Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ευχές για το νέο έτος από το διάστημα


Το μήνυμα για καλή χρονιά έφτασε στη Γη ακόμη και από το διάστημα.

Ο Βρετανός αστροναύτης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έδωσε τις ευχές του για το νέο έτος.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν τον Οκτώβριο τα τροχαία ατυχήματα


Ανήλθαν σε 919 - Έχασαν τη ζωή τους 55 άνθρωποι.

Μείωση 8,3% σημειώθηκε στα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, τον Οκτώβριο φέτος σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µμήνα του 2014 και ανήλθαν σε 919.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά κατεγράφησαν 55 νεκροί (μείωση 267,7%), 77 βαριά τραυματίες (μείωση 15,4%) και 1.011 ελαφρά τραυματίες (μείωση 10,9%).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κτίριο-ζούγκλα του Παρισιού!


Η θεαματική πολυκατοικία με τα δεκάδες μπαμπού - Δείτε τις φωτογραφίες.

Αν όνειρό σας ήταν να μένετε σε ένα δάσος τότε αυτή η πολυκατοικία θα σας ενθουσιάσει. Βρίσκεται στο Παρίσι, λέγεται Flower Tower και είναι καλυμμένη με 380 γλάστρες μπαμπού! Τα φυτά είναι ευθυγραμμισμένα γύρω γύρω από κάθε όροφο δίνοντας μια αίσθηση αρμονίας. Ευτυχώς για τους κατοίκους που ζουν στην δεκαόροφη πολυκατοικία το μπαμπού θεωρείται υποαλλεργικό άρα δεν τους ενοχλεί.

Από μακριά οι γλάστρες μοιάζουν να κινδυνεύουν να πέσουν από τα μπαλκόνια αλλά στην πραγματικότητα είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μην υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι ενσωματωμένες στο κτίριο και έχουν φυτευτεί μέσα σε αυτές τα μπαμπού.

Μάλιστα διαθέτουν αυτόματο πότισμα χρησιμοποιώντας το νερό της βροχής με ειδικό σύστημα ανακύκλωσης το οποίο «αποθηκεύει» το νερό ώστε να μην «σκοτώσει» τα φυτά η ζέστη το καλοκαίρι. Ο σχεδιαστής της συγκεκριμένες κατασκευής, Edouard François, αναφέρει ότι τα μπαμπού επιλέχθηκαν για τον ήχο που κάνουν τα φύλλα όταν φυσάει. Στόχος είναι να προσφέρει στους ενοίκους την εντύπωση ότι κοιμούνται κάτω από ένα δέντρο.

Εκπρόσωπος του Flower Tower είπε στη βρετανική Daily Mail: «Οι κάτοικοι απολαμβάνουν το θρόισμα των μπαμπού και το φως φιλτράρεται ουσιαστικά από το φύλλωμα των φυτών. Ο «Λουλουδένιος Πύργος» ενσαρκώνει την έκφραση της επιθυμίας για τη φύση στην πόλη.» Το έργο ολοκληρώθηκε το 2004 και είχε προϋπολογισμό 4.000.000€.

Ακόμη και για εκείνους που δεν είχαν την τύχη να ζήσουν μέσα σε αυτό το μίνι δάσος με τα μπαμπού, το κτίριο έχει γίνει σημείο ενδιαφέροντος στην πόλη ενώ πολλοί στέκονται για να φωτογραφηθούν και να το φωτογραφίσουν. Χωρίς τις γλάστρες θα ήταν ένα ακόμη γκρι κτίριο με κάγκελα μέσα σε μια αστική περιοχή ενώ τώρα δίνει πραγματικά μια άλλη νότα και σίγουρα μια ανάσα δροσιάς σε όσους τυχερούς μένουν εκεί.

Δείτε τις φωτογραφίες...




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπατος… στο κενό!


Άνοιξε για το κοινό γυάλινος διάδρομος σε ύψος 300 μέτρων στην Κίνα - Δείτε φωτογραφίες.

Είναι ένας μοναδικός τρόπος να δει απολαύσει κανείς τη θέα της πόλης Liuzhou στην Κίνα από ψηλά. Το «τίμημα» είναι όμως πως θα πρέπει να περπατήσει σε γυάλινο διάδρομο σε ύψος 300 μέτρων και με πλάτος περίπου 1,5 μέτρο.

Οπότε όσοι δεν αντέχουν τα ύψη και την έκρηξη της αδρεναλίνης, καλύτερα να αποφύγουν το γυάλινο διάδρομο που μόλις άνοιξε για το κοινό στον 76ο όροφο κτηρίου, στην κινεζική πόλη Liuzhou.

Κατασκευάστηκε στην περιφέρεια του υψηλότερου επιπέδου του ουρανοξύστη και παρότι είναι μόνο για όσους αντέχουν τις μεγάλες συγκινήσεις, η θέα από εκεί είναι μοναδική.

Σε κάθε «περίπατο» πάνω στον γυάλινο διάδρομο δύο οδηγοί ασφαλείας συνοδεύουν τους πέντε παράτολμους τουρίστες που κάνουν αυτή τη βόλτα σε ύψος 300 μέτρων.

Ο διάδρομος έχει μήκος 200 μέτρων και η «βόλτα» διαρκεί μισή ώρα.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε»


Το περιστατικό με τον Κολοκοτρώνη που συνδέεται με την προέλευση της έκφρασης.

Όταν μας επισκέπτεται κάποιος που έχουμε να δούμε πολύ καιρό, λέμε πως «κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε».

Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση προέρχεται από μια παλιότερη εποχή που τα σπίτια ενός χωριού μετριόντουσαν με τους φούρνους τους. Οι χωρικοί, δηλαδή, δεν έλεγαν ότι «το χωριό μου έχει τόσα σπίτια» αλλά «τόσους φούρνους», επειδή κάθε σπίτι είχε και το δικό του φούρνο, για να ψήνει το ψωμί του.

Γνωστό είναι και το ανέκδοτο του Κολοκοτρώνη με τον Άγγλο φιλέλληνα Κνόου: Ο τελευταίος, που μιλούσε αρκετά καλά τη γλώσσα μας και θαύμαζε το Γέρο για την τόλμη και την εξυπνάδα του, τον ρώτησε κάποτε, αν το χωριό που γεννήθηκε ήταν μεγάλο.

- «Όχι και τόσο», αποκρίθηκε ο Κολοκοτρώνης. «Δεν πιστεύω να έχει παραπάνω από 100 φούρνους…»

Ο Άγγλος, που δεν ήξερε ότι με το «φούρνος» εννοούσε «σπίτι», τον κοίταξε ξαφνιασμένος.

- «Και δεν είσαι ευχαριστημένος, στρατηγέ;» τον ρώτησε. «Εμένα το δικό μου χωριό δεν έχει περισσότερους από δυο φούρνους!»

- «Βρε τον κακομοίρη!» είπε τότε από μέσα ο Κολοκοτρώνης. «Και πώς ζεις σε τέτοια μοναξιά;»

Όταν λοιπόν στα χωριά πέθαινε κανένας νοικοκύρης, οι φίλοι του έλεγαν: «Ο φούρνος του μπάρμπα Νότη γκρέμισε», εννοώντας ότι με το θάνατο το αρχηγού της οικογένειας, το σπίτι του γκρέμιζε, χανόταν.

Από τη μεταφορική λοιπόν αυτή φράση, βγήκε η έκφραση «κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστηριώδες ξενοδοχείο-φάντασμα του Μπαλί που δεν άνοιξε ποτέ


Ο θρύλος λέει πως είναι στοιχειωμένο και κουβαλά μια κατάρα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Το Μπαλί είναι αγαπημένος προορισμός διακοπών για πολλούς που λατρεύουν το σερφ, την άμμο και τη θάλασσα. Ορισμένοι ταξιδιώτες ωστόσο κάνουν πιο εναλλακτικές επιλογές, επισκεπτόμενοι ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές ξενοδοχείο που οι ντόπιοι πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο.

Το Bedugul Taman Rekreasi Hotel & Resort, το λεγόμενο ξενοδοχείο- φάντασμα βρίσκεται στα βουνά στο κέντρο της Bedugal.

Το οπτικό υλικό από τον ταξιδιώτη Jacob Laukaitis δείχνει ένα πολυτελές αλλά ερειπωμένο ξενοδοχείο με μεγάλη σάλα χορού, τεράστιες τραπεζαρίες, υπνοδωμάτια, βεράντες και εκπληκτική θέα.

Το οίκημα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 αλλά για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, δεν άνοιξε ποτέ για το κοινό.

Μυστήριο περιβάλλει την ανέγερση του ξενοδοχείου καθώς και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς με ορισμένους να λένε πως χρίστηκε από Ινδονήσιο γαλαζοαίματο και άλλους να δείχνουν τον Tommy Suharto, γιο του πρώην προέδρου. Άλλη θεωρία υποστηρίζει πως το παλάτι- φάντασμα ανήκει σε διεφθαρμένο εργολάβο που καταράστηκε τους ανταγωνιστές του αλλά τελικά κατέληξε να χρεωκοπεί ο ίδιος.

Όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης, είναι προφανές πως είχε πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός θέρετρου που θα γινόταν πόλος έλξης.

«Οι ντόπιοι το αποκαλούν ξενοδοχείο-φάντασμα», γράφει ο Laukaitis στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεό του στο YouTube, αναφερόμενος στο θρύλο που θέλει το ξενοδοχείο να στοιχειώνουν οι αντίπαλοι του εργολάβου και οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή του.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το άγνωστο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βρετανία


Ανατριχιαστικές περιγραφές της ζωής των κρατουμένων - Δείτε φωτογραφίες.

Οι τουρίστες που κάνουν περίπατο στη γραφική ακτή του Alderney, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνήθως προσπερνούν χωρίς να δώσουν προσοχή στις τρεις τσιμεντένιες στήλες που βρίσκονται νότια του αεροδρομίου του νησιού.

Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη βραχώδη ακτή, οι τσιμεντένιες κολώνες μοιάζουν σαν την ερειπωμένη είσοδο κάποιου χαμένου εξοχικού σπιτιού ή σαν απομεινάρια βιομηχανικού κτηρίου.

Είναι όμως ό,τι έχει απομείνει από το Lager Sylt, του μόνου στρατοπέδου συγκέντρωσης που είχαν κατασκευάσει οι ναζί σε βρετανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της πενταετούς κατοχής των Channel Islands κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκεί Εβραίοι κρατούμενοι σταυρώνονταν επειδή επιχείρησαν να αποδράσουν από τον τρόμο του στρατοπέδου, όπου εκτιμάται πως άφησαν την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Παρότι το Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη είναι γνωστό, λίγοι γνωρίζουν για τα τέσσερα στρατόπεδα που κατασκευάστηκαν στο Alderney μετά την κατάκτηση του νησιού από τις δυνάμεις του Χίτλερ το 1940.

Ο Τσώρτσιλ είχε απρόθυμα διατάξει την αποστρατικοποίηση των Channel Islands, του Alderney, του Jersey και του Guernsey καθώς οι ναζί περνούσαν από την Ευρώπη και καταλάμβαναν τη Γαλλία.

Παραδόξως ο Χίτλερ δεν κατάλαβε πως τα νησιά ήταν ανυπεράσπιστα και βομβάρδισε το κύριο λιμάνι του Guernsey πριν προσγειωθούν στο νησί αεροπλάνα στις 30 Ιουνίου 1940.

Παρότι είχε μικρή στρατηγική αξία, ο Χίτλερ θεώρησε την κατάκτηση των νησιών κίνηση υπέρ της προπαγάνδας του και έδωσε την εντολή να φέρουν σημαντική άμυνα στο πλαίσιο του «Ατλαντικού τείχους» του.

Κατασκευάστηκαν τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία ονόμασε όπως τα γερμανικά νησιά Sylt, Borkum, Norderney και Helgoland.

Το Lager Sylt, του οποίου η πύλη διατηρείται ακόμα, στέγασε Εβραίους κρατούμενους, η αντιμετώπιση των οποίων σόκαρε τους ντόπιους που είχαν απομείνει στα νησιά.

Ο ιερέας του Guernsey, Reverend Douglas Ord, είδε τους κρατούμενους από το Sylt να φτάνουν στο νησί το 1944. Στο ημερολόγιό του έγραψε: «Ήταν στοιχισμένοι άνθρωποι, σε σειρές των πέντε. Όλοι φορούσαν κάτι σαν πιτζάμες και στα πόδια είχαν από ξύλινα σαμπώ έως… κομμάτια υφάσματος δεμένα γύρω από τις πατούσες τους. Άλλοι ήταν ξυπόλυτοι. Ήταν περισσότεροι από χίλιοι, ήταν πολιτικοί κρατούμενοι. Είχαν όλοι ξυρισμένα κεφάλια. (…) Σου έσκιζε την καρδιά να βλέπεις τα αποτελέσματα αυτής της συστηματικής και μεθοδευμένης υποτίμησης των ανθρώπων».

«Στην κορυφή βάδιζαν πέντε άνδρες των SS οπλισμένοι με αυτόματα, με την κακία αποτυπωμένη στο πρόσωπό τους. Στο τέλος της ουράς και στα πλαϊνά υπήρχαν περίπου δέκα ακόμα από αυτούς τους άγριους, παρόμοια οπλισμένους, άνδρες. (…) Οίκτος, συμπόνοια, θλίψη, οργή και τρόμος, νιώθαμε όλων των ειδών τα συναισθήματα καθώς τους βλέπαμε να περνούν».

Παρότι στο νησί δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων, ο τρόπος αντιμετώπισης των κρατουμένων οδήγησε στο θάνατο περίπου των μισών που πέρασαν από εκεί.

Έγγραφα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε στα Channel Islands αποτυπώνουν τις σκληρές συνθήκες ζωής.

«Πολύ υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι για να δουλέψουν αποτελεσματικά, αυτοί οι άνδρες ξυλοκοπούνταν άγρια από τον Γερμανό φρουρό και συχνά, όταν ήταν πολύ αδύναμοι ακόμα και για να σταθούν στα πόδια τους μετά τα χτυπήματα, τους χτυπούσαν ξανά μέχρι θανάτου και τους τελείωναν με μια μαχαιριά», ανέφερε ένα από αυτά.

«Ένας άνδρας σταυρώθηκε στην πύλη του στρατοπέδου, γυμνός μέσα στο χειμώνα. Οι SS του πετούσαν κουβάδες με παγωμένο νερό όλοι τη νύχτα μέχρι που εξέπνευσε», ανέφερε ένα άλλο.

Ένας κρατούμενος εντοπίστηκε από τα ειδικά σκυλιά ενώ επιχειρούσε να διαφύγει. Τον κρέμασαν και στη συνέχεια τον σταύρωσαν στην ίδια πύλη. Η σορός του έμεινε εκεί για πέντε ημέρες, για παραδειγματισμό…


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε δει τι κρύβεται μέσα στο χιόνι;


Ένας φωτογράφος από τη Ρωσία, ο Alexey Kljatov, κατάφερε να απαθανατίσει την μορφή των μικροσκοπικών χιονονιφάδων χρησιμοποιώντας μια απλή αυτοσχέδια τεχνική.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένας επιπλέον φθηνός φακός, τον οποίο κόλλησε με την βοήθεια ενός ξύλου και λίγης ταινίας πάνω στην φωτογραφική του μηχανή.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια αγελάδα πέφτει από την... στέγη


"Μια συνηθισμένη αγελάδα στην Τουρκία" είναι η περιγραφή του βίντεο στο οποίο θα διαπιστώσετε ότι βρέθηκε στη σκεπή και επιχείρησε με ένα... άλμα να προσγειωθεί στο έδαφος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τεχνολογικά «θαύματα» που θα ακμάσουν το 2016


Δημιουργίες που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο μας.

Το διεθνούς κύρους περιοδικό «Technology Review» του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ ξεχώρισε τα δέκα τεχνολογικά επιτεύγματα, που αναδύθηκαν το 2015 και αναμένεται να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους τη νέα χρονιά. Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Ποια είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα:

1. Η συγχώνευση εικονικής και πραγματικής πραγματικότητας: Εταιρείες όπως η Magic Leap και η Microsoft ετοιμάζουν «κάσκες» που θα φοριούνται στο κεφάλι και θα επιτρέπουν στον χρήστη να βλέπει στο οπτικό πεδίο του να ανακατεύονται τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα με πραγματικά αντικείμενα. Προσοχή στον καρχαρία που διασχίζει τον δρόμο!

2. Θαυματουργά νανο-υλικά: Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα γενιά υλικών από μέταλλα, κεραμικά κ.α., που -χάρη στην επεξεργασία της δομής τους σε νανοκλίμακα- έχουν μοναδικές ιδιότητες, καθώς μπορούν να είναι ταυτόχρονα απίστευτα εύπλαστα, ελαφριά και ανθεκτικά. Όμως παραμένει η βασική πρόκληση πώς θα καταστεί εφικτό να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

3. Επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων: Η Mercedes, η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν μοντέλα που θα επικοινωνούν μόνα τους με άλλα οχήματα στους δρόμους, κάτι που ελπίζεται να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη υπόθεση για τους ανθρώπους

4. Ίντερνετ από τη στρατόσφαιρα: H Alphabet-Google ετοιμάζεται να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γιγάντιων μπαλονιών ηλίου που θα πετάνε στη στρατόσφαιρα, αρχής γενομένης από την Ινδονησία. Από κοντά και το Facebook που θα κάνει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.

5. Υγρή βιοψία: Κερδίζει συνεχώς έδαφος η διάγνωση καρκίνου μέσω ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA από όγκους, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγενετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.

6. Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας: Η αφαίρεση αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα.

7. Το πορτοφόλι-τηλέφωνο: Το 2016 θα είναι η χρονιά που πολλοί περισσότεροι χρήστες-καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «έξυπνο» κινητό τους και υπηρεσίες όπως το Apple Ρay για να κάνουν τις συναλλαγές τους στα καταστήματα χωρίς χρήση μετρητών ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.

8. Εγκέφαλοι εργαστηρίου: Η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων (Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας, επιληψίας, αυτισμού κ.α.) σε μίνι-εγκεφάλους εργαστηρίου.

9. «Τούρμπο» φωτοσύνθεση: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.

10. Το Ίντερνετ των «τραπεζών» DNA: Καθώς η ανάγνωση του γονιδιώματος γίνεται ολοένα ευκολότερη και φθηνότερη και αυξάνονται έτσι οι κατά τόπους βάσεις (τράπεζες) γενετικών δεδομένων, ήλθε ή ώρα αυτές να διασυνδεθούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου, σπάζοντας την απομόνωσή τους και επιτρέποντας στους επιστήμονες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έναν πολύτιμο πλούτο βιολογικών πληροφοριών για τις ανθρώπινες ασθένειες (και όχι μόνο...).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επέτειοι που γιορτάσαμε το 2015


Αξιομνημόνευτα παγκόσμια γεγονότα που συμπλήρωσαν αιώνες ζωής στη χρονιά που τελειώνει.

Η Πρωτοχρονιά κοντοζυγώνει και το 2015 κινδυνεύει να περιπέσει στη λήθη, ώρα να θυμηθούμε λοιπόν τα επετειακά ορόσημα της χρονιάς που φεύγει.

Πλάι στα γεγονότα ιστορικής σημασίας που έκλεισαν το σωτήριον έτος 2015 μερικούς αιώνες ζωής, έχουμε και μια σειρά ακόμα από διεθνή πράγματα που αποφασίστηκαν να εκτυλιχθούν τη χρονιά που φεύγει σιγά-σιγά, κάνοντας το 2015 με τη σειρά του ιστορικό.

Αποχαιρετώντας λοιπόν τον παλιό τον χρόνο, να τι αισιόδοξο θα κρατήσουμε στη μνήμη μας από μια δύσκολη και περιπετειώδη χρονιά…

2015: Διεθνές Έτος Φωτός



Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2015 ως Διεθνές Έτος Φωτός, αφιερώνοντας τη χρονιά στο φως και τις τεχνολογίες του. Οι επιστήμες και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το ηλιακό φως είχαν λοιπόν την τιμητική τους, με πλήθος επιστημονικών φορέων και οργάνων να υιοθετούν τη διακήρυξη του ΟΗΕ και να αναδεικνύουν τη σημασία του φωτός για τις ζωές μας. Αν οι «πράσινες» τεχνολογίες που βασίζονται στο φως θα παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στις ζωές μας, αυτό μένει να φανεί…

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας κλείνει 100 χρόνια ζωής



Το ημερολόγιο έδειχνε Νοέμβριο του 2015 όταν ο 36χρονος Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την πρώτη από τις τρεις μνημειώδεις μελέτες του πάνω στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, μια επιστημονική ιδέα στην οποία δούλευε πυρετωδώς ήδη από το 1912. Παρουσιάζοντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας στο δύσπιστο επιστημονικό κοινό της εποχής του, ο κορυφαίος φυσικός του 20ού αιώνα ήταν έτοιμος να αλλάξει την επιστήμη αλλά και τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Μετά την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε το 1905, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι η δεύτερη ανεξίτηλη σφραγίδα που άφησε ο γερμανοεβραίος επιστήμονας στην ιστορία της επιστήμης, συνεχίζοντας να αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα την καθιερωμένη θεωρία για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο δρα η βαρύτητα…

Η Μάγκνα Κάρτα γιορτάζει την 800ή της επέτειο



Η «Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών» (Magna Carta Libertatum), το σημαντικότερο νομικό έγγραφο του Μεσαίωνα και ογκόλιθος στην ιστορία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, υπογράφεται από τον βασιλιά της Αγγλίας, Ιωάννη τον Ακτήμονα, ενώπιον των αντιτιθέμενων βαρόνων και των εκπροσώπων της Εκκλησίας στις 15 Ιουνίου 1215, γράφοντας εν αγνοία τους Ιστορία! Ο πρώτος καταστατικός χάρτης δικαιωμάτων που έψαχνε να περιστείλει τις μοναρχικές αυθαιρεσίες και να θέσει υπό έλεγχο τη βασιλεία αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης για τους θεμελιωτές της συνταγματικής μοναρχίας της Βρετανίας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, επηρέασε τους συντάκτες του Αμερικανικού Συντάγματος και λογίζεται ως η κορυφαία συμβολή της Αγγλίας στη Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι ουσιαστική ισχύ είχε για λιγότερο από έναν χρόνο, ο αντίκτυπος της Μάγκνα Κάρτα έμελλε να έχει κολοσσιαίες συνέπειες στην πολιτειακή πορεία της Δύσης…

Η Μάχη του Βατερλό κλείνει 200 χρόνια ζωής



Το γλωσσικό ταυτόσημο της απόλυτης πανωλεθρίας εκτυλίχθηκε την Κυριακή, 18 Ιουνίου 1815, όταν ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας γνώρισε συντριπτική ήττα από τα ενωμένα στρατεύματα του Έβδομου Συνασπισμού έξω από το Βατερλό της Φλάνδρας. Οι αυτοκρατορικοί Γάλλοι ηττούνται κατά κράτος από τις συμμαχικές δυνάμεις των Βρετανών και Πρώσων, δίνοντας τέλος στις φιλοδοξίες του Βοναπάρτη για ευρωπαϊκή κυριαρχία. Ήταν οι τίτλοι τέλους για τη διαβόητη σειρά πολέμων που συγκλόνισαν τη Γηραιά Ήπειρο για 23 ολόκληρα χρόνια…

Η λάμπα του σερ Χάμφρεϊ Ντέιβι γίνεται 200 ετών



Ο διαπρεπής βρετανός επιστήμονας και μεγάλο κεφάλαιο της χημείας μιλούσε για τον ηλεκτρισμό και τις κρυφές δυνάμεις που πρέπει να υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του ορατού σύμπαντός μας εδώ και χρόνια. Πλάι στη μεγάλη διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα που ανέπτυξε και τα πάμπολλα προβλήματα που έλυσε, εφηύρε το 1801 τον ηλεκτρικό λαμπτήρα τόξου άνθρακα, μέσα στην αδυσώπητη πολεμική που δεχόταν από τους χημικούς επιστήμονες της εποχής του. Το 1809 τον παρουσίασε επισήμως, αν και έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1815 και τη νέα πρακτική εφαρμογή της ιδέας του, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα για τους ανθρακωρύχους, ώστε να γίνει ανάρπαστη η εφεύρεσή του. Κι αυτό γιατί ο λαμπτήρας ασφαλείας του επέτρεπε τώρα το σκάψιμο στα ορυχεία σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη και παρά την παρουσία μεθανίου και άλλων εύφλεκτων αερίων…

Το μνημειώδες «Runaround» του Ασίμοφ τοποθετείται το 2015



Ο ρώσος ογκόλιθος της επιστημονικής φαντασίας παρουσίασε τους «Τρεις Νόμους της Ρομποτικής» του στο διηγηματάκι «Runaround» τον Μάρτιο του 1942, το οποίο κυκλοφόρησε εκ νέου στη συλλογή «I, Robot» το 1950. Όπως το ήθελε ο Ασίμοφ, οι χαρακτήρες του Powell και Donovan, αλλά και το ρομπότ SPD-13, στέλνονται το 2015 στον πλανήτη Ερμή για να ξεκινήσουν εκ νέου τις εργασίες στο εγκαταλειμμένο ορυχείο που υπάρχει εκεί. Οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, οι κανόνες δηλαδή στους οποίους υπακούν ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο, μπόλιασαν την επιστημονική φαντασία με τρόπο που παραμένει αρχέτυπο…

21 Οκτωβρίου 2015: Η μέρα της «Επιστροφής στο Μέλλον» καταφτάνει



Όπως θυμόμαστε, οι Doc Brown και Marty McFly επιβιβάστηκαν στη χρονοκάψουλά τους στο δεύτερο επεισόδιο του «Back to the Future» (1989) και αποβιβάστηκαν στο 2015, για να βρουν στο μέλλον ιπτάμενα αυτοκίνητα και παπούτσια που δένονταν μόνα τους. Το φουτουριστικά αντικείμενα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον που συνάντησε το 2015 ο ταξιδευτής έφηβος Michael J. Fox κατέφτασε επιτέλους τη χρονιά που διανύσαμε και οι σκληροπυρηνικοί φαν της θρυλικής τριλογίας έσπευσαν να γιορτάσουν την επίμαχη μέρα όπως της έπρεπε…

Εκατό χρόνια από τα γενέθλια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, του Όρσον Γουέλς και του Φρανκ Σινάτρα



Τρεις μεγάλες προσωπικότητες της βιομηχανίας του θεάματος γεννήθηκαν το 1915: η Ίνγκριντ Μπέργκμαν στις 29 Αυγούστου, ο Όρσον Γουέλς στις 6 Μαΐου και ο Φρανκ Σινάτρα στις 12 Δεκεμβρίου. Αν ζούσαν, θα έκλειναν φέτος τον εκατοστό χρόνο της ζωής τους…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...