Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πιο ευάλωτοι στο Αλτσχάιμερ όσοι αισθάνονται μόνοι


Σύμφωνα με τα ευρήματα ολλανδικής μελέτης.

Διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν έχουν φίλους και οικογένεια, διατρέχουν σύμφωνα με μία νέα μελέτη οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι τους.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από ολλανδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.173 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ενδείξεις άνοιας κατά την έναρξή της.

Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων στην αρχή της μελέτης, καθώς και τρία χρόνια αργότερα. Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ όσων ζούσαν μόνοι, σχεδόν ένας στους δέκα εκδήλωσε άνοια στο μεσοδιάστημα, ενώ μεταξύ όσων ζούσαν με την οικογένειά τους άνοια παρουσίασε ο ένας στους 20.

Αντιθέτως, μεταξύ όσων δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά, άνοια εκδήλωσε το 13,4% έναντι του μόλις 5,7% από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν νιώθουν μοναξιά - μία διαφορά της τάξης του 64%.

Όπως αναφέρει η «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής», οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν μπορούν να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες.

Ο ένας είναι ότι το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη νοητικής εκφύλισης, η οποία επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες και έτσι οδηγεί στη μοναξιά.

Ο άλλος είναι πως το αίσθημα της μοναξιάς ίσως αποτελεί ένδειξη «ευάλωτης» προσωπικότητας ή έκφραση μιας εγγενούς ευαισθησίας η οποία θέτει ορισμένους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας, αποτελώντας περισσότερο από το 60% των κρουσμάτων της. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν Αλτσχάιμερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξαιρετικά επικίνδυνη η χρήση κινητού από τους πεζούς


Οι ερευνητές κατέγραψαν τη συμπεριφορά τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

Για τον κίνδυνο να χτυπηθεί κανείς από αυτοκίνητο όταν γράφει SMS, μιλάει στο κινητό του ή ακούει μουσική την ώρα που διασχίζει μεγάλους δρόμους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι το αφηρημένο περπάτημα, έχει καταντήσει να είναι εξίσου συχνό με την αφηρημένη οδήγηση, γεγονός πάρα πολύ επικίνδυνο.

«Πρέπει πλέον να αρχίσουμε να κρίνουμε πότε και που θα χρησιμοποιούμε τα κινητά μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπεθ Έμπελ, διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης & Έρευνας Ατυχημάτων Harborview του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σηάτλ.

«Η χρήση του κινητού από τους πεζούς είναι εξίσου επικίνδυνη με αυτήν από τους οδηγούς. Οι πεζοί έχουν υποχρέωση να προσέχουν την ασφάλεια την δική τους, αλλά και των οδηγών».

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη που πραγματοποίησαν η δρ. Έμπελ και οι συνεργάτες της σε 20 μεγάλες διασταυρώσεις του Σηάτλ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 πεζούς, ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών και κατέγραψαν πως διέσχιζαν το δρόμο, εξετάζοντας ιδίως εάν έκαναν κάτι που αποσπούσε την προσοχή τους από το περπάτημα – όπως η ομιλία στο κινητό, τα SMS, η μουσική, η συζήτηση με άλλους και η ενασχόληση με τα κατοικίδια ή τα παιδιά τους.

Η επιλογή των πεζών έγινε τυχαία, ενώ οι περισσότεροι ήταν μόνοι τους και περνούσαν το δρόμο όταν ήταν πράσινο το φανάρι για τους πεζούς. Ωστόσο, μόνο ο ένας στους τέσσερις ακολουθούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας – μεταξύ αυτών το να κοιτάζει και τις δύο πλευρές του δρόμου, πριν περάσει απέναντι.

Λίγο περισσότερο από το 30% των πεζών έκαναν κάτι άλλο την ώρα που διέσχιζαν το δρόμο: το 11% άκουγαν μουσική, το 7% έστελναν SMS, το 6% μιλούσαν στο κινητό, ενώ πολλοί μιλούσαν στα παιδιά τους ή στα ζωάκια τους.

Οι αφηρημένοι εθελοντές (με εξαίρεση όσους άκουγαν μουσική) χρειάζονταν κατά μέσον όρο 1,5 δευτερόλεπτο περισσότερο για να διασχίσουν το δρόμο, με τα SMS να αναδεικνύονται ως τα πιο επικίνδυνα απ’ όλα, αφού καθυστερούσαν τους πεζούς κατά 2 δευτερόλεπτα.

Αν και όσοι εθελοντές άκουγαν μουσική, διέσχιζαν πιο γρήγορα το δρόμο, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κοιτάξουν και τις δύο μεριές του δρόμου πριν περάσουν απέναντι. Όσοι δεν είχαν μαζί παιδιά ή κατοικίδια, είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κοιτάξουν και τις δύο μεριές του δρόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαταθλιπτικό εξπρές


Βελτιώνει τη διάθεση μέσα σε λίγη ώρα.

Ένα πειραματικό αντικαταθλιπτικό φάνηκε ότι βελτιώνει την διάθεση μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά, τη στιγμή που τα υπάρχοντα φάρμακα το επιτυγχάνουν σε μερικές εβδομάδες.

Το υπό μελέτη φάρμακο με την κωδική ονομασία AZD6765 έχει ήδη δοθεί πειραματικά σε ασθενείς με κατάθλιψη στο πλαίσιο σχετικής μελέτης και διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο αυτών παρατήρησαν μείωση κατά 50% της έντασης και της βαρύτητας των συμπτωμάτων τους μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά από την λήψη της αγωγής. Αντίστοιχη βελτίωση σημείωσε μόνο το 15% όσων πήραν εικονικό φάρμακο. Το φάρμακο παρεμποδίζει το νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη να προσδεθεί στους αντίστοιχους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι βρέθηκε ένα νέο αντικαταθλιπτικό με διαφορετικό μηχανισμό δράσης σε σύγκριση με τα υπάρχοντα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η έρευνα ήταν πολύ μικρή και έγινε σε 22 ασθενείς. Ο δεύτερος είναι ότι η βελτίωση της διάθεσης ήταν μικρής διάρκειας, λιγότερο των δυο ωρών. Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διερευνήσουν με ποιο τρόπο μπορεί να παραταθεί η δράση του φαρμάκου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Biological Psychiatry.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφύγετε το διαβήτη υγιεινά


Πώς μπορείτε να τον προλάβετε.

Για να προλάβετε το διαβήτη, μπορείτε να αλλάξετε διάφορα πράγματα στην διατροφή και την καθημερινότητά σας, λένε οι ειδικοί.

Αρχικά, οι διαβητολόγοι τονίζουν ότι εάν είστε ευτραφείς και χάσετε το περιττό βάρος σας, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας. Αρκεί όμως να ακολουθείτε μία σωστή διατροφή και όχι μία δίαιτα ευκαιριακή…

Πάντως, εάν υπάρχει κληρονομικός παράγοντας, καλό είναι να κάνετε εξετάσεις κατά περιόδους. Να φροντίζετε να γυμνάζεστε και να τρώτε υγιεινά. Και να θυμάστε ότι το πιάτο σας πρέπει να περιέχει λαχανικά και φαγητό, χωρίς να είναι μεγάλες οι ποσότητες του γεύματός σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή τετραπλή επέμβαση σε μάτι στην Ελλάδα


Η ασθενής είχε διπλή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα και έρπητα.

Μια πρωτοποριακή και πολύπλοκη επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασης στο αριστερό μάτι 28χρονης, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόκειται για τετραπλή επέμβαση, που αφορούσε την ολική αποκατάσταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, ο οποίος είχε καταστραφεί έπειτα από σοβαρότατες μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του απλού έρπητα.

Η επέμβαση που ονομάστηκε «τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού», πραγματοποιήθηκε από ομάδα χειρουργών οφθαλμιάτρων με επικεφαλής τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου «Metropolitan», Παντελή Παπαδόπουλο.

H νεαρή γυναίκα φορούσε φακούς επαφής και πριν από τρία χρόνια είχε μολυνθεί αρχικά από ακανθαμοιβάδα και στη συνέχεια από τον ιό του απλού έρπητα. Η ακανθαμοιβάδα είναι μικροοργανισμός, που ζει ελεύθερα στον αέρα, το έδαφος και στα ρέοντα ή λιμνάζοντα νερά και μπορεί να μολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνέπειες μίας μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα μπορεί να είναι ολέθριες, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο μάτι, διότι τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αντιβιοτικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η διπλή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα και έρπητα προκάλεσε θόλωση του κερατοειδή, καταρράκτη και γλαύκωμα. Επιπλέον, οδήγησε στην καταστροφή της ίριδας, δημιουργώντας σοβαρό αισθητικό πρόβλημα στην ασθενή.

Πριν την επέμβαση, η όραση σε αυτό το μάτι ήταν απλή αντίληψη του φωτός. Η ασθενής δηλαδή, δεν μπορούσε να αντιληφθεί ούτε σκιά, ούτε κίνηση σε απόσταση μερικών εκατοστών από το μάτι της.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία έγινε με γενική αναισθησία και διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, η ασθενής υποβλήθηκε διαδοχικά σε επεμβάσεις ένθεσης ειδικής βαλβίδας για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αφαίρεσης υπερώριμου καταρράκτη και ένθεσης τεχνητού ενδοφακού, και ένθεσης τεχνητής ίριδας και μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Η τεχνητή ίριδα κατασκευάστηκε στο εξωτερικό και αποτελεί πανομοιότυπο της ίριδας του υγιούς ματιού. Η κατασκευή της έγινε από φωτογραφίες της ίριδας του άλλου ματιού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την διάκριση μεταξύ φυσιολογικής και τεχνητής ίριδας και προσφέροντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η μετεγχειρητική πορεία της νεαρής γυναίκας εξελίσσεται ομαλά, ανέφεραν οι επιστήμονες, και βρίσκεται υπό ισχυρή αγωγή με αντιικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα λόγω υψηλού κινδύνου απόρριψης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαία η ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας


Επαρκείς οι ποσότητες αίματος.

Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας, φαίνεται πως καλά κρατεί στη χώρα μας, καθώς, όπως επισημαίνει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, Γωγώ Παπαϊωάννου , το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,5% του γενικού πληθυσμού, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία είναι μόλις 3%. Ωστόσο οι ανάγκες σε αίμα εξακολουθούν να υπάρχουν και το γεγονός ότι οι εθελοντές αιμοδότες γηράσκουν καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας με την προσέλκυση αιμοδοτών νεότερων ηλικιών.

«Η οικονομική κρίση μπορεί να παίρνει τα λεφτά του κόσμου, δεν παίρνει όμως τις ασθένειες αλλά ούτε και την ευαισθησία των πολιτών. Στην αιμοδοσία του Ιπποκρατείου συλλέγουμε 27.000 με 30.000 μονάδες αίματος ετησίως ενώ στο σύνολο της χώρας συλλέγονται 650.000 μονάδες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στο πρώτο εξάμηνο του 2012 στο Ιπποκράτειο συλλέξαμε 500 μονάδες περισσότερες από ότι το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

Το 6,5% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι αιμοδότες και από αυτό το ποσοστό οι μισοί είναι αιμοδότες που δίνουν τακτικά αίμα, δηλαδή 2-3 φορές των χρόνο, ενώ οι άλλοι μισοί δίνουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιος οικείος του. Είμαστε πρώτοι στην εθελοντική αιμοδοσία σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι ανάγκες στη χώρα μας είναι αυξημένες λόγω των πολλών περιπτώσεων μεσογειακής αναιμίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται από την εθελοντική αιμοδοσία και νομίζω ότι δεν χρειάστηκε να κάνουμε εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

Στα κέντρα αιμοδοσίας της Ελλάδας γίνεται άψογη δουλειά όμως καλό θα ήταν να υπήρχε μια κεντρική υπηρεσία διαχείρισης του αίματος» επισήμανε η κ Παπαϊωάννου μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή επιστημονική διημερίδα με θέμα «ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας» που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος/Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στο θέμα της αιμοδοσίας και έχουμε επαρκείς ποσότητες αίματος. Όμως επειδή οι αιμοδότες γηράσκουν θα πρέπει να προσελκύσουμε αιμοδότες από νεότερες ηλικίες ενημερώνοντας τους πολίτες. Κάθε έφηβος από την ηλικία των 17 ετών, με τη συναίνεση του κηδεμόνα του, μπορεί να δώσει αίμα.

Αιμοδότες μπορεί να είναι άτομα μέχρι την ηλικία των 62 ετών, αλλά αν η κατάσταση της υγείας είναι καλή και το επιτρέπει ο γιατρός μπορούν να δίνουν αίμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ,Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη.

Στη διάρκεια της ημερίδας σήμερα αναπτύσσονται θέματα που αφορούν την ιστορική πορεία των μεταγγίσεων αίματος καθώς και θέματα ηθικής και δεοντολογίας στις μεταγγίσεις ενώ το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις μεταγγίσεις αίματος και των παραγώγων του, τη φιλοσοφία και την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξανα-σκέψου την Αθήνα



Μπορείτε να φανταστείτε την Αθήνα ως έναν προορισμό για τον πολίτη και όχι για τα αυτοκίνητα; Να επιστρέψουν οι κατοικίες στο κέντρο και να αναβαθμιστούν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης; Να είναι η ΑΘήνα μια πόλη που να λατρεύεις να ζεις;

Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι στόχοι που έθεσαν οι διοργανωτές του ευρωπαικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το έργο «Re-think-Athens» αποτελεί μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυματίωση, ηπατίτιδα...


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιστατικά φυματίωσης, ηπατίτιδας και ψωρίασης που έκαναν την εμφάνιση τους στους λαθρομετανάστες ενώ ζητάει παράλληλα, την ενίσχυση της Α.Δ. Ροδόπης με επιπλέον 200 αστυνομικούς.

Σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ζητεί δε, την απομάκρυνση των μεταναστών από τη Σχολή Αστυφυλάκων και τη μετατροπή της σε Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος για το όσο διάστημα αυτή παραμένει κλειστή λόγω μη εισαγωγής άλλων δόκιμων αστυφυλάκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για τζάκια και ξυλόσομπες


Πολύς λόγος γίνεται για την αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα από την εκτεταμένη πια καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Μύθοι και αλήθειες ξεδιαλύνονται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και νηφάλια ανάλυση, που έκαναν νωρίτερα στη ΝΕΤ, ο καθηγητής φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης και ο παθολόγος Γεράσιμος Καρούσος.

Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις αποδοχών έως και 30%


Με... ψαλίδι στα χέρια έρχεται ο καινούριος χρόνος για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καθώς και για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι μηνιαίες αποδοχές των οποίων θα μειωθούν μέχρι και κατά 30%.

Με τις νέες διατάξεις που ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου, χάνεται οριστικά το συνολικό ποσό ων 1.000 ευρώ που είχε απομείνει από τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας. Παράλληλα, όμως, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, οδηγώντας σε μειώσεις των αποδοχών τους έως 25%, ενώ από έναν μέχρι τέσσερις μισθούς θα χάσουν οι 250.000 λειτουργοί του δημοσίου που υπάγονται τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Δευτέρα τα 6,5 εκατ για το επίδομα θέρμανσης


Τη Δευτέρα θα λάβουν οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, τις επιστροφές που δικαιούνται με βάση τα σχετικά παραστατικά που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 τιμολόγια αγοραπωλησίας πετρελαίου θέρμανσης.

Αίτηση επιδόματος έχουν υποβάλει περίπου 180.000 πολίτες, αλλά οι ρυθμοί νέων αιτήσεων έχουν "φρενάρει", με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΥΟ να αναφέρουν ότι περίπου 200.000 θα είναι εκείνοι που θα υποβάλουν τελικά σχετική αίτηση.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά όσων αιτούνται επιδόματος θα πρέπει να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές και στις αποζημιώσεις


Αλλαγές, προς το χειρότερο, φέρνει το νέο έτος και στις αποζημιώσεις. Ήδη από τις 12 Νοεμβρίου και μετά "παγώνει" κάθε προϋπηρεσία που θα παρασχεθεί και ο χρόνος εργασίας που ήδη τρέχει από τις 12/11/2012 και εφεξής δεν θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό μιας πιθανούς απόλυσης στο μέλλον.

Ολοι οι μισθωτοί δηλαδή "κλειδώνουν" την προϋπηρεσία που είχαν έως τις 12/11/2012, με ελάχιστο όριο τα 16 χρόνια.

Ετσι, ένας εργαζόμενος που είχε μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 12 χρόνια εργασίας και απολυθεί έπειτα από 10 χρόνια, θα δικαιούται αποζημίωση μόνο για τα 16 χρόνια.

Και ένας άλλος με 20 έτη εργασίας τον Νοέμβριο θα δικαιούται την αποζημίωση των 20 ετών, έστω κι αν γίνει καταγγελία της σύμβασής του με 30 χρόνια εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψαλίδι και στον ιδιωτικό τομέα


Έτος ανατροπών για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς τριών εκατομμυρίων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι το 2013.

Οι μισθοί θα είναι στην "πρέσα" και την επόμενη χρονιά και σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σήμερα, στις αποδοχές του 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αναμένονται μειώσεις της τάξης του 10%.

Ο νέος εθνικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ για πλήρη απασχόληση και στα 293 ευρώ για part time εργασία. Ξεπάγωμα μισθών, με οριακές αυξήσεις, προβλέπονται από το 2014, σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στυλιανίδης: Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς θέρμανση


Ο χειμώνας είναι βαρύς, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και ουκ ολίγα σχολεία ετοιμάζονται για λουκέτο, δεδομένου ότι στις παγωμένες αίθουσες, τα παιδιά υποφέρουν.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης το πρωί στον ΣΚΑΙ είπε: «Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς θέρμανση, ήδη έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια».

Ανέφερε ότι στις 4 Ιανουαρίου που θα ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκταμιευτούν τα απαραίτητα χρήματα προς τους δήμους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη 42 υπερχρεωμένοι δήμοι έλαβαν 255 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και μέρος των χρημάτων, μπορεί να διατεθεί για αγορά πετρελαίου στα σχολεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρομερό: Bάζουν στην κατσαρόλα το φαγητό του συσσιτίου


Η κυρία Γεωργία τα τελευταία δύο χρόνια πηγαίνει κάθε μεσημέρι στην εκκλησία της γειτονιάς της στα Πετράλωνα. Ανάβει γρήγορα ένα κεράκι και κατεβαίνει στο χώρο του συσσιτίου, βάζει σε ένα κατσαρολάκι πέντε μερίδες φαγητό και επιστρέφει σπίτι της για να προλάβει τα τρία παιδιά της πριν γυρίσουν από το σχολείο.

Είναι άνεργη από την ημέρα που έκλεισε το εργοστάσιο όπου δούλευε χρόνια και ο σύζυγός της είναι από τους απολυμένους της Ολυμπιακής. Πίσω στο σπίτι, αδειάζει το φαγητό στη μεγάλη κατσαρόλα και προσποιείται στα παιδιά της πως μόλις το μαγείρεψε.

Το ίδιο κάνει και ο Δημήτρης Φερεντίνος, ο οποίος παίρνει κάθε μήνα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στα Άνω Πατήσια δύο πακέτα με τρόφιμα. Η υπερήλικη μητέρα του, στο σπίτι της οποίας μετακόμισε πρόσφατα με τη γυναίκα του και το πέντε μηνών μωρό τους, νομίζει πως είναι αγορασμένα από το σούπερ μάρκετ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες


Μια λιτή εκδήλωση αγάπης, τιμής και στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.





Διαβάστε περισσότερα...

Νέες περικοπές και στις συντάξεις


Χρονιά που θα φέρει τα πάνω-κάτω είναι το 2013 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το πρώτο ισχυρό σοκ να προέρχεται στο τέλος Ιανουαρίου με τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι μειώσεις θα γίνουν στο άθροισμα των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι στην τσιμπίδα των περικοπών πιάνονται για πρώτη φορά και συνταξιούχοι που δεν είχαν μέχρι τώρα καμία μείωση.

Οι περικοπές θα γίνουν με τέσσερις κλίμακες:

- 5% για ποσά από 1000,01 έως 1500 ευρώ.

- 10% από τα 1500,01 ως τα 2.000 ευρώ.

- 15% από τα 2000,01 ως τις 3000 ευρώ.

- 20% από 3000,01 ευρώ και άνω.

Δείτε τους πίνακες:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2 "κρυφές" αυξήσεις στη ΔΕΗ


Ίσως μέχρι και τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις αυτές όμως θα συμπεριλαμβάνουν και δύο "κρυφές": τα τέλη δικτύου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσωεν του ΑΝΤ1






Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων


Aλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι για την υγεία που «παραμονεύουν» στις γιορτές


Οι πέντε «εχθροί» που μας απειλούν τα Χριστούγεννα.

Μια λάθος κίνηση οποιαδήποτε μέρα του χρόνου μπορεί να μας κοστίσει ακριβά. Τα Χριστούγεννα όμως έχουμε πέντε παραπάνω λόγους να ανησυχούμε…

Διαβάστε λοιπόν από ποιους «εχθρούς» κινδυνεύετε και αφήστε τους έξω από το σπίτι και την υγεία σας.

Παιχνίδια: Τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα τους και επιδίδονται σε ολοήμερες «μάχες» με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη «συγκατάθεσή» σας φυσικά, προκειμένου να έχετε όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο μπορείτε. Πόσο καλό είναι όμως αυτό για τα ίδια τα παιδιά;

Δίαιτα: Αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είστε εξαιρετικά δυνατή προκειμένου να μην ενδώσετε στους γευστικούς πειρασμούς των ημερών.

Σεξ: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται ως η πιο επικίνδυνη για σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις λόγω του αλκοόλ που κατέχει… σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις που παρευρισκόμαστε.

Πονοκέφαλος: Σύμφωνα με στατιστικές το στρες και οι υποχρεώσεις των ημερών δημιουργούν περισσότερους πονοκεφάλους από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν ακολουθείτε κάποια θεραπεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφύγετε με κάθε τρόπο την κατανάλωση αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος «συνδυασμός» δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της τηλεόρασης στην παιδική παχυσαρκία


Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Η παιδική παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην ολοένα και αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, αφού το 2010 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών, κάτω των 5 ετών έφτασε περίπου τα 43.000.000 παιδιά. Γιατί όμως υπάρχουν τόσα υπέρβαρα παιδιά; Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά να γίνονται υπέρβαρα;

Τέσσερις πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι η μη κατανάλωση πρωινού, η κατανάλωση περισσότερων από δύο ποτηριών κάποιου γλυκού αφεψήματος ημερησίως, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για λιγότερο από μία ώρα ημερησίως και τέλος η παρακολούθηση τηλεόρασης για πάνω από δύο ώρες ημερησίως. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες χωριστά αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους, οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας. Υπάρχουν σαφώς και πολλοί άλλοι παράγοντες διαφορετικοί για κάθε παιδί, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση πολλών γλυκών, η συχνή κατανάλωση φαγητού απ’έξω, η αύξηση των μερίδων στα ταχυφαγεία, τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα που δίνουν οι γονείς και πολλοί άλλοι. Ας εστιάσουμε όμως στον ρόλο που παίζει η τηλεόραση. Μέσω ποιων μηχανισμών οδηγεί στην εμφάνιση παχυσαρκίας;

Όταν τα παιδιά παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, εκτός από το πρόγραμμα βλέπουν και πολλές διαφημίσεις τροφίμων. Τα παιδιά φαίνεται ότι, όταν έλθει η ώρα να αγοράσουν κάποιο προϊόν προτιμούν να πάρουν αυτό που έχουν δει στην τηλεόραση και δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αυτό, αν στις τηλεοράσεις δεν διαφημίζονται προϊόντα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη. Ένα δεύτερο αρνητικό της τηλεόρασης είναι ότι «κλέβει» χρόνο από το παιχνίδι.

Αντί δηλαδή τα παιδιά να βγουν έξω να παίξουν και να εκτελέσουν οποιασδήποτε μορφής σωματική δραστηριότητα, προτιμούν να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι και να παρακολουθούν τηλεόραση. Το πιο βλαβερό όμως απ’όλα φαίνεται να είναι η κατανάλωση φαγητού κατά την διάρκεια παρακολούθησης τηλεόρασης, διότι οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού σε σχέση με εκείνο που θα κατανάλωναν αν δεν ήταν ανοιχτή η τηλεόραση. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός γιατί όταν βλέπουμε τηλεόραση δεν δίνουμε σημασία στα σήματα εκείνα που εκπέμπει το σώμα μας και μας ειδοποιούν για τον κορεσμό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι συνεχίζουμε να καταναλώνουμε φαγητό, ακόμη και αν έχουμε χορτάσει, αφετέρου γιατί οι συνεχείς διαφημίσεις δημιουργούν μια αυτόματη απόκριση που οδηγεί στο να τρώμε ακόμη και με την υπόνοια πείνας.

Η τηλεόραση βεβαία φαίνεται να επιδρά διαφορετικά στα αγόρια και στα κορίτσια, αφού όσον αφορά τα αγόρια η τηλεόραση οδηγεί στην παχυσαρκία σε περίπτωση που παρακολουθούν παραπάνω ώρες τις καθημερινές, ενώ όσον αφορά στα κορίτσια, η τηλεόραση οδηγεί σε παχυσαρκία σε περίπτωση που παρακολουθούν παραπάνω ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα αγόρια καταναλώνουν πιο κακής ποιότητας τρόφιμα όταν παρακολουθούν τηλεόραση, σε σχέση με τα κορίτσια, αφού είναι πιο επιρρεπή στο να καταναλώσουν κρέας, λιπαρά και ζαχαρώδη φαγητά.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η τηλεόραση αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Καλό είναι λοιπόν η τηλεόραση να παραμένει κλειστή κατά τη διάρκεια των γευμάτων και τα παιδιά να ενθαρρύνονται να βγαίνουν έξω να παίξουν, παρά να μένουν κλεισμένα στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση, κάτι το οποίο βοηθά και στον έλεγχο του βάρους, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάνε πως αποτελούν ένα ισχυρό πρότυπο των παιδιών - έτσι δεν πρέπει απλώς να συστήνουν και να επιβάλλουν πράγματα στα παιδιά τους με τα λόγια, αλλά μέσα από πράξεις να τους δέιχνουν τι είναι ωφέλιμο για αυτά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καφές κατά του καρκίνου του φάρυγγα


Περιέχει ουσίες που προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου.

Άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ καθημερινά θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένα είδη καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα της American Cancer Society.

Όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν περίπου κατά το ήμισυ μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα σε σχέση με άλλους που δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ ή που κατανάλωναν περιστασιακά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια Janet Hildebrand, δήλωσε ότι ο καφές περιέχει ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες και άλλα βιολογικά ενεργά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Αν και είναι λιγότερο συχνός στις ΗΠΑ ο καρκίνος στόματος / φάρυγγα είναι μεταξύ των 10 πιο κοινών καρκίνων παγκοσμίως. Τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις για πιθανή προστατευτική επίδραση του καφέ στην αιτιολογία και εξέλιξη του καρκίνου στόματος και φάρυγγα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία έρευνας της American Cancer Society σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, που άρχισε το 1982. Συγκεκριμένα εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσάι, με μοιραία είδη καρκίνου του στόματος.

Όταν άρχισε η έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρκίνο. Σε διάστημα 26 ετών ωστόσο, 868 πέθαναν από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση άνω των 4 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδεόταν με 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του στόματος. Άσχετα από το φύλο ή το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή κατανάλωναν αλκοόλ οι ερευνητές σημείωσαν ότι με κάθε φλιτζάνι καφέ που κατανάλωναν ο κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μειώθηκε.

Η έρευνα επίσης υπέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων των 2 φλιτζανιών καφέ χωρίς καφεΐνη την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να έχει παρόμοια επίδραση, αλλά το εύρημα είχε μόνο οριακή στατιστική σημασία. Δεν ανακαλύφθηκε σχέση μεταξύ του καρκίνου του στόματος και του τσαγιού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι αιτίες που ο καφές έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Δυο ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι η έρευνα έχει ορισμένες ελλείψεις. Ο Dr. Robert Kelsch, του North Shore-LIJ Health System στο New Hyde Park, δήλωσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν την επίδραση και ότι αυτό αφορά γενικά το γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς τους καρκίνους στόματος και φάρυγγα έχουν συνδεθεί με λοίμωξη από τον ιό HPV και ότι η έρευνα δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επίδραση στους καρκίνους αυτού του είδους που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η έρευνα αναφέρεται σε πιθανούς μειωμένους θανάτους από καρκίνο στόματος. Δεν υποδεικνύει ότι ο καφές με καφεΐνη θα εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου σε κάποιον.

Ο Dr. Marshall Posner, του Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί θετική είδηση για όσους καταναλώνουν πολύ καφέ. Ωστόσο συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Ασθενείς με καρκίνο στόματος και φάρυγγα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο ιό θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 75% επομένως δεν φάνηκαν στην έρευνα, καθώς η θνησιμότητά τους από καρκίνο είναι χαμηλή. Ο Posner πρόσθεσε ότι η έρευνα επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καφέ που είναι άμεσα βιολογική ερώτηση και ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες συμπεριφοράς μεταξύ όσων καταναλώνουν καφέ και όσων απέχουν, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερη επιβίωση από καρκίνο στόματος/φάρυγγα μεταξύ ανθρώπων που δεν καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology». Ενώ ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξιτήριο σε Βιλανόβα


Βγήκε από το ογκολογικό νοσοκομείο που νοσηλευόταν.
Μόλις δύο μέρες μετά την επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην παρωτίδα, ο Τίτο Βιλανόβα βγήκε από το ογκολογικό νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

Αρχικά οι γιατροί εκτιμούσαν πως ο προπονητής της Μπαρτσελόνα θα έμενε στο νοσοκομείο για 3-4 μέρες, ωστόσο βλέποντας τη μετεγχειρητική του κατάσταση να είναι απολύτως ικανοποιητική, του έδωσαν νωρίτερα εξιτήριο.

Μετά από ξεκούραση λίγων ημερών, ο 44χρονος προπονητής θα αρχίσει χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες για μία περίοδο περίπου έξι εβδομάδων. Ανάλογα με την πορεία της υγείας του και την ανταπόκριση του οργανισμού του, θα αποφασιστεί πότε θα καθίσει ξανά στον πάγκο της «Μπάρτσα».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καυσόξυλα σε άπορους των Χανίων


Τα δίνει ο δήμος Αποκορώνου.

Δωρεάν καυσόξυλα μοιράζει σε άπορους δημότες του, ο Δήμος Αποκορώνου, προσφέροντας ανακούφιση σε δεκάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύει το flashnews.gr:

«Έπειτα από κλαδέματα που πραγματοποίησαν οι εργάτες του Δήμου συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός καυσόξυλων, τα οποία διανέμονται δωρεάν σε άπορους δημότες του Δήμου Αποκορώνου. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος θεωρούμε ότι η κίνηση αυ΄τη θα βοηθήσει αρκετούς συνανθρώπους μας που αυτό τον καιρό χρειάζονται αυτήν την ενίσχυση.

Η επιλογή των ατόμων έγινε σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Κατ’οίκον βοήθεια» το οποίο διαθέτει τους σχετικούς καταλόγους με τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας χρειάζεται παραπάνω κόπος και εργασία. Ελπίζουμε ότι η προσφορά αυτή θα εκτιμηθεί από τους δημότες μας και θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τάμα για δουλειά


Σε μάγους, «αγίους» και ψευδοπροφήτες καταφεύγουν πλέον οι απελπισμένοι Έλληνες για να βρουν μια δουλειά. Η κρίση «ανέστησε» τους επιτήδειους που χρόνια τώρα κάνουν εμπόριο ελπίδας και γέμισε τα γραφεία τους με ανθρώπους που προσδοκούν, τώρα τις μέρες των Χριστουγέννων, ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Εξαιτίας της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, δεκάδες τσαρλατάνοι καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να απομυζούν ό,τι απέμεινε από τους ταλαίπωρους που ζητάνε απελπισμένα τη βοήθειά τους. Η περιβόητη «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω», ο μαύρος μάγος της Κυψέλης και η περιβόητη Ελένη των δυτικών προαστίων είναι τρεις μόνο από εκείνους που υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας με τη βοήθεια θεών και πνευμάτων.

Η δράση της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’70. Εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 2000, τώρα όμως, λόγω της απελπισίας του κόσμου, κάνει και πάλι χρυσές δουλειές. Όχι η ίδια βεβαίως, αλλά οι άνθρωποι γύρω της, καθώς η ηλικιωμένη δεν έχει πλέον καμία επαφή με το περιβάλλον και οι βοηθοί της απλώς την περιφέρουν ανάμεσα στους πιστούς και «ερμηνεύουν» τους ακατάληπτους ήχους που βγαίνουν από το στόμα της. Κάθε Σάββατο, πλήθος κόσμου συρρέει στο ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι της, για να την προσκυνήσει.

Η «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω» κατηγορήθηκε για αρπαγές περιουσιών μέσω διαθηκών ηλικιωμένων μοναχικών ανθρώπων – κυρίως γυναικών. Πάσχοντας από δερματογραφία, χάραζε ανορθόγραφα μηνύματα στα στήθη της, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονταν από την Παναγία. Υποστήριζε ότι ο Θεός και η Παναγία εμφανίζονται μπροστά της και γράφουν εντολές στο στήθος της, τις οποίες οι πιστοί έπρεπε να υπακούν.
Η 86χρονη σήμερα Αθανασία Κρικέτου – Σάμαρη, όπως είναι το πλήρες όνομά της, αν και βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, συνεχίζει να δέχεται τους πιστούς οπαδούς της.

Η «Helen» των δυτικών προαστίων

Δεν είναι όμως μόνο η «Αγία Αθανασία» στην οποία καταφεύγουν οι πολίτες για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Δεκάδες άλλοι αυτοαποκαλούμενοι προφήτες και μάγοι καραδοκούν, ποντάροντας στην ανθρώπινη απελπισία που οδηγεί τον κόσμο στα δίχτυα τους. Επόμενος προορισμός μια γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, όπου γίνεται ντόρος με τις ικανότητες της περίφημης Helen, μιας ηλικιωμένης που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρει δουλειά σε οποιονδήποτε της το ζητήσει – αντί χρηματικής αμοιβής φυσικά. «Τι ψυχή έχουν άλλωστε 50 ευρώ αν εγώ μπορώ να σου φτιάξω τη ζωή σου;» λέει στον ενδιαφερόμενο πελάτη. Αν και οι πληροφορίες που δίνει βάσει των μαντικών της ικανοτήτων μόνο αξιόπιστες δεν κρίνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, η συγκεκριμένη κυρία έχει αυξήσει τον τζίρο της τον τελευταίο χρόνο κατά 70%!

Ο μαύρος «μάγος» της Κυψέλης

Στην Κυψέλη, οι κάτοικοι μιλούν για τον αφρικανικής καταγωγής «μάγο» που έχει την ικανότητα να δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, από επαγγελματικά μέχρι σεξουαλικά. Για αυτό ίσως τον επισκέπτονται κυρίως γυναίκες. Ο μαύρος «μάγος» όχι μόνο δηλώνει έτοιμος να βρει σε απελπισμένους δουλειά, αλλά υποστηρίζει πως μπορεί να τους κάνει πλούσιους στο άψε – σβήσε. Ο «Touray», όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, λέει πως οι περισσότεροι πελάτες τον επισκέπτονται για να τους βοηθήσει να βρουν μια θέση στη συρρικνωμένη αγορά εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για «ελληνική Ριβιέρα»


Σήμα για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αυτή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, δίνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που παρουσιάζει η «ΗτΣ». Η μεταμόρφωση μιας περιοχής που ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο και η ανάδειξη της ακτογραμμής του Λεκανοπεδίου μπορεί να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και σημαντικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον αναπτυξιακό νόμο, και συγκεκριμένα στα άρθρα 16 και 17 προβλέπεται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» όλο αυτό το μεγάλο έργο.

Η εταιρεία προβλέπεται να έχει διάρκεια 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ (1.000 μετοχές των 500 ευρώ) το οποίο θα καταβάλει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο εντός 6 μηνών.

Σύμφωνα με τον νόμο: «Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου (στο εξής η «Υπό Αξιοποίηση Περιοχή») και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές υπουργικές Αποφάσεις της επομένης παραγράφου ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα ή άλλου τύπου σύμβασης κ.λ.π., εξαιρουμένων ρητώς των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.

Η εταιρεία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ' οιοδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που θα της παραχωρηθούν κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ».

Εταιρεία

Ουσιαστικά η εταιρεία που συστήνεται θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θα λογοδοτεί στο ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που ξεκαθαρίζει τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν και οι οποίες έλεγαν ότι έρχεται να «καπελώσει» το Ταμείο. Η εταιρεία θα μπορεί να κάνει απαλλοτριώσεις, αγορές, να αναθέτει μελέτες, έργα, να κάνει μισθώσεις και γενικά παραχωρήσεις χρήσης, ενώ θα επιδοτείται από το ΠΔΕ ή από τον προϋπολογισμό. Στο άρθρο 17 προβλέπεται η σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV's) με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και κτιρίων ή άλλων εγκαταστάσεων.

Απαλλοτριώσεις

Ουσιαστικά η «Παραλιακό Αττικό Μέτωπο» έρχεται να λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν επί χρόνια κι εμποδίζουν τη δημιουργία της «Ελληνικής Ριβιέρας», όπως, απαλλοτριώσεις, καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, διεκδικήσεις, χρήσεις γης που πρέπει να αλλάξουν, γενικότερα πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.

Ολοι συμφωνούν ότι στην τεράστια αυτή έκταση μπορούν να γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων και να αλλάξει η μορφή της Αττικής, στα πρότυπα του παραλιακού μετώπου της Βαρκελώνης. Τα έργα μπορούν να συνδυαστούν με την ανάπλαση του Ελληνικού, το παραλιακό μέτωπο στο ΣΕΦ και την αξιοποίηση του λεγόμενου «Μικρού Καβουριού», της έκτασης δηλαδή που βρίσκεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Μαρίνα, τα οποία θα πουληθούν σε ιδιώτες.

Στην πορεία για την ανάπλαση της ακτογραμμής υπάρχουν τουλάχιστον 7 σταθμοί, μεταξύ αυτών, το Ελληνικό, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη αλλά και το ιδιωτικό έργο της δημιουργίας του Πολιτιστικού Πάρκου από το Ιδρυμα Νιάρχου. Ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί το 2015 και θα απορροφήσει περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ.

Ανάπλαση

Μεγάλης σημασίας έργο είναι η ανάπλαση των 650 στρεμμάτων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Η περιοχή λέγεται ότι έχει τραβήξει την προσοχή αραβικών κεφαλαίων, αλλά και κάποιων που προωθούν τη δημιουργία πίστας F1.

Επίσης, σημαντικό έργο θεωρείται η μετατροπή του Ταε Κβο Ντο σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, καθώς και το «ξεμπλοκάρισμα» της έκτασης περίπου 1.500 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, ένα παραλιακό φιλέτο για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

22 χρόνια φοιτητής!


Αιώνιος φοιτητής διέμενε ανενόχλητος στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών για 22 ολόκληρα χρόνια! Αποκαλύφθηκε πέρυσι, την πρώτη χρονιά που άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές εστίες και περίπου 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες.

Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά η ζήτηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες αυξήθηκε δραματικά -έως 19,9% στα πανεπιστήμια και έως 29,01% στα ΤΕΙ της χώρας – σε σύγκριση με τα, προ κρίσης, επίπεδα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ορισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν ενοίκιο για ένα δωμάτιο εστίας σε «συμφοιτητές» τους αφού, δυστυχώς, το φαινόμενο της υπενοικίασης δωματίων σε εστίες από φοιτητές είναι υπαρκτό. Πέρυσι, η πρώτη χρονιά που άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές εστίες, περίπου 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Το αδιαχώρητο στο παζάρι της Ξάνθης


Το αδιαχώρητο επικρατούσε στην Πλατεία Εμπορίου της Ξάνθης, χώρος όπου πραγματοποιείται η λαϊκή, με τους πολίτες να ποδοπατούν στην κυριολεξία ο ένας τον άλλον ψάχνοντας ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που διατίθενται σε προσιτές προς τους ίδιους τιμές.

Ρούχα, οικιακά είδη, βιβλία, τρόφιμα, φρούτα, ακόμη και είδη διακόσμησης μπορεί κανείς να προμηθευτεί σε οικονομικές τιμές από τη λαϊκή.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώην υπουργός ξύρισε το μουστάκι για 30 χιλιάδες ευρώ


Στην καρέκλα του κουρέα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Στην καρέκλα του κουρέα κάθισε το απόγευμα ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης.

Ο λόγος που βρέθηκε σ' αυτή -τη μη προσφιλή- για εκείνον θέση ήταν το «θηριώδες» μουστάκι του, το οποίο διατηρούσε και φρόντιζε τα τελευταία 40 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της... σπάνιας εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν εισφορές από πολίτες για ενίσχυση του «Ταμείου Ημέρας Αγάπης Παιδιού».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εισφορές έκαναν αρκετές εταιρείες, οργανισμοί, και επώνυμοι πολίτες της Λεμεσού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, υπολογίζεται ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Ο φρεσκοξυρισμένος Φρίξος Σαββίδης δήλωσε χαρούμενος για την ανταπόκριση του κόσμου και τις γενναίες εισφορές που έγιναν.

O κ. Σαββίδης σημείωσε πως νιώθει περισσότερο δυναμωμένος κι ανανεωμένος ταυτόχρονα να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες με σκοπό την στήριξη των ασθενέστερων.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραδόθηκαν 33 εργατικές κατοικίες στο Πέραμα Μυλοποτάμου


Σε εκκρεμότητα η παραχώρηση ακόμα επτά σπιτιών.

Χαράς ευαγγέλια για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Μετά το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας με τη συνάντηση του βουλευτή Ρεθύμνης της ΝΔ Α. Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση, παραδόθηκαν τα προσωρινά παραχωρητήρια των 33 από τις 40 κατοικίες από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του πρώην ΟΕΚ Νίκο Κουλοχέρη στους δικαιούχους τους

Ο κ. Κουλοχέρης είχε ενημερώσει το βουλευτή ότι δόθηκαν οι πιστώσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν από τον εργολάβο κάποιες τελικές παρεμβάσεις, προκειμένου να καταστούν οι κατοικίες πλήρως λειτουργικές.

Μετά από χρόνια γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας, τελικά, τα παραχωρητήρια ήρθαν σαν το καλύτερο δώρο για τις γιορτές.

Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η παραχώρηση και άλλων επτά ακόμη κατοικιών, για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις


Πηγή: http://www.neatv.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά ως τις 18:00 τα καταστήματα σήμερα


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Ως τις έξι το απόγευμα θα είναι σήμερα ανοιχτά τα μαγαζιά, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Την Τρίτη, ανήμερα Χριστουγέννων και την επομένη, τα μαγαζιά θα είναι κλειστά.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12/2012
10:00-18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ (Παραμονή Χριστουγέννων)
24/12/2012
09:00-18:00

ΤΡΙΤΗ 25/12/2012 (Χριστούγεννα)
ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12/2012
ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27/12/2012
09:00-21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12/2012
09:00-21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12/2012
09:00-18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12/2012
10:00-18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ (Παραμονή Πρωτοχρονιάς)
31/12/2012
09:00-18:00

ΤΡΙΤΗ 1/1/2013 (Πρωτοχρονιά)
ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1/2013
Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα με έφραγμα σώθηκε με… έμπλαστρο στην καρδιά


Νέα θεραπεία δοκιμάστηκε στο Southampton.

Ένα αυτοκόλλητο που τοποθετήθηκε απευθείας επάνω στην καρδιά μιας ηλικιωμένης γυναίκας από τη Βρετανία, η οποία είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, της έσωσε τη ζωή! Η επαναστατική αυτή μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία εμφραγματιών με κακή πρόγνωση, όπου οι κλασικές μέθοδοι χειρουργικής επιδιόρθωσης του μυοκαρδίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, αμέσως μετά την καρδιακή προσβολή διεκομίσθη στο Southampton General Hospital, όπου οι χειρουργοί έκριναν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιήσουν επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι για το πώς έπρεπε να την αντιμετωπίσουν.

H ασθενής είχε μια τρύπα στην καρδιά της, που ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να εφαρμοστεί κάποια συμβατική θεραπεία. Οι πιθανότητες να επιβιώσει ήταν, εξ΄αρχής, εξαιρετικά περιορισμένες. Τη λύση έδωσε ο Δρ. καρδιολογίας Joseph Vettukattil, ο οποίος προχώρησε στην εφαρμογή μιας ριζοσπαστικής ιδέας. Αρχικά, μελέτησε την περιοχή της βλάβης με τη βοήθεια «τρισδιάστατης απεικονιστικής τεχνολογίας» και εν συνεχεία έστειλε με e-mail τις σαρωμένες εικόνες σε μια ομάδα από ειδικούς στη Σουηδία, που ήταν σε θέση να κατασκευάσουν, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, ένα έμπλαστρο που θα έκλεινε την τρύπα στην καρδιά.

Όπως αναφέρει ο Vettukattil, «Όταν κοίταξα την τρύπα, διαπίστωσα ότι ήταν τόσο μεγάλη και ακατάλληλη για κλείσιμο με τις κλασικές μεθόδους, έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου απευθυνόμενος σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Και πράγματι, κατάφεραν, με βάση τα σχέδια που τους απέστειλα, να κατασκευάσουν ένα καρδιακό έμπλαστρο ακριβώς στις διαστάσεις που ήθελα και, τελικά να το έχω στα χέρια μου μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες».

Το επαναστατικό καρδιακό έμπλαστρο λειτούργησε τέλεια και μέσα σε μία εβδομάδα από την τοποθέτησή του η ηλικιωμένη κυρία πήρε εξιτήριο.

Ο Δρ Vettukattil τόνισε: αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους υφίστανται καρδιακές προσβολές, αλλά οι συμβατικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που καθαρίζουν τα δόντια


Τι μπορείτε να τρώτε για ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Υπάρχουν τροφές που αφήνουν λεκέδες στα δόντια και τροφές που τα καθαρίζουν και τα προστατεύουν. Φυσικά, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να αφήσετε το βούρτσισμα αλλά αναμφίβολα πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες καφέ και τσαγιού που καταναλώνετε για να μην απορήσετε εάν ξαφνικά τα δείτε να… κιτρινίζουν.

Στις τροφές πάντως που τα καθαρίζουν, ανήκουν φρούτα, λαχανικά και φυτά και γενικά τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο.

Για παράδειγμα, όπως λένε οι ειδικοί, τα καρότα, τα αχλάδια, τα μήλα και τα αγγούρια συμβάλλουν στον καθαρισμό τους και δυναμώνουν τα ούλα.

Το μαρούλι δεν αφήνει τα δόντια να κιτρινίζουν. Το ίδιο και το σπανάκι. Το τυρί επίσης καθαρίζει τα δόντια επειδή περιέχει ασβέστιο και φώσφορο. Ο μαϊντανός καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή και το νερό καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα των τροφών.


Διαβάστε περισσότερα...

Χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο προκαλούν τα λιπαρά


Αποδείχθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Οι κακές διατροφικές επιλογές αλλάζουν την χημεία των νευρώνων του εγκεφάλου προτού ακόμη οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Πριν καν να εκδηλωθεί η παχυσαρκία, η κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων προκαλεί χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων στέρησης παρόμοια με αυτά που προκαλούνται όταν διακόπτεται η χρήση μιας εθιστικής ουσίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές εξήγαγαν τα παραπάνω συμπεράσματα με βάση πειράματα σε πειραματόζωα των οποίων οι εγκέφαλοι σε πολλά σημεία μπορούν να συγκριθούν με τον ανθρώπινο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χημική ισορροπία στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που είχαν τραφεί με πολλά λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα ήταν διαφορετική από εκείνη όσων έτρωγαν υγιεινά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Stephanie Fulton εξήγησε ότι «οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου συσχετίζονται με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή στη διατροφή προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις με αποτέλεσμα να ξεκινά ένας φαύλος κύκλος κακής διατροφής.»

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αλλαγές αυτές – νευρικότητα, καταθλιπτική διάθεση - παρατηρήθηκαν πριν καν εγκατασταθεί η παχυσαρκία στα πειραματόζωα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...