Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Τα τρίδυμα προσφυγόπουλα στο λιμάνι του Πειραιά

Τη συγκινητική φωτογραφία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι για την Ευρώπη μαζί με τα τρίδυμα μωρά τους. Ο λόγος για μια οικογένεια από τη Συρία, που έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με άλλους πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου.

ΤΡΙΔΥΜΑ ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τη συγκινητική φωτογραφία των τρίδυμων πάνω σε κουβέρτες, ανάμεσα στους συγγενείς τους, στο λιμάνι του Πειραιά, δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. Όπως σημειώνει, επικαλούμενο στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν φτάσει φέτος στην χτυπημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα.

--------------

Συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από το Αριστοτέλειο

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Συναυλία αλληλεγγύης με είσοδο, αντί εισιτηρίου, ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες διοργανώνεται σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία με έργα του Μπετόβεν πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το ΑΠΘ από την περασμένη Δευτέρα, σε κυλικεία των Σχολών και στα Τμήματα, συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια η οποία θα αποσταλεί στο συνοριακό σταθμό της Ειδομένης.

--------------

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά

Άλλοι τόσοι αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης.

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αναμένεται να φτάσουν περίπου άλλοι τόσοι το μεσημέρι.

Ειδικότερα, από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 760 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 170 επιβιβάστηκαν στο πλοίο από τη Χίο και οι 590 από τη Μυτιλήνη. Από το πλοίο «Μπλού Σταρ 1» αποβιβάστηκαν 1395, από τους οποίους οι 390 είχαν επιβιβαστεί στη Χίο και οι 1005 στη Μυτιλήνη.

Στις 12:00 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.493 πρόσφυγες.

--------------

Σπάνε τα κοντέρ οι αφίξεις προσφύγων στη Σλοβενία

Έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε. ζητά η Λιουμπλιάνα.

Περισσότεροι από 12.600 πρόσφυγες έφθασαν στη Σλοβενία σε διάστημα 24 ωρών, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμη και το πλήθος που είχε καταγραφεί στην Ουγγαρία στην κορύφωση της κρίσης στον Σεπτέμβριο.

Από το Σάββατο και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, 34.131 άνθρωποι είχαν φθάσει στη μικρή αυτή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ περισσότεροι από 10.000 περιμένουν στο σλοβενικό έδαφος για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Ταυτόχρονα 2.000 έως 3.000 περιμένουν στη μεθόριο με την Κροατία για να περάσουν στο έδαφος της Σλοβενίας, στο συνοριακό πέρασμα Ρίγκοντσε/Χάρμιτσα, σύμφωνα με τη σλοβενική αστυνομία.

Η Σλοβενία, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, έγινε η κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στη ζώνης Σένγκεν στην κεντρική Ευρώπη, από όταν η Ουγγαρία σφράγισε τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

Η Λιουμπλιάνα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση βοήθεια για την διαχείριση της προσφυγικής ροής από την Κροατία. Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αστυνομικές ενισχύσεις.

--------------

Συνεδριάζουν οι συνοριοφύλακες με φόντο την έκρηξη του μεταναστευτικού

Διήμερο συνέδριο στην Πρέβεζα.

Με κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό, αρχίζει σήμερα, στην Πρέβεζα, το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Συνοριοφύλακες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να καταθέσουν την εμπειρία τους στο ζήτημα, το οποίο διατυπώνεται στην αφίσα του συνεδρίου ως «μεταναστευτικό ώρα μηδέν».

Οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης, ενώ η έναρξη, η οποία περιλαμβάνει και τους χαιρετισμούς των επισήμων, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον δήμο της Πρέβεζας, με την αρωγή των δήμων Πάργας και Ζηρού.

--------------

Χιλιάδες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε δομές της Χίου

Άνοιξαν τις πύλες τους για 6.200 πρόσφυγες όταν ξεκίνησε η καταιγίδα.

Οι νεροποντές που έπεσαν στη Χίο στάθηκαν αφορμή για να ανοίξουν χώροι της διοίκησης του νησιού, προκειμένου να φιλοξενηθούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στο νησί.

Ήδη, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, όσο και το σχετικό Νομικό Πρόσωπο του δήμου Χίου, άνοιξαν τα γραφεία της Περιφέρειας αλλά και το κλειστό στάδιο της Χίου, ενώ με πρωτοβουλία του δήμου καθαρίζεται το πρώην βυρσοδεψείο Ζαφειράκη στην περιοχή Ταμπάκικα της πόλης, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος καταγραφής.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Χίου που άνοιξε το κτίριό του για τις ανάγκες στέγασης φυγάδων από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής. Επίσης, άνοιξε η αίθουσα πίσω από το Δημαρχείο που προορίζεται για στέγη του ΔΗΠΕΘΕ βορείου Αιγαίου, προκειμένου να στεγαστούν και εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Χίο ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στη Χίο υπολογίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη μεσημέρι ,υπάρχουν περί τους 6.200 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ μόνο χθες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές πέρασαν στο νησί 1900 άτομα.

--------------

Άλλη μία δύσκολη μέρα για χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο

Πάνω από 10.000 άνθρωποι το πρωί της Πέμπτης στη Μυτιλήνη.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στη Λέσβο, άλλοι για να καταγραφούν κι άλλοι -έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής- για να φύγουν με κατεύθυνση τον Πειραιά ή την Καβάλα.

Σήμερα, Πέμπτη πρωί, στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, υπήρχαν περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1.500 δεν είχαν καταγραφεί, ενώ περί τους 8.500, έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή τους, διαμένουν είτε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, είτε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της, είτε σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές στο λιμάνι και στους δρόμους.

Από όλους τους παραπάνω, περίπου 4.000 θα είναι οι τυχεροί που θα αναχωρήσουν σήμερα με έκτακτο δρομολόγιο και τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και για την Καβάλα, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη, με έξι πλοία, συνολικά 7345 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ παρά τα προβλήματα έλλειψης υποδομών καταγράφτηκαν, από τις 6 χθες Τετάρτη το πρωί έως και τις 6 σήμερα Πέμπτη το πρωί, τόσο στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας όσο και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 6119 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σήμερα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των ανέμων που έχουν αρχίσει να πνέουν οι αφίξεις διαπιστώνεται ότι είναι αισθητά μειωμένες.

--------------

Δράση από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες ζητά ο Ορμπάν

Ο ούγγρος πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη.

Να αλλάξουν τη μεταναστευτική πολιτική τους και να περιλάβουν τους ψηφοφόρους σε έναν διάλογο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτης ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Αλλιώς, όπως υποστήριξε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση και μία απειλή για την δημοκρατία.

Η Ουγγαρία απάντησε στη σοβαρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάζοντας έναν φράκτη από αγκαθωτό σύρμα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία, ένα βήμα το οποίο προκάλεσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις από ευρωπαίους ηγέτες.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fidesz έχει υιοθετήσει σκληρή στάση κατά του κύματος των προσφύγων που εγκαταλείπουν χώρες στη Μέση Ανατολή και την Ασία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια--οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία.

Το κόμμα κάνει λόγο για απειλή προς την χριστιανική και δημοκρατική Ευρώπη και ζητεί από την βαθιά διχασμένη επί του ζητήματος ΕΕ να αναλάβει δράση.

Ο Ορμπάν, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο m1 ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ με μικρό ή χωρίς καθόλου έλεγχο.

«Αυτό αποσταθεροποιεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με ειλικρίνεια, χωρίς το φίμωτρο της "πολιτικής ορθότητας", χωρίς προφάσεις, μιλώντας ευθέως. Πρέπει να ακούσουμε τον λαό και να ενσωματώσουμε τις απόψεις του στην πολιτική μας. Αν δεν μπορούμε να το πράξουμε, θα αντιμετωπίσουμε μία πολιτική κρίση επιπλέον της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο Ορμπάν.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο φράκτης στα σύνορα της χώρας του είχε στόχο να απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ευρώπη, όχι να τους κάνει να αλλάξουν πορεία και να επιλέξουν άλλη διαδρομή για την Γερμανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε ζητήσει από τους γείτονές του στα Βαλκάνια να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Το σωστό είναι, όχι να διασφαλίσουμε το πέρασμά τους στην Ευρώπη, αλλά να τους στείλουμε πίσω στους προσφυγικούς καταυλισμούς απ΄όπου ξεκίνησαν. Όσο περισσότερο απομακρύνονται από τις χώρες τους, τόσο δυσκολότερο θα είναι για αυτούς να επιστρέψουν. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν (στην περιοχή τους) και να δημιουργηθούν (εκεί) ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς» είπε.

--------------

«Ο φράχτης του Έβρου είναι η αιτία πνιγμών των προσφύγων»

Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη.

«Ο φράχτης του Έβρου αποτελεί την αιτία όλων των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων», καταγγέλλουν συλλογικότητες που διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράχτη και τα σύνορα.

«Με την ολοκλήρωση του φράχτη, τον Δεκέμβριο του 2012, οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, το μέλος του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου Νίκη Δημητριάδη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξήγησε, επικαλούμενη στοιχεία, από το σύνολο των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν το Αιγαίο, το 3% εξ αυτών, δεν τα κατάφερε και πνίγηκε.

«Και μιλάμε φυσικά μόνο για τους καταγεγραμμένους θανάτους που και πάλι είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους στα ναρκοπέδια του Έβρου», εξήγησε.

Μέλη του Συντονιστικού κατήγγειλαν ότι «όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων».

Και επειδή, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο», καλούν το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.

«Η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη θα γίνει από το άγαλμα Βενιζέλου, στις 8 το πρωί, και μαζί με συμμετέχοντες στην κινητοποίηση από Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, θα κατευθυνθούμε στις Καστανιές Έβρου», διευκρίνισε Ζαχαρούλα Βεζύρη από το Συντονιστικό.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση - κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία στον Έβρο, στη μαθητική παρέλαση, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Οκτωβρίου και στις 29 Οκτωβρίου θα συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στις 18:00 το απόγευμα, στην Καμάρα.

--------------

Η λειτουργία των πέντε hotspots «εξαρτάται και από την Ε.Ε.»

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών.

Τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών (hotspots) σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο αναμένεται να είναι έτοιμα τον επόμενο μήνα. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν, ωστόσο, ότι η λειτουργία τους, όπως και η πλήρης λειτουργία του πρώτου σημείου ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, εξαρτάται «και από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των πέντε hotspots, ενώ σε δύο προσκλήσεις για συνδρομή της Ελλάδας με αποστολή στελεχών η ανταπόκριση των κρατών-μελών ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) για 370 εμπειρογνώμονες, απάντησαν μόλις έξι κράτη- μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) για συνολικά 81 εμπειρογνώμονες. Επίσης, στο αίτημα του Frontex για 775 συνοριοφύλακες, απάντησαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου, μόλις έξι κράτη- μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) με 48 συνοριοφύλακες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των hotspots σε βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω ζητήματα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών της.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το μηχανισμό μετεγκατάστασης μόλις έξι κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ως τώρα την Ελλάδα για προσφερόμενες θέσεις. Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης, που, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελεί μέτρο «προσωρινό και έκτακτο» και η χρηματοδότησή του δεν είχε προβλεφθεί στα πολυετή χρηματοδοτικά προγράμματα που καταρτίστηκαν πριν από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Όπως υπογραμμίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πρέπει όλα τα έξοδα που συνεπάγεται ο μηχανισμός να προβλεφθούν ως έκτακτη χρηματοδότηση.

Τέλος, έπειτα από οριστικοποίηση της «Έκθεσης Αξιολόγησης Αναγκών» υπολογίζεται ότι η χώρα θα χρειαστεί 480 εκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από αυτά, τα 330 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν προβλεφθεί από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα απαιτηθεί ενίσχυση των Ταμείων για κάλυψή τους καθώς και εξορθολογισμός των κανόνων επιλεξιμότητας. Όπως σημειώνεται, εξάλλου, μόνο ένα μικρό ποσοστό των μέχρι τώρα εξόδων θα καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

--------------

Επιθέσεις μασκοφόρων σε βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο

Τι καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιθέσεις ένοπλων μασκοφόρων σε βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγίο και θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο καταγγέλλει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Όπως περιγράφεται, ένοπλοι μασκοφόροι ακινητοποιούν τις βάρκες και τις απωθούν πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η οργάνωση μίλησε με εννέα αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν οκτώ περιστατικά (τα πιο πρόσφατα στις 7 και 9 Οκτωβρίου), κατά τα οποία μασκοφόροι δράστες, συχνά οπλισμένοι, σταματούν τις βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και τις παροπλίζουν σκόπιμα καταστρέφοντας ή αφαιρώντας τις μηχανές τους ή τα καύσιμα ή τρυπούν το κέλυφός τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ρυμουλκούν τις βάρκες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Ο παροπλισμός των βαρκών στο Αιγαίο κάνει ένα ήδη επικίνδυνο ταξίδι ακόμα πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο», δηλώνει η Εύα Κοσέ από το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», και συμπληρώνει: «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες απαιτούν επείγουσα αντίδραση από τις ελληνικές αρχές».

Όπως περιγράφεται στην έκθεση, στις 9 Οκτωβρίου το προσωπικό της οργάνωσης έγινε μάρτυρας μιας υπερφορτωμένης με μετανάστες και πρόσφυγες φουσκωτής βάρκας που έπλεε στα ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου για περισσότερη από μία ώρα μέχρι που μια ομάδα Ισπανών εθελοντών ναυαγοσωστών τους έσωσε. Αμέσως μετά τη διάσωση των μεταναστών, ο 17χρονος Αλί από το Αφγανιστάν είπε στα μέλη της οργάνωσης ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ένα ταχύπλοο χτύπησε τη φουσκωτή λέμβο. Σε αυτό επέβαιναν πέντε άνδρες ντυμένοι στα μαύρα, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες και οπλισμένοι με πιστόλια.

«Στην αρχή, όταν πλησίασαν, νομίζαμε ότι είχαν έρθει για να μας βοηθήσουν. Αλλά με τον τρόπο που ενήργησαν, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαν έρθει για να βοηθήσουν. Ήταν τόσο επιθετικοί. Πήραν τη μηχανή από τη βάρκα μας και στη συνέχεια έφυγαν γρήγορα μακριά», περιέγραψε ο Αλί. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε άλλες τρεις βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ, πριν επιταχύνουν προς την ελληνική ακτή. Οι άνδρες αυτοί δεν φορούσαν διακριτικά στα ρούχα τους και, σύμφωνα με τον Αλί «μιλούσαν μια γλώσσα που δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δεν ήταν η τουρκική, καθώς οι Αφγανοί μπορούν να καταλάβουν ένα κομμάτι της τουρκικής γλώσσας».

Όπως πρόσθεσε, ένα σκάφος με άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε και πήρε τις τρεις γυναίκες και τα έξι παιδιά από το φουσκωτό σκάφος και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν για να πάρουν τους άνδρες, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ.

Τα μέλη του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είδαν, επίσης, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος να προσεγγίζει τη λέμβο που επέβαινε ο Αλί και αφού έκανε ένα κύκλο γύρω από αυτήν, έφυγε μακριά. Οι επιβαίνοντες σε μια δεύτερη λέμβο που έφθασαν στη Λέσβο την επόμενη ημέρα επιβεβαίωσαν στην οργάνωση ότι ήταν σε ένα από τα άλλα τρία σκάφη, στα οποία επιτέθηκαν οι κουκουλοφόροι.

Τρία από τα περιστατικά που περιγράφηκαν στα μέλη της οργάνωσης είχαν περισσότερους από έναν μάρτυρα και οι μαρτυρίες έφεραν πολλές ομοιότητες. Σε δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι περιέγραψαν ότι είδαν το σκάφος με τους μασκοφόρους να κατεβαίνει από ένα μεγαλύτερο πλοίο. Σε τρεις από τις υποθέσεις που κατέγραψε η οργάνωση, οι άνθρωποι είπαν ότι είχαν δει την ελληνική σημαία στο πλοίο που μετέφερε τους μασκοφόρους. Σε έξι περιπτώσεις οι μάρτυρες είπαν ότι οι μασκοφόροι ακινητοποίησαν τη λέμβο ή της αφαίρεσαν τη μηχανή ή τα καύσιμα. Σε δύο περιπτώσεις οι μασκοφόροι τρύπησαν τη λέμβο. Σε τρεις περιπτώσεις ρυμούλκησαν τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά ύδατα. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο υπέστησαν βία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγείσες βάρκες εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία βεβαιότητα ότι οι επιβαίνοντες ήταν ασφαλείς.

Όπως σημειώνεται επίσης, σε βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS στις 8 Σεπτεμβρίου καταγράφεται κάτι που φαίνεται ως επίθεση σε λέμβο από άγνωστους μασκοφόρους και ένας δημοσιογράφος λέει ότι έγιναν μάρτυρες επιθέσεων σε έξι βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και αιτούντες άσυλο εκείνη την ημέρα.

Σε επιστολή του στις 9 Οκτωβρίου προς το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα δηλώνει ότι έχει λάβει ανάλογες καταγγελίες και σημειώνει ότι «αναφέρονται σε άνδρες με στολές αξιωματικών που μοιάζουν με τις στολές των ειδικών μονάδων του ελληνικού Λιμενικού». Και συνεχίζει ότι η ακτοφυλακή είχε «κατ' επανάληψη κινήσει έρευνες που συμπεριλάμβαναν Έλληνες υπηκόους οι οποίοι προσποιούνταν ότι ήταν αρχές επιβολής του νόμου και εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες με σκοπό να αποκτήσουν παράνομα τα σκάφη και τον εξοπλισμό τους».

Το Λιμενικό ανέφερε, επίσης, ότι στις 30 Ιουλίου τρεις μασκοφόροι Έλληνες υπήκοοι που φορούσαν στολές που μοιάζουν με αυτές των οργάνων επιβολής του νόμου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν μέλη της ακτοφυλακής.

«Οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα λιμενικοί να εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά», σημειώνει η κ. Κοσέ. Επίσης, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες προβαίνουν σε συλλογικές απελάσεις και απωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Παρά την καταδίκη της πρακτικής αυτής από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή συνεχίζεται στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο. Η οργάνωση κατέγραψε τέσσερα περιστατικά μαζικών απελάσεων που φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου με το πιο πρόσφατο στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ένα από τα επεισόδια ο 21χρονος Μαχμούντ από τη Συρία δήλωσε ότι στις 13 Μαΐου κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Διδυμοτείχου μαζί με άλλους εννιά Σύριους και 25 Αφγανούς από τις 11.30 το βράδυ μέχρι τις 8 το βράδυ της επόμενης ημέρας και στη συνέχεια αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στον Έβρο, επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα και απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία. Ανάλογες καταγγελίες έχει αναφέρει και η Διεθνής Αμνηστία.

Σε επιστολή της στις 25 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία απαντώντας σε έρευνα του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι ερεύνησαν ένα περιστατικό που κατήγγειλε ο Συνήγορος του Πολίτη τον Αύγουστο σχετικά με ισχυριζόμενη απώθηση 30 Σύριων, ανάμεσά τους και γυναικών και παιδιών, πίσω στην Τουρκία. Η επιστολή ανέφερε ότι «οι μετέπειτα έρευνες από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας δεν αποκάλυψαν κάποιο διαδικαστικό λάθος».

Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καλεί τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα με διαφανή, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο επανειλημμένες καταγγελίες ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες συμμετέχουν στις συλλογικές απελάσεις στην περιοχή του Έβρου.

--------------

Διπλάσιο αριθμό προσφύγων από τις προβλέψεις αναμένει η Σουηδία

Υπολογίζεται ότι θα φτάσουν ζητώντας άσυλο σχεδόν 190.000 άνθρωποι.

Η Σουηδία αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, που αναμένεται να δεχτεί φέτος, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη χώρα η οποία σχεδιάζει ήδη τη στέγαση χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε σκηνές καθώς πλησιάζει ο βαρύς σκανδιναβικός χειμώνας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία έχει συχνά υποχρεωθεί να αυξήσει τις εκτιμήσεις της ως προς τις αφίξεις προσφύγων, αναμένονται περίπου 140.000 με 190.000 αιτούντες άσυλο--εκ των οποίων οι 33.000 είναι ασυνόδευτα παιδιά.

«Βλέπουμε φωτογραφίες με ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν με τα πόδια από την Ελλάδα, μέσω των Βαλκανίων, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Σουηδία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Ντάνιελσον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί επιπλέον 8,41 δισ δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αντεπεξέλθει, με βάση το σενάριο που θέλει 160.000 πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στη Σουηδία φέτος και άλλους 135.000 του χρόνου.

Προσθέτει επίσης ότι η ροή των αιτούντων άσυλο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον επόμενο χρόνο, αλλά ότι ο αριθμός τους αναμένεται έτσι κι αλλιώς να φθάσει μέχρι και τις 170.000.

Περισσότεροι από 100.000 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη φθάσει φέτος στη Σουηδία, αριθμός που ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ στη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, αλλά και την πρόβλεψη της υπηρεσίας τον περασμένο Ιούλιο για 74.000 για όλη τη φετινή χρονιά.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 10.000 αιτούντες άσυλο έφθασαν στη χώρα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της χώρας να στεγάσει τις νέες αφίξεις.

«Χθες το βράδυ όλοι οι χώροι ήταν πλήρεις», είπε ο Ντάνιελσον.

Η Υπηρεσία εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει ελλείψεις για τη στέγαση 25.000 με 45.000 αιτούντων άσυλο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεκάδες χιλιάδες ενδεχομένως να περάσουν τον βαρύ σουηδικό χειμώνα μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές.

--------------

Γερμανία: Αυξάνονται οι επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων


Η γερμανική αστυνομία προειδοποίησε σήμερα για τον αυξανόμενο κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον πολιτικών από ακροδεξιά στοιχεία που έχουν οργιστεί με τη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στη χώρα και ανακοίνωσε πως τα εγκλήματα εναντίον κέντρων υποδοχής προσφύγων αυξάνονται δραματικά.

Στις 17 Οκτωβρίου οι Γερμανοί υπέστησαν σοκ από την επίθεση εναντίον της Χενριέτε Ρέκερ, υποψήφιας δημάρχου της Κολονίας. Μαχαιρώθηκε στον λαιμό και τραυματίστηκε σοβαρά την παραμονή των δημοτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, τις οποίες και κέρδισε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία BKA ανέφερε πως μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφηκαν 285 αδικήματα εναντίον ξενώνων όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο, σε σύγκριση με 198 ολόκληρο το περασμένο έτος. Τα εγκλήματα περιλαμβάνουν εμπρησμούς, πρόκληση υλικών ζημιών και υποκίνηση μίσους.

Μέχρι τώρα φέτος έχουν καταγραφεί 576 εγκλήματα σε προσφυγικά καταλύματα. Η BKA ανέφερε πως υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων εναντίον "ανθρώπων που θεωρούνται υπεύθυνοι, για παράδειγμα εναντίον πολιτικών ή ανθρώπων που διαχειρίζονται τους ξενώνες".

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ανέφερε: "Η αύξηση της ξενοφοβικής βίας είναι ντροπή για τη χώρα μας".

Η Ρέκερ ξύπνησε από το τεχνητό κώμα και μπορεί να ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ανεξάρτητη υποψήφια, υποστηριζόμενη από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το φιλελεύθερο κόμμα Ελεύθεροι Δημοκράτες και τους Πρασίνους, η Ρέκερ ήταν γνωστή για τη βοήθεια που παρείχε στους πρόσφυγες, Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο δράστης είχε σχέσεις με ακροδεξιά στοιχεία.

Σήμερα η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας (νότια Γερμανία) συνέλαβε τρεις ανθρώπους με ακροδεξιό παρελθόν και κατέσχεσε πυροβόλα όπλα από ιδιοκτησίες τους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Γιοάχιμ Χέρμαν.

--------------

Στη Λέσβο για το hotspot εμπειρογνώμονες της Κομισιόν

Καταγράφουν τις υλικοτεχνικές και οικονομικές ανάγκες.

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα και στη Λέσβο, όπου επιχειρείται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών (hotspot), έτσι ώστε να καταγράψουν επιπλέον ανάγκες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της νέας Task Force, Μάρτεν Φερβέι, βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία και τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να καταγράψουν «τις ακριβείς ανάγκες» που ακόμα υπάρχουν προκειμένου να «βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα, για παράδειγμα του κέντρου στη Λέσβο». Οι ανάγκες αυτές αφορούν τόσο «υλικοτεχνική» όσο και «οικονομική» βοήθεια, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως εκκρεμεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα χρηματοδότηση, το οποίο εξετάζουν οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στις αναγκαίες υποδομές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την ανάγκη για μηχανήματα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσθέτοντας πως υπάρχει πρόοδος, καθώς η Γερμανία συνέβαλε με δέκα τέτοια μηχανήματα.

--------------

Σοροί προσφύγων στο ψυγείο ελλείψει χώρου στο νεκροταφείο

Γέμισε το τμήμα όπου θάβονταν όσοι χάθηκαν σε ναυάγια προς τη Λέσβο.

Το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν χριστιανοί και κυρίως μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο, γέμισε χθες. Σήμερα, δέκα σοροί παραμένουν άθαφτοι στο ψυγείο του νεκροτομείου της Μυτιλήνης, όπου συνωστίζονται έως να ταφούν πρόσφυγες αλλά και ντόπιοι.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο συγκεκριμένος γεμάτος χώρος στο κοιμητήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπήρξε ανέκαθεν χώρος ταφής ανθρώπων... «μικρής αξίας»! Μέχρι και σήμερα εδώ θάβουν όσους από την Εκκλησία χαρακτηρίζονται «αιρετικοί», οι «μάρτυρες του Ιεχωβά», ή πάμφτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του Γηροκομείου... Εδώ, πάνε 69 χρόνια, το 1936, με μια κουβέρτα μετέφεραν και παράχωσαν τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Μεγάλος έγινε μετά.

Με σπασμένες μαρμάρινες πλάκες σηματοδοτούνται κάπου 80 ταφές, μουσουλμάνων στην πλειονότητά τους και ελάχιστων χριστιανών. Οι περισσότερες από αυτές τις πλάκες χωρίς ονόματα. Αντί για όνομα, με λαδομπογιά γραμμένη σε αυτές τις πλάκες η μοναδική ταυτότητα του νεκρού. «ΑΦΓΑΝΟΣ», «ΑΓΝΩΣΤΟΣ». Κι ένας αριθμός με την ημερομηνία ταφής.

Εδώ, στο Κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα της Μυτιλήνης, έγινε χθες το μεσημέρι η ταφή δυο μουσουλμάνων ανδρών και μιας χριστιανής γυναίκας. Πνιγμένοι και οι τρεις σε ναυάγια, η σορός του ενός δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ αφού δεν προέρχονταν από κάποιο συγκεκριμένο ναυάγιο και βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Η γυναίκα, ιρακινής καταγωγής, ήταν η μόνη χριστιανή στην οικογένεια της που σώθηκε. Παραβρέθηκαν χθες όλοι στο στερνό αντίο, λίγο πριν αναχωρήσουν για τον τόπο προορισμού. Οι μουσουλμάνοι θάφτηκαν με το πρόσωπο στραμμένο στη Μέκκα, με λιγοστούς συντρόφους τους να εκτελούν χρέη νεκροθάφτη και ιμάμη που έψαλαν μια προσευχή στα γρήγορα.

Γεμάτο λοιπόν πλέον το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα με τους απόρους και τους μουσουλμάνους. Όπως μας πληροφορούν, η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει εκταφές ώστε να εξοικονομηθεί χώρος. Εκταφή δεν μπορεί να γίνει και γιατί ο αριθμός και η ημερομηνία ταφής αντιστοιχεί με δείγμα DNA που έχει κρατηθεί κατά την ιατροδικαστική διαδικασία σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάποιος συγγενής τους θελήσει να αναζητήσει ο χαμένο μέλος της οικογένειας του.

Οπότε και δεδομένων όλων των παραπάνω προέκυψε το αδιέξοδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φιλανθρωπικών καταστημάτων Μυτιλήνης, στην ερχόμενη συνεδρίαση, του την επόμενη Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσει πως δεν θα δέχονται άλλες ταφές προσφύγων. Ενώ, όπως σημειώνεται, έχει ενημερωθεί ο δήμος Λέσβου και όλες οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές πως δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νεκροταφείο, έχουν δε υποδειχθεί δυο λύσεις: Η μία είναι να πραγματοποιούνται οι ταφές των προσφύγων σε νεκροταφεία του νησιού που ανήκουν στον δήμο Λέσβου και η δεύτερη είναι να βρεθεί χώρος ειδικά για αυτή τη χρήση. Ήδη η δημοτική αρχή αναζητά τρόπο να ξεπεραστούν οι πολύπλοκες στην περίπτωση γραφειοκρατικές διαδικασίες και να λειτουργήσει άμεσα ένα νεκροταφείο για τους πολλούς φυγάδες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή ενός ειδικού ψυγείου κοντέινερ από το εξωτερικό για να καλυφθεί η ανάγκη συντήρησης των σορών όσων προσφύγων έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια. Η Έφη Λατσούδη, μέλος εθελοντικής ομάδας, έλαβε θετική απάντηση από μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, και εκκρεμεί πλέον μόνο η αποδοχή της προσφοράς από το νοσοκομείο Μυτιλήνης για την αποστολή και την εγκατάσταση του.

--------------

Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το Σάββατο στον Βύρωνα

Αφιέρωμα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες συνδιοργανώνουν το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και ο Σύνδεσμος «Μπάιρον», υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα, το ερχόμενο Σάββατο στον δημοτικό κινηματογράφο Βύρωνα «Νέα Ελβετία».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ενώ την αφήγηση θα κάνει ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης.

Η συναυλία αρχίζει στις 7.30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

--------------

«Μη μπερδεύετε τους μετανάστες με θηράματα»

Να πυροβολούν αφού πρώτα κάνουν αναγνώριση στόχου καλεί τους κυνηγούς η βουλγάρικη αστυνομία.

Η βουλγαρική αστυνομία κάλεσε σήμερα τους κυνηγούς στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυστυχήματα με μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι κυνηγοί της περιοχής του Μπουργκάς ενημερώθηκαν να προσέχουν πάρα πολύ γιατί μπορεί να πέσουν πάνω σε παράνομους μετανάστες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυνηγών Βασίλ Βασίλεφ.

«Οι κυνηγοί προειδοποιήθηκαν κυρίως να μην πυροβολούν κάποιον στόχο που δεν έχουν αναγνωρίσει ξεκάθαρα και να μην ανοίγουν πυρ όταν ακούν έναν θόρυβο στο δάσος επειδή μπορεί να πρόκειται για ανθρώπους και όχι για θηράματα», πρόσθεσε.

Ο Βασίλεφ συνέστησε επίσης στους συναδέλφους του να ενημερώνουν την αστυνομία όταν εντοπίζουν ανθρώπους στο δάσος.

Η περιοχή του όρους Στράντζα, κοντά στο Μπουργκάς, είναι μια δημοφιλής κυνηγετική ζώνη την οποία διασχίζουν όμως και οι μετανάστες που περνούν στη Βουλγαρία από την Τουρκία. Στις 15 Οκτωβρίου ένας Αφγανός σκοτώθηκε στην περιοχή αυτή από μια περίπολο της αστυνομίας που προσπαθούσε να σταματήσει περίπου 50 μετανάστες. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αναφερθεί κανένα επεισόδιο στο οποίο να εμπλέκονται κυνηγοί.

Μια ομάδα κυνηγών εντόπισε το περασμένο Σάββατο 50 μετανάστες κοντά στο χωριό Εβρενόζοβο, στην ίδια περιοχή, και ενημέρωσε την αστυνομία, είπε ο Βασίλεφ.

Οι κάτοικοι των μεθοριακών περιοχών αναφέρουν ότι συχνά περνούν από εκεί μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Βουλγαρία χωρίς να καταγραφούν, προκειμένου να μην καθυστερήσουν στην πορεία τους προς τη Γερμανία.

--------------

Ερντογάν: Ενδείξεις για νέο κύμα Σύρων προσφύγων


Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως έχει αρχίσει ένα νέο κύμα προσφύγων μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν σε μια ομιλία του νωρίτερα επανέλαβε την έκκλησή του να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν περισσότεροι Σύροι αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να δημιουργηθεί μια ασφαλής περιοχή για την προστασία εκτοπισμένων αμάχων, κάτι όμως που δεν έχουν υποστηρίξει οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση.

«Αν γίνουν αυτά, πιστεύω ότι η μετανάστευση από τη Συρία θα σταματήσει και οι πρόσφυγες που φιλοξενούμε θα μπορέσουν να πάνε πίσω», είπε. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η κλιμάκωση των μαχών στη Συρία έχει εκτοπίσει 35.000 ανθρώπους από το Χάντερ και το Ζέρμπεχ, δύο νοτιοδυτικά προάστια της πόλης του Χαλεπιού, ανέφερε τη Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

--------------

Ασυνόδευτοι ανήλικοι ζωγραφίζουν τη ζωή που ονειρεύονται

Έκφραση με χρώματα και χαρτί.

Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν μία από τις ομάδες συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» συνόδευσε 26 παιδιά από την Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας στο Βόλο και την Κόνιτσα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα από τα παιδιά πήρε χαρτί και μπογιές και ζωγράφισε τον εαυτό του με έντονα χρώματα και ένα πουλί να το συνοδεύει. Και πριν ολοκληρώσει τη ζωγραφιά, έγραψε «Εγώ ελεύθερος».

Το 15χρονο παιδί είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ασυνόδευτου ανηλίκου που επέλεξε τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα βιώματά του. Όπως θυμάται ο Αλέξανδρος, επικεφαλής της ομάδας συνοδείας, «ξεκινήσαμε τη συνοδεία στις 06:30 το πρωί και την ολοκληρώσαμε στις 19:20 το βράδυ. Τα παιδιά ήταν φανερά καταβεβλημένα, αφού είχαν παραμείνει στην Αμυγδαλέζα για δύο έως οκτώ μήνες. Η διαδρομή ήταν μεγάλη και κουραστική, αλλά δεν ακούστηκε ούτε ένα παράπονο. Μας έκαναν πολλές ερωτήσεις για να μάθουν πού τα πηγαίνουμε. Μόλις κατάλαβαν και αισθάνθηκαν επιτέλους ελεύθερα αναπτερώθηκε το ηθικό τους. Όταν φτάσαμε μας αποχαιρέτησαν εγκάρδια. Το συγκεκριμένο παιδί προσπάθησε να μας γράψει ότι είναι επιτέλους ελεύθερο».

pic1

Τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά της επέλεξε και μια 15χρονη που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν το μακρύ ταξίδι της προς την Ευρώπη και βρέθηκε ασυνόδευτη στην Αθήνα.

Όταν πήρε χρωματιστά μολύβια στα χέρια της, ζωγράφισε ένα κορίτσι, «Μπεχιστά» το ονόμασε, ένα σπίτι και έναν καλό φίλο. Το κορίτσι είχε ένα διάπλατο χαμόγελο και τότε η 15χρονη εξήγησε στην ψυχολόγο που ήταν δίπλα της ότι η Μπεχιστά είναι ευτυχισμένη γιατί έχει τρία πράγματα: ζει σε ειρήνη, μένει με τους γονείς της και ονειρεύεται ότι μπορεί να σπουδάσει.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά συναντά η ψυχολόγος, Εύα Μυλωνά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που υλοποιεί η «ΜΕΤΑδραση».

Η ζωγραφική, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι για τα παιδιά αυτά μέσο έκφρασης και ένας τρόπος για να ομορφύνουν τη ζωή τους. Για τους ψυχολόγους, από την άλλη πλευρά, η ζωγραφική είναι ένα μέσο για να προσεγγίσουν τα παιδιά και να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα βιώματά τους.

«Αυτά τα παιδιά χρειάζονται στήριξη γιατί έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες: πολέμους, ένα μακρύ ταξίδι, τη ζωή σε μια ξένη χώρα χωρίς την οικογένειά τους. Συχνά δεν κοιμούνται το βράδυ, έχουν άγχος, βλέπουν εφιάλτη, δεν τρώνε. Δεν τους είναι εύκολο όμως να περιγράψουν αυτό που νιώθουν ή σκέφτονται ή είδαν και τους είναι πιο εύκολο να το ζωγραφίσουν. Μέσα από τη ζωγραφική εκφράζονται πιο εύκολα» επισημαίνει η κ. Μυλωνά.

Όταν η ίδια πηγαίνει να συναντήσει ασυνόδευτα παιδιά έχει πάντα μαζί της χαρτιά και χρώματα. Πολλά ζωγραφίζουν μαζί της για πρώτη φορά, παίρνοντας μέρος σε ένα παιχνίδι με μουτζούρες, γραμμές και σχέδια. Άλλα αγαπούν τη ζωγραφική και ξεκινούν μόνα τους να φτιάχνουν μια εικόνα. Όλα πάντως χαίρονται να ζωγραφίζουν σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. «Τα παιδιά αυτά δεν έχουν ζήσει παιδικά χρόνια, δεν έχουν ζήσει την παιδικότητα και την ανεμελιά και αναζητούν το παιχνίδι. Έχουν ανάγκη να ζήσουν παιδικά», μας εξηγεί.

Τα περισσότερα επιλέγουν έντονα και ζωηρά χρώματα για να φτιάξουν τη ζωγραφιά τους. «Βάζουν πολύ χρώμα στις ζωγραφιές τους, έχουν ανάγκη το χρώμα στη ζωή τους», λέει η κ. Μυλωνά.

Το θέμα που επιλέγουν είναι συχνά ένα ονειρεμένο μέρος. Ένας τόπος ιδανικός για να ζήσουν με δέντρα, λουλούδια και ποτάμια. Ή άλλες φορές ζωγραφίζουν ένα μέρος, όπου κυριαρχεί η ίδια θλίψη με αυτή που βιώνουν. Όπως η ζωγραφιά με ένα μεγάλο τριαντάφυλλο που κλαίει ή ένα δέντρο και έναν ήλιο, αλλά τριγύρω τους παντού βροχή.

Πολλές φορές αποτυπώνουν την οικογένειά τους και το σπίτι τους, που τόσο τους λείπουν. Συχνά ζωγραφίζουν τα όνειρα που βλέπουν, που είναι συνήθως όνειρα άγχους, όπως πολύς κόσμος σε ένα σπίτι ή ένα φίδι να τα κυνηγάει. Και άλλοτε οι ζωγραφιές τους είναι συμβολικές, όπως στην περίπτωση της 15χρονης Αφγανής που δημιούργησε το χαρούμενο κοριτσάκι αλλά του έδωσε ένα όνομα διαφορετικό από το δικό της.

Λίγες είναι οι φορές που η ψυχολόγος της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» είδε άσχημες ζωγραφιές. Μία από αυτές ήταν η αποτύπωση ενός άγριου σπιτιού με χέρια σαν τέρας και άσχημα δέντρα. Τότε κατάλαβε ότι πρόκειται για περίπτωση κακοποίησης. «Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως χρειάζεται χρόνος για να αναλύσεις μια τέτοια τραυματική εμπειρία και πρέπει να είμαι σίγουρη ότι έχω χρόνο με το παιδί και δεν θα φύγει άμεσα», επισημαίνει.

Στην περίπτωση των ασυνόδευτων που παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, προτεραιότητα για την κ. Μυλωνά είναι να τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να εκφραστούν και όχι να τα ψυχαναλύσει. «Στα παιδιά αυτά θεραπεία είναι να τα αγκαλιάσεις, να τους χαμογελάσεις, να τα ρωτήσεις αν είναι καλά. Γιατί δεν έχουν τη φροντίδα της μαμάς και του μπαμπά και έχουν αγωνία για το τι να κάνουν. Ακόμα και το πιο ασήμαντο, γι' αυτά τα παιδιά είναι σπουδαίο».

Για τους ψυχολόγους οι ζωγραφιές, αλλά και η ίδια η διαδικασία της ζωγραφικής δείχνουν πολλά. Ακόμα και το πόσο πιέζει ένα παιδί το μαρκαδόρο του είναι σημάδι πίεσης και έντασης. Το τι μέγεθος επιλέγει να φτιάξει τους ανθρώπους ή το πόσο κοντά είναι μεταξύ τους οι άνθρωποι που θα ζωγραφίσει δείχνουν τη θέση που έχει η οικογένειά του στο μυαλό του. Και το αν το τοπίο έχει έδαφος, φανερώνει το αν αυτά τα παιδιά νιώθουν σταθερότητα ή όχι.

Ζωγραφιές ασυνόδευτων ανήλικων θα παρουσιάσει η «ΜΕΤΑδραση» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Break the chain», που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι το έργο «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Οι συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων της «ΜΕΤΑδρασης» χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρωματικά με χορηγία της Avaaz και δωρεές πολιτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγινε πειραματόζωο για την αιώνια νιότη


Μια Αμερικανίδα διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας βιοτεχνολογίας αποφάσισε να δώσει μόνη της τη μάχη κατά της γήρανσης.

Παρακάμπτοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο της FDA (αμερικανική υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) η 44χρονη CEO της BioViva ταξίδεψε εκτός των ΗΠΑ για να δοκιμάσει στον ίδιο της τον οργανισμό δύο γονιδιακές θεραπείες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και που φαίνεται πως παρατείνουν τη ζωή.



«Είμαι η ασθενής μηδέν. Πάσχω από γήρανση ως ασθένεια» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Πάρις προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και οδηγώντας έναν επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας της στην παραίτηση.

«Είμαι πολύ ενοχλημένος με αυτό που συμβαίνει. Θα έπρεπε να προηγηθούν αρκετές προκλινικές δοκιμές», είπε ο Τζορτζ Μάρτιν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αποχωρώντας από τη θέση του στην BioViva. Η κίνηση της Πάρις απειλεί να ανοίξει έναν δρόμο για εφαρμογή μη εγκεκριμένων γονιδιακών θεραπειών σε χώρες με χαλαρούς ελέγχους.

Πρώτο βήμα
Για την ίδια τη διευθύνουσα σύμβουλο της BioViva είναι όμως ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών για παθήσεις και δεινά της τρίτης ηλικίας, όπως το Αλτσχάιμερ και η απώλεια του μυϊκού ιστού. Η 44χρονη, όπως ισχυρίστηκε, υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα σε δύο θεραπείες που αναπτύχθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο στο πλαίσιο συμβολαίου, ενώ δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία έγινε η εφαρμογή τους.

Στο πλαίσιο της πρώτης θεραπείας υποβλήθηκε σε ενέσεις που περιείχαν το γονίδιο της φολλιστατίνης, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα σε πειραματόζωα μπλοκάροντας τη μυοστατίνη, μια πρωτεΐνη που αναστέλλει τη μυϊκή αύξηση.

Η δεύτερη θεραπεία περιείχε γενετικό υλικό για την παραγωγή τελομεράσης, η οποία αποκαλείται συχνά «ορμόνη της αθανασίας». Η τελομεράση αυξάνει το μήκος των τελομερών, δομών που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων, και είναι παρούσα στα κύτταρα που συνεχίζουν να διχοτομούνται απεριόριστα, όπως τα βλαστοκύτταρα και οι καρκινικοί όγκοι.

Παρόλο που η ορμόνη αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, το 2012 Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γονιδιακή θεραπεία τελομεράσης παρατείνει τη ζωή των ποντικιών έως και κατά 20%.

Ο Τζ. Τσερτς, κορυφαίος γενετιστής ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θεωρεί ότι στοχευμένες τροποποιήσεις του DNA μπορούν να επεκτείνουν το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Παράταση της ζωής
Ο Τσερτς εκτιμά ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά» στην εφαρμογή θεραπειών τελομεράσης στον άνθρωπο. «Η παράταση του προσδόκιμου ζωής είναι εντυπωσιακή σε οργανισμούς-μοντέλα. Θα ήταν καταπληκτικό αν γινόταν το ίδιο στον άνθρωπο», ανέφερε πρόσφατα σε συνάντηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα θέματα ενέργειας ανοικτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα


Ανοικτά παραμένουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στον τομέα ενέργειας όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί καταρχήν ότι δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ), του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της κυβέρνησης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το θέατρο σκιών «προσγειώνεται» στο Ελ. Βενιζέλος


Ο «Καραγκιόζης Αστρονόμος» παρουσιάζεται την Παρασκευή.

Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, το αεροδρόμιο της Αθήνας προσφέρει μια ξεχωριστή στιγμή ψυχαγωγίας και ελληνικής παράδοσης στους επιβάτες και επισκέπτες φίλους του, μικρούς και μεγάλους: Το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά στήνει τον «μπερντέ» του στο επίπεδο αναχωρήσεων και υπόσχεται να μας παρουσιάσει τις περιπέτειες του αγαπημένου λαϊκού χαρακτήρα στον αέρα και το διάστημα, με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Αστρονόμος»!

«Ποιος έχει απαγάγει την όμορφη Σελήνη;», «Ποιος έχει κλείσει συμφωνία με τον πλανήτη Άρη;», αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα της ξεχωριστής παράστασης, η οποία αποτελεί σκέλος του προγράμματος «Fly me to the Moon», στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του αεροδρομίου με την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Μαζί με τους επιβάτες και τους επισκέπτες, την παράσταση θα χαρούν 45 παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σπάτων, που ανυπομονούν να μάθουν τα ανδραγαθήματα των ηρώων: του Καραγκιόζη, αυτή τη φορά σε ρόλο αστρονόμου, του Χατζηαβάτη και του επιστήμονα Κατσαβίδη!

Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, στις 11:00, στο Επίπεδο Αναχωρήσεων, όροφος 2ος, στον εκθεσιακό χώρο «Το Μουσείο της Ακρόπολης», περιοχή ελεύθερης πρόσβασης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση «επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας»


Στις 4 και 5 Νοεμβρίου το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας στις 4 και 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα: «Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους επιχειρούν και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

synedrio

Στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από σημαντικές προσωπικότητες του αγροτικού και συνεταιριστικού τομέα της Ελλάδας και της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της COGECA κ. Christian Pèes, ενώ θα παρέμβουν με μηνύματά τους, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Phil Hogan, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Gianni Pittella, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας κα Mairead McGuinness, ο Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέως Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας κ. Paolo de Castro, κ.α.

Δεκαεννιά καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους θα δώσουν το παρόν στο Συνέδριο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των κ.κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, Πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Αναστάσιου Χανιώτη, Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βασίλη Παρόλα Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και Χρήστου Τσιχήτα, Προέδρου της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης. Οι παράγοντες που επιδρούν στις εκροές και τις εισροές της γεωργικής παραγωγής θα αναπτυχθούν από τον Καθηγητή Δ. Σκούρα, ενώ το πλαίσιο διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου δράσης για την Ελληνική Γεωργία και οι προτεραιότητες για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα αναπτυχθούν από τους κ.κ. Ε. Τσιφόρου και Β. Κάππα.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά η εισήγηση του Καθηγητή Δ. Κασσαβέτη για το νέο νόμο-πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και οι αναφορές στα εργαλεία ενδυνάμωσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα αναπτύξουν οι κ.κ. Ι. Χανιωτάκης, Γ. Καρέτσος, Φ. Χατζηπαπαδόπουλος και Γ. Κορμέντζας.

Επιτυχημένο παράδειγμα καινοτομίας συνεταιριστικής επιχείρησης θα παρουσιάσει ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, ενώ ο κ. Gennaro Sicolo, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ελαιοκαλλιεργητών της Ιταλίας, θα αναφερθεί στη σημασία της ιχνηλασιμότητας για την αγορά. Από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργανώσεων των αγροτών ενδιαφέρον, επίσης, αποκτά η εισήγηση του κ. Paulo Gouveia, Διευθυντή Γενικών Υποθέσεων των COPA – COGECA για τις πρόσφατες εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, αλλά και η παρέμβαση του κ. Gabriel Trenzando Falcon για τη συμβολή της καινοτομίας στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και να δηλώσετε συμμετοχή :https://congress.c-gaia.gr/congress/

Παράλληλα, στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου θα φιλοξενηθεί έκθεση αγροτικών προϊόντων από συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για αστυνομικές βιαιότητες


Η χώρα καλείται να καταβάλει σε μια γυναίκα 45.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.
Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την κακομεταχείριση εκ μέρους αστυνομικών μιας γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, καθώς και για την παράλειψη να πραγματοποιηθεί έρευνα για τις πράξεις αυτές.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε στην Τουρκία να καταβάλει στη γυναίκα 45.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Η γυναίκα είχε συλληφθεί το 1999 για συμμετοχή σε μια παράνομη πολιτική οργάνωση. Καταγγέλλει πως κατά τις τέσσερις ημέρες που κρατήθηκε υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, την κρέμασαν από τα μπράτσα, την έριξαν πάνω σ' έναν τοίχο, την έγδυσαν και την απείλησαν με βιασμό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γυναίκα υπέβαλε μήνυση λίγο μετά τις πράξεις αυτές, όμως το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης έβαλε το 2007 τέλος στη δίκη των αστυνομικών λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Ενώπιον του ΕΔΑΔ, η μηνύτρια επικαλέσθηκε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Η προσφυγή μιας άλλης γυναίκας από την Τουρκία, η οποία είχε συλληφθεί το 2006 ενώ μοίραζε προκηρύξεις και καταγγέλλει πως έπεσε κι αυτή θύμα κακομεταχείρισης εκ μέρους των αστυνομικών, απορρίφθηκε όσον αφορά την κακομεταχείριση και την προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης που επικαλούνταν. Το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε αντίθετα στην περίπτωσή της, όπως και στην περίπτωση της άλλης μηνύτριας, την παράλειψη των τουρκικών αρχών να διεξαγάγουν έρευνα για τις πράξεις βίας που αποδίδονται στους αστυνομικούς.

Το 2007 η τουρκική εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως η προσφεύγουσα είχε τραυματισθεί επειδή αντιστάθηκε στη σύλληψή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έκθεση «Γέφυρες: Η Ευρωπαϊκή Γλώσσα των Κόμικς» ανοίγει τις πύλες της στη Λάρισα


Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη θα δώσουν το παρόν στις 24 Οκτωβρίου.

Δημιουργούς κόμικ από 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φιλοξενήσει η Λάρισα, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, και με στόχο να παρουσιαστεί το πνεύμα του προγράμματος της υποψηφιότητας.

image002

Σε μια μοναδική έκθεση που αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό έργο της ευρωπαϊκής δημιουργίας και την παγκοσμιότητα των εκφραστικών μέσων που χρησιμοποιούν τα κόμικς για να μεταδώσουν μηνύματα, σκέψεις και συναισθήματα, η έκθεση με τίτλο «Γέφυρες: Η Ευρωπαϊκή Γλώσσα των Κόμικς», ανοίγει τις πύλες της στις 24 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών της 9ης Τέχνης και θα πραγματοποιηθεί στο Προσκήνιο Πολιτισμού (ΟΥΗΛ), στο κέντρο της Λάρισας.

Προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, D' Israeli από τη Μεγάλη Βρετανία, Zoltan Fritz από την Ουγγαρία, Alexandru Ciubotariu από τη Ρουμανία και ο Έλληνας Τάσος Αποστολίδης, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και σε παράλληλες εκδηλώσεις όπου θα μοιραστούν με το κοινό τη δημιουργική τους τεχνογνωσία.

Παράλληλα με την κεντρική έκθεση θα παρουσιαστεί το έργο των Γιώργου Ακοκαλίδη και Τάσου Αποστολίδη «Οι Κωμωδίες Του Αριστοφάνη Σε Κόμικς» που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα εγχώρια κόμικς και φέτος γιορτάζει 30 χρόνια κυκλοφορίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο, από τις 16:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 11:00 έως τις 21:00.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εισβολέας που απειλεί τα ψάρια του Αιγαίου


Λίγα ψάρια συναγωνίζονται σε ομορφιά και μεγαλοπρέπεια το λιονταρόψαρο (Pterois miles).

Μια ομορφιά όμως που κρύβει μια θανάσιμη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας μας.

Μέχρι τώρα η πιο γνωστή άφιξη «επικίνδυνου» ψαριού στη χώρα μας, ήταν αυτή του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τις νότιες θάλασσές μας. Ιδιαίτερα τοξικό αν φαγωθεί, ο λαγοκέφαλος, ευθύνεται ήδη για δηλητηριάσεις στο Ισραήλ και στον Λίβανο.

Τίποτε όμως, μέχρι τώρα, δεν μας έχει προετοιμάσει για τον ερχομό, το περασμένο καλοκαίρι, του απόλυτου εισβολέα, του λιονταρόψαρου. Το λιονταρόψαρο είναι, από κάθε σκοπιά, ένα ιδιαίτερο ψάρι.

Το επιστημονικό του όνομα, Pterois miles, προέρχεται από το ελληνικό «πτερόν» και αναφέρεται στα μακριά του πτερύγια που μοιάζουν με φτερά και το λατινικό «miles» που σημαίνει στρατιώτης και σχετίζεται τόσο με τη συμπεριφορά όσο και με τη φυσική του «πανοπλία».

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Το μέγεθός του κυμαίνεται από 15 έως 35 εκατοστά και συγγενεύει με τη δικιά μας σκορπίνα, καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια, τις Σκορπινίδες.

Τα πτερύγια
Τα μεγάλα του πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. 'Οπως και οι συγγενικές σκορπίνες, ζει κυρίως σε βραχώδεις βυθούς, σε σχετικά ρηχά νερά μέχρι και τα 60 μέτρα, συνήθως όμως από τα 3 έως τα 20 μέτρα.

Πρόκειται για ένα αδηφάγο ψάρι που τρώει ό,τι ζει κοντά σε βράχια και διαθέτει την ικανότητα να φάει 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να μειώσει την παρουσία μικρών ψαριών σε έναν ύφαλο κατά 90% μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες.

Επιπροσθέτως είναι ένα από τα πλέον ταχέως αναπτυσσόμενα είδη, καθώς ένα θηλυκό μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να παράγει δύο εκατομμύρια αβγά σε επαναλαμβανόμενες γέννες, κάθε τέσσερις ημέρες.

Το λιονταρόψαρο είναι είδος που ζει σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό, από την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική μέχρι και την Ερυθρά Θάλασσα.

Από την τελευταία και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ βρέθηκε και στη Μεσόγειο, με την πρώτη αναφορά να έρχεται από το 1991 και τις ακτές του Ισραήλ. Από τότε το λιονταρόψαρο έχει εγκατασταθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο από την Αίγυπτο μέχρι και τη νότια Τουρκία. Φέτος το καλοκαίρι, στο Διαδίκτυο, παρέλασαν φωτογραφίες του είδους από τα νερά της Κύπρου.

Τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκε η παρουσία του στις ανατολικές ακτές της Ρόδου, με δύο επιβεβαιωμένες αναφορές μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες περίμεναν την άφιξή του και στις θάλασσές μας καθώς είναι είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι και στους 100C.

Επιθετικό
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από καταδύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες κινήσεις επίθεσης.

Το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον το ψάρι θανατωθεί. Ποτέ δεν το πιάνουμε με τα χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά. Εχει αποδειχθεί ότι η εισβολή του σε νέες περιοχές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, τόσο στην αλλοίωση της οικολογίας των οικοσυστημάτων όσο και στην οικονομία της αλιείας.

ΑΠΕΙΛΗ

• To λιονταρόψαρο θεωρείται «λεσεψιανός μετανάστης». Ο Γάλλος Φερδινάνδος ντε Λεσέψ ήταν ο μηχανικός που κατασκεύασε τη Διώρυγα του Σουέζ. Η νέα δίοδος επέτρεψε σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου που ζούσανε στην Ερυθρά και στον Ινδικό να «κατακτήσουν» τη Μεσόγειο.

• Το λιονταρόψαρο θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα νοστιμότερα ψάρια.

• Εδώ και δεκαετίες η Καραϊβική έχει γεμίσει με λιονταρόψαρα, εκτοπίζοντας πολλά ενδημικά είδη.

• Σήμερα η εποίκιση του είδους στις θάλασσές μας βρίσκεται στην αρχή της και έτσι τα μέτρα που μπορεί να παρθούν μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασαν κοριτσάκι ενός έτους μέσα σε βρεφονηπιακό σταθμό


Αστυνομία και πυροσβεστική έσπασαν την πόρτα για να τη βγάλουν - Δείτε βίντεο.

Βρεφονηπιακός σταθμός έκλεισε στο Σικάγο το βράδυ της Δευτέρας και κανείς δεν πρόσεξε μια μικρή λεπτομέρεια: πως ένα κοριτσάκι ενός έτους είχε ξεχαστεί μέσα.

Η Journee Jones έμεινε μέσα στο σταθμό «All Things are Possible for Kids» ενώ ο πατέρας της Cornelius Jones είπε πως πήγε να πάρει την κόρη του 15 λεπτά πριν το κλείσιμο του σταθμού αλλά δεν ήταν κανείς εκεί.

«Τρομοκρατήθηκα και στεναχωρήθηκα γιατί ήξερα πως ήταν στο σκοτάδι μόνη της και δεν μπορούσα να τη φτάσω», δήλωσε.

Κάλεσε την αστυνομία και την πυροσβεστική για να ανοίξουν την πόρτα ενώ η επιχείρηση καταγράφηκε από κάμερα κινητού.

«Αναρωτιόμουν πού ήταν. Την άκουγα αλλά δεν μπορούσα να τη δω», πρόσθεσε, «όταν ο αστυνομικός φώτισε το χώρο με το φακό του και την είδα να μπουσουλάει κλαίγοντας προς εμάς, η καρδιά μου ράγισε».

Στο βίντεο η μικρούλα ακούγεται να κλαίει αλλά κανείς δεν μπορεί να τη δει μέσα στο σκοτάδι μέχρι που ο αστυνομικός ρίχνει πάνω της το φως από το φακό.

Η αρμόδια υπηρεσία της πολιτείας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε σχολείο, ούτε παιχνίδι για τα παιδιά της Μιανμάρ


Εργάζονται 14 ώρες για ένα δολάριο την ημέρα.

Η 12χρονη Myat Noe τριγυρνά ανάμεσα στα τραπέζια, παίρνοντας παραγγελίες και αδειάζοντας τα τασάκια. Δουλεύει για περίπου ένα δολάριο την ημέρα στη Μιανμάρ, η οποία κατέχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παιδική εργασία.

Υπάρχουν εκατομμύρια σαν τη Myat Noe καθώς τα παιδιά- εργαζόμενοι είναι κάτι ευρέως αποδεκτό στη χώρα. Υπάρχει ωστόσο πίεση για αλλαγή, τόσο της νοοτροπίας όσο και της νομοθεσίας.

Λίγο πριν τις εκλογές- ορόσημο της 8ης Νοεμβρίου συνασπισμός οργανώσεων δράττονται της ευκαιρίας για να φέρουν στο προσκήνιο τη σχετική συζήτηση και να πιέσουν στη κατεύθυνση της θεσμοθέτησης εθνικής, υποχρεωτικής και δωρεάν εκπαίδευσης σε διάστημα πέντε ετών.

Το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κιι έχει αναδείξει την εκπαίδευση ως ακρογωνιαίο λίθο στη μείωση της φτώχειας- αλλά δεν έχει ακόμα δεσμευτεί στην κατεύθυνση αυτή.

Μια ματιά στους δρόμους της πόλης Yangon αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί.

Τα καταστήματα που προσφέρουν τσάι έχουν ως επί το πλείστον προσωπικό παιδιά- κάποια είναι τόσο μικρά που μόλις έχουν κλείσει τα 7 τους χρόνια.

«Προέρχομαι από την επαρχία και πρέπει να βοηθήσω τους γονείς μου που δεν έχουν αρκετά χρήματα», εξήγησε η Myat Noe στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως πολλά από τα παιδιά εργάτες στη Yangon, προέρχεται από τις φτωχές εθνικές μειονότητες της Μιανμάρ και εργάζεται για ένα δολάριο την ημέρα από τότε που ήταν εννιά ετών.



Τα παιδιά εργάτες απασχολούνται επί 14 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Κοιμούνται σε μεγάλους κοιτώνες με άλλα παιδιά ή σε αυτοσχέδια κρεβάτια που φτιάχνουν από τα ίδια α πλαστικά τραπέζια στα οποία την ημέρα σερβίρουν τσάι.

Δεν υπάρχει χρόνος για σχολείο, πόσω μάλλον για παιχνίδι, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά- εργάτες να καταδικάζονται σε όλη τη ζωή τους στη χειρωνακτική εργασία και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2014, η Myat Noe είναι ένας από τους 4,4 εκατ. ανηλίκους στη χώρα που δεν πηγαίνουν σχολείο. Η χώρα βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά την παιδική εργασία, ακολουθώντας την Ινδία και τη Λιβερία.

Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την παιδική εργασία αλλά και οι υπάρχοντες νόμοι δεν εφαρμόζονται.



«Οι γονείς είναι φτωχοί κι έτσι στέλνουν τα παιδιά τους στα μαγαζιά που σερβίρουν τσάι για να βγάλουν λεφτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να φτάσουν και στα παιδιά- εργάτες, αρκετές οργανώσεις παρέχουν δωρεάν διδασκαλία μετά τη δουλειά τους.

Για τρεις νύχτες την εβδομάδα το τελευταίο 6μηνό ο 15χρονος Naing Lin Aung παρακολουθούσε μαθήματα μετά τη 14ωρη δουλειά του σε τσαγερί.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον κι έτσι θέλω να μάθω αγγλικά και υπολογιστές, να έχω κάποιες γνώσεις και σε θέματα υγείας σε περίπτωση που αρρωστήσω», λέει, ενώ τα μάτια του κλείνουν από την κούραση.

Το πρόγραμμα Myanmar Mobile Education (myME) διδάσκει 600 παιδιά στις πόλεις Yangon και Mandalay με τα μαθήματα να γίνονται μέσα στα τεϊοποτεία μετά το κλείσιμό τους. Για τα παιδιά που δουλεύουν σε μέρη που είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο, υπάρχει μια υποτυπώδης «αίθουσα διδασκαλίας» σε ένα τροποποιημένο minibus παρκαρισμένο απ’ έξω.



Ορισμένα από τα παιδιά πηγαίνουν για να μάθουν τα πολύ βασικά, γλώσσα και μαθηματικά ενώ άλλα που πρόλαβαν να πάνε λίγο στο σχολείο προσπαθούν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους και τις γνώσεις τους στους υπολογιστές.

Δεν είναι βέβαια εύκολη η διδασκαλία παιδιών που έχουν ήδη δουλέψει 14 ώρες την ημέρα.

«Τα περισσότερα παιδιά δουλεύουν όλη μέρα και μερικές φορές δεν μπορούν να επικεντρωθούν στο μάθημα», εξηγεί ένας από τους δασκάλους.



Η οργάνωση Scholarships for Street Kids αποζημιώνει τους γονείς για τα χρήματα που χάνουν όταν τα παιδιά τους τους αφήνουν τη δουλειά τους.

«Αυτή η χώρα είναι πραγματικά πολύ φτωχή και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κατεστραμμένο. Οπότε είναι δύσκολο να αναδείξεις την αξία της εκπαίδευσης και να πείσεις τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», δηλώνει ο ιδρυτής της οργάνωσης John McConnell.

Η οργάνωση έχει προσφέρει περίπου 300 υποτροφίες μέχρι σήμερα αλλά για κάθε παιδί που προσεγγίζουν, υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν έχουν καμία επιλογή παρά να δουλέψουν, σε μια χώρα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα έχει διαλυθεί από τα χρόνια της υποχρηματοδότησης από τη χούντα που διοικούσε.

Για τον Tim Aye-Hardy, ιδρυτή του myME, μια ολόκληρη γενιά θυσιάζεται στη φτώχεια. «Τι δουλειές θα βρουν; Τι είδους μέλλον περιμένει αυτά τα παιδιά και αυτή τη χώρα;» διερωτάται.

Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το κώμα, ήρθε η ακύρωση διαζυγίου


Η Κλόι Καρντάσιαν και ο Λαμάρ Όντομ ήρθαν κοντά μετά την περιπέτεια υγείας.

Σε μια αποκατάσταση της σχέσης τους ελπίζουν οι Κλόι Καρντάσιαν και Λαμάρ Όντομ οι οποίοι αποφάσισαν την ματαίωση του διαζυγίου τους, μετά την πρόσφατη περιπέτεια που είχε ο βετεράνος του ΝΒΑ και που λίγο έλλειψε να του στοιχήσει τη ζωή.

ΛΑΜΑΡ ΟΝΤΟΜ

Σύμφωνα με το TMZ, η Κλόι έστειλε με την δικηγόρο της Λόρα Γουάσερ στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία ζητάει να αποσυρθεί η αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει αυτή και ο Λαμάρ. Η μικρότερη αδελφή Καρντάσιαν αρχικά είχε καταθέσει αίτηση για διαζύγιο το 2013, αλλά καθυστέρησε την διαδικασία έκδοσής του σε μια προσπάθεια μήπως πείσει τον Λαμάρ για επανασύνδεση.

Ο 35χρονος πρώην παίκτης των Λέικερς είχε εισαχθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο του Λας Βέγκας, καθώς βρέθηκε αναίσθητος σε οίκο ανοχής της Νεβάδα, μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών, βαρβιτουρικών και αλκοόλ και παρέμεινε σε κώμα για τρεις ημέρες. Όταν ξύπνησε από το κώμα, στις 16 Οκτωβρίου, στο πλευρό του ήταν η Κλόι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες, ενώ η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την αποκατάστασή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...