνουν στα Μέγαρα», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι θα γίνει διπλή ζεύξη (σε Πέραμα και Φανερωμένη, κάτι που αποκλείουν στο υπουργείο).




Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάρα της μούμιας που... βύθισε τον Τιτανικό


Η ιστορία της «μούμιας της ατυχίας» του Βρετανικού Μουσείου.

Κάπου πίσω στο 1860 πέντε απόφοιτοι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πήγαν ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Προκειμένου να θυμούνται για πάντα το ταξίδι τους αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους πίσω στην πατρίδα ένα αναμνηστικό… που δεν ήταν άλλο από το καπάκι από το φέρετρο μιας μούμιας… της ιέρειας της Amen-Ra.

Δύο από τους άντρες πέθαναν κατά την επιστροφή τους από την Αίγυπτο. Ένας τρίτος πήγε στο Κάιρο και αυτοπυροβολήθη

κε κατά λάθος στο χέρι ενώ κυνηγούσε ορτύκια και έπρεπε να το ακρωτηριάσει.

Ένα άλλο μέλος της πεντάδας… ο Arthur Wheeler κατάφερε μεν να επιστρέψει… σώος στην Αγγλία, όμως έχασε όλη του την περιουσία στο τζόγο. Μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου έχασε και πάλι τα πάντα εξαιτίας πυρκαγιάς και πλημμύρας, γράφει η Rose Eveleth στην ιστοσελίδα nautil.us.

Το καπάκι του φέρετρου πέρασε στη συνέχεια στα χέρια της αδερφής του Wheeler, η οποία προσπάθησε να το φωτογραφίσει το 1887, όμως ο φωτογράφος και ο αχθοφόρος που το κουβαλούσε… πέθαναν.

Η κατάρα της μούμιας φαίνεται ότι δεν είχε κοπάσει καθόλου. Αντίθετα, ήταν μάλλον η αρχή.

Ο άντρας που προσπάθησε να μεταφράσει τα ιερογλυφικά, που ήταν γραμμένα επάνω στο φέρετρο… αυτοκτόνησε.



Το «περίφημο» αυτό καπάκι του φέρετρου πλέον βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, όπου είναι επίσημα γνωστό ως «τεχνούργημα 22542», ή αλλιώς «η μούμια της ατυχίας».

Από την εποχή που πέρασε στην κατοχή του μουσείου το 1889 η «μούμια της ατυχίας» κατηγορήθηκε σχεδόν για τα πάντα.

Από τη βύθιση του Τιτανικού, μέχρι και για το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1904 ο νεαρός και φιλόδοξος δημοσιογράφος Bertram Fletcher Robinson έγραψε ένα πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα Daily Express για τη «στοιχειωμένη μούμια» με τον εξής τίτλο: «Μια ιέρεια του θανάτου».

«Είναι βέβαιο ότι οι Αιγύπτιοι είχαν δυνάμεις, με τις οποίες εμείς στον 20ο αιώνα μπορεί να γελάμε, όμως δε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποτέ» έγραφε τότε.

Τρία χρόνια μετά ο Robinson πέθανε ξαφνικά από υψηλό πυρετό. Οι φίλοι του πίστεψαν ότι για το θάνατό του έφταιγε… η κατάρα της μούμιας.

Ο Sir Arthur Conan Doyle, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, είχε προειδοποιήσει το νεαρό δημοσιογράφο να μην μπλέξει με τη μούμια: «Τον είχα προειδοποιήσει και του είχα πει να μην ενδιαφερθεί για τη μούμια που βρισκόταν στο Βρετανικό Μουσείο. Επέμενε και τελικά… πέθανε. Του είπα ότι προκαλούσε την τύχη του με τις έρευνές του, όμως η ιστορία τον είχε συνεπάρει και δε μπορούσε να αντισταθεί».

Την εποχή που η «μούμια της ατυχίας» έφτανε στη Μ. Βρετανία, η χώρα είχε καταλάβει την Αίγυπτο. Κι ενώ η κατάληψη της Αιγύπτου είχε θεωρηθεί ως μια στρατιωτική επιτυχία, οι πολίτες πίσω στην πατρίδα δεν την έβλεπαν με καλό μάτι. Εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο μια ευρωπαϊκή δύναμη έπρεπε να παρεμβαίνει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι πολιτικοί υποστήριζαν ότι βρίσκονταν εκεί για να βοηθήσουν τη χώρα να καθαιρέσει έναν τύραννο, αλλά οι βρετανοί πολίτες δεν ήταν σίγουροι ότι… ήταν δουλειά της κυβέρνησής τους αυτό, σχολιάζει η αρθρογράφος.

Έτσι, ενώ πολλοί προβληματίζονταν με την κατοχή, δεν εξέφραζαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους προς τα έξω και… στράφηκαν σε διάφορα αντικείμενα αιγυπτιακής τέχνης.

Ο καθηγητής λογοτεχνίας στο Birbeck College του University of London έγραψε με απλά λόγια στο βιβλίο του «The Mummy’s Curse» το 2012: «Δε μπορείς να μιλήσεις για το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις μια άλλη χώρα, γιατί αυτό είναι εντελώς… αντιπατριωτικό. Αυτή είναι μια αφήγηση, που σας επιτρέπει να μιλάτε γι’ αυτό με άλλο τρόπο».

Σήμερα, το Βρετανικό Μουσείο δεν αναφέρει πολλά για την ιστορία της «μούμιας της ατυχίας».

Κάνει μια αναφορά σε μερικούς από τους πιο αξιοσημείωτους μύθους που τη συνοδεύουν, όπως αυτόν ότι η μούμια ήταν επάνω στον Τιτανικό, και προσθέτει ένα σύντομο σημείωμα που λέει το εξής: «Περιττό να αναφέρει κανείς ότι δεν υπάρχει αλήθεια πίσω από όλα αυτά. Το αντικείμενο δεν έφυγε ποτέ από το Μουσείο μέχρι το 1990 που συμπεριελήφθη σε μια περιοδική έκθεση».



Διαβάστε περισσότερα...

Για γυμνισμό... κατά Μόναχο μεριά


Νομιμοποιήθηκε η δημόσια γύμνια στη γερμανική πόλη.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Μόναχο, νομιμοποίησε τη δημόσια γύμνια καθορίζοντας έξι ζώνες γυμνισμού.

Από το περασμένο φθινόπωρο το θέμα της δημόσιας γύμνιας αποτελούσε συχνό θέμα συζήτησης.

Πλέον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, οι Αρχές αποφάσισαν ότι οι γυμνιστές μπορούν πλέον να… εξασκούν το «χόμπι» τους ελεύθερα, σε δημόσιους χώρους.

Για το λόγο αυτό καθορίστηκαν έξι ειδικές ζώνες για γυμνισμό, χωρίς περιοριστικούς –για τα μάτια- φράχτες γύρω από αυτές. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα σε πάρκα παρέχει ενός είδους… ιδιωτικότητα σε όσους αποφασίσουν να… πετάξουν τα ρούχα τους και να μείνουν όπως τους γέννησε η μαμά τους!

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, μία από τις έξι αυτές «ζώνες γυμνισμού» βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την κεντρική πλατεία του Μονάχου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούλιο η λειτουργία του υδατοδρομίου της λίμνης Βεγορίτιδας


Αναμένεται η άδεια από το υπουργείο Μεταφορών.

Εντός του προσεχούς Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια από και προς το υδατοδρόμιο της λίμνης Βεγορίτιδας καθώς ο Δήμος Αμυνταίου που ανέλαβε την προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησής του αναμένει την έγκριση της άδειας από το Υπουργείο Μεταφορών μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάκης Ιωσηφίδης με αφορμή τις δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των σχετικών ελέγχων.

«Οι δοκιμαστικές πτήσεις έγιναν προκειμένου να οριοθετηθεί ο υδατοδιάδρομος και να οριστούν οι ανάγκες που θα προκύψουν για την πραγματοποίηση των κανονικών πτήσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στη μελέτη που υλοποιούμε και στον σχετικό φάκελο που θα υποβληθεί στο υπουργείο ώστε να πάρουμε την έγκριση της άδειας του υδατοδρομίου. Στο μεταξύ, μέχρι την έγκριση της αδειοδότησης θα εξετάσουμε με την εταιρεία διαχείρισης υδροπλάνων τον προγραμματισμό των δρομολογίων» σημειώνει ο κ. Ιωσηφίδης.

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις της περιοχής με άλλα σημεία της Ελλάδας σχολιάζει ότι από έρευνα που έγινε προκύπτει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τα νησιά. «Τα υδροπλάνα έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται και σε χερσαίο χώρο, σε κανονικά δηλαδή αεροδρόμια. Συνεπώς είναι εφικτή η σύνδεση της περιοχής μας με εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και με τα νησιά όπου υπάρχουν αδειοδοτημένα υδατοδρόμια. Ειδικά για τα νησιά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και καθώς η μετακίνηση θα είναι αμφίδρομη, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε και εμείς τον τουρισμό και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών από διάφορα σημεία της χώρας που σήμερα δεν μπορούν εύκολα να φτάσουν εδώ» προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικες συμμετείχαν σε όργια για να προμηθεύονται ναρκωτικά


Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν 7 μέλη του κυκλώματος.

Ακόμα και ανήλικες κοπέλες 15 ετών βρίσκονται μεταξύ των γυναικών που προσέφεραν το σώμα τους στα βαποράκια, με αντάλλαγμα την καθημερινή τους δόση σε ναρκωτικά όπως μαριχουάνα, χασίς και κοκαΐνη!

Οι κοπέλες ήταν διατεθειμένες σε όλα για να αποκτήσουν τα ναρκωτικά και κατέληξαν σε ένα κύκλωμα που εξάρθρωσαν οι ιταλικές αρχές στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκαναν σεξ με μεγαλύτερους ενώ συμμετείχαν ακόμα και σε ερωτικά όργια.

Η αστυνομία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «La Repubblica» συνέλαβε 7 άτομα ηλικίας από 24 μέχρι και 54 ετών, μέλη του κυκλώματος που διοχέτευαν ναρκωτικά στην περιοχή του Μπρίντιζι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όλοι οι συλληφθέντες δήλωσαν άνεργοι και όπως εξήγησαν στους καραμπινιέρους δεν είχαν άλλο τρόπο για να προμηθευτούν τα ναρκωτικά, παρά να προσφέρουν τις ερωτικές τους υπηρεσίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε κέντρο για ΑμεΑ ή για υπερήλικες θα εκτίσει την ποινή του ο Μπερλουσκόνι


Κοινωφελής εργασία η τιμωρία του.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα εκτίσει την μονοετή ποινή του με προσφορά κοινωφελούς εργασίας , σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. Την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της δικαιοσύνης, έλαβε σήμερα το πρωί το δικαστήριο του Μιλάνου.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιλάνου την περασμένη εβδομάδα είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης των συνηγόρων του Μπερλουσκόνι για αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θα προσφέρει το έργο του ή σε κέντρο για την βοήθεια υπερηλίκων ή σε ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες κοντά στο Μιλάνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκόμα άλλαζε τη μορφίνη με αλατούχο διάλυμα


Έκλεβε αναλγητικά και έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Μια νοσοκόμα από το Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορείται, ότι έκλεβε μορφίνη από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν και γέμιζε τις σύριγγες με νερό για να κρύβει τα «ίχνη» της.

Η 35χρονη Kelly Schwartz βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις ΗΠΑ, καθώς φέρεται να έκλεβε για μεγάλο διάστημα μορφίνη και παρόμοια αναλγητικά από το νοσοκομείο Evergreen Health Medical Center στο Kirkland.

Η νοσοκόμα γέμιζε στη συνέχεια τις σύριγγες με αλατούχο διάλυμα και τις τοποθετούσε στην ίδια θέση, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, καθώς οι γιατροί αύξαναν τη δόση που τους χορηγούσαν όταν διαπίστωναν ότι τα «παυσίπονα» δεν βοηθούσαν στη μείωση του πόνου τους.

Η 35χρονη γυναίκα εργαζόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας seattlepi.com, από τον Αύγουστο του 2009, φροντίζοντας ασθενείς που ανάρρωναν από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ένας βοηθός φαρμακείου στο νοσοκομείο παρατήρησε το 2012 ότι τα πώματα στις σύριγγες ήταν κάπως πιο χαλαρά απ’ ό,τι θα έπρεπε. Χάρη στην παρατηρητικότητά του οι ιθύνοντες του νοσοκομείου διέταξαν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αποκάλυψαν το «μυστικό»: Τα επίπεδα μορφίνης στις σύριγγες αποδείχτηκε ότι ήταν «ελάχιστα ανιχνεύσιμα».

Μετά από εσωτερική έρευνα στο νοσοκομείο, όλοι οι δρόμοι «έδειχναν» προς τη συγκεκριμένη νοσοκόμα, η οποία κατηγορήθηκε για κλοπή.

Το Seattle PI αναφέρει ότι η ίδια παραδέχτηκε την ενοχή της και αποκάλυψε ότι είχε εθιστεί στα συνταγογραφούμενα παυσίπονα μετά από έναν τραυματισμό που είχε στη μέση της το 2009. Έτσι αποφάσισε να κλέβει τα φάρμακα από τους ασθενείς της.

Συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι της. Αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή εγγύησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στην Αθήνα


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης πραγματοποιεί στην Αθήνα Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μάθημα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Interamerican, την Κυριακή 27 Απριλίου, θα έχει εξάωρη διάρκεια (09.00 – 15.00), ενώ θα δημιουργηθεί γκρουπ λίγων ατόμων.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – BLS)

- Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED)

- Αντιμετώπιση Πνιγμονής

- Πλάγια Θέση Ασφαλείας

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), η οποία έχει τετραετή ισχύ.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Interamerican, στην οδό Λ. Συγγρού 124 – 126, η οποία – στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας της με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παραχώρησε αίθουσα στην Ε.Ο.Δ. για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνούν για το κόστος και τη δήλωση συμμετοχής με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο βραβείο για ελληνικό σχολείο


Το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών διακρίθηκε για το καλύτερο έργο eTwinning.

Το πρώτο βραβείο (overall prize) απονεμήθηκε στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με το έργο «LYPS - Let Your Passion Shine!» καθώς ήταν το καλύτερο έργο eTwinning. Επίσης άλλα τρία σχολεία από την Ελλάδα κατάφεραν να διακριθούν όπως φαίνεται ακολούθως:

- 1ο Βραβείο στην Ηλικιακή κατηγορία 4 έως 11 ετών: Ράνια Μπεκίρη, 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με το έργο LYPS - Let Your Passion Shine.

- 2ο Βραβείο στην Ηλικιακή κατηγορία 12 έως 15 ετών: Θεοδώρα Γκένιου, Γυμνάσιο Νέου Σουλίου Σερρών με το έργο Stories in History.

- Ειδικό Βραβείο Marie Skodowska Curie: Ελένη Κωστοπούλου, Αθηνά Γιαννοπούλου και Κατερίνα Ραφτοπούλου του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας με το έργο «R.I.V.E.R» Research Inside and Verify the Environmental Risk.

- Ειδικό Βραβείο Mevlana για τη Διαπολιτισμική Κατανόηση: Αγγελική Κατσάνη, Δημοτικό Σχολείο Χρυσοχωρίου Καβάλας, με το έργο e-cultural Kaleidoscope.

Τα καλύτερα έργα eTwinning σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, στις Βρυξέλλες. Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η βράβευση των καλύτερων έργων eTwinning που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, και, κυρίως, η επιβράβευση των ανθρώπων, εκπαιδευτικών και μαθητών, που συμμετείχαν σε αυτά.

Για όσους δε γνωρίζουν το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων στην οποία συμμετέχουν περίπου 250000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Το European Schoolnet συντονίζει την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα στον ένατο χρόνο της, η δράση eTwinning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει περίπου 250.000 εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς σε 32 χώρες, οι οποίοι επικοινωνούν, εργάζονται μαζί, και σχεδιάζουν διασυνοριακά εκπαιδευτικά έργα. Το eTwinning επιβεβαίωσε τον σημαντικό ρόλο του στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να δικτυωθούν, να συνεργαστούν και να μοιραστούν, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται και να είναι μέρος της μεγαλύτερης κοινότητας μάθησης στην Ευρώπη.

Η πλατφόρμα του eTwinning προσφέρει ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς να συναντηθούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε σχολικά έργα, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος και σε διαδικτυακές ομάδες συζήτησης. Προσφέρει, επίσης, πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης μέσω διαδικτυακών Εκδηλώσεων Εκμάθησης, με έμφαση στις δεξιότητες συνεργασίας και τη χρήση της τεχνολογίας στην παιδαγωγική πρακτική. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν περισσότερα στοwww.etwinning.net.

Ηλικιακές Κατηγορίες

Τα κύρια βραβεία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν τρεις ηλικιακές κατηγορίες (4-11 , 12-15 και 16-19 ετών) και σε κάθε κατηγορία, μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επιλέγει τον νικητή και τον επιλαχόντα. Οι νικητές και οι επιλαχόντες σε κάθε κατηγορία παρουσιάζονται και βραβεύονται κατά τη διάρκεια της τελετής.

Το έργο LYPS: Let Your Passion Shine, που πήρε το 1ο Βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία 4-11, χαρακτηρίστηκε από την κριτική επιτροπή ως «εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και συνεργασίας» . Σε αυτή την κατηγορία το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο έργο Talking Pictures.

Ta έργa Stories in History και Health4Life βραβεύθηκαν με το δεύτερο και πρώτο βραβείο αντίστοιχα στην ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών. Η κριτική επιτροπή ανέφερε πως το έργο που απέσπασε το 1ο Βραβείο αποτελεί «ένα παράδειγμα πολύ καλών δραστηριοτήτων eTwinning για την προετοιμασία εξετάσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα σπουδών, κάνοντας έτσι τη διαδικασία πιο διασκεδαστική».

Στην ηλικιακή κατηγορία 16-19, το έργο Euroguide απέσπασε από την κριτική επιτροπή το δεύτερο βραβείο και το έργο Photography as a pedagogical tool ήταν ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η κριτική επιτροπή τόνισε τη στενή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών σε αυτό το έργο, ώστε να σχεδιάσουν δραστηριότητες ελκυστικές για τους μαθητές τους.

Ειδικές Κατηγορίες

Οι πέντε ειδικές κατηγορίες χρηματοδοτούνται από διάφορα ιδρύματα στην Ευρώπη.

Το Βραβείο Ισπανικής Γλώσσας, χορηγός του οποίου είναι το ισπανικό υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού απονεμήθηκε στο έργο ¿Conoces este cuento?.

Το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας, χορηγοί του οποίου είναι, από κοινού, η Διεθνής Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας και η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning στη Γαλλία, απέσπασε το Moi, Toi, Lettres a nous.

Εκ μέρους του British Council, το ίδρυμα που χορηγεί το Βραβείο για τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα, η Rosalyn Kennedy απένειμε το βραβείο στο έργο Gold rules of behaviour.

Στην ειδική κατηγορία βραβείων για τα έργα στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, με τίτλο Βραβείο Marie Sklodowska - Curie, που επιχορηγείται από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning της Πολωνίας, το βραβείο απέσπασε το έργο RIVER: Research Inside and Verify Environmental Risk.

Στην τελευταία ειδική κατηγορία το Mevlana Βραβείο για τη Διαπολιτισμική Κατανόηση, χορηγός του οποίου είναι η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning της Τουρκίας, απέσπασε το έργο e-cultural Kaleidoscope.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ θα συζητηθεί η αίτηση εναντίον του σχεδίου πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου


Πολίτες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αίτηση του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων 53 Αθηναίων, που στρέφονται κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου την οποία προωθεί το Ίδρυμα Ωνάση, προσδιορίστηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο να συζητηθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συγκεκριμένοι πολίτες ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Οι «54» υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και έρχεται σε αντίθεση: 1) με τις διατάξεις του Ν. 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και 2) την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους «54», η πεζοδρόμηση είναι αντίθετη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική νομοθεσία, καθώς πριν από την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά ούτε συντάχθηκε μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Απέκλεισαν με ασθενοφόρα το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης


Ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό, επέδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι.

Με ασθενοφόρα απέκλεισαν από τις 9.00 έως τις 10.00 το πρωί την οδό Αγίου Δημητρίου, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις εννέα διασωστών από τη Θεσσαλονίκη σε νησιά, τη στιγμή που, όπως τονίζουν, το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νομού.

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αρμόδιο υπουργό, Θ. Καράογλου.

«Μέχρι να ενταχθούν στο ΕΚΑΒ οι οδηγοί των ασθενοφόρων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ανακλήθηκαν οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και μετακινήθηκαν όλοι οι οδηγοί των Κέντρων Υγείας στα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Το ήδη υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ πρέπει πλέον να καλύπτει τις ανάγκες των απομακρυσμένων Κέντρων Υγείας στα επείγοντα περιστατικά. Ενώ συμβαίνει αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αποδυνάμωσε το παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μετακινώντας εννέα διασώστες σε νησιά με το πρόσχημα της ανάγκης συμπλήρωσης προσωπικού. Και αυτό τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο νομό Θεσσαλονίκης. Εμείς προτείναμε να γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για την περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 2 Θεσσαλονίκης, Ιερόθεος Γιαμουρίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί στη Θεσσαλονίκη


Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστοί, ενόψει των εορτών του Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου έως και την Παρασκευή 25 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό νούμερο 2310 509002.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 και από τα βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά:

• Την Μεγάλη Τετάρτη (16/4):

o Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην Δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

o Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της Δυτικής) και της Δυτικής Στερεάς (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα).

• Την Μεγάλη Πέμπτη (17/4)

o Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν, κατά διαστήματα, να είναι τοπικά ισχυρές.

o Τα έντονα φαινόμενα (ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυροί άνεμοι) θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα βαθμιαία, όμως στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα εξασθενήσουν.

o Χιονόπτωση θα εκδηλωθεί στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.100 μέτρα).

• Την Μεγάλη Παρασκευή (18/4):

o Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί, με περεταίρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές, εκτός από την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.

o Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1.10 μέτρα).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων, πιθανής χαλαζόπτωσης και χιονόπτωσης). Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφονται οι μισθοί και οι συντάξεις που έχουν κατασχεθεί


Με αίτησή τους στην αρμόδια εφορία οφειλέτες του δημοσίου, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης κάτω των 1.500 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμες οφειλές χαμηλότερες των 500 ευρώ θα μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των ποσών αυτών.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, λόγω των νέων διατάξεων της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτές αυξήθηκε από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων και από 300 σε 500 ευρώ του ορίου των οφειλών για τις οποίες δεν θα γίνεται κατάσχεση.



Διαβάστε περισσότερα...

To πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014


Οι εξετάσεις ξεκινούν από Τετάρτη 28 Μαΐου.

To υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων το 2014.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκινούν την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23-6-2014 ως και 4-7-2014. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19-6-2014.

Δείτε αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρεμβάσεις για τη διασφάλιση του φορολογικού απορρήτου από την ΓΓΠΣ


Δημιουργήθηκε Αυτοτελές Τμήμα Ασφάλειας.

Αυτοτελές Τμήμα Ασφάλειας το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δημιουργήθηκε το ΚΕΠΥΟ.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση το «Αυτοτελές Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασίας Δεδομένων και Υποδομών» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναβαθμίσθηκε σε Αυτοτελές Τμήμα Ασφάλειας», υπαγόμενο απευθείας στον Γενικό Γραμματέα.

Οι αρμοδιότητές του νέου τμήματος θα είναι :

-O καθορισμός επαληθεύσεων του συστήματος ασφαλείας και η υλοποίηση των επαληθεύσεων, η καταγραφή και η αξιολόγηση των ευρημάτων και η εισήγηση στον Γενικό Γραμματέα για την λήψη διορθωτικών μέτρων.

-H καθοδήγηση των υπηρεσιών της ΓΓΠΣ για την ορθή εφαρμογή της πολιτικής ασφαλείας.

-Η παρακολούθηση και η επαλήθευση όλων των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων της ΓΓΠΣ, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων με την πολιτική ασφαλείας και τα σχετιζόμενα πρότυπα.

- Ο καθορισμός των κανόνων ασφαλείας, που υιοθετεί η ΓΓΠΣ στα πληροφοριακά της συστήματα, καθώς και σε αυτά που φιλοξενεί και η μέριμνα για την πιστή τήρησή τους από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που τα χρησιμοποιούν.

-Η επιθεώρηση των μέσων διαφύλαξης των παγίων στοιχείων της ΓΓΠΣ και η επαλήθευση της φυσικής ασφάλειας του κτιρίου και των συστημάτων.

- Η μέριμνα για την ασφάλεια του δικτύου και των πληροφοριακών υποδομών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για την ασφάλεια των εφαρμογών στο διαδίκτυο.

- Ο καθορισμός και ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων και διαδικασιών προστασίας, αποθήκευσης και αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων που διαχειρίζεται ή φιλοξενεί η ΓΓΠΣ.

-Η μέριμνα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων ασφαλείας σε υφιστάμενα και νέα συστήματα και υποδομές.

- Η παρακολούθηση των καταστάσεων μη ασφαλούς λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων της ΓΓΠΣ, καθώς και αυτών που φιλοξενεί, που καταγράφονται και γνωστοποιούνται στο τμήμα αυτό, καθώς και ο έλεγχος και η διερεύνηση των περιστατικών παραβίασης της ασφάλειας.

-Η μέριμνα για την διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας με τους συναλλασσομένους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας που επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το φορολογικό απόρρητο.

-Η μέριμνα για την προαγωγή της ευαισθητοποίησης και την βελτίωση της ενημέρωσης των χρηστών και της Διοίκησης σε θέματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και η συμβουλευτική υποστήριξη της ΓΓΠΣ σε θέματα ασφαλείας.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει σύμβαση με το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» προκειμένου να υποστηρίξει την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην κατάρτιση προγράμματος άμεσων δράσεων για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων .

Στο πλαίσιο του σχετικού έργου η ανάδοχος εταιρεία καταγράφει τις υφιστάμενες διαδικασίες και συστήματα ασφαλείας της ΓΓΠΣ, αξιολογεί τα κενά ασφαλείας (εμπιστευτικότητα, διαθεσιμότητα, ακεραιότητα δεδομένων), θα περιγράψει μέτρα άμεσης λήψης για να καλυφθούν τα εν λόγω κενά και επικουρεί την ΓΓΠΣ στην υλοποίηση των άμεσων μέτρων βελτίωσης της ασφάλειας πληροφορικών συστημάτων. Το σύνολο των εργασιών θα υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισάγεται η ενότητα «Θεατρικής Παιδείας» στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας


Μειωμένο εισιτήριο στις παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε για σπουδαστές ΙΕΚ, ΣΕΚ και ΣΔΕ.

Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπέγραψαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννη Βούρο και την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε Μένη Λυσαρίδου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Κ.Θ.Β.Ε, που είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Θέατρο αφορά θεατρικές σπουδές για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν από την επόμενη σχολική περίοδο οι σπουδαστές των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Οι νέες προσφερόμενες ειδικότητες είναι οι εξής:

1. Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ)

2. Μηχανικός Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ)

3. Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ)

4. Κατασκευαστής Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής) (ΣΕΚ).

Στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους της χώρας, όπως και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), θα ενταχθεί η θεματική ενότητα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Επίσης, ανακοινώθηκε η παροχή μειωμένου εισιτηρίου το οποίο ορίζεται στο ποσό των 8 ευρώ (οκτώ ευρώ) για τους καταρτιζόμενους σε όλα τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας, στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) , στους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της ΓΓΔΒΜ για όλες τις παραστάσεις παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέγραψε και μία πρόσθετη σύμβαση με το Κ.Θ.Β.Ε. που αφορά, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μένη Λυσσαρίδου, στην παραχώρηση επιλεγμένου αρχειακού υλικού, αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στους φορείς της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης. Πρόκειται για 862 θεατρικές παραγωγές και 81.200 σχετικά ψηφιακά αρχεία που θα αξιοποιηθούν μέσα από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα


Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Σε στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση της υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται σε προσφορά κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας καθώς και κάθε άλλη παράμετρος ορθής και εμπορική πρακτικής, προέβη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέσω των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και των εποπτευομένων οργανισμών ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες διαμαρτυρίες καταναλωτών και φορέων κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας σχετικά με τη διαφημιστική προσφορά διακίνησης/πώλησης νωπού συσκευασμένου κρέατος αμνοεριφίων από τα διάφορα σούπερ μάρκετ ή άλλα σημεία πώλησης ζωικών προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ελέγχονται:
- η υγιεινή και η ασφάλεια του συσκευασμένου προϊόντος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
- η ορθή πρακτική αποθήκευσης, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση των συσκευασμένων τεμαχίων νωπού κρέατος αμνοεριφίων.
- Η προέλευση των σφάγιων, το δίκτυο διακίνησης και όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την εκτροφή, το σφαγείο μέχρι την κατανάλωση.
- η τήρηση της κρεοσκοπικής επιθεώρησης και της κατάλληλης σφράγισης των αμνοεριφίων στο σφαγείο προέλευσης.
- Το ισοζύγιο των ποσοτήτων κρέατος κατά την προμήθεια και την πώληση του προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό.
- Κάθε άλλη σχετική τεχνική, ποιοτική και υγειονομική προδιαγραφή του συγκεκριμένου προϊόντος που διατίθεται ως νωπό κρέας αρνιού στην αγορά .

Το υπουργείο υπενθυμίζει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους την εορταστική περίοδο του Πάσχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών


Οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κατατίθενται στον ΟΑΕΔ.

Αναλυτικό κείμενο με τις επιπτώσεις της ρύθμισης που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, φέρνουν αλλαγές στη διάρκεια των συμβάσεων, στη λύση τους, τις καταγγελίες τους και το ύψος της αποζημίωσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, ότι καταργείται ο έλεγχος των υπηρεσιακών συμβουλίων στις καταγγελίες σύμβασης και η απόλυση του εκπαιδευτικού θα κατατίθεται στον ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

ΕΙΔΗ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Με τις διατάξεις του Ν. 682/1977 (Α’ 244), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το Ν. 3848//2010 (Α’ 71), η σύμβαση διορισμού ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού είχε διετή διάρκεια. Μετά την πάροδο της διετίας και εφόσον η σύμβαση δεν καταγγελλόταν, μετατρεπόταν αυτοδικαίως σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έληγαν όταν ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός συμπλήρωνε το 70ο έτος της ηλικίας του ή τις προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης του με πλήρη σύνταξη (άρθρο 30 παρ. 1,2,3 και 4- 33 παρ. 1,4 και 5). Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου:

Οι εν ισχύι συμβάσεις διορισμού λήγουν μετά την πάροδο της διετίας και Οι εν ισχύι συμβάσεις αορίστου χρόνου υπόκεινται, ως προς τη λύση τους, στους κανόνες της κοινής εργατικής νομοθεσίας του Ν. 2112/1920 (Α’ 67), δηλαδή λύνονται μετά από παραίτηση του εκπαιδευτικού ή απόλυσή του.

Προσοχή:

Αν ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός παραιτηθεί, δε δικαιούται αποζημίωσης και δε δικαιούται να εγγραφεί ούτε καν στον πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών [Ν. 3194/2003 (Α’ 267)].

Σε κάθε περίπτωση υπογραφής νέας σύμβασης (σύμβαση διορισμού, σύμβαση μετά τη λήξη της διετούς συμβάσεως διορισμού, σύμβαση επαναπρόσληψης εκπαιδευτικού που έχει παραιτηθεί ή απολυθεί), το ψηφισθέν σχέδιο νόμου δεν απαγορεύει μορφές συμβάσεων όπως αυτές της μερικής απασχόλησης, της απασχόλησης ορισμένου χρόνου κ.α.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί από την έγγραφη προειδοποίηση για την καταγγελία αορίστου χρόνου σύμβασης δεν θα είναι οι δεκαπέντε (15) ημέρες, που προέβλεπε ο Ν. 817/1978 (Α’ 170), αλλά θα ορίζεται από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 (Α’ 222) ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) έτη, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.

Να σημειωθεί ότι ο Ν. 817/1978 (Α’ 170) προέβλεπε ότι οι κατά το Ν. 682/1977 (Α’ 244) απολύσεις «επάγονται … έννομα αποτελέσματα την 31ην Αυγούστου του σχολικού έτους κατά το οποίον πραγματοποιούνται.». Τέτοια διάταξη δεν περιλαμβάνει ο Ν. 4093/2012 (Α’ 222). Επομένως, ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας.

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το ποσό της αποζημίωσης, όταν καταγγέλλεται μία σύμβαση αορίστου χρόνου, δε θα καθορίζεται πλέον από τις διατάξεις του Ν. 682/1977 (Α’ 244) [οι αποδοχές ενός (1) μηνός για κάθε χρόνο υπηρεσίας μέχρι τα είκοσι πέντε (25) χρόνια], αλλά από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 (Α’ 222). Σύμφωνα μ’ αυτές, ο εργοδότης, ακόμη και αν «παραμελήσει» την υποχρέωση προειδοποίησης, υποχρεούται να καταβάλει ως αποζημίωση τις αποδοχές που ορίζονται από τον παρακάτω πίνακα:


Πίνακας αποζημιώσεων υπαλλήλων
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη
Ποσό αποζημίωσης
1 έτος συμπληρωμένο και έως 4 έτη
2 μηνών
4 έως 6 έτη
3 μηνών
6 έως 8 έτη
4 μηνών
8 έως 10 έτη
5 μηνών
10 συμπλ. Έτη
6
11 συμπλ. Έτη
7
12 συμπλ. Έτη
8
13 συμπλ. Έτη
9
14 συμπλ. Έτη
10
15 συμπλ. Έτη
11
16 συμπλ. Έτη
12

Προσοχή:

Αν ο εργοδότης δεν «παραμελήσει» την υποχρέωση προειδοποίησης, υποχρεούται να καταβάλει ως αποζημίωση το 50% των αποδοχών που ορίζονται από τον παραπάνω πίνακα.

Για ιδιωτικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ήδη απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των δεκαεπτά ετών, καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της παραπάνω, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν κατά την εξής αναλογία:

Πίνακας αποζημιώσεων υπαλλήλων
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη
Ποσό αποζημίωσης
17 συμπλ. Έτη
1 μήνας
18 συμπλ. Έτη
2 μήνες
19 συμπλ. Έτη
3 μήνες
20 συμπλ. Έτη
4 μήνες
21 συμπλ. Έτη
5 μήνες
22 συμπλ. Έτη
6 μήνες
23 συμπλ. Έτη
7 μήνες
24 συμπλ. Έτη
8 μήνες
25 συμπλ. Έτη
9 μήνες
26 συμπλ. Έτη
10 μήνες
27 συμπλ. Έτη
11 μήνες
28 έτη και άνω
12 μήνες
Για την πρόσθετη αποζημίωση (αμέσως παραπάνω πίνακας) λαμβάνονται υπόψη: i) ο χρόνος προϋπηρεσίας που είχε συμπληρώσει ο υπάλληλος κατά τη δημοσίευση του Ν. 4093/2012 (Α’ 222) (12-11-2012) ανεξάρτητα από το χρόνο απόλυσής του, και ii) οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης που δεν υπερβαίνουν το πόσο των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Η λύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου θα ρυθμίζεται πλέον από την κοινή εργατική νομοθεσία [Ν. 2112/1920 (Α’ 67)].

Σύμφωνα μ’ αυτήν, η καταγγελία της αορίστου χρόνου σύμβασης ιδιωτικού υπαλλήλου είναι νόμιμη αν του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Ασφαλιστική δικλείδα ο περιορισμός των ομαδικών απολύσεων του Ν. 3863/2010 (Α’ 115):

α) Μέχρι έξι (6) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους.

β) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους.

Τα παραπάνω όρια αναφέρονται σε κάθε «ημερολογιακό μήνα».

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσοστά αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί κάθε εργοδότης, ανεξαρτήτως του κλάδου τους (π.χ. εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οδηγοί σχολικών λεωφορείων, διοικητικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κ.α.), ενώ το σύνολο των απολυμένων εργαζόμενων μπορεί να ανήκει στον ίδιο κλάδο (π.χ. εκπαιδευτικοί).

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου καταργείται ο έλεγχος των υπηρεσιακών συμβουλίων στις καταγγελίες σύμβασης. Μέχρι σήμερα τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) ήλεγχαν τόσο τη νομιμότητα όσο και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης.

Έλεγχος νομιμότητας των καταγγελιών σύμβασης: Τα υπηρεσιακά συμβούλια ήλεγχαν αν οι καταγγελίες σύμβασης γίνονταν με βάση τις νόμιμες διατάξεις, αν τηρούνταν οι χρονικές προθεσμίες και οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και αν στον εκπαιδευτικό του οποίου καταγγέλλεται η σύμβαση κατεβλήθη η νόμιμη αποζημίωση.

Έλεγχος καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης: Τα υπηρεσιακά συμβούλια ήλεγχαν, εάν η καταγγελία σύμβασης παραβιάζει όσα ορίζει το άρθρο 281 του ΑΚ (Αστικού Κώδικα), αν δηλαδή το δικαίωμα της καταγγελίας υπερέβη τα όρια που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο (καλή, πίστη, χρηστά ήθη, κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος) και επεβλήθη από τον εργοδότη είτε επειδή ο εκπαιδευτικός είχε αναπτύξει κοινωνική δράση (πχ συμμετοχή σε συνδικάτο), είτε για λόγους εκδίκησης (οικονομικές διαφορές, διεκδίκηση νόμιμων δικαιωμάτων εκ μέρους του εκπαιδευτικού, καταγγελία του εκπαιδευτικού για παρανομίες στο σχολείο του). Τη δυνατότητα τα υπηρεσιακά συμβούλια να ασκούν έλεγχο επί της καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης είχε επικυρώσει και η γνωμοδότηση 4/2012 του ΝΣΚ.

Η απόλυση ενός εκπαιδευτικού, στο εξής, θα κατατίθεται στον ΟΑΕΔ και θα κοινοποιείται στον αρμόδιο διευθυντή εκπαίδευσης ενώ ο απολυμένος εκπαιδευτικός θα υποχρεώνεται να προσφεύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί.

Σε ότι αφορά στους συναδέλφους που υπηρετούν στα ισότιμα σχολεία και είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, αυτοί εξακολουθούν να απολύονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από σύμφωνη γνώμη των ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ [Ν. 682/1977 (Α’ 244)], ο αριθμός όμως των απολυόμενων ακολουθεί τα όρια της ενότητας 3 (ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ), που είναι κοινά για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.



Διαβάστε περισσότερα...