Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Έλαβαν ως κριτήριο αναπηρίας την... μόρφωση και το επάγγελμα!



Την ώρα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για να εντοπιστούν οι τυχόν «μαϊμού» δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, φαίνεται πως το γενικότερο… μπάχαλο που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε αυτούς που πραγματικά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιπέτεια ενός Γιαννιώτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι και διαβητικός.

Όπως ανέφερε αγανακτισμένος στον «Π.Λ.», ο ΟΠΑΔ του χορήγησε ποσοστό αναπηρίας 35% (και όχι 67% όπως του είχε χορηγήσει πριν 5 χρόνια, όταν πέρασε επιτροπή για πρώτη φορά) λαμβάνοντας ως κριτήριο το επάγγελμά του και την μόρφωσή του! Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στην γνωμάτευση της επιτροπής του ΙΚΑ: «Από την κατάσταση της υγείας του σε συνδυασμό με το επάγγελμά του και την μόρφωσή του, το ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 35% κατά ιατρική πρόβλεψη»!

Η ένσταση Όπως είναι λογικό, ο ταλαίπωρος Γιαννιώτης δεν πίστευε στα μάτια του, όταν διάβασε τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή δεν του έδωσε το 67%. Όπως ήταν επόμενο έκανε ένσταση κατά της απόφασης, ζητώντας (εύλογα) να μάθει τους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν ως κριτήρια για την αναπηρία του η μόρφωσή του (είναι απόφοιτος 8ταξίου Γυμνασίου) και το επάγγελμά του (συνταξιούχος του δημοσίου).

Αναλυτικά αναφέρει στην ένσταση: «Περνώντας ο καιρός, δυστυχώς η κατάσταση της υγείας μου χειροτερεύει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρασή μου, η ικανότητα βαδίσματος κλπ, με συνέπεια να κάνω χρήση ινσουλίνης, εκτός και από τα χάπια. Πριν πέντε χρόνια κατέφυγα στην επιτροπή απαλλαγών με τα νόμιμα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα η επιτροπή αυτή να εκδώσει γνωμάτευση με 67% αναπηρία, χωρίς βέβαια κανένα οικονομικό όφελος. Και η τωρινή επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη το επάγγελμά και τη μόρφωσή μου ενέκρινε γνωμάτευση αναπηρίας 35%. Και ερωτώ, αν η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από το επάγγελμα και τη μόρφωση».

Τι συμβαίνει;

Βέβαια, το παραπάνω περιστατικό αποτελεί ένα μόνο από τα ευτράπελα που γίνονται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση.

Αλήθεια, πώς μπορεί να εξηγηθεί ένα περιστατικό σαν και το παραπάνω; Πρόκειται για ασχετοσύνη; Μήπως κοροϊδία ή άγνοια; Όλα μπορεί να τα υποθέσει κανείςΕπικρατεί χάος

Πάντως, το γεγονός, ότι Κράτος προσπαθεί να εντοπίσει τους αναπήρους –μαϊμού, που λαμβάνουν επιδόματα, δεν σημαίνει, ότι αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί ευφάνταστες και γελοίες δικαιολογίες για να «κόβει» ανθρώπους που πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Γιατί, από τη μια είναι σωστό να κυνηγήσει τους παρανόμους, από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να «πάρει τους πάντες η μπάλα»!

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συμπολίτες, «σε πολλές υπηρεσίες επικρατεί χάος! Ειδικά τώρα, που η χώρα ετοιμάζεται για νέες εκλογές και οι απειλές της Τρόικας για συνεχή περιστολή των δημοσίων δαπανών είναι έντονες, φαίνεται ότι από το ένα άκρο η Πολιτεία πέρασε στο άλλο».

Καλό είναι, λοιπόν, ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα στις υποθέσεις των αναπηρικών επιδομάτων, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και βέβαια να μην παίζει ρόλο για το πόσο άρρωστος είναι ένας άνθρωπος, με το αν ήταν ή όχι… καλός μαθητής!


Διαβάστε περισσότερα...

"Γολγοθάς" με την αλλαγή ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες απο τις επιτροπές του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ)



Ονομάζομαι Πιε***** Ηλίας και είμαι πατέρας ενός παιδιού κοριτσιού (ΑΜΕΑ) με το όνομα Αγάπη Πιε***** (αμκα 110******** και αριθ.βιβλ.ικα 621****) .

Λογω του ότι γεννήθηκε πολύ προωρη (28 εβδομαδων) παρουσιασε προβληματα όπως Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας - βρογγοπνευμονική δυσπλασία, Εγκεφαλική αιμορραγία 3ου βαθμού άμφω, αμφιβληστροειδοπάθεια, δεξια σπαστικη ημιπληγια, λεπτυνση μεσολοβιου εγκεφαλου.

Το αποτελεσμα των ως ανω είναι το παιδι να μην κινειται σωστα ολη η δεξια πλευρα του, ποδι, χερι, κεφαλι και το σωμα να είναι υποτονικό (παρότι διεκριναν και καποια υπερτονια οι νευρολογοι).

Μεχρι την ηλικια των 5 ετων δεν ειχε επαφη με κανεναν (ως αλληλεπιδραση) και φυσικα δεν ειχε λογο καθολου παρα άναρθρες φωνουλες.

Αυτή την στιγμη είναι ατομο με δεικτη νοημοσυνης κατω του 30% και με προβληματα λογω προωροτητας ακομη και τωρα, αλλα σιγουρα σε καλυτερη κατασταση από παλαιότερα.

Τα τελευταία 5 χρόνια παιρναμε εξωιδρυματικό επίδομα από το ΙΚΑ, αφού μας το εγκρίνανε την πρώτη φορά για 2 χρόνια και την δεύτερη για 3 χρόνια, από την επιτροπή ΙΚΑ Πειραιώς, το όποιο το χρησιμοποιούμε ώστε να βοηθήσουμε την Αγάπη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξέλιξη της.

Τον Απρίλιο του 2011 έληγε και περιμέναμε την νέα επιστολή από το ΙΚΑ περίπου ένα μήνα μετά την λήξη του επιδόματος, παρόλα αυτά πέρασα από το ΙΚΑ της Ν.Φιλαδέλφειας και στο τμήμα συντάξεων με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να ρωτήσω στο ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς που είναι οι επιτροπές.

Πήγα στο ΙΚΑ Πειραιώς (Μάιο 2011)και με ενημέρωσαν ότι δεν είμαστε καν στην λίστα ακόμη , ξαναπήγα στα μέσα Ιουλίου και μου είπανε πάλι το ίδιο, ξαναπήγα στα μέσα Σεπτέμβρη και με ενημέρωσε κάποιος υπάλληλος εκεί ότι θα πρέπει να πάω στο ΙΚΑ της περιοχής μου για να περάσω από την νέα επιτροπή που έχει συσταθεί ώστε να επανεξεταστούν ώστε να αποκλειστούν οι μαϊμού ΑΜΕΑ (πολύ σωστό).

Μας έδωσαν ημερομηνία κατάθεσης για τα χαρτιά μας 24 Νοέμβριου όπου και τα πήγα, στις 28 Νοέμβριου πήγε η σύζυγος μου να πάρει το βιβλιάριο υγείας και την ημερομηνία που θα περνούσαμε το παιδι επιτροπή και της είπαν ότι το χαρτί από τον παιδοψυχολόγο είναι πολύ παλιό (Μάιος 2011, τότε περιμέναμε ότι θα περάσουμε) και ο διευθυντής του ΙΚΑ Ν.Φιλαδελφειας είπε στην σύζυγό μου να μας το ξανασφραγισουν από το ΕΘΜΑ (παιδοψυχιατρικο νοσοκομείο Αθηνών )με την υπογραφή του παιδοψυχολόγου (με πιο νεα ημερομηνία για να είναι έγκυρο).

Επικοινώνησα με το ΕΘΜΑ και η γραμματέας μου είπε ότι ανήκουν πλέον στο παίδων Αγλαΐα Κυριακου και δεν έχουν σφραγίδες, και δεν είναι σίγουρη για το ποτέ θα έχουν, όποτε δεν μπορεί να μου θεωρήσει την υπογραφή του παιδοψυχολόγου.

Ευτυχως μια εβδομαδα μετα ηρθανε οι σφραγίδες και μπορεσαμε και καταθεσαμε και την βεβαιωση του ψυχολογου, τοτε όμως (αρχες Δεκεμβρη) μας ειπανε (από το ΚΕΠΑ) ότι θα πρεπει να εχουμε και το ιστορικο που ειχαμε καταθεσει με νεες σφραγιδες και υπογραφες από το ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, καθυστερηση για άλλη μια φορα περιπου 15 ημερες ξανα, τα Χριστουγεννα του 2011 ειχαμε λοιπον καταθεσει όλα χαρτια.

Μας ειπανε ότι θα μας στειλουν επιστολη στο σπιτι για το ποτε θα περασουμε επιτροπη και ότι ο χρονος αναμονης είναι μεγαλος σχετικα λογω του φορτου εργασιας, περιπου τον Φεβρουαριο του 2012 οπου και οντως ηρθε με ημερομηνια 20 Μαρτιου για να παρουσιαστουμε στην επιτροπη αναπηριας του ΚΕΠΑ.

Παρουσιαστηκαμε με το παιδι στην επιτροπη και μου ειπανε ότι δεν εχουν νευρολογο για να κρινει την κατασταση του παιδιου, ζητησα να ερθει ο νευρολογος που τον ειχα δει και λιγο πιο πριν στον διαδρομο του ΙΚΑ και μου αναφερανε ότι οι επιτροπες είναι μονο από συγκεκριμενες ειδικοτητες και όχι με διαφορες όπως ηταν πιο παλια.

Λογω λοιπον του ότι εχει γινει λαθος θα μας ξανακαλεσουν και μαλιστα θα το βαλουν ως επειγον για να μη περιμενουμε πολύ (λογω του λαθους τους). Στα τελη του Απριλη 2012 πηγε η συζυγος μου από το ΚΕΠΑ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ και της απαντησαν ότι θα πρεπει να παρουμε τηλεφωνο στο τελος Μαιου για να μας πουνε τι θα γινει περαιτερω, και προφανως για το ποτε θα περασουμε επιτροπη νευρολογων.

Στο τελος Μαιου κλεινουμε χρονο από την ληξη του προνοιακου επιδοματος.

Να σημειωσω ότι τα τελευταια χρονια που παιρνουμε αυτό το επιδομα τα χρηματα εχουν χρησιμοποιηθει για ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ και για εξειδικευμενη ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ σε ατομα με κινητικα προβληματα και εχουμε δει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα στο παιδι μας.

Πιο συγκεκριμενα το παιδι μου θα επρεπε να μη κινειται κανονικα από την δεξια πλευρα, ουτε στο χερι ουτε στο ποδι, αλλα και ο μυικος της τονος να είναι υποτονικος και εχουμε φτασει σε ένα παρα πολύ καλο επιπεδο που εχει εκπληξει ακομα και καποιους νευρολογους που την γνωριζουν από τοτε που γεννηθηκε.

Δεν ξερω τι να κανω με αυτό το συστημα και αυτους τους ανθρωπους που σκοτωνουν παιδια, δεν είναι μεγαλη κουβεντα αυτή που λεω, αλλα η αληθεια γιατι μονο εάν το ζησετε το θεμα από μεσα μπορειτε να καταλαβετε τι εννοω.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντείνουν το άγχος τα e-mail



Το πείραμα που έκαναν ερευνητές από την Καλιφόρνια.
Λιγότερο στρες έχουν όσοι αγνοούν τα μηνύματα που λαμβάνουν στο e-mail τους. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό κάνοντας το εξής πείραμα. Τοποθέτησαν μόνιτορ σε υπαλλήλους προκειμένου να τσεκάρουν τους παλμούς της καρδιάς τους.

Κάποιοι από αυτούς έμπαιναν στα e- mail, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν την άδεια από τους εργοδότες τους να μην ελέγχουν τα μηνύματα τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αποδείχθηκε πως η δεύτερη ομάδα είχε βελτιωμένους καρδιακούς ρυθμούς σε σχέση με την πρώτη. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα λάβετε mail αγνοήστε το αν δεν είναι και τόσο επείγον.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνουμε όταν τρώμε μπροστά στον υπολογιστή



H απόσπαση της προσοχής που προκαλεί μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

Πόσοι από εμάς δεν είμαστε γεμάτοι σοκολάτες από το ένα χέρι ενώ με το άλλο προσπαθούμε να γράψουμε κάτι στον υπολογιστή; Μάλλον η πλειοψηφία αυτών που διαβάζετε τώρα το άρθρο το έχετε ζήσει… Ίσως μερικοί είχατε σοκολάτες και στα δύο χέρια. Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Bristol όμως έρχεται να μας απογοητεύσει και να μας αποτρέψει από το να ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Ζήτησαν από την μια ομάδα συμμετεχόντων να φάνε το γεύμα τους παίζοντας πασιέντζα στον Η/Υ ενώ από την άλλη ομάδα απλά να φάει χωρίς να κάνει κάτι άλλο ταυτόχρονα. Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η πρώτη ομάδα κάθε άλλο παρά πλήρης ένιωθε από το γεύμα της. Επίσης, μισή ώρα μετά η ίδια ομάδα άρχισε να καταναλώνει ενδιάμεσα γεύματα ενώ επιπρόσθετα δεν θυμόταν και το τι έφαγε το μεσημέρι.

Έτσι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η απόσπαση της προσοχής που προκαλεί ο Η/Υ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής αργότερα την ίδια ημέρα και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει παρόμοια επίδραση και στους ανθρώπους που τρώνε βλέποντας τηλεόραση. Η πιο πρόσφατη έρευνα επεκτείνει αυτές τις διαπιστώσεις, δείχνοντας πως και άλλες δραστηριότητες μπροστά από μια οθόνη μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής, με απροσδόκητους τρόπους.

Ο επικεφαλής Dr Jeff Brunstrom αναφέρει «Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει πως η μνήμη και η προσοχή παίζουν ρόλο στην όρεξη και στο μέγεθος του γεύματος των ανθρώπων».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολύ στενά τζιν κάνουν κακό στα νεύρα



Επιδεινώνονται τα συμπτώματα σε συνδυασμό με ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Είναι το αγαπημένο ρούχο της νεολαίας... και όχι μόνο... Μάλιστα επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο στενό είναι τόσο πιο σέξι μας κάνει να φαινόμαστε.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία καθώς, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, τα τζιν που «αγκαλιάζουν» σφιχτά το σώμα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες.

Όπως προειδοποιεί αμερικανίδα ειδικός έχει δει αρκετούς ασθενείς με παραισθητική μηραλγία, η οποία οφείλεται στο ότι τα παντελόνιά τους ήταν υπερβολικά στενά για την υγεία τους.

Η διαταραχή αυτή προκαλεί αισθήματα μουδιάσματος, «μυρμηγκιάσματος» και πόνου στους μηρούς και οφείλεται στην συμπίεση ενός νεύρου, που λέγεται έξω μηροδερματικό, στην περιοχή χαμηλά στην κοιλιά, εξήγησε η μικροχειρουργός-ουρολόγος δρ Κάρεν Μπόυλ, από το Ιατρικό Κέντρο Greater Baltimore, στο Μέριλαντ.

Εκτός από τα πολύ σφιχτά παντελόνια, άλλες συνήθεις αιτίες του προβλήματος είναι η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.
Όπως επισήμανε η δρ Μπόυλ, τα συμπτώματα επιδεινώνει στις γυναίκες η συνήθεια να φορούν στενά τζιν με ψηλοτάκουνα παπούτσια, ώστε να φαίνονται πιο ψηλά τα πόδια τους. Και αυτό, διότι η κλίση που παίρνει η λεκάνη τους όταν προσπαθούν να ισορροπήσουν στα… ύψη, αυξάνει την πίεση στο συγκεκριμένο νεύρο.

Κι αν δυσκολεύετα να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας τζιν, η δρ Μπόυλ συνιστά στους λάτρεις της μόδας που έχουν συμπτώματα σαν τα προαναφερθέντα, να αλλάξουν τα στενά τζιν τους με πιο άνετα ή έστω να φορούν στενά τζιν με ελαστίνη ή λύκρα, ούτως ώστε να τους πιέζουν λιγότερο χαμηλά στην κοιλιά.

Προειδοποίησε ακόμη πως εάν οι ασθενείς αυτοί επιλέξουν να αγνοήσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα, μπορεί να καταλήξουν με μόνιμη βλάβη του νεύρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στενά παντελόνια ενοχοποιούνται για προβλήματα υγείας.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι νεαροί άντρες που θέλουν να «κολλάνε» πάνω τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης των όρχεων και μείωσης της παραγωγής των σπερματοζωαρίων, που με τη σειρά της μπορεί να σημαίνει υπογονιμότητα.

Τα πολύ στενά παντελόνια αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες εκδηλώσεως δερματικού εξανθήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δε θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας;



Οι αρχαιότερες αναμνήσεις του ατόμου φτάνουν περίπου στα 3 του χρόνια.

Για διάφορους λόγους, σπανίως θυμόμαστε αυτό που μας συνέβη την πρώτη περίοδο της ζωής μας.

Πρώτα απ’ όλα γιατί ο φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου όπου συντελούνται οι πιο σημαντικές γνωστικές λειτουργίες, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί.

Για να αποθηκευτεί στη μνήμη μας ένα συμβάν πρέπει να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο και να αποκτήσει κάποια σημασία.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μας οι ενδεχόμενες αναμνήσεις βιώνονται με τρόπο παρόμοιο με τα όνειρα, σαν σύνολα αισθητηριακών αισθημάτων και όχι σαν αλληλουχία συμβάντων.

Συνεπώς οι αρχαιότερες αναμνήσεις ενός ατόμου φτάνουν περίπου στα τρία του χρόνια, όταν χάρη στη γλώσσα τα συμβάντα και τα βιώματά του αποκτούν συγκεκριμένη μορφή.

Μεγαλώνοντας, το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται το χρόνο και να διακρίνει τα πιο πρόσφατα από τα πιο παλιά συμβάντα. Σ’ αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν και οι γονείς που μιλούν στο παιδί για το πώς ήταν πριν, βοηθώντας το έτσι να δώσει μια ενιαία μορφή στις αποσπασματικές αναμνήσεις του. Έτσι μαθαίνει τι είναι και πώς να χρησιμοποιεί την αυτοβιογραφική μνήμη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μη χασμουριέστε... είναι κολλητικό



Σε ηλικίες 5 ετών και πάνω.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν “ανοσία” στο χασμουρητό των άλλων και δεν το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι πιο μεγάλοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόνταν.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο.

Στα πέντε μερικά αρχίζουν να κολλάνε το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά κολλάνε το χασμουρητό όπως και οι ενήλικοι.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό για ένα άνθρωπο, όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται. Η πιο πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το μυστηριώδες φαινόμενο εμφανίζεται επίσης στα ζώα, όπως οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι, όμως οι αιτίες του δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

«Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση (σ.σ. για τα συναισθήματα των γύρω τους) είναι πολύ πιο πιθανό να κολλάνε το χασμουρητό», δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι το χασμουρητό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται σε όλη την παιδική ηλικία.

Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση για τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. Μια εναλλακτική αιτία, που έχει προταθεί, είναι ότι το χασμουρητό βοηθά τον εγκέφαλο να παραμένει σε εγρήγορση ή ότι τον βοηθά να… δροσίζεται. Επίσης το χασμουρητό μπορεί να βοηθά, ώστε να εξισορροπείται η πίεση στα αυτιά.

Νέες μελέτες εξάλλου προτείνουν ότι το χασμουρητό μπορεί να αναπτύχθηκε εξελικτικά ως κοινωνικό «σήμα» για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, π.χ. ότι είναι ώρα για ύπνο ή ώρα για σεξ! Όσον αφορά το γιατί το φαινόμενο είναι κολλητικό, το μυστήριο είναι ακόμα πιο βαθύ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε



Αλλάζουν οι ορμόνες και στα δύο φύλα.

Όταν ερωτεύεστε οι ορμόνες στο σώμα σας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Στους άνδρες, η ορμόνη τεστοστερόνη που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται. Αντίθετα στις γυναίκες, η τεστοστερόνη που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, αυξάνεται.

Και στα δύο φύλα αυξάνεται σημαντικά η κορτιζόνη που είναι η κατ’ εξοχήν ορμόνη του στρες. Το γεγονός ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες, ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως μια προσπάθεια της φύσης να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Η μείωση των διαφορών συμβάλλει στη σύναψη στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ερωτευμένων.

Σε έρευνες με ερωτευμένους που εξέταζαν τη δραστηριοποίηση νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο, φάνηκε ότι υπάρχει αδρανοποίηση των κυκλωμάτων εκείνων που σχετίζονται με την άσκηση κριτικής προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα.

Οι ορμονικές αλλαγές και η απενεργοποίηση της κριτικής διάθεσης του εγκεφάλου, βοηθούν στη διαμόρφωση καλύτερων και πιο στενών σχέσεων στο ερωτευμένο ζευγάρι.

Εξ άλλου είναι γνωστό ότι οι ερωτευμένοι τυφλώνονται από την αγάπη τους και δεν βλέπουν τα λάθη ή τις ατέλειες του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανακάλυψη Ιταλών ερευνητών σχετικά με τις μεταβολές της τεστοστερόνης στα δύο φύλα κατά τον έρωτα.

Στη σχετική έρευνα εξετάσθηκαν τα επίπεδα ορμονών σε 12 άνδρες και 12 γυναίκες που δήλωσαν ότι ήσαν ερωτευμένοι για 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα από τους 24 ερωτευμένους συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα από 24 άλλους άνδρες και γυναίκες που είτε ήσαν μόνοι ή είχαν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις.

Ορισμένοι επιστήμονες, εκφράζοντας κριτική για τα ευρήματα και τα συμπεράσματα των Ιταλών ερευνητών, δηλώνουν ότι οι αλλαγές της τεστοστερόνης που παρατηρούνται πιθανόν να οφείλονται σε έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Σχετικά αναφέρουν ότι η περίοδος του έρωτα συνοδεύεται και από έντονο, συχνό σεξ.

Οι Ιταλοί ερευνητές όμως απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό διότι τα άτομα που ήσαν στην ομάδα των 24 που δεν βρισκόντουσαν σε ερωτική φάση, είχαν ανάλογη σεξουαλική δραστηριότητα.

Εξ άλλου προηγούμενες έρευνες έδειξαν στους άνδρες ότι το έντονο και συχνό σεξ, αυξάνει την τεστοστερόνη στο αίμα.

Δυστυχώς όμως όπως γνωρίζουμε, η ευτυχία του αρχικού έρωτα δεν διαρκεί για πάντα. Με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονται οι ορμονικές αλλαγές κατά την έναρξη του έρωτα, εξαφανίζονται όταν περάσουν από ένα έως δύο χρόνια.

Οι Ιταλοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στα ερωτευμένα ζευγάρια από ένα μέχρι δύο χρόνια μετά την έναρξη του έρωτά τους και βρήκαν ότι η τεστοστερόνη επέστρεψε στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που για αιώνες οι άνθρωποι ήξεραν, ότι η αγάπη μας κάνει περίεργα και τρελά πράγματα, τώρα εξηγείται με ορμονικές αλλαγές και με τροποποιήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν πολλές προεκτάσεις. Αρχικά μας επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει μέσα μας όταν μας κτυπά ο έρωτας.

Παράλληλα όμως ορισμένοι γιατροί βλέπουν εδώ την ευκαιρία για θεραπευτικές παρεμβάσεις σε άτομα που έχουν δυσκολίες στο να συνάψουν ερωτικές σχέσεις ή ακόμη στο να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Αυτό φυσικά είναι ακόμη πρόωρο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα. Αναμφίβολα όμως, ο τομέας αυτός των ερευνών έχει ακόμη πολλά να μας αποκαλύψει που θα είναι χρήσιμα τόσο για την κατανόηση της ψυχολογίας και συμπεριφοράς μας αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνουν όσοι τρώνε μπροστά σε υπολογιστή



Βλαβερή η δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πόσοι από εμάς δεν είμαστε γεμάτοι σοκολάτες από το ένα χέρι ενώ με το άλλο προσπαθούμε να γράψουμε κάτι στον υπολογιστή; Μάλλον η πλειοψηφία αυτών που διαβάζετε τώρα το άρθρο το έχετε ζήσει… Ίσως μερικοί είχατε σοκολάτες και στα δύο χέρια.

Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Bristol όμως έρχεται να μας απογοητεύσει και να μας αποτρέψει από το να ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Ζήτησαν από την μια ομάδα συμμετεχόντων να φάνε το γεύμα τους παίζοντας πασιέντζα στον Η/Υ ενώ από την άλλη ομάδα απλά να φάει χωρίς να κάνει κάτι άλλο ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η πρώτη ομάδα κάθε άλλο παρά πλήρης ένιωθε από το γεύμα της. Επίσης, μισή ώρα μετά η ίδια ομάδα άρχισε να καταναλώνει ενδιάμεσα γεύματα ενώ επιπρόσθετα δεν θυμόταν και το τι έφαγε το μεσημέρι.

Έτσι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η απόσπαση της προσοχής που προκαλεί ο Η/Υ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής αργότερα την ίδια ημέρα και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει παρόμοια επίδραση και στους ανθρώπους που τρώνε βλέποντας τηλεόραση.

Η πιο πρόσφατη έρευνα επεκτείνει αυτές τις διαπιστώσεις, δείχνοντας πως και άλλες δραστηριότητες μπροστά από μια οθόνη μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής, με απροσδόκητους τρόπους.

Ο επικεφαλής Dr Jeff Brunstrom αναφέρει «αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει πως η μνήμη και η προσοχή παίζουν ρόλο στην όρεξη και στο μέγεθος του γεύματος των ανθρώπων».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «δεκάλογος» του νερού



Οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για το πολύτιμο δώρο της φύσης.

Απαραίτητο για τη ζωή είναι το νερό. Υγεία, ομορφιά και ευζωία και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς το αγαθό αυτό. Πόσα όμως γνωρίζουμε για το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης;

Διαβάστε 10 πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό...

10. Το νερό αποτελεί το 75% του σώματος μας, το 90% του αίματος και το 85% του εγκέφαλου. Το στεγνό στόμα είναι το τελευταίο σημάδι δίψας.

9. Μπορεί όταν διψάμε να καταφεύγουμε σε υποκατάστατα του νερού όπως σε καφέ, αναψυκτικά και μπύρα πιστεύοντας ότι έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας καθώς περιέχουν νερό, αλλά στη πραγματικότητα η ζάχαρη κι η καφεΐνη αποσπούν το νερό από τα κύτταρα για να διατηρήσουν την ισορροπία του PH των ηλεκτρολυτών στο αίμα, μ’ αποτέλεσμα τα κύτταρα ν’ αφυδατώνονται.

8. Η λύση για την αφυδάτωση είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού τη μέρα, στα οποία μπορούμε να συνυπολογίσουμε μονάχα τους φρεσκοστημένους χυμούς, κανένα άλλο ποτό. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα υγείας μας, συμπεριλαμβανομένου της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

7. Μπορεί ν’ αποφεύγουμε το πολύ νερό για να μην πηγαινοερχόμαστε διαρκώς στη τουαλέτα, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι η κύστη είναι μυϊκό όργανο κι όπως όλοι οι μυς έτσι κι αυτός αποδυναμώνεται με την αδράνεια κι ενισχύεται με τη χρήση. Έτσι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο θ’ αυξηθεί η δύναμη της κύστης και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε στη τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά.

6. Το PH που πρέπει να έχει το αίμα μας είναι από 7.3 έως 7.45. Εάν γίνει πιο βασικό ή πιο όξινο τότε πεθαίνουμε. Εάν καταναλώνουμε αναψυκτικά, αλκοόλ, fast-food τότε αυξάνουμε το PH του αίματος μας. Έτσι όταν πίνουμε νερό βοηθάμε το σώμα μας να κάνει το αίμα μας πιο βασικό. Κι όσο πιο κοντά στο 7.45 διατηρούμε το PH μας τόσο πιο αργά γερνάμε.

5. Το χλώριο που περιέχεται στο νερό αποτελεί μια δηλητηριώδη νευροτοξίνη που είναι υπεύθυνη για καρκινογόνες ενώσεις, καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκληρώσεις και τη καταστροφή των καλών μας βακτηριδίων.

Το χλώριο που προσλαμβάνουμε με την κατανάλωση του νερού βρύσης σκοτώνει τα φιλικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο παχύ έντερο τα οποία ευθύνονται για τα τελικά στάδια της πέψης καθώς και τη σύνθεση βιταμινών κι έτσι το πεπτικό σύστημα αναγκάζεται να λειτουργήσει με μειωμένη αποτελεσματικότητα.

4. Για ν’ αποφύγουμε το χλώριο θα μπορούσαμε να βάλουμε το νερό σε μια γυάλινη κανάτα και να τα’ αφήσουμε για 1,2 ώρες ώστε να εξατμιστεί το χλώριο ή ακόμα καλύτερα ν’ αγοράσουμε φίλτρα για τις βρύσες του σπιτιού.

3. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και είναι πορώδες. Έτσι όταν κάνουμε μπάνιο, δίχως να το καταλαβαίνουμε, μεγάλη ποσότητα χλωρίου διεισδύει στο σώμα μας μέσω των πόρων του δέρματος. Για να τα αποφύγουμε αυτό καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο στο ντους.

2. Η λύση του εμφιαλωμένου νερού δεν είναι η ιδανική καθώς μελέτες δείχνουν ότι περιέχει βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες και βακτηρίδια παρά τον υποτιθέμενο «καθαρισμό» από τον οποίο περνάει.

Το εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης πολύ βλαβερό για το περιβάλλον καθώς απαιτεί τεράστια παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία περιέχουν τοξικά και καρκινογόνα συστατικά για να διαθέτουν ευκαμψία αλλά μ’ αυτό τον τρόπο μολύνουν το περιεχόμενο τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης.

1. Νερό σημαίνει μακροζωία. Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστατευθείτε από τον ήλιο όλο το καλοκαίρι



Ιδανικά αντηλιακά προϊόντα για κάθε επιδερμίδα.

Η Castalia Laboratoires Dermatologiquesυποδέχεται το φετινό καλοκαίρι με μεγάλες προσφορές σε προϊόντα αντηλιακής προστασίας HELIODERM και ενυδάτωσης SENSIAL.

Η ηλιοφάνεια γίνεται εντονότερη τους θερινούς μήνες. Έτσι, η αντηλιακή προστασία αποτελεί βασική προϋπόθεση για βόλτες κάτω από τον ήλιο κι η επιλογή των κατάλληλων, κλινικά και δερματολογικά ελεγμένων, αντηλιακών προϊόντων θεωρείται απαραίτητη.

Τα προϊόντα HELIODERM είναι ιδανικά για κάθε τύπο επιδερμίδας και συμβάλλουν στην πρόληψη της φωτογήρανσης. Παράλληλα, τα προϊόντα SENSIAL προσφέρουν δραστική ενυδάτωση και ανακούφιση της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Φέτος, το καλοκαίρι 2012, η CASTALIA προσφέρει για το πρόσωπο αντηλιακή προστασία HELIODERM μαζί με ενυδάτωση από τη SENSIAL, σε κανονικό μέγεθος, τονώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Πολύ υψηλή προστασία SPF 50+ και ενυδάτωση

• Αντηλιακή κρέμα προσώπου Helioderm Crème με διάφανη, μη λιπαρή υφή μαζί με την ενυδατική κρέμα Sensial Crème Hydratante Apaisante.
• Αντηλιακή κρέμα προσώπου χωρίς άρωμα Helioderm Crème Sans Parfum με διάφανη, μη λιπαρή υφή με την ενυδατική κρέμα Sensial Crème Hydratante Apaisante.
• Αντηλιακή κρέμα προσώπου με φυσικό χρώμα Helioderm Crème Teintée που καλύπτει τις ατέλειες της επιδερμίδας, χαρίζοντας υγιή ματ όψη, με μη λιπαρή υφή, σε συνδυασμό με την ενυδατική κρέμα Sensial Crème Hydratante Apaisante.
• Αντηλιακή λεπτόρρευστη κρέμα Helioderm Fluide με διάφανη και μη λιπαρή υφή μαζί με την ενυδατική κρέμα Sensial Fluide Hydratant Apaisant με λεπτή υφή.

Υψηλή προστασία SPF 30 και ενυδάτωση

• Αντηλιακή προστασία με κρέμα Helioderm Crème SPF 30 σε συνδυασμό με την ενυδατική κρέμα Sensial Crème Hydratante Apaisante.
• Αντηλιακή κρέμα με φυσικό χρώμα Helioderm Crème Teintée SPF 30 που καλύπτει τις ατέλειες της επιδερμίδας, χαρίζοντας υγιή ματ όψη, με μη λιπαρή υφή και ενυδατική κρέμα Sensial Crème Hydratante Apaisante SPF 30.

Ο καταναλωτής επωφελείται από την αγορά αντηλιακών πολύ υψηλής και υψηλής προστασίας, επιλέγοντας ανάμεσα σε 6 διαφορετικούς τύπους προϊόντων HELIODERM και κερδίζει την ενυδατική του κρέμα μόνο με 1€!

Η Castalia Laboratoires Dermatologiques επικεντρώνεται στην Υγεία, αφιερώνεται στην Ομορφιά και βασίζεται στην επιστήμη. Έχοντας «πάνω από 20 χρόνια τεχνογνωσίας στη βιολογία της επιδερμίδας», αποτελείται από σειρές προϊόντων υψηλής ποιότητας, φροντίδας και περιποίησης της επιδερμίδας κάθε ηλικίας. Όλα τα προϊόντα της είναι υποαλλεργικά, μη φαγεσωρογόνα, δερματολογικά και κλινικά ελεγμένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ύστερα από 72 ώρες gaming



Οι τραγικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των video games.

Ο 32χρονος Russell Shirley έπαιζε αδιάκοπα για τρεις συνεχόμενες ημέρες την καινούργια έκδοση του παιχνιδιού «Diablo», χωρίς καν να κοιμηθεί. Ο οργανισμός του άτυχου άνδρα δεν άντεξε με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακή προσβολή και να βρεθεί νεκρός από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Οι γιατροί επιμένουν ότι η φυσική άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ιδιαίτερα για εκείνους που περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο 32χρονος ήταν ιδιαίτερα μοναχικός και παρότι ο επαγγελματικός του χώρος του προσέφερε τη δυνατότητα δωρεάν άσκησης σε γυμναστήριο, εκείνος απείχε από κάθε αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα.

Φυσικά, το εν λόγω video game δεν ευθύνεται για τον θάνατο του 32χρονου, αλλά η αλόγιστη χρήση του.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλληλεγγύη: Τράπεζα Χρόνου της Κορίνθου



Και η αλληλεγγύη συνεχίζει να "χτυπά" την κρίση. Στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου έχει οργανωθεί μια σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων και η "Τράπεζα Χρόνου", ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα ανταλλαγής: το χρόνο. Η Όλγα Παπαλεξάνδρου, μέλος αυτής της κίνησης, μιλάει στο tvxs.grγια τις δράσεις της πλατείας της Κορίνθου, που έχει μετεξελιχθεί από τόπο διαμαρτυρίας, σε τόπο προτάσεων και αλληλεγγύης.

Πως ξεκίνησε;

Σύμφωνα με την Ολγα Παπαλεξάνδρου, η αρχική σκέψη της Τράπεζας χρόνου τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων της πλατείας που από τη διαμαρτυρία προχωρά στην υλοποίηση προτάσεων ώστε να κάνουν τις ζωές τους καλύτερες. "Η όλη ιδέα ξεκίνησε από το καλοκαίρι στην πλατεία. Είμαστε άνθρωποι από την Ανοιχτή Συνέλευση "Περιβολάκια Κορίνθου". Εκεί γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την κίνηση. Η "Τράπεζα Χρόνου" ανήκει σε μια σειρά κινήσεων που διενεργούνται αυτήν τη στιγμή στην Κόρινθο, μαζί με «Κοινωνικό Χώρο»,τα «οριζόντια δίκτυα αγροτών» καθώς και τη δημιουργία μιας "συλλογικής καλλιέργειας" στην περιοχή", αναφέρει στο tvxs.gr η Παπαλεξάνδρου.

Πώς λειτουργεί:

Η κίνηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες και ήδη αριθμεί 40 -45 μέλη. Πώς όμως γίνεται αυτή η ανταλλαγή υπηρεσιών με μονάδα συναλλαγής το χρόνο; "Δε χρειάζεται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους, ανταλλάσουν όλοι με όλους. Υπάρχει χρέωση και πίστωση ωρών. Υπάρχει μία πλατφόρμα, ένα σάιτ στο οποίο είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη. Αν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα ως μέλος μπορεί να βρει τα στοιχεία των μελών και είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ανταλλαγή προσωπικών μηνύματων, δηλώνει ο καθένας τι προσφέρει και τι ζητάει και έτσι γίνεται η συναλλαγή. Για παράδειγμα, αν εγώ έχω δηλώσει ότι θέλω να κάνω μαθήματα γλυπτικής και υπάρχει κάποιος άνθρωπος που είναι γλύπτης κανονίζουμε 3-4 άτομα που ενδιαφερόμαστε να κάνουμε ένα μάθημα όλοι μαζί. Κατόπιν εμείς που έχουμε πάρει τις ώρες, δηλαδή έχουμε κάνει το μάθημα τις εξαργυρώσουμε μια άλλη υπηρεσία" συνεχίζει η Όλγα Παπαλεξάνδρου.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η κίνηση αυτή απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι και να έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό. "Είναι γεγονός ότι για να υλοποιηθεί μια ιδέα πρέπει να υπάρχει και η κατάλλη βάση. Εδώ στην επαρχία είναι σχετικά πιο εύκολο να γίνει μια τέτοια κίνηση από ό,τι στην Αθήνα. Γιατί ο πληθυσμός είναι πιο μικρός και είναι έυκολο να επικοινωνηθεί σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης υπάρχουν υπάρχουν και πράγματα δημιουργικά να κάνεις όπως για παράδειγμα να ασχοληθείς με τη γεωργία, την κτηνοτροφία".

Πώς γίνονται οι ανταλλαγές:

Η Όλγα Παπαλεξάνδρου λέει στο tvxs.gr: "Οι ανταλλαγές είναι ίσης αξίας. Είτε πας στο γιατρό είτε κάνεις μια χειρονακτική δουλειά, η ώρα είναι ίση για όλους. Δε βάζουμε κάποιο κέρδος παραπάνω επειδή κάποιος είναι γιατρός, δεν κοστολούμε δηλαδή την υπηρεσία. Είναι όλες οι εργασίες ίσες και απαραίτητες. Η κάθε εργασία είναι απαραίτητη. Το να έλθει κάποιος να μου σιδερώσει τα ρούχα κι εγώ να κάνω μια άλλη εργασία είναι μεγάλο κέρδος για μένα".

Εκτός όμως από το οικονομικό όφελος, το βασικό προτέρημα αυτής της κίνησης είναι το ηθικό κομμάτι. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Χρόνου.

Έπεται συνέχεια:

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνο σ'αυτό. Γίνονται κι άλλες κινήσεις. Φτιάχνεται κοινωνικός χώρος παράλληλα με την πλατεία. Η πλατεία μας δεν έχει σταματήσει καθόλου από το καλοκαίρι. Υπάρχει. Σε άλλο επίπεδο μεν αλλά υπάρχει. Τώρα μετεξελισσόμαστε. Θεωρούμε καλύτερο να γίνονται πλέον προτάσεις και όχι απλώς διαμαρτυρίες. Πρέπει να δούμε πώς θα οργανωθεί η καθημερινότητά μας από εδώ και πέρα" καταλήγει η Όλγα Παπαλεξάνδρου.

Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές μελών:
http://www.txkorinthou.gr


Πηγή: http://tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβά φάρμακα μόνο για λίγους

Ακριβά φάρμακα μόνο για λίγους

Ουρές στα νοσοκομεία για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές
.
Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες που έχουν ανάγκη ακριβά φάρμακα καθώς όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ προωθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα με διακρίσεις.

Την ώρα που εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς και από πού θα λαμβάνονται από τους πάσχοντες τα σκευάσματα υψηλού κόστους, αποκλείει όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν κοντά τους νοσοκομεία. Και αυτό επειδή ορίζει ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη ταλαιπωρημένοι ασθενείς θα πρέπει να στήνονται σε ουρές στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη συνταγή καθώς δεν μπορούν να την προμηθευτούν από ιδιώτη γιατρό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ζητά να αλλάξει άμεσα η νέα δυσκολία που προστέθηκε στη πρόσβαση των φαρμάκων.

«Σε συνέχεια της από 27.04.2012 εγκυκλίου σας αναφορικά με τα την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους, συνέπεια της οποίας ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, εκδίδεται στις 21.05.2012 την με αριθμ. πρωτ.: οικ.52269 εγκύκλιο σας με θέμα: "Οδηγίες εφαρμογής της Εγκυκλίου 27.04.2012 για φάρμακα υψηλού κόστους", στην παράγραφο 3 της οποίας ορίζετε ότι οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δεν θα εκτελούνται από Δημόσια Νοσοκομεία.

Δυνάμει της ανωτέρω διάταξης αναμένεται να προκληθεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους σοβαρά πάσχοντες, καθώς υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα εκάστοτε νοσοκομεία, να υποστούν τις ώρες αναμονής προκειμένου να τους συνταγογραφηθούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Αυτό επιφέρει και περαιτέρω συνέπειες στους ασθενείς που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοντινό νοσοκομείο, οι οποίοι δυνάμει των ανωτέρω λεχθέντων θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα, ώστε να λάβουν την πολυπόθητη θεραπεία τους. Όπως αντιλαμβάνεστε η ανωτέρω ρύθμιση θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα emails κάνουν κακό στην υγεία!



Αυξάνουν το στρες των εργαζομένων.

Οι περισσότεροι στις μέρες μας κυκλοφορούν με ένα έξυπνο κινητό στο χέρι, έχοντας άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο!

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια έδειξε ότι όταν κάποιος «αγνοεί» τα μηνύματα που δέχεται στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μειώνεται το στρες, έχοντας θετική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς!

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα τοποθέτησαν μόνιτορ για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού σε υπαλλήλους, οι οποίοι ήταν «σε επιφυλακή» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και έπρεπε συνεχώς να ελέγχουν τα email τους.

Εκείνοι που είχαν την άδεια από τους διευθυντές τους να μην ελέγχουν τα μηνύματά τους για διάστημα μέχρι και πέντε ημέρες κατέγραψαν πολύ βελτιωμένους καρδιακούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές προτείνουν στους εργοδότες να εφαρμόσουν ένα είδος «διακοπών από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο» προκειμένου να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την υγεία των υπαλλήλων τους.

Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις κάθε μέρα ανταλλάσσονται περισσότερα από 200 δισ. email!

Κι ενώ σίγουρα έχουν βελτιώσει την ταχύτητα επικοινωνίας, πλέον εκφράζονται ανησυχίες ότι η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι επιζήμια τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα πρόθυρα της αυτοκτονίας έφτασε 16χρονη


Οι συμμαθητές της είχαν κάνει κόλαση τη ζωή της μέσω facebook.
Την τελευταία στιγμή έσωσε από αυτοκτονία 16χρονη μαθήτρια της Α’ Λυκείου η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Espresso, η μαθήτρια ήταν αριστούχος τη χρονιά που πέρασε και οι επιδόσεις της ήταν οι καλύτερες σε συγκρότημα σχολείων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ξαφνικά όμως άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα συκοφαντικά σχόλια εις βάρος της στο facebook, τα οποία την επηρέασαν αρνητικά. Κι όλα αυτά για να την περάσουν απλώς στους βαθμούς στο σχολείο της, με το να την «ρίξουν» ψυχολογικά!

Οι χάκερς μάλιστα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο θράσους που είχαν μοντάρει φωτογραφίες της και την παρουσίαζαν σε δήθεν άσεμνες στάσεις. Ακολούθησε σωρεία επικριτικών σχολίων στο προφίλ της, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και να πέσουν όντως οι επιδόσεις της στο σχολείο.

Πρώτοι οι γονείς της 16χρονης κατάλαβαν πως συμβαίνει κάτι δυσάρεστο και ύστερα από κουβέντα μαζί της πίστεψαν ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποια ερωτική απογοήτευσης της εφηβείας.

Οι δύο συμμαθητές της όμως συνέχισαν το άσχημο παιχνίδι σε βάρος της, παρότι είχαν καταφέρει τον στόχο τους και την είχαν ξεπεράσει πλέον στην βαθμολογία. Έτσι η 16χρονη άρχισε να ενημερώνει τους φίλους της στο facebook ότι είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει.

Ευτυχώς, κάποιοι από τους συμμαθητές της ειδοποίησαν την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Οι έρευνες ήταν άμεσες και ειδικός ψυχολόγος μαζί με αστυνομικούς πήγαν στο σπίτι της. Δεν αποκλείεται μάλιστα εάν καθυστερούσαν να ήταν μοιραίες οι συνέπειες καθώς η μαθήτρια ήταν κλειδωμένη στο δωμάτιό της και είχε μαζί της ένα κουτί ηρεμιστικά χάπια.

Η 16χρονη αποκάλυψε στον ψυχολόγο τι της συμβαίνει, ενώ ενημερώθηκαν και οι γονείς των δύο συμμαθητών της για τις παραλίγο μοιραίες συνέπειες των πράξεών τους, για τις οποίες και σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια χωρίς μισθό



Απλήρωτοι 24 μήνες εργαζόμενοι της «Βοήθειας στο σπίτι».

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι εννέα εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του πρώην δήμου Πυθαγορείου που παραμένουν απλήρωτοι επί 24 μήνες καθώς μετά την συνένωση του Δήμου σε έναν ενιαίο, υπήρξαν νομικά και γραφειοκρατικά κωλύματα.

Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να έχει γίνει διακοπή ρεύματος στις οικίες δύο εργαζομένων. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των συναδέλφων, που πήγαν στον δήμο σήμερα χθες για να μιλήσουν στον δήμαρχο προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Έχουμε χάσει την αξιοπρέπειά μας, ζητιανεύουμε τα δεδουλευμένα. Ενώ έχουν εκταμιευθεί χρήματα που αναλογούν σε τέσσερις μήνες δεν μας τα δίνουν» δήλωσαν οι εργαζόμενες που τονίζουν ότι δεν μπορούν ούτε να αποδώσουν στην εργασία τους κάτω από αυτή την πίεση και την αβεβαιότητα.

Τελικά δεν κατάφεραν να συνομιλήσουν με τον δήμαρχο, απέσπασαν όμως την διαβεβαίωση ότι την Δευτέρα ο αντιδήμαρχος θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΗ και θα δοθεί λύση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κρυστάλλινα» τα νερά στις παραλίες μας



Με τις 394 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα - στη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες.

Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις ελληνικές παραλίες, επτά περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι πολλές εκ των οποπιων βρίσκονται στις Κυκλάδες, βραβεύτηκαν φέτος με τη γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών.

Σύμφωνα με το cycladesnews.gr, πρόκειται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνει ότι η Ελλάδα έχει πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Μάλιστα συγκαταλέγεται στις μεσογειακές χώρες - Κύπρο, Μάλτα, Κροατία - που οι ακτές τους πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τις 394 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες. Στην πρώτη τετράδα με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στις παραλίες τους είναι οι νομοί Λασιθίου (40), Δωδεκανήσων (37), Κέρκυρας και Χαλκιδικής (και οι δύο έχουν από 35). Η Κέρκυρα βρίσκεται και στην πρώτη τριάδα των δήμων με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες (έχει 35) και ακολουθούν ο δήμος Ρόδου με 32 και ο δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου με 22.

Οι μαρίνες. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, 9 είναι οι ελληνικές που βραβεύονται με τη γαλάζια σημαία, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τα κριτήρια: Για να αποκτήσει μια παραλία γαλάζια σημαία δεν αρκεί να διαθέτει μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 32 συνολικά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού



Μουσική Σούφι από 14 ως 16 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τρεις χορευτές από την Τυνησία και έξι μουσικοί Σούφι θα μετάσχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών γα να μας «ταξιδέψουν» στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού, από 14 έως και 16 Ιουνίου, στην οδό Πειραιώς 260.

Η παράσταση «Rayahzone» είναι ένα ταξίδι (Rayah στα αραβικά) στο οποίο μας προσκαλούν τα αδέλφια Αλί και Χεντί Ταμπέτ, καλλιτέχνες του χορού, του τσίρκου και του θεάτρου. Οι χορογραφίες τους είναι μια κατάδυση στη μουσική σούφι, με πρωταγωνιστές τα σώματα, την φωνή και τον ρυθμό των κρουστών σε κινήσεις άλλοτε ρευστές και άλλοτε βίαιες.

Ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ γεννήθηκαν στο Βέλγιο, από τυνήσιο πατέρα και βελγίδα μητέρα. Από μικροί ασχολήθηκαν με το τσίρκο και σύντομα στα ενδιαφέροντά τους προστέθηκε ο χορός, το θέατρο, η γραφή και η φωτογραφία.

Ακόμη κι όταν ο Χεντί Ταμπέτ χτυπήθηκε, σε ηλικία 18 ετών, από καρκίνο των οστών και δύο χρόνια μετά έχασε το πόδι του, η αγάπη του για τη σκηνή παρέμεινε κι έτσι, χρόνια μετά, δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του την παράσταση που θα παρουσιάσουν και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Για την παράσταση τα δύο αδέρφια συνεργάστηκαν με το χορευτή Νικολας Βλαντισλάβ και το μουσικολόγο Σοφιαν Μπεν Γιουσεφ και με πέντε μουσικούς Σούφι προσέδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική, κάνοντας έτσι και μία έμμεση πολιτική δήλωση, καθώς η μουσική των Σούφι στην Τυνησία απαγορεύτηκε σε διάφορες στιγμές της ιστορίας.

Τελικά το «Rayahzone», που θα παρακολουθήσουμε, σχολιάζει η σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών, «δεν είναι απλώς μία απολύτως άρτια καλλιτεχνικά παράσταση αλλά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Σκοπός των αδερφών Thabet είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση και να υπερβούν χωροχρονικά τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξης: το θάνατο, το Λόγο και την τρέλα, που προσωποποιούνται στη σκηνή από τους τρεις χορευτές και να συνδέσουν τους θεατές τους με το μικρό Θεό που όλοι κρύβουμε μέσα μας».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο νέους έχει διαβήτη τύπου 2



Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 3%.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν στους γονείς οι επιστήμονες, καθώς πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους.

Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των εφήβων που παρουσίαζαν «διαβήτη των ενηλίκων» δεν ξεπερνούσε το 3%.

Σήμερα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στους εφήβους με διαβήτη αγγίζει το 40%. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο δείχνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μεγάλη απειλή των ετών που θα ακολουθήσουν. Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπισή του, είναι το Α και το Ω για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, 366 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, 52,8 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των πασχόντων θα φθάσει στα 64 εκατομμύρια. Το 75% των ατόμων με διαβήτη έχει χάσει τη ζωή του λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων - την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήλθαν το 2011 σε 603.360 (7% των ενηλίκων). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό των πασχόντων στη χώρα μας θα φθάσει το 8,3% έως το 2030. Υπολογίζουν δε, ότι το 7,7% του συνόλου των δαπανών υγείας αφορά στην αντιμετώπιση των πασχόντων από διαβήτη.

Σύμφωνα με τον κο Χαλβατσιώτη, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «τσουνάμι» του 21ου αιώνα. Κάθε χρόνο 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους. Κάθε 7 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος. Η σχέση του σακχαρώδη διαβήτη με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο είναι «στενή».

«Στην Ελλάδα τα ποσοστά του διαβήτη είναι γύρω στο 7% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μία που το ένα τέταρτο του ανδρικού πληθυσμού στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσιάζουν προδιαβήτη με την εικόνα του μεταβολικού συνδρόμου» επισημαίνει ο κος Χαλβατσιώτης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα κυριότερα είναι: αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, στεγνό στόμα, ναυτία ή και έμετοι, πολυουρία, κούραση - εξάντληση, διαταραχές της όρασης, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα σε χέρια και πόδια, συχνές φλεγμονές του δέρματος, του ουροποιητικού και του κόλπου.

Επιβάλλεται η σωστή ρύθμιση του σακχάρου

Αν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν ρυθμιστεί σωστά μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα.

Οι κυριότερες από αυτές είναι:

- Η αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού είναι συχνές και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και γίνονται πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Η εμφάνισή τους προλαμβάνεται ή καθυστερεί με την καλή ρύθμιση όχι μόνο του σακχάρου αλλά και της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

- Βλάβες στα νεφρά. Ο κίνδυνος για νεφρική βλάβη αυξάνεται με το χρόνο. Η επιπλοκή αυτή είναι σοβαρή γιατί μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακή νόσο

- Μειωμένη αισθητικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Η βλάβη στα νεύρα και η σκλήρυνση των αρτηριών οδηγεί σε μειωμένη αισθητικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονών του δέρματος και σε έλκη που δεν επουλώνονται εύκολα. Η κακή κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό.

Όπως επισήμανε ο κος Χαλβατσιώτης, η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και επομένως η σωστή ρύθμιση του διαβήτη, δεν προσφέρει μόνο ποιότητα ζωής στον πάσχοντα, αλλά μειώνει και το κόστος της νόσου. Μελέτη που έγινε σε 51 Κέντρα Διαβήτη στην Ελλάδα, έδειξε ότι το ετήσιο κόστος ενός καλά ρυθμισμένου διαβητικού είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό ενός ατόμου που δεν έχει ρυθμίσει σωστά την πάθησή του.

Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της βιλνταγλιπτίνης σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ως μονοθεραπεία σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με δίαιτα και άσκηση και δεν μπορούν να λάβουν ως θεραπεία τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίνη (χορηγείται ως βασική θεραπεία στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ).

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν επίσης νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των νέων ινκρετινικών αγωγών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση της βιλνταγλιπτίνης, ενός αναστολέα DPP-4, σε ηλικιωμένους πάσχοντες (άνω των 75 ετών), αιμοκαθαιρόμενους, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου Ι και ΙΙ είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Επίσης, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συγχορήγηση της βασικής ινσουλίνης και των αναστολέων DPP-4 όπως η βιλνταγλιπτίνη βελτιώνουν τη γλυκαιμική ρύθμιση και μειώνουν τις υπογλυκαιμίες και το βάρος.

Όπως παρουσίασε ο κος Υφαντόπουλος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μία σύγχρονη επιδημία με σημαντικές κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα υγειονομικά συστήματα. Από επιδημιολογικές και φαρμακο-οικονομικές μελέτες προκύπτει ότι ο ΣΔΙΙ επιβαρύνει πολλαπλά όχι μόνο τη σωματική υγεία των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα την ψυχολογική και την κοινωνική τους διάθεση.

Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται όχι μόνο στη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συνολική παθογένεια της νόσου αλλά ταυτόχρονα και στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο επιβίωσης, διατροφής, άσκησης καθώς και της γενικότερης ποιότητας ζωής των ασθενών με ΣΔΙΙ και των συγγενών τους.

Τα νέα καινοτόμα φάρμακα βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ, ιδιαίτερα η νέα κατηγορία των DPP-IV, με τον πιο πρόσφατο εκπρόσωπο τη βιλνταγλιπτίνη, έχει διαφανεί και από φαρμακο-οικονομική μελέτη που πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα, πως πρέπει να αποτελεί τη θεραπεία επιλογής αμέσως μετά τη χρήση μετφορμίνης καθώς καθίσταται συμφέρουσα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Τα πλεονεκτήματα της βιλνταγλιπτίνης είναι τα μηδενικά βαριά υπογλυκαιμικά επεισόδια, τα οποία είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρα στο σύστημα υγείας. Η αποφυγή των υπογλυκαιμικών επεισοδίων με τον μειωμένο αριθμό επιπλοκών καθιστούν τη βιλνταγλιπτίνη επιλογή αποτελεσματική ως προς το κόστος της (cost-effective) και πρέπει να προτιμάται.

Επιβάλλεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού για την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου επιβίωσης. Επιπλέον οι Χώρες Μέλη της ΕΕ και οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ολιστική προσέγγιση της ασθένειας που θα βασίζεται σε μία πολυπαραγοντική ανάλυση όπου θα εξετάζεται το φάσμα παροχής των υπηρεσιών υγείας που θα διατίθεται για τη νόσο σε σχέση με τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδειασαν τα φαρμακεία



Πώς θα πάρετε τα χρήματά σας αν αγοράσετε φάρμακα.

Κατακόρυφη μείωση εμφανίζει η κίνηση στα φαρμακεία τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω της άρσης της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Όλα δείχνουν πως οι ασφαλισμένοι προτιμούν ή δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για όσους πρέπει να αγοράσουν αναγκαία φάρμακα και με ποιον τρόπο αυτοί θα αποζημιωθούν εκ των υστέρων.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνει μέχρι την έναρξη εκτέλεσης συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν.

Διαφοροποίηση υπάρχει για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου για τους οποίους οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στην Διεύθυνση Παροχών, και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι τα κάτωθι:

1. Πρωτότυπη Συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου
συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων

3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο

4. Έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται)

Σημειώνεται ότι θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από το θεράποντα ιατρό επί της συνταγής.

Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που δεν εκτελέστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας και έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσης τους, θα εκτελούνται κανονικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φίλτρα οι μονάδες τεχνητού νεφρού



Κινδυνεύουν νεφροπαθείς.

Τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές λόγω της έλλειψης βασικών υλικών στα κρατικά νοσοκομεία, επισημαίνει με έγγραφό του ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθάνασιος Γιανόπουλος.

Κρούει το καμπανάκι ιδιαίτερα για τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αιμοκάθαρση καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα φίλτρα για τις μονάδες τεχνητού νεφρού.

Όπως τονίζει «λόγω της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν τεράστια προβλήματα προμήθειας υλικών με αποτέλεσμα και εγχειρήσεις να αναβάλλονται αλλά και ιατρικές πράξεις να ματαιώνονται.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα απρόσκοπτης τροφοδοσίας φίλτρων τεχνητού νεφρού, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο άμεσα η υγεία των νεφροπαθών μας.

Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να ζητήσει άμεσα πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη των αναγκών και ιδιαίτερα επαναλαμβάνω των νεφροπαθών, διότι φοβούμαι ότι αύριο θα θρηνήσουμε θύματα».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε και πόσα χρήματα θα πάρουν οι φαρμακοποιοί



Δρομολογούνται επόμενες πληρωμές μέχρι τέλος Μαΐου και μέσα Ιουνίου.

Παρά τον υπηρεσιακό της χαρακτήρα η κυβέρνηση, δια στόματος Χρ. Κίττα, παρέδωσε το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των φαρμακοποιών για τα χρεή των Ασφαλιστικών Ταμείων και κυρίως του μεγαλύτερου κακοπληρωτή που είναι ο ΕΟΠΥΥ.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο κλάδο είναι σήμερα να εκταμιευθούν 75.000.000 ευρώ, ενώ δρομολογούνται επόμενες πληρωμές μέχρι τις 31/05/2012 και 14/06/2012 οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012 αντίστοιχα.

Για όλα τα παραπάνω ήδη έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι.

Στην ίδια κατεύθυνση, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού ΥΚΑ, κ. Κίττα και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ζητήθηκε από τον ΣΦΕΕ, μεταξύ των άλλων θεμάτων, να υπάρξει κατανόηση των προβλημάτων των φαρμακοποιών και η κατά το δυνατόν διευκόλυνση στις μεταξύ τους συναλλαγές, αίτημα που αντιμετωπίστηκε κατ΄ αρχήν θετικά.

Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας παραμένουν αμετακίνητοι και καλούν τα μέλη τους να παραστούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα ιατρικοί μύθοι και τι πραγματικά ισχύει



Ενημερωθείτε και αποφύγετε άσκοπη ταλαιπωρία.

Η παρακάτω λίστα των δέκα ιατρικών μύθων, συντάχθηκε από τον Δρ Joseph Mercola και όχι μόνο δίνει πολύτιμες συμβουλές για καλύτερη υγεία αλλά δείχνει πώς η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης έχει αποτύχει να μας ενημερώσει για τα βασικά ζητήματα που έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας σε καθημερινή βάση.

Ας δούμε λοιπόν τους 10 μύθους στο χώρο της υγείας που σύμφωνα με τον Δρ Mercola μπορούν να αποτελέσουν την αιτία άσκοπης ταλαιπωρίας και προβλημάτων υγείας για δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους.

1: Η αεροβική είναι το καλύτερο είδος άσκησης

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η συμβατική αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί πράγματι να βελτιώσει την υγεία σας και να αυξήσει την καύση του λίπους, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Το πρόβλημα είναι ότι η παραδοσιακή αεροβική έχει αποτελέσματα μόνο στους κόκκινους μυς, που είναι οι μυς της αντοχής, αγνοώντας τελείως τους λευκούς μυς, που είναι οι μυς της δύναμης.

2: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών

Όσον αφορά τα εμβόλια, υπάρχουν 3 κύρια ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν:

1) είναι το εν λόγω εμβόλιο ασφαλές;
2) συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών;
3)ποια εμβόλια μπορούν ακίνδυνα και αποτελεσματικά να δοθούν από κοινού ή σε στενή διαδοχή;

Δυστυχώς αυτά τα 3 θέματα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για τα περισσότερα εμβόλια, ενώ για εκείνα τα εμβόλια που έχουν μελετηθεί συχνά αποδεικνύεται ότι δεν είναι είτε ασφαλή ή αποτελεσματικά είτε και τα δύο!

Όταν πολλά εμβόλια χορηγούνται μαζί ή σε στενή διαδοχή, η αλληλεπίδρασή τους μπορεί να συντρίψει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας.

3: Το φθόριο στο νερό μειώνει τον κίνδυνο για τερηδόνα

Η εισαγωγή του φθορίου στο νερό φαίνεται αρχικά ευεργετική, αφού μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας στα παιδιά. Ωστόσο οι κίνδυνοι για την υγεία από το φθόριο είναι τόσο πολλοί που υπερκαλύπτουν κάθε όφελος για τα δόντια σας και αυτό με την προϋπόθεση ότι η φθορίωση του νερού πράγματι έκανε ό, τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει.

Σήμερα ακόμη και οι υποστηρικτές της φθορίωσης παραδέχονται ότι τα κυριότερα οφέλη προέρχονται μόνο από τις τοπικές εφαρμογές. Τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι η φθορίωση του νερού είναι αναποτελεσματική για την πρόληψη της τερηδόνας. Πρακτικά δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στη φθορά των δοντιών μεταξύ των κατοίκων χωρών με φθοριωμένο και μη φθοριωμένο νερό.

Στο μεταξύ το φθόριο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, όπως οδοντική φθορίωση, διαταραχές του θυρεοειδούς, μειωμένο IQ και άλλα.

4: Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι ασφαλείς, δοκιμασμένες και οικονομικά επωφελείς

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να είναι καταστροφή για την υγεία. Μέσα σε 9 χρόνια από την εισαγωγή τους, το 1996, οι πολλαπλές χρόνιες ασθένειες αυξήθηκαν από 7 % έως 13 % στο γενικό πληθυσμό, οι τροφικές αλλεργίες διπλασιάστηκαν σε λιγότερο χρόνο και πολλές άλλες ασθένειες αυξήθηκαν με την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής έχει ήδη ζητήσει οι γιατροί να χορηγούν μη ΓΤΟ δίαιτες για όλους τους ασθενείς, επικαλούμενη τις μελέτες που δείχνουν πώς οι ΓΤΟ καλλιέργειες προκαλούν διαταραχές, όπως οργανικές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, πρόωρη γήρανση και στειρότητα.

Ωστόσο τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν είναι μόνο επιβλαβή για την υγεία αλλά αποτελούν και μια σημαντική απειλή για το περιβάλλον.

5: Ο ήλιος προκαλεί καρκίνο του δέρματος

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που προκαλεί περισσότερο από το 75 % των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Αλλά παρόλα τα αρνητικά δημοσιεύματα που συνδέουν την έκθεση στον ήλιο με τον καρκίνο του δέρματος, στα περισσότερα δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να τα υποστηρίζουν. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ενδείξεις για το αντίθετο.

Με τα χρόνια αρκετές μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι η κατάλληλη έκθεση στον ήλιο βοηθάει πραγματικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα η πιθανότητα εμφάνισης του μελανώματος έχει βρεθεί ότι μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και μπορεί να αυξηθεί με τα αντηλιακά.

Με λίγα λόγια είναι ακριβώς η βιταμίνη D, που σχηματίζεται στο δέρμα σας από την έκθεση στο φως του ήλιου, που παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου.

6: Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιοπάθειες

Η αλήθεια είναι ότι τα κορεσμένα λίπη από ζωικές και φυτικές πηγές παρέχουν τα δομικά στοιχεία για τις κυτταρικές μεμβράνες και για μια ποικιλία ορμονών και άλλων ουσιών, χωρίς τις οποίες το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για τη μετατροπή της καροτίνης σε βιταμίνη Α καθώς και για μια σειρά από άλλες βιολογικές διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα τα κορεσμένα είναι το προτιμότερο καύσιμο για την καρδιά σας.

7: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς, δοκιμασμένες και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για να χάσουν βάρος. Η ειρωνεία είναι ότι σχεδόν όλες οι σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παίρνουν στην πραγματικότητα περισσότερο βάρος από αυτούς που καταναλώνουν θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες.
Οι λόγοι για αυτή την ειρωνεία ακόμη ερευνώνται αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων:

- Η γλυκιά γεύση φαίνεται ότι από μόνη της αυξάνει την πείνα ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο.
- Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να διαιωνίζουν απλά τη λαχτάρα για γλυκά και τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης και επομένως οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα ελέγχουν του βάρους.
- Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να «μετράει θερμίδες», όπως αποδεικνύεται από μελέτες, όπως η μελέτη που έγινε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Purdue, η οποία διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με τεχνητά γλυκαντικά υγρά έτρωγαν πιο πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα από ό, τι τα ποντίκια που τρέφονταν με υψηλής θερμιδικής ζαχαρούχο υγρά .

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

8: Η σόγια είναι υγιεινή διατροφική επιλογή

Η ανακήρυξη της σόγιας ως ‘’απόλυτα υγιεινής τροφής’’ αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς μια λαμπρή στρατηγική μάρκετινγκ μπορεί να ξεγελάσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση δεν αποτελούν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πολλές
μελέτες έχουν συσχετίσει τη σόγια που έχει υποστεί ζύμωση με προβλήματα στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, γνωστική εξασθένηση, διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και υπογονιμότητα, ακόμη και με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η σόγια, όταν έχει υποστεί σωστή ζύμωση, έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

9: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλά για όλους

Δυστυχώς όλα τα σιτηρά –και μεταξύ αυτών και τα ολικής αλέσεως- μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σας.

Το 85 % των Αμερικανών έχουν πρόβλημα ελέγχου των επιπέδων της ινσουλίνης τους, ειδικά όσοι:

- είναι υπέρβαροι
- έχουν διαβήτη
- έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
- έχουν υψηλή χοληστερόλη

Επιπλέον η υποκλινική δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε, η οποία μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στην υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά αν ανήκετε στους τυχερούς χωρίς το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη και έχετε φυσιολογικό βάρος, τότε τα δημητριακά είναι πολύ καλή επιλογή, ειδικά τα ολικής αλέσεως.

10: Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υγιεινές

Ο μύθος της χαμηλής σε λιπαρά δίαιτας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στην υγεία σας από οποιαδήποτε άλλη διαιτητική σύσταση. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η κατανάλωση λίπους δεν θα σας κάνει χοντρούς!

Η πρωταρχική αιτία του υπερβολικού βάρους και όλων των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με αυτό είναι στην πραγματικότητα η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και η έλλειψη άσκησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικό για Βαρκελώνη



Στη Βαρκελώνη θα βρεθούν σε μερικές μέρες ο Θανάσης Μπαράκας κι ο Γιώργος Πρώτος, οι δύο Ρόδιοι αθλητές που υπό τις οδηγίες του προπονητή τους, Άκη Μίαρη θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν περισσότερους «πόντους» για τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Πρόκειται να πάρουν μέρος στο διεθνές μίτινγκ στίβου στη Βαρκελώνη γι’ αθλητές με αναπηρίες, στοχεύοντας σε επιδόσεις ικανές να τους στείλουν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Ο Θανάσης Μπαράκας συμμετέχει στο μήκος ενώ ο Γιώργος Πρώτος στα 100 και 200μ., επιθυμώντας την πρώτη του παρουσία σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αμέσως μετά, οι δύο πρωταθλητές του ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» λαμβάνουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ 1-2 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ για καλύτερες ακόμη επιδόσεις.

Αναλόγως της παρουσίας τους στις δύο προαναφερόμενες διοργανώσεις, ο Άκης Μίαρης θα κρίνει εάν είναι απαραίτητη άλλη μία συμμετοχή σε αγώνα του εξωτερικού στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός «εισιτηρίου» για το Λονδίνο.

Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάει κανείς ότι η πρόκριση των αθλητών-αθλητριών με αναπηρίες είναι δύσκολη κι απαιτεί πολύ κόπο, αφού οι θέσεις σε κάθε διοργάνωση αυτού του επιπέδου είναι περιορισμένες.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...