Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Στις 19 Ιανουαρίου θα παραδοθούν τα λείψανα των καταδρομέων του «Noratlas» από την Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν βρεθεί τα οστά 15 καταδρομέων.

Τις πρακτικές διευθετήσεις για παράδοση και μεταφορά στην Ελλάδα, λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί στις ελεύθερες, αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτριος Βίτσας, και ο κύπριος επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου. Η παράδοση των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2016, παρουσία του κυρίου Βίτσα και μελών των οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων από την Ελλάδα.

Ο έλληνας υπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς και για τα αποτελέσματα της εκταφής που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για εντοπισμό των λειψάνων των καταδρομέων του «Noratlas» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρθηκε από τον επίτροπο Προεδρίας, με βάση τις προκαταρτικές επιστημονικές εξετάσεις έχουν εντοπιστεί λείψανα ή μέρος λειψάνων που ανήκουν σε 15 καταδρομείς. Με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων τα λείψανα θα παραδοθούν στις οικογένειες τους για αξιοπρεπή ταφή.

Συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση κλιμακίου, το οποίο σε συνεργασία με τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές θα έλθει σε επαφή με τις οικογένειες που έχουν παραλάβει λανθασμένα λείψανα στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να τους πείσει να τα επιστρέψουν.

Τόσο ο επίτροπος προεδρίας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν τη στήριξη τους και συμπαράταξη τους στον αγώνα των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων, που για δεκαετίες βιώνουν το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει, επιτέλους, την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση για επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος. Οι κκ Βίτσας και Φωτίου υπογράμμισαν ότι η Τουρκία πρέπει να καταθέσει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν κύπριους και ελλαδίτες αγνοούμενους, τα οποία βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς και την άμεση υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής, στους οποίους τάφηκαν οι νεκροί από τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τα πεδία των μαχών.

Ο κ. Βίτσας , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία, θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.