Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Δύο μετάλλια στο παγκόσμιο κύπελλο σκοποβολής



Ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα σκοποβολής ΑμΕΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής της IPC στην Αττάλεια της Τουρκίας.


Οι Βαγγέλης Κακοσαίος, Δώρα Μουτσίου και Τάσος Μπούτης πήραν το ασημένιο στο αεροβόλο τουφέκι κατηγορία R4.Οι Κακοσαίος και Μουτσιου έκαναν 594/600 και ο Μπούτης 586/600. Η ίδια ομάδα ήταν τρίτη στο R5 όπου ο Βαγγέλης Κακοσαίος έκανε 600/600 ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ και μπήκε στον τελικό όπου κατέλαβε την έβδομη θέση. Η Δώρα Μουτσιου έκανε 599/600 αλλά έμεινε εκτός τελικού στη διαδικασία του shoot – off (τέσσερις αθλητές με 599/600). καταλαμβάνοντας την 10η θέση. Ο Μπούτης πήγαινε καλά, αλλά στις πέντε τελευταίες βολές είχε τρία εννιάρια και έκλεισε τον αγώνα του με ένα 594/600.

Στους ίδιους αγώνες η Ελένη Ζάμπουρα έκανε 351/400, 9η στο αεροβόλο πιστόλι κατηγορία Ρ2, η Κατερίνα Παναγιώτου 348/400 και η Νατάσα Μάγγου 297/400. Η ελληνική ομάδα στο πιστόλι Ρ2 (Ελένη Ζάμπουρα, Κατερίνα Παναγιώτου και Νατάσα Μάγκου) ήταν δεύτερη αλλά δεν βραβεύτηκε γιατί υπήρχαν μόνο δυο ομάδες. Στο αεροβόλο τουφέκι στην κατηγορία R1 ο Σωτήρης Γαλογαυρος έκανε 569/600. Δυστυχώς η κατάκτηση μιας ακόμα κάρτας συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν επετεύχθη όνειρο, και η ελληνικη αποστολή μένει στις δυο κάρτες συμμετοχής στο Λονδίνο. Την πρώτη κατέκτησε η Δώρα Μουτσίου με μια πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, και τη δεύτερη πήρε η ελληνική ομάδα συνολικά για τη συνολική εμφάνιση της στους διεθνείς αγώνες το 2010-2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών 636.701 δημόσιοι υπάλληλοι



Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε αναλογιστική εταιρεία την εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου.

Στην ηλεκτρονική αναβάθμιση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα το 89% των 636.701 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ σύντομα και το 11% των υπολοίπων μισθοδοτούμενων θα ενταχθεί εντός συστήματος.

Τα υφιστάμενα δεδομένα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών έχουν ήδη μεταφερθεί σε νέο ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο αξιολογεί την πληρωμή των υπαλλήλων βάσει του ενιαίου μισθολογίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε αναλογιστική εταιρεία την εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου, η οποία θα επικεντρωθεί στις μισθολογικές ωριμάνσεις που ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό προαγωγών.

Εάν από την εκτίμηση αποκαλυφτεί οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής θα αναπροσαρμοσθούν πριν το τέλος του 2012. Καμία προαγωγή δεν θα δοθεί πριν την σχετική εκτίμηση, αλλά και την θεσμική αναπροσαρμογή των κανόνων προαγωγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εμμονή της Ντόνα Σάμερ



Πού απέδιδε την ασθένεια που τη σκότωσε;
Η βασίλισσα της ποπ που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες, ήταν πεπεισμένη ότι τον καρκίνο που είχε στον πνεύμονα τον είχαν προκαλέσει τα αέρια που εισέπνευσε κατά τη συντριβή των Δίδυμων Πύργων από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Ντόνα Σάμερ (Donna Summer), ζούσε στη Νέα Υόρκη το 2001 και μάλιστα το διαμέρισμά της ήταν πολύ κοντά στο «σημείο μηδέν».

Σύμφωνα με το TMZ, συγγενείς της ανέφεραν ότι η Σάμερ, από την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, είχε την εμμονή ότι ο αέρας που εισέπνευσε τότε της προκάλεσε τον καρκίνο στους πνεύμονες που τελικά την σκότωσε.

«Της είχε γίνει εμμονή. Γύριζε όλη μέρα και ψέκαζε τον αέρα, ενώ κάλυπτε όλα τα παράθυρα με μεταξωτά σεντόνια για να εμποδίσει τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι», είπε άνθρωπος από το στενό της περιβάλλον.

Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκαλεί η ανώνυμη δήλωση συγγενή της, ότι η Ντόνα Σάμερ πίστευε πως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια επίθεση στον Χριστιανισμό και με κάποιο μεταφυσικό τρόπο οι καλοί Χριστιανοί - όπως πίστευε πως ήταν η ίδια - ήταν στόχοι των τρομοκρατών.


Πηγή: http://www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λειτουργία και χρησιμότητα των ονείρων



Η δράση τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Ένα μυαλό που κοιμάται ίσως να μην θεωρείται κατάλληλο για να κάνει σημαντικές σκέψεις, αλλά οι άνθρωποι μπορούν στην πραγματικότητα να επιλύσουν προβλήματα ενώ κοιμούνται.»

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένας από τους σκοπούς των ονείρων που βλέπουμε είναι να μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που μας βασανίζουν τις ώρες που είμαστε ξυπνητοί.

Τα όνειρα είναι εξαιρετικά αληθοφανή αλλά συχνά παράλογα στη φύση τους.

Η θεωρία της Deirdre Barrett, ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για τα όνειρα συνοψίζεται στο εξής: «Τα όνειρα είναι ουσιαστικά σκέψεις, αλλά σε μία ελαφρώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που είναι όταν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Ο λόγος που ονειρευόμαστε είναι ένα μυστήριο του μυαλού. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν είμαστε, είτε δηλαδή κοιμόμαστε είτε είμαστε ξυπνητοί, εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τα ίδια προβλήματα.»

Αν και τα όνειρα προέκυψαν αρχικά για διαφορετικούς λόγους, ενδεχομένως να διαμορφώθηκαν με τα χρόνια ώστε να επιτελούν διπλό έργο: να βοηθούν τον εγκέφαλο να επαναλειτουργήσει και να επιλύουν προβλήματα.

Όνειρα και εξέλιξη

Μία θεωρία για την επεξήγηση των ονείρων ή οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά, χρειάζεται να λάβει υπόψη της την εξέλιξη. Πολλές όμως πρώιμες θεωρίες για τα όνειρα είτε δεν είχαν λάβει υπόψη τους την εξέλιξη, είτε έρχονταν σε πλήρη αντίθεση.

Για παράδειγμα, ο Sigmund Freud υποστήριξε πως τα όνειρα υπάρχουν για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες μας. Μία όμως τέτοια ικανοποίηση σε έναν φανταστικό κόσμο θα μας βοηθούσε ελάχιστα στο να προσαρμόσουμε τα ένστικτά μας στον φυσικό κόσμο, που είναι ένα βασικό κομμάτι της εξέλιξης.

Άλλοι υποστήριξαν πως τα όνειρα είναι περισσότερο μία παρενέργεια του κύκλου του ύπνου. Τα όνειρα συνήθως συμβαίνουν στον ύπνο REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών). Σε αυτή την κατάσταση συμβαίνουν διάφορες λειτουργίες: ξεκουράζεται ένα τμήμα του εγκεφάλου και αναπληρώνονται τα χημικά του εγκεφάλου, όπως οι νευροδιαβιβαστές.

Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποστηρίξουν πως τα όνειρα υπάρχουν απλά επειδή υπάρχει ο ύπνος REM. O ψυχολόγος Steven Pinker παρομοίασε κάποτε τα όνειρα με την προφύλαξη οθόνης των υπολογιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το περιεχόμενο, αρκεί να είναι ενεργά κάποια τμήματα του εγκεφάλου.»

Παρόλα αυτά, η Barrett διαφωνεί. «Η γνώμη μου είναι πως η εξέλιξη δεν πάει στράφι και όταν τα πράγματα εξελίσσονται για έναν σκοπό, τότε δεν συνεχίζουν με τα χρόνια να επιτελούν μόνο αυτό το σκοπό, αλλά παίρνουν και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στην εξέλιξή τους.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο ύπνος REM υπάρχει εδώ και 220 εκατομμύρια χρόνια, από τότε δηλαδή που εξελίχθηκαν τα θηλαστικά. «Όσο περισσότερο καιρό υπάρχει κάτι στην εξελικτική ιστορία, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει αποκτήσει και άλλες λειτουργίες.

Επίλυση προβλημάτων

Η Barrett μελέτησε την επίλυση των προβλημάτων στα όνειρα για πάνω από 10 χρόνια και κατέγραψε πολλά παραδείγματα του φαινομένου.

Σε ένα πείραμα, η Barrett ζήτησε από φοιτητές να επιλέξουν ένα πρόβλημα και να προσπαθήσουν να το επιλύσουν στο όνειρό τους. Τα προβλήματα δεν ήταν δύσκολα. Ουσιαστικά ήταν αρκετά εύκολες ερωτήσεις, τις οποίες οι φοιτητές δεν είχαν λύσει ακόμα. Οι φοιτητές επικεντρώνονταν στο πρόβλημα κάθε βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Στο τέλος της εβδομάδας, περίπου οι μισοί φοιτητές είχαν ονειρευτεί το πρόβλημα και περίπου το ¼ εξ αυτών ονειρεύτηκαν και τη λύση.

Έτσι λοιπόν, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που τα προβλήματα είναι σχετικά εύκολα, κάποιοι μπορούν να τα λύσουν στον ύπνο τους.

Η Barrett μελέτησε εκτενώς την επιστημονική και ιστορική βιβλιογραφία, ψάχνοντας για παραδείγματα προβλημάτων που επιλύθηκαν στα όνειρα.

Βρήκε παραδείγματα κάθε είδους προβλήματος που επιλύθηκε στα όνειρα, από μαθηματικά προβλήματα μέχρι καλλιτεχνικά. Πολλά, όμως, σχετίζονταν με προβλήματα που απαιτούσαν από τα άτομα να φέρουν κάτι στο νου τους, όπως ένας εφευρέτης έχει στο νου μία νέα συσκευή.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία προβλημάτων, που επιλύθηκαν στα όνειρα, συμπεριελάμβανε «όνειρα όπου η κοινά αποδεκτή κρίση είναι εντελώς λάθος σε ότι αφορά στην προσέγγιση του προβλήματος,» σύμφωνα με την Barrett.

Τα όνειρα μπορεί να εξελίχθηκαν για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες.

«Τα όνειρα και ο ύπνος REM είναι ουσιαστικά επιπλέον χρόνος σκέψης, επομένως δυνητικά οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να λυθεί κατά τη διάρκειά τους, αλλά πρόκειται για χρόνο σκέψης που είναι πολύ οπτικός και με ελάχιστους συσχετισμούς, επομένως εξελιχθήκαμε για να τον χρησιμοποιούμε και να λύνουμε τέτοιου είδους προβλήματα.»


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή διατροφή για τις Πανελλαδικές



Τροφές για υψηλές επιδόσεις.

Η χρονική περίοδος των σχολικών εξετάσεων πλησιάζει και οι μαθητές όσο και οι γονείς τους αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα επιτύχουν την καλύτερη απόδοσή. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στην λειτουργία της μνήμης και πνευματικής διαύγειας. Συνεπώς, γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο τη γλυκόζη. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως , οι φρυγανιές, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.

2) Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:

• Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
• Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
• 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
• Αποξηραμένα φρούτα
• 2-3 μπισκότα

3) Ποικιλία τροφίμων: στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι) προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει μνα δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:

• Σίδηρος: η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.

• Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι

• Βιταμίνες συμπλέγματος Β: συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι,

Εάν ο μαθητής δεν τρέφεται σωστά, τότε συνίσταται η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων, βοηθούν στην πνευματική λειτουργία. Συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη θα πρέπει να δίδονται με μεγάλη προσοχή γιατί υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.

Θα πρέπει να επιλέγονται πολυβιταμινούχα, τα οποία να περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία, να διατίθενται μέσω Φαρμακείου και να παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρίες, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές GΜΡ.

Προσοχή στα παρακάτω:

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.
Την τελευταία ημέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.
Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ' επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη δίαιτα κατά την εγκυμοσύνη



Μελέτη σε επιστημονικό περιοδικό ανατρέπει τη διαδεδομένη άποψη.

Ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο, είναι η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού British Medical Journal.

Παρόλο που πολλοί μπορεί να θεωρούσαν ότι η εγκυμοσύνη δεν επιτρέπει «παιχνίδια» με τη διατροφή, οι επιστήμονες έρχονται να διαψεύσουν την άποψη αυτή. Το σχετικό δημοσίευμα είναι μια μέτα-ανάλυση σε 44 δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 7.000 γυναίκες.

Σκοπός την ανάλυσης ήταν να εξετάσει τα αποτελέσματα διαφόρων μεθόδων δίαιτας αλλά και της γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι έλεγξαν τα κιλά που πήρε η κάθε γυναίκα και πιθανές επιπλοκές που αντιμετώπισε.

Όπως φάνηκε, η δίαιτα ήταν μέθοδος που οδηγούσε στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, με μέσο όρο τα 4 κιλά. Η αντίστοιχη μείωση μόνο με γυμναστική ήταν 0,7 κιλά, ενώ ο συνδυασμός των δύο αρκούσε για 1 κιλό.

Μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκή είχαν οι γυναίκες που έκαναν θερμιδική διατροφή, ενώ το βάρος του νεογνού δεν επηρεάστηκε από καμία δίαιτα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερο βάρος από το συνιστώμενο, κάτι που έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας.

Αν και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα δεδομένα της μελέτης πρέπει να επαληθευτούν και από έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας, η Thangaratinam, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει ότι μια ελεγχόμενη δίαιτα μπορεί να μειώσει το περιττό βάρος κατά την κύηση και τους κινδύνους πιθανόν επιπλοκών.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μέσω της ταινίας συνειδητοποίησα οτι πάσχω από λευχαιμία»



Η απίστευτη ιστορία μιας 17χρονης μαθήτριας.

Η ζωή της 17χρονης Άλεξ Κούπερ άλλαξε οριστικά όταν παρακολούθησε τη ταινία, με πρωταγωνίστρια την Cameron Diaz, «Ο φύλακας της αδελφής μου», καθώς συνειδητοποίησε ότι πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου.

Η Άλεξ υπέφερε από κόπωση, συχνούς πονοκεφάλους, ενώ το στομάχι της είχε πρηστεί και είχε παρατηρήσει μώλωπες σε όλο της το σώμα. Η ίδια δεν είχε ανησυχήσει και δεν είχε αναφέρει σε κανέναν τα συμπτώματα. Ωστόσο, όταν παρακολούθησε τη ταινία, διαπίστωσε ότι βρισκόταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση με τη νεαρή ηθοποιό.

Επισκέφθηκε τον γιατρό της, τον Οκτώβριο του 2010, και διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή μυελογενούς λευχαιμίας. Τρεις μέρες αργότερα ξεκίνησε τη χημειοθεραπεία, και σήμερα η κατάσταση της νεαρής κοπέλας βρίσκεται σε ύφεση και θεωρείται διαχειρίσιμη.

«Έβλεπα την ταινία και ξαφνικά συνειδητοποίησα οτι είχα τα ίδια συμπτώματα. Αρχικά τρομοκρατήθηκα και άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν να πάσχω από καρκίνο. Επισκέφθηκα τον γιατρό μου και με έστειλε αμέσως για εξετάσεις αίματος. Λίγο αργότερα έμαθα για τη λευχαιμία και έπαθα σοκ. Δεν ήθελα να χάσω τα μαλλιά μου και σκέφτηκα πως ήρθε το τέλος μου. Όταν βλέπεις κάτι στην οθόνη φαίνεται πολύ πιο πραγματικό. Είμαι πολύ τυχερή που η διάγνωση έγινε έγκαιρα και σήμερα το πρόβλημα μου βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε η Άλεξ σχετικά με την εμπειρία της.

«Ωστόσο, δεν μπορώ να ξαναδώ τη ταινία. Την έχω κρύψει κάτω από το κρεβάτι μου», συνεχίζει.

Η Άλεξ επισκέφθηκε τον γιατρό της μετά από τρεις εβδομάδες. Τα λευκά κύτταρα στο αίμα της ξεπερνούσαν τις 490.000, με το μέσο όρο να υπολογίζεται στις 4.000. Διαγνώστηκε αμέσως με λευχαιμία, αλλά χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, οι πιθανότητες επιβίωσης της ήταν υψηλές.

Μόνο 600 άτομα διαγιγνώσκονται με χρόνια μυελογενή λευχαιμία το χρόνο, μια πάθηση ιδιαίτερα σπάνια σε παιδιά και ιδίως σε κορίτσια.

«Πλέον μπορώ να ζήσω φυσιολογικά και να κοιτάξω το μέλλον. Πάσχω από καρκίνο, αλλά στο τέλος θα βγω νικήτρια», δήλωσε η Άλεξ καταληκτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ευαίσθητη πλευρά της Σάσας Μπάστα



Βοήθησε οικονομικά μια άρρωστη υπάλληλο.

Την ανθρώπινη πλευρά της απέδειξε η Σάσα Μπάστα στους συνεργάτες της σε νυχτερινό κέντρο στην Πάτρα.

Μία υπάλληλος από το συνεργείο καθαρισμού του μαγαζιού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά συνέχιζε να δουλεύει για να συγκεντρώσει χρήματα επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία.

Το προσωπικό του νυχτερινού κέντρου , μόλις έμαθε για την περιπέτεια της υγείας της, ξεκίνησε αγώνα προκειμένου να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα.

Η Σάσα, ενημερώθηκε για το πρόβλημα και αμέσως θέλησε να βοηθήσει, προσφέροντας μάλιστα ένα σημαντικό ποσό, το οποίο ισοδυναμούσε με την αποζημίωσή της για δύο συνεχείς εμφανίσεις στο κέντρο.

Σύμφωνα με πηγές του dete.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που η τραγουδίστρια βοηθάει κάποιον με οικονομικό πρόβλημα…
Διαβάστε περισσότερα...

Πριν κλείσουν τα 16 κάνουν σεξ οι έλληνες έφηβοι



Μόνο το 37% αυτών χρησιμοποιεί προφυλακτικό ως μέσο προστασίας
.
Οι έφηβοι στην Ελλάδα έχουν ελλιπή γνώση για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την ώρα που οι περισσότεροι από τους αυτούς έχουν την πρώτη ολοκληρωμένη τους σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 15,5 ετών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εθνική επιδημιολογική μελέτη γνώσεων των ελλήνων εφήβων σχετικά με την αντισύλληψη και προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων τα 1,9.

Το 68,5% ήξερε για το AIDS και το 59% ήξερε για τα σύφιλη και για την ηπατίτιδα, ενώ για τα κονδυλώματα και την γονόρροια γνώριζε το 35% .

Ως μέσο για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα το 51,3% γνώριζε τοπροφυλακτικό και το 15,9% ανέφερε την αποχή από τη σεξουαλική επαφή

Οι συντριπτική πλειονότητα των εφήβων (92%) γνώριζε ότι κυριότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό, αλλά μόνο το 37% το χρησιμοποιούσε.
Σε πολύ υψηλά ποσοστά θεωρούσαν ως μέσο αντισύλληψης το αντισυλληπτικό χάπι (85,8%) και το χάπι της επόμενης ημέρας (84,6%).

«Η χαμηλή μέση ηλικία έναρξης ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών των εφήβων, σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση και προφύλαξη τους σχετικά με την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, απαιτεί από όλους τους αρμόδιους φορείς συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κινδύνου αύξησης των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην εφηβεία» επισημαίνουν οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη.

Η μελέτη βασίστηκε στην επεξεργασία 5.000 ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν μαθητές και μαθήτριες 3ης Λυκείου , με μέσο όρο ηλικίας τα 17,4 έτη, και πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη σωστή ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείου , τη Β΄Μαιευτική Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου και το Τμήμα Στατιστικής του London Scholl of Economics.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ελληνικά φάρμακα προτιμούν οι Κινέζοι



Ανοίγει ο δρόμος εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων στην αγορά της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Υγείας της Κίνας κ. Huang Jiefu στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τάσεις και οι εξελίξεις που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της υγείας και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. Οι κινέζοι αξιωματούχοι εξήραν την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στις αγορές του εξωτερικού, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων ορθής παραγωγής ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δυνατότητα εισαγωγής φαρμάκων ελληνικής ευρεσιτεχνίας.

Επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την από κοινού ανάπτυξη φαρμάκων με βάση τη σημαντική εμπειρία των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προτύπων.

Ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, δήλωσε: Η πραγματοποίηση της συνάντησης και το πνεύμα της συζήτησης αναδεικνύουν την διεθνή αναγνώριση που έχουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την ποιότητα των προϊόντων τους και την τεχνογνωσία τους. Η προοπτική εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων στην τεράστια αγορά της Κίνας είναι υπαρκτή και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι ασφαλισμένοι δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα

Ο νέος κατάλογος τέθηκε από χθες σε ισχύ.
Μηδενική είναι πλέον η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, για όσους έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και για όσες γυναίκες είναι έγκυες ή σε λοχεία.

Ο νέος κατάλογος με τις επικαιροποιημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων στα φάρμακα τέθηκε σε ισχύ από χθες και περιέχει μειωμένα ποσοστά συμμετοχών για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ:

Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄497/2012 θα το βρείτε εδώ) οι πάσχοντες από παραπληγία, τετραπληγία, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας και οι εργαζόμενοι που έτυχαν σε εργατικό ατύχημα, δικαιούνται 0% συμμετοχή για όλα τα φάρμακα.

Επίσης, με συμμετοχή του ασφαλισμένου 0% χορηγούνται τα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (στο ΦΕΚ ΒΆ 1003/2012 επισημαίνονται τα φάρμακα που χορηγούνται από νοσοκομεία ή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).

Για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% και 0% για τις παθήσεις που εμπίπτουν στην μηδενική συμμετοχή.

Πηγή: ygeianews.gr





Όλο το ΦΕΚ με όλες τις παθήσεις θα το βρείτε και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστική λύση στις καούρες δίνει η λαπαροσκόπηση



Καλύτερα αποτελέσματα και δίχως επιπλοκές προσφέρει η μέθοδος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Μόνιμη, αναίμακτη, γρήγορη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, δίνει πλέον η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ταυτόχρονα η οριστική αντιμετώπιση της νόσου έχει αποδειχτεί ότι είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος παρουσιάζει αύξηση.

Η νόσος σύμφωνα με τελευταία επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς πλήττει πάνω από 4,5 εκατομμύρια Έλληνες, δηλαδή έναν στους τέσσερις κατοίκους της χώρας μας (το 25% του πληθυσμού)!

«Η μελέτη αυτή όπως και άλλες στο εξωτερικό δείχνουν ότι η νόσος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα αποτελεί απειλή για την ζωή του ασθενή» τονίζει ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, σχολιάζοντας τη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας.

«Η λαπαροσκοπική χειρουργική, συνέχισε ο κ Ξιάρχος (ο οποίος έχει εξειδικευτεί στη Γενική Λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική στη Γαλλία και είναι διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου) προσφέρει στον ασθενή γρήγορη, αναίμακτη, μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης με καλύτερα αποτελέσματα και μηδαμινές πιθανότητες για διεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση».

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας με τη λαπαροσκοπική χειρουργική ο γιατρός μέσω 4-5 μικρών τομών (5 χιλιοστών) στο δέρμα, χωρίς να γίνει διατομή μυών, βάζει το λαπαροσκόπιο στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Το λαπαροσκόπιο, που είναι συνδεδεμένο με μία υπερσύγχρονη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μια οθόνη τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορές.

Ο ασθενής μία ημέρα μετά την επέμβαση-η οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες- επιστρέφει σπίτι και λίγο αργότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες απαλλαγμένος οριστικά από τη νόσο. Τα δε οφέλη που του προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική (το κόστος της καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) είναι πολλαπλά.

Τι είναι η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση;

Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι η νόσος κατά την οποία περιεχόμενο του στομάχου (γαστρικά υγρά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα οξέων) παλινδρομεί στον οισοφάγο.

Αυτό γίνεται γιατί ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας, που σφραγίζει μετά το πέρασμα της τροφής προς το στομάχι, δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών. Η παλινδρόμηση των γαστρικών μπορεί να βλάψουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, με κίνδυνο να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα, στένωση, έλκος, αιμορραγία, δυσπλασία, ακόμη και καρκινογένεση (οισοφάγος Barett).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα , που προκαλεί η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι :

- Οξύ αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο
- Πικρή γεύση στο στόμα
- Δυσκολία στην κατάποση
- Χρόνιος βήχας και πυρετική κίνηση

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα με αποτέλεσμα η νόσος να γίνεται χρόνια και να επιδεινώνεται. Για το λόγο αυτό ο κ. Ξιάρχος τονίζει πως «αν κάποιος έχει ένα από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό και όχι στο φαρμακοποιό της γειτονιάς του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, γιατί αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή σοβαρή πνευμονία, επίμονο ξηρό βήχα, λόξυγκα, βραχνάδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών. Η χειρότερη δε επιπλοκή της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα)».

Στα αρχικά στάδια όπως ανέφερε ο χειρουργός η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: H αλλαγή της διατροφής, η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές των συνηθειών του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου καθώς και τη μείωση της ποσότητας των οξέων που παράγονται στο στομάχι. Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων έχει συχνά επιπλοκές και το συνολικό κόστος είναι μεγάλο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το υπερβαρικό οξυγόνο καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη



Ανοίγει ο δρόμος για νέες έρευνες.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 στα ποντίκια, ακόμη και να προλάβει την εμφάνισή του, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμβαίνει τον ίδιο και στον άνθρωπο.

Την παραπάνω διαπίστωση έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουλίου της επιθεώρησης «Diabetes», οι επιστήμονες κατάφεραν να καταστείλουν την εξέλιξη της ασθένειας σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 1, αλλά και να προλάβουν την εμφάνισή της σε ποντίκια που ήταν υγιή.

Μάλιστα, παρατήρησαν ότι, συνδυάζοντας τη θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για τον διαβήτη, ίσως η αποτελεσματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H καθιστική ζωή «κόβει» χρόνια



Έρευνα συσχετίζει το καθισιό με τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ακόμα και η εντατική άσκηση στο γυμναστήριο ενδεχομένως να αποδειχτεί ανεπαρκής στο να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σε περίπτωση που ένας άνθρωπος ακολουθεί καθιστική ζωή, καθώς, όπως επιβεβαιώνεται βάσει νέας αμερικανικής έρευνας, ο χρόνος καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αναλύοντας περιπτώσεις άνω των 123.000 ατόμων για χρονική περίοδο 13 ετών, ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, υπό τον Άλπα Πατέλ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο «American Journal of Epidemiology» (Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας), συσχέτισαν το χρόνο που οι άνθρωποι κάθονταν ή ασκούνταν σε σχέση με τη θνησιμότητά τους καθ’ όλη αυτή την περίοδο.

Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει (και επιβεβαιώσει) τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, αλλά ελάχιστες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά για τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, είχαν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν.

Η καθιστική ζωή, σύμφωνα με τον Άλπα Πατέρ, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, για το μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Σημειώνεται πως ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 70% της παιδικής θνησιμότητας οφείλεται στην πνευμονία



Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η πλειοψηφία των θανάτων σε παιδική ηλικία σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποφευχθεί καθώς οφείλεται σε ασθένειες που θεραπεύονται σύμφωνα με επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι μελέτησαν τα στοιχεία θνησιμότητας από το 2010.

Εντόπισαν ότι το 70% των παιδιών που πέθαναν προτού συμπληρώσουν τα πέντε έτη οφείλεται σε μόλυνση και πνευμονία, η οποία είναι και η βασική αιτία θανάτου.

Η επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg μελέτησε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων ερευνών για τα νοικοκυριά και των στοιχείων από 193 χώρες. Κατέληξαν στο οτί η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 26% από το 2000 όπως επίσης έχουν περιοριστεί και οι ασθένειες που την προκαλούν μεταξύ των οποίων και η πνευμονία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά προειδοποιούν ότι πολύ λίγες χώρες θα πετύχουν σημαντικό περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας έως το 2015.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συχνό σεξ διευρύνει... τον εγκέφαλο



Αν θέλετε να «στροφάρετε» πρέπει να το βάλετε στο πρόγραμμα.

Έρευνα απέδειξε ότι όσο πιο συχνά έχουμε σεξουαλική επαφή, τόσο διευρύνεται ο εγκέφαλος και πολλαπλασιάζονται οι συνάψεις του. Έτσι λειτουργεί καλύτερα και μάλλον γρηγορότερα.

Το σεξ μεγαλώνει τον εγκέφαλο μας. Κι όμως σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγχωτικές αλλά άβολες καταστάσεις εμποδίζουν την διόγκωση του εγκεφάλου και έτσι με αυτό το σκεπτικό ήθελαν να δουν κατά πόσο συμβαίνει το ανάποδο. Εάν όντως δηλαδή μεγαλώνει ο εγκέφαλός μας σε καταστάσεις αγχωτικές μεν αλλά ευχάριστες όπως η σεξουαλική συνεύρεση.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα του Πρίνστον πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με ποντίκια για να το εξακριβώσει. Αρχικά οι επιστήμονες χώρισαν τα αρσενικά ποντίκια σε τρεις ομάδες: Στα ποντίκια που είχαν καθημερινά σεξουαλική επαφή με θηλυκά ποντίκια, στα ποντίκια που έκαναν σεξ μια φορά ανά δύο βδομάδες και στα ποντίκια που δεν έκαναν καθόλου σεξ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα αρσενικά ποντίκια που έκαναν σεξ σε τακτική βάση, ο εγκέφαλός τους μεγάλωσε καθώς επίσης και οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Σαν πιθανή εξήγηση του φαινομένου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα έμπειρα σεξουαλικά ποντίκια είχαν λιγότερο άγχος και ήταν πρόθυμα να τρώνε το φαγητό τους σε ξένο περιβάλλον σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Eάν θέλετε λοιπόν η σύντροφός σας εκτός από όμορφη να παίρνει πιο εύκολα στροφές τότε μη δείχνετε έλεος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας



Πώς αγοράζουμε γυαλιά ηλίου.

Με μαϊμού προϊόντα έχει κατακλυστεί η αγορά. Και διάφοροι πλανόδιοι απλώνουν την αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας «πραμάτεια» τους, στα πεζοδρόμια. Και μπορεί τα γυαλιά ηλίου που κυρίως πωλούνται αυτή την εποχή να μοιάζουν με γυαλιά γνωστών μεγάλων οίκων, όμως, κρύβουν κινδύνους.

Όπως λένε οι ειδικοί, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε οπωσδήποτε.


Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά τους σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ

Πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE που αποδεικνύει ότι είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εξασφαλίζουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους.

Τα γυαλιά ηλίου που προορίζονται για τα μικρά παιδιά, πρέπει να έχουν πλαστικούς φακούς ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, σε περίπτωση που αυτά σπάσουν.

Πρέπει το υλικό κατασκευής του σκελετού να ελέγχεται ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.

Οφείλει ο αγοραστής να συμβουλεύεται τους οπτικούς προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσει.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται η αγορά γυαλιών από πλανόδιους.


Διαβάστε περισσότερα...

Από «Γιατροί του κόσμου», γιατροί της... Ελλάδας



Οι ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη έχουν αυξηθεί δραματικά.

Από Γιατροί του κόσμου μετατρέπονται σε γιατρούς της Ελλάδας. Όπως λένε οι εθελοντές της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης οι ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ,γεγονός που τους υποχρεώνει να προσανατολίζουν διαρκώς νέες δράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ήδη κλιμάκιο τους έχει επισκεφθεί σχολεία στο νομό Ηρακλείου ενώ χθες έκαναν εξετάσεις στον καταυλισμό των τσιγγάνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώρον άδωρον η ρύθμιση για 80.000 στεγαστικά



Χωρίς αντίκρυσμα η περιβόητη «διευκόλυνση».

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα είναι η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αφορούν περίπου 80.000 πολίτες.

Παρόλο που ο κ. Βενιζέλος είχε μιλήσει για «ανάσα» τελικά είναι μάλλον… «φούσκα», καθώς μπορεί να ισχύει η μείωση της δόσης του στεγαστικού μέχρι το ύψος του 30% του μισθού από το 60% που ίσχυε, αυτό όμως δεν γίνεται χωρίς επιβαρύνσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος, όταν οι ενδιαφερόμενοι προς ρύθμιση φτάνουν στο Ταμείο οι υπάλληλοι λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το υπόλοιπο ποσό της δόσης, όπως γινόταν πριν την ρύθμιση!

Σύμφωνα με την ρύθμιση η δόση μπορεί να μειωθεί στο 30% των μηνιαίων αποδοχών, αλλά οι δανειολήπτες θα πρέπει να δηλώσουν ότι «δεν συναινούν στην παρακράτηση ποσοστού μεγαλύτερου των 3/10 των μηνιαίων αποδοχών, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλουν εξ ιδίων την διαφορά των δόσεων ανά εξάμηνο».

Αυτό πάντως που μπορούν να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής. Ωστόσο αυτό τους φορτώνει με πολλαπλούς τόκους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά και στην Ελλάδα η λογοκρισία του internet



Απόφαση σταθμός για την ελευθερία του λόγου στη χώρα μας.

Σε μια απόφαση σταθμό για την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη λήψη τεχνολογικών μέτρων για την παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις 16 Μαΐου 2012 δημοσιεύθηκε η απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων να υποχρεωθούν εκτός άλλων οι ελληνικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο (ISP) να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.

Η απόφαση εφαρμόζει για πρώτη το άρθρο 64 Α του ν. 2121/1993 που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Η απόφαση αφορά τα site ellinadikο.cοm και music-bazaar.cοm και θα γίνεται με δύο τρόπους:

1) Εφαρμογή κατάλληλων φίλτρων στους δρομολογητές (routers) των ISPs ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε κίνηση καταλήγει σε συγκεκριμένη IP.

2) Εφαρμογή κατάλληλης ανακατεύθυνσης, μέσω τροποποίησης των DNS εγγραφών στους nameservers του κάθε ISP ώστε, ώστε τα αιτήματα προς συγκεκριμένα domains να καταλήγουν σε διαφορετικούς ιστοτόπους.

Ήδη πάντως, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας με δελτίο Τύπου, πέρα από την καταδίκη της απόφασης, τόνισε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέτρο, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της επικοινωνίας, του λόγου και της ανταλλαγής ιδεών στο Διαδίκτυο αλλά και στην κοινωνία.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρει επίσης ότι έχει θέση σε λειτουργία σύστημα ανακατεύθυνσης για την παράκαμψη του αποκλεισμού του PirateBay από τους Ολλανδικούς παρόχους (ISPs), σε συνεργασία με το κόμμα των Ολλανδών Πειρατών.

Επισημαίνεται πάντως ότι η πιθανή εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων από μέρους του Κόμματος Πειρατών δεν θα προσβάλλει τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία αφορούν την παρεμπόδιση πρόσβασης από μέρους των παρόχων (ISPs) και όχι απαγόρευση επίσκεψης στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Το δελτίο Τύπου διευκρινίζει επίσης ότι το κόμμα δεν υποστηρίζει παράνομες ενέργειες, αλλά θεωρεί πιο σημαντικό το δικαίωμα πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Kοιμάστε όρθιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας;



Δώδεκα τρόποι να το αντιμετωπίσετε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αισθάνεται υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Για κάποιους όμως η κατάσταση αυτή αποτελεί καθημερινό φαινόμενο σε σημείο που να τους δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι, στη δουλειά και στην κοινωνική τους ζωή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρόβλημα της ημερήσιας υπνηλίας ξεκινά συνήθως από τη νύχτα. Ακόμη και η έλλειψη ύπνου ή ο διακεκομμένος ύπνος για μόλις μερικές νύχτες μπορεί να σας ρίξει την ενέργεια και να σας χαλάσει τη διάθεση.

Η έλλειψη ικανοποιητικού ύπνου αποτελεί συχνά την αιτία της ημερήσιας υπνηλίας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπνηλίας δοκιμάστε τους παρακάτω 12 τρόπους για να έχετε επαρκή ύπνο και να αποφύγετε την υπνηλία μέσα στην ημέρα.

1. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά


Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλοί από εμάς δεχόμαστε να στερηθούμε 1 ή 2 ώρες από τον ύπνο μας το πρωί ή το βράδυ για να προλάβουμε να κάνουμε άλλα πράγματα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ ειδικά οι έφηβοι χρειάζονται συνήθως 9 ώρες ύπνου. Αφιερώστε λοιπόν 8-9 ώρες για ύπνο κάθε βράδυ.

2. Μην κάνετε τα πάντα στο κρεβάτι


«Το κρεβάτι σας είναι μόνο για ύπνο και σεξ», υπογραμμίζει ο Avelino Verceles, MD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland της Ιατρικής Σχολής. «Δεν πρέπει να διαβάζετε, να παρακολουθείτε τηλεόραση, να παίζετε video games ή να χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή σας στην κρεβατοκάμαρα». Μην κάνετε τους λογαριασμούς σας και μην έχετε έντονες συζητήσεις στο κρεβάτι. Κινδυνεύετε να χάσετε τον ύπνο σας.

3. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάτε το πρωί


«Συχνά συνιστάται στα άτομα που έχουν προβλήματα υπνηλίας να πηγαίνουν στο κρεβάτι και να σηκώνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα, αν γίνεται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ώρας για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απογοήτευση αν υποφέρετε από αϋπνία και ήδη δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε», επισημαίνει ο Barry Krakow, συγγραφέας του βιβλίου Sound Sleep, Sound Mind: 7 Keys to Sleeping Through the Night (Υγιής Ύπνος, Υγιής Νους: 7 κλειδιά για να κοιμάστε όλη τη νύχτα.

Αντ’ αυτού ο Krakow προτείνει να καθορίσετε μόνο την ώρα που θα ξυπνάτε. «Ακολουθήστε αυτήν τη μέθοδο για τις πρώτες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να αποκτήσετε ένα ρυθμό», λέει. «Αυτή η διαδικασία, το να ξυπνάτε δηλαδή πάντα την ίδια ώρα, βοηθάει στη σταθεροποίηση του κιρκαδικού ρυθμού. Και αν το κάνετε αυτό και έχετε μια κακή βραδιά, θα κοιμηθείτε καλύτερα την επόμενη νύχτα.»

4. Σταδιακά προσπαθήστε να συνηθίσετε να πηγαίνετε νωρίτερα για ύπνο

Μια άλλη προσέγγιση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να κάνετε μια προσπάθεια να πηγαίνετε στο κρεβάτι 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ για τέσσερις νύχτες. Και μετά προσπαθήστε να καθιερώσετε στην τελευταία ώρα προσέλευσης στο κρεβάτι. Η σταδιακή αναπροσαρμογή του προγράμματός σας συνήθως λειτουργεί καλύτερα από ό, τι η απότομη προσπάθεια να πηγαίνετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα.

5. Προσπαθήστε να έχετε τακτικά και υγιεινά γεύματα

Δεν αρκούν οι τακτικές ώρες ύπνου. Χρειάζεστε και τακτικά γεύματα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού σας. Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό και ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα στην ώρα τους – αντί να πιείτε έναν καφέ στα βιαστικά το πρωί και να φάτε ένα σάντουιτς στο χέρι – μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα επιδεινώσει τη νύστα σας. Φροντίστε να τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2-3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

6. Ασκηθείτε


Η τακτική άσκηση (30 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα) προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον ύπνο. Η άσκηση, ειδικά η αερόβια, σας βοηθάει να κοιμάστε ευκολότερα και πιο βαθιά.

Σας δίνει επίσης περισσότερη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας και σας κρατά σε εγρήγορση. Αν ασκείστε έξω στο φως της ημέρας, θα έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη. Οι επιστήμονες συστήνουν 30 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως την ημέρα, επειδή το φως της ημέρας βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου. Αποφύγετε την άσκηση 3 ώρες πριν τον ύπνο.

7. Αλλάξτε το πρόγραμμά σας


«Αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να απολαύσετε 7 ή 8 ώρες ύπνου, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το πρόγραμμά σας και να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές», σημειώνει ο καθηγητής Ιατρικής Avelino Verceles.

«Μετακινήστε κάποιες δραστηριότητες από αργά τη νύχτα σε νωρίς το βράδυ ή από νωρίς το πρωί το μεσημέρι.» Προσπαθήστε να παραλείψετε κάποιες εργασίες που ενδεχομένως δεν είναι πραγματικά σημαντικές. Ο επαρκής ύπνος το βράδυ θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα στις υπόλοιπες δραστηριότητές σας.

8. Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι πριν νυστάξετε


«Αν πάτε για ύπνο όταν είστε απλά κουρασμένοι, τότε μάλλον δεν θα είστε σε θέση να κοιμηθείτε», τονίζει ο συγγραφέας Barry Krakow. «Πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε πότε αισθάνεστε νύστα και πότε νιώθετε απλά κουρασμένοι. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.»

9. Αποφύγετε τη μεσημεριανή σιέστα


Ένας υπνάκος αργά το απόγευμα μπορεί να κάνει την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας χειρότερη και αυτό γιατί μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας στη διάρκεια της νύχτας.

10. Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον


Η χαλάρωση πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποχαιρετήσετε την ημέρα που πέρασε – και να αδειάσετε το μυαλό σας από σκέψεις και δραστηριότητες που είναι υπερβολικά εξουθενωτικές ή αγχωτικές και σας δυσκολεύουν να χαλαρώσετε. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε απαλή μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, δοκιμάστε το διαλογισμό. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι ή ζεστό γάλα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

11. Αποφύγετε τα νυχτερινά ποτάκια


Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αλκοόλ βοηθάει τον ύπνο, αλλά στην πραγματικότητα σας στερεί από ένα βαθύ ύπνο, που είναι απαραίτητος για να ξεκουραστείτε.

12. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό


Η ημερήσια υπνηλία μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του ύπνου. Αν νιώθετε υπερβολική νύστα και σε σταθερή βάση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν κοιμάστε καλά ή αν σας παίρνει ο ύπνος ξαφνικά ενώ είστε απασχολημένοι με κάτι, μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, όπως η ναρκοληψία ή η υπνική άπνοια.

Πρόβλημα υπνηλίας μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες ασθένειες και φάρμακα. Τέλος συναισθηματικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, η μετατραυματική αγχώδης διαταραχή και το στρες, πολύ συχνά συνδέονται με προβλήματα ύπνου.

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου μπορεί να σας δώσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την διαταραχή και να αποκτήσετε καλύτερες συνήθειες ύπνου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγή τρόπου πληρωμής επιδομάτων



Δημιουργία Εθνικού Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων σε όλη την χώρα.

Με επείγον έγγραφό του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενημερώνει τους δικαιούχους κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων για την δημιουργία εθνικού μητρώου και αλλαγής του τρόπου πληρωμής επιδομάτων.Η σχετική εγκύκλιος με ΑΔΑ Β4ΩΟΘ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Εθνικού Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων – Αλλαγή τρόπου πληρωμής επιδομάτων.

Σας διαβιβάζουμε την Π2α/Γ.Π.οικ. 35099/2.4.2012 ΚοινήΥπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με ΑΔΑ Β4Ω0Θ – ΡΑ8 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1049/Β’/2012 και παρακαλούμε για την άμεση και ορθή εφαρμογή της.

Προκειμένου για τη διευκόλυνσή σας θα θέλαμε να σας παρέχουμε ορισμένες διευκρινίσεις για τα ακόλουθα θέματα:

Παράγραφος 4: Θα αποσταλούν στην υπηρεσία μας τα στοιχεία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας που θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη βάση δεδομένων.

Παράγραφος 5: Παρακαλείσθε να ενημερώσετε με ευθύνη σας και με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο -και εφόσον αποκτήσετε πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο – όσους δικαιούχους για διάφορους λόγους δεν απεγράφησαν, να προσέλθουν στην υπηρεσία σας να απογραφούν. Η έναρξη της προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών ξεκινά από την ημέρα που θα αποκτήσετε πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο, γεγονός για το οποίο θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Παράγραφος 7: Δεδομένου ότι από 1.05.2012 δεν θα καταβάλλονται επιδόματα σε δικαιούχους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο και εφόσον οι πληρωμές των επιδομάτων θα γίνονται μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων,παρακαλείσθε να μην αποστείλετε στα ΕΛΤΑ καταστάσεις πληρωμής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Σημειώνουμε ότι οι δικαιούχοι επιδόματος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα πληρωθούν κανονικά, με τις διαδικασίες που γνωρίζετε.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ» και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας του νέου τρόπου πληρωμής, παρακαλούμε να απευθύνεστε στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών ή στη Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ του εποπτεύοντος Υπουργείου Εσωτερικών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Ο Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μάρκος Μπόλαρης


Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ
Επίσης πληροφορίες για το θέμα θα βρείτε και στην ακόλουθη ανάρτηση:
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα;



ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
Τα επιδόματα θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης των στοιχείων στο εθνικό μητρώο δικαιούχων, που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας.Το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί τα προνοιακά επιδόματα.

Η καθυστέρηση στην καταβολή τους οφείλεται σε γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε 23 δήμους της χώρας.

Οι υπηρεσίες τους δεν διαθέτουν σύστημα μηχανοργάνωσης, προκειμένου να διασταυρώσουν τα ονόματα των δικαιούχων που προέκυψαν από την πρόσφατη απογραφή.

Το πρόβλημα αποκαθίσταται σταδιακά. Με εντολή τού μέχρι χθες υφυπουργού Υγείας κ. Μάρκου Μπόλαρη, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων θα εκπαιδεύσει για τρεις μέρες το προσωπικό των δήμων, προκειμένου να μπορέσει να «περάσει» στο μητρώο τα νέα στοιχεία των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, οικονομικό θέμα με την καταβολή των επιδομάτων δεν υφίσταται, καθώς το ποσό που πρόκειται να δοθεί στους 200.000 δικαιούχους εξασφαλίστηκε προχθές.

Με πρόσφατη εγκύκλιό του, ο κ. Μπόλαρης έχει δώσει περαιτέρω οδηγίες στους δήμους και στις περιφέρειες για τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων μέσω τραπεζών.

Παραδίδοντας χθες το υπουργείο Υγείας στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Χρήστο Κίττα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι 36.000 δικαιούχοι-μαϊμού έχουν ήδη εντοπιστεί, ενώ από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι μπορούν να εντοπιστούν ακόμη 40.000 άτομα.

Πριν από την απογραφή, ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 240.000. Αν η κυβέρνηση που προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου προχωρήσει τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις, ο αριθμός αυτός θα φτάσει κοντά στις 150.000. Στις ενέργειες της νέας κυβέρνησης επαφίεται και η επιστροφή στο κράτος των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μία ουσία που παράγει ο εγκέφαλος μειώνει το στρες



Τι έχουν δείξει οι έρευνες.

Μπορεί μία ουσία που παράγει ο εγκέφαλος να έχει ισχυρή αναλγητική δράση, ν’ αυξάνει τη διάθεση αλλά και να βοηθά στην άσκηση;

«Ναι» απαντούν οι επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνοντας πως η β-ενδορφίνη, μία ουσία που εκκρίνεται κυρίως από τον εγκέφαλο (υπόφυση) και έχει ισχυρή αναγλητική δράση, μειώνει το στρες, προκαλεί φυσική αναλγησία και ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα της ευχαρίστησης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μάλιστα, αύξηση των επιπέδων της β-ενδορφίνης με την άσκηση μπορεί να προλάβουν τη μείωση των επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου και να βελτιώσουν την απόδοση.

«Η β-ενδορφίνη, αυξάνεται με την άσκηση, και θεωρείται υπεύθυνη για την ευφορία που αισθάνεται ο αθλητής κατά την άσκηση» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Θανάσης Τζιαμούρτας, αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έρευνες του οποίου και των συνεργατών του έχουν δείξει πως η β-ενδορφίνη παίζει ρόλο στο μεταβολισμό υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης μεγάλης χρονικής διάρκειας, επηρεάζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, έδειξαν ακόμη πως οι τιμές της β-ενδορφίνης δεν επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από τη λήψη τροφών με υψηλό και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στην εργασία, οι αθλητές έκαναν άσκηση κάτω από τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Στη μία περίπτωση, μισή ώρα πριν από την άσκηση, έλαβαν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (1.5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους), στη δεύτερη περίπτωση έλαβαν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (1.5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους) και στην τρίτη περίπτωση ήπιαν 300 ml νερό. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν υπομέγιστη άσκηση (70% μέγιστης αερόβιας ικανότητας) στο ποδήλατο για μία ώρα και τελείωσαν την προσπάθεια τους πραγματοποιώντας μέγιστη άσκηση.

Από τους αθλητές ελήφθησαν δείγματα αίματος πριν από τη λήψη της τροφής, πριν από την άσκηση, κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και στο τέλος της άσκησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η λήψη διαφορετικών τροφών γλυκαιμικού δείκτη δεν διαφοροποίησε την απόδοση μεταξύ των τριών καταστάσεων, ενώ δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ μεταβολικών παραγόντων που εξετάστηκαν.

Για παράδειγμα, διευκρινίζει ο κ. Τζιαμούρτας, τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης, του γαλακτικού οξέος, του ρυθμού οξείδωσης των λιπών και της β-ενδορφίνης δεν παρουσίασαν διαφορές μεταξύ των τριών καταστάσεων. Επιπρόσθετα, δεν υπήρξαν διαφορές και σε παράγοντες όπως είναι η καρδιακή συχνότητα, ο πνευμονικός αερισμός και η υποκειμενική αίσθηση της κόπωσης.

Από τη στιγμή που είναι γνωστό, σημειώνει ο καθηγητής, ότι η λήψη υδατανθράκων επηρεάζει την απόδοση μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στη διαφοροποίηση της ποσότητας και της χρονικής στιγμής λήψης των τροφών πριν από την άσκηση για να μπορέσει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να αποβεί σύμμαχος στον επιστήμονα της διατροφής και άσκησης.

Τι είναι, όμως, ο γλυκαιμικός δείκτης; Σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως έννοια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιήθηκε ως μία μέθοδος κατηγοριοποίησης των υδατανθρακούχων τροφών, με βάση τη μεταβολή της συγκέντρωσης του σακχάρου μετά τη λήψη τροφής.

Η σύγκριση γίνεται εξετάζοντας τις τιμές του σακχάρου του αίματος μετά τη λήψη 50 γραμμαρίων της τροφής που αξιολογείται και 50 γραμμαρίων γλυκόζης ή λευκού ψωμιού. Ο διαχωρισμός γίνεται σε χαμηλό και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπου στην πρώτη περίπτωση η αύξηση των τιμών του σακχάρου δεν είναι απότομη και μεγάλη, ενώ στη δεύτερη συμβαίνει το αντίθετο.

Η λήψη υδατανθράκων πριν από την άσκηση έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού και την απόδοση. Έχει ακόμη προταθεί πως η λήψη των υδατανθράκων πριν από την άσκηση παρέχει επιπρόσθετη ενέργεια στον οργανισμό που προέρχεται από τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μύες διατηρώντας έτσι τα επίπεδα του μυϊκού γλυκογόνου αυξημένα.

Υπολογίζοντας πως το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την απόδοση σε αθλήματα μεγάλων αποστάσεων και διάρκειας, είναι κομβικής σημασίας να μπορεί ο αθλητής να το διατηρεί σε αυξημένο επίπεδο.

Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και των λιπών κατά τη διάρκεια άσκησης μεγάλης χρονικής διάρκειας επηρεάζεται από διάφορες ορμόνες. Οι ορμόνες του παγκρέατος, ινσουλίνη και γλυκαγόνη, και οι ορμόνες των επινεφριδίων, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, δρουν άμεσα και συγκαταλέγονται στις ορμόνες γρήγορης αντίδρασης ενώ υπάρχουν και οι ορμόνες αργής αντίδρασης στις οποίες περιλαμβάνονται η κορτιζόλη και η αυξητική ορμόνη. Στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η β-ενδορφίνη.


Διαβάστε περισσότερα...