Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η οικονομική κρίση «έφαγε» το φεστιβάλ «Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία»

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος


Από τις Κάννες ήρθε η είδηση ότι το επιτυχημένο και πρωτοπόρο στο είδος του φεστιβάλ «Emotion pictures-Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία» καταργείται και μάλιστα «σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία».

Στη δυσάρεστη αυτή ανακοίνωση προέβη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, πριν λίγες ημέρες στις Κάννες, μόλις τέλειωσαν οι προβολές στο πλαίσιο του αφιερώματος που επιφύλαξε το Φεστιβάλ «Εntr'2 Marches», στο «Εmotion pictures».

Ήδη από πέρσι είχε διαφανεί η οικονομική του συρρίκνωση, καθώς στην τέταρτη διοργάνωση του, το «Emotion pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία» πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς, για μια μόνο ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική του κατάσταση.

«Πρέπει να σας ανακοινώσω ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ιούνιο» είπε η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού στους ξένους θεατές και δημοσιογράφους στις Κάννες, τονίζοντας:

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι πια παρελθόν, καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία. Και λέω σιωπηρά γιατί κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε επίσημα την κατάργησή του, αλλά ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν, χρήματα που τελικά δεν βρέθηκαν. Γιατί δεν θα μπορούσε να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας. Και τέτοιο ενδιαφέρον απουσιάζει».

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, που έχει ανατρέψει πολλές σταθερές της ζωής μας. Άλλο τόσο συχνά, όμως, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καταργηθούν θεσμοί χρήσιμοι, υγιείς, που κοιτάζουν προς το μέλλον, την ίδια στιγμή που άλλοι
χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα» είπε η ίδια.

Το νέο ήταν οπωσδήποτε μια δυσάρεστη έκπληξη για το κοινό αλλά και για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, που δήλωσαν την υποστήριξή τους υπογράφοντας ένα κείμενο συμπαράστασης. Το κείμενο, που θα κυκλοφορήσει και ευρύτερα εντός των ημερών, έχει ήδη την υποστήριξη από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο, Χονγκ Κονγκ, Σεράγεβο, Κάιρο κ.ά.) και έχει ήδη συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές και μηνύματα συμπαράστασης από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βιμ Βέντερς, Τζέιμς Άιβορι, Ντάνι Μπόιλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πατρίς Λεκόντ και πολλοί άλλοι.

Από το 2007, και μέσα στα ουσιαστικά τρία χρόνια ζωής του, το Φεστιβάλ «Emotion pictures-Nτοκιμαντέρ και Αναπηρία» παρακολούθησαν 20 χιλιάδες θεατές, συμμετείχαν με ταινίες τους 1.000 δημιουργοί απ΄όλο τον κόσμο και ταξίδεψε σε χιλιάδες σχολεία και δεκάδες φεστιβάλ διεθνώς.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατ’ οίκον εγκλεισμός


                    


Εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει διακόψει μια οφειλόμενη πενιχρή οικονομική ενίσχυση στα Κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με ψυχικές και σωματικές αναπηρίες, με διαδικαστικά προσχήματα, τα οποία οξύνθηκαν από την κατάργηση των νομαρχιών και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από τις περιφέρειες. Εδώ και μήνες το έργο των φορέων αυτών στηρίζουν οι εργαζόμενοι δουλεύοντας χωρίς να εισπράττουν τους μισθούς τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις συνθήκες διαβίωσης τους. Εδώ και μήνες διεξάγεται από τους εργαζόμενους, τους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ομάδες υποστήριξης τους ένας αγώνας για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας των εκπαιδευτικών κέντρων και των ιδρυμάτων αυτών, γεγονός το οποίο θα σημάνει την καταδίκη των παιδιών με αναπηρία στον κατ’ οίκον εγκλεισμό τους. Εδώ και μήνες, αυτή η κυβέρνηση, η οποία αυξάνει τα έξοδα λειτουργίας της, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, διαγράφει άλλη μια κοινωνική δαπάνη επιβάλλοντας ένα νέο Καιάδα για κάποια παιδιά αυτής της χώρας και καταπατώντας το βασικό τους δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Με πρώτα θύματα, βέβαια, τα παιδιά των οικονομικά αδύναμων οικογενειών.

Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 31 μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία προσφέρουν εκπαίδευση, περίθαλψη και δημιουργική απασχόληση σε 15.000 παιδιά με ψυχικές και σωματικές αναπηρίες. Όλα μαζί τα ιδρύματα αυτά, έχουν ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ με τον οποίο καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς 1.378 εργαζομένων. Η λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών καλύπτεται οικονομικά από δωρεές και χορηγίες, ενώ 20 από αυτά τα ιδρύματα, τα οποία πληρούν κάποιες προβλεπόμενες από σχετικό νόμο προϋποθέσεις, επιχορηγούνται από το κράτος με ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αυτό το ποσό αρνείται να χορηγήσει η κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου, όπως όφειλε αν τηρούσε τον νόμο. Αν δεν ήταν, δηλαδή, έκνομη, όπως λένε οι υπουργοί της για πολλές άλλες περιπτώσεις, πλην των ιδίων. Αυτό είναι το γεγονός, το οποίο στις συνθήκες της γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα πολλά παρόμοια γεγονότα περικοπής κοινωνικών δαπανών. Επειδή, όμως, αφορά συγκεκριμένα άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα, το γεγονός έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Η αναπηρία είναι πρωτίστως παράγωγο της κοινωνικής οργάνωσης και δευτερευόντως προσωπικός περιορισμός ή ατομική κατάσταση του κάθε ανθρώπου χωριστά. Όπως πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει, οι άνθρωποι βιώνουν την αναπηρία πρώτα απ’ όλα μέσα από εμπειρίες κοινωνικών περιορισμών σε έναν κόσμο που έχει οργανωθεί για μη ανάπηρους και, δευτερευόντως, από το γεγονός ότι είναι άνθρωποι με κάποια αναπηρία. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, όμως, θεωρεί την αναπηρία ατομικό πρόβλημα, πρόβλημα ασθένειας και προσωπικής δυστυχίας, το οποίο επιδέχεται ατομικές - ιατρικές ή φιλανθρωπικές - λύσεις, σε μια αγορά υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης ή κατ’ οίκον εγκλεισμού σε μια λογική Μεσαίωνα. Αυτές ακριβώς τις επιλογές προωθεί η κυβέρνηση, αρνούμενη να επιχορηγήσει τα ιδρύματα εκπαίδευσης και υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες. Πολιτικές επιλογές, οι οποίες μας αφορούν άμεσα, γι’ αυτό οφείλουμε να αντιδράσουμε. Κατ’ αρχήν συμβάλλοντας στην άρση του επικοινωνιακού αποκλεισμού και στη ανάδειξη του προβλήματος, συνυπογράφοντας το αίτημα να συζητηθεί στη Βουλή η κυβερνητική πολιτική για τους ανθρώπους με αναπηρίες (το έντυπο συλλογής υπογραφών υπάρχει στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/icare).



*Ο Δημήτρης Χασάπης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» επιστημόνων για την καθιστική ζωή




ΔΕΙΤΕ: Νούμερα που προβληματίζουν.

Πολλοί μπορεί να αγαπούν τους αναπαυτικούς καναπέδες, αλλά στην πραγματικότητα είναι... ύπουλοι δολοφόνοι της υγείας. Οι επιστημονικές έρευνες σχετίζουν την καθιστική ζωή με την εμφάνιση διαβήτη καρκίνου 2, τον πρώιμο θάνατο και διάφορα είδη καρκίνου. «Γενικά, η καθιστική ζωή είναι ο χειρότερος σύμβουλος στη ζωή των ανθρώπων. Και αυτό γιατί το κυκλοφορικό σύστημα και ο μεταβολισμός αδρανούν, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζονται προβλήματα και στο μυοσκελετικό σύστημα», εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κάθεται κατά μέσο όρο 9,3 ώρες την ημέρα, περισσότερες δηλαδή απ΄όσες κοιμάται! «Ο οργανισμός αδρανεί και μπορεί να οδηγηθούμε σε καρδιαγγειακά προβλήματα ή να προκληθεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο», τονίζει ο γιατρός. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ανθυγιεινή συνήθεια έχουν υιοθετήσει και τα παιδιά, ενώ για την παχυσαρκία ευθύνονται μεταξύ άλλων και οι ώρες που περνά κανείς καθισμένος.

Στις ΗΠΑ πολλές επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να καταπολεμήσουν την καθιστική ζωή αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά γραφεία με ψηλούς πάγκους εργασίας, ώστε να στέκονται οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί μέσα στις εταιρίες γυμναστήρια, ώστε να αθλούνται έστω και λίγο οι εργαζόμενοι.




Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή



Αυξάνονται τελευταία τα κρούσματα νευρικής ορθορεξίας.

Με τον όρο διατροφή εννοούμε την ενέργεια που προσλαμβάνει ο οργανισμός, με σκοπό να επιτελέσει τις βασικές βιολογικές του εργασίες. Η καθημερινή μας διατροφή είναι προσαρμοσμένη σε γεύματα και εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να επιβιώσει, να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει και να εργαστεί, να αναπαραχθεί και βέβαια να χαρεί τη ζωή.

Στις μέρες μας, η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Όμως, είναι δυνατό, τα άτομα που ασχολούνται έντονα με την υγιεινή διατροφή, να υποφέρουν από «νευρική ορθορεξία». Η λέξη ορθορεξία προέρχεται από τις λέξεις «ορθός» και «όρεξη» και δηλώνει την τάση που έχει το άτομο να τρώει «σωστά». Ο όρος επινοήθηκε από τον γιατρό Steven Bratman, για να περιγράψει αυτή τη νέα τάση και υποδηλώνει μια εμμονή για την υγιεινή και σωστή διατροφή. Η ορθορεξία εμφανίζεται ως μία αθώα αντίληψη για πιο υγιεινή διατροφή από την προϋπάρχουσα, η οποία καταλήγει να γίνεται εμμονή. Τα ορθορεκτικά άτομα δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν.

Είναι η νευρική ορθορεξία διατροφική διαταραχή;
Παρόλο που η νευρική ορθορεξία είναι παρόμοια με τις διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία και βουλιμία) δεν χαρακτηρίζεται ως ασθένεια, αλλά συνεχίζει να ερευνάται. Στις διατροφικές διαταραχές, χαρακτηριστικό των πασχόντων είναι η εμμονή τους με την μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και το σωματικό τους βάρος, ενώ τα άτομα με νευρική ορθορεξία χαρακτηρίζονται από την εμμονή τους για την υγιεινή διατροφή και το υγιές σωματικό βάρος.

Χαρακτηριστικά νευρικής ορθορεξίας
Τα ορθορεκτικά άτομα είναι ψυχαναγκαστικές προσωπικότητες, που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και να διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους. Τα άτομα αυτά αισθάνονται καλά, όταν στη διατροφή τους υπάρχουν οι επιτρεπτές υγιεινές τροφές, ενώ αν καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά ή φάρμακα αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα, νιώθουν τύψεις και ενοχές και ανησυχούν για την υγεία τους. Αποφεύγουν την κατανάλωση τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων, λιπαρών τροφών, ενώ θεωρούν υγιεινά τα βιολογικά τρόφιμα. Η ζάχαρη, το αλάτι, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το σιτάρι, το ζωικό λίπος, η σόγια και το καλαμπόκι είναι προϊόντα που βρίσκονται έξω από το διαιτολόγιο των ατόμων που πάσχουν από νευρική ορθορεξία.

Το ορθορεκτικό άτομο αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο σκεπτόμενο το φαγητό και συχνά δίνεται ολοκληρωτικά στον προγραμματισμό τροφής, την προμήθεια, την παρασκευή και την κατανάλωση γευμάτων που θεωρεί ότι είναι υγιεινά. Αυτή η διατροφική του συμπεριφορά, τον κάνει να νιώθει ανωτερότητα σε σχέση με τον συνηθισμένο τρόπο σίτισης και ζωής των υπολοίπων.

Πολλοί ορθορεξικοί προτιμούν να πεινάσουν, από το να καταναλώσουν τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα ή φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως, οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση. Η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν είναι πιο σημαντική από τις προσωπικές αξίες, από τις ανθρώπινες σχέσεις και την καριέρα τους. Ο κύριος σκοπός τους είναι να σκέφτονται και να προγραμματίζουν τι τροφή θα καταναλώσουν.
Γι’ αυτά τα άτομα κάθε ημέρα πρέπει να φάνε «σωστά», καλύτερα από τους υπόλοιπους και πολλές φορές τιμωρούν τον εαυτό τους, αν δεν μπορεί να αντισταθεί στα συμβατικά τρόφιμα. Η τιμωρία είναι ότι ακολουθούν αυστηρότερη δίαιτα ή νηστεία κάποιες ημέρες και πολύ έντονη άσκηση, τακτικές που εξαντλούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορθορεκτικοί, είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, λόγω της αυστηρής διατροφής. Συχνά, εμφανίζουν ελλείψεις σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και σε λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6.

Έρευνα που έγινε στην Τουρκία, έδειξε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ευαισθησία των ατόμων απέναντι στην υγιεινή διατροφή αυξάνεται σταδιακά, κάτι που θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία. Μελέτες έδειξαν ότι η νευρική ορθορεξία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες μέσου όσου ηλικίας 30 ετών. Παράλληλα, άτομα χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νευρική ορθορεξία, λόγω έλλειψης γνώσεων σε θέματα διατροφής και υγείας. Συγχρόνως, η μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ, της υγιεινής διατροφής ως ιδανικού μοντέλου διατροφής, πολλές φορές επιφέρει την εσφαλμένη πληροφόρηση του κοινού για την ασφάλεια και την θρεπτική αξία των πολλών τροφίμων.

Θεραπεύεται η νευρική ορθορεξία;
Για τη θεραπεία, είναι αναγκαίο το ορθορεκτικό άτομο να αντιληφθεί, να παραδεχθεί το πρόβλημά του και να καταλάβει τι το οδήγησε σ’ αυτή την εμμονή. Κατά την μετάβαση από την ορθορεξία στην φυσιολογική σίτιση, τα άτομα αυτά πρέπει να δουλέψουν βαθύτερα συναισθηματικά θέματα, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Το άτομο θα πρέπει να συνεχίσει να τρέφεται υγιεινά, αναθεωρώντας όμως την έννοια της φράσης «τρώω υγιεινά». Είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι η τροφή δεν θα τον κάνει «καλύτερο» άτομο και ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή, από την προσεγμένη τροφή, όπως η αγάπη, η εργασία και η διασκέδαση!
Διαβάστε περισσότερα...

Γραφείο ενημέρωσης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας στη Μαγνησία



Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νόσο.

Η Πανθεσσαλική ένωση ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενημερώνει με ανακοίνωσή της τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι το γραφείο ενημέρωσης Ν. Μαγνησίας λειτουργεί στο κοινωνικό κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης & Μπότσαρη) κάθε Τετάρτη 8 - 10 μ.μ. Πληροφορίες Βάσω Μεταξά. Τηλέφωνο 6944797653.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανένα αγγουράκι από την Ε.Ε. στην χώρα μας



Καθησυχάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καμία παρτίδα αγγουριών προέλευσης Ισπανίας ή άλλης κοινοτικής χώρας (όπως Γερμανία, Δανία, Ολλανδία) δεν έχει διακινηθεί ούτε και διατεθεί για κατανάλωση στην χώρα μας, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, για προληπτικούς λόγους και παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί έως σήμερα κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, το υπουργείο έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές για διενέργεια ελέγχου σε κάθε φορτίο αγγουριών συμβατικών και βιολογικών που ενδεχόμενα διακινηθεί από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή παρουσιάζεται προς εισαγωγή από τρίτη χώρα.

Επιπλέον, έδωσε εντολή για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα εγχωρίως παραγόμενα αγγούρια, τα οποία προορίζονται είτε για διακίνηση στην εγχώρια αγορά, είτε για αποστολή σε άλλο κράτος μέλος, είτε για εξαγωγή σε τρίτη χώρα. Σημειώνει, τέλος, πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις σχετικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών ώστε να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν φέτος από κάπνισμα



Οι 600.000 θα είναι μη καπνίζοντες.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ως το 2030 το κάπνισμα μπορεί να σκοτώνει έως και 8 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Το κάπνισμα θα σκοτώσει σχεδόν έξι εκατ. ανθρώπους φέτος, συμπεριλαμβανομένων 600.000 μη καπνιστών, επειδή οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να πείσουν τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια αυτή ή να προστατεύει αυτούς που δεν καπνίζουν από το παθητικό κάπνισμα.

Καθώς το διάστημα των ετών που μεσολαβεί μεταξύ της αρχής του καπνίσματος και της εμφάνισης των επιπτώσεών του στην υγεία είναι μεγάλο, η επιδημία των ασθενειών που συνδέονται με τον κάπνισμα και των θανάτων άρχισε μόλις τώρα, επισημαίνει ο ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι ως το 2030 ο αριθμός των θανάτων που θα οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να φτάνει τα 8 εκατ. ετησίως.

Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση ώστε περισσότερες κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συνθήκη του για τον έλεγχο του καπνίσματος και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για δραματική αύξηση από τα 100 εκατ. θανάτους που είχε προκαλέσει τον προηγούμενο αιώνα.

Μέχρι στιγμής 172 χώρες και η Ε.Ε. έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (FCTC) του ΠΟΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005 και τις υποχρεώνει να πάρουν μέτρα για τη μείωση των ποσοστών των καπνιστών, τον περιορισμό της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και την καταστολή της διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καπνού.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει κάποιες ενθαρρυντικές πρόσφατες κινήσεις, όπως της Ουρουγουάης, η οποία αξιώνει τώρα οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 80% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων ή των άλλων προϊόντων καπνού, και της Κίνας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος της FCTC να καταστεί το πιο ισχυρό εργαλείο στον έλεγχο του καπνίσματος, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα.

«Δεν είναι αρκετό να συμμετέχεις σε αυτήν. Οι χώρες πρέπει επίσης να υιοθετήσουν ή να ενισχύσουν την απαραίτητη υποχρεωτική νομοθεσία και στη συνέχεια να τη θέτουν αυστηρά σε ισχύ», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς από τους καπνιστές και περιγράφεται από τον ΠΟΥ ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος.

Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος είναι θανατηφόρος, και άλλα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σηματοδοτώντας τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα (WLF) δημιούργησε ιστότοπο με γραφικά και εικόνες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τα οποία μπορούν να κατεβάζουν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι για να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού.


Διαβάστε περισσότερα...

Γηράσκοντας με το AIDS...



Η ζωή των ασθενών 30 χρόνια μετά την εμφάνιση της μάστιγας.

Για τους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV στις δεκαετίες του 1980 και 1990 τα γεράματα δεν προβλέπονταν. Σήμερα η έλευση του γήρατος, η έλλειψη χρημάτων και τα εντεινόμενα προβλήματα υγείας σε πολλούς οροθετικούς συνθέτουν την εικόνα του φορέα ή ασθενή 30 χρόνια μετά την εμφάνιση της μάστιγας.

Το AIDS δε σκότωσε τον Λου Γκρόσο πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο αυτός ο Αμερικανός δεν ήταν προετοιμασμένος για την τελευταία διάγνωση του γιατρού του: πάσχει από καρδιακά προβλήματα. Στα 57 του ο Λου ταλαιπωρείται επίσης από πόνους στις αρθρώσεις και απώλειες μνήμης. Στα 14 δισκία που λαμβάνει την ημέρα, τρία μόνο έχουν στόχο την οροθετικότητά του.

«Λέω πάντα στους γιατρούς μου: εσείς ανησυχείτε για τον ιό αλλά εγώ θα πεθάνω από μια καρδιακή κρίση. Αυτό με ταράζει, έχω μια χαρούμενη ζωή, δεν θέλω να τελειώσει γιατί το σώμα μου νομίζει ότι είμαι 80 χρονών» είπε.

Ενώ η προσοχή και οι οικονομικοί πόροι επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στην εκρίζωση της επιδημίας στην Αφρική, οι ειδικοί δηλώνουν ότι ανησυχούν από αυτή τη νέα κρίση του HIV.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εμφανίστηκαν τα αντιρετροϊκά φάρμακα και η τριπλή θεραπεία, με μια πρώτη γενιά φορέων της νόσου να επιζεί και να γηράσκει. Οι επιπλοκές της υγείας τους είναι πρωτόγνωρες όπως και η ψυχολογική επίδραση μακροπρόθεσμα της νόσου και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία δεν περίμεναν ότι θα έχουν ζωή μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν.

Ο Λου Γκρόσο, ο οποίος προγραμμάτισε τα πρώτα λογισμικά πληροφορικής για το ευρύ κοινό τη δεκαετία του 1980, αναγνωρίζει ότι έζησε αρκετά για να μάθει να κατασκευάζει ιστοσελίδες αλλά ανησυχεί μήπως το πνεύμα του χάσει την οξύτητά του, με τις απώλειες της άμεσης μνήμης.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 52% των οροθετικών στις ΗΠΑ παρουσιάζουν γνωστικές διαταραχές έναντι 10% των μη φορέων της νόσου.

Οι ασθενείς φορείς του ιού, ηλικίας 55 ετών, διατρέχουν επίσης τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια χρόνια νόσο όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης ή ακόμη και ο καρκίνος σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 70 ετών που δεν είναι φορείς, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ιατρικής Ακαδημίας για τον HIV.

Τον πρώτο καιρό της επιδημίας, οι ασθενείς πέθαιναν πολύ νέοι στην κλινική για το HIV/AIDS υπό τον δρα Μπαντ Χέαρ στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, όπου περιθάλπεται ο Λου Γκρόσο.

Σήμερα τουλάχιστον το ένα τέταρτο των προσβεβλημένων ασθενών είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και ο μέσος όρος ηλικίας των 3.000 ασθενών που παρακολουθούνται στην κλινική για το HIV/AIDS από τον δρα Μπαντ Χέαρ είναι 47 ετών.

Οι ασθενείς λένε ότι αυτό τούς εξαντλεί. «Πολεμάμε τον ιό επί 30 χρόνια, καταφέρνουμε να τον ελέγχουμε και ένας νέος καταρράκτης ιατρικών προβλημάτων προβάλλει απότομα», εξηγεί ο γιατρός.

Οι επιστήμονες αρχίζουν μόνο να εξετάζουν την προέλευση των νέων ιατρικών προβλημάτων για να καθορίσουν αν αυτά έχουν σχέση με τη νόσο αυτή καθαυτή, με τα φάρμακα ή είναι φυσικές ενδείξεις της ηλικίας.

Ωστόσο η μάχη αυτών που γερνούν με το AIDS δεν σταματά στις καθαρά ιατρικές επιπλοκές. Οι γιατροί ανησυχούν επίσης για ασθενείς όπως η Βίκι Ντάβιντσον, η οποία ύστερα από έναν μακρύ χειμώνα μοναξιάς, λίγο έλλειψε στα 64 χρόνια της να εγκαταλείψει τη θεραπευτική της αγωγή.

Η Ντάβιντσον μολύνθηκε το 1986 από μια μετάγγιση αίματος. Υποβλήθηκε σε δύο εγχειρίσεις στο γοφό όταν ήταν 50 χρονών και πάσχει από χρόνια κόπωση. Όμως αυτό που την αποθαρρύνει περισσότερο είναι η κοινωνική της απομόνωση.

«Δε θέλω ο κόσμος να νομίζει ότι είμαι γκρινιάρα, συνεπώς κάνω σαν να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό αλλά τις στιγμές της μοναξιάς μου θα ήθελα έναν σύντροφο δίπλα μου» ομολογεί.

Το οικονομικό θέμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για όσους δεν περίμεναν ότι θα γεράσουν. Έτσι ο 65χρονος Χόμερ Χόμπι αναφέρει ότι πρόσφατα ξανάπιασε δουλειά σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο. Τη δεκαετία του 1990 είχε αφήσει το σπίτι του, την επιχείρησή του και ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του στην πρώην σύζυγό του, παρά τις διαμαρτυρίες του δικηγόρου στον οποίο είχε ζητήσει να αναλάβει το διαζύγιό του.

«Ούτε ένας γιατρός με τον οποίο είχα μιλήσει τότε, πίστευε ότι θα ζω δέκα χρόνια αργότερα», υποστήριξε ο Χόμπι.

Τα πρώτα κρούσματα της νόσου του AIDS εντοπίστηκαν στις 5 Ιουνίου του 1981, πριν από 30 χρόνια.

Παραθέτουμε τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ΗIV/AIDS (UNAIDS) στον κόσμο όπως αναφέρονται στην τελευταία ετήσια έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε το 2010 και αναφέρεται στο 2009.

Άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό:

Σχεδόν 33,3 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2009 με τον ιό, από τα οποία τα 2,5 εκατ. ήταν παιδιά, μικρότερα των 15 ετών. Ο ιός προσέβαλε εκ νέου 2,6 εκατ. άτομα το 2009, ένας αριθμός που παρουσιάζει πτώση κατά 16% σε 10 χρόνια. Συνολικά, από την έναρξη της εμφάνισης της νόσου, 60 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον HIV.

Θάνατοι:

Σχεδόν 30 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από αίτια που έχουν σχέση με τη νόσο από την έναρξη της εμφάνισης του AIDS. Συνολικά 1,8 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2009, εκ των οποίων ένα τέταρτο από φυματίωση που έχει σχέση με τη νόσο. Ο απολογισμός στο ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2004.

Αφρική:

Η υποσαχάρεια Αφρική είναι η πλέον πληγείσα περιοχή με 22,5 εκατ. φορείς, δηλαδή το 67% του συνόλου των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV στον κόσμο (5% κατά μέσο όρο του αφρικανικού πληθυσμού) και τουλάχιστον τα δύο τρίτα των θανάτων.

Θεραπεία:

5,2 εκατ. άνθρωποι, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο επίπεδο διαβίωσης, είχαν πρόσβαση σε μια θεραπευτική αγωγή το 2009, ενώ το 2004 είχαν μόλις 700.000. Ωστόσο 10 εκατ. άνθρωποι επιπλέον στον κόσμο έχρηζαν θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μόλυνση από τη μητέρα στο παιδί:

Το 53% των εγκύων φορέων του ιού έλαβαν το 2009 θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους, έναντι 35% το 2007. Σχεδόν 370.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2009 είναι φορείς του ιού.

Παιδιά ορφανά:

16,6% εκατ. παιδιά και έφηβοι μικρότεροι των 18 ετών έχασαν τουλάχιστον τον ένα γονιό τους εξαιτίας της νόσου, από την έναρξη της εμφάνισης του AIDS.

Αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί ανά περιοχή:

- Υποσαχάρεια Αφρική: 22,5 εκατ.
- Νότια και νοτιοανατολική Ασία: 4,1 εκατ.
- Ανατολική Ασία: 770.000
- Κεντρική και νότια Αμερική: 1,4 εκατ.
- Βόρεια Αμερική: 1,5 εκατ.
- Κεντρική και δυτική Ευρώπη: 820.000
- Ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία: 1,4 εκατ.
- Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική: 460.000
- Καραϊβική: 240.000
- Ωκεανία: 57.000



Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή του εφήβου




Δώστε το σωστό παράδειγμα ως γονείς.

Κάθε ηλικιακή περίοδος είναι ξεχωριστή έχει ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτεί διαφορετική διατροφική προσέγγιση. Εξαιρετική προσοχή χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η εφηβεία αποτελεί το μεσοδιάστημα μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Μία περίοδος, κάποιες φορές παρατεταμένη, αλλά απαραίτητη για την προσαρμογή του εφήβου στις πολυσύνθετες υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής.

Πολυδιάστατες, σημαντικές και ταχύτατες είναι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται. Σώμα, νόηση και ψυχισμός διαφοροποιούνται και σημαδεύουν ολόκληρη την μετέπειτα ζωή του ατόμου.

Το σώμα των εφήβων απέχει πια από την εικόνα που είχε στην παιδική ηλικία, τόσο που πολλοί έφηβοι τρομοκρατούνται. Στην ηλικία αυτή, ιδιαίτερα τα κορίτσια, ασχολούνται συνεχώς με το σώμα τους και το συγκρίνουν με τα κοινωνικά πρότυπα. Όσο η εμφάνισή τους απέχει από αυτά, αποκτούν τεράστιο άγχος.

Τόσο που, συχνά, απαιτείται η παρέμβαση ειδικού, που θα λύσει τις απορίες τους και θα τα πείσει πως ένα υγιές σώμα ενδέχεται να μην ταυτίζεται με τα εκάστοτε σωματικά πρότυπα.

Κύριος υπαίτιος των αλλαγών αυτών είναι η ορμονική έκρηξη που εμφανίζεται κατά την ήβη. Μερικές από τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι: ταχύτατη ανάπτυξη των οστών, αύξηση της μυϊκής μάζας στα αγόρια και του λιπώδους ιστού στα κορίτσια και η εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως. Άμεσο και φυσικό αποτέλεσμα, είναι οι αυξημένες θρεπτικές και θερμιδικές ανάγκες.

Τα μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθήσουν τον έφηβο να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες χωρίς ταυτόχρονα να τις υπερβεί κινδυνεύοντας να αυξήσει το σωματικό του βάρος.

Ποικιλία τροφών, κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ψαριού, πουλερικών, κρέατος και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά είναι σημαντικά όπλα στην προσπάθεια του εφήβου να καλύψει τις θρεπτικές του ανάγκες.

Ο ρόλος του γονιού στη διατροφική συμπεριφορά του εφήβου είναι εξαιρετικής σημασίας. Αποτελεί τόσο ισχυρό πρότυπο για το παιδί, που ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο ίδιος το φαγητό και το σώμα του, οδηγεί κάποιες φορές και τον έφηβο σε λαθεμένες συμπεριφορές.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association φανέρωσε πως τα κοινά οικογενειακά γεύματα ενισχύουν την επικοινωνία γονιού και εφήβου.

Προσπαθήστε λοιπόν, όταν αυτό είναι εφικτό, να συγκεντρώνετε την οικογένεια στο τραπέζι. Δώστε το σωστό παράδειγμα και φροντίστε να έχουν τα παιδιά σας την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές τροφές.

Ακόμα και αν τα παιδιά σας δεν κάνουν υγιεινές επιλογές, είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, όταν αυτά υπάρχουν στο οικείο περιβάλλον τους. Δε χρειάζεται να γεμίζετε τα παιδιά σας με ενοχές για τα μη θρεπτικά τρόφιμα που καταναλώνουν. Η παντελής απαγόρευσή τους συνήθως οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Ενισχύστε την αρετή του μέτρου. Όλα τα τρόφιμα είναι επιτρεπόμενα στη σωστή ποσότητα και συχνότητα.

Ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι δύο θρεπτικά συστατικά υψίστης σημασίας κατά την εφηβική ηλικία. Η αύξηση του όγκου του αίματος οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες πρόσληψης σιδήρου. Τα κορίτσια, λόγω της εμμηνορρυσίας, οφείλουν να είναι περισσότερο προσεκτικά. Άλλωστε, η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται πολύ συχνά σε αυτή την ηλικιακή περίοδο. Η καλύτερα απορροφήσιμη πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, με πρωταγωνιστή το συκώτι. Οι φυτικές πηγές του σιδήρου (π.χ. φακές, σπανάκι) έχουν πολύ μικρή βιοδιαθεσιμότητα, καθώς διάφοροι παράγοντες όπως οι τανίνες και τα φυτικά οξέα μειώνουν την απορρόφησή του. Η βιταμίνη C αντιθέτως, ενισχύει την ποσότητα του σιδήρου που θα απορροφηθεί από τις φυτικές πηγές.

Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία πραγματοποιείται η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Η ραγδαία λοιπόν, ανάπτυξη των οστών αλλά και των δοντιών απαιτεί και μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου. Οι αυξημένες αυτές ανάγκες έχουν ως αποτέλεσμα το σώμα του εφήβου να δεσμεύει μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ασβεστίου παρουσιάζεται πολύ συχνά κατά την εφηβεία.

Ο λόγος; Η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο. Πολλοί έφηβοι ξεκινούν να καταναλώνουν διαφόρων ειδών ροφήματα, με αποτέλεσμα να μειώνουν την κατανάλωση γάλατος, ενός από τις κυριότερες πηγές ασβεστίου. Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας δεν πίνει αρκετό γάλα, μην το πιέσετε. Προωθήστε την κατανάλωση γιαουρτιού και τυριού, τροφίμων εμπλουτισμένων με ασβέστιο, σαρδέλας ή αμυγδάλων.

Επιπλέον, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελεί πάντοτε ένα τρόπο βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, ενίσχυσης της ψυχικής ευεξίας, του ομαδικού πνεύματος και της κοινωνικότητας. Τέλος, σημαντικό ρόλο κατέχει η στάση του γονιού, ο οποίος ως πρότυπο διαμορφώνει και αυτός θετικές ή αρνητικές συμπεριφορές.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιός HPV: μήπως τον έχετε και δεν το ξέρετε;




Πώς μεταδίδεται και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Όταν κάποια πάθηση σχετίζοται με τη σεξουαλική μας ζωή αποτελεί θέμα ταμπού και ντρεπόμαστε να τη συζητήσουμε ακόμη και με τους πιο στενούς μας φίλους ή διστάζουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Αυτό συμβαίνει με τον πιο διαδεδομένο, σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό, γνωστό και ως ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Προσβάλλει συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ η διάδοση του ιού είναι τόσο ραγδαία ώστε η πιθανότητα να προσβληθεί από τη λοίμωξη ένα σεξουαλικώς ενεργό άτομο μέχρι την ηλικία των 30 ετών είναι 10-30%.

Tι είναι ο ιός HPV

Βρίσκεται στο γεννητικό σύστημα και προκαλεί βλάβες σε άνδρες και γυναίκες. Θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αν και δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από λοίμωξη HPV. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών HPV, 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Οι τύποι αυτοί κατηγοριοποιούνται σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Οι χαμηλού κινδύνου HPV μπορεί να προκαλέσουν τα οξυτενή κονδυλώματα, ενώ οι υψηλού κινδύνου ιοί HPV στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Πώς μεταδίδεται

Με το σεξ, από επαφή δέρμα με δέρμα (γεννητικά όργανα και περιγεννητική περιοχή) ακόμα κι αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό θεωρείται σπάνια, αλλά εάν μία γυναίκα έχει HPV συστήνεται καισαρική τομή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Με ένα τεστ Παπανικολάου το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και να βοηθήσει στην ταχύτερη αντιμετώπισή τους.

Πώς προλαμβάνεται

Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να προστατεύσουν από κάποιους τύπους ιών. Το ένα εμβόλιο προστατεύει από τα στελέχη 16 και 18 που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου και το άλλο προστατεύει επιπλέον και από τα στελέχη 6 και 11 που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων. Αυτά τα εμβόλια προετοιμάζουν το αμυντικό σύστημα της γυναίκας να εξουδετερώσει τα συγκεκριμένα στελέχη ιών σε μία ενδεχόμενη μόλυνση με αυτούς. Ο εμβολιασμός συνίσταται για τις έφηβες στα 12 – 13 έτη, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ δεν προστατεύει από υπάρχουσα λοίμωξη από HPV ιό και από όλα τα στελέχη των HPV ιών.

Πώς θεραπεύεται

Καθώς ο HPV είναι ιός και όχι μικρόβιο δεν θεραπεύεται ο ιός αλλά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα. Ανάλογα την επέκταση του προβλήματος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση. Όμως έχετε υπόψη σας ότι δεν θεραπεύεστε ποτέ από τον ιό και μένετε φορείς δια βίου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε καλή κατάσταση τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως καταπέσει (π.χ. λόγω κάποιας ίωσης, αυξημένου στρες κ.λπ.), τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς (π.χ. έρπητας).

Διαβάστε περισσότερα...

Η ραδιενέργεια φέρνει... αγόρια


Ευνοεί τις γεννήσεις τους σε βάρος των κοριτσιών.
Την αναλογία στις γεννήσεις αγοριών και κοριτσιών φαίνεται πως αλλάζει η ακτινοβολία που προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια, προσθέτοντας ακόμα μία παρενέργεια στους γνωστούς κινδύνους για τον άνθρωπο, σύμφωνα με μία νέα γερμανική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις από την έκθεση των ανθρώπων σε διαρροή ραδιενέργειας σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις: τις δοκιμές ατομικών βομβών κατά τον ψυχρό πόλεμο, το ατύχημα του Τσερνομπίλ και τη διαμονή κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Διαπίστωσαν πως διαστρεβλώθηκε η αναλογία γεννήσεων αγοριών/κοριτσιών και η επίπτωση αποδίδεται στην μεταλλαξιογόνα δράση της ραδιενέργειας, που βλάπτει την αναπαραγωγική διαδικασία.

Ωστόσο δεν είναι σαφής ο μηχανισμός, ούτε αν πρόκειται τελικά περισσότερο για αύξηση στις γεννήσεις αγοριών ή για μείωση στις γεννήσεις κοριτσιών, που οδηγεί στη δυσαναλογία.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1964-75, δηλαδή αμέσως μετά την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών το 1963, υπήρξε αύξηση στις γεννήσεις αγοριών, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της πτώσης καταλοίπων ραδιενέργειας που είχε σωρευτεί στην ατμόσφαιρα, έπεσε στο έδαφος και επέδρασε στις γεννήσεις με χρονική υστέρηση. Στην Ευρώπη, το 1987 μετά το Τσερνομπίλ, υπήρξε επίσης αύξηση στις γεννήσεις αγοριών. Δεν ισχύει το ίδιο για τις ΗΠΑ, που ήταν πιο μακριά και έμειναν προστατευμένες περισσότερο από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην Ουκρανία.

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι και στις οικογένειες που ζουν σε απόσταση μέχρι 35 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Ελβετία, υπάρχει ανάλογη δυσαναλογία αγοριών/κοριτσιών. Λογικά, το ίδιο φαινόμενο θα πρέπει να παρατηρηθεί στο άμεσο μέλλον στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μακρόχρονη επίπτωση, ανάλογα με τη δόση ραδιενέργειας στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι, όσον αφορά την αναλογία των γεννήσεων μεταξύ των δύο φύλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα είναι καπνιστές


«Φουγάρα» οι νέοι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα, αλλά οι Έλληνες δεν δείχνουν να «αγχώνονται» με την βλαβερή αυτή η συνήθεια και τις επιπτώσεις της.

Τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη συνήθεια του καπνίσματος στην Ελλάδα, είναι άκρως ανησυχητικά καθώς ο αριθμός των νεαρών καπνιστών είναι ιδιαίτερα υψηλός: 70% των νέων 16 – 25 ετών δεν φαίνονται να πτοούνται από τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και μάλιστα το 45% εξ αυτών δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές!

Ακόμη χειρότερα, η έρευνα που δημοσίευσε η οργάνωση ΝΕΟΙ με αφορμή τη σημερινή μέρα, δείχνει ότι από τη συνήθεια αυτή δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν και τα παιδία καθώς το ποσοστό των καπνιστών στις ηλικίες 12 – 17 ετών φτάνει το 37%.

Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσει κάποιος την επικίνδυνη αυτή συνήθεια. Μάλιστα, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι φανερά από τις πρώτες κιόλας ώρες:

Σε 20 λεπτά: Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.
Σε 8 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό και το οξυγόνο στο αίμα ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 24 ώρες: η πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου μειώνεται.
Σε 48 ώρες: Βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης αλλά και η οσμή.
Μετά από 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, μειώνεται το αίσθημα της κόπωσης όταν περπατάμε ή τρέχουμε.
Μετά από 1 χρόνο: Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται στο ήμισυ σε σχέση με έναν καπνιστή.
Μετά από 5 χρόνια: Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Λιγότερο από τους Ελληνες δουλεύουν οι Γερµανοί»

Οι στατιστικές ανατρέπουν τον µύθο, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Λε Μοντ»


Στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης έβαλε η εφηµερίδα «Λε Μοντ» τη θεωρία περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών»για να ανατρέψειτον µύθοπου τροφοδότησε προηµερών µε δηλώσεις της η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Οι Γερµανοί εργάζονται περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους; Οχι.

Εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος και ολοκλήρωσε προχθές.

Οπως επισηµαίνει ο κ.Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στηνοκνηρία,είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στους αριθµούς.

ΟΙ ΩΡΕΣ. Σύµφωνα µεστοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσοςόρος εργασίας στηΓερµανία ήταν 1.390 ώρες όταν στην Ισπανία ήταν1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119. «Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συ νταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ογάλλος οικονοµολόγος.
«Οι Γερµανοίσυνταξιοδοτούνται στα 62,2,οι Ισπανοίστα 62,3,οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Ελληνες στα 61,5. Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60όέτος τηςηλικίας τους». Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σύγκριση στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατάκεφαλήν παραγωγικότητα στηΓερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Οσο για την ωριαίαπαραγωγικότητατων Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων. Από πού πηγάζει λοιπόν η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας; Σύµφωνα µε τον Πατρίκ Αρτούς, τοµυστικό βρίσκεται στην καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το1,38%.

Εξάλλου, η Γερµανία καταθέτει περίπου 77φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα. Ο γάλλος οικονοµολόγος απαριθµείακόµη στις αιτίες τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο βρίσκεται η ωριαία παραγωγικότητα των Γερµανών

30+30 δισ. ευρώ το 2012 και το 2013
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ νέων δανείων – 30 δισ. ευρώ το 2012 και άλλα 30 δισ. ευρώ το 2013 – µε πιθανή συµµετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής ελληνικών οµολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναιένα από τα επικρατέστερα σενάρια που επικαλείται ο ξένος Τύποςγια να αντιµετωπιστεί η κρίση στη χώρα µας. Την ίδιαστιγµή, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι «το πιο σηµαντικό είναιη σταθερότητα της ευρωζώνης», δείχνοντας ότι η Γερµανία είναι αποφασισµένη να βρεθεί λύση, ενώ ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τολµηρέςπερικοπές στονπροϋπολογισµόκαι έθεσε θέµα επαναγοράς ελληνικών οµολόγων από τους ιδιώτες επενδυτές-τράπεζεςαµέσως µετά τη λήξητους, κατά τα πρότυπα ρύθµισης που έγινε στην Ανατολική Ευρώπη το 2009. Ηρύθµιση αυτή είναι γνωστήως Πρωτοβουλία της Βιέννης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. και το ∆ΝΤ θα συνεχίσουν να συµµετέχουν στα προγράµµατα βοήθειας της Ελλάδας, παρά ξένα δηµοσιεύµατα που εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη χορήγηση της επόµενης δόσης από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal» οι συζητήσεις Ε.Ε. και ∆ΝΤ για τη χορήγηση νέων δάνειων στην Ελλάδα είναι υπό εξέλιξη. Η συµφωνία αναµένεται να κλείσει αυτόν τον µήνα και τανέα δάνεια θαανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόµενα δύο έτη.

Η αµερικανική εφηµερίδα αναφέρει επίσης ότι εξετάζεται να ζητηθεί από τους ιδιώτες δανειστές να δεχθούν εθελοντικήεπιµήκυνση στον χρόνο λήξης των ελληνικών οµολόγων που ωριµάζουν τα επόµενα χρόνια. Αυτό µπορεί να γίνει επαναγοράζοντάς τα αµέσως µετά τη λήξη τους, διαδικασία που ονοµάζεται «roll over».

Οπως αναφέρεται, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονοµικών της ευρωζώνης συναντήθηκανχθες στη Βιέννη για να συζητήσουν λεπτοµέρειες τουσχεδίου σωτηρίας. Εκεί συζητήθηκαν και πιθανά επιπλέον µέτρα που µπορεί να λάβει η Αθήνα ως αντάλλαγµα για τα νέα δάνεια. 

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι για να µείνει αξιόχρεη η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τολµηρές περικοπές στον προϋπολογισµό, όπως το Βέλγιο τη δεκαετία του ‘90.

Τότε οι Βρυξέλλες είχανµειώσει το έλλειµµα από 8,4% (το 1992) σε κάτω από 3% (το 1997). Επίσης είχαν πραγµατοποιήσει σηµαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ολι Ρενείπε ότι εξετάζεται να δεχθούν να αγοράσουν οι ιδιώτες δανειστές ξανά τα οµόλογα που έχουν στην κατοχή τους όταν αυτά λήξουν, όπωςέγινε στην Ανατολική Ευρώπη το 2009.
∆ιευκρινίσεις για τρεις αλλαγές στα εργασιακά

ΣΕ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για τις 3 αλλαγές στα εργασιακά προχώρησε χτες το υπουργείο Εργασίας. Ετσι:

1. Συµβάσεις ορισµένου χρόνου: Σύµφωνα µε τις προωθούµενες αλλαγές,οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου µπορούν να ανανεωθούν τρειςφορές και για διάστηµαπου να µηνξεπερνά τα τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόµενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύµβασή του µετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

2. ∆ιευθέτηση χρόνου εργασίας: Προτείνεται, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η δυνατότητα αυξοµείωσης των ωρών απασχόλησης. Συγκεκριµένα, οι ώρες εργασίας µπορούν να αυξάνονται κατά δύο ώρες ηµερησίως και συνολικά για έξι µήνες τον χρόνο, µε αντίστοιχη µείωση σε άλλη χρονική περίοδο. Η προτεινόµενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας µπορεί να γίνει µε τους παρακάτω τρόπους: n Με επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις εργασίας n Με συµφωνίατου εργοδότη και συνδικαλιστικήςοργάνωσης n Με συµφωνία του εργοδότη και του συµβουλίου των εργαζοµένων 3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η τρίτη ρύθµιση έχει στόχο τη διευκόλυνσητων νέων για απόκτησηπρώτης εργασιακής εµπειρίας και ένταξής τους στην αγορά εργασίας µε πλήρη ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελµατικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη.

Η ρύθµιση η οποία συµπληρώνει τα υπάρχοντα προγράµµατα του ΟΑΕ∆, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρµογής σε όλους τους νέους και όχι µόνο στους εγγεγραµµένους ανέργους, αφορά την πρόσληψη νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών µε συµβάσειςδιάρκειας µέχρι 24 µήνες και µε αποδοχές έως 20% χαµηλότερες από τις προβλεπόµενες για νεοπροσλαµβανόµενο. Προκειµένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εµπειρίας οι εργοδότες υποχρεούνται να µην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις µήνες σε µείωση προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκομεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τους τοξικομανείς



Θετική ανταπόκριση στην πρόταση του ΟΚΑΝΑ.

Φαρμακευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στους χρήστες τοξικών ουσιών θα προσφέρουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία της Καλαμάτας, της Μυτιλήνης και της Κομοτηνής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Η ανταπόκριση των συγκεκριμένων νοσοκομείων ήταν άμεση στη σχετική πρόταση του ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία Μονάδων, ενώ συνεκτιμήθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των χρηστών. Κάθε μονάδα θα εξυπηρετεί έως 150 χρήστες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα 8 νέα μέτρα σε συντάξεις - εφάπαξ



Τα νέα 8 μέτρα περικοπών στις συντάξεις στο εφάπαξ και στα επιδόματα προκαλούν θύελλα αντιδράσεων αφού οδηγούν σε νεες δραστικές περικοπές. Ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου στην Ομόνοια και προετοιμάζονται για 24ωρη γενική πανεργατική απεργία εντός του Ιουνίου.

Tα 8 έκτακτα-μέτρα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα ληφθούν για να καλυφθεί έλλειμμα 1,2 δις ευρώ φέτος στα ταμεία και να εξοικονομηθούν 6,7 δις ευρώ έως το 2015. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, παροχές υγείας και σε επιδόματα που ξεκινούν φέτος και θα ολοκληρωθούν σε βάθος 4ετίας. Τα μέτρα-φωτιά προβλέπουν τα παρακάτω:

1-Επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 - 1.700 ευρώ, αλλά, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

2- Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσους εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Μειώσεις θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις(μετά από τις αναλογτιστικές μελέτες). Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

«Πλαφόν» θα επιβληθεί από 1-1-2012 (ή και ενωρίτερα) και και στις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα συνδυαστεί με περικοπές της τάξης ακόμη και του 30%, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, ώστε να περιοριστούν σταθερά στο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται και η -κατά περίπτωση- αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

3- Όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτησης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και μητέρων.

4- Τίθεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις. Θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις. Σύμφωνα με αυτές, το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις στα 3.650 ευρώ περίπου.

5-Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοιν.Αλληλεγγύης Συνταξιουχων). Εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν περίπου 150.000 δικαιούχοι. Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το προσεχές διάστημα καθιερώνεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ... Έτσι από 1.1.2011, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), από τους φορείς που συνταξιοδοτούνται, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις, (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οχτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ). Από το εισόδημα αυτό εξαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στην σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
γ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και
το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου
να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων οχτακοσίων ογδόντα τεσσάρων
ευρώ και έντεκα λεπτών (9.884,11 ευρώ).
δ) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων τριακοσίων ογδόντα ευρώ και ενενήντα λεπτών (15.380,90 ευρώ). Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.
ε) Το συνολικό ακαθάριστο καταβαλλόμενο κατά το μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού ή -προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι 31.12.2011 - το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) συμπεριλαμβανόμενων και των πάσης φύσεως επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τα 850,00 ευρώ.
στ) διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα

Ποσό επιδόματος:
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά (7.715,65 ευρώ) καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι λεπτά (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
γ. Από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι λεπτά (7.715,66 ευρώ) και μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων δεκαοκτώ ευρώ και είκοσι έξι λεπτών (8.018,26 ευρώ) ποσό εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (172,50 ευρώ).
δ. Από οκτώ χιλιάδες δεκαοκτώ ευρώ και είκοσι επτά λεπτά (8.018,27 ευρώ) και μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων διακοσίων δεκαεννέα ευρώ και ενενήντα τριών λεπτών (8.219,93 ευρώ) ποσό εκατόν δέκα πέντε ευρώ (115,00 ευρώ).
ε. Από οκτώ χιλιάδες διακόσια δεκαεννέα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά (8.219,94 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09 ευρώ) ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (57,50 ευρώ).

6-Για το εφάπαξ οι περικοπές θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, εξετάζεται στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μείωση ή αύξηση των εισφορών για όσους καλύπτονται από ελλειμματικούς φορείς, χωρίς να αποκλείεται συνδυασμός και των δύο. Συγκεκριμένα εκτός από τις επικουρικές όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%. Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.

7- Εξορθολογισμός της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Περιλαμβάνονται: α) Η επέκταση του συστήματος ψηφιοποίησης και ελέγχου των συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε λοιπούς ΦΚΑ, β) Η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ, γ) Η υιοθέτηση θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 
Παράλληλα, έχει συνυπολογιστεί η περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φαρμακευτικά προϊόντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

8- Εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής των φορέων κοινωνικής ασφάλισης για ένα σύνολο μέτρων 345 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών δαπανών απέναντι σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά, αντίθετα, στον εξορθολογισμό των κοινωνικών κριτηρίων και κινήτρων, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό, είναι: α) Ο εξορθολογισμός των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, β) Ο έλεγχος των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, γ) Ο εξορθολογισμός των προγραμμάτων και των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΟΕΚ και δ) Η τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μετατραυματική διαταραχή βλάπτει την καρδιά



Έρευνα εντόπισε πως συνδέονται.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αγχώδη μετατραυματική διαταραχή ενδεχομένως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νόσων, σύμφωνα με νέα έρευνα σε Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου που διαπίστωσε πως όσοι έπασχαν από τη διαταραχή ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιακές νόσους σε σχέση με τους συναδέλφους τους.

Οι βετεράνοι με PTSD (μετατραυματική διαταραχή) βρέθηκε επίσης πως είχαν ταχύτερη επιδείνωση στις καρδιακές νόσους που εμφάνισαν και μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου εντός τριετίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οργάνωση και χρηματοδότηση της μετακίνησης μαθητών ΑμεΑ



ΕΣΑμεΑ: Οργάνωση και χρηματοδότηση της μετακίνησης μαθητών ΑμεΑ 
Δελτίο τύπου: 27.05.11

Έχοντας υπ’ όψιν της τα πολυσύνθετα προβλήματα που παρουσιάζονταν τα προηγούμενα σχολικά έτη και την ταλαιπωρία που υφίσταντο σε τακτά χρονικά διαστήματα οι μαθητές με αναπηρία και οι οικογένειές τους, η Ε.Σ.ΑμεΑ. αναμένει ότι το νέο σύστημα μεταφοράς μαθητών, που σχετίζεται άμεσα και με το νέο σχολικό χάρτη της χώρας, θα διέπεται από διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες και θα θέσει τέρμα στην ταλαιπωρία των μαθητών ΑμεΑ και των οικογενειών τους. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Συνομοσπονδία προτείνει, για την τακτική και ασφαλή μεταφορά των μαθητών και την ορθή διαχείριση των δημοσίων πόρων ο τρόπος οργάνωσης των δρομολογίων, όπως και η χρηματοδότηση του συστήματος να ανατεθεί και να συνδεθεί με εκείνους τους Δήμους στους οποίους ανήκουν τα ειδικά σχολεία και στα σχολεία με τμήματα ένταξης στα οποία φοιτούν οι μαθητές με αναπηρία. Η ορθότητα της ανωτέρω πρότασης συνδέεται και με το νέο σύστημα συγχωνεύσεων, που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρόνια.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ στα αρμόδια για το θέμα υπουργεία επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 85 KB)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 107 KB)
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που απευθύνεται στους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, στα Κ.Δ.Α.Π. και στα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. της χώρας



ΕΣΑμεΑ
Δελτίο Τύπου: Ανακοίνωση 25.05.11

Παροχή ενημέρωσης σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που απευθύνεται στους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, στα Κ.Δ.Α.Π. και στα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. της χώρας 

Με το παρόν η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι εκδόθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. ενεργώντας ως Δικαιούχος των πράξεων η υπ’ αριθ. πρωτ. 757/24.05.2011 «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της Δράσης ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής’», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και δη του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καλεί:

τους Βρεφικούς Σταθμούς, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.) που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ,

να υποβάλλουν Αίτηση συμμετοχής-Δήλωση-Προσφορά στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.,
αντίστοιχα με τη γεωγραφική προέλευση των αιτούντων Φορέων, ως ακολούθως:


Α/Α ΓΡΑΦΕΙΑ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1. ΓΡΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
(Μυλλέρου 73-77, Τ.Κ. 10436, Αθήνα) ΑΤΤΙΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(ΠΛΗΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ )
2. ΓΓΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(Δωδεκανήσου 23, Τ.Κ. 54626, Θεσσαλονίκη) Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
3. Γ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
(Ηρώων Πολυτεχνείου 211, Τ.Κ. 41221, Λάρισα) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η Πέμπτη 09/6/2011 και ώρα 13:00 μ.μ.

Οι Αιτήσεις και ο ΚΟΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ μπορούν να υποβληθούν ιδιοχείρως, ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στις ανωτέρω διευθύνσεις της Ε.Ε.Τ.Α.Α., σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται ευκρινώς:
- Στοιχεία Υποψηφίου Αναδόχου/ Αιτούντος : Επωνυμία Φορέα
- Αίτηση - προσφορά για την «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» της περιόδου 2011 - 2013
- Ο αποδέκτης: Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. (Γραφείο Αθήνας ή Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας ή Γραφείο Θεσσαλίας).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι προσφορές των Φορέων αφορούν το συνολικό χρόνο που αντιστοιχεί σε ένα (1) ή δύο (2) σχολικά έτη: 2011 - 2012, 2012 - 2013. Αξίζει να επισημανθεί, ότι όπως διευκρινίζεται στη σχετική Πρόσκληση (σ.12), «Φορέας που δεν θα υποβάλλει αίτηση στην παρούσα Πρόσκληση δεν θα έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης την επόμενη σχολική χρονιά».
Επιπρόσθετα, όπως θα δείτε στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης ανά θέση στην περίπτωση των Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α. ανέρχεται στο ποσό των 7.000 €. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρονταν στο Σχέδιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, ήταν το ποσό αυτό να ανέρχεται στα 4.000 €. Η αύξηση του ποσού κατά 3.000 € (ήτοι από 4.000 € σε 7.000 €) είναι το αποτέλεσμα παρέμβασης της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Σχεδίου της Πρόσκλησης.

Παροχή σχετικών εντύπων και πληροφοριών
Ο Φάκελος του Διαγωνισμού προς τις Δομές, διατίθεται, σε έντυπη μορφή από τις 24/5/2011 και θα διαρκέσει μέχρι τις 08/6/2011, σε εργάσιμες ώρες, από 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., από τα Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.:
- Γραφεία Αθηνών (Μυλλέρου 73-77, Αθήνα/ στάση ΜΕΤΡΟ «Μεταξουργείο») στα τηλ. 213 1320600 .
- Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας (Δωδεκανήσου 23, Θεσσαλονίκη) στα τηλ. 2310 544714 και 2310 544731 .
- Γραφείο Θεσσαλίας (Ηρώων Πολυτεχνείου 211, Λάρισα) στα τηλ. 2410 579221 και 2410 579620 .

Επίσης αυτός θα διατίθεται, το ίδιο χρονικό διάστημα, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω των ιστοσελίδων (http://www.eetaa.gr/) της Ε.Ε.Τ.Α.Α., www.epanad.gov.gr της Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και www.kedke.gr. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr (Ενότητα Ενημέρωση/Γραφείο Τύπου/ Ανακοίνωση 25.05.2011).

Στον Φάκελο του Διαγωνισμού περιλαμβάνεται το Αναλυτικό Τεύχος της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αποτελείται από το σώμα αυτής καθώς και από τα παρακάτω Παραρτήματα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής: 1. Υπόδειγμα Εντύπου «Αίτησης Συμμετοχής - Δήλωσης - Προσφοράς» Φορέων /Δομών. 2. Υπόδειγμα Εντύπου «Ένστασης Φορέων /Δομών». 3. Υποδείγματα εγγυητικών επιστολών Συμμετοχής και Καλής Εκτέλεσης. 4. Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων.

Πληροφορίες θα δίνονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε. στα τηλέφωνα 213-1320600 , 2310- 544731 - 544714, 2410-579220 - 579221 - 579620.

Προκειμένου να ενημερώνεται η Ε.Σ.Α.μεΑ. για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε τηλεφωνικά στην υπάλληλο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κα Νεκταρία Αποστολάκη στο αριθμό 210-9949837 .

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Δομών και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων των υπαχθεισών Δομών θα ακολουθήσει νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των ωφελουμένων γυναικών στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των ωφελουμένων γυναικών για το σχολικό έτος 2011 - 2012.

Για την αποφυγή οπουδήποτε σφάλματος ή παρερμηνείας παρακαλούμε όπως διαβάσετε αναλυτικά την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 132 KB)
ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 726 KB)
ΛΟΙΠΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (application/msword, 726 KB)
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 1085 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι Σεπτέμβριο η εξόφληση των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ




Διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εξοφληθεί οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί για οφειλές του προηγούμενου χρόνου και του πρώτου διμήνου του 2011, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Σε σχέση με την καταβολή των εφημεριών των γιατρών του Δημοσίου, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανονική εφημερία που να μην καταβάλλεται ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή της».

Όσο για τις πρόσθετες, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα κλείσουμε και κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, με ενδεχόμενη εξαίρεση των νοσοκομείων της τρίτης ζώνης, για τα οποία θα υπάρξει κατάθεση σχετικής τροπολογίας».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφέρθηκε συν τοις άλλοις και σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο «έγραψαν ότι μπαίνει ενεχυροδανειστής στην Ελλάδα με ενέχυρο την περιουσία μας και δεν θα είναι καν θεσμικός φορέας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά ιδιώτης. Θα έρθει δηλαδή, κάποιος Σόρος εδώ, και θα λέει πως "αυτό είναι δικό μου" και θα μας βγάζει τα δακτυλίδια από τα χέρια!».

«Πέραν της τεχνικής βοήθειας που δεχόταν η Ελλάδα σε διαφόρους τομείς και εξακολουθεί να δέχεται και μετά το Μνημόνιο, όλα τα υπόλοιπα, δεν κινούνται στο χώρο της πραγματικότητας», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαι κατηγορηματικός και όσα λέω είναι προϊόν της συνεννόησής μου με το υπουργείο Οικονομικών. Ας βάλουμε μια τελεία εδώ. Έτερο θέμα δεν υπάρχει».

Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε επίσημη απάντηση από τον υπουργό Υγείας, για το αν υφίσταται θέμα κινδύνου από εισαγωγές αγγουριών από την Ισπανία, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει δέκα θανάτους στη Γερμανία.

«Από την περασμένη Πέμπτη, έχω δώσει εντολή δια του υφυπουργού κ. Αηδόνη στον ΕΦΕΤ, να ερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά. Είχαμε πληροφορηθεί το θέμα που ξεκίνησε από την Ισπανία. Το Σαββατοκύριακο, με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εισαγωγή που να έχει γίνει από την Ισπανία σε ό,τι αφορά το προϊόν αυτό. Μάλιστα, σχετική διαβεβαίωση, δίνουν στις ελληνικές αρχές και οι ισπανικές», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης


Χαμηλότερη κατά 25 εκατ. τον Απρίλιο.

Μειωμένη κατά 54.023.635 ευρώ ήταν η φαρμακευτική δαπάνη τον Απρίλιο του 2011, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Απρίλιο 2011 κατήλθε στο ποσό των 126.681.790 ευρώ από 180.705.425 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Απρίλιο 2010.


Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαιρινή προετοιμασία και φροντίδα



Κάντε τα απαραίτητα λιπαρά μέρος της υγιεινής καλοκαιρινής σας διατροφής.
Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το σώμα και τη γραμμή μας, αφού σε λίγες ημέρες θα φορέσουμε μαγιό, σορτς και εφαρμοστά t-shirt.

Οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε μήπως να ξεκινήσουμε πάλι γυμναστήριο, να επισκεφτούμε κάποιο κέντρο ευεξίας ή ακόμα να επιδοθούμε σε κάποιο σπορ ή στο τζόκινγκ…

Μπορεί η φυσική κατάσταση να είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς και να νιώθουμε ευεξία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υγεία μας συνολικά απαιτείται σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή μας αυτό το καλοκαίρι και ας βεβαιωθούμε ότι περιέχει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε, όχι μόνο τη σωστή ποσότητα, αλλά και το σωστό τύπο λιπαρών.

Τα λιπαρά παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατροφή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που δυστυχώς δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Συνήθως, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, των βιταμινών και των μετάλλων, αλλά όχι των λιπαρών.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα έχει απόλυτη ανάγκη τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν στο σώμα μας ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).

Τα λιπαρά μας βοηθούν ακόμα και στην εμφάνισή μας γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Η ημερήσια πρόσληψή τους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως.

Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου ευεργετικά.

Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να διακρίνουμε τα «καλά» από τα «κακά» λιπαρά. Τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο αγελάδος και πολλά τυριά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά (εδώ και μια δεκαετία), ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης, και έτσι προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν όμως και λιπαρά που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς. Αυτά είναι τα Απαραίτητα Λιπαρά. Τα Απαραίτητα Λιπαρά έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η βοήθεια στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα «καλά» λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων και έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.

Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «(πολυ-) ακόρεστα» λιπαρά. Σημαντικές πηγές των Απαραίτητων Λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη. Ας απλώσουμε μαλακή μαργαρίνη, αντί για βούτυρο αγελάδος, στο ψωμί και το τοστ, για να προσθέσουμε έτσι καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας.

Αυτό το καλοκαίρι, ας βάλουμε τα καλά λιπαρά στη διατροφή μας και θα δούμε τα αποτελέσματα τώρα και... στο μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη φορέων παιδικής προστασίας





Δελτίο Τύπου - Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και με άλλους φορείς παιδικής προστασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Θέμα: Συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και με άλλους φορείς παιδικής προστασίας

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, συναντήθηκε με μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», καθώς και με εκπροσώπους άλλων φορέων, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία και Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην προστασία των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης των Σωματείων αυτών στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας (Κοινωφελούς Εργασίας και ΤΟΠΣΑ), η ένταξη των χορηγιών τους στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τη στήριξη ατόμων και παιδιών με αναπηρία, ενώ τέλος η Υπουργός ζήτησε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην καθυστερούν τις πληρωμές προς τα ιδρύματα αυτά, ώστε να μην δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος οφειλών, που τελικά καταλήγει να βαραίνει την οικογένεια και να έχει ως αποτέλεσμα την παύση των θεραπειών που κάποια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Χρήστος Μπαρτσόκας, ευχαρίστησε την Υπουργό και δήλωσε σίγουρος ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία που προστατεύουν τα παιδιά θα λυθούν σύντομα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Λούκα Τ. Κατσέλη: Πριν μερικές εβδομάδες, τριάντα σωματεία και ιδρύματα που εξυπηρετούν και στηρίζουν το παιδί εξέπεμψαν μία κραυγή αγωνίας για προβλήματα οικονομικά, για προβλήματα βιωσιμότητας των ίδιων των σωματείων και των ιδρυμάτων. Σήμερα, σε μια ευρύτατη σύσκεψη με στελέχη του Υπουργείου, δρομολογήσαμε λύσεις στήριξης των ίδιων των σωματείων και των ιδρυμάτων για να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Έτσι, περιμένουμε την πρότασή τους για να ενταχθεί ολόκληρο το δίκτυο στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ανοιχτή προκήρυξη, ώστε από τα τέλη Ιουλίου να μπορούν να ενισχυθούν οι δράσεις τους με προσωπικό, του οποίου το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος καλύπτεται.

Συζητήσαμε για την ένταξή τους στο Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης στις 13 Περιφέρειες, μόλις γίνει η προκήρυξη.

Συμφωνήσαμε επίσης να υπάρξει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για άτομα και παιδιά με αναπηρία, το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, μαζί με το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με το οποίο συνεργαζόμαστε, συμφωνήσαμε να ενισχυθούν τα σωματεία από τους ιδιωτικούς φορείς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να ενταχθούν οι δράσεις τους στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έτσι ώστε να έχουν και την υποστήριξη ιδιωτικών φορέων, γιατί όπως ξέρετε οι δωρεές έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας -απ’ ότι φαίνεται- και της αυξημένης φορολόγησής τους.

Τέλος, θέσαμε μία σειρά εργασιακών ρυθμίσεων οι οποίες μπορούν -με νομοθετική ρύθμιση- να προχωρήσουν και να ελαφρύνουν το λειτουργικό κόστος των ίδιων των φορέων και σωματείων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, καλύπτοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Κλείνω λέγοντας ότι ζήτησα και από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να βάλουν ως προτεραιότητα την εξόφληση οφειλών προς τα σωματεία και τα ιδρύματα, διότι τελικά δημιουργείται πολύ συχνά ένας φαύλος κύκλος μειωμένων εσόδων, τα οποία οδηγούν σε παύση θεραπειών, μετακυλώντας όλο το βάρος στο παιδί, που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Από τη δική μας την πλευρά θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια, θέλουμε να στηρίξουμε το παιδί και να προχωρήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στη στήριξη των σωματείων και των ιδρυμάτων, με διάθεση να συμβάλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, που είναι και βασικός στόχος του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος.

Χρήστος Μπαρτσόκας: Ως Πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία με τα οποία εκφράσαμε κραυγή αγωνίας την περασμένη εβδομάδα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό, κυρία Κατσέλη, και τους συνεργάτες της, διότι αντιμετώπισαν θετικά τα αιτήματά μας, τα οποία ήξεραν σε βάθος και πολύ καλά.

Εύχομαι και ελπίζω ότι θα ανταποκριθούμε όλοι μαζί και γρήγορα, διότι το πρόβλημα είναι καυτό, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνονται, υπάρχουν σωματεία που κινδυνεύουν να κλείσουν, σε μια στιγμή όπου η παιδική προστασία έχει μεγάλη ανάγκη. Πιστεύω ότι τα προβλήματά μας θα λυθούν το ένα μετά το άλλο σύντομα.
Διαβάστε περισσότερα...