Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ταξίδι στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μουσική Σούφι από 14 ως 16 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τρεις χορευτές από την Τυνησία και έξι μουσικοί Σούφι θα μετάσχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών γα να μας «ταξιδέψουν» στον κόσμο των επιθυμιών και του Ιερού, από 14 έως και 16 Ιουνίου, στην οδό Πειραιώς 260.

Η παράσταση «Rayahzone» είναι ένα ταξίδι (Rayah στα αραβικά) στο οποίο μας προσκαλούν τα αδέλφια Αλί και Χεντί Ταμπέτ, καλλιτέχνες του χορού, του τσίρκου και του θεάτρου. Οι χορογραφίες τους είναι μια κατάδυση στη μουσική σούφι, με πρωταγωνιστές τα σώματα, την φωνή και τον ρυθμό των κρουστών σε κινήσεις άλλοτε ρευστές και άλλοτε βίαιες.

Ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ γεννήθηκαν στο Βέλγιο, από τυνήσιο πατέρα και βελγίδα μητέρα. Από μικροί ασχολήθηκαν με το τσίρκο και σύντομα στα ενδιαφέροντά τους προστέθηκε ο χορός, το θέατρο, η γραφή και η φωτογραφία.

Ακόμη κι όταν ο Χεντί Ταμπέτ χτυπήθηκε, σε ηλικία 18 ετών, από καρκίνο των οστών και δύο χρόνια μετά έχασε το πόδι του, η αγάπη του για τη σκηνή παρέμεινε κι έτσι, χρόνια μετά, δημιούργησε μαζί με τον αδερφό του την παράσταση που θα παρουσιάσουν και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Για την παράσταση τα δύο αδέρφια συνεργάστηκαν με το χορευτή Νικολας Βλαντισλάβ και το μουσικολόγο Σοφιαν Μπεν Γιουσεφ και με πέντε μουσικούς Σούφι προσέδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική, κάνοντας έτσι και μία έμμεση πολιτική δήλωση, καθώς η μουσική των Σούφι στην Τυνησία απαγορεύτηκε σε διάφορες στιγμές της ιστορίας.

Τελικά το «Rayahzone», που θα παρακολουθήσουμε, σχολιάζει η σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών, «δεν είναι απλώς μία απολύτως άρτια καλλιτεχνικά παράσταση αλλά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Σκοπός των αδερφών Thabet είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση και να υπερβούν χωροχρονικά τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξης: το θάνατο, το Λόγο και την τρέλα, που προσωποποιούνται στη σκηνή από τους τρεις χορευτές και να συνδέσουν τους θεατές τους με το μικρό Θεό που όλοι κρύβουμε μέσα μας».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.