Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η 13η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας έφτασε στο τέλος της


Αφιερωμένη στην οικολογική αρχιτεκτονική και το αστικό πράσινο η φετινή εκδήλωση.

Με το μήνυμα «Η οικολογία είναι στάση ζωής» ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 13ης Οικολογικής Γιορτής στην Καρδίτσα, που πραγματοποιήθηκε από τις 19-22 Σεπτεμβρίου από την ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας στο άλσος του Παυσιλύπου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που φέτος ήταν αφιερωμένη στην οικολογική αρχιτεκτονική και το αστικό πράσινο, εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ήταν ο Δήμος Καρδίτσας, αλλά και διάφοροι άλλοι φορείς της περιοχής.

Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν ήταν πολλές, μια εκτός των οποίων ήταν η κατασκευή πλιθιών και πλίθινου τοίχου, μια διαδικασία που συμμετέχοντες όλων των ηλικιών παρακολούθησαν διδασκόμενοι από τον παραδοσιακό τεχνίτη πλίθινων κτιρίων, Γεώργιο Καζνέση, ο οποίος εξήγησε βήμα βήμα τη διαδικασία που ακολουθείται, ξεκινώντας από το μηδέν, δηλαδή τη δημιουργία λάσπης. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και χρήσιμο, μιας και έγιναν γνωστά όλα τα οφέλη της κατασκευής ενός πλίθινου σπιτιού, όπως είναι η καλύτερη σεισμική προστασία και η μεγαλύτερη θερμική μόνωση του χώρου.

Εκτός από αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά που επισκέφθηκαν το σημείο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Θέατρο Σκιών με τον Μάκη Χάρμπα, που παρουσίασε το έργο «Ο γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου», ενώ ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής, Σωκράτης Βασιλάκος, έδωσε μια ομιλία με θέμα «Ζεόλιθος: Ένα ηφαιστειογενές ορυκτό με εκπληκτικές ιδιότητες και πολύτιμη συνδρομή στη γεωργία, κτηνοτροφία, περιβάλλον, ιατρική κ.α». Οι υπεύθυνοι οργάνωσης της γιορτής δίνουν το επόμενο ραντεβού τους με το κοινό σε έναν χρόνο για την πραγματοποίηση της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Athens Flying Week: Αδρεναλίνη στα… ύψη!


Το Athens Flying Week 2013, Tο 2ο διεθνές αεροπορικό show διοργανώνεται από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με αποκορύφωμα τις αεροπορικές επιδείξεις στο αεροδρόμιο Τατοΐου.

Πάνω από 50.000 θεατές αναμένεται να παραβρεθούν στο Athens Flying Week που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αττική, από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στην τριήμερη αεροπορική γιορτή, η οποία πέρυσι συγκέντρωσε περισσότερους από 20.000 θεατές, παίρνουν μέρος μερικοί από τους καλύτερους πιλότους του κόσμου και οι πιο σύγχρονες αεροπορικές μηχανές. Αποκορύφωμα της διοργάνωσης είναι οι επιδείξεις που θα γίνουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου, κατά την διάρκεια των οποίων στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη θα επιδείξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες τους.



Εφέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή τα ακροβατικά σμήνη της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας (F-16 Demo), της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας («ORLIK» Aerobatic Team), η ομάδα της Red Bull (Alpha Jet) και διεθνούς φήμης πιλότοι, όπως οι Francesco Fornabaio, Luca Bertossio και Jurgis Kairys, ενώ θα πετάξει η ομάδα των βετεράνων Blu Circe και η ομάδα των χειριστών με ειδικές ανάγκες WeFly! Team.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα με τα εναέρια μέσα και τους κορυφαίους κυβερνήτες τους, οι οποίοι θα εκτελέσουν ασκήσεις ακριβείας, επιχειρησιακούς ελιγμούς, εικονικές διασώσεις κ.λ.π. Στο πλαίσιο των επιδείξεων το κοινό θα παρακολουθήσει διελεύσεις ακριβείας ελικοπτέρων από τους κορυφαίους πιλότους Ηλία Σοφιανό και Δημήτρη Βερβερέλη, με την WARTER AVIATION καθώς και πτήσεις αερομοντελισμού.

Στην αεροπορική εκδήλωση έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή πληρώματα ιδιωτικών αεροσκαφών από την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελβετία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, με συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θέματα για το ευρύ κοινό και όσους ασχολούνται με την αεροπορία.

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί pre-show στην παραλία Παλαιού Φαλήρου στις 5.30 μ.μ., όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το Alpha Jet της Red Bull, τον παγκοσμίου φήμης κορυφαίο πιλότο της Breitling Francesco Fornabaio και τρία υδροπλάνα με πιλότους τον Μ. Αναστασίου, Γ. Αλεβίζο και Κ. Ρωσσίδη.



Το Athens Flying Week διοργανώνεται από τον Δήμο Αχαρνών, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την P.C. Podimatas Audiovisual S.A., ενώ συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή διοργάνωση του ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Marketing Greece και η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Το πλήρες πρόγραμμα προσέλευσης του κοινού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοίου το τριήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων (27-29 Σεπτεμβρίου 2013) είναι:

-Παρασκευή 27/09: ώρα προσέλευσης του κοινού 16:00, πέρας εκδήλωσης 18:30,

-Σαββατοκύριακο 28-29/09: ώρα προσέλευσης του κοινού 09:00, πέρας εκδήλωσης 18:30

Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων στο Τατόι το πάρκινγκ θα είναι ελεύθερο εντός του αεροδρομίου, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι:

-Παρασκευή 27/09: 5 € ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 3 € για παιδιά 3-12 ετών, Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 3 ετών

Σαββατοκύριακο 28-29/09: 8 € Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 4 € για παιδιά 3-12 ετών, Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 3 ετών



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν και οι εφοριακοί


Στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο και μεθαύριο η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Εφορίες ΠΟΕ-ΔΟΥ.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία βασική διεκδίκηση του κλάδου είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

S.O.S. από το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Για αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνει η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή έκτακτη συνεδρία.

Η Σύγκλητος επισημαίνει "ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή".

Τονίζει επίσης ότι "τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας".

"Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α." καταλήγει η ανακοίνωση της Συγκλήτου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα απεργήσουν αύριο οι ιδ. υπάλληλοι


Τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ετέθη, από καμία παράταξη, πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, και τονίζεται ότι ΓΣΕΕ αναμένει τις αποφάσεις των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών μελών της, βάσει των οποίων θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr/society
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψεις στα σχολεία της Κρήτης


Στα 19 ανέρχονται τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη σε ολόκληρη την Κρήτη, με φόντο τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Η απόφαση της κατάληψης με το "καλημέρα" κιόλας της σχολικής χρονιάς έχει βρει "οπαδούς" κυρίως σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Χανιά

Τα Χανιά αποτελούν την εξαίρεση σε επίπεδο Κρήτης και τα μαθήματα γίνονται κανονικά καθώς σύμφωνα με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, κανένα γυμνάσιο ή λύκειο μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται υπό κατάληψη.

Ρέθυμνο

8 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη στο νομό Ρεθύμνου. Πρόκειται για τα γυμνάσια: 1ο, 2ο, 3ο, το γυμνάσιο Επισκοπής και τα λύκεια 1ο, 2ο, 3ο, το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και το λύκειο Επισκοπής.

Ηράκλειο

Εννέα σχολεία του Νομού Ηρακλείου τελούν υπό κατάληψη. Πρόκειται για επτά Λύκεια και δύο Γυμνάσια, εκ των οποίων μόλις το ένα είναι εκτός της πόλης του Ηρακλείου, συγκεκριμένα είναι σχολείο στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού.

Συγκεκριμένα καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο 9ο γυμνάσιο καθώς και στα γυμνάσια Τυμπακίου και το Καλλιτεχνικό.

Στα Λύκεια κατάληψη έχουν τα : 1ο, 3ο, 7ο, 11ο καθώς και το 2ο και 5ο ΕΠΑΛ

Την ίδια ώρα στην πλατεία ελευθερίας πραγματοποιείται συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων η συμμετοχή στη σημερινή απεργία φτάνει το 50%.

Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου οι μαθητές δυο σχολείων έχουν προχωρήσει σε κατάληψη. Πρόκειται για το 3ο γυμνάσιο Ιεράπετρας και το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Να αναλάβουν τη διαχείριση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ ζητούν οι περιφερειάρχες


Στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Την ανάγκη κατανομής των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, στην πραγματική οικονομία και την καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζουν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά η διαχείριση των σχετικών κονδυλίων να γίνεται από τις ίδιες τις Περιφέρειες και όχι μέσω τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έκκληση στο υπουργείο Ανάπτυξης να καθορίσει άμεσα την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος Μακεδονία - Θράκη 2007-2013.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι ασφυκτικά, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες και υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να δοθεί από το υπουργείο η τελική μορφή του συμφώνου εταιρικής σχέσης. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν δύο παράμετροι.

Η πρώτη επιτάσσει η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική των δεκατριών περιφερειών της χώρας καθώς, όπως είπε ο περιφερειάρχης, τα πέντε περιφερειακά προγράμματα της τρέχουσας περιόδου δυστυχώς δεν απέδωσαν τα δέοντα επίπεδα αποτελεσματικότητας και ταχύτητας.

Η δεύτερη παράμετρος κατά τον κ. Τζιτζικώστα αφορά τους φορείς διαχείρισης κάθε συστήματος που επιβάλλει την πρόβλεψη ενός αποφασιστικού διαχειριστικού κέντρου σε κάθε Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη περιοχή διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στο βάθρο της κοινωνικής και οικονομικής δυσπραγίας μαζί με την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα που έχουν το χαμηλότερο ΑΕΠ της χώρας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής επισήμανε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και ταυτόχρονα αποκόπτεται από τομείς του επιχειρησιακού προγράμματος λόγω στρεβλώσεων όπως αυτή που παρά την ανεργία της τάξης του 32,9% εμφανίζει υψηλό ΑΕΠ για την περιοχή λόγω της ΔΕΗ.

Σε δεδομένα απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η τελευταία διαμορφώνεται στο 62% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο 53% στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στο 30,7% στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 2,1 δισ. ευρώ ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 2,42 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι έχουν υπερκαλυφθεί οι σχετικές δεσμεύσεις. Παράλληλα όσα έργα συμβασιοποιηθούν από 1.1.2014, θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε και η παρούσα να «κλείσει» ομαλά και η επόμενη να τροφοδοτηθεί με ώριμα έργα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η συμβασιοποίηση έχει φτάσει το 106% ενώ το κόστος των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε 490 εκ. ευρώ και οι πληρωμές τους σε 246,4 εκ ευρώ.

Στη Δυτική Μακεδονία οι συμβασιοποιήσεις διαμορφώνονται στα 209,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 60,4% του προγράμματος και οι πληρωμές στο 30,7% δηλαδή στα 106,5 εκ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλέον χρήματα από χαροκαμένο επιβάτη ζήτησε η Ryanair


Η οικογένειά του ξεκληρίστηκε σε πυρκαγιά και τον χρέωσαν επιπλέον 160 λίρες για να πετάξει νωρίτερα.
Απάνθρωπο και ψυχρό πρόσωπο έδειξε η μεγαλύτερη και πιο γνωστή εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Η Ryanair, μπροστά στο επιπλέον κέρδος, παρέβλεψε τον ανθρώπινο παράγοντα και επέμεινε στο να χρεώσει επιπλέον έναν επιβάτη για αλλαγή δρομολογίου αν και ο ίδιος τους εξήγησε ότι ήθελε να πετάξει νωρίτερα μέσα στην ημέρα, γιατί μόλις ενημερώθηκε ότι όλη η οικογένεια του πέθανε!

Ο Dr Ταφίκ Σαττάρ θα πετούσε στις 9.40 το πρωί της Παρασκευής από το Δουβλίνο, όπου εργαζόταν, στο Λέστερ της Αγγλίας, για να δει την οικογένεια του.

Στις 3 τα ξημερώματα την ημέρα της πτήσης χτύπησε το τηλέφωνό του. Η αστυνομία του Λέστερ τον ενημέρωσε ότι το σπίτι του κάηκε, χωρίς να του δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο 52χρονος χειρούργος έτρεξε αμέσως στο αεροδρόμιο και στις 5.30, τέσσερις ώρες πριν τη πτήση του, το κινητό του ξαναχτύπησε. Μέσα στο σπίτι βρισκόταν όλη του η οικογένεια. Η γυναίκα του και οι 2 έφηβοι γιοι του ήταν νεκροί.

Συντετριμμένος, ο Ταφίκ Σαττάρ πλησιάζει στο γκισέ της αεροπορικής εταιρίας και με δάκρυα στα μάτια εξηγεί τι του συμβαίνει και ζητά να πετάξει νωρίτερα, με την αμέσως επόμενη πτήση. Το αεροπλάνο έφευγε στις 5 και μισή αντί για τις 9.40 που είχε εισιτήριο.

Τότε, ευγενέστατα και πολύ επαγγελματικά, η υπάλληλος της εταιρίας Ryanair, ζήτησε από τον χαροκαμένο επιβάτη επιπλέον 160 λίρες για να του αλλάξει το εισιτήριο και να μπορέσει να φτάσει νωρίτερα στη νεκρή οικογένειά του.

Αν και η επιβολή επιπλέον χρέωσης είναι συνήθης τακτική στις αεροπορικές εταιρίες για αλλαγή εισιτηρίου, ο 52χρονος γιατρός κατήγγειλε το γεγονός στην Ιρλανδέζικη Daily Mail και το θέμα πήρε διαστάσεις.

«Σοκαρίστηκα. Σκέφτηκα ότι, δεδομένης της κατάστασης μου και επειδή είχα ήδη πληρώσει το εισιτήριο της επιστροφής, δεν θα με χρέωναν», είπε ο Σαττάρ.

Η κατακραυγή, που προκάλεσε το δημοσίευμα, έκανε τον εκπρόσωπο της Ryanair να δηλώσει ότι η εταιρία δεν θα έπρεπε να χρεώσει τον επιβάτη λόγω της εξαιρετικής περίπτωσης. Μάλιστα, του έστειλε συλλυπητήρια επιστολή, όπου του ζητούσε συγνώμη για το περιστατικό «κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες» και του επέστρεψε τα χρήματα της επιπλέον χρέωσης.

Κατόπιν εορτής φυσικά…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε μηχανικός στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Διαδραστικό εργαστήρι για σχολικές τάξεις με ελεύθερη είσοδο.

Θέλετε να μάθετε πώς επιλύουν πρακτικά προβλήματα οι μηχανικοί; Αν η απάντηση είναι «ναι» και σας αρέσουν οι κατασκευές, μπορείτε να λάβετε μέρος στην δραστηριότητα «Σχεδίασε την δική σου πλωτή πλατφόρμα», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας εξηγούν πώς μέσα από μία διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε) μπορεί να δοθεί λύση σ’ ένα πρακτικό πρόβλημα, αλλά και πώς μέσα από τη διερεύνηση μπορεί να παραχθεί καινούργια γνώση γύρω από κάποιο θέμα.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία «πρόκληση» από το πεδίο της Ναυτικής Μηχανικής, δηλαδή το σχεδιασμό μίας λειτουργικής πλωτής πλατφόρμας, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το περιεχόμενο της δραστηριότητας αυτής έχει δημιουργηθεί από την ομάδα εργασίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με την Σχολή Μωραΐτη και εντάσσεται στην κύρια φάση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού έργου ENGINEER.

Το ENGINEER, στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου, δημιουργεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις αρχές σχεδιασμού και την μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική (Engineering) για την εκπαίδευση. Στο έργο ENGINEER συμμετέχουν 26 φορείς, μεταξύ των οποίων 10 μουσεία και κέντρα επιστημών, 10 σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμοί με εξειδίκευση και εμπειρία στη διδακτική των φυσικών επιστημών και σε εφαρμογές διερευνητικής μάθησης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα/Υποπρόγραμμα «Επιστήμη στην Κοινωνία»). Πιο αναλυτικά, το έργο επιδιώκει:
α) Να προωθήσει τη μάθηση στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’ γυμνασίου) και
β) να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με χρήση του διδακτικού μοντέλου της μάθησης μέσω διερεύνησης (Inquiry based learning) αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από την Εφαρμοσμένη Μηχανική.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές των σχολικών τάξεων της Ε’, Στ’ δημοτικού και Α’ γυμνασίου, διαρκεί 1.30 ώρα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η δραστηριότητα θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, ώρες 9:30-11:00 και 11:30-13:00, στο περιστύλιο του 2ου ορόφου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 15 Οκτωβρίου 2013 (εκτός την 23η Οκτωβρίου 2013) και έως τις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Σε κάθε εργαστήριο μπορεί να συμμετάσχουν έως 25 άτομα.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ctroumpetari@eugenfound.edu.gr, δηλώνοντας ημερομηνία και ώρα, ονοματεπώνυμο υπευθύνου, τίτλο, φορέα, αριθμός ατόμων και στοιχεία επικοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες 210 9469626, Δευτέρα – Πέμπτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκεντρώνουν φάρμακα στο Κοινωνικό Ιατρείο Πύργου


Η λειτουργία του αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση φαρμάκων, από τις προσφορές των πολιτών, για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου και τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη, έγινε την Κυριακή το πρωί στον Πύργο.
Δεκάδες πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των φορέων που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, παρέδωσαν ικανοποιητικές ποσότητες φαρμάκων που οι ίδιοι δεν τα χρειάζονται αλλά μπορεί να είναι πολύτιμα για κάποιους άλλους.

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες που έχουν ανάγκη, στις αρχές του Οκτώβρη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας, το Επιμελητήριο Ηλείας, ο δήμος Πύργου και το Εργατικό Κέντρο Πύργου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες στις αρχές του Οκτώβρη και θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους, άνεργους, άτομα στερούνται βιβλιαρίων υγείας και απορίας και που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα.

Η συγκέντρωση φαρμάκων
Η συγκέντρωση φαρμάκων ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στο ισόγειο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, όπου απευθύνθηκαν αρκετοί πολίτες, προσφέροντας φάρμακα που είχαν στα σπίτια τους και δεν είναι πια χρήσιμα στους ίδιους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, προκειμένου να αφήσουν εκεί τα φάρμακα που δεν χρειάζονται.

Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση θα γίνεται καθημερινά, από τις 11:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας (Γρηγορίου Ε΄1-έναντι Δικαστηρίων) και στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πύργου καθώς και στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πύργου, καθημερινά από τις 10:30 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

Κάλεσμα προς τους πολίτες να εκφράσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη μέσα από την προσφορά φαρμάκων, απηύθυνε τέλος και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα υγείας και πρόνοιας, Κώστας Μποσμής.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογένειες ζουν σε παλιά βαγόνια και κτήρια του ΟΣΕ


Βρήκαν καταφύγιο στα τρένα στην Τρίπολη.

Εδώ και αρκετούς μήνες, κτήρια του ΟΣΕ και παλιά βαγόνια (δίπλα από τα φανάρια του κόμβου της Τεγέας), στην Τρίπολη, έχουν καταληφθεί…

Πρόκειται για εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Τρένο μπορεί να μην κυκλοφορεί στην Τρίπολη, από το 2010, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι παρατημένη και αφύλαχτη η δημόσια περιουσία του Οργανισμού.

Αυτά συμβαίνουν όταν περίπου 200 μέτρα μακριά βρίσκεται το μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου!

Στα κτήρια που έχουν καταληφθεί, έχουν εγκατασταθεί ολόκληρες οικογένειες, που κάποιες ημέρες βγάζουν τραπέζια και κάνουν πικ-νικ πάνω στις γραμμές του τρένου, δίπλα από έναν κεντρικότατο κόμβο στην Τρίπολη και κάποιες φορές κάνουν μπουγάδες.

Εκείνο που προκαλεί περισσότερο είναι η εγκατάλειψη και η αδιαφορία των αρμοδίων που έχουν επιτρέψει να συμβαίνει αυτό.

Δείτε τις εικόνες...












Πηγή: http://kalimera-arkadia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφεση θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες σε θάνατο για τον φόνο της 23χρονης


Η διαδικασία για την υπόθεση βιασμού στην Ινδία μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Οι τέσσερις άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί ενδέχεται να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, δήλωσαν σήμερα οι συνήγοροί τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το δικαστήριο τους καταδίκασε στις 13 Σεπτεμβρίου στην εσχάτη των ποινών κρίνοντάς τους ένοχους για τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο της νεαρής φοιτήτριας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η υπόθεση ανατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της ινδικής πρωτεύουσας προκειμένου να επικυρωθεί η ποινή και το δικαστήριο διέταξε τις σωφρονιστικές αρχές να παρουσιάσει τους καταδικασθέντες ενώπιόν του αύριο Τρίτη.

«Εκδόθηκαν εντάλματα προσαγωγής και τώρα το δικαστήριο θα (τους) ρωτήσει αν επιθυμούν να προσβάλουν την απόφαση», δήλωσε ο Α.Π. Σιχ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο από τους καταδικασθέντες.

«Οι πελάτες μου αποφάσισαν να εφεσιβάλουν και αυτό θα ανακοινώσουμε στο δικαστήριο. Μπορούμε να καταθέσουμε την έφεση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της ετυμηγορίας», είπε ο ίδιος.

Οι Β.Κ. Ανάντ και Βιβέκ Σάρμα, οι δικηγόροι των υπόλοιπων καταδικασθέντων, επιβεβαίωσαν κι αυτοί ότι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία έφεσης.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο, μετέδωσαν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα νομικούς κύκλους.

Έφεση επί της επιβληθείσας ποινής του θανάτου μπορεί να ασκηθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του κάθε κρατιδίου και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και στη συνέχεια ο καταδικασθείς μπορεί να ζητήσει να του απονείμει χάρη ο πρόεδρος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τού ακρωτηρίασαν το πέος λόγω... βιάγκρα


Ο άντρας πήρε πολλά χάπια για να εντυπωσιάσει τη σύντροφό του.

Ένας άντρας από τη νότια Κολομβία που ήθελε να εντυπωσιάσει τη φίλη του με τις... επιδόσεις του στο κρεβάτι, υποβλήθηκε σε... ακρωτηριασμό πέους λόγω υπερβολικής δόσης βιάγκρα!

Ο 66χρονος από την περιοχή Γιγάντε της Κολομβίας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι πήρε με δική του πρωτοβουλία τα χάπια τη στυτική δυσλειτουργία. Όμως η στύση του δεν... ηρεμούσε για αρκετές ημέρες και τελικά αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε γιατρό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Colombia Reports εξαιτίας των χαπιών ο άντρας, που λέγεται ότι είναι αγρότης και πρώην πολιτικός, έπαθε γάγγραινα.

Οι γιατροί στο Gigante τον έστειλαν σε νοσοκομείο στην περιοχή Νέιβα, όπου το ιατρικό προσωπικό διαπίστωσε ότι το πέος του άτυχου άντρα είχε πάθει σοβαρή μόλυνση και κάταγμα.

Ενημέρωσαν τον ασθενή ότι η μοναδική του επιλογή ήταν... ο ακρωτηριασμός, γιατί διαφορετικά η γάγγραινα θα προχωρούσε και σε άλλα μέρη του σώματός του.

«Ο ασθενής εμφάνισε μελανιές στους όρχεις και το πέος του. Τώρα αναρρώνει καλά» είπε ένας γιατρός στην εφημερίδα La Nacion.

Μετά από αυτό το περιστατικό το νοσοκομείο της Νέιβα έβγαλε ανακοίνωση, απευθυνόμενο στον ανδρικό πληθυσμό, συστήνοντάς τους να μην παίρνουν χάπια για στυτική δυσλειτουργία χωρίς να έχουν συμβουλευτεί κάποιο γιατρό.



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδοποιητήρια σε 7.000 φορολογούμενους


Κενά ασφαλείας στο Ε9.

Ειδοποιητήρια σε 7.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά το Ε9 το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου προτίθεται να αποστείλει εντός της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λόγω των κενών ασφαλείας που υπήρξαν στο Taxisnet.

Πρόκειται για φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά Ε9 στο διήμερο 18- 19 Σεπτεμβρίου και λόγω κενών ασφαλείας που εμφάνισε η ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στις δηλώσεις τους μεταφορτώθηκαν στοιχεία ακινήτων άλλων φορολογούμενων.

Για παράδειγμα φοροτεχνικός καταχώρισε στο Taxisnet ακίνητο στην Θεσσαλονίκη με τους κωδικούς πελάτη του και ξαφνικά το εν λόγω ακίνητο βρέθηκε στα περιουσιακά στοιχεία άλλου φορολογουμένου, ο οποίος είχε καταχωρημένα οικόπεδα σε Χίο και Λευκάδα . Μάλιστα, μπορούσε να προχωρήσει και σε διορθώσεις στα πεδία του Ε9.

Άλλος λογιστής οριστικοποιώντας Ε9 πελάτη του με ακίνητα στον Έβρο, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε στοιχεία περιουσιακής κατάστασης φορολογούμενης με αγροτεμάχια στα Χανιά. Εξερχόμενος και επανεισερχόμενος στο Taxisnet είδε ότι στο ΑΦΜ του πελάτη του , ο οποίος είχε μόνον ακίνητα στον Έβρο, βρέθηκαν αγροτεμάχια περασμένα στην Αιτωλοακαρνανία.

Το πρόβλημα εντοπίσθηκε και επιδιορθώθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας Unisystems. Ωστόσο, ήδη σε 7.000 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι, αλλά και λογιστές - φοροτέχνες είχαν προχωρήσει σε τροποποιήσεις Ε9 και σε διαγραφές δηλώσεων στοιχείων ακινήτων που δεν είχαν ορθά στοιχεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά σήμερα η έκθεση τροφίμων «Agrotierra 2013» στο μετρό του Συντάγματος


Θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, η έκθεση τροφίμων «Agrotierra 2013», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, εταιρείες του πρωτογενούς τομέα και συνεταιρισμοί, είναι η ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η προώθηση στο αθηναϊκό κοινό της ελληνικής περιφέρειας ως γαστρονομικού τουριστικού προορισμού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα συνεταιριστικών οργανώσεων και Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονη επιχειρηματική λειτουργία και παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και μια πλούσια γκάμα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακό δράμα στην Ηλεία με μικρό ΑμεΑ


Δύο μόλις μήνες πριν, ο μικρός Γιαννάκης Νταλάκας ήταν ένα ξέγνοιαστο 4χρονο αγοράκι που έπαιζε στις αλάνες και στους δρόμους της Γαστούνης μαζί με τους φίλους και τα άλλα τρία ανήλικα αδελφάκια του.

Κάποια στιγμή όμως, οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες που τον ταλαιπωρούσαν το τελευταίο διάστημα άρχισαν να επιδεινώνονται. Η διάγνωση των γιατρών «έκοψε τα πόδια» στους άνεργους γονείς του που προσπαθούν, μέσα στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Ο εγκέφαλος του μικρού Γιαννάκη πιέζεται από έναν μεγάλο όγκο, ο οποίος δεν μπορεί να χειρουργηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία.

Με τη βοήθεια των γιατρών του νοσοκομείου του Ρίου, ο μικρός Γιαννάκης βρήκε μια ζεστή «αγκαλιά» στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Ελπίδα» της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Η πάθηση του τετράχρονου παιδιού αντιμετωπίστηκε αρχικά με την τοποθέτηση μίας βαλβίδας στον εγκέφαλό του, προκειμένου να ανακουφιστεί από τους αφόρητους πόνους που τον ταλαιπωρούσαν, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά και τις ακτινοθεραπείες.

Η πολύτεκνη ωστόσο οικογένεια του μικρού Γιαννάκη, που φιλοξενείται στο σπίτι του παππού, ένα παλιό και μικρό σπίτι στον συνοικισμό της Αγκινάρας στη Γαστούνη, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι γονείς του 4χρονου παιδιού πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς στην Αθήνα, για να βρίσκονται στο πλευρό του παιδιού, στο κρεβάτι του πόνου, αφήνοντας τα άλλα τρία ανήλικα παιδιά τους στο σπίτι του παππού που και αυτός ακόμα είναι άπορος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Γράφουν εξετάσεις ακόμη και για νεκρούς


Το πάρτι στην υγεία φαίνεται ότι συνεχίζεται, καθώς όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν γιατροί που γράφουν εξετάσεις ακόμη και σε... νεκρούς!

Σύμφωνα με τους ελέγχους του υπουργείου Υγείας, ερευνώνται ήδη 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίκτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας εάν συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα. Όπως φάνηκε, πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο ΕΟΠΥΥ πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

"Κενά" στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και στο ΤΕΙ Στερεάς. Όλα, όμως, είναι στον αέρα, όπως φαίνεται και από την επιστολή του πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννη Μεσσήνη.

Επιπλέον, στο ΤΕΙ Στερεάς δεν υπάρχουν καθηγητές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ντίνος Αναστασίου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την αναστολή λειτουργίας για τρεις ημέρες, ενώ αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η αναστολή θα είναι επ΄ αόριστον.

Οι 33 απολύσεις που είναι προ των πυλών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρνουν τα πάνω - κάτω στη λειτουργία του ιδρύματος, αφού όπως τονίζει ο πρύτανης Ιωάννης Μεσσήνης, δεν θα μπορούν πλέον να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για τα τμήματα της Λαμίας και γενικότερα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, για το νεοσύστατο τμήμα πληροφορικής το συμβούλιο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας εισηγείται τη μεταφορά του σε άλλη έδρα του πανεπιστημίου, αφού εκτιμούν ότι θα είναι αδύνατη η λειτουργία του.

Στην απόφασή του το συμβούλιο του πανεπιστημίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλούμε τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διερευνήσει εκ νέου τη δυνατότητα λειτουργίας του νέου τμήματος πληροφορικής και την ενδεχόμενη μετακίνηση των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών σε άλλη έδρα».

Με επιστολή προς τον υπουργό παιδείας, διαμαρτύρεται έντονα ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την υπαγωγή στο καθεστώς της κινητικότητας 33 διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μεσσήνη, στο πανεπιστήμιο υπάρχει έλλειμμα προσωπικού και ενώ περίμενε να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις, ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, καθιστώντας το ίδρυμα μη λειτουργικό. Το γεγονός ότι πλέον, όπως συμπληρώνει, στο πανεπιστήμιο ανήκει και η σχολή θετικών επιστημών της Λαμίας, το υπάρχον προσωπικό έχει επιφορτιστεί με νέες υποχρεώσεις και αν απομακρυνθούν 33 υπάλληλοι, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη λειτουργία των νέων τμημάτων. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό παιδείας.

Με ανοιχτή του επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας και την πολιτική ηγεσία εκφράζει την αγωνία τόσο των υπαλλήλων όσο και της πρυτανικής αρχής για την υπαγωγή στη διαδικασία κινητικότητας των 40 υπαλλήλων του πανεπιστημίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλγαρία ακόμη και για σφράγισμα


Σε «μετανάστες» ακόμη και για μία οικονομική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχουν μετατραπεί κάτοικοι της Ξάνθης, κυρίως των ορεινών οικισμών, που επισκέπτονται τη γειτονική Βουλγαρία, για να φτιάξουν την οδοντοστοιχία τους, θέτοντας, ωστόσο, σε πολλές των περιπτώσεων, σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Επισήμως, στο σύλλογο μας δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία ασθενούς που πήγε στη Βουλγαρία, για να φτιάξει τα δόντια του και έπεσε θύμα κακοτεχνιών και ελλιπούς φροντίδας και, στη συνέχεια, θέλησε να κάνει, για παράδειγμα, μήνυση», σημειώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδράς Πανταζόπουλος, εξηγώντας πως «αυτό που υπάρχει, ωστόσο, είναι οι ανεπίσημες μαρτυρίες ασθενών μεμονωμένα στα μέλη του συλλόγου, οι οποίοι αναφέρουν ότι πήγαν στη Βουλγαρία για κάτι τέτοιο και γύρισαν πίσω με προβλήματα».

Το υψηλό κόστος επιδιόρθωσης προβλημάτων στην στοματική κοιλότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη, κατά κύριο λόγο, οδοντιατρικής κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν πολλούς στο να επιλέγουν τη λύση της γειτονικής χώρας, όπου ένα σφράγισμα κοστίζει 15 με 20 ευρώ, ενώ εξίσου οικονομικές παρουσιάζονται στο σύνολό τους οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, κακοτεχνιών ή μετέπειτα προβλημάτων είναι ορατός, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, οι οποίοι επισημαίνουν πως ασθενείς που επέλεξαν τη λύση της Βουλγαρίας, για μία οδοντιατρική επίσκεψη, γύρισαν πίσω με προβλήματα στις προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες), πονοκεφάλους, δυσλειτουργία και μυαλγία στη μάσηση ή ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις που πιθανότητα οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγγελία, δεν μπορώ να ξέρω εάν ο ασθενής λέει αλήθεια ή πήγε στο δίπλα μου και δεν θέλει να μου το πει», επισημαίνει ο κ. Πανταζόπουλος.

Σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση μιας ουλίτιδας, προβλέπονται οι τρεις ιατρικές συνεδρίες, κάτι που, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν φαίνεται να τηρείται, καθώς ασθενείς πείθονται πως μέσα σε μία επίσκεψη, με χαμηλό κόστος φυσικά για τους ίδιους, το πρόβλημά τους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Επιδρομές Βουλγάρων οδοντιάτρων στα ορεινά

Προσφάτως, είχε καταγγελθεί δημοσίως πως οδοντίατροι από τη Βουλγαρία επισκέπτονται τους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης, προσφέροντας υπηρεσίες, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας και δημόσιας υγιεινής.

«Εμείς εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους που βρίσκονται πάνω στα ορεινά χωριά, να έχουν το νου τους. Είχε όντως ακουστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επισήμως και πάλι δεν είχαμε κάποια καταγγελία. Οι έλεγχοι, ωστόσο, που γίνονται τώρα, δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο και, σε συνεννόηση και με την αστυνομία, δεν έχει προκύψει κάποιο περιστατικό με κάποιο όχημα, για παράδειγμα, που προσπάθησε να περάσει τα σύνορα, έχοντας οδοντιατρικά σύνεργα μαζί του», αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος.

«Αυτό μας είχε καταγγελθεί, πριν από περίπου έναν χρόνο ότι συμβαίνει από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, εξηγώντας πως «όταν, στη συνέχεια, πήγαμε πάνω στα χωριά, με τη συνοδεία τηλεοπτικού σταθμού, ωστόσο οι κάτοικοι έκαναν πίσω. Το πιο πιθανόν είναι ότι ακόμη και σήμερα να γίνονται τέτοιες ιατρικές επισκέψεις, δεν είναι δύσκολο για έναν γιατρό από τη Βουλγαρία να περάσει από τα σύνορα, έχοντας την τσάντα με τα εργαλεία του μαζί».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο συγγραφέας Αλβάρο Μούτις


Ο κολομβιανός συγγραφέας Άλβαρο Μούτις (βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρηma, 1989, βραβείο Θερβάντες 2011) πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών.

Η σύζυγός του Κάρμεν Μιράκλ δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο της περασμένη Κυριακή.

Ο Άλβαρο Μούτις, στενός φλίος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

Ο Άλβαρο Μούτις ξεκίνησε την λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο (Τα στοιχεία της καταστροφής, 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του του 2011. Μεταξύ των έργων του, "Το χιόνι του ναυάρχου" (βραβείο Medicis, 1989), "Αμπντούλ Μπασούρ", "Ενας ωραίος θάνατος", "Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή", "Το χιόνι του Αλμιράντε".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 60


Παράθυρα και ειδικές ρυθμίσεις για σύνταξη από το ΙΚΑ ακόμη και σε ηλικία 50 ετών με ελάχιστο ποσό 490 ευρώ το μήνα, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις για συνταξιοδότηση από τα 52 έως τα 60 μπορούν να εκμεταλλευτούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, για να κατοχυρώσουν την έξοδο, πριν από τις αλλαγές που δρομολογούνται εκ νέου στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις περιλαμβάνονται στον επίσημο οδηγό συνταξιοδότησης του ΙΚΑ με 30 απαντήσεις στα πιο καίρια ερωτήματα των ασφαλισμένων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Άταφο παραμένει το βρέφος


Άταφο παραμένει ακόμα, δύο μετά, το βρέφος που σκότωσε η 32χρονη μητέρα και το έβαλε στην κατάψυξη στο Αλεποχώρι Αχαϊας.

Οι συγγενείς του άτυχου μωρού παραμένουν εν αναμονή του αποτελέσματος της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης της μητέρας, ενώ η σορός του εξακολουθεί να βρίσκεται στο νεκροτομείο του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του βρέφους δεν μπορεί να παραλάβει τη σορό του βρέφους και αυτό γιατί μετά την γέννησή του δεν το είχε δηλώσει στο όνομά του.

Αν και είναι ο βιολογικός του πατέρας, νομικά αυτό δεν αποδεικνύεται από κανένα επίσημο έγγραφο, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» και την κηδεία του άτυχου βρέφους.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το μοναδικό άτομο που μπορεί να υπογράψει, είναι η μητέρα του βρέφους, που βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψαλίδι σε 100.000 συντάξεις


Δεν αποφεύγουν τελικά τις περικοπές περίπου 100.000 διπλοσυνταξιούχοι, στους οποίους μέχρι τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί πέντε ασφαλιστικές διατάξεις. Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία οι μειώσεις στις συντάξεις -οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως θα «τρέξουν» αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου- καθορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία οι μειώσεις στις συντάξεις -οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως θα «τρέξουν» αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου- καθορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται πως οι περικοπές -που προβλέπονται σε πέντε συνολικά νόμους- εφαρμόστηκαν αμέσως σε όσους έπαιρναν σύνταξη από ένα ταμείο. Ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε πως σε όσους έπαιρναν δύο ή περισσότερες συντάξεις δεν είχε γίνει διασταύρωση στοιχείων και έτσι είχαν «γλιτώσει» τις μειώσεις.

Στο νόμο 3863/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στα ασφαλιστικά ταμεία (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό). Στον νόμο 3565/2010. Στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% στο Δημόσιο (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).

Στο νόμο 3986/2011. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% έως 10% (στο τμήμα που υπερβαίνει το ποσό).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεωργιάδης: Δεν χρεώνονται όσοι δικαιούνται ΕΚΑΣ


«Δεν χρεώνονται όσοι δικαιούνται ΕΚΑΣ στα τηλέφωνα - ραντεβού του ΕΟΠΥΥ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε το εξής: «Ήδη, από την Παρασκευή, λειτουργούν 4 τηλεφωνικές γραμμές στον ΕΟΠΥΥ, όπου θα μπορούν να τηλεφωνούν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ και να συνδέονται με τις εταιρείες αυτές που κάνουν την υπηρεσία τη γνωστή του πενταψήφιου αριθμού και να τηλεφωνούν δωρεάν».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ


Αδειάζει το καλάθι του σούπερ μάρκετ για πολλούς Έλληνες καταναλωτές, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα φθηνά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία πλέον δεν είναι τόσο φθηνά.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθούν να διατηρήσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σταθερά μειούμενη βαίνει η πορεία των πωλήσεων συνολικά στις αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής, οι οποίες στο οκτάμηνο φέτος έχουν χάσει 100.000.000 ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, το 2012.

Ειδικότερα, στο σύνολο του λιανεμπορίου, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε 3,30 δισ. ευρώ από 3,42 δισ. ευρώ, το οκτάμηνο του 2012.

Την ίδια ώρα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται ότι χάνουν τη «φόρα» που είχαν, μια και τα νοικοκυριά περιορίζουν στο ελάχιστο τις δαπάνες τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στο οκτάμηνο του 2013, οι πωλήσεις της ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4% και ανήλθαν σε 299.000.000 ευρώ, με πολλά προϊόντα στις ταχυκίνητες κατηγορίες να παρουσιάζουν απώλειες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή χρέους σε δανειολήπτη


Για ακόμη μία φορά, ο ευεργετικός Νόμος 3869/10 γνωστός και ως Νόμος Κατσέλη, έδωσε τη δυνατότητα σε δανειολήπτη που απευθύνθηκε στο Παράρτημα Χανίων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και με τη συμβολή της συνεργαζόμενης Δικηγόρου, να πετύχει διαγραφή χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, δανειολήπτης μισθωτός με μισθό 794,84 ευρώ και με συνολική οφειλή 162.648 ευρώ, πέτυχε με την έκδοση Απόφασης του Ειρηνοδικείου Χανίων διαγραφή χρέους ποσού 114.648,00 ευρώ, ενώ θα καταβάλλει σε 20 χρόνια μόνο το ποσό των 48.000,00 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ μηνιαίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη γυμνασίου και λυκείου των Αγίων Θεοδώρων


Κατάληψη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο των Αγίων Θεοδώρων πραγματοποιούν από σήμερα το πρωί οι μαθητές, συμπαρατασσόμενοι με τα αιτήματα των καθηγητών τους, όπως γράφει και το κεντρικό πανό που έχει αναρτηθεί.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Θα δώσω μάχη για τις συντάξεις


«Θα δώσω τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο Ι. Βρούτσης, επιδιώκοντας διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, σε συνέντευξη του.

«O δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει και έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα στο να νοικοκυρέψουμε αυτό το άχαρο συνταξιοδοτικό σύστημα που έχει η χώρα μας. Ναι, είναι απολύτως διασφαλισμένες οι συντάξεις» διαβεβαίωσε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Σχετικά με την ανεργία, υποστήριξε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία «θα έχουμε συγκράτηση, το 2013 και θα αρχίσει η κάμψη το 2014. Είναι ένα θετικό δείγμα ότι κάτι αλλάζει. Δεν πανηγυρίζουμε, όμως, γιατί η μάχη είναι μεγάλη. Είναι κάτι το 0,3%, μετά από 48 μήνες».

Υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό σύστημα, που χρηματοδοτείται κυρίως από τον προϋπολογισμό, «πρέπει να πατήσει στα πόδια του και υπάρχουν πολλά περιθώρια: να αυξήσουμε τις εισφορές, να χτυπήσουμε τη μαύρη εργασία και να νοικοκυρέψουμε το σύστημα. Θυμίζω ότι μόνο με τον "Ήλιο", που δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ ως Δημόσιο, νικήσαμε τις μαϊμού συντάξεις μέσα σε επτά μήνες και, από την 1η Ιουνίου του 2013 δεν υπάρχει μαϊμού σύνταξη στην Ελλάδα- διότι ήταν 54.000 αυτές που δεν είχαν απογραφεί και το όφελος είναι ηθικό. Όχι οικονομικό, διότι οι Έλληνες ξέρουν ότι κανείς δεν τους κοροϊδεύει. Και αυτό στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια…».

Εκτίμησε ότι, λόγω του υψηλού προστίμου που ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλλεται για μαύρη εργασία, δηλώθηκαν 49.000 εργαζόμενοι. «Δεν θα αφήσω σε χλωρό κλαρί κανέναν που θέλει να κοροϊδέψει το κράτος και τις συνεπείς επιχειρήσεις και τα ταμεία που αιμορραγούν από την αδήλωτη εργασία. Και επειδή οι συντάξεις, επίσης, κρέμονται από αυτό. Τα αποτελέσματα από αυτό το κυνήγι της μαύρης εργασίας θα φανούν το Νοέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε πως «η πρόθεσή μας δεν είναι να αυξήσουμε τις εισφορές, ούτε στον εργοδότη ούτε στον εργαζόμενο. Επιδίωξή μου είναι να διευρύνω την εισφοροσυλλεκτική βάση, μέσα από την είσπραξη των εισφορών, διότι σήμερα δεν εισπράττονται οι εισφορές και δεν έχει χτυπηθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία. Και ελπίζω η αντιστροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο θα έχουμε τη δημιουργία περισσότερων επιχειρήσεων που θα τροφοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Ο στόχος είναι αυτός. Εγώ θα δώσω τη μάχη για να μη χρειαστεί να κοπούν συντάξεις».

Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία εντός της εβδομάδας «κυρίως για το θέμα των δικαιούχων των συντάξεων και ανεβάζω την προσωρινή σύνταξη στο 90% για όσες συντάξεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση (με το Δημόσιο). Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι μέσα σε 3- 4 μήνες».

Αναφερόμενος στο εφάπαξ και τις επικουρικές, τόνισε πως «το σημαντικότερο είναι ότι διασφαλίζεται πως οι επόμενες γενιές των εργαζομένων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρική σύνταξη. Θέλω να είμαι ειλικρινής: εάν υπάρξουν αυξομειώσεις στις επικουρικές, θα είναι μικρές. Το εφάπαξ των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν θίγεται. Για των δημοσίων, θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή και αυτό προσπαθώ τώρα με τους συναδέλφους μου, να αμβλύνουμε την όποια μεγάλη προσαρμογή και να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια. Δεν μπορώ να σας πω, όμως, ακριβές ποσοστό».

Για το νέο ασφαλιστικό, τόνισε πως «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα ανακοινώσω επιτροπή για το ασφαλιστικό, καθώς υπάρχει ήδη ψηφισμένος νόμος που αλλάζει τη δομή του ασφαλιστικού από 1/1/2015. Και εγώ να μην είμαι υπουργός το 2014, θα πρέπει να κληρονομήσει ο επόμενος υπουργός, από μια επιτροπή που θα μελετήσει και θα προετοιμάσει το υπουργείο, ώστε να πάμε στο νέο μοντέλο του συνταξιοδοτικού συστήματος... Νέο ασφαλιστικό δεν υπάρχει με την μορφή που το λέτε. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος και θα εφαρμοστεί το 2015. Αυτό θα το εφαρμόσουμε και γι' αυτό θα συγκροτήσουμε την επιτροπή στο υπουργείο. Είναι κακοποιημένη η έννοια του νέου στο ασφαλιστικό σύστημα. Κάθε νέο συνοδευόταν από περικοπές. Τώρα, συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Τη σκυτάλη από τους εκπαιδευτικούς στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας φαίνεται να παίρνουν οι μαθητές.

Μετά τον καταιγισμό μέτρων της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας που έχει ως αποτέλεσμα την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα εκπαιδευτικών στο χορό των κινητοποιήσεων παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς μπήκαν και οι μαθητές της Θεσσαλονίκης.

Οχτώ Γυμνάσια-Λύκεια του δήμου Νεαπόλεως-Συκεών τελούν υπό κατάληψη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παιδεία.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε καταλήψεις κι άλλα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμα τα υδροπλάνα για... Σκύρο


Τον πρώτο κύκλο κατάθεσης των εγγράφων και της πρότασης για το υδατοδρόμιο Σκύρου ολοκλήρωσε η εταιρία Hellenic Seaplanes και, μετά την επιτυχή αξιολόγησή της από το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, θα προχωρήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο λιμάνι της Λιναριάς.

Η πορεία της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας της Hellenic Seaplanes SA/ Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, προχωράει με γοργούς ρυθμούς και όπως σημειώνεται, σκοπεύει να ξεκινήσει πτήσεις με υδροπλάνα από τον Απρίλιο 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται


Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται σε διεθνές επίπεδο, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από το 2000, φθάνοντας από τα 246 εκατομμύρια στα 168 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) που περιέχονται σε έκθεσή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, στην οποία, ωστόσο, τονίζεται ότι ο ρυθμός της δεν επαρκεί, για να επιτευχθεί ο στόχος να εξαλειφθούν οι χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας έως το 2016.

«Προχωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή. Εάν θέλουμε πραγματικά να τερματίσουμε τη μάστιγα της παιδικής εργασίας στο κοντινό μέλλον, οφείλουμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν 168 εκατομμύρια καλοί λόγοι γι' αυτό», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ.

Μία παγκόσμια σύνοδος για την παιδική εργασία πρόκειται να γίνει στη Μπραζίλια, τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Οργανισμού, το σημαντικότερο μέρος της προόδου αυτής επιτεύχθηκε ανάμεσα στο 2008 και στο 2012, όταν, βάσει των υπολογισμών, ο αριθμός των παιδιών τα οποία εργάζονται, μειώθηκε από τα 215 στα 168 εκατομμύρια παιδιά.

Πάνω από τα μισά παιδιά τα οποία δουλεύουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνουν επικίνδυνες εργασίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, την ασφάλειά τους και την ηθική τους ανάπτυξη, τονίζεται στην έκθεση. Σήμερα, σε επικίνδυνες εργασίες απασχολούνται 85 εκατομμύρια παιδιά από 171 εκατομμύρια, το 2000.

Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός των παιδιών τα οποία εργάζονται, εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού (περίπου 78 εκατομμύρια), αλλά η υποσαχάρια Αφρική (με περίπου 59 εκατομμύρια) είναι η Περιφέρεια όπου η αναλογία των παιδιών που εργάζονται προς το σύνολο του πληθυσμού τους είναι η μεγαλύτερη· ξεπερνά το 21%. Καταμετρώνται 9,2 εκατομμύρια παιδιά τα οποία εργάζονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο αριθμός τους φθάνει τα 12 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η εργασία των παιδιών υποχώρησε κατά 40% μεταξύ των κοριτσιών και κατά 25% μεταξύ των αγοριών.

Στη γεωργία, απασχολούνται τα περισσότερα παιδιά (98 εκατομμύρια, ήτοι ένα 59%), ενώ ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (54 εκατομμύρια) και της βιομηχανίας (12 εκατομμύρια).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συζητούν για την μεταφορά των μαθητών


Πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών διατύπωσαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς και οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.

Συγκεκριμένα προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διαπραγματευτεί με ιδιοκτήτες λεωφορείων το ποσοστό που προβλέπεται να δίνεται στους γονείς για τα δρομολόγια για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία.

"Για μας το πρόβλημα θα διευθετηθεί όταν τακτοποιηθούν οι μετακινήσεις όλων των μαθητών" είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπάς και απηύθυνε έκκληση και στους ιδιοκτήτες λεωφορείων να αναλάβουν όσο γίνεται περισσότερα δρομολόγια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, το θέμα θα εξεταστεί από την πλευρά του υπουργείου ενώ μέχρι τότε οι σύλλογοι γονέων θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια για τη δολοφονία του αφεντικού του


Βαρύτατες ποινές επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε έναν 50χρονο και τους δύο γιους του, που κρίθηκαν ένοχοι για την άγρια δολοφονία πρώην εργοδότη τους. Το δικαστήριο καταδίκασε τον 50χρονο σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 22 ετών, ενώ στους δύο γιους του, ηλικίας 26 και 27 ετών, επέβαλε ποινές κάθειρξης 18,5 και 18 ετών, αντίστοιχα.

Το ειδεχθές έγκλημα σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2010 στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το 31 ετών θύμα ήταν μέτοχος σε εταιρεία παροχής οδικής βοήθειας, όπου εργάζονταν ο 50χρονος κι ένας εκ των γιων του. Το κίνητρο της δολοφονίας, όπως ομολόγησε ο 50χρονος βασικός κατηγορούμενος, ήταν η απόλυσή τους από την επιχείρηση και κάποιες οικονομικές διαφορές, της τάξης των 3.500 ευρώ, που είχε o ίδιος με το θύμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι είχαν στήσει ενέδρα στον άτυχο άνδρα, σε περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπου, φορώντας κουκούλες, τον επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς, ενώ επιχείρησαν να ρίξουν διαλυτικό υγρό στο πρόσωπό του. Το θύμα προέβαλλε σθεναρή αντίσταση και τελικά οι κατηγορούμενοι με περιπετειώδη τρόπο τον μετέφεραν με Ι.Χ. αυτοκίνητο σε εγκαταλελειμμένη οικοδομή, στην περιοχή του Ελευθερίου-Κορδελιού, όπου αφού αποπειράθηκαν να τον κάψουν με βενζίνη, τελικώς ο 50χρονος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με αυτοσχέδιο όπλο.

Εντύπωση προκάλεσε η ωμότητα με την οποία περιέγραψε το φονικό ο βασικός κατηγορούμενος. «Αισθανόμουν μίσος γι' αυτόν. Ήθελα τα χρήματά μου», είπε, χωρίς κανένα ίχνος μεταμέλειας. Από την άλλη, τα δύο παιδιά του, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ισχυρίστηκαν ότι εκτελούσαν τις εντολές του πατέρα τους.

Το δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη ποινή για τον βασικό κατηγορούμενο, ενώ μείωσε τις ποινές των δύο νεαρών από κάθειρξη 23 και 22 ετών, αντιστοίχως, σε κάθειρξη 18,5 και 18 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός «έγραφε» ναρκωτικά


Συνελήφθησαν στο Βόλο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, δύο άντρες, ηλικίας 44 και 56 ετών και μία 50χρονη, που διακινούσαν ναρκωτικά με... ιατρική συνταγή!

Ύστερα από πληροφορίες, η αστυνομία παρακολούθησε τους δύο υπόπτους και τελικά συνελήφθησαν στο προαύλιο ιερού ναού στο Βόλο. Είχαν στην κατοχή τους είκοσι ναρκωτικά δισκία, κατανεμημένα σε τέσσερις καρτέλες των πέντε δισκίων η καθεμιά, με σκοπό την εμπορία τους.

Στη συνέχεια, οι αστυνομική σε έρευνα στο σπίτι τους βρήκαν 217 ναρκωτικά δισκία, 1 αυτοσχέδια συσκευασία με ποσότητα ηρωίνης, βάρους 4,2 γραμμαρίων και 8 φωτοαντίγραφα ιατρικών συνταγών τις οποίες είχε χορηγήσει ο 56χρονος συλληφθείς γιατρός.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο 56χρονος χορηγούσε έναντι χρηματικής αμοιβής, στους άλλους δύο συλληφθέντες, ιατρικές συνταγές με αναγραφόμενες μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών δισκίων. Ο 44χρονος με την 50χρονη χρησιμοποιούσαν τις συνταγές αυτές για να προμηθεύονται ναρκωτικά δισκία και να τα διακινούν σε τοξικομανείς.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί...


Ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας μετέφερε το κλίμα από την κατάσταση στη Μεσαρά εξαιτίας της φτώχειας...

Με τρεμάμενη φωνή και φανερά συγκλονισμένος ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος περιέγραψε σήμερα με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και στη Μεσαρά, την απόγνωση των ανθρώπων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Όπως είπε, άνθρωποι εκλιπαρούν για λίγο ψωμί και ένα πιάτο φαγητό, οικογενειάρχες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν το νοικοκυριό τους, τώρα έχουν χάσει τα πάντα.

Ο μητροπολίτης δήλωσε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το «κύμα» μετανάστευσης που παρατηρείται στη Μεσαρά, προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής, και ανέφερε το παράδειγμα οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό, αλλά και η αύξηση κάθε είδους παραβατικότητας, παράλληλα με εθισμό σε αλκοόλ και ναρκωτικά...


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία ΑμεΑ προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»


Πορεία προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πραγματοποίησαν ΑμεΑ, πριν μερικές μέρες με κεντρικό σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», «Ελευθερία για όλους μας» και «Τα ιδρύματα δεν είναι λύση». Η πορεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνάντησης Free Drive και ολοκληρώνεται με την εν λόγω πορεία και την κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στο ευρωκοινοβούλιο με προτάσεις για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών πόλεων αναφορικά με την διευκόλυνση της ζωής των ΑμεΑ. 































Πηγή: http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...