Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Υπέρ των 40 προνοιακών φορέων που απειλούνται άμεσα με «λουκέτο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ερώτηση - παρέμβαση των βουλευτών Κουβέλη, Λεβέντη, Τσούκαλη, Ψαριανού.


«Nα καταβληθούν άμεσα 8,4 εκατομμύρια, να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση των επόμενων χρόνων μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013».

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούν λύσεις για την διάσωση των 40 και πλέον προνοιακών ιδρυμάτων στην χώρα που λόγω υποχρηματοδότησης απειλούνται με κλείσιμο.

Όπως επισημαίνουν οι ερωτώντες Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός αποδίδοντας το οικοκονομικό αδιέξοδο, τα συγκεκριμένα κέντρα “έχουν ήδη προβεί σε περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑΜΕΑ, που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με τη μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους”, ενώ παράλληλα “περίπου 1.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί 4 έως 8 μήνες αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης”.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης των απειλούμενων με λουκέτο φορέων (λειτουργούν ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), προβλέπει ποσοστό χρηματοδότησης κυμαινόμενο μεταξύ 30% και 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, 5% προερχόμενο από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο 55% - 65% χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι παραπάνω “πηγές” χρηματοδότησης “στάζουν” ολοένα και λιγότερα, σχεδόν τείνουν να στερέψουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ποσά που διατέθηκαν το τρέχον έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναντι λοιπόν 25 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για το 2010, φέτος εγκρίθησαν αρχικά 19 εκατ. τα οποία αργότερα συρρικνώθηκαν στα 14,9 για να καταβληθούν εντέλει μόλις 6,5 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή 8,4 εκατ. λιγότερα) λίγες μόλις μέρες πριν πέσει η αυλαία της χρονιάς.

Οι τέσσερις βουλευτές της ΔημΑρ αξιώνουν από τους αρμόδιους υπουργούς καταρχάς το έλασσον, δηλαδή “να προβούν άμεσα στην καταβολή και του υπόλοιπου ποσού στους φορείς, ώστε να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους”. Επίσης, ζητούν “να διοχετευτούν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ 2007-2013”, ώστε να διασφαλιστεί σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η βιωσιμότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.