Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι δέκα χρυσοί κανόνες της δίαιτας!



Χάστε βάρος και διατηρηθείτε!
Δεν έχει σημασία ποιο πρόγραμμα διατροφής ακολουθείτε προκειμένου να φτάσετε στον στόχο σας, υπάρχουν όμως μερικοί χρυσοί κανόνες που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να μειωθούν τα επιπλέον κιλά αλλά και να διατηρηθούν.

Αν είστε τελικά έτοιμοι να αφήσετε το φαινόμενο ‘yo-yo’ στο παρελθόν (να παίρνετε και να χάνετε βάρος συνεχώς), ακολουθήστε αυτή τη λίστα με τις συμβουλές που ακολουθούν ως τις προσωπικές σας 10 εντολές:

Κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας


Σε αντίθεση με ό, τι ίσως πιστεύετε, το να ‘κάνει’ κανείς ‘δίαιτα’ δεν είναι μια προσωρινή, ‘γρήγορη’ λύση στο να έχει μόνιμα αποτελέσματα. Αν κάνετε δίαιτα μόνο για να χάσετε βάρος χωρίς να προσπαθήσετε να τροποποιήσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά, τότε τα επιπλέον κιλά θα επιστρέψουν αμέσως μόλις επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες.

Άσκηση


Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει και να κινήστε. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητο ‘κομμάτι’ ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ιδανικά, η φυσική σας δραστηριότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και ασκήσεις με αντιστάσεις. Αν έχει περάσει κάποιο μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που ασκηθήκατε, θα πρέπει να επανέλθετε σταδιακά στο επίπεδο εκγύμνασης που ήσασταν.

Πίνετε άφθονο νερό


Αν και προσλαμβάνετε νερό από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνετε, οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό, όταν αθλείστε να είστε βέβαιοι ότι πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε δραστηριότητα ώστε να μην αφυδατώσετε τον οργανισμό σας. Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, χαλιναγωγεί την όρεξή σας και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να καταναλώνει πολύ μεγάλες μερίδες τροφίμων. Να θυμάστε ότι το ‘περισσότερο’ δεν είναι πάντα το καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για την ποσότητα του φαγητού στο πιάτο σας. Ακόμη και οι ‘υγιεινές’ τροφές μπορούν να παρέχουν υπερβολικές θερμίδες αν τις καταναλώνετε σε μεγάλο βαθμό. Μάθετε ποια είναι η σωστή - κατάλληλη μερίδα για εσάς και αποφεύγετε να ‘καθαρίσετε’ το πιάτο σας.

Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων


Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Είναι σημαντικό να καταγράφετε - παρακολουθείτε ό, τι τρώτε, έτσι ώστε να μάθετε να αποφεύγετε την άσκοπη κατανάλωση φαγητού στο μέλλον.

Μην παραλείπετε γεύματα


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα χάσουν βάρος γρηγορότερα εάν παραλείψουν γεύματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τρώγοντας κανονικά τα γεύματα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε λειτουργία. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι ακόμα καλύτερα να χωρίσετε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες και να τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Π.χ. Αν δεν καταφέρατε την επιθυμητή απώλεια βάρους αυτή την εβδομάδα, δοκιμάστε να σπάσετε τα γεύματά σας σε ακόμα μικρότερα γεύματα και να τρώτε κάθε 2-3 ώρες για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να αποφύγετε την πείνα.

Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό


Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέπετε τον πειρασμό να φάτε κάποιο 'άδειο' από θρεπτικά συστατικά τρόφιμο, είναι να προσπαθήσετε να αδειάσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας από αυτά τα τρόφιμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό όσο το δυνατόν λιγότερες φορές.

Τροποποιήστε αγαπημένες σας συνταγές


Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε και να καταναλώσετε τις αγαπημένες σας τροφές. Εάν προσπαθήσετε να τις στερηθείτε και να τις αποφύγετε είναι σίγουρο ότι θα αποτύχετε και θα χαλάσετε το πρόγραμμά σας. Αντί λοιπόν, να στερείτε από τον εαυτό σας τις αγαπημένες σας τροφές, προσπαθήστε να τις τροποποιείτε. Π.χ. Το τηγάνισμα προσθέτει λίπος στη διατροφή, το οποίο προσθέτει θερμίδες έτσι, μερικά αγαπημένα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να ψηθούν αντί να τηγανιστούν.

Διαχειριστείτε το άγχος σας


Αν και το λίγο άγχος είναι φυσιολογικό, το πάρα πολύ άγχος μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό σας και στο σώμα σας. Το άγχος και η ένταση οδηγούν συνήθως τους ανθρώπους να παραλείπουν γεύματα, να τρώνε λάθος τρόφιμα ή σνακ ψυχαναγκαστικά. Βρίσκοντας τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος σας θα είναι πιο εύκολο να υιοθετήσετε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Σωστή υποστήριξη


Έρευνες συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην επίτευξη της επιτυχούς απώλειας βάρους. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι πιο πιθανό να επιτύχουν την απώλεια βάρους και τους στόχους τους με τη βοήθεια ενός ειδικού - επιστήμονα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τα Παιδικά Χωριά SOS



Διοργανώνεται στο μέτρο του Συντάγματος.

Το φιλανθρωπικό σωματείο, Παιδικά Χωριά SOS, διοργανώνει και φέτος χριστουγεννιάτικο παζάρι για την οικονομική ενίσχυση της δράσης του.

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι θα διαθέτει προς πώληση διάφορα είδη από τα Παιδικά Χωριά SOS και θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του μετρό, στο σταθμό του Συντάγματος.


Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού θα είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα ελπίδας για μαθητές που δεν έχουν να φάνε



Κίνηση ανθρωπιάς των κατοίκων και του δημάρχου Μεσολογγίου.

Μία τράπεζα τροφίμων αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ημιλιπόθυμων μαθητών λόγω ασιτίας.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, όταν σε κατάσταση σοκ, ο γιος του δημάρχου της πόλης, Παναγιώτης Κατσούλης, επιστρέφοντας ένα μεσημέρι από το σχολείο του, μίλησε στον πατέρα του για πέντε συμμαθητές του, οι οποίοι λόγω έλλειψης τροφής παραλίγο να σωριαστούν στο έδαφος.

Στην τράπεζα τροφίμων θα συνδράμει ο δήμος, αλλά και όσοι δημότες επιδείξουν ευαισθησία και θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Παράλληλα, θα υπάρξει δράση και με το κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί σε συνεργασία με το δήμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο σε εργοδότη γιατί απέλυσε την έγκυο υπάλληλό του



Η εργαζόμενη, η οποία πίστευε ότι εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πρόστιμο 6.000 ευρώ επιβλήθηκε, από την Επιθεώρηση Εργασίας, σε βάρος εργοδότη, μετά από εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς ο εργοδότης απέλυσε έγκυο υπάλληλό του, με πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, εργαζόμενη επί τέσσερα χρόνια ως πωλήτρια, ζήτησε αναρρωτική άδεια, εξ αιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην εγκυμοσύνη της και ο εργοδότης, ισχυριζόμενος ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και πως είχε λήξει, την απέλυσε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις του προς τον εργοδότη, έλαβε αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, από την οποία φαινόταν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών σύμβαση τετραετούς διάρκειας. Από πουθενά, όμως, δεν προέκυπτε ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένον του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.

Ο Συνήγορος υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης της εργαζομένης σε τέσσερα έτη. Επομένως, καταχρηστικά η σύμβαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας, η οποία δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής. Κατά συνέπεια, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που καθιστά την απόλυση άκυρη.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ότι στις συμβάσεις εργασίας με ορισμένη χρονική διάρκεια, εάν ο καθορισμός της διαρκείας αυτής δεν δικαιολογείται από τη φύση της σύμβασης, αλλά τέθηκε σκοπίμως για την καταστρατήγηση των διατάξεων περί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου που εφαρμόζονται υποχρεωτικά, τότε θεωρείται ότι ο καθορισμός της διάρκειας τέθηκε καταχρηστικά και η σύμβαση αντιμετωπίζεται ως σύμβαση αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια, προσθέτει η αρχή, οι εργαζόμενοι έχουν στην περίπτωση αυτή όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τέλος, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι απαγορεύεται η καταγγελία ή η με οποιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσεως εργασίας, καθώς και κάθε άλλη δυσμενής μεταχείριση για λόγους φύλου ή οικογενειακής κατάστασης και τονίζει ότι η διάκριση λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μονιμοποίηση - Οριστικοποίηση Αναπηρικών Συντάξεων






NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863 του 2010

Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Άρθρο 8




Οριστικοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων από την 1.1.1993


Η παράγραφος 3 του άρθρου 25 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄) τροποποιείται ως ακολούθως:

«3. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, υφίσταται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται δε με τις ίδιες προϋποθέσεις ενώ δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις ανωτέρω επιτροπές. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις
περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, μπορεί δε να είναι οριστικές, εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. 


Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά και την τελική γνωμάτευση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:

α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.»

-----------------

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2084 του 1992

Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις. (ΦΕΚ Α 165).



Οριστικοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων πριν την 1.1.1993

Άρθρο 25 παρ.3 


Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας απονέμονται για όσο χρόνο ορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, παρατείνονται δε με την ίδια διαδικασία και για τον εκάστοτε οριζόμενο από τις υγειονομικές επιτροπές χρόννο ανικανότητας. Οι συντάξεις λογω αναπηρίας καθίστανται αυτοδικαίως οριστικές όταν:

α. Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά (7) ετών συνεχώς, κατά την διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

β. Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικάις του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε (5) ετών συνεχώς, κατά την διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

γ. Ο επί 12ετία συνεχώς συνταξιοδοτούμενος, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

δ. Ο επι 20ετία διακεκομμένα, αλλά από τριετίας συνεχώς συνταξιοδοτούμενος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.


-----------------

Ο συνταξιούχος που καλύπτει τις πιο πάνω (ανάλογες με την περίπτωσή του) προϋποθέσεις, μπορεί να πάει στο ασφαλιστικό του σας ταμείο και να κάνει αίτηση οριστικοποίησης της σύνταξης του/της.

-----------------


Αλλαγές σχετικά είχαμε και με τον τελευταίο νόμο 4331 του 2015 

Άρθρο 11. Οριστικοποίηση συντάξεων αναπηρίας

1. Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., κατά το άρθρο 18 της υπουργικής απόφασης υπ' αριθμ. 57440/1938, όπως αυτή ισχύει, περί «Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.» (Β' 33) για την αυτοδίκαιη οριστικοποίηση της χορηγούμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας που ισχύουν για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του, εφαρμόζονται και για τους αντίστοιχους ασφαλισμένους Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον από τις καταστατικές τους διατάξεις ή άλλες διατάξεις της νομοθεσίας δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη.


2. Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και η υποβολή σε εξετάσεις από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές σε χρόνο προγενέστερο της ισχύος της διάταξης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου συνυπολογίζονται για την κατά τα ανωτέρω οριστικοποίηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας.

-----------------


Ολόκληρος ο νόμος 3863 του 2010 υπάρχει εδώ.

Ολόκληρος ο νόμος 2084 του 1992 υπάρχει εδώ.

Ολόκληρος ο νόμος 4331 του 2015 υπάρχει εδώ.

-----------------
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σύμβαση κατά της εμπορίας παραποιημένων φαρμάκων



Συνέδριο από το Συμβούλιο της Ευρώπης για υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί τη νέα σύμβαση (MEDICRIME), που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παραγωγής και εμπορίας, παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Συμβουλίου, η Κύπρος, μαζί με την Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Ελβετία, θα είναι από τις πρώτες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υπογράψουν την νέα σύμβαση, στις 26-28 Οκτωβρίου 2011 στην Μόσχα, όπου και θα λάβει χώρα Συνέδριο, με αντικείμενο την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων, για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Με την υιοθέτηση της νέας αυτής Σύμβασης (MEDICRIME), που θα αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη στο τομέα της εμπορίας παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλούνται να ποινικοποιήσουν την παραγωγή πλαστών ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, την καταβολή προμήθειας για την διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, το αδίκημα της πλαστογράφησης των σχετικών εγγράφων και την παροχή βοήθειας στον τομέα της εμπορίας τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια σχολεία χαρακτηρίστηκαν Πρότυπα Πειραματικά



Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης.

Τον πίνακα με τα σχολεία που χαρακτηρίστηκαν, έπειτα από αξιολόγηση, Πρότυπα Πειραματικά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

«Η λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων προάγει την εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη και την ενδεδειγμένη λειτουργία κάθε σχολικής τάξης. Συμβάλλει καθοριστικά στην πειραματική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, των μεθόδων διδασκαλίας, του εκπαιδευτικού υλικού, των καινοτόμων και δημιουργικών δράσεων, προγραμμάτων αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της υλικοτεχνικής υποδομής. Προωθεί τη δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους που έχουμε θέσει ως κύριο στόχο», δήλωσε η υπουργός.

Ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία επελέγησαν:

· 15 Γενικά Λύκεια, μεταξύ των οποίων δύο είναι ενιαίες σχολικές μονάδες των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται και το Νηπιαγωγείο.

· 15 Γυμνάσια συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου σχολείου (Γυμνάσιο - Λύκειο) του Πανεπιστημίου Πατρών.

· 15 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα δημοτικά σχολεία έχουν προσαρτηθεί ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Για τον πίνακα με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισφορά 10 ευρώ υπέρ ανέργων από αυτοαπασχολούμενους



Θα καταβάλλεται υποχρεωτικά σε ειδικό λογαριασμό.

Εισφορά 10 ευρώ το μήνα υπέρ ανέργων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι.

Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό που θα χορηγεί βοηθήματα στους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους -δηλαδή τους άμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- που αποδεδειγμένα διακόπτουν το επάγγελμά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η εισφορά αυτή εισπράττεται μαζί με τις άλλες εισφορές των κλάδων σύνταξης και ασθένειας στον ΟΑΕΕ και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τον τουρισμό στο Ρέθυμνο



Ζητούνται εκπαιδευτές για επαγγελματική κατάρτιση.

Επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα υλοποιηθούν στο Ρέθυμνο, με στόχο τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, όπως αυτές διαμορφώνονται στο σημερινό δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.

Τα προγράμματα αφορούν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου του εργαζομένου όπως, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, καθώς επίσης στην Επικοινωνία και Συμπεριφορά αλλά και σε Δεξιότητες στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ προσκαλεί εκπαιδευτές - εισηγητές, αντίστοιχων ειδικοτήτων ώστε να διδάξουν με την προϋπόθεση να έχουν αποκτήσει από τον ΟΑΕΔ τον Αριθμό Μητρώου Εισηγητή.



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού



Επιμένει στην ενίσχυση της ελληνομάθειας αλλά με λιγότερα έξοδα.

Τη μείωση του κόστους και του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών κατάφερε σε σημαντικό βαθμό το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των σχολείων.

Αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, καθώς αρχίζει αύριο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, με στόχο να ενισχύσει την ελληνομάθεια στη Διασπορά. Επίσης, θα στηρίξει και θα προβάλει τις ποιοτικότερες εκπαιδευτικές μονάδες και τα πρακτικά για να δώσει τέλος σε φαινόμενα κακοδιοίκησης και σπατάλης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2009-10 ήταν 2.350, το 2010-11 μειώθηκαν σε 1.850, ενώ φέτος σε 1.430.

Όσον αφορά στις δαπάνες, το οικονομικό έτος 2009 ανέρχονταν σε 106 εκατ. ευρώ, το 2010 σε 88 εκατ., το 2011 προβλέπεται να ανέλθουν σε 73 εκατ., ενώ με την πλήρη εφαρμογή του νόμου οι δαπάνες θα μειωθούν στο μισό σε σχέση με το 2009.

Μέχρι σήμερα το 73% των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό είναι τμήματα ελληνικής γλώσσας που δεν έχει ιδρύσει το ελληνικό κράτος. Είναι ιδιώτες, σύλλογοι γονέων, κοινότητες και η Εκκλησία, ενώ το υπουργείο έστελνε εκπαιδευτικούς και επιχορηγήσεις σε χώρους που δεν έχουν φορέα.

Δηλαδή, εκπαιδευτικοί και χρήματα στο πουθενά, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς το υπουργείο Παιδείας να γνωρίζει πόσοι μαθητές πραγματικά παρακολουθούσαν. Εγγράφονταν αρκετοί μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ποτέ το υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε ποιοι τελείωναν, τι μάθαιναν αυτά τα παιδιά, ποιο ήταν το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, πόσες ώρες εργάζονταν οι εκπαιδευτικοί που πήγαιναν εκεί. Συνήθως, εργάζονταν ένα δίωρο το Σάββατο και μερικές φορές ένα δίωρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτή ήταν η κατάσταση που πρέπει να αλλάξει, σημειώνει το υπουργείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων από το 2014



Θα παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Νέο σύστηµα πανελλαδικών µε «διπλές» εξετάσεις την ίδια ηµέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο παρουσιάζει στις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Παιδείας. Το νέο εξεταστικό σύστηµα, το οποίο θα εφαρµοστεί από το 2014, εντάσσει στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήµια, διατηρώντας ωστόσο ρόλο και για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναµορφωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα», τα τµήµατα των πανεπιστηµίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία µε τον «αναβαθµισµένο» κοσµήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούµενα µαθήµατα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθµολόγηση των εισακτέων τους.

Με το νέο εξεταστικό σύστηµα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηµατικά θα έχει να κάνει µε τη διοίκηση του Μαθηµατικού Τµήµατος και µόνο. Στο σηµείο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει ο σχεδιασµός του υπουργείου Παιδείας, καθώς ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές, τελικά και µε δεδοµένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγµή στην ψήφιση του νέου νόµου-πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τµήµατα.

Αναλυτικά, οι αλλαγές περιλαµβάνουν τα εξής:

Οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ηµέρα. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά µάθηµα. Ετσι, για παράδειγµα, ένας µαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηµατικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειµµα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο µάθηµα (αν φυσικά ανήκει στο επιστηµονικό αντικείµενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήµιο.

Τα θέµατα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.

Τα εξεταζόµενα µαθήµατα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, µε το σύστηµα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστηµονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (Θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (µε µία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείµενα ∆ικαίου και Οικονοµικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόµενο µάθηµα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Εκθεση.

Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόµη σε Φυσικές Επιστήµες, Μαθηµατικά, Βιολογία. Εκείνοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηµατικά, Αρχές Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αριθµός των εξεταζόµενων µαθηµάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόµενες ηµέρες.

Για την εισαγωγή στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθµοί της Β’ και της Γ’ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τα τµήµατα πανεπιστηµίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριµένο «πλαφόν» για τα µαθήµατα βαρύτητας στο επιστηµονικό τους αντικείµενο (για παράδειγµα, το Μαθηµατικό Τµήµα θα «ζητάει» βαθµολογία τουλάχιστον 15.000 µορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράµµατά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθµό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τµήµα που τον ενδιαφέρει.

Η ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισµένη (δηλαδή από συγκεκριµένο κεφάλαιο σε συγκεκριµένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγµα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται µόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεµοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείµενα του Πλάτωνα.

Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαµβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιµηθούν το επίπεδό τους και τα αποτελέσµατα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίζονται τραπεζικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων



Αφορά όσα έχουν δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες αποφάσισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δίνοντας και σχετική παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης που διαβιβάστηκε από το ταμείο στη βουλή, κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή, όσον αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των χορηγηθέντων δανείων αποφασίστηκε:

α) Για δάνεια για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση, η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου είναι δυνατό να επιμηκυνθεί κατά 5-10 έτη με το ισχύον επιτόκιο, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια οφειλής δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.

β) Για ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων μπορεί να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη και ως 26 έτη συνολικά, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης.

γ) Για τα δάνεια μικροεπισκευών – μικροβελτιώσεων, η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να επεκταθεί κατά 5 έτη χωρίς να ξεπερνάει συνολικά τα 15 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο δυνατότητα επιμήκυνσης των ανωτέρω κατηγοριών έχουν δανειολήπτες που σωρευτικά τα δάνειά τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από την 1/1/2005 έως και την 1/7/2010, η μηνιαία δόση είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, 250 ευρώ και άνω για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά και από 150 και άνω για την περίπτωση δανείων για μικροεπισκευές – μικροβελτιώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλικία του δανειολήπτη κατά τη λήξη του δανείου να μην υπερβαίνει το 80ο έτος στην περίπτωση των στεγαστικών και ενυπόθηκων επισκευαστικών ή το 75ο έτος στην περίπτωση δανείων μικροεπισκευών – μικροβελτιώσεων.

Η δυνατότητα επιμήκυνσης μπορεί να παρέχεται σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών, για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, σε περιπτώσεις δανειοληπτών πολύτεκνων, τρίτεκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επιμήκυνση θα προσφέρεται επίσης σε όσους καταβάλλουν μηνιαίως άνω του 60% των αποδοχών τους, ή/και όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που πρέπει να ρυθμιστούν για να εγκριθεί η επιμήκυνση.

Εν συνεχεία όσον αφορά την αναστολή εξυπηρέτησης δανείων, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε περίπτωση που υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης, κατά περίπτωση, αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης δανείου.

Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα δύο έτη, θα πρέπει να είναι εντός της επιτρεπόμενης από το νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης δανείου και αντιστοιχεί σε επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.

Αναφορικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ορίζεται ότι για τοκοχρεολυτικές δόσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, η ρύθμιση καταβολής θα μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του δανειολήπτη, είτε μέχρι 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων, είτε μέχρι 120 μήνες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης. Με την έγκριση της αίτησης του δανειολήπτη για ρύθμιση, ποσοστό 50% επί των τόκων υπερημερίας εκπίπτει, εφόσον η καταβολή γίνεται τακτικά και εμπρόθεσμα.

Τέλος σημειώνεται ότι το ΤΠ&Δ έχει αποφασίσει την πλήρη απαλλαγή των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών από το σύνολο των τόκων υπερημερίας σε περίπτωση που γίνει εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

CyberKids για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο



Μια νέα διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή χρήσιμων συμβουλών.

Μια νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η πρωτοβουλία αυτή, που υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφορά μια καινοτόμα, κοινωνικού χαρακτήρα, διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο (http://www.cyberkid.gov.gr), για μικρούς και μεγάλους.

Το CyberKids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet.

Προβάλει τα θετικά του διαδικτύου, που μεταξύ άλλων προσφέρει επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία, παράλληλα, όμως, παρουσιάζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, όπως παιχνίδια, συμβουλές κ.α.

Η υλοποίηση του cyberkid από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet «Wind Ελλάς» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σερέτης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Νικόλαος Μάρκου, εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι συμβουλές για να σας κοπεί... η όρεξη



Περιορίσετε τη λαχτάρα που νιώθετε για το φαγητό!

Η παροιμία λέει πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Το ζητούμενο είναι όμως με ποιον τρόπο φεύγει! Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να περιορίσετε τη λαχτάρα που νιώθετε κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά στο αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό;

Ακολουθούν λοιπόν έξι απλά τρικ που μπορούν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα την όρεξή σας.

• Καταναλώστε το γεύμα σας πιο αργά:
Μελέτες έχουν δείξει πως, για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος. Εάν όμως τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνει το σώμα να αντιληφθεί ότι χόρτασε και κινδυνεύουμε να υπερκαταναλώσουμε τροφή. Βάλτε λοιπόν το πιρούνι σας στο ρελαντί και θα δείτε ότι και καλύτερο έλεγχο της μερίδας σας θα έχετε και θα απολαμβάνετε με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεύμα σας.

• Αλλάξτε τη γεύση σας:
Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε βουρτσίζοντας τα δόντια σας ή μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε ανθρακούχο νερό με λίγο λάιμ ή ένα λάιτ αναψυκτικό, τα οποίο δε θα σας επιβαρύνει θερμιδικά αλλά αντίθετα θα σας αναζωογονήσει και θα σας ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκιά γεύση.

• Καταναλώστε μικρότερα γεύματα:
Ίσως έχετε βαρεθεί να ακούτε για τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, ωστόσο αποτελεί από τις κορυφαίες διατροφικές συστάσεις για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η καλύτερη ρύθμιση της όρεξης. Καταναλώνοντας 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα, δηλαδή τρώγοντας ανά 3 περίπου ώρες, δύσκολα θα νιώσετε έντονη πείνα και κατ’ επέκταση θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε διατροφικές ατασθαλίες.

• Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας:
Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό, συνεπώς είναι καλό να υπάρχουν σε κάθε σας γεύμα. Αντικαταστήστε τα λευκά αρτοσκευάσματα (ψωμί, φρυγανιές) καθώς και τα ζυμαρικά σας με αντίστοιχα ολικής άλεσης, επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό σας, φρούτα ή χυμούς εμπλουτισμένους με φυτικές ίνες και μπισκότα δημητριακών σαν σνακ και καταναλώστε σαλάτα εποχής με το κύριό σας γεύμα.

• Σκεφτείτε πριν δράσετε:
Είστε σίγουροι ότι αυτό που νιώθετε είναι πραγματική πείνα και όχι μια απλή λιγούρα; Πριν ανοίξετε λοιπόν την πόρτα του ψυγείου, σταματήστε για 5 λεπτά και σκεφτείτε εάν πραγματικά θέλετε να φάτε και εάν αυτό που επιθυμείτε να καταναλώστε θα σας ωφελήσει ή τελικά θα σας επιβαρύνει. Θα δείτε ότι, σε δεύτερη ανάγνωση, μπορεί να αναθεωρήσετε!

• Απασχολείστε το μυαλό σας:
Πολλές φορές μπορεί η λιγούρα να γίνει εμμονή. Και όσο προσπαθούμε να την καταπιέσουμε τόσο πιο έντονα βασανίζει το μυαλό μας. Προσπαθήστε λοιπόν να βγάλετε από το μυαλό σας το θέμα του φαγητού και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Καταπιαστείτε με δουλειές του σπιτιού, τηλεφωνείστε σε κάποια φίλη σας ή κάντε μια βόλτα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόχειρο φαγητό «χαλάει» το σπέρμα



Η κακή διατροφή βλάπτει την ανδρική γονιμότητα
.
Καλό είναι να περιορίσουν το «πρόχειρο» φαγητό οι νεαροί άνδρες που θέλουν μια μέρα να αποκτήσουν παιδιά. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η υπερκατανάλωση πίτσας, τσιπς και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη γονιμότητά τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και του Πανεπιστημίου της Μούρθια, στην Ισπανία, που παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Οι μελετητές αναλύοντας δείγματα σπέρματος από 188 άντρες ηλικίας 18-22 ετών ανακάλυψαν πως η διατροφή μπορεί να επιδράσει άμεσα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Συγκεκριμένα, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπογόνιμοι. Πριν αρχίσει η μελέτη, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων για να βεβαιωθεί πως δεν έπασχαν από διαταραχές ή νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματός τους.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και έτσι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που ακολουθούσαν την «δυτικού τύπου διατροφή» δηλαδή έτρωγαν κόκκινο κρέας, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά και ενεργειακά ποτά και σε εκείνους που ακολουθούσαν «υγιεινή διατροφή» δηλαδή έτρωγαν πολλά ψάρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Στο σπέρμα όλων έγιναν εξετάσεις αξιολόγησης της κινητικότητας, της συγκέντρωσης και του σχήματος των σπερματοζωαρίων. Αυτό που έδειξε η έρευνα είναι ότι η υγιεινή διατροφή σχετίσθηκε με μεγαλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ το σπέρμα όσων έτρωγαν ανθυγιεινά είχε λιγότερες πιθανότητες να επιζήσει στο ταξίδι έως το ωάριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών



Τι πρέπει να προσέχετε.

O καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε στη διατροφή σας τα ωμά φρούτα και λαχανικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας είναι οι χυμοί. Για πολλούς όμως από εσάς η κατανάλωση χυμών ίσως είναι μια καινούργια εμπειρία και σίγουρα θα έχετε πολλές απορίες.

Το να φτιάξετε φρέσκους χυμούς είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φρούτα και λαχανικά υψηλής ποιότητας και ένας καλός αποχυμωτής. Ωστόσο, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα, όπως:

• Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί με οργανικό τρόπο και δεν έχουν ραντιστεί με φάρμακα, ώστε να παρασκευάζετε όσο το δυνατόν πιο αγνούς χυμούς. Αν δεν βρίσκετε τέτοια προϊόντα, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποχυμώσετε.

• Πριν από την αποχύμωση πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, κόβετε όποια σημεία είναι χαλασμένα και χτυπημένα ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε άλλη αλλοίωση.

• Η φλούδα του πορτοκαλιού και αυτή του γκρέιπφρουτ περιέχουν μια τοξική ουσία και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Άλλωστε, οι φλούδες αυτές είναι πικρές, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τις αφαιρείτε πριν αποχυμώσετε τα φρούτα. Φροντίστε, όμως, να αφήνετε πάνω τη λευκή ψίχα της φλούδας, γιατί περιέχει πολύτιμα φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

• Τα τροπικά φρούτα, όπως το ακτινίδιο και η παπάγια, πρέπει να καθαρίζονται. Όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά μπορείτε να τα αποχυμώνετε με τη φλούδα (ακόμα και τα λεμόνια). Ωστόσο, αν τα προϊόντα είναι κερωμένα, είναι προτιμότερο να τα ξεφλουδίζετε.

ΝΑΙ & ΟΧΙ: Μερικοί λένε ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται τα φρούτα με τα λαχανικά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Είναι ασφαλές να τα τρώει κανείς ταυτόχρονα;

ΝΑΙ & ΟΧΙ:Η θεωρία του συνδυασμού των τροφών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο λόγο. Μερικά άτομα, όπως εκείνα που υποφέρουν από προβλήματα πέψης, πολλαπλές αλλεργίες ή έντονη κόπωση, βλέπουν όντως ωφέλεια όταν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.

Πάντως, αν εσείς δεν παρατηρήσετε ενοχλητικά συμπτώματα (όπως αέρια, πόνους στο στομάχι ή φούσκωμα) όταν συνδυάζετε αυτές τις τροφές, αφήστε τη γεύση σας να σας οδηγήσει και κάνετε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν περισσότερο.

Πόσους χυμούς πρέπει να πίνω; Υπάρχει κίνδυνος να πιω μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση πρέπει;


ΟΧΙ: Συστήνεται να πίνετε αρκετά ποτήρια χυμού κάθε μέρα. Δύο έως τέσσερα ποτήρια, σε συνδυασμό με τα κανονικά γεύματα, συμπληρώνουν καλά τη διατροφή. Αν κάνετε νηστεία με χυμούς, θα πρέπει να πίνετε περισσότερα. Πίνετε χυμούς από πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, για να αυξήσετε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις θρεπτικές ουσίες που αφομοιώνει ο οργανισμός. Επίσης, οι χυμοί που πίνετε θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι εξίσου ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να μην παίρνετε μεγάλες ποσότητες σακχάρων από τα φρούτα. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη που να έχει δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμών έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα την κοινή λογική και να μην το παρακάνετε.

Μπορούν να αποχυμώνονται όλα τα μέρη των φρούτων και των λαχανικών;


ΟΧΙ: Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ, για παράδειγμα, περιέχουν μια τοξική ουσία που δε συστήνεται να την πίνετε σε μεγάλες ποσότητες. Οι σπόροι του μήλου περιέχουν κάποια ποσότητα κυανίου και γι’ αυτό συστήνεται να τους αφαιρείτε από τον καρπό. Μην κάνετε χυμό από φύλλα καρότου ή ρήου, γιατί και αυτά περιέχουν μια τοξική ουσία. Τέλος, τα φύλλα του σέλινου συχνά έχουν πικρή γεύση, γι’ αυτό καλύτερα να τα αφαιρείτε.

Τα μωρά μπορούν να πίνουν χυμούς από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους;


ΟΧΙ: Στο διάστημα μεταξύ 6 και 9 μηνών, όταν το μωρό αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τη στερεά τροφή, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε χυμούς, αλλά έναν κάθε φορά και ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του παιδιάτρου σας. Μην ξεχνάτε να αραιώνετε πάντα τους χυμούς που δίνετε στο μωρό, ανακατεύοντάς τους με ίση ποσότητα νερού.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλικία φέρνει σοφία



Επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά.

Το ότι η ηλικία με τη σοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες είναι κάτι που γνωρίζαμε εμπειρικά εδώ και χρόνια. Τώρα όμως επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά από μια ομάδα ερευνητών που εξέτασαν τον εγκέφαλο νεαρών και ηλικιωμένων ατόμων στον τομογράφο.

Ανατρέποντας τη γενικώς παραδεδεγμένη θεωρία ότι ο εγκέφαλος «ατονεί» με την ηλικία η μελέτη που πραγματοποιήθηκε απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων όχι μόνο δεν είναι πιο «αργός» από αυτόν των νέων αλλά επί πλέον είναι και πιο «σοφός» επιτρέποντάς τους να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να επιτυγχάνουν ανάλογες ή και καλύτερες επιδόσεις.

Η μελέτη, διενεργήθηκε από ερευνητές του ινστιτούτου γηριατρικής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά ενώ για τα πειράματα είχαν επιλεγεί δυο ηλικιακές ομάδες. Η μια περιελάμβανε 24 άτομα ηλικίας 18 – 35 ετών και η άλλη δέκα άτομα ηλικίας 55 – 75 ετών τα οποία εξακολουθούσαν να εργάζονται. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εξετάζονταν στον εγκεφαλικό τομογράφο, έπρεπε να συνδυάζουν λέξεις ανάλογα με διαφορετικούς γραμματικούς ή εννοιολογικούς κανόνες (π.χ. ζώα, ομοιοκαταληξία, αρχικό γράμμα κ.λ.π.) ενώ οι κανόνες άλλαζαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πειράματος χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους πιο αποτελεσματικά, επιστρατεύοντας μόνο συγκεκριμένες, απαραίτητες για την εκτέλεση του έργου που τους είχε ανατεθεί, περιοχές και ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν, επιτυγχάνοντας ίδιες επιδόσεις με τους νεότερους.

Οι απεικονίσεις στον εγκεφαλικό τομογράφο έδειξαν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι αντιδρούσαν πιο ήρεμα και αποτελεσματικά από τους νέους όταν οι ερευνητές τους έλεγαν ότι έκαναν λάθος.

Όταν οι νεαροί συμμετέχοντες έκαναν κάποιο λάθος και έπρεπε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν μια νέα στρατηγική για να βρουν την απάντηση, επιστράτευαν πολλά τμήματα του εγκεφάλου τους πολύ πριν από την έναρξη της επόμενης εργασίας».

Αντιθέτως όταν οι ηλικιωμένοι έκαναν λάθος επιστράτευαν μόνο τις περιοχές που εμπλέκονταν στη χάραξη και την εκτέλεση της νέας στρατηγικής και μόνο κατά την έναρξη της επόμενης εργασίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο μύθος του Αισώπου με τη χελώνα και τον λαγό ήταν απόλυτα σωστός. Tο να μπορείς να τρέχεις γρήγορα δεν σε κάνει πάντα να κερδίζεις τον αγώνα. Πρέπει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα τις ικανότητές σου. Και αυτό είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της ηλικίας».


Διαβάστε περισσότερα...

Με την έλλειψη βάρους κατά τη γέννηση συνδέεται ο αυτισμός



Πενταπλάσιες οι πιθανότητες των ελλιποβαρών μωρών να εμφανίσουν το σύνδρομο.

Τα ελλιποβαρή μωρά έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό συγκριτικά με τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό βάρος, ισχυρίζονται επιστήμονες από το κέντρο αυτισμού και επιδημιολογίας στην Πενσιλβάνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έρευνα που λαμβάνει υπόψη της τα διάφορα στάδια της ζωής ανθρώπων που έχουν γεννηθεί ως ελλιποβαρείς προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο συνδέεται το σύνδρομο του αυτισμού με τις περιπτώσεις γέννησης παιδιών με μειωμένο βάρος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού εξέτασαν συνολικά 623 ελλιποβαρή παιδιά στο Νιού Τζέρσει όταν ήταν στην ηλικία των 16 ετών και ανακάλυψαν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν αυτιστικά.

Η διευθύντρια του κέντρου ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους γονείς αλλά αφορμή για επαγρύπνηση ώστε να ωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του παιδιού τους.


Διαβάστε περισσότερα...