Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πιο αυστηρές οι ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους των Ταμείων


Προβλέπεται απόλυση ή ακόμη και φυλάκιση.

Αυστηροποίηση των ποινών για τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, που συμμετέχουν στην έκδοση και τη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους, προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διατάξεις του «νομοσχέδιου σκούπα», που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή, μέσα στις επόμενες μέρες. Οι ποινές θα φθάνουν έως τα 5 έτη φυλάκιση στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πρόθεση, ενώ ,αν το αδίκημα έγινε από αμέλεια, οι παραβάτες υπάλληλοι θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως 6 μήνες.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάσσεται, μετά από καταγγελίες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ήμερες, ενώ εάν προκύψουν ενδείξεις ενοχής ή αν προηγηθεί καταδικαστική απόφαση πρώτου βαθμού, επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις οι οποίες προβλέπουν οριστική απόλυση. Σε ό,τι αφορά σε παραβάσεις, που διαπράττονται από το υγειονομικό προσωπικό, προβλέπεται η κοινοποίηση τους στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας ώστε να αποτρέπεται η μελλοντική συνεργασία των παραβατών με ασφαλιστικούς φορείς.

Οι αγωγές, τέλος, που κατατίθενται από τα Ταμεία, κατά εκείνων που έχουν εισπράξει παράνομα επιδόματα και συντάξεις και με τις οποίες οι φορείς διεκδικούν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ,θα στρέφονται στο εξής και κατά των υπαλλήλων που συνεργάστηκαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε ο πρώην νομάρχης Κιλκίς για τα εικονικά δελτία ΑμΕΑ


Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο έφτασε το 1,1 εκατ. ευρώ.
Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος του πρώην νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελου Μπαλάσκα για την υπόθεση της έκδοσης χιλιάδων εικονικών δελτίων ΑμΕΑ, κατά τη διετία 2007/2008.

Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην πρόεδρο του ΚΤΕΛ Κιλκίς εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Το δικαστήριο τούς αναγνώρισε ελαφρυντικά και αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη νομαρχία είχαν εκδοθεί τη συγκεκριμένη διετία βεβαιώσεις για τη χορήγηση δελτίων αναπηρίας σε 10.211 ΑμΕΑ, τη στιγμή που ο αριθμός των αναπήρων στον νομό ήταν πέντε φορές μικρότερος. Η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο έφτασε το 1,1 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην νομάρχης και μετέπειτα δήμαρχος Κιλκίς, που τελεί ήδη εν αργία, απολογούμενος αποποιήθηκε των ευθυνών του, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος απλώς υπέγραφε τα στοιχεία που του έστελναν τα ΚΕΠ προκειμένου να δοθεί η χρηματοδότηση στο ΚΤΕΛ. Αθώος δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος του ΚΤΕΛ, ο οποίος, τόνισε ότι ήδη τα χρήματα επιστράφηκαν από την Εταιρεία.




Διαβάστε περισσότερα...

Ανύπαρκτη κοινωνική ευαισθησία


Η σαρωτική λαίλαπα κατά των εισοδημάτων των φτωχών μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεν άφησε άθικτες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Περιορίσθηκαν σε δραματικό βαθμό οι πενιχρές αποδοχές τους. Τα προβλήματα των ευαίσθητων αυτών ομάδων φρικτά, αλλά δεν τα συνειδητοποίησε ποτέ κανείς υπεύθυνος, αν υπάρχουν τέτοιοι στην σημερινή δραματική κατάσταση που ζούμε.

Εκτός αυτών τους στέρησαν σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα στη άθληση, κάτι το οποίο είναι ζωογόνο για τους ΑμεΑ . Οι αποστολές στην παρολυμπιάδα του Λονδίνου ήταν περιορισμένες για λόγους οικονομίας. Αθλητής των «ΤΙΤΑΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ» που συγκέντρωσε τις προϋποθέσεις απεκλείσθη λόγω του περιορισμού των συμμετοχών

Προσφάτως για δύο αθλητές μας υπεβάλαμε συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες στην Αττάλεια, πλην όμως θα λάβουν μέρος ιδίοις αναλώμασι. Θα κινηθούν δηλαδή με δικά τους έξοδα!!! Πρόκειται για δραματική κατάσταση στο θέμα αντιμετωπίσεως των Αθλητών ΑμεΑ.

Και η στέρηση των αναγκαίων πιστώσεων προς τις Ομοσπονδίες, αποτελεί αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη συμπεριφορά του Κράτους έναντι των ατόμων αυτών αλλά και έναντι του συνόλου του Ελληνικού Λαού. Και αυτό γιατί από τα χρήματα του ΟΠΑΠ διέθεσε το 2012 26 εκατομμύριο Ευρώ σε ποδοσφαιρικές ομάδες!! Είναι ανώνυμες Εταιρείες και στους αγώνες τους έχουν εισιτήριο, εισπράττουν από διαφημίσεις στους χώρους των γηπέδων έχουν χορηγούς και άλλες πηγές γενναίων εσόδων. Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί αυτή ή άκρως άδικη συμπεριφορά; Το 2011 οι ΑμεΑ κατήλθαν σε διαδηλώσεις στην Αθήνα γιατί δεν διέθεσε το Κράτος 500.000 Ευρώ προς διοργάνωση των υπό του Νόμου προβλεπομένων ετησίων αγώνων.

Αυτή η κρατική αναλγησία, που είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και ο αχαρακτήριστος νεποτισμός πληγώνουν βαθύτατα όλους εμάς και επιβεβαιώνουν την άποψή μας για ανάλγητο κοινωνικώς Κράτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ και το νέο κοινωνικό τιμολόγιο


Από τις μειώσεις που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ προκύπτει ότι οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 2 έως 4% για τα κοινά τιμολόγια,ενώ οι εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες όπως ΑΜΕΑ, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι και τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα 'ναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ προκύπτει μια γενικότερη ωφέλεια των καταναλωτών από τη διεύρυνση των κλιμακίων χρέωσης κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα: Περισσότεροι καταναλωτές εντάσσονται σε φθηνότερα κλιμάκια κατανάλωσης. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι θα υπερ - τριπλασιαστεί ο πληθυσμός που θα πληρώνει το νερό με τη φθηνότερη κλίμακα.

Α. Περιοχή αρμοδιότητας πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας:
Α1. Κατοικίες – Επαγγελματικοί χώροι κ.λ.π.
από 1 -50 μ3 από 51 - 80 μ3 από 81 μ3 και άνω
ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ 1,45 €/Μ3 1,49 €/Μ3 1,56 €/Μ3
ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥ 0,17 €/Μ3 0,18 €/Μ3 0,19 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 13% 0,19 €/Μ3 0,19 €/Μ3 0,20 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 23% 0,04 €/Μ3 0,04 €/Μ3 0,04 €/Μ3
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 1,85 €/Μ3 1,90 €/Μ3 1,99 €/Μ3

Α2. Δημόσιες υπηρεσίες – Οργανισμοί – Τράπεζες – λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.

από 1 -15 μ3 από 16 μ3 και άνω
ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ 2,00 €/Μ3 2,12 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 13% 0,26 €/Μ3 0,28 €/Μ3
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 2,26 €/Μ3 2,40 €/Μ3

Α3. Δήμος - Γυμναστήρια - Σχολεία
Λεύκη - Άνω Λεύκη - ύψωμα Βασιλάκη - περιοχή υδραγωγείου - Κουλές - Πλατανάκια – Δημόσιες υπηρεσίες χωρίς σύνδεση με δίκτυο αποχέτευσης
από 1 -50 μ3 από 50 μ3– και άνω
ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ 1,37 €/Μ3 1,43 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 13% 0,18 €/Μ3 0,19 €/Μ3
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 1,55 €/Μ3 1,62 €/Μ3


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Α4. Όσον αφορά στην καθιέρωση ειδικού τιμολογίου σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ν.4071/12 στα παραπάνω οικιακά τιμολόγια, να προβλέπεται:
Έκπτωση ύψους 90% για άπορα άτομα και σε καθεστώς μακροχρόνιου οικονομικού αποκλεισμού από κάθε δραστηριότητα.
Έκπτωση ύψους 50% για τις εξής κατηγορίες καταναλωτών:
- Προστατευόμενα άτομα με αναπηρία και ποσοστό πάνω από 80%, ή άτομα πιστοποιημένης αναπηρίας ιδίου ποσοστού και με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 €.
- Πολύτεκνες οικογένειες εφόσον το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 24.000 € προσαυξανόμενο κατά 2.000 € ανά προστατευόμενο τέκνο πέραν των τεσσάρων.
- Μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον παραμένουν εκτός εργασίας για διάστημα πέραν του 12μήνου και εισόδημα μικρότερο των 12.000 €.
- Ανασφάλιστοι πιστοποιημένοι με βιβλιάριο ανασφαλίστου.
Έκπτωση ύψους 30% να προβλέπεται για τις εξής κατηγορίες καταναλωτών:
- Τρίτεκνες οικογένειες εφόσον το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 24.000 € και για κατανάλωση έως 80 μ3/4μηνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με προστατευόμενα μέλη και ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 € και για κατανάλωση έως 50/4μηνο.
Τέλος, έκπτωση ύψους 15% να προβλέπεται για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 67% και εισόδημα έως 24.000 €.

Β. Περιοχή αρμοδιότητας πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Φιλίππων:
Β1. Κατοικίες – επαγγελματικοί χώροι κ.λ.π.
από 1 - 80 μ3 από 81 - 120 μ3 από 120 μ3 και άνω
ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ 0,75 €/Μ3 0,84 €/Μ3 0,93 €/Μ3
ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥ 0,17 €/Μ3 0,17 €/Μ3 0,17 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 13% 0,10 €/Μ3 0,11 €/Μ3 0,12 €/Μ3
ΑΞΙΑ Φ.Π.Α. 23% 0,04 €/Μ3 0,04 €/Μ3 0,04 €/Μ3
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ 1,06 €/Μ3 1,16 €/Μ3 1,26 €/Μ3

Σημειώνεται ότι στην παραπάνω κατηγορία τιμολογίου και ειδικότερα στις «κατοικίες», (οικιακό τιμολόγιο), η υπερβάλλουσα των 50μ3 κατανάλωση του δεύτερου τετραμήνου, θα απαλλάσσεται από το τέλος χρήσης υπονόμου.

Επίσης, στα εν λόγω τιμολόγια ισχύουν τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, και οι αυτές προϋποθέσεις για τις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών με εκείνες της Δ.Ε. Καβάλας.
Για τις Δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς, Τράπεζες και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. που λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή και είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης, ισχύουν τα τιμολόγια του εδαφίου Α2, στα υπόλοιπα και για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται εν αναμονή σύνδεσης ισχύουν εκείνα του εδαφίου Α3.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Ανάπηρος 80%, μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ... φόρος 2.000 ευρώ


Οι μηνιαίες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ, κι όμως καλείται να πληρώσει φόρο 2000 ευρώ χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα. Ο μαραθωνοδρόμος από τα Λεχαινά, Τάσος Παπούλιας με αναπηρία 80% θα αναγκαστεί να ανέβει έναν ακόμη Γολγοθά. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι και ο υφυπουργός Οικονομικών παρενέβη να διορθώσει το λάθος, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες το διόρθωσαν, αλλά καλείται από τα 2.117 ευρώ που αρχικά του είχαν χρεώσει, να πληρώσει 1.939. Ο κ. Παπούλιας δεν έχει συγγενείς, ζει μόνος του και παίρνει 600 ευρώ μηνιαίως.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ήταν 22 χρόνων όταν κατά τη διάρκεια ενός κυριακάτικου ποδοσφαιρικού αγώνα μια κλωτσιά από παίκτη της αντίπαλης ομάδας τον βρήκε στο κεφάλι και τον οδήγησε στο σημείο μηδέν. Λίγες ημέρες μετά το χτύπημα ο Τάσος Παπούλιας, από τα Λεχαινά Ηλείας, είχε «επιστρέψει» στη βρεφική ηλικία. Δεν μιλούσε, δεν καταλάβαινε, δεν μπορούσε να κινηθεί. Ήταν παράλυτος και άλαλος Ύστερα από 45 μήνες νοσηλείας και 10 χρόνια συγκλονιστικής προσωπικής προσπάθειας, ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε να διαψεύσει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις που τον είχαν καταδικάσει και εκπαιδεύτηκε στο βάδισμα, στην ομιλία και στη σκέψη όπως ένα βρέφος αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα και να αρθρώνει τις πρώτες του λέξεις. Τρία χρόνια αργότερα, στα 36 του χρόνια, έγινε μαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει συνολικά σε 15 ημιμαραθώνιους και τρεις μαραθώνιους δρόμους στην Ελλάδα και σε 6 μαραθώνιους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν αξιολόγηση για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο


Αθήνα.
Τρίμηνη εκστρατεία ενημέρωσης, δωρεάν αξιολόγησης και θεραπείας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια εκπονεί η Ομάδα Αποκατάστασης της Ανάπλασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210-270 2800 (καθημερινά εκτός Σαββάτου) από τις 09:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ.

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) και οι τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου συνιστούν τις κύριες αιτίες αναπηρίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Τέσσερεις στους δέκα ασθενείς εμφανίζουν μετρίου βαθμού λειτουργική διαταραχή, ενώ δύο στους δέκα βιώνουν σοβαρή αναπηρία, μετά από ΑΕΕ. Μόνον το 10% των ασθενών αυτών ικανοποιούν τα διεθνή κριτήρια προς αποκατάσταση κλειστής νοσηλείας. Η πλειοψηφία των ασθενών με ΑΕΕ δύνανται να αντιμετωπισθούν ως εξωτερικοί ασθενείς, μετά την έξοδό τους από το Γενικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκαν κατά την οξεία φάση.

Η θεραπεία αποκατάστασης ασθενών με ΑΕΕ αρχίζει -ή θα έπρεπε να αρχίζει- κατά την οξεία φάση της νοσηλείας των ασθενών, στο Νοσοκομείο, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η διάγνωση του ΑΕΕ και τεθούν υπό έλεγχο όλοι οι παράγοντες που απειλούν τη ζωή των ασθενών.

Ακόμα και σήμερα η αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ στη χώρα μας παραμένει σε σημαντικό βαθμό ελλιπής, κατακερματισμένη και ασυντόνιστη. Για την αντιμετώπιση των ΑΕΕ, απαιτείται πλήρης, ολοκληρωμένη και πολυσυλλεκτική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική παρέμβαση.



Πηγή: http://health.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απαγόρευση του καπνίσματος προλαμβάνει τις πρόωρες γεννήσεις


Πολλαπλά τα οφέλη για τα αγέννητα βρέφη.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μπορεί να επιφέρει μείωση των πρόωρων γεννήσεων, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη για την υγεία από τέτοιες απαγορεύσεις εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών αφορούν ακόμα και τα αγέννητα μωρά, στα οποία πλέον δίνεται περισσότερος χρόνος να αναπτυχθούν σωστά στη μήτρα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό- κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να αναστείλει την ανάπτυξη του εμβρύου (γέννηση μωρών με μικρότερο βάρος), καθώς και να μειώσει τη διάρκεια της κύησης (πρόωρη γέννα), κάτι που επιβεβαιώνεται με τη νέα έρευνα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τιμ Νόροτ του πανεπιστημίου Χάσελτ του Βελγίου, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, έλαβε ως δεδομένα στοιχεία για τις πρόωρες γεννήσεις (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) κατά την περίοδο 2002-2011, τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα εστιατόρια και μπαρ, καθώς επίσης σε πολλούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας στο Βέλγιο.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε συστηματική μείωση των πρόωρων γεννήσεων, όσο διευρύνονταν οι απαγορεύσεις του καπνίσματος στο Βέλγιο με το πέρασμα του χρόνου, καθώς σταδιακά υιοθετούνταν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 607.000 μωρά και διαπίστωσαν μείωση 3,1% στον αριθμό των πρόωρων γεννήσεων μετά το 2007 και άλλη μια μείωση 2,6% μετά τον Ιανουάριο του 2010 (και ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί τα αλλεπάλληλα αντικαπνιστικά μέτρα).

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις (εμφράγματα κλπ). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους το χρόνο διεθνώς, εκ των οποίων πάνω από 600.000 μη καπνιστές, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι έως το 2030 οι ετήσιοι θάνατοι παγκοσμίως θα φθάσουν τα 8 εκατ.

Οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν ότι όσο επεκτείνονται τα αντικαπνιστικά μέτρα σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, τα οφέλη για την υγεία, μικρών και μεγάλων, θα γίνονται ολοένα πιο αντιληπτά. Ενδεικτικά, δύο βρετανικές μελέτες ήδη έδειξαν ότι μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων για το κάπνισμα στην Αγγλία, εμφάνισαν μείωση τόσο οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία με κρίση άσθματος, όσο και ο αριθμός των περιστατικών εμφραγμάτων μεταξύ των ενηλίκων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάζουν βενζίνη, αφήνουν ταυτότητα


Βενζίνη βερεσέ, με "ενέχυρο" τη φωτοτυπία του διπλώματος ή της ταυτότητάς τους, βάζουν στα αυτοκίνητά τους χιλιάδες Έλληνες οδηγοί, που ζητούν... ευκολίες πληρωμής από τους πρατηριούχους ακόμα και για ποσότητες καυσίμων αξίας 5-10 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ που δυσκολεύονται να γεμίσουν το ρεζερβουάρ λόγω της κρίσης "ποντάρουν" συνήθως στην πολυετή γνωριμία τους με τους βενζινοπώλες, που σε πολλές περιπτώσεις κρατούν τεφτέρια και μετρούν φέσια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τακτικούς πελάτες.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι τελικές προτάσεις για τους ένστολους


Μετά από επιμέρους διαβουλεύσεις με τις Ελληνικές τράπεζες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, συνεδριάζει αύριο το απόγευμα στο ΥΠΕΘΑ, η Μεικτή Επιτροπή Εργασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για να καταλήξει στη διατύπωση των τελικών προτάσεων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανακούφιση χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν πάρει πάσης μορφής δάνεια από το τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους πρότεινε μεταξύ άλλων, ως μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών-στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τα ακόλουθα:

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.

2. Μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

3. Μείωση της μηνιαίας δόσης της εξυπηρέτησης του δανείου, ώστε αυτή να μην υπερβαίνει το 25% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών κάθε στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι δανειολήπτης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Ειδικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου, ενώ της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Γκόρτσος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγρότες: Αντί για μπλόκα... τρόφιμα


Οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάσουν δραστικές κινητοποιήσεις με σκοπό να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και να "κερδίσουν" την τοπική κοινωνία.

Στα μπλόκα που θα στηθούν τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα του τριημέρου των κινητοποιήσεων, αγρότες του νομού Ηρακλείου θα μοιράσουν κηπευτικά στους διερχόμενους οδηγούς.

Οι παραγωγοί θα δώσουν ραντεβού στον κόμβο του γιόφυρου και από εκεί θα αναχωρήσουν για την εθνική οδό. Εκεί θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα θα αποκλείσουν το δρόμο.

Οι κινητοποιήσεις της Κρήτης θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου τα τοπικά όργανα για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Στις προθέσεις των αγροτών είναι να μην ταλαιπωρήσουν τον κόσμο αλλά να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα απέναντι σε πολιτικές λιτότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φυτό που μειώνει σάκχαρο και βάρος


Θεραπευτική δράση έχει το Fenugreek.

Τo Fenugreek είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό στη Μεσόγειο, που έχει θεραπευτική δράση κατά του διαβήτη και επίσης είναι αποτελεσματικό, για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Το εκχύλισμα από αυτό το φυτό, που επιστημονικά ονομάζεται Trigonella foenum-graecum, μπορεί και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και διευκολύνει την απώλεια βάρους σε αυτούς που κάνουν δίαιτα.

Στους διαβητικούς, η λήψη του μειώνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου βοηθώντας τον οργανισμό να διαχειρίζεται ευκολότερα την τροφή, εκκρίνοντας λιγότερη ινσουλίνη. Κάνει δηλαδή οικονομία στην ινσουλίνη και αυτό φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, επειδή μειώνει την αντίσταση που έχουν οι ιστοί σε αυτήν.

Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει το φαύλο κύκλο που υπάρχει στους διαβητικούς: αύξηση σακχάρου-περισσότερη ινσουλίνη-υπογλυκαιμία-περισσότερη τροφή-αύξηση βάρους.

Με λίγα λόγια το Fenugreek βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων το έχει αποδεχτεί και προτείνεται η λήψη του από τους διαβητικούς.

Επίσης χρήσιμο είναι και για όσους έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που απασχολεί το 20% του πληθυσμού και αφορά σε αυτούς που έχουν σάκχαρο νηστείας από 100 έως 125.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνει στην αγορά το πρώτο βιονικό μάτι


Ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η διάθεση στο εμπόριο του πρώτου βιονικού ματιού, χαρίζοντας έτσι ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ο βιονικός οφθαλμός προορίζεται για ανθρώπους που χάνουν την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας – μιας σπάνιας, εκφυλιστικής και ανίατης ασθένειας των ματιών, που προσβάλλει περίπου έναν άνθρωπο στους 4.000.

Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Second Sight Medical Products η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια. Ονομάζεται Argus II Retinal Prosthesis System και αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή και έναν επεξεργαστή εικόνας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε γυαλιά ηλίου. Η φωτογραφική κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις οποίες μετατρέπει αμέσως σε ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο μεταδίδεται ασύρματα σε ένα ειδικό μικροτσίπ που εμφυτεύεται πίσω από τον οφθαλμικό βολβό, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που κατόπιν μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα, που θα περάσει από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες του βιονικού οφθαλμού θα καταφέρουν σταδιακά να μάθουν και να μεταφράζουν τα οπτικά πρότυπα που παράγονται έτσι ώστε να λαμβάνουν τη μορφή σαφών εικόνων.

«Η συσκευή μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν σχήματα και κινήσεις να μετακινούνται πιο άνετα και να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες», δήλωσε ο Τζέφρι Σάρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ραδιολογικής Υγείας του FDA.

Ήδη, το πράσινο φως για την διάθεση στο εμπόριο του Argus II έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι οι σχέσεις σιωπής


Γιατί οι σύντροφοι διαλέγουν να σιωπήσουν.

«Είμαι 37 ετών, ο σύζυγός μου είναι 39 ετών και έχουμε ένα γιο 8 χρονών. Και οι δύο δουλεύουμε πολλές ώρες, ειδικά ο σύζυγος λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Παλιότερα είχαμε συχνούς καυγάδες και εντάσεις, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πλέον δεν τσακωνόμαστε και υπάρχει μία φαινομενική ηρεμία στο σπίτι. Εδώ και ένα χρόνο τις περισσότερες φορές κοιμόμαστε χωριστά και οι σεξουαλικές μας επαφές είναι σπάνιες. Δεν έχουμε μιλήσει για αυτό... γενικά δε μιλάμε με το σύντροφο μου, παρά μόνο για θέματα που αφορούν το παιδί. Νιώθω ότι δε με θέλει ερωτικά, αλλά και ότι γενικά με αποφεύγει. Εγώ διστάζω να τον πλησιάσω και να του μιλήσω για όσα με απασχολούν. Φοβάμαι ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ και ότι πλέον είμαστε σαν απλοί συγκάτοικοι…»

Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και η αντοχή μιας σχέσης δοκιμάζονται συνεχώς μέσα στην κοινή πορεία του γάμου, καθώς το ζευγάρι, στις διάφορες φάσεις που περνάει, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν.

Ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, οικονομικές και επαγγελματικές δυσκολίες, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, θέματα υγείας, αποτελούν δοκιμασίες για τη συντροφική σχέση και μπορεί να οδηγήσουν σε καυγάδες και ένταση. Πολλά ζευγάρια, οδηγούνται σταδιακά στην έλλειψη επικοινωνίας, δεν μιλούν με το σύντροφο, δεν μοιράζονται τις σκέψεις τους, και δεν εκφράζουν το πώς νιώθουν, στο πλαίσιο του «να μην τον στενοχωρώ, έχει τα δικά του», «θα τα συζητήσουμε άλλη στιγμή που να είναι κατάλληλη», «δεν έχει νόημα, δεν θα με καταλάβει…», χτίζοντας έτσι μία σχέση σιωπής. Στο ζευγάρι που έχει συνηθίσει να μην επικοινωνεί, ο κυρίαρχος φόβος που καλλιεργείται είναι ο «φόβος της απάντησης», δηλαδή «αν του μιλήσω, τι θα μου απαντήσει εκείνος;», «κι αν μου πει ότι δεν με θέλει…», «αν μου πει να χωρίσουμε…», «αν μου πει ότι έχει άλλη σχέση;», με αποτέλεσμα να εθελοτυφλούν και να αναβάλλουν να ανοίξουν πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

Η σεξουαλική απομάκρυνση είναι χαρακτηριστική σε ένα δεσμό που υπάρχει και συναισθηματική αποξένωση. Όταν όμως το ζευγάρι δε συζητά και για τα άλλα ζωτικά θέματα που το αφορούν, έτσι «κλείνει τα μάτια» μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα και αρνείται να αναγνωρίσει τη φθορά της σχέσης.

Γιατί όμως οι σύντροφοι διαλέγουν να σιωπήσουν;

Η σιωπή αποτελεί μια «βολική» επιλογή, που οδηγεί στην αναβολή της αντιμετώπισης του προβλήματος και βοηθά τον άνδρα και τη γυναίκα να αποφύγουν το άγχος του να αναλάβουν την ευθύνη για την εξέλιξη της σχέσης τους. Και οι δύο μπορεί να θεωρούν αυτή την απομάκρυνση κάτι καλό, «αφού δεν έχουμε καυγάδες» ή φυσιολογική μετά από πολλά χρόνια σχέσης. Άλλες φορές το ζευγάρι καταλήγει να μην επικοινωνεί, όταν οι δύο σύντροφοι αισθάνονται απογοήτευση και κούραση από συνεχείς διαφωνίες και συγκρούσεις. Όσο όμως αυτό διαιωνίζεται, η αποξένωση παίρνει τη θέση της συντροφικότητας και οδηγεί σε μια τυπική συνύπαρξη, όπου οι δύο σύζυγοι απλά συμβιώνουν και μοιράζονται ένα ψυχρό σπίτι. Ο καθένας απομονώνεται στον εαυτό του, εγκλωβίζεται μέσα στα προβλήματα και συμβιβάζεται με την ιδέα ότι βρίσκεται σε μια σχέση που δεν τον ικανοποιεί. Συχνές εικόνες είναι οι τυπικοί και αδιάφοροι διάλογοι του ζευγαριού στο οικογενειακό τραπέζι, τα χωριστά κρεβάτια, οι σπάνιες σεξουαλικές επαφές, η απουσία κοινών ασχολιών.

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα συχνά σκέφτονται ότι ««και να μιλήσω δε βγαίνει τίποτα, πάλι θα μαλώσουμε», ή «δεν θα με καταλάβει», ή «εκείνος πρέπει να μου μιλήσει πρώτος». Έτσι καλλιεργείται ο φόβος ότι ο ανοιχτός διάλογος και η επικοινωνία δεν μπορούν να βοηθήσουν ή ότι μπορεί να απειλήσουν τη σχέση, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο θυμού, απογοήτευσης, αμηχανίας και απομάκρυνσης, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μία άλλη παράλληλη σχέση ή ακόμα και στο χωρισμό.

Είναι σημαντικό οι σύντρόφοι να κατανοήσουν πως η κάθε σχέση απαιτεί προσπάθεια και χρειάζεται τη δύναμη του διαλόγου, της επικοινωνίας και της αλήθειας, προκειμένου να συνεχίσει να τους προσφέρει ικανοποίηση και χαρά. Αυτό που είναι απειλητικό για το ζευγάρι δεν είναι η ανοιχτή έκφραση του συναισθήματος και των αναγκών των συντρόφων, αλλά η συναισθηματική και σεξουαλική αποξένωση. Όταν ο άνδρας και η γυναίκα αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση, χρειάζεται να αρχίζουν να μιλούν σταδιακά για τη σχέση τους, τη σεξουαλική τους ζωή και να μη διστάσουν να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, αν διαπιστώνουν ότι ο γάμος τους βρίσκεται σε ένα τέλμα. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουν ο ένας στον άλλον είναι ότι «δε φοβάμαι να σου μιλήσω για όσα αισθάνομαι, προκειμένου να χτίσουμε μια καλύτερη σχέση».



Διαβάστε περισσότερα...

Έβγαλαν από τη λίστα τα φάρμακα για το AIDS


Πρόβλημα με τις συνταγές.

Εκτός λίστας τέθηκαν τα φάρμακα για το AIDS, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς,ενώ εκτός βγήκαν και για τα φάρμακα κατά της αιμορροφιλίας, τις αυξητικές ορμόνες, τα διαλύματα παρεντερικής διατροφής και άλλα εξειδικευμένα σκευάσματα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων υποστηρίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις συνταγές όλων των φαρμάκων που αφαιρέθηκαν από τη λίστα, αφού δεν προβλέπεται διαδικασία συνταγογράφησής τους.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναφέρουν ακόμη ότι παρά τις υπουργικές ανακοινώσεις για αφαίρεση 600 φαρμάκων, ο αριθμός των σκευασμάτων στη λίστα παραμένει αμετάβλητος, αφού ο συγκεκριμένος αριθμός αναφέρεται σε σκευάσματα με την ίδια εμπορική ονομασία αλλά με πολλαπλές μορφές.

Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα, δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά σε τηλεοπτικό σταθμό (δηλώσεις που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στον τύπο) σχετικά με την διαγραφή 600 φαρμάκων υψηλού κόστους από το σχετικό κατάλογο. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, κακώς τα φάρμακα αυτά είχαν ενταχθεί στον κατάλογο και έπρεπε να διαγραφούν, ώστε οι ασθενείς να τα προμηθεύονται πλέον από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Κατά τις δηλώσεις του Υπουργού στον κατάλογο παραμένουν μόνον 300 περίπου φάρμακα και έτσι θα υπάρξει μείωση της δαπάνης.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Σαλμάς έχει σαφή εικόνα του περιεχομένου του τελικού καταλόγου που δημοσιεύτηκε, αν συνάδει με τις δηλώσεις του, αν πράγματι εξυπηρετούνται οι ασθενείς ή αν ο νέος κατάλογος θα περιορίσει τη δαπάνη, όμως τον διαβεβαιώνουμε ότι απέχει πολύ τόσο από τις δηλώσεις όσο και από την πραγματικότητα.

Ο κατάλογος που παρουσίασε ο Υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233 φαρμάκων, ενώ ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων.

Έτσι προέκυπτε ο αριθμός 870 και όχι από περιττά φάρμακα.

Η πραγματικότητα είναι ότι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο 67 φάρμακα, που απευθύνονται στις ποιο ευαίσθητες κατηγορίες: τα φάρμακα για το AIDS, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες, οι αυξητικές ορμόνες, οι ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και 5 άλλα φάρμακα μικρή αξίας, (που είναι αδιάφορο και αν διαγραφούν). Κατά τα λοιπά ο αριθμός των φαρμάκων του καταλόγου παραμένει αμετάβλητος και δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση παρά μόνο σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε αυτή την παρέμβαση, όχι από πνεύμα αντιπαλότητας προς τον Υπουργό, αλλά για να καθησυχάσουμε τους ασθενείς που συρρέουν έντρομοι από εχθές το πρωί στα νοσοκομεία και ρωτούν για τα φάρμακά τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν δεν θα έχουν συμμετοχή αφού θα συνεχίσουν να χορηγούνται από τα νοσοκομεία. Αναρωτιόμαστε εύλογα: τότε για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν του καταλόγου και προς τι οι δηλώσεις περί ανάγκης περιορισμού των φαρμάκων; Αναμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το τι πραγματικά ισχύει για τους εξωτερικούς ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της εκμάθησης μουσικών οργάνων


Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος των παιδιών που ξεκινούν σε μικρή ηλικία.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε μικρή ηλικία μπορεί να μην κάνει το παιδί σας τον επόμενο… Μότσαρτ, ωστόσο θα το κάνει ικανότερο.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά αναφέρει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική από την ηλικία των 7 ακόμη ετών, επιταχύνουν την ανάπτυξη των κινητικών τους δεξιοτήτων και ενεργοποιούν το τμήμα αυτό του εγκεφάλου που ευθύνεται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των κινήσεων.

Ανάμεσα στην ηλικία των 6 και των 8 ετών συντελούνται οι αλλαγές που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο, αναφέρει η έρευνα.

«Η εκμάθηση ενός μουσική οργάνου απαιτεί τη συνεργασία των άκρων με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα» είπε η επικεφαλής της μελέτης Virginia Penhune και πρόσθεσε ότι σε όσο πιο μικρή ηλικία ξεκινά κανείς να μαθαίνει μουσική, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνεργασία που επιτελείται.

«Τα παιδιά δε θα γίνουν όλα κορυφαίοι μουσικοί, όμως η μουσική εκπαίδευση έχει να κάνει με την ικανότητα επικοινωνίας και πολλά άλλα πράγματα που δεν συνειδητοποιούμε» είπε ακόμη η ίδια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ φέρνει... χωρισμό


Αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου όταν κάποιος από το ζευγάρι πίνει.

Το αλκοόλ χωρίζει τα ζευγάρια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική έρευνα που μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 20.000 ζευγαριών. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος του διαζυγίου μειώνεται εάν και οι δύο πίνουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ, ενώ αν κανείς από τους δύο δεν πίνει τότε οι πιθανότητες χωρισμού μειώνονται.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη είναι ότι το αλκοόλ διαταράσσει την καθημερινότητα του ζευγαριού, αφήνοντας ανεκτέλεστες πολλές δουλειές του νοικοκυριού και αυξάνοντας τους συζυγικούς καυγάδες. Ενδιαφέρον έχει ακόμη, ότι αν είναι η γυναίκα αυτή που πίνει, τότε οι πιθανότητες του διαζυγίου είναι ακόμη μεγαλύτερες! Ενδεικτικά ας σημειωθεί, ότι η πιθανότητα διαζυγίου τριπλασιάζεται όταν ο άνδρας πίνει λίγο, αλλά η γυναίκα του πολύ αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πολύ ποτό φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, αν και συνήθως τα «γερά ποτήρια» είναι οι δεύτεροι, καθώς οι περιπτώσεις γυναικείου αλκοολισμού είναι λιγότερες.

Το φαινόμενο αυτό οι επιστήμονες προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν με βάση την ανατροφή των μικρών παιδιών, δραστηριότητα που πέφτει κυρίως στις γυναίκες. Επιπλέον -για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους- είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει την οικογένεια και να ζητήσει διαζύγιο ένας άνδρας, όταν πίνει πολύ η γυναίκα του, παρά μια γυναίκα, όταν πίνει ο άνδρας της.

«Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες δυτικές χώρες. Συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργικούς γάμους και διαζύγια», τόνισε η ερευνήτρια Έλινορ Μέιτζορ. Η ίδια συμβούλευσε τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν, να λάβουν υπόψη τους σοβαρά τις συνήθειες του συντρόφου τους, όσον αφορά το αλκοόλ. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα κι όταν πίνουν το ίδιο πολύ οι σύζυγοι, ο κίνδυνος διαζυγίου είναι πάντα μεγαλύτερος σε σχέση με τα ζευγάρια που απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν με μέτρο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Φαρτέιν Ασκ Τόρβικ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τροπή στην υπόθεση Πιστόριους


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ. Η αστυνομία έχει ήδη στην κατοχή της ευρήματα τα οποία φαίνεται πως θα διαλευκάνουν την υπόθεση.

Η νοτιοαφρικανική αστυνομία ερευνά τη χρήση ενός μπαστουνιού του κρίκετ που μπορεί να έκανε ο πρωταθλητής Όσκαρ Πιστόριους, το οποίο βρέθηκε γεμάτο αίμα στο σπίτι του, κατά τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ την Πέμπτη στην κατοικία του στην Πρετόρια, γράφει όπως γράφει η εφημερίδα City Press.Το μπαστούνι ήταν γεμάτο αίμα.Η αστυνομία θα αποφανθεί τι αίμα ήταν αυτό", δήλωσε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στη έρευνα προσθέτοντας ότι το κεφάλι της Ρίβα ήταν "συντεθλιμμένο".

Στο γράφημα που παρουσιάζει σήμερα η ιστοσελίδα scribd.com, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο Πιστόριους.



"Οι αστυνομικοί εξετάζουν τρεις υποθέσεις, σύμφωνα με τη City Press που αναφέρει ότι αντλεί τις πληροφορίες της από τρεις συγκλίνουσες πηγές: ο Πιστόριους μπορεί να επιτέθηκε στη φίλη με το μπαστούνι, αυτή να το χρησιμοποίησε για να αμυνθεί, ή ο αθλητής το χρησιμοποίησε για να σπάσει την πόρτα της τουαλέτας όπου αυτή είχε καταφύγει.



Ο 26χρονος Πιστόριους φέρεται να πυροβόλησε για πρώτη φορά από το υπνοδωμάτιο, πριν η φίλη του προλάβει να κλειστεί στην τουαλέτα που ήταν δίπλα. Η Ρίβα επλήγη με τέσσερις σφαίρες -οι δύο στο κεφάλι- από όπλοδιαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πιστόριους τηλεφώνησε στον πατέρα του γύρω στις 03:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, ζητώντας του να πάει στο σπίτι του το συντομότερο δυνατόν. Όταν η οικογένειά του έφθασε, αυτός κατέβαινε τις σκάλες κρατώντας τη νεαρή γυναίκα και έτρεμε.

Η 29χρονη Ρίβα ανέπνεε ακόμη και αυτός προσπάθησε να την κρατήσει στη ζωή δίνοντάς της το "φιλί της ζωής". Οι επιθεωρητές βρήκαν μια μικρή τσάντα και ένα iPad στο υπνοδωμάτιο του Όσκαρ  Τα σεντόνια του κρεβατιού ήταν ακατάστατα.Αυτός φέρεται να είπε στην αδελφή του ότι κάτι φοβερό συνέβη και πέρασε τη Ρίβα για διαρρήκτη.

Αλλά οι τρεις πηγές της εφημερίδας αποκλείουν την εκδοχή αυτή - την οποία απέρριψε η αστυνομία από την Πέμπτη- αναφέροντας κυρίως ότι δεν υπήρξε σημάδι παραβίασης.
Οι ερευνητές έχουν ένα φάκελο "αδιάσειστο σαν βράχο" σε βάρος του αθλητή, γράφει η εφημερίδα.

Συγκλονισμένος ο Πιστόριους



Ο διάσημος νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους που κατηγορείται για το φόνο της φίλης του και κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση, παραμένει σήμερα για τρίτη ημέρα κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα της Πρετόριας ενώ η εισαγγελία είπε κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή ότι ζητεί να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για "φόνο εκ προμελέτης".

Ο Πιστόριους που απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία της δολοφονίας, κατέρρευσε χθες όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο, την επομένη του δράματος που στοίχισε τη ζωή στη Ρίβα Στίνκαμπ, τη νοτιοαφρικανή καλλονή της πασαρέλας με την οποία είχε δεσμό από το Νοέμβριο.

Ο αθλητής θα παρουσιαστεί εκ νέου την Τρίτη στο δικαστήριο της Πρετόριας, όπου οι δικηγόροι του θα ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Την ίδια ημέρα θα γίνει η κηδεία της Ρίβα στο Πορτ Ελίζαμπεθ.

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το ριάλιτι στο οποίο πρωταγωνιστούσε το όμορφο μοντέλο αναμένεται να προβληθεί κανονικά.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος του πνεύμονα θα καταστεί η σημαντικότερη απειλή για τις γυναίκες


Αναμένεται αύξηση των θανάτων μέχρι το 2015 στην Ευρώπη.

Στη σοβαρότερη απειλή για τις Ευρωπαίες γυναίκες αναμένεται να εξελιχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα του 2015, εκτοπίζοντας τον καρκίνο του μαστού, την ασθένεια που μέχρι τώρα ευθυνόταν για τους περισσότερους θανάτους γυναικών στην ήπειρο.

Λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει από το 1,23 εκατομμύριο θανάτους το 2009 στο 1,31 εκατομμύριο φέτος. Από τα θύματα του καρκίνου εντός του 2013 εκτιμάται ότι οι 737.000 θα είναι άνδρες και 576.000 γυναίκες, σύμφωνα με τη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Μολονότι στους άνδρες το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 6% φέτος σε σχέση με το 2009, στις γυναίκες θα αυξηθεί κατά 7%. Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και φέτος οι θάνατοι υπολογίζεται ότι θα πλησιάσουν τις 187.000, από 183.700 το 2009, με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που παρείχαν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καρκίνος του μαστού θα παραμείνει και φέτος η κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, με 88.800 θανάτους εντός του 2013 από 89.400 θανάτους το 2009. Όμως ο καρκίνος του πνεύμονα «θα γίνει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες από το 2015», εκτιμά ο Κάρλο Λα Βέκια, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Ο καθηγητής αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών στις δεκαετίες του 1960 και '70 και στις συνέπειες αυτού του γεγονότος που εμφανίζονται πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ο Λα Βέκια υποστηρίζει ότι οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα ενδέχεται να μειωθούν μετά το 2020 επειδή τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν περιορίσει το κάπνισμα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ήδη πάρει τα πρωτεία από τον καρκίνο του μαστού ως η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών στη Βρετανία και την Πολωνία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο οι δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές


Στις 5 Μαρτίου λήγει η προθεσμία.

Από Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου έως και Τρίτη 5 Μαρτίου ορίζεται η προθεσμία κατά την οποία οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας σε κοινή προθεσμία, που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα υποβληθούν και τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Η ανωτέρω προθεσμία (18 Φεβρουαρίου με 5 Μαρτίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χρόνος είναι σωτήριος σε περίπτωση εμφράγματος


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 17 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Όσο πιο σύντομα μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος θανάτου. Για έναν ασθενή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που θα φθάσει στον ιδανικό χρόνο στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής θνητότητας είναι μόνο 4-5% εάν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, 6-8% εάν χορηγηθεί θρομβόλυση και 15-30% εάν δεν υποβληθεί σε καμία από τις παραπάνω θεραπείες.

Ποιος όμως είναι ο ιδανικός χρόνος;

«Ο ιδανικός χρόνος από την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση του ΕΚΑΒ, αφού πάρει υπογλώσσια μια ασπιρίνη, πρέπει να είναι 3-5 λεπτά. Από την ενημέρωση του ΕΚΑΒ μέχρι να φθάσει στο νοσοκομείο ο ασθενής, ο χρόνος πρέπει να είναι 30 λεπτά. Από την ώρα που θα φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο μέχρι να χορηγηθεί θρομβόλυση ή καλύτερα να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική, ο χρόνος πρέπει να είναι αντίστοιχα 30 λεπτά και 90-120 λεπτά» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας και συντονιστής διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου, Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρεία, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς όμως το 70% των ατόμων που παθαίνουν έμφραγμα αντί να καλέσουν αμέσως το ΕΚΑΒ το κάνουν μετά από 1-3 ώρες. Το 30% από αυτούς πεθαίνει την πρώτη ώρα μετά το έμφραγμα ενώ ένας στους πέντε δεν προλαβαίνει να πάει στο νοσοκομείο.

Στις μέρες μας η κυριότερη αιτία θανάτου είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ακολουθούν τα τροχαία και ο καρκίνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι πάρα πολλοί (κάπνισμα, χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό, άγχος, καθιστική ζωή). Όπως ανέφερε ο κ. Φούσας στην Αμερική και τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου έχουν μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, έχουν μειώσει και την επίπτωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε χώρες όπου οι παράγοντες κινδύνου είναι σε έξαρση όπως στην Ελλάδα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό. «Η χώρα μας, δυστυχώς, είναι πρώτη στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην καθιστική ζωή και έχει αυξημένους πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Για να αποφύγουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου» υπογράμμισε ο κ. Φούσας.

«Στη χώρα μας, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με αγγειοπλαστική. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο καταγράψαμε αυτούς τους χρόνους και ευρέθη ότι ο πρώτος χρόνος, δηλαδή από την έναρξη του πόνου μέχρι την κλήση στο ΕΚΑΒ είναι πολύ μεγάλος. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ότι ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι 3-5 λεπτά» πρόσθεσε ο κ. Φούσας.

Εκατομμύρια οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συντονιστής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο», Ιωάννης Καλλικάζαρος.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί το σπουδαιότερο τροποποιήσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και αφορά μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού καθώς περισσότεροι από 2.500.000 Έλληνες είναι υπερτασικοί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόλις το 40-50% των υπερτασικών έχει ρυθμισμένη την αρτηριακή του πίεση. Η αρτηριακή πίεση ευθύνεται για το 54% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 40% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου ενώ μόλις το 40-50% των υπερτασικών έχει ρυθμισμένη την αρτηριακή πίεση.

«Σήμερα παρά την επισήμανση της επιλογής ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την ύπαρξη πολλών αντιυπερτασικών φαρμάκων δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό των ασθενών μας που έχουν πίεση κάτω από 140/90mmHg.

Μάλιστα υπάρχει ένα ποσοστό υπερτασικών 2-5% που παρότι λαμβάνει πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα, τουλάχιστον 3, εξακολουθεί να έχει αυξημένη πίεση. Αυτά τα άτομα πάσχουν από την λεγόμενη ανθεκτική στη θεραπεία υπέρταση. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον 50.000 ασθενείς με σοβαρού βαθμού ανθεκτική υπέρταση. Οι ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση έχουν πολύ αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πχ ο ασθενής με την συστολική πίεση 180 έχει 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από καρδιαγγειακή πάθηση συγκριτικά με αυτόν με πίεση 130» πρόσθεσε ο κ. Καλλικάζαρος.

Για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης υπάρχει πλέον μια νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού με την διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και την μέσω μίας γεννήτριας χορήγηση υψίσυχνου ρεύματος που απονευρώνει την αρτηρία του νεφρού. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερους από 5000 ασθενείς ενώ στη χώρα μας, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, έχει διενεργηθεί μέχρι τώρα επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε 50 επιλεγμένους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος συνεχώς βελτιώνεται και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι αντιμετώπισης στην έλλειψη σιδήρου


Η βιταμίνη C στη γρήγορη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Στην έλλειψη σιδήρου αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, Αμερικανοί ερευνητές την κούραση και το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν οι γυναίκες. Τα προβλήματα από την έλλειψη σιδήρου αφορούν, βεβαίως, και τα δύο φύλλα, εντούτοις οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου η έλλειψη του σιδήρου είναι μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cornell επισημαίνουν ότι πέρα από συμπληρώματα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αντιμετωπισθεί κυρίως με αλλαγές στη διατροφή μας. Κατ’ αρχήν, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια πρέπει συχνά να βρίσκουν θέση στο τραπέζι μας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθάει στη γρηγορότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Έτσι, η ιδανική διατροφική επιλογή, είναι ο συνδυασμός προϊόντων πλούσιων και σε βιταμίνη C, πέραν αυτών με σίδηρο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κρασί "νικάει" το ουίσκι


Το ουίσκι, που επί σειρά δεκαετιών ήταν κυρίαρχο ανάμεσα στα οινοπνευματώδη ποτά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, νικήθηκε κατά κράτος από τα φθηνά "χύμα". Η ζήτηση κρασιού και τσίπουρου στη διάρκεια των τελευταίων ετών αυξήθηκε περίπου κατά 50%, ενώ η κατανάλωση ουίσκι υποχώρησε κατά 50%.

Ειδικότερα, το 2005 πωλήθηκαν συνολικά 96 εκατομμύρια φιάλες αλκοολούχων ποτών, το 2011 πωλήθηκαν 60 εκατ. φιάλες, ενώ η εκτίμηση για το 2012 είναι περί τα 50 εκατ. φιάλες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή κατάσχεσης για 200.000 σπίτια


Στις 300.000 ανήλθαν το 2012 τα νοικοκυριά που καθυστέρησαν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Ηδη, 200.000 από αυτά απειλούνται να χάσουν το σπίτι τους, καθώς εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής για πάνω από τρεις μήνες, ενώ η καθυστέρηση για τα υπόλοιπα 100.000 νοικοκυριά φθάνει έως τους τρεις μήνες.

Αν και η προοπτική της κατάσχεσης, δεν αφορά άμεσα τα σπίτια που είναι πρώτη κατοικία και δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ, η απειλή αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο, ακόμα και για αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών, που δανείστηκαν για να καλύψουν τη βασική στεγαστική ανάγκη του νοικοκυριού.

Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι την επόμενη χρονιά, λήγει το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, το οποίο, παρά την επιμονή της τρόικας στην κατάργησή του, ανανεώθηκε για το 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να ξέρετε για ρυθμίσεις-δόσεις δανείων


Στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου-Μάνου Νιφλή στον Real FM, μίλησε ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, για τις ρυθμίσεις των οφειλών και τις δόσεις των δανείων.

Ακούστε το ηχητικό.

Διαβάστε περισσότερα...

Κόβεται το επίδομα γάμου


Ως το τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού, ενώ από την 1η Απριλίου παύει να ισχύει το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται σύμφωνα με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν κατόπιν διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ με το νέο καθεστώς καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του θα έχει η κυβέρνηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξόφληση φόρων από 25 ευρώ


Τη ρύθμιση της "ύστατης ευκαιρίας", που κυριολεκτικά θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και στα ταμεία με πολύ μικρές δόσεις (από 25 ευρώ το μήνα), αλλά και για να ανακάμψουν τα έσοδα που βυθίζονται λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης, προετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο με τους τεχνικούς συμβούλους της τρόικας.

Ηδη υπάρχει συμφωνία να είναι διαφορετική η αντιμετώπιση για τους μικρούς οφειλέτες που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση λόγω της κρίσης που οδήγησε την ανεργία στο 30% και διαφορετική για τους μεγάλους οφειλέτες που τα χρέη τους ξεπερνούν τις 50.000 ή 100.000 ευρώ και από τους οποίους θα απαιτηθούν εγγυήσεις (π.χ. προσημείωση περιουσιακών στοιχείων).

Τι προβλέπει το σχέδιο αποπληρωμής με δόσεις




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φαγητό ένας στους τρεις μαθητές


"Για μερικά παιδιά αυτό είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας... Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμη και σε ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης" λέει ο ένας.

"Μια μέρα ένα παιδί θα πεινάει περισσότερο και κάποιο άλλο λιγότερο. Θα του δώσει το γεύμα του, θα πιει και το δεύτερο γάλα από ένα άλλο παιδί που δεν το θέλει... Κινούνται ομαδικά" συμπληρώνει ένας συνάδελφός του.

Είναι εκπαιδευτικοί από σχολεία όπου παιδιά πεινούν και βρίσκουν καταφύγιο στις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Ήδη ξεπέρασαν τα 1000 τα αιτήματα από δημοτικά σχολεία της Αθήνας προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης για μερίδες φαγητού.

Η κατάσταση στα σχολεία πάντως αποκαλύπτει μια κοινωνία που μαστίζεται από φτώχεια: σε έρευνες του ιδρύματος Νιάρχου τρεις στους δέκα μαθητές (29,32%) δηλώνουν ότι αισθάνονται επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας.

Επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα νιώθει το 36,54% και σιτιστική ασφάλεια το 34,15%. Η συγκλονιστική εικόνα αποτυπώνεται από μια πρώτη συλλογή στοιχείων την εφετινή σχολική χρονιά από 88 σχολεία (9.500 ερωτηματολόγια).

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΠΟΥ καλεί σε εγρήγορση για το νέο ιό


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία ενός ακόμη κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, συγγενή του SARS, καθώς είναι το 12ο κρούσμα που διαγιγνώσκεται στον κόσμο.

"Ενώπιον της σημερινής κατάστασης και αξιόπιστων πληροφοριών, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη (του οργανισμού) να συνεχίσουν να ελέγχουν την εκδήλωση κρουσμάτων του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και να εξετάζουν επισταμένως κάθε ασύνηθες σύμπτωμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε σε έναν κάτοικο της χώρας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους δύο ακόμη ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός στη διάρκεια της εβδομάδας.

"Αν και αυτό το νέο κρούσμα παρουσιάζει ενδείξεις μετάδοσης (του κορονοϊού) από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοση δεν ήταν εκτεταμένη", αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να εξετάζεται η πιθανή παρουσία του "νέου κορονοϊού σε ασθενείς που εκδηλώνουν ανεξήγητη πνευμονία ή σε ασθενείς που παρουσιάζουν μια ανεξήγητη οξεία αναπνευστική νόσο με επιπλοκές και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην θεραπευτική αγωγή".

Εκτενής έρευνα πρέπει να διενεργείται κάθε φορά που εκδηλώνονται ομαδοποιημένα κρούσματα και όταν προσβάλλονται εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, επιμένει ο ΠΟΥ.

Συνολικά ο κορονοϊός έχει διαγνωστεί σε πέντε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία (εκ των οποίων τρεις απεβίωσαν), δύο στην Ιορδανία (οι οποίοι απεβίωσαν), τέσσερις στη Βρετανία (ένας από το Κατάρ εξακολουθεί να νοσηλεύεται, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται) και σε έναν στη Γερμανία (που είναι πολίτης του Κατάρ ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο).

Ο κορονοϊός ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουν επίσης ιοί που ευθύνονται για το απλό συνάχι αλλά και για το SARS που προκάλεσε την επιδημία της άτυπης πνευμονίας που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους στον κόσμο το 2003.

Ο νέος αυτός κορονοϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2012 σε έναν ασθενή που απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο από μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όπλο» κατά της χοληστερίνης το μήλο


Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40%.

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Φαίνεται όμως πως ένα μήλο την ημέρα κάνει και τη χοληστερόλη πέρα.

Η αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστερολαιμία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένα περιστατικά αθηροσκλήρωσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η αυξημένη κακή LDL χοληστερόλη και η μειωμένη καλή HDL αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι αθηρωματικές πλάκες αποφράσσουν τις αρτηρίες και αποτελούν έδαφος για τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να αποφράξει τελείως την αρτηρία και να διακοπεί η ροή αίματος. Η διακοπή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ σε αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 60% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δημιουργούνται από τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη θρόμβωση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε ένα μήλο την ημέρα, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες και τελικά τη στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι στο μήλο υπάρχουν και διάφορα άλλα συστατικά, τα οποία δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, η απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται μαζί με το μήλο παρά από μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν τη δράση της στην δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, αφού καταλήγει στο ότι με μια απλή διατροφική παρέμβαση στη ζωής μας, όπως είναι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και άλλες μελέτες γύρω από την ευεργετική δράση του μήλου στη χοληστερόλη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα και ενισχύουν την άποψη ότι ένα μήλο την ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Καταναλώστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα για να επωφεληθείτε της δράσης του ενάντια στη χοληστερόλη και όχι μόνο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δέντρα στην περιοχή που ζούμε επηρεάζουν την υγεία


Έρευνα συνδέει την απώλεια δέντρων με την αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα δέντρα στην περιοχή που ζούμε είναι πιθανό να επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας μας. Σύμφωνα με έρευνα από την Αμερικανική Δασική Υπηρεσία η απώλεια 100 εκατομμυρίων δέντρων από τις περιοχές της Ανατολικής Ακτής και από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες σχετίζεται με μια αύξηση στους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού.

Η έρευνα προσθέτει επιπλέον δεδομένα στις ήδη υπάρχουσες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σχέση αίτιου – αποτελέσματος, οπότε ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται ένα συσχετισμός ανάμεσα στα δέντρα και τους ανθρώπους παραμένει, προς το παρόν, αδιευκρίνιστος.

Οι ειδικοί συνέλεξαν στοιχεία από 15 αμερικανικές πολιτείες. Παρατήρησαν λοιπόν ότι στις περιοχές όπου τα δέντρα είχαν μολυνθεί και καταστραφεί από συγκεκριμένα έντομα, σημειώθηκαν 15.000 περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.000 περισσότεροι θάνατοι από νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε σύγκριση με τους πληθυσμούς άλλων περιοχών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φως της ημέρας επηρεάζει την όραση


Τι συμβαίνει στα παιδιά που πάσχουν από μυωπία.

Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Guangzhou, στην Κίνα αναφέρει ότι το φως της ημέρας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της όρασης.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 200 παιδιά με μυωπία ηλικίας 8-14 ετών στην Δανία, όπου η ημέρα διαρκεί μόνο 7 ώρες το χειμώνα και 18 ώρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Από την μετά-ανάλυση των στοιχείων της έρευνας φάνηκε ότι το φως της ημέρας επηρεάζει τόσο την ικανότητα όρασης όσο και το σχήμα των ματιών των παιδιών.

Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών όπου το φως της ημέρας ήταν ελάχιστο, η μυωπία των παιδιών προχώρησε κατά 0.32 διοπτρίες (μονάδα μέτρηση της οπτικής ικανότητας του φακού), ενώ η μυωπία των παιδιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού επιδεινώθηκε κατά 0.28 διοπτρίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές καθώς το μήκος του βολβού αυξάνει από τα εμπρός προς τα πίσω, η μυωπία χειροτερεύει.

Το μήκος του βολβού του ματιού στους συμμετέχοντες αυξήθηκε κατά 18 mm το χειμώνα και κατά 14 mm το καλοκαίρι.

«Οι ώρες που το μάτι εκτίθεται στο φως της ημέρας επηρεάζουν την μυωπία. Ακόμα και όταν έχει συννεφιά το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό από το φως μέσα σε ένα δωμάτιο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Ντογκμέι Κουί. Η σύνδεση του ημερήσιου φωτός με την επιδείνωση της μυωπίας είναι μια σχετικά καινούρια θεωρία, ωστόσο παλαιότερες μελέτες σε πουλιά και θηλαστικά είχαν δείξει ότι το φως της ημέρας παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού.

«Καλό θα είναι οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους, όταν πάσχουν από μυωπία, να παίζουν έξω από το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας , πράγμα που θα έχει θετική επίδραση στην όρασή τους», συμβουλεύει ο κ. Κουί.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξετάσεις σε κάθε περίοδο της εγκυμοσύνης


Οι αλλαγές που παρατηρούνται κάθε τρίμηνο.

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη και μαγική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία ακόμα και αν τη «γεύεσαι» για δεύτερη και τρίτη φορά. Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη και μοναδική.

Φυσιολογικά η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες από τη στιγμή της σύλληψης. Μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, επειδή υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Για πολλές γυναίκες το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστερημένη περίοδος.

Τα τεστ κύησης του φαρμακείου είναι αρκετά αξιόπιστα και θα σας δείξουν εάν είστε έγκυος όμως στη συνέχεια πρέπει να γίνει και εξέταση αίματος (β-χοριακή) για επιβεβαίωση.

Η πιο ακριβής εξέταση είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα που γίνεται για να ελεγχθεί ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι εκτός της μήτρας (εξωμήτριος κύηση) και για να βεβαιωθούμε ότι η καρδιά του μωρού άρχισε να χτυπά (κύηση 6 εβδομάδων).

Τι συμπτώματα δημιουργεί η εγκυμοσύνη;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Μπορεί να υπάρχουν και καφέ κηλίδες αίματος ενώ είστε έγκυος, αλλά όχι κανονική περίοδος. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που συνήθως προκύπτουν αφού έχετε μάθει ότι είστε έγκυος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

1) Πρωινή αδιαθεσία και τάση για ναυτία και εμετό.

2) Συχνοουρία.

3) Πίεση στους μαστούς και πόνο στις θηλές.

4) Αλλαγή στο χρώμα των θηλών.

5) Αιμορραγία ή κράμπες περιόδου.

6) Ευαισθησία στην όσφρηση ή αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης.

7) Εξάντληση.

8) Πόνος στη μέση ή πόνοι παρόμοιοι με αυτούς της περιόδου.

9) Δυσκοιλιότητα.

10) Εναλλαγές συναισθημάτων.

11) Υπνηλία.

Τι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να κάνω στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που συνίσταται να γίνονται στην αρχή της κύησης είναι οι εξής:

- Γενική αίματος
- Γενική ούρων
- Κ/Α ούρων
- TSH
- T3,T4
- Σάκχαρο
- Ουρία
- FE ορού
- Φερριτίνη
- Toxo (IgG –IgM)
- CMV (IgG – IgM)
- Ερυθρά (IgG – IgM)
- HCV
- HSbAg
- HIV
- Ομάδα αίματος – RH
- Ηλεκτροφόρηση Hb
- Test Δρεπάνωσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Καρδιολογική εξέταση

Ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας μπορεί να ζητηθεί από τον γιατρό να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος ανάπτυξης του εμβρύου. Τώρα δημιουργούνται όλα τα συστήματα και τα όργανα του μωρού και σχηματίζεται ο πλακούντας.

Σε αυτό το τρίμηνο εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πρέπει να γίνουν και κάποιες άλλες εξετάσεις οι οποίες είναι οι εξής:

- Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Αποτελεί μια σημαντική εξέταση για το έμβρυο. Γίνεται από την 11η-14η εβδομάδα κύησης.

Είναι ένα υπερηχογράφημα στο οποίο προσδιορίζονται σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες και μετριέται και η αυχενική διαφάνεια (το πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου). Η μέτρηση δείχνει κάποια πιθανότητα Down.

- PAPP-A: Είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με την αυχενική διαφάνεια μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.

Δεύτερο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι πλέον εμφανής αφού η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φαίνεται. Το κέντρο βάρους του σώματος σας μετατοπίζεται και η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει ελαφρά λόρδωση. Η κοιλία μεγαλώνει σιγά σιγά και το βάρος σας αυξάνεται.

Η μήτρα προβάλει πάνω από τη λεκάνη και η γραμμή της μέσης αρχίζει να χάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει πόνους στη μέση και τα πλευρά. Το στομάχι πιέζεται και αρχίζουν οι καούρες. Οι εξετάσεις που γίνονται σε αυτό το τρίμηνο είναι οι εξής:

- Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου: Γίνεται περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης. Είναι ένας υπέρηχος που εξετάζει την ανατομία του εμβρύου.

Εδώ θα φανεί με ευκρίνεια τυχόν «κατασκευαστική» ανωμαλία στο σχηματισμό των συστημάτων και των οργάνων του εμβρύου και θα διελεγχθεί εκ νέου με στατιστική πιθανότητα ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

- Καμπύλη σακχάρου: Γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως εφόσον κρίνει ο γυναικολόγος σας ό,τι χρειάζεται.

Τρίτο τρίμηνο

Είναι το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και το μωρό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του. Η μήτρα καταβάλει όλη την κοιλότητα της λεκάνης και πιέζει τα γύρω όργανα. Το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο και τα όργανά του είναι ώριμα και συνεχίζουν να ωριμάζουν έως το τέλος.

Μπορεί να νιώθετε την κοιλιά να γίνεται σκληρή και να πονάει. Η μήτρα και το σώμα αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον τοκετό. Το μωρό είναι πολύ κινητικό και αλλάζει θέσεις. Σταδιακά όμως ο χώρος που έχει για να κινείται μειώνεται. Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τον τοκετό παίρνει θέση για να γεννηθεί, στις πρωτοτόκες γυναίκες.

Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν σε αυτό το τρίμηνο είναι οι εξής:

- Καρδιοτοκογράφημα: Είναι μια εξέταση που βλέπουμε τη δραστηριότητα της μήτρας, εάν κάνει συσπάσεις ή όχι, και την κινητικότητα του μωρού.

- Βιοφυσικό προφίλ: είναι η εξέταση με την οποία ελέγχονται οι κινήσεις των μελών και του θώρακα του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

- Doppler αγγείων μήτρας και εμβρύου: Είναι ένα υπερηχογράφημα Doppler αγγείων που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δυο μητριαίες αρτηρίες για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο τοματοχυμός είναι καλύτερος από τα ενεργειακά ποτά


Βοηθά το σώμα να επανέλθει μετά από έντονη άσκηση.

Αν είστε από αυτούς που ιδρώνουν πολύ τη φανέλα τους στο γυμναστήριο και στη συνέχεια αναπληρώνετε τις δυνάμεις σας με τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσετε κάτι πιο φυσικό.

Τον τοματοχυμό!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι ντομάτες παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά που βοηθούν τους μυς να επανέλθουν και διατηρούν τα επίπεδα του αίματος σταθερά, μετά από έντονη και επίπονη άσκηση.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τεστ στα ζωτικά όργανα 15 αθλητών σε διάστημα δύο μηνών, πριν και μετά την άσκηση.
Οι εννέα από αυτούς έπιναν τοματοχυμό μετά την άσκηση και οι υπόλοιποι τα συνήθη ενεργειακά ποτά που βρίσκει κανείς στο εμπόριο.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η πρώτη ομάδα επανερχόταν πιο γρήγορα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους επέστρεφαν σε φυσιολογικά επίπεδα πιο σύντομα μετά από έντονη άσκηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιλέγοντας το κατάλληλο γυμναστήριο


Συμβουλές για να βρείτε αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Μετά την απόφασή σας να γυμναστείτε, μένει μια ακόμη απόφαση να πάρετε: Αυτή του κατάλληλου γυμναστηρίου!

Κατάλληλου, επειδή πρέπει να ασκηθείτε σωστά και αποτελεσματικά, επειδή πρέπει να ταιριάζει στην τσέπη σας, επειδή πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις επιθυμίες σας! Αναλυτικότερα:

Τοποθεσία

Είναι αρκετά σημαντικό η απόσταση του σπιτιού σας ή της δουλειάς σας να είναι σχετικά κοντά στο γυμναστήριο της επιλογής σας.

Πολλοί κάνουν το λάθος να επιλέγουν μακρινά γυμναστήρια, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ένα λόγο παραπάνω κάθε φορά που αναζητούν δικαιολογίες για να απουσιάσουν από την προπόνησή τους.

Επίσης είναι καλό, αν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο για τη μετακίνηση σας από και προς το γυμναστήριο, να ελέγξετε αν διαθέτει χώρο πάρκινγκ, ώστε να μην καταναλώνετε άσκοπο χρόνο ψάχνοντας σε όλη την γειτονιά για παρκάρισμα!

Ωράριο

Εάν σκοπεύετε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, αργά το βράδυ, Σαββατοκύριακα και αργίες, πρέπει από την πρώτη στιγμή να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας του!

Για να μην στεναχωρηθείτε και δυσαρεστηθείτε αργότερα, καλό είναι να το έχετε ξεκαθαρίσετε από την αρχή, για να μπορέσετε και εσείς να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας και την καθημερινότητά σας!

Παροχές

Τα σύγχρονα γυμναστήρια προσφέρουν πολλές επιλογές ώστε να γίνουν ελκυστικότερα στο ευρύ κοινό. Διαθέτουν χώρους για ατομικές και για ομαδικές προπονήσεις, καθώς και ποικιλία οργάνων γυμναστικής και αθλητικού εξοπλισμού.

Έχετε πάντα στο νου σας, πως ό,τι καλύτερο για το σώμα σας αλλά και για το μυαλό σας, είναι να αλλάζετε συχνά τον τρόπο που γυμνάζεστε, να δοκιμάζετε νέα είδη και μεθόδους προπόνησης, να ξεφεύγετε από την καθημερινή ρουτίνα της προπόνησής σας. Αυτό θα σας κρατήσει κοντά στο γυμναστήριο αλλά και στους στόχους σας!

Καθαριότητα

Όλα τα οργανωμένα γυμναστήρια φροντίζουν καθημερινά ώστε να παραμένουν οι χώροι άθλησης αλλά και οι χώροι των αποδυτηρίων καθαροί...

Ελέγξτε εάν είναι οι χώροι τακτοποιημένοι, εάν υπάρχουν ντουλαπάκια για τη φύλαξη και τακτοποίηση των προσωπικών αντικειμένων, εάν τα μπάνια, οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Παρατηρήστε αν οι αθλούμενοι χρησιμοποιούν πετσέτες, εάν τα όργανα είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, εάν υπάρχει επαρκής εξαερισμός και εάν οι χώροι του είναι διαμπερείς και ευήλιοι!

Προσωπικό

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ένα άρτια εκπαιδευμένο και εξυπηρετικό προσωπικό. Από την πρώτη στιγμή της ξενάγησής σας, είναι καλό να προσέξετε ιδιαίτερα τον τρόπο που σας μιλούν, που σας εξηγούν, το σεβασμό και την προσοχή που σας δείχνουν.

Σημαντικό είναι να μιλήσετε με υπαλλήλους διαφορετικών θέσεων μέσα στο γυμναστήριο, όπως ρεσεψιονίστ, γυμναστές, υπεύθυνους πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων, ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε μία πλήρη εικόνα για το συγκεκριμένο χώρο.

Μη διστάσετε να ρωτήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί, οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην επιλογή του κατάλληλου γυμναστηρίου!

Κόστος

Όσο όμορφο, οργανωμένο, καθαρό είναι ένα γυμναστήριο, η τελική επιλογή τις περισσότερες φορές εξαρτάται από το κόστος. Ρωτήστε διεξοδικά τους τρόπους πληρωμής, τυχόν εκπτώσεις που μπορεί να έχουν τη συγκεκριμένη περίοδο, τι είδους συνδρομές υπάρχουν και τι περιλαμβάνει η καθεμία.

Προσπαθήστε να επιλέξετε τη συνδρομή που ταιριάζει αποκλειστικά στις ανάγκες και την τσέπη σας, και μην αποπροσανατολίζεστε από μακροχρόνια προγράμματα συνδρομών. Καλό είναι να γνωρίσετε πρώτα έναν χώρο και τους ανθρώπους του, και μετά να δεσμευτείτε, εάν το επιθυμείτε, σε συνδρομές πολλών μηνών και ακόμα και ετών.

Διαβάστε με την άνεσή σας το συμβόλαιο που πρόκειται να υπογράψετε, ζητήστε ένα αντίγραφο για το σπίτι σας, ρωτήστε ό,τι σας φαίνεται δυσνόητο και «περίεργο», για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων αργότερα!

Δοκιμή

Ζητήστε, εάν δεν σας το προσφέρουν οι ίδιοι, μία ή δύο δοκιμαστικές προπονήσεις. Εάν σας το αρνηθούν, τότε δεν αξίζουν την προσοχή σας. Προσπαθήστε, κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, να ελέγξετε το γενικότερο κλίμα του γυμναστηρίου, την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση του προσωπικού, τους χώρους άθλησης και αποδυτηρίων.

Μιλήστε με τα υπάρχοντα μέλη, ρωτήστε τους τις απορίες σας, προσπαθήστε να μάθετε όσα γίνονται περισσότερο από τους παλαιότερους. Επίσης, θα ήταν αρκετά καλό να επισκεφτείτε τον χώρο την ώρα που θα επιθυμούσατε να γυμνάζεστε στο μέλλον, ώστε να ελέγξετε την διαθεσιμότητα των οργάνων, τον αριθμό των αθλουμένων, την ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου τη στιγμή που σας ενδιαφέρει!

Διερευνήστε το...

Η επιλογή λοιπόν του κατάλληλου γυμναστηρίου, προϋποθέτει χρόνο, έρευνα και διάθεση. Αξίζει να σπαταλήσετε λίγο χρόνο παραπάνω για να είστε σίγουροι για την επιλογή σας, διότι αρκετές φορές δεν δίνεται η δέουσα σημασία, παρασύρεστε από γνώμες τρίτων και προσφορές με αποτέλεσμα να βρίσκεστε να αθλείστε σε χώρους που απέχουν μακράν των προσδοκιών και των απαιτήσεών σας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπέμπουν SOS για να μην εγκαταλείψουν τα παιδιά τους


Οι γονείς που πλήττονται από την κρίση ζητούν βοήθεια από κέντρα φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να μη διαταραχθούν οι οικογενειακοί δεσμοί

Βοήθεια από οργανισμούς και κυβερνητικές οργανώσεις για να καταφέρουν να μείνουν ενωμένες ζητούν ολοένα περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία τρία χρόνια στα κέντρα φιλοξενίας εγκαταλειμμένων παιδιών, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, δεν παρατηρείται αύξηση στην εγκατάλειψη παιδιών. Ωστόσο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα οικογενειών για βοήθεια, προκειμένου να καταφέρουν να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Παιδικά Χωριά SOS το 2011 φρόντιζαν 300 παιδιά, ενώ το 2012 φρόντιζαν 700.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Βεζυράκης, διευθυντής του Κέντρου Βρεφών Η Μητέρα, οι γονείς που εγκαταλείπουν στη χώρα μας τα παιδιά τους ανήκουν κατά κανόνα σε τρεις κατηγορίες: η μητέρα είναι χρήστης ναρκωτικών ή με νοητική υστέρηση, ενώ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης αφορούν γονείς που αποκτούν παιδιά με αναπηρία. «Διαπιστώνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς ανήκουν στο 22% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, όμως εγκαταλείπουν τα παιδιά τους κυρίως για άλλους λόγους και όχι για οικονομικούς», υπογραμμίζει ο κ. Βεζυράκης.
Το Μητέρα προστατεύει συνολικά 467 παιδιά. Από αυτά τα 167 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στους Αγίους Αναργύρους, στις Παιδοπόλεις Αγία Βαρβάρα και Αλίμου, καθώς επίσης και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης. Τα υπόλοιπα 298 παιδιά έχουν βρει φροντίδα σε ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες επιδοτούνται με 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις ανάδοχες οικογένειες η κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει εκείνους που επιθυμούν να «αγκαλιάσουν» παιδιά - τα περισσότερα με σοβαρές παθήσεις -, τα οποία ζουν μακριά από τους γονείς τους. Οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν, σταθερά, τις 10 ανά έτος, ενώ αντίστοιχα οι αιτήσεις για υιοθεσία παραμένουν περίπου 200 κάθε χρόνο.

ΔΩΡΕΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Ωστόσο σε εποχές Μνημονίου οι προϋπολογισμοί έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, με αποτέλεσμα το βασικό μέλημα των ιθυνόντων να είναι η διασφάλιση της ποιότητας. «Η θέρμανση, η διατροφή και η ένδυση των παιδιών είναι τα κυρίως ζητούμενα για εμάς, για τα οποία ωστόσο είμαστε καλυμμένοι μετά τη σωστή διαχείριση πόρων. Δεν θα είχαμε όμως τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε έργα, όπως είναι η αναγκαία ανακαίνιση των μπάνιων, χωρίς τις δωρεές πολιτών με ευαισθησία για τα εγκαταλειμμένα παιδιά», προσθέτει ο κ. Βεζυράκης.
Την ίδια ώρα, όμως, για 28 παιδιά οι διάδρομοι των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού είναι το σπίτι τους. Οπως εξηγεί ο διοικητής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Εμμανουήλ Παπασάββας, τα περισσότερα από αυτά μένουν στο νοσοκομείο έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. «Πρόκειται για ανήλικα που είτε είναι θύματα οικογενειακής βίας είτε βρίσκονται εν μέσω μιας οικογενειακής διαμάχης - π.χ. διαζύγιο -, με τις δικαστικές Αρχές να αιτούνται ιατρική διάγνωση και φροντίδα». Επιπλέον η αναπηρία, σωματική ή νοητική, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για εκείνους τους γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Πριν από τρεισήμισι μήνες εντοπίστηκε στους διαδρόμους εγκαταλειμμένο ένα μωρό μόλις λίγων μηνών, με αυτισμό, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Από το 2007 άλλωστε νοσηλευτές και γιατροί έχουν μετατραπεί σε μόνιμους φροντιστές ενός τετραπληγικού παιδιού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Παίδων. Οι γονείς ακόμη αναζητούνται...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ. Το γεγονός ότι οι Ελληνες δύσκολα θα εγκατέλειπαν λόγω ύφεσης τη φροντίδα των παιδιών τους ή θα την ανέθεταν σε κάποιο οργανισμό έκανε κάποιους φορείς να βοηθήσουν με άλλο τρόπο τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού, ο οποίος έχει τρεις δομές που βοηθούν τις οικογένειες να μείνουν μαζί.
«Διαπιστώνουμε ότι για τους γονείς που δοκιμάζονται η εγκατάλειψη του παιδιού τους δεν είναι στις πιθανές λύσεις. Αντίθετα, προσπαθούν και εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που έχουν. Το Χαμόγελο έχει τρεις δομές, στο Αγρίνιο, στον Πύργο Ηλείας και στον Μύτικα Ευβοίας, όπου φροντίζουμε για την καθημερινότητα των παιδιών - τρώνε εκεί, προετοιμάζονται για το σχολείο -, αλλά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα επιστρέφουν στο σπίτι τους και βρίσκονται ξανά με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για οικογένειες που είτε επικοινωνούν οι ίδιες μαζί μας είτε έρχονται σε μας μετά την παρέμβαση κοινωνικών υπηρεσιών», εξηγεί ο ψυχολόγος στον Οργανισμό και στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 Στέφανος Αλεβίζος.


Διαβάστε περισσότερα...