Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«Θεωρώ ήρωες τους φοιτητές μου» λέει ο καθηγητής της ομάδας της Νομικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλη διάκριση των φοιτητών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης.

O Γιώργος Κυριακόπουλος, λέκτορας της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει ήρωες τους φοιτητές του στη Νομική Αθηνών για τη μεγάλη διάκριση που απέσπασαν σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης.

ekpa

Υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του κ Κυριακόπουλου, ο Αθανάσιος Πλεξίδας, η Μαρία Βασιλάκη και η Μαριάνθη Κουτρή, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στους παγκόσμιους τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs 2015», στην Ιερουσαλήμ 13-15 Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ήπειρο ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Την ομάδα συνεπικούρησαν στην προετοιμασία της και δύο μέλη της περυσινής ομάδας της σχολής στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος και η προπτυχιακή φοιτήτρια Νίκη Κουρή.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ Κυριακόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για φοιτητές που πάνε κόντρα στο ρεύμα: «Δουλέψαμε στο πλαίσιο ενός πανεπιστημίου που την τελευταία πενταετία έχει διαλυθεί, είναι χωρίς πόρους, χωρίς τράπεζα δεδομένων… Για να συγκεντρώσουμε το υλικό, ψάχναμε ο καθένας στο αρχείο του, εγώ απευθύνθηκα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές μου στη Γενεύη ή τον Καναδά. Είναι μια λογική ότι δουλεύεις και φτάνεις στην κορυφή παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα» τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος περιγράφοντας τη μεγάλη προσπάθεια των φοιτητών του, τις τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα που μελετούσαν, ερευνούσαν και προετοιμάζονταν για το διαγωνισμό χωρίς να έχουν τα μέσα που παρέχουν μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό στους φοιτητές τους. «Αν δεν υπάρχουν χρήματα τότε δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή έρευνα ή θα την κάνεις με πολύ ηρωικό τρόπο, όπως αυτά τα παιδιά. Θεωρώ ήρωες τους φοιτητές που μετέχουν σε εικονικές δίκες. Όχι μόνο φτάνουν σε απόλυτες επιδόσεις αλλά δεν τους τρομάζει κανένα ξένο πανεπιστήμιο» λέει.

Ο κ Κυριακόπουλος νιώθει «υπερήφανος για τα παιδιά αυτά. Έπαιξαν και στον ευρωπαϊκό γύρο και στους παγκόσμιους τελικούς, χωρίς καμιά λογική δέους απέναντι σε πανεπιστήμια και χώρες με παράδοση στο αντικείμενα αυτό, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Γερμανία». «Η νομική παιδεία και γενικά, η παιδεία στην Ελλάδα είναι καλή. Δεν νομίζω ότι πάσχουμε σε εμβάθυνση. Δεν νομίζω ότι οι καθηγητές μας δεν γνωρίζουν τον τομέα τους γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν περιζήτητοι στο εξωτερικό και δεν θα μετέδιδαν στους μαθητές τους αντίστοιχες γνώσεις και δεν θα ήταν στη συνέχεια και οι φοιτητές περιζήτητοι στο εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα. Εκεί πάσχουμε» σχολιάζει ο κ Πλεξίδας, που βραβεύθηκε ως ο καλύτερος αγορητής του διαγωνισμού παγκοσμίως. «Όταν φτιάξεις ένα πλαίσιο υγιές, εκεί μπορείς να κάνεις τεράστια πράγματα. Και για το διαγωνισμό κάναμε ακριβώς αυτό το πράγμα, φτιάξαμε ένα υγιές πλαίσιο για τα παιδιά ώστε να μπορέσει το ταλέντο τους και η σκληρή δουλειά τους να εκδηλωθούν χωρίς περιορισμούς. Αν το πλαίσιο είναι άρρωστο, δεν πας πουθενά» προσθέτει ο κ. Κυριακόπουλος.

Νέοι με ταλέντο και κυρίως πάθος –βασική προϋπόθεση για την επιλογή τους αλλά και μυστικό για την επιτυχία περισσότερο από τις επιδόσεις στα μαθήματα, σύμφωνα με τον καθηγητή τους – οι πέντε φοιτητές της Νομικής μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν. «Ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό για εμάς. Ήταν η πρώτη φορά που ζούσαμε κάτι παρόμοιο, για παράδειγμα να ετοιμάσουμε δικόγραφα ή η αγόρευση στο δικαστήριο» λέει η Μαρία Βασιλάκη, σημειώνοντας ότι παρά τις όποιες τριβές που υπήρξαν μεταξύ τους, οι τρεις νέοι έμαθαν τελικά να δουλεύουν ως ομάδα . Για την Μαριάνθη Κουτρή, η εικονική δίκη δίνει μια καλή ευκαιρία να δουν οι φοιτητές τι γίνεται στην πράξη: « Πρώτη φορά μπήκαμε τόσο βαθιά σε ένα αντικείμενο. Στη Νομική έχουμε πολλά μαθήματα αλλά δεν μπαίνουμε βαθιά. Πρώτη φορά είδαμε στην πράξη πώς γίνεται μια δίκη». «Η εικονική δίκη είναι η πρώτη πραγματική επαφή με την πραγματική δικηγορία, ασχέτως αν είναι σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο» λέει και ο κ. Πλεξίδας που υπογραμμίζει τη χαρά που ένιωθε όταν στηνόταν βήμα-βήμα η επιχειρηματολογία της υπόθεσης και κατακτιόταν η γνώση.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, οι τρεις φοιτητές δεν αφιέρωσαν μόνο πολύ χρόνο στη μελέτη αλλά ακόμη και στο να μάθουν πώς να μιλήσουν μπροστά στο δικαστή, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν, τη στάση που θα πρέπει να έχει το σώμα τους, τον τόνο που θα πρέπει να έχει η φωνή τους, το πώς να αντιδρούν όταν δεν γνωρίζουν μια απάντηση, πολύ μικρές λεπτομέρειες που τους οδήγησαν στην κορυφή.

«Δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη, ούτε ο τρόπος γραφής ενός κειμένου, ούτε το περιεχόμενο, ούτε το πώς θα δομηθεί, ούτε το στήσιμο του αγορητή, ούτε το πώς θα μιλήσει, ούτε τι θα πει. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει εξηγηθεί από πριν, αναλυτικά και να μην έχει επαναληφθεί σε πρόβες, πολλές φορές, ώστε να γίνει κτήμα του διαγωνιζόμενου και να το κάνει αυτόματα. Αυτό το «αυτόματα» έχει κερδηθεί μετά από πάρα πολύ δουλειά των παιδιών, μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ επιμονή» εξηγεί ο «βοηθός προπονητή» κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ η «βοηθός προπονητή» Νίκη Κουρή συμπληρώνει: «Ξοδεύτηκαν πολλές ώρες, εξετάζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια. Η συνεργασία με τα παιδιά ήταν πάρα πολύ καλή. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν μαζί σε αυτό το ταξίδι. Πιστεύω ότι ένας φοιτητής της Νομικής δεν πρέπει να χάνει την εμπειρία της εικονικής δίκης. Παίρνεις έτσι μια γεύση της πραγματικής δικηγορίας».

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο εξωτερικό. Κάποιοι για να κάνουν καριέρα έξω, άλλοι για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Πριν από τρία χρόνια δεν θα έλεγα τα ίδια πράγματα, όμως, σήμερα, θα πρότεινα στα παιδιά, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στο διεθνές δίκαιο να φύγουν στο εξωτερικό. Αν θέλουν να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα, στη Νομική δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις... δεν ξέρω πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει κάποιος για να ανοίξουν θέσεις… γιατί λοιπόν, να καταστρέψει τη ζωή του;» καταλήγει ο κ. Κυριακόπουλος.

Ο διαγωνισμός «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν εντονότα τη Διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο Εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων (μετεωρίτες, κλπ.).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.