Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Κατήγγειλε το γιο της στην αστυνομία ότι έβλεπε πορνό


Μητέρα για κλάματα και για γέλια.

Μια μητέρα από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ όταν επέστρεψε στο σπίτι της καθώς απουσίαζε με τη μικρή της κόρη για ψώνια, αντίκρισε κάτι που κάθε γονέας απεύχεται. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ της dailystar, είδε τον μεγάλο της γιο να παρακολουθεί στην τηλεόραση ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους.

Σοκαρισμένη από το θέαμα, δεν έχασε καθόλου χρόνο και επικοινώνησε με την αστυνομία όπου και κατήγγειλε το… συμβάν.

«Η γυναίκα, ήθελε να συμμορφώσουμε τον 15χρονο γιο της…», ανέφερε μεταξύ άλλων, η αναφορά της αστυνομίας.

Πάντως παρά την κλήση της αστυνομίας, δεν έγινε καμία σύλληψη μιας και ο έφηβος δεν παραβίασε κανέναν νόμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η καθημερινότητα των αστροναυτών στο διάστημα


Ζώντας χωρίς βαρύτητα σε ελάχιστο χώρο.

Από την επιδιόρθωση ενός ζευγαριού γυαλιών, μέχρι την εκτέλεση των πιο βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, η ζωή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να είναι άκρως προκλητική κι ενδιαφέρουσα.

Όσοι έχουν την τύχη να ζήσουν κάποιο μέρος της ζωής τους εκεί -όπως ο Chris Cassidy, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει στο Αφγανιστάν ως ναυτικός βρέθηκε στη NASA και από εκεί στο… Διάστημα- πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες.

Ο 44χρονος Cassidy από τα υποβρύχια βρέθηκε να είναι μέλος μιας διαστημικής αποστολής.

Μετά από ένα ήρεμο τριήμερο ταξίδι προς το διαστημικό σταθμό με ένα διαστημικό λεωφορείο, το εξάωρο ταξίδι με το ρωσικό Soyuz ήταν κάπως διαφορετικό.

«Το Soyuz είναι πολύ, πολύ μικρότερο. Μέσα σε αυτό ήμασταν τρεις, δύο Ρώσοι κι εγώ. Είσαι κάπως εγκλωβισμένος εκεί μέσα. Είναι πολύ μικρό. Φανταστείτε τρεις μεγαλόσωμους τύπους μέσα σε ένα Smart ή ένα Mini Cooper.

Χωρούσε ακριβώς τους τρεις μας, μερικές βαλίτσες και κάτι ακόμη πράγματα. Δε θα το χαρακτήριζα ούτε καν Οικονομική θέση» είπε ο ίδιος μιλώντας στον David Millward και στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Η στιγμή που πλησιάζει κανείς στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία. «Όταν τον βλέπεις έξω από το παράθυρο μοιάζει με ένα μικρό αστέρι. Όσο πλησιάζεις γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο και αρχίζει να “γεμίζει” το παράθυρο» πρόσθεσε.

Οι αποστολές αποτελούνται συνήθως από τρία άτομα και μένουν εκεί για περίπου έξι μήνες.

Η απουσία βαρύτητας δημιουργεί νέες προκλήσεις στην καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένων των πιο βασικών σωματικών λειτουργιών και συνηθειών, όπως για παράδειγμα η χρήση της τουαλέτας.

«Στην αρχή αναρωτιόμουν πώς θα καταλάβαινα ότι ήθελα να πάω στο μπάνιο. Τελικά το αίσθημα είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν αλλάζει τίποτα» είπε ακόμη. «Η τουαλέτα έχει μια μικρή επένδυση από πλαστική σακούλα, όπου πέφτει… ό,τι είναι να πέσει. Στη συνέχεια αντικαθίσταται με μια καινούρια για τον επόμενο που θα χρησιμοποιήσει την τουαλέτα» εξήγησε ο αστροναύτης.

Η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική σε πολλές περιπτώσεις. «Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα. Έχει πλάκα να μπορείς να ακουμπάς ένα τοίχο και να “πετάς” σε ένα άλλο μέρος. Τα μικρά καθημερινά πράγματα μπορεί να αποδειχθούν όμως πιο δύσκολα από τα μεγάλα. Όλα εντάσσονται σε ένα νέο πρίσμα προκλήσεων» συνέχισε.

«Αν προσπαθείς να φτιάξεις τα γυαλιά σου και χάσεις το μικρό κατσαβίδι που χρειάζεσαι, αυτό μπορεί να καταλήξει καταστροφικό. Με τα μεγάλα αντικείμενα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, ακόμη κι όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες ζυγίζουν πάρα πολύ. Μπορείς να τα αφήσεις να επιπλέουν εκεί μπροστά σου για πολύ ώρα» είπε ακόμη.

Οι αστροναύτες, σύμφωνα με τον Cassidy, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας τηλεοπτικά προγράμματα στον υπολογιστή, ή παίζοντας –αν γνωρίζουν- κάποιο μουσικό όργανο: από φυσαρμόνικα, κιθάρα μέχρι και ukulele.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούν ακόμη να μιλήσουν μέσω του υπολογιστή τους με την οικογένειά τους πίσω στη Γη.

Για τον ίδιο η συνύπαρξη με τον Ιταλό αστροναύτη Luca Parmitano ήταν μια «διαστημική γαστρονομική εμπειρία» καθώς η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε φροντίσει να του παρέχει μια σειρά από λιχουδιές, προκειμένου να μη νιώσει «μαγειρική νοσταλγία».

«Είχε ιταλικό φαγητό και ήταν υπέροχο. Τα λαζάνια ήταν πολύ νόστιμα. Απλά έριχνες νερό και ήταν έτοιμα να τα φας» κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο ένας στους οκτώ ανέργους παίρνει επίδομα ΟΑΕΔ


Σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με το επίδομα ανεργίας.

Μόλις ένας στους οκτώ ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δίνει ο ΟΑΕΔ στη δημοσιότητα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι, είτε έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, που επικαλείται τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον Μάιο του 2014 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας ανήλθε σε 814.693 άτομα έναντι 828.299 τον Απρίλιο του 2014.

Αντιθέτως το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον Μάιο του 2014 ανέρχεται σε 94.242 άτομα, από τα οποία οι 88.925 είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 5.317 είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.
Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας για τον Ιούνιο ανήλθε σε 820.156 άτομα. Από αυτά 442.644 (53,97%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 377.512 (46,03%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 326.097 είναι άνδρες (39,76%) και οι 494.059 είναι γυναίκες (ποσοστό 60,24%).



Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα οργανώσετε καλύτερα τις εφαρμογές σας


Καθημερινά «κατεβάζουμε» πολλές εφαρμογές και στο τέλος καταλήγουμε να έχουμε ξεχάσει για ποιο λόγο τις έχουμε εγκαταστήσει.

Διαβάστε επτά απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τακτοποιήσετε τις εφαρμογές στο κινητό σας, ώστε όλα να γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα.

1. Δημιουργία φακέλων με παρόμοιες εφαρμογές.

2. Χρησιμοποιήστε χρώματα για να ξεχωρίζετε κάθε εφαρμογή.

3. Τοποθετήστε τις εφαρμογές σε αλφαβητική σειρά.

4. Ρυθμίστε τις εφαρμογές σας ανάλογα με το πως κρατάτε το κινητό σας.

5. Τοποθετήστε τις εφαρμογές με το ίδιο θέμα, δίπλα - δίπλα.

6. Ρυθμίστε τις εφαρμογές ώστε να εμφανίζονται πρώτες αυτές που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

7. Προσθέστε εικονίδια στους φακέλους για να ξεχωρίζετε τις κατηγορίες των εφαρμογών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφιλοχία: Απόπειρα αυτοκτονίας από 16χρονη


Με μεγάλη ποσότητα χαπιών, φαρμάκου που λαμβάνει για παθολογικούς λόγους ο πατέρας της, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της 16χρονη κοπέλα σήμερα το πρωί στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας.

Η νεαρή, με καταγωγή από την Αλβανία, έγινε αντιληπτή από τον πατέρα της, που την μετέφερε στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας. Από εκεί η ανήλικη διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Την προανάκριση έχει αναλάβει το Α.Τ. Αμφιλοχίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος σκότωσε τον Jim Morrison;


Τις φήμες που ήθελαν ως αιτία θανάτου του Jim Morrison τα ναρκωτικά και όχι το αλκοόλ επιβεβαίωσε η Marianne Faithfull, αναφέροντας μάλιστα πως προμηθευτής της μοιραίας δόσης ήταν ο τότε φίλος της και σήμερα μακαρίτης Jean de Breteuil.

Όπως αναφέρει η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός, εκείνο το διάστημα διέμενε σε ξενοδοχείου του Παρισιού μαζί με τον de Breteuil, ο οποίος ήταν γνωστό ότι προμήθευε ηρωίνη σε διασημότητες.



Όταν εκείνος θα επισκέπτονταν τον Morrison, η Faithfull, διαισθανόμενη τον κίνδυνο, δεν τον ακολούθησε: «Τελικά πήγε και τον σκότωσε. Ήταν όμως σίγουρα ατύχημα. Ήταν η ηρωίνη τόσο δυνατή; Ναι, και τελικά πέθανε. Δεν ήξερα τίποτα γι' αυτό. Όπως και να 'χει, όλοι όσοι είχαν αναμειχθεί στο θάνατό του είναι πλέον νεκροί. Εκτός από εμένα.»

Για την ιστορία, ο θρυλικός frontman των Doors έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουλίου του 1971. Σύμφωνα με αναφορά γιατρού, ο θάνατός του επήλθε έπειτα από καρδιακή προσβολή λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς όμως να διενεργηθεί νεκροψία, καθώς οι αρχές δεν το θεώρησαν απαραίτητο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατολίσθηση στην Κίνα απείλησε οικογένειες


Πανικόβλητοι έτρεχαν για να σωθούν από τους μεγάλους βράχους δεκάδες Κινέζοι όταν σε δρόμο στην επαρχία Σιτσουάν σημειώθηκε κατολίσθηση.

Οι βράχοι προκάλεσαν φθορές στα αυτοκίνητα, όμως ένας από αυτούς χτύπησε πολίτη που με τη βοήθεια των υπολοίπων απομακρύνθηκε από το σημείο της κατολίσθησης.

Σύμφωνα με τις αρχές από κατολίσθηση στον αυτοκινητόδρομο 213 σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δοκιμές iOS συσκευών σε νοσοκομεία μειώσαν την θνησιμότητα ασθενών


Τι δείχνει έρευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Middlesbrough.

Αν και όλοι μας τον τελευταίο καιρό έχουμε εστιάσει στην ιδέα προσωπικών συσκευών μετρήσεων διάφορων δεδομένων της υγείας μας – το επερχόμενο iWatch είναι ένα παράδειγμα, άλλες Apple συσκευές που βρίσκονται ήδη στο εμπόριο έχουν καταφέρει να φέρουν την δική τους επανάσταση τον χώρο της υγείας και των φαρμάκων.

Σύμφωνα με έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο γιατροί και νοσοκόμες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Middlesbrough χρησιμοποιούν μια σειρά από iPads και iPod touches για την μεταφορά και απεικόνιση δεδομένων των ασθενών που μέχρι πρότινος γινότανε μόνο σε χαρτί.

Το προσωπικό του νοσοκομείου χρησιμοποιεί iPod Touches για να καταγράψει τα σημαντικά δεδομένα του ασθενή. Με ένα ειδικό λογισμικό εν συνεχεία μπορούν να δημιουργήσουν γραφήματα και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του καθώς και να έχουν διάφορους συναγερμούς όταν οι ζωτικές αυτές ενδείξεις παρουσιάσουν κάποια υποτροπίαση.

Η κατάσταση του ασθενή επίσης επιβλέπεται και με μια σειρά από iPads που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς κάθε φορά που κάνουν τους καθιερωμένους γύρους τους μέσα στο νοσοκομείο.

Το South Tees Hospitals NHS Foundation Trust ανακοίνωσε μάλιστα την εξασφάλιση £1 εκατομμύριου τον Μάρτιο για την εισαγωγή iPads και iPod Touches στο James Cook University Hospital.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η γρηγορότερη κατανόηση και ταυτοποίηση της υγείας του ασθενή που για τον ένα ή άλλο λόγω δεν είναι η επιθυμητή. Σε δοκιμαστικά που έχουμε κάνει σε μια σειρά από νοσοκομεία είχαμε με βάση αυτή την μέθοδο μείωση στις μέρες παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο καθώς και μείωση των περιστατικών που οδήγησαν σε θνησιμότητα».


Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε με τα παιδιά πριν τελειώσει το καλοκαίρι


Τώρα που η μέρα είναι ακόμα μεγάλη και άρα υπάρχει περισσότερος χρόνος και διάθεση ήρθε η ώρα να βάλετε μια σκηνή στην αυλή σας, να φτιάξετε πυγολαμπίδες, να παίξετε μπουγέλο και ένα σωρό άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά σας!

Μαζέψτε λουλούδια

Πηγαίνετε όλοι μαζί οικογενειακώς για έναν περίπατο στη φύση και μαζέψτε μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα άνθη. Φτιάξτε μια ωραία ανθοδέσμη και αφήστε το παιδί σας να την βάλει σε ένα βάζο και να την ποτίζει όσο χρειαστεί.
Κάντε ένα πιτζάμα - πάρτι

Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για ένα πιτζάμα πάρτι κι αυτό επειδή στα παιδιά σας θα έχουν λείψει οι φίλοι τους από το σχολειό και άρα θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μάζωξη. Εκτός αυτού δεν θα γκρινιάζετε κι εσείς για την περασμένη ώρα αφού έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι όλοι κοιμόμαστε πιο αργά. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με το λάστιχο και να φάνε με τις πιτζάμες ή να δούνε όλοι μαζί μια ταινία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουν να γελούν και το καλύτερο ότι δεν θα έχουν την επόμενη μέρα σχολείο!
Φτιάξτε ένα νεραϊδόσπιτο

Αν έχετε κοριτσάκια θα ξετρελαθούν με το νεραϊδόσπιτο. Είναι ένα μικρό σπιτάκι το οποίο κατασκευάζεται από φυσικά υλικά όπως ξύλο ή καλαμωτή και μπορείτε να το στολίσετε με κοχύλια και φτερά σαν της νεράιδας. Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας αν κάνετε διακοπές στο χωριό.
Στάντ λεμονάδας

Για αρχή βρείτε την τέλεια συνταγή λεμονάδας και στη συνεχεία πηγαίνετε για ψώνια για να προμηθευτείτε τα υλικά. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα μικρό σταντ στον κήπο σας, απλώστε αντηλιακό στα παιδάκια σας και αφήστε τους να σερβίρουν παγωμένη λεμονάδα στους καλεσμένους τους. Το περίπτερο είναι κάτι διαφορετικό που θα το δουν σαν παιχνίδι.
Μπουγελοπόλεμος

Γεμίστε μπαλόνια με νερό, χωριστείτε σε ομάδες (γονείς – παιδιά) και ανοίξτε το πυρ! Μην ξεχάσετε να καθιερώσετε ωστόσο και κάποιους κανόνες όπως π.χ δεν στοχεύουμε στο πρόσωπο για να μην καταλήξει η βραδιά με κλάματα.
Οργανώστε κινηματογραφική βραδιά

Οργανώστε τη δική σας κινηματογραφική βραδιά νοικιάζοντας ή αγοράζοντας έναν προτζέκτορα και ένα πανί που θα χρησιμεύσουν σαν οθόνη, μαζί με ένα laptop βέβαια. Απαραίτητα είναι και τα ποπ – κορν μαζί με παγωμένα αναψυκτικά.
Κοιμηθείτε σε μια σκηνή

Αξέχαστη εμπειρία για ένα παιδί είναι ο ύπνος σε μια σκηνή. Αν είστε αρκετά τολμηροί δεν έχετε παρά να κατασκηνώσετε στην ύπαιθρο για την εμπειρία. Διαφορετικά μπορείτε ακόμα και στον κήπο σας να το κάνετε για να έχουν και το παιδιά το μπάνιο τους. Απλά μην ξεχάσετε να κλείσετε το αυτόματο σύστημα ποτίσματος, πριν ρίξετε ύπνους στους υπνόσακους.
Πλύνετε τα αυτοκινητάκια έξω

Έτσι όπως ο μπαμπάς πλένει έξω το αυτοκίνητό του, το ίδιο ακριβώς μπορούν να κάνουν και οι γιοι της οικογένειας με τα δικά τους αμαξάκια. Μια μέρα λοιπόν που βαριούνται δεν έχετε παρά να βγάλετε έξω μια λεκάνη με νερό για τα δροσιστούν τα αμαξάκια τους.
Ταΐστε τις πάπιες στο πάρκο

Να ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τα παιδιά και ένας ωραίος προορισμός για βόλτα για όσους επέστρεψαν από τις διακοπές τους ή είναι ακόμα στην Αθήνα. Επισκεφτείτε τον Εθνικό κήπο οικογενειακώς ή το πάρκο Τρίτση. Ξεκινήστε ταΐζοντας τις πάπιες γύρω από τη λιμνούλα, συνεχίστε με τρέξιμο στο γρασίδι και μετά πικ νικ στους πάγκους!
Πηγαίνετε σε μια υπαίθρια συναυλία

Τα παιδιά η αλήθεια είναι δεν μπορούν να κάτσουν ήσυχα σε ένα θέατρο το χειμώνα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το καλοκαίρι και αφήστε τα να σας συνοδέψουν σε μια υπαίθρια συναυλία ενός καλλιτέχνη που τους αρέσει. Θα χειροκροτήσουν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν με όλη τους την καρδιά!
Διαβάστε περισσότερα...

Ντοκιμαντέρ για τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού


Γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από τη δολοφονία τους.

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Το κυπριακό ειδησεογραφικό πόρταλ SigmaLive, συνέλεξε υλικό από αρχεία κυπριακών, ελληνικών και τουρκικών καναλιών, νέες μαρτυρίες και δηλώσεις εμπλεκομένων και παρουσιάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τα τραγικά γεγονότα.

Το ντοκιμαντέρ είναι σκηνοθεσίας του Νικόλα Κόκκινου και έρευνας και παρουσίασης του δημοσιογράφου του SigmaLive, Νικόλα Ζαννέττου.

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ισαάκ - Σολωμού: Δεκαοχτώ χρόνια μετά»...





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εφαρμογή που θα σας κάνει... emoji


Κάντε το πρόσωπό σας ψηφιακή εικόνα.
Αν τα περίπου 800 emojis που υπάρχουν ήδη δε σας φτάνουν, με τη βοήθεια της εφαρμογής Imoji θα μπορέσετε να δημιουργήσετε τα δικά σας!

Και όταν λέμε «δικά σας» εννούμε… αποκλειστικά δικά σα»… με το πρόσωπό σας!

Τα emojis είναι οι μικρές ψηφιακές εικόνες, που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν μια ιδέα ή συναίσθημα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες μέσω των διαφόρων «έξυπνων» συσκευών και μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη δωρεάν εφαρμογή Imoji μπορείτε να κόψετε και να επεξεργαστείτε όποια φωτογραφία θέλετε μέσα από το διαδίκτυο ή από την προσωπική σας συλλογή.



Στη συνέχεια μπορείτε να τις μοιραστείτε με τους φίλους σας μέσω μηνυμάτων.

Όλα τα imojis μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να είναι «ιδιωτικά» ή «δημόσια», με τα δημόσια να μπορούν να τα δουν και οι υπόλοιποι χρήστες της εφαρμογής.

Ο δημιουργός που κρύβεται πίσω από την ιδέα είναι ο κατασκευαστής Tom Smith, αναφέρει η MailOnline.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρέτησαν μαζί στο Αφγανιστάν και έγιναν οι καλύτεροι φίλοι


Έκαναν μαζί… θητεία ένας Αμερικανός και ένας σκύλος.

Βρέθηκαν μαζί σε ένα μέρος όπου έζησαν την αγριότητα του πολέμου. Οι Αμερικανοί είχαν στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μέλος των οποίων ήταν ο πεζοναύτης λοχίας Σαμ Γουέτστειν.

Εκεί ο Σαμ, και ενώ πάλευε για τη ζωή του –θέλοντας να επιστρέψει ζωντανός στις ΗΠΑ- έκανε έναν πολύ καλό φίλο. Δέθηκαν σε δύσκολες στιγμές, καθώς βοήθησε ο ένας τον άλλο σε επικίνδυνες αποστολές. Το όνομα αυτού, Μπελ. Πρόκειται για έναν στρατιωτικό σκύλο, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί για να εντοπίζει εκρηκτικούς μηχανισμούς και έσωσε περί τις 200 ζωές στρατιωτών κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θητείας του.

Οι δυο τους υπηρέτησαν μαζί επτά μήνες και δέθηκαν. Κάποια στιγμή όμως, η θητεία τελείωσε και επέστρεψαν στην πατρίδα. «Έλειπε ένα κομμάτι μου. Προσπαθούσε να καλύψω το κενό», τόνισε ο πεζοναύτης, καθώς αφότου πάτησαν σε αμερικάνικο έδαφος οι δρόμοι τους χώρισαν. Εκείνος στεναχωρήθηκε πολύ, αλλά απ’ ότι φαίνεται το ίδιο και το τρίχρονο λαμπραντόρ.

Σήμερα και έχοντας περάσει τρεις μήνες, οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά. Ο Μπελ είχε σταλεί στην Βόρεια Καρολίνα για επιπλέον εκπαίδευση. Λίγο μετά ο Σαμ έμαθε ότι το σκυλάκι θα… έπαιρνε σύνταξη από τον στρατό. Έτσι, φρόντισε να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί. Πλέον, το λαμπραντόρ θα μένει στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο, με τον πεζοναύτη, με τον τελευταίο να τονίζει ότι «το κενό που ένιωθα καλύφθηκε πια, καθώς τον έχω δίπλα μου. Είναι υπέροχο, καθώς η φιλία μας είναι πολύ δυνατή».



Σαμ και Μπελ συναντήθηκαν σήμερα ξανά μετά από τρεις μήνες.









Κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Αφγανιστάν.




Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπότ εμπνευσμένο από... οριγκάμι


Αυτό-διπλώνεται και σέρνεται μόνο του - Δείτε βίντεο.

Ρομπότ που αυτό-διπλώνονται και σέρνονται μόνα τους ανέπτυξαν ερευνητές του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ!

Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των συγκεκριμένων ρομπότ αποτέλεσε η ιαπωνική τέχνη οριγκάμι.

Οι δημιουργοί των μηχανών ισχυρίζονται ότι στο μέλλον όλα και περισσότερα ευέλικτα ρομπότ θα είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους.

«Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι θα έχουν δει παραδείγματα της τέχνης του οριγκάμι και αντιλαμβάνονται ότι μέσω της αναδίπλωσης μπορείς να κατασκευάσεις απίθανα πράγματα», εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουντ, επικεφαλής της έρευνας του Χάρβαρντ.

«Ωστόσο, όταν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φανταστείτε πόσο χρήσιμα θα μπορούσαν να είναι αυτοματοποιημένα αυτό-αναδιπλούμενα ρομπότ είτε ως καταφύγια, είτε ως εξειδικευμένες κατασκευές είτε ακόμη και ως εξαρτήματα για την εξερεύνηση του διαστήματος», κατέληξε ο Ρόμπερτ Γουντ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο...








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιαγιά 95 ετών κάνει bungee jumping και το διασκεδάζει


Θεωρείται η γηραιότερη γυναίκα που έκανε το παράτολμο άλμα.

Πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Μια θαρραλέα συνταξιούχος αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να αποδείξει ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και όχι τροχοπέδη για extreme απολαύσεις.

Πρωταγωνίστρια, η 95χρονη Φιλανδή Margit Tall η οποία έκανε bungee jumping σε τοποθεσία κοντά στην κατοικία της στο Ελσίνκι.

Η ατρόμητη γιαγιά πραγματοποίησε τον άθλο της με τη βοήθεια του προσωπικού της Sky Breakers, με μέλος του οποίου πραγματοποίησε το άλμα υπό το φόβο τραυματισμού της κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού extreme sport.

Η Tall, όπως γράφει η Nydailynews.com, ήταν αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το άλμα πριν πεθάνει. Πλέον θεωρείται η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο που έχει κάνει αυτό το παράτολμο άλμα.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΣΤΥΑ και ΣΥΔ


Προσφέρονται θέσεις για καθηγητές ξένων γλωσσών, μαθηματικούς, φυσικούς και γυμναστές.
Στην πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προχωρήσει τόσο η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, όσο και η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Πιο αναλυτικά προσφέρονται 7 θέσεις ωρομίσθιου διδακτικού προσωπικού στη ΣΥΔ και 9 θέσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς στη ΣΤΥΑ.

ΣΥΔ
Ειδικότητα
Θέσεις
Αγγλικής
1
Γαλλικής
1
Φυσικός
2
Μαθηματικός
1
Γυμναστές
2
Σύνολο
7
ΣΤΥΑ
Αγγλικής
3
Γαλλικής
2
Γυμναστές
4
Προσλήψεις στη ΣΥΔ

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέχρι τις 13 Αυγούστου είτε αυτοπροσώπως είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση Αεροπορική Βάση ΣΕΔΕΣ Β.Σ.Τ 903, Θεσσαλονίκη.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Σύμφωνα με την προκήρυξη κριτήρια αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα:

1.Βασικός τίτλος σπουδών

2.Μεταπτυχιακοί τίτλοι

3.Γνώση ξένων γλωσσών

4.Προϋπηρεσία: Μοριοδοτείται η προϋπηρεσία σε εκπαιδευτικά καθήκοντα. Ως τέτοια νοείται η απασχόληση στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό φορέα ή η άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος, σε εκπαιδευτικά καθήκοντα συναφή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει από τον ασφαλιστικό του φορέα βεβαίωση στην οποία θα φαίνεται ο ακριβής χρόνος της προϋπηρεσίας.

Δικαιολογητικά

Όσοι ενδιαφέρονται για να διεκδικήσουν μια από τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στη ΣΥΔ θα καταθέσουν:

1. Αίτηση

2. Αντίγραφο δύο όψεων δελτίου ταυτότητας

3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν κατέχουν δημόσια θέση ή στην περίπτωση που κατέχουν, δήλωση για την κατηγορία, το βαθμό και το είδος της κατεχόμενης θέσης.

4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 στην οποία θα αναφέρουν εάν έχουν καταθέσει αίτηση και σε άλλη σχολή των Ε.Δ

5. Βιογραφικό

6. Αντίγραφα τίτλων σπουδών

7. Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την προκήρυξη της ΣΥΔ.

Προσλήψεις στη ΣΤΥΑ

Εκτός από τη ΣΥΔ σε προσλήψεις θα προχωρήσει και η Σχολή Τεχνικών Αξιωματικών Αεροπορίας και ανάμεσα στις προσφερόμενες θέσεις εντοπίσαμε 4 θέσεις για πτυχιούχους φυσικής αγωγής, 3 θέσεις για καθηγητές αγγλικών και 2 θέσεις για καθηγητές γαλλικών.

Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν στις προκυρηχθείσες θέσεις καλούνται να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, απευθείας ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή (σφραγίδα – ημερομηνία αποστολής) στη ΣΤΥΑ Αεροδρόμιο Τατοίου, Λεωφόρος Δεκελείας Τ.Κ.13671 (Στρατ. Τ.Κ. ΤΓΑ1010), εντός δέκα (10) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον τύπο.

Πληροφορίες παρέχονται από τη ΣΤΥΑ κάθε εργάσιμη ημέρα από 08:00- 13:00 στα τηλ.: 210-8195160-61-62. Επίσης καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να μελετήσουν τη σχετική προκήρυξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποταμός στην Κίνα έγινε ξαφνικά κόκκινος


Οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Έκπληκτοι έμειναν οι κάτοικοι στην Ζειζιάνγκ της Κίνας όταν ένας ποταμός άρχισε να αναδίδει μια περίεργη οσμή. Σε λιγότερο από 1 ώρα, τα νερά του ποταμού έγιναν κόκκινα σαν αίμα.

Παρά την άμεση κινητοποίηση, οι αρχές της Κίνας δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τι συνέβη και έγινε έτσι το νερό.

Σύμφωνα με κινέζο αξιωματούχο η πιο πιθανή εξήγηση είναι κάποιος να εκμεταλλεύτηκε την μετεωρολογική πρόγνωση για καταιγίδες και να έριξε παράνομα κάποια τεχνητή χρωστική ουσία στο ποτάμι.

Η αστυνομία ερευνά τώρα τους ενόχους: εταιρείες παραγωγής τροφίμων, μια εταιρεία παραγωγής χαρτιού και μια εταιρεία παραγωγής ρούχων.





Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στην ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων


Δεν προβλέπεται πρόσληψη νηπιαγωγών κατά προτεραιότητα στη Θράκη.

«Όχι» είπε το υπουργείο Παιδείας στην ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων καθώς όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κουκοδήμος «από εκπαιδευτική άποψη, η λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων με δυο αναλυτικά προγράμματα – που αποτελούν λογική κατακερματισμένου σχολείου – αποτελεί παιδαγωγική αντίληψη και διδακτική πρόταση παρωχημένη, η οποία στην πράξη εναντιώνεται στο δικαίωμα του μαθητή για εκπαίδευση ίσων ευκαιριών».

Ο υφυπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι η στελέχωση των νηπιαγωγείων με το κατάλληλο προσωπικό, εκτός από τη γνώση της γλώσσας επικοινωνίας, προϋποθέτει υψηλή επιστημονική επάρκεια, εξειδίκευση και εμπειρία στις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού και να επιδιώκονται η προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η εξάλειψη των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Ο κ. Κουκοδήμος υπογραμμίζει ότι η πρόσληψη, αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών κατά προτεραιότητα, στα νηπιαγωγεία της Θράκης, δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα ο κ. Κουκοδήμος γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο τα υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής αλλά και της ισονομίας και ισοπολιτείας, το Υπουργείο ίδρυσε στους περισσότερους μειονοτικούς οικισμούς νέα νηπιαγωγεία με σκοπό να εκπληρώσει έναν ευρύτερης σημασίας αντισταθμιστικό ρόλο – δεδομένου ότι τα παιδιά της μειονότητας έχουν περιορισμένα ελληνικά ακουστικά ερεθίσματα – προετοιμάζοντας τους μαθητές για τη σχολική τους σταδιοδρομίας.

Για το σχολικό έτος 2013-2014 λειτούργησαν συνολικά 187 νηπιαγωγεία στους τρεις νομούς της Θράκης με 5.593 μαθητές. Παραθέτουμε το σχετικό πίνακα:




Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για το κάλλος του αρχαίου ελληνικού σώματος


Εγκαινιάστηκε στο Bendigo Art Gallery της Βικτώριας.

Μια σπάνια έκθεση με αντικείμενο την ομορφιά του αρχαίου ελληνικού σώματος εγκαινίασε στο Bendigo Art Gallery ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν.

Πρόκειται για την εντυπωσιακή συλλογή του Βρετανικού Μουσείου «Το κάλλος του σώματος στην αρχαία Ελλάδα» που βρίσκεται σε διεθνή περιοδεία, και εκτίθεται για πρώτη φορά στο νότιο ημισφαίριο.

Η Κλέιρ Νίνταμ, υπεύθυνη για εκθέσεις στη Bendigo Art Gallery, ανέφερε ότι «Το κάλλος του σώματος στην αρχαία Ελλάδα» περιλαμβάνει πολλά αρχαιοελληνικά γλυπτά, αγγεία και κοσμήματα από τη συλλογή του Μουσείου που καλύπτουν την περίοδο, από την προϊστορική εποχή έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια μακέτα της Ολυμπίας και των κτιρίων της όπως ήταν το 100 π.Χ., ενώ το κορυφαίο έκθεμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του περίφημου Δισκοβόλου του Μύρωνα, έργο του 5ου αιώνα π.Χ.

Πρόκειται για έργα τέχνης, λέει η κ. Νίνταμ, που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και βλέπουμε τους εαυτούς μας. Το ανθρώπινο σώμα προβάλλεται ως μέσο για τη διερεύνηση και ερμηνεία της «ανθρώπινης κατάστασης».



Διαβάστε περισσότερα...

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται οι βάσεις


Μετά τις βάσεις η Υπουργική Απόφαση για τις μετεγγραφές.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής με πιθανό διάστημα της ανακοίνωσής τους από τις 27 Αυγούστου έως και τις 29 Αυγούστου.

Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας.

Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το 2012 στις 27 Αυγούστου , το 2011 στις 29 Αυγούστου και το 2010 στις 25 Αυγούστου. Την τελευταία, λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου θα μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η αδιοριστία των δασκάλων και των νηπιαγωγών φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την άνοδο των εν λόγω τμημάτων στα οποία αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις Νομικές Σχολές η οποία θα κυμανθεί στα 100-250 μόρια. Τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να ψηλώσουν ελαφρά τη βάση εισαγωγής τους ενώ μικρή άνοδο της τάξης των 100 μορίων περιμένουν οι ειδικοί στα τμήματα Φιλολογίας και τα Ιστορικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής όλων των πόλεων ενώ πιθανόν είναι η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη να διαμορφώσει τη βάση της πάνω από τα 18.500 μόρια. Άνοδος της τάξης των 500 μορίων εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ φαίνεται ότι και στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε αύξηση των βάσεων. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όπως έχει γράψει το news.gr τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μετεγγραφές

Όσον αφορά τις μετεγγραφές των υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει ότι θα είναι ελεύθερες και η απόφαση των τμημάτων θα είναι απλά διαπιστωτική. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και πιθανόν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιπλημμυρικά έργα στο Αλφειό και τον Αχελώο


Αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Αλφειό της Ηλείας και Αχελώο της Αιτωλοακαρνανίας, δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την προστασία των παρόχθιων περιοχών, αλλά και του οικοσυστήματος.

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση δημοπράτησης και τον τρόπο ανάθεσης της μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού.

Τα έργα θα ξεκινήσουν από χιλιομετρική θέση 10+564 και θα επεκταθούν έως τη γέφυρα «Άσπρα Σπίτια». Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 750.000 ευρώ και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας.

Σκοπός της μελέτης είναι η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής και η οριοθέτηση του Αλφειού, μέχρι τα όρια των νομών Ηλείας και Αρκαδίας.

Βασικός στόχος είναι η αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και οικισμών, των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς και η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται σε συνέχεια της ήδη εγκεκριμένης μελέτης και της εργολαβίας που εκτελείται, για την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων από το φράγμα Φλόκα μέχρι τη χιλιομετρική θέση 10+564, ώστε να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και ο σχεδιασμός των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων από το φράγμα Φλόκα μέχρι τα όρια των νομών Ηλείας-Αρκαδίας.

Όσον αφορά στον Αχελώο, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση των επικίνδυνων για πλημμύρες περιοχών, σε μήκος 32 χιλιομέτρων. Δηλαδή, από τέλος διώρυγας φυγής του υδροηλεκτρικού σταθμού Στράτου έως τη γέφυρα Μάστρου - Κατοχής.

Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων της Περιφέρειας. Εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και των οικισμών, η μελέτη θα προβλέπει και την ενίσχυση των υπαρχόντων αναχωμάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαγικά σε… σκύλους


Ο μάγος Χοσέ Αχόνεν είναι ένας μάγος, διαφορετικός από τους άλλους, αφού το κοινό του είναι… τετράποδο, και συγκεκριμένα σκυλιά! Στο τελευταίο του τρικ ο μάγος «κρατάει στον αέρα» ένα λουκάνικο, μπροστά στις μουσούδες των «θυμάτων» του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διώξτε τη μυρωδιά του ιδρώτα από τα ρούχα


Ένα από τα πιο συνηθισμένα –και ενοχλητικά- προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις ηλικίες είναι η δυσάρεστη μυρωδιά του ιδρώτα, που δεν λέει να φύγει από τα ρούχα. Δείτε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Αρχικά δείτε τι μπορείτε να κάνετε πριν από την πλύση

*Ένα από τα πιο αποτελεσματικά "γιατρικά" για την περίπτωση είναι πριν το βάλετε στον κάδο να βουτήξετε το ρούχο σε μια λεκάνη όπου θα έχετε ρίξει αρκετό ξίδι, ή να τρίξετε επιτόπου τον λεκέ με αραιωμένο με νερό ξίδι ή χυμό λεμονιού.

*Μία άλλη πρόταση θέλει να αφήσετε όλο το βράδυ τα ρούχα να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με νερό όπου έχετε διαλύσει προηγουμένως τρεις κουταλιές σούπας αλάτι.

Η συνέχεια μέσα στον κάδο

Μετά την προεργασία, ρίξτε τα ρούχα στο πλυντήριο, όπως κάνετε κάθε φορά, αλλά προσθέστε μαζί με το απορρυπαντικό και λίγη μαγειρική σόδα –εκτός και αν τα ρούχα είναι χρωματιστά, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

Το τελικό "χτύπημα"

Γενικότερα, και πέραν του ιδρώτα, σημείο κλειδί για ρούχα καθαρά, μυρωδάτα και χωρίς μικρόβια είναι να μην μαζεύονται και διπλώνονται αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταστροφή των φρούτων και αποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί


Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν "στα αζήτητα" λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

Ν' ανοίξουν άμεσα δύο χωματερές σε Ημαθία και Πέλλα για την απογραφή και απόσυρση
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: "Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες".

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Τρεις οι άξονες της συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ο κ.Γιαννακάκης επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.


"Τα φρούτα δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε ιδρύματα, ούτε να χυμοποιηθούν"

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται "τεράστιο κόστος", σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη "εξευτελιστικά χαμηλή" -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

"Μας πιέζουν ήδη να ρίξουμε κι άλλο τις τιμές"

"'Ήδη, άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννακάκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουγκάντα: Aσκήθηκε έφεση για τον νόμο περί ομοφυλοφιλίας


Ο γενικός εισαγγελέας της Ουγκάντας κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τον νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, ο οποίος είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

"Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου και ασκήσαμε έφεση. Ο νόμος δεν είχε στόχο να θυματοποιήσει τους ομοφυλόφιλους, αλλά στόχευε στο καλό της κοινωνίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Φρεντ Ρουχίντα και πρόσθεσε ότι η έφεση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο νόμος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε απεχθής από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά στο εσωτερικό της χώρας αποδείχτηκε δημοφιλής, ποινικοποιούσε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προέβλεπε μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους ομοφυλόφιλους.

Ο νόμος είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο από τους βουλευτές και στη συνέχεια είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Γιοουέρι Μουσέβενι.

Ωστόσο, την 1η Αυγούστου το δικαστήριο έκρινε ότι το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε με την απαιτούμενη απαρτία και αποφάνθηκε ότι είναι παράνομο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρίζει το ποδήλατό του για τα γλυπτά του Παρθενώνα


Έξω από το μουσείο της Ακρόπολης βρέθηκε το πρωί, ο Ιταλός καθηγητής Salvatore Lo Sicco, κρατώντας την ελληνική σημαία.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου της Μεγ. Βρετανίας, θα δωρίσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, το ποδήλατο με το οποίο έκανε το ταξίδι του από το Λονδίνο στην Αθήνα, προκειμένου να υποστηρίξει την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλήρωσαν για να σκοτώσουν τον γαμπρό τους


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένα ανδρόγυνο από την Βέροια που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές πλήρωσαν 2.500 ευρώ για να σκοτώσουν τον 43χρονο γαμπρό τους από την Αλβανία. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν συλληφθεί ακόμη 3 άτομα ανάμεσα στους οποίους είναι και ο φερόμενος εκτελεστής του 43χρονου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τον περασμένο Μάρτιο το ανδρόγυνο αποφάσισε για προσωπικούς λόγους, να δολοφονήσουν τον 43χρονο γαμπρό τους.

Για τη δολοφονία πλήρωσαν 2.500 έναν 48χρονο ύστερα από υπόδειξη άλλου 48χρονου, φιλικού τους προσώπου.

Ο 48χρονος, που ανέλαβε την ανθρωποκτονία, μαζί με τον 36χρονο εντόπισαν τον 43χρονο Αλβανό και αφού ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε, τον επιβίβασαν σε δικό τους όχημα και έκτοτε αγνοείται. Στις 2 Αύγουστου η γυναίκα του και κόρη του ανδρόγυνου που αποφάσισε να σκοτώσει τον 43χρονο, δήλωσε στην ΕΛΑΣ ότι ο άντρας έχει εξαφανιστεί.

Τα δύο οχήματα εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει βρεθεί ο 43χρονος. Να σημειωθεί ότι ο 48χρονος τον Ιούλιο αποπειράθηκε να απαγάγει την 30χρονη σύζυγο του 43χρονου με εντολή των γονιών της.

Ο 48χρονος, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονίας, συνελήφθη προχθές μαζί με τον 36χρονο, για παράβαση του νόμου περί όπλων, διότι σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν τρία μαχαίρια, πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ, ξιφολόγχη με τη θήκη της και δύο φυσίγγια 7,62 mm.

Οι έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Λιγότερα τα τροχαία


Λιγότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν τον Ιούλιο στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικά μειωμένος ήταν ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση Τροχαίας.

Οι οδηγοί αποδείχτηκαν λιγότερο επιρρεπείς στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ή η χρήση κινητού τηλεφώνου "στο τιμόνι", αλλά την ίδια στιγμή μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός εκείνων, που εντοπίστηκαν να κάνουν αντικανονικές προσπεράσεις ή να κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Συνολικά, οι επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 39,22%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων με νεκρούς ή τραυματίες στον νομό κατά τον μήνα Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι νεκροί μειώθηκαν κατά 28,6%, παρότι τα σοβαρά τροχαία αυξήθηκαν κατά 66,7%. Ο αριθμός των βαριά τραυματιών αυξήθηκε κατά 57,1%, έναντι μείωσης 18,1% για εκείνους που υπέστησαν ελαφρά τραύματα. Σε ποσοστό 16,6% μειώθηκαν τα ατυχήματα με μόνο υλικές ζημιές.

Κατά 59,83% υποχώρησε ο αριθμός των οδηγών, που εντοπίστηκαν να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα (431 άτομα, έναντι 1073 τον Ιούλιο του 2013), ενώ λιγότεροι κατά 55,7% ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης και κατά 97,06% όσοι δεν φορούσαν ζώνη.

Πτώση σε ποσοστό 12,32% κατεγράφη στις παραβάσεις που αφορούσαν οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Συνολικά ελέχθησαν -για υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών- περίπου 13.900 οδηγοί και ποσοστό 0,87% αυτών εντοπίστηκαν να οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητες άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Κατά 50% αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που πραγματοποίησαν αντικανονικές προσπεράσεις, κατά 75% όσων κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και κατά 61,02% εκείνων που στερούνταν άδεια οδήγησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεφαλονιά: Δεν βγήκαν τα "φιδάκια της Παναγίας"


Πού πήγαν φέτος τα «φιδάκια της Παναγίας» και δεν εμφανίστηκαν στην Κεφαλονιά; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια, καθώς κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, κάνουν την εμφάνισή τους και κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιστούς, μέχρι την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, όπου και κρύβονται πάλι στις φωλιές τους.

Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένα φιδάκια, έχουν ένα σημάδι στο κεφάλι σε σχήμα σταυρού και θεωρούνται «ιερά» από τους πιστούς, ενώ η παρουσία τους σηματοδοτεί την καλοτυχία.

Ωστόσο, πολλοί συνδέουν το γεγονός με τους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, ενώ ύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί το 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή στο νησί.

Σημειώνεται επίσης ότι το φαινόμενο είχε συμβεί πάλι το 1987 και το 2005 - χωρίς πάντως να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή ή άλλο κακό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια του 13χρονου»


Συγγνώμη από την οικογένεια του 13χρονου που τραυματίστηκε χθες σε λούνα παρκ στην Ερέτρια ζητά ο ιδιοκτήτης του χώρου. Ο 55χρονος αρχικά συνελήφθη ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι ασφαλή τα USB;


Νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών θέτει πολύ σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών αποθήκευσης αρχείων και οπτικοακουστικού υλικού USB, σύμφωνα με το BBC.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τους Κάρστεν Νολ και Τζέικομπ Λελ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μια συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να «μολύνει» με κακόβουλο λογισμικό υπολογιστές και λοιπές «έξυπνες» συσκευές, χωρίς ο χρήστης να αντιληφθεί το παραμικρό.

Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να διασφαλίσουν οι χρήστες την ασφαλή χρήση των συσκευών αποθήκευσης USB.

Τρανό παράδειγμα για το πόσο ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά είναι οι χρήστες συσκευών USB αποτελεί η ηλεκτρονική επίθεση Stuxnet που στόχευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερς που κρύβονται πίσω από την επίθεση, χρησιμοποίησαν ιούς που μεταφέρθηκαν μέσω USB sticks.

Όπως τόνισαν οι Λελ και Νολ, ακόμη και στικάκια USB που εμφανίζονται άδεια μπορεί να περιέχουν «κρυφούς» ιούς και να μολύνουν υπολογιστές.

«Μπορεί να μη σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου λόγω αυτού του φαινομένου» υπογράμμισε ο Νολ και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα μας επηρεάσει όλους, λίγο ή πολύ, μέρα με τη μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τον ελεύθερο εμπρηστή


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πριν από λίγο η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας (Ε.Ο.Δ.) και κάτοικοι του Ελειού Πρόνων Κεφαλονιάς για την δικαστική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο εμπρηστής που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από τα μέλη της Ε.Ο.Δ. για τις φωτιές στον Άη Γιώργη.

Αντιπροσωπεία της Ε.Ο.Δ. βρέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου εξέφρασε και εκεί την απογοήτευση της υποστηρίζοντας ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα παρέμβαση στο Δικαστήρια.

Τα μέλη της ΕΟΔ , υποστήριξαν επίσης ότι θα σταματήσουν να συμμετέχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε τον εγγονό που πήρε η χούντα


Το κλεμμένο βρέφος υπ’ αριθμόν 114 ευρέθη. Απομένουν μερικές εκατοντάδες ακόμη.

Επί δεκαετίες, η 83χρονη Εστέλα ντε Καρλότο αναζητούσε το νεογνό που απέσπασε η χούντα της Αργεντινής από τα χέρια της αντιστασιακής κόρης της πριν την εκτελέσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα αγροτόσπιτο στην Λα Πλάτα, ένα αγόρι μεγάλωνε χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την πραγματική του ταυτότητα.

Προ δεκαπενθημέρου, ο 36χρονος πια μουσικός Ινάσιο Ουρμπάν αποφάσισε να επικοινωνήσει με την επιτροπή που αναζητεί τα χαμένα παιδιά προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο DNA. Εκ των υστέρων είπε ότι «είχε ένα προαίσθημα».



Ο Ινάσιο πληροφορήθηκε ότι το όνομά του είναι Γκουίντο και ότι η μητέρα του Λάουρα Καρλότο είχε συλληφθεί από τη χούντα για αντιστασιακή δράση όταν ήταν τριών μηνών έγκυος. Το καθεστώς την άφησε να γεννήσει, πήρε το παιδί και την εκτέλεσε εν συνεχεία. Τουλάχιστον 500 τέτοιες περιπτώσεις είναι καταγεγραμμένες με μελανά χρώματα στην ιστορία της Αργεντινής. Συχνά τα νεογνά δίδονταν σε οικογένειες στρατιωτικών ή αστυνομικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα μεγάλωναν οι ίδιοι οι δολοφόνοι.

«Εχω εντοπίσει αρκετά παιδιά, αλλά πάντα έλεγα στην Εστέλα: θα βρω και τον δικό σου εγγονό», είπε η δικαστής Μαρία Σερβίνι ντε Κούμπρια, που είναι επικεφαλής των πολυετών ερευνών. Η Εστέλα ντε Καρλότο είναι γνωστή στην Αργεντινή ως πρόεδρος της οργάνωσης για την αναζήτηση των κλεμμένων παιδιών «Γιαγιάδες της Πλάθα ντε Μάγιο». Η Πλάθα ντε Μάγιο είναι η πλατεία μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής, παραδοσιακός τόπος διαδηλώσεων.

Η Καρλότο διηγήθηκε με συγκίνηση πώς αισθάνθηκε όταν η δικαστής Ντε Κούμπρια την ενημέρωσε ότι ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη παιδί και ότι ήταν ο δικός της εγγονός. «Πάτησα τσιρίδες σαν τρελή, δεν μπορώ να περιγράψω τι ένιωσα. Εκλαιγα, αγκαλιαζόμασταν. Νιώθω ακόμη ότι ονειρεύομαι».

Η πρώτη συνάντηση του Γκουίντο με την οικογένειά του έγινε την Τετάρτη σε άγνωστη τοποθεσία. Στις περιπτώσεις εντοπισμού κλεμμένου βρέφους, συνήθως δεν δίδεται στη δημοσιότητα το όνομά του, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να διαχειριστεί τη συγκλονιστική είδηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην περίπτωση αυτή, η Εστέλα ντε Καρλότο ελπίζει ότι η δημοσιότητα θα οδηγήσει και σε άλλους εντοπισμούς.

Ο πατέρας του Γκουίντο, Οσκαρ Μοντόγια, ήταν επίσης αντιστασιακός που εκτελέστηκε, ενώ οι θετοί γονείς του δεν είχαν σχέσεις με τη δικτατορία.

Αντίθετα, στενές σχέσεις με το καθεστώς είχε ο σπιτονοικοκύρης τους, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες των αργεντίνικων μέσων ενημέρωσης, κάποιος που γνώριζε την υπόθεση εκμυστηρεύθηκε στον Γκουίντο κάτι που τον οδήγησε να κάνει το τεστ. Τώρα η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των ευθυνών, προσφέροντας έστω και ύστερα από τρεισήμισι δεκαετίες δικαίωση. «Η Λάουρα χαμογελάει από τον ουρανό», είπε συγκινημένη η Ντε Καρλότο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...