Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η χρήση Η/Υ και διαδικτύου διευκολύνει την καθημερινότητα των ηλικιωμένων


Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, μέσω ΑΤΜ, να αγοράσει εισιτήρια από το Ίντερνετ ή να στείλει μήνυμα με το κινητό; Ίσως όχι τόσο δύσκολο, αν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και, μάλιστα, αυτό είναι εφικτό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικείωση ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις νέες τεχνολογίες», που υλοποιήθηκε, πέρσι, σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Η χρήση νέων τεχνολογιών δεν διευκολύνει μόνο την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, αλλά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελετών, η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, και να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, την αίσθηση μοναξιάς και τον αυτοέλεγχο.
Η χρήση του Ίντερνετ, η αποστολή ενός μηνύματος με το κινητό, η ανάληψη χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω ΑΤΜ, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν φαίνεται πια ... βουνό για τα 86 άτομα, ηλικίας από 55 έως και 90 ετών, που παρακολούθησαν το 2010, για 12 εβδομάδες, το παραπάνω πρόγραμμα.
 «Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισαγωγή στην κινητή τηλεφωνία, τη χρήση οικιακών συσκευών, τη χρήση συσκευών ανάληψης χρημάτων, τη χρήση συστημάτων τηλεπρόνοιας, τηλεϊατρικής και της φωνητικής πύλης '1535', για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο, τη χρήση υπολογιστών και τη χρήση διαδικτύου. Στο τέλος του προγράμματος, οι ηλικιωμένοι που το παρακολούθησαν, ένιωθαν εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, λέγοντας πολλές φορές: 'τώρα τουλάχιστον δεν θα φοβόμαστε να αγγίξουμε τον υπολογιστή των παιδιών μας, να τον ανάψουμε και να τον σβήσουμε ή να μετακινήσουμε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο' », αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής εφαρμογών ρομποτικής στο ΑΤΕΙΘ, Απόστολος Τσαγκάρης. 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιτυχία του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη κίνησε το ενδιαφέρον δήμων και άλλων περιοχών της Ελλάδας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, με επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη μορφή, στη Λευκάδα.
«Πολλαπλά θετικά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί από την εισαγωγή της χρήσης διαδικτύου σε άτομα τρίτης ηλικίας. Μεταξύ άλλων, οι διαδικτυακές ενασχολήσεις ενισχύουν τη αίσθηση ελέγχου, ευεξίας, αποτελεσματικότητας και ευχαρίστησης από τη ζωή. Η χρήση διαδικτύου σε άτομα τρίτης ηλικίας επέφερε θετικές συνέπειες σε δείκτες κατάθλιψης μοναξιάς, αυτοελέγχου και γενικής ικανοποίησης από τη ζωή.

Όμως, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως η περιορισμένη χρηστικότητα των ιστοσελίδων, η σχεδίαση του εξοπλισμού και το μη εστιασμένο, χαοτικό περιεχόμενο ιστοτόπων, με συνέπεια να διασπάται η προσοχή τους και να 'χάνονται' στο Ίντερνετ», επισημαίνει το μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ειδικευόμενος ψυχίατρος, Γεώργιος Φλώρος, ο οποίος παρουσίασε ανακοίνωση σχετική με τα αποτελέσματα της χρήσης του διαδικτύου από άτομα τρίτης ηλικίας, στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό-Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.
Επικαλούμενος αποτελέσματα ερευνών, που δημοσιεύτηκαν σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, ο κ. Φλώρος, υπογραμμίζει ότι άτομα με ελλείμματα γνωσιακών δυνατοτήτων και ηλικιωμένοι μπορεί να βοηθηθούν από δομημένα προγράμματα, όπου υπάρχει σαφής στοχοκατευθυνόμενη δράση, όπως π.χ. απλά βιντεοπαιχνίδια.
«Η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει σε ενεργοποίηση ευρύτερων νευρωνικών δικτύων και κατά συνέπεια στην αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου. Η περιήγηση, όμως, πρέπει να περιέχει όσο το δυνατό πιο ιεραρχικά δομημένο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διανθίζεται από γραφήματα και εικόνες, οι οποίες, όμως, συνάδουν άμεσα με το θέμα και δεν συσχετίζονται μέσω ενδιάμεσων συνειρμών. Το περιβάλλον του ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει να απομονώνει και να εκφράζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη δράση και όχι άλλα ερεθίσματα. Η εξάσκηση θα αποδώσει καλύτερα, όταν γίνεται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όταν το άτομο δεν έχει ταυτόχρονα εξωτερικά ερεθίσματα και είναι ξεκούραστο», τονίζει ο κ. Φλώρος.

Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αυτοκίνητο που οδηγείται με τη... σκέψη

Το μόνο που χρειάζεται να προσέχεις, όταν οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο, είναι να μην πετάγονται οι σκέψεις σου εδώ κι εκεί, γιατί τότε κινδυνεύεις να τρακάρεις. γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με το νου.

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, διαθέσιμους ήδη στο εμπόριο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν σε πρώτη φάση να διαχωρίσουν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται, όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως «στρίψε αριστερά», «στρίψε δεξιά», «πάτα γκάζι», «φρένο» κλπ. 

Στη συνέχεια, κατάφεραν να αναπτύξουν μια διεπαφή (interface) που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο.



Με τον τρόπο αυτό, η νοητική εντολή, μέσω του αισθητήρα, μεταφέρεται στον κομπιούτερ του οχήματοςπου αναλαμβάνει να την εκτελέσει.

Έτσι, το αυτοκίνητο στην ουσία ελέγχεται με το νου του οδηγού.

Οι πρώτες δοκιμές οδήγησης με το νου έγιναν ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου.

Ένας οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» με τους εγκεφαλικούς αισθητήρες, μπορούσε να ελέγχει χωρίς πρόβλημα το όχημα.

Υπήρχε μόνο μια μικρή χρονική υστέρηση ανάμεσα στη νοητική εντολή και στην πραγματοποίησή της (αρκετή βέβαια για να καθιστά το σύστημα, προς το παρόν, επικίνδυνο για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης στο δρόμο), όπως δήλωσε ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Ραούλ Ρόχας, επικεφαλής του προγράμματος “AutoNOMOS”, το οποίο φιλοδοξεί να σχεδιάσει το «αυτόνομο αυτοκίνητο» του μέλλοντος, στο οποίο θα υπάρχουν «υβριδικά» συστήματα ελέγχου, δηλαδή θα απαιτούν τη συνεργασία του ανθρώπου και της μηχανής.

Το πρώτο αυτοκίνητο του είδους -ένα τροποποιημένο Volkswagen Passat Variant 3c- ονομάστηκεBrainDriver.

Η κάσκα κεφαλιού με 16 αισθητήρες, αξίας περίπου 300 δολαρίων, κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Emotiv και αρχικά προοριζόταν για βιντεοπαιγνίδια.

O οδηγός πρέπει προηγουμένως να εκπαιδευθεί στο σχετικό λογισμικό- μετακινώντας με τη σκέψη του διάφορα εικονικά αντικείμενα- πριν χρησιμοποιήσει σωστά τη συσκευή για οδήγηση.

Μια παρόμοια τεχνολογία εγκεφαλικών αισθητήρων επίσης αξιοποιείται για τον έλεγχο βιονικών άκρων, την καθοδήγηση αναπηρικών αμαξιδίων με το νου και τον εξ αποστάσεως έλεγχο φορητών ηλεκτρονικών συσκευών όπως το iPad.

Το καινοτομικό όχημα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο προς το παρόν και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν το αυτοκίνητο αυτό προορίζεται ποτέ για πραγματική οδήγηση στους δρόμους (αφού βέβαια πρώτα τελειοποιηθεί η τεχνολογία νοητικής οδήγησης).

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το “New Scientist”, ένα όχημα που επιτρέπει οδήγηση με τη σκέψη, θα ήταν πολύ χρήσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν να οδηγήσουν κανονικό αυτοκίνητο.

Ο σχεδιασμός μηχανών που θα ελέγχονται από τις ανθρώπινες σκέψεις, αποτελεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), όπου ανακοινώθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, σύμφωνα με το περιοδικό “Science”, κυρίως στον τομέα της νευρο-προσθετικής ρομποτικών άκρων που ελέγχονται νοητικά. Εξάλλου, ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης της Ελβετίας παρουσίασαν μια κάσκα κεφαλιού με την οποία ο χρήστης μπορεί να καθοδηγήσει νοητικά ένα ρομπότ σε ένα χώρο, μια τεχνολογία που επίσης θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη σε κατάκοιτα ή καθηλωμένα άτομα.

Πηγή: http://www.nooz.gr 
 
Διαβάστε περισσότερα...

Μέθοδος που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών


Νέα μέθοδο, που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η Ελληνίδα πυρηνική γιατρός, Αγγελική Πολύζου και ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, Ιωάννης Κυριόπουλος.

Από έρευνες για τη νέα μέθοδο διαπιστώνεται ότι οι ελπιδοφόρες προοπτικές τεκμηριώνονται πλέον σε γεγονός για διάφορες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του γαστρεντερικού, το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα, τη λευχαιμία κ.ά.

Η μέθοδος "τεστ εξατομικευμένης καρκινικής απάντησης", όπως ονομάζεται, αφορά στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και βασίζεται στην καλλιέργεια ζωντανού καρκινικού ιστού με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συνδυασμούς τους.

Στόχος της μεθόδου, είναι η εξατομίκευση της θεραπείας του κάθε ασθενούς. Η χορήγηση δηλαδή εκείνων των φαρμάκων, τα οποία κρίνονται ως πιο αποτελεσματικά για την περίπτωσή του.

Η δρ Πολύζου εξήγησε ότι η χορήγηση ίδιας φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου, είναι δυνατόν σε κάποιους από αυτούς να αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ σε άλλους να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμα δε να καταστεί και βλαβερή.

"Είναι, λοιπόν, σημαντικό", είπε η δρ Πολύζου, "να μπορούμε να γνωρίζουμε πριν την έναρξη της θεραπείας, ποια συγκεκριμένα φάρμακα είναι τα καταλληλότερα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά".

Η γνώση αυτή, που δίνει η μέθοδος στον ογκολόγο, την καθιστά αυτόματα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του και την ίδια στιγμή αυξάνει τις πιθανότητες του ασθενούς για εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Η επιλογή, βέβαια, των φαρμάκων γίνεται πάντα σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς του ασθενούς και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τότε γίνεται στη βάση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Η Ελληνίδα επιστήμονας επικαλέστηκε στη συνέχεια ευρήματα μελετών που κατέδειξαν ότι ασθενείς που πήραν φάρμακα χημειοθεραπείας με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου, έζησαν πολύ περισσότερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στον καρκίνο των ωοθηκών καταγράφεται έως και τριπλάσια αύξηση της πενταετούς επιβίωσης και μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή-μετάσταση στις ασθενείς που έλαβαν δραστική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ, θεραπεία (24 μήνες) συγκριτικά με αυτές που έλαβαν μη δραστική θεραπεία (6 μήνες).

Τριπλάσια αύξηση της επιβίωσης καταγράφηκε και στον καρκίνο γαστρεντερικού, ενώ στον καρκίνο τουπνεύμονα διαπιστώθηκε βελτίωση της ολικής επιβίωσης, καθώς και της επιβίωσης χωρίς υποτροπή-μετάσταση.

Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφονται και στον καρκίνο του μαστού, του εγκεφάλου, του μελανώματος, του ενδομητρίου και της λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τον δρ Κυριόπουλο, η χημειοθεραπεία με τη χρήση φαρμάκου που προέκυψε από τον έλεγχο ως δραστικό, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου κόστους χημειοθεραπείας έως και 85,3%.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας ανάλυσης για τον καρκίνο των ωοθηκών, τα οποία έδειξαν ότι το μέσο κόστος χημειοθεραπείας ανήλθε σε 23.986 δολάρια για ασθενείς των οποίων η θεραπεία καθορίσθηκε από το αποτέλεσμα ενός ελέγχου χημειοευαισθησίας και σε 48.758 δολάρια σε εκείνους των οποίων η θεραπεία καθορίσθηκε εμπειρικά.

Στην κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο καρκίνος στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο δρ Δράκος, ο οποίος μίλησε για αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, το 2007 καταγράφηκαν 2.622 νέα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στον καρκίνο του μαστού (464 νέα περιστατικά) και στον καρκίνο του εντέρου (260 νέα περιστατικά).

Σύμφωνα με τον Κύπριο επιστήμονα, ο καρκίνος είναι μια νοσολογική οντότητα με περισσότερους από 200 τύπους που σκοτώνει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Ένας στους τρεις ανθρώπους, είπε, θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιο τύπο καρκίνου και ένας στους 4 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε παγκόσμια δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το 2008 καταγράφηκαν 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 7,6 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Παγκόσμια πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Δράκος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση τόσο των περιστατικών όσο και των θανάτων από καρκίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα χρήση βλαστοκυττάρων


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα βλαστικά κύτταρα και για την εφαρμογή αυτών στην ιατρική. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων είναι η λύση για την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Πρόσφατα, μάλιστα, η χρήση βλαστοκυττάρων υπόσχεται «θαύματα» και στην αισθητική ιατρική, όπου ολοένα γίνεται πιο συχνά η εφαρμογή τους για την καλυτέρευση της εξωτερικής εμφάνισης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα βλαστικά κύτταρα με την πλαστικότητα που διαθέτουν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάστασης κυττάρων και ιστών, σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, σε καρδιακές παθήσεις, στο διαβήτη. Διαφαίνεται έτσι μία δυνατότητα που αγγίζει το άπειρο και αφήνει απεριόριστες ελπίδες ζωής.

Για τους λόγους αυτούς, χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους, αν κάποιο σοβαρό νόσημα εμφανιστεί στο μέλλον.

«Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά ιατρικώς αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους, ότι σε ποσοστό έως 70% το αίμα που συλλέγεται πρέπει να απορριφθεί και ότι, στην πράξη, η προσφυγή σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε τα χρειαστούν για το δικό τους» εξηγεί η Αικατερίνη Σταυροπούλου - Γκίκα, διευθύντρια του Ανοσολογικού Τμήματος και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και διευθύντρια της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο μεταξύ πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα αποτελούν οι αισθητικές χρήσεις των βλαστοκυτττάρων που εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιγήρανση. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, όπως εξηγούν πλαστικοί χειρουργοί που εφαρμόζουν τη σχετική τεχνική, ξεκινά με συλλογή του απαιτούμενου λίπους από την κοιλιά ή τους μηρούς, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Κατόπιν η μισή ποσότητα λίπους υπόκειται σε ειδική δίωρη επεξεργασία για να μας δώσει τα βλαστοκύτταρα. Έπειτα γίνεται εμπλουτισμός του λίπους με τα βλαστοκύτταρα ακολουθεί αυτόλογη μεταμόσχευση (όπου δότης και λήπτης είναι ο ίδιος άνθρωπος) σε διάφορα σημεία του σώματος. 



Διαβάστε περισσότερα...

«Σπάνιοι αλλά ίσοι»

28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων



Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων για το 2011 είναι: «Σπάνιοι αλλά ίσοι» και με την ευκαιρία της Ημέρας επισημαίνονται οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των ατόμων με Σπάνιες Παθήσεις ως προς την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.000.000 άτομα που ζουν με Σπάνιες Παθήσεις, οι οποίες ανέρχονται στις 5.000-8.000, χωρίς την απαιτούμενη θεσμοθετημένη υποστήριξη και υποδομή. Ερευνα, επιστημονική γνώση, θεραπευτική αντιμετώπιση, κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπείς και άρα απολύτως αναγκαίες.
Η Πανελλήνια Ενωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) ανακοινώνει για 4η συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων - 28η Φεβρουαρίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια.
Βασικός σκοπός της Ημέρας αυτής είναι να δοθεί έμφαση για ενημέρωση στο ευρύ κοινό σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των ασθενών, αλλά και στην προβολή της σοβαρότητάς τους ως προτεραιότητας στα θέματα υγείας. Σημειώνεται ότι η ΠΕΣΠΑ είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, η ομπρέλα ασθενών σπανίων παθήσεων, επιστημόνων, γιατρών, γενετιστών και λοιπών εμπλεκόμενων ομάδων. Ιδρύθηκε το 2003 με στόχο να αναδείξει στη χώρα μας τη σοβαρότητα των σπανίων παθήσεων, γενετικής ή άλλης αιτιολογίας, και να αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινού.
Στοχεύει στην ανάπτυξη της έρευνας, της συγκέντρωσης πληροφοριών, της αλληλοβοήθειας και της στήριξης των συλλόγων ασθενών με σπάνιες παθήσεις αλλά και των πολυάριθμων πασχόντων που δεν διαθέτουν σύλλογο για να τους αντιπροσωπεύει. Είναι αναγνωρισμένο μέλος του EURORDIS, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Παθήσεις, και συμμετέχει σε όλες τις σχετικές δράσεις που συντονίζονται από αυτόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Απο το Σύλλογο επισημαίνεται πως πρωταρχικός στόχος είναι η καταγραφή ασθενών και ασθενειών στη χώρα μας, η οποία θα βοηθήσει και θα καλύψει πολλές ανάγκες των ασθενών αυτών αλλά και όλων των εμπλεκομένων με τις Σπάνιες Παθήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή απολύμανση, σύμμαχος για την προστασία από τη γρίπη



Διαβάστε περισσότερα...

«Καλή» χοληστερόλη = Μακροζωία;


Οι άνδρες που γιορτάζουν τα 85α γενέθλιά τους έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης στα 65 χρόνια τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πριν από τα 85, σε σχέση με όσους είχαν τη μικρότερη «καλή» χοληστερόλη.

Η αυξημένη «κακή» χοληστερόλη (LDL) και η χαμηλή «καλή» χοληστερόλη -κάτω από 40 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο)- αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Επιδημιολογίας Βετεράνων της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό καρδιολογίας «American Journal of Cardiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 650 βετεράνων, όταν είχαν ηλικία περίπου 65 ετών, και τους κατέταξαν με βάση το επίπεδο «καλής» χοληστερόλης.

Συσχετίζοντας, στη συνέχεια, με το πόσο έζησαν (ή συνέχισαν να ζουν) αυτοί οι βετεράνοι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι, για κάθε 10 mg/dL που αυξανόταν η «καλή» χοληστερόλη, μειωνόταν κατά 14% η πιθανότητα θανάτου πριν από τα 85 (συνολικά 375, περισσότεροι από τους μισούς, έζησαν μέχρι αυτή την ηλικία).

Επίσης, όσοι είχαν υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη ήταν παράλληλα λιγότερο υπέρβαροι, δεν έπιναν περισσότερα από δύο ποτά την μέρα και κάπνιζαν λιγότερο, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη. Πάντως, οι ερευνητές απομόνωσαν την επίδραση αυτών των υπόλοιπων θετικών παραγόντων και συμπέραναν ότι η υψηλή «καλή» χοληστερόλη από μόνη της αποτελεί παράγοντα που σχετίζεται με τη μακροζωία.

Ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση του Κολλεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν», που δεν συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες ενδείξεις ότι η «καλή» χοληστερόλη είναι σημαντική για τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, τονίζοντας ωστόσο πως το γεγονός ότι υπάρχει μια σχέση δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκην η υψηλή HDL φέρνει μακροζωία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς το επίπεδο της καλής χοληστερόλης», κάτι που ίσως μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης (αλλά όχι περισσότερο από μερικές μονάδες). Έτσι, εκτίμησε ότι ίσως πρέπει να βρεθεί ένα φάρμακο που να αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη, ώστε να ευνοεί παράλληλα και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ήδη κάνουν τις σχετικές έρευνες και δοκιμές. Όμως, παραμένει άγνωστο, όπως είπε, πόσο πρέπει να αυξηθεί η HDL,  για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, συνεπώς αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο τέτοια φάρμακα όντως θα κάνουν καλό στην υγεία.

Από την άλλη, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η βιταμίνη-Β νιασίνη (που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα άπαχα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια κ.α.) μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της HDL κατά 15% έως 35%, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, όπως βλάβες στο ήπαρ και αύξηση του σακχάρου στο αίμα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑμΕΑ , ΚΤΕΛ και ΟΦΑ


Ο τοπικός τύπος επιβεβαίωσε και τυπικά αυτό που αιωρείτο στην στρατόσφαιρα της νεοελληνικής παράνοιας εδώ και μερικές μέρες. Τα αστικά ΚΤΕΛ δεν θα δέχονται πλέον τις κάρτες αναπηρίας για δωρεάν είσοδο στα λεωφορεία! Μετά από απόφαση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας αστικών ΚΤΕΛ, το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου  συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου δε θα δέχεται τη δωρεάν μεταφορά με κάρτες του υπουργείου Υγείας. Οι μόνοι που θα μπορούν να μεταφέρονται δωρεάν θα είναι οι τυφλοί και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα (αναπηρικό αμαξίδιο).

Από που να αρχίσεις και από που να τελειώσεις με αυτό το αλαλούμ. Το ΚΤΕΛ δηλώνει ότι το κράτος δεν έχει εξοφλήσει προς αυτούς το κονδύλι για το 2010, ενώ δεν έχει υπογραφεί καν η σύμβαση για το 2011. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου, δηλαδή. Πάλι το χρήμα θα φταίει και μια κοινωνική ομάδα θα είναι όμηρος ανάμεσα στους ιδιοκτήτες λεωφορείων και το κράτος. Όπως γίνεται και με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους φορτηγατζήδες, τους βενζινοπώλες, τους αγρότες, κλπ.

Αυτή η παραφροσύνη πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Και οι κοινωνικές ομάδες αλλά και το κράτος πρέπει να είναι ευαίσθητες, αλλιώς η χώρα θα πάει στον κόρακα. Το μεν κράτος πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι ο αιώνιος μπαταχτσής και κακοπληρωτής και θα πρέπει τάχιστα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες, οι δε κοινωνικές ομάδες πρέπει να πάψουν να κτυπούν "στο ψαχνό" ανθρώπους που δε φταίνε έτσι ώστε να "αναγκάζουν" την πολιτεία να κινείται.

Ιδιαίτερα με τα ΑμΕΑ, επιτέλους λίγο σεβασμό. Παρκάρουμε στις θέσεις τους, τους κλείνουμε τις ράμπες των πεζοδρομίων, η κρατική μέριμνα για αυτούς είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

ΑμΕΑ δεν είναι μόνο όποιος έχει αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι κι ο κωφάλαλος, ο νοητικά ανάπηρος, ο έχων κινητικά προβλήματα έστω και ήπια, ο πάσχων από εκφυλιστικές νευροπάθειες (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, κλπ) και τόσοι άλλοι.
Ανάπηρος είναι και ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, ιδιαίτερα όσοι έχουν 67% ποσοστό και άνω. Αν και εδώ υπάρχουν και "μαϊμού" ανάπηροι, υπάρχουν και αυτοί με σοβαρές παθήσεις όπως σοβαρές καρδιοπάθειες και νεοπλασματικές νόσους.

Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς; Θα τους πετάξουμε σε ένα τσουβάλι και μετά στο Κρητικόν Πέλαγος; Δεν τους φτάνουν οι αρρώστιες τους; Θα τους ζητάμε και το 1,50 ευρώ του εισιτηρίου; Σημειώστε δε ότι αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα αστικά ΚΤΕΛ όχι δια λόγους αναψυχής και εκδρομής αλλά για να πάνε στους γιατρούς τους ή στις λαϊκές για να αγοράσουν τα χορταράκια και τα λαχανικά τους.

Θα μου πείτε, τα ΚΤΕΛ είναι επιχειρήσεις, όχι κοινωφελή ιδρύματα. Συμφωνώ απολύτως. Το βέβαιο είναι ότι αν και αιωνίως αργόστροφο, το κράτος δεν θα τους φάει λεφτά και δεν θα τους αφήσει να... χρεοκοπήσουν λόγω των ΑμΕΑ.


Κοινωνική ευαισθησία χρειάζεται λοιπόν. Ευθύνη προς το συνάνθρωπό μας ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Να γίνουμε χώρα ανθρώπινη και κράτος σύγχρονο. Γιατί, μέχρι στιγμή είμαστε ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος)......


------------------------------------

Και το πρόβλημα ακόμα να βρει λύση. Να είναι καλά, το υπουργείο, η ΠΟΑΣ και η ΠΟΑΥΣ.

Πηγή: http://www.ellispoint.gr

Δείτε επίσης: 

Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητά τηλέφωνα ανιχνεύουν καρκινικούς όγκους


Ομάδα ερευνητών με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατασκεύασε ένα μικροτσιπ το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και εντοπίζει καρκινικούς όγκους. Το τσιπ ονομάζεται microNMR και χρησιμοποιεί νανοσωματίδια με τα οποία καταφέρνει να εντοπίζει πρωτεΐνες και άλλους χημικούς παράγοντες που συνδέονται με όγκους. Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, το σύστημα μπορεί να κάνει διάγνωση μέσα σε διάστημα μόλις μιας ώρας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αν τελικά επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού θα αποτελέσει μια ανώδυνη εναλλακτική επιλογή στις επεμβατικές μεθόδους βιοψίας.
«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να καθορίσουμε ένα μοριακό αποτύπωμα. Ήταν ευχάριστη έκπληξη το πόσο καλά λειτούργησε το σύστημα παρά το εύρος των χημικών παραγόντων τους οποίους έπρεπε να αναλύσει. Επίσης φαίνεται ότι επιτεύχθηκε και ο δεύτερος στόχος του εγχειρήματος που ήταν όχι μόνο να μπορούμε να εντοπίσουμε με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους αλλά να το επιτύχουμε και όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.
Το τσιπ, που μπορεί να τοποθετείται σε κινητά τηλέφωνα όπως το iPhone και το Blackberry, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν δείγματα ιστών από 50 άτομα για τα οποία υπήρχε υποψία ότι είχαν κακοήθειες. Το τσιπάκι κατάφερε να εντοπίσει την παρουσία του καρκίνου στο 96% των περιπτώσεων μέσα σε διάστημα μιας ώρας. Οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης απαιτούν περισσότερες από τρεις μέρες και έχουν ποσοστό επιτυχίας που δεν ξεπερνάει το 84%.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...