Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Άμεση προκήρυξη των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων ζητά το σωματείο ΑμεΑ

Επιστολή σχετικά με την προκήρυξη των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων που αναλογούν και στα άτομα με αναπηρία, απέστειλε το σωματείο ΑμεΑ στους δήμους της Περ. ενότητας Ρεθύμνης.



Στην επιστολή αναφέρει:
«Η χορήγηση αδειών περιπτέρων στα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα μέτρο που ανέμεναν επί σειρά ετών τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Βασικός στόχος μας που εκπροσωπείται θεσμικά στις επιτροπές Ελέγχου Αδειών Εκμετάλλευσης Περιπτέρων των Δήμων της χώρας είναι η αξιόπιστη εφαρμογή του, ώστε να ωφεληθούν από αυτό το δικάιωμα πρωτίστως τα άτομα με βαρύτερες μορφές αναπηρίας και το χαμηλότερο εισόδημα.

Μετά τον συνεχή και πιεστικό αγώνα της ΕΣΑμεΑ ψηφίστηκε ο Ν. 3648/08 (ΦΕΚ 38Α/2008) με τον οποίο ένα ποσοστό των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων χορηγείται και στα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέχεια εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα 37 ΦΕΚ 54/1-4-2009 όπως ορίζει η παρ. 10 του 3648/08 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων σε Πολεμιστές Κύπρου, Άτομα με αναπηρία και Πολύτεκτνους.

Μετά από τα ανωτέρω έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Δήμο Ρεθύμνης για την οριοθέτηση των περιπτέρων που του αναλογούν, πορκειμένου να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα χορήγησης των εν λόγω αδειών μεταφέρονται από την πρώην Ν.Α. Ρεθύμνης στους Δήμους της Περιφερεικής Ενότητας Ρεθύμνης.
Δεδομένου λοιπόν ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβάλλεται να προχωρήσετε άμεσα στην προκήρυξη των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων.

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας για την επίλυση του παραπάνω θέματος σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας πρωταθλητών!



Μια διοργάνωση στίβου για τους πραγματικούς πρωταθλητές, ανεξαρτήτως επιδόσεων στο στάδιο, πρόκειται να διεξαχθεί 27-29 Μαΐου στο ΟΑΚΑ και δεν είναι άλλη από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αθλητών - αθλητριών με αναπηρία.

Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες κι αφορούσαν τις κινητοποιήσεις της ΕΑΟΜ - ΑμεΑ στο Υπουργείο Υγείας, η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά, αφού οι εκπρόσωποι της Πολιτείας έδωσαν τις υποσχέσεις για την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση προς την Ομοσπονδία.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να συμμετάσχουν κι εκπρόσωποι της περιοχής και συγκεκριμένα από τον ΑΣ «Δωδεκάνησος», θέλοντας καλές επιδόσεις, όπως επίσης αν είναι δυνατόν την επίτευξη ορίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Ο Θανάσης Μπαράκας και ο Γιάννης Πρώτος (ανήκει στον Αετό), μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, είναι κάποιοι από τους Ροδίτες αθλητές που θα στοχεύσουν σε μια μεγάλη επιτυχία στο ΟΑΚΑ το συγκεκριμένο τριήμερο. Οι συμμετοχές ωστόσο θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα αγώνων έχει ως εξής:
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011: Αξιολόγηση Αθλητών
Πέμπτη 26 Μαΐου 2011: Αξιολόγηση αθλητών, Τεχνική Σύσκεψη
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Σάββατο 28 Μαϊου2011: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Κυριακή 29 Μαΐου 2011: Πρωινή Αγωνιστική Περίοδος

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές - αθλήτριες των σωματείων ΑμεΑ που είναι μέλη της ΕΑΟΜ - ΑμεΑ κι έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας.

Επίσης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Μαρτίου 2010, ανακοινώθηκε ότι στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων συμμετέχουν οι αθλητές - αθλήτριες που προέρχονται από κράτη μέλη της Ε.Ε, Κύπριοι και αποδεδειγμένα (με δημόσια έγγραφα) ομογενείς αθλητές, τέλος δε, μέχρι δύο αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε, οι οποίοι έχουν εγγραφεί / μετεγγραφεί στη δύναμη σωματείων - μελών της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εγγραφών –Μετεγγραφών της Ομοσπονδίας, που αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού.

Οι ηλικιακές κατηγορίες είναι οι παρακάτω:
-Ανδρών - Γυναικών (Open)
-Νέοι κάτω των 20 χρονών (U/20): γεννημένοι 1993 - 1992
-Νέοι κάτω των 18 χρονών (U/18): γεννημένοι το 1994-1995
-Νέοι κάτω των 16 χρονών (U/16): γεννημένοι το 1997-1996

Κάθε αθλητής - αθλήτρια έχει δικαίωμα να δηλώσει συμμετοχή σε δύο ατομικά αγωνίσματα κι ένα ομαδικό. Σε περίπτωση ωστόσο που επιθυμεί να πιάσει Παραολυμπιακό όριο σε περισσότερα από δύο αγωνίσματα, μπορεί αφού εξεταστεί το θέμα από τους αρμοδίους, να συμμετάσχει.

Οι αθλητές οφείλουν να φορούν αθλητική περιβολή του σωματείου τους και να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς του αθλήματος. Η παραμονή των προπονητών ή άλλων παραγόντων μέσα στο αγωνιστικό χώρο απαγορεύεται. Συνοδούς δικαιούνται να έχουν στον αγωνιστικό χώρο οι αθλητές - αθλήτριες των παρακάτω κατηγοριών: 11, 12, 51, 52, 53, 32, 33.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράδοση χρηματικού ποσού από φιλανθρωπικό bazaar 3η «Ανοιξιάτικη Πνοή» στο Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 213 - 20.38.360/364/365

Φαξ: 213 - 20.38.533

e-mail: press@maroussi.gr

www.maroussi.gr Μαρούσι, 20 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράδοση χρηματικού ποσού από φιλανθρωπικό bazaar 3η «Ανοιξιάτικη Πνοή» στο Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη

Το χρηματικό ποσό των 400 € που συγκεντρώθηκε από το φιλανθρωπικό πασχαλινό bazaar με χειροποίητες δημιουργίες που διοργάνωσε η εταιρία Evmaria Consulting το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με την υποστήριξη του Δήμου, παρέδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ελευθέριος Βεόπουλος, στο Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη. Το ποσό θα διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση του«Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία» και του «Κέντρου Ημέρας για τα Άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάϊμερ» του Δήμου Αμαρουσίου.



Το ποσό παρέδωσε ο κ. Βεόπουλος εκ μέρους της Μαρίας Σεβαστάκη, υπεύθυνης της εταιρίας Evmaria για τη διοργάνωση του bazaar και προέδρου του συλλόγου Κρητών Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζευς», η οποία σε επιστολή της προς το Δήμαρχο ανέφερε: «ελπίζουμε με αυτό το ποσό να συμβάλαμε έστω και λίγο στους σκοπούς των παραπάνω κέντρων και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και στο μέλλον την ίδια προσπάθεια».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Evmaria για την ευγενική χειρονομία, με την ευκαιρία της παράδοσης του ποσού δήλωσε: «Ενέργειες και δράσεις πολιτών και συλλόγων όπως αυτή, που δημιουργούν ένα πέπλο κοινωνικής μέριμνας για τα άτομα που έχουν την ανάγκη μας, αποδεικνύουν την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των Μαρουσιωτών. Καλούμε και άλλους συμπολίτες μας που μπορούν να βοηθήσουν τους αδύναμους συνανθρώπους μας».
Διαβάστε περισσότερα...

'Ολα τα σενάρια για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Στα δυο η κυβέρνηση για τις απολύσεις



- Μείωση στα «ρετιρέ» και μικρή αύξηση στους χαμηλόμισθους
- 'Η «μαχαίρι» στους υψηλόμισθους και οριζόντια περικοπή σε όλους
- Κόντρα Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου για τις απολύσεις
- ΝΔ: Καμμία απόλυση - Οι υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο να αμείβονται με τον βασικό μέχρι να επανατοποθετηθούν

“Θύελλα” θα προκαλέσει στο Δημόσιο το νέο μισθολόγιο που φαίνεται ότι σύντομα θα είναι έτοιμο.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα, να φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο τις διατάξεις του νέου συστήματος αμοιβών στον δημόσιο τομέα, το αργότερο ως τις 15 Ιουλίου 2011, στην περίπτωση βεβαίως που ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες για το Μνημόνιο 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος”, η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια για τις υπό διαμόρφωση αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ενσωμάτωση ή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Το ποιο από τα δύο σενάρια θα υιοθετηθεί τελικά, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προσμετρηθεί η ανάγκη κάλυψης της «μαύρης τρύπας» των εσόδων του τρέχοντος έτους και οι όροι τους οποίους θα θέσει τελικά η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Δέσμευση πάντως του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση είναι ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Παρά ταύτα, περίπου το 20% των υπαλλήλων, τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ (στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και εκεί), που σήμερα θεωρούνται τα «ρετιρέ του Δημοσίου», θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.

Τα δύο σενάρια τα οποία έχει εκπονήσει η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:

Το πρώτο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων. Το σενάριο αυτό που στηρίζει, εκτός των άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.

Το δεύτερο σενάριο που στηρίζεται κυρίως από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η θύελλα όμως, που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρει «Το Βήμα», θα προκληθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει πράξη δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων:

Η πρώτη αρχή, περί της ανάγκης εφαρμογής της οποίας συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».

Η αρχή αυτή εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Κι αυτό γιατί με το ισχύον μισθολογικό χάος υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους. Η ρύθμιση αυτή, παρότι όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα - δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής -, θα επιφέρει σοβαρές ανακατατάξεις στο μισθολογικό μωσαϊκό του Δημοσίου.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως σοβαρό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να καταστεί πράξη ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του νέου αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος προαγωγών των στελεχών του Δημοσίου.

Αγριεμένη η Τρόϊκα


Πιέζει για «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και για δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Ναύπλιο, από όπου και θα ανακοινώσει το πρώτο περίγραμμα των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαίτησαν αναλυτικό κατάλογο με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα: Η λίστα αυτή θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων –οι οποίοι θα αποχωρήσουν ή θα απολυθούν

Την συγκεκριμένη εντολή οι δανειστές μας την έδωσαν με σκοπό να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δράσης 2012 -2015.Οι επικεφαλής των δανειστών μας στις συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτουν την λογική των αυτόματων μετατάξεων και ζητούν στοχευμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα για συρρίκνωση αρχικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα τα επόμενα χρόνια, μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και της απόλυσης, ως ύστατο μέτρο, όσων δεν μπορούν να μεταταγούν από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν.
Μοιρασμένη η κυβέρνηση - Ραγκούσης εναντίον Παπακωνσταντίνου για τις απολύσεις

Μια ημέρα μετά την δήλωση Παπακωνσταντίνου για αναπόφευκτες απολύσεις στο Δημόσιο, ένας άλλος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης απέκλεισε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
Μιλώντας στην βουλή, ο Γιάννης Ραγκούσης, τόνιζε πως «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλλήλων του δημοσίου». Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε πάρει από την πρώτη στιγμή άμεσα μέτρα (μείωση συμβασιούχων, κατάργηση stage, Καλλικράτης) τότε «θα βρισκόμασταν μπροστά σ’ ένα εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι»
Εκτός αυτών, συμπλήρωσε ο υπουργός, έχουν φύγει και με αποχωρήσεις ήδη 150.000 υπάλληλοι, ενώ και με την ρήτρα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, έχει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω απολύσεων.
«Συναίνεση λοιπόν επιτυγχάνεται, συμπλήρωσε ο υπουργός, με πράξεις και όχι απλώς λόγια και στον δρόμο αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση με σκληρή δουλειά και όχι εκλογές».

Μισθωτή εφεδρεία προτείνει η ΝΔ


«Οχι» στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων λέει η ΝΔ και αντιπροτείνει τη «μισθωτή εφεδρεία». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιχείρησε να εφαρμόσει -αλλά δεν πρόλαβε λόγω των πρόωρων εκλογών του Οκτώβρη του '09- ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης στον ΟΣΕ και αυτό προβλέπει την απομάκρυνση από το Δημόσιο υπαλλήλων που θα αμείβονται χωρίς να λαμβάνουν τα επιδόματά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα νάνος ζητάει αποζημίωση από τα Starbucks



Η Starbucks στο σκαµνί επειδή απέλυσε γυναίκα που πάσχει από νανισµό. Δούλεψε μόλις τρεις μέρες και όταν ζήτησε βοήθεια την απέλυσαν.



Μόλις τρεις µέρες πρόλαβε να σερβίρει καφέδες σε υποκατάστηµατου Starbucks,στο Τέξας.Πριν από δύο χρόνια, η Αµερικανίδα Ελσα Σάλαρντ που πάσχει από νανισµό αναζήτησε µια θέση εργασίας στη γνωστή αλυσίδα καφέ και προσλήφθηκε αµέσως. Καθώς όµως ο πάγκος ήταν αρκετά ψηλός γι’ αυτήν, η Σάλαρντ ζήτησε τη βοήθεια του προϊσταµένου της. Εκείνος, πάλι, αντί να ανταποκριθεί στο αίτηµά της την απέλυσε, µε τοδικαιολογητικό ότι αποτελεί πιθανό κίνδυνο για τους πελάτες και το υπόλοιπο προσωπικό.

∆ύο χρόνια αργότερα, η Σάλαρντ αποδεικνύεται πράγµατι κίνδυνος, αλλά για την επιχείρηση: η υπόθεση έχει πάρει τον δρόµο της ∆ικαιοσύνης και η Starbucks βρίσκεται αντιµέτωπη µε το ενδεχόµενο δαπανηρών προστίµων. Και µπορεί η µεγαλύτερη αλυσίδα καφέ, µε τα 11.500 υποκαταστήµατα σε όλο τον κόσµο, να υπερασπίζεται την άψογη µεταχείριση και τις ίσες ευκαιρίες που παρέχει στους υπαλλήλους της όλων των βαθµίδων, όµως η Σάλαρντ σε αυτή τη δύσκολη µάχη έχει στο πλευρό της τις αµερικανικές Αρχές.

Σύµφωνα µε την Πράξη για τους Αµερικανούς µε Αναπηρία που θεσπίστηκε το 1990, οι αµερικανοί εργοδότες είναι υποχρεωµένοι να προχωρούν σε «τροποποιήσεις στο εργασιακό περιβάλλον, οι οποίες να καθιστούν εφικτό στο άτοµο που διαθέτει τα προσόντα, αλλά πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θέσης αυτής». Βάσει αυτού, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία παραβίασε τον νόµο, αν και µέχρι στιγµής δεν έχουν εισηγηθεί τη χρήση σκάλας ως απαραίτητη.

«Η Starbucks αρνήθηκε κατηγορηµατικά να συζητήσει το αίτηµα της κ. Σάλαρντ. Απεναντίας, την απέλυσαν», τονίζει ένας από τους δικηγόρους της και µέλος της αµερικανικής Επιτροπής Ισων Εργασιακών Ευκαιριών.

Γιατί όµως η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη της Σάλαρντ, εφόσον µπορούσε να αποβείεπικίνδυνη; Το ερώτηµα παραµένει αναπάντητο, ενώ ακόµη πιο περίπλοκη κάνουν την υπόθεση οι ισχυρισµοί της Starbucks ότι σε άλλα
καταστήµατα απασχολούνται άνθρωποι µε νανισµό χωρίς κανείς να έχει παραπονεθεί µέχρι σήµερα. Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι της Σάλαρντ θα πολεµήσουν για µια γενναία αποζηµίωση και οι πιθανότητες να κερδίσουν είναι πολλές.

Εξέλιξη, την οποία – ίσως – η εταιρεία να είχε αποφύγει µ’ ένα απλό σκαµνί.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις μέσω ΚΕΠ όταν το Δημόσιο σας καθυστερεί


Επισημαίνεται δε, ότι ο πολίτης αποκτά το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για την καταβολή πλήρους χρηματικής αποζημίωσης, εντός 60 ημερών, από την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας.

Οι πολίτες μπορούν να προσφεύγουν και στα ΚΕΠ, υποβάλλοντας αίτηση καταβολής χρηματικής αποζημίωσης, για τη μη τήρηση προθεσμιών διεκπεραίωσης υποθέσεών τους από τη Διοίκηση, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζεται ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών από τις Δημόσιες υπηρεσίες, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τίθεται ο γενικός κανόνας, όλες οι υπηρεσίες να απαντούν σε αιτήματα πολιτών και να διεκπεραιώνουν τις σχετικές υποθέσεις, μέσα στην προθεσμία των 50 ημερών, κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία υποβολής τους στην υπηρεσία.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αποζημίωσης για θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων και κεντρικών υπηρεσιών υποβάλλονται στην Ειδική Επιτροπή ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας περί προθεσμιών, που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ στις Ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην έδρα κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης, υποβάλλονται αιτήσεις για καταβολή αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης προθεσμίας διεκπεραίωσης αιτήσεων που αφορούν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους ή αρμοδιότητας των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Δ.Ο.Υ, Δήμοι κλπ).


Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για δρομολόγηση τουριστικών τρένων

Τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο δήμο Ρεθύμνου για τη δρομολόγηση τουριστικών τρένων στην πόλη εξέτασε στην τελευταία της συνεδρίαση η δημοτική κοινότητα Ρεθύμνου.





Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργάνου, Όθωνα Χριστουλάκη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι έξι, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά στην κίνηση των τρένων εκτός του ιστορικού κέντρου και η μία προτείνει δρομολόγιο που περιλαμβάνει και τμήμα της παλιάς πόλης.
Η δημοτική κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Χριστουλάκη, είναι καταρχήν θετική, ωστόσο απαιτείται η εφαρμογή σειράς προϋποθέσεων, προκειμένου να είναι σαφές ότι θα διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη της δημοτικής κοινότητας είναι μόνο γνωμοδοτική και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, παρουσία όλων των αρμοδίων στελεχών της δημοτικής αρχής για να εξεταστεί το ζήτημα.

Πρόταση για κάδους χρησιμοποιημένου λαδιού

Τα μέλη της δημοτικής κοινότητας συζήτησαν την αναγκαιότητα να τοποθετηθούν τρεις ακόμα δεξαμενές – κάδοι συλλογής καμμένου λαδιού στην πόλη και πρότειναν αυτό να γίνει στην Καλλιθέα, την περιοχή της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων και στην Αγία Φωτεινή, προκειμένου να καλύπτεται όλη η πόλη.
Ακόμα, αποφασίστηκε να προταθεί στο Λιμενικό Ταμείο η οργάνωση δημόσιων τουαλετών, στις οποίες να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και ατόμων με αναπηρία, στο «Δελφίνι».


Διαβάστε περισσότερα...

Αχαΐα: Πάρε κόσμε επίδομα από την Πρόνοια

Το ΣΔΟΕ εντόπισε κραυγαλέες περιπτώσεις δικαιούχων – Οι μισοί από όσους ελέγχθηκαν κόβονται



«Λαβράκι» έβγαλε η έρευνα του ΣΔΟΕ στην Αχαΐα για τη χαριστική χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Άνθρωποι του δήλωναν ασθματικοί, λεπροί, ακόμη και άποροι… επιχειρηματίες, βρέθηκαν να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα!

Πυρήνας του κυκλώματος, που καταλήστευε τους δημόσιους πόρους, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι εκλεγμένοι στους ΟΤΑ, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες όταν νέες καταγγελίες έφθασαν στα εισαγγελικά γραφεία, αλλά και στα γραφεία της πρώην Νομαρχίας Αχαΐας και του διευρυμένου Δήμου Πατρέων. Έχουν ήδη επισημανθεί δεκάδες περιπτώσεις αχαιών που ελάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

Ήδη όπως επισημαίνει σήμερα η εφημερίδα "Πελοπόννησος" από μία πρώτη λίστα αυτών που ελέγχθησαν, οι μισοί κόβονται, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων γι αυτό και σε καθημερινή βάση στα γραφεία της Πρόνοιας, εξελίσσονται επεισόδια φραστικών αλλά και σωματικών επιθέσεων.

Ορισμένες από τις "κραυγαλέες" περιπτώσεις είναι:

* Η χορήγηση επιδόματος άσθματος, παρά το ότι το άσθμα δεν συνιστά αναπηρία.

* Κατακόρυφη αύξηση των βιβλιαρίων απορίας που είναι η μεγάλη πληγή του ΕΣΥ. Εντοπίστηκαν ακόμη και περιπτώσεις επιχειρηματιών που διέκοψαν την προσωπική τους ασφάλεια που πλήρωναν από την τσέπη τους και έβγαλαν βιβλιάριο απορίας.

* Η συνέχιση καταβολής επιδομάτων για ξεπερασμένες ή αντιμετωπίσιμες πλέον ασθένειες όπως η λέπρα και η στεφανιαία νόσος.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 220 € η επικουρική, στα δύο χρόνια η αναμονή

Το ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει τα 350 ευρώ. Εμφραγμα στο Ταμείο, με 40.000 αιτήσεις να περιμένουν να ικανοποιηθούν


Επικουρικές συντάξεις που φθάνουν κατά μέσον όρο τα 220 ευρώ χορηγεί το ΤΕΑΔΥ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εκτός από τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς.

Στην προκειμένη χρονική στιγμή, ωστόσο, οι δικαιούχοι που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή, καθώς ο χρόνος απονομής της επικουρικής σύνταξης έχει επιμηκυνθεί σε μεγάλο βαθμό, αγγίζοντας πλέον τα δύο χρόνια, από τη στιγμή που θα βγει η απόφαση της κύριας σύνταξης. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εκκρεμότητες που συσσωρεύονται σήμερα στο ΤΕΑΔΥ αγγίζουν τις 40.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, το αθρόο κύμα φυγής στο Δημόσιο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε αυτό το... έμφραγμα.

Σε κάθε περίπτωση, βασική και πρωταρχική προϋπόθεση για να διεκδικήσει κανείς επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ είναι να έχει βγάλει κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (για τον στενό δημόσιο τομέα) ή από το ΙΚΑ (για τα ΝΠΔΔ, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ, στον ΟΣΚ κ.λπ.).

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ λαμβάνουν μεν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ, αλλά με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου (Διεύθυνση Συντάξεων Προσωπικού NΠΔΔ).

Οι προϋποθέσεις για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το επικουρικό ταμείο είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για την κύρια σύνταξη των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΔΥ υπολογίζεται με βάση το 20% των συντάξιμων αποδοχών επί τα χρόνια ασφάλισης που έχει ο δημόσιος υπάλληλος διά 35, που είναι ένας πλήρης ασφαλιστικός κύκλος. Περισσότερα χρόνια ασφάλισης δίνουν μεγαλύτερο ποσό σύνταξης, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων είναι 3%, ισόποσες με αυτές του εργοδότη.

Το ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει τα 350 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, ενώ η επικουρική σύνταξη δεν πέφτει κάτω από τα 75 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι του Ταμείου είναι περίπου 381.000, ενώ οι συνταξιούχοι αγγίζουν τους 188.000.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ


Οσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένουν να εκδοθεί πρώτα η απόφαση του Ιδρύματος για την απονομή της σύνταξης και μετά θα πρέπει να μεταβούν στο ΤΕΑΔΥ ώστε να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
  • Αίτηση που τους χορηγείται από το ΤΕΑΔΥ.
  • Απόφαση ΙΚΑ χορήγησης κύριας σύνταξης.
  • Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών (από τη Διεύθυνση Προσωπικού της υπηρεσίας - αποτελεί συντομογραφία του ατομικού φακέλου του).
  • Βεβαίωση αποδοχών του τελευταίου εν ενεργεία μήνα στην υπηρεσία του (από τη Διεύθυνση Οικονομικού της υπηρεσίας).
  • Πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α για τους άνδρες (υποχρεωτικό).
  • Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
  • Φωτοτυπία ταυτότητας.
  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης για την ταυτοποίηση του λογαριασμού όπου θα κατατίθεται η σύνταξη (οι πληρωμές γίνονται μέσω συστήματος ΔΙΑΣ).

Στενός δημόσιος τομέας
Οχημα οι διαδικασίες που απαιτούνται για κύρια σύνταξη


Αν ο ασφαλισμένος ανήκει στον στενό δημόσιο τομέα και συνταξιοδοτηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τότε δεν χρειάζεται να κάνει καμία πρόσθετη κίνηση, πέρα από τη διαδικασία που απαιτεί η κύρια σύνταξη, ώστε να λάβει την επικουρική σύνταξη του ΤΕΑΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπάλληλος συμπληρώνει την αίτηση συνταξιοδότησης στην υπηρεσία του και την αποστέλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού, η οποία οφείλει να φροντίσει για τη συμπλήρωση του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης Υπαλλήλου (ΔΑΥΚ).

Το ΔΑΥΚ είναι ένα τυποποιημένο έντυπο 10 σελίδων που ενσωματώνει προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία, αναλυτικά στοιχεία για την υπηρεσιακή ιδιότητα, τον βαθμό, τον κλάδο, την αιτία εξόδου, τη μισθολογική κατηγορία, στοιχεία διορισμού και υπαλληλικής σχέσης, προσμετρητέες υπηρεσίες (έκτακτος με μηνιαίο μισθό, ημερομίσθιο, ωρομίσθιο ή σύμβαση έργου στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ κ.α.), αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, κρατήσεις, ασφαλιστέες αποδοχές τελευταίας 5ετίας ή 6ετίας κ.ά.

Επίσης αναφέρεται η τράπεζα όπου επιθυμεί ο υπάλληλος να κατατίθεται η σύνταξή του και επισυνάπτεται φωτοτυπία τραπεζικού βιβλιαρίου. Στην περίπτωση που ο υπηρεσιακός φάκελος είναι ελλιπής, τα απαραίτητα στοιχεία ζητούνται εκ των υστέρων από τον υπάλληλο.

Αυτό σημαίνει πρόσθετη καθυστέρηση στην έκδοση της σύνταξης. Γι' αυτό και ο υπάλληλος που βρίσκεται κοντά στην πύλη εξόδου καλό είναι να φροντίσει ο υπηρεσιακός του φάκελος να είναι πλήρης την κρίσιμη στιγμή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mof-glk.gr/syntaxeis/entypa.htm μπορούν οι υπάλληλοι να ενημερωθούν για τα στοιχεία που περιλαμβάνει το ΔΑΥΚ. Το Δελτίο συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τη Διεύθυνση Προσωπικού και Διεύθυνση Οικονομικού της εκάστοτε υπηρεσίας και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Συντάξεων του ΤΕΑΔΥ.

Οι πληροφορίες του είναι επαρκείς για περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες μπορεί να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά, όπως δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων κ.λπ., ο ενδιαφερόμενος θα ειδοποιηθεί ώστε να τα προσκομίσει.

Στο ΔΑΥΚ υπάρχει επίσης ενσωματωμένη αίτηση για τυχόν αναγνώριση ασφαλιστικών ετών.

Αν δηλαδή ο υπάλληλος έχει κάποια χρόνια ασφάλισης στον κύριο φορέα, για τα οποία δεν έχει καταβάλει εισφορές στο ΤΕΑΔΥ, τότε το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να τα πληρώσει εκ των υστέρων, ώστε να προσμετρηθούν ως συντάξιμος χρόνος. Μέσα στο ίδιο Δελτίο υπάρχει επίσης η αίτηση για τη διαδοχική ασφάλιση, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε άλλο επικουρικό ταμείο πριν προσληφθεί στο Δημόσιο και επιθυμεί να αναγνωρίσει τα χρόνια εκείνα.

Σημειώνεται πως η διαδικασία για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης του ΤΕΑΔΥ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κινηθεί αν δεν βγει η απόφαση για την κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο. Ακόμη κι αν το ΔΑΥΚ φτάσει στο ΤΕΑΔΥ νωρίτερα, απλώς αρχειοθετείται και δεν εξετάζεται μέχρι να βγει η απόφαση της κύριας σύνταξης.

Προϋποθέσεις για τη σύνταξη αναπηρίας


Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος επικουρική σύνταξη αναπηρίας από το ΤΕΑΔΥ είναι οι ίδιες που ισχύουν και για την αντίστοιχη κύρια σύνταξη. Πρέπει, δηλαδή, να έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια υπηρεσίας (εκτός αν η ανικανότητα οφείλεται σε εργασία εν ώρα υπηρεσίας, οπότε οι διατάξεις είναι ακόμη πιο ευνοϊκές) και να απολυθεί λόγω ανικανότητας. Αυτό προϋποθέτει την παραπομπή του στην αρμόδια δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. Εκεί παραπέμπεται από την υπηρεσία του, εξετάζεται, του αποδίδεται συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας και κρίνεται αν είναι ανίκανος για εργασία. Στη συνέχεια η υπηρεσία προχωρεί σε διοικητική πράξη απόλυσης του υπαλλήλου με βάση την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής. Η πράξη δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και κοινοποιείται. Μέχρι τότε ο υπάλληλος οφείλει να παραμείνει στην υπηρεσία του. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόλυσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο υπάλληλος οφείλει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που απαιτείται και για την απονομή σύνταξης γήρατος.

Στην περίπτωση που η ανικανότητα προήλθε εν ώρα υπηρεσίας, πρόκειται δηλαδή για εργατικό ατύχημα, τότε απαιτείται άλλη διαδικασία απόδειξης του παθήματος. Διεξάγονται ανακρίσεις, ώστε να προκύψει στο τελικό πόρισμα πώς η αναπηρία προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα λόγω υπηρεσίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι ευνοϊκότερες και το ποσό της σύνταξης μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της επικουρικής πρέπει πρώτα να εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Από τη στιγμή που γίνει αυτό, ο ασφαλισμένος ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως και για τη σύνταξη γήρατος.

Οι διατάξεις για χήρες και παιδιά


Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου τη σύνταξή του δικαιούνται η/ο χήρα/ος και τα παιδιά μέχρι τα 18 εφόσον είναι άγαμα ή τα 24 αν σπουδάζουν. Με τις νέες διατάξεις, οι χήρες/οι λαμβάνουν για μία 3ετία τη σύνταξη χωρίς προϋποθέσεις. Επειτα από τρία χρόνια τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, τότε η σύνταξη του θανόντος περικόπτεται κατά 50% μέχρι ο δικαιούχος να συμπληρώσει τα 65, οπότε και καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%. Εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι άνω του 67%, όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία λόγω αυξημένου κινδύνου ή τρομοκρατικής ενέργειας κ.ά. Δικαιούχοι είναι επίσης αδελφές άγαμες και άπορες, καθώς επίσης και αδελφοί άγαμοι και ανίκανοι με ποσοστό άνω του 67%.

Για την πράξη μεταβίβασης της σύνταξης οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν στο ΤΕΑΔΥ:

1. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να δηλώνουν πως δεν λαμβάνουν άλλη επικουρική σύνταξη από άλλο επικουρικό ταμείο.

2. Διαβιβαστικό της πράξης συνταξιοδότησης του ΙΚΑ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (στο οποίο φαίνεται ότι ο συνταξιούχος λαμβάνει και τη σύνταξη του κύριου φορέα, κάτι που είναι άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επικουρικού).

Θάνατος εν ενεργεία

Στην περίπτωση θανάτου εν ενεργεία δημοσίου υπαλλήλου οι δικαιούχοι συγγενείς καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της κύριας σύνταξης στην υπηρεσία του θανόντος. Η Διεύθυνση Προσωπικού της υπηρεσίας ακολουθεί την ίδια διαδικασία που απαιτείται και για τη σύνταξη γήρατος. Οταν εκδοθεί η κύρια σύνταξη οι δικαιούχοι προσκομίζουν στο ΤΕΑΔΥ τα ίδια δικαιολογητικά όπως και στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου.

Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στην αναστολή των εισακτέων στα ΤΕΙ




Οι πρόεδροι απαιτούν από την πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους των ΤΕΙ από μηδενική βάση για ένα ανασχεδιασμό στη βάση της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο υπουργείο Παιδείας συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου περί αναστολής εισακτέων σε 24 Τμήματα των ΤΕΙ. Οι πρόεδροι διαφώνησαν ριζικά, καθώς όπως ανέφεραν η απόφαση αυτή δεν είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΤΕΙ. Είναι απόφαση αποσπασματική και αβάσιμη που εφαρμόσθηκε επιλεκτικά.

Δεν εδράζεται - όπως είπαν - σε έναν ενιαίο χωροταξικό και θεματικό σχεδιασμό, όπως είχαν ζητήσει, και δεν λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Τμημάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση της τριμελούς γραμματείας, επισημαίνεται ότι η Σύνοδος ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την αναθεώρηση της απόφασης και την ουσιαστική αποδοχή των καινοτόμων προτάσεων για το σχεδιασμό και τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει καταθέσει η Σύνοδος. Οι πρόεδροι απαιτούν από την πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους των ΤΕΙ από μηδενική βάση για ένα ανασχεδιασμό στη βάση της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μετά την ομιλία της στους προέδρους των ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν και σχολεία χωρίς μαθητές. Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη πράξη απανθρωπιάς



Μια απίστευτη απόφαση, πλημμυρισμένη από απανθρωπιά και κακοσύνη, έλαβαν οι "εγκέφαλοι" των Αθηνών, αποφασίζοντας και διατάσσοντας ότι προκειμένου να τιμωρήσουν τον δήμο Πύργου για τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή...

... τα έτη 2000-2006 (διαβάστε στα "σχετικά άρθρα") πρέπει να στερήσουν από τους φτωχούς και ανήμπορους συμπατριώτες μας (ανάπηρους, τυφλούς, κωφάλαλους κ.α....) τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα Πρόνοιας που λαμβάνουν, αλλά που τόσο τα έχουν ανάγκη...

"Τιμώρησαν" τον δήμο Πύργου στερώντας τα επιδόματα Πρόνοιας από τους ανήμπορους της Ηλείας!

Το θέμα αφορά όλη την Ηλεία καθώς με τον "Καλλικράτη" η Πρόνοια πέρασε στην αρμοδιότητα του δήμου Πύργου, που εκταμιεύει το ποσό των επιδομάτων και για τους άλλους δήμους της Ηλείας. Ποσό που έχει ήδη πιστωθεί αλλά δεν μπορεί να εκταμιευθεί αφού δεσμεύτηκε, βάσει της απάνθρωπης και άδικης απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των δικαιούχων του συνολικού ποσού του 1.658.757 ευρώ της Πρόνοιας, για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος καθώς αφορά 2.363 συμπατριώτες μας...

"Παρακαλώ τον Πρωθυπουργό να βάλει μυαλό στους ανεγκέφαλους που δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Για όνομα του Θεού!" δήλωσε μεταξύ άλλων στο Ionion FM, σχολιάζοντας την άθλια, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση ο αντιδήμαρχος Πύργου Λεωνίδας Δημουλιάς (ακούστε τις δηλώσεις του εδώ).

Ο κ. Δημουλιάς αναφέρθηκε και στο θέμα της επιβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Πύργου, που τελικά δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αφού αποφασίστηκε πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης να υπάρξει πρώτα διάλογος της Δημοτικής Αρχής με τους γονείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός στην Πάτρα για κρούσματα λέπρας



Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από Mycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική αμέσως μετά την έναρξη ειδικής θεραπείας.


Τέσσερα μέλη οικογένειας μεταναστών νοσηλεύονται με λοίμωξη από Mycobacterium leprae (μυκοβακτήριο, από το οποίο προκαλείται η νόσος του Χάνσεν), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου της Αχαϊας, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου μετέβη σήμερα, Παρασκευή, στο αχαϊκό νοσοκομείο, όπου τα μέλη του ενημερώθηκαν για την πορεία των περιστατικών από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών.

Ακολούθως, η ομάδα μετέβη στον τόπο μόνιμης κατοικίας των κρουσμάτων, όπου διερευνήθηκε η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς για την λήψη των προληπτικών μέτρων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από Mycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική αμέσως μετά την έναρξη ειδικής θεραπείας.


Διαβάστε περισσότερα...

10% πιο φθηνά από 1η Ιουνίου τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια



Η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά.


Η τροπολογία για κατάργηση των φόρων και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου από 1ης Ιουνίου να γίνουν πιο φτηνά κατά περίπου 10%, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, με ανακοίνωσή του, επανέλαβε τη δέσμευσή του για εφαρμογή των νέων μειωμένων τιμών στα εισιτήρια, αλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν τα μέλη της άλλης ακτοπλοϊκής ένωσης, της ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά.

Η ΕΕΝ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την εξαγγελία για μείωση της τιμής των εισιτηρίων, καθώς ο υπουργού Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης ενέκρινε μισθολογική αύξηση στους ναυτικούς για το 2010 και 2011 την οποία αδυνατούν τα μέλη της Ένωσης να δώσουν, λόγω ζημιών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τα δύο τελευταία χρόνια.

Όταν η τροπολογία ψηφισθεί, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, ενώ σχετική εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί προς το Ναυτικό Επιμελητήριο και τις δύο ακτοπλοϊκές ενώσεις, προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους στα εισιτήρια.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις στην τροπολογία, καταργείται το τέλος του ΚΑΕΟ (σσ ασφάλιση επιβατών και οχημάτων) που αποδιδόταν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν κίνδυνοι από ναυτικά ατυχήματα και ανερχόταν στο 6,5% χωρίς ΦΠΑ.

Ήδη, όμως, με νεότερες διατάξεις, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ασφαλίζονται υποχρεωτικά για τον ίδιο κίνδυνο σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή ασφάλιση επιβατών και οχημάτων και ως εκ τούτου σε διπλή χρέωση των εισιτήριων, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κόστος μετακυλίεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, στον επιβάτη.

Επίσης, καταργούνται τα αχθοφορικά δικαιώματα (0,55-1,09 ευρώ ανάλογα με το λιμάνι) καθώς και το τέλος για διαφυγούσα εργασία φορτοεκφόρτωσης, που αφορά στα εισιτήρια για τα φορτηγά που πραγματοποιούν το ταξίδι Πειραιά - Κρήτη - Πειραιάς και ανέρχεται σε 4%-8%, ανάλογα το λιμάνι.

Από τη στιγμή που αχθοφόροι πλέον στα λιμάνια δεν υπάρχουν, το τέλος φορτοεκφόρτωσης, ήταν για ομάδες εργατών που και αυτές πλέον δεν υπάρχουν και οι οποίες φόρτωναν παλαιότερα τα προϊόντα στα βαπόρια, καθώς δεν υπήρχαν πλοία στα οποία να μπαίνουν μέσα σε αυτά, φορτηγά αυτοκίνητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται μειώσεις στα διόδια

- Μέσα στον Ιούνιο η συμφωνία



Η μείωση θα είναι σημαντική στους σταθμούς διοδίων που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και θα καταστεί δυνατή η μείωση των διοδίων, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς ανάληψης του έργου επέκτασης του μετρό προς Πειραιά και του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

Ο υφυπουργός εκτίμησε επίσης ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν σε ενάμιση χρόνο τα έργα για το νέο οδικό Άξονα Ελευσίνας-Θήβας-Υλίκης, που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης και θα αποσυμφορήσει την κίνηση στο βασικό οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου

Τέλος, όσον αφορά στην ακύρωση της υποθαλάσσιας σύνδεσης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μαγκριώτης υπολόγισε ότι το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει ως ποινική ρήτρα 65-70 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είπε, βρίσκεται στη διαιτησία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν απαγορεύει το Σύνταγμα απολύσεις στο Δημόσιο!



Η απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού στο Δημόσιο στέκει νομικά με το υφιστάμενο Σύνταγμα, λέει στην Ημερησία ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Κουκιάδης, προσθέτοντας όμως ότι απολύσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Δημοσίου.


“Νομικά η απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού είναι δυνατή με το υφιστάμενο Σύνταγμα με την παράλληλη κατάργηση οργανικών θέσεων, γιατί η μονιμότητα προϋποθέτει την ύπαρξη οργανικών θέσεων” αναφέρει ο καθηγητής.

Σημειώνει ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι οξύ και πολιτικό γιατί δεν υπάρχουν προβλέψεις για το εργασιακό μέλλον των απολυμένων.

Προσθέτει ότι η μονιμότητα των δημσίων υπαλλήλων προβλέφθηκε στο Σύνταγμα το 1911 και έκτοτε κατοχυρώθηκε σε όλα τα ελληνικά Συντάγματα. "Η κατοχύρωσή της κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των υπαλλήλων κατά της αυθαιρεσίας των πολιτικών και των κομμάτων” λέει.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής

Η υφυπουργός Παιδείας το «πετάει» στο Εσωτερικών, σε συνάντησή της με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής

Για νέο νόμο ειδικής αγωγής δεσμεύτηκε η υφυπουργός


Το υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής, πλην όμως για να “προχωρήσει” η διεξαγωγή του διαγωνισμού πρέπει να δοθεί το “πράσινο φως” και από το υπουργείο Εσωτερικών. 
Η παραπάνω διαβεβαίωση της υφυπουργού Παιδείας Ευης Χριστοφιλοπούλου που δόθηκε σε επιτροπή αποτελούμενη από αδιόριστους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εκπροσώπους της ΔΟΕ, ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών για την καθυστέρηση διενέργειας του διαγωνισμού ΑΣΕΠ (μετά την σχετική ρύθμιση του Ν 3848/19, θα πρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί) στο υπουργείο Εσωτερικών, δίχως - δυστυχώς - να εμπεριέχει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού. Αρα, το “μπαλάκι” μοιάζει να αλλάζει απλώς κάτοχο...

Κατά τα άλλα, η διήμερη κινητοποίηση των αναπληρωτών συμβασιούχων της ειδικής αγωγής που κορυφώθηκε με την συνάντησή τους με την υφυπουργό Παιδείας, κόμισε από πλευράς της τελευταίας και μιά είδηση. Η Ε. Χριστοφιλοπούλου προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ειδική αγωγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (δηλαδή την ψήφιση νέου νόμου), ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες εκπαιδευτικής ένταξης των μαθητών με αναπηρία. Τέλος, η υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα περιβόητα σεμινάρια εξειδίκευσης των 400 ωρών που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στο αναπηρικό κίνημα, τονίζοντας ότι “με τον Ν. 3848/10 τα λεγόμενα σεμινάρια των 400 ωρών δεν προσμετρούνται, πλέον, ως προσόν διορισμού και δεν πρόκειται - επ’ ουδενί - να επιστρέψουμε σε παρόμοιες λογικές”.

Διαβάστε περισσότερα...

Καμία αύξηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων




"Παγώνουν" τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το επόμενο σχολικό έτος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Άμεσα προωθείται στη Βουλή, σχετική ρύθμιση, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημείωσε ότι «πρόκειται για μια επιβεβλημένη απόφαση στο πλαίσιο της ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος παροχής εκπαίδευσης στη χώρα μας, κρίνεται σκόπιμη η προσωρινή αποτροπή των αυξήσεων των διδάκτρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011- 2012».

Τα δίδακτρα των νηπιαγωγείων και της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων παραμένουν ως ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Επίσης, για τις λοιπές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων και λυκείων τα δίδακτρα παραμένουν ως ίσχυαν κατά την αντίστοιχη τάξη φοίτησης το σχολικό έτος 2010-2011.

Σημειώνεται ότι τα μεταφορικά δεν περιλαμβάνονται από το νόμο σε αντίστοιχη ρύθμιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραπληγικός στάθηκε στα πόδια του




Δεν είναι τυχαίο όταν λέμε ότι το σημαντικότερο αγαθό στην ζωή είναι η υγεία. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο 25χρονος Ρομπ Σάμερς, ο οποίος είναι ο πρώτος παραπληγικός που κατάφερε να σταθεί όρθιος και να κάνει τα πρώτα του βήματα.


Ο νεαρός Αμερικανός με τη σιδερένια θέληση χρωστά το απίστευτο επίτευγμά του σε ένα εμφύτευμα στην σπονδυλική στήλη που «παράγει» κινήσεις μέσω ηλεκτρικής διέγερσης.


Ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ μπορεί επίσης να κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Επίσης αποκαταστάσθηκε εν μέρει η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και η σεξουαλική του λειτουργία.







«Δημιουργείται μια τεράστια ευκαιρία βελτίωσης των καθημερινών λειτουργιών αυτών των ανθρώπων, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε η Σούζαν Χαρκέμα, από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στο Κεντάκι. «Δεν πρόκειται για θεραπεία και ο Ρομπ δεν περπατά... Το να μπορούν όμως αυτοί οι άνθρωποι να στέκονται έστω και λίγα λεπτά την ημέρα, ίσως μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας τους», υπογράμμισε.


Ο Σάμερς υποβλήθηκε σε συνεχή και απευθείας ηλεκτρική διέγερση του κάτω τμήματος της σπονδυλικής στήλης, σε μια διαδικασία που μιμείται τα σήματα τα οποία στέλνει υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος για να προκαλέσει την κίνηση.


Οι ερευνητές επί δύο χρόνια «εκπαίδευαν» το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης του 25χρονου για να παράγει κινήσεις των μυών και στη συνέχεια εμφύτευσαν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη του.


Χρειάζεται χρόνος...
Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει αυτή η τεχνική να εφαρμόζεται ευρέως. Όμως, ακόμα και έτσι τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα για τους παραπληγικούς.
Από την πλευρά του ο Τζέφρι Ράισμαν, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, ειδικός στην ανάπλαση νευρώνων, χαρακτήρισε την περίπτωση του Σάμερς ενδιαφέρουσα επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για αποκατάσταση, αλλά για βελτίωση της λειτουργίας ιστών που έχουν επιζήσει.
Την συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Ιδρυμα Κρίστοφερ Ριβ, που ίδρυσε ο διάσημος ηθοποιός.

Η ιστορία του Ρομπ Σάμερς

Ο Σάμερς, αν και παράλυτος από το στέρνο και κάτω, είχε μερική αίσθηση κάτω από σημείο του τραυματισμού του. Επίσης ήταν αθλητής και αυτό σημαίνει ότι βρισκόταν, όταν τραυματίστηκε, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από άλλους παραπληγικούς.


Ο Σάμερς πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο Κεντάκι σε ένα στάδιο προετοιμασίας για την επέμβαση. Τώρα μπορεί να στέκεται, να ασκεί μόνος του μυική πίεση και να παραμένει όρθιος για τέσσερα λεπτά κάθε φορά.


Με τη βοήθεια ενός ιμάντα και ενός φυσιοθεραπευτή μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενα βήματα σε κυλιόμενο τάπητα.


Ο Σάμερς τόνισε πως άλλαξε τη ζωή του: «Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάκτυλο του ποδιού του, το να έχω την δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η φυσική μου κατάσταση και ο μυϊκός μου τόνος βελτιώθηκαν τόσο πολύ που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είμαι παράλυτος».




Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...