Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Παχαίνουμε όταν τρώμε μπροστά στον υπολογιστή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


H απόσπαση της προσοχής που προκαλεί μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

Πόσοι από εμάς δεν είμαστε γεμάτοι σοκολάτες από το ένα χέρι ενώ με το άλλο προσπαθούμε να γράψουμε κάτι στον υπολογιστή; Μάλλον η πλειοψηφία αυτών που διαβάζετε τώρα το άρθρο το έχετε ζήσει… Ίσως μερικοί είχατε σοκολάτες και στα δύο χέρια. Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Bristol όμως έρχεται να μας απογοητεύσει και να μας αποτρέψει από το να ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Ζήτησαν από την μια ομάδα συμμετεχόντων να φάνε το γεύμα τους παίζοντας πασιέντζα στον Η/Υ ενώ από την άλλη ομάδα απλά να φάει χωρίς να κάνει κάτι άλλο ταυτόχρονα. Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η πρώτη ομάδα κάθε άλλο παρά πλήρης ένιωθε από το γεύμα της. Επίσης, μισή ώρα μετά η ίδια ομάδα άρχισε να καταναλώνει ενδιάμεσα γεύματα ενώ επιπρόσθετα δεν θυμόταν και το τι έφαγε το μεσημέρι.

Έτσι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η απόσπαση της προσοχής που προκαλεί ο Η/Υ μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής αργότερα την ίδια ημέρα και κατά συνέπεια στην παχυσαρκία. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει παρόμοια επίδραση και στους ανθρώπους που τρώνε βλέποντας τηλεόραση. Η πιο πρόσφατη έρευνα επεκτείνει αυτές τις διαπιστώσεις, δείχνοντας πως και άλλες δραστηριότητες μπροστά από μια οθόνη μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής, με απροσδόκητους τρόπους.

Ο επικεφαλής Dr Jeff Brunstrom αναφέρει «Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει πως η μνήμη και η προσοχή παίζουν ρόλο στην όρεξη και στο μέγεθος του γεύματος των ανθρώπων».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.