Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Νέα χρήση βλαστοκυττάρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα βλαστικά κύτταρα και για την εφαρμογή αυτών στην ιατρική. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων είναι η λύση για την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Πρόσφατα, μάλιστα, η χρήση βλαστοκυττάρων υπόσχεται «θαύματα» και στην αισθητική ιατρική, όπου ολοένα γίνεται πιο συχνά η εφαρμογή τους για την καλυτέρευση της εξωτερικής εμφάνισης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα βλαστικά κύτταρα με την πλαστικότητα που διαθέτουν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικατάστασης κυττάρων και ιστών, σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε εγκαύματα, σε καρδιακές παθήσεις, στο διαβήτη. Διαφαίνεται έτσι μία δυνατότητα που αγγίζει το άπειρο και αφήνει απεριόριστες ελπίδες ζωής.

Για τους λόγους αυτούς, χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους, αν κάποιο σοβαρό νόσημα εμφανιστεί στο μέλλον.

«Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά ιατρικώς αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους, ότι σε ποσοστό έως 70% το αίμα που συλλέγεται πρέπει να απορριφθεί και ότι, στην πράξη, η προσφυγή σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε τα χρειαστούν για το δικό τους» εξηγεί η Αικατερίνη Σταυροπούλου - Γκίκα, διευθύντρια του Ανοσολογικού Τμήματος και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και διευθύντρια της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο μεταξύ πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα αποτελούν οι αισθητικές χρήσεις των βλαστοκυτττάρων που εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιγήρανση. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, όπως εξηγούν πλαστικοί χειρουργοί που εφαρμόζουν τη σχετική τεχνική, ξεκινά με συλλογή του απαιτούμενου λίπους από την κοιλιά ή τους μηρούς, με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Κατόπιν η μισή ποσότητα λίπους υπόκειται σε ειδική δίωρη επεξεργασία για να μας δώσει τα βλαστοκύτταρα. Έπειτα γίνεται εμπλουτισμός του λίπους με τα βλαστοκύτταρα ακολουθεί αυτόλογη μεταμόσχευση (όπου δότης και λήπτης είναι ο ίδιος άνθρωπος) σε διάφορα σημεία του σώματος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.