Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημοσίων φορέων και απολύσεις εισηγείται το ΚΕΠΕ



Προτάσεις για περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.

Παρεμβάσεις για περιορισμό των δημοσίων δαπανών που θα οδηγήσουν τα κρατικά έξοδα το 2015 στο 41,2% του ΑΕΠ, από το 49,7% σήμερα περιγράφει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε έκθεση που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΕΠΕ στην προκαταρκτική του μελέτη προτείνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημοσίων φορέων και οργανισμών, αλλά και απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βάρος δίνεται στην περιστολή των λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου και στην προσαρμογή τους στα επίπεδα προ το 2000, μέσω του καλύτερου συντονισμού των κρατικών προμηθειών.

Ακόμη, στην μελέτη γίνεται αναφορά στον περιορισμό των κοινωνικών μεταβιβάσεων για τις οποίες προτείνεται να τεθούν πλέον αυστηρά εισοδηματικά και κριτήρια. Παρεμβάσεις αναμένονται και στα οικονομικά των Δήμων και των Περιφερειών, κυρίως μέσα από την μεταρρύθμιση της διαχείρισης των δαπανών τους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Με βάρος 45 κιλά δίνει μάχη με την ανορεξία



Φωτογραφίες του νεαρού Marc που δεν μπορεί πια να φάει στέρεες τροφές.

Μόνο μαλακές τροφές μπορεί πλέον να καταναλώσει ο 23χρονος Marc Corn, ενώ δίνει μάχη με την ανορεξία. Ο νεαρός τρομοκρατείται στην ιδέα των κανονικών γευμάτων και παθαίνει κρίσεις πανικού φοβούμενος πως μπορεί να πνιγεί από τις στέρεες τροφές.



Σήμερα ο Marc ζυγίζει κάτι περισσότερο από 45 κιλά και η περίπτωσή του δεν είναι σπάνια. Στοιχεία από το βρετανικό σύστημα υγείας δείχνουν πως από πέρσι οι εισαγωγές σε νοσοκομείο ανδρών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν διπλασιαστεί.

Η φοβία του Marc έχει τις ρίζες της στην παιδική του ηλικία, όταν έτρωγε τα πάντα και πολύ με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαρος και να γίνεται στόχος των άλλων παιδιών. Στα 14 του ζύγιζε πάνω από 100 κιλά και υφίστατο ενδοσχολική βία.



Έτσι μεγαλώνοντας απέκτησε εμμονή με το βάρος του. «Έχω υπάρξει λιγότερα από 45 κιλά. Δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα. Αλλά με τη βοήθεια της οικογένειάς μου είμαι στο δρόμο της ανάρρωσης», λέει.

Η περίπτωση του Marc δεν είναι πια σπάνια. Εκτιμάται πως το 20% των περίπου 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές στη Βρετανία είναι άνδρες.

Ως μικρό παιδί ο Marc έτρωγε γλυκά, πατατάκια και κεμπάμπ και σε ηλικία 9 ετών είχε βάρος πάνω από 38 κιλά. Άρχισε να χάνει βάρος από τα 14 έως τα 19 του. Όταν η απώλεια βάρους δεν σταματούσε, οι γονείς του απευθύνθηκαν σε έναν ειδικό που διέγνωσε ανορεξία.



Με τη βοήθεια της οικογένειάς του ο Marc άρχισε να παίρνει και πάλι βάρος αλλά ακόμα δεν μπορεί να φάει κανονικά γεύματα.

«Δεν μπορώ να φάω μπροστά σε κόσμο. Αλλά τουλάχιστον μπορώ να φάω κι αυτό είναι κάτι», δηλώνει. «Δεν μπορώ να πω με σαφήνεια ποιο είναι το πρόβλημα αλλά πραγματικά φοβάμαι να φάω στέρεες τροφές».

Ο Marc είναι ευγνώμων για την οικογένειά του που τον βοήθησε να «νικήσει τους δαίμονές του», όπως λέει.



«Ανησυχούμε ακόμα γι’ αυτόν παρότι λέει πως το ελέγχει», λέει υη μητέρα του Janice. «Θα ήθελα να τον δω να παίρνει βάρος και να τρώει στο τραπέζι με όλη την οικογένεια. Ο δρόμος προς την ανάρρωση ήταν μακρύς αλλά είμαστε περήφανοι που αναγνώρισε την ασθένειά του».


Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλέον χρέωση για το οξυγόνο που θα σώσει τη ζωή 3χρονου κοριτσιού



Θα μεταβεί στην Καραϊβική για θεραπεία με δελφίνια.

Άκαρδη χαρακτηρίζουν οι γονείς ενός μικρού κοριτσιού με σοβαρή αναπηρία την αεροπορική εταιρεία που τους ζητεί επιπλέον 800 ευρώ για να μεταφέρει την κόρη τους. Η επιπλέον χρέωση αφορά τη διάθεση οξυγόνου που είναι απαραίτητο για να επιβιώσει η μικρή Jolina στη διάρκεια της 11ωρης πτήσης.

Το τρίχρονο κορίτσι πάσχει από το Σύνδρομο Οχταχάρα, μία σπάνια μορφή επιληψίας που μπορεί να προκαλέσει δεκάδες κρίσεις κάθε μέρα.

Η πάθηση αυτή, που πλήττει διακόσια παιδιά σε όλο τον κόσμο, έχει στερήσει από την 3χρονη τη δυνατότητα να περπατά, να μιλά ή να τρώει μόνη της.

Οι γονείς της, ο 23χρονος Shane Barton και η 26χρονη Jennifer Stermann κατάφεραν να μαζέψουν 15.000 λίρες για να τη στείλουν στην Καραϊβική όπου θα υποβληθεί σε πρωτοποριακή θεραπεία με δελφίνια, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα του Συνδρόμου.

Οι νεαροί γονείς αφιέρωσαν έξι μήνες για να μαζέψουν τα χρήματα αλλά μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους η αεροπορική εταιρεία KLM, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, τους χρέωσε επιπλέον 800 ευρώ για να παρέχουν στη Jolina την αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζεται για να φτάσει σώα στην Καραϊβική. Η εταιρεία εξήγησε στους γονείς πως καλούνται να πληρώσουν αυτό το επιπλέον ποσό γιατί είναι πολιτική της να χρεώνει επιβάτες με αναπηρία εάν χρειάζονται πρόσθετες υπηρεσίες!

«Κλείσαμε τα εισιτήρια τον Ιανουάριο και ενημερώσαμε από τότε πως θα χρειαζόμασταν οξυγόνο για τη Jolina. Κανείς δεν μας είπε τότε τίποτα για επιπλέον χρέωση και συμπεράναμε πως επειδή είναι τόσο μικρή και με αναπηρία, παρέχεται δωρεάν. Την Παρασκευή τηλεφώνησα να επιβεβαιώσω τις λεπτομέρειες και τότε μου είπαν πως οφείλουμε τα 800 ευρώ για το οξυγόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω πως η εταιρεία είναι τόσο άκαρδη», είπε η μαμά της.

«Όταν τους είπαμε πως το κοριτσάκι μας θα πέθαινε χωρίς οξυγόνο μας είπαν πως είναι πολιτική της εταιρείας οι χρεώσεις για έξτρα υπηρεσίες. Είναι απίστευτο, έχουμε πληρώσει 3.500 λίρες για την πτήση και πιστεύω πως δεν μπορούν να χρεώνουν τόσα λεφτά για κάτι τόσο απαραίτητο. Δεν πηγαίνουμε στην Καραϊβική για διακοπές, είναι για επιστημονική θεραπεία για την Jolina, η οποία μπορεί να αλλάξει τη ζωή της. Μας λένε πως πρέπει να πληρώσουμε αλλιώς δεν μπορούμε να πετάξουμε. Δεν μπορώ να την αφήσω να πετάξει χωρίς οξυγόνο γιατί μπορεί να μελανιάσει και να πεθάνει. Νιώθω πως δεν θέλω να πληρώσουμε γιατί είναι πολύ σκληρό αλλά πραγματικά δεν έχουμε επιλογή».

Η Jolina έμεινε με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη όταν έμεινε χωρίς οξυγόνο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Οι γιατροί είπαν τότε στη Jennifer και τον Shane πως δεν ήταν πιθανό να γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια και πως έπρεπε να παίρνει 18 χάπια για να ελέγχει τις κρίσεις της.

Η μικρή διέψευσε τους γιατρούς κι είναι πλέον τριών. Οι γονείς της ελπίζουν η θεραπεία με δελφίνια να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή της. Η Jennifer που είναι 20 εβδομάδων έγκυος στο δεύτερο παιδί της λέει: «Δεν είναι εγγυημένο πως θα βοηθήσει, αλλά υπάρχει μία πιθανότητα. Οι γιατροί δεν ξέρουν πώς συμβαίνει αλλά εξέτασαν δείγματα αίματος άλλων παιδιών πριν και μετά τη θεραπεία και είδαν αλλαγμένα επίπεδα ενδορφινών. Τα παιδιά αναπτύχθηκαν καλύτερα και κάποια δυνάμωσαν».










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώθηκε από το ελληνικό δημόσιο μία 53χρονη



Πήρε 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη, λόγω τραυματισμού της από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 25.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη μία 53χρονη λόγω του τραυματισμού της από έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο τραυματισμός της άτυχης 53χρονης οφειλόταν, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, στο γεγονός ότι η ΕΛΑΣ δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για τον αποκλεισμό των οδών γύρω από το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, τη 12η Δεκεμβρίου 2005 στις 6.10 το πρωί, η 53χρονη τότε γυναίκα πήγαινε στην εργασία της και ενώ βάδιζε στο πεζοδρόμιο της οδού Μητροπόλεως κοντά στη συμβολή της οδού Φιλελλήνων εξερράγη ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την έκρηξη η 53χρονη τραυματίστηκε λόγω πτώσης γυαλιών από πολυκατοικία. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Εκεί διαπιστώθηκε ο τραυματισμός της στο κεφάλι, όπου έγιναν ράμματα, της τοποθετήθηκε κολάρο στον αυχένα, ενώ διαπιστώθηκε βαρηκοΐα μεσαίου βαθμού και στα δύο αυτιά από την έκρηξη. Τρεις ώρες μετά, η άτυχη γυναίκα απεχώρησε από το νοσοκομείο και της υποδείχθηκε να κάνει διάφορες εξετάσεις και ύστερα από κάποιο διάστημα να επανέλθει.

Της έκρηξης είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα από άγνωστο άτομο, που ανέφεραν ότι σε 45 λεπτά θα εκραγεί βόμβα σε υπουργείο στη Φιλελλήνων. Ο υπάλληλος της εφημερίδας ενημέρωσε αμέσως και τις δύο φορές το κέντρο Άμεσης Δράσης της ΕΛΑΣ.

Πράγματι, αρχικά, υπήρξε κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛΑΣ και εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς είχε εκδηλωθεί απειλή βόμβας, αλλά ύστερα από λίγο δόθηκε νέα εντολή να αποχωρήσουν τα περιπολικά. Αμέσως μετά την αποχώρηση των περιπολικών, ο φρουρός του υπουργείου Οικονομικών μέσω φορητού ασυρμάτου ανέφερε την έκρηξη της βόμβας.

Η 53χρονη κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας 300.000 ευρώ, καθώς έχει υποστεί σοβαρή βλάβη η υγεία της και ιδιαίτερα το ακουστικό και νευρικό της σύστημα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στο νοσοκομείο της έγιναν ράμματα, της τοποθετήθηκε κολάρο για αρκετές ημέρες, της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα συνεχίζεται και στο μέλλον, της παρουσιάστηκε βαρηκοΐα και βούισμα στα δύο αυτιά που την εμποδίζουν να συνεχίσει την κανονική της ζωή.

Ακόμη, έχει έντονες κεφαλαλγίες, αίσθημα αστάθειας, ζαλάδα και ιλίγγους που δεν την αφήνουν να εργαστεί. Επίσης, από την έκρηξη κλονίστηκε ψυχολογικά και αισθάνεται ανασφάλεια και φόβο, ενώ τρομάζει εύκολα από τους θορύβους.

Παράλληλα, προσκόμισε σχετικές εκθέσεις από διευθυντές κρατικών νοσοκομείων.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα τα αστυνομικά όργανα «όφειλαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και ιδίως αποκλεισμού της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων της περιοχής, τέτοια όμως εντολή δόθηκε μετά την έκρηξη».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι ο τραυματισμός της άτυχης γυναίκας «οφείλεται αποκλειστικά στην υπαιτιότητα των αστυνομικών οργάνων που δεν ενέργησαν κατάλληλα για την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη προστατευτικών μέτρων» και ειδικότερα «δεν προέβησαν στον αποκλεισμό της περιοχής από την κυκλοφορία παραβιάζοντας την υποχρέωση ιδιαίτερης μέριμνας για την προστασία των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας».

Και καταλήγει το δικαστήριο ότι οι παράνομες ενέργειες των αρμόδιων οργάνων της ΕΛΑΣ «έβλαψαν ηθικά» την 53χρονη και για την ικανοποίηση της ηθικής της βλάβης πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο 25.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο μεγάλοι καλλιτέχνες που «έφυγαν» την ίδια μέρα



Τραγική σύμπτωση η ημερομηνία θανάτου του Δ. Μητροπάνου και του Ν. Παπάζογλου.

Η σημερινή μέρα ρίχνει βαριά τη σκιά της καθώς από το πρωί η είδηση του θανάτου του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα.

Είναι, όμως, σοκαριστικό το γεγονός ότι πέρυσι 17 Απριλίου, την ίδια ακριβώς μέρα, το πανελλήνιο αποχαιρετούσε έναν ακόμη μεγάλο εκπρόσωπο του λαϊκού τραγουδιού.

Σήμερα, λοιπόν, κλείνει ένας χρόνος από το χαμό του Νίκου Παπάζογλου ο οποίος είχε «χτυπηθεί» από την επάρατη νόσο.

Η είδηση ότι σήμερα «έφυγε» ο Μητροπάνος μπορεί να θεωρηθεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες τραγικές συμπτώσεις.

Δύο τεράστιες απώλειες που αφήνουν την καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή αυτής της χώρας πιο φτωχή από ποτέ.


Πηγή: http://www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βροχή» τα ραβασάκια μετά την 6η Μαΐου



Τι θα πληρώσουμε στην εφορία ως το Δεκέμβριο.

«Βροχή» από φοροραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους έπειτα από τις εκλογές.

Μετά τον Μάιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια των έκτακτων εισφορών, των φόρων ακινήτων, αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος μετά τη μείωση του αφορολογήτου σε 5.000 ευρώ και τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών, θα είναι υψηλότερος.

Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, η οποία φέτος αγγίζει υποχρεωτικά και τους μισθωτούς με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τρεις μέρες μετά τις εκλογές, στις 9 Μαΐου.

Οι τσουχτεροί φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά τις κάλπες είναι οι εξής:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το εκκαθαριστικό του 2012 τον φόρο που αντιστοιχεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011 και από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

2. Τέλος επιτηδεύματος: Θα είναι αυξημένο φέτος από τα 300 στα 500 ευρώ. Το τέλος θα βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Εισφορά αλληλεγγύης: Για εισόδημα από 12.000 ως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 1%, για εισόδημα από 20.000 ως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%, για εισόδημα από 50.000 ως 100.000 ευρώ με συντελεστή 3% και για εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 4%.

4. Ενιαίο τέλος ακινήτων: Πρόκειται για 300.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ για το 2009. Αφορούν φορολογουμένους οι οποίοι το 2008 είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους

5. Φόρος ακίνητης περιουσίας 2010-2011: Πρόκειται για ειδοποιητήρια που θα σταλούν σε όλους τους φορολογούμενους με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας το 2010 άνω των 400.000 ευρώ το 2010 και άνω των 200.000 ευρώ το 2011.

6. Έκτακτο τέλος ακινήτων: Το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εξοφληθεί φέτος σε πέντε δόσεις. Υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο καθώς και με βάση την παλαιότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασαν χειρουργικό εξοπλισμό μέσα στο σώμα 35χρονης!



Έχασε τη ζωή της η άτυχη γυναίκα…

Τραγικό και πρόωρο τέλος βρήκε μία γυναίκα από τη Βρετανία αφότου ξεχάστηκε ιατρικό υλικό μέσα στην κοιλιά της, έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο στο East Sussex.

Η 35χρονη Nicole Haynes είχε υποβληθεί στην επέμβαση νωρίτερα φέτος και πέθανε ανεξήγητα αρκετές εβδομάδες μετά αφήνοντας πίσω της τον 46χρονο σύζυγό της και τον μικρό γιο τους…

Μετά το θάνατό της το προσωπικό του νοσοκομείου ανακάλυψε πως ένα ζευγάρι χειρουργικά κλιπ δεν είχαν αφαιρεθεί από το σώμα της γυναίκας όπως γίνεται συνήθως.

Στον γιατρό που τη χειρούργησε έχει απαγορευτεί να κάνει άλλες επεμβάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου απολογήθηκε στην οικογένειά της άτυχης γυναίκας και ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Η 35χρονη είχε κάνει μία λαπαροσκοπική επέμβαση που θεωρείται γενικά ασφαλέστερη από το κανονικό χειρουργείο και η ανάρρωση είναι τις περισσότερες φορές ταχύτερη.

Εκτιμάται πως περίπου 250.000 γυναίκες υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κάθε χρόνο και σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε ένα στα χίλια περιστατικά.

Τα αίτια θανάτου της Nicole Haynes δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά το νοσοκομείο έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη.





Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αγοράκι με έξι πόδια!



Φωτογραφίες του νεογέννητου από το Πακιστάν.

Μπορεί οι πιθανότητες να είναι εναντίον τους αλλά οι Πακιστανοί γιατροί δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή αγοράκι που γεννήθηκε με έξι πόδια λόγω μίας σπάνιας γενετικής πάθησης.

Το μωρό γεννήθηκε πριν από μία εβδομάδα και πιστεύεται πως μεγάλωνε στη μήτρα μαζί με ένα δίδυμο αδελφάκι, το οποίο δεν είχε σωστά αναπτυχθεί και γεννήθηκε πρόωρα, με αποτέλεσμα το δεύτερο μωρό να έχει επιπλέον πόδια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου για την Φροντίδα των παιδιών στο Καράτσι Jamal Raza.

Οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν το μωρό που παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Raza πρόσθεσε πως θα υποβάλουν το αγοράκι σε επεμβάσεις και εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς του εξωτερικού με περισσότερη εμπειρία στη σπάνια πάθηση που εκτιμάται πως εμφανίζεται σε μόλις ένα μωρό στο ένα εκατομμύριο!

Ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει πως δεν είναι το μωρό αυτό που έχει έξι πόδια αλλά πως αυτό έχει δύο και τα υπόλοιπα τέσσερα ανήκαν στο δίδυμο αδελφάκι του.


Ο πατέρας του μωρού Imran Shaikh απηύθυνε έκκληση για βοήθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Δεν έσω χρήματα για να πάω στο Καράτσι», είπε, «και να αναζητήσω θεραπεία για το μωρό μου».

Η κατάσταση της υγείας της μητέρας του μωρού, συζύγου και ξαδέλφης του Imran Shaikh, είναι καλή.







Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το πρόγραμμα για το Λύκειο



Τι θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Νέο πρόγραμμα περιμένει τους μαθητές που θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβριο στην Α’ Λυκείου, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και για αυτούς που θα πάνε στη Β’ Λυκείου.

Από τη νέα σχολική χρονιά, η Α’ τάξη του Λυκείου θα περιλαμβάνει και το μάθημα της Γενικής Παιδείας, συνολικής διάρκειας 33 ωρών την βδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Στη Β’ τάξη θα ισχύσει το μεταβατικό πρόγραμμα με ερευνητική εργασία, ενώ οι μαθητές θα μπορούν να πάρουν ως μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομίας που δε διδάχτηκαν φέτος, όπως επίσης και το μάθημα Πολιτική και Δίκαιο.

Τα μαθήματα της Β’ Λυκείου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: μαθήματα Γενικής Παιδείας (25 ώρες διδασκαλίας) και μαθήματα Κατευθύνσεων, που χωρίζονται σε υποχρεωτικά μαθήματα και σε μαθήματα επιλογής.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας 2 ωρών την εβδομάδα.

Τι γίνεται με τις εξετάσεις


Οι 90.000 μαθητές που θα περάσουν τον Σεπτέμβρη από το Γυμνάσιο στο Λύκειο θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα.

Αντίθετα, οι 80.000 που του χρόνου θα είναι στη Β’ λυκείου, θα έχουν στο πρόγραμμα των εξετάσεων και την ερευνητική εργασία και μαζί θα μπορούν να πάρουν ως μάθημα επιλογής και τις Αρχές Οικονομίας που δε διδάχτηκαν στην Α’ Λυκείου.

Για τους μαθητές της σημερινής Α’ Λυκείου, οι πανελλαδικές θα γίνουν με το υπάρχον σύστημα. Κανείς όμως δε μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει με τους μαθητές που σήμερα είναι τελειόφοιτοι γυμνασίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για πιστοποιητικό γλωσσομάθειας



Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα νέα ημερομηνία.

Την αναβολή των εξετάσεων του Μαΐου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις ήταν προγραμματισμένες για τις 5 και 6 Μαΐου και αφορούσαν την πιστοποίηση της γνώσης των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών, Ισπανικών και Τουρκικών.

Οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος - Η ζωή και η καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος



Σίγησε μια μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού.Έφυγε από τη ζωή σήμερα , σε ηλικία 64 χρόνων, ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Ο θάνατός του προήλθε από από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το νοσοκομείο «Υγεία», που μεταφέρθηκε ο τραγουδιστής, αναφέρεται:

«Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια.

Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».



-------------------------------


Η ζωή και η καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου



Θλίψη στο πανελλήνιο για το θάνατο του σπουδαίου τραγουδιστή.

Μια από τις πιο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησε σήμερα για πάντα σκορπίζοντας θλίψη στο πανελλήνιο.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής έφυγε σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948.

Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία.

Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας , το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων.

Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια.

Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.











Διαβάστε περισσότερα...

Τα μανιτάρια «ασπίδα» κατά του καρκίνου



Τα συστατικά τους μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό.

Τα μανιτάρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ασπίδα» κατά του καρκίνου;

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είναι αληθές, βάση αρκετών επιστημονικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται, ότι τα μανιτάρια χρησιμοποιούνταν και στο παρελθόν ως ένα καλό «γιατροσόφι» εναντίον σοβαρών ασθενειών. Αλλά η επιστήμη απέδειξε ότι όντως τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το 2005 βρετανική έρευνα του κέντρου Cancer Research UK, μελέτησε τα μανιτάρια και οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από την μείωση της τοξικότητας που βοηθούν εναντίον των παρενεργειών των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων, χωρίς όμως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Για το πολύ συνηθισμένο άσπρο μανιτάρι (Agaricus bisporus), επιστήμονες του Οχάιο των ΗΠΑ έδειξαν, μέσω μελέτης σε πειραματόζωα, ότι βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, κυρίως στο μαστό.


Διαβάστε περισσότερα...

Βουρτσίστε τα δόντια σας με... τα δάχτυλα



Εξίσου αποτελεσματικό με το κανονικό πλύσιμο των δοντιών.

Στο συμπέρασμα ότι το τρίψιμο λίγης οδοντόκρεμας στα δόντια μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της τερηδόνας κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Gothenburg. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Anna Nordstrom η διαδικασία αυτή αυξάνει την προστασία που παρέχει το φθόριο κατά 400%.

Οι ερευνητές θέλοντας να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα μια ενισχυμένης φθοριούχου οδοντόκρεμας ζήτησαν από 16 εθελοντές να βουρτσίσουν αρκετές φορές την ημέρα τα δόντια τους, καθώς και να τρίψουν απευθείας με τα δάκτυλά τους οδοντόκρεμα στα δόντια τους και διαπίστωσαν ότι το τρίψιμο της οδοντόκρεμας με τα δάκτυλα ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα τρίτο βούρτσισμα των δοντιών, εκτός από το πρωινό και το βραδινό.

Σύμφωνα με την Dr Nordstrom αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά να εφαρμόζεται συμπληρωματικά με αυτό. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια καλό είναι να μην ξεβγάζουμε εντελώς την οδοντόκρεμα από το στόμα μας μετά το βούρτσισμα, αν και αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ειδικούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην ομοιοπαθητική στρέφονται οι πάσχοντες από καρκίνο



Κυρίως γυναίκες καταλήγουν σε αυτήν.

Στις εναλλακτικές θεραπείες στρέφεται ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο για να αντιμετωπίσει καλύτερα τη νόσο, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Cancer».

Η σχετική μελέτη βασίστηκε σε 4.139 πάσχοντες από καρκίνο, από τους οποίους οι ερευνητές πήραν συνέντευξη 10 έως 24 μήνες μετά τηδιάγνωση της ασθένειας.

Οι συμπληρωματικές θεραπείες χρησιμοποιούνταν πιο συχνά από τις γυναίκες (59% έναντι 43% των ανδρών), ιδίως από όσες έπασχαν από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, καθώς και από τους νεώτερους, πιο μορφωμένους και πιο εύπορους ασθενείς.

Στη χώρα μας, η χρήση των συμπληρωματικών θεραπειών κερδίζει ολοένα και περισσότερους γιατρούς και ασθενείς. Στον ΙΣΑ έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για την ομοιοπαθητική, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση της ομοιοπαθητικής ιατρικής από την πολιτεία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι οκτώ φάσεις της ερωτικής σχέσης



Από τις «πεταλούδες» στην «αλλαγή πάνας».

Πόσο κρατά ο έρωτας; Πόσο διαρκεί εκείνο το συναίσθημα με τις «πεταλούδες στο στομάχι» και την προσπάθεια να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό για να «κερδίσετε» το αντικείμενο το πόθου; Μπορεί να πιστεύετε ότι ο πραγματικός έρωτας κρατάει «για πάντα», αλλά μόλις είδαμε την ξεκαρδιστική εικονογράφηση του Matthew Inman από την ιστοσελίδα Mingle2, μας χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή. Εκείνη που μας έκανε να γελάσουμε, αλλά και να παραδεχτούμε τελικά ότι δεν έχει και τόσο άδικο.Όντως λοιπόν, ακόμη κι αν τα αισθήματα κρατούν για πάντα, η πραγματικότητα και η καθημερινότητα δεν λένε πάντα να συμβαδίσουν. Κάπως έτσι, συγκεντρώσαμε τα οκτώ στάδια μιας τυπικής ερωτικής γνωριμίας, μαζί με τα σκίτσα του Inman και σας παρουσιάζουμε… την πορεία της αγάπης!

Στάδιο 1ο: Το πρώτο ραντεβού

«Είσαι πανέμορφη», «η αγαπημένη μου ταινία είναι…» (ακολουθεί κουλτουριάρικος τίτλος που προσδίδει στην προσωπικότητα αυτού που θα τον ξεστομίσει ρομαντικές προεκτάσεις και το απαραίτητο intellectuality), «είχα κάνει τον γύρο της Ευρώπης με τα πόδια» και άλλες πολλές κατά κανόνα ψευδείς ατάκες ακούγονται στην πρώτη συνάντηση, κατά την οποία εννοείται πως έχετε εμφανιστεί στην τρίχα και προσέχετε μέχρι και την παραμικρή σας κίνηση για να εντυπωσιάσετε όποιον/α βρίσκεται απέναντί σας.

Στάδιο 2ο: Τα «ντουζένια»

Το κρεβάτι αναστενάζει, έρχονται τα πρώτα «σ’ αγαπώ», τα δεύτερα, τα τρίτα και τα χιλιοστά, μαζί έρχεται και ένας τεράστιος λογαριασμός κινητού, αλλά δεν σας νοιάζει, γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να είστε αγκαλιά (παράλληλα οι φίλοι σας στέλνουν πακέτο μέσω της σχετικής εκπομπής, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σας δουν από κοντά).

Στάδιο 3ο: Η οικειότητα

Χμμ… εδώ οι κανόνες αρχίζουν να αλλάζουν. Τα πρώτα ελαττώματα και οι πρώτες συνήθειες της εργένικης ζωής σας έρχονται να συναντήσουν το νέο σας ταίρι, το οποίο κάνει τα στραβά μάτια, γιατί είναι ακόμη «χορτασμένο» από την προηγούμενη φάση.

Στάδιο 4ο: Η υπερβολική οικειότητα

Από τον κρεβάτι έχετε πλέον μεταφερθεί στον καναπέ, και από το «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» έχετε περάσει στο «στομάχι που κάπου κάπου περνάει και από τον έρωτα». Η εμφάνισή σας πλέον δεν σας ενδιαφέρει και πολύ γιατί «έχετε δέσει τον γάιδαρό σας», ενώ και οι δύο πλέον έχετε απομυθοποιήσει το άλλο σας μισό, από την στιγμή που είδατε τον φίλο σας να κάνει την ανάγκη του, να φοράει τρύπιες κάλτσες και να ρεύεται ή από τότε που η φίλη σας άρχισε να σας αναλύει τα μυστικά της εμμήνου ρήσης της και να σας παραγγέλνει σερβιέτες.

Στάδιο 5ο: Η κάτω βόλτα

Υπό τις συνθήκες της προηγούμενης φάσης, η έκρηξη δεν θα μπορούσε να αργήσει πολύ. Και οι δύο έχετε αρχίσει να σιχαίνεστε τις ενοχλητικές συνήθειες του άλλου που κάποτε σας φαίνονταν χαριτωμένες, και η γκρίνια κι οι κατάρες εκσφενδονίζονται εκατέρωθεν. Πιθανές ατάκες που ακούγονται σε αυτή τη φάση: «Χαράμισα τα καλύτερά μου χρόνια», «Με πήρες μπουμπούκι και με κατάντησες τσουκνιδόκλαδο», και άλλοι χαρακτηρισμοί που η λογοκρισία δεν μας επιτρέπει να αναπαράγουμε.

Στάδιο 6ο: Ο χωρισμός

Μετά από ομηρικούς καβγάδες, όπου η αρσενική πλευρά καταριέται «τις κακαράξες τις φίλες σας που σας βάζουν λόγια» και η θηλυκή πλευρά ωρύεται για αναισθησία, κάποιος από τους δύο βλέπει πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, και σας λέει το μεγάλο «αντίο», ή ακόμα χειρότερα, το πικρό «θέλω λίγο χρόνο». Ακολουθούν νύχτες με μπύρες και ουίσκι ή τόνους παγωτού και αισθηματικών ταινιών αντίστοιχα.

Στάδιο 7ο: Η επανασύνδεση

Μετά από SMS μέσα στην μαύρη νύχτα, κατασκοπείες στο Facebook και μεσάζοντες φίλους που μεταφέρουν διφορούμενα μηνύματα από τον έναν στον άλλο, ξανασυναντιέστε για να «μιλήσετε σαν φίλοι», και ξαφνικά θυμάστε πόσο ωραία περνούσατε μαζί στις αρχές. Κατά λάθος ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον «μόνο για ένα φιλί» και πριν το καταλάβετε, ξαναμετράτε τα decibel που παράγουν οι σομιέδες.

Στάδιο 8ο: Ο γάμος

Μετά από τόσες περιπέτειες, αποφασίζετε να περάσετε βέρες, τα πεθερικά να ανταλλάξουν προικιά και να περάσετε στην αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Φυσικά πλέον όχι μόνο δεν έχετε χρόνο και διάθεση για να φροντίσετε την εμφάνισή σας, αλλά έχετε γίνει ορκισμένοι εχθροί του σεξ, γιατί βιώνετε στο πετσί σας τις συνέπειές του. Και πιθανώς να μην έχετε προλάβει ποτέ να φτάσετε σε αυτή την τελευταία παράγραφο του δημοσιεύματος, γιατί σας διέκοψε ένα κλάμα και μια περίεργη… μυρωδιά. Ώρα για αλλαγή πάνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παυσίπονα βοηθάνε τις «ραγισμένες» καρδιές



Αποκαλυτπική έρευνα για τις ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων φαρμάκων.

Είναι κάτι που τα τραγούδια χρόνια τώρα λένε και πλέον οι επιστήμονες συμφωνούν: η αγάπη στ’ αλήθεια πονάει. Αυτό όμως που δεν λένε οι μπαλάντες είναι ότι μια δόση παρακεταμόλης μπορεί να καταλαγιάσει τον πόνο της ραγισμένης καρδιάς.Η μάλλον πεζή θεραπεία προέκυψε από μελέτη νευροεπιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο συναισθηματικός πόνος υφίσταται επεξεργασία από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που χειρίζεται τον σωματικό πόνο.Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ακόμα ότι τα πληγωμένα συναισθήματα – όπως αυτά που αναπτύσσουμε όταν μας χωρίζει ο άνθρωπός μας – μπορεί να αντιδράσουν στα παυσίπονα.

Σε μία μελέτη που διήρκησε τρεις εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), 62 εθελοντές έπαιρναν είτε παρακεταμόλη είτε μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο) και στη συνέχεια κατέγραφαν κάθε βράδυ πως ένιωθαν.

Όσοι από αυτούς πήραν 1.000 mg από το παυσίπονο (αντιστοιχούν σε δύο δισκία) έδειξαν «σημαντική μείωση στα πληγωμένα συναισθήματα» σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το ψευδοφάρμακο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Current Directions in Psychological Science», οι εθελοντές έπαιξαν επίσης ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τους κάνει να αισθανθούν απορριπτέοι.

Εν όσω έπαιζαν το παιχνίδι, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, οι οποίες έδειξαν πως η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιούσε την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί ο σωματικός πόνος: τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου.

Το ίδιο πείραμα έγινε και αφού κάποιοι από τους εθελοντές πήραν πρώτα ένα παυσίπονο. Αποτέλεσμα: η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, μειώθηκε.

Τα ευρήματα αυτά εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές.

«Η απόρριψη είναι μία πανίσχυρη εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ναόμι Άιζενμπεργκ, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο UCLA.

«Αν ρωτήσουμε έναν άνθρωπο ποια είναι μία από τις πρώτες αρνητικές εμπειρίες της ζωής του, είναι πολύ πιθανό να θυμηθεί την πρώτη φορά που τον απέρριψαν, τον επέλεξαν τελευταίο για μία ομάδα ή τον άφησαν εκτός κάποιας κοινωνικής ομάδας».

Και συνέχισε: «Ξέρουμε επίσης ότι τα συστήματα του σωματικού και του κοινωνικού πόνου είναι αλληλένδετα. Από το σημείο αυτό έως το σημείο να καταπραΰνουν τα παυσίπονα τον συναισθηματικό πόνο, η απόσταση είναι μεγάλη. Όμως αυτό έδειξε η μελέτη μας και είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Υποτίθεται ότι παίρνουμε παρακεταμόλη για τον σωματικό πόνο, όχι για τον κοινωνικό».

Αν και τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επινόηση μιας θεραπείας για τον έντονο ψυχικό πόνο, όπως αυτόν του πένθους, η δρ Άιζενμπεργκ λέει πως δεν θα συνιστούσε σε κανέναν να αρχίσει να παίρνει παυσίπονα έπειτα από μία τραυματική εμπειρία.

«Ο συναισθηματικός πόνος πιθανώς αποτελεί υγιή αντίδραση που προσπαθεί να μας πει να μην επαναλάβουμε την συμπεριφορά που μας πλήγωσε τόσο πολύ», εξηγεί. «Το να αμβλύνουμε πρόωρα αυτό τον πόνο, μπορεί να εμποδίσει την ανάρρωσή μας».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Bάλτε τέλος στους παιδικούς φόβους



Ποιος φοβάται το σκοτάδι;

Ο φόβος είναι μία φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση σε γεγονότα που απειλούν την προσωπική ασφάλεια του παιδιού. Πρόκειται για μία αντίδραση προσαρμογής πολύ σημαντική για την προστασία του παιδιού απέναντι σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που αποτελούν απειλή για την ψυχική και σωματική υπόσταση του.Ο φόβος διαφέρει τόσο από το άγχος όσο και από τις φοβίες. Το άγχος είναι ένα γενικευμένο συναίσθημα φόβου, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Ενώ οι φοβίες είναι υπερβολικοί και επανερχόμενοι φόβοι αδικαιολόγητοι για την φοβική κατάσταση που τους προκαλεί.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενστικτώδεις φόβοι για συγκεκριμένα ερεθίσματα αλλά υπάρχει μία γενική προδιάθεση και ικανότητα του παιδιού να αντιδρά στο άγνωστο και στο απροσδόκητο. Οι συγκεκριμένοι φόβοι τους οποίους εκδηλώνει κάθε παιδί είναι επίκτητοι και δημιουργούνται κατά την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Έτσι οι φόβοι είναι συνέπεια τόσο κάποιας προσωπικής επώδυνης εμπειρίας που είχε το παιδί, την οποία γενικεύει και σε άλλες περιστάσεις, όσο και της παρατήρησης και της μίμησης άλλων ατόμων και κυρίως των γονέων του.

Όπως είναι φυσικό, οι μορφές έκφρασης του φόβου είναι διαφορετικές στις διάφορες ηλικίες. Αρχικά το παιδί αντιδρά με κλάμα, φωνές και δυσκαμψία του σώματος. Αργότερα εκδηλώνει καινούριες αντιδράσεις (κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια του, στρέφει το πρόσωπό του προς άλλες κατευθύνσεις για να μη βλέπει το φοβικό ερέθισμα). Άλλες φορές αντιδρά είτε με διαμαρτυρίες είτε με το να τρέχει μακριά από το φοβικό αντικείμενο.

Με την πάροδο της ηλικίας, οι φόβοι που υπάρχουν κατά τη βρεφική ηλικία για συγκεκριμένα αντικείμενα, θορύβους και για τα ξένα πρόσωπα μειώνονται, ενώ αυξάνονται οι φόβοι των νηπίων για φανταστικά και ανύπαρκτα πράγματα, όπως για υπερφυσικά όντα και για το σκοτάδι. Η πιο συχνή πηγή φόβου για τα παιδιά 5 και 6 ετών είναι τα άγρια ζώα όπως τα φίδια και τα λιοντάρια. Μέτα το 7 έτος οι φόβοι για το σκοτάδι, τα ζώα και τα παράξενα πλάσματα μειώνονται αισθητά και στο 10 έτος περίπου εξαφανίζονται. Μετά το 10 έτος οι φόβοι των παιδιών είναι πιο ρεαλιστικοί και αναφέρονται σε θέματα που έχουν σχέση με τις σχολικές τους υποχρεώσεις και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Τα κορίτσια εμφανίζουν περισσότερους φόβους από τα αγόρια. Στην εφηβεία, οι φόβοι είναι πιο άμεσοι και προσωπικοί όπως οι σχέσεις με το άλλο φύλο.

Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά δεν νιώθουν φόβο για σημαντικούς καθημερινούς κινδύνους που έχουν άμεση σχέση με την προσωπική τους ασφάλεια (ηλεκτρικό ρεύμα, μικρόβια, δηλητηριάσεις, κίνδυνος πνιγμού, πτώσεις, εγκαύματα κ.λ.π.).
Κάποιες πρακτικές ενέργειες που έχουν θετικά αποτελέσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν οι έντονες φοβικές αντιδράσεις που αναστατώνουν ένα παιδί είναι οι έξης:

-Να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλάει και να αναλύει τους φόβους του και να προσπαθεί να διαπιστώσει μόνο του πόσο πραγματικός ή παράλογος είναι ο κίνδυνος που νιώθει

-Να βοηθούμε το παιδί να αναπτύσσει δεξιότητες , με τις οποίες να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα φοβικά ερεθίσματα π.χ. να καλεί σε βοήθεια όταν νομίζει ότι κινδυνεύει, να ανάβει το φως όταν φοβάται το σκοτάδι

-Να εξηγούμε στο παιδί ότι το φοβικό ερέθισμα δεν αποτελεί απειλή και να του δίνουμε την ευκαιρία να γνωρίσει βαθμιαία το αντικείμενο ή την κατάσταση που του προκαλεί φόβο, ενώ συγχρόνως να νιώθει απολύτως ασφαλές π.χ. να κρατάει τη μητέρα του από το χέρι και να ακουμπήσει το σκυλάκι που φοβάται να πλησιάσει

-Να προετοιμάζουμε και να ενημερώνουμε το παιδί για οτιδήποτε καινούριο πρόκειται να γνωρίσει. Οι συζητήσεις και οι αφηγήσεις ιστοριών βοηθούν να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό και κατανοητό το νέο ερέθισμα να αναφέρουμε στο παιδί παραδείγματα θαρραλέας αντιμετώπισης του φοβικού αντικειμένου π.χ. παραδείγματα άλλων παιδιών που αντιμετώπισαν με θάρρος ένα αντικείμενο που φοβόντουσαν

-Να βοηθούμε το παιδί να συνδέει το αντικείμενο του φόβου του με ευχάριστα συναισθήματα π.χ. να παρακολουθεί τα άγρια ζώα τα οποία φοβάται ταυτόχρονα με το να κάνει μία ευχάριστη βόλτα στο ζωολογικό κήπο

-Να ελέγχουμε τους δικούς μας αδικαιολόγητους φόβους. Άλλωστε τις περισσότερες φορές οι φόβοι του παιδιού είναι συγχρόνως και φόβοι των γονέων του

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι παιδικοί φόβοι δεν είναι μόνιμοι αλλά παροδικοί και ότι ενώ αναστατώνουν τα παιδιά αποτελούν έναν χρήσιμο δείκτη ωρίμανσης για την όλη πορεία ανάπτυξης τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...