Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κατέβηκε η ιστοσελίδα ρατσιστικού μίσους ενάντια στα άτομα με αναπηρία

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες αντιφασιστών χρηστών του διαδικτύου.
Ερευνα σε βάθος προαναγγέλει η κινηματική παρέμβαση αναπήρων πολιτών θέλοντας να διακριβώσει την διαδικτυακή έκταση του φαινομένου. Υπουλοι, περίεργοι καιροί, ακόμα και τα στοιχειώδη προσχήμτα είναι πλέον επισφαλή...Έρευνα σε βάθος προαναγγέλει η κινηματική παρέμβαση αναπήρων πολιτών θέλοντας να διακριβώσει την διαδικτυακή έκταση του φαινομένου. Ύπουλοι, περίεργοι καιροί, ακόμα και τα στοιχειώδη προσχήματα είναι πλέον επισφαλή...


Έρευνα σε βάθος προαναγγέλει η παρέμβαση αναπήρων πολιτών ώστε να διαπιστωθεί η έκταση αντίστοιχων ρατσιστικών χυδαιοτήτων.


Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων αντιφασιστών χρηστών του διαδικτύου, οι διαχειριστές του facebook έσπευσαν να “κατεβάσουν” την φασιστική ιστοσελίδα που αναδύει απροκάλυπτο ρατσιστικό μίσος ενάντια στους ανθρώπους με αναπηρία.

Η ρητορική του μίσους απονομιμοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την δημόσια αποκάλυψή της. Όμως το μείζον θέμα της παραβίασης και των πλέον στοιχειωδών προσχημάτων και της βάναυσης προσβολής των ατόμων με αναπηρία παραμένει ανοικτό. “Θα εξετάσουμε με ιδιαίτερη επιμέλεια τις τεχνικές και νομικές δυνατότητες διερεύνησης του όλου θέματος” μας δηλώνει εκ μέρους της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝΑΠ) ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, παραπέμποντας στην αναγκαιότητα “να αποκαλυφθεί ποιοί είναι αυτοί που επικοινωνούν απροκάλυπτο ρατσισμό σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, σε ποιούς κοινωνικούς ή πολιτικούς χώρους κινούνται, αλλά και σε ποιά έκταση είναι εξαπλωμένες εντός διαδικτύου αντίστοιχες ακροδεξιές χυδαιότητες”.

Ο κύριος Θεοδωρόπουλος έχει κατά νου την αντιρατσιστική νομοθεσία που οι ως άνω φασιστικές χυδαιότητες μοιάζουν σκαστά να παραβιάζουν. Προφανώς, η παρέμβαση της ΠΑΝΑΠ έχει τον χαρακτήρα προληπτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων απροκάλυπτης ρατσιστικής χυδαιότητας – ηλιθιότητας σε βάρος των ΑμεΑ πριν αυτά αποκτήσουν επιδημικό χαρακτήρα. Κινείται στην λογική της νομικού με απώλεια όρασης Π. Παπανικολάου που είχε αναφερθεί άμα τη εμφανίσει του όλου θέματος για τους “περίεργους καιρούς” που διανύουμε. Κίτρινους καιρούς...


Διαβάστε περισσότερα...

Τα εκκρεμή αιτήματα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στο υπουργείο παιδείας

Η επίλυσή τους παραπέμπεται στο μέλλον και στην ... συνολική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Σειρά αιτημάτων κατέθεσαν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ), λαμβάνοντας απαντήσεις της λογικής “συμφωνούμε πλήρως με το αίτημα, διαφωνούμε μόνο με την ικανοποίησή του” από τους αξιωματούχους του υπουργείου παιδείας.

Τα αιτήματα του ΠΕΣΕΑ αφορούν τα επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που προσφέρει υπηρεσίες στους μαθητές με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικες ανάγκες. Επιγραμματικά έχουν ως εξής:

Να εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη Κοινή Διυπουργική Απόφαση ώστε το μηνιαίο επίδομα ειδικής αγωγής - “επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας” ύψους 150 € να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στις Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), μιάς και άνευ αυτής δεν είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που εξαιρούνται. - Να ρυθμιστεί νομοθετικά το επίδομα θέσης των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να δίνεται με ενιαίο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας των ειδικών σχολείων - Να ενισχυθεί ο θεσμός των Τμημάτων Ενταξης και να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΔΔΥ ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.

Το ζουμί των απαντήσεων του υπουργείου ανά αίτημα έχει ως ακολούθως: Θετική ανταπόκριση σε ότι αφορά το δίκαιον του αιτήματος περί καθολικής καταβολής του επιδόματος ειδικής αγωγής, παραπομπή των σχετικών ενεργειών στο ... μέλλον. - Σχετικά με το επίδομα θέσης των Διευθυντών των Ειδικών Σχολείων, διαβεβαιώθηκε ότι η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο στάδιο της ... μελέτης. - Αναφορικά, τέλος, με τα ΚΕΔΔΥ, αναφέρθηκε ότι όλα τα θέματα που τα αφορούν θα ρυθμιστούν εν καιρώ, στα πλαίσια της διοικητικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό



Σημαντικά τα οφέλη για τα παιδιά.

Το πρωινό, το πρώτο γεύμα ή το πρώτο «διάλειμμα» της ημέρας, εδώ και χρόνια θεωρούνταν ένα από τα πιο τιμημένα γεύματα της διατροφής. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτήν την κουλτούρα τόσο εμείς όσο ενήλικες όσο και τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες κατανάλωναν πρωινό σε συχνή βάση. Το 41% των παιδιών και των εφήβων κατανάλωνε ελλιπές πρωινό και το 14% των συμμετεχόντων δεν κατανάλωνε καθόλου πρωινό.

Γιατί, ωστόσο, το πρωινό παραμένει μέχρι και σήμερα τόσο σημαντικό για τη ζωή των παιδιών;

Πρωινό και πνευματική λειτουργία

Μπορείτε να ανακαλέσετε στη μαθητική σας ζωή για να βρείτε τη σχέση του πρωινού με την λειτουργία του εγκεφάλου μας. Πόσες φορές περάσατε τις πρώτες ώρες των μαθημάτων πάνω στο βιβλίο, λόγω ισχυρής υπνηλίας και έλλειψης συγκέντρωσης; Έρευνες έχουν δείξει ότι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, μικρότερο αριθμό απουσιών και καλύτερη ψυχοκοινωνική λειτουργία στο σχολείο. Μάλιστα αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως το πρωινό μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη μαθησιακή ικανότητας και στην αυξημένη απόδοση των μαθητών.

Πρωινό και σωματικό βάρος

Έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν αναδείξει τη συμβολή του πρωινού στη διατήρηση υγιούς βάρους, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η παράληψη του πρωινού γεύματος παρατηρείται κυρίως ως συμπεριφορά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Επιπλέον, σε μελέτη που διεξήχθη στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, σε δείγμα παιδιών από την Κρήτη, φάνηκε ότι εκείνα που δεν καταναλώνουν συνήθως πρωινό ζυγίζουν κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα σε σύγκριση με παιδιά που παίρνουν πρωινό. Τέλος, έρευνες δείχνουν πως τελικά η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της πείνας και των συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Θα έλεγε κανείς πως το πρωινό μπορεί και κατακτά σημαντική θέση στη ζωή μας όχι μονάχα εθιμοτυπικά αλλά και με σημαντικές επιστημονικές ενδείξεις. Τι καλύτερο λοιπόν να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια αποδεδειγμένα «καλή» συνήθεια! Κι αν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για να έχετε πρωινό είναι ο χρόνος... υπάρχει λύση!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρια και θαλασσινά για μικρούς και μεγάλους



Νόστιμη και θρεπτική επιλογή.

Τα ψάρια είναι μία τροφή που προτείνεται από τους ειδικούς να καταναλώνεται συχνά, καθώς προσφέρει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Είδη ψαριού:

- Λιπαρά ψάρια: Σαρδέλα, Σολομός, Σκουμπρί, Τσιπούρα, Μπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.
- Άπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Μπακαλιάρος, Λούτσος, Τόνος, Λαβράκι.
- Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν τα φρέσκα, τα κατεψυγμένα αλλά και τα κονσερβοποιημένα ψάρια.

Τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και οι βασικές λειτουργίες τους:

- ω-3 λιπαρά οξέα: προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, άνοια, ρευματικά, υγιή δόντια.
- πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (όπως και το κρέας): απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματος μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.
- βιταμίνη Α: απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας.
- βιταμίνη D: συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
- βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας.
- βιταμίνες Β1, Β2, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και για την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- βιταμίνη Β12, που συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και στην υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
φώσφορο και ασβέστιο: βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών.
- ιώδιο. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την αναπαραγωγική λειτουργία και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος
- σελήνιο και ψευδάργυρος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή στους άρρενες και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση του ψαριού είναι απαραίτητη και για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών διότι το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως και το κρέας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματός μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.

Η μεγάλη διαφορά του ψαριού από το κρέας είναι ότι δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένου ή «κακού» λίπους, το οποίο σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα ή «καλά» λιπαρά οξέα της οικογένειας των ωμέγα-3. Πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας λιπαρών οξέων, προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιαγγειακές, διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς και από άνοια και ρευματικά νοσήματα.

Τα ω-3 βοηθούν επίσης στην υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, προάγοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη τους. Έτσι, βελτιώνουν τις μαθησιακές τους επιδόσεις. Άλλες έρευνες απέδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια, ενισχύουν την όραση, καθώς και τη στοματική υγεία.

Εκτός από την υγεία μας, η κατανάλωση ψαριών κάνει καλό και στην ομορφιά μας, διότι βοηθά να έχουμε υγιή δόντια και, κατ' επέκταση λαμπερό χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη έρευνα συγκρίθηκαν συνήθεις διατροφής με το ιστορικό τους για ουλίτιδα και διαπιστώθηκε ότι μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως που προέρχεται από λιπαρά ψάρια) στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλων από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA.

Οι βασικότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια είναι η βιταμίνη Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, η βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας, η Β1, Β2 και Β12, που είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε φώσφορο αλλά και σε ασβέστιο, τα οποία λαμβάνουμε κυρίως όταν τρώμε μικρά ψάρια μαζί με τα κόκαλα, όπως ο γαύρος και η μαρίδα. Τα δύο αυτά μέταλλα, μαζί με τη βιταμίνη D, βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών. Τα ψάρια περιέχουν επίσης μαγνήσιο, σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο.

Για τα παιδιά που δεν προτιμούν τα ψάρια, υπάρχουν λύσεις για να μαγειρεύονται ευχάριστα: π.χ. ψητά, συνοδευόμενα από ρύζι ή ζυμαρικά ή σε ψαροκεφτέδες ή με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, στον ατμό/ βραστά, στο αλουμινόχαρτο ή στο τηγάνι με νερό και ελαιόλαδο κ.λπ. Ο συνδυασμός του ψαριού με άλλα τρόφιμα, βοηθά το παιδί σιγά-σιγά να εξοικειωθεί με αυτό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για τη ρύθμιση οφειλών



Υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που επιχειρούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, όχι στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά κατά τη δικαστική διαδικασία.

Αυτό τονίζει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, απαντώντας σε ερώτημα καταναλωτικών ενώσεων.

Η ανεξάρτητη αρχή ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μεν χρήσιμος και οφείλει να αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας, έχει όμως αποδειχτεί ατελέσφορος, εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να συναινέσουν στη ρύθμιση των οφειλών.

"Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δεν προτείνει τη διακοπή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην πραγματικότητα η πρότασή του αφορά στη διακοπή της χρηματοδότησης της διαδικασίας και μόνο" καταλήγει στην ανακοίνωσή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάνει αγώνα να μείνει έγκυος… πριν πεθάνει ο άντρας της



Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

Η 24χρονη Ayla Hughes θέλει οπωσδήποτε να αποκτήσει ένα παιδί. Όμως δεν είναι τόσο εύκολο για εκείνη καθώς πρέπει να προλάβει να χάσει περισσότερα από 25 κιλά πριν… πεθάνει ο άντρας της.

Ο Ben, 28 ετών, πάσχει από χρόνια ανεπάρκεια οργάνων και πρόσφατα οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι έχει μόλις πέντε μήνες ζωής μπροστά του!

Οι πιθανότητες του ζευγαριού να συλλάβουν φυσιολογικά είναι μία στο ένα εκατομμύριο, καθώς η Ayla έχει πολυκυστικές ωοθήκες και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του Ben έχει μειωθεί αρκετά εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθεί καθημερινά επί πολλά έτη και των χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί.


Η Ayla έχει χάσει ήδη 10 κιλά και προσπαθεί να χάσει και τα υπόλοιπα.



«Τα νέα ήταν συνταρακτικά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι απόλυτα στον κοινό μας στόχο. Έχω ήδη χάσει περίπου 10 κιλά αλλά πρέπει να χάσω ακόμη 20. Ελπίζω να το έχω καταφέρει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο» λέει η ίδια.

Ο Ben έχει υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων γιατί πάσχει από στένωση αορτής.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το Φεβρουάριο του 2007 και ένα μήνα μετά ο Ben έκανε διπλή μεταμόσχευση στην καρδιά και τους πνεύμονες.


Πριν από ένα μήνα οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι το σώμα του απορρίπτει τα μεταμοσχευμένα όργανα.

«Σκεφτόμασταν να αποκτήσουμε παιδί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά με όλα όσα μας συνέβησαν δεν ήμασταν απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό. Και παρόλο που μπορεί να μην καταφέρω να δω το παιδί μου ποτέ, όταν θα μάθω ότι η εξωσωματική πέτυχε και η Ayla είναι καλά… δε χρειάζομαι τίποτε άλλο» είπε.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφαίρεση εμφυτευμάτων στήθους λόγω φόβων για καρκίνο!



Τριάντα χιλιάδες γυναίκες θα πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας θα ζητήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας από 30.000 γυναίκες να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη της μάρκας PIP, μετά την εμφάνιση αρκετών περιπτώσεων καρκίνου, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Libération.

Πριν από το τέλος της εβδομάδας, οι αρχές θα ζητήσουν από όλες τις γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους της μάρκας PIP να τα αφαιρέσουν: τα εμφυτεύματα αυτά από μη εγκεκριμένο υλικό είναι πιθανό να προκαλέσουν εκτός από φλεγμονές και καρκίνο.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οκτώ περιπτώσεις καρκίνου σε ασθενείς που είχαν τα ελαττωματικά αυτά εμφυτεύματα, ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ο καθηγητής Ζαν-Ιβ Γκραλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Από τις οκτώ περιπτώσεις, οι πέντε ήταν αδενοκαρκινώματα, και ένα λέμφωμα των αμυγδαλών, ένα σπάνιο λέμφωμα μαστού-η γυναίκα πέθανε-και μια περίπτωση λευχαιμίας, διευκρίνισε ο Δρ Γκραλ.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την υπόθεση αυτή.

«Όλες οι γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους με εμφυτεύματα PIP πρέπει να επισκεφτούν επειγόντως τους γιατρούς τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές και πρόσθεσε πως επειδή πρόκειται για μια επείγουσα υγειονομική κατάσταση, το κόστος της επέμβασης (αφαίρεσης των εμφυτευμάτων) θα επιβαρύνει τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 2.000 αγωγές από γυναίκες που χρησιμοποίησαν εμφυτεύματα αυτής της μάρκας και η γαλλική δικαιοσύνη έχει αρχίσει δικαστική έρευνα για «τραυματισμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων ο δήμος Πατρέων



Κινητές μονάδες θα προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

Στην προμήθεια δύο κινητών ιατρικών μονάδων, αξίας 492.000 ευρώ, προχωράει ο δήμος Πατρέων προκειμένου να παράσχει προληπτική και πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε άστεγους, μετανάστες, ρομά και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι μονάδες θα κινούνται στους χώρους που μένουν οι ομάδες και θα είναι στελεχωμένες με ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων, επιστημονικό προσωπικό του κοινωνικού οργανισμού του δήμου Πατρέων, καθώς και με εθελοντές επιστήμονες.

Το επιστημονικό προσωπικό των μονάδων θα παρέχει συστηματική ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους.

Οι κινητές μονάδες, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική ευθύνη του γενικού κρατικού νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες δημόσιες και τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, κέντρα υγείας και δομές πρόνοιας, ώστε να αποτελούν μεταξύ τους ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Το έργο εντάχθηκε ήδη στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ των 40 προνοιακών φορέων που απειλούνται άμεσα με «λουκέτο»

Ερώτηση - παρέμβαση των βουλευτών Κουβέλη, Λεβέντη, Τσούκαλη, Ψαριανού.


«Nα καταβληθούν άμεσα 8,4 εκατομμύρια, να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση των επόμενων χρόνων μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013».

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούν λύσεις για την διάσωση των 40 και πλέον προνοιακών ιδρυμάτων στην χώρα που λόγω υποχρηματοδότησης απειλούνται με κλείσιμο.

Όπως επισημαίνουν οι ερωτώντες Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός αποδίδοντας το οικοκονομικό αδιέξοδο, τα συγκεκριμένα κέντρα “έχουν ήδη προβεί σε περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑΜΕΑ, που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με τη μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους”, ενώ παράλληλα “περίπου 1.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί 4 έως 8 μήνες αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης”.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης των απειλούμενων με λουκέτο φορέων (λειτουργούν ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), προβλέπει ποσοστό χρηματοδότησης κυμαινόμενο μεταξύ 30% και 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5% προερχόμενο από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο 55% - 65% χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι παραπάνω “πηγές” χρηματοδότησης “στάζουν” ολοένα και λιγότερα, σχεδόν τείνουν να στερέψουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ποσά που διατέθηκαν το τρέχον έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναντι λοιπόν 25 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για το 2010, φέτος εγκρίθησαν αρχικά 19 εκατ. τα οποία αργότερα συρρικνώθηκαν στα 14,9 για να καταβληθούν εντέλει μόλις 6,5 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή 8,4 εκατ. λιγότερα) λίγες μόλις μέρες πριν πέσει η αυλαία της χρονιάς.

Οι τέσσερις βουλευτές της ΔημΑρ αξιώνουν από τους αρμόδιους υπουργούς καταρχάς το έλασσον, δηλαδή “να προβούν άμεσα στην καταβολή και του υπόλοιπου ποσού στους φορείς, ώστε να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους”. Επίσης, ζητούν “να διοχετευτούν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ 2007-2013”, ώστε να διασφαλιστεί σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η βιωσιμότητά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρατσισμός σε βάρος των ΑμεΑ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Φασιστικού περιεχομένου «καλέσματα» αξιώνουν την ευθανασία των «αντιπαραγωγικών για την εθνική οικονομία» ατόμων με αναπηρία!
Τα ακροδεξιά βλακόμουτρα αξιώνουν ... ευθανασία των ατόμων με αναπηρίαΤα ακροδεξιά βλακόμουτρα αξιώνουν ... ευθανασία των ατόμων με αναπηρία
«Περίεργοι καιροί» αποτιμά με νόημα η νομικός με απώλεια όρασης Π. Παπανικολάου.

Η εμφάνιση σε ορισμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γελοίων φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων που προσβάλλουν βάναυσα τα άτομα με αναπηρία είναι μια υπόθεση πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι με μια πρώτη ματιά δείχνει...

Η απύθμενη γελοιότητα των περί ων ο λόγος απόψεων και των εκφραστών τους είναι δεδομένη, πλην όμως τούτο δεν σημαίνει ότι το όλο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται και από υψηλή επικινδυνότητα. Άλλωστε, “όλες οι ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και συμπεριφορές, διαχρονικά συνδυάζουν την ακραία γελοιότητα και επικινδυνότητα” μας υπενθυμίζει ο κοινωνιολόγος Α. Κουζέλης, λογοτέχνης με αναπηρία και συνεπής επί χρόνια χρήστης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλέον χαρακτηριστική έκφαση απροσχημάτιστου ρατσιστικού μίσους ενάντια στα άτομα με αναπηρία καταγράφεται στην Ομάδα υπό την επωνυμία “Λέμε ΝΑΙ στην ευθανασία όσων πάσχουν από σωματική ή διανοηική αναπηρία” που φιλοξενείται στο facebook. Οι εμπνευστές της ομάδας και μερικές δεκάδες γελοίοι ομοϊδεάτες τους συνυπογράφουν τα ακόλουθα: “Στηρίζουμε την ευθανασία των ατόμων με αναπηρία καθώς επιβαρύνουν την εθνική οικονομία και τη δημόσια υγεία, παρασιτώντας στην κοινωνία χωρίς να προσφέρουν”. Και κατόπιν ζητούν την μεγαλύτερη δυνατή... συστράτευση των χρηστών του facebook, ώστε να προσδώσουν στην οριακή γελοιότητα και τρικυμία του νου τους δυναμική... κοινωνικού κινήματος!

Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι έχουν παρατηρηθεί διαχρονικά ουκ ολίγες περιπτώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συγκεκαλυμένου ρατσιστικού λόγου και ρητορικής. Όμως, “ο απροκάλυπτα ρατσιστικός λόγος σε βάρος των ατόμων με αναπηρία συνιστά μια νέα πρακτική που μοιάζει να αναδύεται τους τελευταίους περίεργους καιρούς”, εξηγεί η νομικός με απώλεια όρασης Π. Παπανικολάου ορίζοντας με νόημα το πέρασμα από το “συγκεκαλυμένο” στο “απροκάλυπτο”, από το διαχρονικά “γελοίο” στο “γελοία επικίνδυνο” των καιρών μας. Το καταληκτικό μήνυμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το αυτονόητο: Γρηγορείτε!

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε το κοινωνικό παντοπωλείο στη Σάμο



Κανένας κάτοικος να μην μείνει νηστικός.

Εγκαινιάστηκε από το μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, παρουσία πλήθους κόσμου, το κοινωνικό παντοπωλείο του νησιού, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει ο δήμος Σάμου και η περιφερειακή ενότητα.

Στόχος της εκκλησίας να μην μείνει ούτε ένας Σαμιώτης χωρίς φαγητό τις ημέρες των Χριστουγέννων και να ενισχυθούν οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Η Μητρόπολη ζήτησε τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών, που θα δεχτούν τις αιτήσεις, ώστε να γίνει κατάλογος αυτών που χρειάζονται βοήθεια.

«Κανείς πτωχός και πεινασμένος στα νησιά μας τα Χριστούγεννα» ήταν το σύνθημα του Μητροπολίτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώσεις τροφίμων για απόρους στο Ηράκλειο



Μαζεύουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρεί το ερχόμενο Σάββατο, παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Σοφίας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σκοπός είναι η ενίσχυση του συσσιτίου της Αγίας Σοφίας και την υποστήριξη των οικογενειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Χειμερινά αθλήματα με... ασφάλεια



Συμβουλές και μέτρα προφύλαξης.

Οι σκιέρ και άλλοι «γενναίοι», που αψηφούν το κρύο για τη χαρά του αθλήματος, μπορούν να ωφεληθούν από ορισμένα μέτρα προφύλαξης, αναφέρει η Aμερικανική Aκαδημία Oρθοπεδικών Xειρουργών.

Η Ακαδημία προσφέρει συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς:

- Προστατεύστε τον εαυτό σας με τη σωστή ενδυμασία, περιλαμβανομένων στρωμάτων ζεστών αδιάβροχων και αντιανεμικών ρούχων, γυαλιών, γαντιών, κράνους και άλλου αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού.
- Πριν αρχίσετε να αθλείστε, κάντε ζέσταμα για περίπου 10 λεπτά και να θυμάστε να μην το παρακάνετε.
- Να πίνετε άφθονα υγρά.
- Τσεκάρετε όλο τον αθλητικό εξοπλισμό σας και ακολουθείστε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν χρειαστεί πάρτε μαθήματα.

Τέλος, αναζητήστε αμέσως καταφύγιο αν έχετε συμπτώματα κρυοπαγήματος ή υποθερμίας , περιλαμβανομένων μουδιασμένων λωρίδων χλωμού δέρματος, κηρώδους σκούρου δέρματος ή πρησμένου, δέρματος με φαγούρα ή κάψιμο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...