Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Hλικιωμένη ζητιανεύει για να πληρώσει λογαριασμούς


Η φωτογραφία με την ηλικιωμένη που βλέπετε, φιλοξενείται σε βρετανικά μίντια, με το σχόλιο ότι «ζητιανεύει για χρήματα προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς της».

Η συνταξιούχος, εικάζεται ότι είναι περίπου 80 ετών, κρατά ένα χαρτόνι που γράφει «μια μικρή βοήθεια, σας παρακαλώ» και όπως σημειώνεται, δεν είναι άστεγη απλά έχει ανάγκη από χρήματα για να έχει τη δυνατότητα να έχει θέρμανση στο σπίτι της.

Η ηλικιωμένη από το Finglas του Δουβλίνου, εντοπίστηκε από μια περαστική, την Karen Smith, η οποία κινητοποιήθηκε και δημοσίευσε το θέμα προκειμένου να δοθεί μια λύση. «Είναι απαράδεκτο μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία να κάθεται στο δρόμο, μέσα στο κρύο και να ζητά χρήματα. Η καρδιά μου έσπασε…», είπε στην Irish Mirror.

Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων η Σητεία


Είναι το δεύτερο μετά τον Ψηλορείτη στην Κρήτη και το πέμπτο στην Ελλάδα.

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε η Σητεία Λασιθίου. Πρόκειται για το δεύτερο Γεωπάρκο μαζί με τον Ψηλορείτη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Σητείας επικυρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από την Περιφέρεια Κρήτης κατά τη διάρκεια της 36ης συνεδρίασης της Συντονιστικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Rokua της Φινλανδίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση έγινε κατά την τελική λήξη του13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων από τον Δρ. Νικόλαο Ζούρο πρόεδρο του GGN Association, Συντονιστή του EGN και Διευθυντή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ το δίπλωμα για την έγκριση του γεωπάρκου παρέλαβε ο Βαγγέλης Περράκης υπεύθυνος γεωπάρκου Σητείας παρόντων των: κ. Krökki Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Διευθυντή του Rokua Geopark, Jari Nenonen από την Γεωλογική Υπηρεσία της Φινλανδίας / Rokua Geopark.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας υποβλήθηκε το Νοεμβρίου 2014 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO, απ τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), υπεύθυνο φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας, ενώ την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξη τους οι τοπικοί φορείς της Σητείας, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψή τους στη Σητεία στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Andrea Schueller από το Γεωπάρκο Vulkaneifel της Γερμανίας και ο Δρ. Yuan Zheng.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής Σε δήλωση του, τόνισε ότι «μετά από αυτήν την πολύ μεγάλη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολλές και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ανταποκριθούμε σε αυτές» Επίσης ευχαρίστησε όλους εκείνους που πίστεψαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του την προσπάθεια του Δήμου Σητείας για την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Να σημειωθεί, τέλος, η Σητεία, είναι το δεύτερο γεωπάρκο μετά τον Ψηλορείτη στην Περιφέρεια Κρήτης και το πέμπτο που βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ η ένταξη του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελεί για μια διεθνή αναγνώριση με την οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στο χάρτη του παγκόσμιου γεωτουρισμού και η ένταξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, στην τοπική οικονομία, στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνητικό συνεργασίας υπέγραψαν ο δήμαρχος Κορινθίων και ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης


Επισκέφθηκε την πόλη της Κριμαίας ο Αλέξανδρος Πνευματικός.

Συμφωνητικό συνεργασίας ανάμεσα στην Κόρινθο και τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, Σεργκέι Μενιάιλο και το δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο δεύτερος στην κριμαϊκή πόλη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Γιώργο Ιωσηφίδη, ύστερα από πρόσκληση του κυβερνήτη.

Το συμφωνητικό συνεργασίας, αφορά τους τομείς της οικονομίας (και του εμπορίου ειδικότερα), της επιστήμης, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του αθλητισμού και του τουρισμού. Επίσης αφορά την ανταλλαγή των εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών, φοιτητών, τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και θεματικών συμποσίων, καθώς και την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων για την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή στις δύο πόλεις.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης, οι δύο πλευρές και οι οικονομικοί φορείς της Σεβαστούπολης και της Κορίνθου, μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες, προγράμματα και έργα που δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση που υπεγράφη.

Ο δήμαρχος Κορινθίων επεσήμανε ότι οι δύο πόλεις έχουν αναπτύξει διαχρονικά ιστορικές σχέσεις, οι οποίες βασίζονται στην ορθόδοξη κοινότητα, αλλά και σε πολιτιστικούς, πολιτισμικούς και εμπορικούς δεσμούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 2.500 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών


Οι αναπληρωτές παρουσιάζονται έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι πρώτες προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών μέσω ΕΣΠΑ και πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα είχαμε μέσω ΕΣΠΑ προσλήψεις 629 νηπιαγωγών για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και 344 προσλήψεις δασκάλων για τα ολοήμερα δημοτικά. Από τον κρατικό, είχαμε 238 προσλήψεις νηπιαγωγών και 1368 προσλήψεις δασκάλων. Συνολικά οι προσλήψεις έφθασαν τις 2.579.



Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσληψης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 28 έως την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταστροφές σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά


Χάος στην Κέρκυρα: Άνοιξαν τάφοι από τη δυνατή νεροποντή




«Βιβλικές καταστροφές» προκάλεσε νωρίς το πρωί η δυνατή καταιγίδα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στη Νότια Κέρκυρα. Το οδόστρωμα σε περιφερειακό δρόμο υποχώρησε, ενώ το νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο τοπίο: Περισσότεροι από πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν με αποτέλεσμα το θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι του χωριού να είναι μακάβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χλωμού, Χρήστο Παυλίδη οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νεκροταφείο είναι «αδιανόητες», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κάτοικος του μικρού χωριού, «τα κόκαλα των αποθανόντων συγγενών τους βρίσκονται διάχυτα έξω από τους τάφους».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καββαδίας επισήμανε ότι «άμεσα θα επιληφθεί του ζητήματος η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κέρκυρας, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται για τις αποκατάσταση του νεκροταφείου».

Δείτε τις φωτογραφίες





-------------------

Σκηνές χάους από τη σφοδρή νεροποντή στην Κεφαλονιά


Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις και ακινητοποιημένα οχήματα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Τεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει στην Κεφαλονιά, η σφοδρότατη καταιγίδα που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες το νησί.

Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απάντηση υδάτων από αυλές και σπίτια.

Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, υπάρχουν προβλήματα στις περισσότερες περιοχές του νησιού με τις κατολισθήσεις να έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους.
Χωρίς ρεύμα Κεφαλονιά και Ιθάκη

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η διακοπή ρεύματος που έχει από τις 3 το απόγευμα τόσο η Κεφαλονιά, όσο και η Ιθάκη.

«Γίνονται τα αδύνατα, δυνατά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και πρώτα απ’ όλα για να μην κινδυνέψουν ζωές και να μην χαθούν περιουσίες. Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα που έχουν πρόβλημα που και 100 μηχανήματα περισσότερα να είχαμε δεν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε εύκολα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο...






























Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες προσλήψεις αναπληρωτών αναμένονται στη Δευτεροβάθμια


Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη Β/θμια εκπαίδευση, όπως έχει ανακοινώσει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής.

Η πρώτη φάση στη Β/θμια θα αφορά ως είθισται τις ειδικότητες ΠΕ02, 03, 04 στις οποίες ο αριθμός των κενών ανέρχεται σε 1966. Με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να καλυφθεί περίπου το 50% των κενών σε αυτή τη φάση στις εν λόγω ειδικότητες. Ενδέχεται να προσληφθούν 350 φιλόλογοι, 180 μαθηματικοί, 60 χημικοί, 110 φυσικοί, 190 βιολόγοι. Το σύνολο των προσλήψεων θα ανέρχεται, αν δεν αλλάξει κάτι σε περίπου 900 εκπαιδευτικούς.

Σήμερα αναμένουν οι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας τους οριστικούς πίνακες αναπληρωτών. Επίσης σήμερα θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών στην Α/θμια. Το σύστημα έχει τρέξει τα ονόματα των εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών και αναμένεται η υπογραφή της απόφασης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Roadshow από τα επιμελητήρια για τα μεσογειακά τυριά


Είκοσι τυροκόμοι και παραγωγοί από περιοχές μεσογειακών χωρών θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος LACTIMED ENPI MED, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν την δράση «Ανταλλαγές εμπειριών των παραγωγών και παρουσιάσεις των μεσογειακών τυριών σε πόλεις της Ελλάδος- Road-Show».

Το πρόγραμμα LACTIMED στοχεύει στην δημιουργία και ενθάρρυνση αγροτικών clusters για καινοτόμα και τυπικά γαλακτοκομικά προϊόντα της Μεσογείου.

Είκοσι τυροκόμοι και παραγωγοί από περιοχές μεσογειακών χωρών (Αίγυπτος, Λίβανος, Τυνησία, Ιταλία και Ελλάδα-Θεσσαλία) θα παρουσιάσουν τα τυριά τους σε κινητό περίπτερο σε τρεις πόλεις της Ελλάδος (Λάρισα, Κέρκυρα, Αθήνα), θα επιτρέψουν στο ελληνικό κοινό να γευτεί τα τυριά αυτά και θα επισκεφτούν Ελληνικά τυροκομεία στην Θεσσαλία, τα Γιάννενα και την Αμφιλοχία.

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 (09.00- 13.00) η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου).

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 (09.00-13.00) θα γίνει έκθεση των τυριών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας (εμπρός από την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (6-8 μμ) θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος και οργάνωση Εργαστηρίου γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Λέσχη Αρχιμαγείρων της Κέρκυρας, στο ξενοδoχείο AQUIS MON REPOS στην Γαρίτσα.

Τέλος την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 (09.00-13.00) η έκθεση θα λάβει χώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, έμποροι κ.ά) να έλθουν σε επαφή με τους τυροκόμους των μεσογειακών αυτών περιοχών και να εξεταστούν δυνατότητες εμπορικών ή άλλων συνεργασιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικά χειμώνα το Μουντιάλ του 2022


Ο τελικός στο Κατάρ θα πραγματοποιηθεί στα 18 Δεκεμβρίου.

Ήταν μάλλον μία απόφαση ειλημμένη, αλλά πλέον είναι και τυπικά σφραγισμένη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα διεξαχθεί χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο Μουντιάλ που θα διοργανωθεί από αραβική χώρα (Κατάρ), θα είναι και το πρώτο που δεν θα γίνει καλοκαίρι.

Η διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου και ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου. Κανονικά ήταν να γίνει λίγο πιο αργά, αλλά άσκησαν πιέσεις οι Αγγλοι, επειδή δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν την δική τους boxing day, δηλαδή την παραδοσιακή αγωνιστική ανήμερα των Χριστουγέννων.


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google ζητά βοήθεια για τις μεταφράσεις από τα αραβικά


Έκκληση στους αραβόφωνους να τη βοηθήσουν να βελτιώσει την υπηρεσία της.

Πενταπλασιάστηκαν φέτος οι αυτόματες μεταφράσεις αραβικών προς τα γερμανικά μέσω του ιστότοπου της Google, εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών. Για τον λόγο αυτό, η Goggle έκανε σήμερα έκανε έκκληση στους αραβόφωνους να τη βοηθήσουν να βελτιώσει την υπηρεσία της.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 με ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από τη Μέση Ανατολή. Ο ρυθμός των αφίξεων έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες με δεκάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες να φτάνουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

«Πολλοί χρησιμοποιούν (την υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης) Google Translator», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η γερμανική θυγατρική του αμερικανικού ομίλου «και γι’ αυτό καταγράψαμε φέτος στη Γερμανία τον πενταπλασιαασμό των μεταφράσεων από τα αραβικά» κυρίως προς τα γερμανικά.

«Δυστυχώς οι αυτόματοι μεταφραστές δεν είναι πάντα ακριβείς», παραδέχθηκε η Google, κάνοντας έκκληση «κυρίως στους ανθρώπους που μιλούν αραβικά και περσικά» και οι οποίοι γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα να τεθούν στη διάθεση της εταιρείας για να τη βοηθήσουν να βελτιώσει το πρόγραμμά της.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λένε την άποψή τους για τις προτεινόμενες μεταφράσεις και να προτείνουν καλύτερες. Θα μπορούν να το κάνουν μέσω του ιστότοπου g.co/UebersetzenUndHelfen», εξήγησε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο εύκολη η διαδικασία απαλλαγής από τα Θρησκευτικά στο σχολείο


Προανήγγειλε απλοποίηση η Σία Αναγνωστοπούλου.

Απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του (ή την ιδιότητα του άθεου), ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. «Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Η κ. Αναγνωστοπούλου τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά τόνισε πως προέχει η αξιολόγηση των σχολικών δομών, δηλαδή να δούμε «τι σχολεία» έχουμε. Συμπλήρωσε, δε, ότι κατόπιν θα επεκταθεί η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς «που δίνουν τη ζωή τους σε αυτήν τη δουλειά» και σημείωσε ότι καταρρίπτει, κατηγορηματικά, την αντίληψη της «αξιολόγησης-τιμωρίας».

Επίσης, ανέφερε πως η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κυβερνητικό έργο, στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και πρόσθεσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά σε όλα τα σχολεία τονίζοντας: «Έχουμε μπροστά μας τη λίστα των αναπληρωτών».

Η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα Ειδικά Σχολεία και πως θα επανέλθουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας, από το Εργασίας, «στο οποίο τούς είχε στείλει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει δυνατότητα να καταργηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 23%, καθώς τα φροντιστήρια δεν είναι «για τα παιδιά της μπουρζουαζίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισέπραττε από το 2012 τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της


Δικογραφία σε βάρος 58χρονης στην Πάτρα.
Για απάτη κατ’ επάγγελμα κατηγορείται μία 58χρονη στην Πάτρα, διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, εισέπραττε παράνομα για περισσότερα από τρία χρόνια, τη σύνταξη του πατέρα της, που είχε αποβιώσει το 2012.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 58χρονη διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον πατέρα της, στον οποίο κατατίθετο η σύνταξή του. Η συνολική ζημία του Δημοσίου ξεπερνάει, σύμφωνα με την αστυνομία, τα 42.000 ευρώ, ενώ δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 58χρονης υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύεται η Σκόπελος για την αντιμετώπιση των ζημιών


Εξετάζεται το ενδεχόμενο διευκολύνσης επιχειρηματιών και οικογενειών που χρωστούν.

Άμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στην πληγείσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Σκόπελο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε σύσκεψη που έγινε χθες στο νησί, παρουσία των εμπλεκομένων φορέων.

Η Σκόπελος θα ενισχυθεί με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα εξοπλιστεί με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως). Ταυτόχρονα θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την καταγραφή των ζημιών, ενώ θα υπάρξει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για τις αποζημιώσεις και θα εξεταστεί και η δυνατότητα να υπάρξει διευκόλυνση για τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες του νησιού που επλήγησαν σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην Σκόπελο μετέβησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, οι οποίοι αμέσως μετά την ορκωμοσία τους κατέφθασαν χθες στο νησί, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Σκόπελο στις 22.9.2015 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και περιουσίες πολιτών.

Μαζί με τον δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Β. Σποράδων Νίκο Πλωμαρίτη και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια πήραν μέρος στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτών στο Δημαρχείο.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην άμεση παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον αξιωματικούς από την Θεσσαλία. Επιπλέον ενημέρωσε ότι καταφθάνει πλοίο της γραμμής με μηχανήματα της ΜΟΜΑ (Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Βλαχούλη. Επίσης, διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια και ότι έχουν καταγραφεί 5 σημεία εντοπισμού ζημιών, στο οδικό δίκτυο που θα αντιμετωπιστούν άμεσα, προβλήματα και ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, μεγάλες ζημιές στο λιμάνι και το πάρκινγκ του λιμανιού, στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού και στο Κέντρο Υγείας, ενώ θα οριοθετηθούν οι εξής πληγείσες περιοχές: Χώρα Σκοπέλου, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος και Νέο Κλήμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία, ώστε μια διαδικασία διάρκειας πολλών μηνών να ολοκληρωθεί το πολύ σε ένα μήνα, ενώ ενημέρωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο 10 μηχανικών, και αναμένονται και άλλοι μετά από επικοινωνία με το ΤΕΕ Μαγνησίας για να συνδράμουν στο έργο των Σκοπελιτών εθελοντών μηχανικών. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και τόνισε πως εμπλέκονται πολλά υπουργεία, στα οποία θα υπάρξει συντονισμός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως θα γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και οικογενειών του νησιού που επλήγησαν από την καταστροφική βροχόπτωση σχετικά με την τακτοποίηση τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, όπως πληρωμή φόρων, δανείων κλπ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά σχολεία λόγω νέφους στη Σιγκαπούρη


Οι αρχές κατηγορούν την Ινδονησία για απάθεια.

Τη «σοκαριστική» στάση της Τζακάρτας καταγγέλλουν σήμερα οι αρχές της Σιγκαπούρης, την ώρα που είναι αναγκασμένες να κλείσουν τα σχολεία και να διανείμουν μάσκες στον κόσμο λόγω του νέφους που έχει προκληθεί από την καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη γειτονική Ινδονησία για γεωργικούς σκοπούς.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες μέσα σε μια πυκνή και επιβλαβή ομίχλη, που προέρχεται από τη γειτονική της Σουμάτρα, στην Ινδονησία, όπως συμβαίνει τακτικά αυτήν την περίοδο.

Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη Σουμάτρα, τη νήσο που βρίσκεται δυτικά της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Σήμερα ωστόσο για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρχές της Σιγκαπούρης αναγκάστηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως άλλωστε και τους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Straits Times.

Αιτία; Τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων κρίθηκαν τώρα «επικίνδυνα» για την υγεία, ενώ προηγουμένως θεωρούνταν μόνον «πολύ επιβλαβή για την υγεία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σάνμουγκαν κατηγόρησε τις ινδονησιακές αρχές ότι παίρνουν στα ελαφρά το πρόβλημα αυτό, το οποίο βλάπτει τις σχέσεις της Τζακάρτας όχι μόνον με τη Σιγκαπούρη, αλλά και τη Μαλαισία, που αντιμετωπίζει επίσης το ίδιο πρόβλημα.

Η Ινδονησία λέει ότι αγωνίζεται κατά του φαινομένου αυτού, «αλλά την ίδια ώρα, ακούμε σοκαριστικά σχόλια από χείλη υψηλόβαθμων Ινδονήσιων αξιωματούχων, οι οποίοι δείχνουν πλήρη περιφρόνηση απέναντι στον δικό μας το λαό, αλλά και τον δικό τους», σημειώνει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πώς είναι δυνατό υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να κάνουν τέτοια σχόλια, χωρίς ενόχληση, χωρίς αίσθημα ευθύνης;», διερωτάται.

Ο υπουργός δεν κατονομάζει κανέναν. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα, σύμφωνα με τον οποίο οι γείτονες της Ινδονησίας θα πρέπει να είναι ευγνώμονες που ο αέρας βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς σε επίπεδα που δεν θεωρούνται απαγορευτικά για να τον αναπνέουν.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, διέταξε πρόσφατα τις δυνάμεις της τάξης να λάβουν αυστηρά μέτρα εναντίον των προσώπων που ευθύνονται για τις πυρκαγιές αυτές, οι καπνοί από τις οποίες ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες υποφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι, όπως επίσης για το κλείσιμο σχολείων, αλλά και τις ακυρώσεις πτήσεων.

Παρά το τεράστιο πρόβλημα, οι επιχειρήσεις και τα γραφεία στην Σιγκαπούρη παρέμειναν σήμερα ανοιχτά, μολονότι οι υπεύθυνοι διανέμουν προστατευτικές μάσκες για όσους είναι πιο ευάλωτοι.

«Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και οι εργοδότες δεν θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων τους, ιδιαίτερα αυτών που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρει στο Facebook ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας - Δείτε παραδείγματα


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε από τον Νοέμβριο. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει νέα κριτήρια με στόχο να αυξήσει τα έσοδα αλλά και να κάνει πιο δίκαιο τον τρόπο υπολογισμού, όπως υποστηρίζει.

Δείτε το ρεπορτάζ του Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ζητούν οι σύλλογοι γονέων ιδιωτικών σχολείων


Την απόλυτη αντίθεση της «στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες» εκφράζει με επιστολή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας.

«Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων» καλούν επίσης την κυβέρνηση «να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου».

«H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία» σημειώνει η συντονιστική επιτροπή.

Όπως επισημαίνει:

«Εάν το μέτρο δεν καταργηθεί:


  • Χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν το οικείο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, εξαιτίας της σίγουρης και, κυρίως, υπερβολικής αύξησης των διδάκτρων.
  • Η Δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες αυξημένου αριθμού μαθητών, που θα μετακινηθούν από τα ιδιωτικά σχολεία, κάτι που θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της.
  • Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφού πολλοί από τους 30.000 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 13.000 εκπαιδευτικοί) στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στην ανεργία.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα κληθούμε να καταβάλουμε την επιβάρυνση του ΦΠΑ για όλες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στα παιδιά μας τα ιδιωτικά σχολεία της επιλογής μας, ανατρέποντας πλήρως τους οικογενειακούς μας προγραμματισμούς.
  • Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κλάδων και ειδικοτήτων που προμηθεύουν τα ιδιωτικά σχολεία με προϊόντα και υπηρεσίες, θα πληγεί σημαντικά.
  • Ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, αφού θα κληθεί να καλύψει το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης του αριθμού μαθητών στη Δημόσια εκπαίδευση. (Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανά μαθητή στη Δημόσια εκπαίδευση είναι 6.000 ευρώ).»
«Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία, καταβάλλουμε μέσω της ετήσιας φορολόγησής μας, το μερίδιο που μας αναλογεί για τη Δημόσια εκπαίδευση. Στη μεγάλη πλειοψηφία μας, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο. Η επιλογή μας αυτή, την οποία οι περισσότεροι υπηρετούμε με δυσκολία, επιτρέπει στο Κράτος να εξοικονομεί 500.000.000 ευρώ το χρόνο» προσθέτεί.

Η Συντονιστική επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας καταλήγει: «Ζητάμε το Κράτος να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικά μας δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας για τα παιδιά μας και να μην μας «τιμωρεί» με επιπλέον, άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ζητάμε την κατάργηση με Νόμο του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης.»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιούστον: Νεκρός 6χρονος από πυροβολισμούς


Ένας 6χρονος έχασε τη ζωή και ένας 11χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο Χιούστον μετά από τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν στο σπίτι τους. Τα δύο παιδιά κοιμόντουσαν όταν ένα μαύρο σεντάν πλησίασε το σπίτι τους και ένας από τους επιβαίνοντες άνοιξε πυρ. Οι σφαίρες έκαναν θρύψαλα ένα παράθυρο και διαπέρασαν έναν τοίχο. Σύμφωνα με την αστυνομία ίσως να πρόκειται για πόλεμο συμμοριών ή να σχετίζεται με εμπόριο ναρκωτικών.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμποροπανήγυρι Άργους Ορεστικού: 400 χρόνια ιστορία


Ατελείωτες κούτες, τροχόσπιτα, χιλιόμετρα λινάτσας, εκατοντάδες λάμπες έτοιμες να φωτίσουν την πραμάτεια στήνονται εν μια νυκτί και για μια ολόκληρη εβδομάδα στο χώρο που οι ντόπιοι αποκαλούν «το πανηγύρι».



Λίγα μέτρα μακριά, πολύχρωμα αλογάκια, κουρσάκια, ψησταριές, καμιά εκατοστή ψυγεία γεμάτα μπύρες, τόνοι χαλβά Φαρσάλων, ατελείωτα σουβλάκια και χιλιάδες φόρμες, μπλούζες, εσώρουχα για πούλημα.



Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της χώρας ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου για μια εβδομάδα υποδέχεται στα 550 περίπου περίπτερά του, επισκέπτες από όλη την Δυτική Μακεδονία, την Αλβανία, τα Σκόπια, ακόμα κι από τον Έβρο.



Το Σαββατοκύριακο η παρέλαση από πούλμαν πιστοποιεί την πορεία μεγαλύτερη των 400 ετών του Πανηγυριού αλλά και πως έχει καταφέρει να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια γεγονότα της Δυτικής Μακεδονίας. Όσο για τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δήμο, οι προβλέψεις τα τοποθετούν στις 300.000 ευρώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται στα δυτικά και τα βόρεια θα συνεχιστούν κατά περιόδους και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Σταδιακά μέχρι αύριο θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα, Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Αύριο, Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, σε όλα τα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες (κυρίως στις δυτικότερες περιοχές).

Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα αρχικά στα δυτικά και την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Το βράδυ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανόν να είναι και η Αττική μέχρι το βράδυ.

Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Μακεδονία, και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι Κρητικοί για το φόρο στη ρακή που ζητά η Κομισιόν


Τα "όπλα" παίρνουν οι Κρητικοί για να προστατεύσουν την παραδοσιακή ρακή - το σήμα κατατεθέν της Κρήτης- που έχει μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν .

Η Κομισιόν ζητά την επιβολή φόρου 50% στο ποτό, του συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη. Αν το μέτρο αυτό υλοποιηθεί, θα σημάνει την αρχή του τέλους για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς...

"Για τους αποσταγματοποιούς η φορολογία που έρχεται δεν είναι νέο θέμα αλλά τώρα έρχεται πιο πιεστικά καθώς το ζητά η Κομισιόν. Η φορολογία έχει ψηφιστεί ως μέτρο από το καλοκαίρι με νομοσχέδιο.", αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης.

Οι αποσταγματοποιοί ωστόσο δε σκοπεύουν να παροδοθούν αμαχητί και οργανώνονται για να αντισταθούν σε αυτό το καταστροφικό για τους ίδιους μέτρο.

"Κάνουμε επαφές προκειμένου ,αν γίνεται, να ανασταλεί ή να αναιρεθεί το μέτρο. Η υψηλή φορολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα μας.", λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νόμο του 1997, η τσικουδιά για την Κρήτη και το τσίπουρο για τη βόρεια Ελλάδα εξαιρείται από τον φόρο κατανάλωσης και υπάγεται σε καθεστώς φόρου "κατ'αποκοπή". Δικηγόρος του Συλλόγου αποσταγματοποιών ψάχνει το θέμα νομικά, από που ακριβώς έρχεται η "εντολή" για το φόρο. Αν ειναι από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχουν μέτρο αντίδρασης, λένε, υπάρχει αντιστάθμισμα.

Αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, το κόστος για τον καταναλωτή θα τριπλασιαστεί και θα κοστίζει το λίτρο (40% αλκοόλ) περίπου 15 ευρώ.

"Αυτό θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και σε εστιατόρια και καφενεία και θα εξαναγκάσει τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τον αμπελώνα, αφού θα είναι ασύμφορη η συγκομιδή." τονίζει ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών.

"Από το όριο των 1300 τόνων παραγωγής που έχουν τώρα, δε θα μπορούν να παράγουν παρά μόνο 50 κιλά για οικιακή χρήση", συμπληρώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος, ξεκαθαρίζει πως οι αποσταγματοποιοί δεν τάσσονται κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής (θέμα που είχε κινηθεί από παραγωγούς άλλων ποτών) αλλά εξηγούν ότι η υψηλή φορολόγησή τους απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους και το τοπικό προϊόν.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση ελαιολάδου από τον ΕΦΕΤ


Στην ανάκληση ελαιολάδου προχωρά ο ΕΦΕΤ μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:



Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», συσκευασίας 1L, με αριθμό παρτίδας : LOT 1411015 και ημερομηνία λήξης : 30/01/2016. Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους – Τρίπολης, Άργος) και φέρει στην συσκευασία του τα στοιχεία της επιχείρησης «Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ» (Νέα Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Προσοχή στους "μαϊμού" ελεγκτές που εξαπατούν επιχειρηματίες


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΦΕΤ με αφορμή καταγγελίες που δέχθηκε ότι αυξάνονται τα κρούσματα επιτήδειων που παρουσιάζονται ως ελεγκτές του φορέα και προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από επιχειρηματίες υποσχόμενοι αποφυγή δήθεν κυρώσεων στις επιχειρήσεις τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, παρατηρείται εσχάτως αύξηση των κρουσμάτων αντιποίησης αρχής, από άτομα άγνωστα στον ΕΦΕΤ, τα οποία επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον Φορέα και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά προκειμένου αυτοί να αποφύγουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στις περιπτώσεις όπου πράγματι διαπιστώνονται παραβάσεις σε ελεγχόμενες από τον ΕΦΕΤ επιχειρήσεις, ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα, είτε για την επιβολή διοικητικής κύρωσης δια των αρμοδίων οργάνων του, είτε ποινικής δια της παραπομπής των παραβατών στη δικαιοσύνη.

Τονίζουμε, επίσης, ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ φέρουν πάντα υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου της υπηρεσίας τους, τις οποίες και επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στην ελεγχόμενη επιχείρηση.

Καλούμε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τροφίμων στους οποίους απευθύνονται άτομα επικαλούμενα ιδιότητα ελεγκτών του ΕΦΕΤ, με σκοπό την καταβολή σε αυτά χρημάτων για αποφυγή δήθεν κυρώσεων, να καταγγέλλουν αμέσως το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς


Στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ο επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει έξυπνα, επωφελούμενος από τις μειωμένες τιμές των αεροπορικών ναύλων στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αλλά και των αυξημένων επιλογών σε εταιρίες και παρεχόμενες υπηρεσίες. Με μια προϋπόθεση, όπως συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», στην οποία υπάγεται: "να γνωρίζει τα δικαιώματά του για να μπορεί να τα διεκδικεί".

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», συμβουλεύουν:

- Είτε αγοράζεις το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά είτε όχι, είτε το προμηθεύεσαι από την αεροπορική εταιρεία είτε μέσω πρακτορείου πρέπει προηγουμένως:

- Να διαβάζεις προσεκτικά τους Γενικούς Όρους Μεταφοράς της εταιρείας, ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γνωρίζεις τις υποχρεώσεις σου. Αν δεν είσαι βέβαιος/η, ζήτησε να σου υποδείξουν πού υπάρχει η σχετική γραπτή πληροφορία.

Ιδίως να γνωρίζεις:

- Πόση ώρα νωρίτερα πρέπει να βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο.

- Πόσες αποσκευές δικαιούσαι να έχεις μαζί σου και με τι ανώτατο βάρος.

- Πόσο επιβαρύνεσαι σε περίπτωση υπέρβασης του βάρους.

- Να συγκρίνεις τους γραπτούς όρους και τις πληροφορίες κατά την κράτηση του εισιτηρίου με τους όρους και τα ατομικά στοιχεία που αναγράφονται ή επισυνάπτονται στο εισιτήριο.

- Να ελέγχεις, σε περίπτωση ηλεκτρονικής συναλλαγής, αν συμβάλλεσαι απευθείας με την αεροπορική εταιρεία μέσω της ιστοσελίδας της ή με πρακτορείο, οπότε θα υπάρχει και η σχετική οικονομική επιβάρυνση.

-Να προσέχεις τυχόν επιπλέον χρεώσεις λόγω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, για αποσκευές ή για τυχόν αλλαγή ημερομηνίας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1008/2008), ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει το τελικό συνολικό αντίτιμο που πρέπει να καταβάλει, το οποίο περιλαμβάνει τον αεροπορικό ναύλο ή το κόμιστρο και τα κάθε είδους τέλη, φόρους και επιβαρύνσεις. Άλλες προαιρετικές τιμολογήσεις πρέπει να γνωστοποιούνται με σαφήνεια και διαφάνεια κατά την έναρξη κάθε διαδικασίας κράτησης και η αποδοχή τους από τον επιβάτη πρέπει να γίνεται με ειδική συναίνεση.

- Να ελέγχεις την αποσκευή σου, αμέσως μόλις την παραλαμβάνεις, ώστε να υποβάλεις εγκαίρως δήλωση φθοράς, καταστροφής ή απώλειας.

- Ποιά είναι τα δικαιώματα του επιβάτη σε περίπτωση:

- Καθυστέρησης πτήσης, ο επιβάτης έχει δικαίωμα:

- Είτε να προωθηθεί στον τελικό προορισμό του με παρεμφερείς όρους μεταφοράς.

- Είτε να λάβει πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου του και, αν χρειαστεί, να επιστρέψει χωρίς καμία επιβάρυνση στον αρχικό τόπο αναχώρησης.

Η παροχή βοήθειας, όπως γεύματα και αναψυκτικά, πρόσβαση σε επικοινωνία, στέγαση (αν χρειάζεται) και μεταφορά από και προς τον τόπο καταλύματος, επίσης είναι δικαίωμα του επιβάτη, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης.

Ο αερομεταφορέας υποχρεούται να ενημερώνει τον επιβάτη για τα παραπάνω δικαιώματά του, καθώς και για τον λόγο της καθυστέρησης.

- Άρνηση επιβίβασης: ο επιβάτης μπορεί να δικαιούται αποζημίωση, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης:

- 250 ευρώ, για πτήσεις έως 1.500 χλμ.

- 400 ευρώ, για όλες τις πτήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. άνω των 1.500 χλμ. ή για όλες τις πτήσεις από 1.500 χλμ. έως 3.000 χλμ.

- 600 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες πτήσεις.

Αν ο αερομεταφορέας προσφέρει εναλλακτική πτήση με παρεμφερή ώρα άφιξης, η αποζημίωση μπορεί να μειωθεί κατά 50%.

- Ματαίωση πτήσης: ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα:

- Στην επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου του (ολόκληρου ή μόνο του μέρους που δεν χρησιμοποιήθηκε).

- Στη μεταφορά του προς τον τελικό προορισμό με άλλη πτήση το συντομότερο δυνατό.

- Στην εκ νέου κράτηση για μεταγενέστερη ημερομηνία της επιλογής του (εφόσον υπάρχουν θέσεις).

- Σε αποζημίωση υπό τους όρους της άρνησης επιβίβασης, εκτός αν έγινε έγκαιρη ενημέρωση.

Δεν λαμβάνει αποζημίωση από τον αερομεταφορέα ιδίως: αν η ματαίωση οφειλόταν σε έκτακτες συνθήκες ή αν είχε προηγηθεί έγκαιρη (2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης) ενημέρωση σχετικά με τη ματαίωση ή αν προσφέρθηκε στον επιβάτη εναλλακτική πτήση για την ίδια διαδρομή και με παρεμφερή ώρα άφιξης και είχε λάβει έγκαιρη ενημέρωση σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του Κανονισμού 261/2004.

- Αλλαγής θέσης

Εάν ο αερομεταφορέας τοποθετήσει επιβάτη σε θέση κατώτερη από εκείνη για την οποία αγοράσθηκε το εισιτήριο, επιστρέφει εντός 7 ημερών:

- Το 30% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις πτήσεις έως 1.500 χλμ.

- Το 50% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χλμ. (πλην των πτήσεων μεταξύ της ευρωπαϊκής επικράτειας των κρατών-μελών και των Γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων) και για όλες τις άλλες πτήσεις μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ.

- Το 75% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις υπόλοιπες πτήσεις.

- Απώλειας, καταστροφής ή φθοράς αποσκευών

Αν οι αποσκευές που έχει παραδώσει ο επιβάτης κατά τον έλεγχο εισιτηρίων χαθούν, φθαρούν ή καθυστερήσουν, δικαιούται αποζημίωση από τον αερομεταφορέα, εκτός αν η φθορά οφείλεται σε ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής.

Για τη διεκδίκηση αποζημίωσης απαιτείται η υποβολή σχετικής δήλωσης εντός 7 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών ή εντός 21 ημερών, εάν πρόκειται για καθυστερημένη παραλαβή.

Χρήσιμα:

Καταγγελίες υποβάλλονται, εκτός από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας:

Συνήγορος του Καταναλωτή Λεωφ. Αλεξάνδρας 144 Τ.Κ. 114 71 Αθήνα Τηλ: 210 6460862-612-458 Fax: 210 6460414

grammateia@synigoroskatanaloti.gr www.synigoroskatanaloti.gr

Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας Λεωφ. Αλεξάνδρας 144 Τ.Κ. 114 71 Αθήνα Τηλ: 210 6460734-814 Fax: 210 6460784


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους πέντε φοροδιαφεύγει


Ποσοστό παραβατικότητας 18% διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα απ' το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΔΟΥ, Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ΣΔΟΕ) διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 20%).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα:

Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.042 επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.039 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 130 επιχειρήσεις.

Από τους 1.042 έλεγχους, το 45% πραγματοποιήθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις (468 έλεγχοι) και το 41% σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (432 έλεγχοι).

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 95% (124 παραβάσεις), την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ενώ κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν δύο Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις.

Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε). πραγματοποιήθηκαν 188 επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 53 επιχειρήσεις 175 συνολικά παραβάσεις. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κυρίως τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε οκτώ περιπτώσεις κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, δύο εκ των οποίων αφορούσαν ιατρούς.

Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν , περίπου το 45% δραστηριοποιούνται στην εστίαση και περίπου το 43% στο εμπόριο.

Από το Σ.Δ.Ο.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 322 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 122 υπάλληλοι του Σώματος. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 91 επιχειρήσεις 176 συνολικά παραβάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα νομοθετική παρέμβαση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων προανήγγειλε ο Παρασκευόπουλος


Με αφορμή την κατάληψη του ΤΕΙ Αθηνών, που έχει ξεκινήσει λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι «θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του:

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου.

Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου


Στις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ στους δικαιούχους συνταξιούχους. Την Πέμπτη 1/10 θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Επίσης σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την Σύνταξη μηνός Οκτωβρίου 2015 (κατάθεση την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2015 «Τρίτη 29/9») θα πληρωθούν:

Πολιτικοί συνταξιούχοι:
1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 03/03/2015

2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΑΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 25/08/2014 (ΟΧΙ ΟΛΑ)

3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ πρωτόκολλα μέχρι 12/03/2015 (ΟΧΙ ΟΛΑ)

4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 31/03/2015 (*) για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Ταχ. Ταμιευτηρίου περ. δ της παρ.18α του αρθρου 4 του Ν.4151/2013 ισχύει άλλη σειρά.

5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ - εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΤΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 21/10/2014 (ΟΧΙ ΟΛΑ)

Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών
1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 02/02/2015 (όχι όλα)
2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 12/03/2015
3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών, πρωτόκολλα μέχρι 30/01/2015
Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 30/01/2015


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...