Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύλλογος ΑμεΑ ευχαριστεί τον Σκούρτη


Δημόσιες ευχαριστίες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ προς τον Αντιπεριφερειάρχη για τη βοήθειά του προς υπέρ εργαζομένου ατόμου με αναπηρία.

Η ευχαριστήρια ανακοίνωση

Το Δ.Σ. του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ ευχαριστεί θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Κύριο Χρήστο Σκούρτη για την σημαντικότατη βοήθεια και συμπαράσταση του.

Η πρόσφατη ειλικρινής και δυναμική του βοήθεια υπέρ εργαζομένου ΑμεΑ και η γενικότερη συμπαράσταση του σε θέματα που απασχολούν τον σύλλογο έχουν βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειες μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρυμα Ευγενίδου: Εδώ έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στη γνώση


«ΤΑ ΝΕΑ» ξεναγήθηκαν στις υποδομές που προσφέρει το γνωστό ψηφιακό πλανητάριο και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με άτομα με αναπηρία.




Διαθέτει σταθμούς εργασίας στη βιβλιοθήκη του με συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις συλλογές. Προσφέρει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατά τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Έχει υποβοηθητικές ακουστικές συσκευές. Επιτρέπει την είσοδο - όπως το ορίζει ο νόμος -σε τυφλούς μαζί με τους σκύλους οδηγούς. Έχει προμηθευτεί δύο αναπηρικά αμαξίδια για την εξυπηρέτηση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις διευκολύνσεις που προσφέρει στους ανθρώπους με αναπηρία, τους επισκέπτες αλλά και τους τακτικούς χρήστες των υπηρεσιών του, το Ίδρυμα Ευγενίδου με το γνωστό ψηφιακό πλανητάριο, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού 387 στο Π. Φάληρο. Στόχος είναι να αποτελέσει πρότυπο προσβασιμότητας, δηλαδή να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους.
Έτσι, σήμερα οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές στο ψηφιακό πλανητάριο. Να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο. Ισότιμα όπως όλοι.



Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος δεν έβαλαν απλώς μία ράμπα και... τέλος, όπως συχνά βλέπουμε να συμβαίνει σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς. Με προσεκτική μελέτη προσπάθησαν να συμπεριλάβουν όλες τις μορφές αναπηρίας. Γι' αυτό τον λόγο, το 2011 διενήργησαν έρευνα του περιβάλλοντος χώρου και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χρήστες με αισθητηριακές ή κινητική αναπηρία. Ήθελαν, από τη μια, να καταγράψουν όλα τα εμπόδια που συναντούσαν οι πολίτες με αναπηρία κατά τις επισκέψεις τους σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος (το ψηφιακό πλανητάριο, τη βιβλιοθήκη, το αμφιθέατρο). Και από την άλλη, να συγκεντρώσουν όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.



Θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό το μοντέλο προσβασιμότητας ως παράδειγμα για να το ακολουθήσουν και άλλοι φορείς», λέει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής σε θέματα αναπηρίας Αντώνης Ρέλλας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι από τη στιγμή που θα φτάσει στο Ίδρυμα ένας πολίτης - το να φτάσει μέχρι εδώ βέβαια είναι... άλλο μεγάλο θέμα - να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο σταθμοί εργασίας στη βιβλιοθήκη, τους οποίους απέκτησε το Ίδρυμα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Υπάρχει ένας για κινητικές αναπηρίες και ένας για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. «Ετσι έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες και στη γνώση». «ΤΑ ΝΕΑ» ξεναγήθηκαν στις υποδομές που προσφέρει το Ίδρυμα για την ισότιμη πρόσβαση όλων. Και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ανθρώπους με αναπηρία που χρησιμοποιούν αυτές τις διευκολύνσεις.
Η εγκληματολόγος - ερευνήτρια Πωλίνα Παπανικολάου που έχει περιορισμένη όραση και χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Ευγενίδου επισήμανε ότι πολλοί φορείς προσεγγίζουν την προσβασιμότητα μονοδιάστατα. «Προσβασιμότητα δεν είναι μόνο 1-2 πράγματα, π.χ. η κατασκευή μιας ράμπας. Οι σταθμοί εργασίας που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος αναπηρίας».



ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι όχι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία με ειδικό τρόπο, αλλά ο κάθε χώρος να είναι προσιτός από όλους. «Να είναι σχεδιασμένος για χρήση από όλους. Ο καθολικός σχεδιασμός δηλαδή». Η νεαρή εγκληματολόγος τόνισε επίσης πως η βιβλιοθήκη προσφέρει ακόμη μία διευκόλυνση στα άτομα με αναπηρία. «Εχω εξυπηρετηθεί αρκετές φορές ως εξής: η βιβλιοθήκη μπορεί να στείλει στον ενδιαφερόμενο ένα βιβλίο στο σπίτι του (με κούριερ) χωρίς δαπάνη. Η επιστροφή γίνεται με τον ίδιο τρόπο».



Η κ. Παπανικολάου εξήγησε επίσης πώς λειτουργεί το σύστημα μεγέθυνσης κλειστού κυκλώματος που έχει εγκατασταθεί στη βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση ατόμων με περιορισμένη όραση. «Μπορεί κανείς να βάλει στην ειδική επιφάνεια εργασίας κάτω από την κάμερα ένα βιβλίο και έπειτα να το δει στην οθόνη TFT 22 ιντσών». Η μεγέθυνση που προσφέρεται είναι από 2 έως 75 φορές. «Βοηθάει όμως και ο τρόπος απεικόνισης. Μπορούν να επιλέξουν συνδυασμούς χρωμάτων που λόγω της έντονης αντίθεσης τους βοηθούν».

Για τις διευκολύνσεις και τις υποδομές του Ιδρύματος Ευγενίδου μίλησε και ο παραολυμπιονίκης, γιατρός, αντιδήμαρχος Κομοτηνής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Περπατώ Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τους χώρους του Ιδρύματος μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ». Η προσπάθεια που γίνεται εδώ, ανέφερε, είναι σημαντική και πολύτιμη, είναι απαραίτητο για το κοινό να ενημερώνεται για την ύπαρξη τέτοιων χώρων. «Ακόμη και όταν υπάρχει η προσβασιμότητα, τις περισσότερες φορές δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Οι άνθρωποι με αναπηρία αγνοούν την ύπαρξή της. Συνεπώς ένας τέτοιος χώρος πρέπει να μαθευτεί ότι είναι προσβάσιμος».

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, πρόσθεσε ο κ. Ταξιλδάρης, ότι οι υποδομές για τα άτομα με αναπηρία είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς όπως μία ράμπα είναι για όλους. «Αυτές τις υποδομές τις χρησιμοποιούν ηλικιωμένοι, μητέρες με καροτσάκια παιδιών, άτομα με προσωρινά περιορισμένη κινητικότητα λόγω ατυχήματος».
Την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του Ιδρύματος είχε για πρώτη φορά και ο παραολυμπιονίκης και σημερινός αθλητής στο σκι καθιστών - ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς στο Σότσι, τον Φεβρουάριο - Μάκης Καλαράς. Αναφερόμενος στα θετικά των υποδομών που προσφέρονται εκεί είπε στα «ΝΕΑ» πως «είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να περάσουμε ως μήνυμα στον κόσμο. Κανείς δεν έχει αρτιμέλεια για όλη του τη ζωή».

Διαφορετική προσέγγιση
Ένα απλό παράδειγμα που αποδεικνύει τη διαφορετική προσέγγιση των ανθρώπων του Ιδρύματος στα θέματα καθολικής προσβασιμότητας. Ενας πολίτης με αναπηρία έχει πρόσβαση στο αμφιθέατρο. Υπάρχει όμως και ράμπα για να ανέβει ένα αμαξίδιο στο πάνελ. Κι αυτό διότι ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να μην είναι μόνο θεατής, αλλά και ομιλητής. Από την πλευρά του, ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας με εγκεφαλική παράλυση Αντρέας Κουζέλης, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, τόνισε πως η προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση πρέπει να συνεχιστεί. «Πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει τρόπους και τεχνολογίες για να είναι 100% προσβάσιμο».


Πηγή: http://www.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απέκλεισαν από το μεταπτυχιακό ανάπηρο φοιτητή


Επειδή αδυνατούσε να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων.

Αποκλείστηκε από τις σπουδές του νεαρός φοιτητής με βαριά αναπηρία στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, λόγω του ότι αδυνατεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων που απαιτείται για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Ο Α. διένυε το δεύτερο έτος των σπουδών του, όταν έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη γραμματεία του Τμήματος, που του ανακοίνωνε ότι εφόσον δεν πληρώσει ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων, θα πρέπει να διακόψει την παρακολούθηση του προγράμματος. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κοστίζει συνολικά 4.000 ευρώ, από τα οποία η οικογένεια του νεαρού φοιτητή έχει ήδη πληρώσει το ποσό των 1.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Α. αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα βαριάς αναπηρίας (τετραπληγικός). Οι συνεχείς περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας και οι δαπανηρές φαρμακευτικές θεραπείες που απαιτούνται καθιστούν αδύνατο για την οικογένεια του φοιτητή να αντεπεξέλθει οικονομικά και να πληρώσει το εναπομείναν ποσό των 3.000 ευρώ. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) προχώρησε τρίτη φορά σε παράσταση διαμαρτυρίας, χθες το πρωί, στον χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, με κεντρικό σύνθημα «Δωρεάν παιδεία για όλους». Αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ μίλησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Νικόλαο Γεωργόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη επ’ αυτού και ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει. Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα κοιτάξει με ευαισθησία το ζήτημα και ότι θα το συζητήσει με τον υπεύθυνο καθηγητή του μεταπτυχιακού προγράμματος.

«Ως πρύτανης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ του για το καλό. Εχει υποχρέωση να παρέμβει! Οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να πάρουν θέση για τέτοια θέματα» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χάρης Χουρδάκης, εκπρόσωπος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, ενώ την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι το αίτημά τους για δωρεάν παιδεία αφορά «όλα τα παιδιά που αναγκάζονται να πληρώσουν δίδακτρα για τις σπουδές τους, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη εποχή».



Διαβάστε περισσότερα...

Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς


Οι επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς και κυρίως του μετρό αλλά και του Προαστιακού σιδηρόδρομου αλλά και η ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος στο Υπουργικό Συνέδριο ATTAC που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη με θέμα ΄΄Προοπτικές για βιώσιμες Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη΄΄ με βάση κοινές λύσεις και τις καλύτερες δυνατές πρακτικές τονίζοντας ότι ήδη το υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δράσεις που προβλέπουν:

-ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών των Δημόσιων Αστικών Μεταφορών με ιδιαίτερη εστίαση στην σύνδεση τους με άλλα μεταφορικά μέσα (Τρένο, Μετρό & Τραμ),

-προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων και τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρήση κυψελών καυσίμων),

-προώθηση των μέσων σταθερής τροχιάς και των θαλάσσιων μεταφορών (π.χ. κοντινά θαλάσσια ταξίδια),

-ενίσχυση της διαχείρισης της ροής της κίνησης με την εισαγωγή περισσότερων λεωφορειολωρίδων, μονόδρομων και χρήση της τηλεματικής, καθώς και την εισαγωγή μέτρων για την μακροπρόθεσμη αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών των οδηγών.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παπαπδόπουλο σε συνδυασμό με εκστρατείες ευαισθητοποίησης, το δημόσιο διάλογο και την διάδοση των πληροφοριών θα οδηγήσουν επιπρόσθετα σε αύξηση της χωρικής και της κοινωνικής συνοχής, αφού θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ένταξη όλων των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων, που έχουν αναπηρία σε ένα νέο βιώσιμο μεταφορικό σύστημα.

Η έμφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου επικεντρώνεται στην μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και για αυτό το σκοπό, βρίσκεται σε πρόοδο διαγωνισμός σχετικά με την εισαγωγή ενός έξυπνου συστήματος συλλογής και ελέγχου καρτών (εισιτηρίων) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Επιπλέον είναι υπό εξέταση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμες δράσεις για την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβάνοντας:

- Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για την μείωση των πλαστών εισιτηρίων

  • Χρήση ανεξίτηλης μελάνης στον εξοπλισμό ακύρωσης των εισιτηρίων
  • Βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου
  • Εφαρμογή σεμιναρίων εκπαίδευσης στους ελεγκτές και αύξηση του αριθμού των ελεγκτών.
  • Συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Απασχόλησης για να προσληφθούν άνεργοι ως επιθεωρητές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ακόμα, από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων βρίσκονται στην διαδικασία του σχεδιασμού,

-η επέκταση του αριθμού των λεωφορειολωρίδων και η προώθηση του τουριστικού εισιτηρίου

-καθώς και η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών επιβατών όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι κλπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευχρηστία και Προσβασιμότητα στα Συστήματα Υγείας


Την Ημέρα Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας διοργανώνουν για έκτη συνεχή χρονιά το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια στις 16 Δεκεμβρίου 2013.

 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ειδικοί από τον πανεπιστημιακό χώρο και φορείς σχετιζόμενους με την Υγεία θα συζητήσουν δημόσια για την ανάγκη ευρύτερης εφαρμογής των εννοιών της ευχρηστίας και της προσβασιμότητας στην πράξη, αναλύοντας επιμέρους όψεις και εφαρμογές των δύο αυτών εννοιών σε θέματα καθημερινότητας αλλά και αιχμής στον κόσμο της υγείας. Επίσης, θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας (www.worldusabilityday.org) για το 2013, είναι η Ευχρηστία στον τομέα της Υγείας και η συνεργασία που απαιτείται για τη βελτίωση των συστημάτων που συνεισφέρουν σε όλο το φάσμα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όπως αναφέρεται, η σημασία του σχεδιασμού με επίκεντρο τον αποδέκτη παροχών υγείας είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για νέες ιατρικές συσκευές και τεχνολογίες, για φαρμακευτική έρευνα, για σχεδιασμό εντύπων και χρήση του ιατρικού φακέλου, είτε για τρόπους αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, αύξησης της λειτουργικότητας των νοσοκομείων και καθημερινή παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Ο καθένας επηρεάζεται με κάποιον τρόπο από την ύπαρξη ή έλλειψη ευχρηστίας στον τομέα της Υγείας.

Η εκδήλωσε απευθύνεται σε υπεύθυνους πληροφοριακών συστημάτων, υπεύθυνους δημιουργίας λογισμικού, υπεύθυνους συστημάτων υγείας, φορείς που ασχολούνται με τα άτομα τρίτης ηλικίας, φοιτητές και ερευνητές σε θέματα που άπτονται της Ευχρηστίας, Προσβασιμότητας, Εργονομίας και εν γένει σε θέματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής, στις οργανώσεις για ΑΜΕΑ, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο και ευαισθητοποιημένο πολίτη.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περπάτησε μετά από 10 χρόνια στην αναπηρική καρέκλα


Την παράσταση έκλεψε την Τρίτη στον αγώνα μπέιζμπολ του σχολείου του ένα 13χρονο αγόρι με αναπηρία, καθώς η δύναμη της ψυχής του τον βοήθησε να κάνει κάτι εκπληκτικό, να περπατήσει μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Ο έφηβος Τάιλερ Μπέιν, από το Τέξας, είναι καθηλωμένος σε μία αναπηρική καρέκλα από το 2003, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, ωστόσο αρνείται να αφήσει την αναπηρία του να του σταθεί εμπόδιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ιδέα για τη συγκεκριμένη έκπληξη ήρθε στον 13χρονο περίπου έναν μήνα πριν τον αγώνα, με σκοπό να δείξει στους συμμαθητές του, στον κόσμο, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό ότι τα πάντα είναι δυνατά όταν έχει κανείς πίστη και επιμονή.

Ο Μπέιν έκανε χθες τα πρώτα δημόσια βήματά του λίγο πριν την έναρξη του σχολικού αγώνα, φτάνοντας μέχρι τη μέση του γηπέδου με τη βοήθεια του παππού του και της φυσιοθεραπεύτριάς του.

Προκειμένου να τιμήσει το εκπληκτικό του επίτευγμα, ο προπονητής της σχολικής ομάδας του 13χρονου τον έχρισε αρχηγό της.

«Χαίρομαι που κατάφερα επιτέλους να δείξω τι μπορώ να κάνω. Παρά το γεγονός ότι είμαι καθηλωμένος σε μία αναπηρική καρέκλα, μη με κρίνετε για αυτό που βλέπετε. Να με κρίνετε για αυτό που έχω μέσα μου – την καρδιά μου», δήλωσε ο Μπέιν στους δημοσιογράφους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση και θαυμασμό.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η άγνωστη Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας


Εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η άγνωστη στους πολλούς Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας και της εξωστρέφειας είχε ξεχωριστή παρουσία στο 1ο συνέδριο εξαγωγών Made in Greece. Πέντε επιχειρηματικές ενώσεις που αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες κάτω από τον τίτλο «Σynergies», παρουσίασαν τις δραστηριότητες των μελών τους αλλά και εντυπωσιακά επιχειρηματικά επιτεύγματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα πραγματοποιεί εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω από 1 δις ευρώ τον χρόνο - υπερδιπλάσιο ποσό απ' ότι οι εξαγωγές αγνού παρθένου ελαιόλαδου, ενώ υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς στις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας, της ψηφιακής επικοινωνίας, της βιο-ιατρικής τεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής.

Οι ενώσεις αυτές είναι οι ΣΕΚΕΕ (εφαρμογών σε κινητές συσκευές, ΕΝΕΒΗ (μικροηλεκτρονική), ΕΒΙΔΙΤΕ (αεροδιαστημική), ΗBio (Βιοτεχνολογία) και ηΕΕΝΕ (startups.

Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, ΓΔ του ΣΕΚΕΕ, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας «Σynergies» κοινός στόχος των είναι να διευρύνουν την παρουσία των μελών τους στις διεθνείς αγορές, να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα επιχειρηματικά κεφάλαια αλλά και την συνεργασία τους με το αξιόλογο δυναμικό της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ των μελών τους αλλά και με άλλους «παραδοσιακούς» κλάδους της οικονομίας όπου η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Τις εταιρείες της μικροηλεκτρονικής παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΕΒΗ κ. Αχιλλέας Τσουκαλής, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες ασύρματες συσκευές και στα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν μικροκυκλώματα που σχεδιάστηκαν από ελληνικές εταιρείες και ότι ο κύκλος εργασιών των μελών της ένωσης υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από εξαγωγές.

Αντίστοιχη εικόνα έδωσε ο Πρόεδρος της Hbio κος Ανδρέας Περσίδης παρουσιάζοντας το εκπληκτικό τοπίο της «Made in Greece» υψηλής τεχνολογίας στον χώρο της υγείας που καλύπτει από νέου τύπου ιατρικό εξοπλισμό μέχρι καινοτομικά φάρμακα και εφαρμογές βιοπληροφορικής.

Τη «νέα γενιά» καινοτομικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, κος Σωκράτης Πλούσσας, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ένα νέο κύμα επιχειρηματικότητας απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όχι μόνο την υψηλή τεχνολογία αλλά και τους παραδοσιακούς κλάδους όπου η καινοτομία αναπτύσσεται στην τυποποίηση, στη διανομή, σε ευρηματικούς τρόπους προώθησης.

Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Αντωνιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΕΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία του συνδέσμου για συμμετοχή των καινοτομικών επιχειρήσεων με κοινό ελληνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας MWC2014 που πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Tο γκάτζετ που φέρνει… ησυχία


Η συσκευή, δυστυχώς για όσους μένουμε στην πόλη, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πειραματικού πρωτότυπου. Όμως στις δοκιμές κατάφερε να μειώσει τον θόρυβο που «περνάει» μέσα στο δωμάτιο κατά 12 ολόκληρα ντεσιμπέλ και όλα δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να τον μειώσει ακόμα περισσότερο.

Η τεχνολογία πίσω από το Sono είναι η γνωστή εδώ και χρόνια noise-cancelling που συναντάμε σε ακουστικά υψηλής πιστότητας. Εδώ, ένα μικρόφωνο «πιάνει» τους ενοχλητικούς ήχους και αμέσως η συσκευή παράγει τους δικούς της σε συχνότητα που «ακυρώνει» τους πρώτους στο δικό σας περιβάλλον.

Οι εξωτερικοί θόρυβοι μεταδίδονται μέσω της δόνησης των μορίων του αέρα που φτάνουν στο παράθυρό μας και «πάλλουν» το τζάμι το οποίο με τη σειρά του μεταδίδει τη δόνηση στα μόρια του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Το Sono σταματά αυτή τη δόνηση παράγοντας δικές του, σαν κάποιος να σπρώχνει τη φασαρία προς μία κατεύθυνση και κάποιος άλλος να τη σπρώχνει με ίση δύναμη προς τα πίσω. Αποτέλεσμα; Ησυχία.

Το Sono υπόσχεται όχι απλά να κρατά απέξω το θόρυβο του χλοοκοπτικού ή της κίνησης, αλλά και ταυτόχρονα να αφήνει να περνά το κελάηδημα των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων. Το τζάμι γίνεται ηχείο και επιλεκτικός «πορτιέρης» ήχων.

Δημιουργός του είναι ο Αυστριακός βιομηχανικός σχεδιαστής Rudolf Stefanich και η συσκευή ήταν φιναλίστ στον παγκόσμιο τεχνολογικό διαγωνισμό James Dyson Award.

Τώρα ο Stefanich βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότη για τη βελτίωση της συσκευής και την έναρξη της παραγωγής της. Με τόσο κόσμο που αναγκάζεται να υποφέρει τους θορύβους της πόλης, πώς θα είναι δυνατόν να μην μαζέψει εκατομμύρια;


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις γυναίκες, τρεις μητέρες, τρεις βασίλισσες


Στο μικροσκόπιο η καθημερινότητά τους.

Το βίντεο με τίτλο «3 Queens» δείχνει την καθημερινότητα τριών μαμάδων από την Πενσυλβανία, την Ουάσιγκτον και το Τέξας και όσα αυτές προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Μικρο-Αστικό Δίκαιο επί κυπριακής θεατρικής σκηνής


Η χυδαιότητα της μικροαστικής περί δικαίου αντίληψης αποδίδεται στο θεατρικό ΜΙΚΡΟ – ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ του Παύλου Μάτεσι με τον πλέον επιθετικό και οριακό τρόπο. Δίχως άλλοθι, δίχως συμψηφισμούς, δίχως ελαφρυντικά. Υπό την έννοια αυτή το έργο του Μάτεσι είναι προκλητικό. Προκαλεί τους ανθρώπους να αναμετρηθούν με την εσώτερη αλήθεια τους, με τα εντός τους όρια συνείδησης του δικαίου (της).

Με όρους ερμηνείας του “σήμερα” η έννοια του “προκλητικού” στην θεατρική τέχνη είναι αποσυνδεδεμένη από την έννοια του “επικίνδυνου”. Δεν ίσχυε το ίδιο την εποχή που το ΜΙΚΡΟ – ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ γράφτηκε (στα ξεκινήματα της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας) εξ’ ου και η απουσία του από τα “θεατρικά” της περιόδου. Τούτο διότι ο Μάτεσις δεν απέδιδε την μικροαστική χυδαιότητα “γενικά και αόριστα στον χώρο και τον χρόνο” αλλά απολύτως συνδεδεμένη με την ολοκληρωτική περί (μη) δικαίου αντίληψη που χαρακτήρισε την (μακρά) περίοδο μετά τον ελληνικό εμφύλιο. Ο πυρήνας της χυδαιότητας, εντοπίζεται στην ανάγκη του μικροαστικού βολέματος πάση θυσία, όπου το “πάση θυσία” με όρους εποχής μεταφράζεται σε συναίνεση (και συνυπευθυνότητα) σε ένα εξελισσόμενο στυγερό έγκλημα διαρκείας. Τυπικό συστατικό της συναίνεσης στο έγκλημα είναι (ποιο άλλο;) η χυδαία υιοθέτηση της βολικής αλήθειας, ή αλλιώς η τυπική μικροαστική αυταπάτη ότι “η συγκάλυψη διαρκείας ενός εγκλήματος συνεπάγεται την ως δια μαγείας εξαφάνισή του”.

Η θεατρική απόδοση της μικροαστικής “βολικής αλήθειας” βγάζει ομολογουμένως μπόλικο γέλιο. Είτε αποστασιοποιημένο/κραυγαλέο γέλιο για τους εραστές της επιφανειακής θεώρησης του θεάτρου, είτε συνειδητοποιημένο/πικρό γέλιο για τους ανθρώπους που μπορούν να κοινωνήσουν θεατρικά σημαίνοντα νοηματικά ενταγμένα στον χώρο και τον χρόνο. Για τους πρώτους ουδέν πρόβλημα, το ΜΙΚΡΟ – ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ή αλλιώς η επί σκηνής παράσταση των ακραίων στιγμών της μικροαστικής χυδαιότητας προσφέρει κάμποσες ευκαιρίες πηγαίας εκτόνωσης. Σε ότι αφορά τους δεύτερους, το έργο του Μάτεσι – όπως κάθε θεατρικό έργο με προδιαγραφές διαχρονικού έργου – διευκολύνει την υψηλότερων απαιτήσεων ανάγκη τους κοινώνησης βαθύτερων σημαινόντων έχοντας διαρθρωτικά περιλάβει το απαραίτητο σχετικό τελετουργικό. Ο λόγος για την εντός έργου προαναγγελία της “ώρας της κρίσης” που διαρκώς διαφεύγει του αισθητηρίου των πρωταγωνιστών μικροαστών. Ο Μάτεσις επίμονα υπενθυμίζει και διακριτικά απειλεί ότι : η βολική μικροαστική αλήθεια είναι καταδικασμένη να ξεγυμνωθεί, το χυδαίο μικρο-αστικό δίκαιο της επιτηδευμένης άγνοιας και της συνακόλουθης βολικής σιωπής είναι αδύναμο να παρεμποδίσει τη νομοτελειακή διαδικασία αποκάλυψης του ψεύδους του.

*Το θεατρικό ΜΙΚΡΟ-ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ του Παύλου Μάτεσι παρουσιάζεται το τριήμερο 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου (Πέμπτη, Παρασκευή) στο θέατρο του ΕΓΚΩΜΙΟΥ πολιτιστικού κέντρου από τηνθεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας OBITER DICTA. Η παρακολούθηση από πλευράς μας κάποιων προβών μας οδηγεί να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους φίλους του θεάτρου. Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου, κινησιολογία και μουσική επιμέλεια φέρουν την υπογραφή της Αννας Γιαγκιώζη, σκηνικά – κουστούμια από την Ελενα Κατσούρη, φωτισμοί από τον Αλεξάντερ Γιότοβιτς. Ωρα έναρξης των πέντε παραστάσεων 20.30, οι κρατήσεις θέσεων γίνονται στο τηλέφωνο 99617097.



Πηγή: http://www.truerespect.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Ο διάσημος κωμικός Stephen Fry δίνει ρεσιτάλ για την επιστροφή των γλυπτών


Επιχειρηματολογεί με εκπληκτικό τρόπο, ως άψογος γνώστης της ελληνικής ιστορίας και με τη δύναμη της ψυχής του δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων στο κοινό που τον παρακολουθεί. Ο Βρετανός ηθοποιός Stephen Fry σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence, που διοργανώνει συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα, εξήγησε γιατί είναι απαραίτητο τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησε φαγητό αντί για μισθό


Ένα πιάτο φαγητό αντί για μισθό ζήτησε 50χρονος από τους υπευθύνους του δήμου στα Τρίκαλα, καθώς όπως προέκυψε δεν είχε ούτε τα βασικά για να επιβιώσει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται όταν ένα μωρό συναντά ένα κουτάβι;


Ένα απίστευτα τρυφερό βίντεο έχει τραβήξει η μητέρα ενός μωρού που παρακολουθεί τις αντιδράσεις του γιου της όταν τον πλησιάζει ένα κουταβάκι. Και οι δυο φίλοι δείχνουν να το απολαμβάνουν μέχρι που…

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιερώνυμος: Ο λαός δεν αντέχει άλλο


«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα». Κατηγορηματικός και δίχως περιστροφές, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, καταδικάζει μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τις μνημονιακές τακτικές της κοινωνικής εξαθλίωσης, αγανακτεί για την εικόνα της σημερινής Ελλάδας που έχει καταντήσει «περίγελως της Ευρωπαϊκής Ενωσης», στηλιτεύει όσους οδηγούν σε εκτροπή της Δημοκρατίας, εκτιμά ότι η αγανάκτηση και οι ανάγκες των Ελλήνων θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου και εάν κοινωνία αντέχει άλλη πίεση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζει: "Η κοινωνία μας, ο λαός μας, δεν αντέχει άλλο. Τα όποια περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Δεν μπορούμε να λέμε «παίρνουμε και ξαναπαίρνουμε μέτρα». Πώς θα βρεθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα".

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με όσους μιλούν για παρακμή της Δημοκρατίας επισημαίνει : "Η Δημοκρατία είναι μία έννοια, είναι ένας τρόπος ζωής και διακυβερνήσεως των ανθρώπων. Αυτό είναι καθαρό. Τώρα, εάν εμείς που θέλουμε να λειτουργήσουμε σε αυτό το σύστημα δεν είμαστε ικανοί, είμαστε επιρρεπείς στις εκτροπές, δεν φταίει η Δημοκρατία, γι' αυτό και έχουμε πολλά είδη «Δημοκρατίας». Η Δημοκρατία δεν φταίει, φταίνε εκείνοι που την ωθούν προς την εκτροπή".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι τον θλίβει η εικόνα της σημερινής μας Ελλάδας. "Όταν βλέπω πού έφτασε η πατρίδα μας, ένας τόπος με τέτοια ιστορία, ένας τόπος που έχει τόσες ομορφιές, να έχει γίνει ο περίγελως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θλίβομαι βαθύτατα. Διακονώ την Εκκλησία σαράντα τόσα χρόνια ως κληρικός και έχω ποιμάνει πολλούς ανθρώπους. Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος και εργατικός λαός, δυστυχώς όμως τα πράγματα τα οδηγήσαμε όλοι εδώ, αλλά και πάλι δεν είμαι απαισιόδοξος" υπογραμμίζει.

O κ. Ιερώνυμος καταδικάζει απερίφραστα τα κρούσματα βίας και νεοναζισμού, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το ισλαμικό τέμενος, δηλώνει κάθετα αρνητικός στα σύμφωνα συμβίωσης, μιλά για τις αυτοχειρίες της εποχής μας.

Ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται έτοιμος για αλλαγές στις δομές της Εκκλησίας, ακόμη και στην ισοβιότητα των αρχιερέων, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εκπροσώπους από όλα τα κόμματα για να ξεκαθαριστεί το θέμα της «δήθεν αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας» και εξηγεί γιατί ο ρόλος της Εκκλησίας δεν εξαντλείται στις φιλανθρωπίες, τις ελεημοσύνες και τα συσσίτια.



Διαβάστε περισσότερα...

«Απαλλαγή» δανείου για άνεργη οικογένεια


Το μοναδικό εισόδημα των 150 ευρώ μηνιαίως , από τον μισθό της καθαρίστριας κόρης, δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει ούτε τα απαραίτητα για την τροφή τους, πόσο μάλλον να τους επιτρέψει να ξεχρεώσουν το δάνειο των 98.341 ευρώ που όφειλαν.

Η οικογένεια που ζει στο Λασίθι της Κρήτης με τη βοήθεια της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κατέφυγε στο δικαστήριο που τελικά με μια ιστορική απόφαση την "απάλλαξε" χωρίς να καθορίσει δόσεις για το χρέος.

Το Ειρηνοδικείου Σητείας ρύθμισε τα χρέη του πατέρα της οικογένειας με τον ορισμό "μηδενικών μηνιαίων καταβολών" και εξαιρεί από τον πλειστηριασμό, την κύρια κατοικία του, αλλά και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Από την τετραμελή οικογένεια εργάζεται μόνο η μία ενήλικη κόρη ως καθαρίστρια αλλά τα εισοδήματά της δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Η οικογένεια κερδίζει 1000 ευρώ το χρόνο από επιδότηση ελαιόλαδου στο όνομα της μητέρας. Ο πατέρας είχε πάρει στεγαστικό δάνειο συνολικής οφειλής 98.341 ευρώ, τα οποία όσο εργαζόταν ήταν σε θέση να αποπληρώνει.

Το δικαστήριο προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό της δίκης , μετά από δεκάμηνο, για επανεξέταση τυχόν διαφοροποίησης των εισοδημάτων του δανειολήπτη και ενδεχομένης βελτίωσης ώστε να οριστούν οι προβλεπόμενες καταβολές.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων


Εθνικός στόχος για την Ελλάδα πρέπει να γίνει η αναχαίτιση της μετάδοσης του ιου HIV, αν θέλουμε να περιορίσουμε το θάνατο που σπείρει καθημερινά τα AIDS, ανακοινώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 1η Δεκέμβρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

"Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, κυρίως ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών λόγω έλλειψης αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε περικοπή και πολλές φορές διακοπή πολλών επιτυχημένων προγραμμάτων για το AIDS, ακόμη και του ζωτικού προγράμματος ανταλλαγής συριγγών, που διαφύλαττε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής στην αναχαίτιση της μετάδοσης του ιου.

Η οικονομική κρίση, η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για πολλά λοιμώδη νοσήματα και η διηπειρωτική μετακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμών με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, κυρίως από την Αφρική όπου βρίθει το AIDS, αύξησε τον τελευταία καιρό ανεξέλεγκτα τη μετάδοση πολλών λοιμωδών νοσημάτων, και κυρίως του AIDS.

Παράλληλα, τα κονδύλια των νοσοκομείων για τα αντιρετροϊκά φάρμακα υψηλού κόστους είναι πολύ περιορισμένα και εξαντλούνται γρήγορα λόγω των οριζόντιων περικοπών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι, πολλές φορές οι ασφαλισμένοι ασθενείς αναγκάζονται να σταματήσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία! Την ίδια στιγμή, που οι ανασφάλιστοι ασθενείς με AIDS δεν έχουν τα χρήματα ούτε καν να την ξεκινήσουν… οπότε συνεχίζουν να μεταδίδουν αδιακρίτως τον ιο!

Την απειλή της Δημόσιας Υγείας μπορεί να την αντιληφθεί κανείς αν σκεφθεί ότι ένας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα. Αντίθετα, ένας ασθενής που δεν παίρνει τα φάρμακά του, είναι έντονα μεταδοτικός!

Μόνο στην τριετία 2010 – 2013, σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των φορέων του ιού HIV και από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, φτάσαμε στα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012 και 7,2 μέχρι στιγμής το 2013.Από τις καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνεται ότι από το 1981 που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας ως σήμερα, καταγράφηκαν λιγότεροι από 14.000 άνθρωποι με τη διάγνωση του AIDS.

Όμως αυτοί που δεν καταγράφηκαν και αυτοί που δεν διαγνώστηκαν ακόμη, συνεχίζουν να είναι πολλαπλάσιοι και να αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS που θεσμοθετήθηκε το 1986 με την Υ. Α. Α1/6122/19-9-1986, ήταν στην Ελλάδα ο κυριότερος τρόπος παρακολούθησης της νόσου, ενώ η δήλωση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε μόλις το 1998 μέσα από μία επιβεβλημένη ανώνυμη και απόρρητη διαδικασία. Σαφή οπισθοδρόμηση στην επιδημιολογική καταγραφή και αποτελεσματική συμμόρφωση (compliance) του οροθετικού πληθυσμού αποτέλεσε η στοχοποίηση των ιερόδουλων οροθετικών το 2011-2012 εκ μέρους των τότε ιθυνόντων της Υγείας. Επρόκειτο για ένα μεγάλο λάθος εθνικής στρατηγικής, διότι η ποινικοποίηση των ατόμων που νοσούν ή των φορέων του ιού, όπως και αν έχουν κολλήσει τη λοίμωξη, δε βοηθά σε τίποτε, αλλά μόνο αναχαιτίζει κάθε προσπάθεια επιδημιολογικής καταγραφής και κάθε δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας.

Μιλώντας για τα μέτρα πρόληψης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνων Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι:

Πριν η Ελλάδα τεθεί σε τροχιά πανδημίας, άμεση προτεραιότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από το AIDS αποτελεί η λήψη μέτρων, όπως:

1) Η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας αντιρετροϊκής θεραπείας για όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη και η συμμόρφωση τους στη θεραπευτική αγωγή, ώστε να είναι καλυμμένοι και να μη μεταδίδουν τον ιό στο γενικό πληθυσμό.

2) Η διεξαγωγή εθνικών προγραμμάτων για το AIDS (π.χ. προγράμματα ανταλλαγής συριγγών) που διαφύλαγε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής στους χρήστες ουσιών, ως προς την αναχαίτιση μετάδοσης του ιού .

3) Η λειτουργία οίκων ανοχής με ιερόδουλες ιατρικά ελεγμένες μέσα από πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες διαδικασίες.

4) Η αποφυγή στοχοποίησης του νοσούντα πληθυσμού και των φορέων του ιού και παράλληλο σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο και στον ανθρώπινο πόνο.

5) Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στη χρήση προφυλακτικού και τα ενημερωτικά προγράμματα παιδιών και εφήβων, τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια για την πρόληψη του AIDS, κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η ενημέρωση στις τελευταίες εξελίξεις της διεθνούς έρευνας στην HIV λοίμωξη και η ιατρική εκπαίδευση σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματική περιστολή της διασποράς και τη βελτίωση του επιπέδου νοσηλείας των ασθενών με HIV λοίμωξη».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει μια Εθνική στρατηγική για την προστασία της Δημόσιας υγείας από το AIDS και να πάρει άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού, καλύπτοντας τα κενά του τελευταίου χρονικού διαστήματος, πριν θρηνήσουμε μαζικά χιλιάδες θύματα του AIDS".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κουρουμπλής: Υποκριτική η ευαισθητοποίηση για το AIDS


«Οροθετικά άτομα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγωγή τους, φθάνοντας ακόμη και στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν το δικαίωμα τους να λάβουν αυτό το ευτελές επίδομα για να ικανοποιήσουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησής τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του:

“Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια και μόνο ημέρα του χρόνου να εκδηλώνεται ευαισθητοποίηση για το κρίσιμο ζήτημα του AIDS, όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο κυριαρχούν ο ρατσισμός και κοινωνικός αποκλεισμός προς τους πάσχοντες από AIDS.

Η οικονομική κρίση «ξεχύνεται» ως αντικοινωνικό τσουνάμι στην κατεδάφιση των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ακόμα και τα ευτελή επιδόματα των αναπήρων μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών με τη «λογική» ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν για την αποπληρωμή του χρέους, ακόμη και οι πάσχοντες από AIDS. Οι «ευρηματικές» κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων αδύναμες να επιβάλλουν δίκαιη κατανομή των βαρών, αδύναμες μπροστά στη μεγάλη καγχάζουσα διαπλοκή της φοροκλοπής, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής περικόπτουν ακόμη και τα επιδόματα των ατόμων με HIV/AIDS.

Δεν χωράει στο μυαλό μου πώς λόγω των προωθούμενων αυτών περικοπών, οροθετικά άτομα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγωγή τους, φθάνοντας ακόμη και στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν το δικαίωμα τους να λάβουν αυτό το ευτελές επίδομα για να ικανοποιήσουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησής τους”.



Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες εργαζόμενοι στην Αλβανία


Τη δεκαετία του ’90 το πιο σύντομο ανέκδοτο ήταν «Αλβανός τουρίστας». Την εποχή της βαθιάς κρίσης, όμως, η πιο σύντομη φράση, όχι όμως ως ανέκδοτο, είναι «Ελληνας μετανάστης στην Αλβανία». Και αυτό γιατί εκτός από τους εργαζόμενους αλβανικής καταγωγής, που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα και υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην πατρίδα τους λόγω ανεργίας, αρχίζουν «σιγά σιγά» να πηγαίνουν στη γειτονική χώρα για εργασία και Έλληνες.

Εργολαβίες

«Περνάω αρκετά συχνά στην Αλβανία και αναλαμβάνω μικρές εργολαβίες σε οικοδομές. Συναντάω όλο και περισσότερους συμπατριώτες μας, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλία και αλλού, οι οποίοι δουλεύουν πια στην Αλβανία», λέει στην «Κ» ο Σ.Κ., τεχνίτης από τη Θεσπρωτία.

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες πήραν τον δρόμο για την Αλβανία έχοντας κάποιον γνωστό εκεί, δηλαδή κάποιον Αλβανό μετανάστη στην Ελλάδα ο οποίος επέστρεψε και ήξερε τα κατατόπια. «Τα μεροκάματα στην Αλβανία βέβαια είναι πολύ μικρά. Ο εργάτης στην οικοδομή παίρνει 7-10 ευρώ την ημέρα, ενώ ο τεχνίτης 15 ευρώ. Δύσκολα θα φθάσει στα 20 ευρώ. Ωστόσο και η ζωή στη γειτονική χώρα είναι πολύ πιο φτηνή από την Ελλάδα. Καταλαβαίνεις ότι αυτοί που πηγαίνουν για δουλειά στην Αλβανία είναι πολύ απελπισμένοι», συμπληρώνει ο ίδιος.

«Είναι διαφορετικό εάν πάρεις κάποια μικρή εργολαβία, εκεί μπορεί να έχεις σημαντικό όφελος, ειδικά όταν στην από δω πλευρά των συνόρων δεν κουνιέται φύλλο. Τις προάλλες είχαμε περάσει στην Αλβανία και φτιάξαμε τα μπάνια, βάλαμε πλακάκια κ.λπ. σε μια οικοδομή. Άλλος συνάδελφος ανέλαβε τις γυψοσανίδες. Δεν ήταν πολλά τα λεφτά, αλλά από ολότελα...» καταλήγει ο Σ.Κ.

«Ορισμένες ελληνικές εταιρείες ή και αλβανικές ζητούν εξειδικευμένους Έλληνες εργαζόμενους, όπως μηχανοτεχνίτες, για δουλειά στην Αλβανία. Πρόκειται για εντατική εργασία, με μικρή αμοιβή για την ειδικότητα και την απασχόληση. Μιλάμε για 10 ώρες εργασία την ημέρα, με τέσσερα ρεπό τον μήνα, δηλαδή δύο Σαββατοκύριακα. Αυτά τα δύο Σαββατοκύριακα ο εργαζόμενος έρχεται στην Ελλάδα, βλέπει την οικογένειά του και επιστρέφει πάλι πίσω. Δεν είναι καλά, αλλά είναι κάτι, όταν εδώ δεν βρίσκεις τίποτα», λέει ο Κ.Π. από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει εργαστεί αρκετές φορές πέραν των συνόρων.

Το φαινόμενο αναζήτησης εργασίας από Έλληνες στην Αλβανία δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις, καταρχήν λόγω των μικρών μεροκάματων, αλλά και επειδή στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν και πολλές δουλειές. Ωστόσο, τώρα πια βρίσκεις συμπατριώτες μας που εργάζονται στην Αλβανία και δεν είναι υπάλληλοι ή στελέχη, που ακολούθησαν ελληνικές εταιρείες στα Τίρανα ή αλλού. Πιο διευρυμένο ήταν το φαινόμενο το καλοκαίρι, σε τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στον νότο της Αλβανίας, όπου τα μεροκάματα ήταν μεγαλύτερα. Μάλιστα για εξειδικευμένη εργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυμαίνονταν από 30 - 40 ευρώ.

Και από την Κίνα

Η παρουσία Ελλήνων για δουλειά στην Αλβανία έχει ακόμα αποσπασματικό χαρακτήρα ή τη λογική της ανάληψης εργολαβίας από τεχνίτες. Πάντως και σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος μετανάστευσης του υπουργείου Εργασίας της Αλβανίας, καταγράφεται ήδη μια αυξημένη ροή μεταναστών. Το υπουργείο εντός του 2013 μιλούσε για «αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών που αναζητούν δουλειά στην Αλβανία». Οι περισσότεροι προέρχονται από την Τουρκία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ αλλά και την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα. Ο αριθμός των επίσημων αιτήσεων για άδεια εργασίας αλλοδαπών είναι μικρός, μόλις 2.500 για το 2012, αυξημένος όμως κατά 8% σε σχέση με το 2011 και πολύ περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα. Σημειώνεται ότι για αρκετές από τις δουλειές που προαναφέραμε, όπως τις μικροεργολαβίες, δεν απαιτείται άδεια εργασίας, κάτι που διευκολύνει στην «παροδική» εργασιακή μετανάστευση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομπίνα 'μαμούθ' στο Ιπποκράτειο


Σε απάτη 'μαμούθ' εμπλέκεται πρώην διευθύντρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εναντίον της οποίας ο εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για απιστία. Η πρώην διευθύντρια του εργαστηρίου ανοσολογίας φέρεται ως υπεύθυνη για παραγγελίες 'μαμούθ' υλικών που κατέληγαν στα σκουπίδια και ζημίωσε τα δημόσια ταμεία με 4 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Η τρόικα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα"


Σε νομική γνωμοδότηση του γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ` εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, παρατηρεί ο γερμανός πανεπιστημιακός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως είστε φαλακρός και έχετε χαθεί;


Εφευρέθηκε μια «έξυπνη περούκα» που δείχνει το δρόμο και βοηθάει όποιον τη φοράει.

Μήπως είστε φαλακρός και έχετε χαθεί; Τότε η «Smartwig» ή «έξυπνη περούκα», δημιούργημα της Sony στην Ιαπωνία, έχει φτιαχτεί για σας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μπορεί να φαίνεται τρελό, όμως πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό: η έξυπνη αυτή περούκα συνδέεται στην πραγματικότητα ασύρματα με έναν υπολογιστή, ο οποίος παρέχει τις οδηγίες που χρειάζεται για να δίνει οδηγίες κατεύθυνσης στο πρόσωπο που την φοράει από απόσταση, αναγνωρίζοντας την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αυτό σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο θέλει να πάει χάρη σε μια ενσωματωμένη συσκευή GPS. Βομβητές που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του κεφαλιού (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά) ενεργοποιούνται εκ περιτροπής βάσει της κατεύθυνσης που θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόσωπο που φοράει την περούκα.

«Το κρανίο είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μέρος του σώματος. Εκεί αισθανόμαστε πολύ καλά και εντοπίζουμε τις δονήσεις», εξηγούν σε ένα τεχνικό τους άρθρο οι ερευνητές που εμπνεύστηκαν το αντικείμενο αυτό, οι Χιροάκι Τομπίτα και Τακούγια Κούζι.

Μια άλλη εκδοχή αυτής της πρωτότυπης περούκας φέρει αισθητήρες ηλεκτρικών σημάτων που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο και μπορεί ενδεχομένως να τα μετατρέψει σε εντολές.

Εκτός από την βασική της αποστολή, που είναι να καλύπτει το γυμνό κεφάλι, η περούκα αυτή έχει κι άλλα «κρυφά ταλέντα» χάρη στους αισθητήρες της μπορεί να μετράει την θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και μπορεί ακόμη, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να καταγράφει ήχους και εικόνες τους οποίους ο άνθρωπος με την «ψηφιακή κόμη» θα μπορεί να βλέπει ξανά στην συνέχεια σε μια οθόνη.

Αλλά ούτε εδώ εξαντλούνται οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει αυτή η περούκα: στη διάρκεια μιας παρουσίασης ηλεκτρονικών διαφανειών, αυτός που φοράει αυτό το αξεσουάρ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φαβορίτες του για να προχωρήσει στην επόμενη διαφάνεια, τραβώντας αναλόγως την δεξιά ή την αριστερή.
«Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων που μπορούν να φορεθούν στα οποία έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα: γυαλιά, ρούχα, παπούτσια κλπ., αλλά στην πλειονότητά τους δεν έχουν σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία», δήλωναν πέρυσι οι εφευρέτες της «Smartwig».
Μήπως είστε φαλακρός και έχετε χαθεί;

Γι' αυτούς, η περούκα τους, η οποία μπορεί να φτιαχτεί με αληθινή τρίχα, έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, «συνδυάζει το αισθητικό με το πρακτικό».

Μια εκπρόσωπος της Sony δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για την «έξυπνη περούκα», αν και προς το παρόν η ιαπωνική εταιρεία δεν σκέφτεται ακόμη να κυκλοφορήσει στην αγορά την τελευταία της εφεύρεση.

Μετά την επανάσταση που έφερε με το Walkman το 1979, η Sony δεν έχει εφεύρει τα τελευταία χρόνια κάποιο προϊόν που να έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τον τρόπο διασκέδασης και να έχει γνωρίσει τέτοια παγκόσμια επιτυχία όπως αυτή του γουόκμαν.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony, Καζούο Χιράι, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο όμιλος θα αυξήσει τα κεφάλαιά του που προορίζονται για την δημιουργία φορητών συσκευών, όπως για παράδειγμα μια νέα γενιά έξυπνων ρολογιών, ένα πεδίο στο οποίο έχει ήδη να αντιμετωπίσει την νοτιοκορεάτικη Samsung, ενώ και η αμερικανική Apple δημιουργεί επίσης ένα «iWatch».






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μέλλον στην τεχνολογία των μεταφορών


Πώς θα μετακινούμαστε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια τα αυτοκίνητα θα… οδηγούν μόνα τους μέσα σε προκαθορισμένες διαδρομές, κάνοντας την καθημερινότητά μας ακόμη πιο εύκολη. Τα τρένα θα κινούνται επάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές που βασίζονται στο μαγνητισμό. Θα κατασκευαστεί ένα «υπερτρένο» η ταχύτητα του οποίου θα φτάνει τα 800 μίλια την ώρα.

Και αν όλα αυτά σας ακούγονται… «εξωπραγματικά», ίσως σε μερικά χρόνια να αλλάξετε γνώμη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο John Brandon στο Fox News, όλα αυτά θα είναι πραγματικότητα και θα ενταχθούν στην καθημερινότητά μας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι δρόμοι και τα συστήματα μεταφοράς ακόμη πιο ασφαλή, πιο «πράσινα» και πιο αποτελεσματικά» ανέφερε στο FoxNews.com ο Gregory Winfree, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας των Μεταφορών και Καινοτόμων Τεχνολογιών και συνέχισε: «Εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εισαχθούν με ασφάλεια στο ήδη υπάρχον σύστημα μεταφορών».

«Πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε οχήματα στους δρόμους, όμως την ίδια ώρα δε θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές» είπε ακόμη ο Thilo Koslowski επικεφαλής αναλυτής αυτοκινητοβιομηχανίας στην εταιρεία Gartner. «Πρέπει να βρούμε έξυπνους τρόπους για να αξιοποιήσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και να καινοτομήσουμε σε ό,τι αφορά τα επιβατικά οχήματα και την κινητικότητα».

1. Hyperloop



Μία από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες στον τομέα των μεταφορών θα είναι το Hyperloop τρένο. Θα κινείται με ταχύτητα κοντά στα 800 μίλια την ώρα και θα φτάνει από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε μισή ώρα.
«Προχωράμε τις αρχές σχεδιασμού του» ανέφερε η Dr. Patricia Galloway, μία εκ των πρωτεργατών της Hyperloop Transportation Technologies Inc, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το τρένο αυτό δεν είναι απλά ένα πρόχειρο σχέδιο στα χαρτιά, αλλά κάτι που ενδεχομένως να είναι συγκεκριμένο και επαληθεύσιμο στο εγγύς μέλλον.

«Στα χαρτιά το hyperloop είναι πιο φτηνό, πιο ήσυχο και πιθανώς πολύ πιο γρήγορο από ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης» είπε ακόμη ο Rob Enderle, αναλυτής της Enderle Group.

2. Maglev τρένα



Τα τρένα «μαγνητικής αιώρησης» δεν είναι απλά ένα «όνειρο». Λειτουργούν ήδη στη Σανγκάη και την Ιαπωνία. Η Νότια Κορέα κατασκευάζει επίσης ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης, που θα λειτουργεί στο αεροδρόμιο Incheon, ενώ σύμφωνα με αναφορές η Κίνα ετοιμάζει ένα ακόμη τρένο ίδιας τεχνολογίας.

Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης χρησιμοποιούν ελάχιστη ποσότητα ενέργειας, συγκριτικά με αυτά που λειτουργούν με ντίζελ ή τα ηλεκτροκίνητα τρένα, ενώ κινούνται με ταχύτητες 310 μιλίων την ώρα.

3. Αυτόνομα οχήματα



Ένας ρομποτικός οδηγός μπορεί να σκεφτεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο, και να κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την «αυτόνομη οδήγηση», σύμφωνα με την οποία κανείς δε χρειάζεται να κρατά το τιμόνι, αλλά αφήνει το αυτοκίνητο να… οδηγεί για εκείνον.

Η Ford έχει ήδη ανακοινώσε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Traffic Jam Assist and Cadillac» και εργάζεται επάνω σε κάτι που καλεί «Super Cruise», που αφήνει τον έλεγχο στο ίδιο το αυτοκίνητο.

Η Google έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς χρησιμοποιεί ήδη ένα στόλο περίπου 24 RX450h, που έχουν καταγράψει συνολικά περίπου 500.000 μίλια στους δρόμους της Καλιφόρνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα αυτοκίνητα αναζητούν ράμπες εξόδου, αναγνωρίζουν κτίρια και σταματούν απότομα και αλλάζουν ταχύτητα όποτε χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον Enderle τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εκτός κι αν ανακύψουν νομικά ζητήματα, όπως το πώς θα ασφαλίζονται, ή που θα αφορούν ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια.

4. Έξυπνα αυτοκίνητα



Ένας τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης στις μεγάλες πόλεις, είναι να φτιαχτούν αυτοκίνητα πιο μικρά και πιο «έξυπνα».

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Nissan, ήδη έχουν βγάλει συμπαγή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το BMW i3 είναι ήδη διαθέσιμο στην Ευρώπη και μπορεί να φρενάρει αυτόματα όταν παίρνετε το πόδι σας από το γκάζι, ενώ δεν καταναλώνει βενζίνη και λειτουργεί για 80-100 μίλια με κάθε «φόρτιση».

5. Δημόσια οχήματα μεταφοράς



Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να μπείτε μέσα σε ένα μικρό, δημόσιο όχημα και να πάτε στην άλλη άκρη της πόλης; Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει να κάνει ο δήμος Milton Keynes, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Κάθε τέτοιο όχημα θα χωράει ένα άτομο και θα μεταφέρεται σε προσχεδιασμένη διαδρομή.

Ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με το όχημα μέσω μιας οθόνης αφής στο παρμπρίζ. Επιλέγει προορισμό, ενώ μπορεί να ενημερώνεται για τα νέα της ημέρας και να μπαίνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Ακόμη, θα μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια για όσο διαρκεί η διαδρομή. (Παρόμοια οχήματα λειτουργούν ήδη στην Masdar City στο Άμπου Ντάμπι και στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ωστόσο σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου


Ο Νίκος Μαγγίτσης από τον Βόλο είναι ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου.

Ο ορειβάτης από το 1994 μέχρι και το 2008 ύψωνε την ελληνική σημαία στις πιο ψηλές και δύσκολες κορυφές του πλανήτη.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Ελένη":




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μερικά έξυπνα κόλπα για να μην κρυώνετε


Ο χειμώνας ήρθε, η θερμοκρασία έπεσε και ο καθένας κάνει αυτόματα τις κινήσεις που πιστεύει ότι θα τον ζεστάνουν. Καυτός καφές, μάλλινος σκούφος και χέρια μέσα στις τσέπες. Κι όμως και οι τρεις ενστικτώδεις κινήσεις είναι λάθος. Γιατί υπάρχουν μερικά περίεργα μυστικά τρικ για να μην νιώθει κανείς το κρύο.

Μην ανοίγετε την κεντρική θέρμανση

Βγαίνοντας από ένα ζεστό σπίτι στο παγωμένο περιβάλλον προκαλεί δυσφορία, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία ουσιαστικά δέχονται ένα «σοκ». Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει κανείς να μην κάνει… σάουνα το σπίτι του, αλλά να κρατά τη θερμοκρασία στους 18-20 βαθμούς.

Ναι στα ροφήματα χωρίς καφεΐνη

Το ζεστό τσάι και ο καφές δίνουν την αίσθηση της θερμότητας, αλλά ουσιαστικά προκαλούν την πτώση της στο σώμα. Για αυτό ευθύνεται η καφεΐνη. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν ροφήματα ντεκαφεϊνέ.

Έξω από τις τσέπες τα χέρια

Η ενστικτώδης κίνηση στο κρύο είναι η τοποθέτηση των χεριών στις τσέπες. Όμως, είναι καλύτερο να περπατά κανείς με τα χέρι στα πλευρά του σώματός του, καθώς αναπόφευκτα θα τα κινήσει, οπότε θα ζεσταθεί.

Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες

Η κατανάλωση πρωτεϊνών ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος πιο πολύ σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Διατροφολόγοι εξηγούν ότι το σώμα αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες, κάτι που ανεβάζει και τη θερμοκρασία του.

Μην φοράτε μάλλινο σκουφάκι

Το 30% της θερμοκρασίας του σώματος «χάνεται» από το κεφάλι, οπότε το καπέλο είναι βασικό αξεσουάρ. Οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή των μάλλινων σκούφων και την προτίμηση εκείνων από fleece, καθώς το υλικό αυτό «παγιδεύει» τη θερμότητα.

«Γυμνάστε» τα δάχτυλα του ποδιού στο κρεβάτι

Μερικές απλές ασκήσεις κάτω από τα σκεπάσματα βοηθούν ώστε να μην κρυώνει κάποιος την ώρα που σηκώνεται από το κρεβάτι. Κουνώντας πάνω- κάτω τα δάχτυλα, οι περιστροφικές κινήσεις των αστραγάλων όπως και η σύσφιξη- χαλάρωση των μηρών μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο το ξύπνημα.

Τα περίεργα τρικ για να μην κρυώνουμε

Όσοι υποφέρουν από έκζεμα ή δερματίτιδα, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, βάζοντας περισσότερη ενυδατική κρέμα το χειμώνα. Οπως εξηγούν οι γιατροί, το δέρμα που έχει φλεγμονές χάνει περισσότερη θερμότητα.

«Ψήστε» τα παπούτσια στο καλοριφέρ

Τα πόδια ζεσταίνονται πιο δύσκολα από κάθε άλλο σημείο του σώματος, καθώς στο κρύο μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, με τον οργανισμό να στέλνει μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωτικά όργανα. Από τα πιο απλά τρικ είναι να ζεστάνει κανείς τα παπούτσια του στο καλοριφέρ πριν τα φορέσει.

Μην αφήνετε την κοιλιά εκτεθειμένη

Είναι η δικαίωση της μητέρας που φώναζε πάντα ότι πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα από την μπλούζα/πουλόβερ, ώστε να κρατά ζεστό το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, με αυτό τον τρόπο διατηρείται η θερμοκρασία όλου του σώματος, ακόμη κι αν τα άκρα είναι εκτεθειμένα στο κρύο.

Χρησιμοποιείστε κουνιστή πολυθρόνα

Δεν έχει μόνο θεραπευτικές ιδιότητες για το μυαλό, βοηθά στη δημιουργία ενέργειας ενώ το άτομο κάθεται. Οταν κάποιος είναι ακίνητος, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και οι μύες αρχίζουν να τρέμουν. Η κουνιστή πολυθρόνα απαιτεί την ενεργοποίηση του σώματος οπότε η ροή του αίματος είναι υψηλή και προκαλείται θερμότητα στο σώμα.

Μην μένετε σπίτι

Αντί να πέσει κανείς σε «χειμερία νάρκη» στο σπίτι του, προτιμότερο είναι να βγει με φίλους. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε πως ο κοινωνικός αποκλεισμός κάνει τον άνθρωπο να κρυώνει περισσότερο σε σύγκριση με τις στιγμές που περνά χρόνο με άλλους. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η χαλάρωση με φίλους στο σπίτι. Αυτό προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και ουσιαστικά αποσπά την προσοχή του ατόμου από το κρύο.

Θυμηθείτε ευχάριστες αναμνήσεις

Οι σκέψεις για ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος μπορούν να ζεστάνουν κάποιον, πέρα από μεταφορικά και κυριολεκτικά, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Οι ερευνητές συμπέραναν πως η ευχάριστες αναμνήσεις δημιουργούν ξανά εκείνη τη σωματική ευφορία, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο ζεστός ή να αυξάνεται η ανοχή του στο κρύο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνεργοι της... βιτρίνας


Η ανεργία στην Ευρώπη έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ και παρόλο που στη Δανία τα πράγματα είναι καλύτερα, καταρτισμένοι επαγγελματίες εξακολουθούν να... δυσκολεύονται να βρουν μια θέση εργασίας. Έτσι η δανική εταιρεία με την επωνυμία Reputation Copenhagen σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να βοηθήσει τους ανέργους να βρουν δουλειά. Αντί να στέλνουν διαρκώς βιογραφικά τα οποία καταλήγουν εν τέλει στον κάλαθο των αχρήστων να... εκθέσουν εαυτούς σε μία βιτρίνα και να λειτουργήσουν ως εμπόρευμα!



Ένα μικρό γραφείο τοποθετήθηκε στη βιτρίνα της εταιρείας όπου κάθε μέρα και για 3 ώρες ένας άνεργος κάθεται στην καρέκλα και... εργάζεται. Εν είδει μανεκέν(!) ελπίζει να τραβήξει την προσοχή εργοδοτών που θα έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του.

«Μπορεί να φαντάζει ως απελπισμένη και... υποτιμητική πράξη όμως λειτουργεί, αφού από τα τρία άτομα που κάθονται καθημερινά προσλαμβάνεται το ένα!», λέει ο Alexander Peitersen , διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Είμαι πρόθυμος να δοκιμάσω οτιδήποτε», λέει στη «Wall Street Journal» ο Hannibal Camel Holt, ένας άνεργος πολιτικός επιστήμονας, και συνεχίζει: «Παρά τα προσόντα και μιλώντας έξι γλώσσες, ήδη ψάχνει για δουλειά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μπορεί να νιώθω σαν πίθηκος... σε ένα κλουβί και όλοι να με κοιτάζουν σαν αξιοθέατο, όμως εάν έχω έστω και μία πιθανότητα να εργαστώ δεν με πειράζει καθόλου αυτό».

Η ιδέα έχει προσελκύσει των ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και των παρακείμενων εταιρειών που σκέφτονται σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της επιλογής των υπαλλήλων τους από τις... βιτρίνες!



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα κέρμα τα αλλάζει όλα


Ένας μουσικός στέκεται με το τσέλο του σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο της Βαρκελώνης, με ένα καπέλο ακουμπισμένο μπροστά του. Ένα κοριτσάκι πλησιάζει και ρίχνει ένα κέρμα στο καπέλο. Ο μουσικός αρχίζει να παίζει, αλλά η συνέχεια είναι εντελώς αναπάντεχη.

Από διάφορα σημεία «ξεφυτρώνουν» μουσικοί με τα όργανά τους και αρχίζουν να συμμετέχουν στο έργο.

Μέσα σε λίγα λεπτά ένα φαντασμαγορικό θέαμα εξελίσσεται στην πλατεία. Μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα και χορωδίες εκτελούν την «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν και οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό flashmob της ισπανικής τράπεζας Sabadell για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή της.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ακρόπολη στην αρχαία Αθήνα


Η εταιρεία ειδικών οπτικών εφέ, Whiskytree, στο πλαίσιο της βελτίωσης των τεχνικών της στην ψηφιακή αποτύπωση, δημιούργησε ένα πρότζεκτ το οποίο είχε προγραμματισμό 6 εβδομάδων. Η ομάδα των ατόμων που ανέλαβε το πρότζεκτ τα κατάφερε μέσα σε 5 εβδομάδες.

Η εταιρεία επέλεξε την αρχαία Αθήνα για να υλοποιήσει το εσωτερικό της πρότζεκτ και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπό βροχή παραδόθηκε το ανακαινισμένο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης


Ελεύθερη πρόσβαση από την περιοχή του Ποσειδωνίου έως το Λιμάνι.

Η βροχή και το κρύο δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τους Θεσσαλονικείς μακριά από την ανακαινισμένη παραλία. Μετά από 2,5 χρόνια, σήμερα πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη, παραδόθηκε σε χρήση ενιαίο το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Τα νέα πάρκα, ο Κήπος των Γλυπτών, ο Κήπος της Μεσογείου, ο Κήπος του Φωκά, ο Κήπος των Εποχών, ο Κήπος της Άμμου, ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου και ο Κήπος του Αλέξανδρου, κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα βλέμματα θαυμασμού, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η παραλία παραδόθηκε «μεταμορφωμένη» και ενιαία και από δω και στο εξής δίνεται η δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να περπατούν ελεύθερα και να καλύπτουν μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την περιοχή του Ποσειδωνίου έως το Λιμάνι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από στελέχη της διοίκησης του, πήρε μια πρώτη «γεύση» της παραλίας στο «κομμάτι» από τον Λευκό Πύργο έως τους Ναυταθλητικούς Ομίλους. Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως σήμερα ήταν μια άτυπη παράδοση, ενώ η επίσημη παράδοση και τα εγκαίνια θα γίνουν την Άνοιξη.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ήταν ένα έργο που σχεδίασε η διοίκηση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Τα πέντε πρώτα πάρκα υλοποιήθηκαν επί θητείας του και παραδόθηκαν το 2008, ενώ διενεργήθηκε και ο διαγωνισμός για τα άλλα εφτά τα οποία παραδόθηκαν τώρα σε χρήση.

Παράλληλα, σήμερα η παράδοση της νέας παραλίας συνδυάστηκε με την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της πιλοτικής πεζοδρόμησης της την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Οι δημότες χωρίς τα αυτοκίνητα τους είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θάλασσα και να περπατήσουν ελεύθερα κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χώρισε τη γυναίκα του γιατί βρήκε τσιγάρο στην τσάντα της


Έξαλλος ο σύζυγος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.

Ένας άντρας από τη Σαουδική Αραβία αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στο γάμο του, τρεις μήνες μετά την τέλεση του μυστηρίου, επειδή ανακάλυψε ένα τσιγάρο μέσα στην τσάντα της.

Ο έξαλλος σύζυγος από την πόλη Jizan κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και παρά τις απελπισμένες προσπάθειες της γυναίκας του να του αλλάξει γνώμη, λέγοντάς του ότι δεν καπνίζει και το τσιγάρο μάλλον ανήκε σε κάποιον άλλο, εκείνος παρέμενε αμετάπιστος, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Συγγενείς του ζευγαριού και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια για συμβιβασμό απέβη άκαρπη!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τον Οκτώβριο του 2012 στη χώρα επιβλήθηκε ένας νέος νόμος αναφορικά με το κάπνισμα, βάσει του οποίου μπορεί να παρθεί δικαστική απόφαση για την κηδεμονία ενός παιδιού.

«Ένας γονιός μπορεί να χάσει την κηδεμονία αν αποδειχτεί ότι καπνίζει» ανέφερε νομικός σύμβουλος στην Gulf News, ο οποίος τόνισε ότι τα δικαστήρια τάσσονται ευνοϊκά απέναντι στους μη καπνίζοντες γονείς, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μισές γυναίκες... μισές κούκλες


Ο μύθος του «πλαστικού» σώματος κάνει την ομορφιά μια ψευδαίσθηση.

Από την ένωση των γυναικών με… κούκλες προκύπτει η έμπνευση της Sheila Pree Bright, μιας φωτογράφου από την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Πρόκειται όπως αναφέρει η καλλιτέχνης, για μια αντίθεση μεταξύ των αληθινών γυναικών και τα μοντέλα που μας παρουσιάζει η δυτική κουλτούρα.

«Στην Αμερική η αίσθηση της τελειότητας του γυναικείου σώματος προωθείται από τη μόδα που ακολουθείται από όλους και στο όνομά της ξοδεύονται χιλιάδες δολάρια», δήλωσε η Sheila για την δημιουργία της.

Δεν μας προξενεί έκπληξη το γεγονός πως οι γυναίκες μεγαλώνουν το στήθος τους με σιλικόνη, μακραίνουν τα μαλλιά τους με συνθετικά πρόσθετα η αλλάζουν το χρώμα των ματιών τους με φακούς επαφής.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το γυναικείο σώμα μοιάζει όλο και περισσότερο με μια κούκλα…

Αυτός είναι ο λόγος που η αμερικανίδα φωτογράφος έφτιαξε το άλμπουμ που το ονόμασε «Plastic Bodies» και που θα εκτίθεται από τις 7 Δεκέμβρη στο Spelman College Museum of Fine Art της Ατλάντα.






Διαβάστε περισσότερα...

«Να απελευθερωθούμε από το φόβο»


Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι ζήτησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, από το Σίδνεϊ «να απελευθερωθούμε από τον φόβο» που στιγματίζει τους πάσχοντες από την ασθένεια αυτή.

«Η μάχη κατά των διακρίσεων είναι κατ’ επέκταση η μάχης μας για να απελευθερωθούμε από τον φόβο», δήλωσε η Σου Κι πρέσβειρα του UNAIDS, του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για το AIDS.

«Το απλό μου μήνυμα ως παγκόσμια πρέσβειρα για την κατάργηση των διακρίσεων είναι ότι όλα ξεκινούν από το μυαλό και την καρδιά. Θα πρέπει να γίνονται λιγότεροι υπολογισμοί και να υπάρχει περισσότερη ζεστασιά, περισσότερη αγάπη, τρυφερότητα, συμπόνια», υπογράμμισε.

«Πρέπει να έχουμε διαφορές και να τις αναγνωρίζουμε, όμως αυτές οι διαφορές θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι», πρόσθεσε η Σου Κι.

Η Σου Κι και ο διευθυντής του UNAIDS Μάικλ Σιντιμπέ παρουσίασαν στην Αυστραλία τη νέα εκστρατεία του οργανισμού κατά των διακρίσεων και των προκαταλήψεων εναντίον των ασθενών με AIDS, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η πρώτη παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίων των φορέων του ιού HIV θα είναι η 1η Μαρτίου 2014. Εξάλλου από τις 20 ως τις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια διάσκεψη για το AIDS.

Ο Σιντιμπέ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποχώρηση της ασθένειας στην υποσαχάρια Αφρική, όπου πλέον οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόσβαση σε θεραπεία, όμως προειδοποίησε κατά «του στίγματος, της άρνησης και της τάσης να επαναπαυόμαστε».

«Αυτά κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στην επόμενη γενιά», σημείωσε ο ίδιος, την ώρα που κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφυλάξεις) φαίνεται να επανακάμπτουν σε κάποιες περιοχές, όπως η Νότια Αφρική.

Το 2012, 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο –το 70% εκ των οποίων στην υποσαχάρια Αφρική— ζούσαν με τον ιό HIV, 2,3 εκατομμύρια νοσούσαν και 1,6 εκατομμύριο πέθαναν εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό HIV, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNAIDS που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Το 2011 οι θάνατοι ήταν 1,8 εκατομμύριο, ενώ το 2005 είχαν φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια.

Το 2012 εκτιμάται ότι υπήρξαν 2,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις με τον ιό HIV, έναντι 2,5 εκατομμύρια το 2011, ενώ σημειώθηκε μείωση παγκοσμίως κατά 33% σε σχέση με το 2001.



Διαβάστε περισσότερα...