Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

3 λόγοι που δε θέλετε αλλά πρέπει να χωρίσετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σας έχει ποτέ βασανίσει το ερώτημα του αν πρέπει να εγκαταλείψετε μια σχέση; Ταλαιπωρείστε από την αμφιβολία μήπως είναι λάθος να χωρίσετε τον σύντροφό σας;

Οι άνθρωποι συχνά διακόπτουν μια σχέση πολύ σύντομα, πριν ακόμα επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα που αφορούν τον τομέα των σχέσεων.

Αν αποφασίσετε να αφήσετε τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που του ρίχνετε ευθύνες για τη δική σας δυστυχία, είναι πιθανό να κουβαλάτε μαζί σας συνεχώς μια τέτοια δυσάρεστη συμπεριφορά και να δημιουργήσετε ξανά τα ίδια προβλήματα στην επόμενη σχέση σας. Ο τερματισμός μιας σχέσης απαιτεί προσοχή και διερεύνηση.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια αναμφισβήτητα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αφήσετε τον σύντροφό σας. Παρακάτω αναφέρω 3 σημαντικές ενδείξεις ότι πρέπει να τελειώσετε τη σχέση σας:

1. Κακοποίηση

Αν είστε σε μια σχέση στην οποία δέχεστε σωματική κακοποίηση, είναι ώρα να τη διακόψετε. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεχτεί να λάβει βοήθεια από κάποιον ειδικό, πρέπει να φύγετε μέχρι αυτό όντως να συμβεί. Φεύγοντας από τη σχέση θα νιώσετε άσχημα, αλλά είναι η σωστή απόφαση.

Ακόμη κι αν ο σύντροφός σας σας απειλεί μόνο ότι θα ασκήσει σωματική βία χωρίς να το πραγματοποιεί, πρέπει να φύγετε. Οι απειλές μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη σωματική σας ακεραιότητα, προκαλούν συναισθηματική καταπίεση και φυσικα δεν θέλετε να βάλετε τον εαυτό σας σε μια τέτοια θέση.

Αν ο σύντροφός σας σας καταπιέζει συνεχώς λεκτικά και συναισθηματικά, είναι άλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να διακόψετε τη σχέση σας. Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να διαλύσει τον αυτοσεβασμό σας, και να έχει περαιτέρω συνέπειες τόσο για το σώμα σας όσο και το μυαλό σας.

Είναι απολύτως απαραίτητο να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το αν ο σύντροφός σας είναι βίαιος ή όχι. Δεν είστε εσείς η αιτία.

2. Διαταραχή προσωπικότητας

Αν ο σύντροφός σας πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας, όπως ναρκισσιστική διαταραχή ή μεθοριακή διαταραχή και δεν δέχεται βοήθεια, ίσως πρέπει να φύγετε. Είναι πολύ οδυνηρό να βρίσκεστε στο άλλο άκρο της συμπεριφοράς όσων πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαταραχή προσωπικότητας ακόμη κι αν είναι εξοικειωμένοι με κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο ειδικός Randi Kreger αναφέρεται στα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας ως «άτομα με αντιφατική συμπεριφορά». Εμφανίζουν κοινές συμπεριφορές – έχουν την τάση να σας εξιδανικεύουν και στη συνέχεια να σας επικρίνουν, να προβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα πάνω σας, να σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, να σας εκμεταλλεύονται, να έχουν απαιτήσεις από εσάς, να σας λένε ψέματα.

Είναι αλήθεια ότι οι διαταραχές της προσωπικότητας μπορούν να θεραπευτούν με προσωπική εσωτερική διεργασία. Είναι όμως απίστευτα αυτοκαταστροφικό για σας να περιμένετε μέχρι οι άλλοι να βελτιωθούν προκειμένου να καλυτερέψει και η σχέση σας. Δεν αξίζει να βρίσκεστε στην αναμονή ενώ εκείνοι συνεχίζουν να καταστρέφουν τη ζωή σας προκαλώντας σας συναισθηματικό χάος.

3. Εξαρτήσεις

Αν ο σύντροφός σας είναι αλκοολικός, παίρνει ναρκωτικά, έχει εθισμό στον τζόγο, το σεξ, τα ψώνια ή σε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βλάπτει τον ίδιο, εσάς ή άλλους, ίσως είναι προτιμότερο να φύγετε και ειδικά αν δεν λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του εθισμού.

Ο σύντροφός σας ίσως έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τον εθισμό, αλλά μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτόν να παραμείνει σε μια σχέση.

Για να ξεπεράσει κάποιον εθισμό, ο σύντροφός σας θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και κόπο για την προσωπική του εξέλιξη και είναι ένας πραγματικός αγώνας γι’ αυτόν η πορεία προς την αυτοβελτίωση ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να είναι εντάξει απέναντί σας.

Αυτά τα 3 σημάδια είναι μερικοί από τους πιο συχνούς και πολύ σημαντικούς λόγους να διακόψετε τη σχέση σας. Φυσικά, ένας συνηθισμένος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν βρίσκεστε σε αρμονία μέσα στη σχέση σας. Αυτό δεν αποτελεί κακοποίηση, αλλά είναι ένας λόγος για να φύγετε.

Για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρει η προσωπική εξέλιξη και ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους αλλαγή, ίσως διαπιστώσετε ότι είστε ένα βήμα μπροστά από εκείνον. Ως ζευγάρι, μπορεί και οι 2 να παραμελήσατε τον εαυτό σας με διαφόρους τρόπους, αλλά μέσα από την προσωπική σας εξέλιξη αναλαμβάνετε πλέον την ευθύνη για τον εαυτό σας.

Η διακοπή μιας σχέσης δεν είναι κάτι εύκολο. Αναρωτηθείτε αν αυτή αποτελεί μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας μέσα σε αυτή τη σχέση ή είναι καλύτερο για σας να εξελιχτείτε έξω από αυτή; Αν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, θα ξέρετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.