Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Καταδικασμένη να πεθάνει μέχρι τα 25 της χρόνια



Η μικρούλα που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν γνωρίζει ακόμη την σπάνια πάθηση που πάσχει.

Η πεντάχρονη Evie Read κάνει σαν παιδί αθώα σχέδια για το μέλλον, δηλαδή, να γίνει μαμά η να οδηγεί το αυτοκίνητό της. Τα συγκεκριμένα λόγια όταν τα λέει ένα παιδί μπορεί να φανταστεί κανείς την χαρά που νιώθουν οι γονείς , μόνο που αυτό δεν ισχύει για την Emily και τον Toby Read, οι οποίοι ξέρουν πως πιθανότατα η κόρη τους δεν πρόκειται ποτέ να ζήσει αυτές τις στιγμές.

Η μικρή φαίνεται και συμπεριφέρεται ως ένα φυσιολογικό παιδί αλλά τα φαινόμενα απατούν, καθώς πάσχει από την γενετική διαταραχή ataxia-telangiectasia (A-T),η οποία σταδιακά στερεί την ικανότητα της κίνησης, της ομιλίας, μέχρι και της κατάποσης.

Αρκετά παιδιά με τη διαταραχή αυτή καθηλώνονται σε αναπηρικά αμαξίδια στην ηλικία των δέκα ετών και έως τα 12 μπορεί να χρειάζεται να τρώνε με σωληνάκι… Η διαταραχή επηρεάζει και το ανοσοποιητικό τους.

Το προσδόκιμο ζωής για ένα παιδί με την συγκεκριμένη πάθηση είναι τα 25 χρόνια, ενώ ακόμη θεραπεία δεν έχει βρεθεί.





Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράκι γεννήθηκε χωρίς μάτια



Του αρέσει να αναβοσβήνει ένα φακό εκεί όπου θα ήταν κανονικά τα μάτια του.

Αναβοσβήνει ένα φακό μπροστά από το σημείο όπου κανονικά θα υπήρχαν τα μάτια του και χαμογελάει χαρούμενος. Ο Marwanijung γεννήθηκε χωρίς μάτια και από τότε που ήταν οκτώ μηνών το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν αυτό με το φακό.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι κάτω από το δέρμα στην αριστερή πλευρά του προσώπου του έχει ένα… μάτι, αλλά είναι τόσο ευαίσθητο που δεν μπορούν να το «φέρουν στην επιφάνεια».



Οι γονείς του Madamihan και Salamu από την Κίνα, 26 ετών και οι δύο, ένιωσαν να χάνουν τη Γη κάτω από τα πόδια τους όταν οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι ο γιος τους δεν είχε μάτια. Οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν κάπως όταν το νοσηλευτικό προσωπικό ενός νοσοκομείου στην Urumqi της επαρχίας Xinjiang τους είπαν ότι ο γιος τους έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη στους φακούς επειδή στην πραγματικότητα είχε ένα μάτι κάτω από το δέρμα του.



«Θέλει πολύ να δει και προσευχόμαστε κάθε μέρα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να δει το φως» είπε ο πατέρας του.



Οι γιατροί όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει φακός στο μάτι του παιδιού και εκτιμούν ότι ίσως θα μπορούσε να υποβληθεί σε «εγκατάσταση» τεχνητού ματιού όταν φτάσει την ηλικία των 16 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επιδόματα: Σε ποιους δήμους θα γίνει κανονικά η καταβολή τους



Μόνο όσοι δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διασταύρωση των στοιχείων θα λάβουν τα επιδόματα.

Συνεχίζεται η «εμπλοκή» στο θέμα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Δημήτρης Μπαλασόπουλος η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει κανονικά μέχρι τις 15 Ιουνίου σε δικαιούχους που υπάγονται στους δήμους εκείνους που έχουν ολοκληρώσει την διασταύρωση των στοιχείων της απογραφής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για οχτώ δήμους σε όλη τη χώρα: Δήμος Αμφιλοχίας, Δήμος Καστοριάς, Δήμος Ναυπάκτου, Δήμος Σερρών, Δήμος Λευκάδας, Δήμος Πρέβεζας , Δήμος Ηγουμενίτσας και Δήμος Κατερίνης.

Στον αντίποδα αυτών βρίσκονται εννέα δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν αρχίσει καν την επεξεργασία του μητρώου των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λάβουν επίδομα στις περιοχές της Κορίνθου, του Ρεθύμνου, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, του Λασιθίου, της Έδεσσας, της Τρίπολης της Φλώρινας και της Καρδίτσας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Χτυπήστε» τον ιδρώτα



Τι πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Ήλιος, ζέστη και φυσικά… ιδρώτας. Όμως, υπάρχουν τρόποι για να τον αντιμετωπίσετε. Άλλωστε, εάν τους εφαρμόσετε ούτε τα ρούχα σας θα έχουν στάμπες ούτε θα σας κοιτούν περίεργα οι διπλανοί σας…

Πώς όμως προέρχεται η δυσάρεστη αυτή οσμή; Οι αιτίες είναι αρκετές και είναι φυσικό ότι όταν ο ιδρώτας παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέρμα να αναπτύσσονται βακτηρίδια που δημιουργούν αυτή την κακοσμία. Εκτός φυσικά από αυτόν τον παράγοντα, σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη υγιεινής, η κατανάλωση τροφών όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο κ.ά.

Η καταπολέμηση

Είναι πασίγνωστο ότι οι για την καταπολέμηση του ιδρώτα η λύση είναι το αποσμητικό. Όμως, υπάρχουν δύο τύποι αποσμητικών. Κι αυτά είναι τα απλά που αναγράφονται ως deodorant και τα ανθιδρωτικά – antiperspirant.

Τα ανθιδρωτικά εμποδίζουν τη φυσική εφίδρωση του σώματος. Προσφέρουν ισχυρή στυπτική δράση και για το λόγο αυτό ερεθίζουν και ξηραίνουν το δέρμα ενώ με την πάροδο του χρόνου διαταράσσουν τις φυσικές λειτουργίες του.
Τα απλά αποσμητικά δρουν πιο ήπια, εμποδίζουν την ανάπτυξη της κακοσμίας και εξουδετερώνουν τα βακτηρίδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκατρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα όνειρα



Διαφορετικά όνειρα βλέπουν οι άντρες από τις γυναίκες.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, τα όνειρα υποβάλλονταν στη Γερουσία προς ανάλυση και ερμηνεία. Θεωρούνταν ως μηνύματα από τους Θεούς. Οι ονειροκρίτες συνόδευαν ακόμα και στρατιωτικούς ηγέτες στις μάχες και τις εκστρατείες. Επίσης, είναι γνωστό πως αρκετοί καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί πολλά από τα δημιουργήματά τους από τα όνειρα.

Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτά; Παρακάτω, παρατίθενται 13 ενδιαφέροντα πράγματα για τα όνειρα.

1. Ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας

Mέσα σε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε, ξεχνάμε περίπου τα μισά από τα όνειρα που έχουμε δει, ενώ μέσα σε 10 λεπτά έχουμε ξεχάσει το 90% εξ αυτών.

2. Και οι τυφλοί βλέπουν όνειρα

Όσα άτομα τυφλώνονται μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους, σε αντίθεση με τους εκ γενετής τυφλούς, που δεν μπορούν να δουν εικόνες αλλά ονειρεύονται εξίσου έντονα, με τη συνδρομή των άλλων τους αισθήσεων όπως του ήχου, της όσφρησης, της αφής και του συναισθήματος.

3. Όλοι ονειρευόμαστε

Όλα τα ανθρώπινα όντα ονειρεύονται (εκτός από τα άτομα εκείνα που αντιμετωπίζουν ακραίες ψυχολογικές διαταραχές). Εάν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι δεν βλέπει όνειρα, τότε η εξήγηση είναι πως απλά ξεχνάει τα όνειρά του.

4. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο άτομα που γνωρίζουμε ήδη

Το μυαλό μας δεν επινοεί πρόσωπα. Στα όνειρά μας βλέπουμε υπαρκτά πρόσωπα που έχουμε δει κάποια στιγμή της ζωής μας αλλά ίσως δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα θυμόμαστε. Όλοι μας έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα στη ζωή μας, επομένως ο εγκέφαλός μας τροφοδοτεί ασταμάτητα με νέους χαρακτήρες τα όνειρά μας.

5. Δεν ονειρευόμαστε όλοι έγχρωμα

Περίπου ένα 12% των ανθρώπων που έχουν την όρασή τους ονειρεύεται αποκλειστικά σε ασπρόμαυρα χρώματα. Το υπόλοιπο 88% ονειρεύεται έγχρωμα.

Μελέτες από το 1915 μέχρι και τη δεκαετία του ’50 έδειξαν πως η πλειονότητα των ονείρων ήταν σε ασπρόμαυρα χρώματα, αλλά τα αποτελέσματα αυτά άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του ’60. Σήμερα, μόνο το 4,4% των ονείρων που κάνουν άτομα κάτω των 25 ετών είναι ασπρόμαυρα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αυτά τα μεταβαλλόμενα αποτελέσματα ενδεχομένως να σχετίζονται με τη μεταστροφή από τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο και την τηλεόραση στα έγχρωμα μέσα.

6. Τα όνειρα είναι συμβολικά

Εάν ονειρευτούμε ένα συγκεκριμένο θέμα, δεν σημαίνει πως η πραγματικότητα έχει να κάνει ακριβώς με αυτό που ονειρευτήκαμε. Τα όνειρα μιλάνε σε μία βαθειά συμβολική γλώσσα και οποιοδήποτε συμβολισμό εμπεριέχει το όνειρό μας, σπάνια ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

7. Συναισθήματα

Το πιο σύνηθες συναίσθημα που βιώνουμε στα όνειρά μας είναι το άγχος. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιο συχνά από τα θετικά.

8. Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Αν και συνήθως βλέπουμε μία μόνο φορά το περιεχόμενο των ονείρων μας, πολλά άτομα αναφέρουν ότι έχουν δει περισσότερες από μία φορές το ίδιο όνειρο. Αυτό συμβαίνει γιατί βιώνουμε την ίδια περιγραφή των ονείρων σε διαφορετικές καταστάσεις ύπνου.

Πάνω από το 70% των γυναικών και το 65% των ανδρών αναφέρει ότι έχει δει ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο.

9. Και τα ζώα ονειρεύονται

Μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα ζώα, έδειξαν τα ίδια εγκεφαλικά κύματα με αυτά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ονειρικού ύπνου.

Παρατηρήστε για παράδειγμα έναν σκύλο όταν κοιμάται. Τα πόδια του κουνιούνται σαν να τρέχει και βγάζει ήχους σαν να κυνηγά κάτι στον ύπνο του.

10. Σωματική παράλυση

Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) είναι μία φυσιολογική φάση του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη κίνηση των ματιών.

Ο ύπνος REM στους ενήλικες ανθρώπους αποτελεί περίπου το 20-25% του συνολικού ύπνου, δηλαδή περίπου 90-120 λεπτά νυχτερινού ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το σώμα παραλύει από έναν μηχανισμό τον εγκέφαλο, ώστε το σώμα να μην μπορεί να πραγματοποιήσει τις κινήσεις που κάνουμε στο όνειρό μας. Εντούτοις, κάποιες φορές ο μηχανισμός αυτός τίθεται σε λειτουργία πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον φυσιολογικό ύπνο, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα ξύπνιος.

11. Ενσωμάτωση στα όνειρα

Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τα εξωτερικά ερεθίσματα με τα οποία βομβαρδίζονται οι αισθήσεις μας όταν κοιμόμαστε και τα κάνει μέρος των ονείρων μας. Αυτό σημαίνει πως, κάποιες φορές, στα όνειρά μας, ακούμε έναν ήχο από την πραγματικότητα και αυτός ο ήχος ενσωματώνεται στο όνειρο. Για παράδειγμα, ονειρευόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μία συναυλία, ενώ στην πραγματικότητα ο αδερφός μας στο δίπλα δωμάτιο παίζει κιθάρα την ώρα που κοιμόμαστε.

12. Διαφορετικά όνειρα βλέπουν οι άντρες από τις γυναίκες

Οι άντρες βλέπουν συνήθως στο όνειρό τους άλλους άντρες. Περίπου το 70% των χαρακτήρων στο όνειρο ενός άντρα είναι άντρες.

Από την άλλη, τα όνειρα μίας γυναίκας περιέχουν ίσα ποσοστά αντρών και γυναικών.

Πέρα, όμως, από αυτό, οι άντρες γενικά έχουν περισσότερο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους συγκριτικά με τις γυναίκες.

13. Προγνωστικά όνειρα

Αποτελέσματα διαφόρων ερευνών σε μεγάλο κομμάτι πληθυσμού δείχνουν πως ένα 18% με 38% βιώνει τουλάχιστον ένα προγνωστικό όνειρο και ένα 70% έχει βιώσει ένα déjà vu.

Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν στα προγνωστικά όνειρα είναι ενδεχομένως πολύ υψηλότερο και κυμαίνεται μεταξύ του 63% και 98%.

Και για το τέλος:

Τα όνειρα είναι εικονογραφήσεις… από το βιβλίο που γράφει η ψυχή μας για εμάς. (Marsha Norman)


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παχυσαρκία



Η «νόσος του πάχους» συνδέεται με δεκάδες θανατηφόρες ασθένειες.

Τι είναι η παχυσαρκία; Πως μπορείς να βρεις μόνος σου αν έχεις προδιάθεση ή είσαι παχύσαρκος; Ποιες είναι οι αιτίες;

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.

Η «νόσος του πάχους» αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα λειτουργίας του οργανισμού, ενώ συνδέεται άμεσα με δεκάδες άλλες θανατηφόρες ασθένειες.

Τι ονομάζουμε παχυσαρκία;
Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι οποιαδήποτε αύξηση του βάρους δεν είναι παχυσαρκία, αφού ακόμη και κάποιος που γυμνάζεται μπορεί να αυξήσει τα κιλά του, αυξάνοντας τον μυϊκό ιστό που διαθέτει.

Διάγνωση
Ένας διεθνώς αποδεκτός δείκτης που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να καθοριστεί ποιος είναι και ποιος δεν είναι παχύσαρκος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒMI). Οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 18 και 25, και κάθε άτομο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο θεωρείτε παχύσαρκος. Όσο πιο παχύσαρκος είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει προβλήματα υγείας.

Body Mass Index (BMI)
Για να υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματος εφαρμόζουμε μια πολύ εύκολη διαδικασία. Ο μαθηματικός τύπος έχει ως μεταβλητές το βάρος και το ύψος.

BMI = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2). Έτσι ένας άνθρωπος με βάρος 80 κιλά και ύψος 1,80 έχει δείκτη μάζας σώματος 80/(1,80Χ1,80)=24,69.

Δημιουργώντας μια κλίμακα βάση αποτελέσματος έχουμε:

Κάτω απο 18.5 Λιποβαρής

Φυσιολογικό βάρος 18.5 – 24.9

Υπέρβαρος 25.0 – 29.9

Πάνω από 30.0 Παχύσαρκος

Κατηγορίες παχυσαρκίας

Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες παχυσαρκίας:

Κατηγορίας Ι – Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 34,9

Κατηγορίας ΙΙ – Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 39,9

Κατηγορία ΙΙΙ – Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 40

Στην κατηγορία τύπου Ι ανήκει η πλειοψηφία των παχύσαρκων ανθρώπων. Στη κατηγορία τύπου ΙΙ έχουμε τη νοσογόνο παχυσαρκία, ενώ στη τρίτη κατηγορία θωρούμε την κατάσταση υπερνοσογόνο. Μια λιγότερο συνήθης κατάσταση αφορά τους ανθρώπους με δείκτη μάζας σώματος άνω του 50 και εκεί μιλούμε πλέον για κακοήθη παχυσαρκία.

Παθήσεις που συνδέονται με τη νόσο
Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της μια πολύ σοβαρή ασθένεια με δεκάδες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εάν εξετάσουμε τις παθήσεις που συνδέονται με τη νόσο μπορούμε να αναφέρουμε καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου ΙΙ, εγκεφαλικό, καρκίνο της χοληδόχου κύστης, καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού έντερο, του προστάτη, αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα. Αλλά και μελαγχολία, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Αμέτρητα είναι και τα μυοσκελετικά προβλήματα που προκύπτουν λόγο του βάρους, αφού η επιβάρυνση του σκελετού καταστρέφει κυριολεκτικά τη σωστή στάση σώματος.

Αίτια της νόσου

-Γενετικός παράγοντας

Το γεγονός ότι τα μέλη μιας οικογένειας μοιράζονται κατά κανόνα κοινό τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες καθιστά δύσκολη την αναγνώριση του βαθμού επίδρασης των γενετικών παραγόντων. Σε μια έρευνα, ενήλικες που υιοθετήθηκαν κατά την παιδική τους ηλικία, βρέθηκε να έχουν βάρος πιο σχετικό με αυτό των βιολογικών γονιών τους παρά με αυτό των γονιών με τους οποίους μεγάλωσαν .

-Ψυχολογικός παράγοντας

Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού το φαγητό αποτελεί μέσο αντίδρασης των ανθρώπων απέναντι στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα επικίνδυνη φαίνεται η σχέση του άγχους με τη παχυσαρκία. Μεγάλο μέρος των παχύσαρκων ανθρώπων χρησιμοποιεί το φαγητό ως αγχολυτικό.

-Περιβαλλοντικός παράγοντας

Η έλλειψη σωματικής άσκησης κυριολεκτικά σκοτώνει. Εάν λάβουμε υπόψη μας και τις λάθος επιλογές τροφίμων τότε οδηγούμαστε μαθηματικά στη νόσο της παχυσαρκίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι καταστρεπτικός αφού παραβιάζει όλους τους κανόνες σωστής ανθρώπινης λειτουργίας. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για τη καθιστική ζωή αλλά ούτε για τα χημικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η παχυσαρκία επίσης μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες όπως ο υποθυρεοειδισμός , το σύνδρομο Cushing, η κατάθλιψη και ορισμένα νευρολογικά προβλήματα. Ορισμένα φάρμακα επίσης όπως τα στεροειδή και μερικά αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Τρόποι αντιμετώπισης παχυσαρκίας

-Γεύμα ανά τρεις ώρες

Το κλειδί στο αδυνάτισμα είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Δημιουργούμε αυστηρό πρόγραμμα γευμάτων το οποίο τηρούμε «ευλαβικά».

-Επιλογή ποιοτικών τροφών

Επιλέγουμε μόνο φυσικά τρόφιμα με βασικό κριτήριο την ενεργειακή τους αξία. Αποφεύγουμε το γρήγορο φαγητό και τα τρανς λιπαρά.

-Θρεπτικό πρωινό

Είναι αποδεδειγμένο ότι το πρωινό γεύμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Οι άνθρωποι που τρώνε θρεπτικό πρωινό είναι, συνήθως, πιο αδύνατοι, ενώ έχουν πολύ περισσότερες δυνάμεις στη διάρκεια της ημέρας.

-Σωματική άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα

Η συστηματική άσκηση προφυλάσσει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως η παχυσαρκία. Εφαρμόζουμε αερόβια και αναερόβια προπόνηση τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα, ενώ δεν αποφεύγουμε οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα στη διάρκεια της ημέρας.

-Έλεγχος του άγχους

Το άγχος λειτουργεί υπέρ της παχυσαρκίας με ένα σύνθετο μηχανισμό. Οι άνθρωποι που αγχώνονται εύκολα, ξεσπούν στο φαγητό, ενώ οι προτιμήσεις τους συνήθως αφορούν λιπαρές τροφές και ζάχαρη. Μας απασχολεί μόνο οτιδήποτε σημαντικό, ενώ αντιμετωπίζουμε τη ζωή γεμάτοι θετική ενέργεια.

-Επτά, τουλάχιστον, ώρες ύπνο

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά λειτουργούν πιο σωστά. Ο μεταβολισμός στο ξεκούραστο σώμα γίνεται με ορθό τρόπο, ενώ το σώμα παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια. Κακός πιστεύεται ότι η ταλαιπωρία της αϋπνίας μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους.

-Αυτοπειθαρχία

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι εγκαταλείπουν σταδιακά το σώμα τους, ενώ δεν έχουν καμία πίστη στον εαυτό τους. Εάν δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε τις επιθυμίες μας δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε εκεί όπου θέλουμε. Το κομμάτι της εσωτερικής πειθαρχίας επηρεάζει άμεσα και την εκτίμηση που διατηρούμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας..

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εάν εξετάσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από προβλήματα που συσχετίζονται με το πάχος θα καταλάβουμε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Στη χώρα μας η παχυσαρκία θεωρείται η τρίτη βασικότερη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι, στο σύνολο του πληθυσμού, σε ποσοστό 35,2% οι Έλληνες εμφανίζονται να είναι υπέρβαροι και σε 22,5% παχύσαρκοι.

Από αυτούς αρκετοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση και καρκίνο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς



Αρχίζει από αύριο και θα συνεχιστεί μέχρι και την 30/06/2012 η υποβολή αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές παιδιών για τη σχολική περίοδο 2012-2013, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ. (που μεταφέρθηκαν από τον καταργηθέντα φορέα «Οργανισμός Εργατικής Εστίας»).

Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,50 ετών (προνήπια).

Η φιλοξενία τους είναι δωρεάν. Το ωράριο λειτουργίας αρχίζει στις 6.45΄π.μ κάθε εργάσιμης ημέρας και τελειώνει στις 16.00 μ.μ.

Δεν λειτουργούν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα και όλες τις επίσημες αργίες.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δικαιούχοι των παροχών του καταργηθέντος φορέα Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Για τις αιτήσεις τους, οι γονείς – κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί:

1. Β. Ν. Σ. Αγίας Βαρβάρας, Αρχιμήδους 25 & Κερκύρας, Τηλ. 210 5697490
2. Β. Ν. Σ. Ασπροπύργου, Παναθηναίων & Δελφών Παραλία Ασπροπύργου, Τηλ. 210 5570987
3. Β. Ν. Σ. Άνω Λιοσίων, Καλλικράτους 16 ( Ζοφριά ), Τηλ. 210 2315755
4. Β. Ν. Σ. Ελευσίνας, Δραγούμη 29 Ελευσίνα, . Τηλ. 210 5542052.
5. Β. Ν. Σ. Κερατσινίου, Χανίων 5 Κερατσίνι, Τηλ. 210 4008105.
6. Β. Ν. Σ. Μενιδίου, Αγ. Βασιλείου 1 & Αθηνάς Υγείας, Αχαρναί,.Τηλ. 210 2477950
7. Β. Ν. Σ. Μοσχάτου, Καλύμνου 5 Μοσχάτο, Τηλέφωνο 210 9566727
8. Β. Ν. Σ. Ολυμπιακού Χωριού, Νικολάου Κακλαμανάκη 22 και Καλλιπάτειρας. Τηλ. 210 2476610
9. Β. Ν. Σ. Περιστερίου, Εθνικής Αντιστάσεως 127 & Φερών Περιστέρι,. Τηλ. 210 5754610
10. Β. Ν. Σ. Αγρινίου, Θυσίας & Παπαλέξη Δηματά Αγρίνιο, Τηλ.26410 45425
11. Β. Ν. Σ. Άρτας, Εργατικές Κατοικίες, Γέφυρα Άρτας, Τηλ.2681074345
12. Β. Ν. Σ. Δράμας, 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Δράμας Σερρών Τηλ. 2521046855
13. Β. Ν. Σ. Ηγουμενίτσας Π. Αθηναγόρα 33, Ηγουμενίτσα, Τηλ. 2665028549
14. Β. Ν. Σ. Ιωαννίνων Τσακάλωφ 10, Ιωάννινα, Τηλ.2651074776
15. Β. Ν. Σ. Καλαμάτας Δυτ. Εμπορικό Κέντρο Αγ. Τριάδας Καλαμάτα, Τηλ.27210 21984
16. Β. Ν. Σ. Καρπενησίου Ύδρας & Καλύμνου, Καρπενήσι, Τηλ. 2237080505
17. Β. Ν. Σ. Κομοτηνής Παλ. Καβακλιώτικα, Κομοτηνή, Τηλ.2531028728
18. Β. Ν. Σ. Μεσολογγίου Αλίπεδο Μεσολογγίου - Πάροδος Σταχροπούλου, Τηλ.26310 51765
19. Β. Ν. Σ. Νάουσας Νικολάου Αναδολή 36, Τηλ. 2332027141.
20. Β. Ν. Σ. Ξάνθης Γ. Κονδύλη & Τυρολόης, Ξάνθη Τηλ. 2541029777
21. Β. Ν. Σ. Πατρών Νοταρά 16 Πάτρα,. Τηλ. 2610435634.
22. Β. Ν. Σ. Πυλαίας Θεσσαλονίκης Λαζάρου Τσιάμη 74-76 Πυλαία Θεσσαλονίκης, Τηλ. 2310919409
23. Β. Ν. Σ. Σερρών Μεραρχίας 158 Σέρρες, Τηλ. 2321038401.
24. Β. Ν. Σ. Τρικάλων 5ου Συντάγματος & Μαρτύρων Τρίκαλα, Τηλ. 20431033223
25. Β. Ν. Σ Λάρισας Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης Τηλ. 2410592655

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων θα δημιουργηθούν προσωρινοί Πίνακες Αξιολόγησης και Επιλογής.
Μέσα σε διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών οι δικαιούχοι, δύνανται να υποβάλλουν ενστάσεις στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς.
Οι τελικοί πίνακες επιλογών θα αναρτηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Από 7 έως 24 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης



Διεξάγεται για 31η χρονιά.

Μικρότερο (σε αριθμό εκθετηρίων και εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν), πιο… νότιο (μιας που λόγω των έργων ανάπλασης της παραλίας μεταφέρεται νοτιότερα μέχρι το ύψος του Μεγάρου Μουσικής και με ελπίδες να είναι, φέτος τουλάχιστον που μεταφέρθηκε και χρονικά στα μέσα του Ιουνίου, και πιο… στεγνό (οι καταιγίδες του Μάη στα τριάντα χρόνια της διοργάνωσης έχουν γίνει πλέον μνημειώδεις), το Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης επιμένει για 31η χρονιά.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου ως και την Κυριακή 24 Ιουνίου (για 17 μέρες) και με τη συμμετοχή 150 εκδοτών (οι μισοί σχεδόν απ τους 300 που συμμετείχαν πέρσι) θα πραγματοποιηθεί το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία της πόλης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ήδη τα 110 εκθετήρια έχουν στηθεί κατά μήκος της παραλίας μπροστά από τα νεοδιαμορφωθέντα πάρκα της μουσικής, των ρόδων, του ήχου, του νερού και της μνήμης. Ο χώρος μπροστά από το Λευκό πύργο όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα 30 χρόνια το φεστιβάλ είναι απροσπέλαστος λόγω των εργασιών για τη διαμόρφωση των υπολοίπων πάρκων της νέας παραλίας.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα της πόλης (1912-2012) και εντάσσεται στο έτος γιορτασμού «Θεσσαλονίκης 2012 - 100 χρόνια από την απελευθέρωση».
Το φεστιβάλ βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα ως τις 11.30 τη νύχτα, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά και το πρωί από τις 10.30 πμ ως τις 13.30 μμ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ΕΟΠΥΥ το Ταμείο των αυτοαπασχολούμενων



Την απόφαση έλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Την εξαίρεση του τομέα υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ δικηγόροι, μηχανικοί, κ.α.) από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε με την υπ' αρ. Φ.80000/οικ. 12517/1483/1-6-2012 απόφασή του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης, έκανε δεκτή την απόφαση από τις 26/4/ 2012, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ να μην ενταχθεί ο τομέας υγείας του στον ΕΟΠΥΥ.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία ο Κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει, τη μη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, ενώ σχετικό αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαν διατυπώσει, και οι πρόεδροι του ΕΤΑΑ Αργύρης Ζαφειρόπουλος και του ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, Ιωάννης Γαμβρίλης.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι με την απόφαση αυτή «διασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα των συναδέλφων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ από την επιχειρούμενη λεηλασία χάριν της στήριξης άλλων προβληματικών ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας».

Η ένταξη του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, επρόκειτο να γίνει 1.6.2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του δεύτερου μνημονίου για τον τομέα της Υγείας (ν.4052/1-3-2012).

Με τις ίδιες διατάξεις εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, την 1.4.2012, οι κλάδοι υγείας του Οίκου Ναύτου, και την 1.5.2012 του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).


Διαβάστε περισσότερα...

SOS για τις συντάξεις!



Λεφτά τέλος από το ΙΚΑ για συντάξεις! Η απειλή να μην καταβληθούν από το ΙΚΑ συντάξεις τους αμέσως επόμενους μήνες αιωρείται πάνω από χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και αναζητείται 1,4 δισ. ευρώ. Εκρηκτικό μείγμα αποτελούν η συρρίκνωση των εσόδων, ο πολλαπλασιασμός των δαπανών, η μαύρη εργασία και τα χρέη του ταμείου.

Ενδεικτικά, μιλάμε για 451 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές στο πρώτο τετράμηνο του 2012, ενώ οι οφειλές του ταμείου σε τρίτους αγγίζουν τα 7,6 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

1.185 προσλήψεις εποχικών



Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις άλλων 1.185 εποχικών υπαλλήλων ύστερα από σχετικές άδειες που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να καλυφθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες για τη λειτουργία κατασκηνώσεων (για παιδιά, ηλικιωμένους κλπ.), ιαματικών πηγών, αλλά και για την ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΧ).

Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, οι συμβάσεις εργασίας για τις κατασκηνώσεις και τις ιαματικές πηγές θα έχουν διάρκεια 2-3 μηνών και αφορούν συνολικά 705 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις (480) αφορούν την ΕΒΧ για διάφορες ειδικότητες και με 8μηνες συμβάσεις εργασίας.

Η αρμόδια Επιτροπή του ΣτΕ (του ν. 2190/94) άναψε «πράσινο φως» για να γίνουν 583 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων για τις κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας, άλλων 117 για αντίστοιχες δημοτικές κατασκηνώσεις (του Δήμου Ν. Ιωνίας) και άλλων 5 για τη λειτουργία ιαματικών πηγών του Δήμου Ικαρίας.

Στην περίπτωση των 14 κατασκηνώσεων του υπουργείου Υγείας θα φιλοξενηθούν περίπου 7.000 άτομα σε διάφορες περιοχές και θα προσληφθούν για διάστημα έως 3 μηνών 583 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ιατροί, νοσοκόμοι, γυμναστές, φύλακες, εργάτες, ομαδάρχες, ναυαγοσώστες κλπ.

Οι 117 προσλήψεις για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Ν. Ιωνίας (για παιδιά και μέλη ΚΑΠΗ σε 4 περιόδους 13 ημερών η κάθε μία) αφορούν παρόμοιες ειδικότητες με εκείνες του υπουργείου Υγείας, καθώς και μαγείρων, τραπεζοκόμων, παιδαγωγού, οδηγού, αποθηκάριου κλπ., καθώς και 75 ομαδαρχών ηλικίας 16-18 ετών. Οι συμβάσεις τους θα έχουν διάρκεια έως 2 μηνών.

Με 2μηνες συμβάσεις θα προσληφθούν και 5 εποχικοί υπάλληλοι του Δήμου Ικαρίας για τη λειτουργία των ιαματικών πηγών, από τις οποίες προσπορίζεται σημαντικά οφέλη, αποτελώντας την κύρια πηγή εσόδων του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί



Δωρεάν θα φιλοξενηθούν και την περίοδο 2012-2013 εκατοντάδες παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» του ΕΣΠΑ.

Για την τρέχουσα περίοδο επωφελούνται από το πρόγραμμα 400 παιδιά, σε σύνολο 650 που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς και καταβάλλεται προσπάθεια. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των ωφελούμενων για την επόμενη περίοδο

Οι εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του «Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας δήμου Θεσσαλονίκης» για τη νέα σχολική περίοδο 2012-2013 θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Με καθυστέρηση τα επιδόματα



Με καθυστέρηση -έως τη Δευτέρα 11 Ιουνίου αντί της 6ης Ιουνίου που ήταν η συνήθης ημερομηνία έναρξης των πληρωμών- θα καταβάλει ο ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του τρίτου διμήνου 2012.

Την καθυστέρηση ανακοίνωσε χθες ο ΟΓΑ επικαλούμενος «τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης του εντάλματος» των 120 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός ότι το κονδύλι έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με την Ημερησία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε το θερινό ωράριο για τα μουσεία



Ανοικτά από τις 09:00 έως τις 16:00 καθημερινά.

Σε διαμόρφωση του θερινού ωραρίου μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεννόηση με την ΠΟΣΥΠΠΟ και την ΠΕΥΦΑ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης και κατανομής του εποχικού προσωπικού, για την ομαλότερη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

Η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού για τα έργα αυτεπιστασίας στο ΕΣΠΑ, η οποία είχε ανασταλεί λόγω προεκλογικής περιόδου, ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει κανονικά μέσω ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφασή της είχε γνωμοδοτήσει για την εξαίρεση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από την απαγόρευση των προσλήψεων του ανωτέρω προσωπικού.

Αναλυτικά για το ωράριο:

Τα μουσεία θα είναι ανοικτά από τις 09:00 έως τις 16:00 καθημερινά, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι θα συνεχίσουν να είναι ανοικτοί από τις 08:00 έως τις 15:00.

Ειδικά, για τους παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης 08:00 -20:00

(Σάββατο - Κυριακή και αργίες 08:00- 15:00)

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 08:00 -20:00

(Δευτέρα το μουσείο είναι κλειστό 08:00-12:30)

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ιερού Ασκληπιού Επιδαύρου 08:00 -20:00


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν κλινική εξέταση μαστών για γυναίκες 20 έως 39 ετών



Διοργανώνεται από το σωματείο «Άλμα Ζωής» από 5 μέχρι 15 Ιουνίου.

Με τα ηλικιακά όρια εμφάνισης του καρκίνου του μαστού να έχουν μειωθεί, το Μη Κερδοσκοπικό σωματείο «Άλμα Ζωής» οργανώνει πρόγραμμα ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη - έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες, ηλικίας 20 - 39 ετών.

Η καμπάνια θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, από τις 5 μέχρι και τις 15 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού , δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες ηλικίας από 20 μέχρι 39 ετών να πραγματοποιήσουν δωρεάν κλινική εξέταση μαστών.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 2 έως τις 7 το απόγευμα στα γραφεία του συλλόγου «Άλμα Ζωής», Αριστοτέλους 79-81, στην πλατεία Βικτωρίας (4ος όροφος) από χειρουργούς μαστού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ).

Εάν χρειαστεί κάποια γυναίκα επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο.

Όποιες γυναίκες επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να καλέσουν το σύλλογο «Άλμα Ζωής» στα εξής τηλέφωνα:

- Αθήνα: 210 8253253

- Πάτρα: 2610 222274

- Θεσσαλονίκη: 2310 285183



Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων



Στόχος η απασχόληση 5.000 νέων.

Αρχίζει σήμερα η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων αναφορικά με την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ως 35 ετών.

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέργων έως 24 ετών και 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 5.000 νέων και οι επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 27 μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:


Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών.
ΦΕΚ
ΦΕΚ Τροποποίηση
Πρόσκληση Προγράμματος





---------------------


Ξεκινούν οι προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων.




Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ.
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών» ξεκινά από αύριο, Τετάρτη.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

"Παρέδωσαν" τετραπληγικό στο ΙΚΑ



Σε τραγικό σημείο έχουν φτάσει χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που ζουν κάθε μέρα τον δικό τους γολγοθά της οικονομικής κρίσης.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συγγενών ενός 43χρονου τετραπληγικού από το Πλωμάρι της Λέσβου, οι οποίοι σήμερα το πρωί με δανεικό φορείο, τον μετέφεραν στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, προκειμένου να τον «παραδώσουν» στους διευθυντές.

Όπως ανέφεραν, τον «παραδίδουν», γιατί δεν αντέχουν οικονομικά να τον συντηρούν, καθώς το ΙΚΑ εδώ και τρεις μήνες έκοψε το επίδομά του.

Ο διευθυντής του διοικητικού τμήματος του ΙΚΑ Μυτιλήνης κ. Κλαδογέννης, δήλωσε με αφορμή το περιστατικό ότι όντως υπάρχει πρόβλημα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού οι ασθενείς που παίρνουν το επίδομα αυτό, περνούν κάθε δύο χρόνια από επιτροπές.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, άλλαξε πρόσφατα τον κανονισμό και πλέον δεν θα περνούν από επιτροπές, αλλά θα εξετάζονται κατ’ οίκον από γιατρό, που θα επισκέπτεται τον ασθενή και θα συντάσσει την έκθεσή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθημα ανθρωπιάς δίνει η αθλήτρια Μέγκαν Βόγκελ




Βοήθησε τη συναθλήτριά της που έπεσε την ώρα του αγώνα
.
Η Μέγκαν Βόγκελ μπορεί να κέρδισε τον τίτλο για τα 1600 μέτρα, αλλά αυτό που έχει τραβήξει ακόμη περισσότερο την προσοχή είναι η πρωτοφανής της καλοσύνη απέναντι στην συναθλήτριά της, σε αγώνα δρόμου.

Αφού κέρδισε σε αγώνα δρόμου το περασμένο Σάββατο, η νεαρή από το Οχάιο των ΗΠΑ συμμετείχε σε αγώνα 3.200 μέτρων, όπου η συναγωνίστριά της, Άρντεν Μακ Μαθ έπεσε κάτω λίγα μέτρα πριν από το τέρμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Σπρίνγκφιλντ Νιουζ Σαν.

Η Βόγκελ, αντί να συνεχίσει να τρέχει, γύρισε και έτρεξε να τη βοηθήσει, συγκρατώντας την ως στο τέλος της διαδρομής και ουσιαστικά επιτρέποντάς της να τερματίσει νωρίτερα από την ίδια.

Οι δύο νεαρές τερμάτισαν αντίστοιχα στην 14η και την 15η θέση.

Αυτό έδωσε στη Βόγκελ παγκόσμια προσοχή για την ανθρωπιά της, ακόμη και την ώρα ενός τόσο ανταγωνιστικού αθλήματος. «Αξίζει να τερματίσεις όποιος και να είσαι. Θέλησα να τη βοηθήσω με κάθε τίμημα», είπε η Βόγκελ σε δηλώσεις της. Από την πλευρά της η Μακ Μαθ νιώθει τουλάχιστον ευγνωμοσύνη: «Δεν το πίστευα ότι έκανε κάτι τέτοιο για μένα», σχολιάζει.

Το βίντεο που δείχνει την ανθρωπιά και μια μορφή πρωτοφανούς αλληλεγγύης για τον αθλητισμό κάνει το γύρο του κόσμου.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια δυσλεξίας



Γενικά σημάδια δυσλεξίας.

Δεν είναι αναγκαίο να παρουσιαστεί καθένα από τα παρακάτω σημάδια σε κάθε δυσλεκτικό παιδί. Όμως πάντοτε παρουσιάζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων κατάλληλο ώστε να γίνει πλήρης διάγνωση.

  • Δυσκολία στο να δένει τη ζώνη, τα κορδόνια, τη γραβάτα του, κλπ.
  • Δυσκολία στο να κατανοεί προθέσεις οι οποίες σχετίζονται με κατεύθυνση, π.χ. μέσα-έξω, πριν-μετά, μπροστά-πίσω.
  • Δυσκολία στο να εκτελεί περισσότερες από μία οδηγίες τη φορά.
  • Πιθανό ιστορικό αργής, καθυστερημένης γλωσσικής ανάπτυξης.
  • Δυσκολία στο να βρίσκει την ονομασία για κάποιο αντικείμενο.
  • Μπέρδεμα αριστερής με δεξιά πλευρά του σώματος.
  • Έλλειψη προτίμησης αριστερού – δεξιού χεριού.
  • Φτωχός γραφικός χαρακτήρας με πολλές αντιστροφές γραμμάτων και κακοσχηματισμένα γράμματα.
  • Δυσκολία στο να θυμάται οτιδήποτε σχετικό με σειρά ακολουθιών, π.χ. τις μέρες της εβδομάδας και αλφάβητο.
  • Δυσκολία στο να θυμάται τι μέρα είναι, ή τα γενέθλια του, ή να μαθαίνει να λέει την ώρα.
  • Υπερβολική κούραση σε σχέση με το χρόνο συγκέντρωσης και την προσπάθεια που κατέβαλε.
  • Διστακτική και κοπιαστική αναγνωστική ικανότητα όταν διαβάζει δυνατά, παραλείποντας λέξεις συχνά ή προσθέτοντας έξτρα λέξεις ή αποτυγχάνοντας ν΄αναγνωρίσει ‘οικείες’ γνωστές λέξεις.
  • Παραλείψεις σειράς ή σειρών όταν διαβάζει ή διαβάζει την ίδια σειρά δύο φορές. Χάνει το σημείο που διαβάζει.
  • Μπερδεύει λέξεις που μοιάζουν οπτικά, π.χ. σώμα-μασώ, σάκα-κάσα, φάβα-βάφω.
  • Δυσκολία στο να χωρίζει σε συλλαβές μεγάλες λέξεις όπως και στο να βάζει πάλι τις συλλαβές στη σωστή σειρά τους. Συχνές παραλείψεις συλλαβών.
  • Έλλειψη, δυσκολία ή αδιαφορία χρήσης σημείων στίξης.
  • Συχνοί αναγραμματισμοί, πχ. τρένο σαν τέρνο, στρώμα σαν τσρώμα.
  • Δυσκολία στο να επιλέγουν και να κατανοούν τα πιο σημαντικά σημεία ενός κειμένου.
  • Ανικανότητα στο να βάζουν γράμματα μαζί σε συνδυασμούς συμφώνων ή φωνηέντων.
  • Δυσκολία στο να μάθουν την προπαίδεια.
  • Χαμηλή επίδοση στα γραπτά τους σε σχέση με την προφορική τους ικανότητα.
  • Διαρκές μπέρδεμα με γράμματα που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά, π.χ. β-θ, φ-β, β-δ, σ-ζ, μ-ν.
  • Λανθασμένη επιλογή γραμμάτων κατά τη διάρκεια φτωχής ακουστικής διάκρισης ιδιαίτερα μεταξύ φωνηέντων ε,α,ι,η, αλλά και συμφώνων π-μπ, τ-ντ.
  • Χρήση χωρίς διάκριση κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων.
  • Μπέρδεμα μεταξύ παρόμοιων ακουστικά λέξεων, π.χ. εμείς-εμάς, θέμα-δέμα. Γράμματα, συλλαβές και λέξεις παραλείπονται, τοποθετούνται σε λάθος σειρά ή μετατοπίζονται και αντιστρέφονται.
  • Μια λέξη μπορεί να είναι γραμμένη με πολλούς τρόπους ορθογραφίας μέσα στο ίδιο κείμενο.
  • Τα γράμματά τους είναι πολύ άσχημα τοποθετημένα στη σελίδα και με δυσκολία μένουν κοντά στο περιθώριο.
  • Χάνουν το νόημα αυτού που γράφουν.



--------------

Σημάδια δυσλεξίας σε παιδιά 5 έως 7 ετών.

Τα σημάδια δυσλεξίας στην ηλικία 5 έως 7 ετών είναι τα ακόλουθα:

  • Πρώιμα προβλήματα λόγου-δυσκολίες στο να προφέρει το παιδί τις λέξεις σωστά καθώς και να βάλει τις λέξεις στη σωστή σειρά.
  • Η εκμάθηση και η απομνημόνευση ομοιοκαταληξίας μπορεί να είναι δύσκολη. Επίσης, η αναγνώριση παρόμοιων λέξεων, όπως 'κάτι' και 'μάτι', μπορεί ν΄αποτελέσει πρόβλημα.
  • Δυσκολία στο ν΄ακούει και να ξεχωρίζει διαφορετικούς ήχους, όπως 'μπ, π, β,φ,δ'.
  • Πρώιμα μαθησιακά προβλήματα - έλλειψη προσοχής όταν του μιλούν - έλλειψη ενδιαφέροντος στο ν΄ακούει ιστορίες και αποτυχία στο να καταλαβαίνει τις επεξηγήσεις όταν του δίνονται.
  • Έλλειψη προόδου στην ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία, η οποία έρχεται σ΄αντίθεση με τις δημιουργηθείσες προσδοκίες της κανονικής ανάπτυξης σε άλλους τομείς.
  • Αν και είναι έξυπνοι σε πολλούς τομείς, βρίσκουν ακατανόητο το γεγονός ότι οι λέξεις μπορούν να διαβαστούν μόνο μ΄έναν τρόπο.
  • Φτωχός κινητικός έλεγχος - δυσκολία όταν χρησιμοποιούν ψαλίδι και κρατούν ένα μολύβι, και προσπαθούν να χρωματίσουν μέσα σε καθορισμένο πλαίσιο.
  • Συχνά παρουσιάζουν καθρεπτικό γράψιμο καθώς και δυσκολία στο να σχηματίσουν γράμματα και να τα γράψουν βάσει μιας λογικής αλληλοδιαδοχικής σειράς. Συνεχές μπλέξιμο με τα γράμματα 'β,θ,δ,π,μπ, μ,ν,ο,α,σ,ζ'.
  • Δυσκολία διαχωρισμού αριστερής και δεξιάς πλευράς του σώματος.
  • Δυσκολία στο ν΄αποφασίσουν ποιο χέρι να χρησιμοποιήσουν όταν τρώνε, ζωγραφίζουν, παίζουν, πετούν την μπάλα, κλπ.
  • Αδεξιότητα κίνησης και έλλειψη επιδεξιότητας σε κινήσεις των χεριών (ζωγραφική η αντιγραφή σχεδίων).
  • Δυσκολία στο να θυμούνται οδηγίες, π.χ. 'Πήγαινε επάνω και φέρε μου το μπλέ μου πουλόβερ μαζί μ΄ένα βιβλίο που βρίσκεται πάνω στο συρτάρι στο υπνοδωμάτιο'.
  • Δυσκολία στο να γνωρίζουν την ώρα και την ακολουθία των ημερησίων γεγονότων. Καθώς επίσης και προσωπικές τους λεπτομέρειες, όπως τα γενέθλιά τους και η διεύθυνση του σπιτιού τους.
  • Δυσκολία στο να μετράνε, να χρησιμοποιούν συχνά τα δάχτυλά τους ή ξυλαράκια.
  • Δυσκολία στο να παίζουν παιχνίδια ακολουθίας και ταιριάσματος.
  • Δυσκολία στο να δένουν τα κορδόνια τους, να κουμπώνουν τα κουμπιά τους, το φερμουάρ και με τον τρόπο που φοράνε τα ρούχα τους.
  • Εκνευρισμός και σημάδια ματαίωσης στο σπίτι και στο σχολείο χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.
  • Ονειροπόληση και βύθισμα στις σκέψεις τους στο σπίτι και στην τάξη. Απροθυμία στο σχολείο.


--------------

Σημάδια δυσλεξίας στην ηλικία των 7-13 ετών.

Τα σημάδια δυσλεξίας στην ηλικία 7 έως 13 ετών είναι τα ακόλουθα:

  • Ανικανότητα ανάγνωσης ή η αναγνωστική ηλικία είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτήν βάσει της χρονολογικής του ηλικίας.
  • Δυσκολία με τους ήχους των γραμμάτων.
  • Φτωχός, ανώριμος γραφικός χαρακτήρας.
  • Ακατάλληλα ορθογραφικά λάθη και προτίμηση στο να χρησιμοποιεί μικρές, παρόμοιες λέξεις. Πιο πολύπλοκες λέξεις γράφονται ή βάσει της φωνολογίας τους ή τις μαντεύουν.
  • Όταν διαβάζουν δυνατά ή γράφουν, μπερδεύουν γράμματα, όπως ‘φ,β,θ,δ,μ,ν,ο,α,σ,ζ,λ,ρ,π,μπ’. Προβλήματα παρουσιάζουν και οι συνδυασμοί γραμμάτων, όπως ‘στρ’.
  • Δεν χρησιμοποιούν σημεία στίξης όταν διαβάζουν ή γράφουν μια ιστορία. Οι εκθέσεις ή οι ιστορίες τους είναι συχνά σύντομες, με λίγα στοιχεία περιγραφής των χαρακτήρων ή πλοκής.
  • Αν δυσκολεύονται να διαβάσουν ευχάριστα ή δυνατά, αυτό τους δημιουργεί προβλήματα στο ν΄αλλάξουν πληθυντικό με ενικό αριθμό και χρόνους ρημάτων ή να μπερδεύουν λέξεις όπως ‘σάκα’ και ‘κάσα’.
  • Προβλήματα στο να ακούνε με προσοχή μια ιστορία και να διατηρούν τις πληροφορίες στο μυαλό τους. Πιο εύκολα διηγούνται μια ιστορία παρά τη γράφουν.
  • Δυσκολία στην αντιγραφή απ΄τον πίνακα. Παραλείπουν σειρές, γράμματα και αριθμούς ή τα μεταφέρουν αλλού.
  • Μπορεί να αντιστρέφουν αριθμούς, π.χ. ‘42’ για ‘24’ ή ‘3 για ‘ε’.
  • Μεγάλες δυσκολίες στο να θυμηθούν την προπαίδεια με τη σειρά, τις μέρες της εβδομάδας, τους μήνες και αλφάβητο.
  • Προβλήματα με τις μουσικές νότες και την ώρα.
  • Αδεξιότητα και έλλειψη συγχρονισμού κινήσεων.
  • Μερικά δυσλεκτικά παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν τι τους λες και τους παίρνει κάποια ώρα ν΄απαντήσουν.
  • Αναπτύσσονται δευτερογενή συμπτώματα, όπως αίσθημα ματαίωσης, αποτυχία και προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Αδιαφορία να πάνε στο σχολείο, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.

Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επί 5 χρόνια οι λιμενικοί



Πληρώνουν τα φάρμακα και τους γιατρούς από την τσέπη τους.

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι από τα τέλη του 2007 οι λιμενικοί σε όλη τη χώρα και τα φάρμακά τους, όπως και τους γιατρούς, τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Σαϊτάκης.

Όπως τονίζει στο ΑΜΠΕ, 7.500 οικογένειες Λιμενικών, για τέσσερα και πλέον χρόνια, αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, με την αποστέρηση της πρόσβασής τους σε ιατρούς και φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι, με απόλυτη συνέπεια, καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές που τους αναλογούν.

Ο κ. Σαϊτάκης αναφέρει, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι στις αρχές του 2012 εξασφαλίστηκε ένα κονδύλι 4 εκατ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 7,5 εκατ. που οφείλονται από το 2007 σε δαπάνες υγείας και αφορούν την καταβολή χρημάτων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού του λιμενικού, φαρμακεία, ιδιώτες γιατρούς και κλινικές, μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό.

Τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλείται γραφειοκρατική διαδικασία, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων πληρωμής που έχουν συγκεντρωθεί και προσθέτει ότι οι ενώσεις των φαρμακοποιών, όπως και των γιατρών έχουν καταγγείλει πλέον τις συμβάσεις με το Λιμενικό Σώμα και δεν δέχονται παραπεμπτικά σημειώματα από τους λιμενικούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού τονίζει ότι ορισμένοι λιμενικοί και μόνον αυτοί που είναι στην Αθήνα, μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς να πληρώσουν για ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και αν αυτά βέβαια υπάρχουν, από τα φαρμακείο του ΝΙΜΙΤΣ και του Ναυτικού Νοσοκομείου.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους να επιδείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και την ευαισθησία, όπως έπραξαν και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους εκάστοτε υπευθύνους, για τον κίνδυνο απώλειας ζωής, δυστυχώς, όμως μάταια», τονίζεται στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τέθηκε τον περασμένο μήνα σε συνάντηση που είχε η Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βελτιώσετε την υγεία σας



Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

Συστηματική άσκηση, καλύτερη διατροφή, λιγότερο άγχος, περισσότερος ύπνος… είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να έχεις μια καλύτερη ζωή ποιοτική και μακροχρόνια.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσεις την υγεία σου:


1. Γύμνασε την καρδιά σου
Η καρδιά ανταποκρίνεται στις ασκήσεις, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι μυς. Έτσι όπως δυναμώνεις το στήθος σου με «καθίσματα», η καρδιά σου δυναμώνει με αεροβικές ασκήσεις. «Η τακτική εκγύμναση, για αρκετό καιρό, μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς σου κατά 20 χτύπους το λεπτό», αναφέρει ο καρδιολόγος Dr Paul Thompson.

2. Αύξησε την καλή χοληστερόλη
Αν δεν έχεις καλή χοληστερόλη να κυλά στις αρτηρίες σου, ακόμα και οι μικρές ποσότητες της κακής χοληστερόλης που υπάρχουν μέσα σου, μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα εμπόδια στη ροή του αίματος, καθώς “χτίζονται” στα τοιχώματα των αγγείων. Οι καλύτεροι τρόποι για να αυξήσεις την καλή χοληστερόλη περιλαμβάνουν τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού την ημέρα, τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα (βλ. παρακάτω) και απώλεια περίπου 5 κιλών, αν ανήκεις στην κατηγορία των υπέρβαρων. Τι το θες το αυτοκίνητο; Πήγαινε με γρήγορα βήματα να πάρεις το μετρό, βγάλε το σκύλο βόλτα, πάρε διάδρομο στο σπίτι (για να μη βαρεθείς βάλε και μια μικρή τηλεόραση μπροστά), βρες δικαιολογίες να βάζεις το σώμα σου σε κίνηση!

3. Διατήρησε σταθερή την αρτηριακή σου πίεση, κάνε σεξ
Πανεπιστημιακή έρευνα σε 220 άντρες έδειξε ότι εκείνοι που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση έκαναν σεξ 25% πιο συχνά, σε σχέση με αυτούς που είχαν υψηλή πίεση. Ο λόγος; Οι γιατροί λένε ότι οι άντρες που έχουν φυσιολογική πίεση διαθέτουν περισσότερη τεστοστερόνη, τα επίπεδα της οποίας επηρεάζονται από την σεξουαλική τους ζωή.

4. Γυμναστική λίγη και καλή
Μία έρευνα 12 ετών, στην οποία συμμετείχαν 22.000 άντρες σε νοσοκομείο της Βοστόνης, έδειξε ότι η έντονη γυμναστική για 11 με 24 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων κατά 36%. Άντρες που ασκούνταν περισσότερο χρόνο, δεν είχαν κανένα παραπάνω «προνόμιο».

5. Προσπέρασε ένα hangover
Πίνε ανοιχτόχρωμα ποτά, όπως είναι το gin και η vodka. Αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να σου προκαλέσουν hangover συγκριτικά με πιο σκούρα ποτά (brandy, ουίσκι, κόκκινο κρασί) γιατί περιέχουν λιγότερα παρόμοια συστατικά ζύμωσης και παλαίωσης. Επίσης, να προσθέτεις πάντα στο ποτό χυμό πορτοκάλι, καθώς η φρουκτόζη που θα λάβεις θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό του ποτού μέχρι και 25%.

6. Περπάτα καθημερινά για 30 λεπτά με γρήγορο βήμα
Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να δρέψεις τα τεράστια προνόμια του να σηκωθείς από τον καναπέ και να είσαι πιο υγιής. Είναι τεράστιο το όφελος για το καρδιαγγειακό σου σύστημα, καθώς «ενεργοποιεί» τον οργανισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατε έρευνες, με το περπάτημα (ακόμα κι αν σου είναι δυσάρεστο ή κουραστικό λόγω περιττών κιλών ή πόνων στις αρθρώσεις) ο οργανισμός ανοίγει «παρακαμπτήριες οδούς» στα αγγεία των κάτω άκρων, κάνοντας ένα φυσικό bypass και βελτιώνοντας από μόνος του την κυκλοφορία του αίματος.

7. Αντιμετώπισε την κατάθλιψη με άσκηση
Ένας 40λεπτος περιορισμός μπορεί να προκαλέσει στρες και οι έρευνες έδειξαν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά. Δοκίμασε το κολύμπι, την ποδηλασία ή το τρέξιμο.

8. Κατάργησε το δεύτερο ποτήρι καφέ
Η καφεΐνη των δύο ποτηριών προσθέτει 16 χτύπους παραπάνω στον καρδιακό σου παλμό το λεπτό, με αποτέλεσμα να γίνεσαι περισσότερο ευερέθιστος και αγχώδης.

9. Ξεκούρασε το μυαλό σου
Η άσκηση δεν έχει σκοπό μόνο να σου προσφέρει φυσικά προνόμια, καθώς μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, κάνοντάς σε πνευματικά γρηγορότερο. Παράλληλα σε προφυλάσσει από το Alzheimer.

10. Λιγότερο φαΐ, περισσότερη ζωή
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ποντίκια με διατροφή χαμηλών θερμίδων ζουν περισσότερο σε σχέση με αυτή που έχουν διατροφή υψηλών θερμίδων. Επίσης, ανακάλυψαν ότι αλλάζοντας τη διατροφή των ποντικιών από υψηλών σε χαμηλών θερμίδων σβήνουν περίπου το 70% όλων των γενετικών ενδείξεων της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά που προκαλεί η διατροφή υψηλών θερμίδων δεν είναι μόνιμη και μπορεί να διορθωθεί, απλά αλλάζοντας τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνεις.

11. Κόκκινο ή θάνατος
Από δύο μέχρι τέσσερις μερίδες σάλτσα τομάτας την εβδομάδα, μαγειρεμένες ή μη, είναι ικανές να σου μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 34%. Εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες έχει επίσης το μπρόκολο.

12. Τρώγε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
Ένα γεύμα σολομού την εβδομάδα (ή σαρδέλας, ή κολιού, ή άλλων λιπαρών ψαριών) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ξαφνικής θανατηφόρας καρδιακής προσβολής.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν το κλειδί και ο σολομός έχει πολύ περισσότερα από αυτούς τους φρουρούς, από οποιοδήποτε άλλο ψάρι. Χρειάζεσαι κι άλλο λόγο; Δύο μερίδες την εβδομάδα μπορούν να καταπολεμήσουν την αρθρίτιδα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας κάθε φλεγμονή γύρω από τις αρθρώσεις σου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η τροφοδοσία φαρμακείων με ακριβά σκευάσματα



Σε ποια σημεία μπορείτε να βρείτε τα φάρμακα.

Άρχισε σήμερα η τροφοδοσία των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πλέον των 100 ασθενών και έχουν υποβληθεί αιτήματα για προμήθεια φαρμάκων από εννέα ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ θα καλύπτονται και οι ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες απαιτήσεις τους.

Οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του οργανισμού, όπου έχει αναρτηθεί λίστα, για το ποια φάρμακα χορηγούνται και από ποια φαρμακεία και από αύριο μετά τις 12.00 θα είναι εφικτή η παροχή πληροφοριών για τη διάθεση των φαρμάκων και στον τηλεφωνικό αριθμό 184.

Οι διευθύνσεις των φαρμακείων του οργανισμού είναι:
• Φαρμακείο Ομονοίας -Αγίου Κωνσταντίνου 16, Αθήνα- τηλ. 2105200022.
• Φαρμακείο Αμπελοκήπων (Παράσχου 23 & Ασωπίου 4 - Γκύζη- τηλ. 2106429356).
• Φαρμακείο Ρέντη (Πειραιώς 167, γωνία με Κηφισού, Ρέντης - τηλ. 2104826510).
• Φαρμακείο Ν. Ιωνίας (Αλ. Παναγούλη 91 - τηλ. 2102758737).
• Φαρμακείο Πειραιά (Μπουμπουλίνας 7-13, τηλ. 2104101611).
• Φαρμακείο Θεσσαλονίκης -Αριστοτέλους 19, Θεσσαλονίκη- τηλ. 2310254350.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. έως 7.00 μ.μ., εκτός Τετάρτης που είναι 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. Κατ΄ εξαίρεση, αύριο, τα φαρμακεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 7.00 μ.μ. Το φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί καθημερινά 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.

Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα του καταλόγου από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από παραγγελία.



Διαβάστε περισσότερα...

Όγκος διαγνώστηκε στον εγκέφαλο της Sheryl Crow



Αποκάλυψε ότι ξεχνούσε τους στίχους των τραγουδιών της.

Ένα καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο αποκάλυψε ότι έχει η Sheryl Crow. Η διάσημη τραγουδίστρια έκανε αυτή την αποκάλυψη σε αμερικανική εφημερίδα και τόνισε ότι «το γνωρίζει εδώ και έναν χρόνο».

«Πήγα για εξετάσει όταν άρχισα να ξεχνάω επανειλημμένως τους στίχους των τραγουδιών μου. Έκανα μαγνητική τομογραφία και ανακάλυψα τον όγκο. Η Sheryl Crow είπε ότι είχε γίνει πολλές φορές αντικείμενο κακού σχολιασμού επειδή ξεχνούσε τους στίχους».

Έχει δύο παιδιά. Το 2006 είχε παρουσιάσει καρκίνο του στήθους, ο οποίο θεραπεύτηκε με επιτυχία την ίδια χρονιά.


Διαβάστε περισσότερα...