Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Έρχεται το iPad Pro


Την οθόνη της συσκευής ενδέχεται να κατασκευάζουν Sharp και Samsung.
Η Apple στρέφεται στους δύο μακροχρόνιους συνεργάτες της, Sharp και Samsung για την κατασκευή οθονών για το πολυαναμενόμενο 12,9 ιντσών iPad Pro, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Sharp έχει ήδη δώσει μερικές δοκιμαστικές οθόνες που έχουν 264ppi και ανάλυση 2,732×2,048, στην Apple τον Ιούνιο και μάλιστα αυτές οι οθόνες πέρασαν από τα υψηλά στάνταρ της Apple. Κάτι παρόμοιο όμως φαίνεται να ζήτησε η Apple και από την Samsung, που αν επαληθευτεί, σημαίνει πως η εταιρεία πιστεύει πολύ σε αυτή την συσκευή και πως υπολογίζει σε μια πολύ μεγάλη ζήτηση.

Η έκθεση σημειώνει πως και η LG είχε την ευκαιρία να στείλει δείγματα οθονών στην Apple για αυτό τον σκοπό αλλά τελικά ήρθε στην τρίτη θέση λόγω προβλημάτων εφαρμογής αυτών.

Τέλος έχουμε αναφορά για το πότε θα δούμε αυτή την συσκευή: Το iPad Pro αναμένεται αργότερα μέσα στο χρόνο ή στη χειρότερη περίπτωση για τις αρχές του 2016, δηλαδή λίγο αργότερα απ' ότ,ι η Apple συνήθως παρουσιάζει νέα iPads στην αγορά.

Η παραπάνω είδηση κυκλοφόρησε σήμερα μαζί με την αναφορά πως το iPad Pro θα μπορεί ίσως να τρέχει ακόμη και το OS X El Capitan δίπλα στο iOS.


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνοαυστραλός αναγνώρισε τον παππού που σπάραζε στην ουρά για 120 ευρώ


Μέχρι την ομογένεια στη μακρινή Αυστραλία έφτασε η φωτογραφία-σοκ του συνταξιούχου που κατέρρευσε και ξέσπασε σε κλάματα έξω από το υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξη της συζύγου του.

Η εικόνα του 77χρονου Γιώργου Χατζηφωτιάδη να "λυγίζει" έξω από την τράπεζα- την ώρα που είχε σχηματιστεί ατελείωτη ουρά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ανάμεσα σε αυτούς που την είδαν στην άλλη άκρη του πλανήτη ήταν ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Κουφός, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο του ηλικιωμένου έναν συμμαθητή του πατέρα του!

Συγκινημένος από την περιπέτεια της χώρας αλλά και του ίδιου του 77χρονου, ο ομογενής (ιδιοκτήτης εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων) τον αναζητεί για να του κάνει μια πολύ γεννναιόδωρη προσφορά. Μέσω του facebook o Τζέιμς Κουφός και η αρραβωνιαστικιά του Εύα Αλιφέρη δημοσίευσαν έκκληση στους διαδικτυακούς φίλους τους να βοηθήσουν στον εντοπισμό του κ. Γιώργο, ώστε να μπορέσουν να του προσφέρουν κάθε εβδομάδα 250 ευρώ, για όσο καιρό χρειαστεί.

Η "Espresso" αναφέρει ότι βρέθηκε στη γειτονιά του συνταξιούχου και προσπάθησε να τον συναντήσει για να το μεταφέρει ότι ο κ. Κουφός κάνει αγώνα μέσω διαδικτύου προκειμένου να τον βρει και να μιλήσουν. "Σας παρακαλώ, μην μας ενοχλείτε. Δεν γνωρίζουμε αυτά τα ονόματα. Δεν θέλουμε τίποτα" ήταν τα μόνα λόγια που είπε - μιλώντας από το θυροτηλέφωνο- η σύζυγος του κ. Χατζηφωτιάδη, μη θέλοντας (ίσως από φόβο) να δώσει συνέχει στη συζήτηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πεθαίνει» η αγορά


Κραυγή αγωνίας από τον ιδιωτικό τομέα – Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ιδιωτικός τομέας από την παρατεταμένη τραπεζική αργία. Τα προβλήματα μεγαλώνουν όσο περνάνε οι μέρες και η αγορά αργοπεθαίνει.

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας και ζητούν άμεσα μία λύση, εν μέσω και της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για να κινηθούν βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ήδη είναι αισθητές οι ελλείψεις κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως αναφέρουν όλοι οι φορείς της αγοράς.

Δείτε το βίντεο του MEGA:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατριχιαστικά βασανιστήρια της σύγχρονης και πολιτισμένης μας εποχής


Γιατί κάποια πράγματα φαίνεται να παραμένουν αναλλοίωτα στο διάβα του ιστορικού χρόνου.

Η πρώτη μας σκέψη όταν ακούμε για βασανισμούς πηγαίνει κατευθείαν στον Μεσαίωνα, τότε που η πρακτική είχε την τιμητική της και εκατοντάδες φρικιαστικές εφευρέσεις και συσκευές είχαν σκαρωθεί με σκοπό τον μαρτυρικό πόνο του παραβάτη.

Θα περίμενε κανείς ότι οι ιστορικές αυτές τεχνικές ανάκρισης και βασανισμού θα ήταν πια παρελθόν, καθώς ανήκουν σε άλλες και σαφώς πιο βάρβαρες εποχές. Ή μήπως όχι;

Φαίνεται πως ο άνθρωπος ξεχνά συχνά την ανθρώπινη φύση του και επιδίδεται με σφοδρότητα σε βασανισμό εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, λες και δεν πέρασε μέρα από τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Τα σύγχρονα βασανιστήρια και πολλά είναι και αρκούντως «δημιουργικά», με το Γκουαντάναμο και το Αμού Γκράιμπ να αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είμαστε τόσο πολιτισμένοι όσοι πιστεύουμε…

Ο πάγκος του τίγρη



Η Κίνα μισεί πραγματικά τις πολιτισμικές πρακτικές του παρελθόντος και είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυστηρά τους κοινωνούς τους. Αυστηρά και βάναυσα φυσικά, καθώς ο πάγκος του τίγρη επιστρατεύεται για να επαναφέρει κάποιον στον ίσιο «κόκκινο» δρόμο. Ο φυλακισμένος δένεται λοιπόν στον πάγκο καθηλώνοντας την πλάτη του σε μια σανίδα, αλλά και τα χέρια και τα πόδια στον πάγκο. Κατόπιν, τούβλα δένονται κάτω από τα πόδια, μέχρι να σπάσουν όλα τα λουριά που κρατούν δεμένα τα πόδια, αν και τα πόδια του φυλακισμένου τσακίζονται πολύ πριν συμβεί αυτό.

Η αστυνομία συνηθίζει να αρπάζει ακόμα και σήμερα τους οπαδούς παλιών λατρειών από τα σπίτια τους και να τους εξαφανίζει για μπόλικες μέρες, με αρκετούς πολίτες να έχουν καθίσει στο ανατριχιαστικό παγκάκι για δυο και τρεις μέρες ώστε να αναμορφωθούν…
Το παγωμένο κελί



Η CIA διαθέτει στην ανακριτική της φαρέτρα έξι εγκεκριμένες τεχνικές και μία από αυτές είναι πασιφανές βασανιστήριο. Για τη CIA είναι βέβαια «ενισχυμένη τεχνική ανάκρισης», αν και για όλους τους άλλους κριολεκτικός βασανισμός. Ο δεμένος κρατούμενος τίθεται μπροστά από κλιματιστικό σώμα για ώρες ή και μέρες (ή ακόμα και χρόνια, σε τουλάχιστον μία περίπτωση!), με το ψύχος να εγγυάται το «σπάσιμό» του.

Τραγικότερο θύμα εδώ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Βιετκόνγκ που συνελήφθη κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ και κρατήθηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί χωρίς παράθυρο και με το κλιματιστικό αναμμένο 24 ώρες την ημέρα για τέσσερα συναπτά έτη…
Η γάτα με τις εννιά ουρές



Το μαστίγιο με τις εννιά απολήξεις δεν είναι σύγχρονο φυσικά, αν και χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας αδιαλείπτως. Πλέον, μικρές μεταλλικές μπάλες με καρφιά έχουν προστεθεί στις απολήξεις για να είναι τα τραύματα ακόμα πιο βαθιά και το βασανιστήριο ακόμα πιο ανυπόφορο.

Παρά το γεγονός ότι η γάτα με τις εννιά ουρές ήταν ήδη σε χρήση από την αρχαία Αίγυπτο ακόμα, στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο παραμένει ακόμα και σήμερα θεσμοθετημένη μέθοδος σωματικής ποινής, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την εφαρμογή της…
Ο συριακός θάλαμος βασανισμού



Εδώ δεν υπάρχει επίσημο όνομα, αν και δεν στερεί σε τίποτα το φρικιαστικό του πράγματος. Η συριακή κυβέρνηση εκεί συνήθιζε να βασανίζει τους αντιφρονούντες, έχοντας στα χέρια της όλα τα παραδοσιακά μέσα βασανισμού. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ένα μικρό κουτί στο οποίο έβαζαν τον κρατούμενο δεμένο χειροπόδαρα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μικροσκοπικό κουτάκι δεν χωρά φυσικά όλο το σώμα, αναγκάζοντάς τον άνθρωπο να παίρνει άβολες στάσεις στο εσωτερικό του. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη στέρηση φαγητού και ύπνου αλλά και τα ηλεκτροσόκ, η κυβέρνηση της Συρίας είχε τον δικό της τρόπο να καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα…
Το λευκό κελί



Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το χειρότερο είδος βασανιστηρίου παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει πόνο και αίμα. Είναι ψυχολογικός ο βασανισμός εδώ, καθώς η απουσία ερεθισμάτων και η απομόνωση στο λευκό ισοδυναμεί με ό,τι χειρότερο έχει σκεφτεί ποτέ ο διεστραμμένος ανθρώπινος νους.

Ο πρώτος που το δοκίμασε ήταν ένας ιρανός πολιτικός κρατούμενος που βασανίστηκε με τον τρόπο αυτό από την ιρανική κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας τη μήνη της Διεθνούς Αμνηστίας, αφού ακόμα και το γεύμα στο ολόλευκο δωμάτιο ήταν ρύζι, το οποίο σερβιριζόταν σε λευκό χάρτινο πιάτο. Όσο για τις ανάγκες του, του χορηγούσαν λευκή πάνα. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το βασανιστήριο του λευκού κελιού δεν το ξεπερνάς ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν μετά την απελευθέρωσή σου…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διώκονται εθελοντές για… ανθρωπιά προς τους πρόσφυγες


Δύο γυναίκες στον εισαγγελέα της Μυτιλήνης γιατί βοήθησαν πρόσφυγες.
Δύο πολίτες που ένιωσαν την υποχρέωση να μεταφέρουν στην πόλη της Μυτιλήνης κάποιους δυστυχισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με παιδιά, που από τη στιγμή της αποβίβασής τους και μέχρις ότου συλληφθούν υποβάλλονται στο μαρτύριο της πεζοπορίας στην καυτή άσφαλτο επί δεκάδες χιλιόμετρα, συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές. Οι δύο γυναίκες, γνωστές στο κίνημα της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενες σε βαθμό κακουργήματος για «μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών μεταναστών». Κι αυτό, ενώ επί της αρχής έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το περί ιθαγένειας νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η μεταφορά για ανθρωπιστικούς λόγους ατόμων όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες

Η πρώτη από τις δύο εθελόντριες συνελήφθη ενώ αποβίβαζε από αυτοκίνητο τύπου βαν, εννέα αλλοδαπούς υπηκόους Αφγανιστάν εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά. Πρόκειται για μια 59χρονη εθελόντρια, τη Δάφνη Βλουμίδη - Τρουμπούνη που κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε… την κίνηση και τη διαμονή τους στο νησί!

Όπως υποστηρίζεται από εθελοντικές οργανώσεις αλληλεγγύης που έδωσαν με έγκρισή τους τα ονόματα των διωκόμενων γυναικών στη δημοσιότητα, η κ. Βλουμίδη - Τρουμπούνη συνελήφθη επειδή βοήθησε, μεταφέροντας με το αυτοκίνητό της εξαντλημένους από την πεζοπορία πρόσφυγες, που συνάντησε στο δρόμο της.

Μια μέρα μετά, συνέβη ανάλογο περιστατικό. Συνελήφθη από Λιμενικούς μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δώρα Τσογκάρη για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι δύο οικογένειες που μετέφερε είχαν τρία μικρά παιδιά ενώ η μια γυναίκα ήταν έγκυος έξι μηνών και φανερά εξαντλημένη.

Η κ. Τρουμπούνη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και ορίσθηκε τακτική δικάσιμος για σήμερα. Ενώ η φοιτήτρια η οποία κρατήθηκε στο Λιμεναρχείο, χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερη ως την Πέμπτη οπότε και θα δικασθεί. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χθες στη σελίδα της στο Facebook η κ. Τσογκάρη: «Όλα καλά θα πάνε! Για αυτό και υπάρχουν οι νομικοί, οι λειτουργοί και υποστηρικτές της δικαιοσύνης και όχι απλά οι νόμοι. Ώστε οι νόμοι να ερμηνεύονται από Ανθρώπους με Ανθρωπιά!». Ανάλογη και η ανάρτηση της μητέρας της κ. Τσογκάρη στη δική της σελίδα στο Facebook: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους που μας συμπαραστέκονται στην σύλληψη της κόρης μας Δώρας Τσογκάρη γιατί μετέφερε μια έγκυο μετανάστρια στο κέντρο μεταναστών. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τις τοπικές οργανώσεις και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή που παρά τις υποχρεώσεις του έτρεξε από τους πρώτους. Είμαστε υπερήφανοι σαν γονείς που μεγαλώσαμε Ανθρώπους!» γράφει.

Στα παραπάνω γεγονότα αναφέρθηκε με επιστολή της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο» η οποία καλεί τις Αρχές «να σταματήσουν να συλλαμβάνουν κοινωνικά ευαίσθητους ανθρώπους, μπροστά στο δράμα με τους πρόσφυγες - μετανάστες, που καθημερινά εξελίσσεται στο νησί μας».

Ανάλογη και η ανακοίνωση του συλλόγου «Το χωριό του όλοι μαζί» που ζητά «να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου τη στιγμή που οι αρχές αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και να πράξουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και προσβλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στην συνδρομή των πολιτών προκειμένου για τη διεκπεραίωση του έργου τους».

Ιδιαίτερα, τέλος, ας σημειωθεί η μαρτυρία της εθελόντριας που μετέφερε τις δύο οικογένειες με τα μικρά παιδιά στο νοσοκομείο και συνελήφθη επειδή σταμάτησε στην Πυροσβεστική για να ρωτήσει που να αφήσει τους ανθρώπους που μετέφερε!

«Τους βρήκα, λέει, να κοιμούνται στο πάτωμα του λιμεναρχείου πεινασμένοι και σε απόλυτη εξάντληση και πήγα την έγκυο στο νοσοκομείο ώστε να εξετασθεί η κατάστασή της. Μετά μετέφερα όλη την οικογένεια στο ΠΙΚΠΑ, καθώς η άλλη εναλλακτική ήταν το Καρά Τεπέ όπου την ίδια ώρα γίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες και επενέβη το λιμενικό με τις ειδικές δυνάμεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για βίντεο με βίαιη σύλληψη διαδηλωτή στο Σύνταγμα


Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα.

Τη διενέργεια έρευνας διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και απεικονίζουν ενέργειες αστυνομικών, κατά τη διάρκεια σύλληψης ατόμου την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Στο βίντεο απεικονίζονται αστυνομικοί να συλλαμβάνουν βίαια έναν διαδηλωτή και στη συνέχεια να τον σέρνουν στο οδόστρωμα, εν μέσω αντιδράσεων από τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκατρείς τραυματίες στις ταυροδρομίες του Σαν Φερμίν


Δύο λεπτά και 23 δεύτερα κράτησε η «κούρσα» - Δείτε φωτογραφίες.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ταύρους κι άλλοι δέκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο την πρώτη ημέρα του αμφιλεγόμενου φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα της Ισπανίας όπου διοργανώνονται οι ταυροδρομίες.

Η σημερινή «κούρσα», σύμφωνα με το Reuters, περιλάμβανε έξι ταύρους από το ράντσο Jandilla της Εξτρεμαδούρα και διήρκεσε δύο λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Ένας άνδρας «καρφώθηκε» από ταύρο στο στήθος και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό άλλοι δύο άνδρες χτυπήθηκαν στην πλάτη.

Δείτε τις φωτογραφίες














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή πορείας για τουρκικό αεροσκάφος ύστερα από απειλή για βόμβα


Προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί.
Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, ύστερα από απειλή για βόμβα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ινδικής ασφάλειας.

«Υπήρξε απειλή για βόμβα στην πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών κι έτσι αποφασίστηκε να προσγειωθεί στο Νέο Δελχί», τόνισε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Οι αρμόδιες αρχές της Ινδίας τέθηκαν σε συναγερμό.

Το αεροσκάφος με 148 επιβαίνοντες εκτελούσε πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Μπανγκόκ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις πολικές αρκούδες


Έκθεση προειδοποιεί για την ανάγκη αναστροφής της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Υπό κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται οι πολικές αρκούδες και πολλά ακόμη είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου, εάν οι άνθρωποι δεν κάνουν κάτι για να αντιστρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρει με κατηγορηματικό τρόπο μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση των πολικών αρκούδων, είναι η αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» αναφέρεται στο σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής υπηρεσίας αλιευμάτων και άγριας ζωής, η οποία είχε εντάξει τις πολικές αρκούδες στα απειλούμενα είδη, ήδη από το 2008.

«Αν δε ληφθούν μέτρα και δεν προχωρήσουμε σε δράσεις που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πρωταρχική αιτία της μείωσης των θαλάσσιων πάγων, θεωρείται απίθανο οι πολικές αρκούδες να μπορέσουν να ανακάμψουν».

Η ανάσχεση της υπερθέρμανσης και των συνεπειών της στον Αρκτικό Κύκλο απαιτούν παγκόσμια δέσμευση, σχολίασε η Jenifer Kohout από την αμερικανική υπηρεσία, όπως αναφέρει η MailOnline.

«Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία αλιευμάτων και άγριας ζωής και οι συνεργάτες της έχουν ταχθεί στο να κάνουν ό,τι περνά από τον έλεγχό τους, για να προσφέρουν στις αρκούδες μια ευκαιρία να επιβιώσουν, ενώ αναμένουμε την παγκόσμια δράση» είπε ακόμη κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία ευθύνεται για τη μείωση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Κύκλο. Οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν το θαλάσσιο πάγο για την αναζήτηση τροφής και την αναπαραγωγή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ναυτικών Ερευνών, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα επίπεδα καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πολικών αρκούδων εκτιμάται ανάμεσα στις 20.000-25.000 ζώα, τα οποία ζουν σε πέντε αρκτικά έθνη. Η Αλάσκα είναι η μοναδική αμερικανική πολιτεία, όπου ζει το ξεχωριστό αυτό είδος αρκούδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβόητος καταχραστής της «απάτης του αιώνα» Μπέρναρντ Μάντοφ


Ο επενδυτής που ενορχήστρωσε και εκτέλεσε ιδανικά τη μυθιστορηματικότερη κομπίνα στα χρηματιστηριακά χρονικά.

Πώς γίνεται να στήσεις μια απάτη τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο σύγχρονο και θωρακισμένο επενδυτικό τοπίο σπέρνοντας όλεθρο και καταστροφή στο πέρασμά σου;

Αν είσαι μια από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της Wall Street, πρόσωπο υπεράνω υποψίας και διαθέτεις αναμφισβήτητο θεσμικό κύρος, τότε μπορείς εύκολα να μετατραπείς σε εγκέφαλο της μεγαλύτερης επενδυτικής κομπίνας όλων των εποχών! Οι αναλυτές έκαναν δικαίως λόγο για την «απάτη του αιώνα», ένα κόλπο επικών διαστάσεων που έστησε ο υπερεπιτυχημένος άλλοτε πρόεδρος του χρηματιστηρίου εταιριών υψηλής τεχνολογίας ΝASDAQ και βετεράνος τώρα χρηματιστής.

Ο «Μεσσίας της Wall Street», ο άνθρωπος με το άγγιγμα του Μίδα, ο κορυφαίος των κορυφαίων και άλλα πολλά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 χρόνων για την πυραμιδική του κομπίνα, μια δίκαιη ποινή για την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής που έσπειρε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο μεγαλομέτοχος της ομώνυμης χρηματιστηριακής Βernard Μadoff Ιnvestment Securities, την οποία ίδρυσε πριν από μισό σχεδόν αιώνα (το 1960) και έγινε η παγκόσμια σταθερά της επενδυτικής αγοράς με πελάτες-κολοσσούς όπως η Citigroup και η General Εlectric, πέρασε στην Ιστορία ως ο ιθύνων νους μιας μυθιστορηματικής απάτης, καταληστεύοντας μέσω του σχήματος «πυραμίδα» το αστρονομικό ποσό των 50 δισ. δολαρίων από μεγαλόσχημους μάλιστα εταιρικούς πελάτες αλλά και βαθύπλουτους ιδιώτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

H ιστορία του μεγαλοαπατεώνα Μπέρναρντ Μάντοφ και της δραματικότερης απάτης της Wall Street άρχισε να ξεδιπλώνεται στα τέλη του 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη NASDAQ κατόρθωσε επί 20 συναπτά έτη να ξεκοκαλίσει με το πυραμιδοειδές επενδυτικό σχήμα του το ποσό-«μαμούθ» βάζοντας χέρι στις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων, επενδυτικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της «πυραμίδας» που έστησε ο Μπέρνι -για τους φίλους- Μάντοφ απλώνονται σε όλον τον κόσμο, με τον κατάλογο των εκτεθειμένων θυμάτων της κομπίνας του βετεράνου χρηματιστή να περιλαμβάνει κορυφαίες τράπεζες (όπως η βρετανική ΗSΒC με απώλειες 1 δισ. δολαρίων και η ισπανική Santander με ζημίες άνω των 3 δισ. δολαρίων), γνωστά hedge funds αλλά και κροίσους ιδιώτες.

Ο αξιότιμος πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου ΝASDAQ ήταν πολύ καλά δικτυωμένος στην Ευρώπη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Διέθετε εξάλλου θεσμικό κύρος, η αξιοπιστία του ήταν άψογη και όλοι στις διεθνείς αγορές μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Όταν μάλιστα επικρατούσε αστάθεια στις αγορές, εκείνος εξασφάλιζε στους επενδυτές του διψήφιες αποδόσεις. Εντούτοις, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Μπέρνι ουδέποτε επένδυσε τα χρήματα των πελατών του σε χαρτοφυλάκια, απλώς τα ανακύκλωνε! Ο εκπεσών μεγαλοεπενδυτής ισχυρίζεται ότι εξύφανε μόνος του και χωρίς συνεργούς την πρωτόγνωρη σε διαστάσεις απάτη του. Κι όλα αυτά από έναν νεαρό χρηματιστή που έστησε την εταιρία του με αρχικό κεφάλαιο 5.000 δολαρίων!
Πρώτα χρόνια



Ο Μπέρναρντ Λόρενς «Μπέρνι» Μάντοφ (ή Μέιντοφ, κατ’ άλλη γραφή) γεννιέται στις 19 Απριλίου 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ως το δεύτερο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας πολωνοεβραίων μεταναστών. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και η μητέρα του νοικοκυρά, αν και από τη δεκαετία του 1950 άρχισαν να ασχολούνται με το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις, αν και δεν βρήκαν ποτέ την επιτυχία που αξίωναν και θα μπορούσες μάλλον να τους χαρακτηρίσεις αποτυχημένους. Το 1960 μάλιστα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε λουκέτο στη μικρή επενδυτική φίρμα για μια σειρά από φορολογικές ατασθαλίες.



Ο νεαρός Μπέρνι δεν είχε δείξει βέβαια κανένα ενδιαφέρον για τα οικονομικά, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ του σχολείου αλλά και της κοπέλας του Ruth Alpern, με την οποία έγιναν ζευγάρι από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Ταυτοχρόνως, ήταν δεινός κολυμβητής και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην πισίνα, ενώ όταν δεν κολυμπούσε ο προπονητής του τον έβαζε να κάνει τον ναυαγοσώστη στις κοντινές παραλίες, με τον ίδιο να αποταμιεύει τα μεροκάματα αυτά για το μέλλον του. Κάτι που θα έπαιζε τον δικό του ρόλο στη γέννηση του χρηματιστή Μάντοφ…
Ο Μπέρνι χρηματιστής



Τελειώνοντας το σχολείο το 1956, έγινε δεκτός στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Hofstra και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον σχολικό του έρωτα Ruth, τελειόφοιτη του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κουίνς. Το 1960 πήρε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, όταν και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του, αυτή τη φορά στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν.



Εντωμεταξύ, η σύζυγός του είχε βρει δουλειά σε χρηματιστηριακή φίρμα του Μανχάταν και βλέποντας το εύκολο χρήμα που έβγαζε εκείνη, ο Μπέρνι εγκαταλείπει το δεύτερο πτυχίο του την επόμενη χρονιά για να ριχτεί με τα μούτρα στις επενδύσεις. Μεγαλομανής από μικρός, ίδρυσε κατευθείαν δική του χρηματιστηριακή φίρμα με το κεφάλαιο των 5.000 δολαρίων που είχε καταφέρει να μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια από τα μεροκάματα που έκανε ως ναυαγοσώστης, αλλά και από τα πενιχρά κέρδη που του είχε αποφέρει η πρώτη του επιχειρηματική απόπειρα, μια μικρή εταιρία εγκατάστασης συστημάτων ψεκασμού.



Ο Μάντοφ ίδρυσε την επενδυτική Bernard L. Madoff Investment Securities από κοινού με τη σύζυγό του, δανειζόμενος μάλιστα από τους γονείς της άλλα 5.000 δολάρια, τα οποία δήλωσε πάντως πως τα επέστρεψε στα πεθερικά του. Με τη βοήθεια του πεθερού του, συνταξιούχου πια λογιστή, και τις καλές του διασυνδέσεις, έφτιαξε γρήγορα ένα μικρό αλλά σοβαρό πελατολόγιο και πριν καλά-καλά το καταλάβει τα πήγαινε αναπάντεχα καλά στο άγνωστο γι’ αυτόν χρηματιστηριακό πεδίο.



Η φήμη του επενδυτή που εξασφάλιζε μεγάλες αποδόσεις στους πελάτες του ταξίδεψε από στόμα σε στόμα και σύντομα «οι πάντες στο γρασίδι και στο εστιατόριο του ομίλου γκολφ κουβέντιαζαν για τα λεφτά που κέρδιζαν χάρη στον Μάντοφ», όπως θυμάται επενδυτής από τη Φλόριντα. Η «σίγουρη λύση» που παρείχε στα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόταν τον έκαναν μέσα σε λίγα χρόνια ανάρπαστο, όταν άρχισαν να τον χαρακτηρίζουν «Μεσσία της Wall Street»!



Πελάτες του ήταν τώρα αστέρες όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Κέβιν Μπέικον, καθώς η επενδυτική του εγγυόταν τεράστιες ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 10%, με την αξιοπιστία της να είναι άψογη. Αποτέλεσμα; Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του στην καλή κοινωνία των ΗΠΑ, ο Μάντοφ είχε δημιουργήσει ένα κλειστό κλαμπ πλούσιων και εκλεκτών πελατών, οι οποίοι γεύονταν τις υπεραποδόσεις του επενδυτικού του οίστρου. Πλάι στους αστέρες του σινεμά, τους ιδιοκτήτες ομάδων ράγκμπι και τους γνωστούς επιχειρηματίες, χρηματοπιστωτικοί γίγαντες όπως η HSBC και η Banco Santander, τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, ακόμα και φιλανθρωπικά ιδρύματα έσπευσαν να καρπωθούν τις αποδοτικότατες υπηρεσίες του «Μεσσία», καθώς τα χρήματά τους ήταν επιπλέον εξασφαλισμένα με περίπλοκες δικλείδες ασφαλείας για προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες τίτλων.

Η χρηματιστηριακή του εταιρία διαχειριζόταν τώρα το 5% των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης!
Η διαβόητη «πυραμίδα»



Η επιτυχία της φίρμας ανάγκασε τη Madoff Securities να ψηφιοποιήσει τις δραστηριότητές της, χρησιμοποιώντας τώρα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις συναλλαγές της. Το καινοτόμο πρόγραμμα χρηματιστηριακών συναλλαγών που η επιχείρησή του έλεγξε πρώτη και συνέβαλε τα μέγιστα να αναπτυχθεί θα έμενε γνωστό ως «National Association of Securities Dealers Automated Quotations», το γνωστό μας NASDAQ!

Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το χρηματιστήριο εταιριών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ, αδιαφιλονίκητος πρόεδρός του στέφθηκε ο «Φαραώ της Wall Street» Μπέρνι Μάντοφ, με τον θεσμικό του πια ρόλο να εγγυάται περαιτέρω την αξιοπιστία και εγκυρότητά του. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του NASDAQ συνέχισε να προσφέρει σταθερά και επί χρόνια στους πελάτες του τις αποδόσεις των ονείρων τους και κανείς δεν ρωτούσε άβολα πράγματα, καθώς τέτοιες ερωτήσεις περιττεύουν όταν τα πράγματα πάνε τόσο θεαματικά καλά για όλους. Πλέον επιστράτευε τα μέλη της οικογένειάς του για να στελεχώνει την περαιτέρω ανάπτυξη της φίρμας του, με τον αδερφό του, τα ανίψια του αλλά και τους δυο του γιους, Άντριου και Μαρκ, να βρίσκουν τη θέση τους ως χρηματιστές και προϊστάμενοι.



Στην πραγματικότητα όμως αυτό που έκανε ο Μάντοφ δεν ήταν επενδυτικές κινήσεις, αλλά η καλύτερη ίσως ενσάρκωση της επενδυτικής απάτης της «πυραμίδας»: χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια των νέων πελατών του για να ξεπληρώνει τους παλιούς. Όσο για τις υπεραποδόσεις που εμφάνιζε το επενδυτικό του κεφάλαιο, ήταν και αυτές εικονικές, καθώς ο Μάντοφ υπέβαλε για χρόνια πλαστές δηλώσεις και χαλκευμένα στοιχεία στις χρηματιστηριακές Αρχές.

Ο επενδυτής έταζε στα υποψήφια θύματα μεγάλες και σίγουρες αποδόσεις, άνω του 10% όπως είπαμε, ενώ στους ήδη πελάτες του μοίραζε τα (υποτιθέμενα) κέρδη από το κεφάλαιο που έφερναν οι επόμενοι. Με αυτό τον τρόπο διατηρούσε την έξωθεν καλή μαρτυρία και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα καθόλου το κόλπο να συνεχιζόταν και να μη γινόταν ποτέ γνωστό αν δεν μεσολαβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση! Αυτό του χάλασε την πονηρή του δουλειά, καθώς οι ανήσυχοι πελάτες του Μάντοφ άρχισαν να ζητούν την πρόωρη εξόφλησή τους και εκείνος δεν μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις πληρωμών που έφταναν τώρα σε ύψος 7 δισ. δολαρίων. Τα ταμεία του ήταν πάντα άδεια και λόγω της κρίσης ήταν αδύνατον να βρει νέους πελάτες ώστε να ξεπληρώσει τους παλιούς και να διατηρήσει την απρόσκοπτη ροή του χρήματος.



Η υπόθεση ξεσκεπάστηκε προκαλώντας τεράστιες ζημίες τόσο σε μεγαλοεπενδυτές και ιδρύματα που κυνήγησαν το όνειρο όσο και στην ίδια την αγορά και το χρηματιστήριο. Ήταν οι αλλόφρονες επενδυτές που άρχισαν να ζητούν πίσω τα κεφάλαιά τους για να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κατρακύλας των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη που προσυπέγραψαν το τέλος του, καθώς σύντομα πληροφορήθηκαν ότι τα χρήματά τους είχαν κάνει φτερά. Ο Μάντοφ φέρεται να εξομολογήθηκε λίγο προτού συλληφθεί σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του ότι το hedge fund που διοικούσε ήταν ουσιαστικά μια καλοστημένη κομπίνα και πως έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, αν και κανείς δεν πίστεψε ότι μια τόσο πελώρια σε έκταση και μέγεθος απάτη περνούσε απαρατήρητη εδώ και 20 χρόνια.



Πώς γίνεται δηλαδή να διεκπεραίωνε μόνος του επί δύο δεκαετίες μια τόσο εκτεταμένη απάτη που κανείς δεν πήρε γραμμή; Ούτε οι μεγαλόσχημοι πελάτες του Μάντοφ, ούτε οι πολύπειροι διευθυντές της Wall Street, ούτε τέλος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Είναι πιθανό να είχαν μυριστεί οι πελάτες του ότι κάτι σάπιο υπήρχε στις δραστηριότητές του, όσο πάντως τους εξασφάλιζε την υπεραπόδοση που εγγυόταν, τόσο έκαναν όλοι τα στραβά μάτια. Χαρακτηριστικό είναι εδώ ότι οι δύο γιοι του παρέδωσαν αμέσως τον πατέρα τους στο FBI χωρίς πολλά-πολλά και δεν έπεσαν ακριβώς από τα σύννεφα τη μοιραία μέρα της αποκάλυψης…
Η πτώση



Ο βετεράνος επενδυτής συνελήφθη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκεμβρίου 2008, με το συνολικό ύψος του σκανδάλου του να υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια (με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 65 δισ.)! Μια μέρα νωρίτερα φέρεται να είχε καλέσει τους δύο του γιους στο γραφείο του και να τους εκμυστηρεύτηκε τα καθέκαστα: «Τα βλέπετε όλα αυτά παιδιά μου;», τους ρώτησε, «όλα αυτά παιδιά μου είναι ένα ψέμα». Ο άνθρωπος στον οποίο η αμερικανική ελίτ εμπιστευόταν δισεκατομμύρια δολάρια είχε εκτελέσει τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, αν και θα την έβρισκε από τους γιους του. Αμέσως μετά τη μοιραία συνάντηση, οι Μάρκ και Άντριου πήγαν αμέσως στην υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος του FBI και την επομένη οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έμπαιναν στο γραφείο του Μάντοφ για να τον συλλάβουν.

Ο βαρόνος της Wall Street παραδέχθηκε στις 12 Μαρτίου 2009 την ενοχή του στις 11 κατηγορίες που αφορούσαν σε οικονομικά εγκλήματα και καταδικάστηκε στις 29 Ιουνίου σε κάθειρξη 150 ετών, τη μέγιστη των ποινών για τέτοια υπόθεση. Ήταν 71 ετών όταν θα περνούσε την πόρτα της φυλακής, με το συνολικό ποσό της επί πέντε δεκαετίες κατάχρησής του να ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια, αν και το τελικό νούμερο δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να υπολογιστεί επακριβώς.



Ο Μπέρναρντ Μάντοφ φαίνεται πάντως να επιβιώνει στις ανελέητες συνθήκες της φυλακής καθώς πρόσφατα και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του δεν δίστασε να εμπλακεί σε καυγά με συγκρατούμενό του! Αφορμή στάθηκε η λεκτική διαμάχη τους για τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και τα επενδυτικά σκάνδαλά του, η οποία κλιμακώθηκε σε μάχη σώμα με σώμα. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο 46χρονος Μαρκ, βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς δεν άντεξε την κατακραυγή για το σκάνδαλο του πατέρα του αλλά και τις φήμες για τη δική του εμπλοκή στην «απάτη του αιώνα».



Όσο για τον Μάντοφ, δηλώνει μέσα από τη φυλακή πως στεναχωριέται περισσότερο για την οικογενειακή τραγωδία που προκάλεσε παρά για την οικονομική καταστροφή των χιλιάδων πελατών του…
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονισμός λειτουργίας των Εργαστηριακών Κέντρων


Ποιες ποινές επιβάλλονται σε περίπτωση παραπτώματος μαθητών.

Σε περίπτωση παραπτώματος μαθητή ή μαθητών κατά την εκπαίδευσή τους στο Εργαστηριακό Κέντρο μπορούν να επιβληθούν οι παρακάτω ποινές:

1. Ο διδάσκων καθηγητής: Παρατήρηση - Σύσταση, Επίπληξη και Ωριαία απομάκρυνση από το διδασκόμενο μάθημα.

2. Ο Διευθυντής του Ε.Κ.: Όλες τις παραπάνω κυρώσεις και Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι και τρεις (3) ημέρες. Κατόπιν ο Διευθυντής του Ε.Κ. ενημερώνει εγγράφως το Διευθυντή του σχολείου στο οποίο ανήκει ο μαθητής για ενημέρωση του βιβλίου ποινών. Επίσης μπορεί να εισηγηθεί στον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο 11 της απόφασης τροποποίησης της με αρ. Πρωτ.Γ2/6098/13-11-01 Υ.Α. (Β΄1588) με θέμα: «Τροποποίηση απόφασης Γ2/4321/26.10.88 περί καθορισμού λεπτομερειών λειτουργίας των Σ.Ε.Κ. των Σ.Ε. και των ειδικότερων καθηκόντων των διευθυντών Σ.Ε.Κ., υποδιευθυντών, των υπευθύνων τομέων εργαστηρίων και εργαστηρίων κατεύθυνσης των υπευθύνων των σχολικών εργαστηρίων και των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων Σ.Ε.Κ.».

Επίσης αναφέρεται ότι τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) ως εκπαιδευτικές μονάδες του Υ.ΠO.ΠΑΙ.Θ, έχουν αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους ως σχολικές μονάδες και συνεργάζονται με τα ΕΠΑ.Λ, τις Σ.Ε.Κ. και τα Ι.Ε.Κ. της περιοχής τους. Στελέχη Διοίκησης εργαστηριακών κέντρων είναι:

α) ο Διευθυντής του Ε.Κ.,

β) ο Υποδιευθυντής του Ε.Κ.

γ) οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. και

δ) οι υπεύθυνοι εργαστηρίων κατεύθυνσης Ε.Κ. Σε κάθε Ε.Κ. λειτουργεί σύλλογος διδασκόντων.

1. Διευθυντής σε κάθε σχολικό εργαστηριακό κέντρο (Ε.Κ.) επιλέγεται εκπαιδευτικός σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.

2. Σε κάθε Ε.Κ., στο οποίο ασκούνται διακόσιοι πενήντα (250) τουλάχιστον μαθητές και το οποίο λειτουργεί σε πρωινό και απογευματινό ή εσπερινό κύκλο, επιλέγεται Υποδιευθυντής, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.

3. Υπεύθυνος του σχολικού εργαστηρίου είναι ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ, στο οποίο υπάγεται το σχολικό εργαστήριο.

4. Υπεύθυνος τομέα Ε.Κ. επιλέγεται εκπαιδευτικός ειδικότητας αντίστοιχης με τη γενικότερη κατεύθυνση των εργαστηρίων του τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης. Υπεύθυνος τομέα του σχολικού εργαστηρίου επιλέγεται εκπαιδευτικός ειδικότητας αντίστοιχης προς ένα από τα εργαστήρια του τομέα.

5. Σε κάθε εργαστήριο κατεύθυνσης του Ε.Κ. ή του σχολικού εργαστηρίου επιλέγεται ως υπεύθυνος, εκπαιδευτικός, ειδικότητας αντίστοιχης προς τα διδασκόμενα μαθήματα στο εργαστήριο.

6. Οι διδάσκοντες με ολική ή μερική διάθεση στα εργαστήρια του Ε.Κ. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας συγκροτούν το σύλλογο των διδασκόντων, του οποίου προεδρεύει ο Διευθυντής του Ε.Κ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

7. Για τη σύνθεση, λειτουργία και απαρτία του συλλόγου διδασκόντων του Ε.Κ. έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις για τους συλλόγους των διδασκόντων των σχολικών μονάδων.

8. Ο σύλλογος διδασκόντων Ε.Κ. εκτός από τα οριζόμενα για τους συλλόγους των διδασκόντων των σχολικών μονάδων έχει επιπλέον τις εξής συγκεκριμένες αρμοδιότητες :

α) Εισηγείται στον Δ/ντή τον αριθμό, το είδος και τους χώρους των εργαστηρίων κατεύθυνσης που θα λειτουργήσουν.

β) Αποφασίζει την ένταξη των εργαστηρίων κατεύθυνσης στον αντίστοιχο Τομέα.

γ) Αποφασίζει την ανάθεση της διδασκαλίας των μαθημάτων στο εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει διατεθεί στο Ε.Κ. και με προτεραιότητα σε τμήματα μαθητών των σχολικών μονάδων από τις οποίες προέρχονται.

δ) Γνωμοδοτεί επί της πρότασης του διευθυντή για την κατανομή των εργασιών του Ε.Κ. μεταξύ των μελών του. Σε περίπτωση μη λήψης απόφασης, η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον Διευθυντή του Ε.Κ.

ε) Κατά τις τακτικές συνεδριάσεις, μετά το τέλος των τετραμήνων, αξιολογεί τη διδακτική πράξη σε σχέση με τα προγράμματα των σχολείων και προτείνει λύσεις. Το διδακτικό προσωπικό του Ε.Κ. συμμετέχει στις τακτικές παιδαγωγικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολικών μονάδων στους οποίους ανήκουν και συγκαλούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

στ) Υποβοηθά και στηρίζει τη συνεργασία του Ε.Κ. με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς στους περιοχής.

ζ) Αξιοποιεί τις δυνατότητες εκπαιδευτικών και μαθητών για κατασκευές εργαστηριακών ασκήσεων, συσκευών και οργάνων που υποβοηθούν στους σκοπούς και τη λειτουργία των εργαστηρίων.

η) Εισηγείται στο διευθυντή στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εργαστηρίων.

θ) Αναλαμβάνει την οργάνωση της παρουσίασης των εργασιών κάθε τομέα, με έκθεση έργων στο τέλος του διδακτικού έτους και κατά τη διάρκειά του.

9. Κάθε Ε.Κ. ως αυτοτελής εκπαιδευτική μονάδα χρηματοδοτείται αυτοτελώς και συγκροτεί αυτόνομο συμβούλιο σχολικής κοινότητας. Λαμβάνει ειδική χρηματοδότηση η οποία είναι συνάρτηση του αριθμού των μαθητών όλων των σχολικών μονάδων που εξυπηρετεί , ο οποίος πλασματικά διπλασιάζεται.

Η απόφαση τροποποίησης


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστηκε η ζήτηση στην αγορά υγρών καυσίμων


Παραμένει το πρόβλημα με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Περιορισμένη είναι η ζήτηση που επικρατεί στην αγορά καυσίμων, ύστερα από την αυξημένη κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς. Πρόβλημα παραμένει η χρήση των πιστωτικών καρτών στα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν web banking και δέχονται πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς.

«Ο εφοδιασμός της αγοράς συνεχίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα και η ζήτηση είναι φυσιολογική», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ε. Στράνης. Η αγοραστική κίνηση στα πρατήρια είναι περιορισμένη καθώς οι περισσότεροι οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο.

«Η ζήτηση έχει περιοριστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καυσίμων, το μόνο πρόβλημα είναι οι συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. Πρατηριούχοι που δεν έχουν web banking και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τώρα λόγω της τραπεζικής αργίας, δεν δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί που πιστώνονται με τα ποσά αυτά είναι μπλοκαρισμένοι. Δεν μπορούν δηλαδή να κινηθούν για την πληρωμή προμηθευτών και δη των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

Υπήρξαν περιπτώσεις πρατηριούχων τις προηγούμενες ημέρες, που μετέφεραν μετρητά στα γραφεία των εταιριών εμπορίας για να προκαταβάλουν την αξία των καυσίμων που παρήγγειλαν.

Ήδη, για το λόγο αυτό η ΠΟΠΕΚ έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων αστυνομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα πρατήρια που μπορεί να γίνουν στόχος εγκληματικών ενεργειών καθώς αποτελούν σημεία συγκέντρωσης μετρητών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται το κολύμπι


Σε 11 σημεία της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης.

Οι παραλίες αυτές είναι οι εξής:
- Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων
- Σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
- Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
- Στα λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του κέντρου "Miramare".
- Στην περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
- Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
- Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις όπου τοποθετούνται απαγορευτικές πινακίδες.
- Στην περιοχή των ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).
- Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου του λιμανιού.
- Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ και των κατασκηνώσεων αεροπορίας ΘΑΑ.
- Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.
Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνίδα ερευνήτρια έχασε τη ζωή της στη Ζάμπια


Φρικτό θάνατο βρήκε 29χρονη Ελληνίδα ερευνήτρια ζωολογίας στη Ζάμπια όταν ποδοπατήθηκε από ελέφαντα. Πρόκειται για την Δρ Μαργαρίτα Μεταλληνού και το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου, όταν η άτυχη ερευνήτρια βρισκόταν στο Εθνικό Πάρκο του Καφούε με δύο συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Πενσιλβάνια.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η 29χρονη είδε τον αρσενικό ελέφαντα να πλησιάζει, και πρόλαβε να προειδοποιήσει και να σώσει τους συναδέλφους της.



Η Δρ Μεταλληνού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με διδακτορικό στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης (IBE). Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της εστιάζονταν στα ερπετά της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξουλίδου: Δεν είναι παράλογο να παράγει ο στρατός φθηνά φάρμακα


Επιμένει στη θέση της η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, και δεν είναι κάτι καινούργιο, και η ΑΒΥΠ στην Πειραιώς που παράγουν φάρμακα για τους στρατιώτες -όσοι υπηρετούν το γνωρίζουν αυτό. Και υπήρξε συνάντηση του κ. Ήσυχου στις 10/6, όταν επισκέφθηκε τον χώρο, και δηλώσεις του, ότι πρέπει να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Άμυνας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω παραγωγής φθηνού φαρμάκου από τη στρατιωτική παραγωγή», ανέφερε στον Βήμα FM η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.

Όπως σημείωσε, «υπάρχουν οι φοιτητές που περνούν στις στρατιωτικές σχολές, στις ΣΣΑΣ, και είναι υγειονομικοί, επομένως διόλου παράλογο και παράξενο είναι να γίνεται η παραγωγή φθηνού φαρμάκου από το στρατό».

«Και πάντοτε μιλάω για φθηνό φάρμακο, ευρείας κατανάλωσης», τόνισε.

Διευκρινίζοντας τι εννοούσε με προηγούμενες δηλώσεις της, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, συμπλήρωσε: «Δεν μιλάω για ειδικά φάρμακα, όπως για καρκινοπαθείς. Μιλάμε για παρακεταμόλη π.χ., που μπορεί να παραχθεί και να διοχετευθεί στην αγορά. Μιλάμε για το τραγικότερο σενάριο που η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν το εύχομαι. Το απεύχομαι και όλα να πάνε καλά. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα και οι εταίροι έχουν πλέον καταλάβει ότι δεν μπορούν να παίζουν με ένα λαό που αντιστέκεται, και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος η συμφωνία που θα έλθει θα είναι επ' ωφελεία του ελληνικού λαού».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχητικό τζετ περνάει «ξυστά» από τα κεφάλια ανθρώπων


Το βίντεο που ανέβασε η Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης.
Το BBC ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ένα βίντεο το οποίο «αλίευσαν» από την ηλεκτρονική σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης (Air Force Libyan) στο Facebook. Στο ελάχιστων δευτερολέπτων βίντεο, ένα μαχητικό τζετ απογειώνεται, περνώντας «ξυστά» από τα κεφάλια ανθρώπων που βρίσκονται στον διάδρομο αεροδρομίου. Το BBCδεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διχάζουν οι οθόνες αφής στα ταμπλό του αυτοκινήτου


Το θέμα της δημόσιας ασφάλειας προβληματίζει τους νομοθέτες.

Σε μικρούς υπολογιστές εξελίσσονται οι έξυπνες οθόνες στα ταμπλό των αυτοκινήτων ωστόσο δύο δεδομένα είναι σαφή: Οι καταναλωτές τα θέλουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πολλά χρήματα προκειμένου να τα κάνουν ακόμα πιο «έξυπνα».

Το μεγάλο ερώτημα όμως που εγείρεται είναι εάν αποτελούν πραγματικά μια καλή ιδέα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απαντούν κατηγορηματικά «ναι», υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες οθόνες αφής στα ταμπλό των αυτοκινήτων συμπεριφέρονται σαν smartphones κάνοντας τα μοντέλα των αυτοκινήτων που τις ενσωματώνουν πιο θελκτικά στους καταναλωτές. Παράλληλα, επιμένουν ότι οι νέες οθόνες καθιστούν την οδήγηση λιγότερο επικίνδυνη, εξαιτίας της καθαρής φωνητικής λειτουργίας και της εύκολης πρόσβασης σε εφαρμογές, σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα.

Ωστόσο, οι ολοένα και πιο περίτεχνες οθόνες έχουν προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων σχετικά με το κατά πόσο η τεχνολογία αυτή αποτελεί κατάλληλο «συνοδηγό» σε ένα αυτοκίνητο.

«Πιστεύω ότι (οι οθόνες) εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο Τζο Σιμίσιαν, πρώην βουλευτής της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ο οποίος εισήγαγε τους νόμους της πολιτείας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης. «Από νομοθετικής άποψης, αυτό το ζήτημα απασχολεί και να συνεχίσει να απασχολεί τους νομοθέτες για πολλά ακόμα χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν είναι δυνατόν ο οδηγός να κοιτά μια οθόνη και τον δρόμο την ίδια στιγμή», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Ντέιβιντ Στράιερ του πανεπιστημίου της Γιούτα, ο οποίος έχει γράψει ποικίλες εκθέσεις σχετικά με το ζήτημα. Οι οθόνες «παρέχουν διαδραστικές δυνατότητες στους οδηγούς, οι οποίες αποσπούν την προσοχή από το δρόμο για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι είναι ασφαλές», υποστήριξε ο ίδιος.

Βάσει των πορισμάτων της μελέτης του, η διαδικασία ανάγνωσης ενός γραπτού μηνύματος -μια λειτουργία την οποία υποστηρίζουν πολλές οθόνες- διαρκεί τουλάχιστον 4 δευτερόλεπτα, χρόνος μεγαλύτερος από αυτόν που θεωρείται ασφαλής.

Ωστόσο, για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους πελάτες τους, οι εν λόγω οθόνες θεωρούνται ως ένα ακαταμάχητο χαρακτηριστικό στα μοντέλα των αυτοκινήτων. Οι έξυπνες αυτές οθόνες παρέχουν στους οδηγούς τη δυνατότητα να συγχρονίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα με αυτές, δίνοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούν ακόμα να ανεβάσουν φωτογραφίες ή να δουν τα γραπτά μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη.

«Αν δεν παρέχουμε στον καταναλωτή κάτι που θεωρείται χρήσιμο, τότε αυτός θα χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οδήγησης», δήλωσε ο Μαρκ Ντάνκε, εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας έρευνας της αγοράς JD Power, περίπου το 15% των καταναλωτών αποκλείει την αγορά ενός αυτοκινήτου εάν αυτό δεν συμπεριλαμβάνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε σύγκριση με το 4% που ήταν το ποσοστό ένα χρόνο νωρίτερα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι της αγοράς


Διαπιστώθηκε επάρκεια αγαθών.
Κατά τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα συνεργεία υπαλλήλων της περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε επάρκεια αγαθών και ομαλότητα της λειτουργίας της αγοράς.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 900 έλεγχοι και τιμοληψίες, σε πάνω από 120 καταστήματα τροφίμων, πρατηρίων καυσίμων και υπεραγορών την ημέρα, προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμόνισης τιμών σε βάρος των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι, ήταν συνεχείς και καθημερινοί σε ολόκληρη την αγορά της Αττικής και θα συνεχισθούν και τις υπόλοιπες ημέρες, και όσο χρειασθεί, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τονίζεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΕΣΥ: Δεν εισακούστηκαν οι προτροπές, φθάσαμε στην εισαγγελική έρευνα


Τι αναφέρει η Ένωση για τη δικαστική έρευνα στα ΜΜΕ.
Με σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΟΕΣΥ δηλώνει ότι με λύπη διαπίστωσε το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι προτροπές της, καθώς και οι υποδείξεις της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, την εβδομάδα παρουσίασης του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ακόμη μια φορά ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν με νηφαλιότητα τις ειδήσεις ώστε να διαφυλάσσεται η αντικειμενικότητα.

Καθώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, είχε ως αποτέλεσμα τη δικαστική έρευνα που ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα ΜΜΕ παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία με τον τρόπο που χειρίστηκαν την προβολή του δημοψηφίσματος.

Η ΠΟΕΣΥ, κλείνοντας η ανακοίνωση, σημειώνει ότι η παραπάνω έρευνα δεν αφορά την πλειονότητα των δημοσιογράφων που άσκησαν υποδειγματικά το λειτούργημά τους και καταδικάζει πράξεις βίας κατά του κλάδου, ως αντίδραση στον τρόπο που λειτουργούν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα προσόντα των εργαζομένων στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής


Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος.

Δικαιούχοι ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (οποιασδήποτε νομικής μορφής) που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος.

Επίσης δικαιούχοι είναι και φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και φυσικά πρόσωπα με την προϋπόθεση ότι για τη λειτουργία της Μ.Ι.Υ.Α. ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός κάτοχος άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Οι ανωτέρω δικαιούχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) δύνανται να προέρχονται και από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον όρο της αρχής της αμοιβαιότητας, εφόσον σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο 1 του ΠΔ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση «ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Μ.Ι.Υ.Α.)-ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ».

Οι Μ.Ι.Υ.Α. έχουν τουλάχιστον τη στελέχωση που αναφέρεται στο άρθρο 16 παρ. 4 του ν. 3305/2005. Το προσωπικό των Μ.Ι.Υ.Α. διαθέτει τα ειδικά προσόντα και την κατάρτιση για να εκτελεί τα καθήκοντά του που ορίζονται στα άρθρα 5 – 8 του παρόντος. Πέραν της ελάχιστης στελέχωσης, οι Μ.Ι.Υ.Α. απασχολούν προσωπικό με ειδικότητες ανάλογες του έργου που επιτελεί.

Σε κάθε Μ.Ι.Υ.Α. ανά 150 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως, απαιτείται επιπρόσθετο του κατά το νόμο ελαχίστου εργαστηριακό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποφυγή σφαλμάτων λόγω καταπόνησης του προσωπικού.

Στο άρθρο 16 παρ 4 του ν.3305/2005 αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η ελάχιστη στελέχωσή της περιλαµβάνει:

α. έναν ιατρό µαιευτήρα γυναικολόγο, µε τουλάχιστον διετή πείρα στο γνωστικό αντικείµενο της Ι.Υ.Α. σε αναγνωρισµένο κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ως υπεύθυνο,

β. έναν επιστήµονα των βιοϊατρικών επιστηµών, πτυχιούχο πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, µε τουλάχιστον διετή πείρα στο γνωστικό αντικείµενο της Ι.Υ.Α. σε αναγνωρισµένο κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού,

γ. µία µαία, µε τουλάχιστον διετή πείρα στο γνωστικό αντικείµενο της Ι.Υ.Α.,

δ. έναν ιατρό αναισθησιολόγο, αν εφαρµόζονται από τη Μ.Ι.Υ.Α. µέθοδοι που απαιτούν αναισθησία».

Επιστημονικά υπεύθυνος ΜΙΥΑ

Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μ.Ι.Υ.Α. ορίζεται μαιευτήρας – γυναικολόγος με τα προσόντα του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος και παρίσταται καθ΄ολη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας. Για την περίπτωση της απουσίας του επιστημονικά υπευθύνου κατά τη διάρκεια ωραρίου της Μ.Ι.Υ.Α. ή λόγω ασθενείας ή αδείας ορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτής, αντίστοιχων προσόντων, ο οποίος περιλαμβάνεται στην κατάσταση επιστημονικού προσωπικού.

Επιστημονικά υπεύθυνος εργαστήριο εμβρυολογίας

Στο εργαστήριο εμβρυολογίας ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος βιοϊατρικών επιστημών, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα που ορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος και παρίσταται καθ΄ολη τη διάρκεια λειτουργίας του εργαστηρίου. Σε περίπτωση της απουσίας του επιστημονικά υπευθύνου κατά τη διάρκεια ωραρίου του εργαστηρίου λόγω ασθενείας ή αδείας ορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτής, αντίστοιχων προσόντων, ο οποίος περιλαμβάνεται στην κατάσταση επιστημονικού προσωπικού.

Στο εργαστήριο ανδρολογίας ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος πτυχιούχος βιοϊατρικών επιστημών, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα που ορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος και παρίσταται καθ΄ολη τη διάρκεια λειτουργίας του εργαστηρίου.

Προσόντα Μαιευτήρων – Γυναικολόγων

1. Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι των Μ.Ι.Υ.Α. έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

α. Πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας μαιευτικής-γυναικολογίας ή πτυχίο ιατρικής και τίτλος ειδικότητας που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή και έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμος και αντίστοιχος από την αρμόδια υπηρεσία αναγνώρισης.

β. Τουλάχιστον διετή πείρα στην Ι.Υ.Α, για την οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1) Αριθμός κύκλων σε Μ.Ι.Υ.Α. που δέχεται τουλάχιστον 100 νέα περιστατικά ετησίως και διενεργεί τουλάχιστον 200 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, 100 κύκλους διέγερσης ωοθηκών, 100 σπερματεγχύσεις και 200 υπερηχογραφήματα ετησίως. Σε τέτοια Μ.Ι.Υ.Α., ο ενδιαφερόμενος θα έχει παρακολουθήσει 50 πράξεις, διενεργήσει 50 πράξεις υπό επίβλεψη και 50 πράξεις αυτόνομα από την κάθε μία προαναφερθείσα πράξη. Ως κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης νοούνται οι πλήρεις κύκλοι με διέγερση της ωοθηκικής λειτουργίας, ωοληψία και εμβρυομεταφορά.

2) Παρακολούθηση σεμιναρίων, ειδικών μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, και συνεδρίων στον τομέα της Ι.Υ.Α. διεθνούς κύρους που πιστοποιείται από τους αρμόδιους φορείς.

3) Ερευνητική δραστηριότητα, αποδεικνυόμενη με επιστημονικές εργασίες-ανακοινώσεις στο γνωστικό πεδίο της Ι.Υ.Α διεθνούς και εθνικού επιστημονικού κύρους.

γ. Να μην έχουν καταδικασθεί ποινικά ή πειθαρχικά για αδικήματα που σχετίζονται με τη φύση και το αντικείμενο της επαγγελτικής τους δραστηριότητας.

2. Σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς την επάρκεια των απαιτούμενων από το παρόν προσόντων αποφαίνεται η Ε.Α.Ι.Υ.Α, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Επιστήμονες βιοϊατρικών επιστημών

Οι επιστήμονες βιοϊατρικών επιστημών έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

α. Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών στα γνωστικά πεδία βιολογίας ή/και ιατρικής ή γενετικής – μοριακής βιολογίας.

β. Τουλάχιστον διετή πείρα στην Ι.Υ.Α, για την οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1) Αριθμός πράξεων σε Μ.Ι.Υ.Α. που διενεργεί τουλάχιστον 200 κύκλους ετησίως: παρακολούθηση 50 κύκλων χωρίς χειρισμό, χειρισμός 50 κύκλων υπό την άμεση επίβλεψη πεπειραμένου επιστήμονα, χειρισμός 50 κύκλων αυτόνομα. Ως πράξη νοείται κάθε μεμονωμένος χειρισμός στο εργαστήριο, όπως εξέταση σπέρματος, ενεργοποίηση σπερματοζωαρίων in vitro για εξωσωματική γονιμοποίηση ή σπερματέγχυση, απομόνωση ωαρίων κατά την ωοληψία, απογύμνωση ωαρίων για τη μικρογονιμοποίηση, ανάμιξη και καλλιέργεια γαμετών για την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, μικρογονιμοποίηση, εκτίμηση γονιμοποίησης και ποιότητας εμβρύων, επιλογή εμβρύων για εμβρυομεταφορά, κρυοσυντήρηση γαμετών και εμβρύων.

2) Παρακολούθηση σεμιναρίων – συνεδρίων στον τομέα της Ι.Υ.Α. που πιστοποιείται από τους αρμόδιους φορείς.

3) Ερευνητική δραστηριότητα, αποδεικνυόμενη με επιστημονικές εργασίες-ανακοινώσεις στο γνωστικό πεδίο της Ι.Υ.Α.

γ. Να μην έχουν καταδικασθεί ποινικά ή πειθαρχικά για αδικήματα που σχετίζονται με τη φύση και το αντικείμενο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

2. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την επάρκεια των απαιτούμενων από το παρόν προσόντων αποφαίνεται η Ε.Α Ι.Υ.Α, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Εισαγωγικό κείμενο δημόσιας διαβούλευσης

Εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το θεσμικό πλαίσιο των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής(Μ.Ι.Υ.Α). Με το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα, επιχειρείται για πρώτη φορά, 10 χρόνια μετά την έκδοση του νόμου 3305/2005 για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»,, ο οποίος χορηγούσε ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα κατοχυρωνόταν η νόμιμη και ασφαλής λειτουργία των ΜΥΙΑ, να θεσπιστούν οι όροι και προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας των ΜΥΙΑ, στα πλαίσια της προστασίας του δικαιώματος της υγείας των πολιτών.

Η θεσμοθέτηση πλαισίου χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Υ.Ι.Α., η θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους, με σκοπό την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου αφενός να αποφευχθούν κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των ιατρικώς υποβοηθούμενων γυναικών, αφετέρου να είναι δυνατή η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο υπουργός Υγείας καλεί το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας καθώς και επιστημονικούς φορείς ,φορείς του Δημοσίου, των οποίων το έργο είναι συνυφασμένο με τους τομείς της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και τους ιδιώτες που σχετίζονται κι έχουν εύλογο ενδιαφέρον για την εξωσωματική γονιμοποίηση , να συμμετέχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος , υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους μέχρι την 10-7-2015.

Η κατάθεση των προτάσεων και των σχολίων σας θα συμβάλει ουσιαστικά στη μέγιστη δυνατή βελτίωση κατάρτισης ενός πολύ σημαντικού για τoν τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας Προεδρικού Διατάγματος.

Δείτε εδώ τη δημόσια διαβούλευση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη ελληνίδα που θα τρέξει σε αγώνες ταχύτητας στο εξωτερικό


Συμμετέχει στο ADAC juniors cup στην πίστα του Sachsenring.

Το Σαββατοκύριακο που o θίασος του MotoGP περνά από την πίστα του Sachsenring, συνδυάζεται με μια ξεχωριστή στιγμή για τα ελληνικά χρώματα. Η 17χρονη Ειρήνη Ρομποτή θα αγωνιστεί στις 10-12 Ιουλίου στο ADAC Juniors cup, μια διοργάνωση για νέους οδηγούς απ’ όλη την Ευρώπη.

Η Ειρήνη Ρομποτή μετά από μια σύντομη πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει εντυπωσιάσει τόσο για το απαράμιλλο οδηγικό της στιλ, όσο και για την πολύ γρήγορη προσαρμοστικότητά της στους αγώνες ταχύτητας.

Στην πρώτη της μόλις χρονιά και μετά από 3 αγώνες στο «Έπαθλο Νέων Οδηγών» του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας. η Ρομποτή βρίσκεται στη 2η θέση της κατάταξης. Επόμενος σταθμός στην εντυπωσιακή αυτή πορεία είναι η συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό και η γνωριμία με το περιβάλλον των διεθνών αγώνων.



Το ADAC Juniors cup - powered by KTM είναι ένα πρωτάθλημα με νέους οδηγούς ηλικίας έως 21 ετών και στόχο την εξέλιξή τους ώστε να περάσουν στο μέλλον σε μεγαλύτερες διοργανώσεις. Είναι θεσμός τύπου ενιαίου καθώς όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με πανομοιότυπες μοτοσυκλέτες, τις RC 390 της KTM, μοτοσυκλέτα με την οποία αγωνίζεται και στην Ελλάδα η Ειρήνη Ρομποτή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν εξασφαλίσει μία από τις μοτοσυκλέτες αυτές στην αρχή της χρονιάς, ενώ σε κάθε αγώνα υπάρχουν 5 έκτακτες συμμετοχές (wild card) για οδηγούς που πραγματοποιούν μεμονωμένες εμφανίσεις στο θεσμό. Μία από αυτές τις wild card συμμετοχές για τον αγώνα του Sachsenring εξασφάλισε και η Ειρήνη Ρομποτή, αξιοποιώντας έτσι το κενό μεταξύ των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με τον καλύτερο τρόπο.



Η Ειρήνη Ρομποτή με την συμμετοχή της στο ADAC Juniors Cup γίνεται η πρώτη ελληνίδα οδηγός αγώνων ταχύτητας που θα αγωνιστεί εκτός συνόρων και μάλιστα στην ηλικία των 17 μόλις ετών.

Η ίδια δήλωσε πριν την αναχώρησή της για την πίστα του Sachsenring. «Πριν ένα χρόνο που ξεκίνησα τις προπονήσεις για τη συμμετοχή μου στους αγώνες ταχύτητας, το όνειρό μου ήταν να λάβω μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό. Γνωρίζω ότι η εμπειρία μου δεν είναι ανάλογη με των άλλων οδηγών που θα συναντήσω στη Γερμανία, όμως είναι η πρώτη μου έξοδος από την Ελλάδα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».



Στον αγώνα θα τη συνοδεύσει ο προπονητής της, Θανάσης Χούντρας, που δήλωσε σχετικά: «Στόχος για την πρώτη αυτή συμμετοχή της Ειρήνης σε αγώνα του εξωτερικού είναι η συλλογή εμπειριών και η τριβή με διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας. Οδηγικά η Ειρήνη βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο από πλευράς τεχνικής, ενώ το στοιχείο που ακόμη χτίζει εκ των πραγμάτων εξελίσσει διαρκώς, είναι την ταχύτητά της. Η πορεία της είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς όταν ήρθε στο Riding School μόλις πριν ένα χρόνο δεν γνώριζε καλά-καλά να οδηγεί μοτοσυκλέτα. Και έφτασε πολύ γρήγορα να πρωταγωνιστεί στην κατηγορία νέων οδηγών. Πιστεύω ότι το μέλλον τής ανήκει και η συμμετοχή της στο Sachsenring αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξή της».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...